Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Innovativt arbejde. Kom godt i gang"

Transkript

1 Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af funktioner i de fire kilo? Ikke nogen! Meget er sket siden da. Du sidder måske med en mobiltelefon, der vejer 150 gram eller mindre. Hvad kan den? En hel del mere end at ringe op. Innovation er meget mere end mobiltelefoner og andre ting, man kan købe. Det handler om at se nye muligheder og føre ideer ud i livet. Det handler om at sætte sig i andre menneskers sted og forstå, hvordan deres hverdag kan blive bedre. Innovation er en holdsport, som alle kan lære. Forfatter: Charlotte Wegener Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formået med dette tema er, at du får øje for de muligheder, der ligger i innovation, dvs. at tænke nyt og føre ideer ud i livet.

2 Målet med temaet er: At du kan skelne mellem innovation og andre, lignende begreber som f.eks. udvikling eller kreativitet. At du kender til forskellige innovative metoder og de tre faser af innovation. At du bliver bedre til at få ideer, videreudvikle og vælge dem, som er værd at arbejde videre med. At du kan diskutere og forklare, hvorfor innovation er vigtig for samfundet. Innovativt arbejde Innovation er en ny idé, som skaber værdi for andre. At det skaber værdi, vil sige, at det nye gør en positiv forskel for andre mennesker. For at være innovativ er det ikke nok at få en ny idé eller at skrive digte til skrivebordsskuffen. Så er du kreativ, ikke innovativ. Det er først rigtigt innovativt, når andre får glæde af det, fordi deres liv på en eller anden måde forbedres. Faktisk kan man ikke vide på forhånd, om noget er innovativt. Det ved man først, når man ser, om det rent faktisk bruges af andre. Kan andre se værdien af det nye? Forbedrer det deres liv? Og er de villige til at betale for det? Så er det innovation. Formålet med at læse denne tekst er, at du får forudsætninger for at arbejde innovativ og dermed skabe værdi for andre. Læsemål At du ved noget om innovative processer og får nogle redskaber til, hvordan du får og udvikler ideer. At du ved, hvordan man kan gøre arbejdsprocesser mere effektive, og lærer nye metoder til at løse faglige problemstillinger.

3 At du forstår, hvorfor innovation er vigtig for samfundet, og hvordan du kan være innovativ sammen med andre. Innovation en proces Innovation går ud på at tænke nyt og få nye ideer. Nye ideer opstår som regel på baggrund af en irritation over noget, der ikke fungerer optimalt, eller hvis man oplever, at nogle ting kan gøres anderledes, mere effektivt, smartere. Innovation kan som sådan ses som en proces fra den første idé til det færdige produkt. Eva Wulff Åbn billedet Innovationsproces (hotspot) for mere information Det er vigtigt at forstå, hvad der egentlig er brug for. Det er ikke nok bare at finde på noget nyt ud af den blå luft. Derfor kan det være en god ide at lægge en føler ud og tale med de mennesker, der engang skal bruge det nye, og forstå deres ønsker og behov (fase 1). Derefter kan man gå på

4 opdagelse efter mulige løsninger (fase 2) og videreudvikle den bedste idé (fase 3). Det nye skal skabe værdi forstået på den måde, at andre skal have glæde af det, enten fordi det øger deres livskvalitet, eller fordi nogen tjener penge på det (fase 4). Hvis du mener, at du allerede har løsningen, er det ikke innovation. Innovation er at sætte noget i gang for at løse et problem eller skabe en forbedring, hvor ingen på forhånd kender løsningen eller ved, hvor det helt præcist ender. Udvikling, kreativitet og innovation hvad er forskellen? Innovation er ikke helt det samme som udvikling og kreativitet, fordi innovation rent faktisk skaber værdi for andre. Innovation adskiller sig fra udvikling og kreativitet, idet innovation bliver til gennem en målrettet aktivitet. Udvikling kan ske af sig selv, uden at nogen beslutter sig for det, ligesom vi kan være kreative uden noget bestemt ønske om at løse et problem eller skabe værdi. Men innovation er en bevidst beslutning om at skabe noget nyt og bedre. Styr på definitionerne? Udvikling En forandring, der kan ske af sig selv, eller fordi nogen beslutter sig for at sætte noget i gang. Kreativitet At få nye ideer, skabe noget nyt eller gøre noget på en ny måde. Innovation At være målrettet og bevidst om at skabe noget nyt, som skaber en forbedring for andre.

5 Viden og formål Innovation er processen med at tænke nyt, se muligheder, udvikle nye løsninger og skabe en helt konkret ændring. Man har et formål forstået på den måde, at man ønsker at skabe en forbedring et bestemt sted eller inden for et bestemt område. Når man er innovativ, gør man noget anderledes, og derfor er ny viden ofte vigtig. Innovation opstår som regel, når mennesker med forskellig baggrundsviden og erfaring arbejder sammen. De kan nemlig se tingene fra flere perspektiver og sætte deres viden sammen på nye måder, end hvis hver enkelt sad alene og forsøgte at udtænke noget. Samarbejde med nogen, der er anderledes end en selv, giver flere muligheder for at finde på noget nyt og værdifuldt. Innovation skaber værdi men hvad betyder værdi? Værdi kan have flere former. Det kan f.eks. være, at man kan sælge sin idé og tjene penge, men det kan også være en bedre og smartere måde at gøre tingene på. Når andre mennesker oplever, at de får en bedre livskvalitet, er der også tale om en værdi. Det er ikke ret mange år siden, de fleste begyndte at få mobiltelefoner. Før ringede man til hinanden fra en fastnettelefon derhjemme eller fra en telefonboks. Mobiltelefonen kan derfor ses som en afgørende innovativ idé af flere årsager: Økonomisk værdi: Mange firmaer tjener rigtig mange penge på mobiltelefoner. Effektiv værdi: Mobiltelefoner har også ændret vores måde at kommunikere på. Det er blevet meget nemmere og hurtigere at kommunikere både i tale, tekst og billeder. Kommunikation er blevet mere effektiv: bedre, hurtigere og smartere.

6 Menneskelig værdi: Mobiltelefonen har øget mange menneskers livskvalitet. Mange forældre er f.eks. glade for, at deres børn nemt kan give besked om, hvor de er henne. De føler en større tryghed ved at vide, at de kan komme i kontakt med deres barn. Innovation i stort og småt Innovative fornyelser kan være små forbedringer eller gamle ideer, der bliver brugt på nye måder. Man taler om, at der er grader af innovation. Det vil sige, at innovation kan resultere i en lille forandring eller en meget stor forandring. En innovativ idé kan også være ny for nogle få mennesker et bestemt geografisk sted, f.eks. på én skole eller en arbejdsplads, eller den kan være ny for alle i et helt land eller måske på verdensplan. Innovation i mindre skala vil ofte være en forbedring af noget, der allerede findes, som når funktionerne i en ny smartphonemodel forbedres med stor effekt til følge. Det kan også være ideen om at ændre folks vaner ved at lokke dem til at gøre noget anderledes i stedet for at lave forbud og regler. Mange smider f.eks. ikke deres skrald i offentlige skraldespande, og store skilte hjælper ofte ikke. Derfor har man nogle steder lavet forsøg med at tegne fodspor i asfalten hen til skraldespanden. Det lader til at virke meget bedre. Måske synes vi, det er sjovere at følge fodsporene, hvilket får os til at smide vores skrald i skraldespanden i stedet for på fortovet.

7 Colourbox I andre tilfælde har man lavet forsøg med at tegne en flue i pissoiret på herretoiletter. Det opfordrer mændene til at sigte efter den, så de ikke rammer så meget ved siden af. Det sparer rigtigt mange penge til rengøring. Disse er eksempler på, hvordan man med små, innovative løsninger tager et skridt ad gangen og bygger ovenpå det, der allerede findes. Trinvis innovation kan på lang sigt udvikle sig til at få større og større effekt. Eksempelvis kan mennesker med fysiske handicap gøre mange flere ting, som ikke var muligt tidligere. Mennesker med kun ét eller ingen ben kan i dag løbe et maraton takket være den innovative udvikling af kunstige ben. Sådan skabes innovation Innovation er en idéudviklingsproces, og derfor kan du øve dig i at styrke dine innovativekompetencer. Innovation bliver i højere grad også tænkt ind i skolen. Ideen er, at alle mennesker skal lære at være innovative, fordi vi alle har brug for at kunne tænke nyt nu og i

8 fremtiden. Innovation skaber fremdrift og udvikling, og evnen til at være innovativ er derfor blevet en nødvendighed. Ingen er af sig selv innovative ud af den blå luft. Inspiration er ikke noget, der bare dumper ned fra himlen. Hvis man stiller det hårdt op, kan man sige, at innovation er 10 % inspiration og 90 % hårdt arbejde. Viden og samarbejde er essentielt for at udvikle vores innovative evner. De mennesker, vi er sammen med, vores viden om verden og de ting, vi gør sammen, har stor betydning for, om vi udvikler vores innovative kompetencer. Eva Wulff / Bent Nielsen Odd Design Der indgår tre vigtige elementer i enhver innovativ proces: 1. Du skal samarbejde med nogen, der er anderledes end dig selv, og som kan andre ting, end du selv kan. 2. Du skal opsøge ny viden ved at læse, søge på nettet og tale med dem, der skal have gavn af din idé. 3. Du skal afprøve ideer for at se, hvordan de virker, og hvordan de kan blive bedre.

9 Slip fantasien løs Når du arbejder med innovation, skal du ikke lade dig stoppe af, at det til tider virker helt skørt. Hvis du tror, du allerede kender løsningen, er det jo ikke innovation. Du kan ikke vide på forhånd, hvad der er det rene vanvid, og hvilken idé der ender med at blive til den gode, innovative løsning. Innovation handler om at slippe fantasien løs, at være modig og turde afprøve ideer sammen med andre. Derudover skal man kunne spotte, hvad der skal til, for at den kan skabe værdi for andre. Det kan være en god idé at spørge de mennesker, som du forventer, vil få gavn af din innovative løsning. Dette kalder man også for brugerdreven innovation. Opsummering Innovation er en ideudviklingsproces, hvor man målrettet og bevidst arbejder henimod at skabe noget nyt, der har værdi og gør en positiv forskel for andre mennesker. Innovation kræver, at man er bevidst om formålet, og at man har viden om det, man gerne vil skabe. Innovation kan være små, nyskabende forbedringer eller gamle ideer, der finderanvendelse på en ny måde. En ny idé er sjældent perfekt fra begyndelsen. Den skal afprøves og videreudvikles. Brugerdreven innovation inddrager de kommende brugere eller kunder i idéudviklingsprocessen og afprøvningsfasen.

10 Case [Foto udeladt] Jakob og Maria går begge på grundforløbet. På skolen er der andre grundforløbshold, hvor alle er unge, og nogle hovedforløbshold med en mere blandet elevgruppe af både unge og lidt ældre. På skolen er der tit mange kursister. Nogle kommer for at tage kortere en til tougers kurser, som deres arbejdsplads betaler. Andre kommer på skolen gennem en længere periode som en del af deres efteruddannelse, og det foregår nogle gange om aftenen. Skolen er indrettet med mange små kroge, hvor man kan arbejde i grupper. Der er også en stor kantine og et udendørs område med borde og bænke, som mange bruger, når vejret er godt. I den første uge på skolen snakkede Jakob og Marias hold med deres lærer om, hvad der skulle til, for at alle kunne få det godt på grundforløbet. Holdet blev enige om nogle aftaler, som de har skrevet på en planche og hængt op i klasseværelset. På planchen står der, at de vil komme til tiden, lave lektier og deltage i undervisningen på en positiv måde. De lavede også en aftale om at holde orden i klassen og rydde op, inden de gik hjem hver dag. En morgen kommer deres lærer og siger, at lærerne er blevet enige om, at de i dag vil bede alle hold om at holde bedre orden på skolen. Der er nogle kursister, der har sagt, at de synes, der roder. I pausen snakker Jakob og Maria om, at de synes det er lidt uretfærdigt. Deres hold er da gode til at rydde op, men det er måske rigtigt nok, at der ikke er så ryddeligt alle steder på skolen.

11 Efter pausen snakker Jakob og Maria med resten af holdet og deres lærer om det. De bliver enige om, at de gerne vil lave et forløb for hele skolen og bruge den viden, de har fra undervisningen i innovation. En ryddelig skole alles ansvar! Innovation handler om at tænke nyt og skabe løsninger, som skaber værdi for andre. Nogle gange har man en klar idé om, hvad løsningen kan være, andre gange er man på bar bund. Alfa og omega er processen med at løse opgaven, få ideerne og føre dem ud i livet. Det handler denne opgave om. [Foto udeladt] Opgave Gå sammen i grupper à tre fire elever, og læs først casen om Jakob og Maria. Diskutér dernæst følgende spørgsmål: Hvordan kan Jakob og Maria og deres klassekammerater bruge deres viden om innovation til at lave et forløb for hele skolen? Hvilken viden har de ellers brug for? Hvad skal de gøre for at få den viden? Hvad skal de gøre i innovationens fire faser? Hvordan vil forløbet skabe en forbedring og dermed værdi og for hvem? Hvad kan Jakob og Maria gøre, for at forløbet også skaber en forbedring på lang sigt?

12 Før og efter Engang havde mennesker en hverdag uden nogen af de ting, vi i dag tager som en selvfølge. Kan du f.eks. huske tiden inden smartphones eller Facebook, og kunne du forestille dig ikke at have adgang til internettet? [Foto udeladt] Opgave 1 Find sammen i grupper à to tre elever. Hver gruppe skal finde frem til og blive enige om én ting, som I mener, er udviklet inden for de seneste 50 år. I skal hver især interviewe et ældre menneske, f.eks. en fra jeres familie, det må også være en god ven eller andre, om den ting I bliver enige om. Optag interviewet på lyd eller video. I skal undersøge følgende før interviewet: Hvornår er tingen opfundet eller udviklet? Hvordan var hverdagen uden denne ting? Hvilken betydning og indflydelse fik den i hverdagen? Forbered i gruppen nogle spørgsmål, I skal stille i jeres interviews. Det kan f.eks. være: Hvornår fik du denne ting første gang? Fortæl en lille historie om det. Hvordan så den første udgave af denne ting ud? Hvad tænkte du om den, da du så den første gang? Har tingen forandret hverdagen for dig? Fortæl gerne en lille historie om, hvad tingen betyder for dig i hverdagen. Hvad tænker du om tiden før og efter, at denne ting blev en del af din hverdag? Er det en forbedring? Hvorfor/hvorfor ikke?

13 Når du har lavet dit interview, skal du lytte det igennem og notere de vigtigste punkter ned. Gå nu sammen i gruppen igen, og fortæl hinanden om jeres interview. Gik det godt/skidt? Hver gruppe laver nu en grafisk præsentation, som viser tingens udvikling og betydning for de mennesker, som bruger den. Præsentationen skal komme ind på spørgsmålene herunder og slutte med en idé til videreudvikling, som gruppen sammen finder på. Hvornår blev tingen opfundet, og hvordan har den udviklet sig? Hvad har tingen betydet for mennesker før og nu? Hvad har I selv lært, som I ikke vidste i forvejen? Hvis tingen skulle udvikles i fremtiden, hvad vil I så foreslå? Hvordan ville det påvirke hverdagen, hvis tingen blev udviklet, sådan som I foreslår? Fremlæg jeres arbejde for klassen. Innovation eller ej? Hvornår er din idé innovativ, og hvornår er den kreativ? Det kan være vanskeligt at skelne innovation fra kreativitet og udvikling, fordi begreberne på mange måder hænger sammen som perler på den samme tråd. I denne opgave skal I udforske grænselandet mellem innovation, udvikling og kreativitet. [Foto udeladt]

14 Opgave Find sammen i grupper à tre fire elever. I skal nu gå rundt i lokalmiljøet omkring skolen og tage billeder af ting eller aktiviteter, som måske er innovative. Brug evt. jeres smartphone. Aftal med læreren, hvor længe I skal være væk. Tilbage i klassen laver hver gruppe en præsentation af jeres resultat. I kan f.eks. bruge PowerPoint, Prezi eller app en Frametastic til at lave en planche med print af billederne. I præsentationen skal I inddele jeres billeder i tre kategorier: Innovation Måske innovation Ikke innovation. Hvad er jeres kriterium for, om noget er innovativt? Genlæs evt. grundteksten Innovativt arbejde for at finde argumenter for jeres definitioner. Vis jeres præsentation til klassen, og forklar, hvorfor I har opdelt billederne på netop den måde. Er klassen enige/uenige? Og hvorfor? Innovation og viden I grundteksten om kreativitet kan I læse om, hvordan man kan øve sig i at få nye ideer og skaffe sig ny viden. Men innovation handler lige så meget om at kunne bygge videre på det, I ved i forvejen. Det handler også om at blive klar over, hvad man ikke ved, så man kan opsøge den viden, man har brug for.

15 Her følger tre øvelser, som I kan prøve én eller flere af, når I skal i gang med et nyt emne i undervisningen. Formålet med alle øvelserne er at kortlægge den viden, I allerede har, og at finde ud af, hvilken ny viden I har brug for eller gerne vil have. [Foto udeladt] Opgave 1: Spørgsmålsbrainstorm Find sammen i grupper à tre fire elever, og vælg, hvem der skal være sekretær. Emnet (fx arbejdsmiljø, demokrati eller konflikthåndtering) skrives øverst på et stykke papir. Find nu på så mange spørgsmål til emnet, som I kan komme i tanke om. Sekretæren skriver alle spørgsmål op på en liste. Når gruppen ikke kan finde på flere (eller tiden er gået, f.eks. efter 15 minutter), kigger I alle spørgsmålene igennem: Inddel dem i to grupper: 1. Dem, I allerede kan svare nogenlunde på. 2. Dem, I slet ikke kan svare på. Hvad skal I gøre for at få mere viden om de spørgsmål, som I ikke kender svaret på? Lav en liste med stikord over, hvor I kan opsøge viden. Opgave 2: Kortlægning af viden I denne øvelse begynder I med at arbejde alene, og derefter arbejder I i grupper. Vælg et emne, og skriv det øverst i arbejdsarket Kortlægning af viden, og udfyld de tre kolonner nedenunder med dine svar. Anvend arbejdsarket Kortlægning af viden

16 Præsentér dit ark for de andre i gruppen, og udfyld sammen arbejdsarket Kortlægning af viden fælles, hvor I får overblik over jeres sikre og usikre viden og dét, I gerne vil vide mere om. Måske er der nogen i gruppen, der ved mere om emnet? Anvend arbejdsarket Kortlægning af viden fælles Lav en plan for, hvordan I vil opsøge viden om det, der står i anden og tredje kolonne. Unge hjælper med innovation Innovation opstår ofte, når mennesker med forskellig baggrundsviden og erfaring arbejder sammen. De kan se tingene fra flere perspektiver og sætte deres viden sammen på nye måder. Samarbejde med nogen, der er anderledes end en selv, giver flere muligheder for at finde på noget nyt og værdifuldt. [Foto udeladt] Opgave Læs denne artikel om unge, der har arbejdet helt konkret med innovation, og svar på disse spørgsmål: Hvad går projektet ud på? Hvordan bruger de unge innovation, hvad er deres ideer? Hvad har de fået ud af projektet? Find nu sammen med en makker, som er så forskellig fra dig selv som muligt. Det kan være, I har forskellige fritidsinteresser eller kan lide noget forskelligt musik.

17 Søg sammen på nettet efter andre innovationsprojekter. Beskriv selv et forslag til et samarbejde med et firma, en fritidsklub eller kommunen. Hvori består innovationen, hvad er det nye? Hvad kan I hver især bidrage med til projektet? Hvorfor har de brug for jeres viden? Hvem høster frugterne af jeres idé? Præsenter jeres projekt/forslag for resten af klassen. Opsamling Man kan ikke være innovativ ud af det blå. Det er nødvendigt først at forstå det emne eller det område, hvor man gerne vil skabe noget innovativt. Derfor er det en god idé at øve sig i at observere. Du skal nu have et samlet overblik over dine egne ideer og muligheder for at blive endnu mere innovativ. OBS! Denne opgave kan også bruges til temaet Den kreative proces og Idégenerering. [Foto udeladt] Opgave 1 Jeres lærer vælger et billede eller et klip fra en film. Det må gerne være noget, som I alligevel arbejder med i den øvrige undervisning. Mens I ser på billedet eller filmen, skal I notere, hvad der sker: Hvor forgår det henne? Hvem er til stede?

18 Hvad laver de? Hvad siger de (hvis det er en film)? Find sammen i grupper à tre fire elever, og tal om jeres observationer. Hvad er reelt observationer, og hvad er gæt? Kunne I holde jeres egen mening ude af observationerne? Notér alle de spørgsmål, som observationerne giver anledning til. Hvad vil vi gerne vide mere om? Opgave 2 Når I nu har øvet jer i klassen, skal I prøve at gøre det samme som i opgave 1 et andet sted på skolen. Gå sammen to og to, og vælg først et problem på skolen, som I gerne vil løse. Beskriv det, så godt I kan. Gå derhen på skolen, hvor I kan observere problemet. Hvis det drejer sig om lang ventetid i kantinen, så lav en observation af et spisefrikvarter. Hvis det er rod i klasseværelset eller på gangene, så bliv lidt tid efter sidste time. Lav en observation på samme måde, som I gjorde med billedet eller filmen. Hvordan ser der ud? Hvem kommer og går? Hvad laver de?

19 Skriv det hele ned, og tænk over, om observation giver nogle ideer til, hvad der kan gøres ved problemet. Hvis der er rigtigt mange ideer, kan det hjælpe at gruppere dem ved at sætte dem ind i arbejdsarket Innovation på skolen. Arbejd videre med de ideer, der står i feltet nemt/billigt. Anvend arbejdsarket Innovation på skolen Nu er der kun nogle få ideer tilbage. Læg en idé ad gangen midt på bordet. Alle skriver tre ting, der taler for ideen, og tre ting, der taler imod at gå videre med ideen. Vælg nu én ide. Beskriv i ord og billeder, hvad jeres idé går ud på, og hvordan den skal udføres/gennemføres. Lav evt. en planche. Fremlæg jeres foreløbige resultat for de andre i klassen, som kan stille spørgsmål og komme med forslag. Ideen kan nu udvikles færdig og fremlægges for dem, som skal bruge den eller have glæde af den. Spørg dem, om de synes, det er en god ide. Hvad skal der efter deres mening til, for at den kan føres ud i livet? Hvad kan I gøre for at få den viden? Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået og overvejer hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært.

20 VØL skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL skemaet. Anvend VØL skemaet Innovativt arbejde. Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I denne opgave skal du teste din viden om innovation, så du bliver bedre til at bruge begreberne rigtigt. Læs mere Her kan du finde forslag til videre læsning, dvs. henvisninger og links til mere materiale om emnet. Innovationsskolen Hvis du gerne vil vide mere om innovation, så læs videre på DR's Innovationsskole. Her finder du flere opgaver, som du kan lave alene eller i grupper.

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Produktudvikling. Kom godt i gang

Produktudvikling. Kom godt i gang Produktudvikling Hver morgen står du op og udfører forskellige handlinger, der skal føre til, at du kommer i skole og gerne til tiden. Du går i bad, tager tøj på og spiser morgenmad. Du går ud til din

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

Den kreative proces og idegenering

Den kreative proces og idegenering Den kreative proces og idegenering Alle mennesker er kreative. Nogle er mere kreative end andre og måske endda i stand til at leve af det som forskere eller kunstnere. Mange forbinder kreativitet med kunst

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 I har været i Børnenes Madhus i et par dage, og I har været ude ved de marietime nyttehaver i går på muslingefarmen... Først kunne jeg godt tænke mig

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Rusmiddelcentret 01-01-2015

Rusmiddelcentret 01-01-2015 GLADSAXE KOMMUNE # Frifrahash - Når du vil videre i dit liv Rusmiddelcentret 01-01-2015 1 Indehold FASE 1 VELKOMMEN TIL... 3 SKEMA 1 IDENTIFIKATION AF PROBLEMOMRÅDET... 3 FASE 2 HVILKE OMRÅDE VIL DU FOKUSERE

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

TIDSLINJEN. dagsordenpunktet: Hvad skal der gøres hvornår for at øge sandsynligheden for, at vores forslag vedtages?

TIDSLINJEN. dagsordenpunktet: Hvad skal der gøres hvornår for at øge sandsynligheden for, at vores forslag vedtages? TIDSLINJEN 1. Bliv enige om et emne, som I ønsker at bringe op i HovedMED. Se vedlagte emneforslag. 2. Lav en plan for den optimale forberedelse af dagsordenpunktet: Hvad skal der gøres hvornår for at

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

HVAD BETYDER MANGFOLDIGHED?

HVAD BETYDER MANGFOLDIGHED? FORMÅL: At få introduceret mangfoldighed som begreb ARBEJDSFORM: HVEM: FORBEREDELSE: LÆNGDE: BAGGRUND: Oplæg og fælles diskussion. Oplægget er et godt sted at starte, hvis man ikke tidligere har beskæftiget

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN ELEVVEJLEDNING INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN Nu skal I i gang med innovationsopgaven. Richard Palmer opfandt et produkt med smart gele, der løste hans problem med dårligt beskyttelsesudstyr. Nu skal

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden på skift.

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Elev APV Indledning

Elev APV Indledning Indledning I undersøgelsen af elevernes undervisningsmiljø er programmet Termometeret blevet brugt. Vi vil i den efterfølgende bearbejdning af undersøgelsen skitsere de forskellige svar eleverne har givet,

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase 1 LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 1 fem lektioner Materialer: PostIt, stimulikort,

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

4. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse

4. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse 4. årgang Vamdrup skole - senest opdateret 13.10.16 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans et krystalklare spørgsmål Løsning PLANLÆGNING HVOR SKAL ET FOREGÅ? HVA ER ET

Læs mere

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder.

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder. Frihedsrettighedernes betydning Sådan gør du Introduktion af elementet (5-10 minutter) Start med at fortælle eleverne, at de nu skal arbejde med grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder herunder,

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Dette dokument rummer en beskrivelse af lektioner og aktiviteter i forløbet. Lektion 4 og 5 er skrevet ud med stor detaljeringsgrad.

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher Mødemateriale Anerkendende møde Formål Formålet med det anerkendende møde er at: 1. Indsamle ideer og ønsker til arbejde, trivsel og arbejdsmiljø med henblik på at få udarbejdet en handlingsplan 2. Skabe

Læs mere

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece 1 Arbejdsark og vejledning til en Pernilledebat på jeres arbejdsplads til den ansvarlige Hvis I har lyst til at starte

Læs mere

Opgaver: Melodi Grand Prix

Opgaver: Melodi Grand Prix Opgaver: Grand Prix Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort

Læs mere

Hvordan søger jeg en praktikplads?

Hvordan søger jeg en praktikplads? Hvordan søger jeg en praktikplads? En del af din uddannelse foregår i en virksomhed, hvor du får mulighed for at arbejde med det, du har lært på skolen. Derfor skal du hurtigt i gang med at søge en praktikplads.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3 OVERBLIK: Lektionsplan 3 SUBRUTINER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: KUBO tager på tur

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

Girls Day in Science - En national Jet

Girls Day in Science - En national Jet Girls Day in Science - En national Jet Jet Net.dk event Vejledning til Virksomheder Hvorfor denne vejledning? Denne vejledning til virksomheder indeholder ideer til, tips og eksempler på ting der tidligere

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Informatik C robotter

Informatik C robotter Informatik C robotter Robotter 1. Præsentation af Fable-robotten og indledende øvelser. Robotter 2. Brainstorm på anvendelser af robotter. Udarbejdelse af cases+userstories i grp. Robotter 3. Udarbejdelse

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET Hvad er MOBILITET Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om afstanden fra a til b Uden god mobilitet hænger det moderne liv dårligt sammen.

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Workshop nr. 405 tirsdag den 20. november 2018 kl. 10:15-11:30 Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Oplægsholder: Henrik Dreyer-Andersen, HR-og arbejdsmiljøkonsulent, Region Sjælland, Koncern

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Kompetence- profilen

Kompetence- profilen Kompetenceprofilen AS3 2 Vi kan som regel huske de virksomheder, vi har været ansat i og hvilke job, vi har haft, men det er langt sværere at beskrive, hvad vi egentlig kan. AS3 3 Kompetence- profilen

Læs mere

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Datarapportering ASPEKT R&D A/S Sådan læses tabellerne Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Ud af af efterskolens elever har helt eller delvist

Læs mere

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS // VEJLEDNING TIL INDIVIDUEL BRUG Velkommen til værktøjet Min faglige praksis. Værktøjet kan hjælpe

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

FællesskabsDiagrammer

FællesskabsDiagrammer 1a - Drejebog - Fællesskabsdiagrammer - s1 FællesskabsDiagrammer Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Fællesskabsdiagrammer Indhold Fælles Mål Denne øvelsesrække handler om fællesskaber og deres

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk, 1.-4. klasse Omfang: 2-8 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at producere egne digitale u-landskalendere, som eleverne

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse Formål: Formålet med forløbet for 2. klasse er at give eleverne en guide til, hvad der er god etik omkring brugen af spil som apps og mobilen/tablet som både kommunikationsform,

Læs mere

LURE BOG FOR TOSPROGEDE

LURE BOG FOR TOSPROGEDE Læring Undring Refleksion - Evaluering Velkommen til din LURE bog LURE er en forkortelse og står for: Læring Undring Refleksion Evaluering Hvorfor skal du bruge LURE? Der er i dag større og større krav

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klassetrin, 2 lektioner (svarende til 90 min. Ellers længere tid, hvis man arbejder tværfagligt med materialet til dansk og samfundsfag) Materialer:

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer.

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer. Skrivekompetencer Genrebevidsthed 1. Reproduktion: a. Lad elever reproducere genrer, fx i forbindelse med processkrivning. Eleverne kan bruge en eksemplarisk tekst (fx en undersøgelse, artikel etc.) som

Læs mere

1. Hvilke problemstilinger?

1. Hvilke problemstilinger? Elevmaterialer 1. Hvilke problemstilinger? Herunder skal du skrive så mange problemstillinger, du kan komme i tanker om. En problemstilling indeholder et problem, der er formuleret så konkret, at du har

Læs mere

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang Navn: Klasse: Før I starter skal I - Hænge jeres krystalklare spørgsmål op på væggen. - Lave jeres egen idéboks ud af en skotøjsæske. Her kan I gemme alle de idéer i får i løbet af ugen. - Tegne en hurtig

Læs mere