Faglige arbejdsmetoder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Faglige arbejdsmetoder"

Transkript

1 Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke over det. I dit arbejdsliv vil du også støde på en masse metoder, du skal lære. Det er bestemte måder at udføre opgaverne på. Det er vigtigt, at du får lært de metoder, der hører til dit fag, fordi det hjælper dig til at udføre opgaverne på en kvalificeret måde. I dette tema lærer du om forskellige typer metoder, og du får mulighed for at arbejde med nogle af de faglige metoder, du kommer til at anvende i stor stil i dit kommende fag. Forfatter: Lissi Hansen Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet I dette tema skal du lære om faglige metoder dels ved at få viden om, hvilke forskellige metoder der findes, og dels ved at afprøve nogle af dem i praksis. Målet med temaet er: At du kender forskellige faglige metoder og kan vælge og anvende den metode, der er bedst at anvende i en konkret situation, og kan argumentere for dit valg. At du kan inddrage teori om miljø, sikkerhed og kvalitet, når du vælger en metode.

2 At du lærer at reflektere over og diskutere dit valg af arbejdsmetoder og ved, hvordan du dokumenterer og evaluerer dit arbejde. Brainstorming Colourbox Se på billedet, og vælg én af disse opgaver: Skriv de ti ord, som du først kommer i tanke om, når du ser billedet. Hvorfor lige netop de ord? Drøft evt. ordene med en klassekammerat. Skriv en tekst til billedet. Læs den højt, og forklar dit valg for resten af klassen. VØL skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL skemaet Faglige arbejdsmetoder. Udfyld kun første og anden kolonne i VØL skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet.

3 Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug et ordkendskabskort, eller forklar ordene i din egen ordbog. Temaets vigtigste begreber Metode Faglig arbejdsmetode Refleksion Faglighed Vejledning Procedure Faglige arbejdsmetoder Mange af de opgaver, vi løser hver dag, udfører vi uden at tænke særligt meget over det. Nogle gange handler vi på en bestemt måde, fordi vi har set andre udføre en opgave på samme måde, andre gange følger vi vores intuition. I arbejdsmæssig sammenhæng er der en række arbejdsmetoder, som gør, at vi kan udføre specifikke arbejdsopgaver mest hensigtsmæssigt. Formålet med at læse denne tekst er, at du ved, hvad en faglig arbejdsmetode er, og får forudsætninger for at vælge den bedste metode i en konkret situation Læsemål At du kender til forskellige arbejdsmetoder. At du kender til begrundelser for at vælge en metode frem for en anden. At du kan reflektere over dit valg af arbejdsmetoder.

4 Metode Metode kommer af de græske ord meta (efter) og hodos (vej) og betyder oprindeligt det at gå noget efter. En metode er derfor en systematisk fremgangsmåde, som anvendes, når et arbejde skal udføres, eller et problem skal løses. Der findes mange eksempler på, at vi bruger bestemt metoder i hverdagen, f.eks. når vi hæver penge eller henter en pakke i pakkeboksen. Der er en helt bestemt fremgangsmåde for at indsætte kreditkort, taste sin kode, eller at man scanner sit sygesikringskort eller taster sit referencenummer, når man afhenter sin pakke i pakkeposten. På samme måde findes der en lang række metoder, som man anvender i sit arbejde. Disse kaldes faglige arbejdsmetoder. Hvert fag har sine egne metoder, og i løbet af din uddannelse vil du lære netop dit fags faglige metoder at kende. Det er simpelthen nødvendigt, for at du kan løse opgaverne tilfredsstillende. Faglige metoder kan både anvendes til at løse en konkret opgave, til at fremstille eller bearbejde produkter eller til at udføre en serviceydelse. Metoder i hverdagen hvornår? Sofie, Anders og Jasper er i gruppe sammen. De har naturfag, og de skal lave et eksperiment, hvor de skal undersøge, hvor mange bakterier der er forskellige steder på skolens toiletter. De har fået et arbejdspapir, der viser, hvordan de skal løse opgaven ud fra den naturvidenskabelige metode. Lærke er i gang med at tabe sig. Hun vejer sig hver uge og har skrevet sin vægt ind i et Excelark. Nu vil hun gerne lave en kurve ud af tallene, men ved ikke, hvordan hun gør. Derfor leder hun efter en vejledning inde i programmet.

5 Mike har et fritidsjob på den lokale tank. Han er lige startet i denne måned, og en af hans opgaver bliver at sørge for, at den store, automatiske kaffemaskine altid er fyldt op med både bønner og mælkepulver, og at den bliver holdt ved lige med rensning og afkalkning. Han har derfor fået udleveret en manual, hvor han kan læse, hvordan han skal gøre. Julie går på grundforløbet på handelsskolen. Der er mange nye fag, og hun synes, at det er rigtigt spændende. Noget af det er dog også svært, så hun har besluttet sig for at være flittig med at tage notater. Hun læser i portalen om forskellige måder at tage notater på. Jakob og Simon bor sammen i en lille lejlighed. De skiftes til at lave mad, og i dag er det Simons tur. Han vil gerne lave lasagne, men har ikke prøvet det før. Men heldigvis har han en god kogebog, hvor han kan finde en opskrift. Faglige arbejdsmetoder hvornår? Line er i praktik som social og sundhedshjælperelev. En af hendes opgaver er at hjælpe Kurt Nielsen med at blive vasket. Når hun gør det, anvender hun en bestemt fremgangsmåde. Semir er i gang med uddannelsen som ernæringsassistent. I dag er hele klassen i køkkenet, hvor de skal lære om forskellige måder at tilberede gulerødder på. Kristian er i gang med en kontoruddannelse. I dag skal de øve sig på at opsætte forskellige typer breve på den rigtige måde.

6 Forskellige typer metoder Der findes mange forskellige arbejdsmetoder, afhængig af hvilket arbejde man skal udføre. Generelt set kan man opdele metoderne i to typer: Konkrete metoder, hvor man kan lave en ret præcis beskrivelse af metoden. Refleksion, hvor man selv skal tænke sig til den rigtige måde at udføre opgaven på ud fra nogle generelle retningslinjer. Konkrete metoder Faglige arbejdsmetoder kan være beskrevet forskellige steder, f.eks. i dine lærebøger. Men du kan også finde beskrivelser af faglige metoder i: Manualer eller brugsanvisninger, f.eks. hvordan en bestemt maskine anvendes Procedurebeskrivelser, f.eks. en præcis beskrivelse af, hvordan du vasker hænder Vejledninger, f.eks. en vejledning fra Arbejdstilsynet Arbejdssedler, f.eks. en angivelse af, hvilke opgaver du skal udføre Opskrifter, f.eks. hvordan du tilbereder bestemte madvarer. Nogle opgaver kan let beskrives med konkrete metoder. For eksempel kan man på en arbejdsplads beslutte, at der skal være en bestemt fremgangsmåde, når medarbejderne skal vaske hænder. På dette område har Sundhedsstyrelsen lavet nogle retningslinjer, og arbejdspladsen kan så efterfølgende have lavet en helt konkret anvisning, f.eks. med tekst og billeder opsat i punkter, der beskriver, hvordan medarbejderen skal gøre.

7 Selvom det er ret let at lave en konkret vejledning til en opgave som denne, kan der også være andre rigtige måder at gøre det på, og derfor kan man som medarbejder også komme ud for forskellige vejledninger om det samme, hvor alle vejledningerne alligevel er rigtige. Refleksion Til nogle arbejdsopgaver er det ikke muligt at lave præcise vejledninger eller procedurer. Det er typisk ved arbejdsopgaver, der involverer kunder, borgere eller patienter, at man ikke kan have faste arbejdsmetoder. Man kan f.eks. ikke beskrive, præcis hvad man skal sige til en kunde, der ringer og klager over et produkt, eller hvad man skal sige til den ældre borger, der ringer og klager over maden eller har brug for mere hjemmehjælp. Man kan godt have nogle bestemte spørgsmål, man skal stille, eller bestemte måder, man skal undskylde på, men da man ikke på forhånd kan vide, hvad kunden eller borgeren svarer, er det ikke relevant at have præcise regler for den videre kommunikation. Her kan man i stedet arbejde med nogle grundlæggende principper eller retningsliner, dvs. at arbejdspladsen på forhånd har besluttet, hvilken holdning man skal have til kunden eller borgeren, og så må man som medarbejder selv tænke sig frem til, hvad man skal gøre. En arbejdsplads kan f.eks. have besluttet, at medarbejderne skal være imødekommende og anerkendende over for kunden eller borgeren. Men der kan være flere forskellige måder at vise sin imødekommenhed og anerkendelse på, og derfor er det tit op til den enkelte medarbejder at vurdere, hvad der er bedst at gøre i enkelte situationer. I eksemplerne ovenfor kan medarbejderen f.eks. vælge at lytte og spørge ind til problemet, eller medarbejderen kan skynde sig at stille videre til en anden, som ved mere og bedre kan hjælpe. Når medarbejderen på denne måde tænker sig frem til, hvad han eller hun skal gøre, kan man sige, at vedkommende reflekterer eller anvender refleksion som faglig arbejdsmetode.

8 Hvordan vælger jeg den rigtige metode? En almindelig dag er fyldt med mange opgaver, der skal løses, og derfor kommer du også til at træffe en masse valg i løbet af sådan en almindelig dag. Heldigvis er der masser af disse valg, du træffer ubevidst, fordi du har løst samme opgave mange gange før og derfor har fået en vis rutine. Men når du skal løse en ny opgave eller kommer i en situation, du ikke har været i før, er der brug for, at du aktivt træffer en beslutning om, hvordan du vil gribe den an, eller hvilken metode du vil anvende. Der er mange forhold, der kan have betydning for, hvilken metode du vælger, og det kan være godt at have en huskeliste at gå frem efter. Der er mange forhold at tage hensyn til, når du skal vælge arbejdsmetode.

9 Faglighed Når du vælger metode, står valget ofte mellem flere måder at udføre opgaven på. Når du vælger metode ud fra din faglighed, vælger du ud fra, hvad man generelt ved om dette emne eller opgave. Hvis du f.eks. skal vaske hænder, er der få helt rigtige måder at gøre det på og mange forkerte. Når man så sikkert kan sige, hvad den rigtige metode er, skyldes det, at vi har en generel viden om hygiejne og håndvask. Denne viden kommer fra en lang række undersøgelser af, hvordan man bedst fjerne bakterier og snavs fra hænderne uden at skade hænderne. Når man har undersøgt en sag grundigt og kan sige, at man har bevis for en bestemt måde at handle på, siger man, at der er evidens for det. Nogle gange bygger man sine metodevalg på erfaringer om, hvad der plejer at virker. Hvis metoderne er velafprøvede, kan man i stedet kalde det for best practice eller erfaringsbaseret viden. I nogle tilfælde kan der være flere rigtige måder at udføre en opgave på, og her vil det så være nogle af de andre forhold, der får den afgørende betydning. Det kan f.eks. være overvejelser om arbejdsmiljøet, der afgør, hvad man vælger. Arbejdsmiljø og sikkerhed Når arbejdsmiljøet fylder i dine overvejelse, er det, fordi du overvejer, hvordan de enkelte metoder påvirker dig og din krop fysisk eller psykisk. Du kan f.eks. overveje: Vil det belaste min krop, hvis jeg vælger denne metode? Hvilken betydning har det psykisk, om jeg vælger den ene eller den anden metode? Er der noget vedrørende samarbejdet med mine kollegaer, jeg skal overveje? Er der farlige stoffer/kemikalier involveret, og hvad betyder det?

10 Når du medtænker sikkerhed, kan det både være din egen sikkerhed og kundens eller borgerens sikkerhed, der er på spil. Derfor kan du f.eks. overveje: Er der nogen risiko forbundet med denne metode, enten for mig eller kunden/borgeren? Kan en af os komme til skade? Læs meget mere om arbejdsmiljø og sikkerhed i temaet Erhvervsintroduktion. Kvalitet Endelig skal du overveje, hvilken kvalitet opgaven bliver udført med, når du vælger metode. Kvalitet vil sige, hvor godt resultatet bliver. Der kan her både være tale om et produkt, en omsorgsopgave eller en serviceydelse med høj kvalitet. Her kan du f.eks. overveje: Hvilken metode giver sandsynligvis et resultat, som både kunden/borgeren, virksomheden og du selv er mest tilfreds med? Valg af faglig metode En borger skal have hjælp til at flytte sig fra sengen og over i en stol. Han kan ikke selv stå på benene. Hvis du tager udgangspunkt i ovenstående figur, kan du f.eks. gøre dig følgende overvejelser: Faglighed: Du kan vælge enten at hjælpe borgeren over i stolen ved at bruge en personlift eller ved at lade ham gøre det selv med brug af hjælpemidler, f.eks. et glidebræt. Man kan ikke på forhånd sige, at den ene metode er bedre end den anden, da det bl.a. afhænger af, hvor meget borgeren selv kan hjælpe til. Desuden må du overveje:

11 Hvad vil borgeren synes bedst om? Er det i orden for ham at blive forflyttet ved hjælp af en personlift, eller føler han, at han bare er et stykke gods, der bliver transporteret? Vil han synes, at det er ok, at han selv skal hjælpe til? Arbejdsmiljø: Hvis du vælger at bruge personliften, er det meget skånsomt for din krop, og du skal ikke bruge mange kræfter. Hvis du vælger at bruge glidebrættet, udsætter du i højere grad din krop for dårlige arbejdsstillinger, som dog kan undgås, hvis du er opmærksom på det. Ved brug af personlift er der på en del arbejdspladser en regel om, at man skal være to medarbejdere til opgaven. Sikkerhed: Hvis du anvender personliften, er det en meget sikker metode for både borgeren og dig, hvis du altså betjener liften korrekt. Hvis du vil anvende glidebrættet, kræver det meget mere af borgeren, og det risikerer lettere at gå galt, hvis kræfterne svigter undervejs. Det kan gå ud over både din og borgerens sikkerhed. Det kan hjælpe at være to medarbejdere om opgaven. Kvalitet: Der vil ikke være forskel i resultatet af opgaven, idet borgeren i begge tilfælde kommer over at sidde i stolen. Men der kan være forskel på, hvordan borgeren oplever forflytningen, og dermed i borgerens oplevede kvalitet. Det er altså ikke muligt at lave en helt klar konklusion på valg af metode til denne opgave. Inden du kan træffe den endelige beslutning, må du derfor have fundet ud af: Hvilken metode vil borgeren have det bedst med? Hvor mange kræfter har borgeren i arme og ben? Hvor meget kan han hjælpe til? Hvor fortrolig er du selv med at bruge henholdsvis personlift og glidebræt? Er der mulighed for at være to medarbejdere til opgaven.

12 Fælles refleksion Som elev eller ny inden for et fag kan det være særligt svært at vælge den rigtige faglige metode. Det kræver nemlig både stor faglig viden og også en vis mængde erfaring med at løse arbejdsopgaverne. Derfor kan det ofte være en rigtigt god idé at drøfte dine valg og tanker med andre, f.eks. en anden elev, en kollega, din praktikvejleder eller en anden færdiguddannet. På den måde kan du få hjælp til at vælge det rigtige, og efterhånden vil du også opleve, at du bliver mere sikker, når du skal træffe dine valg. Opsummering En metode er en bestemt måde at udføre en opgave på, og vi anvender metoder hver eneste dag, ofte uden at tænke over det. Konkrete metoder, der anvendes i arbejdet, kaldes for faglige arbejdsmetoder. Til nogle opgaver er der kun én rigtig metode, andre gange kan man vælge imellem forskellige metoder. Overvejelser om faglighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og kvalitet har betydning for vores valg af metode. Nogle gange skal man selv tænke sig frem til eller reflektere over, hvad den bedste metode er. Som elev kan det være svært at vide hvad den bedste metode er. Den sikkerhed kommer med erfaringen. Indtil da kan det være en god idé at spørge efter gode råd og vejledning.

13 Rengøring i et køkken I denne opgave skal I arbejde i grupper med en praktisk opgave, der handler om rengøring i et køkken. [Foto udeladt] Opgave I skal planlægge og udføre rengøringsopgaven ud fra parametrene nedenfor. Undervejs skal I diskutere forskellige handlemuligheder, og til sidst skal I reflektere over jeres handlinger og dokumentere jeres arbejde. Planlægning Lav en brainstorm over de forskellige områder i et køkken, der skal/kan rengøres. Undersøg dernæst, hvordan forskellige overflader og materialer skal rengøres. Diskutér, hvorfor man anvender forskellige midler og metoder til forskellige overflader. Beslut, hvordan I vil rengøre de enkelte dele af køkkenet. Tip! Når I planlægger jeres arbejde, kan I bruge viden fra disse temaer: Planlægning af eget arbejde Planlægningsmetoder Faglige udtryk og begreber At anvende faglig dokumentation.

14 Udførelse Udfør rengøringen med de anbefalede rengøringsmidler og metoder ud fra den plan, I har lagt. Tip! Når I udfører jeres arbejde, kan I bruge viden fra disse temaer: Samarbejde Grundlæggende kommunikation Dokumentation og evaluering Dokumentér jeres handlinger. I dokumentationen skal indgå en begrundelse for jeres valg af metode. Inddrag også overvejelser om miljø, sikkerhed og kvalitet. Dokumentationen kan være i form af tekst, billede eller lyd eller en kombination heraf. Evaluér til sidst forløbet. Forhold jer både til processen og produktet: Hvordan samarbejdede I? Hvordan forløb den praktiske udførelse af rengøringen? Blev køkkenet rent? Tip! Når I skal dokumentere og evaluere jeres arbejde, kan I med fordel løse ekstraopgaverne om ergonomi og miljø (hvis I har tid) og bruge viden fra disse temaer: At udarbejde faglig dokumentation Faglige udtryk og begreber Evaluering.

15 Ekstra: Ergonomi [Foto udeladt] Opgave Læs grundteksten om ergonomi i temaet Erhvervsintroduktion. Find sammen i grupper, og lav i fællesskab en definition på ergonomi. I kan evt. udfylde et ordkendskabskort sammen. Diskutér, hvorfor det er vigtigt at tænke på ergonomien, når I planlægger og udfører en rengøringsopgave, og kom med forslag til, hvordan I vil rengøre de forskellige dele af køkkenet på en måde, så I tager hensyn til ergonomien. Formulér fem gode råd om ergonomi i forbindelse med rengøring. Anvend evt. den viden, I har fået fra denne opgave, i jeres dokumentation i opgaven Rengøring af køkken. Ekstra: Miljø [Foto udeladt] Opgave Læs grundteksten om bæredygtighed i temaet Erhvervsintroduktion. Find sammen i grupper, og lav i fællesskab en definition på miljø. I kan evt. udfylde et ordkendskabskort sammen. Diskutér, hvorfor det er vigtigt at tænke på miljøet, når I planlægger og udfører en

16 rengøringsopgave, og kom med forslag til, hvordan I vil tage hensyn til miljøet, når I gør rent. Formulér fem gode råd om miljø i forbindelse med rengøring. Anvend evt. den viden, I har fået fra denne opgave, i jeres dokumentation i opgaven Rengøring af køkken. Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået og overvejer hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL skemaet. Anvend VØL skemaet Faglige arbejdsmetoder.

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

Planlægning af eget arbejde

Planlægning af eget arbejde Planlægning af eget arbejde I alle virksomheder består det daglige arbejde af et antal opgaver, som skal løses. Opgaverne vil selvfølgelig være meget forskelligartede og afhænger af, hvilken virksomhed

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterier Bedømmelseskriterier Grundforløbet - Afsluttende prøve AFSLUTTENDE PRØVE GF FÆLLES KOMPETENCEMÅL... 2 AFSLUTTENDE PRØVE GF SÆRLIGE KOMPETENCEMÅL SOSU... 5 AFSLUTTENDE PRØVE GF - SÆRLIGE KOMPETENCEMÅL PA...

Læs mere

4. Opfølgning Er der ændringer i arbejdsfunktionen og arbejdsbelastninger for medarbejderne skal I foretage en ny vurdering.

4. Opfølgning Er der ændringer i arbejdsfunktionen og arbejdsbelastninger for medarbejderne skal I foretage en ny vurdering. Vurdering af arbejdsfunktioner og belastninger ved liftning Redskabet er Arbejdsmiljø Københavns anbefaling til vurdering af belastninger ved liftning. Ud fra vurderingen bliver det synligt hvilke tiltag

Læs mere

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan:

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan: LUP - lokal undervisningsplan for GF1 Business (EUD og EUX - detail, handel og kontor) Erhvervsfag 1-3: Beskrivelse af opbygning og læringsmål i forhold til de enkelte projekter jf. bekendtgørelse om grundfag,

Læs mere

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Inspirationskatalog for skriftlige opgaver. Social- og sundhedshjælperelever. Ikast-Brande Kommune

Inspirationskatalog for skriftlige opgaver. Social- og sundhedshjælperelever. Ikast-Brande Kommune Indledning Inspirationskatalog for skriftlige opgaver Social- og sundhedshjælperelever Ikast-Brande Kommune Velkommen til dette inspirationskatalog med forslag til opgaver i elevtiden for social og sundhedshjælperne.

Læs mere

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1 1 Fag og temaer - GF1 Revideret 09.04.15 1 2 ERHVERVSFAG 1 Erhvervsintroduktion Tema Fagmål Indhold Hvad kan jeg blive? 1. Udføre enkle erhvervsfaglige arbejdsopgaver efter instruktion. Egne ønsker og

Læs mere

LÆRINGSAFTALEN. Underviserhåndbog

LÆRINGSAFTALEN. Underviserhåndbog LÆRINGSAFTALEN Vejledning til Læringsaftalen Elevernes hæfter Idé-katalog i forhold til emner/kompetencemål 1 Projekt Læringsaftalen Vejledning til arbejdet med Læringsaftalen Formål At der arbejdes systematisk

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Uddannelsesbog til den pædagogiske assistentuddannelse. Den røde tråd i din uddannelse

Uddannelsesbog til den pædagogiske assistentuddannelse. Den røde tråd i din uddannelse Uddannelsesbog til den pædagogiske assistentuddannelse Den røde tråd i din uddannelse Skole Praktik Praktik 1 Indholdsfortegnelse: 1. Sådan bruger du uddannelsesmappen side 3-5 2. Kontaktinformationer

Læs mere

1. Arbejdsmiljøarbejdet ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Denne mødegang indeholder følgende punkter: 1.1 Introduktion til procesforløbet 1.2 Arbejdsmiljøloven

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling 2013 Scenarie 1 Nuværende trivselsmåling (uændret) 98 spørgsmål Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Scenarie 2 21 spørgsmål om

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

en god arbejdsplads fastholde gode hjælpere? nedsætte sygefraværet? skabe sammenhæng undgå arbejdsskader vigtige emner på dagsordenen?

en god arbejdsplads fastholde gode hjælpere? nedsætte sygefraværet? skabe sammenhæng undgå arbejdsskader vigtige emner på dagsordenen? Vil du gerne lave en god arbejdsplads for dine hjælpere? Vil du gerne nedsætte sygefraværet? Vil du gerne undgå arbejdsskader (med sygefravær, vikarer mm) Vil du gerne fastholde gode hjælpere? Vil du gerne

Læs mere

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads Under 15 medarbejdere Skema til kortlægning af problemer, samt forslag til løsninger og prioritering udarbejdet af Socialpædagogerne APV-dialogmødet Program for

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. niveau 2. niveau 3. niveau De enkelte niveauer defineres således: 1. niveau Eleven kan løse

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring, PA

Lokalt bilag til praktikerklæring, PA Elevens navn: Lokalt bilag til praktikerklæring, PA Midtvejsevaluering Slutevaluering Fødselsdato: Hold: Praktik 1: d. Praktik 2: d. Praktikstedets navn: Disse ark er udarbejdet for at understøtte evalueringen.

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven inden eller

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Hvordan søger jeg en praktikplads?

Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads.

Læs mere

Den kreative proces og idegenering

Den kreative proces og idegenering Den kreative proces og idegenering Alle mennesker er kreative. Nogle er mere kreative end andre og måske endda i stand til at leve af det som forskere eller kunstnere. Mange forbinder kreativitet med kunst

Læs mere

værdigrundlaget ses i de opgaver, på arbejdet.

værdigrundlaget ses i de opgaver, på arbejdet. Mine mål med tema 1: Social- og sundhedshjælperenss rolle og arbejdsområde 1. praktikperiode Fokusområde Hvad har jeg nået Egne noter Introduktion har vist min uddannelsesplan til min leder / praktikvejleder

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder.

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder. Center for Børn & Familie Dato 01-09-2014 j./sagsnr. 28.00.00-G01-8-12 Skema til godkendelse af praktikperiode 1 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Vejledning i planlægning af dine mål Alle mål skal

Læs mere

Opgave 1. På hospital, bedømmelsesskema

Opgave 1. På hospital, bedømmelsesskema Opgave 1. På hospital, bedømmelsesskema Dommer: Deltagere: og 1. Planlægning og gennemførelse (i alt maks. 3 ) Maks. Dine 1A: Planlægning og fordeling af arbejdsopgaverne (maks. 10 ) 1B: Arbejdet planlægges

Læs mere

Kickoff praktik 3 - dag 2

Kickoff praktik 3 - dag 2 - dag 2 At modtage og vejlede elever på avanceret niveau på social- og sundhedsassistentuddannelsen Uddannelse / Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Program 8.30 9.00 Velkommen og formål med dagene 9.00

Læs mere

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand 29. august 2014 Workshop: Elevplan og de nye grundforløb Oplægget viser hvordan ZBC, har organiseret

Læs mere

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til:

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til: Introduktion til: Dette er et redskab til at tage en dialog om, hvordan I trives i jeres virksomhed. Redskabet består af: Denne Introduktion En liste med Tips & Tricks til den, der leder mødet 13 kort

Læs mere

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb 1 Denne håndbog er tænkt som et dynamisk værktøj med konkrete ideer til metoder og redskaber

Læs mere

Velkommen som elev i Københavns Kommune

Velkommen som elev i Københavns Kommune Velkommen som elev i Københavns Kommune Introduktion til nye Social- og sundheds-elever Uddannelse / Sundheds- og Omsorgsforvaltningen 2018-2019 Københavns Kommune 2 Københavns Kommune - Danmarks største

Læs mere

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder.

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder. PROCESVÆRKTØJ Hvordan kan arbejdspladsen arbejde med at lave retningslinjer? - Forslag til et forløb i fire trin Retningslinjer giver ikke i sig selv bedre forflytninger. Men de rummer fælles aftaler som

Læs mere

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET Side: Side 1 af 10 5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET MODUL I (3 uger): INTRODUKTION TIL GRUNDFORLØBET Velkomst og introduktion - Skolen - Rundvisning - Grundforløbet Introduktion til uddannelsen og arbejdsområdet

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA

Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA Elevens navn: Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA Midtmidtvejsevaluering (Praktik 1a) Midtvejsevaluering Slutevaluering (Ikke i praktik1a) Dato: Dato: Dato: Fødselsdato: Hold: SSA Praktik: Praktikstedets/afdelingens

Læs mere

Villa Ville Kulla Salgerhøjvej 36, Flade 7900 Nykøbing Mors Tlf. 99 70 65 58

Villa Ville Kulla Salgerhøjvej 36, Flade 7900 Nykøbing Mors Tlf. 99 70 65 58 Praktikbeskrivelse Velkommen som studerende på Villa Ville Kulla. Vi sætter en stor ære i at være med til at uddanne nye pædagoger, og vi håber, du vil få meget med herfra, ligesom vi også håber, du kan

Læs mere

MANDS OPLÆRING HVORDAN?

MANDS OPLÆRING HVORDAN? MANDS OPLÆRING HVORDAN? SIDE Du har fået en elev, en lærling eller en ny kollega, som du skal lære op på dit fagområde. Her får du 4 metoder. Arbejdsopgaven og situationen bør afgøre, hvilken metode du

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Introduktion til nye social- og sundhedsassistentelever

Introduktion til nye social- og sundhedsassistentelever Introduktion til nye social- og sundhedsassistentelever Studieunit Uddannelse / Sundheds- og Omsorgsforvaltningen 2018-2019 Københavns Kommune 2 Københavns Kommune - Danmarks største arbejdsplads med 40.000

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere

Afsluttende praktikerklæring for den pædagogiske assistentuddannelse

Afsluttende praktikerklæring for den pædagogiske assistentuddannelse Afsluttende praktikerklæring for den pædagogiske assistentuddannelse (elevens anden praktik) Praktikerklæringen skal suppleres med standpunktsbedømmelsen, hvor elevens arbejde med de samlede praktikmål

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever Ansøgningsskema Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever For udfyldelse af skemaet se Vejledning til ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever.

Læs mere

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på:

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på: Velkommen til Dag 2 Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forskning viser en stor sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring uanset alder Aktiviteterne skal

Læs mere

Arbejder med arbejdsmiljø sammen med arbejdsmiljørepræsentanten i en arbejdsmiljøgruppe

Arbejder med arbejdsmiljø sammen med arbejdsmiljørepræsentanten i en arbejdsmiljøgruppe LEKTIER - Arbejdsmiljørepræsentanten Hvad laver en arbejdsmiljørepræsentant? (Sæt X) Arbejder med arbejdsmiljø sammen med arbejdslederen i en arbejdsmiljøgruppe Arbejder med grus og brænde Arbejder kun

Læs mere

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Mindmap, Læringsaftalen

Læs mere

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Denne folder bygger på EVA s rapport Praktik

Læs mere

BEDRE OPGAVELØSNING VIA KOMPETENCE- UDVIKLING

BEDRE OPGAVELØSNING VIA KOMPETENCE- UDVIKLING En lynguide til Perspektiv læringsmål BEDRE OPGAVELØSNING VIA KOMPETENCE- UDVIKLING Opgave Hverdag Træning Hvorfor gå systematisk til værks? Sådan kan I bruge guiden Metodens fem faser Der spildes mange

Læs mere

Hvor er jeg? 1-5 ( 5 er bedst)

Hvor er jeg? 1-5 ( 5 er bedst) Navn: Hvor er jeg? - ( er bedst) Arbejdspladskultur Værksted Dansk Eng Have forståelse for hvordan en produktiv og inkluderende arbejdspladskultur kan skabes Have forståelse for samarbejde og samspils

Læs mere

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Konflikter med kunder Dias 1/16? Konflikter med kunder Formålet med denne lektion er at lære hvad vi kan gøre i en konfliktsituation med en kunde at øve håndtering af konflikter med kunder KonfliktHåndtering

Læs mere

LUP GF1 - Fødevarer, jordbrug

LUP GF1 - Fødevarer, jordbrug LUP GF1 - Fødevarer, jordbrug CELF [Vælg en dato] Tema 1: Introduktion Erhvervsfag 1 Erhvervsintroduktion 2 uger Eleven udarbejder personlig uddannelsesplan og der fortages en indledende kompetencevurdering

Læs mere

SOSU Skills. Regionale mesterskaber

SOSU Skills. Regionale mesterskaber SOSU Skills Regionale mesterskaber Reginale SOSU Skills I 2018 afholdes de regionale mesterskaber d. 25.10 i alle regioner Der konkurreres i en og samme case Casen tager udgangspunkt i patient eller borgersituation

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering GODE RÅD OM... arbejdspladsvurdering SIDE 1 indhold 3 APV er et lovkrav for alle arbejdsgivere med ansatte 3 Årligt møde om arbejdsmiljøarbejdet 3 Hvad er arbejdsmiljø? 4 Hvad skal man undersøge? 4 APV

Læs mere

Forflytningspolitik. Bank-Mikkelsens Vej Vedtaget i MED gruppen

Forflytningspolitik. Bank-Mikkelsens Vej Vedtaget i MED gruppen Forflytningspolitik Bank-Mikkelsens Vej 20-28 Vedtaget i MED gruppen 27-05-2009 Indhold Begrundelse for at have en forflytningspolitik... 3 Overordnet målsætning... 3 Delmål... 3 Struktur... 4 Ansvarsfordeling

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

APV Arbejdspladsvurdering 2019 (Tillæg til MTU-rapporten)

APV Arbejdspladsvurdering 2019 (Tillæg til MTU-rapporten) APV Arbejdspladsvurdering 2019 (Tillæg til MTU-rapporten) SOSU Nykøbing F Svarprocent: 92% (59/64) Skolerapport 1 UNDERLIGGENDE ENHEDER - PSYKISK ARBEJDSMILJØ 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ 3 UNDERLIGGENDE ENHEDER

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 6 Spørgeskemaet Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering

Læs mere

Inspirationskatalog for skriftlige opgaver. Social- og sundhedsassistentelever. Ikast-Brande Kommune

Inspirationskatalog for skriftlige opgaver. Social- og sundhedsassistentelever. Ikast-Brande Kommune Inspirationskatalog for skriftlige opgaver Social- og sundhedsassistentelever Ikast-Brande Kommune Indledning Velkommen til dette inspirationskatalog med forslag til opgaver i elevtiden for social og sundhedsassistenter.

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Om godskrivning og afkortning af dele af praktikuddannelsen på Social- og sundhedsuddannelsen, trin 1 (Social- og sundhedshjælper)

Om godskrivning og afkortning af dele af praktikuddannelsen på Social- og sundhedsuddannelsen, trin 1 (Social- og sundhedshjælper) 1 Om godskrivning og afkortning af dele af praktikuddannelsen på Social- og sundhedsuddannelsen, trin 1 (Social- og sundhedshjælper) Personer, der søger optagelse på Social- og sundhedsuddannelsen, trin

Læs mere

L. U. R. E. Læring, Undren, Refleksion, Evaluering. Navn. Hold

L. U. R. E. Læring, Undren, Refleksion, Evaluering. Navn. Hold L. U. R. E. Læring, Undren, Refleksion, Evaluering Navn Hold LURE bogen er skrevet i Word-format, så man kan kopiere en side og skrive i den. For at bruge indholdsfortegnelsen, skal du derfor holde CTRLknappen

Læs mere

Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning

Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning Håndbog over strategier til før- under og efterlæsning Af Lillian Byrialsen, læsekonsulent i Norddjurs Kommune 1 At læse for at lære Indhold Indledning Hvad gør en kompetent læser i 9. kl? Beskrivelse

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Individuelt forberedelsesskema til dialog om arbejdsmiljø. Arbejdspladsens navn: Medarbejders navn:

Individuelt forberedelsesskema til dialog om arbejdsmiljø. Arbejdspladsens navn: Medarbejders navn: Individuelt forberedelsesskema til dialog om arbejdsmiljø Arbejdspladsens navn: Medarbejders navn: Her er dit personlige forberedelsesskema, hvor du kan gøre dig tanker og notater om, hvordan du synes

Læs mere

Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring

Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring Oktober 2018 Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring 2 Indhold Introduktion... 3 Konkret eksempel på en faglig vurdering... 4 Kompetenceniveauer

Læs mere

Den røde tråd større sammenhæng i uddannelsen. Social- og sundhedshjælperuddannelsen, September 2011

Den røde tråd større sammenhæng i uddannelsen. Social- og sundhedshjælperuddannelsen, September 2011 Den røde tråd større sammenhæng i uddannelsen Social- og sundhedshjælperuddannelsen, September 2011 Indhold Kontaktinformationer side 2 Samtaler i uddannelsesforløbet side 3-5 Kompetencehjul til T1 og

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 2020 Nedslidning som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder og for

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 3 UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN Psykisk arbejdsmiljø og vold på arbejdspladsen I denne pjece kan du læse 10 gode råd til,

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring for SSA

Lokalt bilag til praktikerklæring for SSA Elev navn: midtvejsevaluering slutevaluering Fødselsdato: Hold: SSA Praktik 3: d. Praktik 4: d. Praktik 5: d. Praktikstedets/afdelingens navn: Disse ark er udarbejdet for at understøtte evalueringen. De

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at:

Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at: 1.1. BASISDEL MÅL Målene fremgår af målene for de enkelte AMU-uddannelser, der indgår i basisdelen. Derudover er målene for den samlede basisdel at: Deltagerne: styrker den faglige identitet og øger bevidstheden

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Innovativt arbejde. Kom godt i gang Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i 1987. Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af

Læs mere

GRIB IND Et værktøj til forebyggelse af mobning på arbejdspladsen. Fokus på de roller, vi kan indtage

GRIB IND Et værktøj til forebyggelse af mobning på arbejdspladsen. Fokus på de roller, vi kan indtage GRIB IND Et værktøj til forebyggelse af mobning på arbejdspladsen Fokus på de roller, vi kan indtage v. psykolog Tine Ravn Holmegaard CRECEA TRH@CRECEA.DK mobil: 2428 9151 FORMÅL Indblik i vidnetypologien

Læs mere

Nyborg kommunes evalueringspraksis for klinisk undervisning i sygeplejerskeuddannelsen.

Nyborg kommunes evalueringspraksis for klinisk undervisning i sygeplejerskeuddannelsen. Nyborg kommunes evalueringspraksis for klinisk undervisning i sygeplejerskeuddannelsen. Indholdsfortegnelse Organisering af det kliniske i Nyborg Kommune s. 3 Formål s. 3 Overordnet ramme for etablering

Læs mere

Appriciative Inquiry /5 F metoden

Appriciative Inquiry /5 F metoden Appriciative Inquiry /5 F metoden Fokuser Forstå Forestil Fastslå Frigør evalueringsobjektet Vær undersøgende i forhold til alle de ting, der fungerer i forhold til evalueringsobjektet Brainstorm på alt,

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

Håndbog til praktikvejledere PA elever

Håndbog til praktikvejledere PA elever Håndbog til praktikvejledere PA elever Håndbog til praktikvejledere Udgivet af Vordingborg Kommune Januar 2015 Udarbejdet af: Pædagogisk Konsulent Charlotte Skovgaard Fotos: Colourbox Vordingborg Kommune

Læs mere

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer.

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer. 13-12-2010 14:11 Arbejdspladsvurdering Procedure Definitioner Arbejdspladsvurdering (APV) er en systematisk vurdering af arbejdsmiljøet med henblik på at identificere og fjerne, reducere eller informere

Læs mere

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen Retningslinjer for Praktik på Datamatikeruddannelsen Baggrund På datamatikeruddannelsens 5. semester skal de studerende gennemføre et praktikophold i en eller flere virksomheder. Praktikken er normeret

Læs mere

Hold mobning udenfor. forebygmobning.dk. Dit værktøj til identifikation, forebyggelse og håndtering af mobning på arbejdspladsen.

Hold mobning udenfor. forebygmobning.dk. Dit værktøj til identifikation, forebyggelse og håndtering af mobning på arbejdspladsen. Hold mobning udenfor Dit værktøj til identifikation, forebyggelse og håndtering af mobning på arbejdspladsen. Viden, værktøje r og gode eksempl er forebygmobning.dk Mobning har konsekvenser for hele arbejdspladsen

Læs mere

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ Life2Save 360 Når vi siger 360 grader betyder det, at vi er med jer hele vejen rundt. Vores 360 cirkel er opbygget af moduler, der kan sammensættes og tilpasses, så det

Læs mere

Skemaer til brug ved ansøgning om godskrivning for dele af social- og sundhedshjælper- uddannelsen

Skemaer til brug ved ansøgning om godskrivning for dele af social- og sundhedshjælper- uddannelsen Marts 2009 Skemaer til brug ved ansøgning om godskrivning for dele af social- og sundhedshjælper- uddannelsen agligt udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen (PASS)

Læs mere

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på?

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på? Undervisningsdifferentiering v.h.a. IKT: Mercantec (levnedsmiddel) Dokumentation af læringsproces via PhotoStory inden for levnedsmiddel 1. Introside PR-side om forløbet. - Hvad er det vigtigt at slå på?

Læs mere

FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV

FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV AMI's Model beelser: Svarprocent: % FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV RESULTATER FORDELT PÅ 01 TEMAER Ikke relevant Total 4 8 14 49% Fysiske forhold 87 13 8% Ergonomiske forhold 78 22 Oplæring,

Læs mere

TEMA: AKADEMISK LÆSNING

TEMA: AKADEMISK LÆSNING TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: AKADEMISK LÆSNING Udviklet af Stine Reinhold Heger og Helle Hvass, CUDiM AKADEMISK LÆSNING v. Stine Heger og Helle Hvass, CUDiM

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Opgave 1 (dag 1), På hospital, bedømmelsesskema

Opgave 1 (dag 1), På hospital, bedømmelsesskema Opgave 1 (dag 1), På hospital, bedømmelsesskema Dommer: Deltagere: og 1. Planlægning (i alt maks. 3 ) Maks. 1A: Planlægning og fordeling af arbejdsopgaverne (maks. 10 ) 1B: Arbejdet planlægges i en hensigtsmæssig

Læs mere

PRAKTIKMAPPE PÆDAGOGISK ASSISTENTELEVER

PRAKTIKMAPPE PÆDAGOGISK ASSISTENTELEVER PRAKTIKMAPPE PÆDAGOGISK ASSISTENTELEVER Elev: Praktikforløb: 1 2 3 Praktikperiode: Praktiksted: Praktikvejleder: SIDE 1 AF 27 FORMÅL MED PRAKTIKMAPPEN: Praktikmappen er et arbejdsredskab som skal hjælpe

Læs mere

Kompetenceprofil og udviklingsplan

Kompetenceprofil og udviklingsplan profil og udviklingsplan Lægesekretær (navn) Ubevidst inkompetence: En ny begyndelse Jeg har endnu ikke erkendt, at jeg ikke kan, og at der er brug for forandring Bevidst inkompetence: Man skal lære at

Læs mere