Nærværende sag omhandler sagsøgers ret til erhvervsevnetabserstatning og størrelsen heraf.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nærværende sag omhandler sagsøgers ret til erhvervsevnetabserstatning og størrelsen heraf."

Transkript

1 Retten i Glostrup Udskrift af dombogen Kendelse Afsagt den 13. juli 2015 i sag nr. BS 10A-3063/2014: mod MTU Moje Towarzystwo Ubezpieczen S.A. v/ Grupo Ergo Hestia ul. Hestii Sopot Polen Sagens baggrund og parternes påstande Sagsøgeren kom den 28. maj 2006 til skade ved en trafikulykke i Tyskland., som er dansk stsborger, var passager i en dansk indregistreret bil, der blev påkørt bagfra af en polsk indregistreret bil. Det polske ansvarsforsikringsselskab MTU Moje Towarzystwo Ubezpieczen S.A. (herefter benævnt MTU) har anerkendt ansvaret og har udbetalt kr. til dækning af medicin, behandlingsudgifter, transport, varigt mén, svie- og smertegodtgørelse og tabt arbejdsfortjeneste. Nærværende sag omhandler sagsøgers ret til erhvervsevnetabserstning og størrelsen heraf. Spørgsmålet om lovvalg er udskilt til særskilt behandling, og behandles i denne kendelse. Sagsøgerens påstand vedrørende lovvalget er: Påstand 1: Principalt MTU skal anerkende, årssagsammenhæng og udmåling af godtgørelse og erstning i det hele skal behandles efter dansk ret. Subsidiært MTU skal anerkende, årsagssammenhænge skal behandles efter dansk ret, men udmålingen af godtgørelse og erstning skal behandles efter tysk ret. påstand 2:

2 Side 2/14 Sagsøgte skal anerkende, dansk ret finder anvendelse på den processuelle del af sagen, og sagen derfor forelægges Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen til vurdering. Sagsøgtes påstand vedrørende lovvalget er, skal anerkende, sagsøgers krav på godtgørelse og erstning i det hele behandles og opgøres efter tysk lovgivning. Oplysningerne i sagen Denne kendelse indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218b, jf. 218a, stk. 2. Denne kendelse skal tage stilling til spørgsmålene, om parterne har indgået en lovvalgsaftale om, dansk ret i det hele skal finde anvendelse, om partene har indgået en lovvalgsaftale om, tysk ret i det hele skal finde anvendelse, eller om parterne har indgået en lovvalgsaftale om, dansk ret skal finde anvendelse på årssammenhæng, mens tysk ret skal finde anvendelse på udmåling af erhvervsevnetabserstningen. Parterne er enige om, sagens merielle spørgsmål skal behandles efter tysk ret, hvis der ikke er indgået nogen lovvalgsaftale. Parterne er enige om, sagen skal afgøres efter danske processuelle regler. Sagsøgeren anfører, dette tillige medfører, sagen kan forelægges for Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen, uanset om sagen helt eller delvist skal afgøres efter tyske merielle regler. Sagsøgte anfører, forelæggelse for Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen er et merielt anliggende, og derfor kun kan ske, hvis der mellem parterne er indgået en lovvalgsaftale om dansk ret. Parternes synspunkter Sagsøgeren har i sit påstandsdokument gjort gældende, der ikke er indgået en udtrykkelig lovvalgsaftale i nærværende sag om, tysk ret skal finde anvendelse på den merielle del af sagen. Sagsøger tog i processkrift I bekræftende til genmæle overfor anbringendet om, udmålingen af erstningen i nærværende sag skulle ske efter tysk ret.

3 Side 3/14 Det gøres gældende, denne proceserklæring var udtryk for løse nærværende tvist om lovvalg ved forlig, hvilket sagsøgte har afvist ved fastholde påstanden om, sagen i sin helhed skal bedømmes efter tysk ret. Det gøres derfor gældende, sagsøger ikke længere er bundet af proceserklæringen om, tysk ret skal finde anvendelse for så vidt angår spørgsmålet om udmåling af godtgørelse og erstning, men frit kan påstå, også spørgsmålet om udmåling af godtgørelse og erstning skal ske efter dansk ret. Ad. påstand 1, den principale påstand: Principalt gøres det gældende, det mellem parterne er aftalt, nærværende sag i sin helhed skal bedømmes efter dansk rets principper om vurdering af årsagssammenhæng og udmåling af erstning. Det gøres gældende, MTU har accepteret, bedømmelse af årsagssammenhæng og udmåling af godtgørelse og erstning er sket efter de danske regler i erstningsansvarsloven. Til støtte herfor gøres gældende, det af mailkorrespondance mellem Tryg og MTU fremgår, MTU den 18. november 2009, bilag 7 s. 5, anmodede Tryg om beregne og oplyse, hvor stor en erhvervsevnetabserstning MTU skulle regne med betale til i henhold til de danske regler. Det gøres endvidere gældende, MTU også anmodede Tryg om foranledige, der blev indhentet en dansk neurologisk speciallægeerklæring til belysning af skader og omfanget heraf som følge af ulykken den 28. maj 2006, jf. bilag 13. Til støtte for det er aftalt, dansk ret skal finde anvendelse, gøres gældende, MTU har udbetalt erstning for dækning af udgifterne til medicin samt øvrige behandlingsudgifter, erstning for transport, godtgørelse for varigt mén svarende til 15%, svie- og smertegodtgørelse og erstning for tabt arbejdsfortjeneste i henhold til de danske udmålingsregler, jf. erstningsansvarsloven 1-4, jf. bilag Det gøres gældende, der således ikke kun for er skabt en berettiget forventning om, sagen og særligt spørgsmålet om årsagssammenhæng skulle bedømmes efter de danske regler, men sagen har på dette tidspunkt opnået så stor en tilknytning til dansk ret, de danske regler om vurdering af årsagssammenhængen må finde anvendelse. Det gøres derfor gældende, der er indgået en lovvalgsaftale om, dansk ret skal finde anvendelse, da sagen selvom skaden er sket i Tyskland nu har så stor en tilknytning til Danmark og dansk lovgivning på området, sagen i sin helhed bør bedømmes efter dansk ret.

4 Side 4/14 Ad. påstand 1, den subsidiære påstand: Subsidiært gøres det gældende, såfremt retten måtte finde, der er indgået en lovvalgsaftale mellem parterne om, tysk ret skal finde anvendelse på udmålingsspørgsmålet, er der kun indgået en lovvalgsaftale for så vidt angår udmålingen af erstningen og ikke på spørgsmål om årsagssammenhæng. Finder retten der er indgået en lovvalgsaftale om udmåling efter tysk ret, gøres det gældende, der stadig er indgået en lovvalgsaftale om, spørgsmålet om årsagssammenhæng skal behandles efter dansk ret. Til støtte herfor gøres gældende, korrespondancen i bilag 18-25, som MTU mener dokumenterer, parterne var indforstået med, sagen skulle bedømmes efter tysk ret hvilket sagsøger bestrider kun vedrører selve udmålingen af erstningen. Det gøres gældende, accept af udmåling af erstningen efter tysk ret gennem hele forløbet har været med forbehold, indtil det kunne vurderes, hvad forskellen i erstningsbeløb ville være på udmåling af erhvervsevnetabserstningen efter dansk ret og efter tysk ret, jf. bilag 10 s Hun har således på intet tidspunkt accepteret, udmålingen af erstningen skulle ske efter tysk ret. Det gøres derfor gældende, der i sin helhed ikke er indgået en lovvalgsaftale om, tysk ret skal finde anvendelse i sagen. Ad. påstand 2, bevisførelsen: Det gøres derfor gældende, parterne har adgang til anvende retsplejelovens regler om syn og skøn, jf. kapitel 19, med den virkning, sagen kan forelægges for Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen til bedømmelse. Der gøres gældende, der således intet er til hinder for, Retten i Glostrup, når der er dansk værneting, anmoder Retslægerådet om foretage et lægevidenskabeligt syn og skøn i nærværende sag, som kan anvendes i den juridiske vurdering af årsagssammenhængen selv hvis retten skulle finde, vurdering af årsagssammenhæng skal finde sted efter de tyske regler. Det samme gør sig gældende for forelæggelse for Arbejdsskadestyrelsen. Det gøres endvidere gældende, bevisførelse som nævnt ovenfor er særlig relevant i nærværende sag, da MTU bestrider, ulykken den 28. maj 2006 skulle være årsag til gener og efterfølgende tilkendelse af førtidspension, hvilket mener den er. Den tyske speciallægeerklæring er en ensidigt indhentet erklæring, og det gø-

5 Side 5/14 res gældende, erklæringen ikke alene kan danne bevismæssigt grundlag for den juridiske bedømmelse af, hvorvidt der er årsagssammenhæng mellem u- lykken og den skade, er påført som følge heraf. Det gøres derfor gældende, det er nødvendigt, der foretages et objektivt lægefagligt syn og skøn af skader som følge af trafikulykken, hvilket der er mulighed for i medfør af retsplejelovens regler i kapitel 19, som finder anvendelse i retssagen. Det samme gør sig gældende for forelæggelse for Arbejdsskadestyrelsen. Sagsøgte har i sit påstandsdokument bl.a. gjort gældende: Proceserklæring: Af sagsøgers replik af 22. februar 2015 fremgår følgende: På baggrund af det i svarskriftet anførte omkring lovvalg er sagsøger enig i, fastsættelsen af størrelsen af erstningen i nærværende sag skal ske efter tysk ret. Sagsøger anfører, standpunktet for proceserklæringen var et udtryk for løse nærværende tvist ved forlig. Noget sådant kan ikke udlæses af proceserklæringen. Af sagsøgers proceserklæring af 22. februar 2015 fremgår derimod alene, sagsøger på baggrund af det, der anførtes i svarskrift af 16. december 2014 var enig i, udmålingsspørgsmålet skulle opgøres efter tysk lovgivning. Sagsøgte har under sagens indenretlige behandling fastholdt, nærværende tvist som helhed skal bedømmes efter tysk lovgivning. Der er derfor ikke grundlag for, sagsøger efter 3 måneder kan tilbagekalde proceserklæringen med den begrundelse, sagsøgte fastholder, tvisten skal afgøres efter tysk lovgivning. På denne baggrund, er det sagsøgtes opftelse, sagsøger ved en bindende proceserklæring har accepteret, udmålingsspørgsmålet i nærværende tvist, skal bedømmes efter tysk lovgivning. Lovvalgsaftale: Sagen er anlagt ved de danske domstole, hvorfor den formelle lovvalgsafgørelse skal bedømmes efter dansk lovgivning, jf. princippet om lex fori. Der foreligger en deliktuel skade og Danmark har ikke tiltrådt Rom II-forordningen (uheldet er også sket før Rom II-forordningen trådte i kraft).

6 Side 6/14 Lovvalgstvisten skal derfor bedømmes i henhold til principperne udformet i retspraksis. Udgangspunktet er, deliktuelle tvister som helhed bedømmes efter skadesstedets lov, jf. princippet om lex loci delicti ( skadestedets ret ). Princippet kan fraviges, såfremt parterne har fælles bopælsland, jf. lex communis, eller såfremt sagens samlede omstændigheder medfører, sagen har en nærmere tilknytning til et andet land, jf. princippet om den den individualiserede metode. Videre kan lex loci delicti fraviges, såfremt parterne har indgået en gyldig aftale om lovvalgsspørgsmålet. En lovvalgsaftale er kun gyldig, såfremt den er udtrykkelig og indgået efter skadens indtræden. Sagsøger anfører, nærværende tvist skal bedømmes efter dansk lovgivning, da der tidligere er sket udbetalinger i henhold til dansk lovgivning, der efter sagsøgers opftelse har skabt en berettiget forventning om, sagen skal afgøres efter dansk lovgivning, og da sagen efter sagsøgers opftelse har fået en nærmere tilknytning til Danmark. Det er sagsøgtes opftelse, dette ikke er en udtrykkelig lovvalgsaftale. Sagsøgte anfører derimod, der er indgået en udtrykkelig lovvalgsaftale om, tysk lovgivning skal anvendes i forhold til sagens tvister. Af bilag A af 10. oktober 2006 fremgår, sagsøgte anerkendte erstningspligten for færdselsuheldet den 28. maj 2006, og det endnu en gang oplystes, erstningskravene skulle bedømmes efter tysk lovgivning, da uheldet skete i Tyskland. Af bilag B af 14. marts 2007 fremgår, det polske forsikringsselskab fastholdt, kravet skulle bedømmes efter tysk lovgivning. Af bilag C af 12. juli 2007 fremgår, sagsøgte ønskede kontakte en samarbejdspartner i Tyskland med henblik på fastsættelse af erstning efter tysk lovgivning. Af bilag D af 20. september 2007 fremgår, erstning udbetaltes af sagsøgte i henhold til tyske erstningsregler, da uheldet skete i Tyskland. Der kunne derfor ikke udbetales aconto-erstning i henhold til erstningsansvarsloven. Af bilag 29 af 11. juli 2008 fremgår, sagsøgte anmodede en tysk samarbejdspartner om give et tilbud efter tysk erstningsniveau. På baggrund heraf blev sagsøger tilbudt euro for godtgørelse for svie og smerter, udgifter for 10 psykologbehandlinger og transportudgifter.

7 Side 7/14 Af bilag E af 11. november 2008 fremgår, sagsøger i december 2006 spurgte sagsøgte, hvorvidt sagsøgte ville acceptere en opgørelse af erstningskravene efter dansk ret. Sagsøgte svarede hertil den 30. januar 2007, uheldet skete i Tyskland, hvorfor kravet skulle opgøres i Tyskland, hvilket forts var sagsøgtes opftelse. Dertil fremgår, méngodtgørelsen blev opgjort efter tysk lovgivning. Af bilag F fremlægges brev af 15. september 2009 fremgår, sagsøgte anmodede sagsøger om tilsende et bilag for udbetalte sociale ydelser for kunne beregne erhvervsevnetabserstningen efter tysk lovgivning. Af bilag 10 s. 19 af 10. marts 2011 fremgår, sagsøgte enten ville lade en tysk advok assistere sig eller lade domstolen behandle tvisten i henhold til tysk lovgivning. Af bilag 6 af 22. april 2010 s. 1 fremgår, sagsøgte bad Tryg Forsikring A/S om opgøre erhvervsevnetabserstning efter danske regler. Derefter fremgår: Dette betyder ikke, alle tidligere krav automisk også bliver opgjort efter danske regler.... Vi gør opmærksom på, denne beregning alene er vores vurdering og ikke et bindende tilbud fra os eller det polske selskab, som vi repræsenterer. Det fremgår således, Tryg Forsikring A/S foretog en vurdering ud fra danske regler, men denne hverken var bindende for Tryg Forsikring A/S eller sagsøgte. På baggrund af bilag 6 udarbejdede Tryg Forsikring A/S den redegørelse, der fremgår af bilag 8 af 22. december Af brevets overskrift fremgår Explanion of compension rules in Denmark. Af bilag 14 af 15. maj 2012 fremgår, Tryg Forsikring A/S havde forestillet sig, speciallægeerklæringen i bilag 13 skulle have været udfærdiget på engelsk af hensyn til sagsøgte og sagsøgtes samarbejdspartner i Tyskland, der bistod selskabet med vurdere erhvervsevnetabet efter tysk lovgivning. Af bilag 16 af 13. juli 2012 fremgår; Ud fra denne informion beder jeg dig meddele os, om du er indforstået med en vurdering af erhvervsevnetabet og en opgørelse af erstningen efter tyske regler. Videre fremgår, sagsøgte efter samtale med deres samarbejdspartner havde fået bekræftet, grundlaget for vurdering af erhvervsevnetab i Tyskland var væsensforskellige fra de danske vurderings- og opgørelsesprincipper.

8 Side 8/14 Af bilag 17 s. 1 af 24. juli 2012 fremgår, I forlængelse af dit brev af 13. juli 2012, kan jeg bekræfte, er indforstået med, der foretages en vurdering og beregning af erstningen efter tyske regler Af bilag 22 af 28. december 2012 fremgår, sagsøgtes samarbejdspartner i Tyskland havde bedt en speciallæge om vurdere erhvervsevnetabet efter tysk praksis. Af bilag 25 af 23. juli 2014 fremgår, erstningskravene skulle vurderes efter tysk lovgivning og praksis. På baggrund af det ovenforstående forløb bemærkes: det er dokumenteret, sagsøgte allerede den 10. oktober 2006 oplyste, det var sagsøgtes opftelse, tvisten skulle bedømmes efter tysk lovgivning, og sagsøgte i det efterfølgende forløb fastholdt dette, der intet sted i bilag fremgår, erstning og godtgørelse for dækning af medicin og behandlingsudgifter, transport, varigt mén, svie og smerter samt tabt arbejdsfortjeneste blev udmålt i henhold til dansk lovgivning, det derimod fremgår, tilbuddet i bilag 29 blev afgivet efter en vurdering af tysk lovgivning, og sagsøgers erstning og godtgørelse i øvrigt skulle opgøres efter tysk lovgivning, jf. bilag D, E og 29, eventuelle udbetalinger efter dansk lovgivning ikke har betydning på lovvalgstvisten, da der efterfølgende blev indgået aftale om, tysk lovgivning skulle bedømme tvisten, sagsøger ved brev af 24. juli 2012 udtrykkeligt accepterede, nærværende tvist skulle vurderes og beregnes efter tysk lovgivning, der intet sted i brevet af 24. juli 2012 fremgår, lovvalgsaftalen var uden præjudice, eller sagsøger i øvrigt tog nogle forbehold i forbindelse med lovvalgsaftalens indgåelse, sagsøgte efter lovvalgsaftalen af 24. juli 2012 har fastholdt, nærværende tvist skal bedømmes efter tysk lovgivning, og sagsøger i gennem hele forløbet har været repræsenteret af en advok. Sagsøgte har siden oktober 2006 og igennem hele forløbet fastholdt, nærværende sag skulle vurderes og opgøres efter tysk lovgivning. Det forhold, sagsøgte forud for lovvalgsaftalen af 24. juli 2012 undersøgte tysk og dansk erstningsret var begrundet i en undersøgelse af, hvorvidt erstningsretten i Tyskland og Danmark byggede på samme grundlag. Såfremt dette var tilfældet, ville det have været uden betydning, om erstningen vurderedes og opgjortes efter tysk eller dansk lovgivning.

9 Side 9/14 Bilag 16 og 21 belyser, dette ikke var tilfældet, da der var væsensforskelle mellem tysk og dansk erstningsret. Sagsøgte fastholdt på denne baggrund, nærværende tvist skulle bedømmes efter tysk lovgivning. På denne baggrund, er det sagsøgtes opftelse, sagsøger ikke kan have haft en berettiget forventning om, nærværende tvist skulle bedømmes efter dansk lovgivning, nærværende tvist ikke har fået en nærmere tilknytning til Danmark, og hidtidige udbetalinger ikke er baseret på dansk lovgivning, bilag D, E og 29. Det forekommer i det hele være efterrionaliseringer. Derudover foreligger der ikke dokumention for, der er indgået en lovvalgsaftale om, dansk lovgivning skal bedømme nærværende tvist. På denne baggrund, er det sagsøgtes opftelse, der ikke er indgået en lovvalgsaftale om, nærværende tvist skal bedømmes af dansk lovgivning. Derimod er det sagsøgtes opftelse, der er indgået en lovvalgsaftale om, tysk lovgivning som helhed skal bedømme nærværende tvist, jf. bilag og sagens forløb i øvrigt. Sagsøgte henviser i denne forbindelse til kendelse afsagt den 19. januar 2009 i sag nr. BS 14A-266/2008. Sagen omhandlede et personskadeerstningskrav, og hvorvidt dette skulle bedømmes efter tysk eller dansk lovgivning. Retten lagde vægt på, skadelidte ved brev havde bekræftet lovvalgsaftalen, hvorfor kravet skulle bedømmes efter tysk lovgivning, og skadelidte var bundet af denne afgørelse. Det er på denne baggrund sagsøgtes opftelse, der foreligger en lovvalgsaftale, hvorefter tysk lovgivning finder anvendelse på sagens merielle anliggender. Opdeling af lovvalg/depecage: Sagsøger anfører, såfremt retten kommer frem til, der er indgået en lovvalgsaftale om, tysk lovgivning skal bedømme nærværende tvist, er der kun indgået en delvis lovvalgsaftale for så vidt angår udmålingsspørgsmålet. Det er sagsøgtes opftelse, der foreligger en restriktiv holdning om opdeling af lovvalg i henhold til forskellige merielle anliggende i en sag. Især i de tilfælde, hvor de forskellige retssystemer fører til merielt forskellige resulter.

10 Side 10/14 Af bilag 16 fremgår, grundlaget for vurdering og beregningen af erstning for erhvervsevnetab i Tyskland, er væsensforskellige fra de danske vurderings- og opgørelsesprincipper. Af bilag 21 fremgår, den tyske erstningsmetode adskiller sig væsentligt fra den danske erstningsmetode. Videre bemærkes, en lovvalgsopdeling er en lovvalgsaftale, der forudsætter en udtrykkelig aftale, og en sådan aftale ikke foreligger i nærværende sag. Af bilag 16 fremgår derimod, sagsøgte ønskede, erstning for erhvervsevnetab skulle vurderes og beregnes efter tyske erstningsprincipper, da uheldet skete i Tyskland. Af bilag 17 fremgår videre, sagsøger var indforstået med, der skulle foretages en vurdering og beregning af erstningen efter tyske regler. Dertil bemærkes, sagsøgte i gennem hele forløbet fastholdt, sagen skulle afgøres efter tysk lovgivning, jf. afsnit Det er således sagsøgtes opftelse, der er indgået en lovvalgsaftale om, sagens merielle anliggender som helhed skal bedømmes efter tysk lovgivning. Sagens forelæggelse for Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen: Sagsøger anfører, den tyske lægeerklæring som sagsøgte lagde vægt på i forbindelse med erhvervsevnetabserstning, er ensidigt indhentet. Hertil bemærkes, dette er uden betydning, da erklæringen er indhentet forud for stævningen i nærværende tvist, jf., bl.a. U H og U V. Sagsøger ønsker, sagen skal forelægges for Retslægerådet for en lægefaglig/lægesagkyndig vurdering, og sagen derefter eventuelt skal forelægges for Arbejdsskadestyrelsen. Sagsøgte har følgende bemærkninger hertil; Lex fori indebærer, processuelle spørgsmål, skal bedømmes i henhold til domstolslandets lov, dvs. danske processuelle regler i nærværende tvist. Lex loci delicti indebærer, merielle spørgsmål i sagen, skal bedømmes efter skadesstedets lov, dvs. tysk lovgivning i nærværende sag. Den individualiserende metode indebærer, merielle spørgsmål i sagen,

11 Side 11/14 skal bedømmes efter det lands retssystem, der har nærmest tilknytning til sagen, dvs. tysk lovgivning i nærværende sag. Merielle regler, er retsregler, der juridisk afgør en tvist. De erstningsretlige regler om, hvorvidt der foreligger et ansvar, et tab, om der er årsagssammenhæng og påregnelighed mellem tabet og skaden, om der foreligger relevant egen skyld etc. er merielle spørgsmål, der afgør, hvorvidt en skadelidt har ret til erstning. Processuelle regler, er retsregler, der processuelt afgør, hvordan en tvist skal gennemføres. Retslægerådets udtalelser vedrører en vurdering af årsagssammenhængen mellem uheldet den 28. maj 2006 og sagsøgers gener. Årsagssammenhæng er en erstningsretlig betingelse for kunne fremsætte et krav på godtgørelse og erstning og er derved et merielt anliggende. Det forhold, Retsplejeloven hjemler en adgang til, der kan foretages syn og skøn, indebærer ikke, en vurdering fra Retslægerådets om årsagssammenhæng, er et processuelt anliggende. Sagsøgers anmodning om en forelæggelse for Retslægerådet, er således et forsøg på omgå lex loci delicti og den lovvalgsaftale, der er indgået mellem parterne, og som sagsøger i øvrigt selv har tilkendegivet være enig i være bundet af i replikken af 22. februar Samme forhold gør sig gældende ved en forelæggelse for Arbejdsskadestyrelsen. På denne baggrund, er det sagsøgtes opftelse, en forelæggelse for Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen er et merielt anliggende, en forelæggelse vil være i strid med og en omgåelse af den tyske lovvalgsaftale, og en forelæggelse vil være i strid med og en omgåelse af lex loci delicti og den individualiserede metode. På denne baggrund er det sagsøgtes opftelse, der ikke skal ske en forelæggelse for Retslægerådet eller Arbejdsskadestyrelsen. Det gøres herefter samlet gældende, sagen som helhed skal bedømmes efter tysk lovgivning. Videre gøres det gældende, sagsøger ikke har dokumenteret, der er indgået en hel eller delvis lovvalgsaftale om, nærværende tvist skal bedømmes efter dansk

12 Side 12/14 lovgivning, sagsøger derimod har accepteret, den erstning, der tilkommer hende, skal vurderes og opgøres efter tysk lovgivning, jf. bl.a. bilag 16 og 17, en opdeling af lovvalget forudsætter en udtrykkelig lovvalgsaftale, hvilket ikke foreligger i nærværende sag, og der foreligger en lovvalgsaftale, hvorefter alle sagens merielle anliggender, herunder udmålings- og årsagssammenhængstvisten, som helhed skal bedømmes efter tysk lovgivning. Videre gøres det gældende, en forelæggelse for Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen, indebærer en vurdering efter danske merielle retsregler om, hvorvidt der foreligger årsagssammenhæng mellem uheldet den 28. maj 2008 og sagsøgers gener, dvs. et merielt anliggende, et merielt anliggende er omftet af lovvalgsaftalen eller lex loci delicti og/eller den individualiserende metode, sagsøger derfor ikke kan omgå den indgåede lovvalgsaftale eller de internionale privretlige regler ved anføre, en forelæggelse for Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen er et processuelt anliggende, begæringen må afvises. Videre gøres det gældende; sagsøger ikke kan tilbagekalde sin af egen drift afgivne proceserklæring af 22. februar 2015, og der ikke er fremlagt nogen ensidig erklæring af sagsøgte efter sagens anlæg. Rettens begrundelse og afgørelse Ud fra den foreliggende korrespondance finder retten ikke, der er indgået en lovvalgsaftale om, dansk ret skal finde anvendelse i forhold til sagsøgers ret til erhvervsevnetabserstning og størrelsen heraf. Parterne har igennem hele forløbet sammenholdt mulighederne for erstning og størrelsen heraf i de to lande, for i det omfang, der ikke var den store forskel, kunne finde en fælles aftale om erstningen.

13 Side 13/14 Dette er således sket vedrørende udbetaling af erstning for dækning af udgifterne til medicin og øvrige behandlingsudgifter, erstning for transport, godtgørelse for varigt mén svarende til 15%, svie-og smertegodtgørelse og erstning for tabt arbejdsfortjeneste. Det er ikke godtgjort, disse er udbetalt efter danske regler. Ligeledes er der indhentet såvel danske som tyske lægeerklæringer. Sagsøgte har kontinuerligt fastholdt, udgangspunktet var tysk ret. I brev af 13. juli 2012 (bilag 16), har Tryg Forsikring A/S oplyst til sagsøgerens advok, sagsøgte ønsker, erstning for tab af erhvervsevne opgøres efter tyske erstningsprincipper, da uheldet er sket i Tyskland. Tryg Forsikring A/ S har i brevet redegjort for de tyske erstningsprincipper og bedt advoken om meddele, om han var indforstået med en vurdering af erhvervsevnetabet og en opgørelse af erstningen efter tyske regler. Sagsøgeren har i brev af 24. juli 2012 (bilag 17) i forlængelse af ovennævnte brev bekræftet, sagsøgeren er indforstået med, der foretages en vurdering og beregning af erstningen efter tyske regler. Sagsøgte har i sit svarskrift i sagen anført, sagen skal bedømmes efter tysk lovgivning, da der er indgået en lovvalgsaftale herom, og da de internionale privretlige regler fører til, tysk lovgivning skal finde anvendelse. Sagsøgte henviser herefter til flere steder i korrespondancen, hvorefter det skulle fremgå, parterne var enige om, sagen skulle bedømmes efter tysk ret. Sagsøgte opfordrer sluttelig sagsøgeren til komme med sine bemærkninger til lovvalgsspørgsmålet. Sagsøgeren bemærker i sit processkrift I af 22. februar 2015 vedrørende lovvalg: "På baggrund af det i svarskriftet anførte omkring lovvalget er sagsøger enig i, fastsættelsen af størrelsen af erstningen i nærværende sag skal ske efter tysk ret." Retten finder på dette grundlag, hvor det på intet tidspunkt kun har vedrørt udmålingen og ikke årssagssammenhængen, parterne har indgået en udtrykkelig lovvalgsaftale om, tysk ret i sin helhed skal finde anvendelse. Indhentelse af udtalelser fra Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen er ikke omftet af retsplejelovens regler om syn- og skøn. Retsplejerådets virksomhed reguleres af lov om retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsens virksomhed af erstningsansvarsloven. Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen udtaler sig om merielle forhold i sagen. Det forhold, der i sagen skal anvendes danske processuelle regler, medfører således ikke, der kan indhentes udtalelser fra Retslægerådet og/eller Arbejdsskadestyrelsen.

14 Side 14/14 Thi bestemmes: Sagsøger,, skal anerkende, hendes krav på godtgørelse og erstning i det hele skal behandles og opgøres efter tysk lovgivning. Sagsøger,, skal således tillige anerkende, der i sagen ikke kan indhentes udtalelser fra Retslægerådet og/eller Arbejdsskadestyrelsen. Janne Smergel retsassessor Udskriftens rigtighed bekræftes. Retten i Glostrup, den 13. juli Anne L. Hansen, kontorfuldmægtig

RETTEN I ODENSE - 10.afdeling

RETTEN I ODENSE - 10.afdeling RETTEN I ODENSE - 10.afdeling Udskrift af dombogen KENDELSE Afsagt den 5. marts 2018 i sag nr. BS 10- /2015 OG /2016: Viktor Tyskland og Alexej (advok Hans-Oluf Meyer) mod GF Forsikring A/S Jernbanegade

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 10.afdeling

RETTEN I ODENSE - 10.afdeling RETTEN I ODENSE - 10.afdeling Udskrift af retsbogen Den 11. januar 2017 kl. 09:00 blev retten sat i Retssal 8 af dommer Ingrid Therkelsen. Der blev foretaget i offentligt retsmøde sag nr. BS 10-2019/2015:

Læs mere

Den 8. november 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 8. november 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 8. november 2017 blev i sag nr. 91054: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede]. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-2369/GGR K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne af [klager] klaget over tidligere advokat [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A]

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V.

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. 20. NOVEMBER 2012 PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. Et par nye retsafgørelser illustrerer, at når retssag er blevet anlagt, bør

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede. København, den 28. april 2014 J.nr. 2012-2520/JSC 6. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne foreningen X klaget over indklagede. Sagens tema: Advok A har på vegne foreningen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1706004 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 7. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Michael Kistrup og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr.

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

ENDELIGT SVARSKRIFT (Sagen om bevissikring)

ENDELIGT SVARSKRIFT (Sagen om bevissikring) J. nr. HKN-635365 ENDELIGT SVARSKRIFT (Sagen om bevissikring) i BS nr. 50/2007 Retten i Aalborg Foreningen af Danske Videogramdistributører som mandar for Egmont Film A/S Halmtorvej 29, 2. sal 1700 København

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede. København, den 30. september 2013 Sagsnr. 2011-4523/CHN/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Retten i Glostrup DOM Afsagt den 29. februar 2016 i sag nr. BS 10B-955/2015: Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

Denne sag, der er anlagt den 28. maj 2014, drejer sig om, hvorvidt sagsøgerens krav mod sagsøgte vedrørende regres for sygedagpenge, er forældet.

Denne sag, der er anlagt den 28. maj 2014, drejer sig om, hvorvidt sagsøgerens krav mod sagsøgte vedrørende regres for sygedagpenge, er forældet. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2015 i sag nr. BS 10F-1528/2014: Aalborg Kommune J.F. Kennedys Plads 1B, 5.sal 9000 Aalborg (advok Janne Juul Wandahl) mod Danske Forsikring

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2339/ADH 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A],

Læs mere

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 2. februar 2011 stadfæstes.

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 2. februar 2011 stadfæstes. DOM Afsagt den 25. januar 2012 i sag nr. BS 5-169/2011: A mod Advoknævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen er behandlet under medvirken af 3 dommere. Advoknævnet

Læs mere

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes.

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes. Retten i Svendborg DOM Afsagt den 23. oktober 2015 i sag nr. BS R5-425/2014: Advok A mod Advoknævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører, hvorvidt

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Københavns Byret. Udskrift af retsbogen

Københavns Byret. Udskrift af retsbogen Københavns Byret Udskrift af retsbogen Den 16. oktober 2015 kl. 10:30 blev retten sat på Kontor 36 af dommer Lone Molsted. Protokolfører var Maria Hampen. Der blev foretaget i ikke offentligt retsmøde

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. København, den 4. november 2013 Sagsnr. 2012-1371/CDE/JML 1. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. Sagens

Læs mere

København, den 11. september 2012 J.nr /JSC/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 11. september 2012 J.nr /JSC/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E København, den 11. september 2012 J.nr. 2011-02- 0114/JSC/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A har klaget over, at

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager Den 8. september 2015 Udgave 6 Notat om sagsomkostninger i civile sager Indledning Formålet med dette notat er at opstille nogle vejledende udgangspunkter for afgørelser om sagsomkostninger i civile sager.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

København, den 14. maj 2008 J.nr

København, den 14. maj 2008 J.nr København, den 14. maj 2008 J.nr. 02-0408-07-0690 K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A, på vegne af klager, klaget over indklagede og indklagede modklaget over advokat A. Sagens tema:

Læs mere

FOA Fag og Arbejde s.m.f. A har nedlagt påstand om, at Nykredit Forsikring A/S, tilpligtes at anerkende, at erstatningskravet kan rettes direkte

FOA Fag og Arbejde s.m.f. A har nedlagt påstand om, at Nykredit Forsikring A/S, tilpligtes at anerkende, at erstatningskravet kan rettes direkte RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM fsagt den 26. oktober 2016 i sag nr. BS : FO Fag og rbejde s.m.f. mod Nykredit Forsikring /S.C. Meyers Vænge 9 2450 København SV DOM Delforhandlingen i sagen,

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Kolding Kommune delegation til forsikringsselskab

Kolding Kommune delegation til forsikringsselskab Kolding Kommune delegation til forsikringsselskab «brevdato» Kolding Kommune har den 21. maj 2007 videresendt Deres brev af 15. maj 2007 vedrørende klage over behandlingen af Deres forsikringssag ved Kommuneforsikring

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 9. januar 2015 Sagsnr. 2014-2819/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. Sagens tema: [X] har

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn].

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. København, den 28. januar 2016 Sagsnr. 2015-3211/GGR 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. Klagens tema: SKAT har klaget over [Advokatfirma

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. april 2015 Sag 305/2013 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Aarhus Universitet (advokat Karsten Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 5. september 2018 i sag nr. BS 5- /2016: H mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE 9. FEBRUAR 2017 NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE En ny landsretsdom fastslår de principper, der skal tages udgangspunkt i, når erstatning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader kan JEG FÅ erstatning, SELVOM JEG VAR skyld i UlYkken? (Selvom det var din skyld, kan du muligvis godt få erstatning) advodan vejen a/s, erstatningsgruppen ERSTATNINGSGRUPPEN

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

Selve resultatet af undersøgelsen:

Selve resultatet af undersøgelsen: Retslægerådet og domspraksis Undersøgelse af 776 E-sager, der er forelagt Retslægerådet til udtalelse i perioden fra den 20. august 2007 til den 19. august 2008 Formål med undersøgelsen: Det fremgår af

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Svie og smerte ,00 kr. Krav for tab af erhvervsevnetab ,00 kr. Tabt arbejdsfortjeneste ,12 kr. I alt ,12 kr.

Svie og smerte ,00 kr. Krav for tab af erhvervsevnetab ,00 kr. Tabt arbejdsfortjeneste ,12 kr. I alt ,12 kr. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. december 2016 i sag nr. BS R2-579/2011: mod Shell Service Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om en selvstændigt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 Sag 270/2012 (2. afdeling) 2840 Incorporated ApS (advokat Michael Elkiær Andersen) mod G-Star Denmark (advokat Morten Schwartz Nielsen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Aarhus Kommunes endelige påstand er, at Danske Forsikring A/S skal anerkende, at kommunens regreskrav for sygedagpenge ikke er forældet.

Aarhus Kommunes endelige påstand er, at Danske Forsikring A/S skal anerkende, at kommunens regreskrav for sygedagpenge ikke er forældet. DOM Afsagt den 8. januar 2015 i sag nr. BS 10F-2144/2013: Aarhus Kommune Beskæftigelsesforvaltningen Værkmestergade 15 8000 Århus C mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218a. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 18. december 2009 i sag nr. BS 44C-1399/2009: FOA som mandar for A mod Pientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 KjøbenhavnK Sagens baggrund og

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms.

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms. København, den 2. juni 2014 Sagsnr. 2013-545/3KR/AKC 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at Indklagede har

Læs mere

Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag. til

Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag. til Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2010-11 Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af lov om erstatningsansvar og lov om arbejdsskadesikring (Tidspunktet

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer.

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer. København, den 26. august 2015 Sagsnr. 2015-1428/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Klagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. november 2016 i sag nr. BS 49-179/2016: Frie Funktionærer Overgade 24 Postboks 925 5100 Odense C og som mandatar for Berit Pedersen Brørupvej 22

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 10. oktober 2012 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Thomas Lohse, Michael Kistrup og Mette Undall-Behrend (kst.)). 5. afd. nr. B-3171-11:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD og VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH TRANSPORTSTANDARD 1.0 Kompetence 1.1 Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade KEN nr 10125 af 23/12/2004 Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1200011-041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Tryg Forsikring A/S Att.: Direktionen Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup 5.juli 2017 J.nr. 6075-0003 og 6075-0007 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z. - et overblik

Personskadeerstatning A-Z. - et overblik Personskadeerstatning A-Z - et overblik Advokat Christian Bo Krøger-Petersen, Kammeradvokaten Advokat Marianne Fruensgaard, Hjulmand og Kaptain FEF Danske Advokaters Fagdag 2012 Erstatningssystemet Erstatningsansvarsloven

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 Sag 64/2016 A og B (advokat Michael E. Hansen for begge) mod Boet efter C ved D og E (advokat Mogens Vinther) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Københavns Byret. Udskrift af dombogen. Del-dom. Afsagt den J3. febmar 2009 i sag nr. BS 3A-2239/2008:

Københavns Byret. Udskrift af dombogen. Del-dom. Afsagt den J3. febmar 2009 i sag nr. BS 3A-2239/2008: Københavns Byret Udskrift af dombogen Del-dom Afsagt den J3. febmar 2009 i sag nr. BS 3A-2239/2008: S mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43,2. 1161 København K og Patientforsikringen Nytorv 5 1450

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 1. oktober 2019 Sag BS-15560/2019-HJR Etex Nordic A/S (tidligere Ivarsson A/S) (advokat Jacob Thomsen) mod A og B (advokat Bjarne Dalsgaard Aarup for begge) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-1590/CBW 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. Klagens tema: [Klager] har

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede). København, den 12. januar 2010 J. nr. 2009-01-0663 MRY/LOV 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere