- UDVIKLING AF ADFÆRDSREGULERENDE VÆRKTØJ OG VIRKEMIDLER FOR BOLIGFORENINGEN AI2 ÅBYHØJ, AARHUS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- UDVIKLING AF ADFÆRDSREGULERENDE VÆRKTØJ OG VIRKEMIDLER FOR BOLIGFORENINGEN AI2 ÅBYHØJ, AARHUS"

Transkript

1 CASE 3 - UDVIKLING AF ADFÆRDSREGULERENDE VÆRKTØJ OG VIRKEMIDLER FOR BOLIGFORENINGEN AI2 ÅBYHØJ, AARHUS FORMÅL OG MÅLOPFYLDELSEN Du skal som studerende i samarbejde med andre nordiske studerende udvikle løsningsforslag til at påvirke adfærden og kulturen (nudging) hos beboerne i et alment boligbyggeri. Tiltagene skal fremme effekten af allerede gennemførte bygningsrenoveringer der er sket i perioden , der særligt har haft fokus på forbedring af indeklima og minimering af varmetab. Opgaven er at skabe fokus på beboernes adfærd som værdiskabende faktor og understøttende element efter en gennemført renovering. Et af de værktøj der kunne bruges er Nudging rettet mod adfærdspåvirkning og adfærdsregulering af beboerne med fokus på indeklimaparametre som varmeforbrug, temperatur, luftfugtighed og komfortproblemer. Målopfyldelsen knytter sig til at udarbejde innovative løsningsforslag ud fra de givne forudsætninger samt gruppens læringsforudsætninger. Løsningsforslagene skal være brugervenlige, omkostningslette og direkte implementerbare. BAGGRUND AI2Bolig er en almen. Boligorganisation der udlejers i alt 4500 ungdoms-, familie-, seniorog ældreboliger i Aarhus og Favrskov Kommuner. Denne opgaves afdeling ligger på Henrik Hertz vej og Vibyvej 41-63, 8230 Åbyhøj, og omfatter ca 60 lejligheder og 70 beboere i henholdsvis afd. 307, 308 og 309. Ejendommene er 3-etages boligbyggeri i gule mursten opført i perioden fra AARHUS Ejendommene fremtræder indbydende med de skråvendte altaner. Der er dejlige grønne arealer med opholds- og legepladser.

2 RENOVERING OG STAND Ejendommene fremtræder generelt godt vedligeholdt og senest var der planlagt en mere omfattende energirenovering af ejendommene. På baggrund af økonomiske årsager blev der kun etableret et nyt mekanisk udsugning fra køkkener. Der var også planlagt opsætning af radiator i de før og fortsat uopvarmede køkkener. De almene boliger skal bygningsrenoveres for at spare på energien, fordi jordens ressourcer er knappe og fordi udledningen af CO2 skal minimeres af hensyn til klimaet. Men de almene boliger skal også renoveres for at forbedre beboernes helbred, velvære og livsglæde gennem forbedring af bl.a. indeklima. Det er imidlertid ikke nok at gøre bygningerne tætte eller at styre ventilationen mekanisk. Beboernes adfærd spiller en central rolle i forhold til energiforbrug og indeklima. Beboerne påvirker disse forhold, når der for eksempel luftes ud, tørres tøj og laves mad, gøres rent og soves i boligerne. Det har ofte vist sig, at renoveringsprojekter ikke indfrier de forventede forbedringer i forhold til reduceret energiforbrug og forbedret indeklima. Dette kan skyldes, at der ikke i tilstrækkelig grad er fokus på beboernes adfærd og deres påvirkning af renoveringens målsætninger. Der findes ganske lidt viden om hvordan beboernes adfærd påvirker renoveringer i almene boliger før og efter renoveringen. FAKTABOX Opførelsesår: Antal boliger:60, 1-4 værelses lejligheder, 3 etagers boligblokke Bygherre: Boligselskabet AI- 2Bolig Driftsadministration: decentralt i Boligselskabet Beboere: Børnefamilier, primært udearbejdende, Driftspersonale: ja Projektet Kortlægning og analyse af indeklima og beboeradfærd Projekt organisation: Samarbejde mellem VIA University College og Teknologisk Institut. Projektkontakt: Andrea Mortensen VIA UC amot@via.dk

3 Aktuelt fokuseres i særlig grad på forskning og udvikling af værktøjer, der kan fremme igangsætning af renoveringsprojekter og skabe værdi i renoveringsprocesserne, ligesom der i overvejende grad forskes og udvikles i nye produkter og bæredygtige byggetekniske løsninger. Men er der tilstrækkelig fokus på at skabe viden om betydningen af beboernes adfærd i forhold til intentionerne med en bæredygtig renovering og herunder ganske lidt fokus på at fremme beboernes adfærd, som værdiskabende faktor og understøttende element efter en gennemført renovering. Projektet Bygherren efterlyser virkemidler eller nudging-værktøjer, der aktivt skal hjælpe beboeren til at kunne håndtere og styre en lejligheds indeklima og varmeforbrug ud fra beboerens egne ønsker og værdier. Beboeren skal fx på en nem, overskuelig og troværdig, måde kunne følge udviklingen i boligens indeklima og varme og derigennem blive bevidst om sin egen adfærd i forhold til påvirkning af varmeforbrug og indeklima. Der eksisterer to typer af løsninger inden for nudges: automatiske og analytiske. Hvor de automatiske nudges påvirker os, uden at vi nødvendigvis lægger mærke til det eller tænker over, at en forandring er sket. Hvorimod den analytiske nudges aktivt forsøger at forandre målgruppens adfærd, på en måde, hvor den overvejende er bevidst om, hvorfor og hvordan den bliver påvirket. Feedback er i denne sammenhæng et effektivt redskab til adfærdsforandring, hvor målgruppen reagerer på ny information, eller gammel information der er systematiseret på en ny måde som er konkret, handlingsanvisende og placeret i den kontekst, hvor adfærden udspiller sig. Den analytiske nudge, som i nudging-forskningen vurderes særligt velegnet i forhold til energiforbrug. Gennem målinger af eksempelvis temperatur, luftfugtighed og CO2-indhold, vil det være muligt at designe et feedback-orienteret produkt. Her vil det være centralt at inddrage normfremhævelse i forhold til at øge den enkelte beboers forståelse for, hvorfor det er vigtigt at fokusere på indeklima og energiforbrug.

4 Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker og nudging-ekspert peger bl.a. på; At udvikle et betydningsfuldt nudge kræver, at erfaring, observation og test går op i en højere enhed. Nudges er billige, når man har dem, men alt det hårde arbejde ligger i det usynlige arbejde, der går forud, (jf. aktuelt/puf-lidt-til-dine-kunder). Han fremhæver endvidere: Man skal sætte sig ind i, hvad folk gør, og hvorfor de ikke gør det, man gerne vil have. Først herefter kan man udvikle effektive løsninger, (jf. dk/indeklima/nudging/kom_igang_med_nudging). Guldborg Hansens pointe er altså, at forudsætningen for at udvikle et virkningsfuldt nudge-værktøj, er at der gennemføres en grundig forudgående adfærdsanalyse. Til baggrund for denne udvikling er der gennemført en systematisk adfærdsanalyse, til kortlægning af mulighederne for hvordan beboerne eventuelt kan understøtte effekten af den gennemførte bygningsrenovering. Resultatet af denne undersøgelse ligger i bilagsmaterialet til denne case. GENERELT Organisering i den almene boligbebyggelse i Danmark Siden 1996 anvendes betegnelsen almene boliger, i stedet for almennyttige boliger. Almene boliger er en samlet betegnelse, der dækker over tre forskellige boligtyper; almene familieboliger, almene ældreboliger og almene ungdomsboliger. Almene boliger opføres og drives af almene boligorganisationer, dog kan almene ældreboliger også opføres og drives af kommuner, regioner og selvejende institutioner. Der er i alt ca. 750 almene boligorganisationer med i alt ca afdelinger, som drives på et nonprofit-grundlag, og der er i alt ca almene boliger (sociale boliger), hvilket svarer til 19 pct. af den samlede boligmasse i Danmark.

5 Beboerdemokratiet Beboerdemokratiet er en helt fundamental del af den almene sektor som boligbevægelse, og alle almene boligorganisationer er styret af beboerdemokratiet. Det er affødt af Lov om almene boliger, der giver ret til selvbestemmelse over egne boliger og boligområde. Beboerne har flertalsrettigheder, dels i bestyrelsen for selve boligorganisationens selskabsbestyrelse og hovedbestyrelse, men også på de øvrige beboerdemokratiske niveauer som; afdelingsbestyrelsen, byggeudvalget o.s.v. Når der i en given almen boligafdeling skal bygges, eller renoveres, nedsætter beboerdemokratiet et byggeudvalg - typisk med repræsentation fra afdelingsbestyrelsen, byggeadministrationen samt arkitekter, ingeniører m.v. Under hele projekteringsforløbet er byggeudvalget således repræsenteret ved en eller flere repræsentanter. Driftsadministrationen kan ligeledes blive inddraget med deres viden undervejs i processen. De større almene boligselskaber har egne byggeadministrationer, de mindre har ej. Til gengæld benytter de sig af forretningsførelse hos de større selskaber. Beboerdemokratiet har både fordele og ulemper. Fordelen er, at beboerdemokratiet faktisk kan lede en boligafdeling, hvilket betyder, at beboerdemokratiet som udgangspunkt er i stand til at gribe bæredygtigheden i et bæredygtigt boligbyggeri. Det er derfor centralt at forstå, hvordan beboerdemokratiet fungerer, for at kunne gennemføre tiltag rettet mod en lokal bæredygtig omstilling. Der er eksempler på, at direktionen og driftsadministrationen ønsker at gennemføre en række ændringer eller forbedringer, som imidlertid ikke er blevet realiseret, da man i tilstrækkelig grad ikke har været opmærksom på, at det i sidste ende er beboerne, der bestemmer.

6 De centrale aktører i den almene boligbebyggelse En typisk danske almen boligbebyggelse er organiseret gennem beboerne, driftspersonale og de ansatte i administrationen. Beboerne Beboerne er såkaldte almindelige mennesker, der bor i bebyggelserne. Beboerne kaldes ofte for slutbrugerne. Beboerne har som udgangspunkt ikke den fornødne viden og kompetencer til at kunne håndtere de indarbejdede bæredygtige intentioner. Beboerne vil derfor være afhængige af at modtage information, inddragelse og erfaring for at opnå den ønskede adfærd m.v. i relation til ønsker for bæredygtigheden. Viden og information må derfor tilflyde beboerne fra henholdsvis driftsadministrationen og fra driftspersonalet. En involvering af beboerne er derfor en nødvendighed. Driftspersonale Driftspersonalet, også kaldet ejendomsfunktionærer, er de, der varetager den daglige drifts- og vedligeholdelse af den specifikke almene boligbebyggelse. Driftspersonalet varetager endvidere den daglige kontakt med beboerne. Det forudsættes implicit fra arkitekterne og andre rådgivere, at driftspersonalet kan og vil gribe den fornødne viden om bæredygtigheden i den pågældende boligbebyggelse. Det vil derfor være afgørende for en vellykket håndtering af den almene bebyggelse, at driftspersonalet har de fornødne kompetencer i relation til bygherrens programmering af intentioner til bæredygtighed og arkitektens projekterede bæredygtighed. Administration Boligselskabets administration er de, der varetager den overordnede aministrering af de enkelte boligbebyggelser. Eksempelvis har en almen driftsadministrationen det overordnede faglige ansvar i varetagelse af de drifts- og vedligeholdelsesmæssige opgaver af bygninger og udearealer i en specifik almen boligbebyggelse. Driftsadministrationen består typisk af ansatte med en stor byggefaglig viden og sikrer en professionel håndtering i byggeriets faser - idé, projektering, udførelse og drift.

7 Boligforeningen AL2boligs intentioner og udfordringer Bygherrens konkrette målsætning er, at der skal opnås konkrete og målbare indeklimaforbedringer hos mindst 50 procent af beboerne efter implementering o Luftfugtighed skal forbedres med min. 10 % o CO2-indhold skal forbedres med min. 10 % o Varmeforbruget skal reduceres med 10 % Derfor ønskes ideer og konkrete løsningsforslag til værktøjer som værdiskabende driftsparametre i almene renoveringsprojekter med følgende overordnede spørgsmål: Hvordan kan adfærdspåvirkninger (nudging) af beboere, i renoverede boliger, fremme formål med renoveringen i forhold til forbedring af indeklima og minimering af varmeforbrug? Nudging skal forstås som det puf, der skal hjælpe beboerne til at udvise en for indeklimaet og varmeforbruget værdiskabende adfærd, der understøtter de energibesparende og sundheds- og trivselsfremmende tiltag, der er virkeliggjort i forbindelse med renoveringen HVAD SKAL DU ARBEJDE MED? Denne case er en del af et større undersøgelse og projekt som i øjeblikket gennemføres. Projektet er opdelt i faserne - Kortlægning analyse udvikling test evaluering. Formål: På baggrund af den indsamlede kortlægning og undersøgelse skal du nu arbejde med at analysere det foreliggende materialet og på den baggrund skal du med fokus på bæredygtighedsbegrebets sociale dimension udvikle konkrete forslag der kan bidrage til bygherrens målsætning.

8 I kan lade jer inspirere af nedenstående spørgsmål, Registreringsfasen Hvori ligger de væsentlige udfordringer mht til at motivere og adfærdsregulere beboerne Hvilke umiddelbare værktøj, hårde, bløde, tekniske virkemidler og erfaringer findes allerede og hvorledes vurderes de at være bæredygtige i forhold til den sociale dimension og evt. opfylde målsætningen? Forslagsfasen Hvorledes kunne med fokus på de bløde kendte/nye værktøjer og virkemidler tilpasses/nyudvikles. - Hvordan kan beboerne motiveres til at bidrage - Hvordan sikrer man at beboerne og organisationen involveres? - Hvordan sikres en vedvarende bæredygtig forbedring - nye informationsformer? - nye teknologier til information? - Hvordan kan der følges op på målsætning og eventuel revidere værktøj, metoder og målsætning? Konkretiseringsfasen Udvælgelse og prioritering af løsningsforslag til en samlet pakke til projektejeren incl forventet indsats, metode og effekt for løsningsforslagets implementering og opfølgning. Hvordan vil I præsentere jeres endelige løsningsforslag Kilder: Nudging.pdf Vanens magt Charles Duhigg Thinking fast and slow D. Kahneman

- UDVIKLING AF EN NY DRIFTMODEL FOR GRØNDALSVÆNGE

- UDVIKLING AF EN NY DRIFTMODEL FOR GRØNDALSVÆNGE CASE 4 - UDVIKLING AF EN NY DRIFTMODEL FOR GRØNDALSVÆNGE FORMÅL OG MÅLOPFYLDELSEN Du skal som studerende i samarbejde med andre nordiske studerende komme med en række af løsningsforslag, der har en indflydelse

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

AB mod Mission, Vision og Værdigrundlag

AB mod Mission, Vision og Værdigrundlag AB mod 2020 Mission, Vision og Værdigrundlag Arbejdernes Boligforening AB mod 2020 AB har siden 1917 arbejdet målrettet på at sørge for gode boliger til alle. Denne mission er stadig gældende for os både

Læs mere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Almene boliger Almene boliger omfatter: Familieboliger Ældreboliger Ungdomsboliger Den historiske baggrund Købehavn vokser 1902: ca. 500.000 indbyggere

Læs mere

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 4. august 2015 Sagsbehandler Mette Albrandt Telefon direkte 76 16 13 09 Sagsid 15/11910 Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune 1. Forord... - 2-2. Strategien i

Læs mere

Bæredygtighed i udbud. Set fra den almene bygherrers perspektiv

Bæredygtighed i udbud. Set fra den almene bygherrers perspektiv Bæredygtighed i udbud Set fra den almene bygherrers perspektiv KAB vores forretning KAB er en kunde ejet, non-profit driftsorganisation for almene boligorganisationer Vi ejer ingen boliger, bebyggelser

Læs mere

BOLIGENERGISKOLE. Sikring af en energirenovering. Udarbejdet af: Frederikshavn Boligforening

BOLIGENERGISKOLE. Sikring af en energirenovering. Udarbejdet af: Frederikshavn Boligforening Sikring af en energirenovering BOLIGENERGISKOLE Udarbejdet af: Frederikshavn Boligforening Projektet er støttet af Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter og Frederikshavn Boligforening. BoligEnergiSkole

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering.

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering. Eksempel Energirenovering etageboliger VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944 UDGIVET DECEMBER 2014 Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering Beboerne i 189 lejligheder i boligforeningen Vivabolig i Aalborg

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger ANSØGNING NOTAT Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger 01-12-2016 Ansøgning om forsøg om billigt nybyggeri Frikommunenetv ærk Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Læs mere

Indbydelse til ekstraordinært afdelingsmøde afd

Indbydelse til ekstraordinært afdelingsmøde afd FYNS ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKAB Afdeling Fyrreparken (01 15) Til beboerne i Fyrreparken Den 20. september 2017 Indbydelse til ekstraordinært afdelingsmøde afd. 01 15. Som oplyst i det tidligere omdelte

Læs mere

I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER

I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER I BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VIL VI SKABE TRYGGE HJEM I BÆREDYGTIGE FÆLLESSKABER BEBOERE ANBEFALER BOLIG- SELSKABET SJÆLLAND SOM

Læs mere

Strategi AAB Silkeborg

Strategi AAB Silkeborg Strategi AAB Silkeborg 2016-2020 AAB Silkeborg- Attraktive Almene Boliger - Transparente i alle sammenhænge Vi er stolte af AAB Silkeborgs mission. Den inspirerer og forpligter. Fremtiden vil være præget

Læs mere

Oversigt over kandidater på valg i 7. kreds. Kredsvalgmøde den 18. april 2012, kl. 19.00. Hotel Legoland. Aastvej 10. 7190 Billund

Oversigt over kandidater på valg i 7. kreds. Kredsvalgmøde den 18. april 2012, kl. 19.00. Hotel Legoland. Aastvej 10. 7190 Billund Oversigt over kandidater på valg i 7. kreds Kredsvalgmøde den 18. april 2012, kl. 19.00 Hotel Legoland Aastvej 10 7190 Billund Formandskandidat: Per Nielsen Opstillet af: Bovia ANSAT i boligorganisationen

Læs mere

naturligt nærvær Renovering af Skanseparken Maj

naturligt nærvær Renovering af Skanseparken Maj naturligt nærvær Renovering af Skanseparken Maj Renoveringen rykker nærmere Snart er der gået et halvt år, siden beboerne i afdeling 107-108-109 stemte ja til de omfattende planer for et helt nyt Skanseparken.

Læs mere

MÅLSÆTNINGSPROGRAM

MÅLSÆTNINGSPROGRAM SAB s vision er at realisere brugbare, bekvemmelige og betalelige boliger til familien og singlen. I SAB tager vi fælles ansvar for, at det er en kvalitet at bo sammen. Repræsentantskabet 2014 Vester Voldgade

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter løsninger til energirigtig boligventilation, der

Læs mere

Udmelding af temaer for forsøgs- og udviklingsprojekter i den almene boligsektor 2014

Udmelding af temaer for forsøgs- og udviklingsprojekter i den almene boligsektor 2014 NOTAT Dato: 27. juni 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-110 Sagsbeh.: Forsøgsgruppen Dok id: 450565 Udmelding af temaer for forsøgs- og udviklingsprojekter i den almene boligsektor 2014 Ministeriet

Læs mere

GI s samfundsansvar. - sådan arbejder GI med samfundsnyttige opgaver

GI s samfundsansvar. - sådan arbejder GI med samfundsnyttige opgaver GI s samfundsansvar - sådan arbejder GI med samfundsnyttige opgaver 2 Samfundsansvarlig siden 1967 Grundejernes Investeringsfond har siden 1967 løst samfundsnyttige opgaver. Oprindeligt blev GI etableret

Læs mere

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI I ESBJERG KOMMUNE Teknik & Miljø Esbjerg Kommune INDHOLD 1. Forord.................................. 3 2. Strategien i en sammenhæng................ 3 3. Bæredygtighed i strategien..................

Læs mere

Opstart Har I brug for rådgivere, der kender alt til helhedsplaner og selv har arbejdet i det almene?

Opstart Har I brug for rådgivere, der kender alt til helhedsplaner og selv har arbejdet i det almene? Helhedsplaner Afklaring Hvordan kan jeres boliger og afdeling udvikles? ALECTIA tilbyder både individuelle og standardiserede løsninger. Ideer og/eller en strategi Gennem dialog og samarbejde med beboerne,

Læs mere

Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi

Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Indsendelse af kandidater til Energiforum Danmarks pris for Prisværdig energiadfærd Titel Organisation/ virksomhed Målgruppe for projektet Kort beskrivelse

Læs mere

Målsætningsprogram for Herlev Boligselskab

Målsætningsprogram for Herlev Boligselskab Målsætningsprogram for 2017 2021 Herlev Boligselskab Herlev Boligselskab www.herlev boligselskab.dk v/kab Vester Voldgade 17 1552 København V Målsætningsprogram 2016 2020 1 Indledning Herlev Boligselskab

Læs mere

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 Eksempel Energirenovering etageboliger KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 UDGIVET DECEMBER 2014 UDGIVET DECEMBER 2014 Renovering skal tiltrække nye beboere Ghettoblokken Korskærparken under Boligkontoret

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken.

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken. PROJEKTOPLYSNINGER 1 Indsatsens formål Esbjerg Kommune ønsker en bredere koordineret og målbar indsats på det boligsociale område med henblik på at gøre udsatte boligområder velfungerende og attraktive.

Læs mere

Et grønt skridt foran

Et grønt skridt foran DAB s grønne profil Et grønt skridt foran I DAB vægter vi hensyn til miljøet højt. Ikke blot i forhold til driften på hovedkontoret og lokalkontorerne, hvor vi i dag har et CO2 neutralt elforbrug, men

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter Til et murstensbyggeri fra 1950 erne i Gladsaxe er

Læs mere

BILAG 1 : VALGTE DEMONSTRA- TIONSPROJEKTER OM ENERGIRENOVERING AF ALMENE BOLIGER

BILAG 1 : VALGTE DEMONSTRA- TIONSPROJEKTER OM ENERGIRENOVERING AF ALMENE BOLIGER BILAG 1 : VALGTE DEMONSTRA- TIONSPROJEKTER OM ENERGIRENOVERING AF ALMENE BOLIGER 1 VALGTE DEMONSTRATIONSPROJEKTER PROJEKT 10 (FSB): TINGBJERG EFTERISO- LERING VED NEDTAGNING OG GENETABLERING AF MURSTENSGAVL

Læs mere

BoligBarometret. November 2010. Almene boliger i Vejle Kommune. 9 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor

BoligBarometret. November 2010. Almene boliger i Vejle Kommune. 9 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor BoligBarometret Almene boliger i Vejle Kommune November 21 9 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor Forord I Vejle Kommune er der seks almene boligorganisationer AAB, Østerbo, Lejerbo, Boligselskaber

Læs mere

KLAR TIL NÆSTE SKRIDT?

KLAR TIL NÆSTE SKRIDT? RENOVERING AFD. 3 NR. 1 AUGUST 2015 04 TEKNIKERNES DOM Dårligt isolerede ydervægge er årsagen til fugt- og kuldeproblemer. VIADUKTVEJ - RINGHOLMSVEJ - FRANK RYGÅRDS VEJ STATIONSVEJ - BAKKEVEJ - LINDHOLM

Læs mere

Værdibaseret bygningsrenovering Præsentation af Reno-Evalue

Værdibaseret bygningsrenovering Præsentation af Reno-Evalue Værdibaseret bygningsrenovering Præsentation af Reno-Evalue Per Anker Jensen Professor Projekt gennemført sammen med Esmir Maslesa Forskningsassistent Indlæg på DFM-konferencen Januar 2014 ACES projektet

Læs mere

Fornyelse, forbedringer og omdannelse af den almene boligmasse

Fornyelse, forbedringer og omdannelse af den almene boligmasse Fornyelse, forbedringer og omdannelse af den almene boligmasse Boliv Vejle 6. april 2011 Direktør Palle Jørgensen Boligforeningen Ringgården Hvad gør vi i Ringgården? Attraktive boliger? Hvad skal der

Læs mere

MARTS 2016 ENERGIPOLITIK. Energipolitik for ALBOA // 03.2016 1

MARTS 2016 ENERGIPOLITIK. Energipolitik for ALBOA // 03.2016 1 MARTS 2016 ENERGIPOLITIK Energipolitik for ALBOA // 03.2016 1 Indhold ALMEN BOLIGORGANISATION AARHUS Vestergårdsvej 15 8260 Aarhus Telefon 87 406 700 Fax 87 406 701 post@alboa.dk www.alboa.dk CVR 29462518

Læs mere

AKB, Københavns bæredygtighedsprofil

AKB, Københavns bæredygtighedsprofil AKB, Københavns bæredygtighedsprofil Vi ønsker ikke alene at have bæredygtige boliger, vi ønsker at understøtte vores beboers mulighed for et bæredygtigt liv. Vedvarende energi Synligt ressourceforbrug

Læs mere

Sundby-Hvorup Boligselskab

Sundby-Hvorup Boligselskab Sundby-Hvorup Boligselskab Oplæg.. Hvem er jeg, Tanker on fremtidsanalyser. Lidt om SHB Hvordan vi har gjort det. Hvad fik vi ud af det. Tanker. Involvering/ejerskab /helhedstænkning er nødvendig for analysen.

Læs mere

Lokal case v. FAB. BL og Almennet ERFA møde 19. marts 2019, Middelfart

Lokal case v. FAB. BL og Almennet ERFA møde 19. marts 2019, Middelfart Lokal case v. FAB BL og Almennet ERFA møde 19. marts 2019, Middelfart FAB Fyns Almennyttige Boligselskab, etableret i 1946 FAB har 95 boligafdelinger med 8.950 boliger 136 411 554 Ca. 110 ansatte: 45 administration,

Læs mere

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1

RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1 RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 2013 BILAG 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 AAB: FØLFODVEJ (AFD. 111) S. 3-4 3B: STUBMØLLEVEJ (AFD. 6066) S. 5-6 VIBO: HJØRNEVÆNGET (AFD. 111) S. 7-8 RØGERITOFTEN

Læs mere

Målsætningsprogram for BO-VEST 2009 til 2014

Målsætningsprogram for BO-VEST 2009 til 2014 Målsætningsprogram for BO-VEST 2009 til 2014 Efter en udfordrende og spændende etablering af det nye administrationsfællesskab i BO-VEST er det nu tid til at udstikke en fælles kurs for det fremtidige

Læs mere

Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN

Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN UDFORDRINGEN: 35 PCT. AF DANMARKS SAMLEDE ENERGIFORBRUG ANVENDES I BYGNINGER TIL VARME OG VARMT VAND ENDELIGT

Læs mere

TASK FORCE BEDRE OG BILLIGERE DRIFT ET SAMARBEJDE MELLEM BESTYRELSER OG BOLIGKONTORET DANMARK

TASK FORCE BEDRE OG BILLIGERE DRIFT ET SAMARBEJDE MELLEM BESTYRELSER OG BOLIGKONTORET DANMARK TASK FORCE På vej til din boligorganisation fra Boligkontoret Danmark BEDRE OG BILLIGERE DRIFT ET SAMARBEJDE MELLEM BESTYRELSER OG BOLIGKONTORET DANMARK Task force er på vej til din boligorganisation Boligkontorets

Læs mere

BO-VESTs Frivillighedspolitik

BO-VESTs Frivillighedspolitik BO-VESTs Frivillighedspolitik Indhold BO-VESTs frivillighedspolitik................................................................... 3 Formålet med det frivillige arbejde i BO-VEST.............................................

Læs mere

Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. Handleplan

Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. Handleplan Fremtidssikring af Herlevgårdsvej Handleplan Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. September 2007 Indhold side Hvad er fremtidssikring? 4 Introduktion til handleplanen 6 Afdelingens vision 7 Handleplanen:

Læs mere

Udviklingstendenser i beboernes krav til almene boliger. Lars Vind Scheerer Seniorprojektleder, arkitekt MAA BO-VEST

Udviklingstendenser i beboernes krav til almene boliger. Lars Vind Scheerer Seniorprojektleder, arkitekt MAA BO-VEST Udviklingstendenser i beboernes krav til almene boliger Lars Vind Scheerer Seniorprojektleder, arkitekt MAA BO-VEST SBI s Rådgivende Forum, 9. november 2016 BO-VEST Administrationsselskab for 3 boligselskaber

Læs mere

Reno-Evalue og casestudier af renoveringsprojekter

Reno-Evalue og casestudier af renoveringsprojekter Reno-Evalue og casestudier af renoveringsprojekter Per Anker Jensen Professor Esmir Maslesa Forskningsassistent April 2013 Agenda Reno-Evalue Casestudier Anvendelsesmetode for Reno-Evalue ifm. renovationsprojekter

Læs mere

TAASTRUP ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKSABS AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP

TAASTRUP ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKSABS AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP TAASTRUP ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKSABS AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP Poppelhaven III Opførelsesår: 1960 54 boliger, rækkehuse Ole Rømers Vej Opførelsesår: 1990 9 boliger, rækkehuse Poppelhaven Opførelsesår:

Læs mere

Målsætning vedrørende almen social ansvarlighed

Målsætning vedrørende almen social ansvarlighed Repræsentantskabet vedtog på mødet den 16. juni 2012 handlingsplanen for Boligkontorets Danmarks indsatsområder i det kommende år. Repræsentantskabet vedtog samtidig Målsætning vedrørende almen social

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Salg og Udlejning Odense Slot Indgang G Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65512694 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Nybyggeri

Læs mere

FORBEDRING AF EJENDOMME: OPNÅ LAVT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRET INDEKLIMA ERHVERVS- OG BOLIGEJENDOMME SAMT BUTIKKER I SHOPPINGCENTRE

FORBEDRING AF EJENDOMME: OPNÅ LAVT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRET INDEKLIMA ERHVERVS- OG BOLIGEJENDOMME SAMT BUTIKKER I SHOPPINGCENTRE FORBEDRING AF EJENDOMME: OPNÅ LAVT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRET INDEKLIMA ERHVERVS- OG BOLIGEJENDOMME SAMT BUTIKKER I SHOPPINGCENTRE 1 DEAS BRINGER DIG SIKKERT I MÅL MED ENERGI- OG INDEKLIMAOPTIMERING Reducerede

Læs mere

Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar 2012-13

Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar 2012-13 Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar 2012-13 De aktiviteter Brunata a/s rapporterer om, er en integreret del af virksomhedens forretningsstrategi. Nærværende rapport beskriver status på vores

Læs mere

BoligBarometret. Februar Almene boliger i Vejle Kommune. 9 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor

BoligBarometret. Februar Almene boliger i Vejle Kommune. 9 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor BoligBarometret Almene boliger i Vejle Kommune Februar 211 9 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor Forord I Vejle Kommune er der samlet seks almene boligorganisationer AAB, Østerbo, Lejerbo,

Læs mere

Hvad er BedreBolig? V/ chefkonsulent Lars Korsholm, Energistyrelsen

Hvad er BedreBolig? V/ chefkonsulent Lars Korsholm, Energistyrelsen Hvad er BedreBolig? V/ chefkonsulent Lars Korsholm, Energistyrelsen Hvad er BedreBolig? Ny ordning under Energistyrelsen Skal fremme energirenovering af private boliger Fjerne barrierer gøre det nemt og

Læs mere

Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse

Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse Andrea Mortensen Cand.polyt.arch am@civil.aau.dk AAU + Isover www.zeb.aau.dk Conference, August 25, 2010 1/13 Parcelhuse opført indtil 2010: 1.036.568

Læs mere

BÆREDYGTIGHED I DANSKE ALMENE BOLIGER - MED ET BRUGERFOKUS

BÆREDYGTIGHED I DANSKE ALMENE BOLIGER - MED ET BRUGERFOKUS AlmenNet, Fredericia, 11. maj 2016 BÆREDYGTIGHED I DANSKE ALMENE BOLIGER - MED ET BRUGERFOKUS Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering Arkitektskolen 2 FORMÅL at

Læs mere

Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar

Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar 2011-12 De aktiviteter Brunata a/s rapporterer om, er en integreret del af virksomhedens forretningsstrategi. I indeværende regnskabsår har et særlig fokus

Læs mere

Erfaringer med bæredygtighed i almene boliger. v Byggedirektør Rolf Andersson, KAB

Erfaringer med bæredygtighed i almene boliger. v Byggedirektør Rolf Andersson, KAB Erfaringer med bæredygtighed i almene boliger v Byggedirektør Rolf Andersson, KAB Byggeri i 2 spor Vi opdeler vores byggeaktivitet i 1. Renovering 2. Nybyggeri Der er 2 væsentlige forskelle på arbejdsfelterne:

Læs mere

Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune

Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune 1 2 Fortiden, nutiden og måske en fremtid 3 Interesse eller branche? Klar arbejdsdeling Professionalisme Mål og rammer Fordi den effektive interesseorganisation

Læs mere

Grøn politik med fokus på renoveringer. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Grøn politik med fokus på renoveringer. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Grøn politik med fokus på renoveringer Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd er en medlemsbaseret miljøorganisation med fokus på: Bæredygtigt byggeri Energi og klima

Læs mere

Prioriteringen af indeklima i eksisterende bygninger En spørgeskemaundersøgelse blandt aktører i det danske ejendomsmarked

Prioriteringen af indeklima i eksisterende bygninger En spørgeskemaundersøgelse blandt aktører i det danske ejendomsmarked Prioriteringen af indeklima i eksisterende bygninger En spørgeskemaundersøgelse blandt aktører i det danske ejendomsmarked Udviklingschef Michael Nielsen, COWI 1 Metode Spørgeskemaundersøgelsen havde en

Læs mere

Rødding Andelsboligforening

Rødding Andelsboligforening Rødding Andelsboligforening Områdeoversigt Velkommen... til Rødding Andelsboligforening Boligorganisationen Rødding Andelsboligforening er en lokal boligforening i det gamle Rødding Kommunes område. Der

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Appendiks A Cases 1 RenovActive Foto: Velux A/S. Billedet viser projektet før / efter renoveringen. Generelle oplysninger Navn RenovActive Bygningstype Tæt-lav to etageres rækkehus Oprindelig opført 1923

Læs mere

FÆLLESBO, HERNING - AFD. 104 HELHEDSPLAN

FÆLLESBO, HERNING - AFD. 104 HELHEDSPLAN VELKOMMEN Dagsorden 1. Introduktion til arbejdet med de fysiske helhedsplaner. 2. Præsentation af proces, tidsplan og tilskudsmuligheder fra landsbyggefonden. 3. Præsentation af idékataloget fra masterplan

Læs mere

INDHOLD. Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning. Redaktion Østjysk Bolig

INDHOLD. Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning. Redaktion Østjysk Bolig 02 MÅLSÆTNINGSPROGRAM 2015 ØSTJYSK BOLIG INDHOLD 4 5 6 8 9 11 12 13 14 15 Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning Udgiver Organisationsbestyrelsen

Læs mere

renovering af almene Boliger 2015 bilag 1 Indhold

renovering af almene Boliger 2015 bilag 1 Indhold renovering af almene Boliger 2015 bilag 1 Indhold PLACERING OG PROJEKTINDHOLD S. 2 TOFTEN VIBO (AFD. 137) S. 3-4 VESTERGÅRDSVEJ 3B (AFD. 6067) S. 5-6 1 PLACERING OG PROJEKTINDHOLD vestergårdsvej, 3b afd.

Læs mere

Når renten stiger. Fokus på den almene boligsektors ustøttede lån og mulighederne for at sikre lejernes økonomiske vilkår

Når renten stiger. Fokus på den almene boligsektors ustøttede lån og mulighederne for at sikre lejernes økonomiske vilkår Når renten stiger Fokus på den almene boligsektors ustøttede lån og mulighederne for at sikre lejernes økonomiske vilkår Selvom den finansielle sektor ikke har oplevet rentestigninger siden 2011, bør man

Læs mere

Eksempelsamling af renoveringsprojekter

Eksempelsamling af renoveringsprojekter Reelle energibesparelser ved energirenovering af etageejendomme Eksempelsamling af renoveringsprojekter August 2018 Projekt Reelle energibesparelser ved energirenovering af etageejendomme Rapport titel

Læs mere

STYRINGSDIALOG TAASTRUP ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP

STYRINGSDIALOG TAASTRUP ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP STYRINGSDIALOG TAASTRUP ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP TAASTRUP ALMENNYTTIGE BOLIGSELSKSABS AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP Poppelhaven I, II og III Bygaden Ole Rømers Vej Grønnehaven Nørreby Sønderby

Læs mere

April Kommunens rolle. Albertslund Syd i praksis

April Kommunens rolle. Albertslund Syd i praksis April 2016 Kommunens rolle Albertslund Syd i praksis - Albertslund Syd - Masterplan Syd - Partnerskabsaftale - Styringsdialog - Nye partnerskaber - Dagligdagen i praksis Albertslund Syd 3 boligtyper 6

Læs mere

Bygherrerådgivning. Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse

Bygherrerådgivning. Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse Bygherrerådgivning Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse Økonomisk bygherrerådgivning og byggesagsforretningsførelse Procesbeskrivelse: Procesbeskrivelsen giver et overblik over arbejds

Læs mere

Frederikshavn Boligforening EIB/ELENA

Frederikshavn Boligforening EIB/ELENA Frederikshavn Boligforening EIB/ELENA Fællesbo, 9. oktober 2019 Direktør Kim Madsen kim@fbmail.dk Frederikshavn Boligforening 3.239 boliger + 95 i 2020 /2021 161 boliger i administration 350 andre lejemål

Læs mere

Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima. Storskalaprojekt til udvikling af vejledning for implementering

Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima. Storskalaprojekt til udvikling af vejledning for implementering Projektets titel: Dynamisk varmeregnskab med fokus på indeklima. Storskalaprojekt til udvikling af vejledning for implementering - fortløbende målinger og afregning til fremme af godt indeklima Koncept

Læs mere

Den almene sektors rolle i en bæredygtig byudvikling.

Den almene sektors rolle i en bæredygtig byudvikling. 1 Den almene sektors rolle i en bæredygtig byudvikling. Træk ved udviklingen af den almene sektor 1945-1959 Boligmangel og bolignød 1960-1974 Byplanlægning- og industrialisering 1975 2000 Spredning og

Læs mere

Møde med boligorganisationerne 2. november 2015

Møde med boligorganisationerne 2. november 2015 GLADSAXE KOMMUNE Byrådssekretariatet Den 26. oktober 2015 Møde med boligorganisationerne 2. november 2015 Svar på spørgsmål fra boligorganisationerne i Gladsaxe Kommune J. nr. 00.01.00G01 1 Spørgsmål fra

Læs mere

1. Opfølgning på styringsdialog 2010 Boligorganisationen har arbejdet videre med at løse de problemer, som udlejningsvanskelighederne

1. Opfølgning på styringsdialog 2010 Boligorganisationen har arbejdet videre med at løse de problemer, som udlejningsvanskelighederne 1 Deltagere De Unges Almene Boligselskab v/ UngesBoligService.dk Iben Koch (UngesBoligService.dk) Gregers Andersen (UngesBoligService.dk) Jan Hansen (UngesBoligService.dk) Københavns Kommune Tine Engelbrechtsen

Læs mere

EJENDOMME & ESCO CASES OG ERFARINGER MAR 2017 / HANS ANDERSEN

EJENDOMME & ESCO CASES OG ERFARINGER MAR 2017 / HANS ANDERSEN EJENDOMME & ESCO CASES OG ERFARINGER MAR 2017 / HANS ANDERSEN AGENDA DEAS HVORFOR ENERGIRENOVERING 3 CASES HVOR PASSER ESCO GODT GOD LATIN OGSÅ MED ESCO SPØRGSMÅL 2 DEAS BETJENER TO TYPER KUNDER KUNDER

Læs mere

Anmodning om udvidelse af såkaldt hårdt ghettoområde Munkebo

Anmodning om udvidelse af såkaldt hårdt ghettoområde Munkebo Til Transport-, Bygnings- og Boligministeren Sendt digitalt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V bolig@tbst.dk 23. maj 2019 - Sagsnr. 18/37395 - Løbenr. 115735/19

Læs mere

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Græshøjvej Opførelsesår: 1953 12 boliger, etagebyggeri Plejehjem, Vesterled/Valby vej Opførelsesår: 70 boliger, rækkehuse Fløng Byvej Opførelsesår: 1975 5 boliger, rækkehuse

Læs mere

Den almene boligsektor i 2050

Den almene boligsektor i 2050 Den almene boligsektor i 2050 "Om få årtier forsynes Danmarks almene boliger 100 procent med vedvarende energi. Men el- og varmeforbrug på forkerte tidspunkter kan blive dyrt, så vores boliger skal indrettes

Læs mere

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673.

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673. Ministerens tale til konference om energirenovering af lejeboliger der afholdes af Bygherreforeningen d. 22. april 2010. (15-20 min). --o-- (Det talte ord gælder) 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673 Sagsbeh:

Læs mere

Traneparken Gennemgribende energirenovering af 3 boligblokke

Traneparken Gennemgribende energirenovering af 3 boligblokke Traneparken Gennemgribende energirenovering af 3 boligblokke Artikel bragt i: HVAC Magasinet, Magasin for Klima & Energiteknik, Miljø, Bygningsinstallationer & Netværk. Nr. 11, november 2015, Årgang 51.

Læs mere

Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser

Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser Indeklimaets temadag 27. September 2016 Ole Ravn Teknologisk institut, Energi & Klima or@teknologisk.dk Projekt:

Læs mere

Østjysk Bolig, afdeling 3, Ryhaven - anmodning om garanti for lån til renovering

Østjysk Bolig, afdeling 3, Ryhaven - anmodning om garanti for lån til renovering Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra MTM Dato 25. november 201425. november 2014 anmodning om garanti for lån til Der ydes kommunal garanti til Østjysk Boligs afdeling 3, Ryhaven, så afdelingen

Læs mere

Rødding Andelsboligforening

Rødding Andelsboligforening Rødding Andelsboligforening Områdeoversigt Velkommen... til Rødding Andelsboligforening Boligorganisationen Rødding Andelsboligforening er en lokal boligforening i det gamle Rødding Kommunes område. Der

Læs mere

PRIORITERINGEN AF INDEKLIMA I EKSISTERENDE BYGNINGER SEPTEMBER 2016

PRIORITERINGEN AF INDEKLIMA I EKSISTERENDE BYGNINGER SEPTEMBER 2016 PRIORITERINGEN AF INDEKLIMA I EKSISTERENDE BYGNINGER SEPTEMBER 2016 2 Renovering på dagsordenen er et branchepartnerskab, hvor en række centrale aktører inden for byggeriet siden 2011 har samarbejdet om

Læs mere

Temaaften Albertslund Kommune, 4. april Omdannelse af boliger i BO-VESTs afdelinger Fokus på seniorboliger

Temaaften Albertslund Kommune, 4. april Omdannelse af boliger i BO-VESTs afdelinger Fokus på seniorboliger Temaaften Albertslund Kommune, 4. april 2017 Omdannelse af boliger i BO-VESTs afdelinger Fokus på seniorboliger Fælles administrationsselskab for tre boligselskaber på Vestegnen: Albertslund Boligselskab

Læs mere

Almene boliger. Fællesorganisationens Boligforening. Slagelse. Fællesorganisationens Boligforening. Slotsalleen 55 4200 Slagelse. www.fob-slagelse.

Almene boliger. Fællesorganisationens Boligforening. Slagelse. Fællesorganisationens Boligforening. Slotsalleen 55 4200 Slagelse. www.fob-slagelse. Fællesorganisationens Boligforening Slagelse Boliger for alle Fællesorganisationens Boligforening Slotsalleen 55 4200 Slagelse www.fob-slagelse.dk Almene boliger Telefon: 58 52 25 55 Telefax: 58 50 14

Læs mere

Jørn Brynaa Teknisk Chef Tlf: Mail: Stefan Weihrauch Energi- og bæredygtighedsansvarlig Tlf Mail:

Jørn Brynaa Teknisk Chef Tlf: Mail: Stefan Weihrauch Energi- og bæredygtighedsansvarlig Tlf Mail: Præsentation Jørn Brynaa Teknisk Chef Tlf: 7622 1221 Mail: jb@boligfa.dk Stefan Weihrauch Energi- og bæredygtighedsansvarlig Tlf. 7622 1223 Mail: se@boligfa.dk 1 Boligkontoret Fredericia Almen boligorganisation

Læs mere

Grundkursus. for afdelingsbestyrelser

Grundkursus. for afdelingsbestyrelser Grundkursus for afdelingsbestyrelser 1 De almene boliger Boligorganisationerne hovedformål er at opføre, udleje, administrere, vedligeholde og modernisere offentligt støttet boligbyggeri er non profit

Læs mere

Værdiskabelse i den almene boligsektor - et beboerperspektiv

Værdiskabelse i den almene boligsektor - et beboerperspektiv Værdiskabelse i den almene boligsektor - et beboerperspektiv Social housing & innovation Bæredygtighed i Byggeriet, 12. November, 2014 Ph.d. Stipendiat Anne Vorre Hansen Agenda Baggrund Bærende begreber

Læs mere

Notat Afdeling 22 - Beboermøde den 15.04.2015, kl. 17.00, Lindholm Søpark 2. Angående opfølgning på 360 graders eftersyn/ tilfredshedsundersøgelse.

Notat Afdeling 22 - Beboermøde den 15.04.2015, kl. 17.00, Lindholm Søpark 2. Angående opfølgning på 360 graders eftersyn/ tilfredshedsundersøgelse. Side 1/6 Notat Afdeling 22 - Beboermøde den 15.04.2015, kl. 17.00, Lindholm Søpark 2. Angående opfølgning på 360 graders eftersyn/ tilfredshedsundersøgelse. I mødet deltog: Beboere: 15 incl. afdelingsbestyrelsen.

Læs mere

MÅLSÆTNINGSPROGRAM Mission - vision - værdier for Boligforeningen VIBO

MÅLSÆTNINGSPROGRAM Mission - vision - værdier for Boligforeningen VIBO MÅLSÆTNINGSPROGRAM 2016-2020 Mission - vision - værdier for Boligforeningen VIBO INDHOLD Mission - Vision - Værdier Mission.... 3 Vision... 3 Værdier.... 3 VIBOs værdier Rummelighed.... 4 Tryghed.... 4

Læs mere

Fremtidssikringsanalyse Fakta og fornyelse Jonatan Michelsen

Fremtidssikringsanalyse Fakta og fornyelse Jonatan Michelsen . Fremtidssikringsanalyse Fakta og fornyelse Jonatan Michelsen Fremtidssikring Fremtidssikringsanalyse Center for Byggeri (1 arkitekt + 1 student) Idékatalog 1 møde med driftsansvarlige 2 møder med afd.

Læs mere

Uddrag af udkast til ejerstrategi afsnit 23 vedrørende almene boligorganisationer.

Uddrag af udkast til ejerstrategi afsnit 23 vedrørende almene boligorganisationer. GLADSAXE KOMMUNE Byrådssekretariatet NOTAT Bilag 2: Ejerstrategi for almene boliger Dato: 17. oktober 2017 Af: Jesper Graff Thøger Uddrag af udkast til ejerstrategi afsnit 23 vedrørende almene boligorganisationer.

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Indsendelse af kandidater til Energiforum Danmarks pris for Prisværdig energiadfærd

Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Indsendelse af kandidater til Energiforum Danmarks pris for Prisværdig energiadfærd Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Indsendelse af kandidater til Energiforum Danmarks pris for Prisværdig energiadfærd Titel (en overskrift der fortæller lidt om projektet) Organisation/

Læs mere

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk er Energistyrelsens forbrugerrettede hjemmeside, der på en enkel og overskuelig måde tilbyder målrettede og relevante digitale værktøjer,

Læs mere