Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om byggeskadeforsikring"

Transkript

1 Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 7 Offentligt 3. oktober 2007 Sag 07/05004 anl / lsf Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om byggeskadeforsikring 1. Resumé Mange af høringssvarene er generelt positive over for bekendtgørelsesudkastet og bakker op om, at der indføres en obligatorisk byggeskadeforsikring, der skal øge forbrugerbeskyttelsen, når der konstateres væsentlige byggeskader på en bolig, og som skal nedbringe antallet af fejl og mangler i byggeriet. Høringssvarene giver også forslag til ændringer i bekendtgørelsesudkastet, og enkelte af høringssvarene udtaler kritik af bestemmelserne vedrørende eftersyn, offentliggørelse og skimmelsvamp. Der rejses kritik af, at eftersynsordningen er et omstændeligt system, samt at der mangler koordinering med de eftersyn, der foretages i henhold til AB 92. Der rejses kritik af offentliggørelsesordningen på følgende punkter: Ordningen er processkabende Der er ikke incitament til at fremme udbedring af byggeskader Syn og skøn bør udsætte eller suspendere offentliggørelse Offentliggørelse sker på baggrund af forsikringsselskabets vurdering af, hvem der har udført eller medvirket ved udførelse af arbejder, hvor der er konstateret en dækningsberettiget byggeskade Offentliggørelsesordningen skal have en præventiv effekt på de entreprenører, der bygger nyt, således at der udføres arbejder i høj kvalitet og uden byggeskader. Samtidig skal offentliggørelsesordningen sørge for, at forbrugerne får kendskab til de entreprenører, der udfører arbejder, hvor der konstateres byggeskader. Det er derfor vigtigt, at navnene på de virksomheder, der har udført eller medvirket ved udførelsen af arbejder, hvor der er konstateret en dækningsberettiget byggeskade, offentliggøres. Byggeskadeforsikringen dækker alene væsentlige byggeskader, og offentliggørelsen sker således kun på baggrund af, at der konstateres væsentlige byggeskader, der har eller må vurderes at få konsekvenser for personers sikkerhed og sundhed, eller som på afgørende måde nedsætter brugbarheden af boligen.

2 2/28 Derudover har der være kommentarer til eksemplerne i bilaget på dækningsberettigede skimmelsvampeskader. Kommentarerne har i det væsentligste gået på, at eksemplerne ikke yder konkret vejledning. Der findes ikke videnskabeligt fastsatte grænseværdier for, hvornår skimmelsvampeforekomst er sundhedsskadelig, og nogle skimmelsvampe er mere sundhedsskadelige end andre. Derfor har Erhvervs- og Byggestyrelsen ikke fundet det hensigtsmæssigt at fastsætte sådanne grænseværdier i selve bekendtgørelsen. Erhvervs- og Byggestyrelsen finder det dog relevant at give eksempler på byggeskader i bilagene, bl.a. vedrørende skimmelsvampeskader, der efter en konkret vurdering kan være dækningsberettigede. Til brug for dette har Erhvervs- og Byggestyrelsen taget udgangspunkt i en undersøgelse og vurdering af fugt og skimmelsvampe i bygninger udgivet af Statens Byggeforskningsinstitut i Endelig har Erhvervs- og Byggestyrelsen været i dialog med Sundhedsstyrelsen vedrørende formuleringen af eksemplerne. Det skal understreges, at eksemplerne netop kun er eksempler. Hvorvidt en byggeskade er dækningsberettiget, vil altid afhænge af en konkret vurdering i forhold til skadesdefinitionen i 5. Høringssvarene har givet anledning til mindre præciseringer, men ellers er bekendtgørelsesudkastet opretholdt i den form, der blev sendt i høring. 2. Baggrund Lov nr. 575 af 6. juni 2007 lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering (Byggeskadeforsikring m.v.) blev vedtaget enstemmigt den 1. juni Ændringsloven vedrører indførelsen af en byggeskadeforsikring, der er obligatorisk for professionelle bygherrer, når de opfører nybyggeri af boliger. Hjemlen til at udstede bekendtgørelse om byggeskadeforsikring er indsat i byggeloven i medfør af 25B, stk. 7, 25C, stk. 5, 25E, stk. 4 og 25F, stk. 4, jf. lovbekendtgørelse nr. 452 af 24. juni 1998, som ændret ved lov nr. 575 af 6. juni Med henvisning til ovenstående hjemler og lovbemærkningerne er der især tre formål, der skal tilgodeses med den nye bekendtgørelse. Forsikringsselskabets dækningsomfang skal nærmere fastlægges, herunder skal det defineres, hvornår der er tale om en dækningsberettiget byggeskade. De nærmere regler omkring gennemførelse af eftersyn skal beskrives.

3 3/28 Der skal fastsættes regler om en offentliggørelsesordning, der skal sikre åbenhed om, hvem der laver arbejder, hvor der efterfølgende konstateres byggeskader. Bekendtgørelsesudkastet var i præhøring i perioden fra den 25. juni til den 29. juni 2007, hvor der blev afholdt møder med en række interessenter i Erhvervs- og Byggestyrelsen. Bekendtgørelsesudkastet blev herefter sendt i officiel høring den 7. august Høringsfristen udløb den 27. august 2007, og der er modtaget svar fra følgende høringsparter: Advokatsamfundet, BAT-kartellet, Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, Byggeskadefonden, Byggeskadefonden vedr. Bygningsfornyelse, Bygherreforeningen i Danmark, Danmarks Lejerforeninger, Dansk Byggeri, Byggematerialebranchen /Dansk Industri, Danske Arkitektvirksomheder, Datatilsynet, Ejendomsforeningen Danmark, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Finanstilsynet, Forbrugerstyrelsen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører - F.R.I, Forsikring og Pension, Håndværksrådet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Justitsministeriet, Jydske Grundejerforeninger, Konkurrencestyrelsen, Konstruktørforeningen, Lejernes Landsorganisation, Statens Byggeforskningsinstitut - SBI, Sundhedsstyrelsen, Tekniq og Installatørernes organisation. 3. Overordnede bemærkninger Forbrugerstyrelsen, Konkurrencestyrelsen, Danmarks Lejerforening, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finanstilsynet har ingen bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. Bygherreforeningen, BAT-kartellet og Sundhedsstyrelsen finder det glædeligt, at der udarbejdes en byggeskadeforsikring, der kan bidrage til en kvalitetsforbedring af dansk byggeri, og til at antallet af fejl og mangler i det private boligbyggeri kan nedbringes. Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter og Konstruktørforeningen anfører, at håndteringen af byggeskadeforsikringen for privat byggeri er inspireret af de gældende regler for Byggeskadefonden, og at det er positivt, at de gode erfaringer fra det almennyttige byggeri kan tjene til inspiration for det private byggeri. Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter peger dog samtidig på, at det er vigtigt at kommunikere til forbrugerne, hvad en byggeskadeforsikring er, herunder at forsikringen kun dækker væsentlige byggeskader. Byggeskadefondens vurdering er, at ordningen kun vil medføre begrænsede forbedringer af kvaliteten af det private byggeri, og at

4 4/28 byggeskadeforsikringens dækning er begrænset væsentligt i forhold til Byggeskadefondens dækning. Ejendomsforeningen Danmark mener, at indførelsen af en obligatorisk byggeskadeforsikring formentlig kun vil medføre en begrænset forbedring i bygningsejerens mulighed for at få dækket byggeskader, og at forbedringen ikke vil modsvare bygningsejerens udgifter til forsikringspræmien. Det er Erhvervs- og Byggestyrelsens opfattelse, at indførelsen af en obligatorisk byggeskadeforsikring vil medføre en nedgang i antallet af fejl og mangler i byggeriet. Det skyldes, at udformningen af byggeskadeforsikringen ligger tæt op ad Byggeskadefondens ordning, der bl.a. har medvirket til en nedgang i antallet af fejl og mangler fra 30 % i 1986 til 4 % i Byggeskadeforsikringen skal, modsat Byggeskadefonden, fungere på markedsvilkår, og det har derfor været hensigtsmæssigt at ændre byggeskadeforsikringens dækningsomfang på enkelte punkter. Det er ikke Erhvervs- og Byggestyrelsens vurdering, at byggeskadeforsikringens dækning er begrænset væsentligt i forhold til Byggeskadefondens. Byggeskadeforsikringen vil ligeledes dække væsentlige fejl og mangler, der har årsag i forhold ved opførelsen af bebyggelsen og som på afgørende måde nedsætter brugbarheden af bygningen. Modsat Byggeskadefonden dækker byggeskadeforsikringen ikke udviklingsskader, men yder derimod dækning til genhusning. Overordnet gør byggeskadeforsikringsordningen det nemmere for bygningsejeren at få udbedret en dækningsberettiget byggeskade, idet bygningsejeren kan gå direkte til forsikringsselskabet med krav om, at skader udbedres. I Byggeskadefonden skal bygningsejeren have udtømt muligheden for at få byggeskaden udbedret i henhold til indgåede entreprisekontrakter eller lignende, før fonden yder dækning. Erhvervs- og Byggestyrelsen er i øvrigt enig i, at det er vigtigt, at forbrugeren får retvisende information om, hvad byggeskadeforsikringen dækker, og vil medvirke til, at der iværksættes informationstiltag på området. 4. Interessenternes ønsker om ændringer til de enkelte bestemmelser 4.1. Forsikringsselskabets mulighed for at stille krav om skadesforebyggende tiltag, jf. 2 Bekendtgørelsesudkastets 2 giver forsikringsselskabet mulighed for at stille krav om skadesforebyggende tiltag i forbindelse med bebyggelsens opførelse.

5 5/28 Ejendomsforeningen Danmark udtrykker bekymring for, at forsikringsselskaberne har mulighed for ved afgivelse af tilbud på byggeskadeforsikring at stille krav om skadesforebyggende tiltag. Ejendomsforeningen Danmark finder det uklart, hvilke krav forsikringsselskaberne kan stille overfor bygherren. Foreningen finder det problematisk, idet forsikringen er obligatorisk for bygherren, hvorfor en bygherre vil være i en vanskelig forhandlingsposition, hvis et forsikringsselskab stiller betydelige krav om skadesforebyggende tiltag for at tegne en byggeskadeforsikring. Formålet med ordningen om en byggeskadeforsikring er, at bygningsejerens stilling i sager om udbedring af væsentlige byggeskader skal styrkes, og at antallet af fejl og mangler i byggeriet skal sænkes Det er derfor hensigtsmæssigt, at forsikringsselskaberne har mulighed for at stille krav om skadeforebyggende tiltag overfor bygherren og derigennem entreprenørerne. Som det fremgår af bestemmelsen, skal der dog være tale om rimelig og nødvendige foranstaltninger. Bekendtgørelsesudkastets 2 er opretholdt som i høringsudkastet, således at forsikringsselskabet fortsat kan stille krav om skadesforebyggende tiltag Definitionen på en byggeskade, jf. 5 Bekendtgørelsesudkastets 5 indeholder en definition af, hvad der forstås ved en dækningsberettiget byggeskade. Konstruktørforeningen mener, at det er usikkert, hvad der menes med almindelig god byggeskik, jf. 5, stk. 3. Konstruktørforeningen mener endvidere, det bør præciseres, hvad der menes med væsentlig, jf. 5, stk. 1, nr. 1. Bygherreforeningen mener, det bør præciseres i bekendtgørelsen, at byggeskadeforsikringen kun omfatter forhold, der kan henføres til den oprindelige bebyggelse og ikke efterfølgende tilbygninger eller ændringer. Konstruktørforeningens kommentar om begrebet almindelig god byggeskik imødekommes, således at dette er ændret til, om arbejdet er udført fagmæssigt korrekt. Dette begreb indgår allerede som en del af mangelsvurderingen i AB 92 og er derfor velkendt i branchen. Ved bedømmelsen af, om en byggeskade er væsentlig, må der foretages en helhedsvurdering. I 5, stk. 3, er det angivet, at der ved vurderingen af, om der foreligger en væsentlig byggeskade, bl.a. skal lægges vægt på, om forholdet har eller må vurderes at få betydning for personers sikkerhed eller sundhed, om arbejdet er udført fagmæssigt korrekt, samt om of-

6 6/28 fentlige forskrifter er overholdt. I vurderingen kan de eksempler, der er nævnt i bilag 1, ligeledes indgå. Det er vurderingen, at de forhold, der er opregnet i 5, sammenholdt med de eksempler, der er nævnt i bilag 1, vil være tilstrækkeligt til at vurdere, om en byggeskade er væsentlig. Konstruktørforeningens forslag om en præcisering af begrebet væsentlig er derfor ikke imødekommet. For så vidt angår Bygherreforeningens ønske om en præcisering af forsikringens rækkevidde, skal det bemærkes, at det fremgår af Byggelovens 25 A, stk. 1 og 2, hvilke bygherrer, der skal tegne byggeskadeforsikringen. Det fremgår endvidere af bestemmelsen, at der alene skal tegnes byggeskadeforsikring, når bygherren opfører ny bebyggelse, der hovedsageligt skal anvendes til beboelse. Tilbygninger og ombygninger er derfor ikke omfattet af forsikringspligten. Bygherreforeningens forslag om præcisering af byggeskadeforsikringens rækkevidde er derfor ikke imødekommet Forsikringsselskabets dækning Undtagelse af skader, jf. 6 Jydske Grundejerforening anfører, at det er vigtigt, at byggeskadeforsikringen også dækker skader på indbo herunder fjernelse af skimmelsvampesporer. Forsikring & Pension har oplyst, at skader på indbo vil være dækket af en almindelig indboforsikring. Der er derfor ikke foretaget ændringer af bekendtgørelsesudkastets Undtagelse af byggeskader, der er konstateret på arbejder, sikrede selv har udført eller ladet udføre, jf. 7 Af bekendtgørelsesudkastets 7, stk. 2, fremgår det, at bevisbyrden for, at sikrede er gjort bekendt med undtagelsen fra forsikringsdækningen, påhviler bygherren. Af 7, stk. 1, nr. 3, fremgår det, at det skal være anført i både forsikringstilbud og forsikringspolice, hvilke arbejder sikrede selv skal udføre eller har udført. Byggeskadefonden og Justitsministeriet har påpeget, at bevisbyrden for, at sikrede er gjort bekendt med undtagelsen fra forsikringsdækning, er lagt på bygherren. Det er ikke hensigtsmæssigt, idet bygherren ikke har incitament til, at dette efterleves og ligeledes på grund af, at efterlevelsen ikke er sanktioneret. Bevisbyrden bør i stedet pålægges den part, der har incitament til at sikre sig, at bestemmelsen efterleves nemlig forsikringsselskabet.

7 7/28 Bygherreforeningen har anført, at der i mange tilfælde ansøges om byggetilladelse og dermed modtagelse af forsikringstilbud, inden boligen er solgt. Det vil derfor være svært at indgå aftale med køberen om, hvilke arbejder denne selv skal stå for. Det er derfor uhensigtsmæssigt, at det af forsikringstilbuddet skal fremgå, hvilke arbejder sikrede skal udføre, jf. 7, stk. 1, nr. 3. Bygherreforeningen henstiller derfor, at bekendtgørelsen tilrettes således, at man i forsikringsdækningen generelt kan undtage byggeskader, der kan henføres til arbejder, som sikrede selv har stået for udførelsen af. Dog således at det bør være en forudsætning, at sikrede inden indgåelse af aftaler om udførelse af arbejde på bebyggelsen er gjort bekendt med konsekvensen heraf, og at det klart fremgår af aftalen med sikrede, hvilke arbejder denne står for udførelsen af. Desuden anfører Bygherreforeningen, at det ikke bør være et krav, at sikrede selv har udført de pågældende arbejder, men blot at sikrede har stået for udførelsen heraf. Byggeskadefondens og Justitsministeriets bemærkninger er taget til efterretning, og det er fundet hensigtsmæssigt, at bestemmelsen ændres, således at forsikringsselskabet pålægges bevisbyrden. Bekendtgørelsesudkastets 7, stk. 2, er opretholdt med den ændring, at forsikringsselskabet pålægges bevisbyrden for, at sikrede er gjort bekendt med undtagelsen fra forsikringsdækning. Erhvervs- og Byggestyrelsen finder det endvidere hensigtsmæssigt at tilrette 7, stk. 1, nr. 3, i overensstemmelse med kommentarerne fra Bygherreforeningen, således at det ikke er et krav, at det arbejde sikrede selv skal udføre fremgår af forsikringstilbuddet, og at det ligeledes gælder i de tilfælde, hvor sikrede står for udførelsen af det pågældende arbejde. Bekendtgørelsesudkastets 7, stk. 1, nr. 3, er derfor ændret, så de arbejder sikrede selv udfører, ikke længere skal fremgå af forsikringstilbuddet, men blot af forsikringspolicen, og at bestemmelsen ligeledes finder anvendelse, hvis sikrede blot står for udførelsen af arbejdet Undtagelse af den del af byggeskaden, der har udviklet sig i omfang, jf. 9, stk. 1, nr. 1 Bekendtgørelsesudkastets 9, stk. 1, nr. 1, giver forsikringsselskabet mulighed for at undlade at yde erstatning til den del af byggeskaden, der har udviklet sig, efter at byggeskaden burde være blevet anmeldt. Konstruktørforeningen påpeger i sit høringssvar, at det er urimeligt, hvis forsikringsselskabet skal kunne afvise en skade, fordi den har udviklet sig i omfang efter det tidspunkt, hvor byggeskaden burde være anmeldt.

8 8/28 Det er ikke hensigten med bestemmelsen, at forsikringsselskabet kan afvise at yde erstatning til hele byggeskaden, hvis denne er anmeldt for sent. Der er udarbejdet en ny 9, stk. 2, der præciserer, hvad bestemmelsen går ud på, så misforståelser undgås. Ordlyden bliver: Stk. 2. Hvis en byggeskade har udviklet sig i omfang efter det tidspunkt, hvor den burde være anmeldt til forsikringsselskabet, jf. dog 12, kan forsikringsselskabet afvise at yde dækning til den del af byggeskaden, der har udviklet sig på grund af den sene anmeldelse Undtagelse af byggeskader, der skyldes skadevoldende egenskaber ved et produkt, jf. 9, stk. 1, nr. 5 Bekendtgørelsesudkastets 9 giver forsikringsselskabet mulighed for at undtage byggeskader, der skyldes skadevoldende egenskaber ved et produkt eller en konstruktion, som det på grundlag af den videnskabelige og tekniske viden på det tidspunkt, hvor produktet blev benyttet, eller konstruktionen blev udført, ikke var muligt at opdage, såkaldte udviklingsskader. SBi, Byggeskadefonden, Advokatsamfundet, Ejendomsforeningen Danmark, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse og BAT-kartellet anfører alle, at udviklingsskader ikke bør være undtaget fra forsikringsselskabets dækning. Udviklingsskader er ikke omfattet af forsikringsselskabets skadesdækning, hvilket fremgår af side 9 i bemærkningerne til det fremsatte lovforslag om byggeskadeforsikring. Udviklingsskader er skader, der opstår som følge af skadevoldende egenskaber ved et produkt eller en konstruktion, som på grundlag af den videnskabelige og tekniske viden på det tidspunkt, hvor det blev benyttet, ikke kunne forudses eller erkendes. Det vil derfor ikke være muligt for byggeriets parter at forebygge denne type af skader, og det vurderes derfor at være fordyrende for forsikringen, såfremt denne type af skader skal dækkes. Det skal i den forbindelse bemærkes, at udviklingsskader heller ikke er dækket i produktansvarsloven.

9 9/28 Hvis forsikringsselskaberne derimod ønsker at supplere loven og bekendtgørelsens minimumsdækning, er der ikke nogle bestemmelser i bekendtgørelsen, der hindrer dette. Den nuværende ordlyd af bestemmelsen er opretholdt i bekendtgørelsen, således at udviklingsskader fortsat ikke dækkes Undtagelser af skader, der burde være opdaget ved afleveringen af bebyggelsen til sikrede, jf. 10 Bekendtgørelsesudkastets 10 giver forsikringsselskabet mulighed for at undtage de byggeskader, der burde være opdaget ved afleveringen af bebyggelsen til bygherren. Ejendomsforeningen Danmark anfører, at det er uklart, hvilke konsekvenser den nuværende udformning af 10 indebærer, og at bestemmelsen umiddelbart synes at give forsikringsselskaberne mulighed for at afslå at yde erstatning for en byggeskade til en senere ejer af en ejendom, hvis byggeskaden skulle have været opdaget af en tidligere ejer typisk bygherren ved afleveringen af byggeriet til ham. Hensigten med bestemmelsen er, at den skal dække den situation, hvor den, der er sikret i henhold til forsikringspolicen, også er den bygherre, der har tegnet forsikringen og opført bygningen. En senere ejer af bebyggelsen vil således ikke blive påvirket af denne bestemmelse og vil opnå dækning, hvis der konstateres en dækningsberettiget byggeskade. Ejendomsforeningens Danmarks bemærkning om præcisering af bestemmelsen er imødekommet, således at det fremgår af 10, at bestemmelsen finder anvendelse ved afleveringen af bebyggelsen fra entreprenøren til sikrede, hvis byggeskadeforsikringen er tegnet af denne Egenbetaling, jf. 14 I bekendtgørelsesudkastets 14 er det fastlagt, at forsikringsselskaberne kan opkræve en egenbetaling pr. skade på maksimalt kr. pr. boligeller erhvervsenhed. I tilfælde af at der opstår flere byggeskader i forsikringens løbetid, kan egenbetalingen dog højst udgøre kr. pr. boligeller erhvervsenhed. Byggeskadefonden anfører, at det ikke klart fremgår, om egenbetalingen udgør kr. pr. bolig i bebyggelsen, uanset om skaden kun findes i en eller i flere boliger. Det fremgår af bekendtgørelsesudkastets 14, at der er tale om kr. pr. byggeskade, pr. boligenhed. Egenbetalingen opgøres således for

10 10/28 hver enkel byggeskade, der opstår i en boligenhed. Konstateres den samme skade eksempelvis i to forskellige boligenheder, udgør bygningsejerens egenbetaling i alt kr. Byggeskader, der kan henføres til bygningens fælles bestanddele, fx tag, fundament eller fællesrum, opgøres med en egenbetaling på kr. gange antallet af lejligheder i hele ejendommen. Der er ikke foretaget ændringer i bestemmelsen Ændringer i bygningsdeles konstruktioner ved udbedring af byggeskader, jf. 15 Af bekendtgørelsesudkastets 15, stk. 2, fremgår det, at forsikringsselskabet har mulighed for at stille krav om ændringer i en bygningsdels konstruktion, hvis det er nødvendigt for at undgå, at en lignende byggeskade opstår igen. Konstruktørforeningen anfører, at det bør sikres, at forsikringsselskabet betaler en erstatning, der er stor nok til at dække eventuelle ændringer i en bygningsdels konstruktion. Forsikringens minimumsdækning er fastlagt i 6, og heraf fremgår det, at der ydes erstatning til byggeskadens udbedring. 15 er primært indsat for at give forsikringsselskaberne mulighed for at kræve en uhensigtsmæssig konstruktion ændret med henblik på at undgå en fremtidig byggeskade. I overensstemmelse med almindelig forsikringspraksis kan forsikringsselskabet kræve, at sikrede selv afholder udgiften til en eventuel værdiforøgelse, der tilføres ved skadesudbedringen. Sikrede behøver ikke acceptere værdiforøgelsen, men må i så fald selv bære risikoen for konstruktionen i fremtiden. Bekendtgørelsesudkastets 15 er derfor opretholdt Opfordring til bygherren om at foretage udbedring af en byggeskade, jf. 16 Bekendtgørelsesudkastets 16 bestemmer, at når forsikringsselskabet modtager en anmeldelse om en byggeskade, skal forsikringsselskabet underrette bygherren herom og opfordre bygherren til at lade byggeskaden udbedre inden rimelig tid. Bygherreforeningen anfører, at der bag opførelsen af et byggeri normalt er en entreprenør, der ofte vil være ansvarlig for en given byggeskade, og som normalt har en udbedringsret i henhold til de entrepriseretlige regler, jf. AB 92. Forsikringsselskabet bør derfor også underrette den involvere-

11 11/28 de entreprenør og opfordre denne til at lade byggeskaden udbedre inden rimelig tid. Forsikringsselskabet bør ligeledes ikke have pligt til at udbedre en byggeskade, før entreprenøren har haft mulighed for at foretage udbedring. Jydske Grundejerforening peger ligeledes på, at bygherrens forhold til de enkelte entreprenører ikke ses at være behandlet i bekendtgørelsen, og de mener, der må ske en opfølgning, således at det sikres, at den entreprenør, der er skyld i byggeskaden, endeligt bærer udgifterne ved byggeskaden, evt. ved en forsikringsdækning. Forsikringsselskabet bør ikke tilpligtes at tage kontakt til entreprenøren, da forsikringsselskabets kontraktspart er bygherren. Forsikringsselskabet skal derfor opfordre bygherren til at lade byggeskaden udbedre, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er bygherren, der skal stå for selve udbedringen. Bygherren kan opfordre sine kontraktsparter, herunder entreprenøren, til at udbedre i overensstemmelse med AB 92, hvis disse bestemmelser er vedtaget mellem parterne. Således sikres det, at den entreprenør, der ansvarlig for byggeskaden, også kommer til at betale for udbedringen heraf. Bestemmelsen er således opretholdt i uændret form Forslag til nye bestemmelser Forsikringsselskabets videreførelse af krav mod de ansvarlige Bygherreforeningen anbefaler, at der laves en bestemmelse, der sikrer, at forsikringsselskabet er forpligtet til først og fremmest at rette sit krav mod skadevolderen, og at forsikringsselskabet kun skal kunne videreføre sit krav mod bygherren, hvis forsikringsselskabet ikke kan opnå dækning hos skadevolder. Endvidere mener Bygherreforeningen, at ordningen først opnår en præventiv effekt, som kan modvirke byggesjusk og nedbringe antallet af fejl og mangler, når der er sammenhæng mellem den, som er årsag til byggeskaderne, og den, som bliver draget til ansvar for byggeskaderne. Det er med andre ord nødvendigt, at der placeres et ansvar hos skadevolder, og at det ikke er bygherren, som forsikringsselskabet først og fremmest viderefører sit krav imod. Byggeskadeforsikringen ændrer ikke på de nuværende entrepriseretlige regler eller regresregler. Bygherren kan derfor i overensstemmelse med almindelige kontraktsretlige regler og AB 92 videreføre et eventuelt krav mod den ansvarlige entreprenør. Bygherren kan kontakte sine kontraktsparter, herunder entreprenøren, og opfordre disse til at udbedre i

12 12/28 overensstemmelse med AB 92, hvis disse bestemmelser er vedtaget mellem parterne. På den måde vil det være entreprenøren, der bærer den endelig udgift for byggeskaden. Den foreslåede bestemmelse om, at forsikringsselskabet skal rette sit krav mod den ansvarlige skadevolder, er derfor ikke tilføjet i bekendtgørelsesudkastet Voldgiftsklausul Bygherreforeningen anfører, at der efter de entrepriseretlige regler m.v. (AB 92, ABT 93 og ABR 89), som regulerer forholdene mellem byggeriets parter, er aftalt en voldgiftklausul, hvorefter eventuelle tvister skal afgøres ved Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed. Bygherreforeningen påpeger, at der ikke i bekendtgørelsesudkastet er indsat nogen bestemmelse om anvendelse af voldgiftsretten, hvis forsikringsselskabet anlægger sag mod en af byggeriets parter. Sagen skal derfor køre ved de almindelige domstole, mens et eventuelt opgør mellem byggeriets parter om samme forhold skal køre ved Voldgiftsretten. Bygherreforeningen finder det uhensigtsmæssigt, at der ikke ved samme retssag kan ske en samlet afklaring af ansvarsforholdene, og at det derfor bør tilpligtes forsikringsselskabet i sager mod byggeriets parter at tiltræde den voldgiftklausul, byggeriets parter normalt er omfattet af. Beslutning om i hvilket forum, en tvist skal løses, kan fastlægges ved aftale mellem parterne. Sådan som bekendtgørelsesudkastet er udformet, udelukker det således ikke muligheden for at benytte voldgiftsretten i tilfælde af en tvist. Den foreslåede bestemmelse om, at der fastsættes krav om, at voldgiftsretten skal anvendes i tilfælde af tvist, er derfor ikke tilføjet i bekendtgørelsesudkastet Eftersyn Generelle kommentarer til eftersynsordningen I forsikringens løbetid på 10 år skal forsikringsselskabet gennemføre to eftersyn. Et 1-års eftersyn og et 5-års eftersyn. På baggrund af eftersynet udarbejder den bygningssagkyndige en eftersynsindberetning, som bl.a. skal indeholde en registrering af de svigt og skader, der er på bebyggelsen. På baggrund af eftersynsindberetningen udarbejder forsikringsselskabet en skadesoversigt, der er en oversigt over de dækningsberettigede byggeskader, der er konstateret på bebyggelsen.

13 13/28 Eftersynsindberetningen og skadesoversigten tilgår blandt andet bygningsejeren. Erhvervs- og Byggestyrelsen kontrollerer, at eftersynene gennemføres, og at der udarbejdes eftersynsindberetninger og skadesoversigter. Jydske Grundejerforeninger mener, at det kunne være hensigtsmæssigt, hvis der var besigtigelse af byggeriet under byggeriets gang, frem for et og fem år efter byggeriets aflevering Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter påpeger, at nyopførte boliger er omfattet af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger. Det betyder, at før ibrugtagningen skal bygningen gennemgås af en energikonsulent for at få et energimærke. Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter foreslår derfor, at tidspunkterne for eftersyn i forbindelse med udarbejdelse af energimærke og eftersyn i forbindelse med byggeskadeforsikringen slås sammen. Byggeskadeforsikringens eftersyn ligger tidsmæssigt før eftersynene i AB 92, som ligger henholdsvis et og fem år efter overtagelsen af bygningen. På den måde sikres, at bygningsejeren kan bruge eftersynsindberetningen som et redskab i forbindelse med krav mod bygningsejerens kontraktspart(er) om udbedring af konstaterede skader og svigt registreret i eftersynsindberetningen. Endvidere er det erfaringen fra blandt andet Byggeskadefondens virke, at mange byggeskader først opdages efter ibrugtagning. Det er derfor fundet mest hensigtsmæssigt, at eftersynene i ordningen om byggeskadeforsikring gennemføres efter ibrugtagningen. Med hensyn til eftersyn i forbindelse med energimærke undersøger Erhvervs- og Byggestyrelsen, om det er hensigtsmæssigt, at eftersyn i forbindelse med energimærkeordningen flyttes frem til efter ibrugtagningen, således at eftersynet kan slås sammen med eftersyn i forbindelse med byggeskadeforsikringen. En sådan sammenlægning vil ikke påvirke bekendtgørelsens ordlyd. På baggrund af ovenstående er 1- og 5-års eftersynet bibeholdt tidsmæssigt Kommentarer til de bygningssagkyndiges kvalifikationer og habilitet Eftersynene gennemføres af bygningssagkyndige, der har erfaring i bygningseftersyn og byggeprojektering. Forsikringsselskabet kan vælge at bruge bygningssagkyndige, der er ansat i forsikringsselskabet eller eksterne konsulenter.

14 14/28 Konstruktørforeningen og Byggeskadefonden mener, at en af de store fordele ved Byggeskadefondens bygningssagkyndige blandt andet er, at de er aktive som projekterende, hvorfor de kan videreføre erfaringer fra deres arbejde med eftersyn til deres daglige projekteringsarbejde og til kollegaer. Konstruktørforeningen mener derfor, det bør sikres, at bygningssagkyndige er aktive projekterende eller er tilknyttet et firma, som er det. Byggeskadefonden mener, der kan rejses tvivl om habiliteten, når eftersynene udføres af det forsikringsselskab, der skal dække byggeskaderne. Byggeskadefonden påpeger endvidere, at de ikke i deres ordning tillader, at 5-års eftersynet udføres af den samme person eller samme firma, som udførte 1-års eftersynet. Byggeskadefonden påpeger, at princippet fraviges, når forsikringsselskabet både udfører 1- og 5-års eftersynet. Det er vigtigt at sikre, at de bygningssagkyndige har tilstrækkelige kvalifikationer til at gennemføre eftersynet med høj faglighed. Det er derfor i 24, stk. 1 fastsat, at den bygningssagkyndige skal have erfaring i bygningseftersyn og byggeprojektering, hvilket svarer til ordlyden af 4, stk. 1 i bekendtgørelsen om eftersyn af byggeri under Byggeskadefonden. Forsikringsselskaberne kan vælge at benytte såvel interne som eksterne bygningssagkyndige. Det er vigtigt, at der ikke kan rejses tvivl om den bygningssagkyndiges habilitet. Der er derfor i 24, stk. 2-3, fastsat bestemmelser, der sikrer dette. Den bygningssagkyndige, der udfører eftersynet, må blandt andet ikke have medvirket ved opførelsen eller driften af den eftersete bygning. Derudover er det, som i Byggeskadefondens ordning, ikke tilladt, at det er den samme bygningssagkyndige, der udfører henholdsvis 1- og 5-års eftersynet. Der er derfor ikke ændret i bestemmelserne om eftersynsordningen eller kravene til de bygningssagkyndige Kommentarer til eftersynsrapporten Forsikring og Pension foreslår, at de registrerede byggeskader og svigt inddeles i klasser, der indikerer, om en byggeskade er dækningsberettiget eller ej ligesom hos Byggeskadefonden. Byggeskadefonden opererer i dag med et system bestående af 5 kategorier, hvor byggeskader placeret i kategori 4 og 5 er dækningsberettigede. Kategori 3-skader kan Byggeskadefonden vælge at dække. Skader i kategori 1 og 2 er ikke dækningsberettigede.

15 15/28 Det forventes, at den skematiske form, som eftersynene skal indberettes til Erhvervs- og Byggestyrelsen i, vil benytte samme kategorisering som Byggeskadefonden. På den måde kan oplysninger fra det almene og det privat boligbyggeri sammenlignes. Det betyder, at den bygningssagkyndiges registrering af skader og svigt ved eftersynene vil svare til Byggeskadefondens kategorisering. På baggrund af den bygningssagkyndiges eftersyn udarbejder forsikringsselskabet en skadesoversigt. Forsikringsselskabernes skadesoversigt vil alene fokusere på, om skaderne er dækningsberettigede eller ej i henhold til 5. Erhvervs- og Byggestyrelsens bearbejdede eftersynsrapport vil som udgangspunkt indeholde informationer fra henholdsvis eftersynsindberetningen og skadesoversigten. Forsikring og Pensions forslag om kategorisering imødekommes således ikke Kommentar til at en repræsentant skal indkaldes til eftersyn Bekendtgørelsesudkastets 22 bestemmer, at sikrede i forbindelse med udlejningsejendomme indkalder mindst én repræsentant for beboerne til at deltage i eftersyn. Ejendomsforeningen Danmark påpeger, at bekendtgørelsens 22 anfører, at udlejere har pligt til at indkalde en beboerrepræsentant eller en anden repræsentant for lejerne, når der gennemføres eftersyn af ejendommen. Ejendomsforeningen Danmark finder det uacceptabelt, at der er medtaget en bestemmelse herom i bekendtgørelsen, da udlejerorganisationerne, herunder Ejendomsforeningen Danmark, og lejerorganisationerne igennem det seneste års tid har deltaget i forhandlinger i Socialministeriet om forenkling af lejelovgivningen. Ejendomsforeningen påpeger, at det er en forudsætning for disse forhandlinger, at der ikke gennemføres ændringer af lejelovgivningen, eller at der i øvrigt pålægges udlejere eller lejere forpligtelser, som har relation til lejelovgivningen, så længe forhandlingerne pågår. Ejendomsforeningen Danmark vil rette henvendelse til Socialministeren om sagen, såfremt bestemmelsen ikke udgår af bekendtgørelsen. Bestemmelsen medfører, at udlejer underretter en lejerrepræsentant om, at der skal finde et eftersyn sted på en given dato. Lejerrepræsentanten kan herefter vælge at deltage i eftersynet. Det skal bemærkes, at lejerne i denne forbindelse hverken tillægges rettigheder eller forpligtelser. Der

16 16/28 sker blot en underretning om, at der skal finde et eftersyn sted, og at lejerepræsentanten har ret til at overvære eftersynet. Erhvervs- og Byggestyrelsen finder det vigtigt, at beboerne i en udlejningsejendom får mulighed for at deltage i et eftersyn og påpege eventuelle problemer overfor den bygningssagkyndige. Både bygningsejer og lejere har sammenfaldende interesser i at sikre, at eventuelle byggeskader afdækkes og udbedres. Socialministeriet har over for Erhvervs- og Byggestyrelsen tilkendegivet, at ministeriet er enig i udformningen af 22. Bekendtgørelsesudkastets 22 er derfor ikke ændret Regres Jydske Grundejerforeninger anfører, at de ikke ser, at bygherrens forhold til de enkelte entreprenører er behandlet i bekendtgørelsen og mener derfor, at der må ske en opfølgning, således at det sikres, at den person/ det firma, der er skyld i byggeskaden, endeligt bærer udgifterne ved byggeskaden. Advokatsamfundet henviser til udkastets 19, jf. 27, og bemærker, at det må anses for uheldigt, at de anførte frister for gennemførelse af eftersyn ikke er sammenholdt med bestemmelserne i AB 92, 32, stk. 1, og ABR 89, hvor reklamationsfrister på 5 år er relateret til byggeriets aflevering. Advokatsamfundet mener, at der som følge af denne uoverensstemmelse kan optræde situationer, hvor et muligt regreskrav for forsikringsselskabet mod den eller de ansvarlige er bortfaldet som følge af for sen reklamation, der har sin årsag i en for sent fremkommet eftersynsrapport, jf. udkast til bekendtgørelse om byggeskadeforsikring 19, stk. 2 nr. 2. Byggeskadeforsikringen ændrer ikke på dansk rets almindelige ansvarsregler eller regresregler. I det omfang et forsikringsselskab har udbetalt erstatning for en byggeskade, indtræder forsikringsselskabet i bygningsejerens krav og har derfor mulighed for at forfølge kravet overfor den ansvarlige. På den måde sikres, at den, der er ansvarlig for byggeskaden, også kommer til at afholde den økonomiske udgift til udbedring af skaden. Ifølge bekendtgørelsesudkastets 19 skal der gennemføres et 1-års og et 5-års eftersyn. I henhold til 27 sendes den eftersynsindberetning, der udarbejdes på baggrund af eftersynet, til alle relevante parter. Fristerne for eftersyn i forbindelse med byggeskadeforsikringen og udarbejdelse af eftersynsindberetning ligger før eftersyn og reklamationsfrist i henhold til AB 92. I normalsituationen ses derfor ikke at være problemer med at overholde reklamationsfristerne i AB 92. Bygningsejeren har generelt en

17 17/28 egen interesse i at eftersyn gennemføres til tiden, idet erstatningen i modsat fald kan nedsættes, jf. 9 stk. 1, nr. 4. Der er derfor ikke indarbejdet særlige regler om regres i bekendtgørelsen Omkostninger Dansk Byggeri er af den opfattelse, at systemet er omstændigt og omkostningskrævende. Dansk Byggeri foreslår for at få et godt grundlag for vurdering af ændringer ved en eventuel senere revision af loven/ bekendtgørelsen, at forsikringsselskaberne opdeler, hvor store udgifterne er til den reelle forsikring og så til alt, der ligger derudover. Dansk Byggeri påpeger, at uanset at forbrugeren ikke må pålægges udgifterne til byggeskadeforsikring, så vil udgifterne under alle omstændigheder alligevel blive betalt af forbrugeren. Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter anslår, at tidsforbruget for en gennemgang af enfamilieshuse i forbindelse med et eftersyn i byggeskadeforsikringen må forventes at ligge på tre arbejdsdage, fordelt med en halv dag til forberedelse (gennemgang af tegninger og dokumentation), en dag til en problemfri gennemgang og en dag til skrivning af eftersynsindberetning. Dertil kommer supplerende destruktive indgreb og målinger for de ikke-problemfri gennemgange. Det anføres, at prisen vil ligge omkring kr. for henholdsvis 1- og 5-års eftersynene. Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og energikonsulenter henleder i den forbindelse opmærksomheden på, at priser på kr. for udarbejdelse af tilstandsrapporter har været omdiskuteret, da de opleves som en hård belastning af hussælgere. Eftersynsordningen tjener flere formål: Bygningsejeren sikres, at dækningsberettigede byggeskader opdages og udbedres. Eftersynsindberetningen bruges som et redskab i forbindelse med krav mod bygningsejerens kontraktspart(er) om udbedring af de konstaterede skader og svigt. Forsikringsselskabet får mulighed for at få konstateret dækningsberettigede byggeskader hurtigst muligt. Jo hurtigere dækningsberettigede byggeskader opdages, jo hurtigere kan forsikringsselskabet gøre et regreskrav gældende mod den ansvarlige, således at det i sidste ende bliver den ansvarlige for byggeskaden, der også afholder udgiften til udbedring af byggeskaden. Eftersynene sikrer, at der skabes et grundlag for erfaringsformidling.

18 18/28 Prisen på byggeskadeforsikringen vil som andre byggeomkostninger indgå i købsprisen, og omkostningen kan derfor indeholdes i belåningen af ejendommen. Den eventuelle højere pris, forbrugeren i begyndelsen vil komme til at betale for den enkelte bolig, må forventes på sigt at blive modsvaret af generelt lavere byggeomkostninger, idet udgifterne til udbedring af byggeskader forventes nedbragt. På Byggeskadefondens område er der sket en nedgang i antallet af fejl og mangler fra 30 % i 1986 til 4 % i 2005 i det almene byggeri. I følge Byggeskadefonden skyldes dette i høj grad eftersynene, som er tilknyttet til ordningen. Det er ikke Erhvervs- og Byggestyrelsens vurdering, at et eftersyn vil tage tre dage, som Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter anslår. Vurderingen er, at et så stort tidsforbrug vil være atypisk. Erhvervs- og Byggestyrelsen og Penge- og Pensionspanelet vil følge ordningen nøje, herunder prisudviklingen. Derudover vil ordningen om den obligatoriske byggeskadeforsikring blive evalueret efter to år med henblik på at kunne foretage ændringer i ordningen, såfremt dette er hensigtsmæssigt. I evalueringen vil der være særlig fokus på prisen på forsikringen. Bestemmelserne om eftersynsordningen er opretholdt i bekendtgørelsen uden ændringer Offentliggørelsesreglerne Det er fastsat i 32, at Erhvervs- og Byggestyrelsen på internettet offentliggør oplysninger om de virksomheder, der har udført eller medvirket til udførelsen af arbejder, hvor der er konstateret en dækningsberettiget byggeskade. Offentliggørelsen vil vare i 2 år. Offentliggørelse vil blive udsat eller suspenderet, hvis der anlægges sag ved en domstol, eller der udtages klageskrift ved voldgiftsretten, om ansvaret for en byggeskade. Der vil herefter ikke ske offentliggørelse, hvis det senere dokumenteres, at der er truffet endelig afgørelse om, at den pågældende virksomhed ikke er ansvarlig for byggeskaden, jf. 34. Offentliggørelse vil ikke finde sted, hvis en byggeskade opdages og udbedres inden 1-års eftersynet, jf. 37. Dansk Byggeri, Tekniq, Danske ARK og Foreningen af Rådgivende Ingeniører anfører i deres høringssvar, at offentliggørelsesordningen kan vir-

19 19/28 ke processkabende. Argumenterne herfor er, at hvis en entreprenør efter 1-års eftersynet bestrider at have udført eller medvirket ved et arbejde, hvor der efterfølgende er konstateret en dækningsberettiget byggeskade, så skal denne anlægge sag ved enten en domstol eller ved voldgiftsretten for at undgå offentliggørelse. Byggeskadeforsikringen skal dække væsentlige byggeskader, og offentliggørelsen sker kun på baggrund af, at der er konstateret en væsentlig byggeskade på bebyggelsen. Der er således tale om byggeskader, der må vurderes at have eller få betydning for personers sikkerhed og sundhed eller som på afgørende måde nedsætter bygningens brugbarhed, eksempelvis ved forekomst af skimmelsvamp. Det er korrekt, at der skal anlægges en rets- eller voldgiftssag, hvis entreprenøren ikke er enig i, at have udført eller medvirket ved arbejder, hvor der er konstateret en dækningsberettiget byggeskade for at undgå offentliggørelse. Det er imidlertid vigtigt, at offentliggørelsesordningen giver entreprenøren et incitament til fra starten at udføre arbejder i høj kvalitet og uden byggeskader, så der ikke opstår problemer til gene for beboerne. Offentliggørelsesordningen skal dermed have en præventiv virkning på de entreprenører, der bygger nyt. Ved at offentliggøre navnene på de, der har udført eller medvirket ved arbejder, hvor der er konstateret en dækningsberettiget byggeskade, sikres at der gives et incitament til at bygge uden byggeskader, at bl.a. forbrugeren får adgang til at se, hvilke entreprenører, der har mange byggeskader, at bygherrer og andre entreprenører kan få kendskab til de byggeskader, der er konstateret på en bebyggelse, så lignede fejltagelser i fremtidige byggeprojekter kan undgås, og at andre bygherrer og entreprenører får mulighed for at vurdere fremtidige samarbejdspartneres kvalitet af tidligere udførte arbejder. Det er derfor af stor betydning, at navnene på de virksomheder, der har udført eller medvirket ved udførelsen af arbejder, hvor der er konstateret en byggeskade, offentliggøres. Bekendtgørelsesudkastets 34 vedrørende anlæggelse af en rets- eller voldgiftsag er derfor ikke ændret. Ordningen vil 2 år efter lovændringens ikrafttrædelse blive evalueret, og der vil herunder blive set på virkningerne af offentliggørelserne.

20 20/ Syn og skøn og offentliggørelse Dansk Byggeri og Tekniq anfører, at udmeldelse af syn og skøn bør kunne suspendere eller udsætte offentliggørelse. I det bekendtgørelsesudkast, der har været i høring, er det kun en retssag eller voldgiftssag, der kan suspendere eller udsætte offentliggørelse. Det skyldes, at der i disse tilfælde er tale om instanser, der placerer et juridisk ansvar for, hvem der er ansvarlig for den pågældende byggeskade. Det vil derfor være muligt at vurdere, om der skal/ikke skal ske offentliggørelse, efter der er blevet taget endelig stilling til placeringen af det juridiske og økonomiske ansvar. Syn og skøn kan udmeldes af retten i forbindelse med en rets- eller voldgiftssag eller udenretligt på initiativ af parterne selv. En syns- og skønsforretning udmeldt af retten i forbindelse med, at der er anlagt en retssag eller voldgiftssag om ansvaret for en byggeskade, vil de facto udsætte eller suspendere offentliggørelsen, netop fordi der allerede er anlagt en sag. Ved syn og skøn er det en neutral sagkyndig, der besigtiger bebyggelsen på baggrund af spørgsmål stillet af parterne. Den sagkyndige afgiver herefter en erklæring, der skal give en forståelse af sagens konkrete tekniske forhold. Den sagkyndige skal ikke optræde som dømmende myndighed og placere et ansvar og foretager heller ikke en økonomisk eller juridisk vurdering af skadernes eller ansvarets betydning. En syns- og skønsrapport kan derfor ikke i sig selv udgøre et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, om en udførende er ansvarlig for en byggeskade. Kritikken er taget til efterretning og det er vurderet hensigtsmæssigt, at offentliggørelsen først sker 5 måneder efter, at de involverede, jf. 27 i bekendtgørelsen, har modtaget eftersynsindberetning og skadesoversigt fra forsikringsselskabet. Offentliggørelsen er således ændre fra de 4 måneder, der var foreslået i høringsudkastet, til 5 måneder. Herved får de involverede parter mulighed for at gennemføre en syns- og skønsforretning, hvis de ikke mener, de har udført eller medvirket til at udførelsen af arbejder, hvor der er konstateret en dækningsberettiget byggeskade. Det vurderes, at størstedelen af syns- og skønsforretninger vil kunne gennemføres indenfor en periode på 5 måneder, hvorfor denne offentliggørelsesfrist synes rimelig. Derudover sker der en ændring af 35 i bekendtgørelsesudkastet, således at forsikringsselskabet får hjemmel til at ændre i eftersynsindberetningen eller skadesoversigten, hvis forsikringsselskabet modtager nye oplysnin-

21 21/28 ger om en bebyggelses forhold. Nye oplysninger kan f.eks. kunne fremkomme ved fremsendelse af en syns- og skønsrapport. I forlængelse af ændringen af bestemmelsen gives der endvidere hjemmel til, at Erhvervs- og Byggestyrelsen ændrer eller sletter allerede offentliggjorte oplysninger, såfremt forsikringsselskabet ændrer i eftersynsindberetningen eller i skadesoversigten. Hvis syns- og skønsforretningen finder sted efter offentliggørelsen, leder den reviderede bestemmelse til, at der vil finde offentliggørelse sted men denne kan være kortvarig, hvis en efterfølgende syns- og skønsforretning giver forsikringsselskabet anledning til at ændre i skadesoversigten eller eftersynsindberetningen. Med den reviderede bestemmelse vil forsikringsselskabet ikke have pligt til at ændre skadesoversigten eller eftersynsindberetningen, hvis forsikringsselskabet (eller den bygningssagkyndige, som forsikringsselskabet anvender til eftersynet) ikke finder anledning til at ændre sin vurdering. I sådanne tilfælde må den udførende eller den involverede rådgiver anlægge en voldgiftssag eller en retssag for at få offentliggørelsen suspenderet. Kritikken er således imødekommet ved at give parterne bedre tid til at gennemføre et syn og skøn, forinden der sker offentliggørelse. Samtidig er der indført en ny bestemmelse i bekendtgørelsesudkastet, der giver forsikringsselskabet hjemmel til at ændre i eftersynsindberetningen eller skadesoversigten, hvis forsikringsselskabet modtager nye oplysninger om en bebyggelses forhold. Endelig er der givet hjemmel til, at Erhvervs- og Byggestyrelsen kan ændre i allerede offentliggjorte oplysninger. Derudover kan syn og skøn ikke suspendere eller udsætte offentliggørelse. Ordningen vil 2 år efter lovændringens ikrafttrædelse blive evalueret, der vil i den forbindelse blive set på offentliggørelsesordningen Der er ikke et incitament til at fremme udbedring af byggeskader Dansk Byggeri og Tekniq anfører i deres høringssvar, at der ikke er et incitament i offentliggørelsesordningen til at udbedre de byggeskader, der opstår på bebyggelsen efter 1-års eftersynet. Dansk Byggeri og Tekniq foreslår, at der slet ikke skal ske offentliggørelse af de virksomheder, der inden en vis frist efter, at byggeskaden er anerkendt som dækningsberettiget, udbedrer byggeskaden. Et af formålene med indførelsen af byggeskadeforsikring er at få nedbragt antallet af fejl og mangler i byggeriet, hvilket blandt andet er til gavn for forbrugeren. Det er derfor vigtigt, at ordningen sikrer, at entreprenøren har et incitament til at bygge uden byggeskader, allerede når

22 22/28 bebyggelsen opføres. Offentliggørelsesordningen skal dermed have en præventiv virkning på de entreprenører, der bygger nyt. Der er både fordele og ulemper ved at lave et system, hvor navnet på den entreprenør, der udbeder byggeskaden inden en vis frist, ikke offentliggøres. Fordelen ved at indbygge en udbedringsperiode for entreprenøren vil være, at entreprenøren får et incitament til hurtigt at få udbedret byggeskaden. På den anden side er de skader, der er dækket af byggeskadeforsikringen, væsentlige byggeskader, der slet ikke bør opstå, da de bl.a. kan have sikkerheds- og sundhedsmæssige konsekvenser for beboeren. Samtidig vil det være svært at finde en passende udbedringsperiode. Udbedringsperioden må ikke være så kort, at entreprenøren ikke kan nå at udbedre en måske ganske omfangsrig byggeskade. Modsat må udbedringsperioden heller ikke blive for lang, så entreprenøren har et incitament til at vente med at udbedre, da udbedringen blot skal ske inden fristen udløber. Derudover vil en løsning med en løbende udbedringsperiode øge de administrative omkostninger, idet det skal kontrolleres, at udbedringen er foretaget, og at den er foretaget korrekt. Af bekendtgørelsesudkastets 36 fremgår det, at hvis en byggeskade opdages og udbedres inden 1-års eftersynet, sker der ikke offentliggørelse. Der er således et incitament for at udbedre en byggeskade hurtigt. Der er ikke givet entreprenøren mulighed for at undgå offentliggørelse ved at udbedre en byggeskade indenfor en fastsat tidsfrist. Dog vil der fortsat ikke ske offentliggørelse, hvis en byggeskade opdages og udbedres inden 1-års eftersynet. Der vil heller ikke ske offentliggørelse, så længe der verserer en retssag eller voldgiftsag om ansvaret for byggeskaden Forsikringsselskabernes vurdering af, om en byggeskade er dækningsberettiget Danske ARK, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Dansk Byggeri anfører i deres høringssvar, at det er forkert, at det er forsikringsselskaberne, der efter at en bygningssagkyndig har gennemgået bebyggelsen, skal vurdere, hvem der har udført eller medvirket til udførelsen af en byggeskade, da forsikringsselskabet ikke er en domstolsmyndighed. Forsikringsselskabet skal alene konstatere, hvem der har udført eller medvirket til udførelsen af arbejder, hvor der er konstateret en dæknings-

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 22. februar 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Almindelige Garantifondsbestemmelser Danske Tagdækkermestres Brancheforening

Almindelige Garantifondsbestemmelser Danske Tagdækkermestres Brancheforening Obligatorisk byggeskadeforsikring: eftersyn Tagdækkermestres og offentliggørelse. Brancheforenings Hvilke Tagdækker byggerier mestres er omfattet Brancheforening af forsikringspligten? i stand til boliger

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 17. april 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen.

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen. Boligudvalget L 177 - Svar på Spørgsmål 28 Offentligt Spørgsmål A: Ministeren bedes uddybe besvarelsen af de spørgsmål, der er stillet til lovforslaget med særligt vægt på svarene vedrørende skimmelsvamp,

Læs mere

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 1 af 9 sider Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 2 af 9 sider Indholdsfortegnelse 1.... 3 1.1 Formål med ordningen... 3 1.2 IT-system... 4 1.3 Hvordan gennemføres en sag i BSFS...

Læs mere

Orienteringsmøder 2007

Orienteringsmøder 2007 Orienteringsmøder 2007 Byggeskadeforsikring digitale afleveringer vejledninger om fugt og skimmelsvampe v/ole Bønnelycke To skadesager om fugt og skimmelsvampe v/jens Dons og Jørgen Wegener Pause Byggetekniske

Læs mere

BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN. Sådan foregår eftersynet. Deres opgaver som ejer. Sådan bruger De eftersynsrapporten

BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN. Sådan foregår eftersynet. Deres opgaver som ejer. Sådan bruger De eftersynsrapporten BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN Sådan foregår eftersynet Deres opgaver som ejer Sådan bruger De eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København

Læs mere

BYGGESKADEFORSIKRING

BYGGESKADEFORSIKRING CENTER FOR BYGGERI BYGGESKADEFORSIKRING BYGGELOVSDAG 2016 Oplæg v. fuldmægtig/advisor, Dorthe Christophersen, dch@tbst.dk Trafik- og Byggestyrelsen, Center for Byggeri November 2016 PROGRAM 1. Intro til

Læs mere

Byggeskadefonden orienterer 2007

Byggeskadefonden orienterer 2007 Byggeskadefonden orienterer 2007 Nye tiltag til at forbedre byggeriets kvalitet og effektivitet v/ole Bønnelycke Typiske svigt ved eftersynene bl.a. rumventilation v/jørgen Wegener Pause Væsentlige skadesager

Læs mere

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten BvB information 2011 5-års eftersyn Sådan foregår eftersynet Dine opgaver som ejer Sådan bruger du eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København K Telefon

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

UDKAST. Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 7 Offentligt 2. oktober 2007 UDKAST Sag 07/05004 anl/lsf Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring I medfør af 25 B, stk. 7, 25 C, stk. 5, 25 E, stk. 4 og 25 F, stk. 4 og

Læs mere

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Velfærdsministeriet Byfornyelse & leje J.nr. 2008-6877 nho 28. november 2008 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om leje af almene boliger,

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. opfølgning af. 1-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. opfølgning af. 1-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 opfølgning af 1-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger NOTAT Dato: 22. november 2012 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2012-2417 Sagsbehandler: lag/mpk Dok id: Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring Dagsorden

Obligatorisk byggeskadeforsikring Dagsorden Obligatorisk byggeskadeforsikring Dagsorden 1. Baggrund og formål 2. Kommunernes rolle ved - Ansøgning om byggetilladelse - Færdigmelding af byggeriet 3. Evaluering og kommende initiativer Hvorfor en byggeskadeforsikring?

Læs mere

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten BvB information 2011 1-års eftersyn Sådan foregår eftersynet Dine opgaver som ejer Sådan bruger du eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København K Telefon

Læs mere

Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring

Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring Ejerdokumentation for byggeriets opførelse. Afgives i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse. Bygningsinspektoratet Planlægning og Byggeri

Læs mere

Vejledning om byggeskadeforsikring

Vejledning om byggeskadeforsikring Vejledning om byggeskadeforsikring 1. Indledning 2 2. Kort om byggeskadeforsikring 2 2.1. Baggrund og formål 2 2.2 Hvilke fordele giver byggeskadeforsikringen? 3 2.3 Hvem skal tegne forsikringen, og hvem

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

VEJLEDNING OM BYGGESKADEFORSIKRING

VEJLEDNING OM BYGGESKADEFORSIKRING Juni 2016 VEJLEDNING OM BYGGESKADEFORSIKRING - Revideret juni 2016 Få mere information om byggeskadeforsikring: - Boligejer.dk - TBST.dk - Bygningsreglementet.dk - Retsinformation.dk Vejledningen består

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. forberedelse af. 5-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. forberedelse af. 5-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 forberedelse af 5-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

BYGGESKADEFORSIKRING - Revideret januar 2019

BYGGESKADEFORSIKRING - Revideret januar 2019 VEJLEDNING OM. BYGGESKADEFORSIKRING - Revideret januar 2019 Vejledningen består af 4 dele + bilag: Den første del beskriver de overvejelser, der er relevante i forbindelse med en ansøgning om byggetilladelse.

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Januar 2011. Evaluering af den obligatoriske byggeskadeforsikringsordning

Erhvervs- og Byggestyrelsen Januar 2011. Evaluering af den obligatoriske byggeskadeforsikringsordning Erhvervs- og Byggestyrelsen Januar 2011 Evaluering af den obligatoriske byggeskadeforsikringsordning 2/14 1. Baggrunden for evalueringen Den obligatoriske byggeskadeforsikring blev indført ved lov nr.

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. opfølgning af. 5-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. opfølgning af. 5-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 opfølgning af 5-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 27/2 LSF 176 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 216 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 27-2225 Fremsat den 1. april 28 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering. (Byggeskadeforsikring, m.v.

Forslag til Lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering. (Byggeskadeforsikring, m.v. Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 58 Offentligt 21. december 2006 /lj/lsf UDKAST Forslag til Lov om ændring af byggeloven, lov om almene boliger m.v. og lov om bygnings- og boligregistrering (Byggeskadeforsikring,

Læs mere

Opsamling og besvarelse af spørgsmål - Byggelovsdagene 2010

Opsamling og besvarelse af spørgsmål - Byggelovsdagene 2010 3. november 2010 /rbh Opsamling og besvarelse af spørgsmål - Byggelovsdagene 2010 I forlængelse af Erhvervs- og Byggestyrelsens oplæg på Byggelovsdagene 2010 følger nedenfor en besvarelse af de spørgsmål,

Læs mere

Aftalegrundlaget var blandt andet ABT 93, der regulerer forhold mellem bygherre og entr e- prenør.

Aftalegrundlaget var blandt andet ABT 93, der regulerer forhold mellem bygherre og entr e- prenør. Advokatpartnerselskab Kalvebod Brygge 39-41 DK - 1560 København V Telefon: +45 33 300 200 Fax: +45 33 300 299 www.lundelmersandager.dk CVR nr. 32 28 39 34 SENDT PR. E-MAIL: nir@ringsted.dk Ringsted Kommune

Læs mere

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse VEJLEDNING OM Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: December 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Redegørelse... 3 2.1. Generelt...

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Orienteringsmøder 2006

Orienteringsmøder 2006 Orienteringsmøder 2006 Byggeskadeforsikring for privat boligbyggeri v/ole Bønnelycke Mere præcise eftersyn! v/jørgen Wegener Pause Eksempler på svigt og skader fra det virkelige liv v/jens Dons og Gorm

Læs mere

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold)

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation

Læs mere

Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Bekendtgørelse om byggeskadeforsikring BEK nr 1292 af 24/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 13. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 07/05004 Senere

Læs mere

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer Finanstilsynet Att.: Pia Andersen Århusgade 110 2100 København Ø København, den 3. juni 2013 Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til

Læs mere

Boligudvalget L 177 - Bilag 15 Offentligt. Betænkning afgivet af Boligudvalget den 24. maj 2007. Betænkning. over

Boligudvalget L 177 - Bilag 15 Offentligt. Betænkning afgivet af Boligudvalget den 24. maj 2007. Betænkning. over Boligudvalget L 177 - Bilag 15 Offentligt Til lovforslag nr. L 177 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Boligudvalget den 24. maj 2007 Betænkning over Forslag til lov om ændring af byggeloven, lov

Læs mere

Regelgrundlaget vedr. børnetilskud og andre familieydelser

Regelgrundlaget vedr. børnetilskud og andre familieydelser Regelgrundlaget vedr. børnetilskud og andre familieydelser Af egen drift overfor socialministeriet rejst nogle spørgsmål om regelgrundlaget vedrørende børnetilskud og andre familieydelser. FOB nr. 84.166

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011

Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011 Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011 Ansvarsbegrænsninger ABR 89 indeholder en række forskellige ansvarsbegrænsninger. Formålet med ansvarsbegrænsninger er at indskrænke

Læs mere

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 1. Indledning Et udkast til bekendtgørelsen har i perioden

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Bevissikringsaftalen - ejerskifteforsikring

Bevissikringsaftalen - ejerskifteforsikring Bevissikringsaftalen - ejerskifteforsikring Aftale om bevissikring og regresfrafald mellem ejerskifteforsikringsselskaber og de bygningssagkyndiges ansvarsforsikringsselskaber (bevissikringsaftalen) af

Læs mere

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud 17. oktober 2012 Nyhedsbrev M&A/ Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud Den 2. oktober 2012 offentliggjorde Finanstilsynet vejledning nr. 9475 om bekendtgørelse om overtagelsestilbud ( Vejledningen

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 27. marts 2019 2018-5990 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført i samarbejde

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 13. januar 2011 FM 2011/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Formålet med forslaget er at få en mere effektiv håndhævelse af reglerne i Inatsisartutloven om indhentning

Læs mere

FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE. - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring. - Nytårskur hos DLA Piper

FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE. - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring. - Nytårskur hos DLA Piper FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring - Nytårskur hos DLA Piper AB 18 OG ABR 18 ER NU SENDT I HØRING I 2015 blev AB-udvalget, bestående af 14 repræsentanter fra offentlige

Læs mere

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Juridiske forhold Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Kvalitetssikring Ny bekendtgørelse nr. 1179 af 04 10 2013 Offentligt byggeri Kvalitet, OPP og totaløkonomi

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

ANBEFALINGER TIL AT ØGE KENDSKABET TIL ORDNINGEN OG SIKRE EN HØJERE TEGNINGSPROCENT

ANBEFALINGER TIL AT ØGE KENDSKABET TIL ORDNINGEN OG SIKRE EN HØJERE TEGNINGSPROCENT BYGGESKADEFORSIKRINGSORDNINGEN ANBEFALINGER TIL AT ØGE KENDSKABET TIL ORDNINGEN OG SIKRE EN HØJERE TEGNINGSPROCENT Afgivet af en arbejdsgruppe under Energistyrelsen med repræsentanter fra Brancheforeningen

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri

Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780510 Fax 7262 6790 dch@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Juni 2017 Vejledning

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Boligudvalget 2010-11 L 89, endeligt svar på spørgsmål 17 Offentligt Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 12. maj 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-7005-0036

Læs mere

Nedenfor uddybes kommunens ønsker. 19. juli Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Kathrine Pejstrup Cramer

Nedenfor uddybes kommunens ønsker. 19. juli Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Kathrine Pejstrup Cramer KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 19. juli 2018 Høringssvar fra Københavns Kommune til forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene

Læs mere

P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH. Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse

P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH. Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 310 Offentligt P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse

Læs mere

VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER

VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER SKOVBURREN UVENTILEREDE TAGKASSETTER STORE OVENLYSKASSER UTÆT DAMPSPÆRRE

Læs mere

Klager. J.nr. 2012-0004 UL/bib. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2012-0004 UL/bib. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. Ejendomsmæglere MDE John Oppermann Wentzlau og Steen Grosen Fisketorvet 11 4200 Slagelse Nævnet har modtaget klagen den 12. januar 2012. Klagen

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af byggeloven

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af byggeloven H Ø RI NGSNO T AT 15. januar 2014 Ref. RBH Byggeri og energieffektivitet Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af byggeloven Udkast til forslag til lov om ændring af byggeloven har været sendt

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Version 1.0 27-04-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 VOLDGIFTSINSTITUTTETS REGLER FOR JURIDISKE / TEKNISKE UDTALELSER

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010 Sag 30/2009 (1. afdeling) Helle Midtgaard, Jesper Levin Aamand og Luke Simmonds (advokat Jens Jordahn for alle) mod Nykredit Forsikring A/S og Lokal

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0041 Dok.: HTR40329 Besvarelse af spørgsmål nr. 7 af 12. januar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2010/1 LSF 62 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-7278 Fremsat den 17. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

Foreningen har herefter følgende bemærkninger til lovforslagets enkelte dele:

Foreningen har herefter følgende bemærkninger til lovforslagets enkelte dele: Undervisningsministeriet Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K København, den 28. januar 2019 Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser, lov om folkeskolen,

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Beretning. bestilling af tilstandsrapporter og byggesagkyndiges uvildighed. Beretning nr. 6 Folketinget 2011-12

Beretning. bestilling af tilstandsrapporter og byggesagkyndiges uvildighed. Beretning nr. 6 Folketinget 2011-12 Beretning nr. 6 Folketinget 2011-12 Beretning afgivet af By- og Boligudvalget den 7. juni 2012 Beretning om bestilling af tilstandsrapporter og byggesagkyndiges uvildighed 1. Indledning Folketingets By-

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 15. maj 2012 KENDELSE Klager ctr. EDC Bent Nielsen A/S v/ Tryg Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 11. august 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

byggeskadefonden 5-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014

byggeskadefonden 5-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014 5-års eftersyn forberedelse udførelse, opfølgning august 2014 byggeskadefonden tidsplan for 1-års og 5-års eftersyn 0 mdr. Faktisk aflevering 3 mdr. Orientering af bygningsejer og kommune om 1-års eftersyn

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0102-00025 03-09-2018 Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring

Læs mere

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven Kommunaludvalget 2012-13 L 4 Bilag 1 Offentligt Enhed IT og CPR Sagsbehandler GK Koordineret med [INI] Sagsnr. 1207136 Doknr.1033168 Dato 25. september 2012 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg

Læs mere

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 185 Bilag 1 Offentligt MINISTEREN Dato Høringsnotat 7. februar 2019 J. nr. Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Notat om de indkomne høringssvar vedrørende

Læs mere

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen BEK nr 1516 af 13/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-5144854 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Læs mere

MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN

MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN Hovedemner Mangler Reklamation Forældelse Garanti og tilbagehold Projekteringsansvar Udviklingsskade Voldgift, syn & skøn Mindelighedsaftaler

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2011-0037 li. København, den 30. juni 2011 KENDELSE. ctr. EDC Bent Nielsen A/S Græsted Hovedgade 4a 3230 Græsted

Klagerne. J.nr. 2011-0037 li. København, den 30. juni 2011 KENDELSE. ctr. EDC Bent Nielsen A/S Græsted Hovedgade 4a 3230 Græsted 1 København, den 30. juni 2011 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Bent Nielsen A/S Græsted Hovedgade 4a 3230 Græsted Nævnet har modtaget klagen den 28. februar 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 11. oktober 2017 blev der efter skriftlig procedure, i sag 370 2016-6989 17/00160 AA mod Ejendomsmægler Thomas Lausen afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 30. juli 2016 har AA indbragt ejendomsmægler

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar. Kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar. Kommentarer hertil er anført i kursiv. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - Bilag 147 Offentligt Kontor/afdeling Forsyning Dato 04. januar 2019 Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om fjernaflæste

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp

Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 140 Offentligt 21. august 2007 Til Folketingets Boligudvalg Sag 07/04849 Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp 1. Baggrund I den senere tids debat har

Læs mere