Sagen drejer sig om det økonomiske opgør i anledning af afslutningen af et leasingarrangement om kopi- og printudstyr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagen drejer sig om det økonomiske opgør i anledning af afslutningen af et leasingarrangement om kopi- og printudstyr."

Transkript

1 DOM Afsagt den 3. november 2014 i sag nr. BS 8A-1481/2013: Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network Vestergade København K (advokat Anders Rynkebejrg) mod Mathiesen A/S Navervej Roskilde (advokat Ulrik Bayer) Sagens baggrund og parternes påstande Sagen drejer sig om det økonomiske opgør i anledning af afslutningen af et leasingarrangement om kopi- og printudstyr. Sagsøger, Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network, (herefter Euro-Med) har nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte, Mathiesen A/S, (herefter Mathiesen) tilpligtes til sagsøger at betale kr., subsidiært kr., mest subsidiært et af retten fastsat beløb, med tillæg af procesrente fra sagens anlæg. Sagsøgte, Mathiesen A/S, har nedlagt påstand om frifindelse. Sagens oplysninger Euro-Med har i en række år leaset kopi- og printudstyr hos Mathiesen. Under denne sag er omtalt fire leasingaftaler: Aftale med opstart den 1. januar 2010, bilag 1: Ved denne aftale, der er underskrevet af Euro-Med den 12. februar 2010, blev en HP 4250N fra en tidligere aftale fortsat leaset, og der blev tilføjet en Ricoh Aficio 3245 farve multifunktionsmaskine inkl. ADF, duplex, kassetter, printmodul samt scannermodul. Aftalen bærer overskriften Leasingaftale. Der blev medfinansieret kr. fra den tidligere aftale, som blev indfriet i forbindelse med indgåelsen af den nye aftale. Den månedlige leasingydelse udgjorde kr. Leasingaftalen var finansieret af Digital Finans A/S. Aftale med opstart den 14. november 2011, bilag 3: Ved denne aftale, der er underskrevet af Euro-Med den 23. november 2011, blev opstillet en Ricoh Aficio MPC4500 inkl. udstyr samt en HP 4250 inkl. udstyr. Aftalen bærer overskriften Lejeaftale. I rubrikken med overskriften Lejevilkår er anført, at den månedlige grundafgift udgjorde kr. Den nye leasingaftale var finansieret af GE Capital. Forud for indgåelsen af denne aftale blev udarbejdet en økonomisk oversigt, bilag 2. Der er mellem parterne enighed om, at restforpligtelsen for det nedtagne udstyr blev finansieret i den nye aftale. Det fremgår af skønsmandens besvarelse af spørgsmål 2A, at den nedtagne Ricoh Aficio 3245 ikke havde nogen særlig værdi på nedtagningstidspunktet.

2 - 2 - Aftale med opstart den 1. januar 2013, bilag 4: Ved denne aftale, der er underskrevet af Euro-Med den 17. oktober 2012 blev en Ricoh Aficio MPC4500 inkl. udstyr samt en HP 4250 inkl. udstyr fortsat leaset, og der blev tilføjet Jetadvice software. Aftalen bærer overskriften Driftsaftale. Under overskriften Leje, servicegrundbeløb og betaling for forbrug samt aftaleperiode er i rubrikken for Leje pr. måned (udover minimumsforbrug) anført 0 kr. Under rubrikken Betaling for forbrug er anført minimumsforbrug pr. måned på stk. af A4 sort/hvid og 625 stk. af A4 farve. Pris pr. kopi/print er anført til 88,0 øre for A4 sort/hvid og 99,0 øre for A4 farve. Det fremgår af aftalen yderligere, at restforpligtelsen på den bestående aftale indfries af Mathiesen med maksimalt kr. Leasingaftalen skulle finansieres af Leasing Fyn Bank A/S. Endelig fremgår, at aftalen er udskrevet den 12. oktober Aftale med opstart den 1. januar 2013, bilag 5: Ved denne aftale, der er underskrevet af Euro-Med den 14. december 2012, blev en Ricoh Aficio MPC4500 inkl. udstyr samt en HP 4250 inkl. udstyr og en Ricoh MPC4502 inkl. udstyr samt i alt 3 stk. Jetadvice software leaset. Aftalen bærer overskriften Driftsaftale. Under overskriften Leje, servicegrundbeløb og betaling for forbrug samt aftaleperiode er i rubrikken for Leje pr. måned (udover minimumsforbrug) anført 7.949,68 kr. Under rubrikken Betaling for forbrug er anført minimumsforbrug pr. måned på stk. af A4 sort/hvid og 625 stk. af A4 farve. Pris pr. kopi/print er anført til 88,0 øre for A4 sort/hvid og 99,0 øre for A4 farve. Det fremgår af aftalen, at den bestående aftale (bilag 4) udgår den 1. januar Leasingaftalen skulle finansieres af Leasing Fyn Bank A/S. Endelig fremgår, at aftalen er udskrevet den 14. december Euro-Med s påstand er sammensat således: Krav i forbindelse med overgang til aftale af 17. oktober 2012 (bilag 4): Værdi af service kr. Renters rente kr. Forøgelse af forpligtelse uden tilførsel af værdi kr. I alt kr. Krav i forbindelse med aftale af 14. december 2012 (bilag 5): 60 mdr. à 7.949,68 kr. samt gebyr på kr kr. Samlet krav: kr kr. = kr. Retssagen er anlagt den 11. juli Dommen er affattet uden fuldstændig sagsfremstilling, men dommen indeholder dog en gengivelse af de forklaringer, der blev afgivet under hovedforhandlingen, jf. retsplejelovens 218a, stk. 2. Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network har procestilvarslet Digital Finans A/S og Leasing Fyn Bank A/S.

3 - 3 - Syn og skøn Der har under sagen været afholdt syn og skøn. Skønsmanden, Bjarne Rasmussen, Copytech Office Solutions ApS, har i en erklæring af 14. september 2014 udtalt således: Spørgsmål 1: Ved sagens Bilag 1 blev i januar 2010 tilføjet en Ricoh Aficio 3245 og overført en HP 4250N samt restgæld med kr Skønsmanden bedes vurdere, hvor meget der ved indgåelsen af aftalen i Bilag 1 blev faktureret leasingselskabet for den tilføjede Ricoh Aficio Besvarelse: Ricoh Aficio 3245 er en A4/A3 farve multifunktionsmaskine beregnet på et mellemstort behov. Maskinen blev introduceret på det danske marked i juni måned 2005 og den blev erstattet af en helt ny modelserie i august Jeg anslår at leasingsatsen i januar 2010, for en leasingaftale med kvartalsvis forud betaling, med en løbetid på 21 kvartaler har været ca. 1,9 % pr. måned Da ydelsen i sagens bilag 1 er kr ,00 pr. måned, har finansieringsgrundlaget da været omkring kr ,00. Efter at have fratrukket kr ,00 resterer der kr ,00 til fakturering af den brugte maskine. Spørgsmål 2a: Baseret på skønsmandens skøn over leasingselskabets købesum for den i Bilag 1 tilføjede Ricoh Aficio 3245, jfr. besvarelsen af spørgsmål 1, bedes skønsmanden skønne det forventelige genplaceringsprovenu i november 2011 ved genplacering af den i forbindelse med indgåelsen af sagens Bilag 3 nedtagne Ricoh Aficio Genplaceringsprovenuet skal forstås som maskinens forventede salgspris ved genplacering fratrukket genplaceringsomkostninger, der ikke afholdes af andre end sagsøgte. Genplaceringsomkostningerne bedes specificeret. (Stillet af sagsøger) Besvarelse: Da maskinen leveres til sagsøger i januar 2010 er den brugt, jævnfør sagsøgtes advokat, og hvis jeg tager udgangspunkt i den periode maskinen var på det danske marked, ville den følgelig have været mellem ca. 3 ½ år og 4 år og 8 måneder gammel ved leveringen, med mindre den havde stået over på sagsøgtes lager. I november 2011 er maskinen altså mellem 5 ¼ år og 6½ år gammel. Jeg har ingen dokumentation for hvad tælleren stod på, hverken ved leveringen af den brugte maskine, eller ved nedtagningen. Dette har dog ikke den store betydning for min vurdering. Det er min vurdering at denne maskine ikke har haft nogen særlig værdi i november 2011, dels fordi den var teknologisk forældet, sammenlignet med hvad der ellers var på markedet og dels på grund af dens alder. Spørgsmål 2b: Skønsmanden bedes oplyse hvilken værdi, som 1 brugt maskine af mærket Ricoh Aficio 3245 må antages at kunne være solgt for i november 2011, hvis skønsmanden lægger til grund, (i) at maskinen var udstyret med ADF, duplex kassetter, print modul samt scanner modul, (ii) at maskinen var klargjort på slagstidspunktet, (iii) at maskinen i november 2011 havde været i

4 - 4 - brug siden 1. januar 2010, (iv) og at der anslået på maskinen var taget ca tryk i november (Stillet af sagsøger) Besvarelse: Se min besvarelse af spørgsmål 2a Spørgsmål 3: Ved indgåelsen af aftalen i Bilag 4 blev der medfinansieret kr fra Bilag 3. Skønsmanden bedes oplyse hvor stor en del af dette beløb, der udgør renter. (Stillet af sagsøger) Besvarelse: Den samlede forpligtelse i sagens bilag 3 er 60 måneders leasing á kr ,00 pr. måned, med kontraktstart de 14. november 2011, I dette beløb er der inkluderet værdien af 2 års gratis service. 60 måneder á kr ,00 = kr ,00 I november 2011 var leasingsatsen for en sådan aftale ca. 5,804 % pr. kvartal, eller % pr måned. Se bilag 5. Det vil sige at finansieringsgrundlaget har været ca. kr ,00. De samlede renter og omkostninger er kr kr ,00 = ,00 Uden at jeg kender den rente der ligger til grund for aftalen, samt hvordan leasingselskabet beregner indfrielsesbeløbet, er mit skøn at renten udgør ca. kr ,00 af indfrielsesbeløbet Spørgsmål 4: Ved indgåelsen af aftalen i Bilag 4 blev der medfinansieret kr fra Bilag 3. Skønsmanden bedes oplyse renteudgiften ved at dette beløb skal forrentes medfinansieret i Bilag 4 over en periode på 5 år. (Stillet af sagsøger) Besvarelse: I starten af 2013 var leasingsatsen for en 60 måneders leasingaftale uden scrapværdi, med variabel rente, 5,690 % pr. kvartal. Medfinansiering af kr ,00 vil derfor koste ,00 x 5,690 x 20 kvartaler = kr ,00. Renteomkostninger inklusive eventuelle gebyrer er derfor kr ,00 287,974,00 = kr ,00. Forklaringer Under hovedforhandlingen er afgivet forklaring af Marc Schade-Poulsen, René Christiansen, Poul Collemorten, Maibritt Damgaard Nielsen og Thomas Knudsen. Marc Schade-Poulsen har som partsrepræsentant for Euro-Med forklaret blandt andet, at Euro-Med er en NGO, som samler 80 menneskerettighedsorganisationer. Foreningen finansieres af offentlige midler og har et årligt budget til administration på kr. eksklusiv lønninger. Han har været direktør i Euro-Med siden Euro-Med har i mange år haft leasingaftaler med Mathiesen. Poul Collemorten blev administrationschef i Euro-Med og overtog forhandlingerne med Mathiesen. Poul var ikke så glad for leasingaftalerne, for de var meget dyre. En dag kom Poul og fortalte, at nu havde han fået noget godt ud af leasingaftalen, for Euro-Med ville få

5 - 5 - opstillet en maskine helt gratis. Poul havde regnet med, at leasingudgifterne ikke blev forøget, så man fik et chok, da man modtog velkomstbrevet fra Leasing Fyn. Euro-Med havde intet behov for en maskine mere, for maskinerne var alene til internt brug for foreningens ansatte. Mathiesen burde have vidst, at Euro-Med ikke havde brug for den nye maskine. I øvrigt havde Poul slet ikke lov til at underskrive aftalen med bindende virkning for Euro- Med. Euro-Med betaler hver måned ydelserne til Leasing Fyn under protest. Ved den seneste aftale betaler Euro-Med et alt for højt beløb per kopi. Den nye maskine er aldrig blevet installeret. Hvis den nye maskine var blevet installeret, ville Euro-Med få alt for høj kapacitet i forhold til forbruget. Han ringede til René Christiansen i begyndelsen af marts 2013 og optog telefonsamtalen. Han gjorde ikke René Christiansen opmærksom på, at samtalen blev optaget. Han mener, at René Christiansen i denne telefonsamtale lovede, at man kunne se bort fra den seneste aftale, som Poul havde indgået med Mathiesen. René Christiansen har som partsrepræsentant for Mathiesen forklaret blandt andet, at han er direktør i og eneejer af Mathiesen A/S. Han har været i branchen siden Firmaet sælger kopimaskiner og software hertil, og har en stor afdeling, der foretager vedligeholdelse hos kunderne. Der indgås 650 kontrakter årligt, og han havde ikke hørt nærmere om Euro-Med s aftaler, før han fik et brev fra Marc Schade-Poulsen. Jetadviser er en software, der lægges ind på kundens server. Med denne software kan Mathiesen overvåge tælleren, og Mathiesen kan få automatisk besked om, at der skal leveres ny toner, og endelig kan Mathiesens montører ved hjælp af denne software hjemmefra for eksempel se, om der er nogen låger, der er åbne. Mellem 60 og 70 procent af servicetilkaldene skyldes låger, der ikke er korrekt lukket i magnetlåsene. På denne måde kan kunden spare udgiften til et montørbesøg, for når der er tale om en såkaldt brugerfejl, skal kunden selv betale, selv om der foreligger en serviceaftale. Aftalen af 16. december 2011, bilag 3, er en ren lejeaftale. Ud over lejebetalingen på kr. om måneden, har Euro-Med yderligere betalt for service. Der er oprettet en særskilt aftale herom, som Euro-Med ikke har fremlagt. Mathiesen udfører altid service på de maskiner, som Mathiesen har formidlet leasingaftaler for. GE Capital ønskede ikke længere at finansiere leasingaftaler om kopiudstyr. Gamle aftaler med GE Capital kunne godt fortsætte, men når Mathiesen fjernede udstyr og erstattede det med noget nyt udstyr, skulle der ske finansiering et andet sted. Ligeledes var det Mathiesens politik, at kunden kun skulle have én finansieringsaftale. Da der i forbindelse med aftalen af 17. oktober 2012, bilag 4, blev tilføjet Jetadvice software, valgte man at indfri aftalen med GE Capital og finansiere det hele i Leasing Fyn. Det er korrekt, at Jetadvice er et stykke software, som Mathiesen har købt licensen til at anvende. Han mener ikke, at man kan sige, at Mathiesen har solgt noget til Euro-Med, som Mathiesen ikke selv ejede. Det er helt normalt, at man i branchen lader leasingselskaber

6 - 6 - finansiere leje af softwarelicenser. Mathiesens aftaler med Euro-Med har samlet set været rimelige for begge parter. Poul Collemorten har som vidne forklaret blandt andet, at han var ansat hos Euro-Med som administrationschef med ansvar for regnskab og it i 6 år indtil sommeren Nu er han arbejdsløs. Han er økonomiuddannet fra RUC og har arbejdet 13 år som regnskabschef i et andet firma. Han er vant til at arbejde med tal. Kontrakterne med Mathiesen var komplicerede, fordi det var svært at finde ud af, hvad de dækkede. For eksempel har der altid været diskussion vedrørende forsikring. Euro-Med havde i forvejen en forsikring, der dækkede, og derfor fik Euro-Med refunderet et beløb vedrørende forsikring af det leasede. Aftalen i bilag 1 indeholder ikke udgift til service. Han kan ikke huske, hvad serviceudgiften udgjorde, så han kan ikke udtale sig om den samlede forpligtelse i forbindelse med denne aftale. Der var heller ikke service inkluderet i aftalen i bilag 3. Han kan ikke huske, om der var en serviceaftale ved siden af driftsaftalen i bilag 4. Han var godt tilfreds med Mathiesens service, bortset fra at der kunne være problemer med at få leveret toner, idet man kun måtte have meget lidt toner liggende. Han havde ikke nogen god kommunikation med serviceafdelingen hos Mathiesen, men så ringede han til Rikke Andersen hos Mathiesen, og hun sørgede for, at toneren blev sendt. På et tidspunkt forslog hun, at de kunne få installeret Jetadvice. Så kunne den nye maskine selv sende oplysninger til Mathiesen om behov for toner. På denne måde ville Jetadvice være til gavn for begge parter. Han kan ikke huske, om Euro-Med har haft servicebesøg, som skyldtes, at en magnetlåge ikke var lukket. Rikke Andersen fra Mathiesen fortalte ham, at GE Capital havde opsagt alle aftaler, så man var nødt til at flytte alle aftaler. Han følte, at Euro-Med gjorde Mathiesen en tjeneste ved at flytte fra GE Capital til Leasing Fyn. Rikke Andersen sagde, at prisen i aftalen af 17. oktober 2012, bilag 4, ville være den samme som prisen i henhold til aftalen af 23. november 2011, bilag 3. Han stolede på, hvad hun sagde, og de to havde et godt samarbejde. Det er rigtigt, at der til aftalen i bilag 3 skulle lægges udgifter til service, så man kan ikke direkte sammenligne priserne i bilag 3 og 4. Han ville ikke have indgået aftalen i bilag 4, hvis han havde vidst, at denne aftale var meget dyrere, end aftalen i bilag 3 var. Alle samtaler med Rikke Andersen foregik på hans kontor. Det var også her, at han underskrev aftalerne. Han fik ikke nogen kopi. Hun tog alle bilagene med hjem. Han tror nok, at den originale aftale skulle sendes til underskrift hos leasingfirmaet. På et tidspunkt kom både Rikke Andersen og sælgeren Thomas. De fortalte, at de havde et rigtig godt tilbud. Chefen havde nogle og tyve maskiner stående, som man ikke vidste, hvad man skulle bruge til. Euro-Med kunne overtage en af disse maskiner gratis. Han opfattede det som en anerkendelse, fordi Euro-Med havde hjulpet Mathiesen til at skifte fra GE Capital til Leasing Fyn, og fordi der havde været nogle problemer med at få leveret toner. I virkeligheden var Euro-Med s behov for print og kopi blevet mindre, og Euro-Med havde

7 - 7 - ikke givet udtryk for, at behovet var blevet større. Selvfølgelig blev han glad for, at han kunne få en maskine opstillet gratis. Sælgerne fra Mathiesen var altid velforberedte og kom med kontrakter, der var udfyldt på forhånd. Alle aftaler er blevet gennemgået med ham, også aftalerne i bilag 4 og bilag 5. Da han underskrev aftalen på mødet den 14. december 2012, bilag 5, var der ikke tale om, at det hastede med at indgå aftalen. På den anden side var der tale om et rigtigt godt tilbud. Han følte, at Euro-Med omsider kunne få noget ud af leasingaftalen, som han fandt, var en dyr aftale. Sælgerne gennemgik bilag 5 med ham. Han havde på daværende tidspunkt ikke nogen kopi af bilag 4 at sammenligne med, for han havde endnu ikke fået denne aftale tilbage fra leasingselskabet. Han forstod det, som om der ikke var nogen ændringer i forhold til aftalen i bilag 4. I dag kan han godt se, at der er en væsentlig forskel på aftalen i bilag 4 og aftalen i bilag 5, idet der er en månedlig leje på 7.949,68 kr. i bilag 5, mens der ikke skulle betales leje i henhold til aftalen i bilag 4. Da han havde indgået aftalen i bilag 5, fjernede han den printer, som stod i forkontoret hos direktionssekretær Maibritt Damgaard Nielsen, idet den nye maskine skulle stå på denne plads. Der var en bedre sorteringsfunktion på den nye maskine, men ellers var der tale om den samme maskine, som de havde én af i forvejen. Han ved ikke, hvad sådan en maskine koster. Måske koster den kr. Den nye maskine blev leveret men blev aldrig installeret, idet Euro-Med nåede at få opkrævningen fra Leasing Fyn forinden. Her viste det sig, at den månedlige ydelse var dobbelt så stor, som vidnet havde regnet med. Da han underskrev aftalen i bilag 5, gangede han ikke minimumsforbruget ud med prisen pr. kopi eller print. Det har han gjort efterfølgende, og derved har han konstateret, at minimumsforbruget ret nøje svarer til den månedlige leje, der skulle betales i henhold til aftalen i bilag 4. Det kom til at koste Euro-Med ca kr. om året at have fået tilført den nye maskine, som Euro-Med slet ikke havde brug for og noget software, som fortrinsvis var til Mathiesens fordel. Han er blevet bondefanget, og han føler, at Mathiesens sælgere har misbrugt den tillid, han havde til dem. Maibritt Damgaard Nielsen har som vidne forklaret blandt andet, at hun i 11 år har været direktionssekretær hos Euro-Med. Hendes afdeling havde en bordprinter, og i den anden ende af huset var der en gulvprinter. Poul Collemorten fjernede hendes bordprinter og fortalte, at der ville komme en gulvmodel i stedet for. I mellemtiden var der ingen printmulighed i hendes ende af huset. Det var derfor, hun i en af 23. januar 2013 til Poul skrev, at hun savnede en printer i sin ende af huset. En dag kom Poul med nogle papirer. Poul var oprevet og sagde, at der ikke var overensstemmelse mellem det mundtlige og det skriftlige i aftalen. Hun kan ikke huske, om dette skete før eller efter, at den nye maskine var leveret. Den nye maskine er aldrig blevet installeret, og den gamle bordprinter blev sat op igen, og det fungerer fint. Hvis hun skal kopiere, kan hun anvende en fax, som står i nærheden af hende. Ellers må hun gå 25 meter

8 - 8 - ned ad gangen til den store kopimaskine, som hun altid har gjort. Euro-Med har ikke behov for yderligere kapacitet. Thomas Knudsen har som vidne forklaret blandt andet, at han har været i printer- og kopibranchen siden Han har været ansat som sælger hos Mathiesen siden Han besøger 3-6 kunder dagligt, og laver lige så mange tilbud. Han var sammen med sin kollega Rikke Andersen ude hos Euro-Med i forbindelse med indgåelse af de aftaler, der er beskrevet i bilag 4 og 5. Derimod har han ikke deltaget i aftalerne, der er beskrevet i bilag 1 og 3. Mathiesen køber vist licensen til Jetadvice for kr. pr. maskine pr. 60 måneder. Jetadvice er en overvågningssoftware, som kan rapportere om behov for tonerbestilling og aflæse tælleren og oplyse fejlkoder. GE Capital var trådt ud af markedet, og nye aftaler skulle finansieres andre steder. I princippet kunne Jetadvice godt være finansieret særskilt i et andet firma, mens det øvrige udstyr fortsat var finansieret hos GE Capital. Det var dog ikke så praktisk. Han har ikke noget kendskab til, hvorledes GE Capital har udregnet indfrielsesbeløbet. Han kan ikke huske, om han og Rikke Andersen havde aftalen i bilag 4 med i udfyldt stand. Aftalen i bilag 4 blev gennemgået slavisk med Poul Collemorten, og Poul blev tydeligt gjort opmærksom på aftalens indhold og de økonomiske forpligtelser. Det er hans indtryk, at Poul forstod det hele. Der var tale om et hyggeligt møde. Poul gav under mødet i forbindelse med indgåelsen af aftalen i bilag 4 udtryk for, at han ønskede større fleksibilitet og mulighed for at lave jobs fra forskellige steder i huset. Da de præsenterede bilag 4 for Poul, var der taget hensyn til, at Euro-Med mistede gratis service i forhold til aftalen i bilag 3. Han mener, at det var Rikke Andersen, der fortalte Poul om dette. Der er taget hensyn til denne omstændighed i prisen for den nye aftale. Han udleverede en kopi af aftalen i bilag 4 til Poul. Originalen tog han med sig, for den skulle indsendes til leasingselskabet. Man kan ikke sammenligne aftalen i bilag 4 direkte med aftalen i bilag 3, for aftalen i bilag 3 indeholder ikke nogen aftale om service. Aftalen i bilag 4 kan ikke splittes op, så det ville være forkert at sige, at man betaler kr. pr. Jetadvice software. Der er tale om en samlet aftale. Man kan godt sige, at man i aftalerne i bilag 4 og 5 betaler en månedlig ydelse for driften af hele systemet. Aftalen i bilag 5 var vist nok udfyldt på forhånd, så de kunne præsentere den på mødet med Poul. Mødet var kommet i stand som følge af en telefonisk aftale forinden, fordi Poul under mødet i forbindelse med aftalen i bilag 4 havde givet udtryk for, at han ønskede at få større fleksibilitet og ønskede, at der kunne arbejdes fra forskellige steder i huset. Der er naturligvis ikke tale om, at Mathiesen har foræret Euro-Med den nye maskine. Så vidt han ved, kostede den nye maskine kr. i indkøb inklusiv konfigurering hos kunden. I forbindelse med indgåelse af aftalen i bilag 5, fortalte de Poul, at aftalen blev dyrere, idet de månedlige ydelser steg med 7.949,68 kr. Ud over at få større fleksibilitet med en yderligere

9 - 9 - maskine opnåede Euro-Med også at få Jetadvice på hele udstyret. Det er hans indtryk, at Poul fuldt ud forstod aftalen i bilag 5, og aftalen blev grundigt gennemgået med ham. Han har ikke deltaget i udarbejdelsen af økonomioversigten i bilag 2. Der var ikke behov for at udarbejde en økonomioversigt, der man gik fra aftalen i bilag 4 til aftalen i bilag 5, for ændringen ved at gå fra aftalen i bilag 4 til aftalen i bilag 5 var ikke særlig kompliceret, idet der blot blev tilføjet en ny stor maskine samt Jetadvice software. Parternes synspunkter Sagsøger, Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network, har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokumentet af 22. september 2014, hvori følgende er anført: Aftale af den 17. oktober 2011 med opstart den 1. januar 2012, Bilag 4: Det kan konstateres, at: Indfrielsesbeløbet kr indeholder service, der ikke leveres, eftersom der betales særskilt for service i den nye aftale i Bilag 4. Den service, der i henhold til Bilag 2 skulle være leveret uden beregning kan opgøres til kr Beregnet i forhold til en levering den 23. november 2011 er der den 1. januar 2013 forløbet 405 dage af i alt 730 dage med service uden beregning. De resterende 325 dage havde servicen er værdi på kr , hvilket sagsøger ved omlægningen til Bilag 4 tabte. Indfrielsesbeløbet kr indeholdt renter, der blev medfinansieret i den nye aftale, hvorved sagsøger kom til at betale renters rente, hvilket ikke var tilfældet, såfremt Bilag 3 var ført videre. Rentebeløbet skønnes af skønsmanden i besvarelsen af spørgsmål 3 til at udgøre kr og udgør således 13,9 % af det samlede indfrielsesbeløb. Det må derfor kunne lægges til at renterne heraf i den kommende periode udgør samme 13,9% svarende til kr , og udgør endnu en del af sagsøgers tab. Det er ukorrekt og bestrides, at Bilag 3 ikke kunne løbe videre til udløb, og således helt unødvendigt, at Bilag 4 blev indgået. Sagsøgte er blevet opfordret til at dokumentere, at aftalen i Bilag 3 ikke kunne løbe til aftalt udløb, hvilket ikke er sket. Den tidligere aftale om afregning for overskydende tryk til sædvanlig trykafgift og ikke et beløb også indeholdende finansiering er ikke videreført i den nye aftale, hvorved sagsøger kommer til at betalt urimeligt meget for overkørte tryk. Den samlede forpligtelse inkl. service i Bilag 4 kan opgøres til kr , og det gøres gældende, at service udgør kr baseret på servicepriserne i Bilag 2. Sagsøgte har trods opfordret hertil ikke dokumenteret at det forholder sig anderledes, f.eks. ved fremlæggelse af splitbilag mellem sagsøgte og leasingselskabet vedrørende Bilag 4. Det gøres på den baggrund gældende, at finansieringsforpligtelsen udgør kr Den samlede forpligtelse inkl. service i Bilag 4 kan opgøres til kr , hvoraf service udgør kr Finansieringsforpligtelsen udgør følgelig kr Der blev medfinansieret kr , og dette beløb skal forrentes over de kommende 5 år, og baseret

10 på skønsmandens besvarelse af spørgsmål 3 udgør rentetilskrivningen i alt over perioden 13,9% af hovedstolen. Forpligtelsen på kr en forøgelse af sagsøgers forpligtelser med kr uden, at der blev tilført sagsøger noget af værdi herfor. Dette beløb udgør endnu en del af sagsøgers tab ved at indgå aftalen. Sagsøgte har trods opfordret hertil ikke dokumenteret, at det forholder sig anderledes. Det gøres gældende, at sagsøger svigagtigt blev forledt til at indgå denne aftale, hvorved sagsøger blev påført en væsentlig forøgelse af sine forpligtelser uden at være blevet tilført noget af værdi. Hertil kommer at den anvendte fremgangsmåde fra sagsøgtes side er i strid med Markedsføringslovens 1 og 3, ligesom sagsøgers forudsætninger for at indgå aftalen er bristet, hvilket er kendeligt for sagsøgte, ligesom det er rimeligt at lade sagsøgte bære risikoen herfor. Tabet for sagsøger ved at indgå denne aftale kan opgøres til kr Sagsøgte er blevet opfordret til at fremlægge dokumentation for, at det forholder sig anderledes i form af faktureringer mellem leverandør og leasingselskaber samt splitbilag for de indgåede aftaler, hvoraf fremgår fordelingen mellem finansiering og servicering såfremt sagsøgte ikke er enig med sagsøger i beregningerne af tabet. Denne opfordring er ikke blevet imødekommet. Aftale af den 14. december 2012 med opstart den 1. januar 2013, Bilag 5: Efter indgåelsen af den som Bilag 4 fremlagte aftale blev sagsøger kontaktet af Thomas Knudsen fra sagsøgte, der oplyste sagsøger om, at sagsøger kunne få tilføjet endnu en maskine på aftalen uden at det ville komme til at koste dem noget. Sælgeren forklarede at hans chef havde fået indkøbt en masse maskiner billigt, som de ikke vidste, hvad de skulle stille op med, så derfor blev de tilbudt deres gode kunder, uden at der skulle betales yderligere herfor. Under dette møde hvor ovenstående blev forklaret for sagsøger, havde sælgeren allerede den som Bilag 5 fremlagte aftale med i udfyldt stand. Aftalen blev underskrevet af sagsøger under samme møde, da sælgeren forklarede, at de skulle slå til med det samme for at kunne benytte sig af det tilbudte. I en forvisning om, at forpligtelsen i Bilag 5 svarede helt til forpligtelsen i Bilag 4, tiltrådte sagsøger denne aftale. Det bemærkes i den forbindelse, at sagsøger ikke havde noget ønske om at få opsat en yderligere maskine endsige behov herfor, ligesom det bemærkes, at maskinen stadig står hos sagsøger uden at være taget i brug og uden at være blevet installeret af sagsøgte. Stor var sagsøgers overraskelse, da der vedlagt velkomstbrev, jfr. Bilag 6, blev modtaget faktura fra Leasing Fyn Bank A/S med en samlet betaling på i alt kr ,00, jfr. Bilag 7, hvilket var det dobbelte af, hvad sagsøger gik ud fra, at deres forpligtelser var i henhold til den indgåede aftale. Som følge heraf blev der straks reklameret fra sagsøgers side, jfr. Bilag 8, ligesom sagsøgers advokat fulgte op med en indsigelsesskrivelse af den 4. marts 2013 indeholdende samme indsigelser som nærværende stævning. Indsigelsen blev sendt c.c Leasing Fyn Bank A/S med forbehold om at rette krav i henhold til Bilag 5 mod Leasing Fyn

11 Bank A/S også. Af procesbesparende omkostninger er Leasing Fyn Bank A/S alene procestilvarslet under nærværende sag. Det var sagsøgers opfattelse, at der alene skulle betales mere end de anførte kr ,68, såfremt der blev anvendt flere tryk end det minimumsforbrug, der fremgår af aftalen, og dette med kr. 0,88 for hver overkørt sort/hvidt tryk og kr. 0,99 for hvert overkørt farvetryk. Dette synes også at være, hvad der fremgår af aftalen, men åbenbart er sagsøgtes og Leasing Fyn s forståelse af aftalen en anden, eftersom de øjensynligt mener, at der kan opkræves både lejen pr. måned med kr og her ud over for forbrug med et tilsvarende beløb, dvs. det dobbelte af sagsøgers forpligtelse i Bilag 4, der erstattes af Bilag 5. Det gøres gældende, at sagsøger svigagtigt blev forledt til at indgå denne aftale, hvorved sagsøger blev påført en fordobling af sine forpligtelser, på trods af at være tilsikret, at aftalen ikke forøgede sagsøgers forpligtelser. Hertil kommer at den anvende fremgangsmåde fra sagsøgtes side er i strid med Markedsføringslovens 1 og 3, ligesom sagsøgers forudsætninger for at indgå aftalen er bristet, hvilket er kendeligt for sagsøgte, ligesom det er rimeligt at lade sagsøgte bære risikoen herfor. Tabet for sagsøger ved at indgå denne aftale kan opgøres til kr , svarende til 60 måneder à kr ,68 samt oprettelsesgebyret med kr Det samlede erstatningskrav kan således opgøres til i alt kr Direktøren fra Mathiesen A/S, Rene Christiansen, har overfor sagsøger telefonisk tilbudt, at man så bort fra den indgåede aftale i Bilag 5 og således stiller sagsøger som de var ved aftalen i Bilag 4. Det gøres gældende, at dette forligstilbud blev skriftligt accepteret af sagsøger, jfr. Bilag A, men efterfølgende har sagsøgte fragået af have fremsat tilbud som beskrevet. Det gøres subsidiært gældende, at der er indgået forlig, og sagsøgers tab ved, at sagsøgte ikke vil stå ved det aftalte, udgør kr. kr Ud over ovenstående gøres følgende gældende: Vedrørende selve aftalegrundlaget gøres det gældende: at sagsøgte er professionel indenfor sin brancher både for så vidt angår leasingfinansiering og kopiudstyr, at sagsøger ved indgåelsen af aftalerne handlede udenfor sit erhverv, at sagsøgte ikke har opfyldt deres loyale oplysningspligt overfor sagsøger, at sagsøger blev besveget til at indgå de i sagen fremlagte aftaler, jfr. Aftalelovens 30, at sagsøgte og de procestilvarslede som følge af culpøs adfærd er erstatningsansvarlig for det tab, sagsøger har haft ved at indgå de fremlagte aftaler, at konsekvensen af de indgåede aftaler er, at det leasede udstyr er leaset urimeligt dyrt med en ganske betydelig overbetaling for sagsøger til følge, og at sagsøger ved de indgåede aftaler er pålagt leasingforpligtelser, der står i et urimeligt forhold til værdien af det opstillede udstyr,

12 at sagsøger som følge af aftalernes kompleksitet og udeladelse af relevante oplysninger, ingen mulighed havde for at gennemskue prissammensætningen samt de forpligtelser, sagsøger påtog sig, at sagsøgers forudsætninger for at indgå aftalerne er bristet, hvilket var og er kendeligt for sagsøgte, ligesom risikoen herfor skal pålægges sagsøgte. Vedrørende Markedsføringslovens bestemmelser gøres det gældende: at sagsøgte er erstatningsansvarlige for det tab sagsøger har haft som følge af, at de indgåede aftaler er indgået i strid med Markedsføringslovens 1 og 3, at den af sagsøgte anvendte fremgangsmåde var vildledende og var egnet til mærkbart~at forvride sagsøgers økonomiske adfærd, jfr. Markedsføringslovens 3 stk. 2, at udeladelse af at oplyse om det leasedes udstyrs pris i handel og vandel er i strid med Markedsføringslovens 1 og 3, at udeladelse af at oplyse om sagsøgers udgifter til finansiering ved de indgåede leasingarrangementer er i strid med Markedsføringslovens 1 og 3, at sagsøger har dokumenteret eller sandsynliggjort sit tab, at sagsøgte havde påtaget sig en rådgivningsforpligtelse overfor sagsøger, hvilken rådgivning har medført et tab for sagsøger, for hvilket sagsøgte er erstatningsansvarlig, jfr. Markedsføringslovens 7. Sagsøger er forholdt oplysninger af væsentlig betydning for sagsøgers vilje til at indgå nye leasingaftaler i stedet for de tidligere. Sagsøgte har undladt at opfylde de af sagsøger fremsatte processuelle provokationer, hvilket skal have processuel skadevirknng for sagsøgte, således at sagsøgers opfattelse af sagen skal lægges til grund af Retten". Sagsøgte, Mathiesen A/S, har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokumentet af 24. september 2014, hvori følgende er anført: Sagsøger har i påstandsdokumentet valgt at rejse krav med baggrund i 2 kontrakter, nemlig kontrakt af 17. oktober 2011 (bilag 4) og kontrakt af 14. december 2012 (bilag 5). Retten kan lægge til grund, at kontrakt af 17. oktober 2011 (bilag 4) aldrig trådte i kraft, hvorfor Sagsøgers krav kr ,- relaterende sig til denne kontrakt allerede af den grund kan afvises. Sagsøgte skal i relation til hver enkelt af kontrakterne i øvrigt anføre følgende: Kontrakt af 17. oktober 2011 (bilag 4) blev indgået efter forhandlinger mellem Parterne, og det er således ikke korrekt, når det fra Sagsøgers side gøres gældende, at Sagsøgte skulle have oplyst, at indgåelsen af kontrakten af 17. oktober 2011 (bilag 4) ikke ville forøge Sagsøgers forpligtelser, at det var efter Sagsøgtes ønsker, at Sagsøger fik udvidet omfanget af det

13 leasede, og at Sagsøgte skulle have argumenteret med, at GE Capital ikke var indstillet på at lade den bestående kontrakt (bilag 3) fortsætte. Det noteres i den forbindelse, at Sagsøger til fulde var bekendt med konsekvenserne af, at Sagsøger tiltrådte kontrakten af 17. oktober 2011 (bilag 4), og at GE Capitals holdning var, at selskabet ikke ønskede at indgå nye finansieringskontrakter, men at bestående kontrakter ville blive respekteret. Særligt for så vidt angår de enkelte elementer af det krav, der er rejst med baggrund i kontrakten af 17. oktober 2011 (bilag 4) skal det oplyses, at Sagsøgtes besparelse ved ikke at skulle levere service i henhold til kontrakten af 23. november 2011 i perioden frem til den 31. december 2013 er indregnet i de ifølge kontrakten af 17. oktober 2011 (bilag 4) fastsatte forpligtelser. Med hensyn til de forøgede renter afvises det, at Sagsøger har et krav. Som bilag E fremlægges betaling af 22. januar 2013 fra Leasing Fyn. Det fremhæves fra denne, at betalingen excl. moms udgør kr ,- hvilket stort set svarer til den oplyste medfinansierede restgæld. Forskellen skal henføres til forskellen mellem den anslåede medfinansierede restforpligtelse og den faktisk medfinansierede restforpligtelse på indfrielsestidspunktet. Den faktiske medfinansierede restforpligtelse skal sammenholdes med, at de resterende forpligtelser ifølge kontrakten af 23. november 2011 (bilag 3) var kr excl. moms (svarende til 48 ydelser af kr ,-). Differencen kr udgør de renter, som Sagsøger blev fritaget for at betale i kraft af førtidsindfrielsen. Hvad angår det påstående krav på kr ,- stiller Sagsøgte sig uforstående overfor dette, det være såvel det juridiske grundlag for kravet som opgørelse af det. For så vidt angår kontrakt af 14. december 2013 (bilag 5) bestrides det, at Sagsøgte skulle have stillet Sagsøger i udsigt, at maskinen ville blive leveret uden forøgede omkostninger for Sagsøger. Sagsøgers synspunkt savner mening, og det er ikke korrekt, når Sagsøger gør gældende, at Sagsøgte har handlet svigagtigt og/eller i strid med markedsføringsloven. For så vidt angår Sagsøgers evt. forudsætninger for at tiltræde kontrakten af 14. december 2013 (bilag 5) var disse ukendte for Sagsøgte, hvorfor Sagsøger allerede som følge heraf ikke har et krav mod Sagsøgte. Kontrakten af 14. december 2013 (bilag 5) er indgået med baggrund i forhandlinger mellem Parterne, og Sagsøger var fuldt ud bekendt med hvilke forpligtelser, som Sagsøger påtog sig ifølge kontrakten. Det noteres i samme forbindelse, at Sagsøger overser, dels at Sagsøgte foruden 1 maskine af mærket Ricoh 4500 leasede 2 jet advice, dels fik udbetalt kr ,- jf. den som bilag F fremlagte kundeordre. Sagsøgte afviser, at der er indgået aftale om, at kontrakten af 14. december 2013 (bilag 5) skulle annulleres. Sagsøgte gør derudover gældende, at Sagsøger hos Sagsøgte har bestilt de maskiner, som Sagsøger har modtaget,

14 at vilkårene hvorunder Sagsøger leasede maskiner var klare og overskuelige, at Sagsøger i hvert enkelt tilfælde har accepteret de vilkår hvorunder levering er sket, at de indgåede aftaler er gyldige, at der ikke er udvist svig overfor Sagsøger, at Sagsøgte ikke har tilsidesat sin loyale oplysningspligt, at Sagsøger ikke har handlet i strid med markedsføringsloven eller i øvrigt handlet erstatningspådragende, at Sagsøger ikke har lidt et tab, og at Sagsøgers opgørelse af de påstævnte beløb i vidt omfang er udokumenteret og uforståeligt. Rettens begrundelse og afgørelse Aftalen af 17. oktober 2012, der er omtalt i bilag 4, skulle efter sin ordlyd træde i kraft den 1. januar Aftalen trådte dog ikke i kraft, idet parterne i mellemtiden indgik aftalen af 14. december 2012, der er omtalt i bilag 5. Denne aftale skulle ligeledes træde i kraft den 1. januar 2013 og skulle i det hele afløse aftalen af 17. oktober 2012, bilag 4. Da aftalen af 17. oktober 2012 blev afløst af en anden aftale, før den nåede at få virkning, må retten give Mathiesen medhold i, at det ikke er relevant at tage stilling til et eventuelt tab, som Euro-Med måtte have lidt ved at overgå fra aftalen af 17. oktober 2012, bilag 4, til aftalen af 14. december 2012, bilag 5. Derimod er det relevant at tage stilling til Euro-Meds eventuelle tab ved at overgå fra aftalen af 23. november 2011, bilag 3, til aftalen af 14. december 2012, bilag 5. Retten finder, at lejeaftalen af 23. november 2011, bilag 3, ikke direkte kan sammenlignes med driftsaftalen af 14. december 2012, bilag 5. Således må retten ud fra såvel Poul Collemortens, René Christiansens og Thomas Knudsens forklaringer lægge til grund, at der i parternes samlede driftsaftale må have foreligget en serviceaftale, som knyttede sig til lejeaftalen i bilag 3. Denne serviceaftale er ikke fremlagt. Ved aftalen af 14. december 2012, bilag 5, er der tilføjet en maskine, som ifølge Thomas Knudsens vidneforklaring har en værdi af kr. Poul Collemorten har forklaret, at han ikke kendte værdien af maskinen, men maskinen måske var omkring kr. værd. Yderligere blev der ved aftalen af 14. december 2012, bilag 5, tilføjet 3 stk. Jetadvice software, som der ikke havde været i forbindelse med aftalen af 23. november 2011, bilag 3. Ifølge Thomas Knudsens vidneforklaring skulle Mathiesen betale kr. i licens for en 5 årig periode for hver af disse 3 softwarepakke. Retten finder, at Euro-Med ikke har godtgjort, at der er betalt renters rente, og at Euro-Med ikke har godtgjort, at Mathiesen har undladt at taget hensyn til, at Mathiesen sparede at skulle levere service i henhold til aftalen af 23. november 2011, bilag 3, frem til den 31. december

15 , idet retten ikke kan bortse fra Thomas Knudsens forklaring herom, og forklaring om at der var tale om en samlet aftale, som ikke kan splittes op. Retten finder det efter vidneførslen af Poul Collemorten og Thomas Knudsen heller ikke godtgjort af Euro-Med, at Mathiesen burde have været klar over, at Euro-Med ikke ønskede at få en maskine mere. Retten finder efter en samlet vurdering, at Euro-Med ikke har godtgjort heller ikke ved syn og skøn - at leasingydelserne i aftalen af 14. december 2012, bilag 5, står i et urimeligt forhold til værdien af det leasede. Det bemærkes i denne forbindelse, at der i leasingaftalen er sket medfinansiering af en betydelig restgæld fra tidligere leasingarrangementer. På denne baggrund og efter den øvrige bevisførelse finder retten, at Euro-Med ikke har godtgjort, at Mathiesen har begået svig som beskrevet i aftalelovens 30 eller har overtrådt markedsføringslovens 1, 3, eller 7, eller at Mathiesen skulle have udøvet culpøs adfærd. Retten bemærker i denne sammenhæng, at selv om Euro-Med har handlet uden for sit erhverv, så må retten lægge til grund, at Euro-Meds administrationschef i kraft af sin regnskabsmæssige og administrative indsigt fuldt ud har været i stand til at forstå de aftaler, som han indgik på Euro-Med s vegne. Derfor er Mathiesen ikke erstatningsansvarlig over for det tab, som Euro-Med måtte have lidt ved at indgå driftsaftalen af 14. december 2012, bilag 5. Retten må dog medgive Euro-Med, at det har været vanskeligt for Euro-Med at sammenligne de samlede driftsudgifter ved overgang fra den ene leasingaftale til den næste. Euro-Med har ved den fremlagte udskrift af en telefonsamtale i begyndelsen af marts 2013 mellem Marc Schade-Poulsen og René Christiansen og ved den efterfølgende mail korrespondance mellem advokaterne den marts 2013 ikke godtgjort, at Mathiesen har tilbudt at se bort fra aftalen af 14. december 2012, bilag 5. Derfor tages Mathiesens frifindelsespåstand i det hele til følge. Som følge af sagens udfald skulle Euro-Med betale sagsomkostninger til Mathiesen. Retten finder dog, at sagsomkostningerne bør ophæves, således at hver part afholder egne omkostninger, herunder at Euro-Med endeligt udreder honoraret til skønsmanden med kr. ekskl. moms. Retten har ved denne vurdering lagt vægt på, at Mathiesen har haft et vist medansvar for tvistens opståen, idet retten anerkender, at det har været vanskeligt for Euro- Med at sammenligne de samlede driftsudgifter ved overgang fra den ene leasingaftale til den næste. Thi kendes for ret Mathiesen A/S frifindes for de af Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network nedlagte påstande. Hver part afholder egne sagsomkostninger.

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)).

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). D O M Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). 6. afd. nr. B-3221-14: Foreningen Euro-Mediterranean

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. maj 2017 Sag 148/2016 og sag 179/2016 (1. afdeling) Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network (advokat Anders Rynkebjerg) mod Expect Office Solutions A/S

Læs mere

D O M. Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)).

D O M. Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)). D O M Afsagt den 26. februar 2016 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Katja Høegh og Jeanett Bukhave (kst.)). 19. afd. nr. B-3474-14: Foreningen Grønlandske Børn (advokat Anders

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede.

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 J.nr. 2012-2617/JSC 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har tilsidesat

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I HOLSTEBRO Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 17. august 2015 i sag nr. BS 5-670/2014: Poul Würtz Parket ApS Att.: Preben Würtz Slippen 22, Chr. Hede 7441 Bording mod Jeanne Rasmussen Holstebro

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

UDSKRIFT A F DOMBOGEN

UDSKRIFT A F DOMBOGEN UDSKRIFT A F DOMBOGEN FOR KØBENHAVNS BYRETS AFDELING G Den 7. januar 1997 blev i sag nr. G 524/1995, mod afsagt sålydende D 0 M : Under denne sag har sagsøgerne, G J, påstået sagsøgte,, dømt til at betale

Læs mere

Klager. København, den 23. december 2009 KENDELSE. ctr. EDC Danebo A/S Gammel Havn 1 9000 Aalborg

Klager. København, den 23. december 2009 KENDELSE. ctr. EDC Danebo A/S Gammel Havn 1 9000 Aalborg 1 København, den 23. december 2009 KENDELSE Klager ctr. EDC Danebo A/S Gammel Havn 1 9000 Aalborg Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klager i forbindelse med dennes indfrielse

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Peter Schmidt ApS Øverødvej 11 2840 Holte Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0182 UL/bib. København, den 15. marts 2012 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2011-0182 UL/bib. København, den 15. marts 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 15. marts 2012 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen A/S v/ advokat Ole Steen Christensen Østergade 10 8450 Hammel Nævnet har modtaget klagen den 1. september 2011.

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 15. juni 2016 blev der i sag 319 2015-7960 AA mod BB [Adresse] [By] og Ejendomsmæglervirksomhed KBH Mæglerne [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 2. juli 2015 har AA indbragt BB og

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. marts 2010 blev der i sag 96-2009 KK mod ejendomsmægler MM og Ejendomsmæglervirksomheden DD under konkurs afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 27. juli 2009 har advokat BB på vegne af KK indbragt

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe. 1 København, den 17. oktober 2018 KENDELSE Klager mod EDC Michael Tang ApS Farum Hovedgade 52 3520 Farum Nævnet har modtaget klagen den 2. maj 2018. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har

Læs mere

Handlen er betinget af, at købers advokat kan godkende handlen i sin helhed, idet købesummen dog er fastsat mellem parterne. [ ]

Handlen er betinget af, at købers advokat kan godkende handlen i sin helhed, idet købesummen dog er fastsat mellem parterne. [ ] 1 København, den 22. april 2013 KENDELSE Klager ctr. Place2live Høegh Bolig A/S v/ Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 19. september 2012. Klagen angår

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms.

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms. København, den 2. juni 2014 Sagsnr. 2013-545/3KR/AKC 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at Indklagede har

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet en fejlagtig salgsprovenuberegning og derfor skal betale godtgørelse til klager.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet en fejlagtig salgsprovenuberegning og derfor skal betale godtgørelse til klager. 1 København, den 6. december 2010 KENDELSE Klager ctr. EDC Ejendomscentret Odder A/S Rosensgade 15 8300 Odder Nævnet har modtaget klagen den 26. maj 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2012 fra Retten i (bynavn).

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2012 fra Retten i (bynavn). København, den 20. december 2013 Sagsnr. 2012-2998/3KR/AKC/LOV 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X firma v/y klaget over indklagede advokatfirma. Sagens tema: X firma v/y har

Læs mere

Klagerne. København, den 25. maj 2009 KENDELSE. ctr. EDC Strandfelt A/S Taastrup Hovedgade 115 2630 Taastrup

Klagerne. København, den 25. maj 2009 KENDELSE. ctr. EDC Strandfelt A/S Taastrup Hovedgade 115 2630 Taastrup 1 København, den 25. maj 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Strandfelt A/S Taastrup Hovedgade 115 2630 Taastrup Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til klagerne samt fortabe sit

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. København, den 4. november 2013 Sagsnr. 2012-1371/CDE/JML 1. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. Sagens

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

Klager. J.nr. 2012-0069 aq. København, den 17. januar 2013 KENDELSE. ctr. Danbolig Kristjansen & Partnere Brotorvet 2 9400 Nørresundby

Klager. J.nr. 2012-0069 aq. København, den 17. januar 2013 KENDELSE. ctr. Danbolig Kristjansen & Partnere Brotorvet 2 9400 Nørresundby 1 København, den 17. januar 2013 KENDELSE Klager ctr. Danbolig Kristjansen & Partnere Brotorvet 2 9400 Nørresundby Nævnet har modtaget klagen den 11. april 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har desuden klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms i sagen.

K E N D E L S E. Klager har desuden klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms i sagen. København, den 19. februar 2013 Sagsnr. 2011 2893/HCH/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2251/ADH K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. Klagens tema: [Klager 1] og

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 9. januar 2015 Sagsnr. 2014-2819/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. Sagens tema: [X] har

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2011-0188 aq. København, den 15. maj 2012 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2011-0188 aq. København, den 15. maj 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 15. maj 2012 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Bent Nielsen A/S v/ Chartis Europe SA Kalvebod Brygge 45, 5. 1560 København V Nævnet har modtaget klagen den 7. september 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår endvidere spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har krav på betaling af vederlag som krævet.

KENDELSE. Klagen angår endvidere spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har krav på betaling af vederlag som krævet. 1 København, den 3. januar 2013 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Jørgen Klug Jernbanegade 1 9460 Brovst Nævnet har modtaget klagen den 31. januar 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede. København, den 30. september 2013 Sagsnr. 2011-4523/CHN/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0112 UL/bib. København, den 11. april 2012 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2011-0112 UL/bib. København, den 11. april 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 11. april 2012 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Poul Olesen v/tryg Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 31. maj 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Sagsfremstilling: Det fremgår af sagens oplysninger, at klager er et datterselskab, der er 100 % ejet af det tyske selskab W.

Sagsfremstilling: Det fremgår af sagens oplysninger, at klager er et datterselskab, der er 100 % ejet af det tyske selskab W. København, den 12. september 2012 Sagsnr. 2011-0287/SAF/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne klager klaget over advokat B. Sagens tema: Klager har klaget

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har beregnet salgsprovenuet forkert.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har beregnet salgsprovenuet forkert. 1 København, den 15. marts 2012 KENDELSE Klager ctr. John Frandsen A/S Århusvej 109 8960 Randers SØ Nævnet har modtaget klagen den 26. august 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har

Læs mere

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. EDC Mæglerne Westermann A/S v/ Chartis Europe S.A. Kalvebod Brygge 45 1560 København V.

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. EDC Mæglerne Westermann A/S v/ Chartis Europe S.A. Kalvebod Brygge 45 1560 København V. 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Mæglerne Westermann A/S v/ Chartis Europe S.A. Kalvebod Brygge 45 1560 København V. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har påført klagerne et

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede). København, den 12. januar 2010 J. nr. 2009-01-0663 MRY/LOV 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

Læs mere

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

KENDELSE. Klager har tillige indgivet klage til Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. 1 København, den 3. januar 2012 KENDELSE Klager ctr. Mette Lykken Bolig ApS v/ advokat Henrik Løbger Valkendorfsgade 16 1151 København K Nævnet har modtaget klagen den 9. juli 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 29. februar 2012 blev der i sag 153-2010 KK og HH v / advokat NN mod Ejendomsmægler AA og LL og Ejendomsmæglervirksomheden MM I/S afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 11. maj 2011 har KK og HH v /

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 4. marts 2015 blev der i sag 272 2014 AA (på vegne af BB) mod Ejendomsmægler CC [Adresse] [By] og Ejendomsmæglervirksomheden DD [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 19. maj 2014 har

Læs mere

K E N D E L S E. X har endvidere klaget over advokat A s salær på kr. inkl. moms.

K E N D E L S E. X har endvidere klaget over advokat A s salær på kr. inkl. moms. København, den 15. november 2012 Sagsnr. 2011-0332/SAF/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X, der havde solgt en fast ejendom gennem

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 Sag 215/2015 (1. afdeling) Advokat A (advokat Karsten Gudmand-Høyer) mod B Invest A/S (advokat Søren Hammer Westmark) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0254 UL/bib. København, den 11. april 2012 KENDELSE. ctr. Lokalbolig Valby/SV/Vesterbro ApS Valby Langgade 142 2500 Valby

Klager. J.nr. 2011-0254 UL/bib. København, den 11. april 2012 KENDELSE. ctr. Lokalbolig Valby/SV/Vesterbro ApS Valby Langgade 142 2500 Valby 1 København, den 11. april 2012 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby/SV/Vesterbro ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 28. november 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår endvidere, om indklagede skal erstatte klagerne udgifter til tilstandsrapport, energimærke og tilbud på ejerskifteforsikring.

KENDELSE. Sagen angår endvidere, om indklagede skal erstatte klagerne udgifter til tilstandsrapport, energimærke og tilbud på ejerskifteforsikring. 1 København, den 4. februar 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Frands-Christian Laursen v/adv. Jan Allan Svendsen St. Kongensgade 49 1022 København K. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal fortabe sit salær

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede.

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 Sagsnr. 2012-1390/3KR/AKC 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede. Sagens tema: Ejendomshandler X

Læs mere

- så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine

- så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine - så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine Din guide til overlevelse, når du møder en kopimaskinesælger... Kopimaskine. Printer. Man er nærmest ved at falde i søvn allerede. Næstefter

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2012-0011 UL/bib. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2012-0011 UL/bib. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr. 1 København, den 3. januar 2013 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmægler Niels Hald City A/S v/advokat Thomas Dall Jensen Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 24. januar

Læs mere

Da ejendommen er et fritidshus, er det aftalt, at indbo medfølger X NEJ, idet undtagelser hertil fremgår af afsnit 16.

Da ejendommen er et fritidshus, er det aftalt, at indbo medfølger X NEJ, idet undtagelser hertil fremgår af afsnit 16. 1 København, den 10. juli 2008 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Birgitte Bøllehuus v/aig Europe Kalvebod Brygge 45 1560 København V Sagen angår spørgsmålet, om indklagede havde påtaget

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og indgik derfor den 4. oktober 2005 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og indgik derfor den 4. oktober 2005 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 27. maj 2008 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen A/S Storegade 19 8850 Bjerringbro Sagen angår spørgsmålet, om indklagede indgik aftale om berigtigelse af handlen

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 15. juli 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Assens ApS Østergade 45 5610 Assens Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at klagerne ikke overholdt 6-dages fristen for fortrydelse

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2010-0220 aq. København, den 6. maj 2011 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2010-0220 aq. København, den 6. maj 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 6. maj 2011 KENDELSE Klagerne ctr. Kaas & Marksø ApS v/ Advokatfirmaet Erritzøe Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 15. september 2010. Klagen angår

Læs mere

IS. april 2002, har sagsøgerne,

IS. april 2002, har sagsøgerne, RETTEN I ROSKILut Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 12. august 2003 i sag nr. BS 3-1172/2002 : mod IS. april 2002, har sagsøgerne, Under denne sag, der er anlagt den nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte,

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt klager har opnået det provenu, han er blevet stillet i udsigt af indklagede.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt klager har opnået det provenu, han er blevet stillet i udsigt af indklagede. 1 København, den 19. december 2011 KENDELSE Klager ctr. Realmæglerne Kurt Strøm ApS Søndergade 8D 9300 Sæby Nævnet har modtaget klagen den 23. maj 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt klager har

Læs mere

K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget over statsautoriseret revisor A.

K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget over statsautoriseret revisor A. Den 18. marts 2009 blev der i sag nr. 33/2008-S B A/S C ApS samt D ApS mod statsautoriseret revisor A afsagt sålydende K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2012-0056 UL/li. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2012-0056 UL/li. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr. 1 København, den 3. januar 2013 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmægler Thomas Gammelgaard v/ HDI-GERLING forsikring Indiakaj 6 2100 København Ø Nævnet har modtaget klagen den 29. marts 2012. Klagen

Læs mere

Klagerne. København, den 27. maj 2008 KENDELSE. ctr. Kaarde, Præstmark & Erland ApS Ahlgade 3 Postboks 173 4300 Holbæk

Klagerne. København, den 27. maj 2008 KENDELSE. ctr. Kaarde, Præstmark & Erland ApS Ahlgade 3 Postboks 173 4300 Holbæk 1 København, den 27. maj 2008 KENDELSE Klagerne ctr. Kaarde, Præstmark & Erland ApS Ahlgade 3 Postboks 173 4300 Holbæk Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes de indklagede, at tinglysningsfristen

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 15. maj 2012 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Maivi Herup Jagtvej 76 2200 København N Nævnet har modtaget klagen den 21. december 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet et fejlagtigt salgsbudget og derfor skal betale godtgørelse til klagerne.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet et fejlagtigt salgsbudget og derfor skal betale godtgørelse til klagerne. 1 København, den 8. januar 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Susanne Juul Østergade 44 5500 Middelfart Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet et fejlagtigt salgsbudget og derfor skal betale godtgørelse

Læs mere

U D S K R F T af. dombogen for borgerlige sager D O M :

U D S K R F T af. dombogen for borgerlige sager D O M : c: c R E T T E N I Å R H U S U D S K R F T af dombogen for borgerlige sager D O M : afsagt den 13. januar 1993 af Retten i Århus, 4. afdeling, i sag BS 92 02413-4 Galten Vandværk v/f mod S Under denne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 30. juni 2014 i sag nr stadfæstes.

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 30. juni 2014 i sag nr stadfæstes. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 23. september 2015 i sag nr. BS 41B-3325/2014: Advokat [C] [adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 2. februar 2011 stadfæstes.

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 2. februar 2011 stadfæstes. DOM Afsagt den 25. januar 2012 i sag nr. BS 5-169/2011: A mod Advoknævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen er behandlet under medvirken af 3 dommere. Advoknævnet

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat Eivind Frederik Kramme, København.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat Eivind Frederik Kramme, København. København, den 26. juni 2014 Sagsnr. 2013-3627/LRA 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat Eivind Frederik Kramme, København. Sagens tema: Klager har klaget

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. Klagens tema: [Klager]

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 Sag 89/2013 (2. afdeling) A (advokat Carsten Lyngs) mod Advokatnævnet (advokat Dorthe Horstmann) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro

Læs mere

Kendelse. Klager skulle sælge sit sommerhus beliggende [adresse] i [by], og i den forbindelse kontaktede de indklagede og indgik en formidlingsaftale.

Kendelse. Klager skulle sælge sit sommerhus beliggende [adresse] i [by], og i den forbindelse kontaktede de indklagede og indgik en formidlingsaftale. Den 7. september 2015 blev der i sag 277 2014-5614 AA mod Ejendomsmægler BB [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 4. juli 2014 har AA indbragt ejendomsmægler BB for Disciplinærnævnet for

Læs mere

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr.

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr. 1 København, den 4. oktober 2010 KENDELSE Klager ctr. DanBolig Ellen Johnsrud ApS v/advokat Mikael E. Krüger Allehelgensgade 19 Postboks 180 4000 Roskilde Ifølge retsbogsudskrift af 16. juli 2009 fra Retten

Læs mere

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst. D O M afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.)) i ankesag V.L. B 2903 12 Maren Holding ApS (advokat Jeppe Wedel

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. København, den 15. december 2015 Sagsnr. 2015-1254/CHN 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A] har

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har desuden klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms.

K E N D E L S E. Klager har desuden klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms. København, den 16. juni 2014 Sagsnr. 2014-569/HCH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede, der bistod

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms.

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over indklagedes salær på kr. inkl. moms. København, den 20. december 2013 J.nr. 2012-1154/SAF/LOV 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager, der var part i en forældremyndighedssag,

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 189-2012 KK og MM mod Ejendomsmægler AA v/advokat LL afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail modtaget den 7. august 2012 har KK og MM indbragt ejendomsmægler AA for Disciplinærnævnet

Læs mere

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg Sagen angår spørgsmålet, om der på handelstidspunktet gjaldt en skriftlig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013 Sag 295/2012 (1. afdeling) IT Factory A/S under konkurs (advokat Tomas Ilsøe Andersen) mod Saxo Bank A/S (advokat J. Korsø Jensen) I tidligere instans

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0288 UL/aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2010-0288 UL/aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 24. november 2011 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Maivi Herup v/chartis Insurance Kalvebod Brygge 45 1560 København V. Nævnet har modtaget klagen den 24. november 2010.

Læs mere

6100 Haderslev. S T Æ V N I N G

6100 Haderslev.  S T Æ V N I N G Ret & Råd Advokaterne Gram&Witt I/S Advokat Claus Witt Laurids Skaus Gade 14 www.ret-raad.dk Tlf. (+45) 73 20 20 00 fax: (+45) 74 53 37 01 Journalnummer 305-16415-SHA S T Æ V N I N G Som advokat for Provas-Haderslev

Læs mere

Klagerne. København, den 20. september 2010 KENDELSE. ctr. Claus Callesen v/advokat Poul Jensen Kongensgade 70 6700 Esbjerg

Klagerne. København, den 20. september 2010 KENDELSE. ctr. Claus Callesen v/advokat Poul Jensen Kongensgade 70 6700 Esbjerg 1 København, den 20. september 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Claus Callesen v/advokat Poul Jensen Kongensgade 70 6700 Esbjerg Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har givet fejlagtige oplysninger om boligydelsen

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig i den forbindelse til indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig i den forbindelse til indklagede. 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler Henrik Møller Andersen Hovedgaden 21 4270 Høng Sagen angår spørgsmålet, om den mellem indklagede og klagerne indgåede formidlingsaftale

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 19. juni 2013 blev der i sag 184-2012 KK mod Ejendomsmæglerfirmaet AA A/S afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 19. juni 2012 har KK indbragt ejendomsmæglerfirmaet AA A/S og ejendomsmægler YY for

Læs mere

KENDELSE. Klager ejede en ideel anpart, som klager ønskede, at indklagede skulle sælge.

KENDELSE. Klager ejede en ideel anpart, som klager ønskede, at indklagede skulle sælge. 1 København, den 22. december 2010 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Karl Johannesen og Statsaut. ejendomsmægler MDE Jens Seidenfaden v/jens Seidenfaden Bakkedraget 3 7100 Vejle Nævnet har

Læs mere

Afgørelse fra Ankenævn for biler

Afgørelse fra Ankenævn for biler Afgørelse fra Ankenævn for biler Klagesag nr.: 15986 Klager: N.N Indklaget: CVR-nr.: 35679634 MB Classic A/S Raasigvangen 1 3550 Slangerup Klagen vedrører: Reparation af bil Ikke-medlemsvirksomhed Modtagne

Læs mere

KENDELSE. De indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. De indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Peter Schultz Jensen og Morten Nancke Dalumvej 17 5250 Odense SV Sagen angår spørgsmålet, om de indklagede i salgsopstillingen

Læs mere

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Statsaut. Ejendomsmægler MDE Hans Eigil Jensen Storegade 33 4780 Stege

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Statsaut. Ejendomsmægler MDE Hans Eigil Jensen Storegade 33 4780 Stege 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. Ejendomsmægler MDE Hans Eigil Jensen Storegade 33 4780 Stege Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav betaling af salær og dokumentationsomkostninger,

Læs mere

K e n d e l s e : Ved skrivelse af 24. marts 2011 har Klager ApS klaget over de registrerede revisorer R1 og R2.

K e n d e l s e : Ved skrivelse af 24. marts 2011 har Klager ApS klaget over de registrerede revisorer R1 og R2. Den 20. februar 2012 blev i sag nr. 30/2011 Klager ApS (advokat [Klagers advokat]) mod 1. Registreret revisor R1 (advokat [R1 s advokat]) og 2. Registreret revisor R2 (advokat [R2 s advokat]) afsagt følgende

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-1590/CBW 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. Klagens tema: [Klager] har

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 25. april 2016 Sagsnr. 2015 957 og 2015-1031/8KR/CHN 4. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført

Læs mere

Klager. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød

Klager. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klager ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød Sagen angår spørgsmålet, om klager har krav på at få forrentet indklagedes afregningsbeløb, når indklagede ikke straks

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde udarbejdet salgsopstilling den 25. april 2008. Det fremgår af salgsopstillingen bl.a.:

KENDELSE. Indklagede havde udarbejdet salgsopstilling den 25. april 2008. Det fremgår af salgsopstillingen bl.a.: 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klagerne ctr. BoligRingen af 2005 ApS v/ DAHL Viborg Advokatpartnerselskab Lundborgvej 18 8800 Viborg Nævnet har modtaget klagen den 27. april 2010. Klagen angår

Læs mere

B Invest har endelig nedlagt påstand om, at advokat A skal betale ,02 kr. med procesrente af ,82 kr. fra den 23. juni 2010.

B Invest har endelig nedlagt påstand om, at advokat A skal betale ,02 kr. med procesrente af ,82 kr. fra den 23. juni 2010. DOM Afsagt den 1. marts 2012 i sag nr. BS 14-587/2011: B Invest A/S mod Advokat A Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den 2. marts 2011, vedrører størrelsen af et erstatningskrav,

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sit fritidshus og indgik derfor den 3. august 2006 en formidlingsaftale med indklagede gældende i 6 måneder.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sit fritidshus og indgik derfor den 3. august 2006 en formidlingsaftale med indklagede gældende i 6 måneder. 1 København, den 10. juli 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Karsten Jakobsen Vestergade 15 3200 Helsinge Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført et mangelfuldt salgsarbejde

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ].

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ]. København, den 23. maj 2014 Sagsnr. 2013-3404/HCH 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ]. Sagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt de indklagede har krav på vederlag som krævet i forbindelse med et hurtigt salg.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt de indklagede har krav på vederlag som krævet i forbindelse med et hurtigt salg. 1 København, den 3. januar 2013 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmæglere MDE Louise Lillelund og Claus Andersen Stengade 66 3000 Helsingør Nævnet har modtaget klagen den 4. juni 2012. Klagen angår

Læs mere