Denne sag drejer sig om fraflytningsopgøret mellem udlejeren og lejeren efter ophør af et erhvervslejemål.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne sag drejer sig om fraflytningsopgøret mellem udlejeren og lejeren efter ophør af et erhvervslejemål."

Transkript

1 DOM Afsagt den 24. marts 2014 i sag nr. BS /2012: Østre Gjesingvej 26 I/S Dokken 10, Esbjerg mod Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S Sædding Strandvej Esbjerg V Sagens problemstilling Denne sag drejer sig om fraflytningsopgøret mellem udlejeren og lejeren efter ophør af et erhvervslejemål. Parternes påstand Østre Gjesingvej 26 I/S har nedlagt påstand om, at Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S skal betale ,33 kr. med tillæg af procesrente fra den 13. oktober Østre Gjesingvej 26 I/S har i forhold til Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S' selvstændige påstand nedlagt påstand om frifindelse. Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S har nedlagt påstand om frifindelse. Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S har nedlagt en selvstændig påstand om, at Øster Gjesingvej 26 I/S skal betale kr. med procesrente i første række fra den 9. november 2012, i anden række fra kravets fremsættelse i retten den 18. juni Sagens nærmere omstændigheder Denne dom indeholder ikke er fuldstændig sagsfremstilling, da kun en del af sagens bilag er gengivet i dommen, jf. retsplejelovens 218a, stk. 2. I 1990 opførte Aktieselskabet af 1. februar 1980 A/S en erhvervsejendom på adressen Øster Gjesingvej 26 i Esbjerg. Der er i sagen fremlagt de oprindelige tegninger og udbudsmateriale med omfangsbeskrivelse og tilbudsgrundlag fra bygningens opførsel. Ejendommen blev efter opførslen udlejet til HTH Køkkener A/S. Ejendommen blev senere solgt til selskabet Østre Gjesingvej 26 I/S (herefter udlejeren). HTH Køkkener A/S afstod den 30. november 2007 lejemålet til Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S (herefter lejeren). I 2008 fremlejede lejeren lejemålet til MT Foods A/S (herefter fremlejetageren), som væsentligt ombyggede lejemålet til brug som Burger King restaurant. Der blev i den forbindelse stillet en garanti på 1. mio. kr. i Danske Bank til sikkerhed for lejerens opfyldelse af samtlige forpligtelse efter lejeaftalen.

2 - 2 - I mail af 25. juli 2011 opsagde Frede Christensen på vegne af lejeren lejemålet. Parterne blev efterfølgende enige om, at fraflytningstidspunktet skulle være den 31. juli Parterne havde op til fraflytningstidspunktet en del korrespondance om fraflytningen. Udlejeren skrev bl.a., at lejemålet skulle afleveres i samme gode stand som ved overtagelsen. I brev af 13. juli 2012 skrev lejeren til udlejeren bl.a.: På vegne min klient skal jeg foreslå, at der indhentes tilbud på reetablering i h.t. de forpligtelser, der følger af lejekontrakten. Dette beløb betales til fuld og endelig afgørelse af mellemværendet, således at man ikke risikerer, at der i første omgang foretages fuldstændig reetablering, hvorefter en ny lejer selv vil til at indrette og ændre på det, der blev reetableret. Udlejeren sendte den 16. juli 2012 de oprindelige tegninger og omfangsbeskrivelsen fra det oprindelige byggeri til lejeren med bemærkning om, at afleveringen den 31. juli 2012 forventedes at finde sted i henhold til vedlagte tegninger og beskrivelser. I mail af 18. juli 2012 skrev Frede Christensen på vegne lejeren bl.a. til udlejeren:.. Jeg vil gerne have bekræftet at jeg/vi skal rydde lejemålet hvor Burger King er helt, for alle vægge, lofter, vand og el installationer, nye etablerede toiletter. Så når vi rykker ud står der et stort rum med rå cement lofter, vægge, gulve og ingen el på nær i kontorområdet, hvor der er nymalet loft, vægge og el udtag i loft med kabelbakker på væggene... I mail af 19. juli 2012 svarede Bjarne Pedersen på vegne udlejeren bl.a.:.. Med hensyn til aflevering har vi lige siden vi modtog opsigelsen meddelt dig hvordan lejemålet skal afleveres, vi har så sent som for et par dage siden ydermere sendt dig tegning over den indretning der skal ske aflevering i og en beskrivelse af materialer m.v. i de enkelte rum herunder overflader. Så ja alt hvad der er sket af ændringer siden da skal føres tilbage... Udlejeren indkaldte til afleveringsforretningen på lejemålet den 31. juli I indkaldelsen til afleveringsforretningen skrev udlejeren, at der i forlængelse af afleveringsforretningen ville blive foretaget en gennemgang af lejemålet af Rambøll A/S. Rambøll A/S ville lave et notat over, hvilke arbejder der manglede at blive udført i forhold til de forpligtelser, der fulgte af lejekontrakten. Den 31. juli 2012 blev der gennemført en afleveringsforretning, hvor i hvert tilfælde Bjarne Pedersen, ingeniør Henrik Harborg Blicher, Frede Christensen og advokat Dan Larsen - på vegne Frede Christensen - deltog.

3 - 3 - I mail af 8. august 2012 skrev advokat Dan Larsen til Gertrud Kirk i Danske Bank i relation til udbetaling af garantien bl.a.:..men hvad angår omkostninger til reetablering, er det således, at der afholdtes afleveringsforretning på lejemålet den (..). På dette møde blev det aftalt, at Rambøll skulle udfærdige en oversigt over de arbejder der skulle udføres og indhente priser på udgifterne ved at udføre disse arbejder. Hverken oversigt eller prisoverslag foreligger på nuværende tidspunkt... Den 3. september 2012 sendte udlejeren lejeren notatet udarbejdet af Rambøll A/S med en oversigt over de arbejder, der skulle udføres i og omkring lejemålet. Rambøll A/S havde opgjort de samlede udgifter til reetablering til kr. I brev af 5. september 2012 skrev lejerens advokat, advokat Dan Larsen, til udlejeren og bad om yderligere dokumentation for mangler ved lejemålet. Han skrev herudover bl.a. til udlejeren:.. På mødet på ejendommen i forbindelse med afleveringsforretningen blev det aftalt, at der skulle udarbejdes en rapport, og at der herefter på basis af denne rapport skulle indhentes tilbud på udbedring af de mangler der måtte være ved lejemålet... Jeg beder dem drage omsorg for, at der udarbejdes de aftalte dokumentationer, således af min klient har en chance for at tage stilling til de krav der måtte blive rejst. Udlejeren sendte den 6. september 2012 kopi af de beskrivelser på tilbudslister, der lå til grund for de enkelte entreprenører. Det blev samtidig oplyst, at arbejdet kun vedrørte reetablering af lejemålet. Den 13. september 2012 sendte udlejeren en faktura på ,33 kr. for husleje for august, september og oktober måned 2012 og en faktura på kr. for omkostninger til reetablering af lejemålet. Det er oplyst, at udlejeren rykkede lejeren for betaling af fakturaerne den 8. oktober I brev af 9. oktober 2012 afviste lejeren ethvert krav fra udlejeren under henvisning til erhvervslejelovens 74, stk. 2. Lejeren krævede samtidig garantibeløbet og indbetalt depositum tilbagebetalt. Udlejerens påstand mod lejeren er sammensat således: Udgifter til reetablering opgjort af Rambøll til ,00 kr. Diverse uforudsete udgifter ,00 kr. Udgifter til rådgivning og styring af entreprise ,00 kr.

4 - 4 - Samlet udgift (exkl. moms) ,00 kr. Fratrukket garantien ,00 kr. Fratrukket depositum ,00 kr. Samlet krav i anledning af reetablering ,00 kr. Huslejekrav for august, september og oktober måned ,33 kr. Krav i alt ,33 kr. Lejerens selvstændige påstand mod udlejeren er sammensat således: Tilbagebetaling af garantibeløb , 00 kr. Tilbagebetaling af depositum inkl. moms ,00 kr. Krav i alt ,00 kr. Sagen er anlagt den 19. oktober Forklaringer Bjarne Pedersen har forklaret bl.a., at han ejer 50 % af selskabet Østre Gjesingvej 26 I/S. Den bygning, som denne sag drejer sig om, ligger tæt på Bilka i Esbjerg. Ejendommen blev opført i 1990 med HTH køkkener som lejer. Frede Christensen var selv med til at opføre bygningen, da han var forhandler af HTH køkkener og skulle drive forretning fra ejendommen. Han har været medejer af det kommanditselskab, der ejede ejendommen. Advokat Dan Larsen var også i en periode medejer. Det var advokat Dan Larsen, der administrerede kommanditselskabet. Da ejerkredsen fik en henvendelse fra Frede Christensen om muligheden for udlejning til Burger King, var de først betænkelige. Advokat Dan Larsen forslog, at de kunne stille krav om en garanti til sikkerhed for reetableringsudgifterne. Da Burger King var indstillet på at stille garantien, blev fremlejeaftalen med den nye lejer accepteret. Fra de modtog opsigelsen og frem til fraflytningstidspunktet, var der meget korrespondance mellem udlejeren og lejeren, særlig i juni og juli Frede Christensen stillede forslag om et reduceret lejemål, så de kun lejede en del af ejendommen. De forslog også en reduceret husleje. Forhandlingerne endte ikke ud i nogen aftale om fortsat udlejning, da udlejeren ikke

5 - 5 - var interesseret i at udleje ejendommen delvist eller nedsætte huslejen. Der var helt frem til den 24. juli 2012 forhandlinger med Burger King Holland og Poul Dall i forsøg på at få lejemålet til at fortsætte på ændrede vilkår. De havde blandt andet et møde i restauranten i ugen op til afleveringsfristen, hvor de forsøgte at forhandle en løsning på plads. Udlejeren afslog de tilbud, der kom fra Burger King, da de indebar en reduceret lejebetaling. Under selve afleveringsforretningen deltog han sammen med Svend Erik Andersø, der ejer 50 % af I/S'et. Herudover deltog ingeniør Henrik Harborg Blicher fra Rambøll A/S. Fra lejerens side deltog Frede Christensen og advokat Dan Larsen. Lejemålet blev under afleveringsforretningen gået igennem i det hele. Der blev taget billeder. De var ret grundige og talte om, hvilke krav som udlejeren stillede til reetableringen. Begge parter gik med rundt i lejemålet. Det blev aftalt under afleveringsforretningen, at Rambøll A/S skulle lave et notat om, hvad der skulle reetableres. Rambøll A/S skulle også indhente priser. Ingeniøren Henrik Harborg Blicher vidste godt, at det skulle gå hurtigt med at lave notatet, men det tog længere tid end først antaget. Han modtog materialet den 31. august 2012, hvorefter de sendte det videre til advokat Dan Larsen. Han mener, at ingeniør Henrik Harborg Blicher havde indhentet 2 eller 3 tilbud på hver fagentreprise. Udlejeren startede reetableringen, da de havde sendt materialet til lejeren. Fra det tidspunkt, hvor de sendte specifikationer til advokat Dan Larsen og frem til den 9. oktober 2012, hørte de ikke fra advokat Dan Larsen. Da de fik brevet af 9. oktober 2012 var de kommet langt med reetableringen. På baggrund af brevet valgte de at stoppe reetableringen. Efter en lille måneds tid gik de i gang igen og gjorde nu reetableringen færdig, så lejemålet var ført tilbage til butik. De forsøgte at leje ejendommen ud til butik igen, men det lykkedes ikke. De valgte derfor at indgå en lejeaftale med Jensens Bøfhus, der i dag driver restaurant fra ejendommen. De kunne ikke spare noget på reetableringen, selvom ejendommen blev udlejet til Jensens Bøfhus. Reetableringsarbejdet blev i det væsentligste udført i overensstemmelse med de tilbud, som Rambøll A/S havde indhentet. Dog kunne en fedtudskiller i udenomsarealet også bruges af Jensens Bøfhus, hvorfor den ikke blev fjernet som ellers planlagt. Der blev vistnok sparet kr. ved det. Det var ingeniør Henrik Harborg Blicher, der stod for reetableringen. Det er korrekt, at han er professionel ejendoms- og udlejningsadministrator. Han har beskæftiget sig med køb og udlejning af både store og små lejemål i ca. 20 år. Bjarne Pedersen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i tømrerentreprisen punkterne 3.1, 3.5, 3.6, 3.18, og 3,19 forklaret, at reetableringsarbejdet blev stoppet, da de fik indsigelser fra advokatfirmaet Dahl den 9. oktober Da de startede op igen, var det med en anden ingeniør fra Rambøll, der hed Tage. De fortsatte med at reetablere i overensstemmelse med Henrik Harborg Blichers beskrivelse, samtidig med at de gik i gang med Jensens Bøfhus ønsker til det lejede. Han sparede ikke noget ved reetableringen, fordi Jensens Bøfhus blev den nye lejer. Det hele blev brækket ned og fjernet i forbindelse med etableringen af Jensens Bøfhus. Der var få skillevægge, der skulle etableres. Teknikrummet og kontoret er der stadigvæk. Det oprindelige projekt blev afleveret, som det er beskrevet i projektmaterialet. Når der står i materialet, at der var en skydedør, må den have været det oprindeligt. Det står i lejekontrakten med HTH, at HTH skulle etablere et køkken i lejemålet, der skulle være en del af lejemålet.

6 - 6 - Bjarne Pedersen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i ventilation punkterne 7.1, 7.2, 7.6, 7.7, 7.8 og 7.9 forklaret, at ventilationsanlægget på taget og udsugningsanlægget blev etableret i forbindelse med indretningen af Burger King restauranten. Lejeren havde lavet alternativ ventilation. Der var kun risten i nord- og vestfacaden, der var etableret. Det var en rist på 50 cm x 60 cm. Alt ud over risten i væggen var fjernet. Det var det indvendige, der skulle reetableres. Bjarne Pedersen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i anlægsarbejder punkt 8.8 forklaret, da de skulle lave drive-in funktion til Burger King blev det krævet, at der blev etableret en bom. De etablerede den, og den er i dag fjernet igen. Frede Christensen har forklaret bl.a., at han ejer 10 % A-aktier i Ejendomsselskabet af 1. maj Han har bestemmende indflydelse i selskabet og er samtidig direktør. Han er i dag ikke i beskæftigelse. Han er tidligere køkkenmand ved HTH-køkkener i Esbjerg. Det var ham, der lejede bygningerne af HTH. Han var med, da ejendommen blev opført. Det var HTHkøkkener, der lavede tegningerne til bygningen, men det var Bjarne Pedersens selskab, der stod for opførelsen. Da HTH-køkkener i 2007 selv opførte en ny butik, valgte Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 at indtræde som lejer. Selskabet overtog depositummet. Ejendomsselskabet fremlejede til Burger King. Der var i den forbindelse en del ombygning, og der blev stillet en garanti over for udlejeren. Da Burger King ikke kunne få økonomien til at hænge sammen på grund af huslejens størrelse, opsagde de lejemålet i 2011 med opsigelse pr. 31. juli I opsigelsesperioden forsøgte de at videreudleje til Burger King. Der var blandt andet forhandlinger med Poul Dall, der driver flere Burger King restauranter i Sønderjylland. Senest havde de et møde i restauranten den 24. juli 2012, hvor Bjarne Pedersen deltog. Poul Dall sagde efter det møde, at han og Bjarne Pedersen var blevet enige om, at Poul Dall skulle overtage lejemålet. Et par dage senere blev han imidlertid kontaktet af Poul Dall, der sagde, at han alligevel ikke kunne blive enig om lejevilkårene med Bjarne Pedersen. Han forsøgte forinden at få klarhed over, hvad der skulle reetableres. Han prøvede at lave en aftale med Bjarne Pedersen om, hvad der skulle genetableres. Han syntes, at det var vanvittigt, at deres faciliteter skulle brækkes ned. Bjarne Pedersen sendte ham besked om, at afleveringsforretningen var den 31. juli De indgik ikke nogen aftale om noget. I afleveringsforretningen deltog ud over ham selv advokat Dan Larsen, som hans repræsentant, Bjarne Pedersen og Ankersø, der er en af de andre ejere af bygningen. De mødtes om formiddagen. De var - på tidspunktet for afleveringsforretningen - gået lidt i gang med at brække ned, da lejemålet ikke kunne videreføres. Under afleveringsforretningen gik de ikke rundt og kiggede på lejemålet. Han var som lejer uden for indflydelse på, hvad der skete. Han var ren statist. Han gik og brækkede lidt ned samtidig. Han fik ikke påvist noget. De gik bare og brækkede noget ned. De havde lejet nogle nedbrydere fra et firma på Fyn. Han var ikke med rundt, da der blev fotograferet. De talte kun meget lidt sammen. Der blev ikke sagt noget om lejemålets stand. De fik at vide, at de ville få en opgørelse over, hvad det ville komme til at koste at gøre lejemålet i stand. Det var ikke en aftale. Det var et diktat. De fik ikke at vide, at Rambøll A/S ville udarbejde en rapport med en opgørelse over, hvad det skulle koste. De drøftede ikke noget om nogle frister. Afleveringsforretningen var gennemført hen på eftermiddagen. Da udlejeren tog af sted, fik de at vide, at der samme dag kl. 16 ville blive sat nye låse i.

7 - 7 - Efter afleveringsforretningen hørte han først fra udlejeren den 3. september 2012, hvor han modtog notatet fra Rambøll A/S. De sendte en indsigelse til udlejeren den 9. oktober Herefter hørte de ikke noget. De modtog nogle fakturaer på arbejdet, med de var ikke specificeret. Han blev opkrævet husleje efter lejemålet var udløbet. Han mener ikke, at han havde noget møde med Bjarne Pedersen om afleveringen den 16. juli De kan have haft en telefonisk drøftelse. De tegninger, som udlejeren sendte til dem, var ikke relevante, da tegningerne ikke svarer til det endelig byggeri, som de oprindeligt overtog. Han protesterede ikke, men bad i stedet om et møde med Bjarne Pedersen. Det var ham selv, der foreslog, at der skulle findes en løsning, hvor det hele ikke skulle rives ned, for at blive bygget op på ny. Han foreslog, at der skulle laves en rapport om de forventede udgifter. Når udgifterne til genetablering var klarlagt, tilbød han at betale et beløb til fuld og endelige afgørelse, uden der skete en egentlig reetablering. Det tilbud blev afvist. Han var repræsenteret af Dan Larsen under afleveringsforretningen, da han var bange for at blive manipuleret med. Han har ikke kendskab til advokat Dan Larsens brev af 5. september Han bad advokat Dan Larsen om at protestere mod frigivelsen af garantien. Han havde ikke nogen aftale med Rambøll. Han deltog ikke i en egentlig gennemgang af lejemålet, da han ingen indflydelse havde på det. Advokat Dan Larsen havde kun meget lidt indflydelse. Han var personligt til stede, så han kunne se, hvad advokat Dan Larsen lavede. Han selv gik rundt og kiggede på det, men det var ikke sammen med de andre. Frede Christensen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i murerentreprisen punkterne 2.1, 2.6, 2.8, og 2,10 forklaret, at det var kun ca. halvdelen af lejemålet, der blev brugt til Burger King. Den anden halvdel af lejemålet stod uberørt hen. Den del af lejemålet stod i samme stand som ved overtagelsen. Boringerne til skiltene udvendig, var lavet af Bjarne Pedersen til HTH skilte. Det var med i den oprindelige bygningsbeskrivelse. De førte alle ledninger fra måleren i kabelbakker til receptionen. De har aldrig fræset ledning ned i betongulvet. Frede Christensen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i tømrerentreprisen punkterne 3.1, 3.5, 3.6, 3.18, og 3,19 forklaret, at der var monteret en gips skillevæg. Den var rykket 2 meter i forhold til det oprindelige, da de etablerede spillehallen. Hvis de havde reetableret gibsvæggen, ville den være blevet revet ned igen i forbindelse med etableringen af Jensens Bøfhus. Der har aldrig været en skydedør mellem mødelokalet og kontoret. Den oprindelige tegning er ikke korrekt på det punkt. Der var en skillevæg i stedet for en skydedør. Skillevæggen står der stadigvæk. Det var lejeren og ikke udlejeren, der etablerede køkkenet. Køkkenet var der ikke ved fraflytningen. Frede Christensen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i el-entreprisen punkterne 5, 5.1, 5.2, 5.3, 5.5, 5.6, 5.7, 5.8, 5.10, 5.11, 5.13, 5.14, 5.17, 5.18 og 5.19 forklaret, at de oprindelige elinstallationer stadig var i lejemålet. Der er et enkelt udtag, der er blevet flyttet. De førte strøm i kabelbakkerne, så han ved, at de var der. Arkivet og toiletrummet har de ikke ændret på. Det var, som det var, da de overtog det. De har forbedret toilettet midt i bygningen på alle vægge efter krav fra myndighederne. Det er korrekt, at han ikke gjorde indsigelser, da han modtog tegningsmaterialet fra udlejeren i juni 2012 eller under afleveringsforretningen. Han bad i stedet om et møde. Det var lejeren selv, der havde leveret armaturet. Han kan ikke huske, om armaturet var der, da de afleverede

8 - 8 - lejemålet. Den krævede belysning på toilettet, må ikke længere etableres, da den tager for meget strøm. Han har derfor installeret en anden belysning. Frede Christensen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i malerentreprisen punkterne 6.1, 6.2, 6.3, 6.10 og 6.11 forklaret, at alle vægge, gulve og lofter oprindeligt blev overtaget som rå beton. Frede Christensen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i ventilation punkterne 7.1, 7.2, 7.6, 7.7, 7.8 og 7.9 forklaret, at han ikke ved, hvad demontering af ventilationsanlæg og udsugningsanlæg omfatter. Der har aldrig været indsugning fra vest. Indblæsningen fra nordfacaden var der som oprindeligt. Frede Christensen har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i anlægsarbejder punkt 8.8 forklaret, at det var udlejeren selv, der etablerede bommen. Bommen er der stadigvæk. Ingeniør Henrik Harborg Blicher har forklaret bl.a., at han er ansat i Rambøll A/S. Han fik i sommeren 2012 til opgave af Bjarne Pedersen at registrere de mangler, der var i forbindelse med aflevering af lejemålet med Burger King restauranten. Der skulle laves et udbud til håndværkere for hver entreprise. Han deltog i afleveringsforretningen den 31. juli 2012, hvor de gennemgik hvert rum og registrerede, hvad der var af udeståender. Bjarne Pedersen gav udtryk for, at der var en aftale mellem Burger King og Bjarne Pedersen om den fremgangsmåde. Advokat Dan Larsen deltog i afleveringsforretningen sammen med lejeren Frede Christensen. Herudover deltog en repræsentant for Burger King og Bjarne Pedersen. Gennemgang startede om formiddagen og forløb sig over en times tid. De i sagen fremlagte billeder blev alle taget under afleveringsforretningen. Afleveringsforretningen startede med, at han sammen med Bjarne Pedersen, Frede Christensen og advokat Dan Larsen gennemgik rummene på det overordnede plan. Bjarne Pedersen, advokat Dan Larsen og Frede Christensen gik rundt og pegede på ting, der skulle ordnes. Der var ting, der manglede at blive revet ned. Han gik lidt for sig selv og registrerede og tog billeder, da indledningen var overstået. Han kan ikke udtale sig om, hvordan de enkelte parter deltog i afleveringsforretningen, men det er ikke hans indtryk, at Frede Christensen meldte sig ud på noget tidspunkt. Han blev der noget længere tid end de andre, da han skulle registrere og tage billeder. Mens han gik rundt i lejemålet, var Burger King stadig i gang med at demontere ting i lejemålet. Da han skulle lave notatet om reetableringsudgifterne indhentede han et tilbud for hver entreprise. En stor del af det beskrevne arbejde blev udført, inden de blev bedt om at stoppe reetableringen. Han kan ikke huske, hvornår reetableringen blev stoppet, men det var Bjarne Pedersen, der mente, at de ikke skulle fortsætte. Han mener ikke, at de gik i gang igen. Det var en kollega til ham, der overtog projektet, da der skal etableres restaurant til Jensens Bøfhus. Han husker ikke, hvornår det var. Fra han stoppede projektet efter Bjarne Pedersens anvisning, og til det nye projekt blev startet op, blev der ikke reetableret. Efter hans skøn var der reetableret for ca. ½ mio. kr, inden reetableringen blev stoppet. Han kender lidt til den nye entreprise med Jensens Bøfhus, da det var Rambøll A/S, der lavede arkitekt og ingeniørprojektet til Jensen Bøfhus efter aftale med Bjarne Pedersen og Jensens Bøfhus. Det var hans kollega, der skulle stå for etableringen af de nye lokaler til Jensens Bøfhus. I den forbindelse kan der være foretaget den reetablering, som han havde

9 - 9 - beskrevet var nødvendig. Han kan ikke se, at udlejeren har sparet noget på deres reetablering efter Burger King, fordi der blev indgået en ny lejeaftale med Jensens Bøfhus. Henrik Harborg Blicher har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i murerentreprisen punkterne 2.1, 2.6, 2.8, og 2,10 forklaret, at der var huller i gulvet, ujævnheder og betonkratere, der gjorde, at det skulle slibes, hvis gulvet skulle være som beskrevet i det oprindelige udbudsmateriale, der lå til grund for bygningen opførelse, jf. plantegningen af 22. februar 1990 og omfangsbeskrivelse og tilbudsgrundlag af 23. maj Det var også nødvendigt at slibe gulvet i det område, hvor der ikke havde været restaurant. Arbejdet er rent faktisk blevet udført. Der havde været skilte og installationer på den udvendige betonfacade. Der var spor efter skilte i form af huller, farveforskelle og aftegninger, hvilket gjorde det nødvendigt at afrense den udvendige facade. Der var sat kr. til arbejdet. Han er i tvivl, om arbejdet blev udført i forbindelse med reetableringen. I dag er det lavet, så nogen må have lavet det. Ifølge de oprindelige tegninger skulle der oprindeligt været ført kabler ud til en reception midt i lokalet ved nedfræsning af ledninger. Han ved ikke, om det nogensinde er blevet gjort, men han stillede krav om det, da det fremgik af de oprindelige tegninger. Han tror måske, udfræsningen er lavet, men at der aldrig er blevet trukket kabler. Installation af receptionen med kabler og udfræsning vil nok koste samlet ca kr. Der blev sat kr. af til opgravning af fedtudskiller. Det arbejde var med i den samlede pris. Optionsprisen er en alternativ pris, hvis man vælger ikke at grave fedtudskilleren op. Fedtudskilleren er aldrig blevet gravet op. Han mener ikke, at handicaptoilettet blev brudt ned. Han ved ikke, om Jensens Bøfhus anvender det i dag. Han har ikke nogen specifik pris for nedbrydningen af handicaptoilettet. Henrik Harborg Blicher har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i tømrerentreprisen punkterne 3.1, 3.5, 3.6, 3.18, og 3,19 forklaret, at det fremgik af de oprindelige tegninger, at der skulle være en gips skillevæg, en celleskydedør og et køkken. Da det ikke var der, har han medregnet det i det reetableringsarbejde, der skulle udføres. Han ved ikke, om gips skillevæggen rent faktisk er blevet opført. Henrik Harborg Blicher har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i el-entreprisen punkterne 5, 5.1, 5.2, 5.3, 5.5, 5.6, 5.7, 5.8, 5.10, 5.11, 5.13, 5.14, 5.17, 5.18 og 5.19 forklaret, at han har gennemgået ejendommen i forhold til det oprindelige udbudsmateriale, der lå til grund for bygningen opførelse, jf. plantegningen af 22. februar 1990 og omfangsbeskrivelse og tilbudsgrundlag af 23. maj Han havde en elinstallatør til at gennemgå bygningen sammen med ham. Når han har skrevet, at noget skulle laves, var det, fordi det afleverede skulle bringes i overensstemmelse med de oprindelige tegninger. Der var kabelbakker allerede, men der skulle monteres yderligere 86 meter kabelbakker. Optionspriserne er normalt ikke med i sammentællingen. Henrik Harborg Blicher har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i malerentreprisen punkterne 6.1, 6.2, 6.3, 6.10 og 6.11 forklaret, at det er korrekt, at alle vægge, gulve og lofter oprindeligt var rå beton. Hans løsning er billigere, end hvis det skulle bringes tilbage til den oprindelige stand, da det ville kræve, at fliser, fliselim og maling skulle fjernes. Optionspriserne er ikke medtaget i hans opgørelse. Henrik Harborg Blicher har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i ventilation punkterne 7.1, 7.2, 7.6, 7.7, 7.8 og 7.9 forklaret, at hele ventilationsanlægget blev fjernet. Da det fremgår af de oprindelige tegninger, at der skulle være indblæsning fra vest og nord, har han taget det med i sin opgørelse over det, der skulle

10 reetableres. Der sad en rist på muren med en studs ind i rummet, hvor man kunne påmontere en kanal. Han kan ikke svare på, om man kunne se på væggen, om kanalen havde været der. Ham bekendt var der ikke kanaler ud til den rist, der var monteret på nordfacaden. Henrik Harborg Blicher har i relation til beskrivelsen af det arbejde, der skulle udføres ifølge tilbudsblanketterne i anlægsarbejder punkt 8.8 forklaret, at der var sat kr. af fjernelse af bom. Advokat Dan Larsen har forklaret bl.a., at han kom ind i sagen, fordi Frede Christensen kontaktede ham i ferien, da han ønskede, at han skulle deltage i afleveringsforretningen. Frede Christensen var usædvanlig oprørt og nervøs. Han var langt fra den person, som han kendte. Advokat Mikkel Fisker var på ferie på det tidspunkt, så han påtog sig opgaven. Han så kun marginalt på sagen inden afleveringsforretningen. Han var dog klar over, at der havde været forligsforhandlinger. Han husker ikke, om han kendte til advokat Mikkel Fiskers brev af 13. juli Han kendte lokalerne fra tidligere, da han har været medejer år med en ejerandel på op mod 9 %. Han solgte sin ejerandel for fire år siden til de andre ejere. Afleveringsforretningen var den 31. juli Forholdene i lejemålet var kaotiske, da der gik rigtigt mange mennesker rundt i lejemålet. Der var et gulv, der var ved at blive brækket op og kørt væk. Af de tilstedeværende kendte han kun Bjarne Pedersen og Frede Christensen. Der var også en ingeniør derude. Han havde forestillet sig, at de skulle gennemgå lejemålet minutiøst. Bjarne Pedersen sagde imidlertid, at det blev der ikke tale om. Bjarne Pedersen henviste bare til, at Rambøll A/S ville komme med en rapport. Han spurgte ind til flere ting, men blev hver gang henvist til Rambølls rapport. Frede Christensen havde et ønske om, at nogle af de etablerede installationerne kunne blive stående til en ny lejer. Bjarne Pedersen henviste til, at lejemålet skulle reetableres fuldt ud. De kunne ikke blive enige, og Frede Christensen blev vred. Frede Christensen ville have lov til selv at nedtage nogle installationer for at sælge dem videre. Hertil svarede Bjarne Pedersen, at det Frede Christensen ville fjerne, skulle være fjernet senest kl. 15. Han gik rundt i lejemålet sammen med Bjarne Pedersen og Frede Christensen. Han talte lidt med dem begge to. Til alle spørgsmål var svaret fra Bjarne Pedersen: Nu må vi se, hvad Rambøll A/S når frem til. Han mener ikke, at der blev indgået nogen aftaler med Rambøll A/S. Han talte ikke med medarbejderen fra Rambøll A/S. I august 2012 fik han en henvendelse fra Frede Christensen, der var blevet bekendt med, at udlejeren ville trække på garantien på 1 mio. kr. i forbindelse med fraflytningen. Det var Frede Christensen ikke tilfreds med. Han skrev i den forbindelse en mail til Gertrud Kirk fra Danske Bank. Når han brugte formuleringen På dette møde blev det aftalt, var der tale om en forenkling af, hvad der rent faktisk var sket på afleveringsforretningen. Detaljerne om afleveringsforretningen vedkom ikke Gertrud Kirk. Der skulle retteligt have stået, at udlejeren under afleveringsforretningen redegjort for.og at de havde valgt ikke at tage slagsmålet med udlejeren, men tage til efterretning. Når han i brev af 5. september 2012 skrev, På mødet på ejendommen i forbindelse med afleveringsforretningen blev det aftalt, at der skulle udarbejdes en rapport, og at der herefter på basis af denne rapport skulle indhentes tilbud på udbedring af de mangler der måtte være på lejemålet, handlede det om, at de valgte ikke at tage krigen. De ville ikke tage en ophedet diskussion under afleveringsforretningen. Det blev under afleveringsforretningen sagt til dem, at det var sådan, det var. Han havde ikke været med til at beslutte, at Rambøll A/S skulle lave en rapport. Det var udlejeren, der havde besluttet, at den skulle laves. De valgte ikke at sige fra. De sagde fra overfor, at de ikke gennemgik lejemålet i detaljer. Han havde under

11 afleveringsforretningen bare en hyggesnak mellem Bjarne Pedersen uden ingeniøren og Frede Christensen deltog. Frede Christensen stod og kogte et andet sted. Det var Frede Christensens egen beslutning, at han ikke deltog i snakken. Det var på det tidspunkt bedst at holde Bjarne Pedersen og Frede Christensen adskilt. Afleveringsforretningen adskilte sig fra tidligere afleveringsforretninger, som han havde deltaget i. Han husker ikke, hvornår han hørte fra udlejeren første gang efter afleveringsforretningen. Han har nok modtaget udlejerens brev af 8. august 2012, hvor udlejeren oplyser, hvornår rapporten fra Rambøll A/S forventedes færdig. Han lagde den på sagen og husker ikke, om han besvarede den eller sendte en kopi til Frede Christensen. Han bad den 5. september 2012 udlejeren om at fremsende en nærmere specifikation over det arbejde, der skulle udføres. Da han modtog bilagsmaterialet, overlod han det til advokat Mikkel Fisker, der herefter førte sagen videre. Parternes synspunkter Østre Gjesingvej 26 I/S har til støtte for sin påstand gjort gældende, at udlejeren har krav på, at lejemålet afleveres i reetableret stand som ved lejemålets påbegyndelse. Udlejeren har rettidigt gjort sit krav gældende. Der er ingen formkrav til udlejerens reklamation, som kan være mundtlig. Proceduren i erhvervslejelovens 74 kan fraviges ved aftale. I denne sag er der indgået en aftale om afventning af Rambøll A/S' rapport med indhentede tilbud vedrørende istandsættelse. Da lejeren ikke rettidigt har gjort indsigelser mod opgørelsen af istandsættelseskravet, og der heller ikke i retten er ført bevis for, at opgørelsen ikke svarer til de faktiske reetableringsomkostninger, skal lejeren betale reetableringsudgifter i overensstemmelse med det af Rambøll A/S opgjorte krav. Udlejeren er herudover berettiget til at kræve leje af lejeren i istandsættelsesperioden fra august til oktober 2012, da lejeren har udvist grov culpa ved ikke at aflevere lejemålet rettidigt i den aftalte reetablerede stand. Kravet kan kræves forrentet med procesrente 30 dage fra fakturadatoen. Ejendomselskabet af 1. maj 2002 A/S har til støtte for sin påstand gjort gældende, at reklamationsfristen i erhvervslejelovens 74, stk. 2, ikke er opfyldt. Der er ikke mellem parterne aftalt, at der skulle anvendes en anden fremgangsmåde end den i erhvervslejelovens 74 foreskrevne. Udlejeren kan derfor ikke gøre krav gældende vedrørende lejemålets stand ved fraflytningen. Lejeren er i øvrigt ikke forpligtet til at betale for reetableringsarbejde i det omfang, som udlejeren gør gældende, uanset om reklamationsfristen var opfyldt eller ej. Udlejeren er ikke berettiget til at kræve leje af lejeren i istandsættelsesperioden, da det ikke er aftalt i lejekontrakten. Udlejeren har uberettiget trukket garantien på 1 mio. kr., hvorfor garantien - sammen med det erlagte depositum - skal tilbagebetales til lejeren. Rettens begrundelse og resultat Udgifter til reetablering Det lægges til grund, at Frede Christensen - på baggrund af sin egen mail af 18. juli 2012, der blev besvaret af Bjarne Pedersen i mail af 19. juli var klar over, at udlejeren ville kræve hele lejemålet afleveret i reetableret stand som ved lejemålets begyndelse. Det lægges også til grund, at lejemålet i hovedtræk blev gennemgået under afleveringsforretningen, hvor både udlejeren og lejeren deltog. På baggrund af den efterfølgende korrespondance fra advokat Dan Larsen, og advokat Dan Larsens forklaring i retten, lægges det også til grund, at udlejeren og lejeren i forbindelse med afleveringsforretningen indgik en aftale om, at den

12 endelige opgørelse af udlejerens krav mod lejeren skulle afvente en rapport fra Rambøll A/S, hvor den mere nøjagtige udgift til reetablering var opgjort. Udlejeren har under de omstændigheder ikke fortabt sit krav vedrørende lejemålets stand ved fraflytningen, jf. erhvervslejelovens 74, stk. 2. På baggrund af Rambøll A/S' opgørelse af udgiften til reetablering af lejemålet, der støttes af ingeniør Henrik Harborg Blichers forklaring og fotomaterialet, er det bevist, at udgiften til reetablering svarer til det af udlejeren opgjorte beløb på kr. Lejeren skal derfor betale dette beløb med fradrag af depositum og garantien. Udlejerens påstand tages således i det hele til følge for så vidt angår reetableringsudgiften. Huslejebetalingen for august, september og oktober 2012 Lejeren skal som udgangspunkt kun betale leje for tiden indtil lejeforholdets ophør. Det lægges til grund, at lejeren skulle være fraflyttet den 31. juli 2012, og at det lejede skulle afleveres i samme stand som ved overtagelsen. Efter bevisførelsen må det imidlertid lægges til grund, at lejemålet på fraflytningsdagen ikke var reetableret i overensstemmelse med det aftalte, og at der skulle gennemføres et omfattende og tidskrævende reetableringsarbejde efter fraflytningstidspunktet, der ikke var færdiggjort i oktober Lejeren har - ved ikke at aflevere lejemålet i kontraktsmæssig stand - groft misligholdt lejeaftalen. Lejeren har som følge heraf pligt til at erstatte udlejerens dennes tab af huslejeindtægter i istandsættelsesperioden. Udlejerens påstand tages således i det hele til følge for så vidt angår huslejebetalingen. Lejerens selvstændige krav på tilbagebetaling af garanti og depositum Da udlejerens krav på istandsættelse af lejemålet er bevist, har udlejeren været berettiget til at kræve garantibeløbet udbetalt og tilbageholde det af lejeren betalte depositum. Udlejeren frifindes derfor for lejerens krav om tilbagebetaling af garantien og depositum. Forrentning Østre Gjesingvej 26 I/S krav forrentes med procesrente 30 dage efter fakturaen er afsendt, svarende til den 12. oktober 2012, jf. rentelovens 3, stk. 2. Sagsomkostninger Da Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 er den tabende part, skal selskabet erstatte modparten de omkostninger, som retssagen har påført denne, jf. retsplejelovens 312, stk. 1. Sagsomkostningerne fastsættes til kr., hvoraf kr. dækker udgiften til retsafgift, kr. dækker udgiften til vidneførsel og kr. dækker udgiften til advokatbistand.

13 Retten har ved fastsættelse af udgiften til advokatbistand lagt vægt på sagens karakter og værdi. Thi kendes for ret Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S skal betale ,33 kr. med tillæg af procesrente fra den 19. oktober 2012 til Østre Gjesingvej 26 I/S. Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S skal betale kr. i sagsomkostninger til Østre Gjesingvej 26 I/S. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. Beløbene betales inden 14 dage.

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 246/2015 Østre Gjesingvej 26 I/S (advokat Arne Paabøl Andersen) mod Ejendomsselskabet af 1. maj 2002 A/S (advokat Mikkel Fisker) I tidligere instanser

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2010-0220 aq. København, den 6. maj 2011 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2010-0220 aq. København, den 6. maj 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 6. maj 2011 KENDELSE Klagerne ctr. Kaas & Marksø ApS v/ Advokatfirmaet Erritzøe Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 15. september 2010. Klagen angår

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med et erhvervslejemål.

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med et erhvervslejemål. København, den 30. november 2010 J.nr. 2009-02-1102 MRY/LOV 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede].

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-3592/HCH 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede],

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført

Læs mere

afsagt den 5. oktober 2018

afsagt den 5. oktober 2018 ØSTRE LANDSRET DOM afsagt den 5. oktober 2018 Sag BS-895/2018-OLR (5. afdeling) Ejendomsselskabet Raahøj Hansen A/S (advokat Sanne Alrik Sørensen) mod Siv Thøstesen (advokat Jens Jacob Dühr ved advokat

Læs mere

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg Sagen angår spørgsmålet, om der på handelstidspunktet gjaldt en skriftlig

Læs mere

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på salær med mere i forbindelse

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 15. marts 2012 KENDELSE Klager ctr. Poul Erik Bech A/S Nørrebrogade 230 2200 København N Nævnet har modtaget klagen den 25. juli 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 3. december 2015 Sag 137/2015 A og B (advokat Michael Lindquist for begge) mod Søholm Boligselskab ApS (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 6. december 2016 blev der i sag 364 2016-4936 Klagenævnet for Ejendomsformidling mod Ejendomsmægler Søren Bregnhøj [adresse] [by] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 6. juni 2016 har Klagenævnet

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 13. april 2012 i sag nr. BS 32C-3810/2011: K/S af 1. august 2010 mod Mercedes-Benz Cph A/S. Sagsøgers påstand:

Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 13. april 2012 i sag nr. BS 32C-3810/2011: K/S af 1. august 2010 mod Mercedes-Benz Cph A/S. Sagsøgers påstand: Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 13. april 2012 i sag nr. BS 32C-3810/2011: K/S af 1. august 2010 mod Mercedes-Benz Cph A/S Sagsøgers påstand: Sagsøgte tilpligtes at anerkende, at der er kontraktmæssig

Læs mere

afsagt fredag den 16. november 2018

afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. november 2018 Sag BS-13497/2018-HJR (2. afdeling) BC Ejendomme, Vejle A/S (advokat Niels Holger Printz) mod Nordea Bank Danmark A/S (advokat Kristian Paaschburg) I

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 2. februar 2012 en formidlingsaftale for 6 måneder med de indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 2. februar 2012 en formidlingsaftale for 6 måneder med de indklagede. 1 København, den 14. marts 2013 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmæglere MDE Kristian Ørtoft Geisler og Martin Rønne Øster Farimagsgade 95 2100 København Ø Nævnet har modtaget klagen den 10. september

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag D O M afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag V.L. B 2471 14 Advokatnævnet (advokat Georg Lett, København) mod [Indstævnte]

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. København, den 15. december 2015 Sagsnr. 2015-1254/CHN 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A] har

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. København, den 18. december 2013 Sagsnr. 2012-1189/CHN/PMO 6. advokkreds Sagens parter: K E N D E L S E I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. Sagens tema: X har på vegne klager klaget

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I HOLSTEBRO Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 17. august 2015 i sag nr. BS 5-670/2014: Poul Würtz Parket ApS Att.: Preben Würtz Slippen 22, Chr. Hede 7441 Bording mod Jeanne Rasmussen Holstebro

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på betaling af arbejdsvederlag i forbindelse med, at klagerne opsagde formidlingsaftalen.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på betaling af arbejdsvederlag i forbindelse med, at klagerne opsagde formidlingsaftalen. 1 København, den 21. juli 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Kurt Hansen A/S Hundige Strandvej 197 2670 Greve Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på betaling af arbejdsvederlag

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 10. juli 2008 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Bent Dyrby v/ advokat Jens Peder Mathiasen Skanderborgvej 33 8680 Ry Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har givet

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0626 15 Det Faglige Hus som mandatar for Monica

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 16. juni 2009 blev der i sag nr. 40-2008 KK mod Ejendomsmægler YY afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 29. februar 2008 har KK v/advokat BB indbragt ejendomsmægler YY for Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Peter Schmidt ApS Øverødvej 11 2840 Holte Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede.

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 J.nr. 2012-2617/JSC 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har tilsidesat

Læs mere

KENDELSE. EDC Kaj Klinkby Ejendomsmægleranpartsselskabet EDC Vejle Nørretorvet 12 7100 Vejle

KENDELSE. EDC Kaj Klinkby Ejendomsmægleranpartsselskabet EDC Vejle Nørretorvet 12 7100 Vejle 1 København, den 15. maj 2012 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Kaj Klinkby Ejendomsmægleranpartsselskabet EDC Vejle Nørretorvet 12 7100 Vejle Nævnet har modtaget klagen den 10. oktober 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag D O M afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag V.L. B 1798 12 Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. februar 2016 Sag 209/2015 Rikke Annette Capaldi (advokat Jakob Busse) mod I/S Torvet (advokat Niels E. Valdal) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Boligretten

Læs mere

afsagt den 5. juni 2018

afsagt den 5. juni 2018 RETTEN I HOLBÆK DOM afsagt den 5. juni 2018 Sag BS-2684/2017-HBK Grundejerforeningens Rundingsholm (advokat Dan Jordy Hansen) mod Stina Christensen Denne afgørelse er truffet af dommer Kinna Eidem. Sagens

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. december 2014.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. december 2014. København, den 24. september 2015 Sagsnr. 2014-3886/3KR/HCH 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [indklagede], [bynavn]. Sagens tema: SKAT har klaget over [indklagedes]

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sit fritidshus og indgik derfor den 7. januar 2007 en formidlingsaftale med indklagede om salg af fritidshuset.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sit fritidshus og indgik derfor den 7. januar 2007 en formidlingsaftale med indklagede om salg af fritidshuset. 1 København, den 8. januar 2009 KENDELSE Klager ctr. EDC Ejendomsmæglerfirmaet Jan Samuelsen ApS Frederiksborgvej 4 3200 Helsinge Sagen angår spørgsmålet, om indklagede er erstatningsansvarlig over for

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår endvidere, om indklagede skal erstatte klagerne udgifter til tilstandsrapport, energimærke og tilbud på ejerskifteforsikring.

KENDELSE. Sagen angår endvidere, om indklagede skal erstatte klagerne udgifter til tilstandsrapport, energimærke og tilbud på ejerskifteforsikring. 1 København, den 4. februar 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Frands-Christian Laursen v/adv. Jan Allan Svendsen St. Kongensgade 49 1022 København K. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal fortabe sit salær

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg. Af indklagedes salgsprospekt fremgik, at der var tale om en nedlagt landbrugsejendom.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg. Af indklagedes salgsprospekt fremgik, at der var tale om en nedlagt landbrugsejendom. 1 København, den 31. maj 2018 KENDELSE Klager mod Ejendomsmægler Tom Pedersen Butikstorvet 9560 Hadsund Nævnet har modtaget klagen den 17. november 2017. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

B Invest har endelig nedlagt påstand om, at advokat A skal betale ,02 kr. med procesrente af ,82 kr. fra den 23. juni 2010.

B Invest har endelig nedlagt påstand om, at advokat A skal betale ,02 kr. med procesrente af ,82 kr. fra den 23. juni 2010. DOM Afsagt den 1. marts 2012 i sag nr. BS 14-587/2011: B Invest A/S mod Advokat A Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den 2. marts 2011, vedrører størrelsen af et erstatningskrav,

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. Klagens tema: [Klager]

Læs mere

Sælger bekræfter ved sin underskrift, at have modtaget kopi af salgsbudget og underskrevet formidlingsaftale.

Sælger bekræfter ved sin underskrift, at have modtaget kopi af salgsbudget og underskrevet formidlingsaftale. 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Lone Bülow Gram Søborg Hovedgade 14 2860 Søborg Sagen angår spørgsmålet, om der mellem parterne er indgået en gyldig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct. Jørgen

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 16. januar 2013 blev der i sag 179-2012 KK mod Ejendomsmægler HH afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 9. april 2012 har KK indbragt ejendomsmægler HH for Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. Klagen

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal afregne over for klager, samt om indklagede har krav på markedsføringssalær.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal afregne over for klager, samt om indklagede har krav på markedsføringssalær. 1 København, den 10. juli 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmæglere Ida og Peter Frølich Hovedgaden 85 4420 Regstrup Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal afregne over for klager, samt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer.

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer. København, den 26. august 2015 Sagsnr. 2015-1428/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Klagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-3258-14: Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2339/ADH 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A],

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig derfor til indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig derfor til indklagede. 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Michael H. Jørgensen A/S Labæk 13 4300 Holbæk Ifølge retsbogsudskrift af 16. september 2009 fra retten i Holbæk blev den mellem parterne verserende retssag

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ].

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ]. København, den 23. maj 2014 Sagsnr. 2013-3404/HCH 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ]. Sagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

Klager. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød

Klager. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klager ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød Sagen angår spørgsmålet, om klager har krav på at få forrentet indklagedes afregningsbeløb, når indklagede ikke straks

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2385001 - USC UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 9. maj 2018 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Benedikte Holberg, Peter Mørk Thomsen og Søren Schou Frandsen (kst.)). 14. afd.

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klager ctr. Nybolig Jan Milvertz Slagelse A/S Rosengade 11 4200 Slagelse Nævnet har modtaget klagen den 30. januar 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede skal tilbagebetale en del af det modtagne vederlag for udlejning.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede skal tilbagebetale en del af det modtagne vederlag for udlejning. 1 København, den 19. november 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Boligkontoret Dybdahl/Riis ApS Stolbergsvej 26 2970 Hørsholm Nævnet har modtaget klagen den 8. maj 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Klagerne. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr.

Klagerne. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr. 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler Lisa Bentsen v/ advokat Martin Steen Andersen Trianglen 4660 Store Heddinge Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har vurderet

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0190 UL/aq. København, den 30. juni 2011 KENDELSE. ctr. Statsaut. ejendomsmægler Fritz Bredvig Søndergade 27 9480 Løkken

Klager. J.nr. 2010-0190 UL/aq. København, den 30. juni 2011 KENDELSE. ctr. Statsaut. ejendomsmægler Fritz Bredvig Søndergade 27 9480 Løkken 1 København, den 30. juni 2011 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Fritz Bredvig Søndergade 27 9480 Løkken Nævnet har modtaget klagen den 17. august 2010. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms.

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms. København, den 2. juni 2014 Sagsnr. 2013-545/3KR/AKC 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at Indklagede har

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. København, den 16. december 2015 Sagsnr. 2015 1915 og 2015-1917/LIH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. Klagens

Læs mere

Udløber eller opsiges aftalen, betaler sælger både dokumentationsomkostninger og

Udløber eller opsiges aftalen, betaler sælger både dokumentationsomkostninger og 1 København, den 27. maj 2008 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Jens H. Bjerregaard og Jens Saugstrup Kastrupvej 89 2300 København S Sagen angår spørgsmålet, om de indklagede efter klagernes

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejerlejlighed og indgik derfor den 28. april 2008 en formidlingsaftale med de indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejerlejlighed og indgik derfor den 28. april 2008 en formidlingsaftale med de indklagede. 1 København, den 26. november 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Bengtson & Frydendall A/S Strandvejen 132 A 2900 Hellerup Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes de indklagede, at skødets tinglysning blev

Læs mere

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Kristian Geisler og Martin Rønne Østerbrogade 91 2100 København Ø

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Kristian Geisler og Martin Rønne Østerbrogade 91 2100 København Ø 1 København, den 1. juni 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Kristian Geisler og Martin Rønne Østerbrogade 91 2100 København Ø Ifølge retsbogsudskrift af 21. september 2009 fra Retten

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0283 UL/bib. København, den 6. juni 2011 KENDELSE. ctr. Et godt hjem A/S Nørregade 19 C 5500 Middelfart

Klager. J.nr. 2010-0283 UL/bib. København, den 6. juni 2011 KENDELSE. ctr. Et godt hjem A/S Nørregade 19 C 5500 Middelfart 1 København, den 6. juni 2011 KENDELSE Klager ctr. Et godt hjem A/S Nørregade 19 C 5500 Middelfart Nævnet har modtaget klagen den 19. november 2010. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har

Læs mere

Klager. København, den 8. marts 2010 KENDELSE. ctr. Gunnar Broholm under konkurs v/dahl advokatfirma Kaj Munks vej 4 7400 Herning

Klager. København, den 8. marts 2010 KENDELSE. ctr. Gunnar Broholm under konkurs v/dahl advokatfirma Kaj Munks vej 4 7400 Herning 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Gunnar Broholm under konkurs v/dahl advokatfirma Kaj Munks vej 4 7400 Herning og v/dansk Ejendomsmæglerforening Islands Brygge 43 2300 København S Sagen

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0143 UL/bib. København, den 19. december 2011 KENDELSE. ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Claus Algren Fjordgade 23 9100 Aalborg

Klager. J.nr. 2011-0143 UL/bib. København, den 19. december 2011 KENDELSE. ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Claus Algren Fjordgade 23 9100 Aalborg 1 København, den 19. december 2011 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Claus Algren Fjordgade 23 9100 Aalborg Nævnet har modtaget klagen den 13. juli 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig i den forbindelse til indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig i den forbindelse til indklagede. 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler Henrik Møller Andersen Hovedgaden 21 4270 Høng Sagen angår spørgsmålet, om den mellem indklagede og klagerne indgåede formidlingsaftale

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0182 UL/bib. København, den 15. marts 2012 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2011-0182 UL/bib. København, den 15. marts 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 15. marts 2012 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen A/S v/ advokat Ole Steen Christensen Østergade 10 8450 Hammel Nævnet har modtaget klagen den 1. september 2011.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. februar 2017 Sagsnr. 2017-211/HCH 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: Advokat

Læs mere

Privat udlejning. Fraflytning. Hovedregler

Privat udlejning. Fraflytning. Hovedregler Privat udlejning Fraflytning Hovedregler 1 Denne folder handler om hovedreglerne ved fraflytning. Hvordan dit lejemål kan kræves afleveret afhænger af din lejekontrakt. Lejer Forening Fyn Skibhusvej 34,

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0288 UL/aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2010-0288 UL/aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 24. november 2011 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Maivi Herup v/chartis Insurance Kalvebod Brygge 45 1560 København V. Nævnet har modtaget klagen den 24. november 2010.

Læs mere

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Husbørsen ApS v/ advokat Tom Bramminge Christensen Albanigade 30, 1 5000 Odense C

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Husbørsen ApS v/ advokat Tom Bramminge Christensen Albanigade 30, 1 5000 Odense C 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Husbørsen ApS v/ advokat Tom Bramminge Christensen Albanigade 30, 1 5000 Odense C Sagen angår spørgsmålet, om klagerne har krav på, at indklagede tilbagebetaler

Læs mere

Karakteropslag dato:

Karakteropslag dato: Opgaven udleveres til følgende EKA er: EKA 421152E002 Prøvens navn: Civilproces Opgavetype: Alm. opgave Antal sider i opgavesættet (inkl. forsiden): 5 Hovedområde: BSS/Jura Eksamensdato: 18. august 2017

Læs mere

København, den 26. september 2014 Sagsnr og /CBW 1. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 26. september 2014 Sagsnr og /CBW 1. advokatkreds K E N D E L S E København, den 26. september 2014 Sagsnr. 2014 971 og 2014 972 /CBW 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede 1] og [indklagede 2],

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført et kritisabelt mæglerarbejde og derfor skal fortabe sit salær.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført et kritisabelt mæglerarbejde og derfor skal fortabe sit salær. 1 København, den 17. marts 2009 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Sundbyvester Plads 2 2300 København S Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført et kritisabelt mæglerarbejde

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [virksomhed X] v/[klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [virksomhed X] v/[klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 31. marts 2016 Sagsnr. 2015-4795/GGR 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [virksomhed X] v/[klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Virksomhed

Læs mere

K E N D E L S E. X har endvidere klaget over advokat B s salær på kr. inkl. moms.

K E N D E L S E. X har endvidere klaget over advokat B s salær på kr. inkl. moms. København, den 13. december 2012 Sagsnr. 2011-2636/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over A Advokatanpartsselskab, Vojens. Sagens tema: X, der var involveret

Læs mere

KENDELSE. Den 2. december 2008 blev der indhentet en tingbogsattest på ejendommen.

KENDELSE. Den 2. december 2008 blev der indhentet en tingbogsattest på ejendommen. 1 København, den 1. juni 2010 KENDELSE Klager ctr. EDC Bent Nielsen A/S v/advokat Morten Kaas-Vinther Hillerød Port Sdr. Jernbanevej 18 D 3400 Hillerød Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2251/ADH K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. Klagens tema: [Klager 1] og

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klager ønskede at erhverve.

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klager ønskede at erhverve. 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klager ctr. Base 1 Danmark A/S Islands Brygge 7 2300 København S Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klager i forbindelse med, at ovn

Læs mere

K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget over statsautoriseret revisor A.

K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget over statsautoriseret revisor A. Den 18. marts 2009 blev der i sag nr. 33/2008-S B A/S C ApS samt D ApS mod statsautoriseret revisor A afsagt sålydende K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget

Læs mere

ERHVERVSLEJEKONTRAKT

ERHVERVSLEJEKONTRAKT ERHVERVSLEJEKONTRAKT PARTERNE Mellem og medundertegnede Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder Cvr. 29189781 (i det følgende kaldet udlejer) Udlændingestyrelsen Ryesgade 53 2100 København Cvr. 77940413

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe. 1 København, den 22. april 2013 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Arne Skafdrup Lindegårdsvej 10 A 2920 Charlottenlund Nævnet har modtaget klagen den 26. september 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere