Førsteårseffekter i ADAM-December 2009 Sammenligning med Apr08 og Apr04

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Førsteårseffekter i ADAM-December 2009 Sammenligning med Apr08 og Apr04"

Transkript

1 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 3. maj 2012 Førsteårseffekter i ADAM-December 2009 Sammenligning med Apr08 og Apr04 Resumé: Det er i flere tilfælde blevet konstateret at modelversionen ADAM-December 2009 på kort sigt har mindre multiplikatorer end den tidligere modelversion ADAM-April Dette papir har til formål at undersøge og beskrive de ændringer, som har ført til de ændrede multiplikatoregenskaber. Blandt de ændringer, der har haft de største konsekvenser for multiplikatorerne, er en ændret relation for bilforbruget, en omformulering af faktorblokken, og datamæssigt er importkvoten vokset markant mellem modellerne Apr04 til Dec09. Dertil kommer et ændret forbrugssystem og diverse niveauforskelle på grundforløbende for henholdsvis Apr04 og Dec09. Disse ændringer har bidraget væsentligt til at ændre førsteårsmultiplikatorerne.

2 2 1. Indledning I dette papir analyseres og beskrives nogle af de ændringer, der er sket mellem modelversionerne ADAM-December 2009 (Dec09) og ADAM-April 2004 (Apr04), både modelændringer og dataændringer. Det er dog ikke alle ændringer, der vil blive beskrevet i papiret. Der er lagt vægt på de ændringer, som har påvirket førsteårsmultiplikatorerne. Motivationen for dette papir er blandt andet et notat-udkast fra finansministeriet af 22. november 2011, hvori en række multiplikatorer fra Apr04 og Dec09 sammenlignes. Konklusionen på finansministeriets notat er, at multiplikatorene er blevet mindre i Dec09. Som et svar på dette notat fandt Dawit i (DSI23d11), at langt hovedparten af forskellen på multiplikatorerne mellem Apr04 og Dec09 kunne forklares ved en ændret relation for bilforbruget og en nationalregnskabsrevision, der blandt andet har øget importkvoten markant mellem Apr04 og Dec09. Papiret gennemgår først de væsentligste ændringer, der er sket mellem modelversionerne Apr04 og Dec09. I papirets anden halvdel analyseres finanseffekterne, som beregnes på modellerne Apr04, Apr08 og Dec09. Med finanseffekter menes aktivitetseffekten af finanspolitiske ændringer på kort sigt. Vi vælger at se på et udvalg af stød til både offentlige indtægter og udgifter. Slutteligt redegøres for forskellen på multiplikatorerne. 2. Redegørelse for ændringer mellem Apr04 og Dec09 I dette afsnit beskrives de mest markante ændringer mellem modelversionerne Apr04 og Dec09, der har betydning for modellernes førsteårseffekter. Lidt groft kan ændringerne opdeles i to. For det første, efter udgivelsen af ADAM-versionen Apr04 blev nationalregnskabet (NR) hovedrevideret, hvor den største ændring var indførelsen af kædepriser. Denne omlægning af NR blev lagt ind i ADAM over et par modelversioner og var fuldstændigt implementeret i versionen Apr08. For det andet, mellem Apr08 og Dec09 blev modellen forenklet. Fx. blev antallet af brancher, forbrugsgrupper og importgrupper reduceret. Derudover blev faktorblokken og forbrugssystemet reformuleret. Grundet ovenstående vil modelversionen Apr08 også blive inddraget i analysen af ændringerne mellem Apr04 og Dec09. Forskelle i førsteårseffekter mellem Apr04 og Apr08 kan hovedsageligt tilskrives dataændringer, mens forskellene mellem Apr08 og Dec09 hovedsageligt skyldes ændringer i modellens ligninger.

3 Faktorefterspørgsel og prisdannelse ADAMs faktorblok er et af de steder, hvor der er sket en hel del mellem modelversionerne Apr08 og Dec09. Den mest markante ændring er, at produktionsfunktionen i Dec09 benytter nettokapital, hvorimod Apr04/Apr08 benyttede bruttokapitalen. En anden markant ændring er, at priserne i Dec09 på kort sigt dannes ud fra de ønskede lønomkostninger i stedet for de nødvendige lønomkostninger som det var tilfældet i de to tidligere modeller. Disse to ændringer vil blive gennemgået i dette afsnit Brutto/netto kapital Der er ændret i det grundlag, som investeringerne bestemmes ud fra mellem modelversionerne Apr08 og Dec09. I Dec09 er det kapitalen opgjort netto, der benyttes til at bestemme investeringerne, hvorimod det er bruttokapitalen, der benyttes i Apr04/Apr08. Forenklet udtrykt var sammenhængen i de tidligere modeller, Apr04 og Apr08, at: Y => K => I dvs. en højere indkomst gav behov for mere bruttokapital, og dette førte til flere (brutto)investeringer. I Dec09 er sammenhængen næsten den samme Y => Kn => I, nu er det blot nettokapitalen, som investeringerne udledes fra. Som et ligningseksempel fra ADAMs formelfil på brutto/netto ændringen ses her på boliginvesteringerne fibh. I Apr04 er denne relation givet ved hvorimod investeringerne i Dec09 er givet ved hvor konstanten k repræsenterer et prisforhold mellem kapital og investering, og vi kan antage, at k er lig 1. Det er ændringsledet, dvs. første led i ovenstående relationer, der har betydning for førsteårseffekten, da det andet led er lagget. Det kan også have betydning for førsteårseffekten på investeringerne, hvis modellens estimerede koefficienter ikke tager højde for det mindre investeringsniveau. I så fald kan denne brutto/netto ændring påvirke førsteårseffekten markant. Overgangen fra brutto til netto vil for uændret elasticiteter medføre færre investeringer i Dec09, da nettokapitalen er markant mindre end bruttokapitalen. )

4 4 Fx har den samlede maskinkapital, brutto, været ca. 1,79 gange større end nettokapitalen i 2012, mens den er ca. 1,87 gange større for bygningskapitalen. Alt andet lige vil dette betyde, at det kræver færre investeringer, at øge nettokapitalen med x % end at øge bruttokapitalen med x %. På længere sigt har det laggede led med reinvesteringer også indflydelse på investeringsniveauet, og her bliver der taget højde for det ændrede grundlag, da bruttokapitalsapparatets afgangsrate er mindre end nettokapitalens afskrivningsrate Analyse af brutto/nettokapitalændringen For at undersøge de numeriske konsekvenser af brutto/netto-ændringen i investeringsbestemmelsen, formuleres nu en justeret ADAM-Dec09-version, hvori investeringerne beregnes ud fra bruttokapitalen i stedet for nettokapitalen. Herunder er gengivet de justerede ligninger for bygnings- og maskinkapitalen, da der i de næste afsnit henvises til disse ligninger. De øvrige justerede ligninger beskrives i appendiks A.1. Dlog(fKb<i>) Dlog(fKm<i>) = c1*dlog(fx<i>) + c2*dlog(fkb<i>wx)+gfkb<i> - c3*(log(fkb<i>(-1))-log(fkb<i>w(-1)) = d1*dlog(fx<i>) + d2*dlog(fkm<i>wx)+gfkm<i> - d3*(log(fkm<i> (-1))-Log(fKm<i>w(-1))) Ud over at ændre de relevante variable fra netto til bruttostørrelser, skal værdierne for de koefficienter, der angiver produktionens indflydelse på maskin- og boliginvesteringerne (koefficienterne c1 og d1 i ovenstående ligninger) også justeres. Vi vælger at bruge de værdier, som er estimeret i Apr08. Generelt er koefficienterne estimeret mindre i Apr08 ift. Dec09, hvilket er helt i overensstemmelse med netto/brutto problematikken. Hvis koefficienterne c1 og d1 ikke ændres i den justerede Dec09 version, opstår den markante forskelle ved alle modeleksperimenter, hvor aktiviteten påvirkes. Bygnings- og maskinkapitalen reagerer markant mere i den justerede Dec09-version uden koefficientændringer og giver derved større førsteårsmultiplikatorer. Når koefficienterne c1 og d1 tilpasses til bruttokapitalen ændrer det entydige billede sig. Denne problematik vil blive behandlet yderligere senere i papiret. Den samlede konklusion er, at brutto/netto problematikken generelt ikke har en effekt på førsteårseffekterne. Parametrene er blevet estimeret, så de neutraliserer effekten fra den større bruttokapital. Men på den anden side kan det ikke afvises, at netto/brutto ændringen har en effekt i nogle specifikke eksperimenter så førsteårsmultiplikatorerne påvirkes.

5 Prisdannelse Bestemmelsen af kortsigtseffekten på branchernes produktionspriser er også blevet ændret mellem version Apr08 og Dec09. Hvis produktionen øges, og kapitalen er træg, må arbejdskraftindsatsen øges mere end proportionalt for at nå den nødvendige produktion, hvis produktionsfunktionen forudsættes at holde på kort sigt. I ligevægt øges kapital og arbejdskraftindsatsen lige meget. I Apr04/Apr08 er det den nødvendige - kraftigt reagerende - arbejdskraftindsats, som bruges til at beskrive lønomkostningernes effekt på priserne på kort sigt. I Dec09 anvendes den på lang sigt optimale arbejdskraftindsats, så lønomkostningerne pr. enhed reagerer mindre på kort sigt i Dec09. Da lønomkostningerne i Apr04 reagerer kraftigt, vil outputpriserne også reagere kraftigt de første år. Herefter falder de anvendte lønomkostninger i takt med at efterspørgeselen falder og det trækker outputpriserne nedad. Så i Apr04 er der ofte overshooting i priserne på kort sigt, hvorefter prisreaktionen falder ned til ligevægt på lidt længere sigt. For at undgå denne overshooting er outputs i Dec09 ikke baseret på samme lønomkostningsbegreb som Apr04. Lønomkostningsbegrebet i Apr04 svarer til arbejdskraftens grænseomkostning, der reagerer kraftigt, fordi det kræver ekstra arbejdstimer at producerer en ekstra enhed for given kapital. I stedet bruges som sagt ligevægtslønomkostningerne. Ligevægtslønomkostninger vokser i takt med produktionen. Det giver produktionspriserne et mere jævnt forløb mod deres langsigtsværdi, uden overshooting. Konsekvenserne af den ny formulering af prisligningerne undersøges ved at indsætte de langsigtede/ønskede lønomkostninger i relationerne for outputpriserne i Apr08. Derved isoleres konsekvenserne af denne ændring. I den justerede model kan man nu prøve forskellige ekspansive eksperimenter. I figur 1 er prismultiplikatoren fra den oprindelige Apr08 model og den justerede afbilledet. Eksperimentet bag figur 1 er et varekøbseksperiment. I figur 1 kan det kun lige anes, at den justerede model har en langsommere prisudvikling end den oprindelige. Derved bliver vores konklusion, at ændringen i prisformuleringen mellem Apr08 og Dec09 ikke giver anledning til væsentlige forskelle på de to modellers multiplikatoregenskaber på kort sigt.,

6 6 Figur 1: Ændringer i outputpriser ved varekøbseksperiment px (justeret model) px (original model) Beskæftigelse For fuldstændighedens skyld bør det også nævnes, at arbejdskraften i Apr04 er bundet til at reagere så meget, at faktoranvendelsen er tilbage på isokvanten efter 3 år. Dvs. der er fuldt gennemslag på beskæftigelsen efter 3 år. Denne restriktion er ophævet i Dec09, hvor beskæftigelsen bestemmes i en traditionel fejlkorrektionsmodel. Man kunne forvente at denne ændring ville moderere førsteårseffekten på beskæftigelsen i Dec Større importkvoten i Dec09 Det er ikke kun modelændringer, der kan have konsekvenser for multiplikatoregenskaberne mellem modeller. Over tid kan også ændrede datasammenhænge, påvirke multiplikatorerne, fx ses det, når Apr04 sammenlignes med Dec09. Niveauet for importen i databank til Dec09 er markant højere end i Apr04. Tabel 1 viser importen af øvrige tjenester og BNP fra 2010 til 2015 som det ligger i databanken til Apr04 og i databanken til Dec09. Tabel 1 Udviklingen i importen af øvrige tjenester og BNP, Apr04 og Dec09, mia. kr. fms - Apr04 fms - Dec09 fy - Apr04 fy Dec ,4 130,9 1152,8 1294, ,8 186,8 1221,4 1377, ,1 243,3 1300,0 1379, ,9 243,6 1330,2 1463, ,4 255,0 1381,1 1534,2 Som det fremgår af tabel 1 ligger importen af øvrige tjenester omkring 140 % højere i Dec09-banken. Til sammenligning er skønnet på BNP kun ca. 10 % højere. Den markante niveauforskel i serviceimporten kan ændre multiplikatoren i eksperimenter, hvor importen berøres.

7 7 For at få en idé om de numeriske forskelle, som den øgede importkvote skaber, laves nu et tilpasset varekøbseksperiment på de to modeller, så vi får isoleret effekten fra den øgede importkvote. Først laves et standard varekøbseksperiment på begge modeller, hvor det offentlige varekøb hæves med 1 % af BNP. Herefter laves et korrigeret varekøbseksperiment på Dec09, hvor de IO-koefficienter, der betemmer importen af øvrige tjenester i Apr04-eksperimetet, lægges over i Dec09. På denne måde sikres det, at den samme andel af det øgede varekøb, kommer fra import af øvrige tjenester i begge eksperimenter. Førsteårsmultiplikatorerne fra denne analyse ses i tabel 2 herunder. Tabel 2: Førsteårsmultiplikatorer ved varekøb (pct. ændring) Varekøbseksperiment Apr04 Dec09 Dec09 Efter korr BNP 0,126 0,104 0,116 Forbrug 0,022 0,009 0,012 Beskæft. 1,608 1,695 1,740 Import 0,131 0,137 0,118 Import øvrige tjenester 0,103 0,150 0,083 Som det fremgår af tabel 2 er den procentvise ændring i importen af øvrige tjenester på standardversionen af Dec09 større end i eksperimentet på Apr04. Dette følger af den højere importkvote, da en højere importkvote medfører, at en forøget efterspørgsel i højere grad vil blive dækket af import. I det korrigerede Dec09-eksperiment, hvor importændringen er tvunget ned på Apr04-niveau, er multiplikatoren mere på linje med Apr04. Det fremgår ligeledes af tabel 2, at BNP multiplikatoren er blevet mindre fra Apr04 til Dec09. En stor del af denne forskel kan tilskrives forholdet mellem indenlandsk produktion og import. Hvis en større andel af en given efterspørgsel bliver dækket af import, vil den indenlandske produktion ikke blive berørt i samme grad af den øgede efterspørgsel. Det fremgår da også af forsøget, at BNP multiplikatoren er større i Dec09, hvis importandelen korrigeres ned til Apr04-niveau. Faktisk kan vi ved at ændre importkvoten tilbage til 2004 niveau forklare halvdelen af forskellen på BNP multiplikatoren mellem Apr04 og Dec Bestemmelse af bilforbruget Formuleringen af forbrugssystemet er ændret markant mellem modelversionerne Apr08 og Dec09. Specielt har den nye formulering af bilforbruget konsekvenser for modellens egenskaber, og da bilforbruget er konjunkturfølsom, får det betydning for kortsigtsmultiplikatoren i alle eksperimenter, hvor efterspørgslen påvirkes.

8 8 Relationen for bilforbruget i hhv. Apr04/Apr08 og Dec09 er ikke umiddelbart sammenlignelig, da der er markante ændringer i formuleringen. For at kunne sammenligne og analysere på de to forskellige formuleringer og deres indflydelse på førsteårseffekterne, vælger vi at transformere de to relationer, så de er formuleret i vækstrater/ændringer. Dette er allerede tilfældet i Apr08- formuleringen, hvor ligningen for kapitalmængden af køretøjer i husholdningerne er givet ved: Dlog(fKcb) = 0.188*Dlog(Wycb/pcpu) *Dlog(ucb1/pcpu) I ovenstående ligning er kun medtaget de to led, der har betydning for førsteårseffekterne. For at gøre sammenligningen nemmere foldes relationens indkomstudtryk, Wycb, ud ved at indsætte udtrykkets definition ind i ligningen. Derved fås Wycb = (Ydpl1**0.87)*(Wcp(-1)**0.13) Dlog(fKcb) = *Dlog((Ydpl1/pcpu) *Dlog (Wcp(-1) /pcpu) (1) *Dlog(ucb1/pcpu) Det ses fra ovenstående, at den langsigtede forbrugsbestemmende indkomst, Ydpl1, bestemmer førsteårs effekten på bilkapitalen. Bilforbruget i Dec09 er ikke opskrevet i vækstrater men følger i stedet Dec09 s standardmåde at formulere forbrugskomponenterne på. Niveaurelationen for bilkapitalen, der nu hedder fkncb, er modelleret ved: fkncb = pcbu*fcbu/ucb Vi vælger nu at omskrive denne ligning til vækstrater. De detaljerede udregninger er vist i papirets appendiks A.2. Efter omskrivningen fås, at ændringen i bilkapitalen er givet ved Dlog(fkncb) = *DLog(pcbu/pcgbu) *DLog(pcgbu/pcpuetxh)) (2) *Dlog(Ydk_h/pcpuxh) Det kan med et samme bemærkes, at prisen pcpu fra Apr08 formuleringen og pcpuxh fra Dec09 ligner hinanden, så de forskellige prisbegreber har stort set ingen betydning. Men der er forskel på det indkomstbegreb, der benyttes i de to formuleringer. Indkomstbegrebet i Dec09, er den kortsigtede forbrugsbestemmende indkomst, ydk_h, der alene vedrører husholdningerne, mens indkomstbegrebet i Apr08, ydpl1, er forbrugsfunktionens langsigtede indkomst, der vedrører hele den private sektor, dvs. både husholdninger og selskaber.

9 9 Så selvom første års indkomsteffekt på kapitalapparatet ser ud til at være dobbelt så stor i Dec09 som i Apr08, 0,3077 ift. 0,1636, er det ikke tilfældet. Forskellen på indkomstbegreberne gør, at bilkapitalen reagerer meget mere i Apr08 end i Dec09, primært fordi at det anvendte indkomstbegreb i Apr08 også indeholder den konjunkturfølsomme restindkomst i selskaberne. Den kortsigtede indkomst i Dec09 afspejler kun den beskedne del af restindkomsten, som havner i personligt ejede virksomheder. Den store førsteårseffekt på restindkomsten skyldes, at produktion og omsætning stiger mere end lønudgiften i starten af konjunkturcyklen. I Dec09 er det fx sådan, at hvis produktionen i et erhverv stiger 1 %, så stiger arbejdskraftinputtet 1 % på langt sigt. Men i det første år stiger inputtet af arbejdskraft kun med 0,6 %. Dermed falder lønomkostningen pr. produceret enhed, hvilket medfører at profitten stiger pr. produceret enhed på kort sigt, og dermed stiger restindkomsten markant i det første år. Den kraftige reaktion i restindkomsten optræder ved de fleste stød til modellens produktion. Det er tilsvarende typisk, at den langsigtede forbrugsbestemmende indkomst, som omfatter al privat restindkomst, stiger markant mere end den kortsigtede i det første år.

10 10 3. Finanspolitiske multiplikatorer Efter en gennemgang af de mest markante ændringer mellem modelversionen ADAM-Dec09 og den tidligere version ADAM-Apr04, er vi nu klar til at se på de faktiske forskelle mellem førsteårsmultiplikatorerne fra de to modeller. Tabel 3 viser i de tre første koloner (Apr04, Apr08 og Dec09) førsteårs BNPmultiplikatorer ved en række finanspolitiske eksperimenter. Tabel 3. Førsteårsmultiplikatorer ved forskellige finanspolitiske eksperimenter Eksperiment \ Model: Apr04 Apr08 Dec09 Dec09 1 Dec09 2 Dec09 3 Offentligt varekøb 0,128 0,109 0,105 0,114 0,126 0,129 Offentlig beskæftigelse 0,081 0,089 0,092 0,092 0,096 0,096 Offentlige maskininvest. 0,046 0,060 0,050 0,054 0,049 0,047 Energiafgift 0,089 0,061 0,050 0,066 0,065 0,068 Fødevarer 0,062 0,048 0,032 0,032 0,032 0,033 Benzinafgift (ART6301) 0,065 0,046 0,050 0,054 0,058 0,056 Skattepligtige overførsler 0,025 0,021 0,020 0,021 0,023 0,023 Ikke-varefordelt subsidier 0,018 0,017 0,013 0,016 0,017 0,024 Arbejdsmarkedsbidrag 0,035 0,025 0,026 0,027 0,038 0,036 Varefordelte subsidier 0,065 0,041 0,050 0,052 0,053 0,054 Moms 0,042 0,029 0,040 0,042 0,045 0,044 Vægtafgift 0,139 0,101 0,084 0,091 0,093 0,090 Registreringsafgift 0,151 0,049 0,109 0,111 0,113 0,078 Ejendomsskat 0,025 0,018 0,022 0,021 0,023 0,030 (På nær i de tre eksperimenter, hvor der stødes til offentlige størrelser, viser alle tabellens BNP- og beskæftigelsesmultiplikatorer reaktionen fra et afgiftsændringseksperiment, hvor provenuet på den givne afgift ændres med 1 promille af BNP. Ved offentligt varekøb øges det offentlige varekøb med 1 promille af BNP, ved den offentlige beskæftigelse øges den offentlige beskæftigelse, så det offentlige forbrug øges med 1 promille af BNP og ved eksperimentet med offentlige maskininvesteringer øges maskininvesteringerne med 1 promille af BNP. ) Dec09 1 : Justeret for brutto/netto forskellen Dec09 2 : Justeret for brutto/netto forskellen, importkvote Dec09 3 : Justeret for brutto/netto forskellen, importkvote, bilrelation Eksperimenterne, der skaber de viste førsteårsmultiplikatorer, er alle lavet med udgangsår I hovedparten af eksperimenterne stødes med 1 promille af BNP til den valgte finanspolitiske variabel i 2012, således at den umiddelbare provenuændring er 1 promille af BNP. Bemærk her, at værdien af BNP ikke er fuldstændig identisk i de tre modeller i 2012, selvom der i beregningerne på Apr04 fx er taget højde for et ændret basisår mm. En promille af BNP er i de tre modeller hhv.: 1868 mio. kr. i Apr04, 1998 mio. kr. i Apr08 og 1898 mio. kr. i Dec09. Forskellene er så små, at det næppe har betydning for sammenligningen. Dette afsnits primære mål er at undersøge forskellene mellem de to modeller ADAM-apr04 og ADAM-dec09. Vi har, som tidligere nævnt, også beregnet multiplikatorer for modelversionen Apr08. Formuleringen af Apr08 minder meget om formuleringen af Apr04, samtidig med at Apr08 er tættere på Dec09 i tid og dermed i data. Derfor kan Apr08 bruges til at adskille modelændringer fra ændringer i datasammenhænge. I de tre sidste koloner i tabel 3 har vi forsøgt at kvantificere tre af de mest betydningsfulde forskelle mellem Apr04 og Dec09, jf. første afsnit af dette papir. Det drejer sig om

11 11 Nettokapital erstatter bruttokapital i faktorblokken Større importkvote Ændret bilkøbsrelation I eksperimenterne, hvor der stødes til det offentlige varekøb, de skattepligtige overførsler, arbejdsmarkedsbidraget, momsen og ejendomsskatten, forklarer de tre justeringer generelt det meste af forskellen mellem Apr04 og Dec09. Multiplikatorerne bliver ikke identiske. Men forskellene er små. I eksperimenterne, hvor energiafgiften, benzinafgiften og de varefordelte subsider hæves, kan de tre justeringer forklare mere end halvdelen af multiplikatorforskellen mellem Apr04 og Dec09. Også ved stød til de offentlige maskininvesteringer forklares en stor del af multiplikatorforskellen af de tre justeringer. Det bemærkelsesværdige er, at multiplikatoren vokser fra Apr04 til Dec09. Der er også eksperimenter, hvor de tre beskrevne forskelle ikke rækker til at forklare multiplikatorforskellen mellem Apr04 og Dec09. Hvis der fx stødes til afgiften på fødevarer eller til vægtafgiften, kan de tre justeringer for netto/bruttokapital, importkvoten og bilforbruget, forklare under 15 % af forskellen på multiplikatorene. I to af eksperimenterne giver justeringen for den ændrede bilforbrugsrelation en meget stor ændring i multiplikatoren. Det drejer sig nærmere bestemt om eksperimenterne med de ikke-varefordelte subsidier og med registreringsafgiften. Papiret sluttes af med at give en mere uddybende forklaring på nogle af de fundene multiplikatorforskelle, herunder eksperimenter hvor der enten ikke er fundet en tilstrækkelig fyldestgørende forklaring på multiplikatorforskellen eller hvor andre forhold tilsiger, at eksperimentet bør undersøges nærmere. 3.1 Offentlig beskæftigelse Dette eksperiment falder lidt udenfor de øvrige eksperimenter, da BNPførsteårsmultiplikatoren vokser fra Apr04 til Dec09. Dermed er offentlig beskæftigelse og maskininvesteringer de eneste eksempler, hvor aktivitetseffekten er størst i Dec09. Hele multiplikatorforskellen skal i dette eksperiment findes i et højere niveau for det offentlige forbrug, fco, i Dec09 s grundforløb. Det offentlige forbrug er 56 mia. kr. lavere i Apr04 i 2012 og det forklarer hele forskellen. Hvis vi nedjusterer det offentlige forbrug, så niveauet minder om Apr04 fås en førsteårs BNP-multiplikator på 0,075, hvormed multiplikatoren bliver mindre end i Apr04. Hvis vi samtidig tager højde for de tre ændringer, som ligger bag tabel 3 (specielt den ændrede importkvote), fås en førsteårs BNP-multiplikator i den således justerede Dec09 beregning, på 0,081 og vi har derved forklaret hele forskellen til Apr04.

12 Offentlige maskininvesteringer Ved dette eksperiment fås også en højere BNP-førsteårsmultiplikator i Dec09 end i Apr04. Umiddelbart kan næsten hele forskellen forklares ved de tre ændringer fra tabel 3, men det kan måske undre, at justeringer for forskellen på importkvote og bilrelation mindsker BNP-multiplikatoren. Forklaringen skal findes i, at eksperiment rammer Apr04 uheldigt. Med dette menes, at stødet i Apr04 giver en meget stor forbrugerprisændring i det første år, så forbruget i faste priser falder første år. Dette er grunden til, at multiplikatoren ikke er større i eksperimentet på Apr04. Dette er også grunden til, at justeringen for bilforbruget mindsker multiplikatoren, når Dec09 sættes til at mime forbrugsudviklingen i Apr Fødevare og vægtafgift Hele forskellen på BNP-multiplikatorne skal her findes i, at der er kommet nyt forbrugssystem i Dec09-versionen. Det er specielt privatforbruget af øvrige varer, fcv, der reagerer forskelligt, både på grund af den nye formulering og den medfølgende restimation. Men forskellen skyldes også, at fcv, som er én forbrugsgruppe i Dec09, i Apr04/Apr08 er opdelt i to forbrugsgrupper øvrige varige varer og øvrige ikke-varige varer. Derved er to substitutionselasticiteter blevet samlet til én i Dec09, og det påvirker fcv s reaktion på prisændringer. 3.4 Ikke-varefordelte subsidier Der er ikke den store forskel på BNP-førsteårsmultiplkatoren i dette eksperiment mellem Apr04 og Dec09. Men som det fremgår af tabel 3 giver justeringen for den nye bilforbrugsrelation en markant ændring i multiplikatoren. Når de ikke-varefordelte subsidier hæves, vil dette øge selskabernes profit. Dette påvirker Apr04 s bilforbruget, der afhænger af den langsigtede disponible indkomst inkl. selskabernes restindkomst. I Dec09 afhænger førsteårseffekten i bilforbruget af den kortsigtede indkomst, som ikke indeholder restindkomst. Efter bilforbruget er blevet justeret skal multiplikatorforskellen både forklares med forskelle i forbrugssystemet men også forskelle i vareimporten. Specielt reagerer den store importgruppe, fm59, forskelligt, da denne gruppe var opdelt i flere importgrupper i Apr04/Apr Registreringsafgiften Forskellen vedrører især bilforbruget, da registreringsafgiften påvirker prisen på bilforbrug. Den procentvise bilkøbsmultiplikator er uændret fra Apr04 til Dec09. Det er den absolutte multiplikator ikke. Det skyldes, at niveauet for bilforbruget i

13 13 Dec09 er ca. 75 % større end i Apr04, og når der justeres for den ændrede bilforbrugsrelation i Dec09 3 reduceres BNP-multiplikatoren. Også forbrugssystemet spiller en rolle. Specielt er det igen forbruget af øvrige varer, der giver forskel i ændringen i det private forbrug og derved BNPmultiplikatoren. 4. Sammenfatning I dette papir laves en række analyser af forskellene mellem ADAMs modelversioner Apr04 og Dec09. Analyserne fokuserer på modellernes førsteårseffekter og specielt på forskellene i BNP-multiplikatoren. Første halvdel af papiret beskriver tre markante forskelle mellem de to modelversioner. Den første forskel er et skift i den kapitalopgørelse, der benyttes til at bestemme investeringerne. I Apr04 benyttes kapitalen, brutto, hvorimod i Dec09 benyttes nettokapitalen. Konklusionen er, at skiftet fra brutto- til nettokapital ikke har haft betydning for 1-års multiplikatoren. Relationen for bilforbruget er også blevet ændret mellem de to modelversioner. Her er det specielt det indkomstbegreb, der påvirker bilforbruget første år, der er blevet ændret. I Apr04 påvirkes bilforbruget af den langsigtede indkomst, der blandt andet indeholder selskabernes restindkomst, mens bilforbruget i Dec09 påvirkes af den kortsigtede indkomst, hvori restindkomsten ikke indgår. Denne forskel har betydning for førsteårsegenskaberne i alle forsøg, hvor produktionen og derved restindkomsten ændres. Slutteligt er importkvoten vokset fra Apr04 til Dec09. Dette har betydning for produktionen når efterspørgslen ændres. I Dec09 vil en større andel af den øget efterspørgsel blive dækket af import og derved påvirkes produktionen i mindre grad af en efterspørgselsændring. I anden halvdel af papiret udføres en række finanspolitiske eksperimenter, hvor konsekvenserne fra de tre førnævnte forskelle bliver kvantificeret. Den generelle konklusion på disse analyser er, at i hovedparten af eksperimenterne kan de tre forskelle forklare hele eller næsten hele forskellen mellem de to modelversion. De forskelle som ses i specifikke eksperimenter kan generelt tilskrives forskelle i forbrugssystemet eller niveauforskelle i grundforløbene. Appendiks A.1: Justering af Dec09, så den bestemmer investeringerne med baggrund i bruttokapitalen Til brug for en analyse af, konsekvenserne ved at skiftet fra bruttokapital til nettokapital til bestemmelsen af investeringer laves en justeret version af

14 14 Dec09, hvor bestemmelsen af investeringerne ændres til at blive bestemt ud fra nettokapitalen. De gjorte ligningsændringer er vist herunder, hvor en rød komponent markere, at den er ændret ift. den originale formulering af Dec09. Log(fKb<i>wx) Log(fKm<i>wx) = -Log(dtb<i>)+kfKb<i>wx -a1*log((uib<i>/dtb<i>)/pkleb<i>) -a2*log(pkleb<i>/pklebm<i>) = -Log(dtk<i>)+kfKm<i>wx -b1*log((uim<i>/dtk<i>)/pkl<i>) -b2*log(pkl<i>/pkle<i>) -b3*log(pkle<i>/pkleb<i>) -b4*log(pkleb<i>/pklebm<i>) Dlog(fKb<i>) Dlog(fKm<i>) pkb<i> fib<i> fknb<i> pkm<i> fim<i> fknm<i> = c1*dlog(fx<i>) +c2*dlog(fkb<i>wx)+gfkb<i> -c3*(log(fkb<i>(-1))-log(fkb<i>w(-1)) = d1*dlog(fx<i>) +d2*dlog(fkm<i>wx)+gfkm<i> -d3*(log(fkm<i> (-1))-Log(fKm<i>w(-1))) = pkb<i>(-1) *pib<i>/pib<i>(-1) = (fkb<i>-(1-bfivba)*fkb<i>(-1))*pkb<i>(-1) /(0.5*pib<i>(-1)+0.5*pib<i>) = (1-bfivnb<i>)*fKnb<i>(-1) +fib<i>*(0.5*pib<i>(-1)+0.5*pib<i>)/pknb<i>(-1) = pkm<i>(-1) *pim<i>/pim<i>(-1) = (fkm<i>-(1-bfivm<i>)*fkm<i>(-1))*pkm<i>(-1) /(0.5*pim<i>(-1)+0.5*pim<i>) = (1-bfivnm<i>)*fKnm<i>(-1) +fim<i>*(0.5*pim<i>(-1)+0.5*pim<i>)/pknm<i>(-1) for i = a, b, ne, ng, nf, nz, qf, qs, qz. A.2: Udledning af bilrelationen i Dec09, så relationen er opskrevet i vækstrater. I afsnit er der behov for at transformere formuleringen af bilforbruget, så det er opskrevet i ændringer. I Apr08 er dette ligetil mens det i Dec09 kræver lidt flere beregninger. Disse beregninger er beskrevet i dette afsnit.

15 15 For at få bilkapitalen i Dec09 skrevet op som en ændringsrelation skal vi bruger følgende ligninger fra originalformuleringen: fkncb pcbu fcbu dlog(bfcbu) Log(bfcbuwx) = pcbu*fcbu/ucb = ucb/ = kfc*bfcbu*fcpuetxh = *Dlog(bfcbuwx) *Dlog(fCpuetxh/U) = kbfcbuwx *Log(pcbu/pcgbu) *Log(pcgbu/pcpuetxh) Ovenstående ligninger er reduceret, så kun ledende med konsekvenser for førsteårseffekterne, der er medtaget. Da niveaukorrektionsvariablen kbfcbuwx er konstant, fås fra ligningen for ligevægtskvoten for bilforbruget, bfcbuwx, at: DLog(bfcbuwx) = *DLog(pcbu/pcgbu) *DLog(pcgbu/pcpuetxh) Hvis dette indsættes i ligningen for forbrugsvægten for fcbu, bfcbu, fås: dlog(bfcbu) = *DLog(pcbu/pcgbu) *DLog(pcgbu/pcpuetxh)) *Dlog(fCpuetxh/U) For at kunne indsætte dette udtryk i ligningen for fcbu transformeres fcbuligningen til vækstrater ved at indse, at kfc kun påvirkes marginalt i de fleste stød og derfor kan antages konstant. Vi får derved at Dlog(fcbu) Dlog(bfcbu) + Dlog(fcpuetxh) Ved at indsætte den udledte relationer for dlog(bfcbu) fås dlog(fcbu) = *DLog(pcbu/pcgbu) *DLog(pcgbu/pcpuetxh)) *Dlog(fCpuetxh) *Dlog(U) Ved at substituere pcbu = ucb/ ind i ligningen for fkncb fås at fkncb = 5,1143*fcbu Ved at substituere det udledte udtryk for Dlog(fcbu) ind i dette udtryk fås at: dlog(fkncb) = *DLog(pcbu/pcgbu) *DLog(pcgbu/pcpuetxh)) *Dlog(fCpuetxh)

16 16 I denne ligning indgår et forbrugsbegreb uden udenlandske turisters forbrug, fcpuetxh. Turister fylder imidlertid relativt lidt i hele forbruget uden bolig. I 2010 gælder fx, at fcpuxh = og fcpuetxh = Dvs. turisters forbrug udgør under 5 % af det samlede forbrug. Derfor tillader vi os nu, at approksimere fcpuetxh med fcpuxh. Makroforbrugsrelationens fejlkorrektionsled påvirker ikke førsteårs effekten på forbruget, Dlog(fcpuxh), som derfor første år bestemmes ved Dlog(fCpuxh) = *Dlog(Ydk_h/pcpuxh) Ved at indsætte dette i den udledte relation for Dlog(fkncb) fås dlog(fkncb) = *DLog(pcbu/pcgbu) *DLog(pcgbu/pcpuetxh)) *Dlog(Ydk_h/pcpuxh)

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet

Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 2. januar 2014 Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet Resumé: ADAMs privatforbrug påvirkes kraftigere af husholdningers

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Førsteårseffekter ADAM Oktober 2015

Førsteårseffekter ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 22. september 2017 Førsteårseffekter ADAM Oktober 2015 Resumé: I forbindelse med nye modelversioner af ADAM er der behov for at afklare

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nina Bech Runebo & Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir* 2. februar 211 Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Resumé: I denne note sammenlignes multiplikatorer

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 24. november 2010 Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Resumé: Der er sket meget med nogle af

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 11. september 213* Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport Resumé: I dette papir fremlægges

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning for ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Estimation af faktorblokken med nye usercostudtryk inkl. egenfinansiering til Jun14

Estimation af faktorblokken med nye usercostudtryk inkl. egenfinansiering til Jun14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nina Gustafsson 1. maj 214 Estimation af faktorblokken med nye usercostudtryk inkl. egenfinansiering til Jun14 Resumé: Faktorblokken er estimeret med de nye

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 7. marts 011 Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Resumé: Vi erstatter variablen for forbrug undtagen boligydelse, Cpuxh, i boligprisrelationen,

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 2. november 2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet Okt15

Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nicoline Wiborg Nagel Jacob Nørregaard Rasmussen Arbejdspapir 10. maj 2016 Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

Reestimation af makroforbrugsrelationen

Reestimation af makroforbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 4. august 2014 Reestimation af makroforbrugsrelationen Resumé: Dette arbejdspapir viser reestimationen af makroforbrugsrelationen

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 24. maj 22 Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 22 Resumé: I dette modelgruppepapir reestimeres ADAM's sektorprisrelationer

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen:

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen: MAKROøkonomi Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken Opgaver Opgave 1 Forklar følgende figurer fra bogen: 1 Opgave 2 1. Forklar begreberne den marginale forbrugskvote og den gennemsnitlige forbrugskvote

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning i ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning af input Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017.

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017. d. 06.02.2017 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017. Indhold

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning i ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning af input Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 15. november 2011 Indledning I dette papir analyseres betydningen af at sikre finanspolitisk overholdbarhed gennem

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet til okt15

Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 16. september 2015 Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Resumé: I dette papir reestimeres forbrugssystemet til den kommende

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 20. februar 2017 Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Resumé: Der er uoverensstemmelser

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen Nina Gustafsson. juni 3 Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 3 Resumé: Nationalregnskabet

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Variabel med outputgab

Variabel med outputgab Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 31. august 2017 Variabel med outputgab Resumé: Papiret beskriver, hvordan man formulerer en variabel med et udtryk for outputgabet. Formålet er

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 9. august 2018 Tony Maarsleth Kristensen Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Resumé: For nuværende fremskrives værdien for

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 4. maj 2009 Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Resumé: I den officielle april08-adam deflateres forbrugsrelationens indkomst med en forbrugspris,

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Reestimation af DLU. Resumé:

Reestimation af DLU. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. Oktober 2004 Reestimation af DLU Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af forbrugssystemet. Baggrunden for reestimationen er ændringer

Læs mere

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM Prisdannelsen i ADAM Grundlæggende Dansk inflation importeres fra udlandet, da Danmark er en lille åben økonomi med fast kronekurs. DK prisstigning = udenlandsk prisstigning Priser spiller sammen med løndannelsen:

Læs mere

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1 Plan for ADAM-kursus Introduktion Tirsdag d. 3. februar 9.00 Præsentation, generel introduktion Nikolaj 9.45 Øvelser (A+B) 10.50 Privat forbrug Jacob 11.10 Pause 11.20 Boligmodel Dan 11.35 Øvelser (A*+B*+C)

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM Prisdannelsen i ADAM Sektorpriser i ADAM Grundlæggende Dansk inflation importeres fra udlandet, da Danmark er en lille åben økonomi med fast kronekurs. DK prisstigning = udenlandsk prisstigning Priser

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2018

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2018 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 16. oktober 218 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 218 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 28. oktober 2016 Indledning Notatet opsummerer resultaterne af to marginaleksperimenter udført på den makroøkonomiske model DREAM.

Læs mere

Og endnu mere om elpris

Og endnu mere om elpris Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted. november Gitte Terp Henriksen Dorte Grinderslev Og endnu mere om elpris 5HVXPp 3DSLUHW DIWHVWHU HOSULVHQ S[QH 'HW YLVHU VLJ DW HOSULVHQ KDU

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1 22. marts 2019 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug frem mod 2025. I DREAMs grundforløb

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Eksperimenter med inflationsforventningerne

Eksperimenter med inflationsforventningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Tony Maarsleth Kristensen 12. september 20 Eksperimenter med inflationsforventningerne Resumé: I papiret undersøges om ændringer i det geometriske lag, som

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Vedr. offentlige overførsler til udlandet

Vedr. offentlige overførsler til udlandet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 15. august 2013 Vedr. offentlige overførsler til udlandet Resumé: Modelegenskaberne virker uhensigtsmæssige ved ændringer i de offentlige

Læs mere

Reestimation af eksportrelationen

Reestimation af eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 3. November 2015 Reestimation af eksportrelationen Resumé: I dette papir præsenteres reestimationen af eksportrelationen til modelversionen

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 28. august 1997 Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Resumé: For bygningskapitalens vedkommende er kapitalmængden meget

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Endelig bilmodel til ADAM, Apr04

Endelig bilmodel til ADAM, Apr04 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] 29. oktober 24 Endelig bilmodel til ADAM, Apr4 Resumé: Den bilmodel til ADAM, Apr4, som er beskrevet i PRJ224 har vist sig at have utroværdigt små (første-års)

Læs mere

Introduktion. Introduktion

Introduktion. Introduktion Plan for ADAM-kursus Tirsdag d. 20. juni 9.00 Præsentation, generel introduktion Nikolaj 9.45 Øvelser (A+B) 10.50 Privat forbrug Britt 11.10 Pause 11.20 Boligmodel Dan 11.35 Øvelser (A*+B*+C) 12.25 Frokost

Læs mere

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1

Introduktion. Plan for ADAM-kursus. Modelgruppen Danmarks Statistik. ADAM-kursus 1 Plan for ADAM-kursus Introduktion Tirsdag d. 07. februar 9.00 Præsentation, generel introduktion Nikolaj 9.45 Øvelser (A+B) 10.50 Privat forbrug Britt 11.10 Pause 11.20 Boligmodel Dan 11.35 Øvelser (A*+B*+C)

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere