Brugervejledning til Kontrolpulten En Excelbaseret brugerflade til ADAM-EMMA og tekniske modeller

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugervejledning til Kontrolpulten En Excelbaseret brugerflade til ADAM-EMMA og tekniske modeller"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Jan Nielsen Kenneth Karlsson 15. august 2002 Brugervejledning til Kontrolpulten En Excelbaseret brugerflade til ADAM-EMMA og tekniske modeller Resumé: Papiret gennemgår hvorledes Kontrolpulten kan anvendes til konsistente kørsler med ADAM og EMMA. Samt hvorledes EMMA kan opdateres med input fra tekniske modeller for energiforsyning, energiforbrug og transport. Jan15802.WPD Nøgleord: ADAM-EMMA kobling, Kontrolpulten en Excel-brugerflade til ADAM- EMMA, interface til tekniske modeller Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Indledning I det følgende præsenteres en brugerflade til ADAM, EMMA og tekniske modeller, som gør det muligt at kombinere disse til en stor model. Det gennemgås hvorledes brugere kan foretage indgreb og lave kørsler til analyse af hvorledes forskellige indgreb påvirker den økonomiske og miljømæssige udvikling. Som bilag er vedlagt skærmbilleder med forklarende tekst, der let og hurtigt skulle kunne sætte brugeren i stand til at afvikle modellen. Derudover gennemgås de resultater som modelsystemet producerer, og der er vedlagt en beskrivelse af den tekniske sammenhæng i modelsystemet, fx omfattende i hvilken rækkefølge filerne afvikles. 2. Hvorfor køre modeller sammen? Brugerfladen til ADAM-EMMA og tekniske modeller er lavet for at udnytte de partielle modellers fordele og samtidigt mindske deres begrænsninger. Ligesom en økonomisk model ikke forklarer/tager højde for den tekniske udvikling i samfundet, så tager de tekniske modeller ikke højde for påvirkningen af makroøkonomiske variabler. Ved en sammenkøring er det derimod muligt at inddrage begge effekter, idet den økonomiske model kan beskrive udviklingen i økonomien på baggrund af de tekniske scenarier som de tekniske modeller leverer. Og de tekniske modeller kan gennem den økonomiske, få opdateret økonomiske input og forudsætninger, da disse ændres i takt med de indgreb de tekniske foranstaltninger afstedkommer. Koblingen i mellem de to modeller sikrer dermed en bedre sammenhæng i begge modellers scenarier, idet de selvstændigt begge har en død side, som det er muligt at vække til live gennem sammenkoblingen. I Kontrolpulten foretages kun iterationer mellem ADAM og EMMA. De tekniske modeller køres ikke decideret sammen med ADAM-EMMA, de leverer blot input til en række eksogene variabler i ADAM og EMMA, der bl.a. bruges til fremskrivning af den teknologiske udvikling. På denne måde sikres det at ADAM-EMMA bergninger baseres på realistiske dokumenterbare teknologiscenarier. 3. Brug af Kontrolpulten 3.1 Installation af Kontrolpulten Kontrolpulten installeres simpelthen ved at Excel-filen Kontrolpult.xls kopieres ind et passende sted på lokale drev eller netværksdrev. Derfra kan Kontrolpulten aktiveres ved at åbne Excel-filen. Der skal altid svares at filen skal åbnes med makroer. Som systemet kører nu, er det afhængig af en speciel biblioteksstruktur for henholdsvis ADAM-biblioteket og EMMA-biblioteket. Hvor ADAM- og EMMAbibliotekerne ligger er ligegyldigt, det er biblioteksstrukturen under disse, som skal se ud som illustreret i figuren herunder. Figuren viser også strukturen i Kontrolpulten.

3 3 Strukturen i Kontrolpulten ADAM El- og varmeforsyning Transportmodellen LADA KONTROLPULT EMMA Brændselspriser EMMA_mult Forbrugsmodellen Biblioteksstrukturen i ADAM-EMMA koblingen CMD-mappe ADAM-mappe BANK-mappe RESULTS-mappe CMD-mappe EMMA-mappe BANK-mappe 3.2 Sammenkoblingen ADAM-EMMA Inden modellerne køres, skal der angives stier til de biblioteker hvor ADAM- og EMMAbanker, cmd-filer, koblingsfiler og resultatfiler gemmes. Det er vigtigt at rette disse stier, hvis der arbejdes på netværk, da man ellers kan overskrive hinandens banker. De tekniske modeller kobles til ADAM gennem EMMA. De tekniske modeller generere forskellige scenarier for udviklingen i fx investerings- og energieffektiviteter og disse lægges ind i EMMA, ved at opdatere variabler i overensstemmelse hermed. Dermed repræsenterer EMMA den tekniske- og miljømæssige side af økonomien. Den økonomiske udvikling implementeres gennem ADAM, hvilket gøres ved at sikre overensstemmelse mellem de fælles variabler, de to modeller har. Iterationer mellem ADAM og EMMA sikrer at modellerne er enige om en given variabels værdi, og det er derfor vigtigt at de banker, der bruges til senere scenarier, er itereret på plads. Dette gøres ved først at danne en grundbank for ADAM og EMMA, vi kunne jo kalde dem AG og EG, på baggrund af en ADAM og en EMMA bank. 1 Dette gøres fra Kontrolpult 2 hvor der foretages 5 iterationer med AG og EG som resultatbanker. Da fælles variabler i de to banker skal være ens, sættes AG og EG nu både som grund-, multiplikator- og resultatbank og der foretages 5 nye iterationer. Herved tages udgangspunkt i konsistente 1 I skrivende stund bruges ADAM-banken lang02" og EMMA-banken Emma65x. 2 Navne i kursiv og anførselstegn henfører til ark i interfacet.

