Samfund 1 (Rovermærket 1995) Fremstilling af skriveredskaber. Samfund 2 (Rovermærket 1995) To-kønnet arbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samfund 1 (Rovermærket 1995) Fremstilling af skriveredskaber. Samfund 2 (Rovermærket 1995) To-kønnet arbejde"

Transkript

1 Samfund 1 (Rovermærket 1995) Fremstilling af skriveredskaber Prøve at fremstille genbrugspapir, pen og blæk. I skal lave et eller flere stykker papir, en eller flere penne og blæk at skrive med. Der findes mange måder at lave papir, penne og blæk på. I de bøger vi har henvist til under Hjælp findes forskellige metoder, og I kender måske flere. Vælg derfor i Klanen selv den måde i vil benytte. Der findes bøger på biblioteket, men de kan være svære at finde. Vi har derfor valgt at henvise til dem vi fandt, der var mest relevante: Håndlavet papir af Anette Lind, nr Planter af David Suzuki, nr Sommerbogen af Görel Kristina Nåslund og Gunilla Kvarnström, nr Skrift en bog om kalligrafi af Regitze Steinbruch, nr Skriv et brev på papiret, med pennen og blækket, hvor I fortæller om jeres syn på genbrug. Samfund 2 (Rovermærket 1995) To-kønnet arbejde At skabe debat og opmærksomhed omkring to-kønnet arbejde i enhederne. Man har i den seneste tid i Korpset forsøgt at sætte fokus på det to-kønnede arbejde i KFUM- Spejderne. Men hvad mener man i grupperne? Er det overhovedet et problem, at vi både er piger og drenge i det daglige spejderarbejde? Hvis der er et problem, hvad kan vi så gøre i grupperne for at løse det? Skal vi dele os i KFUM-Spejdere og KFUK-Spejdere? Skal vi forsøge at begrænse antallet at enheder med kun mandlige, eller kun kvindelige ledere? Skal arbejdsstoffet laves om, så det passer til to-kønnet arbejde? Find evt. andres synspunkter, f.eks. I Grønt Liv eller Tvejen, og tag dem med i jeres debat. Skriv et debatindlæg til Grønt Liv Samfund 3 (Rovermærket 1995) Lokalhistorie At få et bedre kendskab til lokalområdet og dets historie. Lav, evt. sammen med andre, en udstilling eller en dramatisering, (et skuespil), over lokalområdets historie.

2 Man kan vælge at fortælle historien om en person, et nærmere bestemt område, en bestemt bygning eller en nærmere bestemt tidsperiode. Den bedste hjælp fås på biblioteket, i en lokalhistorisk forening eller ved at interviewe lokale beboere. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Fotos eller videooptagelser fra arrangementet. Samfund 1 (Rovermærket 1997) Aktivitet Internetspejderi At komme i kontakt med spejdere i andre lande via Internettet. Hvordan er KFUM-Spejdernes syn på : - Kristendom og Andagt - Naturen og Økologi - Friluftsliv og Pionering - Kulturen og vores Uniform Hvad er forskellen på ovenstående i Danmark og det land, I får kontakt med? Få nye idéer fra andre spejdere og inddrag/udfør dem i jeres nuværende arbejde. Invitér dem evt. med på lejr. Gør klart før I kontakter andre spejdere, hvilket syn I har på ovenstående punkter. Søg via Internettet efter andre spejdere. Brug evt. et søgeprogram (Yahoo, Alta Vista, Jubii m.fl.). Kommunikér via Internet/ s, når kontakten er nået og vedhold det så vidt muligt. Hvem (navne og land), I har fået kontakt med. Jeres og deres syn på ovenstående punkter. En beskrivelse af udførte idéer. Medsend gerne billeder. Samfund 2 (Rovermærket 1997) Debat Samfundsengagement At sætte fokus på og skabe debat omkring samfundsengagement. Drøft, hvad begrebet samfundsengagement betyder, og hvilken betydning bør det have for vores roverarbejde i dag. Hvilket samfundsengagement forventes af spejdere og rovere? Lever roverklanen op til kravet om samfundsengagement? Hvis ikke, hvordan kan den komme til det? Grøn Guide 96 98, side 29, 27, stk. 4. Avisartikler omhandlende samfundsengagement. En sammenfatning af jeres diskussion samt en konklusion. Evt. en collage med udklip fra aviser mv.

3 Evt. et debatindlæg til Grønt Liv. Samfund 3 (Rovermærket 1997) Engagement Oupundi-dag i gruppen Øge spejdere og deres forældres kendskab til korpsets samarbejde med Namibia samt at samle penge ind til projektet. Arrangerer et gruppearrangement med spejderaktiviteter fra Namibia. Lav information om Oupundi-projektet og saml samtidig penge ind. Arrangementet kan foregå en aften, en lørdag, i forbindelse med en gruppeweekend eller noget helt andet. Det skal dog tilrettelægges således, at alle aldersgrupper kan få noget ud af det. Arrangementet kan evt. planlægges til afholdelse i foråret Aktivitetshæftet Oupundi-spillet udsendt med Korpsnyt januar kontakt evt. et medlem af Oupundi-udvalget eller en af deltagerne fra de første rejser til Namibia. Spørg på Korpskontoret. Aktivitetsidéer kan evt. hentes i materialet fra Sierra Leone-projektet. Spørg dit lokale idécenter. Program for jeres arrangement samt evt. billeder. Samfund 1 (Rovermærket 1998) Aktivitet - JæMmeside At øge kendskabet til en vigtig del i vores samfund. (Pc en). At udbrede kendskabet til spejdere, via nye veje. Start en debat om Pc ernes betydning for fremtidens spejder og samfundet. Lav en klan Internet JæMmeside med præsentation af jeres KLAN, jeres aktiviteter, klan særpræg m.m. Div. Computer magasiner, andre med hjemmesider( f.eks. i klanen) Home6.inet.tele.dk/backs/link.htm KLANKUN s JæMmeside SpejderNet Adressen på klanens hjemmeside. Samfund 2 (Rovermærket 1998) Engagement - Namibia At bryde grænser, at vise et flerkulturelt samarbejde, på samme grundlag, og at give lokalbefolkningen et indblik i hvad KFUM-Spejderne arbejderne arbejder med.

4 Lav en lokal udstilling om Namibia, og spejderarbejdet i Namibia samt brevudveksling, fotos, Namibiske effekter, interviews, personer m.m. Engager gruppen i opstilling og forarbejde op til udstillingen. Lav udstillingen på et Bibliotek, skoler, Udstillingslokaler, m.m. Ambassade, ulandsorganisationer, offentlige udstillings steder. Oupundi udvalget Billeder samt artikler fra jeres udstilling. Samfund 3 (Rovermærket 1998) Debat - Syng dig glad! At øge kendskabet til musikkens betydning for spejderarbejdet. Diskuter musikkens betydning i spejderarbejdet, og lav en god sang om roverarbejdet. En guitar. Bånd + noder, tekst, becifring og diskussions afhandling. Samfund 1 (Rovermærket 2000) De nye danskere I Danmark er der kommet mange nye danskere. Og sammen med dem er der opstået mange problemer og misforståelser. For at kunne forstå og bedømme de nye danskere er det vigtigt at kende dem og deres baggrund. Formålet er derfor at øge kendskabet til disse nye danskere. Sæt jer ind i hvordan en anderledes religion og kulturbaggrund påvirker familiemønstret, skikke og dermed pladsen i det danske samfund. Vælg én trosretning eller ét land. Det skal helst være nogle mennesker som også taler et andet sprog. A. Skaf oplysninger på Internettet og diskuter de informationer der er fremlagt. Fra hvis synsvinkel er de set, hvordan og hvorfor? B. Tag kontakt til nogle med den pågældende religion/folkeslag og lær om deres familiemønster og skikke. C. Arranger en integrationsaktivitet på baggrund af jeres viden om familiemønster og skikke. Det er selvfølgelig oplagt at invitere gæster med på en spejderlejr. Medarbejdere i flygtningelejr, internationale foreninger eller lignende. Tolke Kommunen/rådhuset Fremmede i Danmark (asylansøgere, flygtninge, indvandrere)

5 Internetadresser, referat af debat/diskussion, artikel med billeder og/eller tegninger. Samfund 2 (Rovermærket 2000) Randerslejren år 2000 År 2000 er korpslejrår og det gælder selvfølgelig også alle roverne. Formålet med denne opgave er at gøre roverne synlige, både indenfor og specielt udenfor lejrens grænser. A. PR om lejren. Skriv en dybdeborende artikel med billeder til den lokale presse enten før eller efter lejren. B. Arranger deltagelse af en venskabsklan, -trop, eller gruppe på Randerslejren. Enten fra et andet land eller et andet spejderkorps. C. PR på lejren. Lav en aktivitet på Randerslejren, der går ud over lejrens grænser og gør roverne synlige. Materiale om Randerslejren. Internationalt udvalg i korpset Korpslejrudvalget Ved opg. C kontakt da evt. Trine Hansen, Sumatravej 20, 2300 København Ø ( ) Artikel og billeder. Kom og vis Klan Grissebasserne hvad I kan på Randerslejren. Under alle omstændigheder vil vi gerne hilse på jer. Samfund 3 (Rovermærket 2000) Hjælpeorganisationer At gøre en indsats for at hjælpe, hvor der er brug for det og skærpe interessen for hjælpeorganisationernes arbejde. Vælg en hjæpeorganisation, som I ønsker at støtte og søge mere viden om. A. Undersøg den udvalgte hjælpeorganisation mht. opbygning, udbredelse, formål, støtteområder osv. B. Besøg den pågældende organisation eller deltag i et arrangement, som de har arrangeret. C. Lav et indsamlingsarrangement i samarbejde med en hjælpeorganisation. Oplysningsmaterialer om hjælpeorganisationer. F.eks. "Red Barnet", "Røde Kors", "Børnehjælpen", "Kræftens bekæmpelse" mm. Bevis fra hælpeorganisationen på at I har ydet en indsats for dem. Plancher el.lign. der beskriver jeres arbejde. Artikel i lokalavis, Grønt Liv el. lign. Natur 1 (Rovermærket 1995)

6 Naturkosmetik At blive mere bevidst om indholdet i de ting vi køber, med eksempel i personlig pleje. På en hylde i en almindelig købmandsbutik kan man finde en naturcreme med ægte kamilleolie, analysen af denne creme viser at cremen indeholder en dråbe kamilleolie pr. 10 kg creme, og ellers er den lavet af billige mineralske olier og tilsætningsstoffer. Den eneste måde at sikre sig mod den slags halve sandheder, er at fremstille sine produkter selv. Det er også det sjoveste og billigste. Det er det jeres opgave går ud på. Der findes mange bøger om naturkosmetik. Vi vil henvise til: Naturkosmetik som du selv kan fremstille af Sumo Lotus, den står ved nr , det er der vi har fundet ovenstående eksempel. Den nemmeste og billigste måde at skaffe råmaterialerne på er ved at sende en frankeret svarkuvert til: Urtegården Lystrupvej Allingåbro Eller ringe til dem Man-Tors kl Tlf. nr Fotos fra produktionen og/eller evt. små prøver af produkterne (gerne bumsecreme). Natur 2 (Rovermærket 1995) Økologi eller ej At få større indsigt i forskellen på økologisk landbrug og alm. Landbrug. Der er for tiden megen diskussion i medierne ang. økologisk eller ikke økologisk, men hvad er forskellen egentlig? Hvad er en økologisk ko? Hvor går grænsen mellem økologisk og den gammeldags måde at drive landbrug på? Bliver vi snydt, når vi køber økologiske varer? Det er nu helt op til jer, hvordan I vil besvare spørgsmålene, I må også gerne finde på flere. Vores forslag til måder at løse opgaven på er, at I kan besøge en landmand, økologisk eller ikke økologisk, og se hvordan produktionen foregår og evt. diskutere økologi med ham. I kan også kontakte en af landbrugets organisationer eller en landbrugsskole, finde avisartikler, få fat i retningslinier for omlægning til økologisk landbrug, osv. Skriv en artikel der kan bruges som debatindlæg i Grønt Liv eller Tvejen. Natur 3 (Rovermærket 1995)

7 Spejdere i Fjeldet At få større forståelse for den sarte natur på fjeldet. Arranger et foredrag, der om handler dyre- og plantelivet på fjeldet. Der skal i arrangementet indgå en debat om spejderenes brug af fjeldet, som f.eks. når vi er på fjeldtræf. I kan vælge at holde foredraget selv, eller få hjælp af andre fjeldkyndige. Det vil være oplagt, at vælge området ved Haddangerviddan, hvor fjeldgruppen har arrangeret fjeldtræf. Fotos fra arrangementet. Samt en sammenfatning af debatten omkring vores færden i fjeldet. Natur 1 (Rovermærket 1997) Aktivitet Vildmarkstur At få indblik i hvilke ting, der kræver store resurser i lejrlivet, og hvordan man i givet fald får mest ud af at spare. Tag på en vildmarkstur i Danmark eller i udlandet, hvor der bruges så få resurser som muligt. Diskuter, hvilke faciliteter, mad, transport mv. som er mindst resursekrævende og planlæg turen ud fra resultatet. Forbrugerstyrelsen, Erhvervsskolernes Forlag, Miljøbutikkerne og Grøn information har udsendt mange informationshæfter. Miljøbutikken findes gennem jeres egen kommune. Et referat samt en konklusion af jeres diskussion. Hvilke ændringer har I foretaget i forhold til en almindelig tur? Hvorfor har I ændret det? Program og evt. billeder fra jeres tur. Natur 2 (Rovermærket 1997) Debat Vores syn på naturen At skabe debat om vores forhold til naturen som KFUM-Spejdere. Vi lærer som små at passe på naturen, men ikke alle tager hensyn. Bruger og ødelægger vi naturen? Er vi blevet bedre til at beskytte naturen og bruge den fornuftigt? Debattér udfra en nedskreven liste med klanens, gruppens og/eller distriktets brug af naturen. Hvad kunne ændres til det bedre? Kom med løsninger til det, der burde ændres og hvorfor. Tal med de andre spejdere og ledere samt se i vores træningsbøger mv. Tag evt. kontakt til Skov- og Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening.

8 Den nedskrevne liste og medfølgende løsninger og hvorfor I synes, at det skulle ændres. Natur 3 (Rovermærket 1997) Engagement Opsætte informationstavler langs en natursti At give naturbrugere viden om naturen. Opsæt et antal informationstavler langs en sti eller noget tilsvarende i jeres lokalområde. Tavlerne skal fortælle om naturen langs stien. Tavlerne skal laves i et vejrbestandigt materiale. De skal opsættes i samarbejde med ejeren af grunden/kommunen. Opsættelse af tavlerne kan evt. vente til foråret. Kontakt stadsgartneren, Amtets Miljøafdeling, Statsskovdistriktet, den lokale naturvejleder eller Damarks naturfredningsforening. Kopi af de færdige tavler samt tegninger/billeder af tavler og opsætningsmetode. Avisomtale fra indvielsen af tavlerne, hvis I har nået det i efteråret. Natur 1 (Rovermærket 1998) Debat - Miljøsag At vi som rover, bliver mere bevidste om hvordan vi behandler naturen. Og samtidig starte en debat om hvordan vi kan forbedre miljøet. Da miljø politik for en mere fremtræden rolle i samfundet. Lav interviews med forskellige parter, i en aktuel miljøsag, Lav en objektiv beskrivelse af problemet. Gerne vedr. fjeld el. vildmark. Husk at spejderne er en upolitisk organisation! Danmarks Naturfredningsforening, Hedeselskabet. Artikel, video el. bånd. Natur 2 (Rovermærket 1998) Aktivitet - Naturlegeplads At skabe større interesse for friluftslivet, samt at vise børn og unge hvordan man også kan bruge naturen. Engager børnehaver, skoler, fritidsordninger m.m. i opsætningen af en naturlegeplads. Skovfoged, skovejere og kommunen. Byggetegninger, billeder fra legepladsen før, under og efter arbejdet med legepladsen.

9 Og evt. videooptagelser. Natur 3 (Rovermærket 1998) Engagement - Fjelddyr At øge interessen og kendskabet til fjelddyr. Beskriv tre dyrearter fra fjeldet. Beskriv hver af dyrenes: Anatomi, levealder, leveadfærd, levesteder, fredningstider samt hvor gamle dyrene bliver. Biblioteket, Egne erfaringer / ture Lav en artikel, med billede og tekst af udvalgte dyr. Natur 1 (Rovermærket 2000) Naturens spisekammer At komme ud og smage på naturen og lære naturens muligheder at kende. Gå på opdagelse i naturens spisekammer. På næsten alle tider af året er der mad at finde i naturen, som med fantasi og kløgt kan tilberedes til de lækreste måltider. Hvad kan man ikke få ud af svampe, bær, rødder, urter, vilde dyr og fisk? Det er meningen, at maden skal fremstilles udelukkende af fødevarer fra naturens eget spisekammer og tilberedes i naturen, dvs. over bål eller på Trangia. A. Saml og fremstil jeres egen urtete. B. Tilbered et to retters måltid af mad fra naturen. C. Lav en opskriftssamling på minimum 5 af jeres egne opskrifter fra naturen. Opskrifterne skal være afprøvede og illustreret med billeder og/eller tegninger. Naturopslagsværker og naturvejleder. Opskrift og fremstillingsmetode i tekst og billeder samt tegninger. Natur 2 (Rovermærket 2000) Følg et dyr At lære noget om et vildt dyr i lokalområdet udfra egne iagttagelser. At komme ud og opleve og iagttage naturen. Det er ikke meningen at oplysningerne skal findes på biblioteket alene, men bøgerne må selvfølgelig godt være en hjælp undervejs. Det gælder om at komme ud i lokalområdet og studere de vilde dyr og deres liv og færden.

10 A. Gå en tur i lokalområdet og iagttag hvilke dyr der er at finde udfra spor, afføring, madrester o.s.v. B. Vælg ét dyr og dokumenter dets livscyklus ved at tage billeder, studere spor, sovepladser, afføring osv. C. Opstil en fodringsplads for det pågældende dyr. Evt. naturvejleder eller anden lokalkendt. Litteratur om dyr. En beskrivelse udfra egne fundne oplysninger. Suppleret med billeder og/eller tegninger. Natur 3 (Rovermærket 2000) De fire elementer I forgangne tider troede man at der kun var fire elementer, som alting var opbygget af. Det var : jord, luft, vand og ild. Nogle mente dog også, at der var et både femte og sjette element I vore dage har de fire elementer stadig en vis indflydelse og stor symbolsk betydning. Formålet er at øge kendskabet/bevidstheden om de 4 elementer: jord, luft, vand og ild. A. Debattér betydningen af de fire elementer. Hvilket element er det vigtigste og hvilken betydning har de haft op gennem tiden. Hvad vil det femte element være? B. Udtænkt og tegn en Storm P. maskine, hvor alle fire elementers kræfter forenes og udnyttes. Fremstil evt. maskinen helt eller delvist C. Udtænk, tegn og fremstil fire forskellige transportmidler, som drives af hver af de fire elementer. Litteratur om emnet En skriftlig konklusion af debatten. Beskrivelse, tegninger og evt. billeder af maskinerne/transportmidlerne med en begrundelse for valg af elementernes roller. Livssyn 1 (Rovermærket 1995) Lydbånd eller video af bibeltekst At arbejde med bibelen på en sjov måde Vælg en fortælling fra det Gamle eller det Nye testamente. I skal nu dramatisere denne fortælling, enten som lydbånd med lydeffekter, eller som video. Vi kan henvise til Lademanns 365 fortællinger fra Bibelen ved Mary Batchelor. Den er rimelig nem at gå til. Da fortællingerne er omskrevet så det er nemt at forstå. Det er ikke nødvendigt at eje et videokamera for at lave en videofilm, de fleste fotohandlere lejer videoudstyr ud til en rimelig pris. Det producerede lydbånd eller videobånd.

11 Livssyn 2 (Rovermærket 1995) Kristendom kontra fremmede religioner Sammenligne kristendommen med en anden religion eller trosretning, og give større kendskab til den anden religion eller trosretning. Vælg en fremmed religion eller trosretning, sammenlign den med kristendommen; - Hvad er forskelligt, og hvad er ens? I kan evt. vælge et emne: F.eks.: - Hvordan ser religionen på døden? - Sammenligning af skabelsesberetningerne Find selv på andre. I kan gå på biblioteket og finde bøger om den religion I vælger. Eller I kan opsøge den fremmede religion direkte gennem en præst eller menige medlemmer. Skriv en artikel, som evt. kan bruges i Grønt Liv eller Tvejen, om jeres synspunkter og det I har fundet frem til. Livssyn 3 (Rovermærket 1995) Hjælpe andre / spejderhjælp Formålet er at give udtryk for næstekærlighed. Lav i klanen et fælles projekt, der samler ind til et godt formål: Det kunne f.eks. være: - Spejderhjælpen KFUM-Sociale arbejde - Kirkens Korshær - Børns Vilkår - Kræftens bekæmpelse - Røde kors - AIDS-fonden Projektet kan være alt lige fra et traditionelt spejdertivoli til et moderne cykelrally. Fotos eller videooptagelse fra projektet, og en kopi af brevet I sender til modtageren af overskuddet. Livssyn 1 (Rovermærket 1997) Aktivitet I Jesus fodspor At give ulve, spejdere eller andre rovere et indblik i Jesus liv og levned på en sjov og aktiv måde.

12 Arranger et løb i Jesus fodspor for ulve, spejdere eller andre rovere. Brug personerne omkring Jesus som et udgangspunkt. Det Nye Testamente, tag udgangspunktet i historierne og deres personer. Gør evt. brug af 117 idéer til forkyndelse udgivet af Spejderforlaget. Få evt. jeres lokale præst til at hjælpe. Løbs- og postbeskrivelser, billeder samt avisomtale. Livssyn 2 (Rovermærket 1997) Debat En ny Spejderlov At formulere et forslag til en ny spejderlov for KFUM-Spejderne. Landsmødet har pålagt Hovedbestyrelsen at arbejde med en revision og/eller ændring af vores spejderlov. Debattér, hvad I mener, en spejderlov bør indeholde og i hvor høj grad, den skal forpligte den enkelte. Udform jeres bud på en ny, revideret eller ændret spejderlov. Grøn Guide 96-98, side om Plan Grønt Liv nr. 3/96, side 50. Kontakt arbejdsgruppen, der prøver på at udforme spejderloven. Spørg på korpskontoret. Jeres forslag samt begrundelsen for forslaget. Livssyn 3 (Rovermærket 1997) Engagement Kristendom og Spejderi At vise, hvordan KFUM-Spejderne i Danmark inddrager kristendommen i deres spejderarbejde. At forestå en gudstjeneste er noget de fleste grupper allerede er med til. Ved bare at deltage viser vi ikke kristendommens involvering i vores daglige aktiviteter. Samarbejd med en præst og hold en projektdag for konfirmander. Kontakt præsten i den lokale kirke. Samarbejd med gruppens spejdere, der går eller skal på til konfirmandforberedelse. Grøn Guide 96-98, side om Plan Omtale i den lokale avis og/eller Tv-station. Gerne før og efter arrangementet. Husk at udsende pressemeddelelse. Evt. artikel i Grønt Liv med billeder. Livssyn 1 (Rovermærket 1998) Debat - Fremtidens Rover

13 At sætte klanens roverarbejde og det generelle roverarbejde til debat. Hvordan bliver fremtidens rover? Hvad er godt / skidt? Hvordan bør vi blive? Hvordan blive vi sådan? osv. Lav en målsætning for jeres klan, samt en generel beskrivelse. Klanens egne erfaringer Gamle rovere og Kursus klanen R.U. Medie efter eget valg. Livssyn 2 (Rovermærket 1998) Engagement - Lokalhistorie At forbedre kendskabet til den lokale kirkes historie. Lav en dokumentarfilm om Jeres lokale kirke. Interview kirkens brugere, om deres kendskab til kirkens historie. Engager menighedsrådet, præst og evt. konfirmander og andre med tilknytning til kirken. Jeres præst, menighedsrådet, lokal historisk arkiv. Videobånd eller kassettebånd. Livssyn 3 (Rovermærket 1998) Aktivitet - Tegneserie At øge kendskabet til kristendommen. At give forkyndelse et mere spændende præg. En ordnet tegneserie på min. 7 til 10 sider, med 4-8 billeder på hver side. Men gerne flere sider. Med en lignelse fra det Nye Testamente. Forkyndelses materiale Biblioteket Jeres fantasi. En tegneserie, til brug i gruppen, i menigheden m.m. Livssyn 1 (Rovermærket 2000) Højdepunkter i Jesus liv

14 Vi kender alle sammen et utal af fortællinger om Jesus og hans liv og færden. Men hvad var egentligt det vigtigste i hans liv? Formålet er at skabe en debat om dette. A. Debattér hvad der var højdepunkterne i Jesus liv og færden. B. Dokumenter højdepunkterne i ord og tag billeder af det i jeres fortolkning. C. Dokumenter højdepunkterne vha. en dogmefilm*. Det Nye Testamente Korpsets kristendomskonsulenter Den lokale præst Roverforkyndelseshæfte 1. Artikel, billeder og videofilm. Artiklerne kan offentliggøres i f.eks. Grønt Liv, gruppeblad, distriktsblad el. lign. *Dogmefilm konceptet går i dette tilfælde ud på at billederne optages kronologisk og ikke klippes sammen bagefter, men "klippes" direkte i kameraet. Livssyn 2 (Rovermærket 2000) Aktiv andagt Alt for tit formidles det kristne budskab meget passivt med hovedsageligt ved énvejskommunikation, men det behøver ikke at være sådan. Også i forkyndelse er kan "learning-bydoing" princippet benyttes. Lav en "aktiv andagt". Det gælder om at engagere alle aktivt. Det kan ske med totalteater, oplevelser i naturen, fælles diskussion osv. Kun fantasien sætter grænser. A. Planlæg og udfør en "aktiv andagt" i klanen. B. Involver hele gruppen i en "aktiv andagt". C. Lav en "aktiv andagt" i samarbejde med den lokale præst. Evt. som en børne- eller familiegudstjeneste. Det Nye og Gamle Testamente. Dramalærer/skuespiller. Den lokale præst eller en kristendomskonsulent fra korpset. Roverforkyndelseshæfte 1. Billeder og/eller tegninger fra den aktive andagt, samt en fortællende tekst. Artikel i Grønt Liv, gruppeblad, distriktsblad el. lign. Livssyn 3 (Rovermærket 2000) Alternativ behandling alternativ livsstil

15 Begreber som healing, auralæsning og akupunktur osv. er blevet en del af vores hverdag. Det drejer sig om alternative behandlingsformer og alternativ livsform. Formålet er at I skal lære noget om disse meget gamle helbredelsesformer. Der hersker mange fordomme om alternativ behandling/livsstil. Meget er skrevet og sagt om emnet, men det er bedst at lære ved at prøve selv. Altså ud og opsøg den gamle spændende og lidt dunkle verden. En alternativ behandler kan også erstattes af en anden alternativ livsform, som ikke nødvendigvis er helbredende. A. Besøg en alternativ behandler og hør om principperne der ligger bag. B. Undersøg en alternativ behandlingsform og dokumenter dens virkning eller mangel på samme. C. Foretag en sammenligning af forskellige alternative metoder. Sammenligningen skal foretages på baggrund af samtaler med forskellige udøvere og personlig erfaring. Diverse udøvere af alternativ behandling og livsstil. Evt. en læge/medicinkyndig. Patienter der har prøvet alternativ behandling En veldokumenteret artikel om emnet. Krydret med billeder og/eller tegninger og beskrivelser af personlige oplevelser.

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Ingen særlige. Vær opmærksom på, at der skal skaffes adgang til fx en film og fremstillinger fra internettet.

Ingen særlige. Vær opmærksom på, at der skal skaffes adgang til fx en film og fremstillinger fra internettet. Spejder: Den fantastiske fortælling Formål Gennem mærkeforløbet skal spejderne møde også mindre kendte - fantastiske fortællinger fra bibelen gennem aktiviteter. Spejderne skal bruge andre fremstillinger

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Årsplan for kristendom i 2.a

Årsplan for kristendom i 2.a Årsplan for kristendom i 2.a Fællesmål: Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Debat. Debat Light. Dette debatoplæg er det første i en række af tre. som forberedelse til drøftelserne

Debat. Debat Light. Dette debatoplæg er det første i en række af tre. som forberedelse til drøftelserne ydningen t daglige ørelse af og handspejderen ave et edt i for-. Landsmøde Debat Dette debatoplæg er det første i en række af tre.,, Vi tror, vi mener, vi lærer... November 2003 Debatoplæggene er tænkt

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0

Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0 Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0 detmedgud.dk Forkyndelse Viden Inspiration Kære Leder! detmedgud.dk er ikke længere bare detmedgud.dk du tror, du kender... detmedgud.dk VERSION 2,0 er i luften!

Læs mere

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr Tro og Ritualer Totemdyr TRIN 1 Opgave: Lav dit eget totemdyr Lad eleverne lave deres eget totemdyr. De skal selv finde på, hvilke egenskaber dyret skal have. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Hvad

Læs mere

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet Kristendomsprofilen skal være en levende og dynamisk profil. En profil der også i fremtiden vil blive justeret, reformuleret og udviklet. Ligesom KFUM og KFUK er en levende og dynamisk bevægelse, skal

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært)

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært) Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Målgruppe: Fag: Fælles mål: Undervisningsmateriale: Materialet omhandler: 6. klasse Historie (primært) Dansk (sekundært) Forløbet er tilrettelagt

Læs mere

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem.

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem. Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet (2017-18): Velkommen til mit hjem. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Y s Men Danmark, Danmarks Kirkelige Mediecenter og Folkekirkens Nødhjælp.

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Karl af Riises Udviklingsplan 2013 2020 (revideret november 2014)

Karl af Riises Udviklingsplan 2013 2020 (revideret november 2014) Karl af Riises Udviklingsplan 2013 2020 (revideret november 2014) INDHOLDSFORTEGNELSE FORMÅL... 2 GRUPPENS STRUKTUR... 2 UDDANNELSE... 2 LEDERE OG VÆRDIER... 3 AKTIVITETER... 4 KORPS OG SAMFUND... 5 FACILITETER...

Læs mere

* Grenkursus for Børneledere. * Grenkursus for Ungdomsledere. * Grenkursus for Voksenledere. * Praktisk kursus

* Grenkursus for Børneledere. * Grenkursus for Ungdomsledere. * Grenkursus for Voksenledere. * Praktisk kursus * Grenkursus for Ungdomsledere Et kursus for trop-, seniortrop- eller klanledere, med fokus på: Hvorfor er temaer godt, oplevelser, inspiration, hvordan fanger man aldersgruppen. -Gerne vil lære mere om

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

De seje kvinders fodspor

De seje kvinders fodspor Årstid: Hele året rundt Forløbets varighed: 4 trin + en dag Trin for trin Formål Det har ikke altid været en selvfølge, at kvinder kunne få lov til lige så meget som mænd. Derfor findes der en lang række

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Kort og godt om. Roveri

Kort og godt om. Roveri Kort og godt om Roveri Hvad er en rover? Ordet Rover kommer af engelsk og betyder vandringsmand. Folk, der vandrer meget, som f.eks. hyrder, har gennem alle tider haft vandrestave. Rovere er friluftsfolk,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Brug af tekstvejledningerne 8 Oversigt over vejledningerne: 9 børnearbejdet. De følgende lederbøger er udkommet i en 3-årig pe-

Indholdsfortegnelse. Brug af tekstvejledningerne 8 Oversigt over vejledningerne: 9 børnearbejdet. De følgende lederbøger er udkommet i en 3-årig pe- Indholdsfortegnelse Forord Side Nr. 6 ud af 10 Forord 4 Dette er sjette lederbog af ti. Her Præsentation af hjælpemidler 6 bringes vejledninger til Søndagsskolernes 3-årige tekstrække for Brug af tekstvejledningerne

Læs mere

Verdensborger. Mig og mine 10 millioner veninder

Verdensborger. Mig og mine 10 millioner veninder Verdensborger Mig og mine 10 millioner veninder Målgruppe: Spejdere og seniore Årstid: Hele året. Kan med fordel bruges op til Tænkedag Varighed: 4 trin + et engagement Mig og mine 10 millioner veninder

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum

Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Den digitale skoletjeneste Glud Museum Målgruppe: 6.klasse Fag: Historie (primært) Dansk (sekundært) Undervisningsmateriale: Film og audiofiler til download Materialet omhandler: 1930 Livet

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug. Forløb 26 NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug. Forløb 26 NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug NAT/TEK 4-6 klasse Hedensted Kommune er en landkommune, hvor der ikke er langt til det nærmeste landbrug. Markerne passes af store maskiner og dyrene bor i de store

Læs mere

Inspirations pixi. Tween Sing

Inspirations pixi. Tween Sing Inspirations pixi Tween Sing Du sidder med en pixibog der indeholder inspiration til Tween Sing aktiviteter målrettet børn, der går i 3.-6. klasse. Tween Sing kan bruges som en del af en eksisterende klub

Læs mere

Pædagogisk inspiration

Pædagogisk inspiration Pædagogisk inspiration til Børnenes Grundlovsdags 20 års jubilæum d. 4. juni 2015 Hvis I gerne vil sætte fokus på børns rettigheder i dit dagtilbud, skole og fritidsinstitution kan I hente inspiration

Læs mere

Udviklingsplan for Bent Byg Gruppe 2015

Udviklingsplan for Bent Byg Gruppe 2015 Udviklingsplan for Bent Byg Gruppe 2015 Visionerne på udviklingsplanen er udarbejdet af bestyrelsen på lederweekenden i efteråret 2012, og den er efterfølgende blevet behandlet løbende på bl.a. bestyrelsesmøder.

Læs mere

Skrive-/fototeam. SKRIVE & FOTO // KLF, Kirke & Medier

Skrive-/fototeam. SKRIVE & FOTO // KLF, Kirke & Medier Skrive-/fototeam Fortæl hele KLF, Kirke & Medier, hvad vi laver. Tag med til arrangementer eller følg med i debatter, og lav en artikel til hjemmesiden og nyhedsbrevet. Hvorfor har KLF et skrive/foto-team

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Familiespejder. Sådan kommer gruppen i gang!

Familiespejder. Sådan kommer gruppen i gang! Familiespejder Sådan kommer gruppen i gang! Indholdsfortegnelse Familie-spejd... 3 Hvorfor gør vi det?... 3 Familie spejder enhedens opbygning... 4 Enheden består af 3 dele:... 4 Lovene... 5 16. Familiespejd...

Læs mere

FÅ STYR PÅ TRAFIKKEN

FÅ STYR PÅ TRAFIKKEN FÅ STYR PÅ TRAFIKKEN Trafikpolitik i daginstitutionen 2 HAR I TRAFIKKAOS OMKRING INSTITUTIONEN OM MORGENEN OG HVAD GØR I VED DET? TALER I MED FORÆLDRENE OM BØRNENES TRAFIKSIKKERHED? HVAD ER INSTITUTIONENS

Læs mere

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego.

YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. YEGO UGE UGE 45, NOVEMBER 2016 Kære patruljefører. Dette dokument er materialet til patruljemødet i uge 45, der skal omhandle Yego. Netop dette materiale er tilpasset gruppen, og kan enten bruges som inspiration,

Læs mere

Skibet er ladet med rettigheder O M

Skibet er ladet med rettigheder O M Skibet er ladet med rettigheder T D A O M K E R I Indhold Dilemmaøvelse. Eleverne forestiller sig, at de skal sejle til et nyt kontinent, men for at nå frem må de vælge, hvilke nødvendige eller unødvendige

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

IT. Vores mål for IT: I løbet af barnets tid i børnehuset, er det vores mål:

IT. Vores mål for IT: I løbet af barnets tid i børnehuset, er det vores mål: IT. Vores mål for IT: I Bandholm Børnehus er det vores mål, at barnet har mulighed for at styrke deres IT kompetencer, som en naturlig del af børnehavens hverdag. Det er vores mål at barnet, får en naturlig

Læs mere

Læseplan for historie. 4. 9. klassetrin

Læseplan for historie. 4. 9. klassetrin Læseplan for historie 4. 9. klassetrin Læseplanen angiver historiefagets progression over fire forløb, og i hvert forløb arbejdes med fagets tre centrale kundskabs- og færdighedsområder. I det daglige

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for ØRNEGRUPPEN, dansk 2010-2011 Udarbejdet af Jane Kinnberg og Mark Chapman, Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33, 34, 35 ISPIGEN. Bruge talesproget

Læs mere

Det er meget vigtigt, at vi er med så langt. Det er også vigtigt for mig, at vi kan følge hinanden i dette. For fortællingen om

Det er meget vigtigt, at vi er med så langt. Det er også vigtigt for mig, at vi kan følge hinanden i dette. For fortællingen om Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 8. december 2013 Kirkedag: 2.s.i advent/b Tekst: Matt 25,1-13 Salmer: SK: 268 * 447 * 49 * 258 * 272 * 275,2 * 275,3-6 LL: 268 * 258 * 272 * 275,2 * 275,3-6

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

Sydvestjyllands Efterskole som kristen efterskole. Selvevaluering 2004/05

Sydvestjyllands Efterskole som kristen efterskole. Selvevaluering 2004/05 Sydvestjyllands Efterskole som kristen efterskole Selvevaluering 4/5 1 Spørgsmål Piger 9.kl. Piger 1. kl. 1 2 3 1 år 2 år 1 år 2 år 29 7 19 4 IM LM KFUM FDF Spejd. IM LM KFUM FDF Spejd. 13 1 9 5 2 15 9

Læs mere

udfordrer kristne fællesskaber

udfordrer kristne fællesskaber 101 Mennesker med autisme og Aspergers syndrom udfordrer kristne fællesskaber Det er ikke særlig kaffehyggeligt, når der er en med, som hele tiden ødelægger det kaffehyggelige fællesskab, siger Henrik

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Spejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 3 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed, er at

Læs mere

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Dette dokument rummer en beskrivelse af lektioner og aktiviteter i forløbet. Lektion 4 og 5 er skrevet ud med stor detaljeringsgrad.

Læs mere

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Årstid: Hele året Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Loboratorium Trin for trin De overordnede formål med mærket Formålet med,, er at udvide pigernes horisont indenfor løb og løbsformer. Pigerne vil

Læs mere

Ledersamtalen. - en del af lederplanen

Ledersamtalen. - en del af lederplanen Ledersamtalen - en del af lederplanen Indholdsfortegnelse: 1 Formålet med ledersamtalen 2 2 Rammerne for Ledersamtalen 3 2.1 Hvem deltager i samtalen? 3 2.2 Den rette stemning 3 3 Punkter der bør inddrages

Læs mere

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014 Workshop Ledelse på afstand Landsforeningens årsmøde 2014 Program den 25. maj 2014 Formål med workshop Vilkår for ledelse på afstand Udfordringer ved ledelse på afstand: Forventningsafstemning Formål og

Læs mere

I årets opgave skal vi udforske hvor og hvordan læring foregår.

I årets opgave skal vi udforske hvor og hvordan læring foregår. Årets uppdrag I årets opgave skal vi udforske hvor og hvordan læring foregår. Vælg et sted, hvor du kan lære noget. Vælg et hjælpemiddel, du kan bruge, når du skal lære noget, og find ud af noget mere

Læs mere

Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012

Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012 Divisionsledelsesstævne t 27.-29. januar 2012 Korpsrådsmøde 2012 Sang: Det Danske Spejderkorps har til formål at udvikle børn og unge til vågne, selvstændige mennesker, der er villige til efter bedste

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

Fakta om KFUM-Spejderne

Fakta om KFUM-Spejderne Fakta om KFUM-Spejderne Hvem er vi KFUM-Spejderne i Danmark er et spejderkorps. Vi har ca. 600 grupper i hele Danmark med knap 30.000 medlemmer. I Danmark er der ca. 70.000 spejdere, fordelt på en række

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Edel Liisbergs Børnehave - En selvejende daginstitution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Medlem af paraplyorganisationen Menighedernes Daginstitutioner. Adresse: Hjortholms

Læs mere

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar.

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Store brød og kvinderne i Köln I søndag efter Helligtrekonger

Store brød og kvinderne i Köln I søndag efter Helligtrekonger Store brød og kvinderne i Köln I søndag efter Helligtrekonger Min garage i Kirke Saaby dufter søndag morgen af friskbagt brød. Hvis folk stod med lukkede øjne foran garageporten, ville de tro, at de var

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Jesus Guds gave til os -4

Jesus Guds gave til os -4 Jesus Guds gave til os -4 Freds Fyrste Mål: Fortæl børnene, at Jesus er Guds gave til os. Han er ikke kun en lille baby, han er også en Fyrste/Konge. Jesus Rige er et Rige af fred. I hans fredsrige skal

Læs mere

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids.

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Pilleløb For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Formålet med løbet er at virkeliggøre for børnene,

Læs mere

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier.

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier. Kære lokalforeninger. Der er stadig mange danskere, som drikker alt for meget og som har brug for støtte til at komme ud af alkoholproblemet. Derfor er det vigtigt, at Lænken er synlig og meget mere kendt,

Læs mere

Nyhedsbrev fra Rødderne

Nyhedsbrev fra Rødderne August - oktober 2012 Nyhedsbrev fra Rødderne Så kom vi godt i gang hos Rødderne efter en skøn sommerferie og vi har siden sidst sagt velkommen til Astrid, Bertram, Joanna. Derudover har vi sagt farvel

Læs mere

UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR

UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR Folkelig forankring handler om opbakning til og engagement i det internationale udviklingsarbejde. Kommunikation og oplysning kan hjælpe jer

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Vores Natur. 28. Maj 2019

Vores Natur. 28. Maj 2019 Vores Natur 28. Maj 2019 Vores Natur Et projekt med en ambition om at skabe lyst i den danske befolkning til at: få mere viden om vores natur få flere oplevelser i vores natur være mere aktiv i vores natur

Læs mere

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret Oplysninger Kvælstof er en gas (luftart). Kvælstof kaldes også nitrogen. Kvælstof er i stand til at danne kemiske forbindelser med andre

Læs mere

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Emneuge Gul Klåge Åge Denne emneuge sætter fokus på hvordan man lære på mange forskellige måder. Børnene prøver kræfter med forskellige værksteder i emneugen.

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Interviewguide udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Silkeborg Biblioteks nye hjemmeside 2. halvdel 2006

Interviewguide udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Silkeborg Biblioteks nye hjemmeside 2. halvdel 2006 Interviewguide udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Silkeborg Biblioteks nye hjemmeside 2. halvdel 2006 Interviewguide. 09. 2006 Silkeborg Biblioteks Ny hjemmeside Dagsorden for interview omkring

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Karl af Riises Udviklingsplan 2013 2020 (revideret januar 2014)

Karl af Riises Udviklingsplan 2013 2020 (revideret januar 2014) Karl af Riises Udviklingsplan 2013 2020 (revideret januar 2014) INDHOLDSFORTEGNELSE FORMÅL... 2 GRUPPENS STRUKTUR... 2 UDDANNELSE... 2 LEDERE OG VÆRDIER... 3 AKTIVITETER... 4 KORPS OG SAMFUND... 5 FACILITETER...

Læs mere

Tips til spejdergruppen - 5 tips til jeres Facebook-side

Tips til spejdergruppen - 5 tips til jeres Facebook-side Tips til spejdergruppen - 5 tips til jeres Facebook-side Fotos: Mathias Thomsen, Jan Vestergaard, Morten Bjerrum Larsen FACEBOOKSIDEN: NÅ BREDT UD En Facebook-side er et oplagt medie til at vise det daglige

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Til underviseren. Formålet med Sex er Guds idé

Til underviseren. Formålet med Sex er Guds idé Formålet med Sex er Guds idé Sex er Guds idé er blevet til for at imødekomme ønsket om et grundigt og nutidigt redskab til lærere, forkyndere, klubledere og ungdomskonsulenter, der skal vejlede kristne

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

KFUM-Spejderne s GUIDE TIL KURSUS PR

KFUM-Spejderne s GUIDE TIL KURSUS PR KFUM-Spejderne s GUIDE TIL KURSUS PR GUIDE TIL KURSUS PR 1 Hej kursusleder! Du har fået ansvaret for et kursus - det er mega fedt! I arbejdsgruppen for uddannelses- PR vil vi gerne hjælpe dig til at gøre

Læs mere

Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed.

Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed. Bruger Side 1 13-08-2017 Prædiken til 8.søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Matt. 7, 15-21. Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed. Det emne som denne søndags gudstjeneste tager op, er den

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE Oversigt Brev til skolen... 2 Brev 1 til skoleleder... 3 Brev til bibliotekar... 3 Brev 1 til lærere... 4 Brev til forældrene... 5 Brev 2 til skoleleder... 6 Brev

Læs mere

DAGPLEJEN FLYGTNINGE OG INDVANDRERE

DAGPLEJEN FLYGTNINGE OG INDVANDRERE DAGPLEJEN FLYGTNINGE OG INDVANDRERE Forord Dette hæfte er skrevet af dagplejere og en dagplejepædagog i forbindelse med dvd en Mere end bare pasning. Hvert enkelt barn har, når det begynder i dagplejen,

Læs mere

Skabelon for udvikling af borgerplaner

Skabelon for udvikling af borgerplaner Skabelon for udvikling af borgerplaner Alle lokalsamfund er forskellige, både hvad angår størrelse, ressourcer og behov. Derfor er der ikke én bestemt måde at lave en borgerplan på. Det vigtigste er, at

Læs mere

Forord Dette hæfte er for såvel nye som erfarne grupperådsmedlemmer.

Forord Dette hæfte er for såvel nye som erfarne grupperådsmedlemmer. GRUPPERÅD - sådan Indholdsfortegnelse Spejderarbejde er mere end tidsfordriv! 3 Hvad er et grupperåd? 4 Forudsætninger for at være med i et grupperåd 4 Grupperådet som en kaffeklub eller et aktiv? 5 Grupperådets

Læs mere