WTC advokaterne og Ken Torpe Christoffersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "WTC advokaterne og Ken Torpe Christoffersen"

Transkript

1

2 WTC advokaterne og Ken Torpe Christoffersen 12 advokater - ligger i Hillerød og Helsingør - etableret helt tilbage i 1869, KTC har speciale indenfor fast ejendom og erhvervsret - 25 års erfaring med køb og salg af fast ejendom i DK og udland - 48 år og med møderet for Højesteret - taler og skriver engelsk og tysk på forhandlingsniveau - forstår svensk og norsk - taler fransk på almindeligt niveau. Mail: Telefon: Mobil:

3 KØB AF FAST EJENDOM I DK Køb - altid advokatforbehold når I erhverver en ejendom, så kan I med sindsro skrive købsaftalen under. Tilstandsrapport - ejerskifteforsikring - skal den tegnes? Berigtigelsen af handlen - skøde mm - altid Fondens advokat. Alle dokumenter og området som sådan undersøges og er en del af berigtigelsen. Fast pris for berigtigelsen kr ,- inklusive moms - Reg-afgift 0,6% af købesummen og kr ,- i TL-afgift.

4 SALG AF FAST EJENDOM I DK Godkendelse fra STAR - af tinglysningsmæssige årsager. Berigtigelse af handlen - altid Fondens advokat. HUSK at få indføjet i købsaftalen, at Fonden som sælger IKKE har beboet ejendommen og derfor ikke har nærmere kendskab hertil, og at der i prisfastsættelsen ER taget højde herfor. Valg og vurdering af mægler / mæglere. Har I måske en mulig køber internt blandt jeres medlemmer? - hvis ja, så laver Fondens advokat gerne en købsaftale og berigtiger handlen. Fast pris for berigtigelsen kr ,- inkl. moms - køber betaler sædvanligvis stempel og TL.

5 KØB AF EJENDOM I SVERIGE Som mulig køber modtager man en köpavtal og en masse dokumenter for ejendommen. Her bruger man IKKE advokater til berigtigelsen - det er mæglere eller banker. En dansk advokat bør se alle dokumenter og købsaftalen igennem. Man ender op med et köpebrev som registreres i Fastighetsinskrivningen, med stempel på fra Lantmäteriet ( tingbogen). Omkostninger - mægler / bank ca. svkr ,- inkl. moms. Stempelskat - er 4.25% af købesummen for juridiske personer og et gebyr på svkr. 825,- Skat af avancen ved salg!! - der betales skat af avancen ved salg udgørende 30% af 2/3 af gevinsten

6 KØB AF EJENDOM I NORGE Praktisk talt samme regler i Norge som i Danmark - men m 2 priserne er ufattelig høje. Omkostningerne er 2.5% stempel af købesummen til staten - samme advokatomkostning som i DK. Ejendomsskat afhænger af den enkelte region - mellem % af grundværdi. Samme regler vedrørende købsaftale og eksempelvis tilstandsrapport og ejerskifteforsikring.

7 KØB AF EJENDOM I TYSKLAND Berlin er nu udelukket - Styret har vedtaget nye regler, som ikke gør det muligt for en Fond at købe til udlejning. Alt skal oversættes til tysk til brug for notaren, - de originale vedtægter, generalforsamlingsreferat hvoraf fremgår at de nuværende bestyrelsesmedlemmer er valgt og en tegningsudskrift, - evt. kopier som er underskrevet for notar ( notariseret ), vær opmærksom på, at den danske notar kan forlange, at alle bestyrelsesmedlemmer er tilstede samtidig! En mægler udarbejder en købsaftale, som den tegningsberettigede del af bestyrelsen skriver under. Den tyske advokat retter henvendelse til den tyske notar og forbereder handlen. Notaren skriver under på købsaftalen på vegne af Fonden iht en fuldmagt afgivet af Fonden overfor notaren ( når vi er enige om vilkårene heri ). Omkostning til tysk advokat ca ,- Euro. Notar omkostning - ca. Euro 1.000,- ved en købesum på ca. dkr ,- Ekspeditionstid fra opstart til slut ca. 3-4 måneder, MEN det kan variere ganske meget afhængig af valg af notar og krav til dokumentation ( oversættelser mm ). Grundskat ca. 4.5% af købesummen. Samlet omkostning ved køb af en enhed i Tyskland er ca. 10% af købesummen - tommelfingerregel.

8 KØB AF EJENDOM I ITALIEN Der er visse udfordringer i Italien og det er blandt andet at finde en italiensk advokat, som taler dansk! - den er klaret :-) Derudover skal man bruge en mægler og en byggesagkyndig. Ingen regler om tilstandsrapport. Notaren udarbejder skødet - gyldighedsregel. Omkostning til notaren varierer en hel del, så denne forhandling overlades til den italienske advokat - så håber vi, at de ikke er i familie!! Tinglysningsafgift Euro 90,- og Stempelafgift Euro 230,- Registreringsafgift til staten 7% af den offentlige vurdering. Ejerskifteafgift 2% af den offentlige vurdering. TL - afgift 1% af den offentlige vurdering. HVIS der er tale om historiske ejendomme eller prima casa / bopæl så nedsættes afgifterne væsentligt - sidstnævnte er dog ikke relevant for Fondene. Ved udlejning over 30 dage, så skal den lokale sherif have en kopi af kontrakten. Samme spændende udfordringer ved oversættelse af vedtægter mm som i Tyskland - samme fremgangsmåde.

9 KØB AF EJENDOM I FRANKRIG Markedet i Frankrig er på nuværende tidspunkt i bedre balance end for blot få år siden. Notaren foretager alle formalia i sagen - lidt som i Tyskland og Italien, - han / hun repræsenterer hverken sælger eller køber - men staten. Omkostningen til notaren er ca. 7% af købesummen, hvoraf en del er afgifter til staten. Vi skal have fat i en dansk / fransk advokat og de er heldigvis til at finde. Der købes som beset - ingen tilstandsrapport eller ejerskifteforsikring - derfor kan det anbefales at bruge en byggerådgiver til gennemgang. Notaren indhenter dog en del rapporter omkring termit-angreb, forurening og naturkatastrofer - udgifterne hertil betales af sælger. Begge parter mødes når alt er klar hos notaren, hvor alt læses op og skrives under - der er brug for en der KAN fransk, notaren kan KUN fransk. HUSK at en handel i Frankrig tager sin tid - notaren og systemet er ikke lige opgraderet til IT.. Der kan med fordel anvendes en dansk advokat som forbindelse med den franske advokat.

10 KØB AF EJENDOM I POLEN Samme forhold er gældende omkring notar og oversættelse af dokumenter. Der laves købsaftale helt på sædvanlig vis. Her er en tolk ofte tiltrængt - der er ingen mulighed for bare at tyde et polsk dokument. Ved køb af lejlighed eller sommerhus skal de sædvanlige dokumenter frem - her bruges en gang imellem en dansk konsul i området. Polske tolke er forholdsvis nemme at lokalisere i DK, via vore forsvarsadvokater. Ved etablering af konto til Fonden, så skal man indfinde sig personligt i banken! De er lidt vanskelige at hive dokumenter ud af, men man SKAL BLOT VÆRE STANDHAFTIG :-) Polen er klart et spændende område i en rivende udvikling, man skal blot se sig for - meget skidt er lavet i de gode år.

11 KØB AF EJENDOM I SCHWEIZ Et fantastisk område til ski, trekking, Mountainbiking mm, men noget gammeldags struktur. Restriktioner fra canton til canton for udlændige til køb af ferieboliger. Omkostninger ca 5% af købesummen. Købsaftale og dokumenter fremskaffes på samme måde som i DK. Man skal godkendes som køber endeligt i Zürich af statslig myndighed - stort oplysningskrav. Tidsfaktor for gennemførelse af en handel - ukendt - afhænger af cantonen mm. En ejendom skal ejes i 5 år for at kunne sælges videre til en udlænding. For mig at se ikke et oplagt område for investering for fondene - dyre leveomkostninger, leje af bil mm.

12 KØB AF EJENDOM I ØSTRIG Lidt som Schweiz - bare billigere. Afgiften på køb er 3,5% af købesummen. TL - afgift 43,- Euro. Notar 1-2% af købesummen. Østrigsk advokat ca. Euro 3.000, - + moms ( 20% ). Dansk advokat for gennemgang og forbindelse til østrigsk advokat anbefales. Samme omstændigheder vedrørende dokumentkrav og oversættelse. Der gælder forskellige regler i de 9 forbundsområder - det skal undersøges inden køb. Der er næsten samme forhold i Østrig som i DK vedrørende tilstandsrapporter og dokumenter ved køb - en klar fordel. Samlet behandlingstid 3-6 måneder.

13 KØB AF EJENDOM I SPANIEN PAS PÅ!! mange handler i Spanien er gennemført gennem generationer uden at tinglyse!! - derfor kan det være, at sælger ikke har tinglyst adkomst! Sælger skal derfor have styr på sin adkomst før der handles! Masser af potentiale og masser af gode køb - Spanien er stadig ikke ude af krisen. Samme situation som i DK vedrørende købsaftale og dokumenter, og her skal der virkelig arbejdes for at få dokumenter frem. Spansk / danske advokat skal findes og det er ikke noget problem. Mange spanske advokater tager dog rigtig let på denne opgave og er ikke særlig omhyggelige - derfor brug altid dansk advokat, som holder dem i kort snor. Omkostninger mellem 8-10% af købesummen til staten - afhængig om det er nyopførte ( 10% ) ejendomme eller gensalg ( 8% ). Dertil kommer omkostning til spansk / dansk advokat - sædvanlig vis , ,- + moms.

14 RIGTIG GOD JAGT! Afsluttende bemærkninger om de lande vi ikke har nævnt! - jeg har taget dem, der er mest oppe i tiden, men vi kender også reglerne for England, Portugal og USA, men sig til hvis lige netop det land I gerne vil købe i ikke er med, så finder vi ud af det.

Indhold. Ret&Råd er Danmarks førende kæde af selvstændige advokatvirksomheder. Havnevej 3, 4000 Roskilde. Fax 46 38 03 50 Bolig - Købers Mand

Indhold. Ret&Råd er Danmarks førende kæde af selvstændige advokatvirksomheder. Havnevej 3, 4000 Roskilde. Fax 46 38 03 50 Bolig - Købers Mand Ret&Råd er Danmarks førende kæde af selvstændige advokatvirksomheder. Ret&Råd har specialiseret sig i: Ret&Råd har sekretariat på Havnevej 3, 4000 Roskilde Erhverv - Rettidig Rådgivning Telefon 70 20 70

Læs mere

Køberguide. - Før du drømmer om at købe bolig

Køberguide. - Før du drømmer om at købe bolig Køberguide - Før du drømmer om at købe bolig Indhold Nogle ord om denne folder Dit første boligkøb? 4 Hvilke krav bør du stille til rådgiveren? 4 Selvom du har prøvet det før 5 Den digitale tinglysning

Læs mere

Sådan handler du på tvangsauktion

Sådan handler du på tvangsauktion R178 G210 R116 G178 PLUS logo PLUS logo med header UGENS BEDSTE UGENS BEDSTE PLUS knap PLUS hjørnemakering til billeder Header 4 X Rubrik 2 X FONT: Helvetica Condensed Bold Sådan handler du på tvangsauktion

Læs mere

Denne handel. er på betingelse. af min advokats

Denne handel. er på betingelse. af min advokats HUSK ADVOKATFORBEHOLDET Denne handel er på betingelse af min advokats godkendelse Et skøde er kun en kvittering for det du allerede har købt... HUSK ADVOKATFORBEHOLDET Denne handel er på betingelse af

Læs mere

GODE RÅD VED KØB AF ANDELSBOLIG

GODE RÅD VED KØB AF ANDELSBOLIG GODE RÅD VED KØB AF ANDELSBOLIG I dette faktaark kan du læse meget mere om, hvad en andelsbolig er for noget. Hvis du mangler svar på spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. Hvad er en andelsbolig?

Læs mere

TÆNK DIG OM, FØR DU KØBER BOLIG

TÆNK DIG OM, FØR DU KØBER BOLIG TÆNK DIG OM, FØR DU KØBER BOLIG DRACHMANN ADVOKATER Denne folder er udarbejdet af DRACHMANN ADVOKATER. Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse eller mangfoldiggørelse af folderen/dele heraf er tilladt

Læs mere

Til dig som køber. Denne lille købervejledning kan du bruge i forbindelse med dit ejendomskøb.

Til dig som køber. Denne lille købervejledning kan du bruge i forbindelse med dit ejendomskøb. KØBERVEJLEDNING Til dig som køber Denne lille købervejledning kan du bruge i forbindelse med dit ejendomskøb. Købervejledningen giver dig et overblik over hele forløbet og indeholder en alfabetisk ordliste,

Læs mere

Andelsbolig - fra A til Z

Andelsbolig - fra A til Z Andelsbolig - fra A til Z Mulighederne er mange, når du skal beslutte dig for, hvilken type bolig du ønsker. Vi har samlet en masse nyttige oplysninger om andelsboliger, som du kan få god brug for, når

Læs mere

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre Om ejerbolig Om ejerbolig 11. udgave Redaktionen afsluttet august 2012 I serien er også udkommet: - Om at planlægge sin økonomi - Om tryghed og pension - Om at investere - Om forsikring ISBN 978-87-90401-xx-x

Læs mere

Når du har planer om en ny bolig

Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig At blive boligejer er en stor begivenhed i livet og derfor sjældent noget, man beslutter fra den ene dag til den anden. For hvad er der

Læs mere

Boligbogen. Bolighandel og boligfinansiering

Boligbogen. Bolighandel og boligfinansiering Boligbogen Bolighandel og boligfinansiering Boligbogen 3. udgave, august 2006 Redaktion: LOKALE PENGEINSTITUTTER v/morten Egholm Andersen, Berit Birkemose Hansen og Klavs Holten Toldbodgade 33 1253 København

Læs mere

Ønsker du at sælge bolig, vender du blot bogen, hvor du finder Håndbog for boligsælger.

Ønsker du at sælge bolig, vender du blot bogen, hvor du finder Håndbog for boligsælger. FORORD Denne håndbog er tænkt som et værktøj, når du overvejer at købe ny bolig. Bogen kan læses fra start til slut, men kan også bruges som opslagsværk. Du slår blot op under det emne, du gerne vil vide

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2011-0268 aq. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2011-0268 aq. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmæglere MDE Jens H. Bjerregaard, Jacob Andreasen og Jens Saugstrup Valby Langgade 203 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 20.

Læs mere

Guide til boligkøb i Tyrkiet

Guide til boligkøb i Tyrkiet Guide til boligkøb i Tyrkiet Forord Køb af feriebolig i Tyrkiet har siden 2003 været en populær måde for mange danskere at kombinere en økonomisk investering med en investering i familien og livsglæde.

Læs mere

Société Civile Immobilière SCI-selskabet - det franske ejendomsinteressentskab

Société Civile Immobilière SCI-selskabet - det franske ejendomsinteressentskab Société Civile Immobilière SCI-selskabet - det franske ejendomsinteressentskab Société Civile Immobilière forkortet SCI er en fransk selskabstype, i hvilken deltagerne ejer og driver en fast ejendom i

Læs mere

Generelt: Hvem er part: Hvem er kontraktspart:(udlejer)

Generelt: Hvem er part: Hvem er kontraktspart:(udlejer) Praktisk vejledning for Dats medlemsgrupper og scener omkring leje/lån af lokaler herunder bestyrelsens ansvar.(advokat Sven Brouer Seedorff, judica advokaterne. www.judica.dk.) Generelt: En stor del af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. oktober 2010 Sag 345/2007 (2. afdeling) Galerie Birch ved Anette Birch (advokat Poul Hvilsted) mod Jørgen Smidt (advokat Jan Erik Kornerup Jensen) I tidligere instans

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Reform af andelsboligmarkedet - 5 udfordringer med løsningsforslag

Reform af andelsboligmarkedet - 5 udfordringer med løsningsforslag Reform af andelsboligmarkedet - 5 udfordringer med løsningsforslag Hvidbog fra Dansk Ejendomsmæglerforening Marts 2012 Dansk Ejendomsmæglerforening har med stigende bekymring set på andelsboligmarkedet

Læs mere

Jeg har tidligere arbejdet inden for Søværnet, H+H Industri og Fleggaard-koncernen.

Jeg har tidligere arbejdet inden for Søværnet, H+H Industri og Fleggaard-koncernen. En historie fra den jyske landevej God dag For dem der ikke kender mig i forvejen kan jeg fortælle, at mit navn er Allan Jepsen og jeg kommer fra Contino i Padborg hvor jeg er ansat som adm. Direktør.

Læs mere

Familiens juridiske håndbog. Jura ved dødsfald og boskifte

Familiens juridiske håndbog. Jura ved dødsfald og boskifte Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Indhold Indledning 3 Hvad går boskifte ud på? 4 De pårørendes ansvar 5 Møde i Skifteretten 5 Dødsboet, hvad dækker det over? 6 Hvordan skal boet

Læs mere

Indsigt Omtanke Juni 2012. Øg værdien. af dine renteudgifter. Brugte anparter - marked i vækst

Indsigt Omtanke Juni 2012. Øg værdien. af dine renteudgifter. Brugte anparter - marked i vækst Øg værdien af dine renteudgifter Brugte anparter - marked i vækst Nr. 2 juni 2012 www.habrofinansgruppen.dk 1 2 Velkommen Kære læser. Nu nærmer sommerferien sig med hastige skridt. For mange K/S-investorer

Læs mere

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Skilsmisse -hvad så med økonomien? Skilsmisse -hvad så med overblik bodeling budget økonomi ægtefællebidrag børnetilskud børnebidrag ansvar -økonomisk e-guide til dig der skal skilles Forfatter: Heidi Hamann, økonomisk rådgiver Skilsmisse

Læs mere

Faglige sammenslutninger 2010

Faglige sammenslutninger 2010 Faglige sammenslutninger 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING...1 2 HVAD ER EN FUSION?...2 3 JURIDISKE FORHOLD...3 3.1 Formalia i forbindelse med gennemførelse af en fusion...3 3.2 Underskrivelse af

Læs mere

Nyhedsbrevet den 1ste

Nyhedsbrevet den 1ste Oktober 2012 Side 1 Nyhedsbrevet den 1ste Velkommen til Advokatfirmaet Drachmanns Nyhedsbrev Den 1 ste. Vi er glade for de mange positive tilbagemeldinger vi fået, både til det nye layout af nyhedsbrevet

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kan foreningens bestyrelse gå af midt i valgperioden?

Kan foreningens bestyrelse gå af midt i valgperioden? OM Foreninger: Kan foreningens bestyrelse gå af midt i valgperioden? Hvordan er reglerne for en forenings bestyrelse, som ønsker at gå af midt i en periode? Kan man overhovedet det? Hvad skal der til for

Læs mere

Det nye gennemsigtige boligmarked Personligt, enkelt og gratis. 3 Fremhæv din bolig på BoligMap.dk. 4 Advokatforbehold er også for boligsælgere

Det nye gennemsigtige boligmarked Personligt, enkelt og gratis. 3 Fremhæv din bolig på BoligMap.dk. 4 Advokatforbehold er også for boligsælgere hurtigere boligsalg inspiration fra de profesionelle Maj 2010 2 Sæt din bolig til salg helt gratis 3 Fremhæv din bolig på BoligMap.dk 4 Advokatforbehold er også for boligsælgere 8 Hvordan man sikrer hinanden

Læs mere

Klagerne. København, den 15. april 2009 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Birthe Kjerulff Jacobsen Søndergade 30 4130 Viby Sjælland

Klagerne. København, den 15. april 2009 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Birthe Kjerulff Jacobsen Søndergade 30 4130 Viby Sjælland 1 København, den 15. april 2009 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Birthe Kjerulff Jacobsen Søndergade 30 4130 Viby Sjælland Sagen angår spørgsmålet, om indklagede er erstatningsansvarlig

Læs mere