Retningslinjer for underviseres arbejdstid

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinjer for underviseres arbejdstid"

Transkript

1 Retningslinjer for underviseres arbejdstid Den Indledning 1.1 Formål Disse retningslinjer tager udgangspunkt i de forhandlinger, der blev ført om en fælles arbejdstidsaftale for Metropols undervisere frem til sensommeren 2011 mellem Metropols ledelse og de lokale repræsentanter for undervisernes faglige organisationer. Ledelsen har således i videst muligt omfang søgt at tilgodese den dialog, de synspunkter, formål og intentioner, der er kommet til udtryk under disse forhandlinger. Retningslinjerne skal ses som en bindende tjenstlig instruks og vejledning. Retningslinjerne for Metropols undervisere har det overordnede formål at skabe ensartede rammer for Metropols undervisere med henblik på at fremme fleksibel anvendelse af undervisningsressourcerne, forøge forskning og udvikling samt fremme attraktive uddannelser af høj kvalitet og et godt arbejdsmiljø. Retningslinjerne rummer plads til et individuelt spillerum for de enkelte institutter og uddannelsesenheder, som kan praktiseres på baggrund af dialog mellem lokal ledelse og medarbejder, således at der kan tilgodeses en fornuftig og hensigtsmæssig balance mellem fælles mål og principper, samt mulighed for hensyntagen til de lokale undervisningsmiljøer. Retningslinjerne skal således bidrage til at fremme balancen mellem hensynet til undervisernes individuelle forudsætninger, selvstændighed m.m. sat i relation til fælles mål og forventninger. Retningslinjerne baserer sig på tillid til undervisernes professionelle myndighed og råderum i tilrettelæggelse og afvikling af undervisningen i dialog med den lokale ledelse. Retningslinjerne har endvidere til hensigt at skabe gennemskuelighed med hensyn til principperne for opdeling og fordeling af opgaver, herunder sammenhængen mellem F &U aktiviteter og undervisningsopgaver. Retningslinjerne er bygget op om følgende centrale elementer:

2 En større andel end hidtil af undervisernes samlede arbejdstid anvendes til undervisning, herunder undervisning på EVU området. En større andel end hidtil af undervisernes samlede arbejdstid anvendes til F&U aktiviteter, og alle undervisere tilbydes som udgangspunkt mulighed for at deltage i F & U aktiviteter. Kompetenceudvikling indgår i F&U aktiviteter med henblik på at opretholde og udvikle den faglige kvalitet og kompetence hos underviserne. Det samlede omfang af administrative opgaver skal reduceres betydeligt, og det tilstræbes blandt andet derfor at forenkle og optimere de administrative forretningsgange med henblik på at underviserne i større omfang kan anvende deres ressourcer på kerneopgaverne. De enkelte undervisere tildeles tid til administrative og organisatoriske opgaver. Retningslinjerne indebærer, at den lokale ledelse skal prioritere den enkelte undervisers arbejdstid i dialog med medarbejderen. Ledelsen drøfter så vidt muligt det samlede billede med den eller de lokale tillidsrepræsentanter, herunder forståelsen af indholdet i de respektive kategorier for arbejdets fordeling. Målsætningen om mere undervisning skal ses i lyset af dels den generelle økonomiske situation, dels ambitionen om at fastholde og udvikle timetallet på grunduddannelserne. En vækst i F&U aktiviteterne har som et væsentligt formål at styrke forberedelsen og udviklingen af undervisningen og skal således ikke anskues isoleret fra undervisningen på grunduddannelserne. Af samme grund integreres personlig kompetenceudvikling i F&U planlægning og aktiviteter. Retningslinjerne giver den lokale ledelse rammer til at styre på mål og strategi. De primære styringsparametre vil være, at uddannelserne samlet set lever op til målsætningerne for deltagelse i undervisning og F&U aktiviteter. Der kan inden for retningslinjernes rammer være individuelle forskelle på, hvordan den enkelte undervisers opgaver fordeles på de enkelte kategorier. 2. Definitioner 2.1 Regelgrundlag Retningslinjerne bygger på den almindelige ledelsesret samt gældende regler og overenskomster.

3 2.2 Medarbejdere omfattet af retningslinjerne Som vejledende udgangspunkt omfatter retningslinjerne alle overenskomst og tjenestemands og tjenestemandslignende ansatte i ikke administrative stillinger ved Metropol, herunder: 1) Medarbejdere ansat under Undervisningsministeriets stillingsstrukturer for MVU, herunder undervisere, som har valgt ikke at lade sig lektorbedømme i forbindelse med overgang til ny stillingsstruktur. 2) Undervisere ansat ved NCE efter stillingsstruktur for DEL, herunder undervisere, som har valgt ikke at lade sig lektorbedømme i forbindelse med overgang til ny stillingsstruktur. 3) Undervisere ved Metropols erhvervsakademiuddannelser (laborant, procesteknolog). 4) Medarbejdere ansat ved efter og videreuddannelsesenheder, dog ikke ledere og administrative medarbejdere. 5) Medarbejdere ansat ved forsknings og udviklingsenheder, dog ikke ledere og administrative medarbejdere. 6) Ansatte i kombinationsstillinger. Uden for aftalen falder timelærere ansat i henhold til cirkulære om timelønnet undervisning. 2.3 Opgavekategorier A. Undervisning forstås som interaktion med studerende i læringsmiljø Grunduddannelser: Undervisning, øvelser, vejledning, gruppearbejde. Åben uddannelse: Undervisning, øvelser, vejledning, gruppearbejde. Kurser og konferencer: Undervisning, øvelser, vejledning og gruppearbejde. B. Forberedelse forstås som forberedelse og efterbehandling knyttet til aktiviteter under pkt. A. Forberedelse af undervisning og udarbejdelse af undervisningsmateriale, opgavestillelse. C. Eksamen Eksaminationer og intern censur. D. Opgaver i tilknytning til læringsmiljø Koordination af undervisningsaktiviteter horisontalt og vertikalt. Praktik/klinik samarbejde, samtaler m.v. Transport/rejsetid.

4 E. Kompetenceudvikling Deltagelse i interne og eksterne kompetenceudviklingsforløb, individuelt og fælles. F. Uddannelsesrettede udviklingsprojekter Med fokus på forbedring af uddannelserne fagligt, didaktisk eller pædagogisk. G. Praksisrettede udviklingsprojekter Projekter i samarbejde med praksis m.v. H. Forskning Tilknytning til og deltagelse i udviklings og forskningsprojekter. I. Organisatorisk administrative opgaver Opgaver af administrativ karakter, herunder deltagelse i møder og arrangementer i enheden og på tværs i Metropol. Se bilag 1 vedr. kategorier for arbejdsopgaver. I forbindelse med arbejdstilrettelæggelsen drøfter ledelse og undervisere arbejdets fordeling mellem kategorier og internt i kategorierne under hensyntagen til, at der på tværs af uddannelser skal være sammenhæng i forståelsen af kategoriernes indhold og elementer. 2.4 Årsnorm Arbejdstiden udgør for fuldtidsbeskæftigede undervisere 1924 timer årligt. Herfra trækkes fem ugers ferie og et gennemsnitligt antal søgne /helligdage og fælles fridage svarende til 8 fulde arbejdsdage. Det gennemsnitlige årlige arbejdstimetal er herefter 1680 timer. Herfra trækkes optjente særlige feriedage (max. 37 t/år), i det omfang de er optjent. 2.5 Normperioder Ved planlægning og tilrettelæggelse af arbejdsopgaver anvendes en normperiode på 12 måneder, mens der anvendes overenskomstmæssige normperioder ved opgørelse af merarbejde, jf. nærmere pkt. 5.1 og bilag 2.

5 2.6 Registrering af arbejdstid Der indføres i forbindelse med indfasning og implementering af nærværende retningslinjer registrering af forbrugt arbejdstid på opgavetyper. Vejledning følger. For alle opgavetyper registreres den tid, den enkelte medarbejder har anvendt på løsning af opgaven. Der kan hverken fælles eller lokalt fastsættes faste normer, akkorder eller faktorer for tidsforbrug til forberedelse, mødedeltagelse, udvalgsarbejde, koordination, funktionsbestemte opgaver eller andet. 3. Fordeling og tilrettelæggelse 3.1 Generelt Arbejdet fordeles og tilrettelægges under institutchefens ansvar af enhedens leder(e) og fastlægges på baggrund af medarbejderens individuelle forudsætninger som hovedregel forud for enten studieår eller semester efter drøftelse med den enkelte underviser/medarbejder. Det samlede billede drøftes med de(n) relevante tillidsrepræsentant(er) Tilrettelæggelse Arbejdsopgaver drøftes mellem leder og medarbejder og søges jævnt fordelt over året. Undervisningsopgaver fastlægges i forbindelse med skemalægningen forud for hvert semester eller studieår mellem leder og medarbejder. Samtidig drøftes og tilrettelægges opgaver inden for forskning og udvikling (kategori E H) og evt. særlige hverv eller andre specifikke organisatorisk administrative opgaver (kategori I). 3.2 Grunduddannelser Aggregeringsniveau grunduddannelser Som overordnet målsætning for undervisere ansat på grunduddannelserne aggregeres arbejdstidens fordeling mellem de i denne aftale beskrevne arbejdsområder på Metropols samlede grunduddannelsesniveau og efter nedenstående fordelingsnøgle, jf. pkt Ved udmøntningen af den overordnede målsætning om arbejdstidens fordeling fra Metropols samlede grunduddannelsesniveau til den enkelte grunduddannelse tages der i planlægning og tilrettelæggelse af undervisning og forberedelse højde for forhold, som kan påvirke behovet for forberedelse.

6 Sådanne forhold er f.eks.: A: Særlige forhold for de mindre uddannelser: Udviklings eller planlægningsrelaterede opgaver Forholdsvis større ressourceforbrug til administration Begrænset mulighed for stordriftsfordele B: Generelle forhold: Særligt eksamenstunge uddannelser Centralt eller lokalt vedtagne omlægninger af uddannelser eller fag, herunder større pædagogiske eksperimenter og udviklingstiltag Undervisning på fremmedsprog og fremmedsprog som arbejdssprog Holdstørrelser af større omfang. Spørgsmålet om holdstørrelser afgøres først og fremmest af pædagogiske, didaktiske og professionelle principper frem for af økonomiske forhold Fordeling mellem arbejdskategorier Den samlede arbejdstid for alle underviserne ved grunduddannelserne beregnes på baggrund af den årlige arbejdstid (beregnes forud for hvert år) og fordeles efter følgende nøgle: 70 % til opgaver knyttet til undervisning (kategori A+B+C+D). Min. 30 % af den samlede arbejdstid anvendes til opgaver i kategori A: Undervisning Resten op til 40 % af den samlede arbejdstid anvendes til opgaver i kategorierne B, C og D: Forberedelse, Eksamen og Opgaver i tilknytning til læringsmiljø. 20 % til forskning og udvikling, herunder projektarbejde (kategori E H). 10 % til organisatorisk administrative opgaver (kategori I). Undervisning på efter og videreuddannelsesforløb tæller med i det omfang, den udføres af undervisere ansat i en grunduddannelsesenhed princippet er således ikke en individuel norm, men gælder samlet for grunduddannelserne. Prin

7 cippet tilstræbes gennemført på uddannelsesniveau, men kan fraviges på uddannelsesniveau, hvis særlige forhold gør sig gældende, idet der så skal ske en udligning med andre uddannelser, sådan at princippet holdes på institutniveau. Denne udligning kan også ske på fakultetsniveau og i sidste ende på Metropolniveau. Det er ledelsens ansvar at sikre indfrielse af denne målsætning på Metropolniveau Skema/fagfordeling Den detaljerede planlægning af undervisningsopgaver sker i forbindelse med skemalægning/fagfordeling forud for semesteret eller studieåret Undervisning Forelæsninger/undervisnings eller vejledningslektioner à 45 min. registreres med 60 min Pauser Pauser er inkluderet i arbejdstiden, jf. 4 i cirkulære om arbejdstid for tjenestemænd i staten (Perst. nr ), samt 13 i overenskomst for akademikere i staten (Perst. nr ). Pauser registreres ikke særskilt, men som tid medgået til arbejdsopgaven. 4. Kompetenceudvikling og adjunktuddannelse 4.1 Kompetenceudvikling Alle medarbejdere på grunduddannelser, efter og videreuddannelser og i forsknings og udviklingsenheder bør hvert år have mulighed for at deltage i individuel og/eller fælles kompetenceudvikling. Det tilstræbes, at fuldtidsansatte undervisere som minimum tildeles 1 månedsværk over en treårig periode til kompetenceudvikling (E tid), som udmøntes i dialog med ledelsen. Der tilstræbes en jævn fordeling af F, G og H tid, og som hovedregel skal alle undervisere over en treårig periode have deltaget i aktiviteter i en eller flere af kategorierne F, G og H. 4.2 Adjunktuddannelse Tid til adjunkters uddannelse og udarbejdelse af lektorbedømmelsesmateriale fastlægges individuelt efter drøftelse mellem adjunkten og den relevante institutchef. Der lægges vægt på, at Metropols adjunkter har

8 arbejdsvilkår i form af tid og adgang til vejledning, der giver dem gode muligheder for at udfylde de i stillingsstrukturen formulerede arbejdsopgaver og udarbejde ansøgning om lektorgodkendelse. 5. Merarbejde 5.1 Merarbejde Pålagt merarbejde anvendes kun undtagelsesvist og følger de respektive regler om merarbejde i de 2 forskellige organisationsaftaler (AC og CO10). Merarbejde godtgøres primært med afspadsering af samme varighed med tillæg af 50 %, og er dette ikke muligt, udbetales merarbejdet med tillæg af 50 % efter den pågældende normperiode. 6. Arbejdstid Med hensyn til en detaljeret beskrivelse af merarbejde henvises til retningslinjernes bilag Daglig arbejdstid Undervisning (kategori A) afvikles normalt på hverdage i tidsrummet fra kl til kl Transporttid Afviklingen af øvrige aftalte opgaver planlægges og aftales af underviseren selv og vil ikke kunne udløse tillæg af ekstra arbejdstimer uanset, hvornår opgaven løses, medmindre opgaverne er pålagt merarbejde eller er beordret udført i tidsrummet , jf. i øvrigt bilag Transport, kursusdeltagelse, tjenesterejser m.m. Tid til transport mellem Metropols adresser registreres med faktisk medgået tid og som en del af arbejdsopgaven. Kursusdeltagelse registreres normalt med faktisk anvendt tid. Rejsetid ved indenlandske og udenlandske tjenesterejser registreres med indtil 13 timer pr. døgn. Tjeneste på fremmed indenlandsk eller udenlandsk tjenestested eller deltagelse i inden eller udenlandske konferencer og lignende medregnes efter de almindelige regler for opgørelse af tjenestetid. Arbejdsfri perioder på sådanne steder af over 30 minutters varighed, som medarbejderen selv kan disponere over, medregnes således ikke i arbejdstiden.

9 8. Fravær 8.1 Ferie Undervisere afholder min. 3 ugers sommerferie placeret i juli. 8.2 Sygdom, omsorgsdage, fridage Sygedage, omsorgsdage og bevilgede fridage i forbindelse med jubilæum, eksamen o.lign. registreres med 7 timer og 24 minutter, når der er tale om en hel dags fravær. Ved fravær mindre end en hel dag registreres det faktiske antal fraværstimer. 9. Implementering 9.1 Implementering Retningslinjerne indfases fra den 1. oktober 2011 og vil være fuldt implementeret fra den 1. januar Retningslinjerne tages op til evaluering senest efter et år fra implementeringen.

10 BILAG 1 Ad retningslinjernes pkt. 2.3, Opgavekategorier Vejledende kategorisering af opgavetyper relateret til udkast til arbejdstidsaftale for undervisere Nedenstående uddyber arbejdstidsaftalens kategorier A I. Den enkelte uddannelses terminologi, organisering og pædagogiske tilrettelæggelse har betydning for den lokale, konkrete udmøntning af arbejdstidsaftalen. Denne vejledning er tænkt som baggrund for den lokale udmøntning. A. Undervisning forstået som interaktion med studerende i læringsmiljø på grunduddannelser, åben uddannelse (EVU), kurser, konferencer. Det kan være: Undervisning på hold Forelæsninger Alle former for faglig, metode, proces og studiefaglig vejledning. Individuelt, grupper, hold Vejledning af adjunkter Øvelser, workshops, seminarer Feedback på opgaver, individuelt eller grupper Studieture, ekskursioner, besøg i samlinger mv Praktikbesøg, klinisk teoretisk undervisning mv B. Forberedelse forstået som forberedelse og efterbehandling, herunder evaluering knyttet til aktiviteter under pkt. A. Fx: Forberedelse af alle former for undervisning nævnt i kategori A Skaffe nødvendigt materiale og redskaber til undervisningen Udarbejde undervisningsmateriale Udarbejde oplæg til opgaver Rette opgaver Evalueringsaktiviteter (planlægge, opsamle, formidle) Møder med andre undervisere med formål at forberede og kvalitetssikre undervisning, fx modulgruppemøder, faggruppemøder, vejledermøder, teammøder

11 C. Eksamen alle aktiviteter knyttet til afvikling af eksamen og prøver, herunder afvikling af omprøver og sygeeksamen Udarbejde oplæg til eksamination og prøver Eksamination, votering og feedback Intern censur Censormøder Retning af eksamensopgaver D. Opgaver i tilknytning til læringsmiljø opgaver knyttet til koordination af undervisningsaktiviteter horisontalt og vertikalt Koordination af fag, team, moduler mv. Tilsyn med samlinger, materialedepoter mm Koordination af praktik/klinik samarbejde, koordinere mv. Transport/rejsetid knyttet til undervisning, vejledning, praktikbesøg Supervision / mentor for nye kolleger E. Kompetenceudvikling deltagelse i interne og eksterne kompetenceudviklingsforløb, individuelt og fælles Løbende faglig og pædagogisk udvikling Faglige, pædagogiske og metodiske kurser og konferencer Nye medarbejderes introduktionsforløb Adjunktforløb Enhedens fagdage og pædagogiske dage F. Uddannelsesrettede udviklingsprojekter med fokus på forbedring af uddannelserne fagligt, didaktisk eller pædagogisk Udvikling af nye bekendtgørelser, studieordninger mm Udarbejde nye modulbeskrivelser, forløbsbeskrivelser Faglige og pædagogiske projekter knyttet til undervisningen, fx udarbejdelse af nyt undervisningsmateriale, nye eksamensformer Undervisningsmateriale i form af lærebøger, artikler mv. Udvikling af nye evalueringsformer Kvalitetsarbejde

12 G. Praksisrettede udviklingsprojekter projekter med handlerettet metodedesign, ofte i samarbejde med praksis Deltagelse i projekter med formål at udvikle praksis Konsulentprægede opgaver H. Forskning tilknytning til og deltagelse i udviklings og forskningsprojekter Deltagelse i udviklings og forskningsprojekter, som ikke direkte er knyttet til praksis I. Organisatorisk administrative opgaver opgaver af administrativ karakter, herunder deltagelse i møder og arrangementer i enheden og på tværs i Metropol Tillidshverv (TR, AMR) Deltagelse i samarbejdsudvalg, arbejdsmiljøudvalg mv. Medarbejderudviklingssamtaler (MUS / GRUS) Deltage i trivselsundersøgelser og andre centralt iværksatte aktiviteter Personalemøder i enheden og på tværs i Metropol Administration knyttet til ansættelsen på Metropol, lønsedler, ferie sygemeldinger, være bruger af IT systemer Løbende holde sig orienteret i og engagere sig i forhold, der vedrører organisationen Metropol

13 Ad retningslinjernes pkt. 5.1, Merarbejde: BILAG 2 For begge kategorier af medarbejdere gælder det, at for medarbejdere på deltid vil merarbejde, der ikke overskrider den almindelige fuldtidsnorm, ikke kunne honoreres i mere end forholdet 1:1. Undervisere ansat efter COI0 overenskomsten: Kategorien omfatter undervisere ansat efter CO10 overenskomsten og vil typisk være undervisere med professionsfaglig grunduddannelse. Her kan ydes godtgørelse for pålagt merarbejde af større omfang. Metropols ledelse fastsætter omfanget af merarbejde på baggrund af underviserens indberetning. Der er ikke angivet nogen normperiode for arbejdstidsopgørelsen, men i praksis accepteres op til 1 år som norm. Godtgørelse ydes så vidt muligt i form af afspadsering af samme varighed som det godkendte merarbejde med tillæg af 50 %. Afspadseringen bør normalt være tildelt underviseren inden udløbet af det efterfølgende år, og meddelelse om afspadsering skal gives med passende varsel hvilket normalt vil sige mindst 14 dage. Herudover ydes et tillæg på 25 % af nettolønnen for arbejde udført i tidsrummet mellem kl. 17 og 06, jf. 11, stk. 2, i fællesoverenskomsten mellem Finansministeriet og Statstjenestemændenes Centralorganisation 10 m.fl. (Perst. nr ), sammenholdt med cirkulære om tillæg for aften og natarbejde for ansatte inden for CO10's forhandlingsområde (Perst. nr ). Arbejde i weekends og på søgnehelligdage m.m. godtgøres med afspadsering af samme varighed med et tillæg på 50 % eller med timeløn med et tillæg på 50 %. Såfremt afspadsering ikke kan finde sted, godtgøres det godkendte merarbejde kontant pr. arbejdstime som 1/1924 af underviserens årsløn inklusiv eget pensionsbidrag og med tillæg på 50 % eller 75 % for merarbejde, hvis det udførte merarbejde samtidig er omfattet af aftalen om særligt tillæg.

14 Undervisere ansat efter AC overenskomsten: Kategorien omfatter undervisere ansat i henhold til fællesoverenskomsten for AC (gælder ikke chef og specialkonsulenter). Godtgørelse kan kun ydes for pålagt merarbejde, herunder merarbejde, som har været en forudsætning for en forsvarlig varetagelse af tjenesten, og som har været af et større omfang, der har strakt sig over en periode på normalt mindst 4 uger. Den ansatte skal skriftligt redegøre for grundlaget for merarbejdet og dets karakter samt timeforbruget, hvorefter den nærmeste chef skal attestere redegørelsen og det angivne timeforbrug. På baggrund af en vurdering af redegørelsen og drøftelse med medarbejderen foretager den nærmeste chef en indstilling. Indberetning skal afgives ved merarbejdets ophør og mindst hvert kvartal. På baggrund af indberetningen træffes der afgørelse om, hvorvidt betingelserne for at yde merarbejde er opfyldt, hvorefter omfanget af merarbejdet fastsættes. Det er den enkelte medarbejders leder, der afgør om de kvalitative og kvantitative betingelser for merarbejde er opfyldt, og som fastsætter merarbejdets omfang. Godtgørelse ydes så vidt muligt i form af afspadsering af samme varighed som det udførte merarbejde med tillæg af 50 % og bør normalt være tildelt medarbejderen inden 3 måneder efter opgørelsesperiodens udløb (kvartalsvis opgørelse). I særlige tilfælde kan dette tidspunkt dog udskydes i op til 1 år fra opgørelsen af merarbejdet. Meddelelse om afspadsering gives medarbejderen med passende varsel, hvilket vil sige mindst 14 dage. Til forskel fra CO10 området, hvor der ikke er fastsat nogen normperiode, anvendes her en kvartalsnorm. Såfremt afspadsering ikke kan finde sted, godtgøres merarbejdet kontant baseret på en timeløn opgjort på samme vis som for professionsuddannede og med tillæg af 50 %. Til forskel fra CO10 området er denne undervisergruppe ikke omfattet af aftalen om særligt tillæg for arbejde i tidsrummet kl Hvis der mellem ledelse og medarbejder er enighed, kan der af hensigtsmæssighedshensyn på forhånd fastsættes en fast merarbejdsgodtgørelse for et forventet merarbejde i forbindelse med et konkret afgrænset projekt.

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013:

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: 16. Arbejdstid Lønnen efter denne overenskomst forudsætter fuldtidsbeskæftigelse svarende til gennemsnitlig 37 timer ugentlig.

Læs mere

Vejledning, 2. udgave

Vejledning, 2. udgave Vejledning, 2. udgave 19. december. 2014 Merarbejde på stx, hhx, htx og hf Moderniseringsstyrelsen udsender denne 2. udgave af vejledning om opgørelse af merarbejde. Merarbejde ikke overarbejde Gymnasielærere

Læs mere

Arbejdstid og merarbejde

Arbejdstid og merarbejde HR OG KOMMUNIKATION Arbejdstid og merarbejde Retningslinjer for uddannelsesfaglige medarbejdere i UCL Oktober 2014 Indhold 1. Opgørelse af arbejdstid (AC, CO10 og LC s forhandlingsområde)...3 1.1 Merarbejde

Læs mere

UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere

UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere Udbudssted: Frøbel-Sydhavn Version: Aftale 090811 Gældende for undervisning ved pædagoguddannelser på afdeling Frøbel/ Sydhavn Lokal ressourcetildeling

Læs mere

Skoleåret nærmer sig sin slutning, og nu er det tid til at gøre arbejdstiden op.

Skoleåret nærmer sig sin slutning, og nu er det tid til at gøre arbejdstiden op. Vejledning 18. juni 2014 Merarbejde på stx, hhx, htx og hf Skoleåret nærmer sig sin slutning, og nu er det tid til at gøre arbejdstiden op. Moderniseringsstyrelsen har derfor valgt at udsende denne vejledning

Læs mere

tat meddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3.

tat meddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3. tatmeddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3. Om: Regler for over-/merarbejde mv. og honorering herfor Da reglerne om over- og merarbejdsbetaling er forholdsvis komplicerede og ofte giver anledning til mange spørgsmål,

Læs mere

Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for. produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014.

Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for. produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014. Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014. 1. udgave, januar 2014 Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for produktionsskolelærerne Af konsulent Erling Kure Ved lov nr. 409

Læs mere

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere KL Frederiksberg Kommune Akademikernes Centralorganisation Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Merarbejdsbegrebet...

Læs mere

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere KL AC Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Merarbejdsbegrebet... 3 3. Indberetning... 3 4. Merarbejdets

Læs mere

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014.

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014. Administrationsgrundlag arbejdstidsaftale for skolepædagoger, Randers Kommune 1 Indledning Randers Kommune og BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Østjylland har indgået en lokal arbejdstidsaftale

Læs mere

Lokalaftale CVU København & Nordsjælland

Lokalaftale CVU København & Nordsjælland Lokalaftale CVU København & Nordsjælland Aftalens dækningsområde: Lokal aftalen omfatter medarbejdere ansat på LC- og AC-overenskomst i Videncentre, Enheder og Programmer ved CVU København & Nordsjælland,

Læs mere

Arbejdstidsregler for Randers Social- og Sundhedsskole Februar 2014. Arbejdstidsregler for

Arbejdstidsregler for Randers Social- og Sundhedsskole Februar 2014. Arbejdstidsregler for Arbejdstidsregler for 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Arbejdstid... 3 3 Værnsregler... 3 4 Arbejdstidsopgørelse... 4 4.1 Pauser... 4 4.2 Spisepauser... 4 4.3 Dage med ret til fravær med løn...

Læs mere

Den centrale arbejdstidsaftale for lærere ved specialundervisning for voksne. - et samlet overblik

Den centrale arbejdstidsaftale for lærere ved specialundervisning for voksne. - et samlet overblik Danmarks Lærerforening Vandkunsten 12 1467 København K 1. august 2007 Den centrale arbejdstidsaftale for lærere ved specialundervisning for voksne - et samlet overblik Den centrale arbejdstidsaftale beskriver,

Læs mere

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. September 2015 10-09-2015 SIDE 1

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. September 2015 10-09-2015 SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Arbejdstid Kommunale område September 2015 10-09-2015 SIDE 1 Oplæg Lov 409 (OK13) Det politiske papir om arbejdstid (OK15) Drøftelser om arbejdstid proces og redskaber Gruppearbejde

Læs mere

Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale.

Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale. Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale. 1. Indledning Aarhusaftalen er den fælles aftale, der sætter rammerne for samarbejdet mellem skolens ledelse

Læs mere

UCC Husaftale for UFEV undervisere/konsulenter

UCC Husaftale for UFEV undervisere/konsulenter UCC Husaftale for UFEV undervisere/konsulenter Pu/27.08.09 Præambel Husaftalen er en lokal udmøntning af rammeaftalen om fordeling af arbejdstid på opgaver i UFEV. Husaftalen beskriver fordeling af arbejdstid

Læs mere

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne 38 Underbilag 4.1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne 1. Hvem er omfattet af reglerne? Reglerne omfatter lærere og børnehaveklasseledere m.fl. ved specialundervisningen for børn og

Læs mere

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder i kraft efter

Læs mere

Vejledning om den nye arbejdstidsaftale pr. 1. oktober 2006 for TAP-ansatte med dagarbejdstid.

Vejledning om den nye arbejdstidsaftale pr. 1. oktober 2006 for TAP-ansatte med dagarbejdstid. KØBENHAVNS UNIVERSITET Vejledning om den nye arbejdstidsaftale pr. 1. oktober 2006 for TAP-ansatte med dagarbejdstid. Omfatter ikke: AC-ansatte, undervisere og dyrepassere ( Lager & Handel ) er p.t. uafklaret,

Læs mere

TR-kursus I A. OK-15 Arbejdstid. - lærere ved VUC - pr. 1. august 2015

TR-kursus I A. OK-15 Arbejdstid. - lærere ved VUC - pr. 1. august 2015 TR-kursus I A OK-15 Arbejdstid - lærere ved VUC - pr. 1. august 2015 31. august 2015 Arbejdstidsregler 1/8-2015 Organisationsaftalen for VUC (Finansministeriets cir. af 30. juni 2015) - nye paragraffering

Læs mere

Arbejdstid i Folkeskolen. Organisation og Personale

Arbejdstid i Folkeskolen. Organisation og Personale Arbejdstid i Folkeskolen Organisation og Personale De nye arbejdstidsregler Folketingets vedtagelse af Lov 409 med tilhørende underbilag danner baggrund for dette notat. Notat er alene tænkt som et drøftelsespapir

Læs mere

BILAG TIL RESULTAT MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC

BILAG TIL RESULTAT MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC BILAG TIL RESULTAT MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC 2013 15 GYMNASIESKOLER MV. Bilag 5 I. Overenskomst af 10. februar 2012 mellem Finansministeriet og Gymnasieskolernes Lærerforening om lærere og pædagogiske

Læs mere

A F T A L E om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

A F T A L E om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKST- NÆVN AKADEMIKERNES CENTRALOR- GANISATION A F T A L E om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende

Læs mere

Tjenestetidsaftale for undervisere ansat ved University College Sjælland:

Tjenestetidsaftale for undervisere ansat ved University College Sjælland: Tjenestetidsaftale for undervisere ansat ved University College Sjælland: 1. Indledning:... 1 2. Omfattet:... 2 3. Tid:... 2 4. Der er fælles University College Sjælland regler for følgende emner:... 2

Læs mere

Folkeskolen, ny 14 og 15 i Arbejdstid. Lærernes Centralorganisation, 14. marts 2013

Folkeskolen, ny 14 og 15 i Arbejdstid. Lærernes Centralorganisation, 14. marts 2013 Folkeskolen, ny 14 og 15 i 50.01 Under hensyntagen til arbejdstilrettelæggelsen i skolevæsenet kan kommunalbestyrelsen fastsætte arbejdstiden for lærere i folkeskolen i overensstemmelse med nedenstående

Læs mere

**NYT** pr. dato = Nyt efter overenskomstens/aftalens ikrafttræden

**NYT** pr. dato = Nyt efter overenskomstens/aftalens ikrafttræden Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder i kraft efter

Læs mere

tat meddelelse 24.07.01 J. nr. 5.1./99-02-0

tat meddelelse 24.07.01 J. nr. 5.1./99-02-0 tat meddelelse 24.07.01 J. nr. 5.1./99-02-0 Om: Opsparing af frihed for ansatte inden for TAT s forhandlingsområde I forbindelse med aftaleforhandlingerne i 1999 blev der i december 2000 indgået en rammeaftale

Læs mere

Ny arbejdstidsaftale et overblik

Ny arbejdstidsaftale et overblik Ny arbejdstidsaftale 2016 - et overblik De væsentligste ændringer Nu: Fra 1/8 2016: Kun undervisningstiden opgøres og kendes. Læreren råder selv over den arbejdstid, som ligger i gummi-. Al arbejdstid

Læs mere

Arbejdstidsaftale 08 s enkeltelementer

Arbejdstidsaftale 08 s enkeltelementer Arbejdstidsaftale 08 s enkeltelementer Arbejdstid For at gøre aftalen enkel og ubureaukratisk bygger aftalen på et helt skoleår. Det maksimale undervisningstimetal er fastlagt for et skoleår. Hvis du ansættes

Læs mere

Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler

Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler Cirkulære om protokollater om Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler 2014 Cirkulære af 24. marts 2014 Modst.nr. 013-14 PKAT nr. 0223, 0230, 0237, 0241

Læs mere

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. Maj SIDE 1

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. Maj SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Arbejdstid Kommunale område Maj 2017 09-05-2017 SIDE 1 Indhold Lov 409 (OK13) Det politiske papir om arbejdstid (OK15) Drøftelser om arbejdstid proces og redskaber Gruppearbejde 09-05-2017

Læs mere

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune 2018-2019 Angiver grundlaget for fælles administration og forståelse af arbejdet med lærernes og børnehaveklasseledernes (efterfølgende

Læs mere

Forståelsespapir om udmøntning af Lov 409 og OK 15-forliget tilrettelæggelse af arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere m.fl.

Forståelsespapir om udmøntning af Lov 409 og OK 15-forliget tilrettelæggelse af arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere m.fl. 1 Forståelsespapir om udmøntning af Lov 409 og OK 15-forliget tilrettelæggelse af arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere m.fl. Folkeskolereformen, Lov 409 om arbejdstidsregler og OK15 for lærere/børnehaveklasseledere

Læs mere

VORDINGBORG KOMMUNE - SKOLER Forståelsespapir vedrørende arbejdstid på skoleområdet fra august 2014 udgave 21.02.2014

VORDINGBORG KOMMUNE - SKOLER Forståelsespapir vedrørende arbejdstid på skoleområdet fra august 2014 udgave 21.02.2014 VORDINGBORG KOMMUNE - SKOLER Forståelsespapir vedrørende arbejdstid på skoleområdet fra august 2014 udgave For at skabe tydelighed, tryghed og klarhed i denne forandringsproces har skoleledere, kommunen,

Læs mere

AFTALE Om arbejdstid for månedslønnede lærere ved danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. og tilsvarende danskuddannelse ved FOAS' sprogcentre

AFTALE Om arbejdstid for månedslønnede lærere ved danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. og tilsvarende danskuddannelse ved FOAS' sprogcentre Folkeoplysningsorganisationernes arbejdsgiversamarbejde (FOAS) Lærernes Centralorganisation (LC) AFTALE Om arbejdstid for månedslønnede lærere ved danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. og tilsvarende

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler FINANSMINISTERIET Cirkulære om Organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler 1999 1 INDHOLD Side CIRKULÆRE... 3 Bilag 1 ORGANISATIONSAFTALE 1. Organisationsaftalens område...

Læs mere

Slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler

Slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler Cirkulære om organisationsaftale for Slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler 2002 Cirkulære af 27. februar 2004 Perst. nr. 023-04 PKAT nr. 144 J.nr. 01-333/11-1 Indholdsfortegnelse Cirkulære...

Læs mere

FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet

FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet Personaleafdelingen har i december 2013 til februar 2014 holdt oplæg på kommunens skoler vedrørende de nye arbejdstidsregler for lærere, som træder

Læs mere

Indledning. Rammeaftale

Indledning. Rammeaftale RAMMEAFTALE VEDRØRENDE ARBEJDSTILRETTELÆGGELSE FOR ADJUNKTER OG LEKTORER SAMT ANDRE UNDERVISERE (OVERGANGSORDNING) VED UC SYDDANMARK MED HOVEDBESKÆFTIGELSE VED UC SYDDANMARKS PROFESSIONSBACHELORUDDANNELSER

Læs mere

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne 1. Hvem er omfattet af reglerne? Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Underbilag 2.1 Reglerne omfatter lærere og børnehaveklasseledere m.fl. i folkeskolen, ved voksenspecialundervisning,

Læs mere

Arbejdstid for lærere/børnhaveklasseledere i Odsherred Kommune

Arbejdstid for lærere/børnhaveklasseledere i Odsherred Kommune Initialer: frf Sag: 306-2015-4375 Dok.: 306-2015-20747 Oprettet: 22. januar 2015 Aftale mellem Danmarks Lærerforening Kreds 51 og Odherred Kommune om rammerne for arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere

Læs mere

Organisationsaftale for Kemoteknikere og Levnedsmiddelteknikere i statens tjeneste

Organisationsaftale for Kemoteknikere og Levnedsmiddelteknikere i statens tjeneste 4.3.56 1. marts 1995 Cirkulære om Organisationsaftale for Kemoteknikere og Levnedsmiddelteknikere i statens tjeneste 4.3.56 A INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...3 ORGANISATIONSAFTALE 1. Organisationsaftalens

Læs mere

Vejledning. Om merarbejde og frihed for ansatte med ukontrollabel tjeneste

Vejledning. Om merarbejde og frihed for ansatte med ukontrollabel tjeneste Vejledning Om merarbejde og frihed for ansatte med ukontrollabel tjeneste 1. Hvornår er man ukontrollabel 2. Tidsregistrering 3. Anvendelse af konto 9001 og 9002: Mertid og frihed 4. Muligheder for merarbejdsgodtgørelse

Læs mere

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Side 1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Hvem er omfattet af reglerne... 3 2. Lokalaftaler... 3 3. Arbejdstid... 3 4. Deltid... 3 5. Opgaveoversigt... 3 6.

Læs mere

Arbejdstidsaftalen. Eva Hoff Sonne November 2010

Arbejdstidsaftalen. Eva Hoff Sonne November 2010 Arbejdstidsaftalen Eva Hoff Sonne November 2010 Ultrakort historik Reglerne har deres rødder i tjenestemandslovgivningen fra begyndelsen af 1900-tallet! Ensidigt fastsat indtil 1969 herefter aftale Blev

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om organisationsaftale for. Slagtere og slagteriarbejdere ansat ved erhvervsskoler

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om organisationsaftale for. Slagtere og slagteriarbejdere ansat ved erhvervsskoler FINANSMINISTERIET Cirkulære om organisationsaftale for Slagtere og slagteriarbejdere ansat ved erhvervsskoler 1998 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger... 1 Bemærkninger til de enkelte bestemmelser...

Læs mere

Aftale om ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for fuldmægtige m.fl. (DTS) i SKAT og Landsskatteretten), jf.

Aftale om ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for fuldmægtige m.fl. (DTS) i SKAT og Landsskatteretten), jf. Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for fuldmægtige m.fl. (DTS) i SKAT og Landsskatteretten og tjenestemandsansat kontorpersonale på Skatteministeriets område)

Læs mere

Hvad siger reglerne? Hvordan gør vi her? Er vores

Hvad siger reglerne? Hvordan gør vi her? Er vores 10. august 2018 Arbejdstidsopgørelse 2018: Tjek tiden Hvad siger reglerne? Hvordan gør vi her? Er vores opgørelser i orden? Arbejdstiden Fuld tid for en lærer svarer til en gennemsnitlig arbejdstid på

Læs mere

I Odsherred Kommune er der særligt fokus på at skabe forandring på to felter:

I Odsherred Kommune er der særligt fokus på at skabe forandring på to felter: Aftale mellem Danmarks Lærerforening Kreds 51 og Odsherred Kommune om rammerne for arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i Odsherred Kommune fra skoleåret 2016/2017 Baggrund Rammerne for lærernes

Læs mere

UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere

UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere Udbudssted: Blaagaard/KDAS, 18.8.09 Præambel; Husaftalen er en lokal udmøntning af rammeaftalen om fordeling af arbejdstid på opgaver mellem Professionshøjskolen

Læs mere

215 Planlægning og forældresamarbejde

215 Planlægning og forældresamarbejde Denne side indeholder en opsamling af spørgsmål og svar i relation til Aarhusaftalen pr. 1. august 2017. Parterne bag Aarhusaftalen er enige om svarene og om, at indholdet på denne side er bindende for

Læs mere

1. Aftalen gælder for ansatte, der er omfattet af Politiforbundets aftaleret.

1. Aftalen gælder for ansatte, der er omfattet af Politiforbundets aftaleret. Hj.nr.: 2007-2000-21 Aftale om opsparing af frihed (Fridøgnsbanken) Med henvisning til 3 i Finansministeriets og centralorganisationernes aftale af 14. juni 2002 om opsparing af frihed samt 3 i aftale

Læs mere

Arbejdstid på offentlige arbejdspladser

Arbejdstid på offentlige arbejdspladser Arbejdstid på offentlige arbejdspladser Hvordan er reglerne? Tænk længere Arbejdstid på offentlige arbejdspladser // 3 Arbejdstid på offentlige arbejdspladser hvordan er reglerne? På mange offentlige arbejdspladser

Læs mere

OVERENSKOMSTDAG FOR MUSIKSKOLELEDERE OM MUSIKSKOLELÆRERNES NYE ARBEJDSTIDSREGLER

OVERENSKOMSTDAG FOR MUSIKSKOLELEDERE OM MUSIKSKOLELÆRERNES NYE ARBEJDSTIDSREGLER OVERENSKOMSTDAG FOR MUSIKSKOLELEDERE OM MUSIKSKOLELÆRERNES NYE ARBEJDSTIDSREGLER Skanderborg d. 18. januar 2017 , Agenda 1. Gennemgang og drøftelser af emner: - Opgaveoversigt og dialog om opgaverne -

Læs mere

Forsvarets civile faglærere

Forsvarets civile faglærere Cirkulære om aftale om løn- og ansættelsesvilkår for Forsvarets civile faglærere 2019 Cirkulære af 9. juli 2019 Modst. nr. 057-19 PKAT nr. 645 J.nr. 2018-5000 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...

Læs mere

Cirkulære om aftale om. Opsparingsdage. Cirkulære af 5.maj 2015 J.nr. 2015-1721-0011

Cirkulære om aftale om. Opsparingsdage. Cirkulære af 5.maj 2015 J.nr. 2015-1721-0011 Cirkulære om aftale om Opsparingsdage 2015 Cirkulære af 5.maj 2015 J.nr. 2015-1721-0011 2 Cirkulære om aftale om opsparingsdage Ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne i 2015 har Finansministeriet og

Læs mere

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra 01.04.2016 Præsentation og forventninger Hvem er vi? Hvilke forventninger har I til i dag?? Konkrete spørgsmål?? Hvilke aftaler gælder? Arbejdsmiljøloven

Læs mere

Administrations- og arbejdsgrundlag for lærere og børnehaveklasseledere

Administrations- og arbejdsgrundlag for lærere og børnehaveklasseledere Administrations- og arbejdsgrundlag for lærere og børnehaveklasseledere Skoleåret 2014/15. Indledning: Skoleafdelingen har med afsæt lov 409 og input og anbefalinger fra arbejdsgruppe 9 udarbejdet udkast

Læs mere

Cirkulære om. Opsparing af frihed

Cirkulære om. Opsparing af frihed Cirkulære om Opsparing af frihed 2002 1 Cirkulære om opsparing af frihed (Til samtlige ministerier mv.) 1. Den 22. december 2000 indgik Finansministeriet og centralorganisationerne en rammeaftale om opsparing

Læs mere

Organisationsaftale for undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen

Organisationsaftale for undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Organisationsaftale for undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Organisationsaftalen er indgået mellem Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og FOA Fag og Arbejde.

Læs mere

Præambel I denne skabelon opereres der med begreberne flekstid, fikstid, overskudstimer, underskudstimer og over/merarbejde.

Præambel I denne skabelon opereres der med begreberne flekstid, fikstid, overskudstimer, underskudstimer og over/merarbejde. AARHUS UNIVERSITET SKABELON FOR FLEKSTIDSAFTALE PÅ AARHUS UNIVERSITET Præambel I denne skabelon opereres der med begreberne flekstid, fikstid, overskudstimer, underskudstimer og over/merarbejde. Fikstid

Læs mere

Dokument vedr. tilrettelæggelse af lærernes arbejdstid i skoleårene 2015/16, 2016/17 og 2017/18

Dokument vedr. tilrettelæggelse af lærernes arbejdstid i skoleårene 2015/16, 2016/17 og 2017/18 Dokument vedr. tilrettelæggelse af lærernes arbejdstid i skoleårene 2015/16, 2016/17 og 2017/18 Indledning Dette dokument er udarbejdet med afsæt i Lov 409 (LBK nr. 409 af 26/04/2013), overenskomst mellem

Læs mere

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere)

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) mellem Børn og Skole og Favrskov Lærerforening kreds 137 2011-2013 Endelig 0. Aftalegrundlag Aftalen vedrører lokal udmøntning af Arbejdstidsaftale

Læs mere

Forståelsespapir for skoleåret 2015/16

Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 Indledende bemærkninger: Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 Nærværende Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 er første skridt på vejen mod endnu bedre samarbejde mellem Vordingborg Kommune og Kreds

Læs mere

12 11 1 10 2 9 3 8 4 7 5 6 STYR PÅ TIDEN

12 11 1 10 2 9 3 8 4 7 5 6 STYR PÅ TIDEN 11 12 1 10 2 9 3 8 4 7 6 5 STYR PÅ TIDEN Forord Med overenskomsten, som blev forhandlet i foråret 2015, har Moderniseringsstyrelsen og GL sammen sendt et klart signal om, at arbejdstidsreglerne, der gælder

Læs mere

Arbejdstid mv. for ledere, lærere og børnehaveklasseledere

Arbejdstid mv. for ledere, lærere og børnehaveklasseledere Cirkulære om protokollater om Arbejdstid mv. for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler 2014 Cirkulære af 24. marts 2014 Modst.nr. 012-14 PKAT nr. 0223, 0237 J.nr. 12-333/51-60 2

Læs mere

Tidsregistrering på gymnasier

Tidsregistrering på gymnasier Tidsregistrering på gymnasier - Tidsregistrering som et styringsværktøj November 2015 INDHOLD 1. Vejledning om tidsregistrering 3 2. Tidsregistrering som styringsværktøj 5 3. Nye tider, nye systemer 10

Læs mere

Dette ledelsesgrundlag er et fælles grundlag for forståelsen af lovregler, aftaler og beslutninger omkring arbejdstilrettelæggelsen.

Dette ledelsesgrundlag er et fælles grundlag for forståelsen af lovregler, aftaler og beslutninger omkring arbejdstilrettelæggelsen. Ledelsesgrundlag Version 1 27. Marts 2014. Indhold Ledelsesgrundlag... 1 Baggrund:... 1 Formål:... 1 Retning:... 2 Proces... 2 Årsnorm og planlægning af skoleåret for lærere og børnehaveklasseledere...

Læs mere

Juridisk sammenligning af aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten og aftale om arbejdstidsregler for tjenestemænd i politiet mv.

Juridisk sammenligning af aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten og aftale om arbejdstidsregler for tjenestemænd i politiet mv. Udvalget for en budgetanalyse af politiet 2009-2010 Notat 26. maj 2010 Juridisk sammenligning af aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten og aftale om arbejdstidsregler for tjenestemænd i politiet

Læs mere

Arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Albertslund kommune 2019/ /2021.

Arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Albertslund kommune 2019/ /2021. Arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Albertslund kommune 2019/2020 2020/2021. I Albertslund Kommune har vi en ambitiøs strategi for et fælles skolevæsen Skole for alle med et fælles

Læs mere

Bilag 2: Arbejdstid, ferie og opgavefordeling for lærere og bh. klasseledere

Bilag 2: Arbejdstid, ferie og opgavefordeling for lærere og bh. klasseledere Bilag 2: Arbejdstid, ferie og opgavefordeling for lærere og bh. klasseledere Indledning Udgangspunktet for planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes arbejdstid er LOV 409 og bilag 1.1. om arbejdstid.

Læs mere

Ydelse Hvem vælger mellem de givne muligheder? 5 Afspadsering af den Lederen præsterede arbejdstid + 50 % Omlægning af tjenesten

Ydelse Hvem vælger mellem de givne muligheder? 5 Afspadsering af den Lederen præsterede arbejdstid + 50 % Omlægning af tjenesten Oversigt over de enkelte ydelser/tillæg, idet der dog administration af disse henvises til selve arbejdstidsaftalen, ligesom reglerne for kan ses i arbejdstidsaftalen: Overarbejde (pålagt eller nødvendigt

Læs mere

21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid

21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid 21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid Kommunernes Landsforening Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Under henvisning til tjenestemandsregulativets

Læs mere

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved professionshøjskoler (AC s forhandlingsområde)

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved professionshøjskoler (AC s forhandlingsområde) Cirkulære om Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved professionshøjskoler (AC s forhandlingsområde) 2008 Cirkulære af 25. august 2009 Perst. nr. 054-09 PKAT nr.

Læs mere

FORTOLKNING AF ARBEJDSTIDSREGLER M.V. SFO-OMRÅDET

FORTOLKNING AF ARBEJDSTIDSREGLER M.V. SFO-OMRÅDET Personaleservice FORTOLKNING AF ARBEJDSTIDSREGLER M.V. SFO-OMRÅDET Gennem de senere år har der ved flere lejligheder været rejst spørgsmål om fortolkningen af arbejdstidsreglerne på sfo området. På denne

Læs mere

Cirkulære om aftale om visse ansættelsesvilkår for

Cirkulære om aftale om visse ansættelsesvilkår for Cirkulære om aftale om visse ansættelsesvilkår for Tjenestemandslignende ansatte undervisere ved erhvervsakademier og professionshøjskoler, der er overført fra en erhvervsskole (Akademikernes forhandlingsområde)

Læs mere

Arbejdstid og merarbejde

Arbejdstid og merarbejde UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Arbejdstid og merarbejde Retningslinjer for uddannelsesfaglige medarbejdere Revideret april 2016 Indhold 1. Opgørelse af arbejdstid (AC, CO10 og LC)... 3 2. Flere end 1924

Læs mere

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved voksenuddannelsescentre

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved voksenuddannelsescentre Cirkulære om Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved voksenuddannelsescentre 2007 Cirkulære af 13. april 2007 Perst. nr. 042-07 PKAT nr. 128 J.nr. 06-333/51-32 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Spørgsmål/svar i forbindelse med hviletidsaftalen

Spørgsmål/svar i forbindelse med hviletidsaftalen Spørgsmål/svar i forbindelse med hviletidsaftalen Paragraf Spørgsmål Svar 2. Beredskabscentrene kan som en del af den løbende, fremadrettede vagtplanlægning nedsætte den daglige hviletid, for de i 1 omhandlende

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift:

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: Offentligt Ansattes Organisationer mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Fødevarestyrelsen. Sagen forhandledes den 26. februar

Læs mere

Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde).

Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde). Cirkulære om organisationsaftale for Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde). Foreløbig 2008 Cirkulære af 30. juni 2008 Perst. nr. 027-08 PKAT nr.

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler

Cirkulære om organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler CIR1H nr 9159 af 26/03/2009 Udskriftsdato: 19. juli 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Institutionsstyrelsen, sagsnr. 086.631.031 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende. for videregående uddannelse m.fl. (AC s forhandlingsområde)

Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende. for videregående uddannelse m.fl. (AC s forhandlingsområde) Cirkulære om Tillæg mv. for visse tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte lærere ved centre for videregående uddannelse m.fl. (AC s forhandlingsområde) 2005 Cirkulære af 8. november 2007 Perst.

Læs mere

Cirkulære om Aftale om arbejdstid mv. for forstandere og lærere ansat ved efterskoler

Cirkulære om Aftale om arbejdstid mv. for forstandere og lærere ansat ved efterskoler Cirkulære om Aftale om arbejdstid mv. for forstandere og lærere ansat ved efterskoler 1993 2 INDHOLD Side CIRKULÆRE...1 1. Indledning...1 2. Lærere...2 Hvem og hvad omfatter aftalen...2 Normperioder...2

Læs mere

Retningslinjer for arbejdstid og håndtering af fravær i AU Forskning og Talent

Retningslinjer for arbejdstid og håndtering af fravær i AU Forskning og Talent Retningslinjer for arbejdstid og håndtering af fravær i AU Forskning og Talent I AU Forskning og Talent (AU-FT) er der stor fokus på brugerne og opgavevaretagelsen, men det må ikke forveksles med at overlade

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for overenskomstansatte kontorfunktionærer og edb personale) 2005 Cirkulære af 6. juli 2006 Perst. nr. 042-06 PKAT nr. 240,

Læs mere

Cirkulære om. Opsparing af frihed

Cirkulære om. Opsparing af frihed Cirkulære om Opsparing af frihed 2001 1 Cirkulære om opsparing af frihed (Til samtlige ministerier mv.) 1. Finansministeriet og centralorganisationerne har den 22. december 2000 indgået rammeaftale om

Læs mere

Cirkulære om Aftaler om arbejdstid mv. for forstandere og lærere ansat ved husholdningsog håndarbejdsskoler

Cirkulære om Aftaler om arbejdstid mv. for forstandere og lærere ansat ved husholdningsog håndarbejdsskoler 2.4.23 1993 Cirkulære om Aftaler om arbejdstid mv. for forstandere og lærere ansat ved husholdningsog håndarbejdsskoler 2.4.23 1 Cirkulære om aftaler om arbejdstid mv. for forstandere og lærere ansat

Læs mere

LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning

LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning 1 LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning Denne lokalaftale - med grundlag i 'Rammeaftale om decentrale arbejdstidsaftaler' - er med visse fravigelser af gældende regler

Læs mere

21.52 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid

21.52 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid KL Forhandlingsfællesskabet Side 2 Under henvisning til tjenestemandsregulativets 32, stk. 1, er følgende aftale om

Læs mere

Vejledning til besvarelse af indikator 4 i ressourceregnskabet vedrørende fordeling af lærernes arbejdstid.

Vejledning til besvarelse af indikator 4 i ressourceregnskabet vedrørende fordeling af lærernes arbejdstid. Vejledning til besvarelse af indikator 4 i ressourceregnskabet vedrørende fordeling af lærernes arbejdstid. Afrapportering af denne indikator indgår både i Udviklingskontrakten og Ressourceregnskabet.

Læs mere

NALUNAARUTIT - Grønlandsk Lovsamling

NALUNAARUTIT - Grønlandsk Lovsamling NALUNAARUTIT - Grønlandsk Lovsamling Serie C-I Afsnit 8,Gruppe 1 30. juni 2004 Lb.nr. Aftale om arbejdstid m.v. for ledere og undervisere ved Ilinniarfissuaq. Der er mellem Grønlands Landsstyre og Ilinniagartuut

Læs mere

Bilag til forståelsespapir

Bilag til forståelsespapir Bilag til forståelsespapir Indhold Samarbejde... 2 Erfa-møderne... 2 Erfa-møder i skoleåret 2018/19... 2 Møde mellem ledelse, TR og Praksisforum... 2 Administration... 3 Nettoårsnorm... 3 Ferieplacering...

Læs mere

Den 10. marts 2014. Administrationsgrundlag for L 409 i Jammerbugt Kommunale skolevæsen

Den 10. marts 2014. Administrationsgrundlag for L 409 i Jammerbugt Kommunale skolevæsen Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid - Udmøntning af lov om lærernes arbejdstid,, L 409 Administrationsgrundlag for L 409 i Jammerbugt Kommunale

Læs mere

Cirkulære om. Opsparing af frihed

Cirkulære om. Opsparing af frihed Cirkulære om Opsparing af frihed 2002 1 Cirkulære om opsparing af frihed (Til samtlige ministerier mv.) 1. Den 22. december 2000 indgik Finansministeriet og centralorganisationerne en rammeaftale om opsparing

Læs mere

17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden

17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden 17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden for lærere og børnehaveklasseledere i de kommunale folkeskoler i Favrskov Kommune 1. Grundlag Tilrettelæggelsen af arbejdstiden for lærere og børnehaveklasseledere

Læs mere

Lokal arbejdstidsaftale for skoleåret

Lokal arbejdstidsaftale for skoleåret Lokal arbejdstidsaftale for skoleåret 2013-2014 Aftalen er indgået mellem Hørsholm Kommune og Danmarks Lærerforening, Kreds 29 på baggrund af Aftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i

Læs mere

Hvad går Arbejdstidsaftale 08 ud på?

Hvad går Arbejdstidsaftale 08 ud på? Hvad går Arbejdstidsaftale 08 ud på? Lokalt har din kreds og kommune forhandlet overgang til Arbejdstidsaftale 08. I mange kommuner har parterne aftalt lokale tilpasninger i form af tilføjelser og suppleringer,

Læs mere

Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid i skoleåret 2016/17

Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid i skoleåret 2016/17 Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid i skoleåret 2016/17 Med det formål at understøtte den kommunale indsats for at implementere folkeskolereformen,

Læs mere

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt om klinisk undervisning med Ergoterapeutuddannelsen ved University College Nordjylland (UCN). Målsætningen for klinisk

Læs mere