Danmarks Nationalbank

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmarks Nationalbank"

Transkript

1 Danmarks Nationalbank Kvar tal so ver sigt 4. kvartal Del D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

2 KVARTALSOVERSIGT, 4. KVARTAL 2011 Det lille billede på forsiden viser Arne Jacobsens ur, "Banker's clock", der blev tegnet til Nationalbank-byggeriet. Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank udtrykkeligt anføres som kilde. Det er ikke tilladt at ændre eller forvanske indholdet. Kvartalsoversigten er tilgængelig på Nationalbankens websted: under publikationer. Kvartalsoversigten oversættes til engelsk. Ansvarshavende redaktør: Per Callesen Redaktør: Niels Lynggård Hansen Redaktionen er afsluttet den 9. december Kvartalsoversigten kan rekvireres ved henvendelse til: Danmarks Nationalbank, Kommunikation, Havnegade 5, 1093 København K Telefon (direkte) eller Ekspeditionstider, mandag-fredag kl kommunikation@nationalbanken.dk Rosendahls - Schultz Grafisk A/S ISSN (Online) ISSN

3 Indhold Aktuelle økonomiske og monetære tendenser... 1 Supplerende instrumenter i Nationalbankens likviditetsstyring Nye lånemuligheder i Nationalbanken Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie 47 Jacob Isaksen, Paul Lassenius Kramp, Louise Funch Sørensen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling I kvartalsoversigtens del 2 analyserer vi, hvilke faktorer er bestemmende for udviklingen i husholdningernes formue- og gældsbalancer og opsparing, og konsekvenserne for samfundsøkonomien af en høj bruttogæld hos husholdningerne. Denne oversigtsartikel giver en ikke-teknisk sammenfatning af hovedresultaterne. Analysen viser, at det lave opsparingsniveau i Danmark i forhold til ikke-nordiske OECDlande kan forklares ved virksomhedernes høje opsparing, en større offentlig sektor, en bedre offentlig budgetsaldo og et højere niveau for det skattemæssige fradrag for renteudgifter. De danske husholdningers store finansielle balancer, med høj bruttogæld og store finansielle aktiver, skal ses ud fra, at det veludbyggede realkredit- og pensionssystem muliggør en balanceopbygning. Den kraftige stigning i de danske husholdningers bruttogæld modsvares i vid udstrækning af store stigninger i husholdningernes pensionsformuer. En høj bruttogæld indebærer umiddelbart øget følsomhed for husholdningerne over for renteændringer og stød til økonomien. Resultaterne peger på, at der i lande med et højt bruttogældsniveau hos husholdningerne er større udsving i privatforbruget. De danske husholdningers restancer ligger meget lavt, og vi finder ikke en statistisk sammenhæng på tværs af lande mellem bruttogældsniveauet og husholdningernes restancer. Det tyder på, at de danske husholdningers høje bruttogæld modsvares af aktiver i et omfang, så det ikke har medført større tab til den finansielle sektor på udlån direkte til husholdningerne.

4 Dansk realkredit Poul Gundersen, Handelsafdelingen, Stig Secher Hesselberg og Sean Hove, Kapitalmarkedsafdelingen Danske realkreditobligationer har klaret sig godt både under den finansielle krise og gældskrisen. Danske realkreditobligationer har i de seneste måneder udvist egenskaber, som kendetegner aktiver, som betragtes som sikker havn under finansiel uro. Denne udvikling ville ikke have fundet sted, hvis danske realkreditobligationer ikke af investorer opfattes som blandt de mest sikre aktiver. Danske realkreditobligationers lave kreditrisiko og høje likviditet understøttes af en lang række juridiske og institutionelle forhold, som beskrives i artiklen. De kan bidrage til at forstå, hvorfor danske realkreditobligationer skiller sig positivt ud i international sammenhæng. De særlige forhold omfatter den tætte sammenhæng mellem lån og obligationer, som medfører, at realkreditinstitutterne ikke påtager sig markedsrisici af betydning, den begrænsede kreditrisiko som realkreditinstitutter kan påtage sig, realkreditinstitutternes mulighed for at øge bidrag fra alle låntagere, adgang til hurtigt at realisere pantet på et misligholdt lån og investorernes klare fortrinsstilling i en evt. konkurssituationen. Realkreditsektoren står samtidig over for udfordringer, som er blevet synliggjort af krisen. Sektorens udfordringer og håndtering af disse beskrives ligeledes. Pengepolitiske strategier ved rentens nedre nulgrænse Niels Blomquist, Niels Arne Dam og Morten Spange, Økonomisk Afdeling En række centralbanker har som konsekvens af den økonomiske krise nedsat deres pengepolitiske renter til et niveau tæt ved nul. Dermed har de udtømt mulighederne for at stimulere økonomien gennem rentenedsættelser. Artiklen diskuterer, hvilke tiltag centralbankerne i stedet kan anvende i den nuværende situation. Tiltagene kan overordnet kategoriseres som kommunikation omkring den forventede renteudvikling, kvantitative lempelser, kreditlempelser og likviditetsstøtte. Federal Reserve, Bank of England og Den Europæiske Centralbank har alle gjort brug af et eller flere af disse tiltag. Det vurderes, at tiltagene har haft en gunstig virkning på realøkonomien. Formueindkomst fra udlandet Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling Danmarks aktiver og passiver over for udlandet udgjorde henholdsvis mia. kr. ultimo 2010, dvs. Danmarks nettoformue var på 181 mia. kr. Sammenholdes denne med en formueindkomst på 42 mia. kr., giver det umiddelbart et simpelt afkast på 23 pct. For at forstå, hvordan denne indtægt er fremkommet, er det nødvendigt at se på, hvilke elementer der genererer formueindkomsten. Artiklen giver et overblik over, hvordan Danmarks formueindkomst skabes, og hvilke typer af investeringer der bidrager mest.

5 Nils Bernsteins tale på Finansrådets årsmøde 5. december Pressemeddelelser Tabelafsnit 50. årgang, nr. 4

6

7 1 Aktuelle økonomiske og monetære tendenser SAMMENFATNING Fremgangen i verdensøkonomien er aftagende. Udviklingen i euroområdets statsgældskrise og manglende politisk enighed om finanspolitikken i USA indvirker negativt på husholdningernes og virksomhedernes tillid. Fremgangen i euroområdet har været afdæmpet de seneste kvartaler med væsentlige forskelle i væksten landene imellem. I USA er væksten bedret, men er fortsat moderat, og i de største vækstøkonomier er væksttakterne aftagende. Gældskrisen har øget usikkerheden om den europæiske banksektors styrke, særligt banker fra lande, der er direkte involveret i statsgældskrisen. Investorernes tilbageholdenhed hænger sammen med risikoen for, at en europæisk banksektor svækket af tab fra bl.a. statsgældskrisen i de udsatte lande medfører et fald i kreditgivningen, der yderligere svækker realøkonomien og de offentlige finanser. Aktiviteten i dansk økonomi aftog i 3. kvartal efter solid fremgang kvartalet før. Faldet i BNP var ud over svag udvikling i det private forbrug og eksporten trukket af en nedgang i det offentlige forbrug. Der er udsigt til, at den nuværende svage udvikling vil fortsætte ind i 2012, således at fornyet fremgang først manifesterer sig efter midten af næste år. For 2012 under et ventes en stigning i BNP i mængder på godt 1 pct., stigende til 1,6 pct. i Væksten ventes dermed at ligge lidt over euroområdets, der trækkes ned af lande med store gældsproblemer, men også fordi faldet i kølvandet på finanskrisen var større herhjemme end i de fleste andre lande som følge af overophedningen af dansk økonomi i årene Fremgangen i det offentlige forbrug skønnes at forblive lav de kommende år. Fremrykning af offentlige investeringer vil bidrage positivt til væksten næste år, men virke kontraktivt i Ledigheden vil de kommende kvartaler stige lidt. Herefter ventes et fald i arbejdsløsheden, som ved udgangen af 2013 skønnes at ligge tæt på sit strukturelle niveau. Regeringen planlægger at fastholde en konsekvent finanspolitik med et mellemfristet sigte. Sammen med en afdæmpet lønstigningstakt understøtter det et lavt rentespænd over for de eurolande, der har den laveste rente.

8 2 INTERNATIONAL ØKONOMI OG FINANSIELLE MARKEDER Konjunkturbilledet Fremgangen i den økonomiske aktivitet i Europa har været afdæmpet det seneste halve år og med store forskelle i den økonomiske vækst mellem landene. Samtidig er væksten tiltaget i USA gennem 2011, jf. figur 1, men er stadig på et begrænset niveau. Opsvingets styrke i de største vækstøkonomier er aftaget, bl.a. som resultat af en afdæmpning i verdenshandlen og pengepolitiske stramninger de senere år for at dæmme op for hastigt stigende forbrugerpriser. Afdæmpningen i den globale økonomi afspejler flere forhold. For det første har spredningen af den europæiske statsgældskrise og usikkerheden om USA's mellemfristede finanspolitiske planer medført et mærkbart tillidsfald på de finansielle markeder og hos private aktører. For det andet konsoliderer husholdninger og virksomheder sig fortsat i en række vigtige økonomier, og husholdningernes formuer er reduceret af lavere aktiekurser og boligpriser. Endelig strammes finanspolitikken i mange lande. De positive takter på arbejdsmarkederne i euroområdet tidligere på året synes ophørt. Ledigheden i euroområdet er steget de seneste måneder efter at have ligget relativt stabilt omkring 10 pct. siden slutningen af 2009, jf. figur 2. Udviklingen varierer meget blandt landene, og ledigheden spændte i oktober fra 4,1 pct. i Østrig til 22,8 pct. af arbejdsstyrken i Spanien. I Tyskland er ledigheden aftaget støt siden midten af 2009 i stærk modsætning til fx Spanien og Grækenland, hvor ledigheden er steget kraftigt. Opgjort ekskl. Tyskland har ledigheden i euroområdet PMI/ISM OG BNP-VÆKST I EUROOMRÅDET OG USA, Figur 1 Indeks Euroområdet Pct., kvt.-kvt. Indeks USA Pct., kvt.-kvt ,0 1, ,0 1,5 60 1,0 60 1,0 55 0,5 55 0,5 50 0,0 50 0,0 45-0,5 45-0,5 40-1,0 40-1,0 35-1,5 35-1,5 30-2,0 30-2,0 25-2,5 25-2, PMI BNP-vækst (højre akse) ISM BNP-vækst (højre akse) Anm.: Den anvendte indikator er for euroområdet Purchasing Managers Index's, PMI, sammensatte indikator for fremstilling og service. For USA anvendes et vægtet gennemsnit af ISM for hhv. fremstillingssektoren og servicesektoren baseret på sektorernes andel af værditilvæksten i Indikatorerne bygger begge på en spørgeskemaundersøgelse, hvor erhvervsledere vurderer den nuværende situation i forhold til den forudgående måned. En værdi over (under) 50 angiver forventning om økonomisk ekspansion (kontraktion). Seneste observationer for PMI/ISM er november, mens BNP er offentliggjort frem til 3. kvartal Kilde: Bloomberg og Reuters EcoWin.

9 3 LEDIGHEDSPROCENT I UDVALGTE LANDE, Figur 2 Pct. af arbejdsstyrken Euroområdet Tyskland Storbritannien USA Anm.: Ledighed som opgjort i Arbejdskraftundersøgelsen for Europa. Kilde: Eurostat og Reuters EcoWin. været svagt stigende siden I USA har antallet af ledige i forhold til arbejdsstyrken ligget omkring 9 pct. gennem 2011, indtil den i november aftog til 8,6 pct. Inflationen er høj, når den ledige kapacitet tages i betragtning. De seneste forbrugerprisstigninger på 3,5 pct. i USA og 3,0 pct. i euroområdet er væsentligt over gennemsnittet i de seneste årtier. Den kraftige stigning i inflationen fra august til september på 0,5 procentpoint i euroområdet skyldes dels højere priser på energi og dels effekterne af en metodemæssig ændring. 1 Energiprisstigningerne frem til sommeren spiller en væsentlig rolle i forklaringen på den høje inflationstakt. Efterhånden som effekterne herfra klinger af, vil inflationen i de avancerede økonomier isoleret set aftage fra de aktuelt høje niveauer. Den realøkonomiske udvikling blandt Danmarks vigtigste samhandelspartnere varierede noget i 3. kvartal. Euroområdets BNP voksede uændret 0,2 pct. i 3. kvartal. Det dækkede over betydelige forskelle eurolandene imellem. I en række lande, herunder Holland, Grækenland og Portugal, faldt BNP, mens væksten tiltog i bl.a. Frankrig og Tyskland til henholdsvis 0,4 pct. og 0,5 pct. primært som følge af fremgang i privat 1 Metodeændringen, der blev indført fra 2011, dæmpede inflationen i juli og august med ca. 0,2 procentpoint, jf. Eurostat. Dermed blev stigningen i årsstigningstakten fra august til september ekstraordinær stor. Ændringen vedrører opgørelsen af prisudviklingen for sæsonbetonede varer fx frugt og beklædningsgenstande, der tidligere ikke indgik ensartet i opgørelsen af HICP i de enkelte lande. For nogle lande har harmoniseringen stor betydning fx Spanien, Italien, Luxembourg, Portugal og Grækenland, mens andre landes tidligere opgørelsesmetode lå tæt op ad de nu gældende regler. Data før 2011 er opgjort efter de hidtidige landespecifikke metoder undtagen i Spanien, jf. ECB's Månedsoversigt april 2011 samt Eurostat.

10 4 forbrug og investeringer. I Storbritannien voksede BNP 0,5 pct. i 3. kvartal efter flere kvartaler med svag vækst, og i Sverige tiltog BNP-væksten i 3. kvartal overraskende til 1,6 pct. fra 1,0 pct. i 2. kvartal. I USA har væksten været moderat om end stigende gennem I 3. kvartal voksede BNP 0,5 pct., hvilket dog ikke er tilstrækkeligt til mærkbart at nedbringe ledigheden. I de europæiske lande, der er i vanskeligheder, er væksten svag eller negativ. De finansielle markeder og den europæiske statsgældskrise Kapitalmarkederne var fortsat præget af uro gennem efteråret, efter at den europæiske statsgældskrise spredte sig til flere lande. Krisen er vokset fra at omfatte enkelte mindre europæiske økonomier til også at omfatte nogle af euroområdets store lande. Det er sket på trods af gentagne forsøg på at inddæmme de høje rentespænd til Tyskland. På topmøderne i oktober og december vedtog stats- og regeringscheferne for dels eurolandene og dels EU's 27 lande flere tiltag i forsøg på at bremse de stigende rentespænd og problemerne i euroområdets banksektor, jf. boks 1. Risikovilligheden på aktie- og obligationsmarkederne steg op til møderne i oktober, men i november skabte uklarhed om aftalerne med Grækenland, usikkerhed om den italienske regerings vilje til at gennemføre den nødvendige finanspolitiske konsolidering samt uafklarende spørgsmål om det konkrete indhold i topmødebeslutningerne tvivl i markederne om resultaternes tilstrækkelighed. Alvoren i begivenhederne understreges af, at de siddende regeringer er blevet erstattet i både Grækenland, Italien og Spanien. Forskellen i eurolandenes statsrentespænd til Tyskland er stor rækkende fra ca. 0,5 procentpoint i Holland og Finland til 33 procentpoint i Grækenland for statspapirer med 10-årig løbetid, jf. figur 3. Renterne på RENTESPÆND FOR UDVALGTE EUROLANDE Figur 3 Procentpoint jan 11 mar 11 maj 11 jul 11 sep 11 nov 11 Frankrig Holland Belgien Italien Spanien Procentpoint jan 11 mar 11 maj 11 jul 11 sep 11 nov 11 Irland Portugal Grækenland Anm.: Figurerne viser rentespændet i forhold til Tyskland på statsobligationer med 10-årig løbetid. På grund af databrud i Irlands 10-årige benchmarkobligation approksimeres denne med en 9-årig benchmarkobligation. Seneste observation er 8. december Kilde: Bloomberg.

11 5 10-ÅRIGE STATSOBLIGATIONSRENTER (VENSTRE) OG VALUTAKURS MELLEM DOLLAR OG EURO, (HØJRE) Figur 4 Pct. 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 Dollar pr. euro 1,7 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 0, , Tyskland USA Frankrig Danmark Anm.: Seneste observationer er 8. december Højre: Figuren viser udviklingen i prisen på euro målt i dollar. En stigning angiver styrkelse af euro over for dollar. Kilde: Bloomberg og Danmarks Nationalbank. græske, italienske, spanske og belgiske 10-årige statspapirer steg betydeligt frem til midten af november, og spændet til Tyskland blev udvidet. Rentespændene er dog efterfølgende aftaget mærkbart bortset fra i Grækenland. Rentespændene til Tyskland for Irland og Portugal de to lande med IMF/EU låneprogrammer ud over Grækenland har ligget relativt stabilt siden midten af september. I USA og Tyskland var der gennem efteråret store udsving i renten på 10-årige statspapirer. Efter at have svinget mellem 1,7 pct. og 2,4 pct. i oktober og november var den amerikanske og tyske rente i begyndelsen af december ca. 2,0 pct., jf. figur 4 venstre. I Frankrig steg renten på et 10- årigt statspapir derimod næsten uafbrudt frem til slutningen af novemvember, hvor den med 3,7 pct. tangerede niveauet, inden gældskrisen for alvor bredte sig. I begyndelsen af december var den franske statspapirrente aftaget til 3,4 pct. Højere statsobligationsrenter i de udsatte lande betyder større udgifter på ny gæld udstedt til den højere rente. Hvor meget gæld, der forfalder på kort sigt, størrelsen af det løbende underskud og eventuelle likvide beholdninger afgør, hvor stort udstedelsesbehovet er. Stiliserede beregninger fra OECD, der tager højde for løbetiden af Italiens, Spaniens og Belgiens offentlige gæld viser, at det i 2020 vil kræve yderligere konsolidering i størrelsesordnen 2-3 pct. af BNP for at neutralisere konsekvenserne af en permanent rentestigning på 3,5 procentpoint i forhold til et grundforløb på landenes gældsniveau. 1 1 Estimaterne angiver renteeffekten på konsolideringsbehovet af en permanent 3,5 procentpoint forøgelse af statsrenten i forhold til grundforløbet i i OECDs Economic Outlook fra november 2011 og for perioden frem til 2020 det langsigtede scenario fremstillet i OECDs Economic Outlook no. 89, maj 2011.

12 6 TOPMØDEBESLUTNINGER OM GÆLDSKRISEN OG DET ØKONOMISKE SAMARBEJDE I EU Boks 1 På møder gennem efteråret tog EU-landene og eurolandene en række beslutninger i forsøg på at inddæmme statsgældskrisen. Beslutningerne omhandlede bl.a. rekapitalisering af de europæiske banker, initiativer vedrørende eurolandenes finansieringsfaciliteter, øget økonomisk samarbejde samt nye tiltag over for Grækenland. På EU-møder i slutningen af oktober og november blev der enighed om en bankpakke, der består af to dele. Første del vedrører krav om rekapitaliseringer i de 71 største europæiske banker. Den anden del af bankpakken vedrører fælles tilgang til statsgarantier for bankerne. Baggrunden er, at mange banker siden sommer ikke har haft adgang til normal funding i markederne, og at der derfor er risiko for en regulær kreditklemme. Denne risiko kan forstærkes af skærpede, men nødvendige, kapitalkrav. Stats- og regeringscheferne har fastslået, at kapitalen først og fremmest skal komme fra private indskud eller via restrukturering af kapitalbasen. Hvis det ikke er muligt, skal der være mulighed for statslige kapitalindskud. Endelig vil eurolande, der ikke selv har mulighed for at yde den fornødne støtte, få mulighed for støtte via eurolandenes midlertidige finansieringsfacilitet, European Financial Stability Facility, EFSF. For begge dele af bankpakken gælder, at der fortsat er en række uafklarede spørgsmål om den konkrete udformning, som der arbejdes på at konkretisere og implementere. Eurolandene blev desuden enige om en række tiltag til at udvide EFSF's handlemuligheder. For det første blev det besluttet at give EFSF mulighed for at stille begrænsede tabsgarantier til investorer i de primære statspapirmarkeder svarende til pct. af obligationernes nominelle værdi. For det andet kan der under EFSF oprettes en eller flere særlige fonde, der på baggrund af indskud fra private og offentlige indskydere vil kunne opkøbe eurolandes statspapirer. Endelig blev der enighed om en justering af den hjælpepakke til Grækenland, der blev aftalt i juli. Samlet set vil den nye pakke udgøre 130 mia. euro. Endvidere indgik man med repræsentanter for de største banker en frivillig aftale om at halvere den nominelle værdi af banksektorens beholdning af græsk statsgæld. Det indebærer, at den græske gæld sandsynligvis vil begrænses til 120 pct. af BNP i Grækenland modtog i begyndelsen af december den sjette låneudbetaling fra landets første lånepakke med IMF og EU, da landet efter et langt og kompliceret forløb besluttede at leve op til betingelserne for lånet. På mødet i Det Europæiske Råd den december blev det besluttet at skærpe de finanspolitiske regler for eurolandene og de øvrige EU-lande, der vælger at deltage, samt en styrkelse af kapaciteten til at hjælpe lande i vanskeligheder. Det styrkede økonomiske samarbejde sker i en finanspolitisk aftale, hvor landene bl.a. forpligter sig til at sikre, at den offentlige sektors saldo er i balance eller udviser overskud. Denne finanspolitiske regel skal indskrives i den nationale lovgivning på grundlovsniveau el.lign., sammen med en automatisk mekanisme til at korrigere eventuelle overskridelser. Ligeledes automatiseres sanktionsmulighederne i EU's budgetunderskudsprocedure. Stats- og regeringscheferne for eurolandene besluttede endvidere at fremrykke ikrafttrædelsen af den permanente lånemekanisme, European Stability Mechanism, ESM, der skal have en effektiv lånekapacitet på 500 mia. euro, til juli En revur-

13 7 FORTSAT Boks 1 dering af ESM's lånekapacitet skal ske i marts Eurolandene og en række andre EU-lande gav derudover foreløbig støtte til, at de gennem bilaterale lån vil tilføre op til 200 mia. euro til den Internationale Valutafond, IMF, for at sikre fonden tilstrækkelige midler til at håndtere krisen. Fra dansk side blev det tilkendegivet, at Nationalbanken er parat til at bidrage med et lån til IMF på 40 mia. kr., svarende til Danmarks andel. Trods forhøjet volatilitet på aktiemarkederne, især i euroområdet, steg de toneangivende amerikanske og europæiske aktieindeks i ugerne op til topmøderne i EU og euroområdet i slutningen af oktober og igen op mod topmøderne i december. Aktiekurserne i euroområdet og USA var i begyndelsen af december steget hhv. 6 pct. og 13 pct. i forhold til niveauet ved indgangen til oktober, men er fortsat betragteligt under niveauet i sommer. Efter betydelige udsving de senere år blev euroens kurs over for dollar styrket gennem oktober. Euroen er dog siden deprecieret 6 pct. over for dollar, jf. figur 4 højre, og 3 pct. over for britiske pund. Mens schweizerfrancens kurs over for euro var relativ stabil i perioden, ledte bevægelser over mod mere sikre aktiver til yderligere appreciering af japanske yen, og den japanske centralbank, Bank of Japan, intervenerede i valutamarkedet i forsøg på at modgå markedstendensen. Gældskrisen har øget usikkerheden om den europæiske banksektors styrke, særligt vedrørende banker i lande, der er direkte omfattet af statsgældskrisen. Påvirkningen sker ad flere kanaler. For det første er konjunkturudsigterne væsentligt forværrede, og det har mindsket forventningerne til bankernes indtjening. For det andet kan store kursfald på statspapirer eller et såkaldt haircut som led i en restrukturering medføre væsentlige tab for bankerne. Bankerne har ofte store beholdninger af hjemlandets statspapirer, og banker med hjemland i de hårdest ramte lande er derfor mest udsatte. Derudover har særligt tyske og franske banker større beholdninger af statspapirer fra de mest udsatte lande. 1 For det tredje er forventningen til flere landes kapacitet til at støtte problemtruede banker svækket i takt med svækkelsen af de offentlige finanser. Der er på de finansielle markeder en frygt for en negativ spiral i Europa, hvor en svækket banksektor, der i euroområdet spiller en vigtig rolle, fører til fald i kreditgivningen, der yderligere svækker realøkonomien og de offentlige finanser. 1 Typisk er hovedparten af disse beholdninger i bankernes regnskab behandlet som almindelige bankudlån og værdiansættelsen højere end den aktuelle kursværdi. Blot en mindre del, der vedrører bankernes handelsbeholdning, er opgjort til markedsværdi. Danske banker skiller sig i den forbindelse ud ved, at hovedparten af statspapirer indgår i handelsbeholdningen og er opgjort til markedsværdi. I øvrigt er danske bankers eksponeringer mod de ramte statspapirer yderst begrænset.

14 8 EU's stats- og regeringschefer blev den 26. oktober 2011 enige om en række punkter, der skal sikre en rekapitalisering af de europæiske banker, jf. boks 1. De største banker i EU-landene skal inden juli 2012 have en egentlig kernekapital 1 på 9 pct.. For at sikre at bankerne opbygger en sådan stødpude, iværksatte Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, EBA, i samarbejde med de nationale myndigheder i slutningen af oktober en kapitaltest af de europæiske banker. I opgørelsen af den egentlige kernekapital forudsættes fuld medregning af statseksponeringer til markedsværdi, så der tages højde for stedfundne tab på papirerne. Amerikanske pengemarkedsfonde, der er store långivere i den finansielle sektor, har de seneste seks måneder nedbragt deres udlån til europæiske banker. Udlånene er nu på det laveste niveau siden 2006, og udlån til banker i flere lande, herunder Grækenland, Portugal, Italien og Spanien, er lukket ned, mens udlånet fra fondene til franske banker er mere end halveret siden august. Det har tvunget de europæiske banker til at skaffe dollarfunding gennem andre kanaler og bevirket, at prisen på dollarfinansiering via FX swaps er steget i forhold til direkte lån i dollar, dvs. afvigelsen fra den dækkede renteparitet mellem dollar og euro er øget, jf. figur 5 (venstre). ECB har afholdt dollarauktioner med ugentlig løbetid og dollarauktioner med tre måneders løbetid i samarbejde med andre centralbanker. Budene i de ugentlige auktioner har været begrænsede både i antallet af deltagende institutter og omfanget af lånene. For at lette likviditetssituationen og afbøde effekterne på kreditgivningen til husholdninger og erhverv nedsatte centralbankerne i seks lande (Canada, Storbritannien, Japan, Schweiz, USA og euroområdet) den 30. november den rentemargin, som bankerne på auktionerne kan låne dollar til, fra 100 basispoint til 50 basispoint. Auktionen efter blev der udlånt for ca. 51 mia. dollar. Usikkerhed om modparternes kreditværdighed og egen likviditetssituation har endvidere betydet, at bankerne siden sommeren har været tilbageholdende med at låne ud på pengemarkedet. Det har trods rigelig likviditet fra ECB givet anledning til forhøjede rentespænd mellem usikrede og sikrede lån, jf. figur 5, (venstre). De europæiske banker har strammet kreditvilkårene over for husholdninger og ikke-finansielle virksomheder betydeligt i 3. kvartal 2011, jf. figur 5, (højre). Pengeinstitutternes udlån er fortsat voksende til virksomheder, mens udlån til husholdningers lån til boligformål aftog i oktober. De forværrede finansielle forhold siden sommer, herunder 1 EBA's kapitaltest indregner endvidere statslig hybridkapital og nyudstedelser af konverterbare instrumenter, der lever op til strenge krav fastsat af EBA.

15 9 AFVIGELSE FRA DEN DÆKKEDE RENTEPARITET MELLEM EURO OG DOLLAR SAMT SPÆND MELLEM USIKREDE OG SIKREDE PENGEMARKEDSRENTER I EUROOMRÅDET (VENSTRE) OG KREDITVILKÅR I EUROOMRÅDET (HØJRE) Figur 5 Pct. 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Nettostramning, procentpoint , Afvigelse fra den dækkede renteparitet Spænd mellem usikrede og sikrede renter Husholdninger, boligformål Husholdninger, forbrugerkredit mm. Ikke-finansielle virksomheder Anm.: Venstre: Afvigelsen fra den dækkede renteparitet udtrykker forskellen mellem omkostningerne ved at låne i euro kombineret med FX swaps fra euro til dollar og direkte låntagning i dollar. Seneste observation er 8. december. Højre: Lånevilkår ifølge ECBs Bank Lending Survey. Figuren viser nettostramningen i lånestandarderne fra de adspurgte institutter opgjort som procentdelen af pengeinstitutter, der har strammet en del eller strammet lidt fratrukket procentdelen af pengeinstitutter, der har lempet lidt eller lempet en del. Positive værdier angiver, at kreditvilkårene strammes, mens en negativ værdi angiver lempeligere kreditforhold. Kilde: Reuters EcoWin og Bloomberg. strammere kreditvilkår og formueeffekter af lavere aktivpriser kan medvirke til at mindske væksten. Modsat vil lave renter i nogle lande understøtte aktivitetsfremgangen. Ifølge beregninger fra OECD 1 leder den finansielle udvikling siden sommer isoleret set til en reduktion af BNPvæksten i euroområdet og USA med hhv. 1 og 0,5 procentpoint i 2012 og 0,5 og 0,25 procentpoint i Lave pengepolitiske renter i de avancerede økonomier har tvunget centralbankerne til at benytte andre instrumenter end renteinstrumentet, jf. artiklen "Pengepolitiske strategier ved rentens nedre nulgrænse" i denne kvartalsoversigt. Brugen af de øvrige instrumenter har udvidet centralbankernes balancer samtidig med, at de pengepolitiske renter er holdt lave og for Den Europæiske Centralbanks (ECBs) vedkommende sat ned med 0,25 basispoint i både november og december, jf. figur 6. Vækstudsigter De seneste internationale vækstprognoser indeholder et moderat opsving i USA, mens euroområdets BNP-vækst ifølge OECD vil være negativ omkring årsskiftet. Der er dog betydelige landeforskelle internt i euroområdet med hensyn til forventningerne til væksten i prognoseårene, jf. tabel 1. I lande, hvor væksten i årene før finanskrisen var uholdbart høj og bidrog til store boligprisstigninger, tab af konkurrenceevne og voksende betalingsbalanceunderskud, skal ubalancerne nedbringes og de offentlige finanser konsolideres, hvilket begrænser aktiviteten. Omvendt 1 OECD Economic Outlook no. 90, november 2011.

16 10 PENGEPOLITISKE RENTER (VENSTRE) OG CENTRALBANK BALANCER (HØJRE) I UDVALGTE LANDE, Figur 6 Pct USA Euroområdet Storbritannien Indeks, januar 2007 = USA Euroområdet Storbritannien Anm.: Venstre: USA's Federal Reserve (Fed) opererer med et målinterval for politikrenten på 0,0-0,25 pct. I figuren vises det øvre bånd af Feds målinterval. Seneste observation i figuren er 8. december Kilde: Reuters EcoWin. er vækstpotentialet større i lande, der ikke har oparbejdet store betalingsbalanceunderskud, og hvor boligmarkedet ikke har været overophedet. Det finanspolitiske fokus i Europa har været på opfyldelse af stabilitets- og vækstpagtens 3-pct.-grænse og sikring af mellemfristet holdbarhed af de offentlige finanser. Der føres dermed udbredt medcyklisk finanspolitik i mange avancerede økonomier, men alternativet i form af højere renter er værre, også for realøkonomien. I USA vil et svagt boligmarked samt en fortsat afdæmpet beskæftigelsesudvikling lægge en dæmper på fremgangen i det private forbrug. Ligeledes er der et behov for at stramme finanspolitikken. Den superkomite, der var nedsat til at finde et kompromis om konsolidering af de amerikanske offentlige finanser, opgav i november at nå til enighed, og med mindre kongressen kan indgå et kompromis i løbet af 2012, vil automatiske generelle besparelser træde i kraft fra INTERNATIONALE ORGANISATIONERS SKØN FOR BNP-VÆKST Tabel 1 OECD Europa-Kommissionen Pct USA... 3,0 1,7 2,0 2,5 1,6 1,5 1,3 Euroområdet... 1,8 1,6 0,2 1,4 1,5 0,5 1,3 Tyskland... 3,6 3,0 0,6 1,9 2,9 0,8 1,5 Frankrig... 1,4 1,6 0,3 1,4 1,6 0,6 1,4 Italien... 1,5 0,7-0,5 0,5 0,5 0,1 0,7 Spanien... -0,1 0,7 0,3 1,3 0,7 0,7 1,4 Storbritannien... 1,8 0,9 0,5 1,8 0,7 0,6 1,5 Sverige... 5,4 4,1 1,3 2,3 4,0 1,4 2,1 Japan... 4,1-0,3 2,0 1,6-0,4 1,8 1,0 Kina... 10,4 9,3 8,5 9,5 9,2 8,6 8,2 Kilde: OECD, Economic Outlook nr. 90, november 2011 og Europa-Kommissionens Efterårsprognose, november 2011.

17 11 Usikkerheden er ekstraordinær stor, og vækstfremskrivningerne afhænger i udbredt grad af statsgældskrisens udvikling, men også af USA's finanspolitik de kommende år, hvor væsentlige beslutninger udestår. En betydelig forværring af statsgældskrisen og følgevirkningerne deraf, kan ifølge OECD trække 2-4 procentpoint fra BNP-væksten i i USA og euroområdet. Omvendt kan en effektiv håndtering af krisen, som markant nedbringer statsrentespændene, øge væksten 1-2 procentpoint i i de to økonomier. Virksomhederne har haft en pæn indtjening, men har været tilbageholdende med deres investeringer. Det har betydet, at investeringskvoterne i USA og euroområdet er en del under de seneste 15 års gennemsnit, jf. figur 7. En tilbagevenden til tidligere investeringstakter kunne medvirke til at understøtte væksten. I lande, der fortsat ses som såkaldte sikre havne, understøttes aktiviteten af meget lave renter. De store tillidsfald siden sommer er endvidere sket i en periode med allerede lav efterspørgsel i den private sektor. Olie, der i begyndelsen af december blev handlet omkring 108 dollar per tønde, er kommet en smule ned fra de høje niveauer i foråret. Faldene har dog indtil videre været moderate trods de mere afdæmpede vækstudsigter i verdensøkonomien. Yderligere prisfald kunne understøtte fremgangen i realindkomsterne. INVESTERINGSKVOTE FOR USA OG EUROOMRÅDET, AFVIGELSE FRA GENNEMSNIT, Figur 7 Procentpoint USA Euroområdet Anm.: Investeringskvote målt som afvigelse fra gennemsnittet i perioden Kilde: Reuters EcoWin.

18 12 Økonomisk-politiske udfordringer Der er i EU taget en række politiske initiativer for at inddæmme statsgældskrisen, senest i forbindelse med topmøderne i oktober og december, jf. boks 1. Hidtil har disse initiativer ikke været tilstrækkelige til at genskabe markedernes tillid til statslige udstedelser fra de gældsplagede lande i Europa. Det kan tage tid at bringe statsrentespændene mærkbart ned, men det er afgørende, at renterne holdes under de niveauer, hvor finanspolitikken bliver uholdbar. Den Internationale Valutafond, IMF, spiller en væsentlig rolle i form af lån til særligt gældsplagede lande som Grækenland, Irland og Portugal, der har problemer med at opfylde deres internationale betalingsforpligtelser. Ved at inddrage IMF i løsningen af udsatte landes gældsproblemer sikres, at lånetilsagnene tildeles samtidigt med, at de involverede lande forpligter sig til at gennemføre nødvendige finanspolitiske tilpasninger og strukturreformer. For nylig har IMF foretaget tilpasninger til sine kriseforebyggende låneinstrumenter, som skal gøre adgang til IMFresurser mere fleksibel for lande med forbigående pres på betalingsbalancen. IMF's udlånskapacitet var i oktober ca. 275 mia. euro. Med aftalen mellem eurolandene og en række andre EU-lande, herunder Danmark, jf. boks 1, er der lagt op til, at dette beløb øges med 200 mia. euro i form af bilaterale lån fra EU-landene. IMF's styrende organ, IMFC, har gjort det til en prioritet at vurdere tilstrækkeligheden af resurserne inden foråret 2012 med henblik på at bidrage til at inddæmme statsgældskrisen. G20 stats- og regeringscheferne forpligtede sig desuden ved Cannes-topmødet i begyndelsen af november til at mobilisere ekstra resurser til IMF om nødvendigt. Ud over lån fra IMF er handlemulighederne for eurolandenes midlertidige lånefacilitet, European Financial Stability Facility, EFSF, øget, og ikrafttrædelsen af den permanente lånemekanisme, European Stability Mechanism, ESM, er fremrykket til Ved topmødet i oktober blev det besluttet at give EFSF mulighed for at stille begrænsede tabsgarantier til investorer i de primære statspapirmarkeder og oprette en eller flere særlige fonde under EFSF, der på baggrund af indskud fra private og offentlige indskydere vil kunne opkøbe trængte statspapirer. En tredje mulighed, der har været omtalt, er at lette presset på de gældsplagede lande ved at lade ECB fortsætte sine opkøb af statspapirer under det såkaldte Securities Market Programme, SMP. ECB's hidtidige opkøb af gældsplagede medlemsstaters statspapirer under SMP har været begrundet med hensynet til at sikre den pengepolitiske transmissionsmekanisme ved at gribe ind i vigtige dele af markedet, som på grund af krisen ikke fungerede. En ændring af ECB's rolle til at omfatte en

19 13 egentlig "lender of last resort" for euro-medlemsstaterne vil være et brud med ECB's rolle og funktion, som er fastlagt i EU-traktaten. 1 Hertil kommer, at det kan føre til moral hazard problemer og dermed en svækket fiskal disciplin i medlemslandene. For alle de her beskrevne modeller gælder, at de hver for sig eller sammen formentlig kun kan afbøde virkningerne af statsgældskrisen. Styrken ved IMF-programmer til udsatte lande er i den sammenhæng, at lånetilsagn gives i kombination med krav om gennemførelse af nødvendige budgetmæssige tilpasninger. Fælles for stort set alle andre forslag til finansiel hjælp til de udsatte lande er, at de ikke rummer en sådan direkte håndtering af tilpasningerne i de udsatte lande. Af samme grund foretrækkes sådanne alternativer af de udsatte lande frem for IMF-programmer. Modsat er de bidragende lande ikke parate til at give lån uden betingelser. Genskabelse af markedernes tillid og sikring af en holdbar udvikling i de udsatte lande fordrer finanspolitiske tilpasninger, der har effekt på kort sigt, og strukturreformer, som på længere sigt styrker konkurrenceevnen og vækstpotentialet. Politisk beslutningskapacitet sikrer en vis styring af tilpasningsprocessen, som ikke vil være mulig ved en markedsdrevet tilpasning. Jo længere de krævede tilpasninger udsættes, desto mere skal der formentlig til for at overbevise markederne om holdbarheden af de førte politikker. PENGE- OG VALUTAFORHOLD Kronen blev styrket i september i forbindelse med uroen på de internationale finansielle markeder og trods en indsnævring af spændet mellem de korte pengemarkedsrenter i Danmark og euroområdet. I slutningen af november og begyndelsen af december blev kronen styrket yderligere, jf. figur 8. Nationalbanken købte i september og november valuta for henholdsvis 14,0 og 10,7 mia. kr. ved intervention. I oktober intervenerede Nationalbanken ikke i valutamarkedet. Valutareserven var ultimo november 467,7 mia. kr. I euroområdet har der i de seneste måneder været flere tegn på spændinger i pengemarkederne, jf. afsnittet om international økonomi. ECB annoncerede i oktober, at proceduren med fuld likviditetstildeling til fast rente ved de primære markedsoperationer vil fortsætte, så længe det er nødvendigt, og i hvert fald indtil 10. juli Samtidig annonce- 1 Jf. blandt andet artikel 123 i Traktaten om den Europæiske Unions Funktionsmåde og artikel 2 og 21 i Statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og ECB.

20 14 RENTESPÆND MELLEM DANMARK OG EUROOMRÅDET I 2011 Figur 8 Procentpoint Kroner pr. 100 euro 0,5 743,0 0,4 743,6 0,3 744,2 0,2 744,8 0,1 745,4 0,0 746,0-0,1 746,6-0,2 747,2-0,3 747,8-0,4 748,4-0,5 jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec 749,0 Valutaswap Renteswap Pengepolitisk rentespænd Kronekurs (højre akse) Anm.: 1 måneds løbetid for valutaswaps og renteswaps. Renteswaps er spændet mellem Cita og Eonia. Det pengepolitiske spænd er forskellen mellem Nationalbankens udlånsrente og ECB's rente ved de ugentlige primære markedsoperationer. Ændringer i de pengepolitiske renter indgår fra annonceringsdatoen. Seneste observation er 9. december Kilde: Bloomberg og Danmarks Nationalbank. rede ECB en 12- og 13-måneders langfristet markedsoperation i henholdsvis oktober og december samt seks 3-måneders operationer med fuld tildeling i løbet af næste år. Ifølge ECB's opgørelse har der i de seneste måneder blandt euroområdets banker som helhed været overskud af likviditet, jf. figur 9, venstre. Spændet mellem den korte pengemarkedsrente, Eonia, og renten på ECB's indlånsfacilitet var højere end i de forudgående perioder med tilsvarende niveau for overskudslikviditeten, men dog lavere end i efteråret 2008, jf. figur 9, højre. Det relativt høje niveau for Eonia tyder på, at selv om den samlede overskudslikviditet var høj, var likviditetsudvekslingen mellem bankerne træg, og nogle banker i euroområdet havde sværere ved at opnå likviditet på pengemarkedet. Bankerne anvendte i højere grad end i de forudgående måneder ECB's dag til dag-facilitet til at skaffe likviditet, hvor renten var omkring 1 procentpoint højere end Eonia. Spændingerne på pengemarkedet viste sig også i Danmark i oktober og begyndelsen af november, hvor de korte pengemarkedsrenter steg med udvidelse af spændet til euroområdet til følge. Pengemarkedsrenterne er bestemmende for kronekursen. For at understøtte fastkurspolitikken supplerer Nationalbanken sine pengepolitiske instrumenter med likviditetsjusterende ind- og udlånsoperationer i kroner, der kan anvendes på tidspunkter og i det omfang, der er behov for. Renten og løbeti-

21 15 SAMMENHÆNG MELLEM OVERSKUDSLIKVIDITETEN OG DAG TIL DAG- RENTEN I EUROOMRÅDET Figur 9 Pct. 4,5 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0, Overskudslikviditet (højre akse) Dag til dag-rente i euroområdet - Eonia ECB's rente på indlånsfaciliteten ECB's rente ved de primære markedsoperationer Mia. euro Spænd mellem Eonia og ECB's indlånsrente, procentpoint ,2 1,0 0,8 0,6 0,4-50 0,2-100 okt nov dec okt nov dec , Overskudslikviditet, mia. euro Anm.: Overskudslikviditeten er mængden af likviditet, der ligger over ECB's opgørelse af bankernes behov for likviditet. Behovet er givet ved ECB's reservekrav til bankerne og de autonome faktorer såsom seddelomløb og de offentlige indlån I bankerne. Dag til dag-renten I euroområdet er Eonia. Ændringer i de pengepolitiske renter indgår fra annonceringsdatoen. Figuren til venstre er 5-dages glidende gennemsnit af dagsobservationer. Figuren til højre er månedsgennemsnit. Seneste observation er 8. december Kilde: Reuters EcoWin og ECB. den på operationerne vil afspejle markedsforholdene. For en nærmere beskrivelse, se artiklen Supplerende instrumenter i Nationalbankens likviditetsstyring i denne Kvartalsoversigt. Da ECB den 4. november annoncerede, at de pengepolitiske renter ville blive nedsat med 0,25 procentpoint, fulgte Nationalbanken efter og nedsatte indskudsbevis-, udlåns- og foliorenten med 0,35 procentpoint til henholdsvis 0,65, 1,20 og 0,55 pct. Diskontoen blev nedsat med 0,25 procentpoint til 1,00 pct. Den danske rentenedsættelse skete med baggrund i, at Nationalbanken forinden havde købt valuta i markedet. Efter rentenedsættelsen faldt spændet mellem de korte danske og europæiske pengemarkedsrenter betydeligt, jf. figur 8. ECB nedsatte 8. december igen de pengepolitiske renter med 0,25 procentpoint og annoncerede fire tiltag, der skal lette bankernes likviditetssituation og sikre kreditgivningen til husholdninger og erhverv. Tiltagene var at udvide bankernes adgang til sikkerhedsstillelse, sænke reservekravene, stoppe de finjusterende operationer ved slutningen af hver reservekravsperiode samt at gennemføre to langfristede markedsoperationer med en løbetid på 3 år i henholdsvis december 2011 og februar Nationalbanken nedsatte med virkning fra 9. december udlånsrenten med 0,4 procentpoint til 0,80 pct. og indskudsbevisrenten, foliorenten og diskontoen med 0,25 procentpoint til henholdsvis 0,40, 0,30 og 0,75 pct. Spændet mellem udlånsrenten og indskudsbevisrenten blev indsnævret for at reducere muligheden for udsving i de korte pengemarkedsrenter. Samtidig med ECB indførte Nationalbanken også mulighed for at optage lån med 3 års løbetid mod sikkerhed.

22 16 Kapitalmarkedet Nationalbanken udvidede med virkning fra 1. oktober 2011 sikkerhedsgrundlaget med pengeinstitutternes udlån af god kvalitet med henblik på at supplere institutternes adgang til likviditet og lette overgangen, når de individuelle statsgarantier udløber i Pengeinstitutterne kan inden for visse grænser medregne låneadgangen i Nationalbanken til deres likviditet, jf. 152 i lov om finansiel virksomhed, uden at lånene er pantsat til Nationalbanken. Ved samme lejlighed indførte Nationalbanken en 6-måneders facilitet, hvor de pengepolitiske modparter kan optage lån mod sikkerhed. Som nævnt indførte Nationalbanken desuden 8. december en 3-årig udlånsfacilitet Som ved de ugentlige markedsoperationer anvendes der ved de lange lån et åbent vindue. Det vil sige, at Nationalbanken fastsætter renten på udlånet, hvorefter modparterne selv frit kan bestemme mængden af lån. Renten på udlånene er variabel i lånets løbetid fastsat til Nationalbankens 7-dages udlånsrente ved de ugentlige markedsoperationer. 6-måneders faciliteten er åben sidste fredag i hver måned. Første gang faciliteten kunne anvendes, var 28. oktober års faciliteten vil blive tilrettelagt efter drøftelse med penge- og realkreditinstitutterne. De nye låneordninger og udvidelsen af sikkerhedsgrundlaget er nærmere beskrevet i artiklen Nye lånemuligheder i Nationalbanken i denne Kvartalsoversigt. Pengeinstitutterne reducerede fra ultimo 2. til ultimo 3. kvartal 2011 deres indlånsunderskud med 44 mia. kr. til 224 mia. kr. Indlånsunderskuddet er mere end halveret siden ultimo I 2009 skete nedbringelsen hovedsageligt ved et fald i udlånet, mens det seneste halvandet års udvikling primært kan tilskrives en stigning i indlånet. Det er primært de store pengeinstitutter, der driver udviklingen i indlånsunderskuddet, men de mellemstore og små pengeinstitutter har også reduceret deres. Indlånsunderskuddet finansieres overvejende gennem låntagning hos andre MFI'er og ved at udstede gældsinstrumenter. En betydelig del af finansieringen, især for de mellemstore og små pengeinstitutters vedkommende, er med individuel statsgaranti, jf. figur 10. Selv om pengeinstitutterne under ét har et indlånsunderskud, er der stor forskel mellem institutterne, jf. figur 11. Nogle har et indlånsunderskud, mens andre har et indlånsoverskud. Max Bank A/S indgav 10. oktober 2011 konkursbegæring. Det skete efter, at Finanstilsynet ved sin ordinære undersøgelse af banken vurderede, at der var behov for at foretage yderligere nedskrivninger af bankens arrangementer og for at forhøje solvenskravet. Max Bank kunne ikke tilvejebringe den nødvendige kapital inden for den fastsatte tids- 1 Opgørelsen er ekskl. institutter under Finansiel Stabilitet.

23 17 PENGEINSTITUTTERNES FINANSIERING Figur 10 Pct. af passivsiden Store pengeinstitutter Mellemstore pengeinstitutter Små pengeinstitutter Udstedte gældsinstrumenter Nettogæld til øvrige MFI'er Individuelle statsgarantier Anm.: Konsolideret med udenlandske filialer. Størrelsesgrupperingen følger Finanstilsynets grupper 1, 2 og 3, ekskl. institutter under Finansiel Stabilitet. Seneste observation er 3. kvartal Kilde: Finansiel Stabilitet og Danmarks Nationalbank. SPREDNINGEN MELLEM PENGEINSTITUTTERNES INDLÅNSUNDERSKUD Figur 11 Pct. af balancen Store pengeinstitutter Mellemstore pengeinstitutter Minimum Maximum Median Små pengeinstitutter Anm.: Konsolideret med udenlandske filialer. Store, mellemstore og små pengeinstitutter følger Finanstilsynets størrelsesgrupper 1, 2 og 3, ekskl. institutter under Finansiel Stabilitet. Minimum og maksimum er for hver periode det institut med det mindste indlånsunderskud som andel af balancen og det institut med det største indlånsunderskud som andel af balancen. Seneste observation er 3. kvartal Kilde: Danmarks Nationalbank.

24 18 frist, og den overdrog med virkning fra 8. oktober alle aktiver og passiver med undtagelse af efterstillet kapital til en ny bank under Finansiel Stabilitet, som samtidigt solgte den sunde del af banken til Sparekassen Sjælland. Sparekassen Sjælland overtog alle privatkunder og visse erhvervsengagementer, hvilket samlet set svarede til indlån på 3,8 mia. kr. og udlån på 3,0 mia. kr. Overdragelsen af Max Bank skete under den medgiftsordning, der var en del af den politiske aftale om Bankpakke 4. Det var første gang, reglerne kom i anvendelse. Ved denne løsning led ingen simple kreditorer tab, heller ikke kreditorer, hvis indskud oversteg indskydergarantiens loft på euro, svarende til ca kr. Finansiel Stabilitet meddelte ved overdragelsen af Max Bank, at aktionærer og kreditorer med efterstillet kapital med stor sandsynlighed må anse deres investering som tabt. Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, EBA, har gennemført en kapitaltest af de europæiske banker på baggrund af data for 3. kvartal 2011, jf. afsnittet om international økonomi. Fra Danmark deltog Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit. Resultaterne viste, at de danske institutters eksponering over for de sårbare stater i Sydeuropa er begrænset, både hvad angår direkte eksponering mod statsobligationer og indirekte i form af CDS-kontrakter på statsobligationer. Testresultaterne viste også, at de deltagende danske institutter er velkapitaliserede med egentlige kernekapitalprocenter mellem 12,34 og 14,04 ved fuld indregning af statseksponeringer til markedsværdi, dvs. væsentligt over grænsen på 9 pct. I den europæiske rekapitaliseringsplan, som stats- og regeringscheferne i EU blev enige om 26. oktober 2011, indgår der en mulighed for, at landene kan indføre frivillige statslige garantiordninger til bankerne på ensartede vilkår, jf. afsnittet om international økonomi. For Danmarks vedkommende udløb den generelle statsgaranti i form af Bankpakke 1 ved udgangen af september 2010, men der er stadig en bred statslig involvering i den danske banksektor med de statslige indskud af hybrid kernekapital og de individuelle statsgarantier, som udløber i 2012 og De danske pengeinstitutter er velkapitaliserede og bør generelt set kunne klare overgangen til en situation uden statsgarantier. Det udelukker ikke, at der kan være enkelte institutter, der får sværere ved at skaffe den fornødne finansiering inden for den givne tidsramme. I den aktuelle situation er løsningen ikke at indføre en ny generel statsgaranti, som den europæiske rekapitaliseringsplan giver mulighed for. Penge- og realkreditinstitutternes renter og kreditudviklingen Renten på både korte og lange realkreditobligationer faldt betydeligt fra primo juli til ultimo september, hvorefter der har været mindre ud-

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Aktuelle økonomiske og monetære tendenser

Aktuelle økonomiske og monetære tendenser Aktuelle økonomiske og monetære tendenser SAMMENFATNING Fremgangen i verdensøkonomien er aftagende. Udviklingen i euroområdets statsgældskrise og manglende politisk enighed om finanspolitikken i USA indvirker

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 203 Offentligt -H m Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 2. kvartal Del 1 1 I I _ ^ - ^ -^n^^gr _, D A,'" N. N A T B A N, : A. R 1 O N K 2 0 M K S A ; L %,'

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark KonjunkturNYT uge 43 3.- 7. oktober 7 Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Nettottal 7, 3 4 6 7 8 9 3 4 6 7 Danmark Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Lille stigning i udlånet fra MFI-sektoren

Læs mere

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent Konjunktur / Politik 15-11-2017 1 USA Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Da de to foregående måneders rapporter blev opjusteret

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Introduktion Lange rentespænd over for

Introduktion Lange rentespænd over for Introduktion Lange rentespænd over for Tyskland I årene op til introduktionen af euroen blev rentespændene mellem statsobligationer fra landene i euroområdet stort set elimineret. Indsnævringen af rentespændene

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

ECB Månedsoversigt November 2013

ECB Månedsoversigt November 2013 LEDER På mødet den 7. november traf Styrelsesrådet en række beslutninger om 's officielle renter, orienteringen om den fremtidige renteudvikling og likviditetstilførslen. For det første besluttede Styrelsesrådet

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen 87 Penge- og valutamarkedet under finanskrisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Carina Moselund Jensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld

USA. BNP-vækst og arbejdsløshed. Sydbanks vurdering: Den amerikanske statsgæld Konjunktur / Politik 21-09-2017 1 USA Amerikansk økonomi påvirkes kun midlertidigt af orkanerne Amerikansk økonomi vil formentlig opleve en midlertidig afmatning i tredje kvartal som følge af orkanerne,

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonjunkturNYT - uge. april. maj Danmark Fald i ledigheden i marts Erhvervenes konjunkturbarometre faldt en smule i april, men peger stadig på fremgang Stigende priser på ejerlejligheder i februar Internationalt

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011 Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011 DANMARKS NATIONALBANK DET TALTE ORD GÆLDER Væksten i den globale økonomi er fortsat robust og i stigende grad selvbærende.

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 47

KonjunkturNYT - uge 47 KonjunkturNYT - uge 7 9. november. november Danmark Fald i detailomsætningsindekset i oktober Lille stigning i forbrugertilliden i november Svage forventninger til industriens investeringer i Fortsat lavere

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 5

KonjunkturNYT - uge 5 KonjunkturNYT - uge. januar. januar Danmark Lille stigning i bruttoledigheden i december Lille stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i november Stigning i konjunkturbarometrene for industri og serviceerhvervene

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 17

KonjunkturNYT - uge 17 KonjunkturNYT - uge 7. april. april Danmark Fortsat høj forbrugertillid i april Lille stigning i detailsalget i. kvartal Dansk inflation ligger fortsat over euroområdets Internationalt Euroområdet: Erhvervstilliden

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 31

KonjunkturNYT - uge 31 KonjunkturNYT - uge. juli. ust Danmark Stigende bruttoledighed i juni Faldende boligpriser i Lille stigning i erhvervstilliden i serviceerhvervene, industrien og detailhandlen, men fald i byggeriet Internationalt

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 1

KonjunkturNYT - uge 1 KonjunkturNYT - uge. januar. januar Danmark Stort set uændret ledighed i november Konjunkturbarometre: Lille bedring i serviceerhvervene, men lidt svagere vurdering i industri samt bygge og anlæg Internationalt

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note E Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. februar 2015 EU-note Den Europæiske

Læs mere

kan fremgangen fortsætte?

kan fremgangen fortsætte? De globale økonomiske udsigter De globale økonomiske udsigter kan fremgangen fortsætte? Selve finanskrisen er overstået 6 % %-point Lånerente mellem banker 5 4 percent 3 2 1 0 jan "Sikker rente" maj sep

Læs mere

ECB Månedsoversigt Marts 2009

ECB Månedsoversigt Marts 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. marts 2009 at nedsætte s officielle renter med yderligere 50 basispoint. Renten ved eurosystemets

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2016

Status på udvalgte nøgletal april 2016 Status på udvalgte nøgletal april 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu et fald i ledigheden i februar,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016 Status på udvalgte nøgletal oktober 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Ledigheden er nu steget svagt i to måneder i træk, men vi vurderer ikke, at det

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 34

KonjunkturNYT - uge 34 KonjunkturNYT - uge 8. august. august Danmark Højere beskæftigelse og lavere ledighed i. kvartal ifølge AKU Fortsat stigning i forbrugertilliden i august Fald i detailomsætningen i juli, men stigning i

Læs mere

Danske og internationale svar på den økonomiske krise Midtjyllands Avis, , 1. sektion, Side 7

Danske og internationale svar på den økonomiske krise Midtjyllands Avis, , 1. sektion, Side 7 Danske og internationale svar på den økonomiske krise Midtjyllands Avis, 13.12.2008, 1. sektion, Side 7 Af finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) Statsministeren mødes i disse dage med sine kollegaer

Læs mere

Højere beskæftigelse i byggeriet i 3. kvartal 2018

Højere beskæftigelse i byggeriet i 3. kvartal 2018 KonjunkturNyt uge 1.- 19. oktober 1 Højere beskæftigelse i byggeriet i 3. kvartal 1 + 1. personer 7 9 1 11 1 13 1 1 1 17 1 Danmark Højere beskæftigelse i byggeriet i 3. kvartal 1 Renter, oliepriser, valuta-

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 5

KonjunkturNYT - uge 5 KonjunkturNYT - uge. januar. februar Danmark Bruttoledigheden faldt i december Lille fald i priserne for enfamiliehuse i november Konjunkturbarometre: Bedring i industri, men svagere vurdering i detailhandel

Læs mere

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010 Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 21 Regeringen henviser til, at finanslovsstramningerne i 211 er afgørende for at fastholde tilliden til dansk økonomi, så renten holdes nede. Argumentet

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 9

KonjunkturNYT - uge 9 KonjunkturNYT - uge 9. februar 7. februar Danmark Fortsat fremgang i BNP i. kvartal Stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i december Betydelig stigning i konjunkturbarometret for detailhandlen, små udsving

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer.

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelse 9 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelsen for 9 indeholder et temakapitel om finanskrisen og faren for protektionistiske tiltag. Da kapitlet blev skrevet i foråret 9 og

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2016

Status på udvalgte nøgletal september 2016 Status på udvalgte nøgletal september 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Arbejdsmarkedet tog sig en puster i juli med et svagt fald i beskæftigelsen,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Nils Bernsteins tale ved Realkreditforeningens årsmøde, onsdag den 24. marts 2010

DANMARKS NATIONALBANK Nils Bernsteins tale ved Realkreditforeningens årsmøde, onsdag den 24. marts 2010 DANMARKS NATIONALBANK Nils Bernsteins tale ved Realkreditforeningens årsmøde, onsdag den 24. marts 2010 DET TALTE ORD GÆLDER Verdensøkonomien er i fremgang. Opsvinget er forsigtigt, og selv om nøgletallene

Læs mere

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2014. Temaer på de finansielle markeder

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2014. Temaer på de finansielle markeder Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder Årets sidste kvartal var kendetegnet ved kraftige fald i renteniveauet og i olieprisen. De kraftige rentefald betød, at obligationer generelt klarede

Læs mere

AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug

AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug Nr.: / Den. oktober 'HWSULYDWHIRUEUXJ±YLJWLJVWHY NVWIDNWRULGDQVN NRQRPL Udsigterne i dansk økonomi er trods halvandet år med relativ lav vækst ikke værst. En

Læs mere

ECB Månedsoversigt August 2009

ECB Månedsoversigt August 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 6. august at fastholde s officielle renter. De informationer og analyser, der er blevet offentliggjort

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 17

KonjunkturNYT - uge 17 KonjunkturNYT - uge 7 3. april 7. april Danmark Mindre fald i bruttoledigheden i marts Stigning i husholdningernes bilkøb i marts Stort fald i antal nyregistrerede erhvervskøretøjer i marts Konjunkturbarometrene

Læs mere

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins indlæg på Finansrådets årsmøde 2011

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins indlæg på Finansrådets årsmøde 2011 Nationalbankdirektør Nils Bernsteins indlæg på Finansrådets årsmøde 2011 DANMARKS NATIONALBANK DET TALTE ORD GÆLDER Tak for indbydelsen til at tale her i dag. Der er hen over efteråret sket en afdæmpning

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 182 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketinget Økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 24. juni 2013 Kvantitative lempelser

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 28. november 2011 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Udsigter for den globale økonomi Der vil fortsat være fokus på det skrøbelige euroområde, der nu er i recession. Vi venter negativ

Læs mere

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker arr@danskebank.dk +45 4512 8532 September 2016 Det kan være svært at få øje på væksten i Dansk BNP Kilde: Macrobond 1 Beskæftigelsen stiger

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2011

Markedskommentar Orientering Q1 2011 Markedskommentar Finansmarkederne har i første kvartal 2011 været noget u- stabile og uden klare tendenser. Udsigt til stigende inflation og renteforhøjelser gav kursfald på især statsobligationer. Men

Læs mere

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko Nyhedsbrev Kbh. 1.sep 2014 Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko August måned blev en særdeles god måned for både aktier og obligationer med afkast

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012 BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet 100 USA 95 90 85 80 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 Disposition 1. Den europæiske statsgældskrise

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 2. KVARTAL 215 NR. 2 NYT FRA NATIONALBANKEN STRAMMERE ØKONOMISK POLITIK SKAL HOLDE OPSVINGET PÅ SPORET Fremgangen i den private sektor er nu så stærk, at det er tid til at holde igen i den offentlige økonomi.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 4

KonjunkturNYT - uge 4 KonjunkturNYT - uge 9. januar. januar Danmark Stigning i forbrugertilliden i januar Stigning i detailsalget igennem Deflation i euroområdet, men ikke i Danmark i december Internationalt IMF: World Economic

Læs mere

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede.

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede. LEDER s styrelsesråd besluttede på mødet den 6. oktober 2005 at fastholde minimumsbudrenten på eurosystemets primære markedsoperationer på 2,0 pct. Renten på den marginale udlånsfacilitet og indlånsfaciliteten

Læs mere

Renteprognose august 2015

Renteprognose august 2015 .8.15 Renteprognose august 15 Konklusion: Vi forventer, at den danske og tyske 1-årige rente om et år ligger - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse Første rentestigning fra Nationalbanken

Læs mere

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN FINANSKRISER Gearing og nedgearing af økonomien BRIK landene (ex. Rusland) gik uden om Finanskrisen mens Vesten er i gang med en kraftig nedgearing ovenpå historisk

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

KonjunkturNYT uge 14

KonjunkturNYT uge 14 KonjunkturNYT uge 4 3.-7. april 7 Side af KonjunkturNyt Uge 4 7 Denne publikation er udarbejdet af Økonomi- og Indenrigsministeriet Kontoret for konjunktur Slotsholmsgade København K Telefon 78 Redaktionen

Læs mere

Økonomikongres for landmænd. Nationalbankdirektør Nils Bernstein

Økonomikongres for landmænd. Nationalbankdirektør Nils Bernstein Økonomikongres for landmænd Nationalbankdirektør Nils Bernstein Global konjunktur 4. kvt. 2007 = 100 2007 = 100 140 140 130 130 120 120 110 110 100 100 90 2007 2008 2009 2010 2011 Euroområdet USA Japan

Læs mere

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 1 Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 2 Dansk vækst har været i den tunge ende i EU BNP-niveau, 1995 = 100 BNP-niveau 2008 = 100 08-11-2012 3 Svag produktivitetsudvikling er en hovedforklaring

Læs mere

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt 2. kvartal Del 1 2013 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 1 3 2 KVARTALSOVERSIGT, 2. KVARTAL 2013 Det lille billede på forsiden viser Arne Jacobsens ur, "Banker's

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober 6. oktober Danmark Stigning i detailomsætningsindekset i september Fald i forbrugertilliden i oktober Fald i pengeinstitutternes udlån til erhverv i september Uændret ledighed

Læs mere