4 4 værdier for variablerne i ADAM og EMMA og de fælles variabler som efter iterationerne gerne skulle have de samme værdier. Dette kan tjekkes ved at mulprinte variabler. Er der stadig små uoverensstemmelser, kan der påny foretages 5 iterationer, hvorefter bankerne skulle være konvergeret. 3.3 Kørsler med ADAM-EMMA fra Kontrolpulten Når to banker er itereret på plads kan modellen køres, hvilket sker fra Kontrolpult ved at trykke på knappen Kør ADAM-EMMA. Herfra kan antal iterationer også vælges. Det er muligt at køre EMMA separat via EMMA, og hvis dette ønskes, skal man i samme ark deaktiverer ADAM-filerne. For at sikre sig at modellen er kørt igennem kan det anbefales at undlade at afkrydse feltet Luk PCIM efter kørsel i Kontrolpult når modellerne køres sammen, og feltet Luk PCIM efter EMMA kørsel i EMMA hvis EMMA køres alene. Hvis alt går godt vil programmet da stoppe i PCIM og der skrives nu blot stop og man er tilbage i Kontrolpulten. Hvis PCIM selv hopper til interfacet, når de omtalte felter ikke er afkrydset, er der sket en fejl i kørslen. 3 Modellen kører ved at kalde de koblings- og kommandofiler som interfacet består af. Rækkefølgen hvormed disse afvikles er derfor af stor vigtighed, ikke mindst når variabler skal oprettes, generes og printes, idet dette skal gøres korrekt i forhold til simuleringen for at indgrebene får effekt. Rækkefølgen ses i bilag X.X og hvordan variable oprettes og generes er beskrevet senere. 3.4 Resultater. Når modellen er kørt hentes resultaterne ved at trykke på Importer resultater i Kontrolpult og disse kan herefter ses i Resultater som grafer, eller i ADAMres, ADAMpct, EMMAres1", EMMAres1", EMMAres1" og EMMAres1" som absolutte tal eller som procentvise ændringer. I Kontrolpult er der links til alle disse ark. Generelt gælder at navne på cmd.-filer i alle ark indeholder hyperlinks til disse. Resultatvariablerne udskrives til prt.-filer, i mappen Results (se biblioteksoversigt), fra ADEMstan, hvilket betyder at man kan få printet andre variabler ved at indføje disse i arket. Da EMMAres1/EMMApct1" er overbelagt anbefales at variablerne printes til nogle af de øvrige. Prt.-filerne indlæses til interfacet vha. makroer i VB, hvilket betyder at der skal rettes i disse for at nye variabler hentes med ind. Dette gøres ved at ændre/tilføje rækker og kolonner makroerne og definere på hvilke pladser i resultatarkene disse skal stå. Da det af tekniske årsager er nødvendigt at kopiere variablerne i resultatarkene, skal kopieringskommandoerne i makroerne forlænges med det antal variabler, der skal indlæses. En anden metode til at inddrage nye variabler, er at overskrive eksisterende variabler, der ikke bruges. De to metoder kan kort opsummeres som: Tilføjelse af ny variabel. < Tilføj variabel i ADEMstan. 3 Se nærmere i afsnittet Hvorfor fungerer det ikke?.

5 < Ret makroen der indlæser prt.-filen. Tilføj i hvilket ark og hvilken kolonne den nye variabel skal stå. < Ret makroen der kopierer resultaterne i interfacet. < Ønskes variablen medtaget i en graf, skal denne oprettes i Resultater. Overskriv eksisterende variabel. < Indsæt den ønskede variabel på den uønskedes plads i ADEMstan. < Ret den slettede variabels overskrift i det resultatark, fx EMMAres1", den blev indlæst i, så den passer med den nye. < Ret grafen som den slettede variabel blev indlæst i. Den nye variabel indgår nu i denne graf, hvilket ikke altid er lige heldigt. < Bemærk at der foretages beregninger i nogle af resultatarkene, hvorfor overskrivning af en variabel kan medfører forkerte beregninger. Hvis variablerne ikke skal medtages i resultatarkene, ønskes skrevet i tsd.-filer eller fx lagt i en speciel bank kan dette gøres i EMMAbrug (som er en cmd.-fil) vha. PCIM kommandoer. Det er vigtigt at kun udskrift af variabler foretages i dette ark, da filen først kaldes efter simuleringen. Definition/generering af variabler er omtalt nedenstående. 3.4 Indgreb i modellen. Indgreb kan foretages i både ADAM- og EMMA-variabler i hhv. ADAM, EMMA og EMMA_mult. I alle ark er der forprogrammeret indgreb i variabler, hvor brugeren selv kan bestemme indgrebets størrelse, operatoren og perioden. Derudover er det muligt selv at definere hvilken variabel, der skal ændres i brugerdefinerede indgreb. I alle ark skal klik-boksen være aktiveret for at indgrebet gennemføres. I EMMA er det ydermere muligt at indkorporere forskellige scenarier fra tekniske modeller, ved at vælge et givent scenario fra rullepanelerne. Hvordan selve indgrebet er defineret, fx udvikling i energieffektiviteten, kan ses i de tilhørende ark, der alle er angivet med links i EMMA og er vist i bilag X.X, hvor de oftest anvendte skærmbilleder er medtaget. De tekniske scenarier påvirker trende, energi- og investeringseffektiviteter. Fx indføres ekstra investeringer i energibesparende teknologier ved at sænke investeringseffektiviteten, hvilket er yderligere gennemgået i JANXXXX. Er man ikke tilfreds med de ovenstående muligheder for indgreb, eller bryder man sig ikke om klik-bokse, er det muligt selv at skrive PCIM-programmer med indgreb i Kontrolpulten. For EMMA-variabler gøres dette i bunden af EMMAstod, men husk at variabler skal printes ii EMMAbrug, da de ellers printes inden simuleringen - hvilket fjerner en del af spændingen. For ADAMvariabler er det ligeledes muligt selv at skrive PCIM-kommandoer, og her skal variabler oprettes i ListAD, genereres i ADAMcalc og printes i ADEMstan. 3.5 Hvorfor fungerer det ikke? 5

6 6 Af (bitter) erfaring kan det afsløres at ind i mellem går galt, hvorfor man får mærkelige, eller slet ingen, resultater. Derfor omtales her et par typiske fejlkilder. For høje stigningstakter. Hvis et indgreb medfører meget høje stigningstakter i variabler kan modellen bryde sammen, når den forsøger at iterere variablerne sammen. Dette afstedkommer at PCIM stopper og hopper ud i Excel uden at modellen er løst og man har skrevet stop. Problemet er dog aftagende i takt med at modellen bliver mere stabil, dvs. fejl rettes. Denne fejl opstår typisk i forbindelse med ændrede investeringer i de tekniske scenarier, idet en stor del af disse foretages i de første år, jvf. investeringsprofilerne i JANXXXX. Fejl i makro. Hvis der har været problemer med afviklingen af en makro skal VB s debugting, der startes automatisk, lukkes før man kan køre igen. Variabel opdateres ikke. Tjek at oprettelse, generering og printning kommer i rigtig rækkefølge, samt står på den rigtige side af simuleringen. Programmet hopper ud af PCIM. Når modellen er kørt skal man huske at lukke PCIM ned, ellers kan det gå galt i næste kørsel. Et andet problem kan være at en af kommandofilerne, som PCIM bruger, er åbne i et andet program. Resultater bliver ikke indlæst. Tjek om resultat prt.-filerne eller indlæsningsmakroen er aktive - luk dem.

7 7 Bilag nr. 1. Liste over filer, der indgår i ADAM-EMMA koblingen. ADAM programfiler før EMMA-kørsel ADAMmain.cmd Indlæser ADAM grundbank Startfil til ADAM/EMMA kørsler. ( lang00.bnk ) og styrer iterationen mellem ADAM og EMMA. Opretter variable til opsamling af CO 2 - afgift provenu beregnet i EMMA ListAD.cmd AfoerE.cmd EMMAit.cmd (ptcqj{i}{j}). Danner energibesparelseslister (dtfk{i}{j}), energiens omkostningsandel, produktionsværdier (fx{j}), samt provenuer fra moms og punktafgift. Indgreb i økonomien i forhold til grundbanken før EMMA kaldes. Kalder AfoerE.cmd EMMAit.cmd Fra_EM- MA.cmd AefterE.cmd AefterE2.cmd ListAD.cmd Til_EM- MA.cmd EMMAit.bat Til_EM- MA.cmd Skriver ADAM variable, der skal bruges i EMMA til datafil (Til_EMMA.tsd), som kan læses af EMMA. Det drejer sig om produktionsværdier for erhvervene samt io-koefficienter. EMMAit.bat Fil der kalder EMMA modellen. Isstart2.cmd Program til tilbageføring og fordeling af provenu fra CO2-afgift. Der kan vælges mellem at tilbageføre via momslettelse, punktafgifter, selskabsskatten eller arbejdsmarkedsbidraget eller en kombination. ADAM programfiler efter EMMA-kørsel og simulering ADAM programfiler efter EMMA-kørsel Fra_EM- Læser datafil fra EMMA MA.cmd (Til_ADAM.tsd) Provretu.cmd ADAMcalc.cmd Beregninger af ADAM-variabler. EMMA programfiler IsstartE.cmd Opstartsfil til EMMA. Opretter stier til diverse biblioteker, sætter forskellige options og kalder hovedprogrammet i EMMA. EMMAmain.cmd

8 8 EMMAmain.cmd Fra_A- DAM.cmd Hovedprogram i EMMA-kørslen, der indlæser EMMA grundbanken og kalder alle underprogrammer, danner ny EMMA-database samt forbereder plots til skærmen. Alle underprogrammerne aktiveres eller deaktiveres i EMMA.cmd Opretter ADAM variable til opdatering i EMMA: io-koefficienter og J-led til energiligningerne, energipriser og afgiftssatser. Derudover synkroniseres boligmassen mellem de to modeller. CO2prov.cmd Opretter lister til og provenuet fra CO 2 - afgiften for de enkelte erhverv, og resulatet udskrives i filen Co2prov.prt. Eafgift.cmd EM- MAstan.cmd EMMAbrug.cmd Til_ADAM.cm d Listtrnd.cmd Bastrnd.cmd Trans.cmd Fuel.cmd Forsyn.cmd Opdaterer energiafgifterne og danner afgiftslister. Beregner erhvervenes energi- og transportforbrug. Energiforbrug og emissioner for erhvervene og Danmark beregnes. Resultater og multiplikatorer udskrives til resulatfilerne: ADAMres.prt, ADAMpct.prt, EMMAres1.prt, EMMAres2.prt, EMMApct1.prt og EMMApct2.prt. Her kan egne genereringer foretages. Opdaterer ADAM variable på baggrund af EMMA beregninger. Opdatering af IOkoefficienter og J-led til energileverancer. Opdatering af energipriser, beregning af energiafgifter samt eksogeniserer ADAM s energiligninger. Opretter og lister variable til emisioner og energiforbrug. Kalibrerer forbrugssiden I EMMA med SESAM. Erhvervenes trende opdateres. Opdaterer trende og variable I EMMA's transportdel. Opdaterer brændselspriser. Opdaterer EMMA's energiforsyning. Variable og trende dannes og opdateres. Bastrend.cmd. Co2tax.cmd CO2prov.cmd Eafgift.cmd EMMAbrug.cmd EMMAstan.cmd Forbrug.cmd Forsyn.cmd Fra_ADAM.cmd Til_ADAM.cmd Fuel.cmd Listtrnd.cmd Trans.cmd

9 9 EMMAstod Indgreb i EMMA-variable ADAM/EMMA resultatfiler EMMAres1.prt Indeholder EMMA variable i absolutte tal. EMMAres2.prt Indeholder EMMA variable i absolutte tal. EMMApct1.prt Indeholder sammenligning af EMMA variable mellem den resulterende scenario bank og en valgt multiplikatorbank (f.eks. den nye grundbank BASEM.bnk ). Variablene præsenteres som afvigelser i procent. EMMApct2.prt Indeholder sammenligning af EMMA variable mellem den resulterende scenario bank og en valgt multiplikatorbank (f.eks. den nye grundbank BASEM.bnk ). Variablene præsenteres som afvigelser i procent. ADAMres.prt Indeholder ADAM variabler i absolutte tal. ADAMpct.prt Indeholder sammenligning af ADAM variable mellem den resulterende scenario bank og en valgt multiplikatorbank (f.eks. den nye grundbank BASEM.bnk ). Variablene præsenteres som afvigelser i procent. ADAM resultatfiler Selskp.prtslettes erhverv. Provenu fra selskabsskat fordelt på Provp.prtslettes erhverv. Provenu fra punktafgifter fordelt på Arbmp.prtslettes på erhverv. Provenu fra arbejdsmarkedsbidrag fordelt Itbank.bnk Iterations bank. Indeholder ADAM arbejdsbank fra forrige iteration. EMMA resultatfiler CO2prov.prt Provenu fra CO 2 -afgift fordelt på erhverv (dannes i CO2prov.cmd ).

10 10 Bilag nr. 2 Skærmbilleder fra interfacet mellem ADAM og EMMA. Bilaget indeholder udskrifter fra powerpoint, der viser de mest anvendte skærmbilleder i interfacet, samt sparsomme forklaringer til disse. [bilaget ligger p:\jan\adampult\ademdoku\adem manu.ppt eller g:\emma02\interface_dok\ademinterface] Bilag nr. 3 Resultatgrafer fra ADAM-EMMA koblingen.

11 11 Nedenstående bilag indeholder resultatgraferne fra ADAM-EMMA sammenkoblingen. Alle grafer findes både som absolutte tal og procentvise ændringer. [Bilaget skal printes fra resultatarket i Kontrolpulten. Graferne er sat op så de passer til A4-sider]

12

CO 2 -afgift og tilbageførsel af provenu i ADAM-EMMA

CO 2 -afgift og tilbageførsel af provenu i ADAM-EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 19. september 22 Line Brinch-Nielsen CO 2 -afgift og tilbageførsel af provenu i ADAM-EMMA Resumé: Dette papir beskriver hvorledes provenuet

Læs mere

ADAM-EMMA-kobling. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN. Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 17. september 2002. 5HVXPp

ADAM-EMMA-kobling. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN. Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 17. september 2002. 5HVXPp Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 17. september 2002 ADAM-EMMA-kobling 5HVXPp 'HWWHSDSLUYLVHUDW$'$0RJ(00$VNDOLWHUHUHVPLQLPXPWR JDQJHYHGN UVOHUPHGGHWRPRGHOOHU'HUEHVNULYHVGHVXGHQHW.REOLQJVV\VWHP

Læs mere

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Tony M. Kristensen 31 januar 1996* Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Resumé: Dette papir er en kort introduktion til kørsler med ADAM i Ib Hansens simulationsprogram

Læs mere

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé:

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 09.07.97 Thomas Thomsen ADAM og EMMA Resumé: Endelig skete det: ADAM mødte EMMA. ADAM havde allerede adskillige for- og eftermodeller, men

Læs mere

Introduktion til PCIM version 9.07

Introduktion til PCIM version 9.07 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Lars Brømsøe Termansen 25. marts 2003 (UDKAST) Introduktion til PCIM version 9.07 Resumé: Papiret beskriver kort om den nye version af PCIM løsningsprogrammet.

Læs mere

EMMA-eksperimenter med Gekko

EMMA-eksperimenter med Gekko NOTAT 9. maj 2011 J.nr. Ref. cmvl EMMA-eksperimenter med Gekko Indhold 1 Indledning... 1 2 Introduktion til Gekko... 2 2.1 Kommandoer i Gekko... 2 2.2 Kommandofiler... 5 3 Variabelnavne... 6 4 Eksempler...

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Version 26 27-28. Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Ludus Tplan Ludus. Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...2

Version 26 27-28. Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Ludus Tplan Ludus. Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...2 1 af 10 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...2 EKSPORT FRA LUDUS TIL TPLAN...2 Afdelinger...2 Fag...2 Hold...2 Lokaler...2 Lærere...3 Undervisning...3 IMPORT TIL TPLAN...3 IMPORTÉR DATA FRA LUDUS... 4 GENERER

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu

Harald Michalsen og Lasse Storr-Hansen. Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu Importér skemadata fra Lectio 1 af 16 Log på med administrator rettigheder, så du ser ovenstående hovedmenu Vælg Konverter skemadata Klik på Eksporter skemadata Importér skemadata fra Lectio 2 af 16 Vælg

Læs mere

PCIM udnytter funktionstasterne. Funktionstasterne har følgende indhold:

PCIM udnytter funktionstasterne. Funktionstasterne har følgende indhold: 1 Reference over PCIM kommandoer PCIM er et simulationsprogram. Kommandoerne i PCIM giver dig mulighed for at afvikle modelkørsler og analysere sådanne modelkørsler. Kommandoerne giver dig samtidig mulighed

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Københavns Energis fjernvarmepriser

Københavns Energis fjernvarmepriser Københavns Energis fjernvarmepriser Nedenstående oversigt viser udviklingen i Københavns Energis fjernvarmepriser fra januar 2002 og frem. Dokumentet opdateres løbende. Fjernvarmepris: Forbrug oktober

Læs mere

Standardmultiplikatorer i EMMA

Standardmultiplikatorer i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Lund Bender 21. september 26 Standardmultiplikatorer i EMMA Resumé: Papiret dokumenterer en række standardmultiplikatorer for EMMA version 26. Multiplikatorerne

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Kom i gang med DANBRO

Kom i gang med DANBRO 1 Indhold... 1 Generelt...2 DANBRO...2 Forkundskaber for at anvende DANBRO...2 Krav til pc...2 Starte DANBRO...2 Installation...3 DANBRO-Manualer...4 Manualer...4 DANBROs Brugergrænseflade...5 Valg af

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Arbejd videre med statistik

Arbejd videre med statistik Danmarks Statistik databanker@dst.dk Arbejd videre med statistik Vejledning i PC-AXIS og Statistikbanken Danmarks Statistik juni 2003 1 www.dst.dk www.statistikbanken.dk Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 10. april 1997 Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Resumé: Papiret tager sit udgangspunkt i de multiplikator eksperimenter,

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Anlægsdesign og driftsoptimering med energypro - Oprettelse og optimering af en elektrisk varmepumpe i energypro

Anlægsdesign og driftsoptimering med energypro - Oprettelse og optimering af en elektrisk varmepumpe i energypro Anlægsdesign og driftsoptimering med energypro - Oprettelse og optimering af en elektrisk varmepumpe i energypro Indlæg på Dansk Fjernvarmes kursus Vindvenlige varmepumper til fjernvarme og køling d. 9/3

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Indholdsfortegnelse. EasyIQ IDM 5.4 Brugermanual

Indholdsfortegnelse. EasyIQ IDM 5.4 Brugermanual Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Forsiden... 2 Dine genveje... 3 Nyheder... 3 EasyIQ og EasyIQ Quick Funktioner... 3 Administration... 8 Licens... 8 Nyheder... 9 Eksterne links... 11 Log... 12 Password...

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07

DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07 DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07 ANDERS KLINTING FIF HILLERØD ORIENTERING 2. MAJ 2013 1 INDHOLD Divisionsmatchberegning... 3 Historik... 3 Løbsdata... 3 løbsdata fra OE2003... 3 Løbsdata andre programmer...

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 18. november 2002 Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Resumé: Dette papir beskriver teori og idéer bag nye ligninger

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes.

I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes. I stedet for at oprette en masse medlemmer, er det muligt at importere disse når bare nogle enkle spilleregler overholdes. Sidst i denne vejledning er vist et Excel dokument som det KAN se ud. Ligesom

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Brugerhåndbog. Del I. Introduktion

Brugerhåndbog. Del I. Introduktion Brugerhåndbog Del I Introduktion September 1999 Indhold: Installation af ADAM/PCIM 1 Installation af ADAM/PCIM for første gang 1.1 Opdatering af en tidligere ADAM/PCIM version 1.2 Start af ADAM/PCIM fra

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Vejledning i brugen af økonomiportalen 2010 Indhold

Vejledning i brugen af økonomiportalen 2010 Indhold Vejledning i brugen af økonomiportalen 2010 Indhold Køreplan for indberetning af regnskab og budget til provstiet.... 2 Hvordan indberettes regnskab 2010?... 2 Hvor kan jeg få hjælp.... 3 Kontrol af data

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nina Bech Runebo & Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir* 2. februar 211 Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Resumé: I denne note sammenlignes multiplikatorer

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

Nyheder til version 2013-3

Nyheder til version 2013-3 Nyheder til version 2013-3 En stærk brancheløsning fra Inventio.IT 1 Indledning... 3 2 C5 2012 SP 2 Nyheder... 3 2.1 Generelle revisor nyheder i C5... 3 3 C5 online Integration (fra version 2013)... 3

Læs mere

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 18. oktober 1999 Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Resumé: I papiret gives grundlæggende teoretiske overvejelser for, hvordan et aggregeret

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Kom i gang med Course Tool 1.2

Kom i gang med Course Tool 1.2 Kom i gang med Course Tool 1.2 Indhold Indledning...2 Pris beregning...2 Anvendelse...2 Open Source...2 Anbefalinger...2 Installation...3 USB-Pen...3 Download Libre Office (Draw)...3 Indstil makrosikkerhed...4

Læs mere

Kort om indlæsning af excel filer til budgetkladder i Navision

Kort om indlæsning af excel filer til budgetkladder i Navision Kort om indlæsning af excel filer til budgetkladder i Navision Hovedproceduren er 1. I excel dannes en fil med en bestemt kolonnerækkefølge 2. Denne fil gemmes som semikolonsepareret fil (CSV MSDOS) 3.

Læs mere

GEKKO til dataarbejde. 3.1 Aftestning, kontrol og fejlretning

GEKKO til dataarbejde. 3.1 Aftestning, kontrol og fejlretning 3.1 27. februar 2017 13.55-14.05 : - visualisering, udvælgelse, missings 14.00-14.05 Eksempler 14.05-14.20 Øvelser Grundideen med dette modul er at det er fint at genbruge kode, som har virket før, og

Læs mere

Automatisering af dataarbejde 2.2

Automatisering af dataarbejde 2.2 - Ofte kan man ikke bruge data direkte som det ligger i input, fx statistikbank tabeller det skal transformeres - Transformation af data er fx nødvendigt hvis data - Er disaggregeret - Har manglende observationer

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Søren Christian Nissen

Søren Christian Nissen Fraværsprotokol Søren Christian Nissen www.sc-nissen.dk e-mail: sc.nissen@sc-nissen.dk Fraværsprotokol version 5.5-22-08-2010 Adobe InDesign CS4 2 Indholdsfortegnelse Makroer...3 Ændre makrosikkerhed...3

Læs mere

BRUGERMANUAL TIL N-PDF

BRUGERMANUAL TIL N-PDF BRUGERMANUAL TIL N-PDF NORRIQ A/S Side 1 1. Opsætning af edocprinter PDF Pro... 4 2. Opsætning af dokumenttyper... 9 2.1 Fanebladet Generelt... 10 2.1.1 Feltet Rapport-id... 10 2.1.2 Feltet Rapportnavn...

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Introduktion til EMMA

Introduktion til EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 24.06.97 Thomas Thomsen Introduktion til EMMA Resumé: Dette papir er en kort introduktion til EMMA, Energi- og emissionsmodeller til ADAM.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. OUTLOOK 2003... 4 3. BRUGERVEJLEDNING I BRUGEN AF WEB MAIL...

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere

Dagpengenes kompensationsgrad

Dagpengenes kompensationsgrad Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 31. marts 217 Dagpengenes kompensationsgrad Resumé: Dagpengenes kompensationsgrad skaber problemer for lønrelationen i de seneste år,

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

LUDUS Web version Den 16. september LUDUS Web

LUDUS Web version Den 16. september LUDUS Web version 2.80.4 Den 16. september 2019 DXC Technology Scandihealth A/S, P.O. Pedersens Vej 2, DK-8200 Århus N Tlf. +45 3614 4000, fax +45 3614 7324, www.dxc.com/ludus, sc-ludus@dxc.com CVR-nr. 25 46 93

Læs mere

DIVISIONSMATCHBEREGNING

DIVISIONSMATCHBEREGNING DIVISIONSMATCHBEREGNING ANDERS KLINTING FIR HILLERØD ORIENTERING JANUAR 2013 INDHOLD Divisionsmatchberegning... 3 Løbsdata fra OE2003... 3 Klasser... 3 Klubber... 5 Resultater... 7 Brug af programmet...

Læs mere

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning

Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning Digital skriftlig aflevering med Lectio Censormodul Stedprøver installationsvejledning 1. Lokalt installeret afleveringsprogram til stedprøver... 2 2. Systemkrav... 3 3. Netværksopsætning... 4 4. Installation

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2019 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE KRAV SIDE 3 SIDE 4 B. HVORDAN GØRES ALLE VÆRKTØJETS

Læs mere

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning Elektronisk spørgeskema 2009 Vejledning Indberetning på Elektronisk spørgeskema for 2009 Introduktion Elektronisk spørgeskema 2009 (ESP 2009) giver Dem mulighed for at lette arbejdet i forbindelse med

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af markedsandel og konkurrenceevne

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af markedsandel og konkurrenceevne Brugerhåndbog Del IX Formodel til beregning af markedsandel og konkurrenceevne September 1999 Formodel til markedsandel og konkurrenceevne 3 Modulet MAKE: Markedsandel og konkurrenceevne. 1. Indledning

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Pdf forside og generering af pdf V. 1.0 5/5 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Pdf forside og generering af pdf V. 1.0 5/5 2011 For at drage nytte af denne manual, skal du have et grundlæggende kendskab til IT systemet husdyrgodkendelse.dk, og kende til: Faneblade og Menu med godkendelsesafsnit. Det kan du læse om det her: 1. Sådan

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Statistik på Geocaching.com

Statistik på Geocaching.com Statistik på Geocaching.com Hvis vi gerne vil have statistik på vores profil på Geocaching.com, vel at mærke en statistik der er lidt mere spændende end den der findes der i forvejen, kan vi genere en

Læs mere

Kursen på statens obligationsgæld

Kursen på statens obligationsgæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 21. august 2013 Kursen på statens obligationsgæld Resumé: Kursen på statens obligationsgæld beregnes i ADAM som forholdet mellem

Læs mere

Information om de forskellige nøgletal i modellerne findes i skrivelsen Varedeklaration.

Information om de forskellige nøgletal i modellerne findes i skrivelsen Varedeklaration. Introduktion til KL s benchmarkingmodel for voksenhandicapområdet Denne skrivelse hjælper dig i gang med at bruge KL s benchmarkingmodel for voksenhandicap. Den viser, hvordan man udvælger sammenligningskommuner,

Læs mere

Import / Eksport. Vejledning

Import / Eksport. Vejledning Import / Eksport Med Import / Eksport funktionen kan du f.eks. importere en Excel fil (Microsoft Excelsemikolonsepareret fil) indeholdende virksomhedens telefonliste. Dvs. at du ved at importere en allerede

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC

Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC Brugervejledning til Kørebog for Pocket PC Denne vejledning beskriver kort anvendelsen af Kørebog for Pocket PC version 3.0 Programmet giver mulighed for registrering af den daglige kørsel. Registreringen

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Vejledning til budget for 2011 i provstisystemet 2010.

Vejledning til budget for 2011 i provstisystemet 2010. Vejledning til budget for 2011 i provstisystemet 2010. Indhold Indhold... 1 Køreplan for indberetning af budgetter til provstiet.... 2 Vejledninger.... 2 Nye vigtige menupunkter i systemet... 2 Sådan indlæses

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag SPAM-mails Køber varer via spam-mails Læser spam-mails Modtager over 40 spam-mails pr. dag Modtager spam hver dag 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010 Datapræsentation: lav flotte

Læs mere

LUDUS Web version Den 3. juli LUDUS Web

LUDUS Web version Den 3. juli LUDUS Web version 2.78.0 Den 3. juli 2019 DXC Technology Scandihealth A/S, P.O. Pedersens Vej 2, DK-8200 Århus N Tlf. +45 3614 4000, fax +45 3614 7324, www.dxc.com/ludus, sc-ludus@dxc.com CVR-nr. 25 46 93 64 Indholdsfortegnelse

Læs mere

PC-Logging System MTD-Log. for. NS-Proces-Alarm. ninasoft

PC-Logging System MTD-Log. for. NS-Proces-Alarm. ninasoft PC-Logging System MTD-Log for NS-Proces-Alarm. ninasoft PC-Logging System for NS-Proces-Alarm. Side 1 Generelt PC-Logging Systemet er et dataopsamlings system, der kun kan benyttes sammen med NS-Proces-Alarmen.

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012 Picto Selector Lav dine egne symbolark Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5 Picto Selector på USB...8

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Indhold. Indholdsfortegnelse

Indhold. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indhold Indledning... 2 Forsiden... 2 Dine genveje... 3 Nyheder... 3 EasyIQ og EasyIQ Quick Funktioner... 3 Administration... 6 Licens... 7 Nyheder... 8 Log... 9 Password... 9 System...

Læs mere

Kom godt igang. med webanalyser.dk. Hvis du udskriver og følger denne guide, vil du få et godt overblik over systemet på ca. 20 minutter.

Kom godt igang. med webanalyser.dk. Hvis du udskriver og følger denne guide, vil du få et godt overblik over systemet på ca. 20 minutter. Kom godt igang med webanalyser.dk Hvis du udskriver og følger denne guide, vil du få et godt overblik over systemet på ca. 20 minutter. Når du har fulgt beskrivelsen, har du oprettet dit første skema,

Læs mere

Delta Rengøring. vejledning. Timeregnskab v Overordnet

Delta Rengøring. vejledning. Timeregnskab v Overordnet Delta Rengøring Timeregnskab v. 09.04 Overordnet gule (og mørke orange) felter er der hvor du må taste (hvis du taster andre steder, risikerer du at overskrive vigtige formler) blå felter = taster som

Læs mere

Installation og afvikling

Installation og afvikling 22. maj 2017 Installation og afvikling Indhold 1 Forskellige kendte fejlbeskeder... 2 2 Kan ikke se/finde ønsket netværksdrev ved installation... 3 2.1 Problem... 3 2.2 Løsning... 4 3 Installation/aktivering

Læs mere

XML Difftool brugervejledning

XML Difftool brugervejledning XML Difftool brugervejledning UNI C maj 2007 XML Difftool brugervejledning UNI C Maj 2007 Af UNI C Indhold 1 Kort om XML Difftool og Import... 1 1.1 XML Difftool... 1 1.2 Opbygning af XML import fil...

Læs mere

RaaSikkerV3 BRUGERMANUAL

RaaSikkerV3 BRUGERMANUAL RaaSikkerV3 BRUGERMANUAL I GIS 2008 RaaSikker BRUGERMANUAL Udarbejdet for: Titel: Dokumenttype: I GIS ApS RaaSikkerV3 Brugermanual Software manual Udgave: 3.1 Dato: 23-06-08 Udarbejdet af: ASW/NPJ I GIS

Læs mere

Boligprisudviklingen

Boligprisudviklingen Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir 17. april 2015 Boligprisudviklingen Resumé: Papiret sammenligner Danmarks Statistiks officielle boligprisindeks for enfamiliehuse med et Laspeyres indeks,

Læs mere

Brugervejledning Kom godt igang

Brugervejledning Kom godt igang 1 Brugervejledning Kom godt igang OPRET AFDELINGER 2 OPRET LOKATIONER 3 OPRET KLASSER 4 OPRET TILLADELSER 5 OPRET PERSONALE 5 OPRET BØRN/ UNGE 6 STATUS SIDEN 9 BESKEDER 10 MAIL 10 SMS 11 UDSKRIFTER 11

Læs mere