Fagblad for Aktuar, Matematik, -Økonomi og Statistik. Formidlingsaktivitet af Morten Jacob Nesgaard og Julian

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fagblad for Aktuar, Matematik, -Økonomi og Statistik. Formidlingsaktivitet af Morten Jacob Nesgaard og Julian"

Transkript

1 Indhold FAMØS Velkommen Poincarés formodning Formidlingsaktivitet af Morten Jacob Nesgaard og Julian Tosev Rustursdigt Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur Krydsogtværs Matroider Majbritt Felleki beretter fra sit rejselegatophold Redaktion Alexander Christian Fick, Bo Malling Christensen, Christian Dalbjerg, Christian Overgaard Lund, Mikkel Abrahamsen, Sebastian Paaske Tørholm, Sune Precht Reeh, Tarje Bargheer, Ulrik Buchholtz (ansvh.), november 2006 FAMØS Fagblad for Aktuar, Matematik, -Økonomi og Statistik, november 2006 Grigori Perelman blev tildelt en Fieldsmedalje i år, men han nægtede at modtage den. Læs mere på side 3.

2 2 Leder Velkommen Redaktionen Velkommen til et nyt og bedre Famøs. Vi tager nu hul på årgang nummer 20, og der er sket en del siden sidste nummer: vi har forynget redaktionen, vi har forbedret typografien, vi har forbedret hjemmesiden, og Demokraterne har ved midtvejsvalget i USA fået flertal i begge kamre i Kongressen. Men dermed er det selvfølgelig ikke sagt at det hele ikke kan blive meget bedre endnu! Som noget nyt finder du nu indholdsfortegnelsen på bagsiden hvor den er mere tilgængelig. I dette nummer finder du udover artiklen om balladen om Perelman en beretning fra en af årets rusture på vers, en krydsogtværs samt en formidlende artikel om matroider. Det er ikke med vores gode vilje at der ikke er en side 9-sætning i dette nummer, men vi kunne ikke lige komme på en god en. Hvis du har en god ide til en side 9-sætning er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os. Vi modtager i det hele taget nyt materiale med kyshånd. Vi har desuden heller ikke nogen ny opgave idet vi ikke har fået tilfredsstillende svar på Mikkel Abrahamsens opgave fra sidste nummer: Definér et indre hul i en lego-bygning til at være et område der ikke indeholder nogen klodser og som er helt afgrænset af klodser. Opgaven lyder nu: Bestem det mindste antal 2 4-lego-klodser med hvilket man kan bygge en bygning med tre indre huller. Vi udlover stadig en præmie for en god besvarelse. Kolofon 31 Fagblad for Aktuar, Matematik, -Økonomi og Statistik ved Københavns Universitet Tegner: Marie Kiholm Deadline for næste nummer: 4. december 2006 Indlæg modtages gerne og bedes sendt til famos@math.ku.dk gerne i LATEX og gerne baseret på skabelonen som kan hentes på hjemmesiden. Famøs er et internt fagblad. Eftertryk tilladt med kildeangivelse. Sat ved hjælp af pdflatex med skrifttypefamilien Computer Modern designet af Donald Knuth. Fagbladet Famøs c/o Instistut for Matematiske Fag Matematisk Afdeling Universitetsparken København Ø Oplag: 500 stk. ISSN:

3 Formidlingsaktivitet 3 Poincarés formodning Perelmans bevis og det efterfølgende cirkus Morten Jacob Nesgaard og Julian Tosev Det er ikke hver dag, at en matematisk formodning kommer i nyhederne, men det er lige præcis, hvad der er sket. Nyhedsbureauer som The New Yorker, TV2 og Politiken har for nylig vist stor interesse i en sær russer. Sensationen, som har fanget nyhedsbureauernes opmærksomhed er, at Grigori Perelman har løst Poincarés formodning. Poincarés formodning blev stillet af Henri Poincaré i 1904 og lyder således: Enhver lukket, enkeltsammenhængende 3-mangfoldighed af endelig udstrækning er homeomorf med en kugleflade. Formodningen går i alt sin enkelthed ud på følgende: Forestil dig, at du kommer ind i slutningen af en formningstime i 4. klasse, og alle eleverne har lavet nogle lerfigurer. En person har lavet en kaffekop med hank, en anden har lavet en pølse, en tredje en fingerring, en fjerde et askebæger osv. Betragt nu overfladen af disse lerfigurer, så vil pølsen kunne deformeres om til en bold ved blot at trykke enderne sammen. Hvorimod dette ikke er muligt for en fingerring, da der er hul i den (den er ikke enkelsammenhængende). Tilsvarende kan et askebæger deformeres om til en bold, men en kaffekop med hank kan ikke. På samme måde kan man betragte alle lerfigurerne i klassen og se om de med topologiske briller på kan deformeres om til en bold. Formodningen, som er blevet verdenskendt, handler dog ikke om overfladen på en bold, som Stig Tøfting og Jesper Grønkjær render rundt og sparker til, men derimod en mere visuel-problematisk bold. Hvis vi ser på overfladen af en bold i 2 dimensioner, så svarer dette til cirklen med cirkelperiferi x 2 + y 2 = r 2. I tre dimensioner er vores kugleoverfladen givet ved x 2 + y 2 + z 2 = r 2. Poincarés formodning omhandler overflader i en dimension højere,

4 4 Poincarés formodning nemlig i fire dimensioner, hvor en kugleoverflade vil have ligning x 2 + y 2 + z 2 + w 2 = r 2. Denne kugleoverflade er selvfølgelig svær at tegne, da vi kun har 3 rum-dimensioner at gøre godt med. Ikke desto mindre er det netop kugleoverflade i fire dimensioner, som Poincarés formodning handler om. Gennem tiden har flere matematikere forsøgt at løse Poincarés formodning, bl.a. J. H. C. Whitehead, Bing, Haken, Moise, og Papakyriakopoulos (og her kræves grundig mundmotorisk træning for korrekt udtale!), men alle har de måtte sande, at det var for stor en mundfuld. På denne liste skal der desuden stå Poincaré selv, der kom med et ukorrekt bevis, som han dog selv senere fandt et modeksempel på. Der blev hurtigt formuleret en generaliseret udgave af Poincarés formodning, som spørger om en deformeret bold i n dimensioner uden huller, set med topologiske briller på, stadig blot er en bold. For n = 1, som svarer til cirkelperiferien, har løsningen været kendt længe, for n = 2 fandt Henri Poincaré selv et bevis. For n = 3 har ingen, indtil nu, løst formodningen og netop denne formodning for n = 3, har stået ubesvaret i ca. 100 år. For n = 4 fandt Freedman en løsning i 1982, for hvilket han fik en Fieldsmedalje, som svarer til Nobelprisen inden for matematik. n = 5 blev løst i 1961 af Zeeman, n = 6 blev løst af Stallings i 1962, og for n 7 fandt Smale en løsning i Smale udvidede senere sin løsning, så den gjaldt for n 5. Smale modtog en Fields medalje for dette bevis. Det bemærkelsesværdige er, at for n > 3, har man kunnet finde et bevis, men lige præcis n = 3, har voldt utrolige mange problemer. Poincarés formodning er en af Clay Mathematics Institute of Cambridge, Massachusetts Millennium Prize Problems. The Millennium Prize Problems er 7 matematiske problemer, som blev stillet den 24. maj 2000, for at fejre matematik i det nye årtusinde. Clay Mathematics Institute tildeler $ til vedkommende, som løser en af The Millennium Prize Problems. Majbritt Felleki 29 Litteratur [1] Kristensen, Kasper Kabell. Extremal Matroid Theory and the Erdös-Pósa Theorem, 2005, publications/phd/2006/imf-phd-2006-kkk.pdf. [2] Oxley, James. Matroid Theory, Oxford University Press, New York, [3] Oxley, James. On the interplay between graphs and matroids, London Math. Soc. Lecture Notes 288, Cambridge Univ. Press, 2001, p , jobcc.pdf. [4] Oxley, James. What is a matroid?, Cubo 5, 2003, p , [5] Hobbs, Arthur M., Oxley, James. William T. Tutte, , Notices Amer. Math. Soc. 51, 2004, p , http: // [6] Whittle, Geoff. Lecture notes, Victoria University of Wellington.

5 28 Matroider Eftersom der findes uendeligt mange udelukkede minor for klassen af matroider som kan repræsenteres over uendelige legemer, kan formodningen ikke udvides til alle legemer. Årstallene i tabellen illustrerer hvor mange år det har taget at vise formodningen for legemerne med 2, 3 og 4 elementer. For endelige legemer med 5 eller flere elementer er problemet uløst. Det her er selvfølgelig kun en kort og meget ufuldstændig introduktion til matroider. For videre læsning kan det anbefales at besøge James Oxleys hjemmeside ~oxley/. Der findes flere artikler at downloade som er overkommelige at forstå, blandt andet [4], [5] og [3]. En kortfattet historisk oversigt over vejen til bevis for Rotas formodning så langt er kapitel 5 i [1]. Morten Jacob Nesgaard og Julian Tosev 5 Nu tilbage til hovedpersonen: Grigori Perelman blev født i Leningrad (nu St. Petersborg) den 13. juni 1966 af jødiske forældre. Han startede sin tidlige matematiske uddannelse ved Leningrad Secondary School en skole med særlig fokus på matematik og fysik. I 1982 stillede han op for USSR ved Matematik-OL. Her opnåede han den højeste score, man kunne få, og vandt en guldmedalje, bemærk at på dette tidspunkt var han kun 16 år gammel. I slutningen af 80 erne tog han sin Ph.D.-grad ved statsuniversitetet i Leningrad. Hans afhandling omhandlede sadelflader i det euklidiske rum. Herefter blev han ansat ved Steklov Institute of Mathematics i St. Petersborg. Indtil 1996 var han også løbende ansat ved forskellige universiteter i USA. Før 2002 var Perelman bedst kendt for sit arbejde vedrørende comparison theorems i riemannsk geometri. Men efter november 2002 ændrede Perelmans liv sig radikalt. Han udgav den første elektroniske artikel af en serie af artikler på arxiv.org, hvori han ud fra amerikaneren Richard Hamiltons idé omkring Ricci flow i hovedtræk beviser Thurstons geometriske formodning, hvoraf Poincarés formodning kan udledes som et specielt tilfælde. Disse artikler skabte røre i det matematiske miljø; havde Perelman virkelig bevist Poincarés formodning? I april 2003 blev han inviteret til USA for at give en række forelæsninger om sit arbejde vedrørende formodningerne (bl.a. på Columbia University, Princeton University og Harvard University). Da han efterfølgende kommer tilbage til Rusland er berømtheden nok steget ham lidt til hoved, for han gider ikke længere svare på sine kollegiers s. I sommeren 2006 tager tingene fart I maj 2006 udgiver Bruce Kleiner og John Lott, begge fra The U- niversity of Michigan, en artikel på arxiv.org, som indeholder de

6 6 Poincarés formodning manglende detaljer i Perelmans bevis for Thurstons geometriske formodning. I juni 2006 publicerer Asian Journal of Mathematic en artikel af Xi-Ping Zhu fra Sun Yat-sen University i Kina og Huai-Dong Cao fra Lehigh University i Pennsylvania. I artiklen angives et fuldstændigt bevis for Thurstons og Poincarés formodninger. Chefredaktøren for Asian Journal of Mathematic er den tidligere Fields Medal-modtager Shing-Tung Yau, som også er Caos doktorgradsvejleder. Denne dobbeltrolle har skabt en del rygter. Bl.a. at Yau har ønsket direkte eller indirekte at være forbundet til beviset for Poincarés formodning, og derfor har han presset sine redaktører til unaturligt hurtigt at have accepteret Zhus og Caos artikel. I juli 2006 udgiver John Morgan fra Columbia University og Gang Tian fra Massachusetts Institute of Technology en artikel på arxiv.org med titlen Ricci Flow and the Poincaré Conjecture. I artiklen giver de et detaljeret bevis for Poincarés formodning. Den 24. august 2006 holder Morgan en forelæsning ved ICM (International Congress of Mathematicians) i Madrid, omhandlende Poincarés formodning. I maj 2006 beslutter en komite bestående af 9 personer, at Perelman skal modtage Fieldsmedaljen for sit arbejde vedrørende Poincarés formodning. Herefter besøger Sir John Ball, som er præsident for den internationale matematik sammenslutning, Perelman i håb om at kunne overtale ham til at modtage prisen. Efter to dage giver Ball op og rejser hjem. Perelman opsumerer deres konversation: 1 He proposed to me three alternatives: accept and come; accept and don t come, and we will send you the medal 1 De følgende citater er fra Perelman. Klasse af matroider Antal udelukkede minor Hvilke minor er udelukkede Årstal Grafiske 5 U 2,4, F 7, F7, M (K 3,3 ), M (K 5 ) 1958 Repræsentable over alle 3 U 2,4, F 7, F legemer Repræsentable over 1958 uendelige legemer Repræsentable over 1 U 2, GF (2) Repræsentable over 4 U 2,5, U 3,5, F 7, F GF (3) Repræsentable over 7 U 2,6, U 4,6, F7, (F 7 ), P 6, P 8, P GF (4) Tabel 1 Udelukkede minor for forskellige minor-afsluttede klasser. Majbritt Felleki 27

7 26 Matroider Sætning 12 En matroid er GF (2)-repræsentabel hvis og kun hvis den ikke har U2,4 som en minor. Her er GF (2) legemet med to elementer. For de som ikke er kommet til endelige legemer endnu og for os som har glemt det, findes et legeme GF (q) med q elementer hvis og kun hvis q er en primtalspotens, q = p n, og dette legeme er entydigt. Matroiden U2,4 er en matroid som er så populær at den har fået sit eget symbol. Den er givet ved U2,4 = ({1, 2, 3, 4}, {I {1, 2, 3, 4} I 2}). Generelt er Uk,n, 0 k n givet ved Uk,n = ({1,..., n}, {I {1,..., n} I k}), og sådanne matroider kaldes uniforme. På side 21 blev U2,4 brugt som et eksempel på en matroid som ikke er grafisk. Når en minor-afsluttet klasse kan karakteriseres ved at en matroid findes i klassen netop når den ikke har en eller flere bestemte minor, kaldes disse for udelukkede minor for klassen. Matroiden U2,4 er altså en udelukket minor for klassen af GF (2)- repræsentable matroider. I tabel 1 ses udelukkede minor for forskellige minor-afsluttede klasser. Der er en hel del matroider med eget symbol, og konstruktionen af dem er en anelse omfattende. De symboler som optræder i tabellen er ikke det som er vigtigst, formålet er at se på klasserne og antallet af udelukkede minor. Det ses at for de endelige legemer GF (2), GF (3) og GF (4) findes kun endeligt mange udelukkede minor for repræsentabilitet over disse. I 1970 kom Rota med følgende formodning som er det mest berømte problem indenfor matroide-teori. Rotas formodning Lad GF (q) være et endeligt legeme. Der findes endeligt mange udelukkede minor for GF (q)-repræsentabilitet. Morten Jacob Nesgaard og Julian Tosev 7 later; third, I don t accept the prize. From the very beginning, I told him I have chosen the third one. Videre fortæller Perelman at prisen was completely irrelevant for me. Everybody understood that if the proof is correct then no other recognition is needed. Perelman har også afvist at modtage sin andel af the Millennium Prize på $ fra Clay Mathematics Institute. Perelman er i øjeblikket arbejdsløs, bor hos sin mor i St. Petersborg og ernærer sig af hendes pension. Hans venner har fortalt, at han i øjeblikket synes, at matematik er alt for smertefuldt et emne at diskutere. Videre er han meget skuffet over matematikeres etiske standart specielt Yaus bestræbelser på at nedtone hans rolle i beviserne for formodningerne og i stedet fremhæve Caos og Zhus. Perelman har direkte sagt: I can t say I m outraged. Other people do worse. Of course, there are many mathematicians who are more or less honest. But almost all of them are conformists. They are more or less honest, but they tolerate those who are not honest. Han har også sagt: As long as I was not conspicuous, I had a choice. Either to make some ugly thing (a fuss about the mathematics community s lack of integrity) or, if I didn t do this kind of thing, to be treated as a pet. Now, when I become a very conspicuous person, I cannot stay a pet and say nothing. That is why I had to quit. Perelman har garanteret været under en del pres, efter hans bevis er kommet ud til alle verdenshjørner. Alle medier har været efter ham for at få et interview med denne bemærkelsesværdig russer, som har løst Poincarés 100 år gamle formodning. Men at sige nej

8 8 Poincarés formodning til Fieldsmedaljen, som er den største anerkendelse, man kan få inde for matematikken, og nej til $ fra the Clay Institute virker ikke som noget, et normalt menneske vil gøre. Hvis man beder børn om at tegne et billede af en matematiker, som man har gjort i en række internationale undersøgelser, så får man typisk et billede af en distræt vildmand med skæg, briller og kittel. Perelman har åbenbart ikke været med til at ændre dette stereotype billede af matematikere, som lader til at være dominerende uden for det matematiske miljø. På den anden side, hvis man kan løse Poincarés formodning, så gør det måske ikke noget, at man er lidt aparte? Majbritt Felleki 25 kan alle dens minor også illustreres som en graf. Matroider som kan illustreres som en graf kaldes grafiske. Klassen af grafiske matroider er altså minor-afsluttet. Matroider som kan fås ud fra en mængde af vektorer over et givet legeme F kaldes F-repræsentable. Sætning 11 Lad F være et legeme. Klassen af F-repræsentable matroider er minor-afsluttet. Del af et bevis. Hvis M = (E, I) er F-repræsentabel findes en matrix A med søjler nummererede ved E, så mængder af lineært uafhængige søjler korresponderer med mængder i I. Hvis x E slettes fra M, er M\x repræsenteret af matricen A hvor søjlen x er slettet. Derfor er M\x F-repræsentabel. At M/x også er F-repræsentabel bygger på to sætninger om dualer. Hvis M er F-repræsentabel er også M F-repræsentabel. M \x = (M/x). Ifølge første sætning og ovenstående er (M \x) F-repræsentabel, og ifølge anden sætning er M/x = M /x = (M \x). Det er nu påstået at hvis en matroid er grafisk, så er alle dens minor også grafiske, og hvis en matroid er F-repræsentabel, så er alle dens minor også F-repræsentable. Det er et stort område indefor matroide-teori at gå den anden vej. Ud fra en matroids minor kan det afgøres om den er grafisk, og i nogle tilfælde om den er repræsentabel over et givet legeme. Rettere kan det vises hvilke minor en matroid ikke kan have hvis den til eksempel er grafisk. Matroiden bliver altså karakteriseret af de minor som den ikke har. Et eksempel på en sådan sætning er følgende med efterfølgende forklaringer.

9 24 Matroider isomorfier i matroide-verdenen betyder blot at bytte symboler på elementer. Når et element e slettes fra en matroid M = (E, I) fås matroiden M\e = (E {e}, I(M\e)), hvor I(M\e) = { I (E {e}) I I }. Operationen kontrahering med hensyn til et element e, som ikke er en kreds, er givet ved matroiden M/e = (E {e}, I(M/e)), hvor I(M/e) = { I (E {e}) I {e} I }. Kontrahering med hensyn til en kreds e er givet ved M/e = M\e. Det er ikke svært at vise at de to operationer at slette et element og kontrahering opfylder at M\x\y = M\y\x, M/x/y = M/y/x og M\x/y = M/y\x, og således giver det mening at tale om M\X/Y når X og Y er to disjunkte delmængder af E. En minor af M er en matroid på denne form, hvor X og Y er to disjunkte og eventuelt tomme delmængder af E. En klasse af matroider kaldes minor-afsluttet hvis alle minor af matroider i klassen også ligger i klassen. Dette gælder for klassen af matroider som kan illustreres som en graf. I en graf er operationen at slette et element givet ved at den korresponderende kant slettes, og kontrahering er givet ved at grafen trækkes sammen som illustreret herunder hvor grafen til venstre bliver til grafen til højre efter kontrahering med hensyn til 3. a 1 b 2 3 c 4 a 1 b 4 2 Der gælder at M(G)\e = M(G\e) og at M(G)/e = M(G/e), og det følger at hvis en matroid kan illustreres som en graf, så Lyrik 9 Rustursdigt Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur Jonas Næbdyr Kyhnæb Det var i august at russere engang, begyndte at drikke dagen lang og ej at forglemme fælles sang. Turen gik nemlig til Gotham City, en lækker hytte med plads til øl i. Vi delte os straks i to, dem der var onde og dem der var go, for pludselig skulle man sove jo. I køkkenet måtte vi lære at enes, for her skulle alle forenes, ifølge en plan om opvask og mad, sørgede vi for at alle blev glad. Vejlederne underholdt med foredrag og lege, hele tiden var de seje. Natløbet onsdag er et godt eksempel, for her sagde man pludselig farvel, blev kørt væk i en bil og så var man i gang, konkurrencer i bedste stil så man brød ud i sang. Præmien var berygtede wonderkex, så gode at man fik lyst til mange af dem.

10 10 Rustursdigt Efter hjemkost fra natteløb, lavede nogen en tour de køkkenet for pølser i svøb, for man mente at man vel egentlig burde, kunne tage hvad som helst og bare spurte. Dog var øl og Sun Lolly de bedste bud, som kom ned i halsen natten ud. Næste dag præsenteredes nye lege og russerne måtte igen stege. Hvor velrutinerede vejledere viste snilde, var vi vist virkelig vældig vilde. Ølkroket var sløvt men morsomt, tilskuere blev dog fulde lidt mere prompt. Så var der legen Alien, kun for de bedste gentlemen, her kunne ingen slå 202, vi var vist ikke helt så go. Til ølvolley blokerede en åndssvag kvist, som bare skulle væk bestemte Kris, dog var han ikke alt for skrap, grenen blev hængende, for han var for slap. Ølbowl og kongespil er også gentlemansport, mens ølagurk er gentlemankort. Inden dagens ølympiade, skulle en vejleder ryge og bade, et vejledermøde han beretter, det er selvfølgelig vejleder Pedder. Majbritt Felleki 23 Beviserne overspringes. Sætningerne er alternative definitioner af matroider, og der findes endnu flere definitioner. Disse er samlede på internetadressen Det tager lidt tid men det er ikke en uoverskuelig opgave at vise at de alle er ækvivalente. Tre operationer som kan udføres på matroider er dual-dannelse, kontrahering og sletning af et element. Alle tre er inspirerede af de tilsvarende operationer på grafer. En plan graf er en graf som kan tegnes uden at nogle kanter krydser hinanden. Den duale til en plan graf dannes ved at man sætter en knude på samtlige flader samt en udenfor grafen. Derefter tegnes linjer som krydser de oprindelige kanter og forbinder de nye knuder, en linje for hver kant. Dual-dannelse for grafer har nogle brister. En dual eksisterer ikke når grafen ikke kan tegnes plant, og desuden afhænger dualen af den givne tegning af grafen. For matroider eksisterer den duale altid og den er givet som følger Definition 9 Lad B være en samling af baser for en matroid M = (E, I). Den duale matroid M er givet ved samlingen af baser B = { E B B B }. Det er ikke oplagt at B opfylder (B2), men det gør den. Trods bristerne i grafers dual-dannelse gælder sætningen Sætning 10 Hvis G er dualen af en plan graf G er M(G ) = M (G). Her betyder M(G) matroiden genereret af G, og M (G) betyder (M(G)). Lighedstegnet er i virkelighed en isomorfi, men

11 22 Matroider Definition 5 En basis for en matroid (E, I) er en maksimal uafhængig delmængde af E. Samlingen af baser betegnes B. Definition 6 En kreds for en matroid (E, I) er en minimal ikkeuafhængig delmængde af E. Samlingen af kredse betegnes C. I matroiden i eksemplerne er baserne B = {{1, 2}, {1, 3}} og kredsene er C = {{2, 3}, {4}}. Det ses at kredsene for matroiden modsvarer kredsene i grafen, og baserne korresponderer til vektorparrene {( ) ( )} {( ) ( )} ,,, som er baser for R 2. Sætning 7 En samling B er en samling af baser for en matroid hvis og kun hvis B opfylder (B1) B er ikke tom. (B2) Hvis B1 og B2 er i B, og x B1 B2, så findes et element y B2 B1 så (B1 {x}) {y} B. Hvis B er en samling af baser, er I givet ved at I indeholder alle delmængder af mængder i B. Sætning 8 En samling C er en samling af kredse for en matroid hvis og kun hvis C opfylder (C1) / C. (C2) Hvis C1 og C2 er i C, og C1 C2, så er C1 = C2. (C3) Hvis C1 og C2 er to forskellige mængder i C, og e C1 C2, så findes C3 i C så C3 (C1 C2) {e}. Hvis C er en samling af kredse, er I givet ved at I indeholder alle delmængder af E som ikke indeholder en mængde fra C. Jonas Næbdyr Kyhnæb 11 Ved turens store aften med skuespil, skulle selvklart øller til. Aftenens vært var Spar Bonde, med fjernbetjening styrede han det nogenlunde, men da aftenen på et tidspunkt sku afrunde, fik vi ham ikke til at bunde. Senere blev Kira dækket i tusch, med navne fra hver enkelt vejleder og rus, dog ikke sovende Rasmus. Fredag skulle være ugens fest, dresscode for hver en gæst, ikke til at sige hvem var bedst, men konkurrencer skulle vise det næst. Hytten oppyntet med guirlander, med farver som rød, gul, blå og lilla, man skulle tro at intet kunne være pæner men ind ad døren træder Pernilla. Skurke og helte ved bord for sig, kongemiddagen var på vej. Selv drinksene var lavet specielt til dagen, med sjove navne var bare sagen. Kørevagten gik til Lasse, så vi andre kunne drikke en masse.

12 12 Rustursdigt Festlige matematikersange blev hyppigt brugt, de kunne jage enhver humanist på flugt, måske på grund af Dø, dø, dø som vi også synger på HCØ. Andre sange vi måtte ha, for eksempel den der med Mona. Under maden skulle vi finde, hvem af bordene skulle vinde? Festkomitéen havde lavet konkurrencer, for at se hvem havde de største kompetencer. Limbo gjorde stillingen uafgjort, så alle samledes nu om bordet. Dette måtte afgøres straks, heltene vandt i sten, papir, saks. Musikken kørte hele natten, Spar Bonde kørte rigtig med klatten, da han skulle vise at man sagtens kan slå, en vejrmølle uden bukser på. Efter at have slået hovedet i gulvet, så han at med ham var ikke heldet, han lagde sig og sov på en madras, for måske havde han drukket helt tilpas. Folk var trætte men skulle jo hjælpe, vise hvem der egentlig var helte. Nogen sku feje, skrubbe og skure, toilettet var kun for dem der turde. Majbritt Felleki 21 Sætning 4 Lad G = (V, E) være en graf. Lad I bestå af de delmængder I af E som er en uafhængig del i G. Så er (E, I) en matroid. Beviset overspringes. Grafer og mængder af vektorer giver ifølge sætningerne altid anledning til en matroid. Dette gælder ikke den anden vej rundt, det er let at finde en matroid som ikke kan illustreres som en graf på den måde det er beskrevet i sætningen. Matroiden M = ({1, 2, 3, 4}, I), hvor I = {, {1}, {2}, {3}, {4}, {1, 2}, {1, 3}, {1, 4}, {2, 3}, {2, 4}, {3, 4} } er et eksempel på en sådan. To kanter skal danne en uafhængig del, men tre kanter skal danne en kreds. Derfor bliver den fjerde kant umulig at placere. Hvis en matroid kan fås ud fra en mængde af vektorer over et givet legeme, siges det at den er repræsenteret over legemet. Det er muligt at finde en matroid som ikke kan fås ud fra en mængde af vektorer over noget som helst legeme, men også matroider som kun kan fås over visse legemer. Oftest ser man dog på det fra den anden side. Man forsøger at vise hvad som kræves for eksistensen af en repræsentation over et legeme. Blandt andet findes en sætning som siger at enhver matroid givet ved en graf kan repræsenteres over samtlige legemer, men den sætning er ikke specielt svær at vise. Derimod er der en del åbne problemer forbundet med netop repræsentationer over legemer, her iblandt Rota s formodning som vil blive beskrevet senere. Først endnu to beskrivelser af matroider hvoraf den ene knytter sig til vektorrum mens den anden hænger stærkest sammen med grafer.

13 20 Matroider hvilket er en modstrid. Altså findes et e i I2 I1 så I1 {e} er lineært uafhængig. I grafteori findes ligesom i lineær algebra en form for uafhængighed. Denne uafhængighed beskrives her. Definition 3 En graf G er et par (V, E) bestående af en ikke tom mængde V af knuder og en mængde E af kanter fra { {u, v} u, v V }. Et eksempel på en graf er V = {a, b, c} og E = {{a, b}, {b, c}, {b, c}, {c, c}}. Den er illustreret herunder med elementerne i E nummererede {1, 2, 3, 4}. a 1 b 2 3 c 4 En kreds i en graf er en vej som starter og ender i samme knude og ikke passerer den samme knude to gange. I grafen oven findes altså to kredse. Nu defineres en uafhængig del til at være en del af en graf som ikke indeholder nogen kreds. Termen uafhængig del er det som på engelsk hedder forest. Jeg modtager gerne en mail med den korrekte danske oversættelse. Oversættelsen kan retfærdiggøres med at når der ikke findes nogen kreds, så er der højst en mulighed for at gå fra en knude til en anden. Grafen i eksemplet omfatter de uafhængige dele I = {, {1}, {2}, {3}, {1, 2}, {1, 3}}. Det er ikke et tilfælde at denne samling har fået navnet I, der er nemlig tale om en matroid (E, I), og det er præcis den samme som i vektorrumseksemplet. Jonas Næbdyr Kyhnæb 13 Bussen kom og vi skulle hjem, men inden da kom manden frem, én ville Lynet generobre, ølspurten var langt fra ovre. Men hjem kom vi og vi glæder os allerede, til vejledere og russere igen vil lade, øl og sprut i halsen glide, endnu engang må alle slide, for denne uge var alt for blæret, og vi blev ekstra velernæret. Husk at holde os ajour, for alle skal med på follow-up rustur!

14 14 Krydsogtværs Martin Damskur Damhus Vandret 1: Del af det menneskelige øjes udgave) optiske system 32: Sted, der peges på 9: Tidligt styresystem, hvis navn 33: Livsklog forkorter Disk Operating 36: Knap System 38: Musiksymbol 12: Kong Minos-datter i græsk 40: Kahytsgulv mytologi 42: Klassificere 13: Trille rundt med en metaltønde, der er halvt fyldt med 45: Fesen 44: Latterliggøre brosten 47: Tordenindikator 15: Mas 50: Navn 16: Kunstnerisk lokation 52: Rødder 18: By i kommune af samme navn 53: Kombination af to bogsta- ver i det kommende fra det danske alfabet eks-ringkøbing Amt 55: Del ud 20: Materiale med suggestivt navn 56: Dumdristig og lidt ligeglad 22: Jordede med det hele 24: Udenlandsk forkortelse for 58: Ophavsekstern entitet, hvori time; HTML-tag, der kreerer fosterudvikling kan en horisontal linie tilendebringes 25: Free-ware operativsystem 59: Landekode for den aldeles bestående af kerne, biblioteker, ukendte ørepublik Saint Kitts programmer mm.; afrikansk & Nevis i de små Antiller; dyr med hang til bissen symbol for den kroatiske 26: Afgørende test valuta kuna 28: Spillested 60: Se bedre ud 29: Forkortelse, der indgår i 61: Ganske vist dampskibsnavne (og betyder 65: Navn for musikudgivelse på Steam ship ) CD eller LP, hvis spilletid er 30: Titel (i fordansket/ forvansket længere end en singles, men Majbritt Felleki 19 Sætning 2 Lad V = (m, F) være det m-dimensionelle vektorrum over legemet F. Lad E være en endelig mængde af vektorer fra V. Lad I bestå af de mængder I af vektorer fra E som er lineært uafhængige. Så er (E, I) en matroid. Inden beviset for sætningen er det tid for et eksempel. Lad vektorrummet bestå af par m = 2 over de reelle tal F = R, altså R 2, og lad E være vektorerne {( ) ( ) ( ) ( )} E =,,, Dette skrives lettere som E = {1, 2, 3, 4} hvor tallene korresponderer til søjlerne i matricen A = [ ]. Med disse symboler for elementerne i E er mængderne af lineært uafhængige vektorer I = {, {1}, {2}, {3}, {1, 2}, {1, 3}}. Det er hurtigt klaret at tjekke (I1), (I2) og (I3) og overbevise sig om at (E, I) er en matroid. Bevis for sætningen. Det skal tjekkes at I opfylder (I1), (I2) og (I3), hvor (I1) og (I2) følger direkte. Tilbage er at se at I opfylder (I3). Lad I1 og I2 være to lineært uafhængige delmængder af E og antag at I1 < I2. Lad W være underrummet udspændt af I1 I2. Så er dimensionen af W mindst I2. Hvis I1 {e} er lineært afhængig for alle e i I2 I1, er W indeholdt i underrummet udspændt af I1, og så er I2 dim W I1 < I2,

15 18 Rejselegatsformidlingsaktivitet Matroider Majbritt Felleki Den amerikanske matematiker Hassler Whitney fandt i 1935 sammenhænge mellem sætninger i grafteori og sætninger i lineær algebra. Dette førte til definitionen af matroider, matematiske objekter som afspejler disse fælles egenskaber. Jeg stødte ind i matroider på Victoria University of Wellington, New Zealand, hvor jeg var takket være Rejselegat for matematikere. Teorien for matroider starter i den lette ende, også hvis man aldrig har studeret grafteori. Sidenhen skal man ikke lade sig narre, der kommer rigeligt at fundere over. Det er min intention at alle som har læst lineær algebra modsvarende Mat1GA skal kunne forstå denne sammenfatning. Der findes en hel del ekvivalente definitioner af matroider. Den som følger her angiver en matroid ud fra de uafhængige mængder. Definition 1 En matroid M er et par (E, I) bestående af en endelig mængde E og en samling I af delmængder af E som opfylder betingelserne (I1) I. (I2) Hvis I I og I I, så er I I. (I3) Hvis I1 og I2 er i I, og I1 < I2, så findes et element e i I2 I1 så I1 {e} I. Mængderne i I kaldes uafhængige mængder. Her betyder I2 I1 mængden af elementer som tilhører I2 men som ikke tilhører I1. Dette skrives iblandt I2 \ I1, men ikke her. Matroider er som sagt inspirerede af vektorrum. Det er derfor oplagt at se om definitionen stemmer overens med definitionen af lineært uafhængige vektorer. Martin Damskur Damhus 15 kortere end et typisk albums 66: Kategorier 67: Endvidere 69: Baseret på subjektiv vurdering 71: Oplagt fejlstavning af berømt designer-efternavn; Xerox : Computer fra 70 erne (muligvis den første med virtuel desktop) 73: Persisk suffix med betydning -hjem ; tropisk cyklon i 2005; engelsk navn 74: Steneri 76: Denne krydsords forfatters initialier; mendelevium (atomnr. 101) 77: Fødselssmerte-ejefald 78: Lydord, der tilkendegiver undren 79: Nem at løbe om hjørner med 81: Fra en ø i N-Europa 83: Livlig / fresh 85: Triatomiske molekyler, hvis tilstedeværelse i den øvre atmosfære bremser solens UV-stråling 86: Som eksisterer uden at være synlig Lodret 1: Homo : Fortidsmenneske og Homo Erectus-forgænger, hvis latinske navn betyder talentfulde mand 2: Horoskoplignende, delvist uforståelige udtalelser fremsat af synske medier 3: Navn 4: Snylter 5: Chi Minh: Kommunist og præsident af N-Vietnam : Pigenavn 7: Pigenavn 8: Logisk konnektiv 9: Barndomsønsker 10: Fange 11: Beskue 14: Fransk electronica-duo med albums som Premiers Symptômes og Moon Safari 17: Netværksteknologi 19: Velegnet forkortelse for den hyppigt forekommende frase tiarmet druides rubinlager 21: Vestafrikansk nomade 23: Det Europæiske Økonomi- ske Samarbejdsområde, en samlebetegnelse for EU-landene samt EFTA-landene Norge, Island og Lichtenstein 27: Gave 31: Antal (op til skalarmultiplikation) translationsinvari- ante venstre Haar-mål på en

16 16 Krydsogtværs forelagt topologisk gruppe bombardere bly med 34: Landtange nikkelisotoper i en stor 35: Sejlende ionaccelerator 37: Navn 62: Inddrivelse af skyldigt beløb 38: Hovedstad 63: Farligt spinde-remedie (spørg 39: Tysk by i staten Nordrhein- selv søvnige eventyrprinsesser) Westfalen, hvori fodboldklubben FC Schalke 04 har til 68: Spise 64: Bankord, betyder pålydende huse 70: Udbrud, fx erkendelses- 41: Tone 72: Trade Mark; landekode for 43: Specialist i ords oprindelse Turkmenistan 46: Torskerogn på dåse 73: Ballade 48: Sunkent skib 75: Croft: Tomb 49: Farve Raider-hovedperson 51: Knappe op 80: C est la : Fransk talemåde 54: Sørgeligt 82: Koncentrationslejr; Landekode 57: Atomtegn for det super- tunge for Kazakhstan og ukendte darmstadtium, der 84: Atomtegn for tin (der jo aldrig er set, men enkelte hedder stannum på latin) atomer er blevet skabt ved at Kodeord ! Martin Damskur Damhus

Rustursdigt. Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur. Lyrik 9. Jonas Næbdyr Kyhnæb

Rustursdigt. Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur. Lyrik 9. Jonas Næbdyr Kyhnæb Lyrik 9 Rustursdigt Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur Jonas Næbdyr Kyhnæb Det var i august at russere engang, begyndte at drikke dagen lang og ej at forglemme fælles sang. Turen gik nemlig til

Læs mere

Poincarés formodning. Perelmans bevis og det efterfølgende cirkus. Formidlingsaktivitet 3. Morten Jacob Nesgaard og Julian Tosev

Poincarés formodning. Perelmans bevis og det efterfølgende cirkus. Formidlingsaktivitet 3. Morten Jacob Nesgaard og Julian Tosev Formidlingsaktivitet 3 Poincarés formodning Perelmans bevis og det efterfølgende cirkus Morten Jacob Nesgaard og Julian Tosev Det er ikke hver dag, at en matematisk formodning kommer i nyhederne, men det

Læs mere

Matroider Majbritt Felleki

Matroider Majbritt Felleki 18 Rejselegatsformidlingsaktivitet Matroider Majbritt Felleki Den amerikanske matematiker Hassler Whitney fandt i 1935 sammenhænge mellem sætninger i grafteori og sætninger i lineær algebra. Dette førte

Læs mere

Fagblad for Aktuar, Matematik, -Økonomi og Statistik 20. årgang, nr. 1, november 2006

Fagblad for Aktuar, Matematik, -Økonomi og Statistik 20. årgang, nr. 1, november 2006 FAMØS Fagblad for Aktuar, Matematik, -Økonomi og Statistik 20. årgang, nr. 1, november 2006 Grigori Perelman blev tildelt en Fieldsmedalje i år, men han nægtede at modtage den. Læs mere på side 3. 2 Leder

Læs mere

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2

Affine rum. a 1 u 1 + a 2 u 2 + a 3 u 3 = a 1 u 1 + (1 a 1 )( u 2 + a 3. + a 3. u 3 ) 1 a 1. Da a 2 Affine rum I denne note behandles kun rum over R. Alt kan imidlertid gennemføres på samme måde over C eller ethvert andet legeme. Et underrum U R n er karakteriseret ved at det er en delmængde som er lukket

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Analytisk Geometri. Frank Nasser. 12. april 2011

Analytisk Geometri. Frank Nasser. 12. april 2011 Analytisk Geometri Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er

Læs mere

Hvad er et tal? Dan Saattrup Nielsen

Hvad er et tal? Dan Saattrup Nielsen 12 Det filosofiske hjørne Hvad er et tal? Dan Saattrup Nielsen Det virker måske som et spøjst spørgsmål, men ved nærmere eftertanke virker det som om, at alle vores definitioner af tal refererer til andre

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Brug og Misbrug af logiske tegn

Brug og Misbrug af logiske tegn Brug og Misbrug af logiske tegn Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur En matematisk struktur er et meget abstrakt dyr, der kan defineres på følgende måde: En mængde, S, af elementer {s 1, s 2,,s n }, mellem hvilke der findes

Læs mere

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard)

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) På den allerførste skoledag fik de farver og papir. Den lille dreng farved arket fuldt. Han ku bare ik la vær. Og lærerinden sagde: Hvad er

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Noter om primtal. Erik Olsen

Noter om primtal. Erik Olsen Noter om primtal Erik Olsen 1 Notation og indledende bemærkninger Vi lader betegne de hele tal, og Z = {... 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3...} N = {0, 1, 2, 3...} Z være de positive hele tal. Vi minder her om et

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen Renée Helmig Toft Simonsen Alle er gode til noget Udgivet af ADHD-foreningen I dag skal vi male et billede af os selv, siger Lene. Kasper styrter af sted. I farten støder han ind i Sille. Spasser, udbryder

Læs mere

Communication 12.05.2014 BA-project Interview, focus group 1

Communication 12.05.2014 BA-project Interview, focus group 1 Scenario of focus group 1: Issac, 13 years old and Oskar, 14 years old Two young boys, recruited at Game practicing basketball together at the court. The interview was conducted in Danish, as they felt

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Implikationer og Negationer

Implikationer og Negationer Implikationer og Negationer Frank Villa 5. april 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

MAKING IT - dummy-manus

MAKING IT - dummy-manus MAKING IT - dummy-manus INT. RESTAURANT - DAG (32) og (43) sidder på den ene side af et bord på en restaurant. Amir smiler påklistret og forventningsfuldt, mens Jakob sidder og spiser en salat. De venter

Læs mere

Flere ligninger med flere ukendte

Flere ligninger med flere ukendte Flere ligninger med flere ukendte Frank Villa 14. februar 2012 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her.

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Teoretiske Øvelsesopgaver:

Teoretiske Øvelsesopgaver: Teoretiske Øvelsesopgaver: TØ-Opgave 1 Subtraktion division i legemer: Er subtraktion division med elementer 0 i legemer veldefinerede, eller kan et element b have mere end ét modsat element -b eller mere

Læs mere

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel For mange specielt unge mennesker er USA drømmenes land. Mange af de kulturpåvirkninger vi udsættes for kommer jo derovre fra. Så da muligheden dukkede op for en flok piger i Langeskov IF, nemlig at kunne

Læs mere

Hvordan kommer man i Himlen?

Hvordan kommer man i Himlen? Hvordan kommer man i Himlen? Opgave Giv teenagerne nogle få minutters stilhed til at tænke over følgende spørgsmål: Hvis du kunne gå hen til Jesus og stille ham ét spørgsmål, som han straks ville svare

Læs mere

Hvor er mine runde hjørner?

Hvor er mine runde hjørner? Hvor er mine runde hjørner? Ofte møder vi fortvivlelse blandt kunder, når de ser deres nye flotte site i deres browser og indser, at det ser anderledes ud, i forhold til det design, de godkendte i starten

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

NYT Herskindskolen Maj 2011

NYT Herskindskolen Maj 2011 NYT Herskindskolen Maj 2011 Nyt personale Mit navn er Sille Aarlit Jensen, jeg er 35 år gammel og bor i Skanderborg med min mand og vores to børn. Jeg stammer egentlig fra Århus, men flyttede efter lidt

Læs mere

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham.

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham. Tobias og Tragedien Manuskript 1. Int. Venteværelse Dag træder ind i et fremmed venteværelse. Han kigger sig undrende omkring. I rummet er der mange døre. Over dørene hænger skilte. På dem står der navnene

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Interviewpersonen er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Jonathan

Interviewpersonen er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Jonathan Bilag 7. Transskription af interview. Interview gennemført d. 8. Maj 2014, via Skype Beskrivelse af interview med Jonathan Interviewet med Jonathan blev udført den 09. Maj 2014, som et Skype-interview.

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Udlandssemester på The University of Queensland

Udlandssemester på The University of Queensland Udlandssemester på The University of Queensland Info: Alex Amâsa Olsen 23 år Studieretning: Maskin Ingeniør på DTU Bor: Kgs. Lyngby, Danmark ( skrivende stund i praktik I Sydney, Australien) Hvad: Udvekslingssemester

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

En kort fortælling om en dag i zoologisk have

En kort fortælling om en dag i zoologisk have Navn og klasse: En kort fortælling om en dag i zoologisk have Kira Glistrup 2019 Dansktip.dk 2019 Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole. 1 Inden du læser Du skal nu læse en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 28 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge28_familie_arbejde.indd 1 06/07/10 11.44 Uge 28 l Familie og

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

P2-gruppedannelsen for Mat og MatØk

P2-gruppedannelsen for Mat og MatØk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Danmark 1-02-2012 Vejledere Bo Hove E-mail: bh@thisted-gymnasium.dk 3 Mat grupper (semesterkoordinator) E-mail: diego@math.aau.dk. Web page: http://people.math.aau.dk/~diego/

Læs mere

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Logik Sandt eller falsk? Lyver han? Taler hun sandt? Det ville

Læs mere

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr.

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr. 1 One a pouns a time, ja sådan starter alle eventyr. I 2009 startede et nyt kapitel i mit liv, jeg havde besluttet at udfordre mig selv (er en ung kvinde på 39) med at læse til lærer. Som mor til to små

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Broer, skak og netværk Carsten Thomassen: Naturens Verden 10, 1992, s. 388-393.

Broer, skak og netværk Carsten Thomassen: Naturens Verden 10, 1992, s. 388-393. Broer, skak og netværk Side 1 af 6 Broer, skak og netværk Carsten Thomassen: Naturens Verden 10, 1992, s. 388-393. Eksempler på praktiske anvendelser af matematik og nogle uløste problemer Indledning Figur

Læs mere

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview CONTENTS 2 Danish 5 English # 8 COPYRIGHT 2019 INNOVATIVE LANGUAGE LEARNING. ALL RIGHTS RESERVED. DANISH 1. SÅDAN

Læs mere

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1?

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1? Sandhed del 1 Relativ eller absolut sandhed 1? Dagens spørgsmål: Når det gælder sandhed findes der grundlæggende to holdninger. Den ene er, at sandhed er absolut, og den anden at sandhed er relativ. Hvad

Læs mere

Bilag nr. 5: Interview med Adin

Bilag nr. 5: Interview med Adin Bilag nr. 5: Interview med Adin I: Nu skal du se, jeg har den faktisk her (red. Adins tegning). Kan du ikke prøve at fortælle lidt om den? 5 A: Jeg har tegnet Slenderman. I: Slenderman ja. Hvor var det

Læs mere

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk.

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. 1. INT. VÆRELSE. DAG. (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. Hey! Regitze kigger afventende på ham med korslagte arme. (Vred)

Læs mere

1 Om funktioner. 1.1 Hvad er en funktion?

1 Om funktioner. 1.1 Hvad er en funktion? 1 Om funktioner 1.1 Hvad er en funktion? Man lærer allerede om funktioner i folkeskolen, hvor funktioner typisk bliver introduceret som maskiner, der tager et tal ind, og spytter et tal ud. Dette er også

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

1gma_tændstikopgave.docx

1gma_tændstikopgave.docx ulbh 1gma_tændstikopgave.docx En lille simpel opgave med tændstikker Læg 10 tændstikker op på en række som vist Du skal nu danne 5 krydser med de 10 tændstikker, men du skal overholde 3 regler: 1) når

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Fraktaler Mandelbrots Mængde

Fraktaler Mandelbrots Mængde Fraktaler Mandelbrots Mængde Foredragsnoter Af Jonas Lindstrøm Jensen Institut For Matematiske Fag Århus Universitet Indhold Indhold 1 1 Indledning 3 2 Komplekse tal 5 2.1 Definition.......................................

Læs mere

Disse har alle sammen hjulpet til at skabe min hjemmeside. Ved at give inspiration og få ideerne ned på papir, før de blev vist til omverdenen.

Disse har alle sammen hjulpet til at skabe min hjemmeside. Ved at give inspiration og få ideerne ned på papir, før de blev vist til omverdenen. Introduktion til webdesign Jeg har igennem webdesign projektet arbejdet med en masse forskellige processer, i alt 6 processer. Disse er skab moodboard fra en side, informationsdesign, navigationsdesign,

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal.

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal. 1 Tal Tal kan forekomme os nærmest at være selvfølgelige, umiddelbare og naturgivne. Men det er kun, fordi vi har vænnet os til dem. Som det vil fremgå af vores timer, har de mange overraskende egenskaber

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Trekanter. Frank Villa. 8. november 2012

Trekanter. Frank Villa. 8. november 2012 Trekanter Frank Villa 8. november 2012 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion 1 1.1

Læs mere

Nu kan jeg se! Huskevers: Én ting ved jeg: Jeg var blind, og nu kan jeg se. (Joh 9,25)

Nu kan jeg se! Huskevers: Én ting ved jeg: Jeg var blind, og nu kan jeg se. (Joh 9,25) LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 4 Nu kan jeg se! Ugens tekst og referencer: Joh 9,1-38. Den store Mester, kap. 51. Huskevers: Én ting ved jeg: Jeg var blind, og nu kan jeg se. (Joh 9,25) Hovedformålet er,

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere