Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp"

Transkript

1 Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 140 Offentligt 21. august 2007 Til Folketingets Boligudvalg Sag 07/04849 Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp 1. Baggrund I den senere tids debat har der været fokus på problemet vedrørende forekomst af skimmelsvamp i boliger, såvel nye boliger som eksisterende boliger. Der er derfor taget en række initiativer, der skal bidrage til at afhjælpe problemet. Folketinget har den 1. juni 2007 vedtaget en ændring i byggeloven med krav om en byggeskadeforsikring for nybyggeri af boliger, hvor professionelle står for byggeprocessen, og indgår aftaler med håndværkere. Forventningen er, at loven vil medvirke til at fjerne problemet med skimmelsvamp i nybyggeri. I det reviderede bygningsreglement BR07 er der også indført nye bestemmelser mod fugt mv. Derudover har Socialministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet igangsat et arbejde, der skal føre til en vejledning til kommunerne om regelsættet, der skal benyttes i sager om skimmelsvamp. Vejledningsindsatsen vil ske i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. For at vurdere omfanget af problemet med skimmelsvamp har Socialministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet desuden iværksat en spørgeskemaundersøgelse om behandling af henvendelser om skimmelsvamp vedrørende eksisterende boliger, skoler og daginstitutioner i kommunerne, husleje- og beboerklagenævn samt i statsforvaltningerne (klagesager efter byggeloven). Spørgeskemaundersøgelsen havde bl.a. til hensigt at belyse omfanget af problemer med skimmelsvamp, hvilke lovgivninger kommunerne behandler disse typer henvendelser efter, sagsbehandlingstider, behovet for medvirken af eksterne specialister og årsagerne til problemerne. Endvidere skulle undersøgelsen vurdere, hvorvidt der er behov for at foretage justeringer i regelsættet af betydning for indsatsen mod skimmelsvamp. 2. Resultater af undersøgelsen SBi har gennemført undersøgelsen og indsamlet data for Økonomi- og Erhvervsministeriet og Socialministeriet i perioden januar til maj Alle kommuner og statsforvaltninger har modtaget spørgeskemamaterialet. I alt har 67 kommuner og 4 statsforvaltninger helt eller delvist besva-

2 2/8 ret spørgeskemaerne. Resultaterne er opgjort i forhold til den lovgivning, kommunerne har behandlet sagerne efter: Byggelov, under Økonomi- og Erhvervsministeriet, Lov om byfornyelse og udvikling af byer, under Socialministeriet, Lov om leje samt lov om midlertidig regulering af boligforholdene, under Socialministeriet, Lov om leje af almene boliger, under Socialministeriet, Lov om almene boliger m.v. om kommunernes tilsyn med de almene boligorganisationer, under Socialministeriet. På baggrund af svarprocenten er det vurderingen, at undersøgelsen overordnet giver et dækkende billede. Tallene i undersøgelsen skal dog tages med et vist forbehold af følgende årsager: Besvarelserne er i mange tilfælde baseret på kommunernes skøn over såvel telefoniske henvendelser som skriftlige henvendelser. Borgerhenvendelser med klager over forekomst af skimmelsvamp i bygninger til de kommunale forvaltninger, huslejenævn og beboerklagenævn kan komme fra alle typer boligbrugere: lejere i private og almene udlejningsbyggerier samt fra andelsboliger, ejerlejligheder og private enfamiliehuse. Boligejere kan fx henvende sig umiddelbart efter køb af bolig, eller hvor der er tvister i en ejerboligforening. Det betyder, at nogle henvendelser drejer sig om privatretlige spørgsmål, der ikke vedrører de nævnte lovgivninger. Det kan ikke udelukkes, at visse henvendelser er talt med flere gange, fordi en kommune kan have haft henvendelsen i flere forvaltninger. Tilsvarende kan en skriftlig og en telefonisk henvendelse i samme sag være talt med to gange. På samme måde kan en henvendelse fra et nævn ligeledes være behandlet hos en forvaltning i en kommune. Der kan være forskellig praksis i kommunerne omkring processerne for behandling af denne type borgerhenvendelser. Nogle kommuner anvender primært byggelovens bestemmelser, andre anvender hyppigere bestemmelserne i Socialministeriets lovgivninger. Henvendelser om skimmelsvamp Der var i 2005 og 2006 i alt henholdsvis 721 og 783 henvendelser til kommunerne vedrørende skimmelsvamp i boliger, jf. tabel 1. Byggeloven er den mest anvendte lov til håndtering af sager vedr. skimmelsvamp i boliger efterfulgt af lejeloven og byfornyelsesloven. Ca. 80 pct. af de henvendelser, der vedrører byggeloven, modtog kommunerne telefonisk, mens antallet af telefoniske henvendelser vedrørende Socialministeriets lovgivninger udgjorde ca. 60 pct. af alle henvendelser på dette område.

3 3/8 Tabel 1: Antal henvendelser til kommunerne vedrørende skimmelsvamp Telefonisk Skriftligt I alt Boliger, anvendt lovgivning Byggelov (ØEM) Lov om byfornyelse og udvikling af byer (SM) Lov om leje & lov om midlertidig regulering af boligforholdene (inklusiv sagsbehandling i huslejenævn) (SM) Lov om leje af almene boliger (inklusiv sagsbehandling i beboerklagenævn) (SM) Lov om almene boliger m.v. og kommunernes tilsyn med de almene boligorganisationer (SM) I alt boliger Skoler, byggelov (ØEM) Daginstitutioner, byggelov (ØEM) For skoler var antallet af byggelovssager henholdsvis 22 og 48 i de to år, og for daginstitutioner var antallet af sager henholdsvis 23 og 28 i de to år. Kommunerne foretog besigtigelse i stort set alle disse sager. Håndtering af sager vedr. skimmelsvamp Ca. 45 pct. af samtlige henvendelser vedrørende byggeloven blev løst telefonisk, jf. tabel 2. Københavns Kommune, som indmeldte langt de fleste henvendelser, løste 95 pct. af henvendelserne vedrørende byggeloven telefonisk. For byfornyelsesloven blev ca. 25 pct. af henvendelserne løst telefonisk. Det vurderes, at henvendelser, der løses telefonisk, sjældent er af alvorlig karakter eller er sager, der er af privatretlig karakter og ikke skal løses med kommunens medvirken. På de øvrige lovgivningsområder er der ikke registreret telefonisk løsning.

