MEDICINSK EMBEDSEKSAMEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MEDICINSK EMBEDSEKSAMEN"

Transkript

1 MEDICINSK EMBEDSEKSAMEN MEDICINSK GENETIK Mandag den. juni 00 kl Indhold: Opgaverne - Side - 7 Vægtningsliste Side 8 Vejledning: Besvarelserne af opgaverne skrives med kuglepen på de udleverede papirsæt og betegnes med samme nummer som på opgavearket. Man anmodes om at kontrollere, at begge kopier bliver let læselige. Opgavernes ordlyd skal ikke indføres. Besvarelserne forsynes ikke med navn, men kun med lodtrækningsnummer, fortløbende sidetal og det antal papirsæt, der er afleveret. Hver studerende skal efter nærmere instruktion, der gives før eksamen, adskille de tre blade i hvert formsæt og lægge dem i hver sin bunke (en hvid, en lyserød og en blå til eget brug). Hver bunke sammenhæftes med klips inden afleveringen. Løse ark med fx kladdeoptegnelser er uvedkommende for bedømmelsen af opgavesættet. Følgende hjælpemidler BØR medbringes: Regnemaskine. I øvrigt kan ingen andre hjælpemidler medbringes. Før eksamen begynder udleveres: Genetisk kode.

2 Mandag. juni 00 Medicinsk Genetik Side. En triploid zygote kan opstå på grund af non-disjunction af et helt kromosomsæt i første eller anden meiotiske deling hos moderen eller faderen. Ved genetisk analyse af et spontant aborteret foster med karyotypen 69,XXX fandt man følgende allelkombinationer i VNTR-loci på forskellige kromosomer hos det aborterede foster og forældrene. VNTR-loci Kromosom Kromosom 8 Kromosom Abort Kun allel Allellerne, 8 og 9 Allellerne 6 og 8 Fader Allellerne og 7 Allellerne 9 og 8 Kun allel 8 Moder Kun allel Allellerne og 9 Allellerne 6 og 8 A. Hvad er et VNTR-locus? B. Angiv med ja og nej i et skema som nedenstående om allelkombinationerne i det aborterede foster er i overensstemmelse med den pågældende non-disjunction. Non-disjunction Kromosom Kromosom 8 Kromosom Paternel første deling Paternel anden deling Maternel første deling Maternel anden deling C. I hvilken af de fire delinger må den triploidi-skabende non-disjunction være sket? Non-disjunction kan også ske i somatiske celledelinger. D. Nævn en situation, hvor en specifik somatisk non-disjunction, der sker hos et voksent menneske, kan føre til alvorlig sygdom. Opgave. fortsættes næste side.

3 Mandag. juni 00 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. Genetisk ubalance kan også opstå på grund af nedarvning af reciprokke translokationer. E. Hvad er en reciprok translokation? Ubalancerede gameter med korrekt antal kromosomer (centromerer) dannes af en person der er bærer af en balanceret reciprok translokation mellem kromosomerne og. F. Beskriv de forskellige partielle monosomier respektive trisomier som de giver anledning til i zygoten. (En tegning siger ofte mere end tusind ord).

4 Mandag. juni 00 Medicinsk Genetik Side. Rhesus blodtypesystemet refererer til tilstedeværelsen af Rhesus faktoren, også kendt som Rhesus D-antigen (D-protein), på de røde blodlegemers overflade. D-proteinet er en del af et proteinkompleks, der sidder i cellemembranen - muligvis en ionpumpe. D-proteinet kodes af et gen, hvis locus er på kromosom. Fravær af D-proteinet har vist sig at skyldes, at genet er ødelagt. Det ødelagte allel kaldes d, og det tilsvarende intakte allel kaldes D. Tilstedeværelse af D-proteinet kaldes Rhesus positiv (Rh+) og fravær kaldes Rhesus negativ (Rh-). Tilstedeværelse af D-proteinet bestemmes i dag med specifikke antistoffer. A. Hvilken arvegang mener du, at blodtypen Rh+ følger? Begrund svaret. B. Hyppigheden af Rhesus positive personer er 8 % i de fleste europæiske befolkninger. Beregn hyppigheden af D-allellen. Har du gjort nogle antagelser? C. I asiatiske befolkninger er frekvensen af d-allellen %. Beregn hyppigheden af personer med Rh- fænotypen blandt asiater. Har du gjort nogle antagelser? D. Beregn sandsynligheden for at blodtypen for det første barn af to europæiske Rhesus positive forældre er Rh-. Under fødslen, når placenta løsnes, kommer mange af barnets røde blodlegemer over i moderens blodbane. Rh- kvinder udvikler antistoffer mod D-proteinet, hvis barnet er Rh+. Under en efterfølgende graviditet vil disse antistoffer kunne gå gennem placenta og over i fosterets blodbane. Er fosteret Rh+, ødelægges de røde blodlegemer. Denne alvorlige tilstand (erythroblastosis foetalis) kan forhindres ved at indgive anti-d antistoffer til en fødende Rh- kvinde, hver gang kvinden føder et Rh+ barn. E. Hvad er risikoen for, at en Rh- kvinde, der får to børn med den samme europæiske mand, ville få problemer ved anden fødsel, hvis hun ikke blev behandlet?

5 Mandag. juni 00 Medicinsk Genetik Side. Line henvises til klinisk genetisk afdeling med henblik på rådgivning, da Line er bekymret for, at der er en arvelig cancersygdom i hendes familie. På baggrund af en høj forekomst af tidligt debuterende brystcancer i Lines familie (Figur ) vurderer lægen, at der bør undersøges for mutationer i BRCA og BRCA generne. Da generne er meget store, laves en koblingsanalyse for om muligt at kunne pege på et af generne før eventuel DNA sekventering kommer på tale. A. Kan lægen bruge DNA fra blodprøver til denne undersøgelse? Begrund kort dit svar. Lægen har allerede DNA fra flere personer i familien og påbegynder en koblingsanalyse før DNA er isoleret fra Line. Der benyttes polymorfe mikrosatellitmarkører for hvert gen ( intrageniske og på hver side af de to gener). B. Hvorfor er det hensigtsmæssigt at benytte flere mikrosatellitmarkører for hvert gen? Begrund kort. Figur. Haplotyper for de undersøgte familiemedlemmer. Resultatet af markørundersøgelsen for BRCAer vist i A. og for BRCA i B. Tallene i kursiv angiver alder for diagnose af brystcancer ved den enkelte patient. Line og hendes mand Jesper er III- og III-. Figur A BRCA Mikrosatellitmarkører: I Markør BRCA-A BRCA-B BRCA-C Markør II III IV Opgave. fortsættes næste side

6 Mandag. juni 00 Medicinsk Genetik Side 6 Opgave fortsat. Figur B BRCA- Mikrosatellitmarkører: I 7 Markør BRCA-A BRCA-B BRCA-C Markør II III IV C. På baggrund af markøranalyserne (koblingsanalyserne), hvilke(t) gen(er) kan udelukkes som årsag til brystcancertilfældene i Lines familie? Begrund dit svar. Den aldersafhængige penetrans for 0-årige kvindelige bærere af en BRCA eller BRCA sygdomsallel er 8%. D. Hvad er sandsynligheden for, at Line, som er 0 år, er bærer af risikoallellen? Livstidsrisikoen for at udvikle brystcancer for en kvindelig bærer af en BRCA eller BRCA risikoallel er 86%. For mandlige bærere af en BRCA risikoallel er den %, og for mandlige BRCA bærere er den 8%. E. Hvad er risikoen for, at Line og Jespers ventede barn (IV-) senere i livet udvikler brystcancer? Opgave. fortsættes næste side

7 Mandag. juni 00 Medicinsk Genetik Side 7 Opgave fortsat. Jespers mormor fik diagnosticeret brystcancer som 7-årig, og Jespers farbrors kone har også haft brystcancer. F. Hvordan påvirker dette det ventede barns (IV-) risiko for at udvikle brystcancer?

8 Mandag. juni 00 Medicinsk Genetik Side 8 VÆGTNINGSLISTE:.A..B. 6.C..D. 6.E..F. 7.A. 6.B. 7.C. 6.D. 7.E. 6.A..B..C. 7.D..E. 7.F.

9 MEDICINSK EMBEDSEKSAMEN MEDICINSK GENETIK Mandag den. januar 00 kl Indhold: Opgaverne - Side - Vægtningsliste Side 6 Vejledning: Besvarelserne af opgaverne skrives med kuglepen på de udleverede papirsæt og betegnes med samme nummer som på opgavearket. Man anmodes om at kontrollere, at begge kopier bliver let læselige. Opgavernes ordlyd skal ikke indføres. Besvarelserne forsynes ikke med navn, men kun med lodtrækningsnummer, fortløbende sidetal og det antal papirsæt, der er afleveret. Hver studerende skal efter nærmere instruktion, der gives før eksamen, adskille de tre blade i hvert formsæt og lægge dem i hver sin bunke (en hvid, en lyserød og en blå til eget brug). Hver bunke sammenhæftes med klips inden afleveringen. LØSE ARK MED FX KLADDEOPTEGNELSER ER UVEDKOMMENDE FOR BEDØMMELSEN AF OPGAVESÆTTET. Følgende hjælpemidler BØR medbringes: Regnemaskine. I øvrigt kan ingen andre hjælpemidler medbringes. Før eksamen begynder udleveres: Genetisk kode.

10 Fredag. januar 00 Medicinsk Genetik Side. Peutz-Jeghers syndrom (PJS) er en meget sjælden arvelig sygdom, der er karakteriseret ved melaninpletter i mundslimhinden, i huden omkring øjnene, og polypper i mave-tarmkanalen. Patienter med sygdommen har forøget risiko for at udvikle kræft. I fire familier, hvori PJS forekom blev det undersøgt, om sygdommen nedarves autosomalt dominant eller X-bundet dominant. Stamtræerne illustrerer de fire familier. For tre personer i familie D (I-, I- og II-) er desuden oplyst genotyperne i et markørlocus, som man ved er tæt koblet til sygdomslocus i denne familie. I,, II, A B C D A. Angiv for hver af de fire familier (A-D) den mest sandsynlige arvegang. Begrund svaret for hver enkelt familie for sig. For familien D angives ligeledes haplotyperne vedrørende sygdoms- og markør-loci for I-, I- og II-. B. Tegn den genomiske organisation af Peutz-Jeghers (PJ) -genet, idet det antages, at genet består af fire exons. I besvarelsen skal du redegøre for: a. promoter b. UTR regioner c. introns og exons d. translations start og stop DNA blev isoleret fra en tarmpolyp (T) og fra normalt væv (N) hos person II- i familien D. Et gen, der er mistænkt for at være muteret ved PJS blev undersøgt med samme markører som nævnt ovenfor. Opgave. fortsættes næste side

11 Fredag. januar 00 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. C. Diskutér DNA-analysens resultater og redegør for den mulige sammenhæng mellem den forhøjede cancerrisiko og PJ-genet. Virker PJ-genet som tumor-supressor gen eller proto-oncogen? Antag, at PJS altid nedarves uden locus heterogenitet og med fuld penetrans. D. Hvis man sætter hyppigheden af sygdomsallellen til 0.00, hvad er da sygdomshyppigheden af PJD i befolkningen? E. Beskriv kort en probe-baseret, cytogenetisk metode til bestemmelse af kromosomal lokalisation af PJ-sygdomslocus. F. Under hensyntagen til dit svar i spørgsmål A og til markøranalysen, angiv med skitsetegninger resultatet af en cytogenetisk analyse af lymfocytter fra person II- i familien D? G. Nedarvede sygdomme kan skyldes mutation i mitokondrie-dna.. Hvad er karakteristisk ved en sådan arvegang?. Hvordan vil du forklare variable ekspressivitet ved mitokondriesygdom?

12 Fredag. januar 00 Medicinsk Genetik Side. Blødersygdommen hæmofili A nedarves X-bunden recessivt. Et fænotypisk rask forældrepar venter deres første barn og ønsker genetisk rådgivning, fordi den gravide kvindes bror og morbror lider af hæmofili A. A. Hvor stor er risikoen for at barnet får sygdommen? Risikovurderingen for Down syndrom medfører, at kvinden tilbydes prænatal diagnostik med karyotypebestemmelse ved hjælp af båndfarvning af metafasekromosomer. B. Hvilken type kromosomabnormitet vil du i givet fald først og fremmest se efter? C. Vil karyotypebestemmelsen hjælpe dig i vurderingen af risikoen for hæmofili A? Forældrene ønsker ikke at tage imod tilbuddet om prænatal diagnostik. Barnet fødes og har en karakteristisk fænotype, som er forenelig med Turner s syndrom. D. Forklar kort, om denne diagnose kan stilles ved hjælp af den tilbudte prænatale diagnostik. En nærmere undersøgelse af barnet viser, at det også lider af hæmofili A. E. Hvordan forklarer du, at barnet både har Turner s syndrom og hæmofili A? Lad os forestille os, at forældrene i stedet havde fået et barn med karyotypen XXY. F. Hvad er sandsynligheden for, at barnet får hæmofili A, hvis non-disjunction var sket i. første meiotiske deling hos barnets far?. anden meiotiske deling hos barnets mor?

13 Fredag. januar 00 Medicinsk Genetik Side. Jens Petersen har sygdommen Duchennes muskeldystrofi, der nedarves X-bundet recessivt. Jens Petersens mor har to yngre søstre. Den yngste af disse har en søn med sygdommen og en rask datter. Selv har Jens Petersen en ældre og en yngre søster, som begge er gift, og den ældste har en rask søn. A. Tegn stamtræet. B. Angiv hvilke kvinder i stamtræet, der er sikre bærere af sygdomsgenet. Begrund dit svar. C. Jens Petersens yngre søster er gravid. Hvad er risikoen for, at hun får et barn med Duchennes muskeldystrofi? D. Jens Petersens ældre søster bliver gravid igen. Hvad er hendes risiko for at få et barn med Duchennes muskeldystrofi? Jens Petersens ældre søster ønsker prænatal diagnostik for ikke at få børn med Duchennes Muskeldystrofi. Sygdomsgenet er et stort gen, hvorfor det nogle gange er praktisk at foretage prænatal undersøgelse vha. koblede markører. Denne type undersøgelse blev udført på relevante familiemedlemmer. Til undersøgelsen benyttes en intragenetisk polymorfi med fragmentlængderne 7 kb og 9 kb. Resultatet af analysen ses herunder:. Jens Petersens mor. Jens Petersen. Jens Petersens ældre søster. Den ældre søsters første søn 9 kb 7 kb E. Hvad er sandsynligheden for, at det ventede barn får Duchennes muskeldystrofi? Begrund dit svar.

14 Fredag. januar 00 Medicinsk Genetik Side 6 VÆGTNINGSLISTE:.A. 6.B. 6.C. 6.D..E. 6.F..G...G..A..B..C. 6.D. 6.E. 6.F...F...A..B..C..D..E. 6

15 MEDICINSK EMBEDSEKSAMEN MEDICINSK GENETIK Fredag den 6. juni 009 kl Indhold: Opgaverne - Side - 7 Vægtningsliste Side 8 Vejledning: Besvarelserne af opgaverne skrives med kuglepen på de udleverede papirsæt og betegnes med samme nummer som på opgavearket. Man anmodes om at kontrollere, at begge kopier bliver let læselige. Opgavernes ordlyd skal ikke indføres. Besvarelserne forsynes ikke med navn, men kun med lodtrækningsnummer, fortløbende sidetal og det antal papirsæt, der er afleveret. Hver studerende skal efter nærmere instruktion, der gives før eksamen, adskille de tre blade i hvert formsæt og lægge dem i hver sin bunke (en hvid, en lyserød og en blå til eget brug). Hver bunke sammenhæftes med klips inden afleveringen. LØSE ARK MED FX KLADDEOPTEGNELSER ER UVEDKOMMENDE FOR BEDØMMELSEN AF OPGAVESÆTTET. Følgende hjælpemidler BØR medbringes: Regnemaskine. I øvrigt kan ingen andre hjælpemidler medbringes. Før eksamen begynder udleveres: Genetisk kode.

16 Fredag 6. juni 009 Medicinsk Genetik Side. Henrik på 6 år besvimer under en tur i Tivoli, men kommer hurtigt til bevidsthed. Henriks forældre er bekymrede, især fordi der i Henriks mors familie er flere, der lider af hjertesygdommen katekolaminerg ventrikulær takykardi (KVT). Sygdommen giver pludselige (ofte stress-udløste) anfald af svimmelhed, besvimelse og i nogle tilfælde hjertestop. To familiemedlemmer er døde pludseligt i en ung alder. Henriks mor har selv haft besvimelsestilfælde og er i medicinsk anti-arytmisk behandling. KVT nedarves autosomalt dominant med nedsat, aldersafhængig penetrans. I Henriks mors familie er det lykkedes ved hjælp af genomscanning at lokalisere sygdoms-locus til et område på den lange arm af kromosom. Området er 0 cm og afgrænset af markør-loci A og B. A. Hvad er rekombinations-frekvensen mellem markør-loci A og B? B. Hvor mange basepar vil du anslå der er mellem markør-loci A og B? Nedenfor er tegnet en del af Henriks stamtræ med angivelse af genotyperne i markørloci A (øverst) og B (nederst). Henrik er III-. I II III? C. Hvilken markør-haplotype hos II- (Henriks mor) indeholder den muterede allel? Begrund dit svar. Opgave. fortsættes næste side

17 Fredag 6. juni 009 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. D. Er Henrik bærer af sygdomsallellen ud fra markør-analysen? Begrund dit svar. Henriks morbror (II-) på 0 år vil ikke undersøges genetisk. Han har ikke haft symptomer på sygdommen. Ved 0 års alderen er penetransen 0%. E. Hvad er sandsynligheden for, at Henriks morbror er bærer af sygdomsallellen? I et kandidatgen beliggende mellem markør-loci A og B identificeres en splicesitemutation i en intron-sekvens. Mutationen fører til skipping af den næstsidste exon. F. Beskriv kort, hvordan du vil undersøge, om mutationen er til stede, hvis udgangsmaterialet er. cdna.. Genomisk DNA.

18 Fredag 6. juni 009 Medicinsk Genetik Side. I sygdommen Amyotrofisk lateral sclerose (ALS) sker der en degenerering af de motoriske nerveceller, hvilket resulterer i fremadskridende muskelsvaghed. Sygdomsdebut er oftest i 60-års alderen. Døden indtræder typisk til år efter sygdomsudbrud på grund af manglende åndedrætsfunktion. ALS er en sjælden sygdom. 90% af ALS tilfældene er sporadiske, mens 0% af ALS tilfældene er familiært arvelige. De to former af ALS har et identisk sygdomsbillede. I familiær ALS er der fundet mutationer i SOD, TDP eller FUS generne. A. Hvad hedder det genetiske begreb, at mutationer i forskellige gener kan forårsage den samme sygdom? B. Kan sporadiske tilfælde af ALS være forårsaget af mutationer i SOD, TDP eller FUS generne? Begrund dit svar. Stamtræet for en familie med arvelig ALS er vist i Figur. I II III IV Figur. C. Hvilken arvegang er den mest sandsynlige for ALS i denne familie? Begrund dit svar. D. Hvis IV-6 og IV-7 havde fået et barn sammen, hvad ville risikoen være for at dette barn havde en genotype resulterende i ALS? Opgave. fortsættes næste side

19 Fredag 6. juni 009 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. E. Vil ALS i andre familier kunne nedarves med andre arvegange end den i spørgsmål C. besvarede? Begrund dit svar. F. Forklar det genetiske begreb fænokopi. Der blev lavet en DNA sekvens analyse af genomisk DNA fra personer i generation III og IV. Hos alle ALS-patienterne fandtes samme nukleotidsubstitution i exon af FUS genet. I Figur er vist et udsnit af DNA sekvensen hos en af patienterne. Positionen for nukleotidsubstitutionen er angivet med en stjerne. N angiver tilstedeværelsen af både et C (cytosin) og et T (thymin) i sekvensen (lige meget af hver). Den ikke-transskriberede DNA streng er angivet. Figur. DNA sekvens af et udsnit af exon i FUS-genet. G. Forklar tilstedeværelsen af både et C og et T på samme position i sekvensen hos ALS patienterne. Anticodon i trna er -CUG- for den første aminosyre, der er kodet fra den i Figur angivne sekvens. H. Hvad vil aminosyresekvensen være for den del af FUS proteinet, som den angivne sekvens i Figur koder for hos III-9? Opgave. fortsættes næste side

20 Fredag 6. juni 009 Medicinsk Genetik Side 6 Opgave. fortsat. Der er identificeret forskellige enkeltbase mutationer i FUS genet i ALS familier. I. Vil det være anvendeligt at bruge FISH analyser med FUS gen prober til diagnostik i ALS familier? Begrund dit svar. Der er identificeret en Single Nucleotide Polymorphism (SNP) i FUS genet, der resulterer i en ændring af aminosyren alanin (Ala) til valin (Val) i FUS proteinet. Hyppigheden i England af den FUS allel der koder for valin er 0%. J. Forklar hvorfor personer med FUS allellen der koder for valin ikke udvikler ALS? K. Hvad er hyppigheden i England af genotyperne for denne SNP? Angiv evt. forudsætninger for dine beregninger. L. I nogle andre befolkningsgrupper findes en anden hyppighed af denne SNP. Angiv en mulig forklaring på dette. Translokationer, der involverer FUS genet er blevet fundet i sarcomer hos patienter med sporadiske tilfælde af cancer. M. Giv en sandsynlig forklaring på hvorledes en translokation generelt kan være involveret i udvikling af cancer? FISH bruges ofte til at analysere translokationer. N. Beskriv en anden metode end FISH til detektion af translokationer, og angiv det resultat der vil komme ud af at undersøge genomisk DNA fra en sarcom biopsi og en blodprøve fra samme cancer patient, hvor en FUS gen translokation er involveret i sygdomsudviklingen.

21 Fredag 6. juni 009 Medicinsk Genetik Side 7. Et nyfødt barn med Down syndrom har karyotypen 7,XX,+ i 70% af de undersøgte celler og 6,XX i 0%. A. Forklar to måder, hvorved denne karyotype kan opstå. B. Kan det have en indflydelse på fænotypen, at barnet er mosaik? Begrund kort dit svar. Hvilke af følgende personer forventes at være fænotypisk raske? Begrund kort dit svar. C.. En kvinde med kromosomer hvoraf det ene kromosom er en Robertsonsk translokation mellem kromosomerne og? C.. En kvinde med 6 kromosomer hvoraf det ene kromosom er en Robertsonsk translokation mellem kromosomerne og? C.. En person med en balanceret translokation? D. Hvilke gameter kan kvinden i C.. danne? Der skal kun angives kromosomerne og i gameterne. En specifik mikrodeletion, som er lokaliseret til kromosom p., kan være årsag til en alvorlig medfødt sygdom. Stamtræet nedenfor viser en familie, hvor denne mikrodeletion er identificeret. Alle bærere af mikrodeletionen er angivet på figuren. I II 6 III E. Forklar, hvorfor der er forskel på fænotypen med hensyn til mikrodeletionen hos personerne i generation III.

22 Fredag 6. juni 009 Medicinsk Genetik Side 8 VÆGTNINGSLISTE:.A..B..C..D..E..F..A..B..C..D..E.F..G..H..I..J..K..L..M..N..A..B..C...C...C...D..E.

23 MEDICINSK EMBEDSEKSAMEN MEDICINSK GENETIK Mandag den 6. januar 009 kl Indhold: Opgaverne - Side - 7 Vægtningsliste Side 8 Vejledning: Besvarelserne af opgaverne skrives med kuglepen på de udleverede papirsæt og betegnes med samme nummer som på opgavearket. Man anmodes om at kontrollere, at begge kopier bliver let læselige. Opgavernes ordlyd skal ikke indføres. Besvarelserne forsynes ikke med navn, men kun med lodtrækningsnummer, fortløbende sidetal og det antal papirsæt, der er afleveret. Hver studerende skal efter nærmere instruktion, der gives før eksamen, adskille de tre blade i hvert formsæt og lægge dem i hver sin bunke (en hvid, en lyserød og en blå til eget brug). Hver bunke sammenhæftes med klips inden afleveringen. Løse ark med fx kladdeoptegnelser er uvedkommende for bedømmelsen af opgavesættet. Følgende hjælpemidler BØR medbringes: Regnemaskine. I øvrigt kan ingen andre hjælpemidler medbringes. Før eksamen begynder udleveres: Genetisk kode.

24 Mandag 6. januar 009 Medicinsk Genetik Side. En monogen sygdom skyldes dannelse af for korte kæder af proteinet A. For at proteinmolekylet kan folde rigtigt og binde til sig selv i lange kæder (polymerisering), skal aminosyren tyrosin, som sidder i begyndelsen (den N-terminale ende) af proteinets aminosyrekæde, have påsat en fosfatgruppe. Enzymet tyrosinkinase katalyserer denne aminosyrespecifikke fosforylering. Figur illustrerer den fosforyleringsafhængige foldning af protein A og polymerisering. Før fosforylering Fosforylering Polymerisering af protein A Funktionelt protein I en familie, hvori sygdommen nedarves, er den sygdomsfremkaldende mutation en nukleotidsubstitution, hvorved nævnte tyrosin erstattes af cystein. Mutationen skaber et kløvningssted for restriktionsenzymet PstI. Hvilken arvegang af sygdommen vil være mest sandsynlig i denne familie, hvis A.. A.. protein A kodes fra et autosomalt locus? Begrund kort. protein A kodes fra et X-bunden locus? Begrund kort. B. Ville det ændre dine svar i A.. og A.., hvis codon for ovennævnte tyrosin i stedet var muteret til en stop codon? Begrund kort. I en anden familie med sygdommen viste den sygdomsfremkaldende mutation sig at være en deletion af nukleotider i den kodende sekvens i genet for tyrosinkinase, hvorved funktionen af enzymet ophæves. Mutationen skaber et kløvningssted for restriktionsenzymet Sal. Opgave. fortsættes næste side

25 Mandag 6. januar 009 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. C. Hvilken arvegang af sygdommen er mest sandsynlig i denne familie, hvis locus for tyrosinkinase sidder på et autosomalt kromosom? Begrund kort. D. Hvad kaldes den omstændighed, at mutation i to (eller flere) forskellige loci forårsager samme sygdom? Genmodificerede grise bliver i stigende grad forsøgt anvendt som dyremodel for sygdomme hos mennesket. Fibroblaster fra grisen kan dyrkes i laboratoriet og et ekstra gen (såkaldt transgen) kan inkorporeres i fibroblasternes genom. Herefter kan fibroblasterne anvendes til kloning og produktion af transgene grise, som udtrykker det inkorporerede gen i det relevante væv, fx fibroblaster. I nedenstående spørgsmål antages det, at generne for protein A og tyrosinkinase er konserveret gennem evolutionen og identiske hos mennesket og grisen. E. Hvilket af de nævnte gener og med hvilken af de nævnte mutationer ville du vælge at inkorporere i grisens genom, hvis du skulle fremstille en grisemodel for sygdommen? Begrund kort dit svar. Typisk vil man som transgen anvende cdna afledt af det naturlige gen, og cdna er også brugt som transgen her. Opgave. fortsættes næste side.

26 Mandag 6. januar 009 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. exon exon exon mutation EcoRI ca. 00bp EcoRI ca. kb Figur viser det naturlige gen, som i alt er ca. kb langt og består af exons, som hver især er ca. 00 bp lange. Den sygdomsfremkaldende mutation er markeret i exon. I genet findes desuden to kløvningssteder for restriktionsenzymet EcoRI i henholdsvis exon og exon og ingen andre steder i genet. F. Når DNA sekvenser, som repræsenterer exon, anvendes som probe i et Southern blot, hvilke(t) bånd fremkommer da, hvis det EcoRI-kløvede DNA er isoleret fra transgene grise? Angiv omtrentlig længde af bånd. G. Hvordan vil du afgøre, om transgenet bliver transkriberet i de transgene grises fibroblaster?

27 Mandag 6. januar 009 Medicinsk Genetik Side. Chorea Huntington er en alvorlig neurodegenerativ sygdom, der nedarves autosomalt dominant med aldersafhængig penetrans. Sygdommen kommer oftest til udtryk i 0-0 års alderen i form af tab af muskelkontrol, psykiatriske symptomer og demens. Mutationen, der giver ophav til Chorea Huntington, er en trinukleotid ekspansion i den kodende del af genet for proteinet huntingtin. Den normale allel har - repeterede kopier af en specifik CAG sekvens, mens sygdomsallellen har fra 8 til over 00 repeterede kopier. A. Beskriv princippet i en metode, der kan anvendes til detektion af denne type mutation. Pia Jensen, hvis far døde af sygdommen, er gravid og ønsker prænatal diagnostik. Imidlertid vil hun absolut ikke have at vide, om hun selv er bærer af sygdomsallellen. Man kan derfor i denne situation ikke benytte mutationstesten til at undersøge om Pia Jensens foster er bærer af en sygdomsfremkaldende mutation. Til den prænatale undersøgelse benyttes i stedet en intragenisk VNTR markør lokaliseret i huntingtin-genets første intron. Resultat af undersøgelsen: Genotyper Pia Jensens far, 68 Pia Jensens mor 7, 7 Pia Jensens mand, 6 Pia Jensens foster 7, 6 B. Tegn stamtræet med angivelse af de relevante personers genotyper. C. Hvad er sandsynligheden for at Pia Jensen, der er 0 år gammel, er bærer af sygdomsallellen? Begrund dit svar. D. Hvad er på basis af DNA undersøgelsen sandsynligheden for at Pia Jensens foster har arvet sygdomsgenet? E. Hvad ville denne sandsynlighed være, hvis fosterets genotype i stedet var, 6?

28 Mandag 6. januar 009 Medicinsk Genetik Side 6. Multipel Sklerose (MS) er en demyeliniserende lidelse i centralnervesystemet. MS forringer gradvist patienternes motoriske evner og gør dem nogle gange til kørestolspatienter stort set uden evne til at bruge arme og ben. Sygdommen debuterer ofte med synsforstyrrelser pga. påvirkning af nerver til øjet (nervus opticus). MS forkorter ikke livslængden væsentligt. Tvillingestudier i Danmark har vist, at hvis en monozygot tvilling får MS, så har den anden tvilling % risiko for også at udvikle sygdommen. Dette er i modsætning til dizygote tvillinger, hvor konkordansraten kun er %. Hyppigheden af sygdommen i Danmark er 0, %. Hvad ville du forvente om konkordansraterne hos monozygote tvillinger af en autosomal dominant arvelig sygdom med penetrans på A.. 00% A.. 0 %? En forudsætning for at visse sygdomme kommer til udtryk er, at bestemte alleller i flere forskellige loci er til stede. Penetransen af et sådant genkompleks defineres som ratioen mellem syge bærere og alle bærere af de nødvendige alleller. B. Anslå penetransen af det genkompleks, der forårsager MS på basis af tvillingestudiet. C.. C.. C.. Hvad er konkordansraten hos dizygote tvillinger af en sygdom, som skyldes tilstedeværelsen af en dominant allel i hvert af to autosomale, ukoblede loci og med fuld penetrans? Hvad hvis det er loci? Hvad hvis det er loci? D. Hvor mange loci passer bedst på MS, når du tager penetransen i betragtning? Begrund kort. E. Beregn hyppigheden i Danmark af sygdomsallelen for hvert MS-locus under forudsætning af, at sygdomsallellerne er sjældne og optræder med samme hyppighed, og at der findes Hardy Weinberg ligevægt. Opgave. fortsættes næste side

29 Mandag 6. januar 009 Medicinsk Genetik Side 7 Opgave. fortsat. F. Det er påvist, at MS forekommer ca. dobbelt så hyppigt blandt kvinder som blandt mænd. Giv en mulig genetisk forklaring herpå. G. Den nedsatte penetrans er måske miljøbetinget. Hvad kalder man en sygdom, hvor både arv og miljø spiller en rolle?

30 Mandag 6. januar 009 Medicinsk Genetik Side 8 VÆGTNINGSLISTE.A...A...B..C..D..E..F..G..A. 6.B. 6.C. 6.D. 6.E. 6.A...A...B..C...C...C...D..E..F..G.

31 TENTAMEN i MEDICINSK GENETIK 6. JANUAR 009 LØSNINGSFORSLAG.A...A.. Autosomal dominant. Missense mutationen tyrosin til cystein medfører manglende fosforylering og derfor fejlfoldede protein A molekyler, som vil forhindre dannelse af lange kæder, selvom det andet allel koder for normalt foldede protein A molekyler. X-bunden dominant. Missense mutationen tyrosin til cystein medfører manglende fosforylering og derfor fejlfoldede protein A molekyler, som vil forhindre dannelse af lange kæder, også hos kvinder, selvom allellen på det andet X-kromosom koder for normalt foldede protein A molekyler. B. Ja, nonsense mutation tidligt i den kodende sekvens vil medføre, at mrna nedbrydes og intet protein dannes. De normalt foldede protein A molekyler, kodet fra det andet allel, kan uhindret danne lange kæder. Derfor skal begge alleller være muteret (homozygoti) for at frembringe sygdomsfænotypen, eller hemizygoti.. autosomal recessiv. X-bunden recessiv Mild fænotype pga. mindre mængde af kæder, kunne tænkes hos de heterozygote..c..d..e..f..g. Enzymmængden fra rask allel tilstrækkelig til at fosforylere. Derfor skal begge alleller være muteret for at frembringe sygdomsfænotypen. Altså autosomal recessiv arvegang. Locusheterogenitet. Missense mutationen i genet for protein A idet fejlfoldede protein A molekyler, kodet herfra, vil ødelægge kædedannelse af grisens egne korrekt foldede protein A molekyler. cdna vil bestå af de tre exons uden intronsekvenser. EcoR fragmentet fra transgenet vil derfor andrage ca. 00 bp og kan let skelnes fra EcoR fragmentet fra grisens egne protein A alleller, som vil være ca. kb langt. RNA isoleres fra det pågældende væv og der fremstilles cdna. PCR primers placeres i passende afstand på hver side af mutationen og området opformeres vha. PCR. Hvis transgenet er repræsenteret i det anvendte cdna vil PCR produktet indeholder fragmenter, som kan kløves med det restriktionsenzymet Pst. Bekræftelse ved påvisning i en agarose gel af kløvningsfragmenter.. A. PCR med primere på hver side af den repeterede sekvens. Antal repeats aflæses ved gelelektroforese..b.,68 7,7 I II,6 III 7,6.C..D..E. 0%. Kan ikke vide om det syge eller det raske kromosom fra hendes far er givet videre. 0. Fosteret har ikke fået det sygdomsbærende kromosom fra morfaderen, men fået et normalt fra mormoderen. 0%. Fosteret har fået et kromosom fra den syge bedstefar..a.. Alle med genet får sygdommen. Altså er konkordansen 00 %..A.. Halvdelen af personer med genet får sygdommen. Den anden tvilling har 0% for at få sygdommen, altså er konkordansen 0%..B. Penetransen er udtryk for, at ikke alle med en genetisk disposition faktisk udvikler sygdommen. Hvis den ene enæggede tvilling har generne for MS, har den anden det også. Denne har % risiko for at udvikle sygdommen. Altså anslås, at penetransen er %

32 TENTAMEN i MEDICINSK GENETIK 6. JANUAR 009 LØSNINGSFORSLAG.C.. Fortyndingen af generne i dizygote tvillinger i forhold til monozygote tvillinger er en faktor, men på grund af de to loci falder konkordansen til (/) =/.C.. Her falder konkordansen til (/) = /8..C.. Her falder konkordansen til (/) = /6..D. Her er penetransen kun %, mens konkordansen er %. Altså falder konkordansen / = /8. Der er formentlig gener..e. Hyppigheden af bærere af alle sygdomsallelerne i den danske befolkning er sygdomshyppigheden/penetransen =0,00/0, = 0,00. Hvis sygdomsallelerne for de tre gener er lige hyppige, er (p*q) = 0,00 dvs p*q = 0,6. Idet p ~ fås q = 0,08..F. Hvis et af generne er dominant og lokaliseret på X kromosomet, vil hyppigheden blive ca. dobbelt så høj hos kvinder. Man kunne overveje kønsinflueret arv..g. Multifaktoriel.

33 MEDICINSK EMBEDSEKSAMEN MEDICINSK GENETIK Onsdag den. juni 008 kl Indhold: Opgaverne - Side - 0 Vægtningsliste Side Vejledning: Besvarelserne af opgaverne skrives med kuglepen på de udleverede papirsæt og betegnes med samme nummer som på opgavearket. Man anmodes om at kontrollere, at begge kopier bliver let læselige. Opgavernes ordlyd skal ikke indføres. Besvarelserne forsynes ikke med navn, men kun med lodtrækningsnummer, fortløbende sidetal og det antal papirsæt, der er afleveret. Hver studerende skal efter nærmere instruktion, der gives før eksamen, adskille de tre blade i hvert formsæt og lægge dem i hver sin bunke (en hvid, en lyserød og en blå til eget brug). Hver bunke sammenhæftes med klips inden afleveringen. Løse ark med fx kladdeoptegnelser er uvedkommende for bedømmelsen af opgavesættet. Følgende hjælpemidler BØR medbringes: Regnemaskine. I øvrigt kan ingen andre hjælpemidler medbringes. Før eksamen begynder udleveres: Genetisk kode.

34 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side. Cancer is a Genetic Disease. Dette udsagn er ofte anført i faglitteraturen. A. Nævn mindst tre argumenter for, at dette udsagn er korrekt. En 67-årig rask kvinde henvender sig til sin praktiserende læge med ønske om, at hun og hendes fire børn bliver henvist til genetisk rådgivning med henblik på udredning af risiko for at få colon cancer (tyktarmskræft). Baggrunden for henvendelsen er, at kvindens 8-årige mor netop har fået stillet denne diagnose. B. Er det sandsynligt ud fra faglige (genetiske) betragtninger, at kvinden har arvelig colon cancer? Begrund dit svar. C. Hvis både kvinden og hendes mor havde været år yngre, ville det da ændre din genetiske vurdering af patientens ønske? Begrund dit svar. To af kvindens børn er tvillinger. Konkordansraten for uspecificeret cancer er ca. 7% for monozygote tvillinger og % hos dizygote tvillinger. D. Diskuter disse tal i forhold til arvelige faktorer og til miljøfaktorer. Opgave. fortsættes næste side.

35 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. Normalt epithel Hyperproliferativt epithel q: tab af APC gen Ændret DNA methylering Tidligt adenom p: mutation af K-RAS gen Intermediært adenom Sent adenom 8q: tab af DCC gen Carcinom 7p: tab af p gen Metastase Andre ændringer? På ovenstående figur er angivet nogle af de genetiske begivenheder, der karakteriserer de forskellige stadier i udvikling af colon cancer. E.. På baggrund af de genetiske informationer i figuren, hvilke af de fire nævnte gener (APC, K-RAS, DCC, p) må mest sandsynligt kategoriseres som hhv. tumorsuppressorgener og onkogener? Begrund dit svar. E.. Hvad er forskellen på et onkogen og et proto-onkogen? E.. Hvilke(n) af de viste genetiske begivenheder er reversible, og hvilke er irreversible? Begrund dit svar. E.. Nævn tre forskellige genetiske hændelser, der hver især under cancerudvikling kan føre til øgede mængder af mrna fra et gen. Opgave. fortsættes næste side

36 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side Opgave. fortsat. APC-genet er involveret også i udvikling af familiær adenomatøs polypose (FAP), som er en autosomal dominant subtype af tyktarmskræft. APC er så stort et gen, at det i praksis ved udredning af bærerdiagnostik kan være uhensigtsmæssigt at søge efter specifikke mutationer. F. Forestil dig, at en -årig mand og hans far lider af FAP. Den -årige er far til et ufødt barn. I stedet for at skulle foretage en sekventering af fosterets APC-alleller, hvorledes vil du ved genomanalyse med stor sandsynlighed kunne fastslå, om barnet har arvet sygdomsallellen fra sin far? Ved en genomisk undersøgelse, baseret på PCR, af den -åriges normale væv (N) og tumorvæv (T) analyseres tre forskellige polymorfe mikrosatellit-markører. Ved genotypning af nogle af markørerne viser der sig ekstra alleller i tumorvævet som angivet med pile på figuren nedenfor. G. Hvorledes vil du forklare forekomsten af de ekstra alleller på gelen nedenfor, når tekniske problemer med analysen kan udelukkes? Markør # Markør # Markør # Elektroforeseretning

37 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side. Kraniet og ansigtsskelettet er sammensat af knogler, som forbindes af kraniesuturer. For at give plads til hjernens vækst justeres disse suturer under knoglevæksten. Såfremt suturen lukkes før væksten er afsluttet, forhindres hjernens normale udvikling og dette resulterer i forskellige grader af ansigts- og kraniemisdannelser, såkaldte kraniosynostoser. En række af disse kraniosynostoser er genetisk betingede og ses i forbindelse med syndromerne Crouzons, Saethre-Chotzen og Pfeiffers syndrom. Disse nedarves alle tre autosomalt dominant og udviser alle fuld penetrans og variabel ekspression. A. Beskriv kort hvad det vil sige, at en genetisk betinget sygdom udviser ) fuld penetrans og ) variabel ekspression? For at bestemme den forårsagende gendefekt ved Pfeiffers syndrom (PS) blev der udført en koblingsanalyse. DNA fra 9 individer fra ialt familier med PS blev undersøgt vha. mikrosatellitmarkører spredt over hele genomet. I fem af familierne fandt man kobling mellem markørerne på den korte arm af kromosom 8 og PS, hvorimod man i de resterende seks familier ikke kunne påvise kobling herimellem. Stamtræerne for to af de familier, hvor der blev fundet kobling er vist på figurerne nedenfor sammen med individernes haplotype mht. markører på kromosom 8p. Familie I D8S78 D8S GATA8G08 D8S8 II Markørloci på kromosom 8p III 6 7 IV 6 7 Opgave. fortsættes næste side

38 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side 6 6 I II III IV Opgave. fortsat. Familie B.. Angiv hvilke individer der iflg. markøranalysen er sikre rekombinanter. Begrund dit svar. B.. Angiv, på baggrund af ovenstående stamtræer, placeringen af sygdomsgenet for Pfeiffers syndrom i henhold til loci for de fire markører D8S78, D8S, GATA8G08 og D8S8. Begrund dit svar. Ved efterfølgende mapnings-studier fandt man at de ansvarlige gener for udvikling af Pfeiffers syndrom er Fibroblast Growth Factor Receptor (FGFR), beliggende i centromer regionen på kromosom 8, samt Fibroblast Growth Factor Receptor (FGFR) beliggende på kromosom 0. En specifik mutation i FGFR, der forårsager Pfeiffers syndrom i én familie, kan i en anden ubeslægtet familie resultere i Crouzons syndrom. Opgave. fortsættes næste side

39 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side 7 Opgave. fortsat. C. Hvilken af de to sygdomme, Pfeiffers eller Crouzons syndrom, udviser locusheterogenitet? Begrund dit svar. Saethre-Chotzens syndrom (SC) bliver ofte forvekslet med Crouzons og Pfeiffers syndrom pga af de mange overlappende fænotypiske træk, men SC skyldes mutationer i genet TWIST beliggende på kromosom 7. TWIST genet består af to exons og koder for transkriptionsfaktoren TWIST, der er essentiel for korrekt udvikling af kraniet i fosterstadiet. Funktionen af TWIST-proteinet er meget følsom mht. gen-dosis, og de mutationer man har fundet i genet, tyder da også på, at haploinsufficiens er ansvarlig for udvikling af sygdommen. D. Forklar hvad man forstår ved begrebet haploinsufficiens, og nævn forskellige typer af mutationer, der kan forårsage dette. I forbindelse med mutationsundersøgelse af forskellige SC familier fandt man forskellige mutationer midt i exon. To eksempler herpå er vist nedenfor fra hhv. familie og. Den normale og muterede nukleotidsekvens af den ikke-transkriberede streng af TWIST genets exon er vist (understregning viser positionen af det muterede nukleotid). Familie : Normal sekvens: - GCGGTAGTCCGCAGTCTTACGAGGAGCTGAAG- Mutant sekvens: - GCGGTAGTCCGCAGTCTTAAGAGGAGCTGAAG- Familie : Normal sekvens: - CGCTGAACGAGGCGTTCGCCGCGCTGCGTAAG - Mutant sekvens: - CGCTGAACGAGGCGTTCGCCGCGCCGCGTAAG - E.. I begge tilfælde koder den normale TWIST sekvens for 0 aminosyrer. Angiv aminosyresekvensen svarende til den normale nukleotidsekvens i TWIST regionen vist for familie. Opgave. fortsættes næste side

40 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side 8 Opgave. fortsat. E.. Angiv hvilke(n) type mutation, der er tale om i hhv. familie og, og forklar hvorfor mutationen resulterer i sygdom? Ved mutationsundersøgelse af to andre ubeslægtede SC patienter fandt man henholdsvis en bp insertion i TWIST og en deletion af hele TWIST genet. E.. Nævn en metode, der kunne anvendes til specifik detektion af insertionen på bp i TWIST.

41 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side 9. En retsgenetiker skal identificere den person, som har efterladt biologiske spor på en myrdet mand. Retsgenetikeren har isoleret DNA fra offeret, fra et hår og blodstænk fundet på gerningsstedet samt fra mistænkte personer. A. Hvilken type genetisk markør vil være den bedst egnede til dette formål? Giv en kort begrundelse. I figur er vist resultatet af en markøranalyse, hvor hvert bånd svarer til en allel. Figur. Størrelses markør Offer hår Blod - stænk Blod - stænk Mis - tænkt Mis - tænkt Mis - tænkt Mis - tænkt Elektroforeseretning B. Hvilken konklusion kan retsgenetikeren drage på baggrund af markøranalysen? Giv en kort begrundelse. Ovenstående analyse bliver nu suppleret med en ny. Der anvendes samme markørtype, og analysen giver følgende resultat: Figur. Størrelses markør Offer hår Blod - stænk Blod - stænk Mis - tænkt Mis - tænkt Mis - tænkt Mis - tænkt Elektroforeseretning Opgave. fortsættes næste side

42 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side 0 Opgave. fortsat. C. Hvem peger retsgenetikeren på som gerningsmand, og hvem kan udelukkes? D. Hvilke forbehold bør retsgenetikeren have, når han udpeger en gerningsmand i forbindelse med de viste markøranalyser? Retsgenetikeren beslutter at lave en analyse af de mistænktes DNA med nøje udvalgte enkelt nukleotid polymorfier (single nucleotide polymorphisms, SNP). I Tabel er vist resultatet af genotypebestemmelsen af det biologiske materiale med hensyn til de SNPs. I søjlen til højre er angivet genotypehyppigheden i den Nordeuropæiske befolkning for SNP-. Offer Hår Blodstænk Blod- Stænk M M M M SNP TC TC TC TC CC TC TT TC SNP GA AA GA AA GA AA GG GG SNP GG CC GG CC GG CC GG GG Genotype frekvens Nordeuropæisk befolkning TT = 0.08 TC = 0.8 CC = 0.0 GG = 0.8 GA = 0.0 AA = 0.0 GG = 0.78 GC = 0. CC = 0.0 Tabel. (M, M, M og M er henholdsvis mistænkte nummer,, og ) E. Under hensyntagen til at alle mistænkte er af Nordeuropæisk afstamning, hvem kan retsgenetikeren mest sandsynligt pege på som gerningsmand til mordet? Begrund kort dit svar. F. Er de SNP genotype frekvenser i den Nordeuropæiske befolkning i Hardy-Weinberg ligevægt? Forklar kort dit svar ud fra forudsætningerne for Hardy-Weinberg ligevægt.

43 Onsdag. juni 008 Medicinsk Genetik Side VÆGTNINGSLISTE.A..B..C..D..E...E...E...E...F..G..A. 6.B.. 6.B.. 6.C..D. 6.E...E.. 6.E...A..B..C..D..E..F. 7

44 TENTAMEN I MEDICINSK GENETIK. juni LØSNINGSFORSLAG.A..B..C..D..E...E...E...E...F..G. (a) Cancerceller opstår som følge af spontane og/eller inducerede mutationer (i forskellige gener, der regulerer cellevækst, differentiering, og apoptose). (b) Delende cancerceller giver ophav til celler med overvejende samme cancer fænotype. (c) Mange tumorer er klonale, dvs. de stammer fra en enkelt cancer stamcelle med ens genetiske ændringer. (d) Visse cancertyper kan være arveligt betingede. Den sene debutalder (8 år) for kvindens colon cancer tyder stærkt på en sporadisk cancer, hvorfor der ikke er indikation for nærmere undersøgelser af familiens medlemmer. Man vil dog forhøre sig om, hvorvidt der er andre i familien, som har/har haft en uspecificeret cancer. Den tidlige debutalder (9 år) bør få lægen til at forhøre sig nærmere om forekomst af cancer i familien samt om patologiske beskrivelser af patientens coloncancer. Konkordansraterne er lave og ikke særligt forskellige, hvilket taler for, at miljømæssige faktorer spiller en vigtigere rolle end arvelige faktorer. Især ville der forventes en langt højere konkordansrate hos monozygote tvillinger, hvis cancer i almindelighed skyldes overvejende genetiske faktorer, eftersom monozygote tvillinger er genetisk identiske. K-RAS er et onkoprotein, som ved mutation af den ene allel erhverver gain of function, dvs. at proteinet nu bliver konstitutivt aktivt. APC, DCC og p er alle tumorsuppressorer, idet tab af hvert af dem er en forudsætning for onkogenesen. Et onkogen er et dominant virkende gen, der påvirker cellevækst og differentiering, og som er medvirkende til udvikling af cancer. Mutation, overekspression eller amplification af onkogener i somatiske celler kan føre til neoplastisk transformation. Proto-onkogen er et normalt gen, der er involveret i celledeling eller celleproliferation, og som ved en af de ovennævnte aktiverende mutations-mekanismer omdannes til et onkogen. Hypo- og hypermethylering af DNA er epigenetiske modifikationer, der er reversible, hvorimod mutationer er irreversible. Duplikation, amplifikation, translokation, hypomethylering og ændret histon acetylering. Koblingsanalyse med anvendelse af en serie markørloci. Forekomsten af de ekstra alleller i personens tumorvæv indikerer genomisk ustabilitet som følge af defekt mismatch repair gen (replication error)..a. ) Penetrans beskriver hvorvidt en genetisk sygdom (eller egenskab) kommer til udtryk i en gruppe af personer, der alle har en sygdomsallel i det pågældende locus. Fuld penetrans angiver, at alle med sygdomsallellen også udviser sygdommen fænotypisk. Ved visse sygdomme ses dog nedsat eller aldersafhængig penetrans. Ved sygdomme med nedsat penetrans udviser kun en vis procentdel, af de personer der har sygdomsallellen, sygdommen fænotypisk. Ved sygdomme med aldersafhængig penetrans, har personer med sygdomsallellen højere og højere risiko for at udvikle sygdommen med stigende alder. Et klassisk eksempel herpå er Huntingtons Chorea. ) Variabel ekspression angiver, at en genetisk betinget sygdom kan have forskellige sværhedsgrader indenfor samme familie, selvom disse bærer den samme mutation. Kort sagt: Penetrans beskriver sandsynligheden for, at sygdommen kommer til udtryk, hvorimod variabel ekspression beskriver at sygdomsgraden kan variere fra patient til patient..b.. Individ IV- i familie samt individ III-, III-6 og IV- i familie er alle sikre rekombinanter. Alle disse individer har fået en rekombinant type gamet fra en af forældrene..b. Sygdomsgenet må ligge i regionen mellem markørene D8S78 og D8S8. Individ IV- i familie er en rekombinant, og det ses, at denne dreng er rask, selvom han har fået den syge D8S78 allel fra sin syge mor. I familie har de syge individer III- og III-6 begge fået den raske D8S78 allel fra deres syge far. Individ IV-, som er rask, har ved overkrydsning fået den syge D8S8 allel fra sin syge mor. Sygdomsgenet, der er ansvarlig for udvikling af Pfeiffers syndrom i disse familier, må således befinde sig i regionen nedenfor markør D8S78 og ovenfor markør D8S8.

45 TENTAMEN I MEDICINSK GENETIK. juni LØSNINGSFORSLAG.C. Pfeiffers syndrom udviser locus-heterogenitet. Mutation i to forskellige loci, FGFR og FGFR, giver samme fænotype..d. Haploinsufficiens: Genetisk begreb forbundet med dominante sygdomme, der beskriver det fænomen at 0% af det normale genprodukt ikke er tilstrækkeligt til at opretholde den normale funktion. Pga. mutationen producerer den defekte allel ikke funktionelt protein, og dermed har cellen kun 0% af det normale genprodukt til sin rådighed. Flg. mutationer kan bevirke haploinsufficiens: nonsense mutationer, deletioner, insertioner, promotormutationer (der hindrer transkription), splice-site mutationer (der resulterer i nonsense-mediated decay af mrna eller, hvis mrna en ikke bliver nedbrudt, et trunkeret ikke-funktionelt protein-produkt) og missense mutationer, der resulterer i loss-of-function..e.. Normal TWIST nukleotidsekvens: - GC GGT AGT CCG CAG TCT TAC GAG GAG CTG AAG- Gly Ser Pro Gln Ser Tyr Glu Glu Leu Lys Normal TWIST aminosyresekvens: - Gly-Ser-Pro-Gln-Ser-Tyr-Glu-Glu-Leu-Lys -.E.. Familie : nonsense mutation (Tyr (TAC) Stop (TAA)), der fører til præmatur stopkodon i mrna. mrna et kan enten blive nedbrudt vha nonsense mediated decay (NMD), eller blive translateret til et trunkeret ikke-funktionelt protein, der som regel hurtigt nedbrydes pga defekt foldning. Familie : Normal TWIST nukleotid sekvens og tilsvarende aminosyresekvens: - CG CTG AAC GAG GCG TTC GCC GCG CTG CGT AAG - Leu Asn Glu Ala Phe Ala Ala Leu Arg Lys Missense mutation (Leu (CTG) Pro (CCG)), kan påvirke foldningen af proteinet, så det ikke længere er funktionelt..e.. Insertionen på bp i TWIST kan detekteres vha. DNA-sekventering eller ved PCRamplificering af den pågældende exon og efterfølgende gelelektroforese.. A. Den bedst egenede markørtype vil være baseret på mikrosatellitmarkører (MM). Disse korte repeterede DNA sekvenser er hyppige i genomet, interfererer sjældent med kodende sekvenser og har ofte et større antal alleller i en befolkningsgruppe. Retsgenetikeren vil derfor kun skulle benytte et mindre antal MM er for at kunne skelne mellem de forskellige DNA prøver indsamlet på gerningsstedet og de mistænkte personer..b. Retsgenetikeren kan konkludere at mistænkte og ikke kan have efterladt DNA på gerningsstedet..c. Retsgenetikeren kan udelukke M og pege på M, idet denne har de samme allelstørrelser som DNA et fra blodstænk og håret fundet på gerningsstedet..d. Retsgenetikeren må tage det forbehold, at der kan være andre personer med samme allelstørrelser som mistænkte nummer to har. Dette kan beregnes på baggrund af hvor polymorfe de anvendte MM er er i befolkningen og hvor mange MM er man har benyttet..e. Blodstænk kan stamme fra offeret. Hår, blodstænk og M har samme genotyper for hver af de tre SNP s. Da M er af Nordeuropæisk afstamning, kan man benytte de genotypefrekvenser, der er angivet i tabel til konklusionen. DNA profilen viser at M, Håret og blodstænk alle er homozygote for to sjældne alleller i SNP og, sandsynligheden for at blod og hår stammer fra M er derfor meget stor og retsgenetikeren kan pege på M som gerningsmand..f. SNP : Forventede genotypefordeling: Allelfrekvens: T = (( x 0,08) + 0,8)/ = 0,9; C = (( x 0,) + 0,8)/ = 0, TT = 0,9 x 0,9 = 0,; TC = x 0,9 x 0, = 0,0; CC = 0, x 0, = 0,6. Denne SNP er ikke i Hardy-Weinberg ligevægt, da der er stor forskel på de observerede og forventede genotypefrekvenser. Denne SNP viser, at der er en heterozygot fordel, da der er betydelig flere heterozygote individer i befolkningen, end man ville forvente. SNP : Forventet genotypefordeling: Allelfrekvens: G = ((0,8 x ) + 0,0)/ = 0,78; A = - 0,78 = 0,.

ODONTOLOGISK EMBEDSEKSAMEN

ODONTOLOGISK EMBEDSEKSAMEN ODONTOLOGISK EMBEDSEKSAMEN MEDICINSK GENETIK Mandag den 19. oktober 2009 kl. 9.00-12.00 Indhold: Opgaverne 1-3 side 2-8 Vægtningsliste side 9 Vejledning: Besvarelserne af opgaverne skrives med kuglepen

Læs mere

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b.

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b. Opgave 1 Listeria Bakterien Listeria monocytogenes kan være sygdomsfremkaldende for personer, der i forvejen er svækkede. For at identificere Listeria kan man anvende indikative agarplader. Her udnyttes

Læs mere

Cellens livscyklus GAP2. Celledeling

Cellens livscyklus GAP2. Celledeling Cellens livscyklus Cellens livscyklus inddeles i to faser, interfase og mitose. GAP1 (G1). Tiden lige efter mitosen hvor der syntetiseres RNA og protein. Syntese fasen. Tidsrummet hvor DNAet duplikeres

Læs mere

Genetisk rådgivning for arvelig brystkræft, HBC

Genetisk rådgivning for arvelig brystkræft, HBC Patientinformation Genetisk rådgivning for arvelig brystkræft, HBC Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning samt testning for arvelig

Læs mere

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Patientinformation Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning samt testning

Læs mere

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et:

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: F2011-Opgave 1. En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: Forward primer: 5 CC ATG GGT ATG AAG CTT TGC AGC CTT

Læs mere

Hold styr på dit stamtræ også når det gælder prostatakræft Arv og øvrige dispositioner for prostatakræft

Hold styr på dit stamtræ også når det gælder prostatakræft Arv og øvrige dispositioner for prostatakræft Hold styr på dit stamtræ også når det gælder prostatakræft Arv og øvrige dispositioner for prostatakræft www.propa.dk Fejl i DNA molekylet er årsag til alle former for kræft også prostatakræft. Arvelighed

Læs mere

OPGAVESAMLING i Medicinsk Genetik Juni 2004

OPGAVESAMLING i Medicinsk Genetik Juni 2004 OPGAVESAMLNG i Medicinsk Genetik Juni 004. En pose indeholder hvide og sorte kugler. En anden pose indeholder hvide og 4 sorte. A. Hvis én kugle udtages af hver pose, hvad er da sandsynligheden for at

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

Gældende fra: April 2014 (Hold SB512) Version: Endelig Side 1 af 5

Gældende fra: April 2014 (Hold SB512) Version: Endelig Side 1 af 5 Molekylærbiologiske analyser og teknikker har viden om teorien og principperne bag udvalgte molekylærbiologiske analyser og teknikker Analyser og analyseprincipper på biomolekylært, celle- og vævs- samt

Læs mere

KROMOSOMER... 7 Hovedtræk ved kromosomer... 7 Kønskromosomer... 7 Ikke kønskromosomer... 7 CELLEDELINGEN... 7 Mitose... 8 Meiose...

KROMOSOMER... 7 Hovedtræk ved kromosomer... 7 Kønskromosomer... 7 Ikke kønskromosomer... 7 CELLEDELINGEN... 7 Mitose... 8 Meiose... Indholdsfortegnelse FORORD... 3 PENSUM OG PENSUMBESKRIVELSE I HUMAN GENETIK... 4 PENSUM I HUMAN GENETIK... 4 PENSUMBESKRIVELSE OG MÅLSÆTNING FOR HUMAN GENETIK... 4 GENERELT OM STAMTRÆER... 6 KROMOSOMANOMALIER...

Læs mere

ORDINÆR EKSAMEN I SKRIFTLIG MEDICINSK GENETIK Medicin, 2. semester Odontologi, 2. semester Molekylær Biomedicin, 3. semester 27. maj 2011 (2 timer)

ORDINÆR EKSAMEN I SKRIFTLIG MEDICINSK GENETIK Medicin, 2. semester Odontologi, 2. semester Molekylær Biomedicin, 3. semester 27. maj 2011 (2 timer) D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T B l e g d a m s v e j 3 B 2 2 0 0 K ø b e n h a v n N ORDINÆR EKSAMEN I SKRIFTLIG MEDICINSK GENETIK

Læs mere

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet

Genetiske Aspekter af HCM hos Kat. - en introduktion til forskningsprojektet Genetiske Aspekter af HCM hos Kat - en introduktion til forskningsprojektet Cand. scient. Mia Nyberg, ph.d. stud. mnje@life.ku.dk IMHS, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Klinisk Biokemisk

Læs mere

Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Den basale genetik

Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Den basale genetik Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Den genetiske 'gråzone' i Huntington's chorea: hvad betyder det alt sammen? Intermediate alleler

Læs mere

DIAGNOSTISKE TEKNIKKER VED PGD (PGT) - MOLEKYLÆRBIOLOGI FOR LÆGER OG ANDRE

DIAGNOSTISKE TEKNIKKER VED PGD (PGT) - MOLEKYLÆRBIOLOGI FOR LÆGER OG ANDRE DIAGNOSTISKE TEKNIKKER VED PGD (PGT) - MOLEKYLÆRBIOLOGI FOR LÆGER OG ANDRE I N GE SØKILDE P E D E RSEN, K L I N I S K L A B ORATORIEGENETIKER, P H D AFSNIT FOR MOLEKYLÆR DIAGNOSTIK - AAUH PGT ARBEJDSGANG

Læs mere

Patterns of Single-Gene Inheritance

Patterns of Single-Gene Inheritance Patterns of Single-Gene Inheritance Mendels 1. lov: hvis en mand er heterozygot, Aa, vil halvdelen af sædcellerne indeholde A, halvdelen a. hvis en kvinde er heterozygot, vil halvdelen af ægcellerne ligeledes

Læs mere

LÆGEVIDENSKABELIG EMBEDSEKSAMEN FASE II

LÆGEVIDENSKABELIG EMBEDSEKSAMEN FASE II Side 1 af 6 LÆGEVIDENSKABELIG EMBEDSEKSAMEN FASE II Eksamen i Genetik I (4 timer) den 14. april 2004 Opgavesættet består af 1 forside og 5 sider (2-6) med i alt 5 opgaver. Det er forbudt at medbringe enhver

Læs mere

Definitioner på vigtige genetiske begreber

Definitioner på vigtige genetiske begreber Definitioner på vigtige genetiske begreber Emne Acrocentrisk Allel heterogenitet Allel Allel-hyppighed Alternativ splejsning Aneuploidi Anticipation Definition/forklaring Kromosom, hvor centromeret er

Læs mere

Genhæmning: et overblik

Genhæmning: et overblik Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Genhæmning tager et målrettet skridt fremad Målrettet hæmning af det mutante Huntington's chorea-gen,

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro PAPA syndromet Version af 2016 1. HVAD ER PAPA 1.1 Hvad er det? PAPA er en forkortelse for Pyogen Artritis, Pyoderma gangrenosum og Akne. Det er en genetisk

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier

X bundet arvegang. Information til patienter og familier X bundet arvegang Information til patienter og familier 2 X bundet arvegang Følgende er en beskrivelse af, hvad X bundet arvegang betyder og hvorledes X bundne sygdomme nedarves. For at forstå den X bundne

Læs mere

Bananfluer og nedarvning

Bananfluer og nedarvning Bananfluer og nedarvning Teori: Bananflue-genetik Bananfluens livscyklus Bananfluen, Drosophila melanogaster, har været brugt til at studere genetik i mere end 100 år. Denne diploide organisme har fuldstændig

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 X bundet arvegang Århus Sygehus, Bygn. 12 Århus Universitetshospital Nørrebrogade 44 8000 Århus C Tlf: 89 49 43 63

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

DAMOUN s GENETIK-Kompendium

DAMOUN s GENETIK-Kompendium DAMOUN s GENETIK-Kompendium DAMOUN S GENETIK-KOMPENDIUM 1 Indledning 5 Monogene egenskabers arvegange 5 Redegøre for Mendels 1. og 2. lov 5 Definere gen, locus, allel, multiple alleler, homozygoti, heterozygoti

Læs mere

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for tarmkræft

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for tarmkræft Patientinformation Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for tarmkræft Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning ved familiært

Læs mere

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier 12 Odense: Odense Universitetshospital Sdr.Boulevard 29 5000 Odense C Tlf: 65 41 17 25 Kromosomforandringer Vejle: Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 Århus:

Læs mere

Anlægsbærerundersøgelse ved autosomal recessive sygdomme

Anlægsbærerundersøgelse ved autosomal recessive sygdomme Holdningspapir Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Anlægsbærerundersøgelse ved autosomal recessive sygdomme Holdningspapiret er udarbejdet i 2015 af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Selskab for medicinsk

Læs mere

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier

Kromosomforandringer. Information til patienter og familier Kromosomforandringer Information til patienter og familier 2 Kromosomforandringer Den følgende information er en beskrivelse af kromosomforandringer, hvorledes de nedarves og hvornår dette kan medføre

Læs mere

Bioteknologi A. Gymnasiale uddannelser. Vejledende opgavesæt 1. Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40. 5 timers skriftlig prøve

Bioteknologi A. Gymnasiale uddannelser. Vejledende opgavesæt 1. Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40. 5 timers skriftlig prøve Vejledende opgavesæt 1 Bioteknologi A Gymnasiale uddannelser 5 timers skriftlig prøve Vejledende opgavesæt 1 Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40 Side 1 af 8 sider pgave 1. Genmodificeret ris Vitamin

Læs mere

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft Patientinformation Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning ved familiært

Læs mere

Ataksi Forskningsstatus

Ataksi Forskningsstatus Ataksi Forskningsstatus Jørgen E. Nielsen, Overlæge, Ph.d. Hukommelsesklinikken, Nationalt Videnscenter for Demens Neurogenetisk Klinik og Forskningslaboratorium Rigshospitalet, Københavns Universitet

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Anne-Marie Gerdes Klinisk Genetisk Afdeling Rigshospitalet Hvad kan man bruge gendiagnostik til? Reducere sygdomshyppighed

Læs mere

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering De sidste 10 års store fremskridt indenfor gensekventeringsteknologi har gjort det muligt at

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008

BIOLOGI A-NIVEAU NY ORDNING. Tirsdag den 20. maj 2008. Kl. 09.00 14.00 STX081-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2008 BIOLOGI A-NIVEAU Tirsdag den 20. maj 2008 NY ORDNING Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX081-BIA Undervisningsministeriet Side

Læs mere

Besvarelse til opgave 1 januar 1999 Spm. A: Spm. B:

Besvarelse til opgave 1 januar 1999 Spm. A: Spm. B: Besvarelse til opgave 1 januar 1999 Spm. A: Vi må lave et genomisk bibliotek i en lambdafag, cosmid, BAC eller YAC plasmid. Til dette vil vi skære det genomiske DNA partielt med Sau3A, så vi får stykker

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve. Modul 3. S12Vy. Dato: 25.01.2013. Kl. 9.00-12.00

Ekstern teoretisk prøve. Modul 3. S12Vy. Dato: 25.01.2013. Kl. 9.00-12.00 Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Hvor kommer du fra? Hvordan kan vi bruge data fra projektet i undervisningssammenhæng?

Hvor kommer du fra? Hvordan kan vi bruge data fra projektet i undervisningssammenhæng? Hvor kommer du fra Hvordan kan vi bruge data fra projektet i undervisningssammenhæng Slutkonference ulaen på arhus Universitet, d. 31 marts 2014 Frank Grønlund Jørgensen Ph.d. i biologi fra U med fokus

Læs mere

Avl på honningbier det genetiske grundlag I

Avl på honningbier det genetiske grundlag I Avl på honningbier det genetiske grundlag I Egenskaber ved alle levende væsner bestemmes af 2 ting: Arv Miljø Grundlaget for alt avlsarbejde er at mange egenskaber nedarves. Hvad er arv og hvad er miljø

Læs mere

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom

Kjers. sygdom. Nyt fra forskningsfronten. Et studie der søger at påvise årsager til og behandling af denne hidtil uhelbredelige øjensygdom Kjers Nyt fra forskningsfronten sygdom Gitte Juul Almind Reservelæge, ph.d.-stud. Kennedy Centret Illustrationer: Mediafarm arvelig synsnerveskrumpning (ADOA - Autosomal Dominant Opticus Atrofi) Et studie

Læs mere

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner

Generne bestemmer. Baggrundsviden og progression: Niveau: 8. klasse. Varighed: 12 lektioner Generne bestemmer Niveau: 8. klasse Varighed: 12 lektioner Præsentation: Generne bestemmer er et forløb om genernes indflydelse på individet. I forløbet kommer vi omkring den eukaryote celle, celledeling,

Læs mere

Trisomi 21 (Downs Syndrom) Oplæg

Trisomi 21 (Downs Syndrom) Oplæg Hvorfor er vi der? Cytogenetisk diagnostik 2005 (PCR, FISH, CGH) Thue Bryndorf Kromosomlaboratoriet Klinisk Genetisk Afdeling Dr. Lejeune Trisomi 21 (Downs Syndrom) Oplæg Klassisk cytogenetik (kromosomer)

Læs mere

BIOLOGI A. Torsdag den 14. maj 2009. Kl. 09.00 14.00 STX091-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2009

BIOLOGI A. Torsdag den 14. maj 2009. Kl. 09.00 14.00 STX091-BIA STUDENTEREKSAMEN MAJ 2009 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2009 BILGI A Torsdag den 14. maj 2009 Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares STX091-BIA Undervisningsministeriet Side 1 af 8 sider pgave

Læs mere

Bilag A Ordforklaringer

Bilag A Ordforklaringer Bilag A Aldersstandardisere Justere talmateriale, så kræftudvik- 16, 17, 18 lingen kan sammenlignes uanset forskelle i aldersfordelingen, f.eks. mellem to lande. Allel De to "ens" genkopier i alle celler

Læs mere

Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning

Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning Elsebet Østergaard Overlæge, Klinisk Genetisk Klinik, Rigshospitalet Formand, Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Genetisk rådgivning og udredning før

Læs mere

Kromosomtranslokationer

Kromosomtranslokationer 12 Kromosomtranslokationer December 2009 Oversat af Anja Lisbeth Frederiksen, reservelæge, ph.d. Klinisk Genetisk Afdeling, Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital, Danmark Tilrettet brochure udformet

Læs mere

Recessiv (vigende) arvegang

Recessiv (vigende) arvegang 10 Recessiv (vigende) arvegang Anja Lisbeth Frederiksen, reservelæge, ph.d., Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital, Danmark Tilrettet brochure udformet af Guy s and St Thomas Hospital, London, Storbritanien;

Læs mere

På opdagelse i gernerne

På opdagelse i gernerne På opdagelse i gernerne DNA (molekyle): arvemateriale Alle vore celler er genetisk set identiske DNA: genetiske opskrifter - kogebog for cellerne = genregulering Opskrift på forskellige proteiner Vejledninger

Læs mere

Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' DNA, RNA og protein

Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' DNA, RNA og protein Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' Forskere kan lave præcise ændringer

Læs mere

Vejledende henvisningskriterier - cancer

Vejledende henvisningskriterier - cancer Vejledende henvisningskriterier - cancer Hvem kan henvises til udredning for arvelig disposition til cancer? Patienter kan henvises til genetisk rådgivning, hvis der er belæg for at mistænke arveligdisposition

Læs mere

Indholdsfortegnelse MONOGENE EGENSKABERS ARVEGANGE... 2 MUTATIONER... 8 MOLEKYLÆR GENETIK, NORMALE GENER, SYGDOMSGENER... 11 GENERS FUNKTION...

Indholdsfortegnelse MONOGENE EGENSKABERS ARVEGANGE... 2 MUTATIONER... 8 MOLEKYLÆR GENETIK, NORMALE GENER, SYGDOMSGENER... 11 GENERS FUNKTION... Opdateret: 30. April 2003 Indholdsfortegnelse MONOGENE EGENSKABERS ARVEGANGE... 2 MUTATIONER... 8 MOLEKYLÆR GENETIK, NORMALE GENER, SYGDOMSGENER... 11 GENERS FUNKTION... 15 GENETISK KOBLING OG GENKORTLÆGNING...

Læs mere

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012 AALBORG UNIVERSITET EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester Fredag den 6. januar 2012 4 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets

Læs mere

3u BI, terminsprøve (Bio A)

3u BI, terminsprøve (Bio A) 3.u BI, terminsprøve, 2018 MV 3u BI, terminsprøve (Bio A) Torsdag den 12/4, 2018, kl. 9-14. Af opgaverne 1, 2, 3, og 4 skal tre, og kun tre, afleveres Tilladte hjælpemidler: Bøger, kompendier, noter, lommeregner.

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler, fotosyntese og respiration 2. Den naturlige å og vandløbsforurening 3. Kost og ernæring 4. DNA og bioteknologi

Læs mere

Farvernes arvelighed Dominant arvelighed: Grå Pastel Sortmasket Toppet. Køndbunden arvelighed: Brun Hvid med tegning Lysrygget

Farvernes arvelighed Dominant arvelighed: Grå Pastel Sortmasket Toppet. Køndbunden arvelighed: Brun Hvid med tegning Lysrygget Et forsøg på at oversætte fra hollandsk til dansk Farvernes arvelighed Dominant arvelighed: Grå Pastel Sortmasket Toppet Køndbunden arvelighed: Brun Hvid med tegning Lysrygget Recessiv arvelighed: Hvidbrystet

Læs mere

LUPUS og GRAVIDITET. "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96

LUPUS og GRAVIDITET. Pregnancy and Lupus Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Oversættelse 1999 - Hanne Hønnicke, 8800 Viborg Side 1 LUPUS og GRAVIDITET "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Eftersom lupus (SLE) først og fremmest

Læs mere

Et eksempel: Blomsterpopulation med to co-dominante gener for kronbladenes farve

Et eksempel: Blomsterpopulation med to co-dominante gener for kronbladenes farve Populationsgenetik I populationsgenetik beskæftiger man sig med at undersøge hyppigheden af forskellige gener samt fordeligen af fænotyper og genotyper i forskellige populationer. For en ordens skyld:

Læs mere

Dandy Walker Like Malformation

Dandy Walker Like Malformation Dandy Walker Like Malformation Speciale af Hedvig Christiansson and Evelina Kling Vegeby Præsenteret af Helle Friis Proschowsky Dyrlæge, Phd., Specialkonsulent hos DKK DWLM projektet 1. Hvad er DWLM 2.

Læs mere

Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi

Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi Eksamen: Biologi C-niveau 2a bi Dato: 3.6.2015 Eksaminator: Carsten Sejer Christiansen Censor: Hans Christian Ihler Hold: 2a bi Elever: 8 Eksamensform: - Trækning af eksamensspørgsmål inkl. bilag - 24

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere:

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Hvilke baser indgår i DNA? A. Adenin, Guanin, Cytosin,

Læs mere

Nyt studie kaster lys over hvorfor nogle hjerneområder nedbrydes før andre i HS Styr på foldningen

Nyt studie kaster lys over hvorfor nogle hjerneområder nedbrydes før andre i HS Styr på foldningen Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Nyt studie kaster lys over hvorfor nogle hjerneområder nedbrydes før andre i HS Hvorfor dør kun

Læs mere

Vejledning til læger og sundhedspersonale om kromosom mikroarray analyse

Vejledning til læger og sundhedspersonale om kromosom mikroarray analyse Side 1 af 5 Procedure/vejledning Vejledning til læger og sundhedspersonale om kromosom mikroarray analyse Udarbejdet af Lægerne, Kennedy Centret 1 Hvad er kromosom mikroarray analyse? Kromosom mikroarray

Læs mere

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens Restriktionsenzymer Skanning Restriktionsenzymer findes i bakterier (forsvarsmekanisme) IKKE i eukaryote celler 3-5 - 5-3 - Restriktionsenzyme Genkendelsessekvens Palindromisk Otto, Anna, radar Madam I

Læs mere

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013

Eksamensspørgsmål uden bilag - 2b bi 2013 Eksamen: Biologi C-niveau Eksaminator: Tonje Kjærgaard Petersen Censor: Jørgen B. Bech Elever: 3 Eksamensform: - Spørgsmål trækkes - 24 min. forberedelse - 24 min. eksamination Spørgsmål 1: Spørgsmål 2:

Læs mere

Faktor V Leiden mutation

Faktor V Leiden mutation Faktor V Leiden mutation Formål: finde ud af om individ har mutation i faktor V Leiden gen (missense: arginin glutamin) Materiale: oprens DNA fra leukocytter Metode: PCR med specifikke primere, oprens,

Læs mere

Genetiske undersøgelser i graviditeten

Genetiske undersøgelser i graviditeten Til patienter og pårørende Genetiske undersøgelser i graviditeten Vælg billede Vælg farve Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Denne folder henvender sig til dig, der er gravid, og som har fået tilbudt en genetisk

Læs mere

Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1

Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1 Eksamensspørgsmål Biologi C maj-juni 2014 Sygeeksamen: 4cbicsy1 HF og VUC Nordsjælland. Helsingørafdelingen Lærer: Lisbet Heerfordt, Farumgårds Alle 11, 3520 Farum, tlf. 4495 8708, mail: lhe@vucnsj.dk.

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven BIOLOGI Maj 2016 B1 Indledning Rejsen til Mars Det er blevet muligt at lave rumrejser til Mars. Muligheden for bosættelser

Læs mere

Arvelig brystkræft hvilke gener kender vi og hvad er den kliniske betydning

Arvelig brystkræft hvilke gener kender vi og hvad er den kliniske betydning Arvelig brystkræft hvilke gener kender vi og hvad er den kliniske betydning Anne-Marie Gerdes DBCG s Genetiske udvalg Arvelig mammacancer Tidlig debut Flere afficerede familiemedlemmer Bilateral mammacancer

Læs mere

Håndtering af tilfældighedsfund ved genomsekventering

Håndtering af tilfældighedsfund ved genomsekventering Håndtering af tilfældighedsfund ved genomsekventering Dansk Selskab for Good Clinical Practice Torsdag den 1. november 2018 Jens Michael Hertz Professor, overlæge, dr.med. Tlf.: 6541 3191 eller 2027 7159

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

ALS FORSKNING: GENER OG PIPELINE MEDICIN. Páll Karlsson. Ph.d. Med. Danish Pain Research Center Dept. of Neurology Aarhus University Hospital

ALS FORSKNING: GENER OG PIPELINE MEDICIN. Páll Karlsson. Ph.d. Med. Danish Pain Research Center Dept. of Neurology Aarhus University Hospital : GENER OG PIPELINE MEDICIN Ph.d. Med. Danish Pain Research Center Dept. of Neurology Aarhus University Hospital OSLO, 24 OKTOBER 2015 1 AARHUS M.Sc. i neuro-biologi (2009) fra Aarhus Ph.d. i medicin (2013)

Læs mere

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3)

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3) 1 Delphine Bonneau Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi 1-6 Pelle har spist en kæmpe stor kage, og efterfølgende stiger hans blodsukker. Derfor sender kroppen besked til de endokrine kirtler i bugspytkirtlen

Læs mere

Vi går derfor ud fra, at I ved, at DNA molekyler er meget lange molekyler

Vi går derfor ud fra, at I ved, at DNA molekyler er meget lange molekyler DNA-profil analyse Indledning DNA-profil analyser eller i daglig tale DNA-fingeraftryk er en metode, der bruges, når man skal finde ud af, hvem der er far et barn, hvis der altså er flere muligheder. Det

Læs mere

Modul 3: Sandsynlighedsregning

Modul 3: Sandsynlighedsregning Forskningsenheden for Statistik ST01: Elementær Statistik Bent Jørgensen Modul 3: Sandsynlighedsregning 3.1 Sandsynligheder................................... 1 3.2 Tilfældig udtrækning fra en mængde........................

Læs mere

Det Etiske Råds udtalelse om kloning.

Det Etiske Råds udtalelse om kloning. Til forside Det Etiske Råds udtalelse om kloning. Resumé. * Det Etiske Råd er imod kloning af mennesker. * Det Etiske Råd mener, at man i Danmark bør opretholde et forbud mod kloning af mennesker og arbejde

Læs mere

Erik Brandt & Michael Brun Andersen Noter til Genetik - 2003 Indholdsfortegnelse 1. Monogene egenskabers arvegange 2 2. Mutationer

Erik Brandt & Michael Brun Andersen Noter til Genetik - 2003 Indholdsfortegnelse 1. Monogene egenskabers arvegange 2 2. Mutationer Indholdsfortegnelse 1. Monogene egenskabers arvegange 2 2. Mutationer 12 3. Molekylær genetik, normale gener, sygdomsgener 16 4. Geners funktion 21 5. Genetisk kobling og genkortlægning 23 6. Cytogenetik

Læs mere

Lyme Artrit (Borrelia Gigt)

Lyme Artrit (Borrelia Gigt) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Lyme Artrit (Borrelia Gigt) Version af 2016 1. HVAD ER LYME ARTRIT (BORRELIA GIGT) 1.1 Hvad er det? Borrelia gigt (Lyme borreliosis) er en af de sygdomme,

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Dagens program 9:00 10:00 Introduktion

Læs mere

G E N E T I K. Polygonum bistorta BIND I

G E N E T I K. Polygonum bistorta BIND I G E N E T I K Polygonum bistorta BIND I Indhold Indledning side 1 I Genetiske begreber og oversigt side 3 II Mendels eksperimenter side 7 III Eksempler på arvelighed Blodtyper side 17 Øjenfarver side

Læs mere

Reciprok translokation

Reciprok translokation Patientinformation Reciprok translokation Ægsortering Præimplantationsdiagnostik (PGD) Fertilitetsklinikken Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Ægsortering Hvad er præimplantationsdiagnostik? Ved præimplantationsdiagnostik,

Læs mere

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information

Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information Biologiske signaler i graviditeten - Genetisk information 2 I forbindelse med vores studie af graviditeten ønsker vi at foretage undersøgelser af arvematerialet (DNA og RNA). Disse genetiske undersøgelser

Læs mere

Neurofibromatose i almen praksis

Neurofibromatose i almen praksis Neurologi i almen praksis Af Sven Frederick Østerhus Biografi Forfatter er praksisamanuensis, fase III i hoveduddannelse til almen medicin i Region Sjælland og er stødt på de to patienter i sin praksisamanuensis

Læs mere

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation MEN1 er en arvelig sygdom, hvor der påvises en eller flere knuder (tumorer) i hormonproducerende kirtler. MEN1 er en sjælden lidelse, som rammer mænd

Læs mere

Underviser cand.scient Karen Hulgaard

Underviser cand.scient Karen Hulgaard Velkommen til en præsentation i anatomi og fysiologi i forplantningssystemet, med vægt på mandens forplantningssystem. Præsentationen bruges i forbindelse med undervisningen på femte semester. 1 Start

Læs mere

RE-EKSAMEN I KERNEPENSUM. (Molekylær, strukturel og funktionel biomedicin)

RE-EKSAMEN I KERNEPENSUM. (Molekylær, strukturel og funktionel biomedicin) Kernepensum August 00 SYDDANSK UNIVERSITET - ODENSE UNIVERSITET RE-EKSAMEN I KERNEPENSUM (Molekylær, strukturel og funktionel biomedicin) Dato: Torsdag den 5. august 00 kl. 9.00.00 Hjælpemidler: Lommeregner

Læs mere

Studieplan Molekylærbiologi Semester 3

Studieplan Molekylærbiologi Semester 3 OMRÅDET FOR SUNDHEDSUDDANNELSER Studieplan Molekylærbiologi Semester 3 Bioanalytikeruddannelsen i Odense Efterår 2017 Semester 3 Indhold 1. Fagets fokus og emner... 3 2. Lektionsplan... 4 3. Litteraturliste...

Læs mere

Biomarkører. Lars P. Nielsen Professor, overlæge Speciallæge i klinisk mikrobiologi, Statens Serum Ins>tut, Biomarkørlaboratoriet. LPN@ssi.

Biomarkører. Lars P. Nielsen Professor, overlæge Speciallæge i klinisk mikrobiologi, Statens Serum Ins>tut, Biomarkørlaboratoriet. LPN@ssi. Biomarkører Lars P. Nielsen Professor, overlæge Speciallæge i klinisk mikrobiologi, Statens Serum Ins>tut, Biomarkørlaboratoriet. LPN@ssi.dk Biomarkører Molekyler, som afspejler forekomst og udvikling

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

BIOTEKNOLOGI HØJT NIVEAU

BIOTEKNOLOGI HØJT NIVEAU STUDENTEREKSAMEN 2007 2007-BT-1 BITEKNLGI HØJT NIVEAU Torsdag den 31. maj 2007 kl. 9.00 14.00 Sættet består af 1 stor og 2 små opgaver samt 1 bilag i 2 eksemplarer. Det ene eksemplar af bilaget afleveres

Læs mere

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side 1 af 14 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Kvægavlens teoretiske grundlag

Kvægavlens teoretiske grundlag Kvægavlens teoretiske grundlag Lige siden de første husdyrarter blev tæmmet for flere tusinde år siden, har mange interesseret sig for nedarvningens mysterier. Indtil begyndelsen af forrige århundrede

Læs mere

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme?

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genetisk hornhindediagnostik: Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genteknologi et vigtigt værktøj til forebyggelse af hornhindesygdomme? Genetisk diagnostik og dets anvendelsesmuligheder

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg. Intern teoretisk prøve i Sygepleje, anatomi og fysiologi samt biokemi og biofysik Modul 1 Hold S11S og S12V

Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg. Intern teoretisk prøve i Sygepleje, anatomi og fysiologi samt biokemi og biofysik Modul 1 Hold S11S og S12V Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg Intern teoretisk prøve i Sygepleje, anatomi og fysiologi samt biokemi og biofysik Modul 1 Hold S11S og S12V Dato: 23.08.2012 Kl. 9.00 11.00 Side 1 af 5 SYGEPLEJE Helge

Læs mere