Danske Mediers Arbejdsgiverforening kom ud af 2012 i topform.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske Mediers Arbejdsgiverforening kom ud af 2012 i topform."

Transkript

1 DMA s årsberetning for 2012 Danske Mediers Arbejdsgiverforening kom ud af 2012 i topform. Antallet af medlemmer er steget, omend den samlede lønsum blandt medlemmerne har været faldende under den økonomiske krise. Bestyrelsen har godkendt et budgetoverslag for de kommende tre år, der for alle år viser et positiv resultat, ligesom det var tilfældet i Foreningens medarbejdere har opbygget en høj kompetence på hele branchens område, uanset om der er tale om forhold vedrørende redaktioner, salgsafdelinger, trykkerier eller distribution, og uanset om spørgsmålene drejer sig om arbejdsret, personalejura, arbejdsmiljø eller uddannelse og kompetencer. Resultaterne viser sig tydeligt i håndteringen af overenskomstfornyelsen i 2012, de vundne sager i alle instanser og foreningens forebyggende indsats for at undgå Arbejdstilsynets påbud på medlemsvirksomhederne. Danske Mediers Arbejdsgiverforening er dermed klar til at stå på egne ben, når den endelige fusion af foreningerne bag Danske Medier forhåbentlig finder sted i maj Bestyrelsen vil indstille til generalforsamlingen, at Danske Mediers Arbejdsgiverforening løsrives fra Danske Dagblades Forening/Danske Medier og står uden for fusionen som en selvstændig organisation. Det gode samarbejde med Danske Medier vil selvfølgelig fortsætte på alle de områder, hvor der er fælles, faglige interesser, ligesom foreningerne fortsat vil samarbejde tæt på det administrative og tekniske plan. Foreningen står fortsat stærkt i branchen og vil også gøre det i fremtiden, selvom der er mørke skyer på grund af den økonomiske krise i samfundet og de strukturelle udfordringer for branchen. Det er udfordringer, hvor Danske Mediers Arbejdsgiverforening er godt klædt på til bistå medlemsvirksomhederne med at levere løsninger til fremtidens medielandskab.

2 Overenskomstfornyelsen 2012 Overenskomstfornyelserne er en central opgave for DMA. Fastlæggelsen af de generelle løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne og de deraf følgende økonomiske, ledelsesmæssige og administrative omkostninger for virksomhederne er af afgørende betydning for medlemsvirksomhedernes konkurrenceevne, ikke mindst i den økonomiske og strukturelle krise, som medierne i disse år befinder sig i. Under overenskomstfornyelserne inddrages en lang række repræsentanter fra virksomhederne i forhandlingsudvalg for de enkelte overenskomster. Disse repræsentanter yder et uvurderligt bidrag til foreningen, hvilket igen var tilfældet i Generelt set blev forhandlingerne i 2012 gennemført uden den store dramatik og med beherskede, centrale lønomkostninger i aftalernes to-årige løbetid, hvilket er meget tilfredsstillende. Desværre blev forhandlingerne også afsluttet, uden at parterne kunne nå til enighed om større og nødvendige reformer i overenskomsterne på specielt det redaktionelle område. Generelt Det lykkedes DMA at indgå forlig på en stor del af overenskomstområderne. Desværre var det ikke muligt at få et forlig i stand med 3F om budoverenskomsten i Provinsen og Fællesoverenskomsten, hvorimod det denne gang lykkedes at afslutte forhandlingerne med HK/Privat godt hjulpet på vej af, at HK/Privat havde opgivet deres ultimative krav om en fjernelse af 50-procentsreglen i Funktionæroverenskomsten. I samtlige overenskomster stiger lønningerne med 216 kr. pr. måned pr. 1. marts 2012 og igen pr. 1. marts 2013 (svarende til 1,35 kr. pr. time). Genetillæg stiger med 1,4 pct. pr. 1. marts 2012 og 2013, og elever/praktikanters lønninger stiger med 2,25 pct. pr. 1. marts 2012 og Overenskomstfornyelsen åbner endvidere mulighed for, at virksomhederne kan overgå fra papirdokumenter til elektroniske dokumenter, f.eks. ved udstedelse af ansættelsesbeviser, lønsedler og feriekort. Overenskomstfornyelsen åbner endelig mulighed for, at medarbejderne frit kan placere forældreorloven indtil 52 uger efter fødslen. Orloven skulle tidligere være placeret mellem uge 15 og uge 38.

3 Det redaktionelle område På det redaktionelle område havde parterne allerede i efteråret 2011 aftalt et ændret forhandlingsforløb, der lagde op til opsplitning af forhandlingerne, således at hver overenskomst blev drøftet særskilt over en længere møderække. Om end forhandlingsforløbet medfører en forøgelse af tidsforbruget for medlemsvirksomhedernes repræsentanter i forhandlingerne og ikke mindst for DMA s administration, og selvom overenskomstfornyelsen i 2012 ikke medførte store gennembrud, har metoden vist sin berettigelse, idet parterne på de enkelte overenskomster fik mulighed for at gå endnu mere i dybden med drøftelserne om udfordringerne på det konkrete overenskomstområde. DMA forventer derfor, at forhandlingsforløbet med visse tilpasninger videreføres ved næste overenskomstfornyelse. Som et nyt og meget positivt element i de redaktionelle overenskomster blev parterne enige om, at virksomheden og den enkelte medarbejder kan aftale, at lønnen også omfatter arbejde på genetidspunkter. Denne aftale er et godt eksempel på en tidssvarende genetidsbestemmelse, der både giver virksomhederne fleksibilitet i anvendelsen af medarbejderne, nedsætter bureaukratiet og sikrer virksomhederne mod uforudsete udgifter. Et andet positivt element på det redaktionelle område er, at virksomheden og tillidsrepræsentanten i overenskomstperioden lokalt kan aftale sig ud af overenskomstens regler om efteruddannelse. De lokale parter kan dermed skræddersy medarbejdernes efteruddannelse til behovene på den enkelte virksomhed og imødegå de uhensigtsmæssigheder, som den såkaldte Kalundborg-kendelse medfører. Parterne har endvidere aftalt, at der nedsættes et udvalg, der skal undersøge mulighederne for en brancheaftale om efteruddannelse. Udvalgsarbejdet er desværre blevet forsinket, men vil blive startet op i foråret 2013 med en brugerundersøgelse om efteruddannelsesbehov og forbrug samt ønsker hertil hos både journalister og medievirksomheder. Det lykkedes endvidere at blive enige med Dansk Journalistforbund om en tilpasning af overenskomsten for Kristeligt Dagblad, som dels tilpasser vilkårene for opsigelse til branchenormen, dels omlægger en del af medarbejdernes ret til orlov til efteruddannelse.

4 Parterne blev endvidere enige om at igangsætte et udvalgsarbejde, der skal sikre en konkurrencedygtig timeløn for journalisterne på Jyllands-Posten. Udvalget har løbende holdt møder siden sommeren, og der er planlagt flere møder i foråret LO-forbundene På en række overenskomster med LO-forbundene blev det aftalt at indføre en omkostningsneutral seniorordning, hvor medarbejderen efter aftale med virksomheden fem år før pensionering kan gå på nedsat tid. Ordningen finansieres af en nedsættelse af den løbende pensionsindbetaling. Endvidere forhøjes det ekstra pensionsbidrag under kvinders barselsorlov, og anciennitetskravet for at få sygeløn nedsættes med tre måneder. På områder med kompetencefonde bliver det pr. 1. januar 2013 muligt at opspare op til seks ugers kompetenceudvikling. De ældste uger skal bruges først, og ugerne kan ikke bruges ved opsigelse. Funktionæroverenskomsten Udover de ovenstående bestemmelser blev parterne enige om at skabe mulighed for, at virksomhederne kan søge om tilskud fra kompetenceudviklingsfonden til uddannelsesplanlægning og kompetenceafklaring. Tilskud forudsætter, at virksomhederne og medarbejderne er enige om projektet. Den Grafiske Overenskomst På Den Grafiske Overenskomst får virksomhederne mulighed for at indgå aftaler med tillidsrepræsentanten, der supplerer eller afviger fra overenskomstens arbejdstidsregler. Der indføres nye regler for tillidsrepræsentanterne, som bl.a. bedst muligt skal orienteres om tiltrædelser og afskedigelser. Tillidsrepræsentanterne får generelt bedre vilkår. Endvidere vil parterne skabe mulighed for uddannelsesplanlægning og kompetenceafklaring. Budoverenskomsterne På Budoverenskomsten for Hovedstaden blev parterne bl.a. enige om dels at give ansatte bude fortrinsret til distrikter, hvor det er hensigtsmæssigt for virksomhedens drift, dels at indføre større gennemsigtighed om distributørernes eventuelle brug af underdistributører.

5 Arbejdsmiljøområdet Den såkaldte 2020-plan på arbejdsmiljøområdet har et bredt flertal bag sig i Folketinget. Efter planen skal problemer med bl.a. løft i det fysiske arbejdsmiljø reduceres og det psykiske arbejdsmiljø i sit hele skal forbedres. Planen førte til en række initiativer i I den forbindelse har Danske Mediers Arbejdsgiverforening placeret sig centralt i arbejdet for at opnå størst mulig indflydelse for branchen. Varm luft og kolde facts 2020-planenens overordnede mål er luftige. Et realitets-tjek af planen rejser flere spørgsmål end svar: Hvor omfattende er de problemer der skal løses? Hvordan måler man dem? Der er ikke klare svar. Faktum er imidlertid, at planen er en anledning for bl.a. fagforeningerne til at problematisere arbejdsmiljøforholdene og samtidig kræve øget regulering af virksomhederne på området. Psykisk arbejdsmiljø Da regeringen forsøgte sig med trepartsforhandlinger i foråret 2012, havde fagbevægelsen udset arbejdsmiljøområdet, som et af de emner, der skulle indgå. Med et snuptag kunne flere af 2020-planens mål omgøres til noget mere konkret. Til fagbevægelsens skuffelse brød trepartsforhandlingerne sammen og med dem lukkede en oplagt mulighed for indflydelse på arbejdsmiljøområdet. Fagbevægelsens skuffelse blev bragt videre til beskæftigelsesministeren, og allerede i sensommeren 2012 lå et lovforslag klar fra ministeren om en stramning vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. Lovforslaget er på forhånd sikret flertal i Folketinget og forventes vedtaget i foråret Lovændringen angår arbejdsmiljølovens paragraf 1, der helt grundlæggende beskriver lovens formål. Med ændringen sidestilles psykisk arbejdsmiljø fuldt og helt med fysisk arbejdsmiljø. Ændringen kan forekomme nørdet og ubetydelig, men har den konsekvens, at Arbejdstilsynets muligheder styrkes for at gribe ind og sanktionere i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.

6 I princippet kan Arbejdstilsynet hermed give en afgørelse om problemer med stress som følge af stramme deadlines, der er lige så omfattende som en afgørelse i forbindelse med en farlig maskine, hvor ansatte kan miste arme og hænder. Det er en proportionsforvrængning af værste slags. Hvor objektive kriterier gør sig gældende ved en farlig maskine, er stressforhold anderledes og subjektivt begrundet. Desuden er psykisk arbejdsmiljø i sit hele svært at afgrænse til arbejdspladsen. Derfor er der grund til at frygte Arbejdstilsynets nye sanktioner i forbindelse med psykisk arbejdsmiljø. Tilsynet har en forkærlighed for kontrol af mediebranchen måske fordi man i myndigheden mener, at deadlines, arbejdsmængde og tidspres nødvendigvis indebærer problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Men indtil videre har Arbejdstilsynet dog været noget uskarp i vurdering af det psykiske arbejdsmiljø på mediearbejdspladser. Det er der kommet en række problemer ud af. Og det er både dyrt og tidskrævende for medievirksomhederne. Regler haves forenkling søges Når tilsynet skal vurdere det psykiske arbejdsmiljø i mediebranchen, sker der meget ofte en regulær indblanding i retten til at lede og fordele arbejdet. Så bliver resultatet ikke en sanktion om psykisk arbejdsmiljø, men en afgørelse om dårlig ledelse. Det er ikke i orden. Sagerne påklages af Danske Mediers Arbejdsgiverforening på vegne af virksomhederne. Det er omfattede sagsforløb, der dog indtil videre har fået et fornuftigt udkomme for virksomhederne og branchen. Men selvom en klagesag nok vindes, fører den som regel blot til genbesøg fra Arbejdstilsynet. Samlet er sagerne omkostningstunge for virksomhederne, og tidskrævende uanset resultatets udfald. Presset på medievirksomheder vil forventeligt øges på dette område som følge af den aktuelle lovændring. Sidestillingen mellem fysisk og psykisk arbejdsmiljø i loven ændrer på ingen måde ved, at ledelsesretten sættes under pres. Tværtimod. Lovændringen vil antageligt føre til, at Arbejdstilsynet forstærker sin tilsynsaktivitet på medievirksomhederne.

7 Danske Mediers Arbejdsgiverforening tilbyder særlig rådgivning og konkrete redskaber til virksomhedernes ledelse til håndtering af disse udfordringer. Det er der flere, der benytter sig af, hvilket er godt for den enkelte virksomhed og for branchen. Der kan ikke opfordres nok til at benytte sig af redskaberne og rådgivningen fra DMA på dette punkt. Ikke alene kan virksomhederne undgå særdeles omkostningstunge påbud. Det er også en måde at styrke den lokale ledelses position i retten til at lede og fordele arbejdet. Og endelig har det vist sig som et værdifuldt signal overfor Arbejdstilsynet, at den medievirksomhed, som tilsynet kontrollerer, har modtaget rådgivning fra Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Det reducerer tilsynets mulighed for at anbringe en sag. Samtidig gør det mærkbart indtryk på Arbejdstilsynet, at der fra arbejdsgiverside er et modsvar i virksomhederne, som generelt gør det vanskeligere for tilsynet at øge sit råderum. Distribution mens vi venter på paradigmet Regulering af løft har især betydning for distributionsområdet. Grundlaget er et sammensurium af partsaftaler, en intern instruks fra Arbejdstilsynet og praksis anvist ved afgørelser fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Et egentligt paradigme for hvor mange kilo et bud må løfte ad gangen og hvor ofte findes imidlertid ikke. Endnu. Regulering af løft har i flere år været under opbrud. Gennem afgørelser på virksomheder har Arbejdstilsynet forsøgt at fastlægge et egentligt nyt paradigme med vægtgrænser i kombination af frekvens og varighed af løft. Resultatet kan desværre meget let blive en mere stram regulering, der vil kunne fordyre omkostningerne ved distribution. Også på medlemsvirksomhederne har der i 2012 været sager. Sagerne er påklaget i lighed med en mængde sager fra andre brancher. I regi af Dansk Arbejdsgiverforening deltager Danske Mediers Arbejdsgiverforening aktivt i et samlet tiltag for at gå i mod et egentligt nyt og mere stramt paradigme på området.

8 Partssamarbejdet styrker branchen og skaber fordele for virksomhederne En aktiv deltagelse og stærke alliancer - i partssamarbejdet er afgørende for, at Danske Mediers Arbejdsgiverforening kan fremme branchens interesser optimalt og danne fodfæste for en enkel og retvisende rådgivning til virksomhederne. Derfor har Danske Mediers Arbejdsgiverforening også i 2012 været centralt placeret i DA på arbejdsmiljøområdet, herunder deltaget i regeludvalg overfor Arbejdstilsyn og fagforeninger samt indgået i arbejdet i det nationale arbejdsmiljøråd og i Erhvervssygdomsudvalget. Også i det Grafiske Branchearbejdsmiljøråd er Danske Mediers Arbejdsgiverforening centralt placeret. Her har Dansk Journalistforbund også i 2012 valgt at stå uden for deltagelse og undladt at medvirke i arbejdet. Grafisk Branchearbejdsmiljøråd hviler i øvrigt på et velfungerende samarbejde mellem parterne, der muliggør en smidig interessevaretagelse i vejledning til branchen gennem bl.a. magasin, kampagner og gå-hjem-møder. Via rådets forretningsudvalg har Danske Mediers Arbejdsgiverforening således medvirket til gennemførelse af en kendskabsundersøgelse, der meget overbevisende giver et billede af, at rådets magasin som i en let tilgængelig form anviser eksempler til virksomhederne på parternes fælles anbefalinger på arbejdsmiljøområdet er et godt udgangspunkt for lokale løsninger. Danske Mediers Arbejdsgiverforening har den ledende rolle i rådets informationsarbejde, herunder magasinudgivelse.

9 Ydre miljø Da regeringen i 2012 barslede med lovforslag om afgift på reklametryksager stod det hurtig klart, at ordningen ville komme til at indeholde en afgiftsrabat ved brug af EU s miljømærke Blomsten. EU s miljømærke Blomsten er ikke ret kendt i Danmark, og Blomsten blev først en realitet for avisrotationstryk efter vedtagelse i kommissionen i løbet af Danske Mediers Arbejdsgiverforening har samarbejdet tæt med Danske Medier og Pressens Fællesindkøb for at varetage branchens interesser undervejs i det lovforberedende arbejde om afgiften. Ret hurtigt efter kriterievedtagelse for Blomsten tog Danske Mediers Arbejdsgiverforening kontakt til den danske certificerende myndighed og har i samarbejde med myndigheden banet vej for en ordning Mediernes fælles standard. Med ordningen får virksomhederne mulighed for er en enkel og besparende håndtering af Blomsten i forbindelse med avisrotationstryk. Danske Mediers Arbejdsgiverforening, Danske Medier og Pressens Fællesindkøb har i begyndelsen af 2013 i fællesskab holdt et velbesøgt medlemsmøde om emnet.

10 Uddannelses- og efteruddannelsesområdet Efter overenskomstfornyelsen i 2012 satte Danske Mediers Arbejdsgiverforening sig i spidsen for en samordning og forenkling af en række bestemmelser om efteruddannelse på funktionærområdet. Målet er at styrke virksomhedernes adgang til anvendelse af fondsmidler øremærket efteruddannelse samt at forenkle adgangen til relevante arbejdsmarkedsuddannelser. Således har Danske Mediers Arbejdsgiverforening etableret et arbejdsudvalg under bestyrelsen for kompetenceudviklingsfonden mellem HK/Privat og DMA. Hermed er der givet adgang for tilskud fra fonden til virksomhederne til kompetenceafklaring og uddannelsesplanlægning. Samtidig har Danske Mediers Arbejdsgiverforening indbudt HK/Privat til en række drøftelser om samlet anvendelse af fonde etableret mellem parterne til uddannelsesformål. Målet for Danske Mediers Arbejdsgiverforening er at bane vej for virksomhederne til udbytterig anvendelse af bl.a. arbejdsmarkedsuddannelserne på en for virksomhederne så omkostningsneutral måde som mulig. Samlet skal disse initiativer øge virksomhedernes adgang til målrettet kompetenceudvikling på områder, hvor produkt, digitale løsninger, salg og annoncer kan styrkes målrettet og strategisk i samspil med kvalifikationsløft for de ansatte. Hermed kommer de midler, virksomhederne via overenskomsten er forpligtet til at indbetale til efteruddannelsesformål, ud at arbejde til gavn for virksomhederne og medarbejderne igen. Danske Mediers Arbejdsgiverforening har samtidig skabt mulighed for, at virksomhederne kan trække på konsulentbistand i foreningen til støtte for ledelsen. Det gælder støtte i hele eller dele af indsatsen, herunder anvendelse af konkrete redskaber til f.eks. kompetenceafklaring, men f.eks. også adgang til etablering af skræddersyede arbejdsmarkedsuddannelser mv. Kurser og netværk I 2012 har Danske Mediers Arbejdsgiverforening vedligeholdt og udviklet kurser for medlemsvirksomhederne indenfor ansættelsesretlige emner. For at øge adgang og tilgængelighed har Danske Mediers Arbejdsgiverforening udbudt kursuser både på Sjælland og i Jylland.

11 I 2012 tog Danske Mediers Arbejdsgiverforening også for alvor fat med aktiviteter i Mediernes HR Netværk. Med netværket dannes afsæt for erfaringsudveksling om ny viden for ledere i virksomhederne, der arbejder med HR og HR s bidrag til virksomhedernes udvikling på forskellige vis. Netværket mødes 3-4 gange årligt. Endelig har Danske Mediers Arbejdsgiverforening taget initiativ til en ERFA-kreds for løn- og personaleadministrative medarbejdere. ERFA-kredsen tager fat på arbejdet i 2013 med 1-2 årlige møder for på tværs af virksomhederne at udveksle fælles udfordringer i forståelse af overenskomsternes bestemmelser, praktisk håndtering af løn, ansættelseskontrakter, statistik, indberetninger mv. Tilgangen vil være løsningsorienteret, og ERFA-kredsen vil f.eks. kunne udveksle erfaringer, formulere krav og gå i dialog med udbydere af lønsystemer eller adressere ideer til brug for Danske Mediers Arbejdsgiverforenings arbejde. Partssamarbejdet om uddannelse og efteruddannelse Danske Mediers Arbejdsgiverforening indgår fortsat aktivt i en vifte af råd og udvalg, der behandler regelændringer, holder kontakt til Undervisningsministeriet, overvåger og efterspørger udbud fra de tekniske skoler og meget andet. Samarbejdet med de øvrige parter på det grafiske område og kredsen af øvrige arbejdsgiverorganisationer på DA s område er velfungerende og udbytterig. Særligt prioriteres poster i partssamarbejdet, hvor mediernes agenda kan tegnes mest tydeligt. Således også i 2012 hvor et arbejde med det store udbud af arbejdsmarkedsuddannelser har fundet sted i regi af efteruddannelsesudvalget for handel, administration, kommunikation og ledelse.

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning for 2014

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning for 2014 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Formandens mundtlige beretning for 2014 DMA s ordinære generalforsamling mandag 7. maj 2015 1 Indledning Tak for ordet. Og tak fordi I er kommet her til generalforsamlingen

Læs mere

Overenskomstfornyelse 2012 Den Grafiske Overenskomst HK/Privat

Overenskomstfornyelse 2012 Den Grafiske Overenskomst HK/Privat Orientering nr. 12/2012 Løn og arbejdsforhold 17. april 2012 Overenskomstfornyelse 2012 Den Grafiske Overenskomst HK/Privat Gennemgang af de vigtigste ændringer i Den Grafiske Overenskomst med HK/Privat

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning for 2016

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning for 2016 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Formandens mundtlige beretning for 2016 DMA s ordinære generalforsamling onsdag den 10. maj 2017 1 Indledning Tak for ordet. Og tak fordi I er kommet her til generalforsamlingen

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning 2009-10

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning 2009-10 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Formandens mundtlige beretning 2009-10 DMAs generalforsamling 27. oktober 2010 1 Tak for ordet. Indledning Foreningsåret 2009/2010 har været et meget aktivt år for vores

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning for 2015

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Formandens mundtlige beretning for 2015 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Formandens mundtlige beretning for 2015 DMA s ordinære generalforsamling tirsdag den 10. maj 2016 1 Indledning Tak for ordet. Og tak fordi I er kommet her til generalforsamlingen

Læs mere

0K2014 Budoverenskomsten. 3F København

0K2014 Budoverenskomsten. 3F København Ved afsluttende forhandlinger, i forligsinstitutionens regi, har nedenstående parter opnået enighed om de vedhæftede ændringer til den gældende budoverenskomst mellem Danske Mediers Arbejdsgiverforening

Læs mere

Formandens mundtlige beretning 2010-11

Formandens mundtlige beretning 2010-11 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Formandens mundtlige beretning 2010-11 1 DMA s generalforsamling Onsdag 9. november 2011 2 Indledning Vi har haft et travlt år i foreningen med en lang række aktiviteter.

Læs mere

Arbejdsgiverforening. Grafisk Arbejdsgiverforening. Papirets Fællesindkøb. DMAs selvstændighed

Arbejdsgiverforening. Grafisk Arbejdsgiverforening. Papirets Fællesindkøb. DMAs selvstændighed Indledning Tak for ordet. Og tak fordi I er kommet her til generalforsamlingen i Danske Mediers Arbejdsgiverforening. En særlig tak skal lyde til formanden for Dansk Arbejdsgiverforening, Torben Dalby

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU 1 Indholdsfortegnelse 3 5 6 7 8 9 9 10 Overenskomstresultatet for 2015 Løn Minipension Styrket lokalt samarbejde Bedre

Læs mere

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Denne handlingsplan folder temaerne i Arbejdsmiljørådets strategi ud samt beskriver andre aktiviteter, som rådet iværksætter. Handlingsplanen er inddelt i de temaer, som fremgår

Læs mere

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode.

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode. Orientering Landsoverenskomsten for IT Indgåelse af aftale på ITområdet Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om Strategiske fornyelse af overvejelser:

Læs mere

Den 8. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat indgået aftale om fornyelse af IT-overenskomsten for en 3-årig periode.

Den 8. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat indgået aftale om fornyelse af IT-overenskomsten for en 3-årig periode. Orientering Fornyelse af IToverenskomsten Den 8. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat indgået aftale om fornyelse af IToverenskomsten for en 3årig periode. IToverenskomsten

Læs mere

Fornyelse af Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service

Fornyelse af Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service Orientering Fornyelse af Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service Den 24. februar 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat og HK HANDEL indgået aftale om fornyelse af Funktionæroverenskomsten

Læs mere

RAMMER FOR ARBEJDSMILJØ- ARBEJDET

RAMMER FOR ARBEJDSMILJØ- ARBEJDET RAMMER FOR ARBEJDSMILJØ- ARBEJDET Med arbejdsmiljøloven fra 2010 har virksomhederne fået mere frie rammer til selv at aftale, hvordan de organiserer arbejdsmiljøarbejdet. Hensigten med den større frihed

Læs mere

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket:

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: Har I styr pȧ jeres arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: At arbejde systematisk med arbejdsmiljøet Kom i gang det betaler sig! Reglerne om kompetenceudvikling Reglerne om tilbud om supplerende uddannelse

Læs mere

Der tages forbehold for DA's godkendelse af forhandlingsresultatet.

Der tages forbehold for DA's godkendelse af forhandlingsresultatet. Nedennævnte parter har i forligsinstitutionens regi indgået aftale om fornyelse af Vikaroverenskomst mellem DI Overenskomst II og 3F Fagligt Fælles Forbund for en 2-årig periode. Aftalen indgår i et samlet

Læs mere

Overenskomstfornyelsen Overenskomsten med Dansk El-Forbund/Dansk Metal

Overenskomstfornyelsen Overenskomsten med Dansk El-Forbund/Dansk Metal Orientering nr. 10/2014 Løn og arbejdsforhold 11. april 2014 Overenskomstfornyelsen 2014 - Overenskomsten med Dansk El-Forbund/Dansk Metal Mæglingsforslaget er nu vedtaget og ændringerne i overenskomsten

Læs mere

Der er råd til ordentlige forhold

Der er råd til ordentlige forhold OK15 Der er råd til ordentlige forhold Overenskomstforhandlingerne 2015 handler ikke kun om at sikre rimelige lønstigninger for de offentligt ansatte. Grundlæggende faglige rettigheder og arbejdsvilkår

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

Overenskomstfornyelse Den Grafiske Overenskomst - HK/Privat

Overenskomstfornyelse Den Grafiske Overenskomst - HK/Privat Orientering nr. 9/2014 Løn og arbejdsforhold 11. april 2014 Overenskomstfornyelse 2014 - Den Grafiske Overenskomst - HK/Privat Mæglingsforslaget er nu vedtaget og ændringerne i overenskomsten kan nu iværksættes.

Læs mere

Vagtoverenskomsten. Der tages forbehold for DA s godkendelse af forhandlingsresultatet.

Vagtoverenskomsten. Der tages forbehold for DA s godkendelse af forhandlingsresultatet. Vagtoverenskomsten Nedennævnte parter har i forligsinstitutionenes regi indgået aftale om fornyelse af Brancheoverenskomst for vagtbranchen samt G4S-protokollater (vagtoverenskomsten) for en 3- årig periode.

Læs mere

Mundtlig beretning på ADV s Generalforsamling den 10. juni 2009

Mundtlig beretning på ADV s Generalforsamling den 10. juni 2009 Mundtlig beretning på ADV s Generalforsamling den 10. juni 2009 Kære kollegaer kære venner Tak for ordet og endnu engang velkommen til ADV s generalforsamling. Jeg skal - vanen tro - hér på generalforsamlingen

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

Produktionsoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Produktionsoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Fornyelse af produktionsoverenskomsten Den 2. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Fødevareforbundet NNF indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten for en 3årig

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 98 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 20. februar 2008 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven (Skattefritagelse

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU OK15 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU Udgivet af Offentligt Ansattes

Læs mere

Forlig Overenskomsten med 3F blev den 13. marts 2014 fornyet ved et forlig mellem parterne.

Forlig Overenskomsten med 3F blev den 13. marts 2014 fornyet ved et forlig mellem parterne. Orientering nr. 8/2014 Løn og arbejdsforhold 11. april 2014 Overenskomstfornyelse 2014 - Budoverenskomst for provinsen Mæglingsforslaget er nu vedtaget, og ændringerne i overenskomsten kan nu iværksættes.

Læs mere

Ramme, reguleringsordning og periodelængde

Ramme, reguleringsordning og periodelængde Offentligt Ansattes Organisationer 1 Ramme, reguleringsordning og periodelængde En tre årig OK periode En samlet udmøntning gp på 4,50 pct. Reguleringsordningen videreføres: Ved negativ regulering reguleres

Læs mere

Vagtassistentoverenskomsten

Vagtassistentoverenskomsten Vagtassistentoverenskomsten Nedennævnte parter har i forligsinstitutionens regi indgået aftale om fornyelse af Brancheoverenskomst for vagtassistenter samt G4S-protokollater (vagtassistentoverenskomsten)

Læs mere

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser Større rum til lokal løn, der understøtter kerneopgaven Finansministeriet DECEMBER 2017 Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

Oprettelse af BrancheArbejdsmiljøRåd (BAR) Mål- og rammestyring for partsindsatsen. Skriftlige ArbejdsPladsVurderinger (APV)

Oprettelse af BrancheArbejdsmiljøRåd (BAR) Mål- og rammestyring for partsindsatsen. Skriftlige ArbejdsPladsVurderinger (APV) Arbejdsmiljøet - hvad har regeringen gennemført? Det dårlige arbejdsmiljø er stadig udbredt på mange arbejdspladser - arbejdsskadestatistikker og en lang række undersøgelser viser, at rigtigt mange lønmodtagerne

Læs mere

Urafstemning om nye overenskomster 2014-17

Urafstemning om nye overenskomster 2014-17 Urafstemning om nye overenskomster 2014-17 Træ/Møbel............. side 3 Industri/Træ/Møbel........ side 5 Piano/orgel............ side 7 Textil/Beklædning........ side 8 Emballage............. side 10

Læs mere

Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik

Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik Aktivitetsoversigt 2. halvår 2008 Oversigt over de kommende medlemsarrangementer: Få helt styr på køre- og hviletidsreglerne ATL s overenskomstkursus Transport

Læs mere

Fornyelse af Landsoverenskomst for håndværksbagere og konditorer

Fornyelse af Landsoverenskomst for håndværksbagere og konditorer Orientering Fornyelse af Landsoverenskomst for håndværksbagere og konditorer Den 17. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Fødevareforbundet NNF indgået aftale om fornyelse af Håndværksbageroverenskomsten

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 INDEN FOR DANSK JOURNALISTFORBUNDS FORHANDLINGSOMRÅDE

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 INDEN FOR DANSK JOURNALISTFORBUNDS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN DANSK JOURNALISTFORBUND FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 INDEN FOR DANSK JOURNALISTFORBUNDS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 2

Læs mere

AutoBranchens ArbejdsgiverForening din hjælp i hverdagen

AutoBranchens ArbejdsgiverForening din hjælp i hverdagen AutoBranchens ArbejdsgiverForening din hjælp i hverdagen Din hjælp i hverdagen... Tak for din interesse for AutoBranchens ArbejdsgiverForening. Du får her en kort præsentation af, hvad vi tilbyder, og

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Præsentation Hvilken virksomhed kommer du fra og hvilken stilling har du? Hvor mange ansatte er I i jeres virksomhed? Er du arbejdsmiljørepræsentant,

Læs mere

Kort og godt om den supplerende uddannelse

Kort og godt om den supplerende uddannelse Kort og godt om den supplerende indledning Den årlige supplerende inden for arbejdsmiljø er et tilbud til medlemmer af AMO og har til formål at sikre, at arbejdsmiljøledere og - repræsentanter har viden

Læs mere

Der tages forbehold for godkendelse af forhandlingsresultatet i DA samt i parternes kompetente forsamlinger.

Der tages forbehold for godkendelse af forhandlingsresultatet i DA samt i parternes kompetente forsamlinger. Nedennævnte parter har i forligsinstitutionens regi indgået aftale om fornyelse af Isoleringsoverenskomsten for en 2-årig periode. Aftalen indgår i et samlet mæglingsforslag, såfremt et sådant fremsættes

Læs mere

Indsatsområde 4: Organisationer i udvikling

Indsatsområde 4: Organisationer i udvikling 12-1169 - JEKR - 26.11.2012 Kontakt: Jens Kragh - jekr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Indsatsområde 4: Organisationer i udvikling Godkendt på FTF s kongres den 14.-15.11.2012 _ Stærke faglige organisationer

Læs mere

Fornyelse af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst mellem DI og CO-industri

Fornyelse af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst mellem DI og CO-industri Orientering Fornyelse af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst mellem DI og COindustri Den 12. februar 2012 indgik DI og COindustri aftale om fornyelse af Industriens Overenskomst

Læs mere

Optikeroverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Optikeroverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Fornyelse af Optikeroverenskomsten Den 1. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Serviceforbundet Urmagerne og Optikerne indgået aftale om fornyelse af optikeroverenskomsten

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse 8. februar 2016 J.nr.

Læs mere

De nye overenskomster. Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014

De nye overenskomster. Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014 De nye overenskomster Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014 Introduktion Kollektive overenskomster, herunder hovedaftaler, overenskomster, tiltrædelsesoverenskomster, lokalaftaler, kutymer Overenskomstparter,

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Fornyelse af butiksoverenskomsten Den 24. februar 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK HANDEL indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten for en 3årig periode. Butiksoverenskomsten

Læs mere

Protokollat ved overenskomstfornyelsen år 2018

Protokollat ved overenskomstfornyelsen år 2018 Protokollat ved overenskomstfornyelsen år 2018 Mellem Dagbladet Information og Informations Redaktionelle Medarbejderforening som gruppe under Dansk Journalistforbund er aftalt følgende i forbindelse med

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og lov om arbejdsmarkedsbidrag

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og lov om arbejdsmarkedsbidrag Lovforslag nr. L 156 Folketinget 2007-08 (2. samling) Fremsat den 28. marts 2008 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og lov om arbejdsmarkedsbidrag (Skattefritagelse

Læs mere

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 19. august 2010 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Omprioritering af partsindsatsen) I lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. xxx, foretages følgende ændringer: 1 1.

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4. Psykisk arbejdsmiljø 5. Børn og unge 6. Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8

Indhold. Indledning 3. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4. Psykisk arbejdsmiljø 5. Børn og unge 6. Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 Indhold Indledning 3 Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4 Psykisk arbejdsmiljø 5 Børn og unge 6 Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 Arbejdsmiljøprisen 2014 9 2 Indledning Arbejdsmiljørådet har

Læs mere

Urafstemning. Information om aftalen

Urafstemning. Information om aftalen Urafstemning Information om aftalen OK 2007 Nye rettigheder til dig Kære medlem Forliget om industriens overenskomster giver dig nye rettigheder, øger trygheden og giver god plads til kontante lønforhøjelser

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Januar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø (beretning nr. 9/2014)

Læs mere

Orientering om ny serviceoverenskomst og vinduespolereroverenskomst gælder frem til 2020

Orientering om ny serviceoverenskomst og vinduespolereroverenskomst gælder frem til 2020 Orientering om ny serviceoverenskomst og vinduespolereroverenskomst gælder frem til 2020 Der er indgået forlig mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver (Danske Service) og 3F Privat Service, Hotel og Restauration

Læs mere

Notat. Indledning. Ressourcer forbundet med arbejdsmiljøcertificeringen. Hovedudvalg og Områdeudvalg. HR/arbejdsmiljøkoordinator

Notat. Indledning. Ressourcer forbundet med arbejdsmiljøcertificeringen. Hovedudvalg og Områdeudvalg. HR/arbejdsmiljøkoordinator Notat Til: Hovedudvalg og Områdeudvalg Rådhusgade 3 8300 Odder Fra: Notat til sagen: HR/arbejdsmiljøkoordinator Oplæg til drøftelse af arbejdsmiljøcertificering Indledning I 2007 besluttede Hovedudvalget,

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT

KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT KOMPETENCEUDVIKLINGS- FONDEN MELLEM DANSK MODE & TEXTIL OG HK/PRIVAT Sådan er mulighederne for efter- og videreuddannelse gennem kompetenceudviklingsfonden Kompetenceudviklingsfonden mellem Dansk Mode

Læs mere

Landsoverenskomsten for cafeterier, quick-food i supermarkeder mv.

Landsoverenskomsten for cafeterier, quick-food i supermarkeder mv. Orientering Landsoverenskomsten for cafeterier, quickfood i supermarkeder mv. Mæglingsforslag fremsat Efter flere forhandlingsmøder med 3F om fornyelse af Landsoverenskomsten for cafeterier, quickfood

Læs mere

Overenskomstfornyelse 2017 Budoverenskomst for hovedstadsområdet 3F København

Overenskomstfornyelse 2017 Budoverenskomst for hovedstadsområdet 3F København Orientering nr. 8/2017 Løn- og arbejdsforhold 20. april 2017 Overenskomstfornyelse 2017 Budoverenskomst for hovedstadsområdet 3F København Mæglingsforslaget er nu vedtaget, og ændringerne i overenskomsten

Læs mere

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår 2014 Danske investorer skal have endnu bedre vilkår Tre initiativer fra Investeringsfondsbranchen Danske investeringsforeninger er blandt de bedste i Europa til at skabe værdi til investorerne. Men branchen

Læs mere

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen Forord I 2002 tog regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter en række initiativer, der skal styrke integrationen af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. 4-partsaftalen om en bedre integration

Læs mere

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 I de seneste år er der sket meget inden for uddannelsessektoren med implementeringen af store reformer, planlægningen af nye og med bortfald af aktiviteter,

Læs mere

Skanderborg Kommune foretager indkøb og udbud efter følgende grundprincipper, som skal inddrages hver gang:

Skanderborg Kommune foretager indkøb og udbud efter følgende grundprincipper, som skal inddrages hver gang: Formål Indkøbs- og udbudspolitikken fastlægger de overordnede rammer for indkøb og udbud i Skanderborg Kommune. Politikken skal skabe en ensartet adfærd for indkøb og udbud i hele organisationen og medvirke

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

Vikaroveren skom sten

Vikaroveren skom sten Vikaroveren sk sten OVERENSKOMSTFORHANDLINGERNE 2014 Nedennævnte parter har i forligsinstitutionens regi indgået aftale fornyelse afvikaroverensksten for en 3-årig periode. Aftalen indgår i et samlet mæglingsforslag,

Læs mere

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik.

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik. K L Anbefalet/Overbragt Fagligt Fælles Forbund 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund Peter Ipsens Alle 27 2400 København NV 5.40.51 - Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2013 af overenskomst

Læs mere

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 13. december 2010 Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 Den demografiske udvikling, genopretningen af dansk økonomi og den samfundsøkonomiske situation giver meget snævre økonomiske rammer

Læs mere

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Varenummer: 5504-5 Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Få et skræddersyet kursus Når du er ude og se på tøj, er det ikke sikkert, at du kan finde noget i butikkerne, der passer. Vi er jo alle

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 22. januar 2019 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Andre målrettede indsatser end risikobaserede tilsyn m.v.) 1 I lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 1084 af 19. september 2017,

Læs mere

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik.

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik. KL' Anbefalet/Overbragt Lederne Vermlandsgade 25 2300 København S 40.25 - Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2013 af protokollat for tekniske mestre m.fl. (scene, lys og lyd) ved Musikhuset Aarhus

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr KTO Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr 08.08.00 P26 Vedlagt fremsendes krav

Læs mere

Serviceoverenskomsten og øvrige SBA overenskomster

Serviceoverenskomsten og øvrige SBA overenskomster Serviceoverenskomsten og øvrige SBA overenskomster Information om Program Økonomisk bagtæppe rammen for forhandlingerne Serviceoverenskomsten og øvrige SBA overenskomster Pause Serviceoverenskomsten og

Læs mere

OK08-forlig på forsikringsområdet. Klarhed over kompetencer. En mere enkel overenskomst. FA og DFL er blevet enige om en treårig. overenskomst s.

OK08-forlig på forsikringsområdet. Klarhed over kompetencer. En mere enkel overenskomst. FA og DFL er blevet enige om en treårig. overenskomst s. OK08-forlig på forsikringsområdet FA og DFL er blevet enige om en treårig overenskomst s. 3 Klarhed over kompetencer Medarbejderen kan få sine aktuelle kompetencer afklaret s. 5 Gennembrud for VOK FA og

Læs mere

Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen)

Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen) Beskæftigelsesministeriet Arbejdstilsynet Arbejdsmiljøfagligt Center postkassevg@at.dk; pve@at.dk; amf@at.dk Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen)

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

ARBEJDSPROGRAM ASSURANDØR KREDSEN. imellem på tværs, indenfor både forhandling og andre foreningsspørgsmål.

ARBEJDSPROGRAM ASSURANDØR KREDSEN. imellem på tværs, indenfor både forhandling og andre foreningsspørgsmål. ARBEJDSPROGRAM ASSURANDØR KREDSEN 1 ORGANISATORISK Vi skal sikre, at medlemmerne oplever værdi ved medlemskab af både assurandørforeninger og Finansforbundet. Dette sikres blandt andet via den decentrale

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Netværket Dagbladene. Formandens mundtlige beretning for 2017

Netværket Dagbladene. Formandens mundtlige beretning for 2017 Netværket Dagbladene Formandens mundtlige beretning for 2017 Netværket Dagbladenes ordinære netværksmøde onsdag den 16. maj 2018 1 Indledning Tak for ordet. Og tak fordi I er kommet her til det fjerde

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø Lovforslag nr. L 196 Folketinget 2018-19 Fremsat den 13. marts 2019 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Andre målrettede indsatser end risikobaserede

Læs mere

Notat 19. august 2016 J-nr.: /

Notat 19. august 2016 J-nr.: / Notat 19. august 2016 J-nr.: 82579 / 2324233 Orientering om: Trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og om praktikpladser Regeringen og arbejdsmarkedets parter har i

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

Efteruddannelse. Temasession på TR-Forum 2017

Efteruddannelse. Temasession på TR-Forum 2017 Efteruddannelse Temasession på TR-Forum 2017 DAGSORDEN 1 ET ARBEJDSMARKED I FORANDRING 2 MANGEL PÅ KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT OG FALDENDE EFTERUDDANNELSESAKTIVITET 3 FOKUS PÅ EFTERUDDANNELSE I OK-17 4 EKSPERTGRUPPEN,

Læs mere

OK Fødevareindustrielle overenskomst. Periode Hovedbestyrelsen samt forlæggelsesmødet d. 26. marts 2014

OK Fødevareindustrielle overenskomst. Periode Hovedbestyrelsen samt forlæggelsesmødet d. 26. marts 2014 OK 2014 Fødevareindustrielle overenskomst Periode 2014-2017 Hovedbestyrelsen samt forlæggelsesmødet d. 26. marts 2014 Løn og satser Normallønnen: kr. 2,10 pr. 1. marts 2014 kr. 2,25 pr. 1. marts 2015 kr.

Læs mere

Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen

Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen Orientering 7. marts 2014 Fornyelse af Transportoverenskomsten med 3F Transportgruppen Den 6. marts 2014 blev der mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F Transportgruppen Strategiske overvejelser: indgået

Læs mere

3. PENSION Pensionsbidrag forhøjes pr. 1. april 2019 med 0,42 % fra 18,98 % til 19,40 %.

3. PENSION Pensionsbidrag forhøjes pr. 1. april 2019 med 0,42 % fra 18,98 % til 19,40 %. KL Dansk Journalistforbund SAG-2017-04738 Tid: Den 3. maj 2018, kl. 13:30 Sted: I

Læs mere

En styrket arbejdsmiljøcertificering

En styrket arbejdsmiljøcertificering Bilag til aftale om En styrket arbejdsmiljøcertificering November 2016 Initiativ 1: Indsamling af viden om certificeringsorganernes tilsyn med virksomhedernes arbejdsmiljø Virksomheder, der har et anerkendt

Læs mere

Den 15. marts 2004 6WDWXVSnDUEHMGVPLOM UHIRUPHQ Regeringens arbejdsmiljøreform har afledt i alt 9 regeludvalg. Arbejdet i de sidste 6 regeludvalg er nu afsluttet som led i implementeringen af reformen.

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

TRYGHED OG KOMPETENCEUDVIKLING

TRYGHED OG KOMPETENCEUDVIKLING BILAG TIL FORHANDLINGSPROTOKOL 1 TRYGHED OG KOMPETENCEUDVIKLING Parternes fælles arbejde med kompetenceudvikling i staten Den økonomiske krise og behovet for løbende opgavemæssige og organisatoriske forandrings-

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Vejledning om lokalaftaler i overenskomstperioden Omlægning af diverse tillæg m.m.

Vejledning om lokalaftaler i overenskomstperioden Omlægning af diverse tillæg m.m. Vejledning om lokalaftaler i overenskomstperioden 2017-20 - Omlægning af diverse tillæg m.m. Indholdsfortegnelse Indledning: Hvorfor omlægning af tillæg i lokalaftaler til individuelle tillæg?... 3 Hvilke

Læs mere

Faktaark En ansvarlig lønudvikling

Faktaark En ansvarlig lønudvikling Faktaark En ansvarlig lønudvikling En ansvarlig økonomisk ramme med beskedne generelle lønstigninger. Den samlede økonomiske ramme for overenskomstperioden 2011-2013 udgør i alt 3,15 pct. Det har været

Læs mere

Protokollat om Udviklings- og Samarbejdsfond

Protokollat om Udviklings- og Samarbejdsfond Protokollat om Udviklings- og Samarbejdsfond Udviklings- og Samarbejdsfond Et godt samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne i virksomheden er en væsentlig forudsætning for udvikling af virksomhedens

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere