Typologi en kort introduktion Preben Grønkjær, magister i idéhistorie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Typologi en kort introduktion Preben Grønkjær, magister i idéhistorie"

Transkript

1 Typologi en kort introduktion Preben Grønkjær, magister i idéhistorie Indholdsfortegnelse Typologiens teoretiske grundlag... 2 Indstillingstyper... 6 Den ekstraverterede type... 7 Den introverterede type... 8 Funktionstyper... 9 Sansetypen... 9 Intuitionstypen Tænketypen Føletypen Livsstilstyper Vurderetypen Perciperetypen Typologiens udviklingsperspektiv Typologi+ v/preben Grønkjær Udviklingskonsulent og underviser Valdemarsgade Aarhus C Tlf.: Typologi-plus@mail.dk Hjemmeside:

2 2 Typologiens teoretiske grundlag Den typologiske teori og dertil hørende metoder, som jeg anvender i Typologi+, har sine rødder i en hypotese om menneskets bevidsthedsfunktioner, der er udviklet af den schweiziske psykiater C.G. Jung ( ). Han præsenterede den første gang i en samlet, systematisk fremstilling i bogen Psychologische Typen, der udkom i 1921 (engelsk oversættelse Psychological Types i 1923). Dele af den er oversat til dansk under titlerne Psykologiske typer i 1994 og Psykologisk typologi i Jungs typeteori er senere udmøntet til praktisk brug i forskelligt materiale, der bruges ved identificering af enkeltpersoners og gruppers typologiske profiler. I Danmark er Jungiansk Type Indeks (JTI) og Myers-Briggs Type Indikator (MBTI) de mest anvendte. Typologiens verdensomspændende udbredelse skyldes først og fremmest forfatterne til MBTI en, Katharine Cook Briggs ( ) og hendes datter, Isabel Briggs Myers ( ). Jeg har i mit eget arbejde valgt at tilbyde JTI frem for MBTI, da JTI en efter min mening er bedst i overensstemmelse med Jungs teori. Det centrale i typologien er en hypotese om, at mennesket i sin forståelse af verden benytter sig af fire basale bevidsthedsfunktioner: sansning, intuition, tænkning og følelse. 1 I MBTI og JTI s typebetegnelser, der består af fire bogstaver, er det andet bogstav enten S for sansning eller N for intuition. Det tredje bogstav i en MBTI- og JTI-kode er enten T for tænkning eller F for følelse. 2 De fire bevidsthedsfunktioner - sansning, intuition, tænkning og følelse - findes hver især i en ekstraverteret (udadrettet) og introverteret (indadrettet) variant. 3 Ekstraversion og introversion, som i Jungs teori betegner menneskers indstilling til omverdenen, kombinerer sig med de fire basale bevidsthedsfunktioner, hvilket giver i alt otte funktioner. 1 Jung betegner selv disse grundfunktioner med de tyske ord: Empfinden hhv. Empfindung, Intuieren hhv. Intuition, Denken og Fühlen hhv. Gefühl. De tilsvarende typer kalder han: Empfindungs-, Intuitions-, Denkog Fühltypen. I den engelske litteratur er Jungs begreber oversat med: sensation, intuition, thinking og feeling. 2 MBTI og JTI anvender i deres danske versioner formen følen i stedet for følelse. Man vil hermed forsøge at undgå de mange irrelevante associationer, som ordet følelse fremkalder. Jeg har valgt at bruge det danske ord følelse og så definere, hvad det betyder i den typologiske kontekst. 3 Jung taler om extravertierter og introvertierter (i den engelske oversættelse: extraverted og introverted). I den danske litteratur omkring MBTI og JTI anvendes overvejende de sproglige former ekstrovert og introvert. Jung mente selv, at man skulle undgå den sproglige form ekstrovert, fordi den ifølge ham er dårlig latin. I MBTI og JTI s typebetegnelser er det første bogstav E for ekstraversion eller I for introversion.

3 3 Ethvert menneske har disse otte bevidsthedsfunktioner og er i stand til at anvende dem i et eller andet omfang, men en af dem er som regel dominerende i ens mentale præferencer. Den kaldes hovedfunktionen. I MBTI og JTI betegnes den også som den dominante funktion. Erfaringsmæssigt understøttes hovedfunktionen af en sekundær funktion, en kompletteringseller hjælpefunktion. JTI kalder den støttefunktionen. I tegningen nedenfor er det en af de funktioner, der støder op til hovedfunktionen, der kan være hjælpefunktion. Tænkning Sansning Intuition Følelse Hvis tænkning er hovedfunktion kan sansning eller intuition være hjælpefunktion. Hvis følelse er hovedfunktion kan sansning eller intuition være hjælpefunktion. Hvis sansning er hovedfunktion kan tænkning eller følelse være hjælpefunktion Hvis intuition er hovedfunktion kan tænkning eller følelse være hjælpefunktion. Den funktion, der i tegningen står modsat hovedfunktionen, er den mindst foretrukne og hermed som regel den mindst udviklede funktion. Hvis eksempelvis tænkningen er hovedfunktion, vil følelsen være den mindst foretrukne funktion, den såkaldt inferiøre eller mindreværdige funktion, der i større eller mindre omfang er uudviklet, undertrykt eller fortrængt. Den dynamiske sammenhæng mellem hoved- og hjælpefunktion udgør et af de grundlæggende træk i ens typologiske profil. Hvis hovedfunktionen er ekstraverteret, er hjælpefunktionen erfaringsmæssigt introverteret og omvendt: hvis hovedfunktionen er introverteret, er hjælpefunktionen ekstraverteret. I typologien er der endnu en vigtig faktor: Ens livsstil kan ifølge Jung være præget af enten vurdering eller perception. Denne faktor har MBTI og JTI lagt særlig vægt på, når et menneskes typologiske profil skal identificeres. Livsstilen indikeres af det sidste bogstav i en MBTI- eller JTItypebetegnelse, nemlig J eller P J fra det engelske judging og P fra perception. MBTI og JTI oversætter percipere med opfatte og taler i overensstemmelse hermed om opfattelse og opfattefunktion. Jeg foretrækker at bibeholde begrebet perception fra den engelske litteratur, da det anvendes i anden dansk faglitteratur og efter min mening er den mest præcise betegnelse.

4 4 Når livsstilsfaktoren (J eller P) inddrages, fremkommer de 16 karakteristiske kombinationer af de typologiske funktioner typerne - som MBTI og JTI opererer med, og som jeg anvender i mit forfatterskab og konsulentarbejde på typologiområdet: ISTJ ISFJ INFJ INTJ ISTP ISFP INFP INTP ESTP ESFP ENFP ENTP ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ Hver af disse bogstavkombinationer udgør en dynamisk enhed, hvor samspillet mellem de enkelte funktioner indikerer et menneskes typologiske særpræg. Når man arbejder med typologien i praksis, må man altid være sig meget bevidst, at et menneskes personlighed på ingen måde kan forklares tilbundsgående ved hjælp af en sådan teori. Mange andre faktorer er vigtige i forståelsen af ens holdninger, oplevelsesmåde, adfærd, kommunikationsstil etc. Eksempelvis er det indlysende, at man må være opmærksom på uddannelsesniveau, faglig baggrund, livserfaringer, politisk holdning mm. Typologien er blot en indfaldsvinkel blandt andre. Men erfaringsmæssigt er den meget nyttig og værdfuld, når man ønsker at forstå forskelle mellem mennesker, så de kan accepteres og integreres i en helhedsforståelse. Dette er især vigtigt, hvis man er leder, underviser, konsulent, forælder eller på anden vis har indflydelse på andres læring og trivsel. Såvel Jungs oprindelige teori som MBTI og JTI er bygget op på iagttagelser af dikotomi, dvs. et modsætningsforhold, mellem ekstraversion og introversion, sansning og intuition, tænkning og følelse, vurdering og perception. Dette aspekt af teorien har givet anledning til en del misforståelser, fx at tænketyper ikke skulle have følelser, og at føletyper ikke skulle kunne tænke. Dette er på ingen måde tilfældet. Med "modsætning" tænkes der i typologien blot på, at de to poler (ekstraversion og introversion, sansning og intuition, tænkning og følelse, vurdering og perception) ikke kan dominere samtidigt. Man kan altså eksempelvis ikke i samme moment vurdere en sag ved hjælp af både tænkning og følelse, uden at der går kludder i processen. Tænkning og følelse kan derimod godt følge efter hinanden på en harmonisk måde, sådan at man først reflekterer tankemæssigt over en sag og dernæst følelsesmæssigt eller omvendt. I praksis går det dog ikke altid så let; ofte undertrykker den ene side i en polaritet den anden, men erfaringen siger også, at der over tid kan ske en udvikling, så de modsatte funktioner efterhånden kan supplere hinanden. Det optimale er

5 5 naturligvis, at man kan anvende den typologiske funktion, som den aktuelle situation eller opgave kræver af én. Når én af funktionerne mere permanent bliver dominerende i ens måde at forholde sig til tilværelsen på, taler Jung om, at man er en type. Som Jung ser det, forekommer der sjældent en decideret type, mens alle ifølge MBTI og JTI tilhører en af 16 karakteristiske typer. Begge opfattelser af begrebet type er nyttige og værdifulde. Man må blot være opmærksom på, at man ikke umiddelbart kan sammenligne udsagn fra Jung med MBTI- og JTI-resultater. Man kan således hverken verificere eller falsificere Jungs konkrete udtalelser om typer med statistiske data fra MBTI og JTI. Når Jung fx bemærker, at de forskellige typer ofte gifter sig med deres modsætning, så kan det ikke dokumenteres ud fra MBTI eller JTI simpelthen fordi Jung taler om, at ekstremer tiltrækkes af det modsatte for at skabe balance. Dette afdækkes ikke, når man beskæftiger sig med MBTI- og JTI-resultater, der også gælder mennesker, der ikke er ekstreme typer. En grundlæggende forudsætning i typologien er, at den bygger på ens egen selvforståelse. Andre mennesker eller en indikator kan ikke afgøre ens typologiske profil, idet den defineres som oplevelsen af egne præferencer: Hvad er det, jeg foretrækker? Det spørgsmål kan andre ikke svare på. Det kan naturligvis være meget nyttigt at lytte til andres opfattelse af én og at tage en indikator som JTI, men i sidste instans er typologien bundet til ens egen refleksion og selverkendelse. Man har ejerskabet til sin egen typologi! Alle, der kommer i berøring med typologien, vil på et eller andet tidspunkt spekulere over, hvorfor man har udviklet netop dette bestemte typologiske særpræg, der på nuværende tidspunkt karakteriserer én. Ud fra sine egne iagttagelser og overvejelser konkluderede Jung, at det primært må bero på en medfødt disposition, at man udvikler sig typologisk i en bestemt retning. Til støtte for denne hypotese nævnte han, at man allerede i den tidligste barndom kan se tendenser til en specifik typologisk udvikling, der tilsyneladende er uafhængig af forældrenes indflydelse. Ud fra Jungs tekster ser det ud, som om han især har iagttaget sådanne tidlige tendenser med hensyn til præferencen for ekstraversion eller introversion. Jung formodede, at det i hvert fald under normale omstændigheder er sådan, at den udslaggivende faktor ligger i en medfødt disposition til at udvikle en bestemt typologi. Han overvejede, om den i sidste instans har fysiologiske årsager, der unddrager sig vores erkendelse. I dag ville man nok tænke i retning af en genetisk disposition. Men generelt var Jung ikke så optaget af, hvorfor man er blevet den og den type, om det er medfødte eller miljømæssige påvirkninger, der ligger bag - han tog simpelthen til efterretning, at en person har netop denne typologi. Derimod rettede han sit fokus mod de aktuelle konsekvenser af

6 6 den typologiske udvikling for personens måde at fungere på. Og så lagde han meget stærkere vægt på menneskers fremtidige muligheder end på deres fortid. Det er personlig og social udvikling, der er den teoretiske og praktiske kerne i Jungs teorier, herunder typologien. Jung opregnede dog i en principiel overvejelse en række faktorer, der ligger til grund for ens typologiske indstilling: den medfødte disposition, opdragelsen, miljøindflydelser, livserfaringer, selvudviklede indsigter og overbevisninger, kollektive forestillinger osv. Han gjorde opmærksom på, at de kollektivt betingede indstillinger, såsom politiske og religiøse, er meget vigtige - i visse tilfælde endda de rent individuelle indstillinger overlegne. Når man vokser op, er man heldig, hvis ens forældre, pædagoger og lærere har sans for ens typologiske særpræg. Så får man lov til at anvende sin naturlige hovedfunktion på egne præmisser. Tilpasningen bliver optimal - man bruger det man har i sig i et dynamisk samspil med omgivelserne. Men hvis der mangler rummelighed i rammerne for ens udvikling, kan det tvinge én ind i en typologisk fejludvikling. Og selv om det ikke skulle lykkes for omgivelserne at fordreje ens naturlige indstilling fuldstændigt, fordi man har modstandskraft nok til at holde fast på sig selv, så går man ofte rundt med en oplevelse af at være "forkert", når man har været udsat for opdragelsesmæssige forsøg på forbedring. Resultatet bliver, at man må udvikle nogle overlevelsesstrategier, der måske nok i første omgang gør livet nogenlunde overkommeligt, men som før eller siden vil medføre lettere eller sværere psykiske forstyrrelser. For at råde bod på en sådan fejludvikling må man på et eller andet tidspunkt i sit liv forsøge at komme i kontakt med den indstilling og livsstil, der er i overensstemmelse med ens oprindelige disposition. Så selv om MBTI og JTI med rette fremhæver, at Jungs typologi tager udgangspunkt i det normale og sunde menneske, så kan den også lukke op til en drøftelse af unormale og usunde fænomener. Jung beskriver selv i Psykologiske typer de mest almindelige patologiske problemer for de enkelte typer. Sådanne patologiske dimensioner bliver ikke inddraget i min brug af typeteori og -metode. Indstillingstyper Jungs typeteori har som nævnt en dimension, der rækker ud over de fire bevidsthedsfunktioner, og som samtidig omfatter dem. Den opererer med, at der findes to basale bevidsthedsindstillinger: ekstraversion og introversion. Det drejer sig om to fundamentalt forskellige måder at forholde sig til objektet på, dvs. til den ydre verden generelt og mere konkret til den person, sag eller genstand,

7 7 man forholder sig til lige nu. Når den ene af de to indstillinger dominerer et menneskes interesse, talte Jung om en ekstraverteret eller introverteret type. De fleste mennesker er ikke ekstreme i den ene eller den anden retning - de er normale, mente Jung. Man har dog som regel en vis overvægt af ekstraversion eller introversion i sin indstilling til omverdenen. For at man kan få et klart billede af de to mekanismer, vil det følgende indeholde nogle markante beskrivelser, som inden for normalområdet vil være mere afdæmpede. Den ekstraverte type Hos den ekstraverte type følger bevidstheden primært en energibevægelse ud mod objektet. Det betyder, at ens opmærksomhed og interesse er fokuseret på ydre forhold. Man definerer derfor sig selv i relation til, hvad der sker i verden omkring én. De mennesker, som Jung karakteriserede som ekstraverte typer, vil man finde blandt dem, der har en MBTI- eller JTI-typekode, hvis første bogstav er et E. Som ekstravert tilpasser man sig ved at pejle efter omverdenens behov, ønsker og krav. Disse behov, ønsker og krav vil naturligvis være forskellige, alt efter hvilken kontekst man befinder sig i, fx hvilke jobfunktioner man udfører. Men det typiske træk ved én som ekstravert er, at man orienterer sig ud fra kollektivt gyldige normer, som altså i denne forstand er objektive. Ens personlige meninger vil primært være relateret til de opfattelser, der gælder inden for det fællesskab, man tilhører, fx den familie, organisation eller faglighed, man identificerer sig med. Det indebærer fx, at man følger de aktuelle modestrømninger inden for ens fagområde, så man er på forkant med udviklingen. Den ekstraverte persons tilpasning til familien, organisationen og den øvrige omverden er ikke nødvendigvis en underkastelse under de givne betingelser. Den kan også være en kritik, et oprør eller et reformforsøg - ud fra en forestilling om, hvad den aktuelle situation objektivt kræver. Ekstraversionen kan udvikle sig til en uheldig overlevelsesstrategi. I så fald anvendes den som et forsvar mod at mærke sig selv i yderste konsekvens et manisk forsvar (manic defence); man flygter her fra indre impulser, af hvad art de end måtte være vrede, sorg, smerte, ømhed osv. En travl karriere tilbyder mange muligheder for at udvikle ekstraversionen til en overlevelsesstrategi, der beskytter mod indre, ubehagelige impulser. Faren ved en sådan udvikling er, at man på længere sigt kan blive trukket så meget ind i de ydre begivenheder, at man taber sig selv i dem. Udbrændthed og stress kan være en følge af, at man ikke får sig selv med i det, man foretager sig. Så opstår der på et eller andet tidspunkt - om ikke før så i livsmidten (efter 35 års alderen) - forskellige psykiske og somatiske symptomer, der presser det ensidigt ekstraverte menneske til en vis grad af introversion for at få balance i det

8 8 personlige regnskab. Dog kan udbrændthed og stress hos en ekstraverteret type også skyldes manglende fællesskab med kolleger og medarbejdere en følelse af isolation, fordi man står alene med sine problemer og ikke kan få et ordentligt med- og modspil. Som ekstravert trives man nemlig bedst på arbejdspladser og andre steder, hvor der er en stadig, gensidig udveksling med organisationens andre aktører og interessenter. Den introverte type Når man er en introvert type, er ens primære opmærksomhed og interesse fokuseret ud fra et indre standpunkt; man ser den ydre virkelighed ud fra sin egen situation i den. Begrebet introversion beskriver mental energi, når den bevæger sig ind mod subjektet, der i Jungs psykologi ikke primært er Jeget, men Selvet. 4 Der er altså ikke tale om egoisme, men om at mærke sig selv i de relationer, man indgår i. De mennesker, som Jung karakteriserer som introverterede typer, vil man finde blandt dem, der har en MBTI- eller JTI-typekode, hvis første bogstav er et I. Introversion kan være en lige så velfungerende tilpasning til familiens, organisationens og den øvrige omverdens krav som ekstraversion. Det er den, når introversionen blot betyder, at man hele tiden sørger for at have sig selv med i det, man foretager sig. Men som introvert kan man i værste fald få problemer med at træffe beslutninger, fordi introversionen også kan indebære en vis reservation, skepsis eller tøven over for udefrakommende informationer. Ens partner, børn, kolleger, medarbejdere eller overordnede kan så få en tendens til at reagere med at lægge pres på én, hvilket kan bevirke, at man bliver endnu mere tilbageholdende en ond cirkel. En af de store farer er derfor, at introversionen udarter i en overlevelsesstrategi, der skal beskytte én mod den ubehagelige omverden, så man kan undgå at reagere på andres ønsker og krav. At introversion i ekstreme tilfælde kan indgå i en overlevelsesstrategi, er dog ikke et argument for, at introversion som sådan er abnorm et synspunkt, man faktisk kan komme ud for. Ligeledes er det jo heller ikke et argument mod ekstraversionen som en naturlig funktion, at den kan anvendes i et manisk forsvar eller en grænseoverskridende adfærd. Når introverte mennesker føler tryghed, kan deres ekstraverterede funktioner udfolde sig frit og spontant. Man oplever det fx, når en ellers stille og reserveret person til alles store overraskelse pludselig og med stor lidenskab træder i karakter og kommer med nogle markante udtalelser eller 4 For en nøjere beskrivelse af dette emne se fx Preben Grønkjær: Jungs analytiske psykologi. En introduktion. Ny udgave: Reitzels Forlag 2010.

9 9 træffer nogle afgørende beslutninger. Men det gælder også generelt, at introverte under de rette omstændigheder kan åbne sig for andre og bidrage til kreativitet og innovation. Når man derimod er utryg, agerer man mere tilbageholdende. I så fald kan man virke afvisende eller arrogant, selv om det ikke er tilfældet, fordi man sætter en distanceret facade op for at beskytte sig mod de input, der virker for påtrængende på én. Den nødvendige tryghed kan fx komme af, at man kender sine samarbejdspartnere og organisationens andre aktører og interessenter så godt, at man ved, hvor man har dem. En anden kilde til tryghed er ens viden og erfaring. Hvis man har en specialviden, kan man videregive den og agere ud fra den, uanset hvordan omgivelserne forholder sig. Som introvert har man brug for ro til at gøre sit arbejde grundigt og for at have sig selv med i det. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan det i sig selv være medvirkende årsag til stress og i værste fald til udbrændthed. Man yder sit bedste til fællesskabet, når man har mulighed for fordybelse og eftertanke, inden man kommer med sin respons. Funktionstyper Et vigtigt led i identificeringen af ens typologiske præferencer er at reflektere over, hvilken af de fire grundfunktioner der er ens hovedfunktion. I MBTI og JTI fremgår det af de fire bogstavers rækkefølge, om det er sansning, intuition, følelse eller tænkning, der er ens hovedfunktion, og om den er ekstraverteret eller introverteret. Da dette blot er en kort introduktion til typologien, ses der i de følgende beskrivelser af funktionstyperne bort fra, om de er ekstraverterede eller introverterede. Man kan finde en beskrivelse af disse forskelle bl.a. i C.G. Jung: Psykologiske typer, kapitel V, og i min egen bog Forståelse fremmer samtalen. Sansetypen Sansetypen er det menneske, der primært orienterer sig efter data, som de fem sanser formidler. Sansefunktionen er kortest muligt udtrykt den funktion, der registrerer, at noget findes, og hvad dette noget er. Sansetypen er i overensstemmelse med denne funktions dominans først og fremmest optaget af, hvordan ting er ikke hvordan de kunne være eller burde være. Ekstraverte sansetyper, i Jungs sprogbrug, skal i MBTI og JTI findes inden for typekoderne ESTP og ESFP, de introverte sansetyper inden for ISTJ og ISFJ.

10 10 Når man er en sansetype, er ens forhold til omverdenen præget af, at man forholder sig til facts - "ting, der er til at tage og føle på". Man vil helst holde sig til kendsgerninger og detaljer i disse, så hvis dataene bliver for generelle, abstrakte og hypotetiske, kan man blive usikker. Man foretrækker at være konkret og realistisk. Men koncentrationen om de håndgribelige facts, som er sansetypens store styrke, kan i værste fald udvikle sig til at blive en del af en overlevelsesstrategi. Man vil så bruge den til at holde tingenes bagvedliggende og overordnede betydninger på afstand. Dette kan medføre, at man mister overblikket over helheden, selv om man kender alle dens enkeltheder. Man kan komme til at leve så stærkt i nuet, at man ikke aner de eventuelle følger af sine handlinger. Sammenhænge og konsekvenser går måske først op for én, når det er for sent, og da kan der være sket skader, som man ikke længere kan rette op på. Som udpræget sansetype vil man være tilbøjelig til at tage tingenes tilstand til efterretning. Det kan være nyttigt, når man skal træffe beslutninger, at man ikke altid skal analysere, problematisere, se perspektiver osv. Men det kan udarte i en overlevelsesstrategi, hvor man krampagtigt forsøger at opretholde status quo, hvilket især i nutidens arbejdsliv kan være fatalt. Hvis sansefunktionen på denne måde inddrages som et element i en overlevelsesstrategi, og man dermed kommer ud af trit med rytmen i sin organisations samlede udviklingsforløb, risikerer man at hænge sig i petitesser og formaliteter og dermed hæmme flowet i omstillings- og forandringsprocesser. For personen selv yder en sådan hagen sig fast i detaljer beskyttelse mod angstvækkende intuitioner, følelser og tanker angstvækkende, fordi de sætter spørgsmålstegn ved den tryghed, der ligger i at vide, hvordan noget er. Når sansningen derimod er tilpasset til den aktuelle situation, kan man være med til at holde ideer og visioner fast i realiteternes verden. Sansetyper er på alle niveauer uundværlige i kreative og innovative processer, når ideer og visioner skal forankres i en konkret praksis. Intuitionstypen Intuitionstypen orienterer sig primært efter, hvilke muligheder der ligger i den situation, vedkommende befinder sig i. Intuitionsfunktionen er nemlig den bevidsthedsfunktion, der vejrer bagvedliggende sammenhænge, anderledes perspektiver og nye veje. Ekstraverte intuitionstyper, i Jungs sprogbrug, skal i MBTI og JTI findes inden for typekoderne ENTP og ENFP, de introverte intuitionstyper inden for INTJ og INFJ. Som intuitionstype orienterer man sig som udgangspunkt ved hjælp af anelser og fornemmelser. Man har generelt næse for, hvad situationen kræver af én, og så reagerer man ud fra det - enten

11 11 ved at følge flowet eller ved at gøre oprør. Allerede i skolen kunne man måske klare sig rimeligt godt med et minimum af indsats, fordi man let kunne se princippet i de fag, der interesserede én. Når denne måde at fungere på videreføres i voksenalderens arbejdsliv, kan man hurtigt se de overordnede sammenhænge og perspektiver i en sag. Intuitionen er således en nyttig funktion, især på vor tids arbejdsmarked, hvor man skal være omstillingsparat. Her skal alle uden tøven og med overbevisning i stemmen kunne sige: "Jeg ser ikke problemer og begrænsninger, kun muligheder!" - et glimrende motto for en udpræget intuitionstype. Men det er uheldigt, hvis man ikke vil se reelle begrænsninger og problemer. Så begynder det at ligne en uhensigtsmæssig overlevelsesstrategi, hvor man ser bort fra realiteterne og fortaber sig i visioner og ideer, der har meget lidt med virkeligheden at gøre. Når man derimod ser begrænsningerne ganske nøje, men fokuserer på muligheder, så fungerer intuitionen optimalt. Når intuitionen inddrages i en overlevelsesstrategi bliver denne fleksible indstilling brugt til at undgå involvering i konkrete opgaveløsninger. Man kan nemlig anvende intuitionen til at surfe rundt i alle mulige fantasier om, hvad man kunne gøre - i stedet for at gøre noget som helst. Man får aldrig gjort noget færdigt, for så skulle man jo konfrontere sig med realiteterne. Man bliver formodentlig ubehageligt til mode, hvis familien, kolleger, ledere eller medarbejdere forventer helt konkrete beslutninger, og hvis man er tvunget til at være meget koncentreret på situationen her og nu. Det irriterer fx én at skulle ned i alle mulige "kedsommelige" detaljer, så man skanner hele tiden situationen for at finde flugtmuligheder. Hvis intuitionen derimod bliver brugt nuanceret, kan man bidrage til kreativitet og innovation ved at se sammenhænge og finde stadig nye muligheder. Der er en god chance for, at intuitionstypen kan producere stribevis af nye ideer samt finde familiemedlemmer, kolleger eller medarbejdere, der kan forstå og implementere dem. Tænketypen Tænketypen er karakteriseret ved en analyserende tilgang til virkeligheden. Tænkningen er nemlig den funktion, der analyserer, hvad noget betyder og det gør den ud fra logiske overvejelser over, om det er sandt eller falsk. Tænketyper har denne funktionsmåde forrest i bevidsthedsfeltet, og når den har markant overvægt i forhold til de andre funktioner, præger den fundamentalt denne types relation til samarbejdspartnere og til verden i det hele taget. Ekstraverte tænketyper, i Jungs sprogbrug, skal i MBTI og JTI findes inden for typekoderne ESTJ og ENTJ, de introverte tænketyper inden for ISTP og INTP.

12 12 Som tænketype forholder man sig til sine arbejdsmæssige opgaver med udgangspunkt i nogle principper, som man finder fornuftige og i overensstemmelse med sandheden. Man vurderer, hvad man kan gå ind for, ud fra de ideer og begrebsapparater, man tilslutter sig, fordi de hænger logisk sammen. Når tænkefunktionen er veludviklet og anvendes afbalanceret i forhold til menneskelige hensyn, understøtter den en målrettet og konsekvent arbejdsindsats. Men tænkningen kan også anvendes som led i en overlevelsesstrategi med det formål at holde følelsesmæssig afstand til andre mennesker. I så fald beskytter den én bl.a. mod at blive afhængig af andre - selv nogen man i sagens natur burde have en nær relation til. De principper, man går ind for, bliver i værste fald et magtmiddel; ens kolleger eller medarbejdere (og ofte også ens familie) må så underkaste sig dem - for deres eget bedste! I yderste konsekvens udvikler man sig til at være en kværulant, der forsøger at presse sig selv og andre ind i et skema. Principperne bliver tyranniske, og man selv bliver en tyrannisk principrytter. En sådan overlevelsesstrategi vil fremprovokere enten oprør eller underkastelse hos de mennesker, den går ud over. Hvad enten det drejer sig om den ene eller den anden reaktion, betyder det, at man efterhånden bliver følelsesmæssigt isoleret. Hvis man ikke på et tidspunkt får brudt dette mønster, er der stor risiko for, at familien, medarbejdere, kolleger, chefer og organisationens interessenter kommer til at opleve én som bedrevidende og afstumpet, så man i stedet for den efterstræbte anerkendelse eller beundring bliver mødt med foragt eller frygt. I en sund tilpasningsstrategi, derimod, er tænkningen så fleksibel og rummelig, at ens indsats er præget af en værdifuld nøgternhed og saglighed. Og hvis man er i besiddelse af de rette evner, kan man være med til at skabe vigtige forandringer i familien, i organisationen og i andre sociale sammenhænge. Ens principper og logiske analyser kan anvendes kreativt, innovativt og reformerende, så man kan være med til at opbygge nye strukturer og forbedre eksisterende. Føletypen Føletypens forhold til verden er primært bestemt af det værdigrundlag, som vedkommende træffer sine beslutninger ud fra. Følelsen er nemlig den mentale funktion, der vurderer personer, sager og situationer ud fra deres værdi. Hos føletyper er denne funktion dominerende, når de skal træffe beslutninger. Deres beslutningsgrundlag er ofte forankret i en følelse af, om noget er behageligt eller ubehageligt, acceptabelt eller uacceptabelt, godt eller ondt. Ekstraverte føletyper, i Jungs sprogbrug, skal i MBTI og JTI findes inden for typekoderne ESFJ og ENFJ, de introverte føletyper inden for ISFP og INFP. Når man er en føletype, er ens holdninger præget af værdibaserede vurderinger og de er rationelle.

13 13 For en del mennesker er det overraskende, at Jung kalder føletyper for rationelle. Især tænketyper kan finde på at kalde føletyper irrationelle, men det skyldes blot, at følelsens rationalitet er anderledes end tænkningens. Når man løser sine opgaver med udgangspunkt i en præference for at bruge følefunktionen, er det lyst- og ulystfølelser, der præger ens beslutninger, dvs. man går efter det, der skaber en god stemning, og undgår det, der skaber en dårlig stemning. En sådan adfærd er helt igennem rationel. Det er særdeles fornuftigt, at man har det godt med hinanden. I erhvervslivet er man efterhånden blevet klar over, at det giver positive udsalg på de forskellige bundlinjer. I litteraturen om typologi møder man af og til nogle misforståelser vedrørende føletypers tilpasningsstrategi: de er varme og følsomme, de er meget charmerende, de er bløde og hensynsfulde etc. Føletyper kan selvfølgelig være alt dette, men ikke nødvendigvis. Fx kan føletyper ofte virke kølige, viljestærke eller direkte dominerende, fordi de har en stor grad af kontrol over deres følelsesmæssige reaktioner. Men føletyper har uden tvivl en typologisk fordel mht. at udvikle en adfærd, man generelt sætter stor pris på i vores kultur - indfølende, hensynsfuld, venlig etc. Denne adfærd anvendes for at skabe og opretholde en god stemning, der er meget vigtig for ens trivsel, når man er en føletype - og for alle andre typer i øvrigt, men de er af og til ikke opmærksom på, hvor betydningsfuldt det er med behagelige relationer. Men man kan også bruge følefunktionen som led i en overlevelsesstrategi, og så bliver det farligt for én på længere sigt. Man kan nemlig bruge følefunktionen så stærkt, at man mister kontrollen over den. Det kan udvikle sig til hensynsbetændelse, hvor man kan ende med at brænde ud i sine forsøg på at stille familien, kolleger, medarbejdere og overordnede tilfreds og holde konflikter nede. Hvor følelsen som tilpasningsstrategi skaber harmoni, vil den som overlevelsesstrategi kræve harmoni; alle skal være positive. Det kan gå så vidt, at man ved, hvad de rette følelser er - også for andre, så man forsøger at manipulere dem til at reagere på nogle bestemte måder. Hvis man bruger en sådan overlevelsesstrategi, risikerer man at være eller virke for positiv, for sød eller for omsorgsfuld eller det modsatte: for normativ og for dogmatisk på visse punkter. Det ikke alene udmatter én selv, men det gør også andre irriteret på én, så man ender med at opnå det stik modsatte af det tilsigtede. Følefunktionen i en overlevelsesstrategi skal også beskytte én mod kritiske tanker, der hvis de blev tænkt til ende kunne medføre ubehagelige konklusioner og konsekvenser for ens relationer til andre. Når følefunktionen derimod er velafbalanceret i forhold til de andre typologiske funktioner, kan man som føletype være et kreativt omdrejningspunkt for samarbejdet i ens organisation, fordi man kan få medarbejdere, kolleger, overordnede, interessenter etc. til at føle sig godt tilpas. Omgivelsernes positive reaktioner på én virker så tilbage på én selv som et livsvigtigt energitilskud.

14 14 Livsstilstyper I typologien er sansning og intuition sat op som modsætninger. Det samme er tænkning og følelse. Men på trods af de indlysende modsætninger er der nogle træk, der kendetegner såvel sansning som intuition, og såvel tænkning som følelse. Jung karakteriserede ligheden mellem sansning og intuition ved at benævne dem "irrationelle" og "perciperende"; ligheden mellem tænkning og følelse betegnede han med ordene "rationelle" og "vurderende". De irrationelle funktioner, sansning og intuition, kaldes perciperende, fordi det er ved hjælp af dem, man iagttager og indsamler data (uden at vurdere dem). De rationelle funktioner, tænkning og følelse, kaldes vurderende, fordi de evaluerer data ud fra nogle målestokke, man har på forhånd. Der findes mennesker, der er markant kendetegnet ved, at de er irrationelle og perciperende, og andre, der er lige så markant kendetegnet ved, at de er rationelle og vurderende. Jung sagde, at denne forskel på de to typer af mennesker bl.a. viser sig som en forskel i livsførelse. Myers-Briggs Type Indikator og Jungiansk Type Indeks fokuserer på vurdering over for perception som attituder, der præger ens livsstil generelt, og opererer derfor med to forskellige livsstilstyper, vurderende og perciperende. I MBTI og JTI's danske versioner har man oversat "perciperende" med "opfattende", hvor jeg foretrækker at bibeholde fremmedordet. I MBTI og JTI vil de vurderende typer findes blandt dem, der har et J - hentet i det engelske ord judging (vurdering) - som sidste bogstav i typekoden; de perciperende blandt dem med et P for perception som sidste bogstav. Vurderetypen Vurderetypens måde at strukturere sin adfærd på kan være så markant, at det er et dominerende træk i hans eller hendes hele livsstil. Det er en livsstil, der er kendetegnet ved en præference for planlægning, ordensstrukturer og rammer. En vurderetype har fokus på formål og resultater. En markant vurderefunktion kan være nyttig i løsningen af ens arbejdsopgaver: man har en holdning til tingene; man har en klar opfattelse af, om man vil være med til det og det eller ej. Man lægger vægt på at nå frem til klare beslutninger og at holde aftaler, hvilket er meget værdifuldt i forhold til mange arbejdsmæssige opgaver. Men vurderefunktionen kan blive overforbrugt, fordi den skal sikre ens mentale overlevelse. Selv i tilfælde hvor et menneske måske er disponeret til at være en perciperetype, kan vedkommende have udviklet en stærk vurderefunktion for at holde sammen på sig selv. En sådan overlevelsesstrategi kan fx være et produkt af en dårligt fungerende familie i barndommen, hvor man alt for tidligt fik forceret en vurderefunktion frem, for overhovedet at have en fornemmelse af

15 15 hvad der var op og ned i verden. Man var nødsaget til at finde sin egen strukturering af virkeligheden ved hjælp af klart og entydigt formulerede meninger og holdninger. Det er dog problematisk, hvis man som voksen overfører en sådan vurderende overlevelsesstrategi til sit arbejds- og privatliv. Hensigten er i så fald, at man vil beskytte sig mod uoverskuelige og dermed angstprovokerende situationer, der kan opleves som tab af kontrol. Man bliver i så fald alt for styrende, insisterende og rethaverisk i forhold til sine familiemedlemmer, kolleger, medarbejdere og andre samarbejdspartnere, hvilket kan give anledning til mange unødige konflikter. Disse kan bl.a. opstå, fordi man virker firkantet eller hård på andre, når man udtaler markante meninger og holder krampagtigt fast på sine beslutninger. I nogle situationer holder man så fast, at man ligefrem virker aggressiv, selv om det egentlig ikke er tilfældet. Når vurderingen derimod er normal og afbalanceret, kan den være et meget værdifuldt bidrag, når man skal træffe vigtige beslutninger, tage konsekvenser og nå resultater. Perciperetypen Perciperetypens livsstil er markant anderledes end vurderetypens, der er beskrevet ovenfor. Den perciperende stil er præget af, at man har fokus på selve den proces, man befinder sig i. Man er optaget af oplevelser i den aktuelle situation og er tilbøjelig til blot at tage andres opfattelser til efterretning uden umiddelbart at overveje sin egen holdning til dem. Perceptionsmekanismen kan være effektiv i ens arbejdsindsats. Det kan den, fordi man som perciperetype er fleksibel og åben over for nye input. Man tager ting, som de kommer, og træffer beslutninger hen ad vejen, når de bliver påtrængende nødvendige. Dog kan man - selv hvis man egentlig er disponeret til at være en vurderetype - udvikle perceptionen som en overlevelsesstrategi. Det kan fx række tilbage til barndommen, hvor man ville undgå konflikter med en dominerende far, mor, søster eller bror; man lærte at glide af på mulige konflikter og undlod at komme med sin egen vurdering af sagen. En sådan strategi kan man have taget med op i sit voksenliv, hvor den nu beskytter én mod at træffe endegyldige beslutninger, så man i givet fald kan give andre skylden for beslutninger, der viser sig at være ugunstige. Hvis man udfolder en sådan overlevelsesstrategi i sit voksne familie- eller arbejdsliv, risikerer man at blive domineret af omgivelsernes krav og ønsker, fordi man ikke kan få fat i sin egen holdning til tingene og derfor selvfølgelig heller ikke kan melde den klart ud. Det kan føre til en ophobning af frustrationer, fordi man føler sig drevet rundt i manegen af de andre. Når man derimod anvender perceptionen på en velafbalanceret måde, kan man bidrage med åbenhed og fleksibilitet, man lytter og er tolerant over for familien, kolleger, medarbejdere og andres synspunkter alt sammen noget, der er hårdt brug for, når mennesker skal være sammen på en kreativ og innovativ måde.

16 16 Typologiens udviklingsperspektiv Når der skal ske ændringer i ens liv, fx fordi man er kørt fast i eller brændt ud i en funktion, der er blevet overforbrugt eller misbrugt i en overlevelsesstrategi, så ligger det potentielt nye brændstof i de hidtil uudviklede funktioner. Hvis de bliver opdyrket og inddraget i ens mentale og adfærdsmæssige repertoire, kan der komme ny kreativitet og energi ind i ens liv. I første omgang kan det umiddelbart være ubehageligt at blive konfronteret med sine uudviklede funktioner, idet man nemt kommer til at føle sig både usikker og forkert, når man skal til at trække på dem. Ikke desto mindre er det her, det helt store udviklingspotentiale ligger, hvis man er i stand til at integrere det. Når man begynder at opdyrke de uudviklede funktioner, må man respektere, at de er langsomme, hvis de efterhånden skal blive i stand til at yde positive bidrag til ens videre udvikling. Men som regel kan man ikke holde denne langsomhed ud, så man forsøger at få kontrol over dem med hovedfunktionen eller en veludviklet hjælpefunktion. Eksempelvis vil man som tænketype prøve at analysere sig frem til, hvad man skal føle. Man er således tilbøjelig til at speede brugen af en uudviklet funktion op, men på den måde hindrer man den i at udvikle sig på dens egne præmisser. En uudviklet funktion er langsom - og den skal bruges langsomt, hvis den skal have en chance for at blive integreret på sine egne præmisser. Når man eksempelvis som tænketype prøver at være i kontakt med sine følelser eller som føletype vil gøre rede for sine tanker, må man udholde, at situationen er akavet og måske ligefrem pinlig. Det samme er tilfældet, når man som intuitionstype forsøger at få rede på konkrete detaljer og som sansetype at være visionær. Man har her brug for, at man selv og ens medmennesker har tålmodighed med én. Det er ofte sådan, at når man forsøger at udtrykke nogle vigtige indsigter fra en uudviklet funktion, så bliver man ikke hørt, eller man bliver mødt med irritation. Måske forklarer ens modpart, hvad man forsøger at udtrykke, eller vedkommende opdager slet ikke, at man er i kontakt med noget vigtigt, fordi det for ham eller hende er en selvfølgelighed eller en banalitet. Her gælder det om ikke at give op, men forsøge igen at få sit budskab igennem. Integrationen af de uudviklede funktioner forudsætter iflg. Jung, at man har fantasi. Det er fantasien, der kan få alle funktioner til at hænge sammen i en helhed. Jung siger, at fantasien er lige så meget følelse som tanke, den er lige så intuitiv som den er sansende. Fantasien er for Jung en kreativ funktion, der også bygger bro mellem ekstraversion og introversion. En fantasiforladt person er dømt til at mislykkes, fordi han eller hun ikke kan se ud over sit eget perspektiv og integrere andres med det.

17 17 Endelig må man nævne humor som en betingelse for at arbejde med de uudviklede funktioner og med personlig udvikling i det hele taget. Hvis man ikke har humor, er det simpelthen ikke muligt at konfrontere sig med sine egne primitive sider på en konstruktiv måde. Det er nemlig så ubehageligt at udforske de uudviklede funktioner, der har ført én ud i pinlige og ydmygende episoder, at man kun kan holde det ud med humor. Jung tilslutter sig den opfattelse, som Schopenhauer har formuleret, at humoren er den ægte "guddommelige" egenskab ved mennesket, der alene sætter det i stand til at bevare sin sjæl i en tilstand af frihed. Humor er altid en kærkommen egenskab hos en partner, kollega, leder og medarbejder. Men humor forveksles desværre ofte med ironi, og ironi er aldrig velkommen hos dem, den går ud over. Ironi bruges nemlig til at skabe afstand, mens humor skaber sammenhold, fordi den indbefatter både den anden og én selv.

Introduktion til typologi

Introduktion til typologi Introduktion til typologi Preben Grønkjær Den typologi, som Region Syddanmarks Ledelsesakademi anvender, er oprindelig udviklet af den schweiziske psykiater C.G. Jung (1875-1961). Han præsenterede den

Læs mere

Typologi i tilpasnings- og overlevelsesstrategier

Typologi i tilpasnings- og overlevelsesstrategier Preben Grønkjær Magister i idéhistorie Specialkonsulent i ledelse, Region Syddanmarks Ledelsesakademi Typologi i tilpasnings- og overlevelsesstrategier Artikel offentliggjort i Erhvervspsykologi, nr. 2,

Læs mere

Introduktion til Jungs Typologi

Introduktion til Jungs Typologi Projektledelse Modul 2 Kend dig selv som projektleder 1 Introduktion til Jungs Typologi v/specialkonsulenter i ledelse, Gitte Karlsen og Anne Hundtofte Region Syddanmarks Ledelsesakademi Typologiens historie

Læs mere

MBTI Re:Search Huddle

MBTI Re:Search Huddle MBTI Re:Search Huddle Kaldet Ikke kun en røst fra himlen Dine gaver Din personlige stil Dit kald og tjeneste Din passion Dine historier Formål At forstå din personlighed og hvordan den indvirker på dit

Læs mere

Roller i samarbejdet. DLBR Rådgiveruddannelsen Efterår 2008

Roller i samarbejdet. DLBR Rådgiveruddannelsen Efterår 2008 Roller i samarbejdet DLBR Rådgiveruddannelsen Efterår 2008 Lidt om giraffen Organisationsantropolog med speciale i organisationsudvikling og kommunikation (Aarhus Universitet) Uddannelsesleder, projektleder

Læs mere

Typer og stress en kort introduktion

Typer og stress en kort introduktion Typer og stress en kort introduktion Hvordan reagerer forskellige mennesketyper på forandringer? Af Preben Grønkjær Stress er uundgåelig især i disse tider med stadige forandringer i arbejdsvilkårene.

Læs mere

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN Introduktion til TYPE og TEAMS DANSK UDGAVE ELIZABETH HIRSH KATHERINE W. HIRSH SANDRA KREBS HIRSH Introduktion Formålet med Introduktion til Type og Teams er at hjælpe dig

Læs mere

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M Kummerow Europæisk Udgave Rapport udarbejdet for Alberte SAMPLE 13 marts 2012 CPP, Inc 800-624-1765 wwwcppcom Introduktion Myers

Læs mere

MBTI 4 dimensioner. Hvad foretrækker du at rette din opmærksomhed mod? Ekstrovert Introvert. Hvordan får du information og finder ud af ting?

MBTI 4 dimensioner. Hvad foretrækker du at rette din opmærksomhed mod? Ekstrovert Introvert. Hvordan får du information og finder ud af ting? MBTI 4 dimensioner Hvad foretrækker du at rette din opmærksomhed mod? Ekstrovert Introvert Hvordan får du information og finder ud af ting? Sansning Intuition Hvordan træffer du afgørelser eller beslutter

Læs mere

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M. Kummerow Europæisk Udgave Rapport til VERIFIED ISTJ 14. november 2014 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.com Myers-Briggs Type Indicator Copyright 2006 af Peter

Læs mere

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE ORGANISATIONER TREDJE UDGAVE DANSK UDGAVE S ANDRA KREBS HIRSH JEAN M.

INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN. Introduktion til TYPE ORGANISATIONER TREDJE UDGAVE DANSK UDGAVE S ANDRA KREBS HIRSH JEAN M. INTRODUKTION TIL TYPE SERIEN Introduktion til TYPE i ORGANISATIONER TREDJE UDGAVE DANSK UDGAVE S ANDRA KREBS HIRSH JEAN M. K UMMEROW Hvad er MBTI? Dette hæfte er skrevet for at hjælpe dig med at forstå

Læs mere

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er mere fintfølende og

Læs mere

SAMPLE. Før du begynder at undersøge MBTIpræferencerne, Dit mål med at anvende MBTI-værktøjet

SAMPLE. Før du begynder at undersøge MBTIpræferencerne, Dit mål med at anvende MBTI-værktøjet Dit mål med at anvende MBTI-værktøjet Før du begynder at undersøge MBTIpræferencerne, vil det nok være en god idé at overveje de områder af dit liv, hvor du vil anvende dit kendskab til MBTI-rammen. Hvis

Læs mere

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M Kummerow Europæisk Udgave Rapport udarbejdet for Simon Sample 5 maj 2006 OPP, LTD +44 (0) 1865 404500 wwwoppeucom Introduktion

Læs mere

Københavns Universitet: Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Skov og Landskab

Københavns Universitet: Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Skov og Landskab Jungstypeteorisområdgivningsværktøj Kundeoptimeretrådgivning Specialeiforbindelsemedforstkandidatstudiet Udarbejdetaf:RuneBøgeskovTørnkvistNielsenSBK 07016 Dato: 31.August2009 Vejleder: ToveEnggrobBoon

Læs mere

Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP? Executive Search Professional Recruitment Talent & Leadership Advisory Worldwide

Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP? Executive Search Professional Recruitment Talent & Leadership Advisory Worldwide Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP? Executive Search Professional Recruitment Talent & Leadership Advisory Worldwide Kolding, marts 2019 It s All About People Executive Search Professional

Læs mere

Jungs typologi, JTI/MBTI

Jungs typologi, JTI/MBTI Jungs typologi, JTI/MBTI Det menneskelige styresystem JTI/MBTI JTI/MBTI er udviklet på baggrund af Jungs typologi og består af 16 grundlæggende psykologiske typer. Udgangspunktet for beskrivelsen af de

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M Kummerow Europæisk Udgave Rapport udarbejdet for Rita Hayworth 27 juni 2007 CPP, Inc 800-624-1765 wwwcppcom Introduktion Myers

Læs mere

Det personlige lederskab i et typologisk perspektiv

Det personlige lederskab i et typologisk perspektiv Det personlige lederskab i et typologisk perspektiv Preben Grønkjær, specialkonsulent i ledelse, magister i idéhistorie Region Syddanmarks Ledelsesakademi, oktober 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund for

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

INTRODUKTION TIL TYPE SERIE. Introduktion til TYPE SJETTE UDGAVE DANSK UDGAVE ISABEL BRIGGS MYERS

INTRODUKTION TIL TYPE SERIE. Introduktion til TYPE SJETTE UDGAVE DANSK UDGAVE ISABEL BRIGGS MYERS INTRODUKTION TIL TYPE SERIE Introduktion til TYPE SJETTE UDGAVE DANSK UDGAVE ISABEL BRIGGS MYERS Introduktion Isabel Briggs skrev Introduktion til Type til brug for respondenter, efter at de havde modtaget

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport

Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport Teamrapport Udviklet af Allen L. Hammer Europæisk udgave Team (Eksempel) 250211 Rapport til ERIK EKSEMPEL 25. februar 2011 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.eu.com Myers-Briggs Type Indikator Teamrapport

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Håndtering af forandringer og nedskæringer

Håndtering af forandringer og nedskæringer Håndtering af forandringer og nedskæringer SL Kreds Midt-Vest 14. November 2011 Præsentation Gitten Hammerberg Uddannet ergoterapeut Master i Organisationspsykologi, MPO 2003 Næstformand og landsformand

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Præsentation Den røde tråd Kernen i mit arbejde Dynamiske samspilsprocesser Relationer Integritet procesbevidsthed

Læs mere

Det uløste læringsbehov

Det uløste læringsbehov Læringsrummet et behov og en nødvendighed Hvordan kan ledere og medarbejdere i en myndighedsafdeling udvikle et læringsmiljø hvor det er muligt for medarbejderne at skabe den nødvendige arbejdsrelaterede

Læs mere

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer

Myers-Briggs Type Indicator Tolkningsrapport for organisationer Udviklet af Sandra Krebs Hirsh og Jean M. Kummerow Europæisk Udgave Rapport til JOHN SMITH 3. marts 2016 OPP Ltd +44 (0)845 603 9958 www.opp.com Myers-Briggs Type Indicator Copyright 2006 af Peter B. Myers

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

Samarbejdsprofilen. udslag på seks personfaktorer, der viser relevante sider af fokuspersonens samarbejdsadfærd.

Samarbejdsprofilen. udslag på seks personfaktorer, der viser relevante sider af fokuspersonens samarbejdsadfærd. en PeopleTools samarbejdsprofilen Samarbejdsprofilen er et profilværktøj, der understøtter en gruppe i at opnå fælles resultater samt øger synergien ved at være et hold. Formålet med Samarbejdsprofilen

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

SAMMENLIGNINGS- RAPPORT

SAMMENLIGNINGS- RAPPORT SAMMENLIGNINGS- RAPPORT PROFIL TIL HANDLING Til Hansen, som samarbejder med Jensen 16.02.2017 Denne rapport er udleveret af: Your Company 123 Main Street Smithtown, MN 54321 www.yourcompany.com VELKOMMEN

Læs mere

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom Pårørende Livet tæt på psykisk sygdom Livet som pårørende Det er afgørende, hvordan du som pårørende støtter op om den syge og tager del i det svære forløb, det er, at komme ud af svær krise eller psykisk

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

Læring og kompetenceudvikling i palliation

Læring og kompetenceudvikling i palliation Læring og kompetenceudvikling i palliation 20. April 2010 Helle Schimmell lektor cand teol ph.d. Fredens: Hvordan kan vi lettet fremme læring og kompetenceudvikling? Ved gensidigt at anerkende vores egen

Læs mere

Mere om at give og modtage feedback

Mere om at give og modtage feedback Mere om at give og modtage feedback Der synes bred enighed om principperne for god feedback. Jeg har i 2006 formuleret en række principper her: http://www.lederweb.dk/personale/coaching/artikel/79522/at

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE EFFEKTIV KOMMUNIKATION TIL AT OPNÅ DINE MÅL For at opnå de resultater du drømmer om, kræver det at du har et stærkt mindset, og

Læs mere

ADFÆRDSPROFILEN. AARHUS UNIVERSITET AU Center for Entreprenørskab og Innovation

ADFÆRDSPROFILEN. AARHUS UNIVERSITET AU Center for Entreprenørskab og Innovation ADFÆRDSPROFILEN AARHUS UNIVERSITET AU Center for Entreprenørskab og Innovation www.studentervaeksthus.au.dk DAGENS PROGRAM Velkommen Dine egne ord & succeshistorier Teorien bag Adfærdsprofilen De 4 præferencer

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

Jeg valgte ikke det gjorde min krop.

Jeg valgte ikke det gjorde min krop. Jeg valgte ikke det gjorde min krop. Steen Lykke Tænke handle - modus Vi har lært at tænke os ud af sindsstemninger ved at regne ud hvad der er galt og hvorfor, og laver sammenligninger med tidligere eller

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Søren Hertz, Gitte Haag, Flemming Sell 2003 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme. Adoption og Samfund 1 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Når adoptivfamilien har problemer og behøver

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

Kommunikation dialog og svære samtaler

Kommunikation dialog og svære samtaler Kommunikation dialog og svære samtaler Den ægte dialog Perspektivet forgrunden og baggrunden Vi oplever og erfarer altid i et givent perspektiv Noget kommer i forgrunden noget træder i baggrunden Vi kan

Læs mere

Cutting - Det som ligger bag Handleguide

Cutting - Det som ligger bag Handleguide Cutting - Det som ligger bag Handleguide Teenagehjernen Teenageperioden er den periode, hvor hjernen fortsat vokser stærkt, og hvor de følelsesstyrede hjerneområder har mest at skulle have sagt. Balancen

Læs mere

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN Opstillingsmetoden er et unikt redskab, der er blevet integreret i Nordahl Coaching ApS til mønsterbrud for unge og voksne dels ved individuelle

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Formålet med trivselsskemaet er, at det skal være en hjælp til systematisk at italesætte det anede, som der så kan sættes flere og flere ord på efterhånden,

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Individuel læringsstil hvorfor nu det?

Individuel læringsstil hvorfor nu det? Individuel læringsstil hvorfor nu det? Anette Kolmos og Lise Busk Kofoed MBTI en har haft stor betydning for mig i projektforløbet. Det er således, at 5 af de personer, der er i gruppen ligger samlet fordelt

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Hogan Assessment Systems Inc.

EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Hogan Assessment Systems Inc. EQ EVNEN EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Rapport for John Doe ID UH555936 Dato 06 Juli 2016 2013 Hogan Assessment Systems Inc. Introduktion Hogan EQ vurderer

Læs mere

Udforskning af ledelsesrummet

Udforskning af ledelsesrummet Ledelsesrum Form eller Fantasi Mette Yde Adjunkt i Ledelse, UCC MBA, MindAction.. Optaget af ledelsespraksis og læring Institut for Ledelse & Innovation - IFLI Udforskning af ledelsesrummet Vi udforsker

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 De Syv Stråler - den nye tidsalders psykologi 7:8 Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 De Syv Stråler den nye tidsalders psykologi 7:8 Af Erik Ansvang Strålerne og mennesket Alt er energi. Mennesket er

Læs mere

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P M A N A G E TEKNIKKER TIL LEDELSE. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P M A N A G E TEKNIKKER TIL LEDELSE. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P M A N A G E TEKNIKKER TIL LEDELSE Rapport for: Jane Doe ID: HA154779 Dato: 01 August 2012 2 0 0 9 v e d H o g a n A s s e s s m e n t S y s t e

Læs mere

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet Jeg bruger personlighedstype-systemet Enneagrammet 2 som kilde til selvindsigt. Da jeg først hørte om dette personlighedstypesystem, tænkte jeg, at det ikke interesserede mig. Allerede på universitetet

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Reservatet ledelse og erkendelse Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Erik Staunstrup Christian Klinge Budgetforhandlingerne Du er på vej til din afdeling for at orientere om resultatet. Du gennemgår

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om

Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om INDLEDNING Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om selvværd med håb om, at så mange som muligt kan få indblik i selvværdets grundlæggende betydning for vores velbefindende og for at give nogle

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Ledertyper i almen praksis

Ledertyper i almen praksis Ledertyper i almen praksis Artikel offentliggjort i en forkortet version i Særtryk fra Månedsskrift for almen praksis: Ledelse og organisation i almen praksis II, 2013. Preben Grønkjær Indholdsfortegnelse

Læs mere

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. ... vi er hinandens verden og hinandens skæbne. K.E. Løgstrup HuskMitNavn 2010 Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup! Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. Tag dit barn i hånden

Læs mere

UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14

UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14 UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14 9.00-9.15 Hvad har jeg gjort anderledes siden sidst? 9.15-10.00 Iltningsretning og PUMA 10.00-10.15 Pause 10.15-11.30 KRAP 11.30-12.00 Frokost 12.00-13.00

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Martin Gilmore, som samarbejder med Peterson 24.08.2017 Denne rapport er udleveret af: Rene Husum Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge

Læs mere

Kreativiteten findes i nuet

Kreativiteten findes i nuet Kreativiteten findes i nuet Af Marianne Nygaard, Cand.mag. i kommunikation og psykologi Kreativitet kan læres, og kreativitet gror og blomstrer i de rette omgivelser og under den rette ledelse. Hvad er

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN?

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? I Danmark kan man på 6 af landets offentlige sygehuse få foretaget indirekte prænatale gentests. Dette er eksempelvis muligt,

Læs mere

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 06.06.2017 Denne rapport er udleveret af: DISCnordic Telegade 1 2630 Taastrup 3131 1616 kontakt@discnordic.dk Introduktion Et velfungerende

Læs mere

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for begrænsninger Skolen Sputnik Blev igangsat i 1998 af Indre Nørrebro

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

KONSTRUKTIV KONFLIKTKULTUR

KONSTRUKTIV KONFLIKTKULTUR KristianKreiner 24.april2010 KONSTRUKTIVKONFLIKTKULTUR Hvordanmanfårnogetkonstruktivtudafsinekonflikter. Center for ledelse i byggeriet (CLiBYG) har fulgt et Realdaniafinansieret interventionsprojekt,

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

På egne veje og vegne

På egne veje og vegne På egne veje og vegne Af Louis Jensen Louis Jensen, f. 1943 Uddannet arkitekt, debuterede i 1970 med digte i tidsskriftet Hvedekorn. Derefter fulgte en række digtsamlinger på forlaget Jorinde & Joringel.

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere