RE:MOVE 2018 Bevægelse og læring - i daginstitution og skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RE:MOVE 2018 Bevægelse og læring - i daginstitution og skole"

Transkript

1 Gør en forskel Bevægelse og læring - i daginstitution og skole Torsdag 6. december 2018

2 BEVÆGELSE OG LÆRING - I DAGINSTITUTION OG SKOLE RE:MOVE for alle os der elsker bevægelse Konferencen præsenterer ny forskning og veksler mellem teoretiske oplæg og praktiske workshops der eksemplificerer, hvorledes ny viden kan integreres i pædagogiske kontekster. afholder hvert år konferencen i slutningen af året på Campus Aarhus C. OM KONFERENCEN I en pædagogisk kontekst kan bevægelse være et mål i sig selv, men det kan også være et middel der tjener andre mål. Med denne konference ønsker vi at sætte fokus på bevægelse som middel til læring. Vi ønsker at præsentere en bred vifte af de læringsforståelser der kan knytte an til bevægelse for læring. Bevægelsesaktiviteter bliver i stigende grad sat i relation til læring, på måder vi ikke tidligere har set. I folkeskolen er motion og bevægelse i hele skoledagen blevet indført med henblik på at fremme elevernes læring og trivsel. På dagtilbudsområdet er der med den styrkede læreplan kommet et fornyet fokus på, hvorledes pædagogisk arbejde med krop, sanser og bevægelse kan bidrage til børns læring og udvikling. Dette giver anledning til, at man som professionsudøver retter opmærksomheden mod, hvilke former for bevægelse der kan give mening for hvem, hvornår og hvordan. Gennem en større afklaring om relationen mellem bevægelse og læring er det konferencens ambition at bidrage til at styrke læringen gennem bevægelse. Måske kan den også bidrage til en øget bevidsthed om, at i visse situationer er alle bedst tjent med at lade bevægelsen være et mål i sig selv. Programmet veksler mellem teoretiske oplæg og praktiske eksempler og aktiviteter. Oplæggene præsenterer ny forskning om bevægelse og læring, og i workshopperne bliver det eksemplificeret, hvordan man kan arbejde hermed i relation til motion og bevægelse i folkeskolen og i den styrkede læreplan i dagtilbud. MÅLGRUPPE RE:MOVE er en Idræts- og bevægelseskonference som henvender sig til pædagoger, lærere, instruktører og konsulenter i kommuner og idrætsorganisationer. Konferencen giver en række perspektiver på, inspiration til og stiller nye spørgsmål i forhold til at arbejde med bevægelse i børns liv. Bag den forøgede opmærksomhed på relationen mellem bevægelse og læring gemmer der sig imidlertid flere forskellige forståelser af sammenhænge bevægelse og læring.

3 Det får du: - Teoretiske oplæg med rødder i nyeste forskning - Workshops med praktiske eksempler - Færdigheder til at inddrage bevægelse i din praksis PROGRAM Ankomst og registrering m. Kaffe/Brød A-bygningen Velkomst A-bygningen - Auditoriet Kasper Lasthein Madsen: Enactiv og handlingsorienteret bevægelsesdidaktik i folkeskolen Bevægelsessnack Kristian Fahnøe Munksgaard: Pædagogen som bevægelsesskaber Pause Bodil Borg: Innovativ tilgang til udvikling af læringsaktiviteter med bevægelse. Idrætssal (A3.04) Frokost B-bygningen Maria Frydenrejn Vældgaard og Sebastian Morsing: Når en elastik kan skabe motiverende læring og trivsel i alle aldre. Idrætssal (A3.02) Bianca Balslev: Leg på streg. Idrætssal (A3.01) Henrik Taarsted Jørgensen: Lærerens oplevelse og forståelse af Motion & bevægelse i skolen. Teorilokale (A4.01) Forfriskning A-bygningen Grethe Sandholm og Lone Wiegaard: Fremme af daginstitutionens kroplige læringsmiljø jf. Den styrkede læreplan. Idrætssal (A3.01) Anette Møs: Rytme, bevægelse og sprog. Idrætssal (A3.03) Gitte Sander og Ditte Pedersen: At gå foran, i en multikulturel idrætsinstitution. Idrætssal (A3.03) Rikke Klokker Grønning: Implementering af bevægelse i skolers hverdagspraksis. Idrætssal (A3.01) Diskussionsforum, deltag i diskussionen om hvordan vi fremmer bevægelse og læring i daginstitutioner og skoler. Teorilokale (A4.01) Netværk og fælles afrunding A-bygningen

4 BEVÆGELSE OG LÆRING - I DAGINSTITUTION OG SKOLE BESKRIVELSE AF DE FORSKELLIGE OPLÆG OG WORKSHOPS Kl Enactiv og handlingsorienteret bevægelsesdidaktik i folkeskolen. Kasper Lasthein Madsen, VIA og Ph.d.-stipendiat ved Norges Idrettshøgskole Oplægget introducerer en enactiv og handlingsorienteret tilgang til læring, som lægger vægt på kroppens rolle i læringsprocessen, fordi den aktivt bidrager til at skabe mening i den verden eleven møder. Det er en forskydning væk fra en traditionel kognitiv tilgang og mod en mere fænomenologisk tilgang. Her er det den kropsligt handlende konfrontation, som bringer eleven i samspil med sagen, hvilket stimulerer elevens nysgerrighed og fremmer meningsdannelse via refleksion og forestillingsevne. Kl Pædagogen som bevægelsesskaber. Kristian Fahnøe Munksgaard, Cand. Scient. San. Publ. og adjunkt, University College Lillebælt og forskningsmedarbejder i FIIBL Hvad kan pædagogen gøre for, at fremme børns bevægelsesudfoldelse? Hvilke faktorer er relevante at arbejde med i denne forbindelse og hvordan skaber pædagogen i dagtilbud bevægelsesmuligheder for børn? Med baggrund i disse spørgsmål og i den didaktiske relations model, præsenterer og diskuterer oplægsholderen forskning på området. Deltagerne i oplægget vil få mulighed for, at forholde ny viden til egen praksis. Kl Bevægelse i fagene. Hvordan og hvorfor? Bodil Borg Høj, Lektor, VIA Efter- og videreuddannelse Hvis du gerne vil fremme læring gennem bevægelse, hvordan skal det så foregå i din klasse? Skal bevægelsen konkretisere et abstrakt begreb eller emne, skal den være koncentrationsfremmende, trivselsfremmende eller konsolidere den viden, som eleverne har opnået gennem undervisningen? Vi vil i denne workshop afprøve eksempler på bevægelse i fagene, og udvikler dem til jeres egne aktiviteter, som I kan gå hjem og bruge. Når en elastik kan skabe motiverende læring og trivsel i alle aldre. Maria Frydenrejn Vældgaard, Cand. Pæd. pæd. psych. og folkeskolelærer, Sølystskolen, Silkeborg og Sebastian Morsing, folkeskolelærer. Deltagere i imoow-projektet. I et skoledistrikt med en stor diversitet i vores børneflok vil vi præsentere, hvordan en hoppeelastik bliver genstand for en undervisning, der skaber trivsel og motiverende læring. Vi vil vise jer enkle elastikhop, som kan bruges i alle fag og alle aldre. Vi vil derefter sammen kigge nærmere på, hvilke didaktiske overvejelser, I selv kan skabe ud fra rekvisitten.

5 Leg på Streg. Bianca Balslev, Pædagog i Børnehuset Kærdammen og 25 års erfaring som pædagog Leg på streg i daginstitutionen skaber rum for leg, læring og udvikling gennem lege, som er udviklet til at styrke det enkelte barns bevægelsesniveau og læring. På workshoppen præsenteres konceptet af Bianca, som til dagligt bruger legene til at understøtte børnenes udvikling af sociale og personlige kompetencer. Det er nemt og lige til at gå til. Kl Lærernes oplevelse og forståelse af Motion & bevægelse i skolen. Henrik Taarsted Jørgensen, Lektor, ph.d.-studerende, VIA Læreruddannelsen i Aarhus En af de centrale intentioner med indførelsen af 45 minutters daglig motion og bevægelse er at fremme elevernes læring, men lovkravet fortolkes forskelligt og der anvendes forskellige strategier i håndteringen af M&B. I workshoppen gives forslag til, hvordan man på forskellig måde kan understøtte sammenhænge mellem bevægelse og læring, og det diskuteres, hvad man kan gøre på skolerne for at fremme meningen for alle. Fremme af daginstitutionens kropslige læringsmiljø. Grethe Sandholm Lektor, VIA Pædagoguddannelsen og Lone Wiegaard, Lektor, VIA Efter og videreuddannelse I den nye styrkede pædagogiske læreplan er læringsmiljøet sat i centrum for det pædagogiske mindset for børns hverdagsliv og læreprocesser. Vi vil med afsæt i hovedlinjerne for den nye styrkede læreplan, sætte fokus på det kropslige læringsmiljø. Hvor oplevelser med krop og bevægelse danner grundlaget for pædagogens arbejde med børns trivsel, dannelse, læring og udvikling i alle læreplanens temaer. Rytmikken et fantastisk redskab til at styrke motorik og sprog i dagtilbud. Annette Møs, musikog bevægelsespædagog, firmaet TipTapTudse, Djursland. Vi synger og viser med kroppen, hvad vi ser, gør og forestiller os. En vild dragemor og dens stille, generte unge. Sangen beskriver følelser, og vi udtrykker disse modsætninger med mimik og krop hele sanseapparatet er i swing. Vi leger med betoning og ordrytmer i sjove musiklege og snakker om, hvad aktiviteter styrker. I får lydfiler og enkle rytmiksessions.

6 BEVÆGELSE OG LÆRING - I DAGINSTITUTION OG SKOLE Kl At gå foran, i en multikulturel idrætsinstitution. Gitte Sander, Pædagog og Krop- og Bevægelsesvejleder og Ditte Pedersen, Pædagog, Sprogvejleder og Motorikvejleder, Idrætsbørnehuset v. Globus 1. Idrætsbørnehuset v. Globus1 ligger i Gellerup og er en del af Tovshøj Dagtilbud. Det betyder, at vi har en stor andel af børn, der har en anden baggrund end dansk. Vi vil i workshoppen, præsentere nogle af de aktiviteter vi bruger i dagligdagen, og fortælle hvordan vi aktivt bruger kroppen til at fremme læring med denne målgruppe. I vil være aktivt deltagende og få ideer og lege I straks kan gå hjem og bruge i praksis. Bevægelse og læring i praksis - Diskussionsforum Hvordan kan vi fremme bevægelse og læring i daginstitutioner og skoler? Hvilke erfaringer har vi og hvilke overvejelser skal vi som undervisere og pædagoger være særlig opmærksomme på for at bevægelsesaktiviteter kan bidrage til læring? I dette forum vil der blive rum for at diskutere, hvordan dagens input om bevægelse og læring kan implementeres eller bringes i spil i egen hverdagspraksis fra daginstitution til skole. Kollegialt samarbejde om bevægelse i fagene: "Hvordan gør vi hinanden bedre?" Rikke Klokker Grønning, Lærer og Bevægelseskonsulent, Odense Kommune. Rikke vil dele sine erfaringer med forskellige udfordringer og ikke mindst præsentere nogle muligheder i forbindelse med, at inddrage bevægelse i børnenes læreprocesser i skolens forskellige fag. Hvordan kan det give mening? Og hvordan kan disse læreformer implementeres gennem lokale processer på skolerne?

7 PRAKTISKE OPLYSNINGER Tid Torsdag 6. december 2018 kl Sted VIA, Campus Aarhus C, Ceresbyen 24, 8000 Aarhus C Pris 1.250,- kr. + moms Tilmelding Læs mere og tilmeld dig på Sidste frist for tilmelding er den 13. november 2018 KONTAKT Ved spørgsmål om konferencens indhold: Grethe Sandholm E.: gsa@via.dk T.: VIA Pædagoguddannelsen Ved spørgsmål om tilmelding: Susanne Kaae E.: konferencer@via.dk T.: VIA Efter- og videreuddannelse

8 BEVÆGELSE OG LÆRING - I DAGINSTITUTION OG SKOLE

RE:MOVE for alle os der elsker bevægelse 5. december 2019

RE:MOVE for alle os der elsker bevægelse 5. december 2019 RE:MOVE 2019 IDRÆTS- OG BEVÆGELSESGLÆDE I DAGINSTITUTION OG SKOLE RE:MOVE for alle os der elsker bevægelse 5. december 2019 Konferencen præsenterer ny forskning og veksler mellem teoretiske oplæg og praktiske

Læs mere

Netværks- WORKSHOP. 20. november Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg

Netværks- WORKSHOP. 20. november Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg Netværks- WORKSHOP 20. november 2018 Sinatur Hotel Storebælt Østerøvej 121, 5800 Nyborg MASTERCLASS#1 Sæt Skolen i Bevægelse (Dansk Skoleidræt) inviterer til netværksworkshop for bevægelsesvejledere og

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 Find vejen frem VIA Videreuddannelse & Kompetenceudvikling Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 6. maj kl. 09.00-15.15 2 3 Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 sprog og bevægelse hører sammen

Læs mere

Mere bevægelse i Dagtilbud

Mere bevægelse i Dagtilbud Mere bevægelse i Dagtilbud Frederikssund Kommune omdanner seks børnehuse til idrætsinstitutioner og uddanner alle dagtilbudsmedarbejdere i pædagogisk idræt. Frederikssund Kommune er den første kommune

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Læringskonsulenterne inviterer til to regionale konferencer om trivsel og antimobning - den 7. december i København og den 14. december i Vejle.

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN - ET ØGET FOKUS PÅ LÆRING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 23.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen udfordres folkeskolen

Læs mere

Udfold dit talent VIA Efter- og videreuddannelse. VIA University College. Konference om vilde lege

Udfold dit talent VIA Efter- og videreuddannelse. VIA University College. Konference om vilde lege Udfold dit talent VIA Efter- og videreuddannelse VIA University College Konference om vilde lege Idræt og bevægelses konference Konferencen: Idræt og bevægelseskonference om vilde og farlige lege Der bliver

Læs mere

Hvad skal der til for at 45 min bevægelse i skoledagen forankres?

Hvad skal der til for at 45 min bevægelse i skoledagen forankres? Gør tanke til handling VIA University College Hvad skal der til for at 45 min bevægelse i skoledagen forankres? Anders Halling Innovationslaboratoriet for Pædagogik og Bevægelse, VIA Hvad skal der til...

Læs mere

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner 2 IDRÆT, LEG OG BEVÆGELSE I KOMMUNENS DAGINSTITUTIONER 3 I Danmarks Idrætsforbund (DIF) og i DGI tror vi på, at lysten til et aktivt liv i høj grad

Læs mere

erfaringer med implementeringen i Grønland

erfaringer med implementeringen i Grønland Pædagogisk idræt i børneinstitutioner / erfaringer med implementeringen i Grønland Konferencen: Fremtidens idræt i Grønland, 17.-19. august 2016 Oplæg ved: Grethe Sandholm Lektor, Master i læreprocesser,

Læs mere

IDRÆT, LEG OG BEVÆGELSE Dagplejere/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner. Idrætscertificerede Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner

IDRÆT, LEG OG BEVÆGELSE Dagplejere/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner. Idrætscertificerede Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner IDRÆT, LEG OG BEVÆGELSE Dagplejere/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner Idrætscertificerede Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner 2 3 Idræt, Leg og Bevægelse Dagplejere/Vuggestuer/Børnehaver/Daginstitutioner

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

Digidagi Programmet

Digidagi Programmet Digidagi 2017 Programmet Velk om m en Vi er stolte af at kunne byde jer velkommen til den første af forhåbentligt mange årlige tilbagevendende konferencer med fokus på dagtilbud og digitale medier. En

Læs mere

Konference. 25. oktober It virker!

Konference. 25. oktober It virker! Konference 25. oktober 2018 It virker! It virker! Virker it? I Danmark har vi i de senere år investeret milliarder i it i folkeskolen. Nu rejser flere spørgsmålet, om de mange penge overhovedet har haft

Læs mere

DGI Nordsjælland og UCC. Diplom modul i bevægelse og dannelse. Efteruddannelse for pædagoger

DGI Nordsjælland og UCC. Diplom modul i bevægelse og dannelse. Efteruddannelse for pædagoger DGI Nordsjælland og UCC Diplom modul i bevægelse og dannelse Efteruddannelse for pædagoger 2 Bevægelse skaber liv og glæde Bevægelse og dannelse 3 Som noget helt nyt har DGI Nordsjælland indgået et samarbejde

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

IDRÆTSCERTIFICEREDE Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner

IDRÆTSCERTIFICEREDE Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner IDRÆTSCERTIFICEREDE Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/ Daginstitutioner 1 2 Målgrupper for Idrætscertificeret Børnehave Vuggestue Daginstitution Dagpleje 3 Idrætscertificerede Dagplejer/Vuggestuer/Børnehaver/

Læs mere

RUNDT OM DEN NETBASEREDE UDDANNELSE

RUNDT OM DEN NETBASEREDE UDDANNELSE NETVÆRKET FOR NETBASEREDE PROFESSIONS- UDDANNELSER I UCC, UC SYDDANMARK OG VIA UC Inviterer til konferencen RUNDT OM DEN NETBASEREDE UDDANNELSE 1. DECEMBER 2011 Some rights reserved by magical-world http://www.flickr.com/photos/magical-world/

Læs mere

Velkommen til FORÅRSKURSUS. på Varna Palæet maj og maj Ledelse af det gode læringsmiljø. I samarbejde med VIA og Line Skov Hansen

Velkommen til FORÅRSKURSUS. på Varna Palæet maj og maj Ledelse af det gode læringsmiljø. I samarbejde med VIA og Line Skov Hansen Velkommen til FORÅRSKURSUS på Varna Palæet 8-9. maj og 10-11. maj 2017 Ledelse af det gode læringsmiljø I samarbejde med VIA og Line Skov Hansen VELKOMMEN TIL FORÅRSKURSUS 2017 Vi glæder os til at se jer

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen

Læs mere

OLE ELIASEN, VIAUC LEDER AF INNOVATIONS LABORATORIET FOR PÆDAGOGIK OG BEVÆGELSE Partnerskabskonsulent Lektor

OLE ELIASEN, VIAUC LEDER AF INNOVATIONS LABORATORIET FOR PÆDAGOGIK OG BEVÆGELSE Partnerskabskonsulent Lektor OLE ELIASEN, VIAUC LEDER AF INNOVATIONS LABORATORIET FOR PÆDAGOGIK OG BEVÆGELSE Partnerskabskonsulent Lektor Kort om mig Læreruddannet 10 år i folkeskolen 22 år på Pædagoguddannelse Peter Sabroe, som underviser,

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse 1 Indholdsfortegnelse: Naturen som pædagogisk læringsrum 3 Rytmik, bevægelse og kroppens udtryksformer 5 Understøttende undervisning 7 Det

Læs mere

Velkommen til Faglige Kvalitetsoplysninger om dagtilbud - sådan bruges redskaberne. 14. Juni 2012

Velkommen til Faglige Kvalitetsoplysninger om dagtilbud - sådan bruges redskaberne. 14. Juni 2012 Velkommen til Faglige Kvalitetsoplysninger om dagtilbud - sådan bruges redskaberne 14. Juni 2012 PROGRAM 10.00 Velkomst og præsentation af dagen Ved KL. 10.10 Hvordan sætter vi fokus på det enkelte barns

Læs mere

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21.

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21. Vingstedkurset 2013 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik i praksis Fællesskabende didaktikker i læringsrummet Vejle Center Hotel 20. 21. november 2013 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

Krop & Kompetencer Information om kompetenceløftet

Krop & Kompetencer Information om kompetenceløftet Krop & Kompetencer Information om kompetenceløftet Krop & Kompetencer Krop & Kompetencer er et tilbud om kompetenceløft primært til lærere og pædagoger. Kompetenceløftet bidrager til at styrke børns læring,

Læs mere

SPROGKONFERENCE 2015

SPROGKONFERENCE 2015 SPROGKONFERENCE 2015 MULIGHEDER GENNEM SPROG TIVOLI HOTEL 16. JUNI 2015 PROGRAM 8:30 9:00 Morgenmad 9:00 9:15 Velkommen v/ konferencier Aydin Soei 9:15 9:25 Åbningstale v/ Børne- og Ungdomsborgmester Pia

Læs mere

Det politiske ansvar for børns læring Inspiration, refleksion og handling

Det politiske ansvar for børns læring Inspiration, refleksion og handling KONFERENCE Det politiske ansvar for børns læring Inspiration, refleksion og handling Torsdag 5. april 2018 kl. 9.00-15.30 Vingsted Hotel & Konferencecenter Få indsigt og se muligheder i det skolepolitiske

Læs mere

Pædagogiske kompetencer

Pædagogiske kompetencer Pædagogiske kompetencer Den samlede pædagogiske opdragelses-, udviklings-, lærings- og dannelsesopgave indebærer, at pædagogen selvstændigt og i samarbejde med andre skal understøtte og stimulere barnets/brugerens

Læs mere

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017 Skattekisten Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2017 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skattekiste Legeskibet tilbyder i forbindelse med årets sommertogt et

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Kirsten Rahbek Sørensen E-mail:

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER

AARHUS UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER 1 UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 LÆRINGSMILJØER I DAGINSTITUTIONER UNIVERSITET 26. SEPTEMBER 2012 Program 13.00 Velkomst ved professor mso Charlotte Ringsmose, IUP/DPU,

Læs mere

Børn som medskabere af egen læring i rammer, de voksne har ansvar for. Sisse Oreskov

Børn som medskabere af egen læring i rammer, de voksne har ansvar for. Sisse Oreskov Børn som medskabere af egen læring i rammer, de voksne har ansvar for Kort præsentation Nikolaj Warming Pædagog Dagtilbud, SFO, børnehaveklasseleder og lærer Pædagogisk konsulent i Ministeriet Lektor UCSJ,

Læs mere

TÆT PÅ DIGITALE UNGE

TÆT PÅ DIGITALE UNGE TÆT PÅ DIGITALE UNGE CENTER FOR DIGITAL PÆDAGOGIK / GENERATOR KONFERENCE MØDECENTER ODENSE 29.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK TÆT PÅ DIGITALE UNGE Facebook, Instagram og Youtube

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen 9.00-9.20 9.20-9.30 9.30-9.45 Registrering og morgenkaffe Velkomst V/ Helle Gammelgaard Den flippede grundskole V/ Anders Schunk Hvilke muligheder og fordele er der ved at bruge Flipped Classroom i grundskolen?

Læs mere

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud 1 OPLÆG OM DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Baggrund for den styrkede pædagogiske læreplan Indhold

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gør tanke til handling VIA University College Den pædagogiske læreplan BUPL Storkøbenhavn Den 24.05..2018 1 Tidlige indsatser er vigtige 06-06-2018 2 Fokus Fra aktiviteter til evaluering af og læringsmiljøet

Læs mere

SOCIALPSYKIATRIENS PÆDAGOGISKE DIPLOMUDDANNELSE I PSYKOLOGI

SOCIALPSYKIATRIENS PÆDAGOGISKE DIPLOMUDDANNELSE I PSYKOLOGI SOCIALPSYKIATRIENS PÆDAGOGISKE DIPLOMUDDANNELSE I PSYKOLOGI ET SAMARBEJDE MELLEM UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND OG KOMMUNER PÅ SJÆLLAND OG LOLLAND FALSTER Den lige vej til uddannelse WWW.UCSJ.DK Socialpsykiatriens

Læs mere

LÆRING, LEG & BEVÆGELSE

LÆRING, LEG & BEVÆGELSE LÆRING, LEG & BEVÆGELSE Præsentation af oplægsholdere Dagtilbudsleder Karin Andreasen, som vil præsentere de overordnet visioner og tanker bag projektet. Pædagogisk leder Nete Rosenkilde, som vil præsentere

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

Motorik og arenaer i et bredt perspektiv

Motorik og arenaer i et bredt perspektiv Gør tanke til handling VIA University College Motorik og arenaer i et bredt perspektiv Mandag d. 4. juni 2018 Grethe Sandholm, Lektor. Master i lærerprocesser. Via University College Mail: gsa@via.dk GSA

Læs mere

Inklusionsarbejdet i et bevægelsesperspektiv. Vedr. delprojekt under forskningssatsningen Tværprofessionelt samarbejde om inklusion og lige muligheder

Inklusionsarbejdet i et bevægelsesperspektiv. Vedr. delprojekt under forskningssatsningen Tværprofessionelt samarbejde om inklusion og lige muligheder NOTAT Inklusionsarbejdet i et bevægelsesperspektiv Vedr. delprojekt under forskningssatsningen Tværprofessionelt samarbejde om inklusion og lige muligheder Af Mathilde Sederberg Indholdsfortegnelse 1 Baggrund...

Læs mere

Leg og læring i skolen to professioner en kerneopgave muligheder og udfordringer

Leg og læring i skolen to professioner en kerneopgave muligheder og udfordringer Leg og læring i skolen to professioner en kerneopgave muligheder og udfordringer Trine Ankerstjerne professionskonsulent og lektor - UCC Trine Ankerstjerne - UCC - Leg i skolen - IPA - januar 2015 1 Workshoppens

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Science og matematisk opmærksomhed i pædagogisk praksis. Adjunkt, ph.d. Linda Ahrenkiel, UCL Ph.d.-studerende Stine Mariegaard, SDU

Science og matematisk opmærksomhed i pædagogisk praksis. Adjunkt, ph.d. Linda Ahrenkiel, UCL Ph.d.-studerende Stine Mariegaard, SDU Science og matematisk opmærksomhed i pædagogisk praksis Adjunkt, ph.d. Linda Ahrenkiel, UCL Ph.d.-studerende Stine Mariegaard, SDU Kort om Linda Uddannet cand.scient i kemi Ph.d.-grad inden for naturfagsdidaktik

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gør tanke til handling VIA University College Den pædagogiske læreplan Ledelseskonference BUPL Nordsjælland Den 11-12.01.2018 1 Tidlige indsatser er vigtige 09-01-2018 2 Fokus Fra aktiviteter til evaluering

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Himmelblå 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehuset Himmelblå Dato for tilsynet: 8. marts 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Dagtilbudsleder

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Sct. Georgsgården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Sct. Georgsgården TILSYN 2018 Tilsynsnotat Børnehaven Sct. Georgsgården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Sct.Georgs Gården Dato for tilsynet: 9 januar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

DGI Midtjylland Svømning. Aqua Baby Workshop. Lørdag, den 6. januar 2018 kl i Skals Idræts- og svømmehal.

DGI Midtjylland Svømning. Aqua Baby Workshop. Lørdag, den 6. januar 2018 kl i Skals Idræts- og svømmehal. DGI Midtjylland Svømning Aqua Baby Workshop Lørdag, den 6. januar 2018 kl. 9.00-14.00 i Skals Idræts- og svømmehal. www.dgi.dk/svoemning 2 Aqua Baby Workshop Start året med at få ny viden og inspiration

Læs mere

IT- og mediestrategi på skoleområdet

IT- og mediestrategi på skoleområdet Dragør kommune IT- og mediestrategi på skoleområdet 2016 2020 Udarbejdet af skoleforvaltningen i samarbejde med IT-afdelingen og skolerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 1.2 Sammenhæng...2 2. Brugerportalsinitiativet...3

Læs mere

Børns Perspektiver på Trivsel

Børns Perspektiver på Trivsel Børns Perspektiver på Trivsel Torsdag den 26. oktober 2017 Johanne Vinter Kirkeby, adjunkt UCC - joki@ucc.dk Elisabeth Astrid Folker, Adjunkt UCC efo@ucc.dk Trivsel på Tværs Kort fortalt HVAD Projektet

Læs mere

Konference for Idrætsdaginstitutioner for 0-6-årige. Lørdag den 17. marts 2012 kl. 09.30-16.30 Idrættens Hus i Brøndby

Konference for Idrætsdaginstitutioner for 0-6-årige. Lørdag den 17. marts 2012 kl. 09.30-16.30 Idrættens Hus i Brøndby Konference for Idrætsdaginstitutioner for 0-6-årige Lørdag den 17. marts 2012 kl. 09.30-16.30 Idrættens Hus i Brøndby PRAKTISKE OPLYSNINGER Igen i år har Danmarks Idræts-Forbund og VIA UC, Pædagoguddannelsen

Læs mere

VI STYRKER IMPLEMENTERINGEN AF DE NYE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER GENNEM FORMIDLING AF FORSKNING I REFLEKSIONSRUM

VI STYRKER IMPLEMENTERINGEN AF DE NYE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER GENNEM FORMIDLING AF FORSKNING I REFLEKSIONSRUM VI STYRKER IMPLEMENTERINGEN AF DE NYE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER GENNEM FORMIDLING AF FORSKNING I REFLEKSIONSRUM Dragør Kommune 40 TEMA: DE NYE LÆREPLANER. INTRODUKTION SAMT DE FØRSTE EKSEMPLER OG ERFARINGER.

Læs mere

ET SKRIDT AD GANGEN Erfaringer fra arbejdet med digitale redskaber i kommunale dagtilbud

ET SKRIDT AD GANGEN Erfaringer fra arbejdet med digitale redskaber i kommunale dagtilbud Et skridt ad gangen 1 ET SKRIDT AD GANGEN Erfaringer fra arbejdet med digitale redskaber i kommunale dagtilbud Hver dag arbejder de danske kommuner for at udvikle dagtilbud af høj kvalitet. Det er her

Læs mere

DGI Midtjylland. Aqua Baby workshop. Lørdag d. 24. oktober 2015 i Ikast.

DGI Midtjylland. Aqua Baby workshop. Lørdag d. 24. oktober 2015 i Ikast. DGI Midtjylland Aqua Baby workshop Lørdag d. 24. oktober 2015 i Ikast www.dgi.dk 2 Program Modul / tid Lille bassin Max. 15 Store bassin Max. 25 Teorilokale i gymnastiksal Max. 50 Kl. 8.50 Velkommen Teori

Læs mere

Styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud

Styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud Styrkede pædagogiske læreplaner i dagtilbud Hvad er det nye grundlæggende læringssyn og de væsentligste fokuspunkter fra et uddannelsesmæssigt og pædagogisk perspektiv? Christian Aabro, Lektor, KP Pia

Læs mere

Børnehuset Mariendal AFTALE NOVEMBER 2014

Børnehuset Mariendal AFTALE NOVEMBER 2014 Børnehuset Mariendal AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Prejekt-proces områdevis: På baggrund af de identificerede udviklingsønsker udarbejdes skitse til konkret pædagogisk udviklingsprojekt

Prejekt-proces områdevis: På baggrund af de identificerede udviklingsønsker udarbejdes skitse til konkret pædagogisk udviklingsprojekt Velkommen til! Tjek-ind for agenter og ledere: Hvad er jeg særligt optaget af fra uddannelsen? Hvad er jeg særligt optaget af fra min portfoliolæsning? Prejekt-proces områdevis: På baggrund af de identificerede

Læs mere

KOMPETENCER. Information om kompetenceløftet

KOMPETENCER. Information om kompetenceløftet KROP & KOMPETENCER Information om kompetenceløftet KROP & KOMPETENCER 2 Krop & Kompetencer... s. 3 Langtidsholdbar viden, implementering og forankring... s. 3 soversigt... s. 4 Præsentation af de enkelte

Læs mere

Digital handleplan for område Tønder

Digital handleplan for område Tønder Digital handleplan for område Tønder Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er

Læs mere

KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS. Dialogiske processer med elev, barn, forælder, borger i centrum med inspiration fra.»åben Dialog«

KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS. Dialogiske processer med elev, barn, forælder, borger i centrum med inspiration fra.»åben Dialog« KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS Dialogiske processer med elev, barn, forælder, borger i centrum med inspiration fra»åben Dialog« KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS Dialogiske processer med

Læs mere

Inklusion og læreplaner. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk

Inklusion og læreplaner. Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk Inklusion og læreplaner Cand. Psych. Suzanne Krogh sk@life-lab.dk Hvilke krav stiller inklusion til læringsmiljøet? Hvordan kan læreplansarbejdet fremme inklusion? Workshoppen sigter på at sætte fokus

Læs mere

NYHEDSBREV. En skole man ikke vil hjem fra. 2,0 - Det er vigtigt at holde fast

NYHEDSBREV. En skole man ikke vil hjem fra. 2,0 - Det er vigtigt at holde fast NYHEDSBREV En skole man ikke vil hjem fra I dette nummer: Grundlag for pædagogfaglighed i skole og fritid Playful Learning Landsmøde i Globen Program for Landsmødet 2 3 4 6 2,0 - Det er vigtigt at holde

Læs mere

Introduktion til Rytmeleg i vuggestuer/ dagpleje

Introduktion til Rytmeleg i vuggestuer/ dagpleje Introduktion til Rytmeleg i vuggestuer/ dagpleje Dette materiale introducerer til rytmikforløbet, som er vuggestuernes og dagplejernes kulturforløb i Børnekulturpakkerne. Rytmikforløbet vil gennem sange,

Læs mere

Årsmøde EFS Børn og unge 2017

Årsmøde EFS Børn og unge 2017 Årsmøde EFS Børn og unge 2017 v. Næstformand Lotte Lagoni 4.Maj 2017 Hvad skal vi dele perspektiver om de næste 2 timer.. Den samfundsmæssig boldbane - Hvilken boldbane og hvilke spilleregler er der på

Læs mere

HVA MED ET SKUB I GANG ARRANGEMENT? Et tilbud om en håndsrækning til udvikling af Bevægelse i leg og læring

HVA MED ET SKUB I GANG ARRANGEMENT? Et tilbud om en håndsrækning til udvikling af Bevægelse i leg og læring HVA MED ET SKUB I GANG ARRANGEMENT? Et tilbud om en håndsrækning til udvikling af Bevægelse i leg og læring Et tilbud om en håndsrækning til udvikling af de 45 minutters bevægelse i løbet af skoledagen.

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL - Legende aktiviteter i en fagdidaktisk undervisning Materialet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, Forebyggelse & Oplysning, Fysisk Aktivitet & kost i samarbejde med

Læs mere

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 1 Velkommen til skolebestyrelseskonference Få inspiration til arbejdet i skolebestyrelsen

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Oplæg Kvalitet i dagtilbud hvad siger forskningen? Mastergruppen og den styrkede pædagogiske læreplan Fokus på

Læs mere

Partnerskab 2. Politisk seminar okt COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf

Partnerskab 2. Politisk seminar okt COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab 2 Politisk seminar 30.-31. okt. 2007 COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf. 8959 5959 Formål med seminaret Partnerskab om Folkeskolen er nu ved at

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehuset Galaksen 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Galaksen Dato for tilsynet: 09.01.-2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Leder samt 2 pædagoger

Læs mere

Beskrivelse af god undervisning i den teoretiske del af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser på Fyn ved University College Lillebælt.

Beskrivelse af god undervisning i den teoretiske del af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser på Fyn ved University College Lillebælt. Beskrivelse af god undervisning i den teoretiske del af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser på Fyn ved University College Lillebælt. Dette dokument beskriver hvad der forstås ved god undervisning

Læs mere

EN SKOLE I FORANDRING

EN SKOLE I FORANDRING EN SKOLE I FORANDRING INKLUSION, FORANDRINGSLEDELSE OG VISIONER FOR GRUNDSKOLENS FREMTID KONFERENCE 10.03.2014 ODENSE CONGRESS CENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK EN SKOLE

Læs mere

Invitation til Fagdage om matematik i førskole og skolestart i oktober og november

Invitation til Fagdage om matematik i førskole og skolestart i oktober og november Til alle skoler Invitation til Fagdage om matematik i førskole og skolestart i oktober og november Mål sættes fokus på Matematik i førskole og skolestart I løbet af efteråret afholder, Danmarks Matematiklærerforenings

Læs mere

Virksomhedsplan 2014

Virksomhedsplan 2014 Virksomhedsplan 2014 Vi har valgt at fortsætte arbejdet med egne og fælles indsatsområder i 2014, med opdaterede mål og handleplaner. Egne indsatsområder: 1. Udemiljø 2. Udvikling af læreplaner - Natur

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

0-6 ÅRIGE BØRNS INSTITUTIONS- OG HVERDAGSLIV. KONFERENCE WORKSHOP: FORSKNINGSVIDEN OMSAT I NYE PRAKSISSER I DAGTILBUD MED SOCIALE NORMERINGER

0-6 ÅRIGE BØRNS INSTITUTIONS- OG HVERDAGSLIV. KONFERENCE WORKSHOP: FORSKNINGSVIDEN OMSAT I NYE PRAKSISSER I DAGTILBUD MED SOCIALE NORMERINGER AU 0-6 ÅRIGE BØRNS INSTITUTIONS- OG HVERDAGSLIV. KONFERENCE WORKSHOP: FORSKNINGSVIDEN OMSAT I NYE PRAKSISSER I DAGTILBUD MED SOCIALE NORMERINGER DPU BENTE JENSEN, 7. JUNI 2016 INDHOLD BAGGRUND: Det er

Læs mere

Dagplejen Aftalemål November 2016

Dagplejen Aftalemål November 2016 Dagplejen Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

3 DAGES KURSUS FOR FAGLIGE FYRTA RNE I

3 DAGES KURSUS FOR FAGLIGE FYRTA RNE I 3 DAGES KURSUS FOR FAGLIGE FYRTA RNE I DAGINSTITUTIONER Pædagoguddannede medarbejdere fra daginstitutioner, der har eller er tiltænkt en særlig funktion, i forhold til at fremme faglig refleksion og udvikling

Læs mere

Bevægelse i naturfagene

Bevægelse i naturfagene Bevægelse i naturfagene ved Majbrit Keinicke workshop på kickoff dag - projekt Naturlig-Vis Bevægelse... Naturlig-Vis Find en person du ikke kender, som underviser i samme yndlingsnaturfag som dig og dan

Læs mere

Fra Kong Gulerod. Til Sundhedsambassadører Lyngby Taarbæk Kommune. Konference 30. november 2011

Fra Kong Gulerod. Til Sundhedsambassadører Lyngby Taarbæk Kommune. Konference 30. november 2011 Fra Kong Gulerod Til Sundhedsambassadører Lyngby Taarbæk Kommune Konference 30. november 2011 Baggrund I 2007 blev der i Lyngby-Taarbæk Kommune nedsat en tværfaglig arbejdsgruppe til fremme af børns sundhed

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

LTU MODELLEN. Læring, trivsel og udvikling. Daginstitution Version 4.0. August Forberedelse

LTU MODELLEN. Læring, trivsel og udvikling. Daginstitution Version 4.0. August Forberedelse LTU MODELLEN Læring, trivsel og udvikling Daginstitution Version 4.0 August 2013 Forberedelse Fase 8 Vi følger op på tiltag - hvordan går det med barnet? Fase 1 Hvilken observeret adfærd er vi bekymrede

Læs mere

Billund Builds Energy. Kompetenceklippekort til fagprofessionelle

Billund Builds Energy. Kompetenceklippekort til fagprofessionelle Billund Builds Energy Kompetenceklippekort til fagprofessionelle Billund Builds Energy og kompetenceløftet Billund Builds Energy er et projektbaseret undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i, at børn

Læs mere

3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO-

3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO- 3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO- GISKE LEDELSE FAGLIGE LEDERE Den styrkede pædagogiske læreplan Kompetenceløft på dagtilbudsområdet Version 2018.04.08 Formålene med kompetenceudviklingen er samlet

Læs mere

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18

Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Referat/konklusioner fra pædagogisk tilsynsmøde 2017/18 Dagtilbuddets navn: Dagtilbud Nordvest, børnehuset Mælkevejen Dato for afholdt tilsyn:13/4 2018 Dato for iagttagelsesbesøg: Samme dag ml. 8.15-9.15

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere