Åstedets Kerneopgave

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åstedets Kerneopgave"

Transkript

1 Åstedets Kerneopgave

2 HOPE2GO På Socialpsykiatrisk Center Åstedet har vi arbejdet med definering af kerneopgaven. Kerneopgaven skal sætte borgeren i fokus og sikre, at alle arbejder i fælles retning. Det er sluteffekten hos borgeren, der er vigtig. Åstedets definition af kerneopgaven er: Sammen med psykisk sårbare borgere er kerneopgaven, at understøtte mestring af et godt og værdigt liv. Ved at skabe kontekster for forandringer har vi fokus på de betydningsfulde relationer og på at fremme trivsel, sundhed, håb og drømme. HOPE2GO er Åstedets slogan. For at understøtte den enkeltes recovery-proces arbejder Åstedet ud fra et systemisk teorigrundlag, en rehabiliterende tilgang og en ressource- og mulighedsorienteret forståelse af sundhed. Det er med udgangspunkt i en dynamisk opfattelse af vores værdiord, at vi beskriver vores kerneopgave i et helhedsperspektiv. Vi er optaget af forebyggelse og på at fremme livskvalitet, trivsel, mestring og sundhed, psykisk robusthed, håb og udvikling samt vedligeholdelse af kompetencer og færdigheder. På de følgende sider findes en nærmere definering af værdiordene i Åstedets kerneopgave, som er: Mestring Godt og værdigt liv Kontekster for forandring Betydningsfulde relationer Trivsel Sundhed Håb og drømme God fornøjelse!

3 Mestring At tage hånd om eller at håndtere udfordringerne i hverdagen, med eller uden støtte. At man selv koordinerer sit liv, selv klarer dagligdagens udfordringer, at man har de værktøjer, man har brug for eller kan finde dem og at man kan navigere i sit liv. Antonovskys mestringsmodel; Se bilag 1 Delagtighed giver Meningsfuldhed At finde meningen, håbet og motivationen Meningsfuldhed Følelse af sammenhæng Begribelighed Forudsigelighed giver Begribelighed At forstå sig selv og omverdenen Håndterbarhed Belastningsbalance giver Håndterbarhed At klare det I vores daglige arbejde ses det igennem: ADL opgaver (fx. madlavning, indkøb, rengøring) Husmøder (fx ordstyrer- og referentrollen) Forskellige opgaver og roller i fællesskaber (fx frivilligt arbejde) Afprøvning og træning (fx transporttræning, motion, kost) Mestringsplan til at forebygge og håndtere kritiske situationer Deltagelse i lokalsamfundet Frivilligt arbejde Psykoedukation Konflikthåndtering og social kapital (fx gode relationer, tydelige rammer, tryghed, retfærdighed) Social færdighedstræning Hjælp til selvhjælp/ empowerment.

4 Godt og værdigt liv Et liv med selvbestemmelse og at man, i størst mulig omfang, lever det liv man gerne vil, hvilket ikke nødvendigvis stemmer overens med samfundsnormen. Maslow behovspyramide; Se bilag 2 SR Transcendens Mening Livet Selvrealisering Problemløsning, mod, accept, kreativitet m.v. Egne behov Præstation, ansvar, indflydelse m.v. Sociale behov Venskaber, selvværd, kærlighed og tilknytning Tryghedsbehov Social og økonomisk tryghed, løn, bolig m.v. I vores daglige arbejde ses det igennem: Kontinuerlig opmærksomhed på sprog og italesættelse Nysgerrig, respektfuld og anerkendende dialog, afdækning af ønsker, behov og ressourcer Selvbestemmelse, medindflydelse og accept af beslutninger (fx husmøde, husregler) Grænsesætning i form af sprog og adfærd Ligeværdighed i relationen Fokus på etik og moral Rummelighed (plads til forskellighed) Kontekst afklaring Forventningsafstemning Supervision med borgere og bevidning Struktureret rammesætning og tematiserede fællesskaber Individuel kontakt og selvvalgte aktiviteter.

