Efterårs- og vintermad

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Efterårs- og vintermad"

Transkript

1 Efterårs- og vintermad Efterår og vinter giver lyst til mad med mere fylde og varme. I dette tema får du inspiration til hvad og hvordan du kan spise i den kolde tid. Aut. Klinisk Diætist Hanne Svendsen E bog

2 2 Efterårs og vintertema Indhold Forord... 4 Klub Mad med Smil... 5 Opskrifterne... 6 Morgenmad... 7 Frokost... 9 Madpakke Aftensmad Simre retter og grønsager Lette gedigne supper Brød Grønsager og frugt Olie Sauce Planlægning Tallerken Madplan... 14

3 3 Efterårs og vintertema Planlægningsskema Mellemmåltider Velbekomme Om Hanne Svendsen... 21

4 4 Efterårs og vintertema Forord Et pragtfuldt farveorgie i naturen fryder øjet ved overgangen fra den varme del af året til den begyndende kølige og om et øjeblik måske endda rigtig kolde tid. Naturen er forunderlig, vi ved aldrig helt præcist, hvad årstiden bringer. Vejret kan du ikke gøre så meget ved. Men hvad du spiser og drikker, det er noget, du kan gøre noget ved. Hvis du vil. Der er masser af flotte blade med lækre opskrifter og ideer. Nettet bugner med tilbud og opskrifter på forskelligt. Lækkert er rigtig meget, men bæredygtighed for din krop er noget andet. Jeg hører dagligt kan jeg godt bruge den og den opskrift og er det rigtigt, det, der står på den og den side. Alt for ofte må jeg sige, at det nok ikke lige er til dig, der er i gang med en omlægning af dine kostvaner til en lettere udgave af dig selv. Jeg forstår forvirringen. Det er blandt andet derfor, jeg forsøger at fylde så mange opskrifter i Klub Mad med Smil som mulig. Og opskrifterne her er bæredygtige for din krop. Jeg har tænkt nødvendige næringsstoffer og kalorier i rette proportioner ind i alle opskrifterne for dig.

5 5 Efterårs og vintertema Klub Mad med Smil Den letteste vej at komme fra tunge kostvaner til overskud og glæde, er at få hjælp til at finde de redskaber, som passer til dig, for at komme videre. Bliv medlem af Klub Mad med Smil Det kan du finde hjælp til i Klub Mad med Smil. Med klubben er du på vej med opskrifter, der giver dig velvære og mere energi, fif til en travl hverdag, inspiration ved gæstebud og meget mere. Kærlig hilsen Hanne Svendsen Følg klubben på Facebook

6 6 Efterårs og vintertema Opskrifterne Mit udgangspunkt her er at alt, skal være bæredygtig for din krop. Du skal ved at bruge en af opskrifterne være sikker på, at du får en god blanding af det, der kaldes makro næringsstoffer. Hvilket vil sige de gode kulhydrater, proteiner og de rigtige fedtstoffer. Sådan er mine opskrifter i klubben bygget op. Du behøver ikke tænke på kalorier og forskellige næringsstoffer. Det har jeg gjort for dig. Er det ikke herligt? Når du bruger mine opskrifter kan du med god samvittighed slippe kontrollen og nyde din mad. Psst selvfølgelig kan du også spise for mange kalorier, når du bruger mine opskrifter, hvis du spiser flere portioner end tilsigtet og supplerer op med tomme kalorier. De forslag jeg giver dig her i efterårs /vinter temaet, er til dig, der er sund og rask og hvor højde og vægt passer sammen. Skal du op eller ned i vægt, har en sygdom, der kræver specifik målretning af visse næringsstoffer, er der naturligvis andre vinkler, du skal være bevidst om. Er du i gang med en personlig omlægning af dine kostvaner, hvor du måske har fået udarbejdet en helt specifik kostplan, skal du selvfølgelig anvende de kvantitative mængder, der står ud for de enkelte forslag.

7 7 Efterårs og vintertema Årstiden nu byder på mad med mere fylde og varme, derfor vil jeg anbefale følgende til dine måltider i løbet af dagen. Morgenmad Er du til grød er det med at komme i gang, det er såre enkelt. Du sætter de gryn eller flager, som du vil anvende i blød natten over i din tallerken. Næste morgen laver du din grød i mikrobølgeovnen. Selvfølgelig kan du også lave det i en gryde. Jeg tænker bare i helheder og ved at rigtig mange sætter pris på så lidt rengøring som mulig i en travl hver dag. I klubben er der opskrift på en lækker Morgengrød. Smagsvarianter Den enkle er selvfølgelig grød af havregryn. Men har du set at du nu kan få blandinger med Rugflager og Bygflager sammen med Havregrynene. Prøv at tilsætte kanel til selv grøden. Grøden er også helt fantastisk hvis du river lidt ingefærrod ned i den, inden du spiser den. Brug eventuelt lidt frugt og et par hakkede nødder og mandler som topping og husk din mælk, så du får nogle gode proteiner her.

8 8 Efterårs og vintertema Topping Du kan også røre en topping af kvark tilsat vanilje. Rør lidt Ylette i kvarken, hvis den er for kompakt for dig. Nordisk islæt Vil du holde det nordiske, (det man kalder det nordiske køkken) tilsætter du lidt tørret havtorn til dine gryn eller flager, når du sætter i blød om aftenen. Eller tilsætter ½ 1 spsk. havtorn ekstrakt til vandet.

9 9 Efterårs og vintertema Frokost Kantine mad Måske er du heldig, at der er en god kantine på din arbejdsplads, som har et godt udvalg af sunde retter. Hvis der er lune retter, fristes du måske mere af det i det kølige halvår, end når det er forår og sommer. Fint nok så længe du ved, at maden bliver tilberedt af gode råvarer med fokus på krydderier som smagsbærere frem for den lette, men også meget tungere løsning med smør, fløde og fraiche. Er det den hurtige løsning hvor fedtet anvendes som smagsbærer, skal du vælge med omhu og i små mængder. Der skal så lidt til, før du har fået alt for rigeligt af dagens kalorier. Man ved faktisk at en del af dem, der køber mad i kantinen på arbejdspladsen tager på. Fordi for det første er der ofte meget forskelligt at vælge imellem. Nogen har det sådan, at når de kommer til en buffet med lækkerier, så finder de et sted at starte og går hele vejen rundt, fordi de ikke vil gå glip af noget. Det giver ekstra huld til sidebenene. En afgørende faktor her, er at du lader blikket vandre buffeten rundt og herefter beslutter dig for, hvad du vil vælge ud. Sæt dig ned smag på hver mundfuld og nyd din mad. Tænk pausen som det, den

10 10 Efterårs og vintertema er et frikvarter fra dit arbejde, hvor du kan geare ned, slappe af og fylde depoterne med den gode energi. Madpakke Madpakken kan bestemt være uundværlig. Visse steder er kantinen så elendig, at du er nødt til at bruge lidt tid på at sikre, at du får god energi i løbet af dagen, men også af den holdbare slags fra din egen madpakke. Rugbrøds snitter, amagermad, trekantsandwich kan smøres med en lækker sandwichcreme, som du finder opskrift på i klub Mad med Smil. Læg lidt salat på. Dernæst pålæg med mindre end 10 gram fedt pr 100 gram, så er du godt hjulpet. Bruger du de såkaldte fede fisk, som sild, makrel, hellefisk, laks og ørred som pålæg, vil du få mere end 10 gram fedt pr 100 gram. Men de indeholder også lige præcis de supergode fedtsyrer, som din krop har brug for. Snitterne kan du så garnere med lidt gnavegrønt eller en salat. Du kan også vælge at lave en ekstra stor salatskål af grove grøntsager, som du kan supplere med lidt kød eller fisk. Kig efter fuldkornsmærket, når du vælger brød.

11 11 Efterårs og vintertema Aftensmad Simre retter og grønsager Årstiden råber på gode gedigne grønsagssupper og simre retter. Mange afholder sig fra selv at lave supperne. Idet de tænker, at der skal laves en god bouillon på en høne eller suppe ben. Og det tager tid og hører vel nok mest weekenden til ligesom simre retter også oftest gør. En simre ret til weekenden gør du super let ved at brune en god dansk kalve bov eller oksesteg, lam o.l. af i en gryde. Herefter smider du den i din Rømertøpf også kaldet kokotte eller stegeso efter fyld med vand, så det næsten dækker kødet smid de krydderier, som du kan lide ved, låg på og ca. 150 grader i 4 8 timer. Måske har du endda marineret kød i lidt rødvin eller en god øl i køleskabet natten over. Nu har du en del timer til at af rengøre de grøntsager, som du vil have ved gryderetten eller hvad du nu vil lave som tilbehør. Skær dem i mundrette stykker og smid dem ned til kødet ca. ½ time, inden du skal have kødet op og skåret i passende stykker. Bouillonen hældes igennem en sigte og over i en gryde efterfulgt af grøntsager, og når det koger, kommer du jævning på. Herefter vender du forsigtig de passende kødstykker, som formentlig er så møre at de kan tykkes med dine øjenbryn i saucen. Smag til med krydderier.

12 12 Efterårs og vintertema Lette gedigne supper Men dagligdagen hvor du er på arbejde er tiden ikke rigtig til alt dette. Den gode løsning er, at det ikke behøver at være så besværligt. Jeg har lette gedigne supper i klub Mad med Smil. Meget mere end ½ time behøver du ikke bruge, med mindre du er meget uøvet med rengøring og klargøring af grøntsager. Jeg vil i flæng nævne Græskarsuppen, Linsesuppen, tomatsuppen, rødbedesuppen, rosmarinsuppen, blomkålssuppen og jordskoksuppen. I princippet kan du bruge dem, som en hovedret. Kom en rest kød i tern oveni suppen for at supplere med lidt flere proteiner, hvis du har brug for det. Brød Klub Mad med Smil byder også på et lækkert og nemt madbrød, som du kan servere til.

13 13 Efterårs og vintertema Grønsager og frugt Generelt anbefales det sunde og raske voksne personer, at spise 600 gram grøntsager og frugt pr. dag. Men der er altid individuelle forskelle om du er mand eller kvinde, om du er 180 eller 158 cm om du er 55 eller 22 år etc. Olie Ved madens tilberedning brug en rapsolie eller en olivenolie eventuelt flydende Becel eller flydende Ama. Tænk ca. 1 1½ spsk. fedtstof ind i forbindelse med tilberedning af det varme måltid. Det er ikke nødvendigvis store mængder fedtstof, som du skal bruge for at tilberede lækker mad. I hvert fald ikke hvis du bruger, de opskrifter, jeg har lavet, fordi jeg bruger krydderier som smagsbærere i stedet for det tunge skyts som fløde, smør og lignende. Sauce Er du til sauce kan du lave det. Der er forskellige opskrifter i klub Mad med Smil. Du kan også bruge færdig sauce. Gå efter højst 10 gram fedt pr 100 gram/ml.

14 14 Efterårs og vintertema Planlægning Tallerken Der skal også andet end supper til. Selvfølgelig med en god balance af næringsstoffer, som stivelse i form af enten kartofler, ris, couscous, pasta, bælgfrugter eller brød, dernæst grøntsager og herefter kød af en eller anden slags eller fisk. Tænk på din tallerken som et Y. Kødet skal være i tragten På hver side heraf henholdsvis grønsager og stivelse. Med mindre du følger en personlig kostplan. Madplan Hvis du tit er i den situation, at du ikke lige ved, hvad der skal på middagsbordet, fordi I ikke har fået taget noget op af fryseren, skal du overveje det såkaldte planlægningsskema. Et skema magen til den, der er udfyldt med forskellige retter til dig på næste side. Den kan du i Klub Mad med Smil downloade under værktøjskassen og udfylde med dine egne favoritter. Er du ikke medlem kan du stadig downloade den gratis.

15 15 Efterårs og vintertema Planlægningsskema Alle opskrifterne i planlægningsskemaet kan du finde i klubben.

16 16 Efterårs og vintertema I klub Mad med Smil kan du finde en hurtig sund middagsmad under opskrifter. Du vil opleve at du faktisk kan lave en sund ret på under 10 minutter. Men du skal selvfølgelig have det handlet ind.

17 17 Efterårs og vintertema Mellemmåltider Er du i gang med en indvendig ommøblering af fedt og muskelvæv skal du huske dine mellemmåltider. Og min erfaring er, at du skal have lidt proteiner med. Det vil sige at du ikke kan nøjes bare med et stykke frugt eller to. Så får du nemlig kun kulhydrater. De fleste der spiser en afbalanceret kost i forhold til de næringsstoffer, som kroppen skal have hver dag, vil helt naturligt blive mindet om, at nu er det på tide at spise et mindre måltid. Rigtig mange vil opleve den sidegevinst, at det bliver lettere at styre sabotøren inden aftensmaden eller lige efter aftensmaden, når de husker mellem måltiderne. Mellemmåltider Rigtig mange vil opleve den sidegevinst, at det bliver lettere at styre sabotøren inden aftensmaden eller lige efter aftensmaden, når de husker mellem måltiderne. Brød Et godt mindre måltid kan være et godt stykke brød eventuelt knækbrød og kiks med mange kostfibre. Hertil lidt god mager ost eller kød /fiske pålæg. Jeg oplever, at mange gerne vil have brød især i denne mørkere køligere tid. Og det er helt i orden, blot du går efter det med fuldkornsmærket eller mindst 7 8 gram kostfibre på 100 gram og højst 5 gram fedt.

18 18 Efterårs og vintertema Syrnet mælkeprodukt Eller en portion mager syrnet mælkeprodukt med musli eller lignende. Smoothie Jeg har en fantastisk opskrift på en smoothie i klub Mad med Smil. Varm kakao Det kunne måske også være en kop dampende varm kakao, hvor du skummer et stort lag mager mælk øverst med et drys af en god kakao. Lav den selv med et par dråber sødestof, hvis du skal høvle fedtvæv af. Du kan også bruge den færdige uden tilsat sukker fra Arla (helt brun karton) eller Cocio`s light. Hytteost med topping Du kan også tage en portion Hytteost og røre med enten: hakket kapers hakket rødløg revet kinaradise eller granatæble kiwi i tern 1 tsk. syltetøj/akaciehonning.

19 19 Efterårs og vintertema Frugt Har du ikke problemer med vægten, men bare vil leve sundt kan du godt bare tage et stykke frugt, hvis du altså bliver mæt af det. Pandekage eller vaffel Det kunne også være at der var behov og tid til lidt mere. For eksempel en pandekage eller en vaffel. Du finder opskrifter på begge i Klub Mad med Smil, hvor jeg har tænkt på den gode sammensætning for dig.

20 20 Efterårs og vintertema Velbekomme Husk endelig at skrive tilbage til mig, hvad der giver dig noget og hvis der er noget du mangler i temaet Efterår. Så må jeg jo tænke det ind i en revideret udgave. Kærlig hilsen Hanne mail@madmedsmil.dk og jylland.dk

21 21 Efterårs og vintertema Om Hanne Svendsen Skab det liv du ønsker i forhold til kosten Min mission er at hjælpe mennesker til at finde deres egne ressourcer til at skabe det liv, de vil have i forhold til kosten. Alt for mange føler sig trukket rundt manegen af en indre sabotør, der frister så snart øjet ser de tomme kalorier. Du skal i stedet være den, der styrer hvornår og hvad du skal have med tre meget væsentlige elementer som omdrejningspunkt. Nemlig: Glæde Nydelse Egen omsorg Hanne Svendsen Aut. Klinisk Diætist Jeg har en baggrund som uddannet diætist, hvor jeg dels har 17 års erfaring fra danske hospitaler og siden 1996 har været privat praktiserende Diætist med konsultation i Horsens og i Århus. Det giver mere end 30 års erfaring med at vejlede andre i forhold til at ændre kostvaner hvor glæde, nydelse og egen omsorg er en del af konceptet.

22

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

En Bedre Jul. Klinisk Diætist Hanne Svendsen E bog

En Bedre Jul. Klinisk Diætist Hanne Svendsen E bog En Bedre Jul Sådan får du en lettere jul med nydelse og tips til at ændre julevaner, forbedre egne opskrifter, julefælder og 27 juleopskrifter testet og anbefalet af diætisten Klinisk Diætist Hanne Svendsen

Læs mere

Gode råd. - til dig med sparsom appetit

Gode råd. - til dig med sparsom appetit Gode råd - til dig med sparsom appetit Appetit på mere April 2016 Gode råd til dig med sparsom appetit Jo ældre du bliver, jo vigtigere bliver maden. Maden giver din krop energi og byggesten, så den blandt

Læs mere

Karens fem bedste opskrifter!

Karens fem bedste opskrifter! Karens fem bedste opskrifter! Her får du opskrifter på mad, som jeg tilbereder rigtig mange gange på et år. Det er mad, som jeg har lyst til at sætte tænderne i gang på gang. Og mine børn og min mand guffer

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 11.100 kj/dag + råderum på 1200 kj/dag til tomme kalorier svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til ca.

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Kvalitet Døgnet Rundt Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din familie.

Læs mere

Jubii 2 jeg har maddag

Jubii 2 jeg har maddag Jubii 2 jeg har maddag 2014 Annette Søby, Ida-Marie Søby, Ester Larsen og forlaget mellemgaard Sat med Stone Serif og Stone Sans Redaktør: Kaj Sørensen Grafisk produktion : KWG Design, Odense Grafiker

Læs mere

Opskrifter fra Byens Køkken

Opskrifter fra Byens Køkken Opskrifter fra Byens Køkken Alle opskrifterne er udviklet i kreativt samarbejde mellem medarbejderne i Byens Køkken og kokken Claus Holm, som siden har arbejdet videre med opskrifterne. Hans forslag kan

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Deller fra Vinter suppe Hakkebøf med Dampet Orangemarineret ovnen med med super søde sure løg sejfilet med

Læs mere

Jordskokker i hverdagens kost. En håndfuld opskrifter samlet af Marianne Vasard Nielsen og Peer Kjær Andersen

Jordskokker i hverdagens kost. En håndfuld opskrifter samlet af Marianne Vasard Nielsen og Peer Kjær Andersen Jordskokker i hverdagens kost. En håndfuld opskrifter samlet af Marianne Vasard Nielsen og Peer Kjær Andersen 1 Indholdsfortegnelse Jordskokker... 2 Jordskoksuppe med tomat... 3 Jordskokgratin... 3 Ovnstegte

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing Vibeke Lund Sukkersherif & Sundhedscoach prof.bachelor i human ernæring Slotsgade 65, B2 3400 Hillerød Telefon: 70 28 10 38 mail@thesweetcompany.dk www.thesweetcompany.dk www.facebook.com/ thesweetcompany.

Læs mere

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 Fakta Inden for madlavning taler man om en fødevare og dens madtekniske egenskaber. Det vil sige, at en fødevare reagerer på en bestemt

Læs mere

God smag, der styrker din krop

God smag, der styrker din krop Arla Protin God smag, der styrker din krop til patienter og pårørende Med Valleprotein Serveringsforslag: Gifflar Et par gifflar er godt selskab til Arla Protin. De giver masser af energi (kalorier), er

Læs mere

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Hvis du har fået lavet en operation på kæben enten planlagt eller på grund af brud på kæben skal du spise flydende kost i en periode for

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

natarbejde kræver sin mad

natarbejde kræver sin mad natarbejde kræver sin mad Fordøjelsen går til ro, når solen går ned Den menneskelige biologi reguleres af lys, så om natten, når solen er gået ned, sættes kroppens fysiologiske funktioner på vågeblus.

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

RAW FOOD. Müsli. i n t e l l i g e n t, f o r f ø r e n d e o g s u n d m a d t i l a l l e

RAW FOOD. Müsli. i n t e l l i g e n t, f o r f ø r e n d e o g s u n d m a d t i l a l l e Müsli 2 dl grofthakkede nødder ½ dl solsikkekerner 1 dl blåbær/hindbær 1 æble i små tern 1 dl tørrede figner i små tern kokosmel Bland ingredienserne sammen i en skål og drys med kokosmel. Serveres sammen

Læs mere

SUPPEBAR DET ER IKKE BAR SUPPE

SUPPEBAR DET ER IKKE BAR SUPPE SUPPEBAR DET ER IKKE BAR SUPPE VELKOMMEN TIL EN HELT NY OPLEVELSE MED OSCAR SUPPEBAR ASPARGESSUPPE 90 g OSCAR Aspargessuppe, granulat OSCAR INTRODUCERER NU BEGREBET SUPPEBAR, HVOR DU MED FORSKELLIGE SUPPER

Læs mere

Når du skal tage på. små energirige måltider hver dag.

Når du skal tage på. små energirige måltider hver dag. Når du skal tage på Spis mange små energirige måltider hver dag. Læs pjecen og få ideer til, hvordan du kan tage på eller stabilisere din vægt. Mad og måltider spiller en stor rolle i vores liv! Jo ældre

Læs mere

rokostiduser Sundhedsplejen

rokostiduser Sundhedsplejen F rokostiduser Sundhedsplejen Indhold Frokostfiduser 2 5 fingerreglen 3 Forslag til en varieret madpakke 4 Opskrifter 5 - Æggesalat 5 - Avocadomos 5 - Humus 6 - Tunsalat 6 - Minirugbrød 7 - Kogt torskerogn

Læs mere

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer:

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer: Sildesalat med karry Ingredienser til 4 personer: 200 g marinerede sildefileter 3 spsk. cremefraiche 18 % 1 dl yoghurt naturel max. 3,5 % 2 tsk. karry friskkværnet peber 1 stort æble, fx Cox Orange 1 rødløg

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Sundhedsugen uge 17-2011.

Sundhedsugen uge 17-2011. Sundhedsugen uge 17-2011. I årets sundhedsuge er maden planlagt ud fra de 8 kostråd. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

MADKLASSEN 1 Dig og din mad SUND MAD ER GODT FOR DIG

MADKLASSEN 1 Dig og din mad SUND MAD ER GODT FOR DIG 1 N SE MA S d A L DK din ma Dig o g T D O G R E D A M D N G I U S D FOR SUND MAD ER GODT FOR DIG MADKLASSEN 1 GI MADPAKKEN EN HÅND Mad er brændstof for kroppen, ligesom benzin er brændstof for en bil.

Læs mere

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto Menu 29/4 Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild Blåmuslinger dampet i øl Ovnbagt laks med ramsløgpesto Bygotto m grønt Grønkålssalat m salturt. Stegte bananer m honning, kanel

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad Dansk - tigrinsk Sundhedsplejen Brønderslev Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt:

Læs mere

PsykInfo. Chili con carne (1 person)

PsykInfo. Chili con carne (1 person) Chili con carne Chili con carne 45 g løg 13 g friske champignon 58 g rød og grøn peber i tern 1 g hvidløg 70 g hakket oksekød 10% fedt 10 g Chili Beans (kidney bønner i chilisauce) 100 g flåede hakket

Læs mere

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis Søde pandekager kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis af rød 3 tsk kanelsukker 1 dl letmælk 2 æg 1 tsk frisk vanilje Rapsolie til stegning Brombær, ahornsirup

Læs mere

Sunde mad og spisevaner

Sunde mad og spisevaner Sunde mad og spisevaner Oplæg af Maiken M. Jensen Kost og Ernæringskonsulent Lemvig kommune 1 Sund mad er vigtig fordi den..., Bidrager med livsvigtige vitaminer og mineraler Indeholder gavnlige kostfibre

Læs mere

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær basiskøkkenet Vel hjemme fra sit havtorntogt og med skåle, gryde og poser fyldt med rensede bær går det op for én, at man da vist slet ikke har plads til alle de bær i fryseren. Og det er her, at basiskøkkenet

Læs mere

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler Japansk oksekarry Japansk oksegryde 700 gram Oksefilet Raps olie 2 store løg 4 mellemstore gulerødder 4 mellemstore Kartofler 1,5 spsk. Karry mellem stærk 2 spsk. Japansk soja Evt. 1 spsk. Rørsukker (kan

Læs mere

Kantinefolk fra Nord Norge

Kantinefolk fra Nord Norge Kantinefolk fra Nord Norge Brød Flute Foccacia Brødstænger med blandede kærner Småt men godt Hønsekødssuppe med kartoffel Kartoffel vaffel med røget laksecreme Travlet gris på rugbrødscrouton med rødbede

Læs mere

NytårsMåltidsKassen indeholder:

NytårsMåltidsKassen indeholder: NytårsMåltidsKassen indeholder: 1 oksefilet, 600 g Røget laks, 200 g 1 pakke Blå Kornblomst 1 pakke gedefriskost m. ramsløg 3 stk. piskefløde à ¼ l 2 bægre creme fraiche 18 % 2 citroner 5 bagekartofler

Læs mere

Bøffelmozzarella med røget hellefisk og råmarineret fennikel med brøndkarseolie. Jordskoksuppe med kørvel, sprøde chips og milde løg

Bøffelmozzarella med røget hellefisk og råmarineret fennikel med brøndkarseolie. Jordskoksuppe med kørvel, sprøde chips og milde løg NYTÅRSMENU TIL 4 PERSONER Bøffelmozzarella med røget hellefisk og råmarineret fennikel med brøndkarseolie Jordskoksuppe med kørvel, sprøde chips og milde løg Krogmodnet oksefilet med rodfrugtkompot, sprøde

Læs mere

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften Af Camilla Zarah Lawes. Foto: Columbus Leth. Regi: Bolig & Brocante og privateje Uhm, Madpakker til aften pak maden ind Hvad har butterdej, filodej, serranoskinke, bacon og en stegeso til fælles? De egner

Læs mere

Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen...

Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen... Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen... 2 Inspiration til mere fisk på menuen fra Royal Greenland... Hvordan kan vi hjælpe dig med at få mere fisk på menuen? Vi har et meget spændende sortiment

Læs mere

Patientvejledning. Kostplan. 1500 kcal

Patientvejledning. Kostplan. 1500 kcal Patientvejledning Kostplan 1500 kcal Kostplan på 1500 kcal/6000 kj Morgen Formiddag Frokost Eftermiddag Aften Sen aften 1 skive (50 g) rugbrød ½ stk. (25 g) groft franskbrød evt. skrabet minarine 1 skive

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Tomat suppe Chili con Rodfrugtratatouille Karbonader Fisk pakket i med Carne med spidskål parmaskinke hvidløgsbrød

Læs mere

FATBOOSTER GENERELLE RETNINGSLINJER

FATBOOSTER GENERELLE RETNINGSLINJER FATBOOSTER GENERELLE RETNINGSLINJER Alt det nedenstående er overordnede guidelines for en optimal fatbooster ernæringsstrategi. Du slipper ikke for at lytte til din krops signaler og justere herefter.

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Maj 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Maj 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Christian Liliendahl Guide Maj 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 8 36 sider Alle i sund og slank version 16 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund: Kåldolmere...

Læs mere

Karatekokken freckleandpunch

Karatekokken freckleandpunch Japansk filmaften Karatekokken freckleandpunch med & Lørdag d.14 maj inviterede Nanettes køkken i samarbejde med kimono firmaet Freckleandpunch til en japansk filmaften, hvor vi tilberedte et skønt måltid

Læs mere

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE Er du klar til at hoppe i bikinien om en måned? Hvis ikke, så spring om bord på I FORMs supereffektive Sommer-Bootcamp. Med en fokuseret indsats kan du efter 30 dage erobre

Læs mere

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer Go mad med Holm: Madplan for uge 18 Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 700 g kartofler, kogte 250 g gulerødder, kogte 100 g smør 900 g hakket oksekød 2 løg, finthakket

Læs mere

Det drejer sig om: Vidste du, at... der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du har god appetit eller er småtspisende

Det drejer sig om: Vidste du, at... der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du har god appetit eller er småtspisende Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 268 Offentligt damsh meat association Til Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Maj 2009 MJ/GA/110055 ga@danishmeat.dk Tlf.:

Læs mere

Sundhedspolitik Sundhedspolitik for Dannevirkeskolen

Sundhedspolitik Sundhedspolitik for Dannevirkeskolen Sundhedspolitik Sundhedspolitik for Dannevirkeskolen Sundheden påvirkes umærkeligt af den måde, vi lever på Sundhedspolitik Sundheden påvirkes umærkeligt, af den måde vi lever på, og alle de ting vi udsætter

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille.

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartoffel/sellerimos 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartofler og sellerien skrælles, ternes og koges i i usaltet vand til alt er helt

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 13 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt forårsløg rødløg gulerod semisoltørrede tomater Frugt og grønt: Fennike Rosenkål

Læs mere

Lav delmål, og beløn dig selv, når du når det. Brug gerne vægttabskurven på hjemmesiden.

Lav delmål, og beløn dig selv, når du når det. Brug gerne vægttabskurven på hjemmesiden. Velkommen til DDV s Vægttabsklub. Disse sider er en starthjælp til, hvordan du får succes med dit vægttab, samt hvordan du skal bruge de forskellige grupper fra kostprogrammet. Der er en menuplan til både

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. pasta Rugbrød med kartoffel- og ramsløgsmayo

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. pasta Rugbrød med kartoffel- og ramsløgsmayo Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Fyldt Små frikadeller Vegetar-lasagne Dampet Karbonader kyllingebryst

Læs mere

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år Dagplejen Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år I dagplejen har vi fleksible åbningstider, der aftales med den enkelte dagplejer. Vi har barnevogne og dyner til rådighed,

Læs mere

konkurrencedygtig - ridning

konkurrencedygtig - ridning konkurrencedygtig mad - ridning Team Danmark og Dansk Ride Forbund Marts 2009 Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Telefon 4326 2626 Udgiver Tilrettelæggelse Foto Layout/tryk Team Danmark og Dansk

Læs mere

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person)

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person) Brændende kærlighed Kartoffelmos 300 g kartoffel 75 g letmælk Salt / hvid peber Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kog kartoflerne møre og hæld kartoffelvandet væk. Mos kartoflerne. Varm mælken

Læs mere

Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING. Inspiration til nyresyge og andre interesserede

Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING. Inspiration til nyresyge og andre interesserede Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING Inspiration til nyresyge og andre interesserede FORORD Velkommen til Nyreforeningens opskriftssamling, som, vi håber, vil fungere som inspiration til madlavningen i forårs-

Læs mere

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden.

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden. forord: rå madvaner Rimelig rå er en bog om moderne og sunde madvaner, hverdagsmad med rawfood, næringsrigtig energimad og klimavenlig mad. Det er min overbevisning, at hele familien har den største glæde

Læs mere

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL - Sovsen er vores DNA Sovs er sød musik, og derfor får du her på blomsterfestivalen mulighed for at smage på vores dejlige sovs. Hæftet indeholder opskrifter på bl.a. kyllingesovs,

Læs mere

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx Mad fra æbletræet DANMARK HAR VERDENS BEDSTE ÆBLER Danmark har et godt klima til æbler, og det giver saftige æbler, der er kendt for deres tynde skræl og gode kombination af sødme og syrlighed. Desuden

Læs mere

Morgen Middag Aften Mellemmåltid 30-50 ml Aloe Vera Gel 1 FiguAktiv Shake. 30-50 ml Aloe Vera Gel. 2 tabletter ProBalance 30-50 ml Aloe Vera Gel

Morgen Middag Aften Mellemmåltid 30-50 ml Aloe Vera Gel 1 FiguAktiv Shake. 30-50 ml Aloe Vera Gel. 2 tabletter ProBalance 30-50 ml Aloe Vera Gel Hjælp til vægten Hvad har man brug for i dette koncept? Aloe Vera Gel (forsyner kroppen med næringsstoffer) FiguAktiv Proteinshaken (reducerer insulinspejlet og sætter gang i muskelmassen) FiguAktiv urtete

Læs mere

Madværksted. Mine noter. Diabetesmad; slankemad. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Mine noter. Diabetesmad; slankemad. v/sundhedscenter Viborg Mine noter Madværksted Diabetesmad; slankemad v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Hjemmelavet mysli 3 Hønsesalat 4 Blomkålshummus 5 Boller i karry 6 Sojalaks med ingefærbønne-gulerodssalat 8 Broccolisuppe

Læs mere

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern.

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern. Mandag Omelet med ost, kartofler, porrer og salat af rødkål 8 æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 2 store håndfulde frisk persille 100 g kartofler 1-2 stk. porrer Vask

Læs mere

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8 viden vækst balance Æg -en powerfood 1/8 fakta et æg har alt, hvad der skal til for at bygge en kylling. det betyder, at ægget indeholder næsten alle de næringsstoffer, kroppen skal bruge for at kunne

Læs mere

Det drejer sig om: Vidste du, at... der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du har god appetit eller er småtspisende

Det drejer sig om: Vidste du, at... der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du har god appetit eller er småtspisende Sundhedsudvalget 2008-09 SUU alm. del Bilag 464 Offentligt damsh mest association Til Sundhedsudvalget Maj 2009 MJ/GA/110053 ga@danishmeat.dk Tlf.: 3373 2629 VIDSTE DU, AT... tre nye til undervisningsbrug

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester 2. påskedag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Grov pizza med Urtefrikadeller Laksebøffer Porre-løgsuppe Krydder-

Læs mere

Opskrifter. Opskrifter. Unge & elitesport. Unge & elitesport. Guacamole. Knækbrød. Smoothie. www.ernaeringsenheden.dk - fordi sund mad gør en forskel!

Opskrifter. Opskrifter. Unge & elitesport. Unge & elitesport. Guacamole. Knækbrød. Smoothie. www.ernaeringsenheden.dk - fordi sund mad gør en forskel! Sportsbolle Sportsdrik Smoothie Nøddemix Knækbrød Sportsbolle Snack fad Guacamole Ernæringsenheden Holstebro Elitesport 2011 Opskrifter Unge & elitesport Opskrifter Unge & elitesport Smoothie ½ liter Supergod

Læs mere

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Undervisningsdag 2 De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Spis frugt og grønt, 6 om dagen Det er lige så godt at spise frosne Hvor meget er 6 om dagen? Spis

Læs mere

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune 2015 Ernæringsprincipper For børn og unge 0-16 år Ishøj Kommune 1 Forord Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik har visionen at børn og unge sejrer i eget liv og får muligheder for og rammer til at nå deres

Læs mere

SanseSlottets Madpolitik

SanseSlottets Madpolitik SanseSlottets Madpolitik Revideret februar 2014 Indhold Hvem får mad?... 2 Formål... 2 Målsætning... 2 Morgenmad... 2 Formiddags og eftermiddagsmad... 2 Frokost... 3 Drikkelse... 3 Spise-café... 3 Måltids-miljø...

Læs mere

Ingredienserne til farsen røres sammen, formes til frikadeller og steges på panden

Ingredienserne til farsen røres sammen, formes til frikadeller og steges på panden Frikadeller med flødetomatsauce og pasta 600 g hakket skinkekød 1 æg 1 dl hvedemel 1 dl skummetmælk 3 fed hvidløg 3 spsk. frisk oregano 3 spsk. frisk basilikum 1 tsk. salt ½ tsk. peber 150 g mozzarella

Læs mere

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær.

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Johnny B Tinas opskriftsbog - supplement til Tinas kogebog version 1.0, januar 2016 Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Jordbær-agurkesalat 6-8 jordbær 1/2 agurk 1 dl hvidvinseddike 2 dl vand 1dl

Læs mere

Kostpjece. Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E

Kostpjece. Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E Kostpjece Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E Forord Dagplejen i Lyngby Taarbæk Kommune har udarbejdet en kostpjece i samråd med cand.brom Bodil Damgård Høegh.

Læs mere

N.A.C. Smagfuld og fyldt med smag. Danish Design Forever

N.A.C. Smagfuld og fyldt med smag. Danish Design Forever N.A.C Smagfuld og fyldt med smag Danish Design Forever N.A.C Fadkoteletter i går, ny nordisk i dag, Morsø for altid Den nye køkkentøjsserie fra Morsø har fået navnet N.A.C efter N.A Christensen, som i

Læs mere

Fiskepate med krydderurtesauce (1 portion)

Fiskepate med krydderurtesauce (1 portion) Fiskepate med krydderurtesauce Fiskepate og ris 50 g fiskefars (Pernille- eller Thorfisk) 30 g laksefilet uden skind salt 20 g hvide og vilde ris 40 g vand salt Skær laksefileten i ca. ½ cm tynde strimler

Læs mere

Sundere snacks - Inspiration

Sundere snacks - Inspiration Sundere snacks - Inspiration Dette inspirationskatalog med sunde snacks har til formål at inspirere børn og voksne til et sundere alternativ, når der skal hygges på skolens område. Inspirationen er hentet

Læs mere

Kold farsbrød med groft brød

Kold farsbrød med groft brød Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærerens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lame kotelet Farsbrød med Skaldyrs wok Blomkålsgratin Orange stegt med

Læs mere

Rug banan pandekager. Til Lisbet & Isabella. Ca. 30 stk. 6 æg. 5 dl letmælk. 0,5 dl rapsolie. 2 modne bananer. 2 dl havregryn.

Rug banan pandekager. Til Lisbet & Isabella. Ca. 30 stk. 6 æg. 5 dl letmælk. 0,5 dl rapsolie. 2 modne bananer. 2 dl havregryn. Rug banan pandekager Til Lisbet & Isabella Ca. 30 stk. 6 æg 5 dl letmælk 0,5 dl rapsolie 2 modne bananer 2 dl havregryn 2 dl groft rugmel 4 dl hvedemel 2 spsk. vanilje sukker (kan anbefale den fra Biogan)

Læs mere

80,- Fødselsdagstilbud. Fedtfattigt nordisk farsbrød Pr. stk. kr. 45,- Ta 2 stk. for KUN. Friskhakket oksekød. Spicy vikingekøller.

80,- Fødselsdagstilbud. Fedtfattigt nordisk farsbrød Pr. stk. kr. 45,- Ta 2 stk. for KUN. Friskhakket oksekød. Spicy vikingekøller. Fødselsdagstilbud Kød, troværdighed og godt slagterhåndværk Spicy vikingekøller Se side 2 Oksesteg "Royal" Se side 4 Friskhakket oksekød Se side 7 Fedtfattigt nordisk farsbrød Pr. stk. kr. 45,- Ta 2 stk.

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192

5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 5. udgave. 3. oplag. 2011. Foto: Jes Buusmann. Produktion: Datagraf: Bestillingsnr.: 192 13 SUNDE VANER TIL AT FOREBYGGE HJERTEKARSYGDOM Tjek dine madvaner HAR DU 13 RIGTIGE? Der er størst gevinst, når

Læs mere

Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke?

Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke? 3 Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke? Hvad vil det sige, at maden skal variere? Går I til noget sport i jeres fritid?

Læs mere

En tak til: Marielund, Kolding

En tak til: Marielund, Kolding Ananas Dessert 35 g æble 35 g ananas i tern 30 g hindbær 10 g akacie honning 5 g smør revet citronskal 1½ g citronsaft 20 g piskefløde kanel 2 g sukker Skræl og skær æblet i små stykker. Varm akacie honningen

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Tænketank og glade wabi sabi dage

Tænketank og glade wabi sabi dage Tænketank og glade wabi sabi dage Noget der ligner 14 dage er gået siden min første bog kom på markedet. Jeg har på sidelinje fulgt med på folks reaktioner, og finder det super interessant hvordan bogen

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration OPSKRIFTSHÆFTE 10 sunde opskrifter til inspiration Fiskesuppe m. laks og rejer Ingredienser 1 løg 4 mellemstore gulerødder 1 fennikel 3 porrer 1spsk olivenolie 1½l grønsagsbouillon 1tsk gurkemeje salt

Læs mere

NYHED! To lækre ØKO-flippere møder fire fristende OPSKRIFTER...

NYHED! To lækre ØKO-flippere møder fire fristende OPSKRIFTER... NYHED! To lækre ØKO-flippere møder fire fristende OPSKRIFTER... God SMAG og sunde vaner det er Hattings ØKOLOGIK! Vi bakker op om den sunde livsstil og hylder god smag. Resultatet er to nye, lækre boller,

Læs mere

Buuz med lamme- og oksekød (dampede mongolske dumplinger)

Buuz med lamme- og oksekød (dampede mongolske dumplinger) GER 60:12 Burmaa og Selenge har taget initiativet til vores nye artikelserie med mongolske madopskrifter. Vi lægger ud med opskriften på buuz, som er mongolernes yndlingsret, både til hverdag og fest.

Læs mere

Laks med sesamlåg 12 personer. Ingredienser: 12 stk. laks

Laks med sesamlåg 12 personer. Ingredienser: 12 stk. laks Laks med sesamlåg 12 personer 12 stk. laks 4 spsk Frø/kerner 2 tsk sød Rød chilisauce 2 tsk Soja 2 tsk Frisk limesaft Olie så det hænger sammen 1. Læg laksesiden på bagepapir på en bageplade. 2. Hæld kerner

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. Friskhakket oksefars Ålerøget ribbensteg Skinke i strimler 2 stk. svinemørbrad 4 stk. Osso Buco. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. Friskhakket oksefars Ålerøget ribbensteg Skinke i strimler 2 stk. svinemørbrad 4 stk. Osso Buco. inderholder i denne uge Uge 6-7 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge Friskhakket oksefars Ålerøget ribbensteg Skinke i strimler 2 stk. svinemørbrad 4 stk. Osso Buco Øvrige indkøb: 8 løg 400 gram svampe

Læs mere