Referat af 1. ordinære. repræsentantskabsmøde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af 1. ordinære. repræsentantskabsmøde"

Transkript

1 Referat af 1. ordinære repræsentantskabsmøde mandag den 15. december 2014

2 2 Referat af 1. ordinære repræsentantskabsmøde mandag den 15. december Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til det 1. ordinære repræsentantskabsmøde i Forhandlingsfællesskabet. Formanden foreslog på bestyrelsens vegne valg af Mariann Skovgaard, LC, til dirigent. Der var ikke andre kandidater, og Mariann Skovgaard valgtes til dirigent. Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at repræsentantskabsmødet i henhold til vedtægternes 7 var rettidigt indkaldt. Dirigenten konstaterede ved opråb af medlemsorganisationernes navne, at mødet, jf. vedtægternes 8 og 9, var beslutningsdygtigt. Følgende organisationer var ikke til stede: Dansk Formands Forening Dansk Jernbaneforbund Foreningen af Kommunale Chefer Lederne Søfartens Ledere Endelig konstaterede dirigenten, at der ingen bemærkninger var til dagsordenen for mødet. 2. Formandens mundtlige beretning Anders Bondo Christensen forelagde følgende mundtlige beretning: Den danske model er grundlaget for at udvikle den offentlige sektor Den danske model er unik. Styrken og grundlaget i modellen bygger blandt andet på en kort afstand mellem leder og medarbejder, medindflydelse, lokale og centrale aftaler, den offentlige sektors betydning for de private virksomheder, flexicurity, og stor autonomi for arbejdsmarkedets parter. Men modellen eksisterer kun så længe der er respekt om og forståelse for dens grundlæggende forudsætninger nemlig aftaler og samarbejde mellem arbejdsgivere og lønmodtagerrepræsentanter som grundlag for udvikling og tilpasning af arbejdsmarkedet og arbejdspladserne.

3 3 OK-13 var forhåbentlig særlig, men den satte skår i den danske model, og den viste lønmodtagersidens sårbarhed, når de offentlige arbejdsgivere og regeringen lægger massivt pres på enkelte grupper. ILO fastslår i en ny afgørelse, at forhandlingerne ved OK-13 blev stækket af regeringen, og at regeringen tilsidesatte væsentlige principper i FN-konventionen. Regeringen var ikke i stand til at holde armslængde princippet og fik blandet kasketterne som lovgiver og arbejdsgiver uheldigt sammen. Afgørelsen slår også fast, at lovgiver skal høre begge parter og ikke kun den ene part hvis der skal indhentes tekniske hjælp i forbindelse med udfærdigelse af et lovindgreb. Offentlige arbejdsgivere har et helt særligt ansvar for at sikre frie forhandlinger. Modellen er baseret på den helt afgørende forudsætning, at der er frie forhandlinger, og at lovgivningsmagten og arbejdsgiverrollen ikke blandes sammen. ILO slår klar fast, at forløbet omkring lockout og regeringsindgreb ikke var efter spillereglerne, og ILO vil fremover overvåge situationen i Danmark for at sikre, at spillereglerne overholdes. Jeg er glad for afgørelsen, og det er min forventning, at afgørelsen sætter nogle klare pejlemærker for regeringens og arbejdsgivernes adfærd for at sikre frie forhandlinger. Det er helt afgørende for at kunne bevare den danske model på det offentlige område. OK-13 forløbet med arbejdsgivernes kasketforvirring, og KL s anvendelse af lockout, rejser også nogle helt principielle problemstillinger i forhold til asymmetrien i parternes styrkeforhold. I dag har de offentlige arbejdsgiveres kampskridt en langt større styrke end vores. Det er ikke med til at sikre lige og frie forhandlinger. I forhandlingsudvalget vil vi efter OK-15, og med inddragelse af erfaringer fra OK-15 forhandlingerne drøfte den danske model, og her navnlig sætte fokus på asymmetrien i parternes styrkeforhold ved konflikt. Ved OK-15 har vi et helt særligt fokus på grundlaget i den danske model. For det er gennem denne, vi kan skabe et fælles grundlag for fortsat udvikling af de offentlige arbejdspladser og den offentlige sektor. Vi ønsker sammen med KL og Danske Regioner at bidrage til holdbare og langsigtede løsninger, så vi får skabt de bedst mulige rammer for udviklingen og varetagelsen af kerneopgaverne. Det sker blandt andet ved at styrke de ansattes motivation, engagement og ved at bruge de ansattes faglighed og erfaringer. Holdbare løsninger på udfordringer skal findes i fællesskab. Aftaler skaber rammer for samarbejde og dialog. Den danske model kan og skal ikke udvikles til at bestå af individuelle aftaler mellem leder og medarbejder. Jeg håber, at både KL og Danske Regioner er parat til at finde fælles løsninger ved OK-15 sammen med os. Løsninger som fremmer grundlaget for et godt og stærkt lokalt samarbejde. For det er også gennem det gode og stærke kollektive samarbejde lokalt, at løsningerne på konkrete og daglige udfordringer findes.

4 4 Tillidsrepræsentanten er krumtappen i den danske model Et centralt element i den danske model er tillidsrepræsentanten, man kan godt sige, at tillidsrepræsentanten er krumtappen heri. Tillidsrepræsentanten er talsmand for kollegerne, og varetager en række vigtige opgaver blandt andet som lokal aftalepart, i forhold til sikring af overenskomsterne og som sparringspart for lederen. Varetagelsen af tillidsrepræsentantens opgaver er afgørende for sikring af et godt samarbejde på arbejdspladserne. Vi har dog gennem en længere periode oplevet, at arbejdsgiverne har sået tvivl om opbakning til den danske model, og tillidsrepræsentanternes centrale rolle heri. Ved de seneste OKfornyelser har de således stillet krav om forringelser af rammerne for udførelse af tillidsrepræsentanternes opgaver. Også i praksis har vi oplevet, at arbejdsgiverne fortolker TR-reglerne indskrænkende, og at deres opbakning til systemet er meget begrænset. Vi har derfor brug for en grundlæggende diskussion med arbejdsgiverne for at skabe en fælles opbakning til den danske model også lokalt. Vi oplever, at arbejdsgiverne har gjort TR-området til en kamplads. Det gavner ikke det lokale samarbejde, og det har hverken vi eller arbejdsgiverne en interesse i. Vi har oplevet, at arbejdsgiverne på MED-området har anvendt salamimetoden ved de seneste OK-fornyelser, og har fået skåret flere og flere forpligtelser væk. Vi ønsker ikke at gå videre ad denne vej. For det har ikke bragt os tættere på fælles ejerskab til systemet. Vi ønsker at skabe rammerne for et ligeværdigt lokalt samarbejde, som giver merværdi i opgaveløsningen til både ledelse og medarbejdere gennem optimal brug af medinddragelse og medindflydelse på alle niveauer i kommuner og regioner. Et godt lokalt samarbejde er afgørende for udvikling af den offentlige sektor. Jeg håber, at arbejdsgiverne denne gang er parate til at indgå i en reel diskussion med en anerkendelse af værdien af MED-systemet. Kommuner og regioner er økonomisk presset en del er selvpålagt Der er siden 2007 høstet store effektiviseringsgevinster på vores forhandlingsområder. KL har i en undersøgelse af kommunernes effektiviseringsarbejde fra 2014 peget på, at der siden 2007 og frem til og med 2013 er foretaget effektiviseringer for 12,1 mia. kr. Hertil skal lægges en forudsat effektivisering på 3,2 mia. kr. i Også i regionerne er produktiviteten steget markant. I perioden 2008 til 2012 steg produktiviteten således med knapt 20 %. Effektiviseringer og besparelser er bestemt ikke altid ensbetydende med stigende produktivitet. Kommuner har skåret ca årsværk væk siden Disse besparelser har haft mærkbare

5 5 konsekvenser for kvaliteten af den offentlige service og for medarbejdernes arbejdsvilkår. Økonomerne kalder det måske produktivitetsstigning, men det rigtige ord er forringelser. Budgetloven er med til at forværre presset, og medfører det helt groteske system, at alle institutioner med egne budgetter garderer sig ved at forbruge i underkanten af det afsatte budget for at undgå at blive straffet. Samlet set har kommunerne således hvert af de seneste tre år underforbrugt omkring 5 mia. kr. Alene i 2013 kunne man have oprettet små arbejdspladser for de penge, som kommunerne politisk gerne må bruge, men som de på grund af budgetloven underforbruger. Underforbruget påvirker ikke alene den service, som borgerne modtager, men har også betydning for arbejdsforholdene på arbejdspladserne. Vi ser det i forhold til en stadig større utryghed som følge af nedlæggelse af stillinger, ved et voldsomt stigende arbejdspres og ved vedvarende krav til omstillinger. Det tossede er, at en del af det økonomiske pres er selvpålagt. Det økonomiske pres forstærkes også af de katastrofale følger af omlægningen af skatteområdet. Med flytningen af Skat fra kommunerne til staten er skatterestancerne steget markant, og omfattende besparelser i Skat har ført til en forringet skattekontrol af de mindre virksomheder. I en stor undersøgelse fra 2012 påviste Skat, at virksomhederne årligt snyder for 2,8 milliarder kroner. Og undersøgelsen blev gennemført i 2009 og Det tal er helt sikkert ikke blevet mindre i takt med gennemførelser af nye besparelser i Skat. Hertil kan man også tillægge værdien af store virksomheders skatteunddragelse via den såkaldte Luxembourg finte. Vi tager ansvar for at bringe Danmark ud af den økonomiske krise. Det ansvar har vi været med til at tage ved OK-11 og igen ved OK-13. Det er vi også parate til ved OK-15. Men den økonomiske krise skal og må ikke misbruges til at presse lønmodtagerne til at betale for selvpålagte politiske plager. Arbejdsgiverne og politikerne må påtage sig deres ansvar. De er nødt til at se nærmere på indholdet i budgetloven. De må vurdere, om de skrappe sanktioner overfor kommunerne er det rigtige værktøj. De må åbne op for, at kommunerne får langt bedre planlægningsmuligheder ved at kunne overføre midler mellem budgetårene. Og politikerne må hurtigst muligt ud fra en samfundsøkonomisk betragtning få rettet op på års forsømmelser på skatteområdet. Dette blot for at understrege, at regningen på de 12 mia. kr. i regeringens Vækstplan ikke med min gode vilje bliver en del af OK-15 forliget. Hvor går grænsen for besparelser? Også i 2015 er der udsigt til besparelser på serviceniveauet i mange kommuner. I en undersøgelse foretaget i oktober måned af Epinion for FOA oplyser ca. 40 % af kommunerne, at de vil bruge færre penge til service i Hvor går grænsen for yderligere besparelser, og er vi ved at nå grænsen?

6 6 Det helt afgørende er, at der er sammenhæng mellem det politisk vedtagne serviceniveau, de italesatte forventninger hertil og ressourcerne på området. Er der ikke denne sammenhæng, har det fatale konsekvenser for de ansattes motivation, engagement og arbejdsmiljø. Taberne er ikke alene de ansatte, men også borgerne, der får en ringere service. Og arbejdspladserne vil på længere sigt tabe i kapløbet om arbejdskraften. Der findes ikke en enkelt formel på balancen i regnestykket. Politikerne må forstå, at de ansattes motivation og engagement er helt afgørende for bundlinjen det vil sige for den kvalitet og service, som borgeren modtager i mødet med lægen, sygeplejersken, social- og sundhedsassistenten, skolelæreren, pædagogen, sagsbehandleren og andre medarbejdergrupper. Jeg har ofte refereret til en tidligere personalepolitisk undersøgelse foretaget af parterne, som viste, at der er stor forskel mellem den betydning de ansatte lægger i at kunne udføre et godt fagligt og meningsfuldt arbejde, og så den praktiske virkelighed. En nylig gennemført større undersøgelse foretaget blandt hovedparten af organisationerne i Forhandlingsfællesskabet viser, at knapt halvdelen af de ansatte ikke oplever, at de har tid nok til arbejdet. Undersøgelsen viser også, at hver 9. ansat har været sygemeldt på grund af arbejdsrelateret stress det seneste år, og at på de arbejdspladser, hvor der ikke følges op på det psykiske arbejdsmiljø gennem arbejdspladsvurderingerne har tæt på hver 5. ansat været syg på grund af stress. Vi ved, at ansattes motivation i væsentlig grad er drevet af mulighederne for at kunne yde et fagligt kvalificeret og meningsfuldt arbejde. Det er en viden, vi som parter må tage meget seriøst. I en leder i Danske Kommuner om et godt arbejdsmiljø for nyligt peger KL på, at krav om forandringer og omstilling er et grundvilkår i et moderne samfund. Det er jeg selvfølgelig enig i. Men forandring og omstilling må aldrig blive et mål i sig selv. KL peger også på, at arbejdspladser og individer skal kunne håndtere kravet om omstillinger, og at det ikke holder, at se dette krav som en trussel mod arbejdsmiljøet. Det er jo at feje problemstillingen væk! KL skal ikke bruge krav om forandring og omstilling til at dække over umulige arbejdsvilkår fx i folkeskolen. Forandringer og omstillinger påvirker arbejdsmiljøet, om man vil se det i øjnene eller ej. Men et godt arbejdsmiljø hindrer ikke omstilling og forandring. Et godt arbejdsmiljø er jo netop forudsætningen for, at omstillinger og forandringer kan blive succesfuld. LO har fornyligt beregnet, at langvarige sygemeldinger, der skyldes belastninger i arbejdsmiljøet, hvert år koster samfundet 15 mia. kr. En betydelig del af disse udgifter skyldes et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

7 7 Selvfølgelig kan sygefravær ikke undgås, og en del af udgifterne vil derfor heller ikke kunne hentes hjem. Men det er samfundsøkonomisk uansvarligt ikke at tage beregningerne alvorligt, og påtage os et fælles ansvar for at forbedre arbejdsmiljøet. En fælles forpligtende indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø er derfor et prioriteret tema ved de kommende OK-15 forhandlinger. Et styrket fokus på kerneopgaverne Ved OK-13 etablerede vi på det kommunale område Fremfærd. Formålet er at fokusere samarbejdet om at udvikle kerneopgaven og effektiv opgaveløsning ved blandt andet at arbejde med at styrke kvalitet og faglighed. Konkretiseringen af indsatsen sker som bekendt i de fem ekspertområder og det er vigtigt, at vi i den kommende OK-periode får sat retning og skibe i søen, så vi kan vurdere om det er den rigtige måde at fokusere parternes midler til den personalepolitiske indsats. Danske Regioner har overfor forhandlingsdelegationen på det regionale område forleden orienteret om, at de ved OK-15 vil have fokus på at skabe bedre mulighed for sammenhængende patientforløb med udgangspunkt i patientens behov. De peger på, at det er vigtigt, at medarbejderne er til stede på de tidspunkter, hvor patienterne er der. Danske Regioner sendte dog også det tydelige signal, at det ikke handler om, at de ansatte skal løbe hurtigere eller arbejde mere end i dag. Vi er selvfølgelig parate til at se på, om vi kan gøre ting smartere end i dag, og vi er glade for tilsagnet om, at det skal ske med respekt for de ansattes muligheder for et sammenhængende arbejds- og familieliv, og ikke må ske på bekostning af de ansattes engagement og motivation. Et arbejdsmarked, hvor ansatte fx møder om morgenen, hvorefter de sendes hjem med henblik på at møde igen sidst på eftermiddagen, er ikke et arbejdsmarked vi ønsker. Vi ønsker heller ikke et arbejdsmarked baseret på deltidsansættelser. Erfaringer fra et fælles projekt mellem KL og FOA og Sundhedskartellet viser, at kommunerne ikke har fokus på, hvordan arbejdet kan tilrettelægges anderledes, så der åbnes op for fuldtidsansættelser. Undersøgelsen viser også, at nogle arbejdspladser spekulerer i mange deltidsansættelser for at kunne dække sig ind ved fx sygdom og merarbejde. Regionerne meddelte i december 2012, at de fra 2014 vil indlede et opgør mod deltidskulturen. Jens Stenbæk, den daværende formand for Danske Regioners lønudvalg udtalte dengang, at Vi vil prøve at ændre på deltidskulturen ved som udgangspunkt udelukkende at slå fultidsstillinger op. Jeg vil gerne kvittere for Danske Regioners politik på området og målsætningen om, at øge andelen af fuldtidsansatte, så andelen ved udgangen af 2020 er 80 %. Når der sættes fokus på overenskomster og aftaler skal det ske i en anerkendelse af, at mange af de regler, som vi har fastlagt har til formål at beskytte de ansatte. Regler som er med til at sikre de ansattes motivation og engagement.

8 8 Reglerne sikrer samtidig en stor fleksibilitet i opgaveløsningen fx i forhold til varetagelse af opgaver om aftenen og om natten. Og de er også en hjælp til, at arbejdspladserne har et fælles grundlag, så arbejdsgivere og tillidsrepræsentanter ikke hver især skal opfinde den dybe tallerken. Aftalerne sikrer med andre ord, at der går mindre tid til administration og at der bliver mere tid til kerneopgaven. Ændringer af overenskomsterne er ikke en mirakelkur for velfærdssamfundets udfordringer. Fokus på patienten sker ikke alene ved at ændre lidt på et par bestemmelser i overenskomsterne. Det vil være at stikke blår i øjnene. Der er også brug for fokus på blandt andet ledelsesstrukturen, når fx en patient flyttes fra en afdeling til en anden, eller fra et hospital til et andet, og når patienten udskrives fra hospitalet og den videre pleje herefter foregår i regi af kommunen. Fokus på kerneopgaven og patienten handler også om, at få ryddet op i unødvendige dokumentationskrav. Danske Regioner har sat sig for at rydde ud i junglen af unødvendige regler og dokumentationskrav. Næstformand Carl Holst peger i interview i dagbladet Politiken på, at Hvis den offentlige sektor får løst alle sine problemer med unødige og overflødige registreringer og kontroller, havde den ingen problemer. For problemet er, at fokus og ressourcerne går fra patienter og borger og de pårørende til registreringer. En undersøgelse viser at overflødige dokumentationskrav stjæler helt op til 4 timer dagligt pr. sygeplejefaglig medarbejder. Tillidsdagsordenen blev blandt andet lanceret med afsæt i denne problemstilling og mange flotte ord blev sagt om at give medarbejderne større albuerum til at bruge deres faglige skøn og dømmekraft. Det er godt, at der er konkrete initiativer i gang, men der er fortsat lang vej i forhold til at omsætte de flotte hensigter til konkret handling. Det giver derfor anledning til undren, når arbejdsgiverne forud for OK-15 nævner, at overenskomsterne udgør en barriere for fokus på kerneopgaver og patienten. Jeg kommer til at tænke på den gamle Storm P.-tegning, hvor en mand står og leder under gadelampen efter sine nøgler, selv om han egentlig har tabt dem ovre i buskadset. Forespurgt af en forbipasserende, hvorfor han ikke leder der, hvor de er bortkommet, svarer han: Fordi her er der lys til at lede. Arbejdsgiverne har ikke indtil nu kunne pege på konkrete eksempler, hvor overenskomsterne og aftalerne udgør en hindring for opgavevaretagelsen. Og det selvom vi efterhånden har spurgt mange gange. Arbejdsgiverne må derfor have mod til at tænde lyset, så de også kan se i egen rede.

9 9 Ønsket om fokus på styrkelse af kerneopgaven og sammenhængende patientforløb deler vi, men som en kvalitetsdagsorden med respekt for de ansattes vilkår. Ikke som en besparelsesdagsorden! En velfungerende offentlig sektor er afgørende for vækst To nye rapporter fra henholdsvis Verdensbanken og fra en britisk tænketank har kåret Danmark til, at være blandt Europas bedste lande at drive virksomhed i. Årsagen er blandt andet, at der er en stærk offentlig sektor som skaber de nødvendige rammer for virksomhederne og arbejdstyrken i form af dagtilbud til børn, skoler, uddannelsesinstitutioner, sundhedsvæsen osv. Det har vi grund til at være stolte af. Den kåring skyldes blandt andet det store faglige og solide arbejde, som vores medlemmer hver dag yder på arbejdspladsen. Det skal det politiske Danmark og arbejdsgiverne i langt højere grad påskønne. Gennem snart en årrække har det været mere reglen end undtagelsen, at der er blevet skudt på den offentlige sektor. Der er ingen belæg for kritikken. Lad os i fællesskab kigge fremad og få italesat betydningen af den offentlige sektor på ny. Den offentlige og private sektor er hinandens forudsætning. Afslutning Jeg vil afslutningsvis gerne sige tak for samarbejdet i forhandlingsudvalget og bestyrelsen. Vi er godt i gang i vores nye konstruktion med flere medlemsorganisationer. Det nye forhandlingsfælleskab giver en større styrke overfor arbejdsgiverne, men det bygger også på en pragmatisk vilje til at søge fælles løsninger. Jeg synes alt i alt, at vi er kommet godt fra start. Det gælder også samarbejdet i forhandlingsdelegationerne, og jeg ser frem til at udbygge samarbejdet under OK-forhandlingerne. Til slut vil jeg også gerne sige tak til sekretariatsudvalgene og sekretariatet for indsatsen det forløbne år. Med disse ord overlader jeg den mundtlige beretning til repræsentantskabets forhåbentlige velvillige behandling. Da ingen ønskede beretningen under afstemning konstaterede dirigenten, at beretningen var godkendt. 3. Regnskab for perioden 1. april marts 2014 Dirigenten henviste til, at regnskab for perioden 1. april marts 2014 var udsendt til repræsentantskabet ved brev af 10. november. Regnskabet indstilles til godkendelse af bestyrelsen og de af repræsentantskabet valgte revisorer. Da ingen ønskede ordet til dette punkt, og da ingen ønskede regnskabet sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at regnskabet var godkendt.

10 10 4. Budget samt kontingent for perioden 1. april marts 2016 Dirigenten henviste til, at repræsentantskabet i forbindelse med godkendelse af Forhandlingsfællesskabets vedtægter har bemyndiget bestyrelsen til at fastsætte kontingent pr. medlem pr. 1. april Heri indgår også stillingtagen til grundlag for opgørelse af medlemstal samt udarbejdelse af budget. Der er i det udsendte materiale redegjort for bestyrelsens beslutning om grundlag for opgørelse af medlemstal og det godkendte budget, som er baseret på, at kontingentet pr. 1. april 2015 er 18 kr. pr. medlem. Det er en nedsættelse af kontingentet, idet kontingentet for 2014 har været på 18,38 kr. pr. medlem. Dirigenten konstaterede, at repræsentantskabet tog orienteringen til efterretning. 5. Indkomne forslag Der var ikke indkommet forslag. 6. Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1. april det kommunale område (KL) og det regionale område (RLTN) Formanden præsenterede forslag til generelle overenskomstkrav: Den danske model er grundlaget for at udvikle den offentlige sektor Vi skal i dag for første gang udtage generelle krav i Forhandlingsfællesskabet. Vi skal udtage krav både i forhold til KL og i forhold til det regionale område. Kravene og stillingtagen hertil behandles som to punkter på dagsordenen, og repræsentantskabet tager særskilt stilling efter medlemstal til kravene på de to områder. De generelle krav på de to områder er stort set identiske, og jeg vil derfor præsentere kravene samlet på de to områder. Forhandlingsfællesskabet stiller krav indenfor følgende temaer: 1. Generelle lønforbedringer/økonomi 2. Pension 3. Tryghed 4. Psykisk arbejdsmiljø 5. TR 6. MED 7. Ligestilling/ligeløn 8. Balance mellem arbejdsliv og familieliv 9. Seniorpolitik 10. Socialt kapitel 11. Social dumping 12. Tidsbegrænset ansættelse

11 Andet, og 14. Forbeholdskrav Jeg vil ikke gennemgå samtlige krav, og en række af kravene har jeg også været inde på i min mundtlige beretning. Der ligger ikke en prioritering i, hvilke krav jeg knytter bemærkninger til, og hvilke jeg ikke gør. Vi har denne gang tydeliggjort Forhandlingsfællesskabets overordnede målsætninger for OK- 15. Desuden har vi i forhold til de fleste af temaerne udarbejdet en kort beskrivelse af baggrunden og formålene med kravene. Ved OK-15 har vi skarpt fokus på den danske model. Baggrunden for dette har jeg nærmere redegjort for i den mundtlige beretning. Vi finder, at den danske model med fælles fokus på kollektive aftaler, stærke tillidsrepræsentanter og et velfungerende medindflydelsessystem er afgørende for varetagelsen og udviklingen af kerneopgaverne. Den danske model har værdi for begge parter. Når modellen praktiseres skaber den ro og ejerskab. Den forener hensynene til medarbejdernes vilkår og udvikling på den ene side med hensynene til fortsat omstilling af den offentlige sektor, herunder krav om øget effektivisering og kvalitet på den anden side. Arbejdsgiverne har de seneste år haft mest fokus på den ene halvdel af ligningen nemlig effektiviseringer. Det har skabt udfordringer i forhold til den danske model og en fælles indsats for at udvikle og tilpasse den offentlige sektor til de løbende udfordringer. Vi går derfor til forhandlingerne med en målsætning om at styrke den danske model. I målsætningen for OK-15 har vi desuden givet hinanden et politisk håndslag på at skabe de bedste muligheder for, at alle medlemsorganisationer opnår et tilfredsstillende forhandlingsresultat, der kan opnås tilslutning til. Det er det, vi har kaldt, at ingen efterlades på perronen. Alle organisationer skal have mulighed for at føre reelle forhandlinger med arbejdsgiverne. Generelle lønforbedringer/økonomi Vi har ved de seneste overenskomstfornyelser taget et stort medansvar for løsning af den økonomiske krise. Økonomien er fortsat stram, men blandt andet overenskomstfornyelsen i 2014 på det private område giver dog rum for mere optimisme denne gang. Her skønnes det, at reallønnen sikres i perioden. Det er også vores forventninger til OK-15, at det samlede økonomiske råderum vil sikre reallønnen i den kommende aftaleperiode. Det økonomiske råderum ved OK-15 giver også mulighed for, at der er midler til forbedringer i organisationsforhandlingerne. Det er forbedringer, som medlemmerne i stor udtrækning kan se sig selv i.

12 12 Vi er enige om, at der skal være midler til organisationsforhandlingerne for alle organisationer. Vi ønsker ikke en situation, hvor arbejdsgiverne ensidigt bestemmer, hvilke organisationer der skal have mulighed for at aftale forbedringer, og hvilke organisationer der ikke skal have denne mulighed. Vi stiller krav om generelle procentuelle lønstigninger, der bedst muligt sikrer reallønnen. Vi stiller desuden et solidarisk krav om et uddannelsesløft for de laveste lønnede under det vi har givet overskriften fra ufaglært til faglært. Forhandlingsfælleskabet tager hermed ansvar for, at en række ufaglærte grupper i den laveste del af lønskalaen får mulighed for et reelt uddannelsesløft. Højere uddannelse er samtidig en vej til højere løn. I forhandlingsfællesskabet vil vi afsætte en pulje til formålet, som konkretiseres i forhandlingerne mellem de involverede organisationer og arbejdsgiverne. Puljen er et supplement til øvrige uddannelses- og kompetenceudviklende initiativer. Midlerne er målrettet ufaglærte med en grundløn på trin 17 eller lavere. Projektet omfatter dog også dagplejere, som på grund af særlige arbejdstidsforhold er placeret på grundlønstrin 18. Fokus er desuden på personer, som har en vis tilknytning til arbejdspladsen. Puljen skal anvendes, så det fører til et reelt uddannelsesløft af de ufaglærte grupper. Vi stiller desuden krav om videreførelse af reguleringsordningen, som vi aftale med henholdsvis KL og Regionerne ved OK-13. Tryghed Tryghedskravene skal ses på baggrund af de mange omstillinger og strukturændringer, der foretages på arbejdspladerne. Alene i kommunerne er antallet af medarbejdere siden 2009 mindsket med i omegnen af årsværk. Vi oplever til stadighed, at kommuner og regioner afskediger ansatte som følge af besparelser eller omstruktureringer, mens de i opsigelsesperioden opslår tilsvarende ledige stillinger andre steder. Det er ikke holdbart, og det er med til at skabe et utrygt klima på arbejdspladserne. Besparelser sker også ved at varsle ansatte ned i tid. Det har udover en konkret lønnedgang også omkostninger både i forhold til løn under ferie samt og i forhold til pension. Også her ønsker vi større tryghed. Psykisk arbejdsmiljø Jeg har i den mundtlige beretning kommenteret på behovet for en fælles styrket indsats for forbedringer af det psykiske arbejdsmiljø. På en række områder er sygefraværet steget på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø. Vi ved, at ansattes motivation i høj grad er drevet af mulighederne for at yde et fagligt kvalificeret og meningsfuldt arbejde. Vi ved også fra undersøgelser, at mange ansatte oplever, at det i praksis er svært at få opfyldt. Det er hverken vi eller arbejdsgiverne tjent med. Vi kan selvfølgelig ikke ved det centrale forhandlingsbord løse konkrete problemer med det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladserne.

13 13 Det er derfor vi stiller krav om indgåelse af en aftale, som forpligter de lokale parter til at indgå aftale om konkrete indsatser på området. Som centrale parter kan vi være med til at understøtte dette arbejde. TR/MED Det er afgørende, at vi har velfungerende tillidsrepræsentanter og et velfungerende lokalt medindflydelsessystem. Det er grundlæggende forudsætninger i den danske model. I min mundtlige beretning pegede jeg på, at vi gennem en længere periode har oplevet, at arbejdsgiverne har sået tvivl om opbakningen til den danske model. Arbejdsgivernes ageren gør tillidsrepræsentantområdet og medindflydelsesområdet til en kampplads. Det er ingen tjent med. Vi ønsker en grundlæggende diskussion med arbejdsgiverne for at skabe fælles opbakning til den danske model. Vi ønsker at skabe fornyet tillid og opbakning til tillidsrepræsentanterne og det lokale medindflydelsessystem. Det er herigennem vi sammen kan skabe merværdi i forhold til opgaveløsningen. Et godt lokalt samarbejde er afgørende for en fælles udvikling af den offentlige sektor. Vi har i det overenskomstforberedende arbejde med KL beskrevet en række forudsætninger for velfungerende tillidsrepræsentanter og et velfungerende lokalt medindflydelsessystem. Det vil være et godt sted at starte. Ligestilling Vi ønsker en øget ligestilling mellem kønnene. Det er baggrunden for at vi stiller krav om blandt andet en udvidelse af forældreorlov med løn til faderen. Desuden stiller vi en række krav, som kan medvirke til at skærpe opmærksomheden på ligestilling i forhold til løn. Seniorpolitik Vi ved, at pensionsalderen i de kommende år stiger. Derfor er vi nødt til at sikre os, at vilkårene på arbejdspladserne også giver mulighed for, at ansatte kan arbejde i flere år end i dag. Arbejdsgiverne har tidligere annonceret, at de vil rejse krav om tilsvarende at ville forhøje aldersgrænsen for seniordagene til de ændrede aldersgrænser for pension. Vi vil en anden vej. Vi stiller derfor blandt andet krav om en udvidelse af seniordagene med en udbygning af dagene aldersmæssigt opad. På den måde skaber vi bedre mulighed for, at seniorer kan blive på arbejdsmarkedet i flere år. På det regionale område stiller vi desuden krav om, at ordningen med seniorbonus vendes om, så der gives seniordage i stedet. Socialt kapitel, social dumping, tidsbegrænset ansættelse Vi vil have et arbejdsmarked baseret på ordentlige vilkår med social ansvarlighed, god arbejdsgiveradfærd og med respekt for overenskomster og aftaler. Der er dog grund til, at hejse et advarselsflag.

14 14 Vi oplever en stigende anvendelse af tidsbegrænset ansættelser og vikarer. Det er selvfølgelig helt i orden, når der på en arbejdsplads opstår et midlertidigt arbejdskraftbehov fx i forbindelse med barselsorlov. Det har vi alle en interesse i. Men det er ikke i orden, at en lærervikar, som siden 2007 og indtil juni 2012, i en kommune ansættes i 10 sammenhængende tidsbegrænsede vikariater på forskellige folkeskoler i kommunen. Tilsvarende groteske eksempler kendes inden for andre områder. En nylig kendelse i faglig voldgift har slået fast, at det kan kommunen åbenbart godt, men det har aldrig været hensigten, at vores rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse skulle være en åben ladeport til gang på gang at forlænge tidsbegrænsede ansættelser. Et sådan daglejersystem ønsker vi ikke. Det er baggrunden for vores krav om skærpelse af reglerne for tidsbegrænset ansættelse og vikaransættelse. Det offentlige bruger hvert år et anseeligt milliardbeløb på serviceydelser, der løses af det private. En ny undersøgelse viser, at effekterne af besparelserne er meget spredte, men vigtigst af alt, at arbejdsforholdende for de ansatte bliver forringet, når en privat virksomhed overtager opgaven. Udlicitering må ikke blive et kapløb på forringelser af løn- og ansættelsesvilkår, og kommuner og regioner skal i langt højere grad søge for at komme med kontrolbud på opgaverne. Tilsvarende samfundsmæssige ansvar er relevant i forhold til at sikre anvendelse af sociale klausuler og arbejdsklausuler ved udbud af opgaver. Også her må de i handling vise, at de støtter op om den danske aftalemodel. Mere end hver 14. medarbejder i kommunerne er i en alle anden form for arbejdsmarkedspolitisk ordning fx virksomhedspraktik, nyttejob, løntilskudsjob, fleksjob eller seniorjob. Listen af ordninger er alenlang. For nogle faggrupper er andelen betydeligt højere. Vi skal sammen med arbejdsgiverne sikre et rummeligt arbejdsmarked. Men der er en grænse. Grænsen er, når ordinært ansatte fortrænges, og når fagområders faglige kompetencer tabes, fordi de overtages af personer i forskellige arbejdsmarkedspolitiske ordninger. KL er opmærksom herpå og opfordrer til, at andre dele af arbejdsmarkedet også løfter deres ansvar. Jeg vil i den forbindelse også kvittere for initiativet med nedsættelse af et dialogforum mellem KL og Forhandlingsfælleskabet med henblik på løbende at drøfte problemstillinger på området. Det nytter dog ikke noget, at KL alene appellerer til andre arbejdsgiverområders gode viljer. Både kommunerne og regionerne må anvende sociale klausuler i større omfang til at stille krav til private virksomheders sociale ansvar, og de må i en mere forpligtende dialog med tillidsrepræsentanterne på de enkelte overenskomstområder om tilrettelæggelse af indsatsen.

15 15 Med disse kommentarer og bemærkninger håber jeg, at repræsentantskabet kan godkende det fremlagte forslag til generelle krav ved overenskomstfornyelsen 2015 på henholdsvis KL s område og det regionale område. Da ingen ønskede ordet til pkt. 6, og da ingen ønskede forslagene til generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på KL s område sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at bestyrelsens forslag til generelle overenskomstkrav på KL s område pr. 1. april 2053 var godkendt. 7. Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1. april det regionale område (RLTN) Da ingen ønskede ordet til pkt. 7, og da ingen ønskede forslagene til generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på RLTN s område sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at bestyrelsens forslag til generelle overenskomstkrav på RLTN s område pr. 1. april 2015 var godkendt. 8. Eventuelt Anders Bondo Christensen takkede Mariann Skovgaard for ledelsen af repræsentantskabsmødet og ønskede repræsentantskabet en god jul og et godt nytår.

Formandens mundtlige beretning

Formandens mundtlige beretning FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 15. december 2014 ABC Sagsnr.: 3556.28 Formandens mundtlige beretning Det talte ord gælder Den danske model er grundlaget for at udvikle den offentlige sektor Den

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 10. december 2014 HKB/jb Sagsnr.: 3852.44 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på RLTN s område Forhandlingsfællesskabets overordnede

Læs mere

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

Generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på hhv. KL s og RLTN s område

Generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på hhv. KL s og RLTN s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 15. december 2014 ABC Sagsnr.: 3556.19 Generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på hhv. KL s og RLTN s område Den danske model er grundlaget for at udvikle den

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. februar 2015 3982.22 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Forlig på KL og RLTN

Forlig på KL og RLTN Forlig på KL og RLTN Lønstigninger De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6, 82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen - KL De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6,81

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner NYHEDSBREV NR. 4 af 3F-medlemmer i regioner læs i dette nummer OK11 Er der ekstraordinært ansatte på DIN arbejdsplads? Sne Sne Aktuelle kurser og temadage i foråret 2011 OK 11 - Udtagelse af tværgående

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015 Forlig med RLTN Den 20. februar 2015 Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 4,81 %. Hertil kommer en skønnet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,58 %.

Læs mere

Den offentlige aftalemodel set med private øjne

Den offentlige aftalemodel set med private øjne Den offentlige aftalemodel set med private øjne Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening, pkn@da.dk Private virksomheder interesserer sig i stigende grad for det offentlige

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013 KTO Sekretariatet 4. april 2013 ABC Sagsnr.: 3213.39 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2013 Vedligeholdelsesforlig i en krisetid Jeg vil i denne præsentation alene komme med en kort beskrivelse af

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA OK18 Fagbevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 11. december 2017 Der skal oprettes en pulje til at løfte

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav FORBUND Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2018 Indhold Kære FOA-medlem 3 Løn mest til lavtlønnede og kvindefagene 4 Uddannelse og kompetencer 6 Pension og seniorvilkår 8 Et godt arbejdsliv 10

Læs mere

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område KTO Sekretariatet 1. november 2010 HKB/jb Sagsnr.: 2157.61 KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-11 er at skabe

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 Indholdsfortegnelse Resumé... 2 Indhold... 2 Løn generelt... 2 Generelle lønstigninger... 2 Reguleringsordningen... 2 Økonomien ved organisationsforhandlingerne...

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav Forbund Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2015 Indhold Forord 3 Løn, realløn, ligeløn og lokal løn 4 Uddannelse og større tryghed i ansættelsen 6 Tidsbegrænsede ansættelser og timelønsansættelser

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere

levende organisation samfundet Dansk Sygeplejeråds ogarbejdsvilkår

levende organisation samfundet Dansk Sygeplejeråds ogarbejdsvilkår EnEn profession levende organisation med høj værdi med et forstærkt samfundet demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger holdninger til til organisationens sygeplejerskers lønlivog ogarbejdsvilkår demokrati

Læs mere

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN Godkendt af SUF MED 23. maj 2017. Gældende fra 1. juli 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Formål med sygefraværspolitikken 3 Mål for fraværsarbejdet

Læs mere

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013.

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. 1 Mundtlig beretning 2012 Fastholde og tiltrække flere medlemmer Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. Vi skal gøre fagforeningen attraktiv for de unge, der kommer ind på

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU 1 Indholdsfortegnelse 3 5 6 7 8 9 9 10 Overenskomstresultatet for 2015 Løn Minipension Styrket lokalt samarbejde Bedre

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Talepapir 5. januar 2017 IO Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Indledende bemærkninger [Det

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at:

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: 1(1 Til Forhandlingsfællesskabet KL's kravsbrev til 0.18 med kommentarer KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: sikre et

Læs mere

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger Minihåndbog om overenskomstforhandlinger 1. Indledning Formålet med denne minihåndbog er at give kredsene et materiale om overenskomstforhandlingssystemet. Minihåndbogen er tænkt til at give baggrund for,

Læs mere

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. J.nr.: 9.02.02.1 9. november 2004 Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Indledning

Læs mere

EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET

EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJERSKERS LØN- OG ARBEJDSVILKÅR En profession med høj værdi for samfundet Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejerskers

Læs mere

KL og 51 fagforbund har opskriften til at indlemme svage ledige på arbejdspladsen uden brok 10:05:43 - Ugebr

KL og 51 fagforbund har opskriften til at indlemme svage ledige på arbejdspladsen uden brok 10:05:43 - Ugebr GOD PLADS TIL DE SKÆVE KL og 51 fagforbund har opskriften til at indlemme svage ledige på arbejdspladsen uden brok Af Ivan Mynster Mandag den 20. marts 2017 Del: Faste retningslinjer, inddragelse af lokale

Læs mere

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØNKOMMISSIONENS OPGAVE Kortlægge, analysere og drøfte: Om løn, ansættelsesog ledelsesstrukturer i den offentlige

Læs mere

Vi har haft en god proces, og jeg vil gerne takke jer alle for jeres bidrag hele vejen igennem.

Vi har haft en god proces, og jeg vil gerne takke jer alle for jeres bidrag hele vejen igennem. 01-11-2012 12/132/21 OAO-Stats repræsentantskabsmøde 2. november 2012 Vedtagelse af krav til OK13 Formand Flemming Vinthers tale (det talte ord gælder) Så er vi ved at nå til vejs ende i denne fase af

Læs mere

KL's kravsbrev til O.15 med kommentarer

KL's kravsbrev til O.15 med kommentarer Til Forhandlingsfællesskabet KL's kravsbrev til O.15 med kommentarer KL s overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2015 er, at de fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at understøtte kommunernes

Læs mere

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 9.30 DET TALTE ORD GÆLDER Indledning: Jeg har en vigtig historie til jer i dag. En historie om arbejdsløshed. En af den slags, som

Læs mere

Det Sociale Kapitel. - i Region Midtjylland. Region Midtjylland. Det Sociale Kapitel

Det Sociale Kapitel. - i Region Midtjylland. Region Midtjylland. Det Sociale Kapitel Det Sociale Kapitel - i Region Midtjylland Region Midtjylland Det Sociale Kapitel 1. FORORD OG FORMÅL Region Midtjyllands Ledelses- og Styringsgrundlag, MED- og Arbejdsmiljøaftalen samt Personalepolitikken

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

OK-18 Forlig - RLTN. Forhandlingsfællesskabet

OK-18 Forlig - RLTN. Forhandlingsfællesskabet Forlig - RLTN Forhandlingsfællesskabet Forbedring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 6,81% incl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i

Læs mere

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Den gode Arbejdsplads Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Historik Den gode Arbejdsplads Første udgave af DGA blev lanceret i år 2000 MED-rammeaftalen blev aftalt i 1996 For 20 år siden

Læs mere

FOAs krav til OK15, vedtaget den

FOAs krav til OK15, vedtaget den FOAs krav til OK15, vedtaget den 21.10.2014 FOAs Hovedbestyrelse og repræsentanter for faggrupper har den 21. oktober 2014 vedtaget, hvilke krav FOA skal arbejde videre med overfor samarbejdsparterne i

Læs mere

Personalepolitik. December 2018

Personalepolitik. December 2018 Personalepolitik December 2018 2 Indholdsfortegnelse Formålet med en personalepolitik 3 Ledelse og samarbejde 4 Ansættelse 5 Kompetenceudvikling 8 Løn 10 Familie- og seniorliv 12 Sundhed og arbejdsmiljø

Læs mere

VEDTÆGTER. Beslutning om optagelse af medlemmer tages af repræsentantskabet med 2/3 flertal af alle stemmeberettigede.

VEDTÆGTER. Beslutning om optagelse af medlemmer tages af repræsentantskabet med 2/3 flertal af alle stemmeberettigede. VEDTÆGTER 1 Navn og hjemsted Foreningens navn er Danske Patienter. Foreningens hjemsted er København. 2 Formål Danske Patienters formål er: At sikre patienter bedst mulige vilkår i behandlingssystemet.

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2014 Det private arbejdsmarked Mine krav dine krav? n overenskomst Det er og skal være medlemmernes krav, der sætter dagsordenen for forhandlingerne om

Læs mere

Sundhedskartellets krav til Regionernes Lønnings- og Takstnævn om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2015.

Sundhedskartellets krav til Regionernes Lønnings- og Takstnævn om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2015. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Dampfærgevej 22 2100 København Ø Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 12-12-2014 J.nr.: 14/12820

Læs mere

FF-forlig med KL og RLTN (Kommunal, region)

FF-forlig med KL og RLTN (Kommunal, region) FF-forlig med KL og RLTN (Kommunal, region) Økonomisk oversigt over FFforliget med KL Økonomi i forligets ramme 2015 2016 2017 I alt Generelle lønstigninger Reguleringsordning og Privatlønsværn 1,31% 1,50%

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

TR møde Odense. Sektor. 27. november Karen Stæhr

TR møde Odense. Sektor. 27. november Karen Stæhr TR møde Odense 27. november 2008 Jeg vil komme ind på; overenskomst 08 faglighed contra besparelser autorisation rekruttering og fastholdelse hvad gør FOA på vej mod årsmøde 2010 fag og organisering Overenskomst

Læs mere

OK-15. Forlig med KL. Den 16. februar 2015

OK-15. Forlig med KL. Den 16. februar 2015 Forlig med KL Den 16. februar 2015 Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 5, 42 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i overenskomstperioden

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

HK HANDELS MÅLPROGRAM

HK HANDELS MÅLPROGRAM HK HANDELS MÅLPROGRAM 1 HK HANDELs målprogram 2016-2020 (udkast) 2 3 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag 4 for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES ARBEJDSMILJØPOLITIK SIDE 1 / 6 Tre fokusområder i arbejdsmiljøet: INDLEDNING For at kunne løfte de opgaver, der er omtalt her

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 FORMÅL Sundhedskartellet har til formål at sikre de tilsluttede organisationer størst mulig indflydelse på forhandlings- og aftaleretlige forhold for ansatte i kommuner

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsfællesskabet post@forhandlingfaellesskabet.dk Krav til fornyelse/ændring

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

Ramme, reguleringsordning og periodelængde

Ramme, reguleringsordning og periodelængde Offentligt Ansattes Organisationer 1 Ramme, reguleringsordning og periodelængde En tre årig OK periode En samlet udmøntning gp på 4,50 pct. Reguleringsordningen videreføres: Ved negativ regulering reguleres

Læs mere

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 - 2-3213.59 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til endnu et repræsentantskabsmøde som led i OK-13 På mødet den 4.

Læs mere

Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark

Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark 1 1. Indledning For at understøtte sygeplejerskernes arbejdsmiljø og at der sker en kobling mellem

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner

Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner Den 24. juni 2009 Fælles udmelding fra FTF og KL Kommunerne overtager den 1. august 2009 statens opgaver i jobcentrene og dermed ansvaret for indsatsen over

Læs mere

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Velkommen til Sundhedskartellets stormøde om OK11. Det er snart et år siden, vi mødtes til vores

Læs mere

Rengøringsassistenter m.fl. Erhvervsuddannede serviceassistenter, ufaglærte serviceassistenter Servicemedarbejdere/-assistenter ved visse sygehuse.

Rengøringsassistenter m.fl. Erhvervsuddannede serviceassistenter, ufaglærte serviceassistenter Servicemedarbejdere/-assistenter ved visse sygehuse. Ansatte i regioner Rengøringsassistenter m.fl. Erhvervsuddannede serviceassistenter, ufaglærte serviceassistenter Servicemedarbejdere/-assistenter ved visse sygehuse. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST

Læs mere

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Forord En god arbejdsplads kommer ikke af sig selv. Det kræver kompetente medarbejdere og ledere, der vil arbejde for en bæredygtig arbejds- og samarbejdskultur, hvor

Læs mere

HK Kommunals samlede krav til OK18

HK Kommunals samlede krav til OK18 HK Kommunals samlede krav til OK18 KL og Regionerne Generelle krav* forhandles af Forhandlingsfællesskabet og stilles gennem OAO 7.000 medlemmer af HK Kommunal i kommuner og regioner har op til OK18 givet

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

OK 13 Staten. Resultatet

OK 13 Staten. Resultatet OK 13 Staten Resultatet Det økonomiske resultat af OK13 på Statens område skal afgjort fortolkes ud fra den kontekst der er forhandlet i Lønstigning: 1. april 2013 0,82% som præcis modsvares af negativ

Læs mere

Sundhedskartellets krav til KL om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2015.

Sundhedskartellets krav til KL om fornyelse og ændringer af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2015. KL Weidekampsgade 10 2300 København S Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 12-12-2014 J.nr.: 14/12820 Sundhedskartellets krav til

Læs mere

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Til: Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.:9.02.01-01 17. februar 2004 UDKAST Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Med henvisning

Læs mere

OK18 Det gode arbejdsliv

OK18 Det gode arbejdsliv OK18 Det gode arbejdsliv Baggrundstæppet for OK18 Det gode arbejdsliv HELE arbejdslivet og for ALLE socialrådgivere HB s politiske prioriteringer OK18-oplæg Baggrundstæppet OK17 OK-forhandling på private

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen]

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen] Talen Mit navn er Bente Nielsen, jeg er valgt for SF og jeg er første næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland. Privat bor jeg i Silkeborg. Tak for invitationen til at komme her i dag og fortælle

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Regionerne. Mine krav dine krav F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Regionerne. Mine krav dine krav F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav Diskussionsoplæg OK 2013 Regionerne overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Vi nærmer os forhandlingerne om fornyelse af overenskomsterne

Læs mere

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt:

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt: Bestyrelsen har efter indstilling fra foreningens Løn- og Stillingsstruktur Udvalg godkendt Dansk Psykolog Forenings forslag til krav til de offentlige arbejdsgiver. Forslagene sendes nu over til Akademikerne

Læs mere

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så?

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? OK18 Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? Status Prioritering af krav på kredsens generalforsamlingen 2017 Behandling af alle kredses indsendte krav i forretningsudvalget

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer MINE KRAV DINE KRAV FOA 3 Indhold Hvad synes du? Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer Indhold Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre og mere lige vilkår 7 Bedre barselsregler

Læs mere

SAMMEN OM DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS

SAMMEN OM DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK SAMMEN OM DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK SIDE 2 / 11 Gentofte Kommunes personalepolitik består af fire elementer: INDLEDNING 1 DEN OVERORDNEDE

Læs mere

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik Den attraktive arbejdsplads Personalepolitik Personalepolitik for Region Syddanmark Hovedudvalget for Region Syddanmark har godkendt en overordnet personalepolitik for hele regionen i december 2007. Personalepolitikken

Læs mere

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt T A L E 05-10-2017 Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 J.nr. 2017-5813 CAL

Læs mere

Ansatte i regioner. Specialarbejdere, gartnere Håndværkere Catere og smørrebrødsjomfruer. STEM OG BESTEM

Ansatte i regioner. Specialarbejdere, gartnere Håndværkere Catere og smørrebrødsjomfruer. STEM OG BESTEM Ansatte i regioner Specialarbejdere, gartnere Håndværkere Catere og smørrebrødsjomfruer. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi

Læs mere

Dialog på arbejdspladserne

Dialog på arbejdspladserne August 2010 Dialog på arbejdspladserne Resume De tillidsvalgte har en klar berettigelse i virksomhederne og på arbejdsmarkedet. Opbakningen til systemet med tillidsvalgte på virksomhederne kommer fra både

Læs mere

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne. Behandling af forhandlingsresultaterne fra OK18 Indstilling: Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Læs mere