Sådan skal du gøre hvis du bliver syg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan skal du gøre hvis du bliver syg"

Transkript

1 fremtidenssygehuse.dk Sådan skal du gøre hvis du bliver syg Sæt magneten på køleskabet 7452 magnet_na r du er syg_outlinet.indd 1 01/07/09 13:43:12 Vigtige numre Hurtig hjælp Han styrer et sygehus på fire hjul Nu kommer den nye sygehusstruktur Nye supersygehuse Flere læge- og akutbiler Nye effektive metoder Mere hjælp til psykisk syge Syddanmarks puls

2 Ny sygehusstruktur i syddanmark Vi står klar hvis du bliver syg Mere hjælp til de psykisk syge Fremtidens psykiatri bliver udbygget, og de ambulante behandlingstilbud forbedres. Samtidig øger vi antallet af specialiserede døgnpladser. Flere lægeog akutbiler Region Syddanmark indsætter flere lægebiler og akutbiler. Det betyder, at behandlingen kan begynde, så snart bilen er fremme hos dig.

3 Regionsrådet i Region Syddanmark har vedtaget en ny sygehusstruktur, der skal forbedre og udbygge sygehusene frem til Strukturen fører store forbedringer og ændringer med sig for os alle. Målet er, at syddanmark i fremtiden får et sundhedsvæsen i verdensklasse. g dres. ede Nye effektive metoder Unødig ventetid bliver fjernet ved brug af nye planlægningsværktøjer. Det sikrer en hurtig diagnose og den rette behandling. Bedre og nye supersygehuse Fremtidens sygehus sætter patienten i centrum, og bygningerne skal passe til den måde, vi møder patienterne på.

4 Bedre og nye supersygehuse Fremtidens sygehus sætter patienten i centrum Henrik Villadsen og hans kolleger vil give patienterne de bedste rammer. De har selv været med til at designe fremtidens supersygehuse. Henrik Villadsen er hjertelæge og lægelig direktør i Sygehus Sønderjylland. Han er formand for den gruppe, der har planlagt regionens nye akutmodtagelser. Gruppen har haft mulighed for at få mange af deres drømme og visioner ned i nogle konkrete planer for fremtidens sygehuse i Region Syddanmark. Målet har været at skabe et effektivt sundhedsvæsen, der har fokus på patienten. - Vi skal skabe tidssvarende rammer med de bedste faciliteter og den nyeste teknologi, men vi skal også indrette og tilpasse bygningerne efter patienterne og deres forventninger og behov, understreger han. Lægedirektøren mener, at det er bydende nødvendigt at gøre tingene på nye måder, hvis Region Syddanmark skal have et endnu bedre sundhedsvæsen. Der er mange nye tiltag på vej, og flere kommer til. Henrik Villadsen har hentet inspiration både i udlandet og i Danmark. - Jeg er meget optaget af den måde, vi møder patienterne på. Patienten skal i centrum og have langt større indflydelse. Men det betyder også, at patienten skal tage større ansvar, siger Henrik Villadsen - I fremtiden vil alle akutpatienter få én indgang til sygehuset, nemlig den fælles akutmodtagelse. Det betyder, at uanset hvornår på døgnet, patienterne kommer, så er specialisterne på arbejde. Og det stiller store krav til samarbejdet mellem de forskellige faggrupper, men vores forskellige kompetencer og fælles viden kommer patienten til gavn og kan redde liv, fastslår han. - Fremtidens sundhedsvæsen kræver mere samarbejde og koordinering både før, under og efter behandling på sygehuset. Det vigtige er at få det gode patientforløb, hvor patienten bliver taget ved hånden, og alt omkring patienten er koordineret, forklarer lægedirektøren, der glæder sig til at se planerne ført ud i livet.

5 Investering i supersygehuse Regionen investerer 12 mia. kr. i sygehusene Regionen bygger fremtidens universitetshospital i Odense Sygehusene i Kolding og Aabenraa får store til- og ombygninger Alle sygehusene bliver forbedret.

6 Nyt system fjerner unødig ventetid Standardiserede pakkeforløb øger kvaliteten Vi samler eksperterne og deres viden, så du får den bedste behandling En undersøgelse af hjertepakken på Sygehus Lillebælt, Vejle viser, at knap 20 procent kan nøjes med forundersøgelsen, så har de fået en diagnose. 87 procent har fået en afklaring efter første undersøgelse, og 98 procent har en diagnose efter anden undersøgelse.

7 De sætter hjerte behandlingen i nyt system Nye effektive metoder Lilly Krogh og hendes kolleger er optaget af at skabe de bedste rammer for behandlingen af hjertesygdomme. Udgangspunktet er patientens situation. Hjertemedicinsk afdeling på sygehuset i Vejle er altid frisk på at tage nye metoder i brug, hvis det kan gavne patienterne. Siden efteråret 2007 har man kunnet tilbyde patienter, der er under mistanke for åreforkalkning i hjertet, udredning i et pakkeforløb. Lignende forløb kan nu tilbydes patienter med stort set alle typer af hjertesygdomme i hele Region Syddanmark. Pakkeforløbene dækker fra begrundet mistanke om hjertesygdom til udredning, diagnose og behandling. Planlægningen af undersøgelserne koordineres af en patientvejleder, som følger patienten hele vejen. På den måde undgår patienten unødig ventetid. Undersøgelserne sker med udgangspunkt i den enkelte patients ønsker og behov. Sygehuset prioriterer derfor dialogen med patienten højt. Og patienten har altid en tid til næste undersøgelse med sig hjem. - Det giver en fantastisk glæde og stolthed, når det lykkes. Ventetid giver usikkerhed. Vores patienter er tilfredse med de hurtige forløb. De skal ikke gå og vente og blive endnu mere nervøse, fortæller afdelingssygeplejerske Lilly Krogh. I pakkeforløbene undersøges patienterne af en erfaren læge, som kan sende dem til de rette undersøgelser. Det giver en tidlig diagnose, og på den måde kan patienterne hurtigere få den rigtige behandling. - Det er nødvendigt i højere grad at arbejde tværfagligt, og det kan vi godt lide. Det gode patientforløb er et fælles projekt for os alle her i afdelingen, understreger Lilly Krogh. Hun glæder sig over de gode resultater, som hendes afdeling har skabt for patienterne igennem hjertepakkerne.

8 Hjælpen er nær De første minutter efter en ulykke kan være afgørende for, hvordan man klarer sig. Både lægebiler, akutbiler og ambulancer begynder behandlingen på stedet. Vejle Oksbøl Grindsted 2010 Fred Samarbejde med forsvaret I Oksbøl er der samarbejde med forsvarets lægebil, som rykker ud i det omkringliggende område. Esbjerg Kolding forskellige køretøjer Skærbæk Rødding Døgndækning 2010 Haderslev Døgndækning 201 Ambulancer Ambulancen henter den syge og bringer hurtigt den syge til nærmeste behandlende sygehus. Akutbiler Er bemandet med en paramediciner eller en specialuddannet sygeplejerske. Aabenraa Lægebiler Er bemandet med speciallæger. Visse steder er det læger, der rykker ud fra egen praksis eller egen bolig. Niebüll Lægehelikopter Region Syddanmark benytter en lægehelikopter, som er placeret i Niebüll. Flensburg

9 Jørgens hjerte var i akut fare Udover akut- og lægebiler er der 59 ambulancestationer fordelt i hele regionen. Jørgen Lund fra Odense gik alene derhjemme, da han pludselig følte sig dårlig. Han havde snurren og smerter, der strålede ud i venstre arm. - Jeg var klar over, at det kunne være alvorligt, så jeg ringede 112, og så gik det ellers stærkt, fortæller Jørgen Lund fra Odense. Fredericia Odense Traumecenter Regionens traumecenter er placeret i Odense. Her indlægges og behandles svært tilskadekomne eller syge. Kort tid efter stod der to mænd hjemme i hans stue. Det var læge Torsten Lang-Jensen og en chauffør fra lægebilen. Få minutter efter kom ambulancen. - Jeg var bange, men lægen sagde, at jeg bare skulle tage det helt roligt. De havde en masse udstyr med, og jeg kom under behandling hjemme i min egen stue. Der gik kun 20 minutter, fra jeg ringede til alarmcentralen, til jeg lå i en seng på sygehuset, fortæller Jørgen Lund. lev kning 2011 Han havde fået en blodprop i hjertet og fik foretaget en ballonudvidelse på sygehuset. Efter et par dage var han igen hjemme hos familien. I dag har han ingen alvorlige mén fra sin blodprop, fordi han hurtigt kom i behandling. Faaborg Svendborg - Jeg er utrolig taknemmelig over, at du kom så hurtigt og hjalp mig, siger Jørgen Lund til Torsten Lang-Jensen. Sønderborg Døgndækning 2011 Rudkøbing urg Hurtigt fremme I livstruende og meget akutte tilfælde bliver der udover ambulancen også sendt en akutbil eller lægebil. Jørgen Lund oplevede på egen krop, at hjælpen var nær.

10 Han styrer et sygehus p

11 på fire hjul Flere læge- og akutbiler Torsten Lang-Jensen og hans kolleger begynder behandlingen på stedet, for de har det nødvendige udstyr i lægebilen. Regionen får flere lægebiler, og det betyder hurtigere hjælp. Torsten Lang-Jensen er speciallæge i anæstesi. Han har ansvaret for planlægning og udvikling af regionens ambulancer, læge- og akutbiler. Han er rolig og virker ikke som én, der kan slås ud af kurs. En god egenskab når han skal rykke ud med lægebilen, hvor der både er blå blink og fart på. - Jeg har i lang tid kæmpet min egen lille kamp for, at vi fik mere fokus på det akutte beredskab. Patienterne bliver jo ikke først syge, når de ankommer til sygehuset. I nogle tilfælde er minutterne afgørende, og derfor er det vigtigt, at behandlingen kan begynde på stedet. Så betyder det mindre, at afstanden til sygehuset er lidt længere, fastslår Torsten Lang-Jensen. Han glæder sig derfor over, at der bliver investeret i nye lægebiler og akutbiler, for en hurtig og effektiv hjælp kan være med til at redde liv. - Vi skal stabilisere vejrtrækning og kredsløb de livsvigtige funktioner på stedet. Vi skal ikke nødvendigvis finde ud af, hvorfor patienterne for eksempel ikke trækker vejret. Men vi skal sørge for, at patienten kommer til at trække vejret igen og bliver stabiliseret. Den egentlige udredning sker på sygehuset, forklarer han.

12 Nye og bedre hospitaler Region Syddanmark investerer 12 mia. kr. i nybyggeri og ombygning. Der skabes tids svarende rammer med fleksibel indretning, der tager højde for teknologiske muligheder og fremtidens patientforløb. Landkortet viser, hvordan regionen i de kommende år vil udbygge det syddanske sundhedsvæsen. Varde Grindsted Visiteret akut medi ortopædkirurgi, da kirurgi og ambulan tilbud. Sygehustyper Akutsygehus Har et team af speciallæger og andet sundhedspersonale, der døgnet rundt kan diagnosticere patienter og sætte en behandling i gang. Teamet vil være organiseret i en fælles akutmodtagelse. Alle patienter modtages her. I Odense er akutsygehuset også universitetshospital. Specialsygehus Varetager særlige funktioner. Sammedagssygehus Her behandles alle patienter ambulant. Man møder op på sygehuset, bliver behandlet og kommer hjem igen samme dag. Ø-sygehus Sygehus med lokalt tilpas sede tilbud Sygehuse der lukker Esbjerg Esb bjerg Brørup Veneklinik fortsæt Skadestuetyper Skadestue Der er døgnåbne skade stuer på alle akutsyge husene. Her er lægeligt døgnberedskab. Skadestuefunktion Der er døgnåbne skade stuefunktioner med lægelig backup Skadeklinikker Skadeklinikker er åbne kl De bemandes med behandlersygeplejersker, der har gennemgået en særlig uddannelse. På skade klinikker behandles mindre og ikke-komplicerede skader. Tønder

13 Give Friklinik d akut medicin, kirurgi, dagg ambulante Vejle Særlig fokus på kræftbehandling. Visiteret akut medicin, ortopædkirurgi, dagkirurgi og ambulante tilbud. 24 Fredericia Muligt sammedagssygehus. Helt nyt universitetshospital I Odense bygger man et universitetshospital helt fra bunden, og det giver den bedst tænkelige logistik og indretning til gavn for alle. Det nye hospital bliver et bæredygtigt byggeri. Kolding Middelfart Rygsygehus. Odense Nyborg ik fortsætter. Haderslev Aktiviteter flyttes til Aabenraa, når første fase af det nye sygehus står færdigt. Ringe Neuro rehabilitering flytter til Odense ca Faaborg 24 Svendborg Aabenraa Sønderborg Visiteret akut medicin, ortopædkirurgi, dagkirurgi og ambulante tilbud. Ærø

14 Mere hjælp til de psykisk syge Tættere på hjemmet Jette Larsen og hendes kolleger kommer tættere på borgerne. I fremtiden vil der være endnu flere ambulante behandlingstilbud. Så hjælpen er nær. Jette Larsen er afdelingssygeplejerske i lokalpsykiatrien i Tønder. Hun har arbejdet som sygeplejerske i psykiatrien i mange år og også arbejdet på medicinske afdelinger og i hjemmeplejen. Men det er psykiatrien, hun brænder for. - Det er følelsen af at kunne gøre en forskel for et menneske, som har det svært psykisk, der gør, at jeg kører glad på arbejde hver dag, forklarer hun. - Det er vigtigt for mig at have respekt for, at vi er forskellige som mennesker. Som behandlere skal vi møde patienterne dér, hvor de er, og i samarbejde med det tværfaglige team og patienten finde den rigtige behandling for den enkelte, fortæller hun. lidelse. De fleste bliver behandlet ambulant og undgår indlæggelse. Det giver det bedste resultat og betyder, at patienten ikke skal rykkes op, men kan blive hjemme i de vante rammer. - Vi har endnu mere fokus på patienten og patientens behov end tidligere, og derfor har alle patienter deres egen kontaktperson. Vi er i nærmiljøet og kender i mange tilfælde patientens venner og familie, ligesom vi er i tæt kontakt med kommunens sagsbehandlere. Det er helt afgørende at samarbejde på tværs og koordinere indsatsen for at kunne hjælpe vores patienter, fastslår Jette Larsen. Ca af Region Syddanmarks 1,2 mio. borgere har en psykisk lidelse. Alle kan rammes af en psykisk

15 Læs mere på fremtidenspsykiatri.dk Fremtidens psykiatri Nærhed tættere på borgerne Region Syddanmark udbygger og forbedrer de ambulante behandlingstilbud. Der bliver 16 lokalpsykiatriske centre. Kvalitet eksperterne samles Region Syddanmark samler specialerne. Det skal sikre, at specialviden inden for de forskellige områder formidles og anvendes på tværs i regionen. Specialisering retspsykiatrien samles Region Syddanmark styrker indsatsen i retspsykiatrien og samler døgnfunktionen i Middelfart. Der udvides fra 30 til 70 specialiserede døgnpladser. Nye rammer investering i psykiatrien Region Syddanmark investerer i nye bygninger og ombygninger for at give fremtidens psykiatri de bedste rammer.

16 Sådan hjælper vi hvis du bliver syg Sygehusene vil i fremtiden tage imod patienterne i en ny fælles akutmodtagelse. Her vil sygehusene samle eksperterne, og deres fælles viden giver dig en optimal behandling. Ved akut sygdom eller tilskadekomst sikrer det patienterne en hurtig diagnose og behandling af høj kvalitet døgnet rundt. Følg din egen behandling online Du kan snart læse din egen journal fra din behandling på regionens sygehuse eller i psykiatrien i Region Syddanmark. Din journal overføres automatisk til e-journal på sundhed.dk. Her kan du selv læse og printe dine journaler. Læs mere på sundhed.dk

17 Sådan ser fremtidens akutfunktion ud De fælles akutmodtagelser bliver opbygget over de næste år, men de første skridt er allerede taget. Når akutmodtagelserne er fuldt gennemført, vil principperne være: 1 Hurtig hjælp Ambulancer, akut- og lægebiler er bemandet med læger eller specialuddannet personale, så behandlingen kan begynde på stedet. 2 3 Akutmodtagelsen På akutsygehusene står eksperterne i den fælles akutmodtagelse klar til at modtage patienterne døgnet rundt. Diagnose og behandling Et team af speciallæger og andet sundhedspersonale sikrer patienten hurtig diagnose og behandling.

18 Sygeplejerske. SOSU. Pædagog. Økonom. Læge. It-medarbejder. Sekretær. Jurist. Fysioterapeut. Leder? job.regionsyddanmark.dk... fuld af muligheder Altid mere end 200 job Opret en jobagent få besked via sms Stil spørgsmål til dine kommende kolleger og hør, hvordan de oplever deres arbejdsplads.. Dan Brun Petersen, læge Sygehus Lillebælt

19 Region Syddanmark binder ender sammen Region Syddanmark skaber sammenhæng og værdi for borgerne og er bindeleddet mellem kommuner, erhvervsliv og organisationer. Vi understøtter Det gode liv og er med til at forme fremtidens syddanmark. Udover sundhedsvæsen og psykiatri står regionen for driften af en række sociale institutioner og for regional udvikling. Regionen er også sociale tilbud Region Syddanmark har 32 specialiserede bo- og dagtilbud og undervisningstilbud på det sociale og socialpsykiatriske område. Der er tale om specialiserede tilbud til handicappede børn og voksne. Derudover er der tilbud til særligt socialt vanskeligt stillede børn og unge. Regionen driver også de specialiserede undervisningstilbud Nyborgskolen og Center for Høretab, som er målrettet døve og hørehæm mede samt to kommunikations- og hjælpemiddelcentre i Odense og Vejle. Dynamoen i regional udvikling Region Syddanmark går foran og skaber gode rammer for borgere og erhvervsliv og gør regionen til et aktivt og dynamisk område. Det kræver et tæt samspil med kommuner, erhvervsliv, arbejdsmarkedets parter og vidensinstitutioner. Regionen står for blandt andet for: Regional Udviklingsplan Jordforurening Vækstforum for regional erhvervsudvikling og beskæftigelse Samarbejde med Slesvig-Holsten og internationalt samarbejde Koordinering af ungdomsuddannelser og grundlæggende almen voksenuddannelse Koordinering af fysisk planlægning og visse miljøopgaver Strategi for bæredygtig udvikling Den regionale, kollektive trafik Botilbuddene Grønnebæk i Rødding og Bøgeallé i Ribe laver fælles projektet Sund Sjov Samvær for deres unge. Nu kan børnene lege trygt i Bullerup private Børnehave. Det var en af de første institutioner, som blev oprenset. Der er skrabet 1/2 meter forurenet jord af og lagt nyt jord og derefter sand på.

20 Køleskabsmagneten viser vej til hjælp Sæt magnetkortet op på køleskabet, så du ved, hvad du skal gøre, hvis du bliver syg. Så har du de nødvendige telefonnumre klar, hvis du får brug for dem. Udfyld selv magnetkortet Skriv din egen læges telefonnummer ind i det hvide felt med vandfast tusch. Du kan finde din læges telefonnummer på dit sygesikringskort magnet_na r du er syg_outlinet.indd 1 01/07/09 13:43:12 Region Syddanmark - Damhaven Vejle Tlf regionsyddanmark.dk Syddanmarks puls

Her vil sygehusene stå klar med hjælp

Her vil sygehusene stå klar med hjælp Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Her vil sygehusene stå klar med hjælp Regionsrådet i Region Syddanmark November 2008 0 1 Indhold: Side 3 Tak for hjælpen Side 4 Visionen Side 5 Sundhedsstyrelsens

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation Præsentation af hovedresultater af survey blandt 1720 patienter maj 2011 Eva Draborg, Mickael Bech,

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Overordnede vision på sundhedsområdet At skabe fremtidens sundhedsvæsen, som er karakteriseret

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

N O T A T. 22. november 2007 j.nr. 7-203-05-116/1/KRSB

N O T A T. 22. november 2007 j.nr. 7-203-05-116/1/KRSB N O T A T Forslag til fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Region Syddanmark har den 6. november 2007 sendt Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark forslag til ny sygehusstruktur i høring. Forslag til

Læs mere

Høringssvar vedr. Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark.

Høringssvar vedr. Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark. Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Formanden Høringssvar vedr. Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark. Lægeforeningen og Lægekredsforeningen for Syddanmark takker for muligheden for at kommentere

Læs mere

Nyt akutsygehus. Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Kvalitet Døgnet Rundt

Nyt akutsygehus. Sygehus Sønderjylland Aabenraa. Kvalitet Døgnet Rundt Nyt akutsygehus Sygehus Sønderjylland Aabenraa Kvalitet Døgnet Rundt Nyt sygehus - indeni og udenpå På Sygehus Sønderjylland er det patienten og patientens sygdomsforløb, der skal være i fokus. Så det

Læs mere

Specialsygehuset i Sønderborg

Specialsygehuset i Sønderborg Specialsygehuset i Sønderborg www.fremtidenssygehuse.dk Februar 2009 Sygehusplan for alle borgere i Syddanmark Regionsrådet i Region Syddanmark har besluttet, at Sønderborg Sygehus skal videreføres som

Læs mere

Hjertestarter på Sdr. Vang Skole.

Hjertestarter på Sdr. Vang Skole. Hjertestarter på Sdr. Vang Skole. Sdr. Vang Skole har fået installeret en hjertestarter af TRYG Fonden. Vi håber selvfølgelig at den aldrig kommer i brug. Hjertestarteren er placeret på facaden af Søndervang

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Kapitel til sundhedsplan - det nære sundhedsvæsen

Kapitel til sundhedsplan - det nære sundhedsvæsen Dato: 25. august 2015 Brevid: 2579762 Kapitel til sundhedsplan - det nære sundhedsvæsen Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemmeside, hvor faktabokse og links

Læs mere

Region Syddanmark 2007 i tekst, tal og billeder

Region Syddanmark 2007 i tekst, tal og billeder Sammendrag af Årsrapport 2007 Region Syddanmark 2007 i tekst, tal og billeder Vi sætter mennesker i centrum 3 5 7 11 15 17 Indhold Region Syddanmark kom godt fra start Regnskab 2007 Vigtige begivenheder

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Noter Dine rettigheder som patient Kommunikation Varenr. 700100 Oplag 1 Vi er til for dig På Region Sjællands sygehuse er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

i Akutmodtagelsen på AAUH

i Akutmodtagelsen på AAUH Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue har til formål at forbedre oplevelsen for patienter og personale under behandlingen. i Akutmodtagelsen på AAUH Tanken bag det nye koncept er, at gøre de fysiske

Læs mere

ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL?

ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL? ER RESSOURCEFORLØBET EN NY INDSATS, ELLER ER DET BUSINESS AS USUAL? Download link til rapport Helle Holt 1. marts 2016 www.sfi.dk Hvad er et ressourceforløb? Indsatsen er tværfaglig og helhedsorienteret

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Onsdag den 30. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde nr. 4 Medlemmer:

Læs mere

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005 Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 August 2006 Danske Regioner 1. Indledning Siden midten af 1990 erne har indsatsen for psykisk syge børn og unge påkaldt sig

Læs mere

Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Høringssvar vedr. Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed

Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Høringssvar vedr. Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Høringssvar vedr. Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed Formanden Lægeforeningen og Lægekredsforeningen for Syddanmark skal indledningsvis takke for muligheden

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Referat fra møde i Koordinationsgruppen

Referat fra møde i Koordinationsgruppen Aarhus Universitetshospital Planlægning Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Referat fra møde i Koordinationsgruppen Tid og sted: Den 10.12. 2013, kl. 10.00-12.00 Mødelokale 4,

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Rammer for Midlertidig fælles Akutmodtagelse i Svendborg

Rammer for Midlertidig fælles Akutmodtagelse i Svendborg Afdeling: Økonomi- og Planlægningsstaben Udarbejdet af: Anja Klinge Søndergaard Journal nr.: 2-52-00076-2008 E-mail: anja.soendergaard@ouh.regionsyddanmark.dk Dato: 8. juli 2009 Telefon: 6541 2053 Notat

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016 Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed januar 2016 Indholdsfortegnelse Side 2 Introduktion Side 3 Baggrund om ulighed i sundhed Side 4 Politiske handlemuligheder Side 5 De vigtigste pointer

Læs mere

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 Sundhedssamarbejdets værdier Sundhedsaftalen er rammen om et forpligtende samarbejde, hvor kommuner og region sammen med almen praksis sætter fælles mål, som vi arbejder

Læs mere

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt Kvaliteten i behandlingen af patienter med hjertesvigt Region Syddanmark Sundhedsfaglig delrapport til den nationale sundhedsfaglige rapport 21. 20. 1 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer til resultaterne...

Læs mere

Kommunaleog regionale synspunkter på barrierer og muligheder med koordinerende indsatsplaner

Kommunaleog regionale synspunkter på barrierer og muligheder med koordinerende indsatsplaner Koordinerende indsatsplaner for personer med psykisk lidelse og samtidigt stofmisbrug/ alkoholafhængighed REGIONAL TEMADAG 16. SEPTEMBER 2014 Kommunaleog regionale synspunkter på barrierer og muligheder

Læs mere

Fremtidens akutbetjening

Fremtidens akutbetjening Fremtidens akutbetjening Juni 2005 Indledning Den Almindelige Danske Lægeforening har sammen med Foreningen af Speciallæger, Praktiserende Lægers Organisation og Yngre Læger udarbejdet dette forslag for

Læs mere

Temadag Besøg på UCC Ergo- og fysioterapeut, pædagog, sygeplejerske. Studievalgsvejleder Claus Lei Hansen

Temadag Besøg på UCC Ergo- og fysioterapeut, pædagog, sygeplejerske. Studievalgsvejleder Claus Lei Hansen Temadag Besøg på UCC Ergo- og fysioterapeut, pædagog, sygeplejerske Studievalgsvejleder Claus Lei Hansen Optakt til besøget på UCC Studievalg Om karrierebegrebet Karrierefokus-projektet Om kompetencer

Læs mere

Bilagstabel. Patienter fra akutmodtagelsernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Bilagstabel. Patienter fra akutmodtagelsernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Patienter fra akutmodtagelsernes oplevelser: Bilagstabel Spørgeskemaet er udsendt til i alt 9.558 patienter fra akutmodtagelserne, som har været der i perioden 19. august til 8. september 2015. 48% svarede

Læs mere

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Hjerne- og Talehuset Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Velkommen til Hjerne- og Talehuset

Læs mere

Temamøde 26. april 2012 Middelfart: Samarbejdet mellem sygehus, kommune og praktiserende læge.

Temamøde 26. april 2012 Middelfart: Samarbejdet mellem sygehus, kommune og praktiserende læge. Temamøde 26. april 2012 Middelfart: Samarbejdet mellem sygehus, kommune og praktiserende læge. Oplæg ved: Afdelingschef Anette Bækgaard Jakobsen, Psykiatri- og Socialstaben og Udviklings- og kvalitetskoordinator

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Hospitals- og psykiatriplan 2020

Hospitals- og psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Hospitals- og psykiatriplan 2020 Kort fortalt De væsentligste temaer og ændringer frem mod 2020 Fra høringsudkastet. Læs mere på www.regionh.dk/ hospitalsplan hospitalerne 2020 Gribskov

Læs mere

Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit

Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit Kære læser Denne pjece henvender sig til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit i Psykiatrien i Region Nordjylland.

Læs mere

Koordinerende sagsbehandlere i Jobcenter København

Koordinerende sagsbehandlere i Jobcenter København Koordinerende sagsbehandlere i Jobcenter København 14. november 2013 Side 1 Hvilke overvejelser har vi gjort os? > Hvad betyder det for jobcentrets rolle? > Er man overhovedet sagsbehandler på et jobcenter?

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Det nære sundhedsvæsen Kommunernes sundhedsindsats er vokset siden kommunalreformen. Hvor kommunerne i mange år har arbejdet med sundhedstjenester til børn, arbejder alle kommuner

Læs mere

Patientvejledning. Information om nyretransplantation

Patientvejledning. Information om nyretransplantation Patientvejledning Information om nyretransplantation Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Patientvejledning I denne pjece vil vi fortælle lidt om udredningsforløbet til nyretransplantation. Der er

Læs mere

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner 3. november 2015 Notat vedr. kommunale akutfunktioner Dette notat er godkendt i Temagruppen for behandling, pleje, træning og rehabilitering 3/11/15 som en 1. version. Der pågår arbejde med en 2. version

Læs mere

5.4 Region Syddanmark

5.4 Region Syddanmark 71 5.4 Region Syddanmark 5.4.1 Fakta om regionen Der er knap 1,2 mio. indbyggere i Region Syddanmark. Det svarer til lidt under 22 pct. af landets befolkning. Regionen dækker godt 12.000 km² - eller ca.

Læs mere

I Guds hånd -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -4 I Guds hånd er jeg velsignet. Mål: At lære børnene, at Gud velsigner dem, når de holder sig tæt til ham. Gud holder hånden over deres liv, så der altid vil komme noget godt ud af alt. Tekst:

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri. Et bo- og rehabiliteringstilbud til voksne borgere med en sindslidelse

Region Hovedstadens Psykiatri. Et bo- og rehabiliteringstilbud til voksne borgere med en sindslidelse Region Hovedstadens Psykiatri S K O V V Æ N G E T Et bo- og rehabiliteringstilbud til voksne borgere med en sindslidelse INDHOLDSFORTEGNELSE: Et tilbud til voksne borgere med en sindslidelse 1 Skovvængets

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Bjerggårdshaven Dagrehabilitering. Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade

Bjerggårdshaven Dagrehabilitering. Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade Bjerggårdshaven Dagrehabilitering Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade VELKOMMEN til Bjerggårdshaven Denne pjece er til dig, som er bevilget et dagtræningsforløb

Læs mere

Danmark har behov for et speciale i akutmedicin

Danmark har behov for et speciale i akutmedicin Ny rapport fra Dansk Selskab for Akutmedicin: Danmark har behov for et speciale i akutmedicin Modsat de fleste europæiske lande har Danmark ikke et speciale i akutmedicin. Med oprettelsen af et sådan speciale

Læs mere

Plenum 2 Prioritering og samarbejde på sundhedsområdet

Plenum 2 Prioritering og samarbejde på sundhedsområdet Plenum 2 Prioritering og samarbejde på sundhedsområdet torsdag den 10. januar 2013 Kommunaløkonomisk Forum 2013 10. & 11. januar 2013 I Aalborg Kongres & Kultur Center Kommunaløkonomisk Forum 2013 10.

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

WORKSHOP. BLIV FRI for rygproblemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1

WORKSHOP. BLIV FRI for rygproblemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1 WORKSHOP BLIV FRI for ryg-problemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG Side 1 Bliv fri for rygproblemer med pilates Mange accepterer at have ondt i ryggen, som om det er en naturlig ting at have.

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Forløbsoversigter for den ældre medicinske patient

Forløbsoversigter for den ældre medicinske patient Forløbsoversigter for den ældre medicinske patient 2. oktober 2012. 1 Indholdsfortegnelse: 1 Forord og indledning... 3 2 Forløbsoversigt for indsatsen før evt. ambulant forløb eller indlæggelse... 4 3

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

7. Undersøgelse af belægning på medicinske afdelinger i maj 2013 Åbent

7. Undersøgelse af belægning på medicinske afdelinger i maj 2013 Åbent 7. Undersøgelse af belægning på medicinske afdelinger i maj 2013 Åbent Udvalget for fremtidens sygehuse 2068433 Brevid: Resume På mødet den 5. marts 2013 drøftede Udvalget for fremtidens sygehuse belægning

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Om Region Syddanmark Borgernes region. regionsyddanmark.dk

Om Region Syddanmark Borgernes region. regionsyddanmark.dk Om Region Syddanmark Borgernes region regionsyddanmark.dk Åbenhed, dialog og borgerinddragelse Åbenhed, dialog og borgerinddragelse er vigtige pejlemærker i Region Syddanmarks kontakt til borgere, kommuner,

Læs mere

Social og sundhedsudvalget

Social og sundhedsudvalget Udvalg: Måloverskrift: Social og sundhedsudvalget Effekt af trænende hjemmepleje Sammenhæng til vision 2018: Hverdagsrehabiliterende indsatser, som Trænende Hjemmepleje er en del af, giver borgerne mulighed

Læs mere

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri

Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri Region/privat udbyder: Psykiatrien i Region Syddanmark Dato: 01. marts 2011 1 1 Specialets hovedfunktionsniveau 1.1 Kort generel beskrivelse

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Patientinformation om frit valg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder

Patientinformation om frit valg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder Patientinformation om frit valg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder www.regionsyddanmark.dk Frit sygehusvalg og Region Syddanmarks ventetidsrettigheder Du har som borger i Danmark frit sygehusvalg.

Læs mere

Høringssvar fra Specialerådet i Urologi vedrørende rapport om Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed

Høringssvar fra Specialerådet i Urologi vedrørende rapport om Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed Region Syddanmark Urologisk specialeråd Kontakt: Ulla Geertsen Det såkaldte grænseoverskridende samarbejde mellem Sygehus Sønderjyllland og De Nordtyske Sygehuse synes at blive mere sammentømret end tidligere

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 8: Undersøgelse for brystkræft (mammografi) 8 Undersøgelse for brystkræft (mammografi) Brystkræft Brystkræft er en alvorlig sygdom.

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden

Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af Region Hovedstaden

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Socialområdet Investér før det sker Socialpolitikken lader sig ikke nemt afgrænse og i de senere år er der mange kommuner, som kobler det sociale arbejde meget tæt til de almene

Læs mere

Social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på sygehusene det siger FOA s FTR

Social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på sygehusene det siger FOA s FTR FOA Kampagne og Analyse 8. november 2013 Social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på sygehusene det siger FOA s FTR FOA har i perioden 15. oktober til 28. oktober gennemført en rundspørge til FOA

Læs mere

Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014. Anne Møller Kræftens Bekæmpelse

Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014. Anne Møller Kræftens Bekæmpelse Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014 Anne Møller Kræftens Bekæmpelse Kræftens Bekæmpelse Roskilde Jernbanegade 16, telefon 4630 4660 e-mail roskilde@cancer.dk Rådgiver Anne Møller Mine pointer

Læs mere

Det gode liv som vækstskaber

Det gode liv som vækstskaber Det gode liv som vækstskaber Samfundets vækstdrivere Digital infrastruktur Innovation Ny teknologi Tilgængelighed til job Infrastruktur VÆKST Attraktivitet Uddannelse Kvalificeret arbejdskraft Iværksætteri

Læs mere

Bilagstabel. Patienter fra akutklinikkernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Bilagstabel. Patienter fra akutklinikkernes oplevelser: LUP 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Patienter fra akutklinrnes oplevelser: Bilagstabel Spørgeskemaet er udsendt til i alt 5.583 patienter fra akutklinrne, som har været der i perioden 19. august til 8. september 2015. 49% svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Alm. Brand 2015. En finansiel koncern

Alm. Brand 2015. En finansiel koncern Alm. Brand 2015 En finansiel koncern Kort om Alm. Brand Alm. Brand er en dansk, finansiel koncern. Vi driver virksomhed inden for bank, forsikring og pension. Vi tager hånd om vores kunder Visionen at

Læs mere

National rapport for borgere om kvaliteten i behandlingen af patienter med hoftebrud

National rapport for borgere om kvaliteten i behandlingen af patienter med hoftebrud National rapport for borgere om kvaliteten i behandlingen af patienter med hoftebrud 1. december 2010-30. november 2011 Kvaliteten i behandlingen af hoftebrud er i denne rapport opgjort i forhold til følgende

Læs mere

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Hjertekarsygdomme, dårlige øjne og nyreproblemer. Det er blot nogle af de sygdomme, som sender folk til lægen, hvorefter de kommer hjem med ikke blot én, men hele

Læs mere

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark 25-03-2015

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark 25-03-2015 LUP Psykiatri 2014 Regional rapport Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien Region Syddanmark 25-03-2015 Indledning I efteråret 2014 blev forældre til patienter på børneog ungdomspsykiatriens

Læs mere

Bilag 1 side 1. Pjece. Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte familier med børn under 18 år

Bilag 1 side 1. Pjece. Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte familier med børn under 18 år Bilag 1 side 1 Pjece Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte Bilag 1 side 2 Projektbilag 2/25 Psykosocial indsats i kræftramte Bilag 2 side 1 AFSLUTTENDE TELEFONINTERVIEW 6 mdr. efter dødsfald

Læs mere

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M499 DAVID OG JONATAN Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 18,1-4; 23,14-18; 24,1-25 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Kappe og evt. sværd, bue, bælte, Mørkt gardin = hule

Læs mere