MASSER AF IDÉER TIL DAGENS MÅLTIDER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MASSER AF IDÉER TIL DAGENS MÅLTIDER"

Transkript

1 MASSER AF IDÉER TIL DAGENS MÅLTIDER 1 5 o p s k r i f t e r AF ERNÆRINGSTERAPEUT KAREN NØRBY # M O T I V A T I O N D A I L Y

2 MASSER AF IDÉER TIL DAGENS MÅLTIDER I N D H O L D S F O R T E G N E L S E Indledning... 3 Idéer til dagens måltider yndlingsopskrifter... 8 Tyk smootie med avokado... 9 Grød med chiafrø og æg Omelet med grøntsager...12 Glutenfri boller Boller der mætter og slanker Kerne knækbrød Mandelmuffins Bananbrød Fiskefrikadeller Urteremoulade Hel laks med mandler Kylling med rodfrugter Kylling i kokosmælk Bønnefritter Pesto Rødbedesalat Spidskålsalat

3 indledning Jeg er vokset op på en gård på Fyn med mælkeprodukter, hjemmelavet is, brød og kager, men også med meget sund mad, tilberedt fra bunden, af råvarer fra gården og køkkenhaven. I mine teenageår begyndte jeg ofte at få ondt i halsen, og mit ansigt var fyldt med bumser og bylder. Min læge udskrev antibiotika til halsen og hudlægen tetracyklin til huden i adskillige måneder. Tetracyklin er et bredspektret antibiotikum, der også dræber sunde og gavnlige bakterier i vores tarmflora. I mine tyvere og tredivere var jeg ofte oppustet og havde ondt i maven. Det var først da jeg startede med at læse til ernæringsterapeut, at jeg fik styr på min mave gennem kosten og tilskud af gode gavnlige bakterier (probiotika). I dag har jeg det meget bedre fysisk og psykisk, end da jeg var tyve og tredive. Jeg er sikker på, det er fordi jeg 95% af tiden spiser mad, som passer til min mave og krop. Samtidig sover jeg godt og går ofte i seng kl. 22, da jeg står op kl. 6 i hverdagen. Jeg sørger også for at få noget motion og frisk luft i løbet af ugen. Det betyder meget for vores krop og psyke at spise rigtig mad, sove nok og bevæge os. Det behøver ikke være besværligt eller kræve en masse af dig. Start fx med at sætte dig ned hver søndag og skriv en overskuelig kostplan for den kommende uge. Tilbered ekstra mad til travle dage eller til fryseren, når du alligevel er i gang. Find inspiration til din kost på de næste sider. Skriv ind i din kalender hvornår du vil dyrke motion i løbet af ugen eller gå nogle ture i naturen. Gå meget gerne i seng i ordentlig tid, så du får den søvn, som du har brug for. 3.

4 Gennem min uddannelse fik jeg også øjnene op for, hvordan terapi kan hjælpe os gennem svære perioder. Jeg syntes, det var lidt pinligt at gå i terapi og kun noget for mennesker med psykiske lidelser eller meget store problemer. I dag kommer jeg selv hos en sød og dygtig psykoterapeut 3 4 gange om året. Hvorfor gå og lide i længere tid med svære eller mærkelige tanker og problemer, når der er hjælp at hente? Held og lykke med din rejse til en krop og psyke, som har det godt og kan klare de udfordringer livet giver. Men som også giver dig energi til det som du brænder for, dit arbejde, dine drømme og dine nærmeste. Karen Nørby 4.

5 I d é e r t i l d a g e n s m å l t i d e r morgenmad Æg (omelet, spejlæg, blødkogt æg) Smoothie (se opskrift) Grød (se opskrift) Stenalderbrød med pålæg, avocado eller peanutbutter Skyr, et surmælksprodukt eller sojayoghurt naturel med blåbær, mysli og mandler formiddag Spis kun hvis du er sulten. Mange har det fint med at spise fire gange om dagen: morgenmad, frokost, eftermiddag og aftensmad. Men bliver du sulten, så se idéer til eftermiddagsmad. frokost Rugbrød, stenalderbrød eller glutenfrit brød med fisk, æg, nøddepostej, hummus eller peanutbutter Kyllingesalat (grøntsager, kylling, dressing) Rester fra aftensmaden Avocado, æg, laks, rejer, majonæse og citron Spis en halv tallerken grønt til din frokost. Det nemmeste er at tilberede ekstra grønt til din aftensmad. Fx en rødbedesalat eller kålsalat. Den holder sig fint til næste dags frokost. 5.

6 eftermiddag Groft knækbrød med peanutbutter, avocado eller hummus Kerneknækbrød (se opskrift) Gulerodsbolle (se opskrift) med pålæg Grønt og frugt Alle former for nødder og kerner Smoothie (se opskrift) aftensmad Grøntsager og krydderurter Fisk og fjerkræ Bønner og linser Kød fra glade dyr Fuldkornspasta, brune ris og kartofler Nødder og kerner som drys på grøntsager Dressing af olivenolie og citron til grøntsagerne Suppe, brug en god bouillon fx Herbamare eller Morga Spis en halv tallerken grønt fx salat, råkost, kålsalater, lynstegte grøntsager, bagte rodfrugter m.m. Hvis du vejer for meget så drop kulhydrater som kartofler, pasta og ris. senere Spis helst ikke efter din aftensmad. Din fordøjelse har brug for en pause. Evt. et lille stykke mørk chokolade og en kop godnat the. Spis 4 5 gange om dagen for at få en stabil næringstilførsel og et stabilt blodsukker. Drik vand, te og grøntsagsjuice i din hverdag. 6.

7 Når man er spinkelt bygget som jeg, er det vigtigt at få sunde fedtstoffer og kulhydrater gennem gode koldpressede olier, nødder, mandler og kerner, samt groft brød, brune ris, quinoa, kartofler, grøntsager og frugter. Hvis jeg spiser Low Carb/High Fat eller stenalderkost, som er fattig på kulhydrater, så taber jeg mig. Jeg er også bevidst om at få nok proteiner, fordi jeg kan mærke at de bygger mig op, og gør at jeg kan holde min vægt. Min fordøjelse kan heller ikke omsætte alt for meget fedt og protein, der er en stor del af principperne i stenalderkost og Low Carb/High Fat, derfor er det vigtigt for mig at supplere med de fiberrige kulhydrater. Hvis man derimod let tager på, er overvægtig eller svært overvægtig, så udeluk kulhydrater fra brød, ris, pasta og mange stykker frugt (selvfølgelig også slik, sodavand og kager). Få dine kulhydrater gennem masser af grove grøntsager. Brug nødder, kerner og velsmagende dressinger til at få dine grøntsager til at smage godt. Bag stenalderbrød og boller, kerneknækbrød, sunde kager mm., hvis du savner brød og lidt sødme. Prøv også blomkålsris eller bønnepomfritter (se opskrifter). Søg på nettet efter opskrifter med få kulhydrater. Vi er individuelle, og det kan godt tage lidt tid at finde ud hvad for en kost, der passer til dig og din krop. gluten og mælkeprodukter Kostplanen og opskrifterne er stort set uden mælk og mælkeprodukter samt glutenholdigt korn. Reaktioner på disse fødevarer ses bl.a. ved: Fordøjelsesproblemer, autoimmune sygdomme, migræne, kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi og psykiske lidelser som skizofreni, autisme, ADHD og asperger. Diagnoser og symptomerne kan være mangeartede. Men det er et forsøg værd at udelukke disse fødevarer i en længere periode, for at se om der kommer en bedring, hvis du har været syg i længere tid. 7.

8 YNDLINGS OPSKRIFTER S O M J E G O F T E G Ø R B R U G A F O G A N B E F A L E R T I L K L I E N T E R 8.

9 En smoothie kan også hældes i små isforme eller i plastikbøtter og fryses til is. 9.

10 Tyk smoothie med avocado 4 dl frosne hindbær, jordbær eller blåbær 1 banan eller 2 ringe ananas 2 dl ris eller mandelmælk 1 2 avocado 2 spsk hørfrøolie, Livets olie eller mandler 1 tsk kanel 1 tsk vaniljepulver uden sukker Alle ingredienserne blendes til ymerkonsistens og spises som morgenmad, dessert eller mellemmåltid. Tilsæt mere eller mindre mælk til din smoothie alt efter hvilken konsistens du ønsker. Bær og frugt kan være frosne eller friske eller en blanding, alt efter hvor kold du ønsker den. Der kan drysses ristede kokosflager på den kolde smoothie eller en god mysli. Du kan udelukke banan, hvis den bliver for sød, og tilsætte frossen eller frisk spinat, hvis du ønsker flere grøntsager. Fedtstoffer Avocado, mandler og olie mætter godt, giver energi og stabiliserer vores blodsukker. Samtidig får kroppen også tilført de sunde fedtstoffer, som bl.a. smører vores hud og led og fungerer som byggesten i alle vores millioner af celler. Proteinpulver 1 2 spsk proteinpulver (ærte, hamp eller risprotein) kan tilsættes, hvis du har behov for ekstra proteiner. Proteiner mætter, stabiliserer blodsukkeret, bygger os op og indgår i næsten alle livsvigtige processor i kroppen. 10.

11 Grød med chiafrø og æg Tilbered din grød som du plejer, men kom lidt mere vand i samt 1 spsk chiafrø. Slå et æg ud i grøden til sidst og rør det med i ca. 15 sekunder. Kom evt, mere vand i. Grøden kan spises med bær, æbler, kanel, lakridspulver mm. Det smager også godt at koge æblestykker samt lidt revet ingefær med i grøden. Grøden mætter meget mere, når der er æg (protein) og chiafrø (omega 3) i. Varier den traditionelle havregrød med andre korntyper. Jeg er selv vild med Aurions grødblandinger, især Den flade maves grød, som er glutenfri og indeholder hirse, boghvede, quinoa, mandler, hørfrø, æblestykker og kanel. 11.

12 Omelet med grøntsager 2 æg 2 spsk vand Lidt salt og olie til stegning Pisk ingredienserne til omeletten sammen med en gaffel og steg den på begge sider ved lav varme. Du kan tilsætte spinat eller krydderurter til æggemassen. Omelet som aftensmad Hvis vi spiser omelet til aftensmad, så river jeg gulerødder, hvidkål, løg eller porrer i min foodprocessor, og rister det med hakket hvidløg, revet ingefær og citronskal på en pande. Til sidst tilsættes lidt tamari (sojasauce), som koger med de sidste 5 minutter. De stegte grøntsager ruller jeg så ind i omeleten, som en madpandekage med fyld. 12.

13 Glutenfri boller 1 2 dl lunken vand 15 g skallin eller BageHusk 100 g glutenfri havregryn eller boghvedeflager 2 spsk tørret brændenælde 25 g græskarkerner 25 g chiafrø tsk salt 1 tsk bagepulver 75 g rismel 125 g boghvedemel Rør vand og skallin sammen. Lad det stå ca. 10 minutter til det bliver en grødagtig masse. Rør de øvrige ingredienser i. Sæt bollerne på en bageplade med en ske og pensl dem med olivenolie. Pynt med græskarkerner og bag dem ved 200 gader i ca. 30 minutter. Ovnen skal være varm, når du sætter dem ind. Jeg trives bedst på en kost uden gluten. Disse boller er min egen favorit, og jeg bager dobbeltportion så der er til 14 dage. De er velegnede til at fryse ned. 13.

14 Boller der mætter og slanker 400 g groft revet gulerod 9 æg 2 dl yoghurt eller sojayoghurt 4 dl Pofiber (Købes i helsekosten) 2 dl mandelmel 2 dl solsikkekerner 2 tsk bagepulver 2 tsk salt Drys: solsikkekerner Tænd for ovnen og stil den på 200 grader. Pisk æg med yoghurt eller sojayoghurt. Bland resten af ingredienserne heri og rør godt sammen. Form dejen til ca. 15 boller og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med vand og drys lidt solsikkekerner over. Bag bollerne i en varm ovn i minutter eller til de er gyldne i toppen. Disse boller er et godt alternativ sammen med stenalderbrød, hvis du er glad for brød, men gerne vil tabe dig, da de indeholder meget få kulhydrater. Opskriften er fra kogebogen: Madglad af Jane Faerber. 14.

15 Kerne knækbrød 1 dl quinoaflager eller fine havregryn 1 dl sesamfrø 1 dl hørfrø 1 dl solsikkekerner 1 dl birkes 3,5 4 dl rismel 2 dl koldt vand 1 dl olivenolie 1 tsk salt Alle frø og kerner blandes sammen med vand, olie og salt. Tilsæt melet lidt efter lidt, rør godt og ælt det sammen til en dej. Del den i to stykker og rul hvert stykke ud på en bageplade med bagepapir. Jeg bruger en børnekagerulle. Dejen er lidt klistret, så rul med en let hånd. Knækbrødene skæres ud i ønsket størrelse og bages i 25 minutter ved 200 grader.. Du kan sagtens erstatte nogle af kernerne med fx græskarkerner, chiafrø eller fint hakkede mandler. Brug de frø og kerner som du har i huset, og dem som du bedst kan lide 15.

16 Mandelmuffins 200 g mandler 100 g kokosmel 2 bananer eller 3 dl æblemos 3 4 æg 4 5 dadler, abrikoser eller figner Kanel, vanilje og lidt kardemomme Alt blandes i en foodprocessor og dejen lægges i muffinsforme med en ske. Bages ved 180 i minutter. Der kan lægges et stykke mørk chokolade på hver kage, når de tages ud af ovnen. Du kan evt. vende frosne blåbær eller æblestykker i dejen.. 16.

17 Bananbrød 3 modne bananer 2 spsk kokosolie 2 æg 50 g fint hakkede valnødder 150 g rismel eller boghvedemel 1 tsk vaniljepulver 1 tsk kanel 1 tsk bagepulver 50 g hakket mørk chokolade Mos bananerne og smelt kokosolien. Bland de to ting sammen og tilføj æggene. Bland herefter valnødder, bagepulver, mel, vanilje og kanel i massen og rør godt. Til sidst tilsættes chokoladen. Kom massen i en smurt rugbrødsform og bag brødet i ca. 40 minutter ved 180 grader. Brødet kan pyntes med smeltet chokolade og hakkede nødder. Brug evt. en foodprocessor til at køre dejen og tilsæt så chokoladen til sidst. 17.

18 Fiskefrikadeller med urteremoulade 600 g laks eller torsk eller en blanding 1 løg 2 æg 1 spsk kapers 2 spsk boghvedemel 1 tsk salt 1 2 tsk peber dl danskvand Hak løg, kapers og fisk sammen i en foodprocessor. Rør med salt og æg, tilsæt mel og til sidst danskvand. Krydr med peber og steg farsen i olivenolie eller bag på bagepapir i en god varm ovn. Opskrift på urteremoulade finder du på næste side 18.

19 Urteremoulade 1 dl økologisk majonæse 1 lille gulerod, fint revet spsk karry (middel eller stærk) 1 lille æble, fint revet 1 spsk kapers 4 cornichoner, hakkede 1 2 dl dild, hakket Salt og peber Det hele røres sammen og smages til. Hel laks eller ørred med mandler og honning 1 lakseside uden ben 1 2 dl mandler, groft hakket 1 spsk flydende honning Salt og peber Læg fisken i en bradepande med skindsiden nedad. Fordel honning på fisken og drys med mandler, salt og peber. Bag fisken i ca minutter ved 200 grader. 19.

20 y K lling med rodfrugter 1 økologisk kylling 1 kg rodfrugter (persillerod, pastinak, selleri, gulerod, rødbede) Olivenolie 1 spsk timian 1 spsk oregano Salt og peber Kyllingen pensles med olivenolie og krydres med salt, peber og timian. Kyllingen steges i ovnen time ved 180. Rodfrugterne vaskes, skrubbes og skæres ud som pomfritter. Pomfritterne vendes i 3 spsk olivenolie og krydres med salt og oregano, lægges ud på en bageplade og bages 45 min ved

21 y K lling i kokosmælk 4 økologiske kyllingefileter 1 tsk olivenolie Salt og peber 2 bdt forårsløg 2 løg eller 1 porre 1 spsk frisk ingefær revet 2 spsk stærk karry 2 røde peberfrugter i tern 1 dåse kokosmælk Tilbehør: 2 dl brune ris Ristet kokos (ristes på en tør pande) Peanutnødder eller cashewnødder Rosiner og frisk ananas. Skær kyllingefileterne i mundrette stykker. Vend dem i en gryde med olivenolie, krydr med salt og peber. Kom skiver af løg ved sammen med ingefær, karry og peberfrugter. Spæd med lidt vand og lad det simre i 10 min. Kom kokosmælken ved og lad retten koge lidt ind. Smag til med salt og peber. Gulerødder og pastinak kan skæres i bjælker og koges med, hvis man ønsker flere grøntsager. Anret tilbehøret i små skåle. 21.

22 Bønnepomfritter med pesto 500 g frosne bønner 2 4 spsk olivenolie 2 tsk salt Tag bønnerne op af fryseren ca. 1 2 time før og vend dem med olie og salt i en skål. Herefter fordeles de i en bradepande med bagepapir og bages i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter. pesto 4 8 spsk olivenolie 4 tsk citronsaft 3 spsk mandler, smuttede 1 stor håndfuld persille 1 stor håndfuld basilikum 2 fed hvidløg 1 tsk salt Alle ingredienserne til pestoen blendes til en jævn masse. Pestoen kan spises på brød eller bruges som dip til grøntsager. I stedet for pesto kan du også bruge en god økologiske majonæse til at dyppe dine grøntsager i. Rør den op med fx friskpresset hvidløg eller lidt hakket rød chili. Flere andre grøntsager er velegnede til pomfritter. Prøv broccoli, persillerod, hokkaido græskar, rødbeder og gulerødder. Selv grønkål brækket ud i mindre stykker, vendt med olivenolie og salt, smager skønt næsten som chips. Hold øje med dine grøntsager i ovnen, nogen har kun brug for 20 minutter, mens andre først er færdige efter 45 minutter. 22.

23 Rødbedesalat med græskarkerner 500 g rødbeder 400 g rå gulerødder 4 spsk græskarkerner (kan ristes let på en tør pande) 1bdt. persille Dressing: 3 spsk olivenolie 2 spsk citronsaft 3 fed hvidløg Salt og peber Kog rødbederne og skræl dem. Rødbederne og gulerødderne skæres ud i små tern og persillen hakkes fint. Dressingen piskes sammen og hældes over grøntsagerne. Der pyntes med græskarkerner og lidt persille. Tøm køleskabet salat Du kan bruge næste alle grøntsager til dine salater, riv, hak og snit dem fint. Vi kalder det Tøm køleskabet salat. Brug en basisdressing af olivenolie, citronsaft, salt og peber. Jeg rister også en stor portion græskarkerner, solsikkekerner og mandler i ovnen i 8 10 minutter ved 180 grader en gang om ugen. Når de kommer ud af ovnen drysser jeg med lidt lakridspulver. Blandingen gemmes og bruges som drys på vores grøntsager resten af ugen. 23.

24 Spidskål med karrydressing 1 2 spidskål eller 1 2 hvidkål 1 dl mandler 8 mørke abrikoser Dressing: 3 spsk majonæse Saft fra 1 2 citron 3 spsk olivenolie spsk karry 1 tsk salt dl krydderurter efter eget valg (fx koriander, persille, oregano, timian) Kålen og krydderurterne snittes fint. Mandlerne hakkes groft, ristes i ovnen i 8 minutter ved 200 og drysses med salt og lidt Tamari (sojasauce). Abrikoserne hakkes fint. Dressing røres sammen og blandes med kålen og krydderurterne. Salaten pyntes med mandler og abrikoser. 24.

25 MASSER AF IDÉER TIL DAGENS MÅLTIDER 1 5 o p s k r i f t e r Tag action og brug e bogens idéer og opskrifter til at komme i gang med at spise en anden morgenmad, frokost og aftensmad. Se om du får mere energi, en bedre fordøjelse, færre smerter, mindre hovedpine mm. Bogen er skrevet af ernæringsterapeut, forfatter og foredragsholder Karen Nørby ekspert i at vejlede børn, unge og voksne med adfærdsforstyrrelser som ADHD, Asperger og autisme. Karen har også en stor viden om, hvordan man med primært kost og kosttilskud bedre symptomerne hos mennesker med fordøjelsesproblemer, hormonelle problemer, eksem, psoriasis, smerter, migræne, autoimmune sygdomme m.fl. Siden 2006 har hun drevet sin egen virksomhed, hvor hun rådgiver privatpersoner samt børnehaver, skoler og specialinstitutioner. Hun er en inspirerende foredragsholder og har holdt et utal af foredrag og kurser på institutioner, i foreninger og for kommuner. Hun bruger sig selv, humor, cases og sin store viden indenfor ernæring til at hjælpe og vejlede dig og andre. Book et foredrag, bestil tid til en kostvejledning eller køb en af Karens bøger eller online kurser på KARENNORBY DK 25.

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Karens fem bedste opskrifter!

Karens fem bedste opskrifter! Karens fem bedste opskrifter! Her får du opskrifter på mad, som jeg tilbereder rigtig mange gange på et år. Det er mad, som jeg har lyst til at sætte tænderne i gang på gang. Og mine børn og min mand guffer

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

Groft & godt. Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af Ditte Ingemann kogebogsforfatter og blogger

Groft & godt. Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af Ditte Ingemann kogebogsforfatter og blogger Groft & godt Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af kogebogsforfatter og blogger Læs mere om og hendes passion for mad En lækker og velsmagende snack også når det skal gå hurtigt

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

MELLEMMÅLTID 200 KCAL 2018 RIKKE HOLM NIELSEN

MELLEMMÅLTID 200 KCAL 2018 RIKKE HOLM NIELSEN MELLEMMÅLTID 200 KCAL 2018 RIKKE HOLM NIELSEN Intro En e-bog med 14 lækre mellemmåltider. Nogle er enkelte lette snacks, mens andre er mættende, store som små - men fælles for dem er, at de indeholder

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Morgenmads-idéer Grød 1 dl havregryn 2 spsk. solsikkekerner 1 lille drys salt 1 lille æble i tern eller revet Ovenstående koges op og koger stille et par

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Madplan til MK BOOTCAMP

Madplan til MK BOOTCAMP UGE 1 Madplan til MK BOOTCAMP Dag/måltid Morgenamad Frokost Eftermiddagssnack Aftensmad Sen aften Mandag 200 g skyr med 2 spsk. æblegranola og 1 stk. frugt Broccolibrød med kyllingepålæg, ost og gnavegrønt

Læs mere

Madplan til MK Bootcamp

Madplan til MK Bootcamp UGE 4 Madplan til MK Bootcamp Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Skyr med 2 spsk. hindbærmos og 10 bagte, hakkede hasselnødder Skyr med 2 spsk. hindbærmos og 10 bagte, hakkede hasselnødder

Læs mere

Kostplan 3. Trimester, Dag 1

Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål havregryn (2 dl) med skummetmælk (300 ml), en banan og 2 spsk rosiner Mellemmåltid kl. 10.00 Grøntsagsstænger af en gulerod, ¼ agurk og ½ peberfrugt

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

Kostplan til Anne So8e Tram

Kostplan til Anne So8e Tram Kostplan til KOSTPLAN Anne So8e Tram af Sandra Rosendahl Morgenmad PANDEKAGE MED PEANUTBUTTER OG BANAN 35 g Havregryn 20 g Proteinpulver, 90% protein 10 g Peanutbutter, min 97% peanuts 80 g Æggehvide ½

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Snack n Snack Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Slik, kager, chips, saft og sodavand har første pladsen over populære valg til mellemmåltider.

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat 2 personer Flere sunde veje Der er mange veje til det sunde morgenmåltid. Det er nemt at lave grød med frugt. Rugbrød og brød med kerner

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 2 løg 3 dl mælk 30 g hvedemel 1 dl rasp Friskkværnet peber Kartoffelsalat 800 g små kartofler 1 dl hakket bredbladet persille 1 tsk. citronsaft

Læs mere

Opskrifter. "Mellemmåltider" Copyright Kostakademiet

Opskrifter. Mellemmåltider Copyright Kostakademiet Opskrifter "Mellemmåltider" Appelsinkage med mandler og nødder Appelsinkage med mandler og nødder 2 usprøjtede appelsiner 125 g mandler 125 g hasselnødder 75 g dadler 75 g abrikoser 1 spsk. bagepulver

Læs mere

4 personer. Ingredienser

4 personer. Ingredienser Fiskefrikadeller med laks og asparges Quinoasalat 3-200 g torskefilet, sejfilet el. lign. uden de små ben Salt Peber ½ løg 1 æg Evt lidt mælk 1 spsk. mel 2-3 skiver røget laks 3 grønne asparges Smør og

Læs mere

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble.

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble. Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget som din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Hirsegrød med ingefær og granatæble

Læs mere

BLIV SOMMERKLAR EN KOSTPLAN TIL CROSSFIT PUBLICERET AF CROSSFIT COPENHAGEN 19. MAJ Af Sif Skov Hansen Kostvejleder og personlig træner

BLIV SOMMERKLAR EN KOSTPLAN TIL CROSSFIT PUBLICERET AF CROSSFIT COPENHAGEN 19. MAJ Af Sif Skov Hansen Kostvejleder og personlig træner BLIV SOMMERKLAR EN KOSTPLAN TIL CROSSFIT Af Sif Skov Hansen Kostvejleder og personlig træner SOMMEREN ER SNART OVER OS! HAR DU BRUG FOR LIGE, AT GIVE DEN EN SKALLE FOR AT BLIVE HELT SOMMERKLAR? SÅ SKAL

Læs mere

Kostplan - uge 39. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 39. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 39 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

OPSKRIFTER. INFORMATIONSDAG D. 22 april Rødbedebøffer Laksecocktail med Humus. Havreflute. Årstidens salat Quinoasalat Bønnesalat

OPSKRIFTER. INFORMATIONSDAG D. 22 april Rødbedebøffer Laksecocktail med Humus. Havreflute. Årstidens salat Quinoasalat Bønnesalat OPSKRIFTER INFORMATIONSDAG D. 22 april 2017 Rødbedebøffer Laksecocktail med Humus Havreflute Årstidens salat Quinoasalat Bønnesalat Løgkompot Peberrodscreme Kaffe/The Banankage Rødbedebøffer (6pers.) Ingredienser(x8)

Læs mere

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna Mine noter Madværksted Sund hverdagsmad v/ Sara & Nanna Fiskelasagne Tortillas med avocado og tun Opskrifter Fyldte peberfrugt Kilde: madlaboratoriet.blogspot.dk Fiskelasagne : 1 porre ½ spsk. olie 2 gulerødder

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune

Læs mere

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg Madværksted Groft og grønt v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Fiskefrikadeller Hjemmelavet grov remoulade Bulgursalat Blomkålssalat Rodfrugtssuppe Grønkålspesto Grønkålssalat Grøntsagsrosti Kerneknækbrød

Læs mere

Chokoladecookies med lakrids

Chokoladecookies med lakrids Chokoladecookies med lakrids 12 stk 50 g kokosolie eller smør 1 banan 75 g fibersirup eller yaconsirup 1 æg 175 g fuldkornsspeltmel eller havremel, hvis de ønskes glutenfri 1 tsk bagepulver 1 tsk vaniljepulver

Læs mere

DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER

DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER DE 3 BEDSTE DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER AF LOUISE ROSTGAARD KLINISK DIÆTIST OG MINDFULNESS INSTRUKTØR DE 3 BEDSTE DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER AF KLINISK DIÆTIST LOUISE

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

Madpakke-ideer. økologi. Indhold FRA JORD TIL BORD DEN BEDSTE KVALITET. Side... Vi elsker

Madpakke-ideer. økologi. Indhold FRA JORD TIL BORD DEN BEDSTE KVALITET. Side... Vi elsker Indhold Side... Madpakke-ideer 2-3 Chiagrød med hørfrøolie 4-5 Kornas hampeproteinkugler 6-7 Chokoladeboller med rug 8-9 Bærsmoothie med hamp 10-11 Pesto som dip til grønt 12-13 Gul smoothie 14-15 Banan-proteinpandekager

Læs mere

Mad med Fuldkorn. Godt for fordøjelsen. Hvorfor spise fuldkorn? Det forebygger sygdomme. Hånd i hånd med frugt og grønt.

Mad med Fuldkorn. Godt for fordøjelsen. Hvorfor spise fuldkorn? Det forebygger sygdomme. Hånd i hånd med frugt og grønt. Mad med Fuldkorn Hvorfor spise fuldkorn? Der er mange gode grunde til at spise mere fuldkorn. Læs her hvad fuldkorn er godt for. Godt for fordøjelsen Desuden er fuldkorn godt for fordøjelsen og holder

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Madspild undgås med omtanke

Madspild undgås med omtanke Madspild undgås med omtanke Brug dine oste-rester i madlavningen DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET www.mammenost.dk DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET Bønne fettuccine med smagfuld Mammen Guld sauce,

Læs mere

Kostplan - uge dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 46 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Citroner Dijonsennep Flåede

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder Madværkstedets sept. 2 Fyldt mørbrad med bagte søde rødder Chilikylling med blomkålsris og jalapeños September 2 Dag 1 Fyldt mørbrad med søde rødder Dag 2 Dag 3 Chilikylling med blomkålsris og jalapeños

Læs mere

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins)

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins) Muffins med hvid chokolade & majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smør 75 g sukker 2 æg 1 dl yoghurt fx græsk yoghurt Revet appelsinskal fra 1 ubehandlet appelsin 180 g hvedemel 1½ tsk bagepulver 50 g hakket hvid

Læs mere

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner udviklet af Grødgrisen Grød Brød med fuldkorn, frø og kerner grødboller med rug solsikkekerner, hørfrø og tranebær 14 stk. koldhævede grødboller En lækker og velsmagende fuldkornssnack også god til madpakken.

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 11 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt broccoli gulerod champignon hvidløg Øvrig frugt og grønt skalotteløg babyspinat

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød.

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet. Her

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. Oktober 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. Oktober 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: jens Nørgaard Larsen Guide Oktober 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 7 38 sider Alle i sund og slank version 14 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund:

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UGE 10 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Gulerod Æble Løg Hvidkål Øvrig frugt og grønt Lime Courgette rødbeder skalotteløg

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration OPSKRIFTSHÆFTE 10 sunde opskrifter til inspiration Fiskesuppe m. laks og rejer Ingredienser 1 løg 4 mellemstore gulerødder 1 fennikel 3 porrer 1spsk olivenolie 1½l grønsagsbouillon 1tsk gurkemeje salt

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Kostplan - uge 40. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 40. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 40 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Madværksted. Mine noter. Groft og grønt til vinter. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Mine noter. Groft og grønt til vinter. v/sundhedscenter Viborg Mine noter Madværksted Groft og grønt til vinter v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Vintergrød 3 Kyllingesalat 4 Rødbedesalat med grønkål og ost 5 Sweet potato suppe 6 Hakkebøf med estragonsmør og ærtekikærtemos

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

MENU Grillet fisk Tre grove dips: Grillede majs Grillede grøntsager Saltbagte kartofler & løg Pandebrød Müslikager

MENU Grillet fisk Tre grove dips: Grillede majs Grillede grøntsager Saltbagte kartofler & løg Pandebrød Müslikager MENU Grillet fisk Tre grove dips: Urtemayo, salsa verde og bønnepuré Grillede majs med urtemayo Grillede grøntsager med salsa verde bagte kartofler & løg Pandebrød med bønnepuré Müslikager med myntecreme

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød.

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet.

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 13 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt forårsløg rødløg gulerod semisoltørrede tomater Frugt og grønt: Fennike Rosenkål

Læs mere

Kostplan - uge 9. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 9. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 9 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C.

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C. Sunde Opskrifter Knasende sund Pizza 2 dl Hvedemel 3 dl Fuldkornsmel 25 g Gær 1 spsk Olivenolie 2 dl Lunkent vand 1 2 tsk Sukker 1 tsk Salt Forvarm ovnen til 220 grader C. Opløs gæren i det lunkne vand,

Læs mere

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer:

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer: Sildesalat med karry Ingredienser til 4 personer: 200 g marinerede sildefileter 3 spsk. cremefraiche 18 % 1 dl yoghurt naturel max. 3,5 % 2 tsk. karry friskkværnet peber 1 stort æble, fx Cox Orange 1 rødløg

Læs mere

Opskrifter. Grillet spyd med hakket oksekød, nye kartofler og chutney. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 29. mesterslagterens

Opskrifter. Grillet spyd med hakket oksekød, nye kartofler og chutney. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 29. mesterslagterens Grillet spyd med hakket oksekød, nye kartofler og chutney 600 g hakket oksekød 2 løg 1 bundt bredbladet persille 1 tsk. salt Peber 8 små træspyd 800 g nye kartofler Rabarberchutney ½ kg rabarber 4 bananskalotteløg

Læs mere

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem Tag en K D FRI dag Med inspiration fra Ditte Ingemann Invitér naboerne på en veggie-burger, det er nemt, hurtigt og hyggeligt. Ditte Ingemann Vegetarburgere med hummus & avocado Vegetarbøffer: 1 ps. Valsemøllen

Læs mere

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem Tag en K D FRI dag Med inspiration fra Ditte Ingemann Invitér naboerne på en veggie-burger, det er nemt, hurtigt og hyggeligt. Ditte Ingemann Vegetarburgere med hummus & avocado 4 personer Vegetarbøffer:

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. April 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. April 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Christian Liliendahl Guide April 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 7 32 sider Alle i sund og slank version 14 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund:

Læs mere

Inspiration til en sund hverdag

Inspiration til en sund hverdag Inspiration til en sund hverdag Følgende kostplan er lavet som inspiration til dig, som ønsker at spise lidt mere sundt og til dig, som ønsker et vægttab. Kostplanen indeholder 4 forslag på morgenmad,

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

Mad til 20 kræsne ganer

Mad til 20 kræsne ganer 20 Mad til kræsne ganer Mad til kræsne ganer 20 indeholder 8 forslag på opskrifter til en grillbuffet Creme Ninon (kold grønærtesuppe) 4 dl kold kraftig hønsefond 4 dl piskefløde 1 spsk. citronsaft 2 dl

Læs mere

kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Opskrifter. Frikadeller med havregryn. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 35. mesterslagterens

Opskrifter. Frikadeller med havregryn. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 35. mesterslagterens Frikadeller med havregryn 600 g hakket skinkekød 1 lille revet/ finthakket løg 2 æg 1-2 dl havregryn Salt - peber Ca. 1 1/2 dl mælk eller lidt mindre vand olie, med en klat smør, til stegning Rør hakket

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas

Madværkstedets. Madplan Sept. 1. Forloren hare med flerfarvet råkost. Thaisalat med ananasmelonsalsa. Stegte ris med æg og ananas Madværkstedets Sept. 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Thaisalat med ananasmelonsalsa Stegte ris med æg og ananas september 1 Dag 1 Forloren hare med flerfarvet råkost Dag 2 Thaisalat med ananas-melonsalsa

Læs mere

MORGENMADSFORSLAG fase 1

MORGENMADSFORSLAG fase 1 MORGENMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du morgenmadsforslag. Hent inspiration og sammensæt selv dine egne måltider. Lige nu handler det om at spise 5-6 måltider dagligt og spise grønsager til

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI GRØD OG MYSLI Rugbrødsdrys 300 g tørt rugbrød 100 g muscovado sukker Skal af en usprøjtet citron 100 g fint hakkede mandler Riv rugbrødet på et rivejern og kom i et ovnfast fad. Bland rugbrødskrummer med

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY 600 g hakket oksekød 1 spsk. karry 2 spsk. olie 1 løg 1 fed hvidløg 10 g frisk ingefær 1 tsk. spidskommen 2 dl. vand 1 spidskål 500 g spinat Salt og peber Svits kød og karry

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 8 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt: Spinat (frossent, blade og frisk) Gulerod Rød peberfrugt Tomater Desuden frugt

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 80-87 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 LAURAS BANAN PANDEKAGER MED GLUTENFRI CORN FLAKES OG BLÅBÆR 6 portioner Ingredienser: 3 bananer 6 æg 40 g knuste Glutenfri Corn Flakes 200 g blåbær 1 tsk vanillepulver

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Kostplan dage 7 måltider. uge. Opskrifter, indkøbsplan og hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan dage 7 måltider. uge. Opskrifter, indkøbsplan og hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan 2015 uge 9 7 dage 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan og hygge til weekenden Af Lene Hansson Se mere på bt.dk/plus/lenehansson klummer, opskrifter og tips 2 Kostplan 2015 - uge 9 Basisvarer du

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Børneby Mølle. Sund mad

Børneby Mølle. Sund mad Børneby Mølle Sund mad Müslibar 100 g smør 100 g honning 100 g rørsukker 200 g havregryn 50 g hasselnødder 50 g mandler 50 g solsikkekerner 50 g sesamfrø 50 g rosiner eller tranebær 50 g soltørrede abrikoser

Læs mere

RAW FOOD. Müsli. i n t e l l i g e n t, f o r f ø r e n d e o g s u n d m a d t i l a l l e

RAW FOOD. Müsli. i n t e l l i g e n t, f o r f ø r e n d e o g s u n d m a d t i l a l l e Müsli 2 dl grofthakkede nødder ½ dl solsikkekerner 1 dl blåbær/hindbær 1 æble i små tern 1 dl tørrede figner i små tern kokosmel Bland ingredienserne sammen i en skål og drys med kokosmel. Serveres sammen

Læs mere

Fase 4 afslutningsfase

Fase 4 afslutningsfase Fase 4 afslutningsfase 2-4 uger Fase 4 er magen til fase 2 og så må du spise et ugentligt alt-jeg-kan-spise-måltid. Det er vigtigt, at du ikke følger fase 3 længere end 4 uger. Du må gerne gentage fase

Læs mere