Virksomhedernes opsparing og investeringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomhedernes opsparing og investeringer"

Transkript

1 55 Virksomhedernes opsparing og investeringer Kirstine Eibye Brandt, Jacob Isaksen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling, og Jens Uhrskov Hjarsbech, Statistisk Afdeling 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING I kølvandet på finanskrisen er danske ikke-finansielle selskabers opsparing steget mærkbart. De har forøget opsparingsoverskuddet, kaldet nettofordringserhvervelsen, ved bl.a. at reducere deres investeringer kraftigt, men også ved at øge deres bruttoopsparing. I en detaljeret analyse i del 2 af denne Kvartalsoversigt ser vi nærmere på, hvad der ligger bag udviklingen i de ikke-finansielle selskabers (virksomhedernes) nettofordringserhvervelse, og sammenligner med udviklingen i andre lande. I den forbindelse undersøger vi, hvilke faktorer der påvirker investeringerne på tværs af lande, og analyserer et større datasæt for danske virksomheder med oplysninger på virksomhedsniveau. I denne artikel beskrives hovedresultaterne fra analyserne. Det aktuelle niveau for virksomhedernes nettofordringserhvervelse er ikke set højere i den statistikbelagte periode, dvs. de seneste 3 år. Omsvinget i nettofordringserhvervelsen fra afslutningen på højkonjunkturen og til nu var særdeles kraftigt og svarer omtrent til omsvinget fra slutningen af 198'erne til begyndelsen af 199'erne. På samme måde ses der også for andre lande en betydelig vending de seneste år, men kun i få lande er virksomhedernes nettofordringserhvervelse højere end i. Nettofordringserhvervelsen varierer normalt med konjunkturerne, men ved at se på data for en række lande finder vi tegn på, at ændringen i danske virksomheders nettofordringserhvervelse efter finanskrisen har været større, end konjunkturudviklingen normalt vil tilsige. Den forbedrede nettofordringserhvervelse synes imidlertid ikke at kunne begrundes med et større behov for at nedbringe gæld i forhold til andre lande, idet hverken gældsniveauet eller stigningen under den forudgående højkonjunktur var usædvanligt høj. Andre forhold, som er svære at kvantificere, kan derimod spille en rolle, bl.a. har den danske finansielle sektor været hårdt ramt under krisen. Virksomhederne har derfor haft incitamenter til fremover at gøre sig mere uafhængige af bankfinansiering ved at konsolidere sig.

2 56 Analysen af data på virksomhedsniveau viser, at virksomhedernes bruttogældsopbygning er aftaget efter afslutningen på højkonjunkturen, men aggregeret set er gælden ikke faldet. På trods af den fortsatte balanceopbygning er gearingen faldet for de mellemstore virksomheder og især de store virksomheder som følge af, at egenkapitalen udgjorde en stigende andel af deres samlede passiver. Stigningen i bruttoopsparingen siden 27 skyldes faldende renteudgifter og skattebetalinger samt faldende udbyttebetalinger. Set over en årrække har virksomhedernes bruttoopsparing været høj i i sammenlignet med en række OECD-lande. Det høje bruttoopsparingsniveau skyldes især, at danske virksomheder har større formueindkomster og udbetaler færre udbytter relativt til andre lande. Det lavere udbytteniveau er umiddelbart svært at forklare empirisk ud fra enkelte økonomiske faktorer, da mange forhold spiller ind, herunder skatteforhold og selskabsstruktur. Store virksomheder er blandt dem, der udbetaler færrest udbytter som andel af overskuddet, og navnlig er det ejendomssamt finansierings- og forsikringsbrancherne, som har en lav udbytteprocent. Omsvinget i virksomhedernes nettofordringserhvervelse skyldes som nævnt også et større fald i investeringerne. Ud fra en økonometrisk analyse på tværs af en række lande finder vi, at den nuværende investeringskvote ligger nogenlunde på det langsigtede niveau for gennemsnittet af landene, mens det for ligger noget under det langsigtede niveau. Det giver grund til at tro, at investeringsniveauet igen vil stige på sigt og dermed bidrage til væksten. En opgørelse af nettoinvesteringerne, dvs. bruttoinvesteringer fratrukket afskrivninger, på virksomhedsniveau viser, at specielt mellemstore virksomheder har nedbragt deres nettoinvesteringer, mens en brancheopdeling peger på, at det først og fremmest gør sig gældende for ejendoms-, handels- og transportvirksomhederne. Danske investeringer i udlandet er ligesom i især de øvrige nordeuropæiske lande steget over tid, hvilket skal ses i lyset af, at virksomhederne er blevet mere internationalt orienterede. Beholdningen af udenlandske direkte investeringer er forholdsvis høj i et internationalt perspektiv. Det kan være med til at forklare danske virksomheders relativt høje formueindkomst fra udenlandske investeringer. I den økonomiske debat har det ofte været drøftet, at udenlandske direkte investeringer reducerer det hjemlige investeringsniveau, men hverken den økonomiske litteratur eller den seneste udvikling giver et entydigt svar på denne effekt. I de anvendte regnskabsdata for danske virksomheder ses der heller ikke en sammenhæng mellem investeringer i hjemlandet og udenlandske direkte investeringer.

3 57 2. VIRKSOMHEDERNES NETTOFORDRINGSERHVERVELSE Udviklingen i de enkelte sektorers nettofordringserhvervelse hænger sammen med de andre sektorers opsparingsbalancer. Et opsparingsunderskud i den offentlige sektor vil fx tendere til at blive modsvaret af øget opsparing hos husholdningerne, fordi de vil søge at imødegå øgede fremtidige skatter eller udgiftsbesparelser i fremtiden. Konjunkturen påvirker sektorernes opsparingsbalancer forskelligt. Under et økonomisk opsving øges virksomhedernes og forbrugernes investerings- og forbrugstilbøjelighed, så deres opsparingsbalance falder. Omvendt vil de offentlige finanser på grund af de automatiske stabilisatorer (indkomstskatter, arbejdsløshedsunderstøttelse mv.) typisk blive forbedret under opsving og forværres under konjunkturnedgange. Opsparingsbalancerne påvirkes således af virksomhedernes og husholdningernes adfærd samt den økonomiske politik og er en væsentlig mekanisme bag konjunkturudsvingene i økonomien. Udviklingen i den enkelte sektors opsparingsbalance bør derfor også ses i forhold til økonomien som helhed og vurderes over en længere periode. Under den seneste økonomiske krise har den private sektor styrket nettofordringserhvervelsen markant, jf. figur 1. Det har resulteret i et stort overskud på betalingsbalancen på godt 6 pct. af bruttonational- BETALINGSBALANCEN OG SEKTORERNES NETTOFORDRINGSERHVERVELSE Figur 1 Pct. af BNP Ikke-finansielle selskaber Finansielle selskaber Offentlig sektor Husholdninger I alt (betalingsbalancen) Anm.: Den samlede nettofordringserhvervelse stemmer ikke nødvendigvis helt overens med betalingsbalancen, bl.a. som følge af ensidige kapitaloverførsler. Tal for 212 er baseret på det kvartalsvise nationalregnskab for de to første kvartaler. Kilde: s Statistik.

4 58 produktet, BNP, i 211, selv om den offentlige sektor i perioden er gået fra et stort budgetoverskud til et underskud. Stigningen i den private opsparing er en betydelig faktor bag den seneste tids svage økonomiske vækst. Der har også tidligere været betydelige omsving i de enkelte sektorers opsparingsbalancer. I midten af 198'erne havde den private sektor opbygget betydelige opsparingsunderskud, som affødte store betalingsbalanceunderskud i den periode. I takt med konjunkturnedgangen i slutningen af 198'erne var der en betydelig vending i både virksomhedernes og husholdningernes nettofordringserhvervelse, mens den offentlige sektor atter fik betydelige underskud, som først blev afviklet op gennem 199'erne. De finansielle selskaber har i mange år haft en positiv nettofordringserhvervelse, men har efter finanskrisen i 28 øget den en del. Husholdningerne har derimod mere eller mindre permanent haft opsparingsunderskud siden midten af 198'erne. Konjunktursammenhængen mellem ændringerne i opsparingsbalancerne er i nogle perioder forstærket af, at konjunkturudviklingen har været påvirket af økonomiskpolitiske tiltag, som var målrettet mod at påvirke opsparingsbalancen hos navnlig husholdningerne. Det er bl.a. sket ved at reducere skatteværdien af rentefradraget. Omsvinget fra 198'erne til 199'erne havde således en mere strukturel karakter som følge af den økonomiske politik. I perioden har virksomhedernes nettofordringserhvervelse varieret meget, fra et opsparingsunderskud på mere end 4 pct. af BNP i 1986 til et overskud på 6 pct. af BNP i 2, jf. figur 2. Overskuddet i de seneste år er således det højest observerede i de sidste 3 år. I 199'erne havde virksomhederne i en årrække betydelige overskud på 2-4 pct. af BNP, og i perioden var det gennemsnitlige årlige opsparingsoverskud i sektoren knap 2 pct. af BNP. Det seneste omsving i nettofordringserhvervelsen har været kraftigt og lige så stort som vendingen, der skete under lavvækstperioden i slutningen af 198'erne og begyndelsen af 199'erne. Ændringen er dog sket fra et andet udgangspunkt, og opsparingsoverskuddet er nu væsentligt højere end dengang, hvorimod realrenten dengang var højere end nu. Sammenlignet med den nuværende lavkonjunktur var faldet i investeringerne lidt større end i slutningen af 198'erne og begyndelsen af 199'erne, mens nedgangen i lagerinvesteringer har været større under den nuværende lavkonjunktur. Ændringen i bruttoopsparingen var i samme størrelsesorden som under den nuværende konjunkturnedgang. Generelt er udsvingene i virksomhedernes nettofordringserhvervelse gennem tiden sket i takt med konjunktursituationen, fx målt ved produktionsgabet. Det skyldes, at deres opsparingsadfærd både påvirker og påvirkes af konjunkturudviklingen. De har i perioder med lavkonjunktur

5 59 UDVIKLINGEN I VIRKSOMHEDERNES NETTOFORDRINGSERHVERVELSE, BRUTTOOPSPARING OG INVESTERINGER Figur 2 Pct. af BNP Bruttoopsparing Nettofordringserhvervelsen Faste bruttoinvesteringer Produktionsgab Anm.: Produktionsgabet er for årene fra OECD's Economic Outlook og for perioden fra s Nationalbank. Tal for 212 er baseret på nationalregnskab for de to første kvartaler i året. Kilde: s Statistik, s Nationalbank og OECD. konsolideret sig ved at reducere deres udgifter til investeringer, mindske varelagrene og søge at tilpasse medarbejderantallet til det lavere produktionsniveau. I opgangsperioder øger de derimod investeringerne og genopbygger varelagrene. Også i andre lande er virksomhedernes nettofordringserhvervelse steget i de seneste år er, jf. figur 3. Sammenlignet med andre lande har de danske virksomheders nettofordringserhvervelse dog tilpasset sig forholdsvis meget, hvilket bl.a. kan henføres til et større fald i investerin- UDVIKLING I VIRKSOMHEDERNES NETTOFORDRINGSERHVERVELSE (VENSTRE) OG BRUTTOINVESTERINGER (HØJRE) FOR UDVALGTE LANDE Figur 3 Pct. af BNP Portugal Frankrig Italien Norge Østrig Tyskland Belgien USA Sverige Kilde: OECD. Udvikling i nettofordringserhvervelsen Finland Spanien Storbritannien Irland Schweiz Japan Holland Pct. af BNP Irland USA Storbritannien Holland Finland Tyskland Frankrig Italien Udvikling i bruttoinvesteringer Portugal Sverige Norge Belgien Spanien Schweiz Japan Østrig

6 6 gerne, jf. figur 3 (højre). Kun i Japan og Holland er nettofordringserhvervelsen således større. For mange lande ligger investeringerne lavere og nettofordringserhvervelsen højere end i 2. For at kunne bedømme, i hvilket omfang udviklingen i danske virksomheders nettofordringserhvervelse afspejler konjunkturudviklingen under krisen, har vi set nærmere på data fra en række lande i en regressionsanalyse. Baseret på en estimeret historisk sammenhæng finder vi, at ændringen i produktionsgabet isoleret set kun skulle have øget virksomhedernes nettofordringserhvervelse med 2,5 pct. af BNP fra 27 til 211. Den faktiske forøgelse på over 7 pct. af BNP indikerer en tilpasning i nettofordringserhvervelsen hos danske virksomheder, der ligger over den gennemsnitlige sammenhæng. Sådanne gennemsnitlige betragtninger er behæftet med betydelig usikkerhed og bør fortolkes varsomt, idet der bl.a. ikke er taget højde for andre faktorer, fx gæld, som kan påvirke virksomhedernes nettofordringserhvervelse. Det økonomiske tilbageslag har således også været større end den normale konjunkturnedgang og har været ledsaget af større usikkerhed omkring fremtidsudsigterne, og det kan have affødt en kraftigere reaktion hos virksomhederne. Virksomhedernes tilbageholdenhed har været med til at forstærke konjunkturnedgangen. En øget gældsopbygning kan gøre virksomhederne mere sårbare, navnlig over for nedgang i omsætningen som følge af konjunkturen, samt hvis kreditvilkårene bliver strammere. Øget gældsopbygning i gode tider kan således føre til, at der efterfølgende er behov for konsolidering i form af nogle år med positiv nettofordringserhvervelse. Virksomhedernes bruttogæld i steg fra godt 7 pct. af BNP i 2 til lige under 95 pct. af BNP i 27. Stigningen er dog på samme niveau som i en række andre lande, hvor virksomhedernes nettofordringserhvervelse ikke er steget i samme grad. Et andet mål til at vurdere virksomhedernes gældsbyrde er deres bruttogæld i forhold til indkomsten. En højere gæld indebærer ikke nødvendigvis en øget risiko, så længe indtjeningen stiger tilsvarende. Ud fra det mål tyder det ikke på, at virksomhedernes gældsudvikling er usædvanlig i, jf. figur 4 (højre). Samlet set peger det på, at danske virksomheders gældsniveau ikke forklarer den større tilpasning i nettofordringserhvervelsen i de senere år sammenlignet med andre lande. Andre forhold, som er svære at kvantificere betydningen af, kan tænkes at spille en rolle. Den danske finansielle sektor har været relativt hårdt ramt under krisen. Det øger virksomhedernes incitament til fremover at gøre sig mere uafhængige af bankfinansiering. Dertil kommer, at usikkerheden omkring fremtidsudsigterne fortsat er meget høj, bl.a. på grund af gældskrisen i visse

7 61 UDVIKLING I VIRKSOMHEDERNES BRUTTOGÆLD (VENSTRE) OG BRUTTOGÆLD I FORHOLD TIL INDKOMST (HØJRE) Figur 4 Pct. af BNP Tyskland USA Italien Udvikling i virksomhedernes bruttogæld Holland Japan Frankrig Østrig Storbritannien Finland Norge Spanien Sverige Portugal Belgien Anm.: Forskelle i opgørelsen af sektoren ikke-finansielle selskabers bruttogæld besværliggør internationale sammenligninger. I er låntagning konsolideret for sektoren, således at lån mellem ikke-finansielle selskaber er udeladt. I en række andre lande estimeres og medtages lån mellem ikke-finansielle selskaber på forskellig vis i sektorens bruttogæld. Det forhold ændrer dog ikke den overordnede konklusion. Virksomhedsindkomst er i nationalregnskabet opgjort som bruttooverskud af produktionen tillagt formueindkomst og fratrukket rentebetalinger og udgifter til leje af jord. Kilde: OECD Schweiz Tyskland Bruttogæld i forhold til virksomhedsindkomst Holland Norge Storbritannien Italien Frankrig ½ Østrig Japan Sverige USA Finland Belgien Spanien Portugal sydeuropæiske eurolande, hvilket også har tilskyndet virksomhederne til at konsolidere sig. De lave renter, som afspejler denne usikkerhed, har derfor givet anledning til øget opsparing. 3. VIRKSOMHEDERNES BRUTTOOPSPARING Oven på konjunkturtilbageslaget har virksomhederne øget bruttoopsparingen med næsten 3 pct. af BNP, hvilket svarer til stigningen under lavkonjunkturperioden i slutningen af 198'erne og begyndelsen af 199'erne. Til forskel fra dengang er den nuværende stigning i bruttoopsparingen ikke drevet af en forøgelse af virksomhedernes profitandel (bruttooverskud), men af faldende renteudgifter, skattebetalinger og udbyttebetalinger. I en international sammenligning er danske virksomheders bruttoopsparing steget meget efter finanskrisen. Det høje bruttoopsparingsniveau set i international sammenhæng er medvirkende til, at danske virksomheder generelt har haft en positiv nettofordringserhvervelse. Bruttooverskuddet af produktionen (værditilvækst fratrukket lønudgifter) er imidlertid internationalt set på et gennemsnitligt niveau og har ligget forholdsvis konstant. Danske virksomheder har derimod en højere formueindkomst. De danske virksomheders formueindkomst er steget kraftigt siden slutningen af 199'erne, jf. figur 5 (venstre). Det skyldes øgede beholdninger af finansielle aktiver og stigning i udbyttebetalinger som andel af overskuddet. Det bør dog i den forbindelse bemærkes, at formueindkomsten som opgjort i nationalregnskabet ikke er konsolideret for den

8 62 DANSKE VIRKSOMHEDERS FORMUEINDKOMST OG RENTEUDGIFTER (VENSTRE) SAMT BRUTTOGÆLD, AKTIEBEHOLDNINGER OG LIKVIDE MIDLER (HØJRE) Figur 5 Pct. af BVT Nettoformueindkomst, ekskl. renter Nettorenteudgifter Pct. af BVT Pct. af BVT 4 Bruttogæld Aktiebeholdning Likvider (højre akse) Anm.: Virksomhedernes bruttogæld, aktiebeholdning og likvider er ikke konsoliderede for intrasektorfordringer. Kilde: s Statistik og s Nationalbank indbyrdes udlodning af udbytter virksomhederne imellem 1. Rentebetalinger steg også i perioden før krisen som følge af en stigende bruttogæld, men er siden 28 faldet på grund af det lave renteniveau. Udviklingen i formueindkomsterne afspejler bl.a., at virksomhederne i betydelig grad har opbygget deres finansielle balancer. De har opbygget beholdninger af aktier og andre ejerandele og øget låntagningen. Virksomhederne har derimod ikke opbygget markante reserver af likvide beholdninger i modsætning til en række andre lande, navnlig Storbritannien og Holland. Ved sammenligning af opsparingsniveauet skal man også tage højde for, at danske virksomheder har et højere forbrug af fast realkapital (afskrivninger) end i andre lande, jf. figur 6 (venstre) 2. Hvis der korrigeres for dette ved at se på nettoopsparingen (bruttoopsparing fratrukket forbrug af fast realkapital), ligger danske virksomheders opsparingsniveau i gennemsnit dog stadig ca. 3 pct. højere end i de andre lande. Ud over høje formueindkomster og stigende afskrivninger er en væsentlig årsag til den relativt høje opsparingskvote, at virksomhedernes betalinger til udlodning af selskabsudbytte er lavere end i andre lande, både set i forhold til bruttoværditilvæksten og til overskuddet, jf. figur 6 (højre). Betalingerne til udbytte er i perioden generelt steget på tværs af lande, hvilket også ses i. Den økonomiske litteratur angiver mange mekanismer bag virksomhedernes beslutning om at udbetale udbytter, jf. bl.a. Allen og Michaely 1 2 Modtaget formueindkomst og udbetalte udbytter samvarierer i høj grad, og den modtagne formueindkomst skal således ikke betragtes som et udtryk for virksomhedernes nettoformueindkomst. Tal for kapitalapparatets størrelse, og estimater for afskrivninger herpå, er behæftet med betydelig usikkerhed. De bør derfor fortolkes med varsomhed.

9 63 VIRKSOMHEDERS FORBRUG AF FAST REALKAPITAL (VENSTRE) OG UDBYTTEBETALING I PROCENT. AF OVERSKUD (HØJRE) Figur 6 Pct. af BVT Storbritannien USA Holland Norge Frankrig Tyskland Forbrug af fast realkapital Sverige Finland Spanien Schweiz Portugal Belgien Italien Østrig Pct Holland Spanien USA Finland Udbytte, pct. af overskud Anm.: Virksomhedernes udbytte er betalinger til udloddet selskabsudbytte i nationalregnskabet som andel af virksomhedsindkomsten efter skat og overførsler. I figurerne ses den gennemsnitlige værdi for perioderne. Kilde: OECD. Østrig Portugal Schweiz Storbritannien Belgien Norge Sverige Frankrig Tyskland Italien (23), fx kan skattemæssige og institutionelle strukturer spille en betydelig rolle, ligesom der kan være kulturelle forskelle. Det relativt høje skatteniveau på udbytter kan også tænkes at spille en rolle, men vi finder ikke et tydeligt tegn på, at det er den faktor, der er bestemmende for forskelle på tværs af lande. 4. HVAD BESTEMMER VIRKSOMHEDERNES INVESTERINGER? De seneste års fald i virksomhedernes investeringer til den laveste andel af BNP i den statistiskbelagte periode, dvs. de seneste 3 år, har skabt en forventning om et muligt vækstpotentiale i investeringerne i de kommende år. Det er imidlertid ikke kun i, at investeringerne er faldet i perioden Også i de fleste andre OECD-lande faldt investeringerne mærkbart og bidrog dermed til omsvinget i nettofordringserhvervelsen. Set over en længere periode har de nominelle investeringer som andel af BNP udvist en faldende tendens for OECD-landene under ét, jf. figur 7 (venstre). I har denne udvikling nogenlunde fulgt de øvrige lande, om end den har været noget mere volatil. Udviklingen dækker over, at forholdet mellem prisen på kapital (investeringsdeflatoren) og BNP-deflatoren i løbet af de seneste 3 år gradvis er faldet i OECDlandene, jf. figur 7 (højre). har igen fulgt de øvrige OECDlande tæt i store dele af perioden siden begyndelsen af 198'erne. Når de relative priser på investeringerne falder, bliver det billigere for virksomhederne at opretholde et fast kapitalapparat. Rent mekanisk indebærer det, at investeringernes andel af BNP målt i nominelle termer vil falde, hvis virksomhederne ønsker at holde investeringernes andel i

10 64 INVESTERINGER (VENSTRE) OG RELATIVE PRISER (HØJRE) Figur 7 Pct. af BNP Nominelle investeringer Indeks, 199 = Pris på investering i forhold til produktion Øvrige lande Øvrige lande Anm.: Investeringer dækker privates nominelle investeringer ekskl. bolig. BNP er for hele økonomien. Øvrige lande er et simpelt gennemsnit af Australien, Belgien, Canada, Finland, Frankrig, Holland, Norge, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA og Østrig. Investeringer for Østrig går kun frem til 2. Kilde: OECD, Economic Outlook, nr. 9 og 91. reale værdier konstant. Både OECD (27) og IMF (26) anfører, at den faldende nominelle investeringsandel kan skyldes udviklingen i det relative prisforhold 1. For at undersøge, om der fremover er et muligt vækstpotentiale i investeringerne, undersøger vi virksomhedernes reale investeringer nærmere ved hjælp af en økonometrisk paneldataanalyse for en række lande. Vores estimeringsresultater peger på, at investeringskvoten afhænger positivt af væksten i output og negativt af omkostningerne ved kapital 2. Det strukturelle niveau for investeringer kan udledes fra den estimerede model. En sammenligning af det faktiske investeringsniveau og det strukturelle niveau ud fra vores estimerede model viser, at forskellen mellem disse størrelser følger konjunkturerne. Op til krisen blev der akkumuleret kapital hurtigere, end de underliggende strukturer tilsagde, da virksomhederne forventede stadig fremgang i efterspørgslen, jf. figur 8. Men da krisen faldt virksomhedernes investeringslyst. Den faktiske investeringskvote i ligger væsentligt under den strukturelle, mens dette ikke er tilfældet for de øvrige lande under ét. Vores resultater peger således på, at der er potentiale for, at investeringerne fremover kan stige i. 1 2 Et andet forhold, der også påvirker investeringsniveauet, er afskrivningsraten. Blandt danske og udenlandske virksomheder er den generelt set steget. Derfor har det været nødvendigt for dem at geninvestere en større andel af kapitalapparatet for at opretholde kapitalapparatets niveau. Afskrivningsraten har generelt ligget højere i end gennemsnittet for de øvrige lande og trækker i retning af en højere investeringskvote i. Estimationerne viser, at en permanent stigning i den potentielle BNP-vækst på 1 procentpoint indebærer, at investeringskvoten stiger med,35 procentpoint.

11 65 FORSKEL MELLEM FAKTISK OG STRUKTUREL INVESTERINGSKVOTE Figur 8 Procentpoint Øvrige lande Kilde: Egne beregninger. Udenlandske direkte investeringer En faktor, der kan påvirke det indenlandske investeringsniveau, er muligheden for at foretage direkte investeringer i udlandet, FDI. For et bredt udsnit af lande er både udadgående og indadgående FDI steget, jf. figur 9. Det skal ses i lyset af en generel globaliseringstendens, hvor INDAD- OG UDADGÅENDE FDI Figur 9 Pct. af BNP Australien Irland New Zealand Portugal Canada USA OECD-lande Spanien Finland Japan Italien Storbritannien Tyskland Holland Sverige Østrig Frankrig Norge Schweiz Udadgående Indadgående Udadgående Indadgående Netto Anm.: Tal dækker hele økonomien og er gennemsnit for perioderne og Indgående FDI er vist med negativt fortegn for at illustrere dem under x-aksen. Kilde: OECD.

12 66 det er blevet nemmere at investere på tværs af landegrænserne. For en lang række af OECD-landene er der tale om en nettoudstrømning af FDI. For de nordeuropæiske lande, herunder, udgør nettoudstrømningen af FDI årligt omkring 2 pct. af BNP. Den tiltagende mængde udadgående FDI har medført en betydelig beholdning af udenlandske investeringer hos især de nordeuropæiske lande. Det giver et afkast til hjemlandets virksomheder, som udgør en del af virksomhedernes formueindkomst. ligger i den øverste halvdel af EU-landene for disse afkast, men vi ligger dog efter lande som Finland og Sverige. Det har ofte været drøftet i den økonomiske debat, at udenlandske direkte investeringer reducerer det hjemlige investeringsniveau. Ser vi på sammenhængen mellem investeringer i hjemlandet og nettostrømningen af FDI, er der imidlertid ikke nogen tydelig sammenhæng. Resultaterne fra tidligere studier er modsatrettede. Desai mfl. (25) finder tegn på en positiv sammenhæng mellem udadgående FDI og hjemlige investeringer for multinationale selskaber, mens Feldstein (1994) har fundet en negativ sammenhæng. 5. ANALYSER AF GÆLDSUDVIKLINGEN OG INVESTERINGERNE BASERET PÅ REGNSKABSDATA FOR DANSKE VIRKSOMHEDER På baggrund af regnskabsdata for danske virksomheder fra Experian (mikrodatasæt) for perioden 22- kan vi analysere udviklingen mere detaljeret på tværs af brancher, størrelse af virksomheder og selskabsform. Virksomhedernes gæld er steget gennem hele perioden, om end i et lang- SAMLET GÆLD FORDELT PÅ VIRKSOMHEDSSTØRRELSE (VENSTRE) OG SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDERS GÆLD FORDELT PÅ BANK- OG REALKREDITLÅN (HØJRE) Figur Mia.kr Pct Små Mellemstore Store Realkreditlån Banklån Anm.: Små virksomheder defineres som virksomheder med en balance under mio. kr., mellemstore som virksomheder med en balance mellem mio. kr. og 1 mia. kr. og store som virksomheder med en balance over 1 mia. kr. Kort og lang gæld er gæld med en restløbetid på henholdsvis op til 1 år og over 1 år. Kilde: Experian.

13 67 NETTOINVESTERINGER FORDELT PÅ VIRKSOMHEDSSTØRRELSE (VENSTRE) OG BRANCHE (HØJRE) Figur 11 Mia. kr Mia. kr Store Mellemstore Små Alle Ejendom Industri Resten Handel og transport Information og kommunikation Alle Anm.: Små virksomheder defineres som virksomheder med en balance under mio.kr., mellemstore som virksomheder med en balance mellem mio.kr. og 1 mia.kr. samt store som virksomheder med en balance over 1 mia.kr. Kort og lang gæld er gæld med en restløbetid på henholdsvis op til 1 år og over 1 år. Kilde: Experian sommere tempo de seneste par år. Den aftagende gældsopbygning i 29- er bredt fordelt på tværs af virksomhedsstørrelser, jf. figur (venstre). For både små og mellemstore virksomheder steg andelen af realkreditlån i virksomhedernes låneportefølje i 29, jf. figur (højre). Virksomhedernes investeringer og udbyttebetalinger En anden reaktion på det kraftige konjunkturtilbageslag har været, at virksomhederne har nedbragt deres investeringer. Det er i høj grad de store og mellemstore virksomheder, der har drevet udviklingen i nettoinvesteringerne, jf. figur 11 (venstre). Op til finanskrisen investerede de mellemstore virksomheder kraftigt, men har i den efterfølgende lavkonjunktur reduceret deres investeringer. De store virksomheder har også reduceret investeringsniveauet om end i mindre grad. Det fremgår, at ejendomssektoren er en drivende kraft bag investeringsboomet op til 28. Virksomhederne inden for handel, transport og industri investerede kraftigt i både 27 og 28 og reducerede dermed deres investeringer senere end ejendomsbranchen. Virksomhedernes udbyttebetalinger steg igennem højkonjunkturen for derefter at falde, da den finansielle krise satte ind. Det er især de store virksomheder, som kan forklare den udvikling. Udbytteprocenten, dvs. udbyttebetalingerne i forhold til nettooverskuddet efter skat, var i højkonjunkturen på omtrent samme niveau for alle størrelser af virksomheder, jf. figur 12 (venstre). 1 I 28 og 29 forøgede de mellemstore og små virksomheder udbytteprocenten kraftigt, mens de store fastholdt niveauet. Den større stigning i udbytteprocen- 1 Ovenfor opgøres udbytteprocenten i forhold til bruttooverskuddet.

14 68 UDBYTTE I FORHOLD TIL NETTOOVERSKUD EFTER SKAT (VENSTRE) OG BALANCEN (HØJRE) FORDELT PÅ STØRRELSE Figur 12 Pct Store Mellemstore Små Alle Pct. 4,5 4, 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,, Store Mellemstore Små Alle Anm.: Små virksomheder defineres som virksomheder med en balance under mio. kr., mellemstore som virksomheder med en balance mellem mio. kr. og 1 mia. kr. og store som virksomheder med en balance over 1 mia. kr. Kort og lang gæld er gæld med en restløbetid på henholdsvis op til 1 år og over 1 år. Kilde: Experian. ten hos de små og mellemstore virksomheder dækker over, at nettooverskuddet efter skat fald kraftigere end udbyttebetalingerne. I forhold til balancen udbetalte de store virksomheder op til finanskrisen en større del end de små og mellemstore. Det vendte dog i 27, hvorefter de store virksomheder relativt til balancen i højere grad reducerede deres udbyttebetalinger end de mindre virksomheder, jf. figur 12 (højre). LITTERATUR Allen, Franklin og Roni Michaely (23), Payout policy, Handbook of the Economics of Finance, kapitel 7, vol. 1, del A, North-Holland. Desai, Mihir A., C. Fritz Foley og James R. Hines Jr. (25), Foreign Direct Investment and the Domestic Capital Stock, American Economic Review, vol. 95(2), s , maj. IMF (26), Awash with cash: why are corporate savings so high?, IMF, World Economic Outlook, kapitel 4, september. Jorgenson, Dale (1967), The theory of investment behavior, Determinants of Investment Behavior, redigeret af Robert Ferber, kapitel 3, s OECD (27), Corporate saving and investment: recent trends and prospects, OECD, Economic Outlook, nr. 82, december.

Virksomhedernes opsparing og investeringer

Virksomhedernes opsparing og investeringer 53 Virksomhedernes opsparing og investeringer Kirstine Eibye Brandt, Jacob Isaksen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling, og Jens Uhrskov Hjarsbech, Statistisk Afdeling 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Den 9. december 11 Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Overskuddet på betalingsbalancen er rekordhøjt. Det store overskud er dog ikke et resultat af, at det går godt for

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK LOKALE PENGEINSTITUTTER 24. MAJ 218 Nationalbankdirektør Per Callesen Dagsorden 1. Risikoudsigter international økonomi 2. Risikoudsigter dansk økonomi 3. Kreditudvikling årsager

Læs mere

LAV VÆKST KOSTER OS KR.

LAV VÆKST KOSTER OS KR. LAV VÆKST KOSTER OS 40.000 KR. HVER TIL FORBRUG AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Væksten i dansk økonomi har siden krisen ligget et godt stykke under det historiske gennemsnit. Mens den årlige

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 16.

DANMARKS NATIONALBANK 16. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 1. NOVEMBER 17 NR. Ekstraordinært stort overskud på betalingsbalancen er midlertidigt Det meget høje overskud er midlertidigt Overskuddet stammer i dag fra husholdningerne

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie 47 Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie Jacob Isaksen, Paul Lassenius Kramp, Louise Funch Sørensen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvilke

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

Økonomisk Analyse. Produktivitet over et konjunkturforløb

Økonomisk Analyse. Produktivitet over et konjunkturforløb Økonomisk Analyse Produktivitet over et konjunkturforløb NR. 5 3. juni 11 Produktivitetsudviklingen over et konjunkturforløb Der har været en kraftig konjunkturmæssig stigning i produktivitetsvæksten i

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

Økonomisk Analyse. Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår

Økonomisk Analyse. Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår Økonomisk Analyse Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår NR. 2 3. marts 211 2 Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår Investeringerne er faldet ekstraordinært meget i forbindelse med tilbageslaget

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere Statsministerens nytårstale 213 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 1 år er blevet næsten 2 procent ringere Helle får inspiration fra Økonomisk Redegørelse August 212 Beskæftigelsesudviklingen

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

Global handel og eksportmarkedsvækst

Global handel og eksportmarkedsvækst Global handel og eksportmarkedsvækst Nyt kapitel Der har siden tilbageslaget i 8 været en forholdsvis træg vækst i verdenshandlen sammenlignet med væksten i den globale produktion. Den svækkede sammenhæng

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017 Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet April 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Danskerne har langt større formue end gæld

Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne havde ved udgangen af 2013 i gennemsnit 1.116.000 kr. i overskud, når al gæld er trukket fra al formue herunder i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr.

Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr. Den 30. september 2014 Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr. Finanskrisen har forårsaget store skader på dansk økonomi. BNP faldt kraftigt, og 175.000 lønmodtagere

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Skatten på arbejde er faldet i Danmark

Skatten på arbejde er faldet i Danmark Skatten på arbejde er faldet i Skatten på arbejde er faldet i over en længere årrække. Marginalskatten for højtlønnede er dog fortsat høj set i et internationalt perspektiv, mens marginalskatten for de

Læs mere

Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET

Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET Januar 2013 Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET Præsentation udarbejdet af Copenhagen Economics for Axcelfuture Udenlandske investeringer og Danmarks attraktivitet Udenlandske

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Økonomisk analyse af 150 mindre virksomheder i Sydvestjylland. November 2014

Økonomisk analyse af 150 mindre virksomheder i Sydvestjylland. November 2014 Økonomisk analyse af 15 mindre virksomheder i Sydvestjylland. November 214 2 Indholdsfortegnelse 4 5 6 9 1 13 14 Indledning Kommentar Rentabilitet Soliditetsgrad Likviditet Virksomhedernes tilstand Kontaktpersoner

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.)

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.) Bilag A - Turismen statistisk set Turismen i de europæiske lande har de seneste mange år har leveret særdeles flotte resultater. Udviklingen kan bl.a. aflæses på udviklingen i de udenlandske overnatninger

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

Forbrug, indkomst og formue

Forbrug, indkomst og formue 59 Forbrug, indkomst og formue Jens Bang-Andersen, Tina Saaby Hvolbøl, Paul Lassenius Kramp og Casper Ristorp Thomsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det private forbrug udgør omkring halvdelen

Læs mere

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Af seniorøkonom Jens Hjarsbech Efter flere år med faldende udlån øger bankerne igen for alvor udlånet til virksomhederne. Den øgede aktivitet går dog stadig

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Danmark har de seneste år haft meget store overskud på betalingsbalancen. Overskuddet er siden starten af dette årtusind steget fra knap 1½ pct.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 19 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i marts 13 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 7 ud af 1 arbejdspladser har under 5 ansatte

Læs mere

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Danmarks lønkonkurrenceevne er blevet styrket betydeligt i de senere år. Det hænger især sammen med en forholdsvis afdæmpet dansk lønudvikling

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Efter flere år, hvor fokus udelukkende har været på besparelser i Europa, har dagsordenen i flere europæiske lande ændret sig, og det ser nu ud til,

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

3.2 Generelle konjunkturskøn

3.2 Generelle konjunkturskøn 2005 2005 2006 2006 2007 2007 2008 2008 2009 2009 2010 2010 2011 2011 2012 2012 2013 2013 Budgetforslag 2015-18 3.2 Generelle konjunkturskøn Den generelle samfundsøkonomi har betydning for Egedal Kommunes

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

Danskerne er nu rigere end før krisen

Danskerne er nu rigere end før krisen 18. august 2016 Danskerne er nu rigere end før krisen Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes private formuer sidste år steg med 0 mia.kr., mens gælden lå nogenlunde uændret. Den samlede nettoformue

Læs mere

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Dato: 31. oktober 2005 Sagsbeh.: ØEM/hdz Direkte udenlandske

Læs mere

Investeringerne har længe været for få Erhvervslivets materielinvesteringer, 2005-priser løbende værdier, årsvækst

Investeringerne har længe været for få Erhvervslivets materielinvesteringer, 2005-priser løbende værdier, årsvækst SIDE 23 Af økonomisk konsulent maria hove pedersen, mhd@di.dk Virksomhederne har gennem en årrække nedbragt værdien af kapitalen per produktionskrone ved kun at investere ganske lidt i nye maskiner og

Læs mere

4. Erhvervsinvesteringer

4. Erhvervsinvesteringer 4. 4. Erhvervsinvesteringer Erhvervsinvesteringer 1 Erhvervslivets investeringer i nye maskiner og teknologiske fremskridt bidrager til at øge og forbedre kapitalapparatet og derigennem produktivitet og

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Ifølge Finansministeriet har Danmark udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 inden for et par år. Efter skattetrykket midlertidigt var ekstraordinært

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger

Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger Mio. kr. 2002 2001 Indeks 02/01 Basisindtægter 27.065 28.307 96 Omstruktureringsomkostninger 350 100 - Omkostninger 15.139 16.175 94 Basisindtjening

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK NATIONALBANKENS ANALYSER AF PRODUKTIVITET I DANMARK Morten Spange, DØRS, Dagsorden og litteratur Produktivitet på makro- og brancheniveau. Andersen og Spange (212); Jensen og Jørgensen

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Hver tiende mellem og 9 år var inaktiv i Ugens tendenser Uændret lønudvikling i de to første kvartaler af Faldende produktion og ordreindgang i industrien

Læs mere

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4.

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4. Danmark har den 3. højeste marginalskat i OECD for højtlønnede Marginalskatten for højtlønnede i Danmark er den 3. højeste i OECD. Med 63 pct. ligger marginalskatten 14 pct.point over gennemsnittet i OECD

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Regeringen bør sætte forbruget i bero

Regeringen bør sætte forbruget i bero Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Regeringen bør sætte forbruget i bero I det netop fremlagte regeringsgrundlag er der udsigt til en offentlig forbrugsvækst, som

Læs mere