Artificiel klatring. Af Peter Harremoës og Tue Johansen. [1. udgave, december 1998].

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Artificiel klatring. Af Peter Harremoës og Tue Johansen. [1. udgave, december 1998]."

Transkript

1 Artificiel klatring Af Peter Harremoës og Tue Johansen. [1. udgave, december 1998]. Dansk Bjergklubs artificielklatrekursus. Formålet med Bjergklubbens artificielklatrekursus er, at sikre kursister et kendskab til de grundlæggende teknikker inden for artificiel klatring. Som kursist vil du på dette kursus lære: - at klatre artificielt med 2 stiger og 2 daisy-chains. - at teste sikringer med henholdsvis daisy-chain og stige. - at klatre sikkert op ad rebet og rense ruten for sikringer. - at kende fordele og ulemper ved brug af kiler, friends og slagbolte. - at placere slagbolte. - at skifte mellem fri og artificiel klatring, og om problemerne ved dette. - teoretisk om anvendelse af specielle sikringstyper (f.eks. skyhooks og copperheads). Artificiel klatring. Der er gode grunde til at lære sig artificiel klatring. Du opnår bl.a. : - en større viden om sikringsplacering, der også vil gøre gavn i friklatring. - udvidede færdigheder indenfor rebteknik. - muligheden for, som friklatrer, at vælge ruter der indeholder artificielle passager. - basis for at vælge alpine klipperuter med artificielle reblængder. - basis for at klatre storvægge, f.eks. Kjerag i Norge og Yosemite i USA. - og endeligt kan du klatre artificielt på Kullen, nar det er for koldt til friklatring. Ofte forbindes artificiel klatring med i slåning af bolte, den ene efterfulgt at den anden, hvilket naturligvis kan være tilfældet. Langt den største del af artificielle sikringspunktet fremkommer dog ved anvendelse af sikringsudstyr, der kendes fra friklatring. En stor del af de artificielle ruter kan klatres helt uden brug af slagbolte og klassificeres derved som clean aid. Det er vigtigt at udnytte clean aid placeringer så ofte det er muligt, først og fremmest for at skåne klippen men også for at klatre hurtigere. Artificiel graderinger. Graderinger indenfor artificielklatring er fra Al til A5 (A0 kaldet friklatresnyd). Graden afhænger af flere faktorer, som kort kan nævnes: Sikringspunkternes indbyrdes afstand. Hvor vanskeligt det er at placere dem. Klippens kvalitet. Sikringens holdfasthed. Antallet af bodyweight-only placeringer i træk (~ længden af et styrt). A1: "Easy aid"; Placeringen ligetil. Sikringer gode (alle vil kunne holde et styrt). A2: "Moderate aid"; Placeringer ofte anstrengende og besværlige. Sikringer generelt gode (kan have en eller to dårlige sikringer over en god). lngen reel fare ved styrt. A2+: Som A2, men med flere dårlige sikringer over en god. Risiko for længere styrt, dog uden reel fare. A3: "Hard aid"; Placeringer, og test heraf, er komplekse, hvorfor ruten kan tage flere timer at fuldføre. Indeholder mange dårlige sikringer; heraf enkelte "bodyweight-only". Generelt få gode sikringer, der kan holde et fald. Risiko for 10m+ styrt uden seriøs fare.

2 A3+: Som A3, men med fare ved styrt. A4: "Serious aid"; Potentielle 20-30m styrt med risiko for at blive stoppet af andet end rebet. A4+: Mere seriøs end A4. Bevægelser og vægtoverførsel kræver effektivitet og kontrol A5: "Extreme aid": Ingen sikring på ruten kan forventes at holde et fald. Gode standpladser. At føre en artificiel rute. Artificiel klatring kan være både anstrengende og tidskrævende. Er de enkelte sikringspunkter langt fra hinanden, vindes der naturligvis mere højde pr. placeret sikring, men samtidig kræver det meget energi at skulle placere en sikring højt over hovedet og at skulle stå højt i stigerne. Med øvelse finder man en afstand, der økonomiserer tid, energi og udstyr. For at klatringen skal forløbe i et rimeligt tempo, er det vigtigt at indøve en rutine for i hvilken rækkefølge de forskellige opgaver udføres. Nedenstående rækkefølge forudsætter, at man klatrer med 2 stiger og 2 daisy-chains. 1. Sæt en sikring og arbejdskarabin. Denne sættes så højt som muligt. Dog skal man ikke bruge unødigt lang tid på at sætte en høj sikring, hvis der er andre muligheder. 2. Klip en daisy-chain i arbejdskarabinen. 3. Test sikringen. Brug fuld kropsvægt. Ret hjelmen mod sikringen, således at ansigtet er beskyttet, skulle sikringen falde ud. 4. Flyt stigerne over i det nye punkt. Stigerne klippes i arbejdskarabinen. 5. Tag daisy-chainen ud af foregående punkt, og sæt derefter rebet i dette punkts arbejdskarabin. Dette gøres i omvendt rækkefølge, hvis man er tæt på jorden/hylde, eller hvis den sikring man sidst forlod er dårlig. 6. Træd højt op i stigerne. Længden af daisy-chainen justeres undervejs. Gentag [Begrebet arbejdskarabin og test at sikring er beskrevet under Udstyr anvendt.]

3 Artificielklatring for andenmanden. Under artificiel klatring følger andenmanden efter på rebklemmer (jumars), idet klatring tager for lang tid. Det er derfor vigtigt med en effektiv jumarteknik. Til rensning af en rute anvendes to rebklemmer. Hver rebklemme forbindes til selen via en daisychain. Afstanden mellem øverste rebklemme og selen justeres med daisy-chainen, således at man under belastning af daisy-chainen uden problemer kan nå rebklemmens håndtag. I nederste rebklemme sættes en stige. Med en hånd i hver rebklemme og en fod i stigen (den anden fod støtter mod klippen) skiftevis rejser man sig op og sætter sig ned. Efter hver bevægelse føres den ubelastede rebklemme op ad rebet. Alternativt kan man koble stiger til begge rebklemmer. Specielt på lodret klippe eller længere ruter vil denne metode være mindre anstrengende, også fordi begge ben for lov at arbejde. Andenmanden er altid bundet ind i rebets ende og skal derudover etablere et backup system. For hver 5-10 meter bindes et dobbelt ottetal på rebet hvorefter 1økken klippes i en skruekarabin siddende i selen. Anvendes dobbeltreb skal rebklemmerne kobles til samme reb og backup'en etableres på det andet. Mellemsikringer skal klippes ud af rebet inden de fjernes. Er sikringspunktet belastet af rebet skal øverste rebklemme tages af rebet under punktet og sættes på over karabinen. Når øverste rebklemme igen belastes vil tensionen tages af rebet under denne, hvorefter mellemsikringen kan klippes fri. Denne procedure er ganske simpel så længe rebet følger lodlinien. Det bliver straks mere besværligt, hvis der er tale om et overhæng eller en travers. I disse tilfælde, når øverste rebklemme belastes, vil den nederste rebklemme blive trukket op mod sikringspunktet indtil den stoppes af karabinen. For at undgå denne situation skal der, samtidig med at der lægges vægt over i øverste rebklemme, fødes reb gennem nederste rebklemme. Dette er absolut ikke simpelt, og heldigvis findes der andre metoder til at overkomme problemet. En løsning er at erstatte nederste rebklemme med en autoblok forbundet direkte til selen. Når øverste rebklemme derefter flyttes over sikringspunktet kan belastningen overføres ved at slække rebet i autoblokken ved, med hånden, at trække den ned af rebet. Rebklemmer med håndtag produceres af bl.a. Petzl, Clog og Ushba. Hvad medbringes til første artificiel-klatrerute på Kullen? På kurset klatres Al og A2 ruter. Personligt udstyr: Hjelm, sele, rebbremse, prusikslynge, skrue./låsekarabiner, standpladsslynge, kilepirk, klatre- eller vandrestøvler, ect. 2 tapestiger. 2 daisy-chains. 1 sæt rebklemmer (om muligt). Fælles pr. reblag: 1 stk. helreb til klatring 1 stk. helreb til abseil / sækkehejsning stk. karabiner stk. assorterede tapeslynger. 2 sæt wirekiler. 1 sæt friends (om muligt). 2 sæt hexentrics (om muligt). Eventuelt medbringes: Hammer, udstyrsslynge, fifikrog, skyhooks, slagbolte, boltudtrækker og talje.

4 Udstyr. Stiger. I artificielklatring (A1 eller sværere) står man i stiger. To stiger er det mest almindelige, og er også det vi vil bruge på kurset. Til korte passager på alpine ruter vil man maske nøjes med en stige suppleret med sammenbundne slynger. På teknisk svære artificielle ruter kan det være en fordel med 3 stiger. På lange ruter er der nogle der bruger 4 stiger (2 dobbeltstiger), så man har 2 stiger at stå i og 2 at stille sig over i. I et sæt stiger skal trinnene sidde i præcis samme højde for at opnå en god arbejdsstilling, idet det giver en bedre balance, hvis støvlernes hæle kan støtte mod hinanden. Stiger i hver sin farve er en fordel. Syede tapestiger, 5- eller 6-trins, produceres af Black Diamond, FISH, PIKA og Metolius. En tapestige er let at fabrikere selv, idet man kan lave knuder i stedet for syninger. Til et sæt bundne stiger (med 5 trin) købes 7 meter 20 mm tape, hvorefter de knyttes som vist på figuren. 1. Bind fire overhåndsknob fordelt på 180 cm i den ene ende. Tilstræb en kortere afstand mellem de øverste knob (trin). 2. Før den lange tamp tilbage langs den allerede bundne tape, således at der dannes en række 1økker med vandknob (tapeknuder) i mellem. 3. Afslut med en Frost-knude. Se tegning. Øverst skal der side en karabin, som med fordel kan fastholdes med slyngegummi. Gennem karabinøjet kan man sætte en kort håndrem. Når stigen er bundet skal trinnene justeres: Står du i midterste trin bør dit tyngdepunkt være lige så langt over arbejdskarabinen som dit tyngdepunktet er under denne, hvis du træder et trin ned. Stigen skal være så stærk, at den kan bruges som del af en standplads. Derfor, hvis du selv syr din stige, skal den være indrettet således, at den stadig danner en 1økke selvom syninger skulle blive revet over.

5 Daisy-chain. Man bruger en daisy-chain når man skal hænge i selen. Den ene ende sidder fast i selen, og i en af løkkerne sidder en karabin, som er klippet i sikringen. på kurset anvendes 2 daisy-chains; en til at hænge i og en til at klippe sig i næste sikring. Længden skal mindst være som fra indbindingspunktet til den udstrakte arm. Syede daisy-chains (af Nylon eller Spectra ) produceres af ovennævnte stigefabrikanter i længder på ca. 115 og 140 cm. Igen kan de let laves selv. Til to 115 cm daisy-chains anvendes ca. 7 meter Spectra rebsnor med en diameter på 5,5 mm. 1. Bind ni overhåndsknob jævnt fordelt på 90 cm i den ene ende. 2. Før den lange tamp tilbage langs den allerede bundne snor, således at der dannes en række løkker med dobbelte overhåndsknob i mellem. 3. Bind tampene sammen med et dobbelt fiskerknob. Enden med dobbelt fiskerknob bindes i selen med et slyngstik. Hvis man aldrig skal bruge en daisy-chain alene, kan man lave en i dobbelt længde og binde sig ind på midten. Den anden ende forsynes med en karabin. Løkkerne i daisy-chainen justeres herefter, så der til et bestemt stigetrin svarer en bestemt løkke i daisy-chainen.

6 Sikringsudstyr. Ud over det almindelige sikringsudstyr, der kendes fra friklatring, anvendes en lang række mere eller mindre specialiseret udstyr. Mikrokiler. Disse kiler findes i størrelser ned til ca. 2x4mm. Materialet er som oftest en legering af messing og kobber, men aluminium eller stål anvendes også. For kiler af denne størrelse vil den anvendte stålwires diameteren være dimensioneret efter kilen størrelse. Således eksisterer der mikrokiler, som er testet til kun 2 kn. Slagbolte. Slagbolte har været i brug under bjergbestigninger siden starten af det tyvende århundrede. Først af blødt stål, men fra 1960'eme også af hårdt stål, som egner sig bedre til granit. Hårdtstålsbolte er sorte (UlAA standard), mens blødtstålsbolte er af anden farve. Slagbolte spænder vidt mht. rids størrelser; fra det næsten usyn1ige til omkring 4 cm. Herunder ses til venstre Knife-blade, Lost Arrow og V-bolt; til højre Z-piton samt Birdbeak, RURP og Pecker.

7 Skyhooks. Skyhooks (hårdtstål) kan placeres på små horisontale kanter, om flager eller i borede huller. Black Diamond producerer hooks, der spænder over op til 38 mm. Store skyhooks (50 og 75 mm.) produceres af FISH med smedet spids. Fælles for dem alle er; placeret på en kant giver en bred base på hooket bedre stabilitet. PIKA producerer bl.a. et BAT-hook, der anvendes i borede huller, samt Cam-hooks, der bruges i vertikale rids. Copperheads. Et copperhead har en del tilfælles med en wirekile, idet den kan ses som en videreudvikling heraf. Stammen består dog kun af en enkelt wire. Selve kilen er erstattet med en klump metal, der "placeres" ved brug af en hammer. Således er det ikke rids, der sigtes efter, med derimod ujævnheder i klippen (f.eks. et indadvendt hjørne ), hvor metalklumpen kan bankes på plads. Et copperhead er ikke tiltænkt genbrug. Seks størrelser. Produceres af FISH og Hurricane Mountain Works. Copperheads findes også i en cirkulær udgave, Circleheads, der giver sikringen en bedre fordelt belastning når der er tale om horisontale placeringer eller overhæng. Tricams. Tricams har fundet plads i artificielklatring af flere grunde. Storvægsklatring kan kræve 2-3 sæt friends og her er tricams et billigere alternativ, der samtidig vejer mindre. Desuden er de små tricams smallere end akslerne på de fleste typer friends med tilsvarende spændvidde, hvorved de kan få større anvendelighed.

8 Slidernuts. Slidernuts hører til gruppen af SLCD'er og anvendes i parallelle rids. Disse kan ses som et tillæg til en serie friends, idet de kan anvendes i rids helt ned til 3 mm. Produceres bl.a. af Camp, i fem størrelser. Andet udstyr relateret til artificielklatring. Hammer. En god hammer til artificiel klatring skal være robust, veje gram og være komfortabel i brug. Hammerhovedets slagflade skal være af en fornuftig størrelse og kan med fordel være firkantet. Hammerhovedets anden ende kan være mere eller mindre tilspidset, således den enten kan anvendes til at rense rids eller som hammer med en lille slagflade. Desuden kan hovedet have et karabinhul, der kan anvendes til udtrækning af slagbolte og kiler. En hammer skal hele tiden være fæstnet til selen med rebsnor eller tape af en længde, som giver dig fri brugelighed. Boltudtrækker. Af et stykke Spectra rebsnor bindes, med dobbelt fiskerknob, en slynge på ca. 60 cm. Bedst er det, hvis boltudtrækkeren forsynes med små stålkarabiner. Ellers kan kasserede karabiner bruges. Den ene karabin klippes i sikringen, den anden i hammerhovedets hul. Anvendes en hammer uden karabinhul kan slyngen i stedet bindes om hammerhovedet. Udstyrsslynge. Til ruter, hvor f.eks. mange pitoner skal medbringes, finder man ud af, at selens udstyrsløkker ikke er tilstrækkelige, hvorfor man anvender en udstyrsslynge. Disse findes som enkeltslynge til at bære tværs over brystet, eller som dobbeltslynge over skulderne. Produceret af Black Diamond, A5, FISH, Metolius og norske Troll. Fifikrog. Nogle finder det brugbart med en fifikrog i tillæg til daisy-chains. Fifikrogen bindes med rebsnor til selen, således den sidder i en afstand af ca cm fra indbindings-punktet. Når krogen sættes om arbejdskarabinen, kan det være nemmere at justere daisy-chainen.

9 Udstyr anvendt. Arbejdskarabiner. Arbejdskarabinen er betegnelsen for den karabin, der sættes direkte i sikringspunktet og efterlades med rebet klippet i, når punktet er passeret. Arbejdskarabinen sættes så lukkeren peger væk fra klippen og har åbningen nederst. I arbejdskarabinen klippes stigernes og daisy-chainens karabin således stigerne sidder inderst og daisy-chainen yderst. Dette er vigtigt, dels for at have fri adgang til at justere daisy-chainens længde og dels for at daisy-chainens karabin frit kan bevæge sig op ad arbejdskarabinens lukker, nar man bevæger indbindingspunktet over sikringspunktet. Der er god grund til at anvende ovale karabiner som arbejdskarabiner. Når op til tre karabiner er klippet i arbejdskarabinen, kan karabinerne indbyrdes flytte sig uhindret når vægten overføres fra f.eks. stige til daisy-chain. Som i friklatring skal man også her tænke på rebtræk. Derfor kan det have sin fordel at forlænge sikringspunktet med en slynge når punktet forlades. Test af sikringer. Alle sikringer skal testes. Standard metoden er en bounce test, der giver sikringen en lille chokbelastning. En veludført test vil påføre sikringen et træk på mindst den dobbelte vægt af klatreren. En testet sikring vil derefter, som minimum, holde et fald fra placeringen over denne. I praksis udføres testen ved at klippe en daisy-chain i sikringen, hvorefter man hopper, og bruger fuld kropsvægt. Sikringer skal testes for et træk i faldretningen. Er sikringen derfor forskudt til siden, i forhold til sidste sikring, skal den testes ved brug af stigen. Her klippes både en daisychain og en stige i sikringen. To faktorer skal fremhæves som særligt vigtige: - Se aldrig på sikringen når du tester. - Undgå chokbelastning af dit nuværende sikringspunkt. Disse faktorer får kun konsekvenser, skulle den testede sikring falde ud. Sørg for at rette hjelmen mod sikringen, samt at placere dig fornuftigt i forhold til den nuværende sikring, før du tester. Det kan f.eks. betyde, at du må bevæge tyngdepunktet ned omkring nuværende sikring og igen justere daisv-chainen til denne.

10 Placering af slagbolte. Den optimale bolt placering er et solidt horisontalt rids, der hælder lidt indad i klippen, hvor bolten kan hamres helt i med et velplaceret hammerslag. Overvejende vil placeringer dog være i vertikale rids. Slagbolte skal både kunne tage et nedad rettet og et udad rettet træk. Som så meget andet, kræver det øvelse at sætte slagbolte. De har forskellige længder og spidser til med forskellige vinkler. Dette skal holdes for øje, når de placeres. Ideelt kan bolten anbringes med hånden til den er et sted mellem halvdelen og tre fjededele af længden inde, hvorefter den, med hammeren, slås fast. Har bolten god kontakt til klippen, vil hammerslag starte vibrationer, der tydeligt høres som en ringende tone. Som bolten bevæger sig ind stiger frekvensen. Det er således muligt, ud fra lyden, at få en indikation på at placeringen er god. En naturlig indsnævring i ridset på hver side af punktet vil være at foretrække. Undgå forhøjninger i ridset, idet de drastisk nedsætter kontaktfladen mellem klippe og bolt. I horisontale rids sættes slagbolte således at øjet peger ned. I vertikale rids vil øjet pege til siden. Vigtigt er det, først at finde punktet i ridset, der kan tage imod en bolt og dernæst at finde en bolt i den rigtige størrelse. Til venstre ses Lost Arrow-placeringer. Fra oven: Perfekt, god, acceptabel (slås godt ind), dårlig (pga. lomme). Til højre ses Knife-blade-placeringer. Fra oven: Dårlig (pga. lomme), god, dårlig (ridset åbner sig under).

11 Afbinding af slagbolte. Slagbolte, der ikke kan slås i til øjet skal afbindes, hvorved vægtarmen reduceres. Hertil anvendes tape slynger på ca. 25 cm. Om bolten bindes et dobbelt halvstik med knobets kryds liggende for oven, så knobet strammes under belastning og forbliver på plads. Afbindingen skal ligge så tæt på klippen som muligt. Alternativt kan et slyngstik bruges, men dette svækker slyngen yderligere og samtidig spænder det dårligere om bolten. Der er tilfælde, hvor det er fornuftigt at klippe en karabin i slagboltens øje, hvis den afbindes. Særlig vigtigt er det, hvis boltens omkreds ikke stiger væsentligt omkring øjet, som f.eks. ved store V-Bolte. Et andet tilfælde er, hvis bolten er slået i klippen i opadgående retning. Yderligere kan karabinen i øjet forbindes til afbindingstapen (dog uden at tage belastning), således bolten ikke mistes skulle testningen vise, at bolten falder ud. Vær opmærksom på, at slagbolte som f.eks. Knifeblades er så tynde, at afbindingstapen vil kunne overskæres i tilfælde af et styrt. Grater i boltens kant, som følge af tidligere brug, kan drastisk øge risikoen for overskæring. Grater fjernes med en fil.

12 At stakke udstyr. Slagbolte kan stakkes, hvis en alene ikke passer i ridset. Det kan både være ridsets bredde og dybde, der ikke lige passer til det medbragte udstyr. Her gælder det om at være kreativ, idet der ikke findes entydige løsninger. Dog findes en række standard kombinationer, som det kan være klogt at arbejde ud fra. To V-bolte lægges oven i hinanden, hvis ridset er en anelse for stort, eller stilles på hinanden (X-stack), hvis ridset er væsenlig større. En Z-piton sammen med en eller to V -bolte (Z-stack). Små V -bolte kan kombineres med et Knife-blade eller en Los-Arrow at stå på. To eller flere Knife-blades og/eller Lost Arrows stakket. Når kombinationen er valgt, er det en god ide at forbinde boltenes øjer med et stykke tape, siden det kan være meget at holde styr på både under placeringen og når de fjernes. Herefter skal man vurdere om hele stakken skal afbindes eller om man kan klippe arbejdskarabinen direkte i et af boltenes øjer. Sidstnævnte mulighed forudsætter naturligvis, at bolten er slået helt i. Slagbolte kan også anvendes i kombination med en wirekile. Den typiske situation er her, at kilen holdes på plads i et let åbent rids ved at slå en bolt ind under til støtte. I denne situation sættes arbejdskarabinen i wirekilens løkke

13 At fjerne udstyr. Bolte, af typen Lost Arrows eller Knife-blades, fjernes ved at slå dem frem og tilbage i ridsets længderetning. Deres let vinklede form bevirker at de arbejder sig ud under en sådan behandling. slå bolten i den ene retning, en anelse længere end den velvilligt bevæger sig og skift retning. Langsomt løsnes bolten og kan tages ud med hånden. V -bolte og Z-pitoner skal ikke slås ret langt til siden, før deres smalle kanter skærer selv den hårdeste klippe væk, hvorved de løsnes. Slagbolte kan være placeret således, der rent fysisk ikke er plads til at slå dem ud med hammeren. Her kan boltudtrækkeren anvendes. Hammeren kobles via denne til bolten og slås ud fra klippen. Når (hvis) bolten giver sig, kommer den flyvende med høj hastighed. Placer dig derfor fornuftigt. De små slagbolte (RURP, Birdbeak, Pecker) og mikrokiler fjernes lettest ved et kraftigt træk henholdsvis udad eller opad. Litteratur. John Long, John Middendorf: How to rock climb: Big Walls! Chockstone Press, CO, USA Allen Fyffe, Iain Peter, Hamish McInnes,: The Handbook of Climbing. Penguin, USA. Websider om Artificielklatring. The Yosemite Rock Page: Big Wall Climbing Home Page: A5 Big Wall Climbing Gear: FISH Products: Pika Mountaineering's Big Wall Web Site: Hurricane Mountain Works: USHBA Products: Metolius:

Standplads og Abseil Standplads og abseil Side 1 af 10

Standplads og Abseil Standplads og abseil Side 1 af 10 Standplads og Abseil Side 1 af 10 1. udgave 2010 Kent Klein Jessen Dette værk er licenseret under en Creative Commons by-nc-sa Licens Foto: Kent Klein Jessen Illustrationer: WWW I denne serie findes: Førstemandsklatring

Læs mere

Vejledning til gennemførelse af Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør

Vejledning til gennemførelse af Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør Baggrund: Som det ses herunder har vi valgt at lave en procedure hvor der reddes på ekstra reb. Dette på baggrund af at det ofte i de sammenhænge samrådet arbejder, er børn der skal hentes ned. Der kan

Læs mere

Vejledning Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør Version januar 2018

Vejledning Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør Version januar 2018 Dette billedmateriale skal ses som en vejledning der beskriver selve den praktiske eksamensprocedure. Baggrundsviden kan evt. læses i kompendiet til rekreativ træklatring. kompendium i rekreativ træklatring

Læs mere

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Ansvarlig for normen Denne norm er udarbejdet af Dansk Klatreforbund i samarbejde med Klatresamrådet og kan ændres af Dansk Klatreforbunds bestyrelse,

Læs mere

Toprebsklatring. - en introduktion

Toprebsklatring. - en introduktion Toprebsklatring - en introduktion Dennis Waldemar / klatrevægsinstruktør / 2006 Klatring en introduktion - af Dennis Waldemar Formålet med dette forløb er at introducere kursisten til klatring på klatrevæg

Læs mere

Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandarden består af tre dele:

Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandarden består af tre dele: Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering Kursusstandarden består af tre dele: Formalia regler for administration af Dansk Klatreforbunds kursus 1. Kursets indhold beskriver de elementer, der som

Læs mere

Norm for. :UIAA Klippeklatreinstruktør (KKI) Dansk Klatreforbund

Norm for. :UIAA Klippeklatreinstruktør (KKI) Dansk Klatreforbund Dansk Klatreforbund Norm for UIAA Klippeklatreinstruktør (KKI) Norm for UIAA Klippeklatreinstruktør (KKI) Dansk Klatreforbund Index: 1. Indledning 2 2. Modulopbygning af uddannelsen 2 2a Ansøgerkrav 2

Læs mere

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Ansvarlig for normen Denne norm er udarbejdet af Dansk Klatreforbund i samarbejde med Klatresamrådet og kan ændres af Dansk Klatreforbunds bestyrelse,

Læs mere

Ankre og abseil. Kursusstandard for Kursus i ankre og abseil. Kursusstandarden består af tre dele:

Ankre og abseil. Kursusstandard for Kursus i ankre og abseil. Kursusstandarden består af tre dele: Kursusstandard for Kursus i ankre og abseil Kursusstandarden består af tre dele: Formalia regler for administration af Dansk Klatreforbunds kursus i abseil Kursets indhold beskriver de elementer, der som

Læs mere

Dansk Klatreforbunds norm for sportsklatrekurser på klippe S3

Dansk Klatreforbunds norm for sportsklatrekurser på klippe S3 Dansk Klatreforbunds norm for sportsklatrekurser på klippe S3 Ansvarlig for normen Denne norm er udarbejdet af Dansk Klatreforbund i samarbejde med Klatresamrådet og kan ændres af Dansk Klatreforbunds

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

Kursusstandard for Instruktør 3 ankre, abseil og rebteknikker

Kursusstandard for Instruktør 3 ankre, abseil og rebteknikker Kursusstandard for Instruktør 3 ankre, abseil og rebteknikker Kursusstandarden består af følgende dele: Formalia - regler for administration af Dansk Klatreforbunds Instruktør 3-kursus Pensum for uddannelsen

Læs mere

Fra inde til ude. Kursusbeskrivelse for kurset fra-inde-til-ude. Kursusbeskrivelsen består af tre dele:

Fra inde til ude. Kursusbeskrivelse for kurset fra-inde-til-ude. Kursusbeskrivelsen består af tre dele: Kursusbeskrivelse for kurset fra-inde-til-ude Kursusbeskrivelsen består af tre dele: Formalia regler for administration af Dansk Klatreforbunds kursus Sportsklatring på klippe. Kursets indhold beskriver

Læs mere

Denne kursusbeskrivelse er udarbejdet af Dansk Klatreforbund og vedtaget af Dansk Klatreforbunds bestyrelse

Denne kursusbeskrivelse er udarbejdet af Dansk Klatreforbund og vedtaget af Dansk Klatreforbunds bestyrelse Kursusbeskrivelse for Kursus 1 Denne kursusbeskrivelse er udarbejdet af Dansk Klatreforbund og vedtaget af Dansk Klatreforbunds bestyrelse 20.03.2014. Kursusbeskrivelsen opstiller det forløb, som Dansk

Læs mere

Grundkursus i klippeklatring

Grundkursus i klippeklatring Program og undervisningsplan for Grundkursus i klippeklatring Klatre-Centeret, DK: +45-56 95 12 21, SV: +46 - (0*) 32 05 60 60 Fax: +46 - (0*) 32 05 60 30 Mail: post@klatrecenter.dk Web: www.klatrecenter.dk

Læs mere

Regler for klatring. Udgivet af FDF, 1996 Rysensteensgade 3 1564 København V Telefon 33 13 68 88

Regler for klatring. Udgivet af FDF, 1996 Rysensteensgade 3 1564 København V Telefon 33 13 68 88 Udgivet af FDF, 1996 Rysensteensgade 3 1564 København V Telefon 33 13 68 88 Regler for klatring Udarbejdet af: Erik Agertoft og Morten Nielsen for FDFs friluftsgruppe Tegninger: Claus Krogh Madsen Layout:

Læs mere

Kompendium til NJK s sikkerhedskursus

Kompendium til NJK s sikkerhedskursus Kompendium til NJK s sikkerhedskursus Under revision! Der forventes en ny version primo 2011. Side 1 af 42 INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORORD 4 1. INDLEDNING 6 2. KLATRING MED TOPSIKRING 8 2.1. PÅTAGNING OG

Læs mere

Kompendie i boreboltning

Kompendie i boreboltning Kompendie i boreboltning Af Peter Harremoës Dansk Klatreforbund Indledning Dette kompendium er udarbejdet i forbindelse med Dansk Klatreforbunds kursus i boreboltning juni 2013. Hensigten er at højne niveauet

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Guide skrevet af Nicolai Hiorth

Guide skrevet af Nicolai Hiorth Forfatter Gnomen Dato Man Okt 10, 2005 3:15 pm Læst 4472 Beskrivelse Nåh? ok nu vil du være ridder (Pladerustnings fordel) Kategori Rustninger Type Udstyrs Guide Guide skrevet af Nicolai Hiorth Pladerustning,

Læs mere

Instruktioner for Kænguru Slyngen

Instruktioner for Kænguru Slyngen Instruktioner for Kænguru Slyngen På ryggen Ammestilling Den fleksible allround slynge med mange muligheder Nem at tage af og på nemt at skifte stilling! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn!

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Bærevejledning til vikle

Bærevejledning til vikle Mama s LIFE Bærevejledning til vikle Strækvikle kan anvendes til børn med en vægt på 2-10 kg. Fastvikle 3-20 kg. Tips til en god start kom godt i gang: Viklen skal være strammere, end man umiddelbart synes

Læs mere

Kompendium til Klatrevægskursus

Kompendium til Klatrevægskursus Kompendium til Klatrevægskursus Version 1.2 Feb. 05 1 Indholdsfortegnelse: Forord... 3 Tak til Nordjysk klatreklub... 4 1. Indledning... 5 2. Klatring med topsikring... 6 2.1. Påtagning og tilspænding

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

Håndbog til sikringskurser i. Århus Klatreklub

Håndbog til sikringskurser i. Århus Klatreklub Håndbog til sikringskurser i Århus Klatreklub 1 Forord Århus Klatreklub blev dannet 1993 af medlemmer af Dansk Bjergklub. Interessen var primært for bjergbestigning og klippeklatring, men med etablering

Læs mere

Reb. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Reb. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Reb Indholdsfortegnelse Besnøringer... 2 Filippinerbesnøring... 3 Japansk krydsbesnøring... 4 Krydsbesnøring... 5 Ottetalsbesnøring... 6 Simpel besnøring... 7 Vinkelbesnøring... 8 Rebpleje... 9 Splejsninger...

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

Knuder af Anders Toft Jensen

Knuder af Anders Toft Jensen Knuder af Anders Toft Jensen Alle typer af monofile kunststofliner har ikke den samme brudstyrke i våd og tør tilstand. Linens brudstyrke angives i lbs (pund) eller kilogram, og er et udtryk for den dødvægt

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber Gert Olsen Gl. Klausdalsbrovej 481 DK 2730 Herlev Telefon 2177 5048 gertolsen@gertolsen.dk Brugsanvisning for Testværktøj på Naturlegeredskaber Af Gert Olsen Brug af testværktøj 03.10.2004 Side 1 af 9

Læs mere

Eksamen den 21. maj 2008 for Adventure 2.

Eksamen den 21. maj 2008 for Adventure 2. Eksamen den 21. maj 2008 for Adventure 2. Formål Formålet med eksamen er at få bekræftet at den enkelte elev på egen hånd, kan foretage de gennemgået adventure aktiviteter. Indhold Obligatorisk opgave

Læs mere

Lego-øvelse i Visual Management 2015-01-13

Lego-øvelse i Visual Management 2015-01-13 Formål Denne øvelse har til formål at vise forskellen på en skriftlig og en visuel instruktion. Legoklodser Til øvelsen anvendes otte Legoklodser i fire farver. ne er 1 x 6, 2 x 2, 2 x 3 og 2 x 4. Der

Læs mere

Avanceret træklatring

Avanceret træklatring Avanceret træklatring Avanceret træklatring 1 DGI p idræt & fællesskab Traeklatring 280411.indd 1 16-05-2011 13:30:02 Indholdsfortegnelse Flere baner i gang på samme tid... Side 4 Fra træ til træ... -

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Instruktør 2 kursusbeskrivelse

Instruktør 2 kursusbeskrivelse Instruktør 2 kursusbeskrivelse Forord Denne kursusbeskrivelse dækker uddannelsen til Instruktør 2 i Dansk Klatreforbunds uddannelsesstige. Alle de færdigheder, som kræves for at bestå eksamen, er nævnt

Læs mere

VED KØB AF SKUR TIL CARPORT

VED KØB AF SKUR TIL CARPORT TILLÆG TIL MONTAGE VEJLEDNING. VED KØB AF SKUR TIL CARPORT Det er kun nødvendigt at læse denne vejledning, hvis du også har valgt skur på din carport. Du SKAL dog også læse vejledning fra carporten, da

Læs mere

Glide stykke og nålerør

Glide stykke og nålerør Glide stykke og nålerør Mens vi venter på at lejerne tørre, kan vi passende gå videre med et par småting på pan en. (Den anden chassis halvdel.) Når bilen er samlet, er der erfaring for at pan en rent

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Vi bygger en S16D bil

Vi bygger en S16D bil Vi bygger en S16D bil Af Carsten Grønnemann Jeg vil i denne artikel serie se på hvad der skal til for at bygge en top-notch S16D bil. Blovstrød SlotCar Racing Club April 2007. Chassis Jeg har valgt et

Læs mere

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende.

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende. 1. Grebet : Grebet (grip) er den del af kastet som varierer mest fra spiller til spiller og det er individuelt hvordan der holdes på pilen, det vil dog i de fleste tilfælde være et standard greb med få

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD 1. Servietten bredes ud, og kanterne bøjes ind mod midten. 2. Servietten bøjes én gang til. 3. Servietten lægges i fem læg. 4. Alle steder, hvor kanterne

Læs mere

Flot stubmølle til haven

Flot stubmølle til haven SPÆNDENDE MODELARBEJDE: Flot stubmølle til haven Møllen her er en tro kopi af en rigtig stubmølle, og du kan selv bygge den for 1000 kroner. Sammen med dette nummer af Gør Det Selv får du nemlig en komplet

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet 1 Containerkran. Læs denne vejledning grundigt igennem, inden du begynder at samle, start med at kontrollere at der ikke mangler noget. Alle delene skæres forsigtigt ud, evt. med en stemmejerns kniv, rens

Læs mere

STIGA COLLECTOR 30" B BRUGSANVISNING 8211-1227-02

STIGA COLLECTOR 30 B BRUGSANVISNING 8211-1227-02 STIGA COLLECTOR 30" B BRUGSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. DANSK DK SIKKERHEDSFORSKRIFTER 1. Lad aldrig nogen bruge

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Eksperimenter om balance og rotation

Eksperimenter om balance og rotation EKSPERIMENTER FOR 3. - 6. KLASSE Eksperimenter om balance og rotation Piruetter på en kontorstol Det ser flot ud, når gymnast snurrer hurtigt rundt i luften, og når en skøjteprinsesse laver piruetter på

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Træning til klatring i klubben.

Træning til klatring i klubben. Træning til klatring i klubben. En måde at opnå nye resultater i din klatring. Af Thomas Palmkvist Jørgensen. 1. udgave 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE. Junior program / for dig der gerne vil i gang med at klatre

Læs mere

Norm for Toprebsleder på klippe Dansk Klatreforbund

Norm for Toprebsleder på klippe Dansk Klatreforbund Version 2009 Ændringer 26.10.08 - AC Norm for Toprebsleder på klippe Dansk Klatreforbund 1. INDLEDNING 2 2. FORHÅNDSKRAV TIL ASPIRANTEN 2 3. MODULOPBYGNING AF UDDANNELSEN 3 4. AUTORISATION AF TOPREBSLEDERE

Læs mere

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Nakkeøvelser Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Øvelser som styrker, stabiliserer og forbedrer udholdenhed af din nakke og giver

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. Indholdsfortegnelse Brugsanvisning Side 2 Brugervejledning Side 3 Din første tur Side 4 Tilpasning af cyklen Side 4 Justering af sadel Side 5 Justering af ryglæn Side 5 Justering af ryglænets stabilitet

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Brugsanvisning Varenr.: 9053255 Centrifugalspreder, 23 liter Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Håndspreder - Varenr. 9053255 Beskrivelse: Centrifugalspreder

Læs mere

Knogleskørhed Vi er mange

Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed Vi er mange Knogleskørhed vi er mange Hver tredje danske kvinde over 50 år har knogleskørhed, mens det samme gælder for hver ottende mand. Knogleskørhed opstår når der over en længere periode

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-)

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) I sommers fyldte en helt særlig lille pige 5 år, og jeg ville gerne give hende en hjemmelavet gave. Jeg spurgte hendes mor, om der var nogen særlige

Læs mere

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Max løft Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Hvad vil det sige, at øge styrken? Det er ikke altid helt klart, men det drejer sig grundlæggende om at kunne løfte

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år 1 HVAD vil vi teste? Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år NB! Testpersonerne gennemfører øvelserne med sko på Fysisk form er en variabel, der er sammensat af mange forskellige egenskaber.

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL) Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) KONTAKT FYSIOTERAPEUT: Udarbejdet af fysioterapeuterne på Århus Sygehus, 2009. Tlf. 89 49 73 50, Revideret marts 2009. Ophavsretten tilhører

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Fleksibilitets, balance og styrke screening:

Fleksibilitets, balance og styrke screening: Fleksibilitets, balance og styrke screening: Nedenfor er gennemgået en enkelt kropsscreening test. Den tester din basale fleksibilitet, stabilitet, balance og styrke. En grundig screening kræver op mod

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Dragværk. På billedet kan du se en pige eller kvinde, der står på ryggen af en hane. Pigen er syet i dragværk. Det er et lille motiv på en knædug.

Dragværk. På billedet kan du se en pige eller kvinde, der står på ryggen af en hane. Pigen er syet i dragværk. Det er et lille motiv på en knædug. Dragværk Fra anden halvdel af 1700-tallet er tekstiler med såkaldt dragværk bevaret. Her trak kvinderne i brede borter tråde ud i hele stoffets bredde og syede derefter figurer som f.eks. dyr og træer

Læs mere

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve Funktionel Styrkeprøve (SDK 500) Formål Styrkeprøven har til formål at sikre, at aspiranten har den fornødne styrke og det generelle helbred for at påbegynde

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Billedprislisten Udarbejdet af EG Byg & Installation den 12. marts 2010 Opdateret den 18. februar 2011 Indholdsfortegnelse 1 Gulve... 3 1.1 Opmåling af gulvflade...

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet Ortopædkirurgisk Afdeling Smerter foran i knæet En af de hyppigste årsager til knæproblemer hos unge er det, man benævner forreste knæsmerter. Dette hentyder til, at smerterne fornemmes fortil i og omkring

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 1 Indholdsfortegnelse Brugsanvisning...side 1 Brugervejledning side 2 Tilpasning..side 3 Din første tur...side 3 Justering af sadel styr kæde side 4 Vedligeholdelse og rengøring..side 4 Ekstra udstyr.side

Læs mere

Kompendie til materialelære

Kompendie til materialelære Kompendie til materialelære Materialelære Side 1 af 16 Materialelære 1. udgave 2010 Kent Klein Jessen Dette værk er licenseret under en Creative Commons by-nc-sa Licens Foto: Kent Klein Jessen Illustrationer:

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

ZEDERKOF. Opstillingsvejledning for Aluramme telte

ZEDERKOF. Opstillingsvejledning for Aluramme telte ZEDERKOF Opstillingsvejledning for Aluramme telte Denne vejledning indeholder en detaljeret opstillingsinstruktion. Vejledningen er udarbejdet til Zederkof s kunder til Zederkof Aluskinnesystemer. Det

Læs mere

Instruktioner for Kænguru Slyngen

Instruktioner for Kænguru Slyngen Instruktioner for Kænguru Slyngen På ryggen Ammestilling Den fleksible allround slynge med mange muligheder Nem at tage af og på nemt at skifte stilling! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn!

Læs mere

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm.

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. T00 T0 T1 T2 T3 T4 Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 25 cm.

Læs mere

KOM ITOPFORM. 38 I FORM 12/2015 iform.dk

KOM ITOPFORM. 38 I FORM 12/2015 iform.dk Træn på trapper, og slå Træn to på fluer trapper med og ét slå smæk to fluer med et smæk du træner du træner nemlig nemlig både kondition og styrke både kondition samtidigt. Se hvordan du spurter, og styrke

Læs mere

Sådan mikrotræner du på 5 minutter

Sådan mikrotræner du på 5 minutter Sådan mikrotræner du på 5 minutter I denne guide får du to træningsprogrammer med øvelser, du kan have med dig over alt. Print og tag med. Af Line Felholt, 15. december 2012 03 Soldater-træning på 5 minutter

Læs mere

Parkour fejl som kan forekomme

Parkour fejl som kan forekomme Parkour fejl som kan forekomme Navn G S Udførelse Formål Fejl, som tæller P 1.A+B+C Smal passage x Rid igennem passagen i den valgte gangart Afbalanceret tempo i forhold til opgavens krav. Den oprindelige

Læs mere

Elastik-træning til søs

Elastik-træning til søs Elastik-træning til søs 1. Træk til hagen. Læg elastikken dobbelt og monter den i dørken. Fat hver ende af elastikken med hver sin hånd og træk opad til håndryggen rammer hagen / kinderne. Øvelsen styrker

Læs mere

BRUGSANVISNING. Flexaball Classic

BRUGSANVISNING. Flexaball Classic BRUGSANVISNING Flexaball Classic Generel introduktion: Body-træningsgymnastikboldene giver mulighed for at lave en alsidig træning af kroppen. Spændinger/kramper løsnes, mave-og rygmusklerne styrkes og

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Hæklet Abe. En hyldest til Kay Bojesens træabe. Hækleopskrift af Lærke Drescher www.kreaposen.blogspot.dk

Hæklet Abe. En hyldest til Kay Bojesens træabe. Hækleopskrift af Lærke Drescher www.kreaposen.blogspot.dk Hæklet Abe En hyldest til Kay Bojesens træabe Hækleopskrift af Lærke Drescher www.kreaposen.blogspot.dk Det Formelle Opskriften er kun til privat brug. Den må altså ikke deles eller sælges videre og man

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Informationspjece til patienter med bristet akillessene.

Informationspjece til patienter med bristet akillessene. Akillessenen er den kraftigste sene i kroppen. Denne har stor betydning for stabilitet og bevægelse af foden. For at senen kan vokse sammen igen efter skaden, er det vigtigt at følge nedenstående retningslinjer.

Læs mere

Indhold Forklaring til kortene Antal trylletricks Spillets mål Trick nr. 1: BANK PÅ BUNKEN Materiel Hemmelig forberedelse

Indhold Forklaring til kortene Antal trylletricks Spillets mål Trick nr. 1: BANK PÅ BUNKEN Materiel Hemmelig forberedelse DK Fra 8 til 99 år 1 tryllekunstner + publikum Indhold: 61 kort (et spil med 48 kort + 6 kort med bagside på begge sider + 1 kort kort + 6 tryllekort med gule pailletter) Forklaring til kortene: 4 familier

Læs mere