5 Kontekster for forandring At vi bruger DET, DER ER til at skabe kontekster for forandring, skabe en ramme for forståelse og handling samt være nysgerrige på den ikke dominerende historie. Jf. Åstedets systemiske teorigrundlag. Verden er flytbar I vores daglige arbejde ses det igennem: At møde borgerne der, hvor de er At være rollemodel og være det positive, forstyrrende element At tage kontakt til og skabe relationer (relationsarbejde) Tryghedsskabelse, tillidsopbygning og tematiserede fællesskaber Feedback og evaluering Tilgængelighed, forudsigelighed, italesættelse og struktur At facilitere tilbud (fx kurser, aktiviteter, udflugter m.v.) Dannelse og fastholdelse af rammer og platforme At afdække og tage afsæt i borgernes ressourcer At der tages udgangspunkt i borgerens ønsker, behov og håb Trivselsmøder, netværksmøder, Åben Dialog-møder, handleplansmøder m.v.

6 Betydningsfulde relationer Den eller de personer, som borgeren mener, er betydningsfulde for dem. Det vil sige, en man føler sig knyttet til og som skaber værdi i eget liv. Den betydningsfulde relation kan ske på mange niveauer. I vores daglige arbejde ses det igennem: Tryghed og genkendelighed Gensidig respekt og tillid Inspiration og motivation Støtte i opretholdelse af værdifulde relationer Støtte til netværksdannelse Afholdelse af sociale arrangementer Fejring af højtider og fødselsdage Deltagelse i sociale arrangementer og kursus.

7 Trivsel Følelsen af velbefindende og overskud Arbejdsglædemodellen, herunder illustration af trivselsteorien PERMA; Se bilag 3 Positive følelser Relationer Mening Arbejdsglæde Trivsel At præstere Engagement I vores daglige arbejde ses det igennem: At skabe en balance mellem ressourcer og krav At skabe rammer som kan fremme velvære At være vidne i borgerens liv (livsvidne) At møde borgerne i øjenhøjde Fokus på borgernes behov og ønsker Tilbud til borgerne om forskellige kursus og aktiviteter fx NADA, Stemmehørernetværket m.fl. Refleksioner og evalueringer Konflikthåndtering. Fokus på hvordan vi omgås hinanden med respekt, åbenhed og anerkendelse. sjov i gaden der skaber glæde og overskud

8 Sundhed Sundhed skal ikke kun forstås i et biologisk perspektiv, men lige så meget i et livsperspektiv. Vi anerkender den naturvidenskabelige viden omkring sundhed men er opmærksomme på, at borgernes livssituation kan være præget af mange udfordringer, som har indflydelse på den fysiske, psykiske og sociale sundhed. Sundhedsmodellen- Det Dobbelte KRAM; Se bilag 4 DET DOBBELTE KRAM Kompetencer Relationer Accept Mestring USUND Svag følelse af sammenhæng Svag følelse af begribelighed håndterbarhed og meningsfuldhed Sundhed i et livsperspektiv Sundhedsfremme SUND Stærk følelse af sammenhæng Stærk følelse af begribelighed håndterbarhed meningsfuldhed SYG Dårligt helbred Forebyggelse Helbred i et biologisk perspektiv Kost Rygning Alkohol Motion RASK Godt helbred I vores daglige arbejde ses det igennem: Fokus på sundhedsfremmende tiltag, hvor det giver mening for borgeren Sparring med borgeren om at sætte ægte mål i forhold til en ønsket forandring At øge borgerens kompetencer til at klare belastninger og udfordringer i hverdagen At tilbyde gruppeaktiviteter som har fokus på bevægelse, sanseintegration, refleksioner over livet, stresshåndtering, ture i naturen m.m. Fokus på at bringe det sunde alternativ i spil fx kost, rygning, alkohol, motion og døgnrytme At tale positivt om en sund og hensigtsmæssig levestil og at invitere til deltagelse Øvelse i at indgå i sociale sammenhænge for at opretholde vigtige relationer i netværket.

9 Håb og Drømme. Hvor der er håb, er der liv og hvor der er liv, er der håb. Håb og drømme giver fremdrift, motivation og glæde i livet. I vores daglige arbejde ses det igennem: At vi bruger borgernes håb og drømme som pejlemærker og leder efter, hvilke værdier, der ligger gemt i dem Hjælp og støtte til afdækning af ønsker og behov- også ud fra et realistisk, konkret, tidsbestemt og målbart afsæt Vikarierende håb - Hope2go Italesættelse af vejen dertil Springbræt for motivation Udviklende og vedligeholdende støtte skaber rammer for fortællinger om den gode historie og egen recovery proces.

10 Sådan arbejder vi sammen om kerneopgaven: Vi er et hus fuld af entreprenører. Vi har troen på forandring. Vi tænker i recovery for den enkelte og vi deler gerne ud af erfaring og viden. Vi faciliterer sundhedsfremmende og forebyggende indsatser i form af bl.a. kursus tilbud og positive forstyrrelser i dagligdagen. Vi lægger vægt på Åstedets systemiske teorigrundlag. Det viser sig ved: En nysgerrig og anerkendende tilgang Åbne og cirkulære spørgsmål Invitationer til deltagelse og refleksion Imødekommenhed over for nye idéer og ønsker At skabe ramme for personlig forandring At gøre verden flytbar dvs. at begivenheder, handlinger og udsagn forstås mangfoldigt Bevidning, eksternalisering, hypotesedannelse, metakommunikation og gendigtning Almengørelse At være det forstyrrende element Fokus på succesoplevelser, positive omformuleringer og værdsættende samtaler At tilbyde ramme for træning under trygge forhold - vi er manøvrebanen.

11 Vi lægger vægt på godt arbejdsmiljø. Det viser sig ved: Overskud og overblik Humor og sparring Arbejdsglæde og trivsel Kollegial omsorg og støtte, samhørighed i teamet og centret Medindflydelse og selvbestemmelse Et balanceret forhold i mellem udfordringer og ressourcer Ligeværdighed og gensidig respekt Åbenhed, ærlighed, rummelighed og nysgerrighed Supervision, teambuilding, personaleseminar, kursus og uddannelse. Vi lægger vægt på et arbejdsfællesskab om kerneopgaven. Det viser sig ved: Et helhedsperspektiv på tværs af teams og sektorer Rolle- og ansvarsfordeling Vidensdeling og erfaringsudveksling, opfølgning og evaluering At samarbejde omkring handleplaner og pædagogiske planer m.v. At være aktiv og engageret, tage ansvar og se mening Positivitet, gå på mod og kreativitet/nye idéer Konstruktivt med- og modspil Tid til refleksion, kollegial sparring, forberedelse, planlægning og prioritering.

12 Modelafklaring, bilagsliste Bilag 1. Mestringsmodel Antonovsky Delagtighed giver Meningsfuldhed At finde meningen, håbet og motivationen Meningsfuldhed Følelse af sammenhæng Begribelighed Håndterbarhed Forudsigelighed giver Begribelighed At forstå sig selv og omverdenen Belastningsbalance giver Håndterbarhed At klare det Forforståelse: Jo mere man oplever, at ens liv hænger sammen, jo bedre mulighed har man for at klare sig igennem livets udfordringer. 1) At der opleves at være en balance i mellem krav og ressourcer, giver håndterbarhed 2) At man forstår sig selv og sin omverden og kan sætte sine oplevelser ind i en meningsfuld sammenhæng, giver den enkelte større forudsigelighed og dermed begribelighed 3) At fortælle om og delagtiggøre andre i sine oplevelser, kan være med til at give en større selvindsigt og accept, fælles forståelse, være grobund for handling, fremme motivationen og give mening, som er helt eksistentielt for den enkeltes velbefindende. Kilde: Thybo P (2014). Det Dobbelte KRAM- Et salutogent arbejdsgrundlag for temagruppen i Sund og By netværket. Sund By Netværket.

13 Godt og værdigt liv Et liv med selvbestemmelse og at man, i størst mulig omfang, lever det liv man gerne vil, hvilket ikke nødvendigvis stemmer overens med samfundsnormen. Maslow behovspyramide; Se bilag 2 SR Transcendens Mening Livet Selvrealisering Problemløsning, mod, accept, kreativitet m.v. Egne behov Præstation, ansvar, indflydelse m.v. Sociale behov Venskaber, selvværd, kærlighed og tilknytning Tryghedsbehov Social og økonomisk tryghed, løn, bolig m.v. I vores daglige arbejde ses det igennem: Kontinuerlig opmærksomhed på sprog og italesættelse Nysgerrig, respektfuld og anerkendende dialog, afdækning af ønsker, behov og ressourcer Selvbestemmelse, medindflydelse og accept af beslutninger (fx husmøde, husregler) Grænsesætning i form af sprog og adfærd Ligeværdighed i relationen Fokus på etik og moral Rummelighed (plads til forskellighed) Kontekst afklaring Forventningsafstemning Supervision med borgere og bevidning Struktureret rammesætning og tematiserede fællesskaber Individuel kontakt og selvvalgte aktiviteter.

14 Bilag 3. Arbejdsglædemodellen, herunder illustration af trivselsteorien PERMA Positive følelser Engagement At præstere Arbejdsglæde Relationer Mening Borgerne har overskud og blomstrer (fx tager ekstra opgaver eller får gjort det, man har ønsket længe). Kan afspejles i trivselsmodellen PERMA: Positive følelser og glæde (det behagelige liv) Engagement i form af bl.a. brug af ens styrker Relationer, fx samspil, erfaringsudveksling, hjælpe hinanden, dele oplevelser Mening- At det, man gør giver mening og har et formål At præstere igennem fx handling, mestring. Kilde: Center for Positiv Psykologi. Positiv psykologi og arbejdsglæde, s

15 Bilag 4. Sundhedsmodellen- Det Dobbelte KRAM DET DOBBELTE KRAM Kompetencer Relationer Accept Mestring USUND Svag følelse af sammenhæng Svag følelse af begribelighed håndterbarhed og meningsfuldhed Sundhed i et livsperspektiv Sundhedsfremme SUND Stærk følelse af sammenhæng Stærk følelse af begribelighed håndterbarhed meningsfuldhed SYG Dårligt helbred Forebyggelse Helbred i et biologisk perspektiv Kost Rygning Alkohol Motion RASK Godt helbred Helbred set i et biologisk perspektiv med forebyggelsesindsatser og fokus på livsstil. At støtte op med viden, redskaber, motivation og handlemuligheder (empowerment/ hjælp til selvhjælp): Kost (spise fornuftigt, følge kostrådene) Rygning (frarådes) Alkohol (i begrænsede mængder og altid sammen med mad) Motion (i store mængder) Sundhed set i et livsperspektiv med ressourcer i form af bl.a. livsmod, livsglæde, handlekraft, mestring, psykisk robusthed og social kapital. Kompetencer (personlige, positive egenskaber, viden og kundskaber på kognitive, intellektuelle, praktiske og sociale områder) Relationer (i anerkendende sociale og rummelige netværk) Accept (At fokusere positivt på det, man kan gøre noget ved og acceptere de forhold, der ikke kan ændres) Mestring- At man magter og kan håndtere livets udfordringer og hvis ikke man gør, at man da søger hjælp. Kilde: Thybo P (2014). Det Dobbelte KRAM- Et salutogent arbejdsgrundlag for temagruppen i Sund og By Netværket. Sund By Netværket.

16 Socialpsykiatrisk Center Åstedet Gutfeldtsvej Hørsholm Tlf. nr.: socialpsykiatriskcenter@horsholm.dk Hjemmeside: aastedet.horsholm.dk TEKST OG LAYOUT: ÅSTEDET 2017

KRAM dit arbejdsmiljø

KRAM dit arbejdsmiljø KRAM dit arbejdsmiljø Om fundamentet for mental robusthed og trivsel i (arbejds)livet set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master

Læs mere

Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed

Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed Stafetten gives videre :o) Et kort historisk tilbageblik og et smugkig mod fremtiden Fortid skaber fremtid Den som ikke kender sin historie gennem de sidste

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask)

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask) "Livet handler ikke om at vente til uvejret har lagt sig. Det handler om at lære at danse i regnen. Sundhed skal læres (Hvordan holder jeg mig sund og rask) - Hvad er tankerne bag Sind Skolerne - Hvad

Læs mere

Robusthed & Det Dobbelte KRAM

Robusthed & Det Dobbelte KRAM Robusthed & Det Dobbelte KRAM set i et salutogent og neuropædagogisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i

Læs mere

Det Dobbelte KRAM. set i et salutogent perspektiv. Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område

Det Dobbelte KRAM. set i et salutogent perspektiv. Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område Det Dobbelte KRAM Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD.

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Om sorg. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune

Om sorg. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Om sorg Set i et sundhedsfremmende perspektiv med et særligt blik på begreberne Kompetencer, Relationer, Accept og Mestring fra sundhedsmodellen Det Dobbelte KRAM Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande

Læs mere

Adfærd. Selvværd. Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene?

Adfærd. Selvværd. Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene? Hvad forstår vi ved selvværd på Funder Skole? Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene? Selvværd Et menneske med selvværd - har lyst

Læs mere

Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv

Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5017 Afdelingsleder: Birgitte Maliki Christensen E-mail: birgitte.maliki.christensen@99454545.dk

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed?

Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed? Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed? set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere

ABC FOR MENTAL SUNDHED - FRA ORD TIL HANDLING

ABC FOR MENTAL SUNDHED - FRA ORD TIL HANDLING ABC FOR MENTAL SUNDHED - FRA ORD TIL HANDLING VIBEKE KOUSHEDE SENIORFORSKER STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED MISTRIVSEL SMITTER MISTRIVSEL SMITTER DET GØR TRIVSEL HELDIGVIS

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår Sundhedspolitik Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår Socialøkonomi, miljø

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 15 ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGENS STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME GRUNDLAGET

Læs mere

Hvad er sundhed og trivsel?

Hvad er sundhed og trivsel? Hvad er sundhed og trivsel? Projekt Flere sider af det sunde liv set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune www.peterthybo.dk Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

Værdiregelsæt for Ikast Nordre Skole

Værdiregelsæt for Ikast Nordre Skole Værdiregelsæt for Ikast Nordre Skole VÆRDIREGELSÆTTET BES TÅR AF: Vores vision og mål Vores værdier og deres betydning Levendegørelse af værdier Regelsæt og prioriteringer Samarbejde og rettigheder Trivsels-

Læs mere

Den sunde arbejdsplads

Den sunde arbejdsplads Den sunde arbejdsplads Sundheds- og omsorgsområdet Områdeudvalget marts 2017 15-03-2017 Side 1 Indledning Følgende notat er udarbejdet af områdeudvalget på Sundheds- og omsorgsområdet og præsenteres på

Læs mere

Inspirationsmateriale til kvalitetsudvikling i det tværfaglige samarbejde

Inspirationsmateriale til kvalitetsudvikling i det tværfaglige samarbejde Inspirationsmateriale til kvalitetsudvikling i det tværfaglige samarbejde For at få et redskab til at styrke kvaliteten i det tværfaglige samarbejde, er der i dette inspirationsmateriale samlet diverse

Læs mere

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden.

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden. Arbejdsmiljømål 2017-2018 Odder Kommunes mål og indsatser for at styrke et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø tager afsæt i den fælles forståelse og udvikling af kerneopgaven hvad er det for en

Læs mere

Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed?

Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed? Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed? Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

TRIVSEL I BEDER DAGTILBUD

TRIVSEL I BEDER DAGTILBUD TRIVSEL I BEDER DAGTILBUD Vi er hinandens psykiske arbejdsmiljø (Arbejdsmiljøloven 28) Trivsel er en følelse der opstår mellem personen og omgivelserne. Arbejdspladser med god trivsel er kendetegnende

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 1 Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år i Rudersdal Kommune, og den supplerer lovbestemmelser, delpolitikker og strategier

Læs mere

Fælles fagligt fundament på voksenhandicapområdet i Aarhus kommune

Fælles fagligt fundament på voksenhandicapområdet i Aarhus kommune Familie Læring & Livsmestring Venner Etik & Værdier Dialektisk Handicapforståelse Samfund Fælles fagligt fundament på voksenhandicapområdet i Aarhus kommune veje til Livsmestring PIXI-Version 1. Udgave

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

Hjernecenter Syd. Et attraktivt fællesskab. Det skal være sjovt at være her Vi er her ikke for sjov

Hjernecenter Syd. Et attraktivt fællesskab. Det skal være sjovt at være her Vi er her ikke for sjov Hjernecenter Syd Et attraktivt fællesskab Det skal være sjovt at være her Vi er her ikke for sjov Hjernecenter Syd er en attraktiv arbejdsplads med høj trivsel og arbejdsglæde. Medarbejdere og ledelse

Læs mere

I hvilke kapitler besvares uddannelsesmålene?

I hvilke kapitler besvares uddannelsesmålene? I hvilke kapitler besvares uddannelsesmålene? 1. Eleven kan ud fra viden om borgeres behov for intellektuelle, sociale, fysiske, kulturelle og kreative aktiviteter forklare anvendelsen heraf i den tværprofessionelle

Læs mere

VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING. Dét forstår vi ved værdien: Vores værdier er:

VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING. Dét forstår vi ved værdien: Vores værdier er: regelsæt for Gedsted Skole & Børnehus VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING Vores værdier er: Dét forstår vi ved værdien: Læring Fællesskab Læring er tilegnelse af viden og kundskaber gennem processer, som

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 - LÆNGEREVARENDE BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

ET SAMARBEJDE MELLEM:

ET SAMARBEJDE MELLEM: Veje til recovery Kurser Forår 2019 ET SAMARBEJDE MELLEM: Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. VELKOMMEN TIL SKOLE PÅ TVÆRS Hvad er Skole på Tværs

Læs mere

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS?

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS? HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel baggrund. Udvikling af kurserne er sket i et samarbejde

Læs mere

Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose!

Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose! Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose! Apollon Apollon gud for Musik og Digtning Far til Asklepios, gud for lægekunsten Asklepios er far til Hygia, gudinde for sundhed Spådomskunst

Læs mere

Mentalt velvære fremmer recovery

Mentalt velvære fremmer recovery VELVÆRE I HVERDAGEN KURSUS 1 Mentalt velvære fremmer recovery HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel

Læs mere

Udkast til ny Handicappolitik for Ældre- og Handicapudvalget. Version 27. august 2018

Udkast til ny Handicappolitik for Ældre- og Handicapudvalget. Version 27. august 2018 Udkast til ny Handicappolitik for Ældre- og Handicapudvalget Version 27. august 2018 1 Forord Det er Rådmandens forord, hvorfor dette kun er et udkast. I Ældre og Handicapforvaltningen befinder vi os ligesom

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune Livsduelige børn og unge Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune 1 Forord I Kerteminde Kommune vil vi understøtte kommunens børn og unge i at blive livsduelige mennesker, der har de rette egenskaber

Læs mere

SOCIALAFDELINGENS REHABILITERINGSSTRATEGI

SOCIALAFDELINGENS REHABILITERINGSSTRATEGI SOCIALAFDELINGENS REHABILITERINGSSTRATEGI SOCIALAFDELINGENS REHABILITERINGSSTRATEGI Den omverden det sociale område indgår i er under markant forandring. Det stiller nye krav og forventninger til de sociale

Læs mere

Hvordan kan der i organisationen udover fleksibilitet og effektivitet skabes rum for refleksion?

Hvordan kan der i organisationen udover fleksibilitet og effektivitet skabes rum for refleksion? Hvordan sikre vi os en god og ordentlig kommunikation? Hvilke forventninger er der til dig? Hvad kan være vores lokale AM gruppes næste bedste skridt imod en øget anerkendelse af eksperimenterende handlinger

Læs mere

1. FØRSTE EMNE. En af os fortæller først om sin valgte orange brik. Herefter byder vi alle ind med spørgsmål og erfaringer.

1. FØRSTE EMNE. En af os fortæller først om sin valgte orange brik. Herefter byder vi alle ind med spørgsmål og erfaringer. 1. FØRSTE EMNE En af os fortæller først om sin valgte orange brik. Herefter byder vi alle ind med spørgsmål og erfaringer. Vend denne grønne brik når uret bipper. NÆSTE EMNE En anden fortæller om sin valgte

Læs mere

De 9 strategiske pejlemærker

De 9 strategiske pejlemærker De 9 strategiske pejlemærker Socialpsykiatrisk Center Slagelse De 9 strategiske pejlemærker I denne folder præsenteres 9 strategiske pejlemærker for socialpsykiatrien i Slagelse Kommune. Pejlemærkerne

Læs mere

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale sfortegnelse Sundhedsprofil Motion i en travl hverdag Sund kost i en travl hverdag Ny livsstil - ny vægt Stresshåndtering Sundhed i 4D Food for Brains - Hjernemad Kostvejledning Individuel coaching Sundhedsambassadør

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

VELFÆRD I PSYKIATRI- OG HANDICAP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

VELFÆRD I PSYKIATRI- OG HANDICAP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE VELFÆRD I PSYKIATRI- OG HANDICAP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Handleplan frem mod 2020 Indhold I virkeligheden er der mange virkeligheder....4 Next stop: Velfærd år 2020....5 Rehabilitering.....8 Effekt 10

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 SIDE 26 Indledning Derfor en værdighedspolitik

Læs mere

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer GOD LEDELSE LEADERSHIP PIPELINE I SUNDHEDS-, ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGEN SAMT BORGERSERVICE TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer for samarbejdet i Hjørring Kommune Dette er

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

Virksomhedsgrundlag Odder Kommunes Ældreservice. sundhedspolitik mission visioner værdigrundlag

Virksomhedsgrundlag Odder Kommunes Ældreservice. sundhedspolitik mission visioner værdigrundlag Virksomhedsgrundlag Odder Kommunes Ældreservice sundhedspolitik mission visioner værdigrundlag S u n d h e d s p o l i t i k Sundhedspolitik for medarbejdere i Odder Kommunes Ældreservice Sundhedspolitikken

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 - LÆNGEREVARENDE BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5017 Afdelingsleder: Birgitte Maliki Christensen E-mail: birgitte.maliki.christensen@99454545.dk

Læs mere

Ledelsesværdigrundlag

Ledelsesværdigrundlag Indhold Ledelsesværdigrundlag.... 3 Missionen... 4 Vision... 4 Værdiernes betydning i en organisation... 6 Kvalitet Dialog Dynamik Sammenhæng.... 8 Kvalitet Dialog Dynamik Sammenhæng.... 14 Kvalitet -

Læs mere

Værdig hverdag. Værdighedshedspolitik

Værdig hverdag. Værdighedshedspolitik Værdig hverdag Værdighedshedspolitik 2018-2021 8 Kolofon Horsens Kommunes: "Værdig hverdag. Værdighedspolitik 2018-2021" Vedtaget af: Horsens Kommune 2018 Værdighedspolitikken kan læses på: www.horsens.dk

Læs mere

Guldborgsund Handicap November 2018

Guldborgsund Handicap November 2018 Guldborgsund Handicap November 2018 GULDBORGSUND HANDICAP STUBBEKØBINGVEJ 83 4800 NYKØBING F TLF. 5473 2340 HANDICAP@GULDBORGSUND.DK WWW.HANDICAP.DK FIND OGSÅ GULDBORGSUND HANDICAP PÅ FACEBOOK. ÅBNINGSTIDER

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Fagligt træf 2014 for forflytningsvejledere BAR. Hverdagsrehabilitering en udfordring for arbejdsmiljøet?

Fagligt træf 2014 for forflytningsvejledere BAR. Hverdagsrehabilitering en udfordring for arbejdsmiljøet? Fagligt træf 2014 for forflytningsvejledere BAR Hverdagsrehabilitering en udfordring for arbejdsmiljøet? Velkommen Hvem er jeg Susanne Ormstrup Partner i Type2dialog Specialist i rehabilitering, forandringsledelse

Læs mere

Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed

Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed Af Peter Thybo og Mette Skov Stoffer, formandsskabet i Talrige undersøgelser konkluderer, at det står sløjt til med den mentale sundhed i Danmark. Lad os derfor

Læs mere

Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på?

Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på? Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på? Trivsel og sundhed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut,

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

Lundergårdskolen Lundergårdskolens værdigrundlag

Lundergårdskolen Lundergårdskolens værdigrundlag Lundergårdskolen Lundergårdskolens værdigrundlag Lundergårdskolens værdigrundlag. Skolens værdigrundlag fungerer som pædagogisk fundament for skolens virke. Værdigrundlaget er blevet til i et tæt og konstruktivt

Læs mere

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Mental Sundhed Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring,

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Lotte Ekstrøm Petersen Fysioterapeut Master i Sundhedspædagogik og Sundhedsfremme

Lotte Ekstrøm Petersen Fysioterapeut Master i Sundhedspædagogik og Sundhedsfremme Lotte Ekstrøm Petersen Fysioterapeut Master i Sundhedspædagogik og Sundhedsfremme Workshop ved Årskursus for myndighedspersoner i Svendborg 17. november 2014 Formålet med workshoppen En præcisering af

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Attraktive og effektive

Attraktive og effektive Attraktive og effektive arbejdspladser ATTRAKTIVE OG EFFEKTIVE ARBEJDSPLADSER SIDE 1:6 Sæt arbejdspladsens sociale kapital på dagsordenen og opnå bedre resultater. Når I oplever en sammenhæng i det I gør,

Læs mere

Samarbejde med pårørende Voksenpsykiatri og handicap

Samarbejde med pårørende Voksenpsykiatri og handicap Samarbejde med pårørende Voksenpsykiatri og handicap Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk er en afgørende faktor for at skabe en god livskvalitet for ethvert menneske. Derfor

Læs mere

ET SAMARBEJDE MELLEM:

ET SAMARBEJDE MELLEM: Veje til recovery Kurser Efterår 2019 ET SAMARBEJDE MELLEM: Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. VELKOMMEN TIL SKOLE PÅ TVÆRS Hvad er Skole på Tværs

Læs mere

Positiv psykologi og ledelse

Positiv psykologi og ledelse Positiv psykologi og ledelse Lige nu er vi især optaget af Happy high performance En kultur hvor performance og engagement går hånd i Udvikling af styrkebaseret tilgange hånd, til på at en sikre for virksomheden

Læs mere

Faglig Referenceramme for pædagogikken på Granbohus

Faglig Referenceramme for pædagogikken på Granbohus Granbohus, august 2018 Når vi på Granbohus taler om aflastningspædagogik, så tager det sit afsæt i en fælles faglig referenceramme. Faglighed skal i dette perspektiv ses som midlet hvormed målet - Granbohus

Læs mere

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik Et godt og aktivt ældreliv Dragør Kommunes ældrepolitik Udgivet af: Social, Børn og Kulturudvalget Ansvarshavende redaktør: Mette Brinch, direktør Tekst og redaktion: Pernille Dørr Kjær og Johannes Bo

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Håb og meningsskabelse når livet er svært. Agapes Inspirationsdag 2018 v. Elli Kappelgaard, psykolog i Agape

Håb og meningsskabelse når livet er svært. Agapes Inspirationsdag 2018 v. Elli Kappelgaard, psykolog i Agape Håb og meningsskabelse når livet er svært Agapes Inspirationsdag 2018 v. Elli Kappelgaard, psykolog i Agape Hvad vil det sige at håbe, og hvorfor er det så vigtigt set fra et psykologisk perspektiv? Hvordan

Læs mere

Værdier for Solsikken/Dyrefryd.

Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Bilag til Virksomhedsplanen Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Vores mission er: - at passe godt på børnene - at udvikle og lære børnene - at være i dialog med forældrene om børnene - at yde et positivt samarbejde

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk

Læs mere

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Når vi lykkes, hvad kræver det af samarbejdspartnere, medarbejdere, sagsbehandlere, ledelse og ikke mindst af borgerne? Henrik Suhr, Centerleder, Center for Socialpsykiatri

Læs mere

PÆDAGOGISKE ARBEJDSMETODER. Relation, Motivation, Empowerment.. Borgeren skal være kaptajnen der ved hvor skibet skal sejles hen.

PÆDAGOGISKE ARBEJDSMETODER. Relation, Motivation, Empowerment.. Borgeren skal være kaptajnen der ved hvor skibet skal sejles hen. METODEKATALOG. December 2018. PÆDAGOGISKE ARBEJDSMETODER. Relation, Motivation, Empowerment.. Borgeren skal være kaptajnen der ved hvor skibet skal sejles hen. I DF3 vægter vi fagligheden højt i vores

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Visionens tre kerneområder Læring Udvikling Trivsel Børn og unges alsidige og personlige udvikling Vision for alle børn og unges læring, udvikling

Læs mere