4 4/8 Tabel 2: Kommunernes håndtering af henvendelser vedrørende skimmelsvamp i boliger, antal sager Besigtigelse Løst telefonisk Løst skriftligt Varsling af påbud Afgivning af påbud Anvendt lovgivning Byggelov Lov om byfornyelse Lov om leje Lov om leje almene Lov om tilsyn almene I alt Antallet af henvendelser relateret til byggeloven, som enten blev løst efter en skriftlig kommunal udmelding eller efter en varsling/afgivelse af påbud om afhjælpning, var 61 i 2005 og 81 i I 13 tilfælde i 2005 og 18 i 2006 er der blevet udstedt påbud. Antallet af henvendelser vedrørende byfornyelsesloven, som enten blev løst efter en skriftlig udmelding eller efter afgivelse af forbud mod fortsat benyttelse, var 72 i 2005 og 77 i Af disse sager blev der ikke afgivet påbud i I 2006 blev der afgivet forbud i 2 sager. Generelt antages ovenstående henvendelser inden for såvel byggeloven som byfornyelsesloven at have en mere alvorlig karakter end telefoniske henvendelser. Kommunerne foretog besigtigelse i stort set alle skriftlige byggelovssager. Ingen af de store kommuner afgav påbud om afhjælpning, og alene Ålborg Kommune afgav et varsel om påbud. Kommunerne foretog besigtigelse i stort set samtlige henvendelser, der var indmeldt skriftligt vedrørende Socialministeriets lovgivning, jf. tabel 1 og 2. Der blev afgivet 2 forbud mod fortsat benyttelse af en bolig (kondemnering) med hjemmel i byfornyelsesloven i 2006 og ingen i Huslejenævnene havde ca henvendelser om året, og beboerklagenævnene havde ca. 800 henvendelser om året i 2005 og Alene ca. 75 af henvendelserne til huslejenævnene om året og ca. 20 af henvendelserne til beboerklagenævnene om året vedrørte skimmelsvamp. Disse tal indgår i tabel 1 under Lov om leje & lov om midlertidig regulering af boligforholdene og Lov om leje af almene Boliger. De to nævn er underlagt en anden administrativ praksis end de kommunale forvaltninger og behandler alle henvendelser skriftligt. Derfor kan der ikke i disse sager antages, at skriftlige afgørelser sædvanligvis drejer sig om alvorlige tilfælde.

5 5/8 Særlig ekspertise inddraget Kommunerne inddrog embedslægen i ca. 20 pct. af de boligsager relateret til byggeloven, som ikke blev løst telefonisk, dvs. i sager årligt i 2005 og Kommunerne inddrog embedslægen i 9 pct. af sagerne vedrørende skimmelsvamp i boliger løst efter byfornyelsesloven. Embedslægen blev inddraget i 17 pct. af skolesagerne og i 33 pct. af sagerne vedrørende daginstitutioner. Kommunerne inddrog anden ekspertise i stort set alle sager i skoler og daginstitutioner. Huslejenævnene inddrog den kommunale byggetekniske ekspertise i sagsbehandlingen i 18 pct. af henvendelserne og anden ekspertise i 7 pct. af henvendelserne. Beboerklagenævnene inddrog den kommunale byggetekniske ekspertise i sagsbehandlingen i 31 pct. af henvendelserne og anden ekspertise i 13 pct. af henvendelserne. Sagsbehandlingstid I spørgeskemaerne vedrørende de to ministeriers lovgivning var der for hvert af de to år 4 rubrikker til indrapportering om sagsbehandlingstid, jf. tabel 3. Det samlede antal sager summerer ikke til antal sager i tabel 2. Dette kan bl.a. skyldes, at sagerne fortsat er under behandling. Samtidig har en del kommuner, herunder Københavns Kommune, ikke fundet det muligt konkret at opgøre sagsbehandlingstiden på de enkelte sager om skimmelsvamp, da 95 pct. af sagerne blev behandlet telefonisk med kort sagsbehandlingstid.

6 6/8 Tabel 3: Sagsbehandlingstider på henvendelser vedrørende skimmelsvamp i boliger Afsluttet under 3 måneder Afsluttet efter 3 til 6 måneder Afsluttet efter 6 til 12 månedeneder Afsluttet efter mere end 12 må- I alt Anvendte lovgivning Byggelov Lov om byfornyelse og udvikling af byer Lov om leje & lov om midlertidig regulering af boligforholdende Lov om leje af almene boliger Lov om almene boliger m.v. og kommunernes tilsyn med de almene boligorganisationer I alt boliger Skoler Daginstitutioner Samlet er billedet, at ca. 70 pct. af sagerne løses inden 3 måneder. For sager vedrørende byggelov løses ca. 55 pct. af sagerne inden 3 måneder. Kun få sager trækker ud over ét år. Klager over kommunernes afgørelser vedrørende byggelov Statsforvaltningerne modtog i 2005 og 2006 i alt 7 klager over kommunernes afgørelser i sager om skimmelsvamp efter byggeloven. I samtlige sager erklærede klageinstansen sig enig i kommunernes afgørelser. Årsag til forekomst af skimmelsvamp Spørgeskemaerne indeholdt 3 rubrikker til kommunernes vurdering af årsagen til forekomsten af skimmelsvamp: 1) manglende vedligeholdelse, 2) brugeradfærd, 3) andet, herunder at tidligere byggelovgivningers krav til isolering og ventilation var mere lempelige end den nugældende lovgivnings krav, samt byggesjusk og konstruktionsmangler. København var den eneste kommune med et tilstrækkeligt antal sager med skimmelsvamp i boliger relateret til byggeloven (i alt 100) til at foretage statistiske beregninger. Kommunen vurderede, at samtlige sager kunne rubriceres i årsagskategori 3 og specifikt skyldes tidligere byggelovgivningers lempelige krav til isolering og ventilation. Desuden rubriceredes 30 pct. af sagerne også at være forårsaget af brugeradfærd. De øvrige kommuner, som hver især havde meget få sager, vurderede årsagerne til forekomsten af skimmelsvamp at være ligeligt fordelt på de 3 kategorier.

7 7/8 For sagsbehandlingen vedrørende skoler og daginstitutioner efter byggeloven vurderede kommunerne, at brugeradfærd meget sjældent var årsag til forekomst af skimmelsvamp. Hovedårsagen var kategori 3, tidligere byggelovgivningers lempelige krav til isolering og ventilation samt byggesjusk og konstruktionsmangler. De to nævn, huslejenævn og beboerklagenævn, vurderede årsagerne forskelligt. Huslejenævnene vurderede, at manglende vedligeholdelse var hovedårsagen til forekomsten af skimmelsvamp i de private lejeboliger, mens beboerklagenævnene vurderede årsagerne til forekomst af skimmelsvamp i almene boliger for ligeligt fordelt mellem de 3 kategorier. Samlet er billedet, at der i mange sager er mere end én årsag til forekomsten af skimmelsvamp. Kommunernes vurdering af behov for justeringer i gældende regelsæt Kommunernes tilbagemeldinger vedrørende det gældende regelsæt har været begrænset. Én kommune anfører, at den ikke ser behov for justeringer, og én kommune ønsker en præcisering af hvilke myndigheder og forvaltninger, der har ansvaret for løsning af skimmelsvampsager. Desuden har flere kommuner givet udtryk for et behov for en vejledning eller en drejebog i henhold til lovgivningen om behandling af skimmelsvampesager i eksisterende byggeri. 3. Konklusion De fleste henvendelser til kommunerne er telefoniske, og de fleste sager vedrørende byggeloven og byfornyelsesloven løses telefonisk. Disse sager vurderes på den baggrund at være sundhedsmæssigt mindre alvorlige eller af privatretlig karakter. Antallet af sager, som vurderes at have en mulig alvorligere karakter, er sager i vedrørende byggeloven, og sager i vedrørende byfornyelsesloven. Af disse sager blev der givet påbud om afhjælpning af skimmelsvampen i sager vedrørende byggeloven og forbud i 2 sager angående byfornyelsesloven. Hertil kommer henvendelser vedrørende lejelov og almenboliglov, hvor huslejenævn og beboerklagenævn behandler nogle af de indkomne henvendelser. Det er for disse typer henvendelser ikke muligt på det foreliggende grundlag at skelne mellem alvorlige og mindre alvorlige sager. Et skøn er således, at i alt sager om året kan have alvorlig karakter. Antallet af sager der vurderes kan have alvorlig karakter, er nogenlunde sammenfaldende med antallet af sager, som kommunerne foretager besigtigelse i.

8 8/8 Kommunerne inddrager embedslæger mv. i udbredt omfang ved løsning af skimmelsvampsager. For så vidt angår sagsbehandlingstiden i sager om skimmelsvamp er det samlede billede, at ca. 70 pct. af sagerne løses inden 3 måneder. Kommunernes afgørelser på byggelovsområdet bliver i det store og hele accepteret, så kun få sager indbringes for klageinstansen. Ingen afgørelser fra klageinstansen går mod kommunernes afgørelser. På baggrund af undersøgelsen, kan årsagerne til forekomst af skimmelsvamp i indeklimaet ikke vurderes entydigt. I mange sager er der tale om flere årsager. Københavns Kommune, som har mange boligbyggerier af ældre dato, vurderer, at alle sager kan være forårsaget af de ældre bygningernes byggetekniske standard, hvad angår isolering og ventilation. Det er efter byggeloven fuldt lovligt med en uændret benyttelse af en lovlig opført bygning efter datidens byggeregler. I tilfælde med væsentlige ombygninger skal de på tidspunktet for ombygningen gældende nybygningskrav dog opfyldes. Huslejenævnene vurderer, at hovedårsagen til forekomsten af skimmelsvamp er manglende vedligeholdelse, mens beboerklagenævnenes årsagsvurdering stort set er ligeligt fordelt på de tre mulige kategorier. Kommunerne efterspørger ikke justeringer i regelsættet på området. Nogle kommuner efterspørger en vejledning på området, da det samlede relevante regelsæt vurderes vanskeligt at bruge. Socialministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet udarbejder en vejledning, som planlægges udsendt i høring i efteråret.

Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt. Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25.

Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt. Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Socialministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 25. september 2007 Udkast til Vejledning om kommunernes mulighed for at

Læs mere

23.10.2012 besigtigede Varde Kommune ejendommen Grønnegade 9 (6870). matr.nr. 1 n, Ølgod By, Ølgod

23.10.2012 besigtigede Varde Kommune ejendommen Grønnegade 9 (6870). matr.nr. 1 n, Ølgod By, Ølgod Varde Kommune Plan og Byg Toften 2 6818 Årre Tlf. 79946800 Fax 79947478 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk 29.04.2013 Lars Aabling Direkte tlf. 7994 7489 Byggesags nr. 12-1057 Dok. nr. Sags nr.

Læs mere

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Udkast 1110.07 til Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp Forord 1 1. Indledning 1 2. Lovgrundlag

Læs mere

Er der Fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i en

Er der Fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i en Er der Fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i en Almen bolig Fugt og skimmelsvamp ud af din bolig Det er vigtigt, at du lever i en sund bolig Der må ikke være fugt og skimmelsvamp

Læs mere

UDKAST VEJLEDNING OM KOMMUNERNES MULIGHED FOR AT GRIBE IND OVER FOR FUGT OG SKIMMELSVAMP I BOLIGER OG OPHOLDSRUM

UDKAST VEJLEDNING OM KOMMUNERNES MULIGHED FOR AT GRIBE IND OVER FOR FUGT OG SKIMMELSVAMP I BOLIGER OG OPHOLDSRUM Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 92 Offentligt UDKAST VEJLEDNING OM KOMMUNERNES MULIGHED FOR AT GRIBE IND OVER FOR FUGT OG SKIMMELSVAMP I BOLIGER OG OPHOLDSRUM Side 1 af 21 Indhold Indhold...2

Læs mere

Notat vedrørende høringssvar til udkast til vejledning om kommunernes mulighed for at gribe ind over for fugt og skimmelsvamp i boliger og opholdsrum

Notat vedrørende høringssvar til udkast til vejledning om kommunernes mulighed for at gribe ind over for fugt og skimmelsvamp i boliger og opholdsrum Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 19 Offentligt Velfærdsministeriet Byfornyelse og lejelovgivning J.nr. 2007-1418 psh 21. december 2007 Notat vedrørende høringssvar til udkast til vejledning

Læs mere

ER DER FUGT OG SKIMMELSVAMP I DIN LEJEBOLIG? INFORMATION TIL DIG, DER BOR I PRIVAT UDLEJNINGSBYGGERI

ER DER FUGT OG SKIMMELSVAMP I DIN LEJEBOLIG? INFORMATION TIL DIG, DER BOR I PRIVAT UDLEJNINGSBYGGERI ER DER FUGT OG SKIMMELSVAMP I DIN LEJEBOLIG? INFORMATION TIL DIG, DER BOR I PRIVAT UDLEJNINGSBYGGERI FUGT OG SKIMMELSVAMP UD AF DIN BOLIG DET ER VIGTIGT, AT DU LEVER I EN SUND BOLIG Der må ikke være fugt

Læs mere

Er der fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i. privat udlejningsbyggeri

Er der fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i. privat udlejningsbyggeri Er der fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i privat udlejningsbyggeri Fugt og skimmelsvamp ud af din bolig Det er vigtigt, at du lever i en sund bolig Der må ikke være fugt

Læs mere

Oversigt over bygningsmasse

Oversigt over bygningsmasse N O T AT 9. maj 2011 J.nr. 3401/1001-3053 Ref. PB Energieffektivisering Oversigt over bygningsmasse Bygningsbestand Den samlede bygningsbestand fordelt på anvendelser og ejerformer fremgår af tabel 1.

Læs mere

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP August 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 1. Tegn på skimmelsvamp... 4 2. Lovgrundlag... 5 2.1. Lejeloven... 5

Læs mere

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt Folketingets Boligudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato:7.12.2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk OKJ/ J.nr.

Læs mere

Embedslægernes rådgivning til kommunerne om fugt og skimmelsvampe

Embedslægernes rådgivning til kommunerne om fugt og skimmelsvampe j.nr. 6-3-3/1/HLH Orientering fra : Embedslægernes rådgivning til kommunerne om fugt og skimmelsvampe. Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 11 E-post info@sst.dk Dir. tlf. 7222

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet. Mindre sektoranalyse af opgaver på boligområdet

Økonomi- og Erhvervsministeriet. Mindre sektoranalyse af opgaver på boligområdet STRUKTURKOMMISSIONEN Sekretariatet Dato: J. nr.: Fil-navn: Økonomi- og Erhvervsministeriet. Mindre sektoranalyse af opgaver på boligområdet I notatet er foretaget en gennemgang af de love på boligområdet,

Læs mere

S 5660 - Offentligt. Som anført i min foreløbige besvarelse af 22. juni 2006 har jeg anmodet Odense Kommune om en redegørelse.

S 5660 - Offentligt. Som anført i min foreløbige besvarelse af 22. juni 2006 har jeg anmodet Odense Kommune om en redegørelse. S 5660 - Offentligt Folketingets Lovsekretariat Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 22. august 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk NH/ J.nr. 80-525 Under henvisning til

Læs mere

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp VEJ nr 46 af 05/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2007-1418 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 17. april 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Påbud om installation af udluftningsanlæg, Børnehaven Y

Påbud om installation af udluftningsanlæg, Børnehaven Y xxxxx Påbud om installation af udluftningsanlæg, Børnehaven Y Du har i brev af 26. november 2009 på vegne af Børnehaven Y klaget over Morsø Kommunes påbud om installation af udluftningsanlæg i børnehaven.

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 ARBEJDSGRUPPEN OM FRIKOMMUNEFORSØGET Sags nr.: 1100508 Dok. Nr.: 502890 Dato: 14. april 2011 ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 Frikommune Viborg Titel på forsøg Byggesagsbehandling

Læs mere

Dato: 12. november 2013

Dato: 12. november 2013 Dato: 12. november 2013 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Dansk Folkeparti, og Det Konservative Folkeparti om udmøntning af Energiaftalen

Læs mere

Gebyrvedtægt. Byggesagsbehandling

Gebyrvedtægt. Byggesagsbehandling Gebyrvedtægt Byggesagsbehandling Gældende fra 1. februar 2016 Kapitel 1 Formål 1. Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at de kommuner der vil opkræve gebyr for byggesagsbehandling

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag den 12. juni 2012. Ålsbovej 34, Ålsbo, 5560 Aarup Mat. nr. 28, Ålsbo by, Rørup. Den 28.

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse tirsdag den 12. juni 2012. Ålsbovej 34, Ålsbo, 5560 Aarup Mat. nr. 28, Ålsbo by, Rørup. Den 28. Besigtigelsesrapport Besigtigelse tirsdag den 12. juni 2012 Ålsbovej 34, Ålsbo, 5560 Aarup Mat. nr. 28, Ålsbo by, Rørup Den 28. juni 2012 Udført for Assens Kommune A. Indledning - formål med besigtigelsen

Læs mere

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen.

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen. Boligudvalget L 177 - Svar på Spørgsmål 28 Offentligt Spørgsmål A: Ministeren bedes uddybe besvarelsen af de spørgsmål, der er stillet til lovforslaget med særligt vægt på svarene vedrørende skimmelsvamp,

Læs mere

Ejendomsforeningen Kronjylland Middelgade 1 8900 Randers C

Ejendomsforeningen Kronjylland Middelgade 1 8900 Randers C Ejendomsforeningen Kronjylland Middelgade 1 8900 Randers C 18-11- 2010 TILSYNET Ejendomsforeningen Kronjylland har i brev af den 21. december 2009 anmodet Statsforvaltningen Midtjylland om at undersøge,

Læs mere

NOTAT. Orientering til Teknik- og Miljøudvalget

NOTAT. Orientering til Teknik- og Miljøudvalget Orientering til Teknik- og Miljøudvalget NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE MULTIHUSET Center for Plan og Miljø Sagsbehandler: Louise Sundbøl Sagsnr.: 11/19244 Orientering vedrørende Torben Larsens bemærkninger om

Læs mere

VEJLEDNING OM KOMMUNERNES MULIGHED FOR AT GRIBE IND OVER FOR FUGT OG SKIMMELSVAMP I BOLIGER OG OPHOLDSRUM

VEJLEDNING OM KOMMUNERNES MULIGHED FOR AT GRIBE IND OVER FOR FUGT OG SKIMMELSVAMP I BOLIGER OG OPHOLDSRUM VEJLEDNING OM KOMMUNERNES MULIGHED FOR AT GRIBE IND OVER FOR FUGT OG SKIMMELSVAMP I BOLIGER OG OPHOLDSRUM INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...4 Oversigt over sagsgangen i en skimmelsvampesag...5 1. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

Svar: Jeg synes, det er rigtigt fint, at der sættes fokus på energiområdet med de stillede spørgsmål. Dét vil jeg gerne kvittere for.

Svar: Jeg synes, det er rigtigt fint, at der sættes fokus på energiområdet med de stillede spørgsmål. Dét vil jeg gerne kvittere for. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 302 Offentligt Socialministeriet 26. april 2010 Almen bolig & Boligøkonomi Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AJ: Vil ministeren på baggrund af artiklen

Læs mere

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367 Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer Opdateret den 20.12.2016 Center for Teknik Team Byg Tlf. 4849 2450 Instruks om byggesagsgebyr tek-post@horsholm.dk horsholm.dk Gebyret på alle byggesager, der

Læs mere

Beboerklager i den almene boligsektor 2016 og 2017 Temastatistik 2018:4

Beboerklager i den almene boligsektor 2016 og 2017 Temastatistik 2018:4 TEMASTATISTIK 2018:4 Beboerklager i den almene boligsektor 2016 og 2017 I 2017 blev der afgjort 1.176 beboerklager i den almene boligsektor. Det svarer til 2 beboerklager pr. 1.000 boliger. Antallet af

Læs mere

Håndbog til kommunerne om håndtering af sager om skimmelsvamp. En skimmelsvampsag fra start til slut

Håndbog til kommunerne om håndtering af sager om skimmelsvamp. En skimmelsvampsag fra start til slut Håndbog til kommunerne om håndtering af sager om skimmelsvamp En skimmelsvampsag fra start til slut Håndbog til kommunerne om håndtering af sager om skimmelsvamp En skimmelsvampsag fra start til slut Trafik-,

Læs mere

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 1 af 9 sider Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 2 af 9 sider Indholdsfortegnelse 1.... 3 1.1 Formål med ordningen... 3 1.2 IT-system... 4 1.3 Hvordan gennemføres en sag i BSFS...

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET

BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET 2010 BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 Felt og fremgangsmåde 3 2. Basisoplysninger om respondenterne 3 3. Kontakten til Adoptionsnævnets

Læs mere

Beboerklager i den almene boligsektor 2015 og 2016 Temastatistik 2017:9

Beboerklager i den almene boligsektor 2015 og 2016 Temastatistik 2017:9 TEMASTATISTIK 2017:9 Beboerklager i den almene boligsektor 2015 og 2016 I 2016 blev der indgivet 1.059 beboerklager i den almene boligsektor. Det svarer til under 2 beboerklager pr. 1.000 boliger. let

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 378 Offentligt J.nr. NST-101-00732 Den 29. marts 2012 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AP og AQ stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål AP Er det

Læs mere

Faglig introduktion af Byggesag og Virksomhedstilsyn

Faglig introduktion af Byggesag og Virksomhedstilsyn Faglig introduktion af Byggesag og Virksomhedstilsyn Hvor er vi nu? Januar. Overordnet introduktion af udvalgets ansvarsområder Februar. Præsentation af Miljøområdet Marts. Præsentation af Ejendomsområdet

Læs mere

Referat Orienterende beboermøde i afdeling 1 De Vanføres Boligselskab

Referat Orienterende beboermøde i afdeling 1 De Vanføres Boligselskab Referat Orienterende beboermøde i afdeling 1 De Vanføres Boligselskab Vedrørende: Sted: Orienterende beboermøde Hovergården, 7100 Vejle Dato: Den 29. april 2014, kl. 19.00 Deltagere: 39 beboere Rune T.

Læs mere

Procedure for håndtering af mobning og klager

Procedure for håndtering af mobning og klager Skoleadministrationen Procedure for håndtering af mobning og klager Det er en del af lovens formål, at hver enkelt skole skal tage fat om problemerne og løse dem lokalt. Alle bør samarbejde om at bringe

Læs mere

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer 1 Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer Aftaleblanket udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter juni 2014. Denne blanket skal anvendes ved

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 22. februar 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015

Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 Sønderborg Kommune Gebyrvedtægt Byggesagsgebyr Gældende fra 1. januar 2015 1/5 1 Formål Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at kommunerne skal opkræve gebyrer for byggesagsbehandlingen

Læs mere

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale.

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale. Januar 2018 Gebyrvedtægt for byggesagsbehandling Gældende fra 1. januar 2018 Kapitel 1 Formål 1. Efter Lovbekendtgørelse 2016-09-23 nr. 1178 28 kan kommunalbestyrelsen vælge at opkræve gebyrer for behandlingen

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål 37 alm. del stillet af Boligudvalget den 4. februar

Besvarelse af spørgsmål 37 alm. del stillet af Boligudvalget den 4. februar ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 3. marts 2008 Besvarelse af spørgsmål 37 alm. del stillet af Boligudvalget den 4. februar 2008. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf.

Læs mere

Lone Mikkelsen fuldmægtig

Lone Mikkelsen fuldmægtig X 06-07- 2010 Henvendelse vedrørende håndtering af skimmelsvampeangreb X har ved brev af 14. juli 2009 på vegne Y rettet henvendelse til statsforvaltningen som tilsynsmyndighed vedrørende lovligheden af

Læs mere

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingen Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingens opgaver Myndighedsbehandling: Behandling af byggeansøgninger (Byggeloven og Planloven (i.f.t. lokalplaner))

Læs mere

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Velfærdsministeriet Byfornyelse & leje J.nr. 2008-6877 nho 28. november 2008 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om leje af almene boliger,

Læs mere

Att.: Kasserer, Freddy Andersen Andelsboligforeningen Ankermedet Lønningen 27, 9990 Skagen Sendt via:

Att.: Kasserer, Freddy Andersen Andelsboligforeningen Ankermedet Lønningen 27, 9990 Skagen Sendt via: Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Att.: Kasserer, Freddy Andersen Andelsboligforeningen Ankermedet Lønningen 27, 9990 Skagen Sendt via: sebas@skagennet.dk Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk

Læs mere

Advokat Marie-Louise Pind. Gåhjemmøde Ejendomsforeningen Danmark den 28. februar 2011. Lejeret og skimmelsvamp. Omkostninger i skimmelsager

Advokat Marie-Louise Pind. Gåhjemmøde Ejendomsforeningen Danmark den 28. februar 2011. Lejeret og skimmelsvamp. Omkostninger i skimmelsager Advokat Marie-Louise Pind Primære forretningsområder Gåhjemmøde Ejendomsforeningen Danmark den 28. februar 2011 Lejeret og skimmelsvamp Skimmelsvampesager Lejeret Køb og salg af fast ejendom Mangelsager

Læs mere

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2018 til 2021 (emyndigelsesplan) Fra Miljø- udvalget 14/17010 Oprettet: 13. marts 2018 Sidst opdateret: - - - Til,

Læs mere

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger NOTAT Dato: 22. november 2012 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2012-2417 Sagsbehandler: lag/mpk Dok id: Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

NOTAT. Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes)

NOTAT. Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes) NOTAT 15. juni 2018 17/01998-6 Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes) udvikling og virkemåde I henhold til Direktiv 2013/11/EU om alternativ tvistbilæggelse i forbindelse

Læs mere

Ejendomsnr: 37639. Vejkode: 2948. Sagsnr: 14/3462

Ejendomsnr: 37639. Vejkode: 2948. Sagsnr: 14/3462 By & Erhverv Byggetilladelse Se vejledning på bagsiden Ansøgers navn og adresse Rambøll Danmark A/S, Fredericia Danmarksgade 2A 7000 Fredericia Ejendomsnr: 37639 Vejkode: 2948 Sagsnr: 14/3462 Bygningsnr:

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen 6. august 2015 Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen 3 ud af 4 sosu er i ældreplejen arbejder med hverdagsrehabilitering. Halvdelen af medlemmerne oplever, at borgere omfattet af hverdagsrehabilitering

Læs mere

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Jura, udbud og forsikring Grundsætningerne for kommunalt grundsalg Når en kommune skal afhænde jord, fast ejendom eller grundarealer, så skal det gøres med øje

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2018

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2018 Rapport Udført for Sundheds- og Ældreministeriet Projektnr.: 118-20773.20 Side 1 af 13 10-10-2018 DELTA - a part of FORCE Technology Teknisk-Audiologisk Lab. Edisonsvej 24 5000 Odense C Danmark Tlf. +45

Læs mere

HusCompagniet Ørbækvej 268B 5220 Odense SØ. Att.: Louise Lambrethsen. Byggetilladelse. Ryleholmen 18, matr.nr. 4cz, Seden By, Seden

HusCompagniet Ørbækvej 268B 5220 Odense SØ. Att.: Louise Lambrethsen. Byggetilladelse. Ryleholmen 18, matr.nr. 4cz, Seden By, Seden HusCompagniet Ørbækvej 268B 5220 Odense SØ Att.: Louise Lambrethsen Plan og Byg Byggesag Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C Tlf. 66 13 13 72 www.odense.dk Kontakt os gerne via digital

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2017

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2017 Rapport IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2017 Udført for Sundheds- og Ældreministeriet Projektnr.: 117-22559.50 Side 1 af 13 02-10-2017 DELTA - a part of FORCE Technology Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriets samlede rammer på forslag til finanslov for 2009 er opstillet i tabel 1.

Økonomi- og Erhvervsministeriets samlede rammer på forslag til finanslov for 2009 er opstillet i tabel 1. Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 270 Offentligt 26. august 2008 ADMS Eksp.nr. 565472 /tbr-dep mis-dep FFL09 for Økonomi- og Erhvervsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriets samlede

Læs mere

Skimmelsvampesager. forretningsgang for behandling af sager. om skimmelsvamp

Skimmelsvampesager. forretningsgang for behandling af sager. om skimmelsvamp Skimmelsvampesager forretningsgang for behandling af sager om skimmelsvamp side 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Sagens opstart 3 Sagens forberedelse 3 Indledende undersøgelser 3 Besigtigelse

Læs mere

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE Center for Miljø OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2014 til 2017 Fra Miljø- udvalget Til Center for Miljø, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden 14/17010 Oprettet:

Læs mere

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER VEDTÆGT FOR S BORGERRÅDGIVER Kapitel I Generelt om borgerrådgiverfunktionen i Tårnby Kommune 1. Tårnby Kommunes borgerrådgiverfunktion er etableret med hjemmel i Lov om kommunernes styrelse 65 e. Stk.

Læs mere

Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring

Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring Ejerdokumentation for byggeriets opførelse. Afgives i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse. Bygningsinspektoratet Planlægning og Byggeri

Læs mere

Folketingets Lovsekretariat. Dato: 8. maj 2007

Folketingets Lovsekretariat. Dato: 8. maj 2007 Folketingets Lovsekretariat Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 8. maj 2007 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk AVR/ J.nr. 2007-348 Under henvisning til Folketingets brev af

Læs mere

2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab.

2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab. 2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab. Resumé: Udtalt, at statsforvaltningen ikke ville rejse en tilsynssag over for kommunen, jf. 48a i den kommunale styrelseslov,

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2015

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2015 Rapport IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2015 Udført for Sundheds- og Ældreministeriet Sagsnr.: T210070 Side 1 af 14 16. november 2015 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej

Læs mere

Vedr.: Deres henvendelse vedr. Løsning Plejecenter.

Vedr.: Deres henvendelse vedr. Løsning Plejecenter. A 01-09- 2008 Vedr.: Deres henvendelse vedr. Løsning Plejecenter. De har ved brev af 3. december 2006 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i medfør af 47 i lov om kommunernes styrelse

Læs mere

Rapport om tilgængelighed til rådhuse og jobcentre samt undersøgelse af tilgængeligheden til de offentlige hjemmesider og edbbaserede

Rapport om tilgængelighed til rådhuse og jobcentre samt undersøgelse af tilgængeligheden til de offentlige hjemmesider og edbbaserede Det Politisk-Økonomiske Udvalg PØU alm. del - Bilag 54 Offentligt 19. december 2006 Rapport om tilgængelighed til rådhuse og jobcentre samt undersøgelse af tilgængeligheden til de offentlige hjemmesider

Læs mere

Ejendomsvurderingerne

Ejendomsvurderingerne - 1 Ejendomsvurderingerne 2015 2017 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i december 2014 særregler om den offentlige vurdering for landets faste ejendomme i 2015 2017. Med

Læs mere

Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning.

Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune lovligt kan ændre takster for byggesagsgebyrer og at der ikke kan kræves nedslag for flere ens byggerier Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning.

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Høje-Taastrup Kommunes afgørelse om ikke at trække byggetilladelse om ombygning af erhvervslejemål til bolig tilbage

AFGØRELSE i klagesag om Høje-Taastrup Kommunes afgørelse om ikke at trække byggetilladelse om ombygning af erhvervslejemål til bolig tilbage 13. december 2017 Sagsnr. NMK-33-03858 KlageID: 118097 CLARI-NMKN AFGØRELSE i klagesag om Høje-Taastrup Kommunes afgørelse om ikke at trække byggetilladelse om ombygning af erhvervslejemål til bolig tilbage

Læs mere

Byggesager - Sådan klager du over afgørelser i byggesager

Byggesager - Sådan klager du over afgørelser i byggesager KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen TMF Stab NOTAT Klager og svarfrister i Teknik- og Miljøforvaltningen Affald - Sådan klager du over manglende afhentning af affald Vil du klage over manglende

Læs mere

Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen

Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen Københavns kommune Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen 1. halvår 216 26-9-216 Antal Antal Figur 1. Udvikling i antal klager (21-216) Tallene fra 21-213 er opgjort den 28. oktober 214 og tallet for

Læs mere

Forslag. Fremsat den 12. december 2012 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) til

Forslag. Fremsat den 12. december 2012 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) til 2012/1 LSF 99 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2012-2417 Fremsat den 12.

Læs mere

(Opfølgning på Beredskabsstyrelsens Meddelelse nr. 20 fra december 2017)

(Opfølgning på Beredskabsstyrelsens Meddelelse nr. 20 fra december 2017) Meddelelse nr. 21 (Opfølgning på Beredskabsstyrelsens Meddelelse nr. 20 fra december 2017) Orientering om brandsyn for så vidt angår driftsmæssige forhold pr. 1. januar 2019. Beredskabsstyrelsen kan oplyse,

Læs mere

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse torsdag d. 8. marts 2012. Frøbjergvej 82, Frøbjerg, 5560 Aarup Matr. nr. 53b, Frøbjerg by, Orte

Besigtigelsesrapport. Besigtigelse torsdag d. 8. marts 2012. Frøbjergvej 82, Frøbjerg, 5560 Aarup Matr. nr. 53b, Frøbjerg by, Orte Besigtigelsesrapport Besigtigelse torsdag d. 8. marts 2012 Frøbjergvej 82, Frøbjerg, 5560 Aarup Matr. nr. 53b, Frøbjerg by, Orte Udført for Assens Kommune A. Indledning - formål med besigtigelsen Ejendommen

Læs mere

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud.

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 16-05-2017 Juridisk bilag til notat om ventelister Forsyningsforpligtelsen Efter servicelovens 4 er kommunalbestyrelsen forpligtet til at

Læs mere

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015 2015-3 Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Undervisningsministeriet om anvendelsen af sanktioner over for elever i de gymnasiale

Læs mere

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. marts 2007 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 2. og 3. november 2004 af Bornholms Regionskommune. I rapporten bad jeg kommunen om oplysninger

Læs mere

Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Kontorchef Dorte Nøhr Andersen

Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Kontorchef Dorte Nøhr Andersen Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen Kontorchef Dorte Nøhr Andersen Nyt fra EBST Energistrategi og bygningsreglementet Forslag til ændring af byggeloven Sagsbehandlingstider og gebyrer Strategi for reduktion

Læs mere

Erfaringer med dårlige boliger i udkantskommuner

Erfaringer med dårlige boliger i udkantskommuner Erfaringer med dårlige boliger i udkantskommuner - Hvad kan man gøre? - Georg Gottschalk, SBi, Aalborg Universitet Emner i undersøgelsen Problemernes karakter og omfang Kommunale erfaringer Gennemgang

Læs mere

Brugertilfredshed i SOF 2017

Brugertilfredshed i SOF 2017 Brugertilfredshed i SOF 2017 Bilag Den 21. juni 2017 Socialforvaltningen KØBENHAVNS www.kk.dk KOMMUNE Side Kort om undersøgelsen Socialudvalget har besluttet, at Socialforvaltningen skal arbejde systematisk

Læs mere

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer.

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer. Til lejere, udlejere og huslejenævn m.fl. NOTAT Dato: 1. juli 2014 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2013-3841 Sagsbehandler: NH Dok id: Orientering om mulighederne for anvendelse af de nye bestemmelser

Læs mere

Notat. Tilsynsforpligtelse almene boliger. 1. Det retlige grundlag. 1.a Overordnede - tilsyn - dialogen

Notat. Tilsynsforpligtelse almene boliger. 1. Det retlige grundlag. 1.a Overordnede - tilsyn - dialogen Notat Tilsynsforpligtelse almene boliger 1. Det retlige grundlag 1.a Overordnede - tilsyn - dialogen Dato: 30. januar 2018 Sags nr.: 03.00.00-G00-11-17 Sagsbehandler: RNS De overordnede regler om kommuners

Læs mere

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr.

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr. Bilag 1: Notat - bemærkninger fra byggesagsafdelingen til 5 punkter. Gebyrfastsættelse - Byggesagsbehandling Planudvalget skal tage stilling til følgende 5 punkter 1. Skal kommunen opkræve byggesagsgebyrer,?

Læs mere

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Forhold til ledelsen. 20. november 2017 20. november 2017 Forhold til ledelsen 2 ud af 3 FOA-medlemmer mener, at deres nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere, men kun lidt under halvdelen af medlemmerne oplever, at de får støtte

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, Udført for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, Udført for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Rapport Udført for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Sagsnr.: T207540 Side 1 af 14 2. oktober 2014 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5000 Odense C Danmark Tlf. (+45) 72 19 41 00

Læs mere

Opgørelsen over udsættelser de seneste år ser således ud:

Opgørelsen over udsættelser de seneste år ser således ud: Henrik Appel Esbensen, MB 29-06-2012 Sagsnr. 2012-94468 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af den 27. juni 2012, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen i tilknytning til medlemsforslag

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 38 Bilag 11 Offentligt Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

CISBO: Indeklima og sundhed i boliger 2013 - Hvordan arbejder myndighederne?

CISBO: Indeklima og sundhed i boliger 2013 - Hvordan arbejder myndighederne? CISBO: Indeklima og sundhed i boliger 2013 - Hvordan arbejder myndighederne? Lis Keiding og Jette Blands Enhed for Forebyggelse og Borgernære sundhedstilbud Indhold 1. Landskabet 2. Eksempler på områder

Læs mere

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking BR 08 De vigtigste ændringer Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking Bygningsreglement 2008 BR 08 erstatter: BR 95 + 15 tillæg BR-S 98 + 12 tillæg Ikrafttræden 1. februar Overgangsperiode til 1.

Læs mere

Kommunens udfordringer på PCB området: En række myndigheder har ansvaret for indsatsen mod PCB: Miljøstyrelsen - affaldshåndtering af PCB

Kommunens udfordringer på PCB området: En række myndigheder har ansvaret for indsatsen mod PCB: Miljøstyrelsen - affaldshåndtering af PCB Oplæg til strategisk PCB kortlægning i Aarhus kommune rev. 15.01.2015 Baggrund og formål Bygningskoordineringsgruppen har ønsket en status på Aarhus Kommunens udfordringer på PCB området: Dette notat er

Læs mere

BR15 ENERGISTYRELSENS ARBEJDE MED ENERGIEFFEKTIVE BYGNINGER

BR15 ENERGISTYRELSENS ARBEJDE MED ENERGIEFFEKTIVE BYGNINGER BR15 ENERGISTYRELSENS ARBEJDE MED ENERGIEFFEKTIVE BYGNINGER Regler (EU-direktiver, Cirkulære for staten, love, bekendtgørelser). Informationsindsats (sparenergi.dk, guider og vejledninger, beregningsværktøjer,

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2012-13. Fremsat den 12. december 2012 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2012-13. Fremsat den 12. december 2012 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) til Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2012-13 Fremsat den 12. december 2012 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om lempelsen af revisionspligten Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 17/2018 om lempelsen

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet NOTAT Dato: 3. september 2015 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2015-162 Sagsbeh.: Forsøgsgruppen Dok id: Udmelding af temaer for forsøgs- og udviklingsprojekter

Læs mere

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold.

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. oktober 2004 af boenhederne Skovbo og Rhedersborg samt dagbeskæftigelsen Skovbogård. I rapporten

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING 2010 SYDDANSK MUSIKKONSERVATORIUM OG SKUESPILLERSKOLE. Side 1 af 9

ARBEJDSPLADSVURDERING 2010 SYDDANSK MUSIKKONSERVATORIUM OG SKUESPILLERSKOLE. Side 1 af 9 ARBEJDSPLADSVURDERING 2010 SYDDANSK MUSIKKONSERVATORIUM OG SKUESPILLERSKOLE Side 1 af 9 Forord I november 2010 gennemførte vi på SMKS en arbejdspladsvurdering (APV) blandt alle institutionens medarbejdere.

Læs mere