Mødet blev holdt mandag den 06. december 2010 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mødet blev holdt mandag den 06. december 2010 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00."

Transkript

1 ALLERØD KOMMUNE Børneudvalget Møde nr. 11 Mødet blev holdt mandag den 06. december 2010 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00. Medlemmer: Formand - Bjarni G. Jørgensen (V), Næstformand - Lone Hansen (E), Poul Albrechtsen (O), Jørgen Johansen (C), Birgitte A. Rasmussen (V) 1. Bemærkninger til dagsordenen Meddelelser Orientering kapacitetstilpasning Valg af frokostordninger i daginstitutioner Status på inklusions-projekter Allerød kommunes deltagelse i Temperaturmåling Digitalisering af tandklinikker Lindhøjgård udslusningsafdeling Serviceniveau børnehandicapområdet Serviceniveau sociale område... 18

2 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 1. Bemærkninger til dagsordenen Sagsnr.: 10/12776 Punkttype - Tema - Sagsbeskrivelse - Administrationens forslag Afledte konsekvenser Økonomi og finansiering Dialog/høring - Bilag Børneudvalget den Fraværende Nej bemærkninger.

3 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 2. Meddelelser Sagsnr.: 10/12777 Punkttype - Tema - Sagsbeskrivelse - Administrationens forslag Afledte konsekvenser Økonomi og finansiering Dialog/høring - Bilag Børneudvalget den Nej Der blev orienteret om status på dagplejens legestue i Lynge Den centralt fastsatte tidsfrist for kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet er skubbet et år. Fraværende

4 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 3. Orientering kapacitetstilpasning Sagsnr.: 10/6750 Punkttype Tema Orientering På mødet d. 6. november 2010 bad Børneudvalget Forvaltningen om at udarbejde punkt om konsekvenserne af kapacitetstilpasningen på dagtilbudsområdet. Sagen forelægges til orientering. Sagsbeskrivelse I overensstemmelse med byrådets budgetforlig er der sket en kapacitetstilpasning på dagtilbudsområdet, så antallet af institutionspladser svarer til behovet de kommende år. Kapacitetstilpasningen blev godkendt på møde i Økonomiudvalget d. 14. oktober På mødet vil Forvaltningen orientere om aktuel status på kapacitetstilpasningen, herunder økonomi og status på overflytning af børn. Administrationens forslag Afledte konsekvenser Økonomi og finansiering Forvaltningen foreslår, at orienteringen tages til efterretning. - - Dialog/høring - Bilag Børneudvalget den Fraværende Nej Taget til efterretning. Oversendes til Økonomiudvalget, der besvarer den konkrete henvendelse.

5 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 4. Valg af frokostordninger i daginstitutioner 2011 Sagsnr.: 10/21641 Punkttype Tema Orientering I november 2010 er der gennemført valg af obligatoriske frokostordninger i daginstitutionerne. Valget er gennemført i henhold til de retningslinjer, som Byrådet vedtog på byrådsmødet d. 2. september Sagsbeskrivelse Med virkning fra 1. august 2011 skal kommunen tilbyde alle børn et sundt frokostmåltid i deres daginstitution. Lovgivningen omkring de obligatoriske frokostordninger i daginstitutioner præciserer, at: Der kan vælges forskellige frokostordninger i hver af de afdelinger/huse, som indgår i daginstitutionen. Senest d. 31. december 2010 skal alle forældre have haft mulighed for at tilkendegive, om de ønsker at fravælge et kommunalt frokostmåltid. Forældre som ikke aktivt har tilkendegivet et fravalg, er talt med til fordel for den kommunalt organiserede frokostordning, som har fået flest stemmer i den afdeling af daginstitutionen, hvor deres barn har plads. I Allerød Kommune er forældrenes valg af frokostordninger afsluttet d. 19. november Resultatet af valg af frokostordninger viser følgende fordeling: 10 ud af 13 kommunale daginstitutioner har valgt, at vuggestuebørnene fortsætter med en egenproduceret frokostordning, mens børnehavebørnene har fravalgt en kommunal frokostordning. 3 ud af 13 kommunale daginstitutioner har helt fravalgt en kommunal frokostordning. To af tre selvejende daginstitutioner har valgt, at indgå i valget mellem de kommunale frokostordninger. Begge institutioner har valgt, at vuggestuebørnene fortsætter med en egenproduceret frokostordning, mens børnehavebørnene har fravalgt frokostordning. Administrationens forslag Afledte konsekvenser Forvaltningen foreslår, at orienteringen tages til efterretning. af de ansatte køkkendamer opsiges, men flere vil få ændret ugentlig arbejdstid, idet der fastsættes en ensartet normering på 0,8 timer pr. barn pr. uge.

6 Børneudvalget mandag den 06. december I et par daginstitutioner er den egenproducerede frokostordning valgt med et meget lille flertal. Her vil et stort mindretal af forældrene skulle betale for en frokostordning, som de ikke har ønsket. Det kunne frygtes, at der vil være forældre, som udmelder deres børn, fordi de ikke har økonomisk mulighed for at betale for den frokostordning, som er valgt i barnets dagtilbud. Der er afsat ressourcer til forvaltningens forøgede administrative opgave med at beregne forældrebetalingen for de enkelte børn efter de respektive frokostordninger. Såfremt forældrene vælger at organisere forældrearrangerede frokostordninger med ansættelse af køkkenpersonale, skal Allerød kommune desuden påtage sig arbejdsgiveransvaret. Kommunen er forpligtet til at sørge for, at den enkelte daginstitutions køkken kan anvendes til frokostordninger. Også i daginstitutioner, hvor frokostordningen er fravalgt, skal der være mulighed for, at forældrene selv kan arrangere en madordning. Der er endnu ikke overblik over, hvor stor en del af anlægspuljen til opgradering af daginstitutionernes køkken, det bliver nødvendigt at frigive. Økonomi og finansiering Dialog/høring Beregningerne af de frokostordninger, der indgår i valg af frokostordning har været fremlagt for daginstitutionslederne på ledermøder i 2009 og 2010, og indgår i budgetanalysen Der er gennemført en brugerundersøgelse i alle daginstitutioner i foråret Af undersøgelsen fremgår hvilke frokostordninger, forældrene i Allerød ønskede at få valget imellem. Resultatet af undersøgelsen blev fremlagt for Samordningsudvalg i foråret D. 1. november 2010 er der afholdt informationsmøde om valg af frokostordninger for forældrebestyrelser i daginstitutionerne. Bilag Børneudvalget den Fraværende Oversigt_valg_frokostordning.pdf Taget til efterretning.

7 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 5. Status på inklusions-projekter Sagsnr.: 10/21529 Punkttype Tema Sagsbeskrivelse Orientering Med budgetforlig ønskede byrådet øget fokus på inklusion. Forvaltningen orienterer Børneudvalget om status på igangsatte inklusions-projekter. I forlængelse af budgetforlig og Byrådets ønske om øget fokus på inklusion, har dagtilbudsområdet arbejdet målrettet med udviklingsprojekter, der støtter op om en øget inklusion i Allerød kommunes dagtilbud. Dette arbejde fortsættes jvf. budgetforlig , hvor der er afsat midler til kompetenceudvikling af medarbejdere på skole- og dagtilbudsområdet. Af det vedlagte bilag, "Oversigt over inklusions-projekter på dagtilbudsområdet" fremgår det, at der har været igangsat 7 udviklingsprojekter siden primo Projekterne har alle til formål at støtte op om øget inklusion i kommunens dagtilbud. 2 af projekterne har involveret deltagere fra hele 0-18 års området: "Indførelse af områdekoordination" og "Bedre Tværfaglig Indsats" (BTI). Kommunens daginstitutionsledere har været involveret i minimum 2 projekter. Fordelt på de 7 projekter har der deltaget ca. 80 pædagoger. Derudover har der været et særligt kompetenceudviklingsforløb for støttepædagogkorpset. Støttepædagogerne tænkes fremadrettet at få særlige opgaver i forhold til udbredelsen af inklusionsperspektivet på dagtilbudsområdet. De kunne i perioder få mere konsulent- og vejledningsprægede opgaver. Erfaringerne med inklusionsprojekter inddrages i det videre arbejde med inklusion i Allerød Kommune. Administrationens forslag Afledte konsekvenser Forvaltningen foreslår, at orienteringen tages til efterretning. At projekterne involverer forholdsmæssigt mange medarbejdere på dagtilbudsområdet, betyder at det er muligt at drøfte inklusion og inklusionsbegrebet i flere forskellige sammenhænge i forbindelse med daginstitutionernes daglige pædagogiske praksis, særligt i

8 Børneudvalget mandag den 06. december forbindelse med børn med særlige behov. Projekterne har bidraget til, at området har fået et fælles sprog samt en fælles referenceramme. Økonomi og finansiering Dialog/høring Bilag Børneudvalget den Fraværende - Drøftes løbende med daginstitutionslederne og støttepædagogerne. Oversigt_inklusionsprojekter_dagtilbud.pdf Taget til efterretning.

9 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 6. Allerød kommunes deltagelse i Temperaturmåling Sagsnr.: 10/21533 Punkttype Tema Sagsbeskrivelse Orientering Orientering om projekt Temperaturmåling, herunder eventuel videreførelse af projektet samt anvendelse i forhold til Allerød kommunes kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet. Allerød kommune har sammen med 7 andre kommuner deltaget i et projekt om udvikling og afprøvning af redskabet Temperaturmåling, som er en ud af 7 metoder til måling af faglige kvalitetsoplysninger, som Finans-, Indenrigs-, Social- og Undervisningsministeriet i samarbejde med KL har ønsket at afprøve. Projektet er startet op i marts 2010 og afsluttes december 2010, hvor Rambøll Management udarbejder en statusrapport over projektet. Redskaberne er tiltænkt anvendt i forbindelse med at kommunerne i 2011 skal afgive faglige kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet. Intentioner Intentionen med metoden er at give kommunen mulighed for systematisk kvalitetsudvikling og dokumentation i daginstitutioner. Temperaturmåling kan være et dialogredskab, som kan anvendes såvel internt i institutionen som i samspillet mellem forvaltningen og kommunalbestyrelsen. Resultaterne inden for redskabets forskellige måleområder vil kunne understøtte hinanden og dermed give basis for refleksion og dialog. Redskabet undersøger kvaliteten indenfor følgende 3 områder: o o o De pædagogiske læreplaner Ledelse til understøttelse af personalets faglige arbejde Lærings- og udviklingsmiljøer og personalets faglige kompetencer Metode De 3 områder er opdelt i temaer, hvor der for hvert tema er opstillet 3 mål samt 3 tegn/indikatorer. Ud fra alle indikatorer er der formuleret spørgsmål til henholdsvis medarbejdere, ledelse, forældre og forvaltningsledelse. Disse spørgsmål udgør temperaturmålingen.

10 Børneudvalget mandag den 06. december Det er forskelligt, hvem der bliver spurgt inden for de enkelte områder. Personalet observerer ud fra dagtilbuddets normale pædagogiske praksis og i de hverdagssituationer, børnene indgår i. Observationerne er ikke en screening af enkeltbørn. Inden for de øvrige områder svarer personalet, dagtilbudsledelsen, forældre, og forvaltningsledelse på elektroniske spørgeskemaer. Udvikling af IT-understøttelse har været en del af projektet. De endelige udgifter til understøttelsen er ikke kendt på nuværende tidspunkt. Resultaterne samles i dels en detaljeret rapport til det enkelte dagtilbud, dels en overordnet rapport med et sammenfattende resultat på kommunalt niveau, som dermed kan anvendes i kommunens kvalitetsrapport. Forvaltningen afprøver redskabet "Temperaturmåling" i alle kommunens daginstitutioner i forbindelse med udarbejdelse af "Kvalitetsrapporten for dagtilbud i 2011". Temperaturmåling evalueres på baggrund af de erfaringer daginstitutionerne og Forvaltningen får i 2011 med anvendelsen af Temperaturmåling som redskab. Administrationens forslag Afledte konsekvenser Forvaltningen foreslår, at orienteringen tages til efterretning. Forvaltningens baggrund for at søge om deltagelse i projekt "Temperaturmåling", hænger tæt sammen med metodens fokus på måling af kvaliteten i grupper af børn. Forvaltningen har en forventning om, at det netop i dette perspektiv vil være muligt at støtte op om inklusionstanken, med fokus på at tilbyde alle børn lærings- og udviklingsmulighed i børnefællesskabet. I forlængelse af dette har Forvaltningen alligevel bekymringer i forbindelse med måling af kvalitet på daginstitutionsområdet. Dette af flere grunde: Der kan/vil være subjektive forskelle i scoringer afhængig af daginstitutionernes forskellige forudsætninger. Kan der sættes talværdier på de "bløde værdier"? Udvikling af den pædagogiske praksis er i risiko for at tilgodese en god scorer, i stedet for at tage afsæt i den aktuelle familie- og børnesammensætning (læring til testen). Dette er forhold, der løbende skal drøftes. Kvalitetsmåling på daginstitutionsområdet skal foretages hvert andet år, hvilket betyder, at der bør holdes fokus på udvikling af metoder til måling af kvalitet generelt og særligt i forhold til de nævnte områder. Økonomi og Hvis det besluttes fremadrettet at anvende "Temperaturmåling", skal

11 Børneudvalget mandag den 06. december finansiering Dialog/høring Bilag Børneudvalget den Fraværende der afsættes økonomiske ressourcer til IT-understøttelsen. Beløbet kendes endnu ikke. Sagen genoptages når beløbet kendes og en evaluering er udarbejdet. Redskabet og projektet har løbende været drøftet med daginstitutionslederne. Kommissorium_temperatur.pdf Kvalitetsrapport_dagtilbud.pdf Taget til efterretning. Redskaberne prøves af, således at der foreligger et resultat i foråret 2012.

12 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 7. Digitalisering af tandklinikker Sagsnr.: 10/20721 Punkttype Tema Frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 1,2 mio. kr. vedr. digitalisering af tandklinikker i Børneudvalget og Økonomiudvalget skal indstille til byrådet, hvorvidt rådighedsbeløbet skal frigives. Sagsbeskrivelse Tandplejen anmoder om frigivelse af anlægsbevilling på 1,2 mio. kr. pr. 1. januar Bevillingen dækker udgiften til den sidste del af et større renoveringsprojekt af Tandplejens klinikker som er gennemført de senere år. Projektet omfatter primært digitalisering af journalsystem og implementering af digital røntgen på alle klinikker. Bevillingen skal muliggøre indkøb og implementering af diverse soft-ware programmer, apparatur til digitalisering af intraoralt røntgen, it-udstyr, indretning af it-arbejdsplads på klinikkerne, samt undervisning og efteruddannelse af personalet. Renovering indebærer også udskiftning af ældre teknisk udstyr og inventar, som ikke blev medtaget i første fase af projektet. Der vil være en årlig driftsudgift til leasing af specielt røntgenapparat på tandreguleringen på ca kr., som ønskes afholdt af anlægsbevillingen i en 2-årig periode. Derefter finansieres driftsudgiften af tandplejens driftsbudget. Frigivelse af anlægsbevillingen er en forudsætning for besparelsen på kr. i 2011 og i årene Administrationens forslag Afledte konsekvenser Økonomi og finansiering Forvaltningen foreslår, at rådighedsbeløbet på 1,2 mio. kr. frigives. - Digitalisering af tandklinikker medfører en anlægsudgift på 1,2 mio. kr., som finansieres af det afsatte rådighedsbeløb i budget Dialog/høring - Bilag Nej

13 Børneudvalget mandag den 06. december Børneudvalget den Fraværende Indstilles frigivet, finansieret af det afsatte beløb

14 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 8. Lindhøjgård udslusningsafdeling Sagsnr.: 10/20874 Punkttype Tema Lindhøjgårds advokat har på vegne af Lindhøjgårds bestyrelse rettet henvendelse til Allerød Kommunen, med ønske om at erhverve ejendommen Lynge Stationsvej 14 med henblik på etablering af 6 udslusningsboliger. Byrådet anmodes om at træffe beslutning om udvidelse af opholdsstedet Lindhøjgård med 6 udslusningspladser, samt finansiering af udvidelsen med Lindehøjgårds egenkapital. Sagsbeskrivelse Lindhøjgård er en selvejende institution, som er beliggende i Lynge. Lindhøjgård er godkendt som et socialpædagogisk opholdsted, hvor Allerød Kommune som beliggenhedskommune har drifts-tilsynet. Lindhøjgård er et tværkultureelt omsorgstilbud til uledsagede og/ eller omsorgssvigtede børn og unge i alderen 8 til 23 år. Målgruppen omfatter børn som indskrives direkte fra asylcenter eller har opnået opholdstilladelse, samt børn og unge der har opholdt sig i Danmark i en længere periode. Målgruppen for udvidelsen er unge uledsagede eller omsorgsvigtede unge, som har behov for et udslusningstilbud inden overgang til voksentilværelse. Unge som enten udsluses efter ophold på Lindhøjgård eller nyankomne uledsagede mindreårige med et mere begrænset omsorgs- og støttebehov end, hvad der tilbydes på opholdsstedet Lindhøjgård. I henhold til Servicelovens 143,149 og 144, samt vejledning om godkendelse tilsyn med private opholdsteder og botilbud, skal Allerød Kommune som beliggenheds- og tilsynskommune godkende finansieringen af køb af ejendommen og ombygning. Derudover skal Allerød Kommune godkende budgettet for udslusningstilbuddet, normeringen, samt det pædagogiske indhold i tilbuddet. Lindhøjgård har igennem 12 år oparbejdet en egenkapital på kr. Dette er godkendt af amtet og siden af Allerød Kommune. Lindhøjgård ønsker, at bruge kr. af egenkapitalen til etableringen af udslusningsboligerne. I henhold til 43, stk.1. i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, skal Byrådet godkende anvendelse af et eventuelt overskud ved driften af opholdsstedet og sikre, at henlæggelser og ekstraordinære dispositioner falder inden for opholdsstedet, botilbuddets eller

15 Børneudvalget mandag den 06. december behandlingstilbuddets formål. Forvaltningen vurderer, at der er behov for et udslusnings tilbud til unge uledsagede flygtning. Målgruppen vil ofte have brug for mere støtte, end de kan få ved anbringelse på eget værelse med støtte, og anbringelse på et opholdssted vil være for omfattende. Lindhøjgårds personale har i mange år arbejdet med unge flygtninge, og de vil kunne imødekomme målgruppens behov bedre end tilbud, der rummer alle typer unge. Lindhøjgård sælger pladser til andre kommuner end Allerød. Forvaltningen vurderer, at anvendelsen af egenkapitalen til køb af ejendom er i overensstemmelse med reglerne på området. Forvaltningen vurderer endvidere, at budgettet for etableringen af tilbuddet jf. bilag er fornuftigt. Udgifterne til tøj og lommepenge afviger dog væsentligt fra statens takster, hvorfor endelig godkendelse af opholdsbetaling indstilles godkendt med forbehold for endelig afklaring af niveauet for øvrige omkostninger i budgettet. Med forbehold for endelig afklaring af opholdsbetaling, anbefaler Forvaltningen udvidelsen, samt at finansiering af udvidelsen med Lindehøjgårds egenkapital godkendes. Administrationens forslag Forvaltningen foreslår, at; udvidelse af Lindhøjgårds med 6 udslusningspladser godkendes på betingelse af at de øvrige omkostninger i det vedlagte budget for udslusningsafdelingen/opholdsstedet tilpasses. Lindhøjgård forslag om anvendelse af kr. af egenkapital til køb af ejendommen på Lynge stationsvej med det formål at etablere udslusningsafdeling godkendes. vedlagte forslag til ydelseskatalog godkendes. Afledte konsekvenser Allerød kommunes kapacitet i forhold til at modtage uledsagede flygtning udvides. Allerød kommunes Børne- og familieteam vil få en øget sagsmængde. Økonomi og finansiering Allerød kommune har ikke udgifter i forbindelsen med udvidelsen. Allerød kommune vil ikke få øgede udgifter på børneområdet grundet de statslige og mellemkommunale refusionsregler på både almen og flygtningeområdet. Allerød kommune vil få en indtægt på kr., som betaling for varetagelse af tilsynsopgaven i forhold til de 6 nye pladser. Dialog/høring Bilag Anøgning - budget

16 Børneudvalget mandag den 06. december DriftsBudget Ydelseskatalog.pdf Børneudvalget den Fraværende Forvaltningens forslag blev godkendt.

17 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 9. Serviceniveau børnehandicapområdet Sagsnr.: 10/20422 Punkttype Tema Sagsbeskrivelse Fastlæggelse af serviceniveau i henhold til servicelovens bestemmelser vedrørende hjælp til merudgifter ( 41) og tabt arbejdsfortjeneste ( 42). Udgifterne til ydelser efter servicelovens 41 og 42 har gennem de senere år været stigende. I forlængelse af budget har Forvaltningen derfor udarbejdet forslag til revideret serviceniveau vedrørende servicelovens 41 og 42. Serviceniveauet er udarbejdet med henblik på, at bringe ydelserne i overensstemmelse med det afsatte budget under hensyntagen til den faglige indsats. Servicelovens 41 omhandler nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Servicelovens 42 omhandler dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det reviderede serviceniveau er baseret på følgende kriterier: Indenfor for lovgivningens rammer foretages der fremadrettet skarpere målgruppevurderinger i forhold til, hvem der er omfattet af servicelovens bestemmelser om merudgifter. Dette forventes, at ville nedbringe antallet af handicapsager med 5-10 %. Fremadrettet vil der i forbindelse med sagsbehandlingen være et øget fokus på begrebet nødvendige merudgifter, som beskrives i lovteksten til 41. Det betyder, at der fremadrettet alene ydes nødvendige merudgifter, og at der dermed ikke ydes hjælp til merudgifter som alene skønnes hensigtsmæssige. Der fastsættes et serviceniveau og en ramme for omfanget af de enkelte ydelser. Følgende forslag til serviceniveauer er vedlagt som bilag: - Merudgifter, generel - Merudgifter til medicin - Merudgifter til kurser - Merudgifter til hjemmepasning

18 Børneudvalget mandag den 06. december Aflastning af forældre til børn og unge med væsentligt nedsat funktionsevne eller kronisk/langvarig lidelse. - Tabt arbejdsfortjeneste. De nye serviceniveauer vil tilgodese områdets behov for styring, herunder at budgettet for 2011 kan holdes. Under forudsætning af politiske godkendelse træder revideret serviceniveau i kraft pr. 1. januar 201. Administrationens forslag Afledte konsekvenser Forvaltningen foreslår, at vedlagte forslag til serviceniveau for 41 og 42 godkendes. Der vil i en overgangsperiode på et år være merarbejde for handicaprådgiverne i forhold til at indarbejde det nye serviceniveau, da bevillinger vil skal revurderes. Da der fremadrettet bliver sagsbehandlet ud fra lovens minimumskrav vil det nye serviceniveau få konsekvenser for familier, der modtager ydelser efter servicelovens 41 og 42. Økonomi og finansiering Dialog/høring Bilag Børneudvalget den Fraværende Serviceniveauet er justeret i overensstemmelse med den fastlagte økonomiske ramme for budget Serviceniveau i henhold til servicelovens bestemmelser vedrørende hjælp til merudgifter ( 41) og tabt arbejdsfortjeneste ( 42) drøftes i Handicaprådet på møde d. 2. december Forslag_ til_serviceniveau.pdf Der forelå høringssvar fra Handicaprådet, hvilket medførte til mindre korrekturrettelser. De fremlagte forslag til serviceniveau blev godkendt.

19 Børneudvalget mandag den 06. december BØRNEUDVALGET 10. Serviceniveau sociale område Sagsnr.: 10/21731 Punkttype Tema Sagsbeskrivelse I forlængelse af godkendelse af budget har Forvaltningen udarbejdet forslag til serviceniveau vedrørende bestemmelser i Serviceloven. I forlængelse af godkendelse af budget har Forvaltningen udarbejdet forslag til serviceniveau vedrørende Servicelovens bestemmelser om; praktisk, pædagogisk støtte ( 52, stk. 3 nr. 2) kontaktpersoner til unge ( 52, stk. 3.nr.6, 57 b, 57 c, stk. 3 og 76) anbringelser ( 52, stk.3. nr. 7) støtteperson til forældre til anbragte børn ( 54) misbrugsbehandling til unge ( 101, stk. 3) EGU Serviceniveauer er udarbejdet med henblik på at bringe ydelserne i overensstemmelse med det afsatte budget under hensyntagen til den faglige indsats. Det nye serviceniveau skal endvidere understøtte styringen af det specialiserede socialområdes, herunder sikre at det fastlagte budget for 2011 holdes. Under forudsætning for endelig politisk godkendelse træder det nye serviceniveau i kraft d. 1. januar Forslag til revideret serviceniveau er vedlagt som bilag. På udvalgets møde i januarmøde vil der vil blive fremlagt forslag om revideret serviceniveau på øvrige områder. Administrationens forslag Afledte konsekvenser Økonomi og finansiering Dialog/høring Forvaltningen foreslår, at de vedlagte forslag til serviceniveauer godkendes. Der vil i en overgangsperiode være merarbejde for socialrådgiverne, da bevillinger skal revurderes. Serviceniveauet er justeret i overensstemmelse med den fastlagte økonomiske ramme for budget

20 Børneudvalget mandag den 06. december Bilag Børneudvalget den Fraværende Serviceniveau_Praktisk_ pædagogisk_ støtte.pdf Serviceniveau_anbringelse.pdf Serviceniveau_EGU.pdf Serviceniveau_kontaktperson.pdf Serviceniveau_støtteperson 54.pdf Serviceniveau_stofmisbrug.pdf De fremlagte forslag blev godkendt.

21 Børneudvalget mandag den 06. december Signeret af: Bjarni G. Jørgensen Formand Lone Hansen Næstformand Birgitte A. Rasmussen Medlem Jørgen Johansen Medlem Poul Albrechtsen Medlem

Mødet blev holdt mandag den 18. marts 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00.

Mødet blev holdt mandag den 18. marts 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00. ALLERØD KOMMUNE Børneudvalget Møde nr. 18032013 Mødet blev holdt mandag den 18. marts 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00. Medlemmer: Næstformand Poul Albrechtsen

Læs mere

Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C.

Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C. ALLERØD KOMMUNE Børneudvalget Møde nr. 28 Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C. Medlemmer: Bjarni G. Jørgensen (V), Lone Hansen (E), Poul Albrechtsen (O), Jørgen

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 24. januar 2011 på Rådhuset i Mødelokale A. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 11:00.

Mødet blev holdt mandag den 24. januar 2011 på Rådhuset i Mødelokale A. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 11:00. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 13 Mødet blev holdt mandag den 24. januar 2011 på Rådhuset i Mødelokale A. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 11:00. Medlemmer: Formand Nikolaj Bührmann (F),

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 19. november 2012 på Rådhuset i Lynge Skole. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30.

Mødet blev holdt mandag den 19. november 2012 på Rådhuset i Lynge Skole. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 33 Mødet blev holdt mandag den 19. november 2012 på Rådhuset i Lynge Skole. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. Medlemmer: Nikolaj Bührmann (F), Birgitte

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 33. Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde på rådhuset torsdag den 6. november 2008.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 33. Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde på rådhuset torsdag den 6. november 2008. ALLERØD KOMMUNE Møde nr. 33 Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde på rådhuset torsdag den 6. november 2008. Mødet startede kl. 7.30 og sluttede kl. 10.10. 1. Bemærkninger til dagsordenen...2

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Børne- og Kulturforvaltningen Børne- og Skoleudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 17-08-2010 Dato: 05-07-2010 Sag nr.: KB 173 Sagsbehandler: Pia Mehlsen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 06. august 2012 på Rådhuset i Blommehaven. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:15.

Mødet blev holdt mandag den 06. august 2012 på Rådhuset i Blommehaven. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:15. ALLERØD KOMMUNE Børneudvalget Møde nr. 29 Mødet blev holdt mandag den 06. august 2012 på Rådhuset i Blommehaven. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:15. Medlemmer: Bjarni G. Jørgensen (V), Lone

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år Pkt.nr. 8 Fleksibel frokostordning for kommunale og selvejende dagtilbud Sagsnr.: Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget

Læs mere

Introduktion til børnehandicapområdet. Kristina Mikkelsen, Børn og Ungechef Skole- og Børneudvalget

Introduktion til børnehandicapområdet. Kristina Mikkelsen, Børn og Ungechef Skole- og Børneudvalget Introduktion til børnehandicapområdet Kristina Mikkelsen, Børn og Ungechef Skole- og Børneudvalget Målgruppe Børn og unge med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med indgribende

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: SUNDHEDSFREMME og FOREBYGGELSE Sundhedspolitik (tværgående) Sundhedsplejen tilbud til småbørnsfamilier Sundhedsplejen

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30.

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 32 Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. Medlemmer: Nikolaj Bührmann (F), Birgitte

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Ekstraordinært åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Doris Børger (A)

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Mødet blev holdt torsdag den 25. november 2010 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:15.

Mødet blev holdt torsdag den 25. november 2010 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:15. ALLERØD KOMMUNE Kultur og Møde nr. 12 Mødet blev holdt torsdag den 25. november 2010 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:15. Medlemmer: Formand Flemming Villadsen (A),

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Herved bekendtgøres lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lovbekendtgørelse nr. 314 af

Læs mere

Mødet holdes mandag den 04. marts 2013 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C.

Mødet holdes mandag den 04. marts 2013 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 36 Mødet holdes mandag den 04. marts 2013 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. Medlemmer: Formand - Nikolaj Bührmann (F), Næstformand - Birgitte A. Rasmussen (V),

Læs mere

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner I dette materiale gennemgås baggrunden for indførelse af den fleksible frokostordning i daginstitutioner,

Læs mere

Mødet holdes mandag den 10. december 2012 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C.

Mødet holdes mandag den 10. december 2012 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. ALLERØD KOMMUNE Sundheds og Velfærdsudvalget 20102013 Møde nr. 37 Mødet holdes mandag den 10. december 2012 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. Medlemmer: Jesper Hammer (D), Poul Albrechtsen (O), Bitten

Læs mere

Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30.

Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30. ALLERØD KOMMUNE Kultur og Idrætsudvalget Møde nr. 31 Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30. Medlemmer: Formand Flemming

Læs mere

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold Dagtilbudsloven Kompetenceplan for Børne- og Undervissudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Formål og ansvar 3 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for dagtilbud n BilagØU_140120_pkt.10.03

Læs mere

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger Retningslinjer for valg af frokostordninger 2017-2019 1. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Lovgivningen... 3 2. Kommunalt arrangeret frokostordning... 4 2.1. Kommunalt arrangeret frokostordning (2.10-6

Læs mere

I 2007 ydes refusion af udgifter over kr. årligt med 25 % og udgifter over kr. årligt med 50 %.

I 2007 ydes refusion af udgifter over kr. årligt med 25 % og udgifter over kr. årligt med 50 %. 50.50. Børn og unge Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne,

Læs mere

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune I henhold til dagtilbudslovens 16b Stk. 5. skal Kommunalbestyrelsen mindst hvert andet år og højst én gang om året

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger > Vejledning > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger > Vejledning > Dagtilbud Indledning Denne vejledning omhandler Temperaturmålingen. I de næste afsnit vil du finde en kort beskrivelse af Temperaturmålingens anvendelsesmuligheder, fokus og metode. Du vil også få information om,

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 15. september 2010 Lokale: 272, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 15:00-16:30 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Benny E. Karlsen (A) Karl Emil

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 - side 1 Dato: Maj2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) 5.28.20 Opholdssteder for børn og unge På denne funktion

Læs mere

Mødet holdes torsdag den 01. oktober 2009 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C.

Mødet holdes torsdag den 01. oktober 2009 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. ALLERØD KOMMUNE Udvalget for Kultur, Beskæftigelse og Erhverv Møde nr. 39 Mødet holdes torsdag den 01. oktober 2009 kl. 07:30 på Rådhuset i Mødelokale C. Medlemmer: Formand Frands Havaleschka (R), Næstformand

Læs mere

1 Undervisnings- og Børneudvalget

1 Undervisnings- og Børneudvalget 1 Undervisnings- og Børneudvalget Politikområde 12: Dagtilbud 0 6 årige 1.1 Ændret forældrebetaling vedr. børn i specialtilbuddene Æsken og Galaksen Der er lovgivningsmæssigt grundlag for at opkræve forældrebetaling

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Ledelsestilsyn Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Udvælgelse af sager til ledelsesmæssig revision... 3 Kontrollen gennemførelse

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE

STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE Godkendt af Struer Byråd d. 28. maj 2019 1 Indhold Dagtilbudsloven og formålsbestemmelsen... 4 Byrådets beføjelser... 5 Forældrebestyrelsens sammensætning

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter indtægter fra den centrale refusionsordning,

Læs mere

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Loven om fleksible frokostordninger træder i kraft d. 1. januar 2011. Lover giver kommunerne pligt til at

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 28. oktober 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00.

Mødet blev holdt mandag den 28. oktober 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 43 Mødet blev holdt mandag den 28. oktober 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00. Medlemmer: Formand Nikolaj Bührmann (F),

Læs mere

Budgettets hovedposter (nettotal i 2018 prisniveau og kr.):

Budgettets hovedposter (nettotal i 2018 prisniveau og kr.): tets hovedposter (nettotal i prisniveau og 1.000 kr.): Serviceområde 16 - Børn og familie 03.22.01 Folkeskoler 1.599 1.612 1.517 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning mv. 10.353 11.810 12.292 03.22.08

Læs mere

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner Børn & Kultur Dagtilbud Oktober 2014 RETNINGSLINIER Frokostordning i daginstitutioner LOVGIVNING Folketinget vedtog den 4. juni 2010 lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner. Med denne lov er

Læs mere

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet.

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet. NOTAT Fakta om køkkenombygninger og frokostordninger Siden Folketingets første beslutning i november 2008 om, at alle børn skulle have et sundt frokostmåltid, har udviklingen omkring børnemaden ikke stået

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune Notat Sagsnr.: 2011/0002923 Dato: 14. december 2011 Sag: Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Udviklingskonsulent Overordnede principper for

Læs mere

Økonomi og Administration. Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen

Økonomi og Administration. Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen Etablering Kommunal dagpleje Etableres og drives af Horsens Kommune, som træffer beslutning om dimensionering og organisering. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen Sagsnr. 28.00.00-G01-9-17

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 - side 1 Dato: Oktober 2016 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2016 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) 5.28.20 Opholdssteder for børn og unge På denne

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Dagpleje og Daginstitution, 20.11.2012 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 3 1.1. Organisering

Læs mere

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år.

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Grindsted d. 27. februar 2018 Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Sagsbehandler: Lisbeth Østergaard Telefon: 79727607 Journalnummer

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 18. februar 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:45.

Mødet blev holdt mandag den 18. februar 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:45. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 35 Mødet blev holdt mandag den 18. februar 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:45. Medlemmer: Formand Nikolaj Bührmann (F),

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune

Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Pædagogisk tilsyn i Vejen Kommune Ifølge dagtilbudsloven er Vejen Kommune forpligtiget til at føre pædagogisk tilsyn med alle dagtilbud beliggende i kommunen og oprettet efter dagtilbudsloven, Lov nr.

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik. Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud Side 1 af 11

Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik. Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud Side 1 af 11 Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud 2019 Side 1 af 11 Indhold Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med daginstitutioner...3 Retsgrundlaget

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution

Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution Aftale Driftsoverenskomst mellem den selvejende institution og Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag fremsendt til BFU den 25. august Side 2 Driftsoverenskomst mellem bestyrelsen for den selvejende institution

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

Mødet blev holdt onsdag den 30. januar 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 16:00 og sluttede kl. 16:35.

Mødet blev holdt onsdag den 30. januar 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 16:00 og sluttede kl. 16:35. ALLERØD KOMMUNE Økonomiudvalget 20102013 Møde nr. 60 Mødet blev holdt onsdag den 30. januar 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 16:00 og sluttede kl. 16:35. Medlemmer: Formand Erik Lund

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Til alle kommunalbestyrelser m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Folketinget har den 4. juni 2010 vedtaget L 212

Læs mere

Udkast til. Styrelsesvedtægt for daginstitution med forældrebestyrelser og afdelingsråd i Ringsted Kommune

Udkast til. Styrelsesvedtægt for daginstitution med forældrebestyrelser og afdelingsråd i Ringsted Kommune Udkast til Styrelsesvedtægt for daginstitution med forældrebestyrelser og afdelingsråd i Ringsted Kommune Forældrebestyrelsen 1. Forældrebestyrelsens sammensætning Forældrebestyrelsen består af formændene

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Bilag: BR2 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Skoler 0.-9. klasse På Skoleområdet forventer vi et merforbrug på 2,6 mio. kr. Uddybende beskrivelse af afvigelser

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 23-12-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Fredag den 23. december 2011 kl. 08:45 afholdt Økonomiudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne var til stede

Læs mere

Åbent møde for Socialudvalgets møde den 05. marts 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør

Åbent møde for Socialudvalgets møde den 05. marts 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Åbent møde for Socialudvalgets møde den 05. marts 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Indholdsfortegnelse 018. Orientering fra formanden... 29 019. Orientering fra administrationen...

Læs mere

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september Til Børne- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom og Thomas Rasmussen Holmens Kanal 22 1060 København K KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september 2017 KL har den 21. september

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1 Undervisnings- og Børneudvalget

1 Undervisnings- og Børneudvalget 1 Undervisnings- og Børneudvalget Politikområde 12: Dagtilbud 0 6 årige 1.1 Ændret forældrebetaling vedr. børn i specialtilbuddene Æsken og Galaksen Der er lovgivningsmæssigt grundlag for at opkræve forældrebetaling

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 10. september 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:45.

Mødet blev holdt mandag den 10. september 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:45. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 31 Mødet blev holdt mandag den 10. september 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 09:45. Medlemmer: Nikolaj Bührmann (F), Birgitte

Læs mere

Sundhed, Velfærd og Beskæftigelsesudvalget s møde Tirsdag den

Sundhed, Velfærd og Beskæftigelsesudvalget s møde Tirsdag den SUNDHED, VELFÆRD OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET 2018-2021 Byrådsspørgsmål vedr. konkretisering varmtvandsbassin Sagsnr.: 17/7875 Punkttype Tema Kompetence Sagsbeskrivelse Orientering På byrådets møde den 24.

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 31 ONSDAG DEN 26. NOVEMBER 2008, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 26. november 2008 Side: 2 Fraværende: Ingen Tessa Gjødesen

Læs mere

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Privat dagpleje Dagtilbudslovens 21 Dagtilbud kan etableres i private hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige

Læs mere

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune.

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Med beslutningen om at indføre et sundt frokostmåltid i daginstitutionerne kan kommunalbestyrelsen

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Dagpleje og Daginstitution, xx.xx 2012 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 4 1.1. Organisering

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016

RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016 RESULTATER AF KLUNDERSØGELSE PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET, EFTERÅR 2016 BLANDT DE KOMMUNALE DAGTILBUDSFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale dagtilbudsforvaltninger Gennemført november-december

Læs mere

Information om mad- og frokostordning i daginstitutioner

Information om mad- og frokostordning i daginstitutioner Januar 2019 Center for Dagtilbud & Skoler Information om mad- og frokostordning i daginstitutioner Læs om: Greve Kommunes tilbud om mad- og frokostordning Forældrenes mulighed for at fravælge tilbuddet

Læs mere

FAMILIE OG BØRN Budget Budgetbeskrivelse Familie og børn

FAMILIE OG BØRN Budget Budgetbeskrivelse Familie og børn Budget 217-22 Budgetbeskrivelse Familie og børn Side 1 af 1 1. Det overordnede budget Politikområdet Familie og børn hører under Udvalget for Skoler, Familie og Børn, og har et samlet budget på 91,9 mio.

Læs mere

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: SUNDHEDSFREMME og FOREBYGGELSE Sundhedspolitik (tværgående) Sundhedsplejen tilbud til småbørnsfamilier Sundhedsplejen

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 side 1 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Denne funktion omfatter udgifter og indtægter vedrørende særlig støtte til børn og unge og herunder vedrørende

Læs mere

BØU kr kr kr kr.

BØU kr kr kr kr. Budget 2012-15 Besparelsesforslag: Kommissoriumnummer (indeholder udvalgsforkortelse og fortløbende numre, hvis flere forskellige forslag angiv A, B, C mv.) Brugerbetaling Betaling af udgifter i forbindelse

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Læring & trivsel På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret budget 2017

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring 12.04.2017 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 3 1.1. Organisering

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 10. januar 2011 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00.

Mødet blev holdt mandag den 10. januar 2011 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00. ALLERØD KOMMUNE Kultur- og Idrætsudvalget Møde nr. 13 Mødet blev holdt mandag den 10. januar 2011 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:00. Medlemmer: Formand - Flemming

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling 50.50. Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne, er at skabe

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Solgaven Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution Solgaven, Skovbakken 126, 3520 Farum. Solgaven

Læs mere

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 København 31. maj 2016 HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 Bemærkninger til bekendtgørelsen 1 stk. 1: Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Vedtaget af Byrådet den 31.

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Vedtaget af Byrådet den 31. 7 Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet

Læs mere

"Indgribende lidelse" betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse.

Indgribende lidelse betyder i denne sammenhæng, at lidelsen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse. Kvalitetsstandard for Merudgifter i Lov om Social Service 41 Redigeret d. 250811 1. Lovgrundlag 41 i Lov om Social Service. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse

Læs mere

Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn

Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen 29.03.2019 Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn J. nr. 16.06.02P21 Sag: 2005/0004524-003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning...

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Maj 2010 Kommunalt forbrug, budget 2010 Fordeling af serviceudgifter på sektorområder Kilde: Danmarks Statistik og KL (egne tal),

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. Økonomiudvalget holdt møde onsdag den 26. april Mødet begyndte kl og sluttede kl Ingen fraværende.

ALLERØD KOMMUNE. Økonomiudvalget holdt møde onsdag den 26. april Mødet begyndte kl og sluttede kl Ingen fraværende. ALLERØD KOMMUNE Økonomiudvalget holdt møde. Mødet begyndte kl. 8.30 og sluttede kl. 09.35. Ingen fraværende. 1. Bemærkninger til dagsordenen...2 2. Meddelelser...2 3. Udvidelse af pladskapaciteten på dagtilbudsområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste Område Randers kommune skal yde dækning af hel eller delvis

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 12. Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde torsdag den 30. november 2006.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 12. Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde torsdag den 30. november 2006. ALLERØD KOMMUNE Møde nr. 12 Samordningsudvalget for børn, unge og idræt holdt møde torsdag den 30. november 2006. Mødet startede kl. 7.40 og sluttede kl. 10.00. Alle deltog 1. Bemærkninger til dagsordenen...2

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 16 ONSDAG DEN 28. NOVEMBER 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 28. november 2007 Side: 2 Uden for dagsordenen mødes

Læs mere

Forslag til ændring af kompetenceplan vedr. Lov om social service, merudgifter og særlig støtte til børn.

Forslag til ændring af kompetenceplan vedr. Lov om social service, merudgifter og særlig støtte til børn. Forslag til ændring af kompetenceplan vedr. Lov om social service, merudgifter og særlig støtte til børn. Bemærk: Dette forslag er udarbejdet på baggrund af den nye lovgivning pr. 1.1.2011, den såkaldte

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger Dagtilbud Dagtilbud er tilbud for børn i alderen 0-6 år og består af: Kommunale dagplejere Kommunale daginstitutioner Selvejende daginstitutioner

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger > Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger > Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Hvem er målgruppen... 2 Redskabets anvendelsesmuligheder... 3 Fordele ved at anvende HPA-redskabet... 3 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af HPA-redskabet... 4 Rammer

Læs mere

Fravalg af kommunal frokostordning

Fravalg af kommunal frokostordning Fravalg af kommunal frokostordning i dagtilbud i 2016 2016 Sags-id: 16.06.10-P21-1-09 Baggrund Med loven om frokostordning i dagtilbud i 2009 var det et ønske fra Folketingets side om at sikre, at alle

Læs mere