Budgetmaterialets opbygning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budgetmaterialets opbygning"

Transkript

1 - I - Budgetmaterialets opbygning Budgetmaterialet indledes med Århus Kommunes vision og værdigrundlag. I de indledende bemærkninger er endvidere de generelle budgetforudsætninger oplyst. Budgetmaterialet består i øvrigt af en række oversigter, som tjener forskelligt formål: Resultatopgørelsen viser kommunens økonomiske nøgletal: Overskud, kasseforbrug og finansiel egenkapital i en samlet oversigt. Resultatopgørelsen fremstår i to udgaver hhv. før og efter de tiltag, der skal sikre en økonomi i fortsat balance. Hovedoversigten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter pr. magistratsafdeling samt renteudgifter, finansforskydninger, afdrag på lån og finansiering. Budgetsammendraget viser de samme oplysninger, dog er drifts- og anlægsudgifterne oplyst for de respektive sektorer, som budgettet er opdelt i, og de finansielle poster er specificeret. Den tværgående artsoversigt viser en fordeling af kommunens udgifter og indtægter på lønninger, varekøb, tjenesteydelser, overførsler, finansudgifter og indtægter. Bevillingsoversigten viser de bevillinger, som byrådet giver til det aktuelle budgetår ved vedtagelsen af budgettet. Investeringsoversigten viser rådighedsbeløb og forventede afholdte udgifter før 2012 til de anlægsarbejder, der er indeholdt i budgettet i budgetperioden. Personaleoversigten viser personalesammensætningen oplyst efter sektor. Endelig består materialet af et bind med budgetbemærkninger samt en elektronisk oversigt over budgetændringer: Budgetbemærkninger: Mål og økonomi. I dette bind er angivet de overordnede mål og de økonomiske vilkår for kommunens forskellige serviceområder/sektorer. Opus: I kommunens økonomiløsning kan ses en elektronisk oversigt over de budgetændringer, herunder tillægsbevillinger, der er indeholdt i budgettet i forhold til det seneste vedtagne budget. De ovennævnte oversigter er udarbejdet UDEN de tiltag til sikring af en økonomi i fortsat balance, der er indeholdt i magistratens budgetoplæg. Oversigterne vil blive rettet til efter den endelige budgetvedtagelse.

2 - II - 1. En vision for Århus Århus er stor nok til at være spændende og lille nok til at føle sig hjemme i. Århus er en levende og attraktiv by med mange uddannelses- og forskningsinstitutioner og et stærkt og dynamisk erhvervsliv. Byen og dens nære omgivelser giver mulighed for mangfoldige indtryk og oplevelser, fra den levende og interessante bykerne til de omkringliggende lokalsamfund og den smukke natur med skov og strand. Århus er et moderne pulserende bysamfund med aktive foreninger og et rigt fritids- og kulturliv, men er samtidig en by hvor historien er til at mærke og få øje på. Det er vores grundlag for at udvikle byen i en tid med hurtig teknologisk udvikling, større kulturel mangfoldighed og nye muligheder for samarbejde på tværs af traditionelle skel - både lokalt og internationalt. I udviklingen af byen skal vi sikre balance og bæredygtighed i bred forstand, så Århus forbliver en god by at bo og leve i. Visionen for Århus er: Århus - en god by for alle Byen med plads til at udfolde sig. Alle skal have mulighed for at tage ansvar for eget liv og udnytte egne evner. Vi skal i fællesskab hjælpe dem, der har brug for det. Der skal være plads til forskellighed og mangfoldighed. Integration skal være vores styrke. Århus - en by i bevægelse Byen med et stærkt og nyskabende erhvervs-, kultur-, og uddannelsesliv. Nye idéer skal dyrkes og prøves af i utraditionelle samarbejdsformer. Vi skal være forrest med udvikling og brug af ny teknologi. Vi skal orientere os internationalt og gøre os gældende blandt de bedste.

3 - III - 2. Århus Kommunes værdigrundlag I Århus Kommune har vi en vision for byen og kommunens virke, ligesom vi har opstillet en lang række mål for kommunens forskellige arbejdsområder. Visionen og målene er pejlemærker for udviklingen af Århus. Vi har også sat ord på de værdier, som vi prioriterer højest i Århus Kommune. Værdierne er overordnede og udtrykker det vi gerne vil stå for og kendes på i vores kontakt med borgere, virksomheder og andre interne og eksterne samarbejdspartnere. Der er tale om nogle ord og tanker, som vi alle kender og i vores daglige arbejde skal gøre vores bedste for at leve op til. På denne måde udgør værdierne leveregler for alle medarbejdere i Århus Kommune. Kommunens værdier er: Troværdighed - man skal kunne have tillid til os Vi står ved det vi gør, og man kan regne med det vi siger. Vi lægger stor vægt på kvalitet og ansvarlighed og tænker i helheder og sammenhænge. Vi møder borgerne og hinanden med åbenhed. Respekt - alle skal have en god og ordentlig behandling Vi sætter borgeren i centrum med fokus på både rettigheder og pligter. Vi har et særligt ansvar for at sikre rummelighed og give plads til forskellighed. Vi respekterer andre menneskers ret til egne livsværdier, meninger og erfaringer. Engagement - den enkeltes indsats gør en forskel og vi skal gøre det endnu bedre Vi engagerer os fagligt og personligt, og vi stræber efter at gøre en forskel. Vi arbejder målrettet og resultatorienteret og forsøger hele tiden at gøre det endnu bedre. Vi er fleksible og forandringsvillige og sætter pris på nye ideer og initiativer.

4 - IV - 3. Kommunens økonomiske situation Budgetforslaget for medfører følgende økonomiske nøgletal: Tabel 1.1. Overskud samt finansiel egenkapital før besparelser. Overskud på skattefinansierede driftsområder* Nettoudgifter på skattefinansierede anlægsområder Resultat vedr. de skattefinansierede områder i alt R 2010 KB 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO mio. kr. / løbende priser Finansiel egenkapital** *Et overskud angives med et plus. **En positiv finansiel egenkapital angives med et plus. Den finansielle egenkapital består af kassebeholdningen og beholdningen af pantebreve fratrukket den skattefinansierede gæld. Den skattefinansierede gæld er opgjort ekskl. gælden vedr. ældreboliger. Som det fremgår af tabellen er der på de skattefinansierede driftsområder i gennemsnit et årligt driftsoverskud på 181 mio. kr. (løbende priser) i årene De skattefinansierede anlægsudgifter er på 782 mio. kr. i gennemsnit i perioden Der er således et højt nettoanlægsniveau set over hele budgetperioden. Udviklingen på de skattefinansierede drifts- og anlægsområder påvirker niveauet for den finansielle egenkapital. Udviklingen i perioden betyder, at den finansielle egenkapital ultimo 2015 vil udgøre mio. kr. Det gennemsnitlige overskud på driftsområderne skal dække de gennemsnitlige anlægsudgifter på det skattefinansierede område på længere sigt, og ikke nødvendigvis i budgetperioden. Måltallet for de gennemsnitlige anlægsudgifter på det skattefinansierede områder er fastsat til 352 mio. kr. Da det gennemsnitlige årlige driftsoverskud i årene ligger betragteligt under måltallet, er der et betydeligt underskud i budgetperioden. Det samlede resultatet på de skattefinansierede områder, udviklingen i den finansielle egenkapital samt de afledte likviditetsmæssige konsekvenser medfører et behov for at iværksætte tiltag, der kan sikre en fortsat balancen i økonomien.

5 - V - Sikring af fortsat balance i økonomien Det fremgår af tabel 1.1. ovenfor, at den finansielle egenkapital før besparelserne vil være mio. kr. med udgangen af 2015, hvilket er mio. kr. under den finansielle egenkapital, som var forudsat ved udgangen af budgetperioden i budget For at sikre den samme egenkapital i 2015, som var forudsat i 2014 i budgettet for 2011 er det i magistratens budgetforslag forudsat, at der gennemføres driftsreduktioner på 227 mio. kr. i 2012 og 300 mio. kr. de efterfølgende år. En sådan driftsreduktion vil føre til en opretholdelse af kommunens økonomi svarende til det, der var forudsat i budgettet for Det fremgår af tabel 1.2 hvordan økonomien udvikler sig, hvis de nævnte reduktioner gennemføres. I Magistraten budgetindstilling er det yderligere beskrevet, hvordan der sikres balance i økonomien i budgetperioden Tabel 1.2. Overskud samt finansiel egenkapital efter besparelser R 2010 KB 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Overskud på skattefinansierede driftsområder* Nettoudgifter på skattefinansierede anlægsområder Resultat vedr. de skattefinansierede områder i alt - mio. kr. / løbende priser Finansiel egenkapital** De økonomiske nøgletal hhv. før og efter inden iværksættelsen af besparelser, der skal sikre en fortsat balance i økonomien - fremgår af resultatopgørelserne i tabel 1.3., og 1.4. Af tabellerne fremgår bl.a. de skattefinansierede udgifter og indtægter samt kommunens over- /underskud i budgetperioden.

6 - VI - Tabel 1.3. Resultatopgørelse. Overskud og finansiel egenkapital (før besparelser) R 2010 Skattefinansierede nettoudgifter: B 2011 KB 2011 B 2012 BO mio. kr. / løbende priser -- BO 2014 BO 2015 Drift, ekskl. hvile i sig selv virks.( 12-priser) Pris- og lønstigninger Renter Finansielle tilskud Skattefinansierede udgifter i alt Nettoindtægter: Tilskud og udligning Skatter Indtægter i alt Resultat (overskud) vedr. skattefinansierede driftsområder i alt* Skattefinansierede nettoanlægsudgifter: Anlæg, ekskl. takstfinansierede områder ( 12- priser) Pris- og lønstigninger De skattefinansierede anlægsområder i alt Resultat (overskud) vedr. de skattefinansierede områder i alt* Finansiering Ændringer i mellemværende med takstfinansierede områder ( 12-priser) Nettodriftsoverskud vedr. ældreboliger ( 12-priser) Anlægsudg. til ældreboliger (86/93%)( 12-priser)** Pris- og lønstigninger Finansforskydninger Ændringer i den langfristede gæld Ændringer i kassebeholdning Finansiel egenkapital*** Minus angiver et underskud **De resterende 14/7 % i er en skattefinansieret anlægsudgift. ***En negativ finansiel egenkapital angives med et minus. Den finansielle egenkapital består af kassebeholdningen plus langfristede tilgodehavender fratrukket den skattefinansierede lang- og kortfristede gæld. For at gøre udviklingen i årene så realistisk som muligt er den finansielle egenkapital i årene opgjort på baggrund af det korrigerede budget for KB 2011 er baseret på tillægsbevillinger medio juni 2011, herunder de bevillinger, der er tiltrådt ved regnskabsaflæggelsen for 2010.

7 - VII - Tabel 1.4. Resultatopgørelse. Overskud og finansiel egenkapital (efter besparelser) R 2010 Skattefinansierede nettoudgifter: B 2011 KB 2011 B 2012 BO mio. kr. / løbende priser -- BO 2014 BO 2015 Drift, ekskl. hvile i sig selv virks.( 12-priser) Pris- og lønstigninger Renter Finansielle tilskud Skattefinansierede udgifter i alt Nettoindtægter: Tilskud og udligning Skatter Indtægter i alt Resultat (overskud) vedr. skattefinansierede driftsområder i alt* Skattefinansierede nettoanlægsudgifter: Anlæg, ekskl. takstfinansierede områder ( 12- priser) Pris- og lønstigninger De skattefinansierede anlægsområder i alt Resultat (overskud) vedr. de skattefinansierede områder i alt* Finansiering Ændringer i mellemværende med takstfinansierede områder ( 12-priser) Nettodriftsoverskud vedr. ældreboliger ( 12-priser) Anlægsudg. til ældreboliger (86/93%)( 12-priser)** Pris- og lønstigninger Finansforskydninger Ændringer i den langfristede gæld Ændringer i kassebeholdning Finansiel egenkapital*** Minus angiver et underskud **De resterende 14/7 % i er en skattefinansieret anlægsudgift. ***En negativ finansiel egenkapital angives med et minus. Den finansielle egenkapital består af kassebeholdningen plus langfristede tilgodehavender fratrukket den skattefinansierede lang- og kortfristede gæld. For at gøre udviklingen i årene så realistisk som muligt er den finansielle egenkapital i årene opgjort på baggrund af det korrigerede budget for KB 2011 er baseret på tillægsbevillinger medio juni 2011, herunder de bevillinger, der er tiltrådt ved regnskabsaflæggelsen for 2010.

8 - VIII - De generelle tilskud og skatteindtægterne er budgetteret ud fra den aftale om kommunernes økonomi, som KL og regeringen har indgået den 4. juni 2011 samt med udgangspunkt i KL s tilskudsmodel. Skatteindtægterne er budgetteret ud fra en indkomstskatteprocent på 24,4 %, en grundskyldspromille på 24,58 for almindelige grunde og 12,3 for produktionsjord, og en dækningsafgift af erhvervsejendomme på 5,75. Forudsætningerne vedrørende skatterne gennemgås i et selvstændigt afsnit nedenfor. De takstfinansierede områders ( hvile i sig selv -virksomhederne; vand, varme, affald, spildevand) mellemværende med kommunen forbedres samlet set med 567 mio. kr. i perioden 2012 til I årene 2012 til 2015 er der afsat 340 mio. kr. til anlægsudgifterne til ældreboliger. Resultatopgørelsen viser et øget lånoptag på 771 mio. kr. i årene På de skattefinansierede områder budgetteres der med en nettolånoptagelse på ca. 114 mio. kr. i budgetperioden under ét. Der er i budgetforslaget indarbejdet en fuld udnyttelse af lånemulighederne og dermed den størst mulige lånoptagelse af hensyn til at sikre en tilstrækkelig likviditet. På baggrund af de ovennævnte forudsætninger budgetteres der inden iværksættelsen af besparelser med et kasseforbrug på 346 mio. kr. perioden 2012 til 2015, mens kasseforbruget ændres til kassehenlæggelser i størrelsen 865 mio. kr. efter besparelserne

9 - IX - 4. Generelle budgetforudsætninger 4.1. Bolig- og befolkningsudvikling På baggrund af de nuværende konjunkturer - herunder salget af parcelhusgrunde i Århus Kommune forventes der etableret godt familieboliger om året i gennemsnit. Godt familieboliger om året i 1. halvdel af perioden og godt 900 familieboliger om året i sidste halvdel af perioden. Hertil kommer små boliger, ungdomsboliger og ældreboliger. Budgetlægningen i indeværende budget er foretaget på grundlag af den befolkningsudvikling, der fremgår af tabel 4.1 nedenfor. Befolkningsprognosen er blandt andet anvendt til at fremskrive udgiftsudviklingen på de serviceområder, hvor byrådet har vedtaget budgetmodeller, der sammenkæder udviklingen i befolkningen og ressourceanvendelsen. Det gælder f.eks. på skoleområdet, børnepasningsområdet og ældreområdet. Derudover anvendes befolkningsprognosen ved budgetlægningen af de generelle tilskud fra staten. Tabel 4.1. Uddrag af befolkningsprognosen for Århus Kommune for Pr. 1. juli år år år år år år år år år år år år år år år år år år år år I alt

10 - X Løn- og prisniveau Ved budgetlægningen budgetteres der som hovedregel i faste priser aktuelt i 2012-prisniveau. Skatter, generelle tilskud, låntagning, renter m.v. budgetteres imidlertid i løbende priser. Sådanne finansielle udgifter og indtægter er samlet under én sektor renter og finansiering. I budgetmaterialets hovedoversigt og sammendrag er de ordinære drifts- og anlægskonti budgetteret i faste priser. For at muliggøre en sammenligning mellem udviklingen i drifts- og anlægsudgifterne og de finansielle konti er der foretaget en pris- og lønfremskrivning for driftsog anlægsudgifterne til løbende priser. Fremskrivningen sker via en samlet pris- og lønfremskrivning af alle drifts- og anlægsudgifterne, som fremgår i én enkelt særskilt linie i både hovedoversigten og sammendraget. Løn- og prisniveauet i budget 2012 Som udgangspunkt for budgetlægningen for 2012 er der anvendt KL s skøn fra juni 2011 over pris- og lønstigninger. KL s nye skøn fra juni adskiller sig fra det pris- og lønskøn som KL meldte ud i februar 2011, og som blev anvendt i udgangspunktet i budgettet. De ændringer, som det nye skøn afstedkommer, er optaget som reserver i budgettet. Konsekvensen af disse ændringer indgår således endnu ikke i de økonomioversigter, som fremgår af magistratsafdelingernes budgetbemærkninger. Ændringerne vil blive indarbejdet i afdelingernes budgetter i den videre budgetlægning. Følgende fremskrivningsprocenter vil blive anvendt. Den anvendte løn- og prisfremskrivning er 2,3 %, prisfremskrivningen er 2,0 %, mens den gennemsnitlige lønstigning på institutionernes konti fra budget 2010 til budget 2011 er beregnet til 2,15 %. På de decentraliserede områder er der i forbindelse med rammeopgørelserne som udgangspunkt anvendt følgende pris- og lønregulering af primorammer fra til 2012-niveau: Løn... 2,38 % Øvrige serviceudgifter... 2,00 % Anlæg...1,90 % Eventuelle indtægter er fremskrevet med den sammenvejede fremskrivning af udgifterne baseret på det enkelte områdes faktiske udgiftsfordeling mellem løn og øvrig drift. Tjenestemandspensioner er i budgettet fremskrevet med 2,4 %, mens der for overførsler er anvendt en fremskrivning på 2,9 %, som er lig med satsreguleringsprocenten. Det skal bemærkes, at udgifter til varer og tjenesteydelser ikke prisfremskrives i 2012 til 2014, mens de i 2015 fremskrives med halvdelen af den forventede prisudvikling. Løn- og prisniveau i overslagsårene For drifts- og anlægskonti er der i som nævnt anvendt 2012-prisniveau. I hovedoversigten og sammendraget omregnes de samlede drifts- og anlægsudgifter til løbende priser. I den forbindelse fremskrives driftsudgifterne med en fremskrivningsfaktor på 2,4 % til 2013-priser, 2,4 % til 2014-priser og 2,4 % til 2015-priser svarende til KLs skøn fra juni 201, mens anlægsudgifterne fremskrives med en fremskrivningsfaktor på 1,9 % til priser, 1,9 % til 2014-priser og 1,9 % til 2015-priser Takster De kommunale takster vedtages af Byrådet. Taksterne er i magistratens budgetinstruktion generelt forudsat reguleret med 2,3 % svarende til KL s skøn fra marts Samtlige takster fremgår af takstoversigten i budgetmaterialet.

11 - XI Intern rente Der er i budgettet anvendt en lang intern rente på 5,0 % og en kort intern rente på 2,0 %. Den korte rente anvendes i forbindelse med opgørelserne af de decentraliserede områders (ekskl. forsyningsvirksomheders) mellemværende med kommunekassen, idet der er tale om opsparing eller lån, som bruges/tilbagebetales indenfor en kort tidshorisont. Opsparing forrentes ikke, mens renten for lån er fastsat til 2,0 %. Den lange rente anvendes f.eks. ved vurdering af investeringsprojekters rentabilitet. Forsyningsvirksomhedernes gæld til kommunen forrentes med den faktiske rente for de optagne lån. Realrenten ved beregning af budget- og rammereduktioner i forbindelse med driftsfinansierede anlægsinvesteringer er fastsat til 3,5 % Skatteforudsætninger De samlede skatteindtægter i budgettet for 2012 forventes at udgøre 12,7 mia. kr., og forventes at stige til ca. 14,5 mia. kr. i Størstedelen af skatteindtægterne (omkring 86 %) kommer fra indkomstskat, ca. 9 % fra grundskyld, ca. 3 % fra dækningsafgift og ca. 2 % fra selskabsskat. Dertil kommer mindre beløb fra dødsboskat og forskerskat. Alle skatteområder beskrives nærmere i budgetbemærkningerne til hovedkonto 7 (renter, tilskud, udligning, skatter mv.) Indkomstskat Væksten i udskrivningsgrundlaget i Aarhus fra 2008 til 2009 er opgjort til 1,4 % mod -1,1 % på landsplan. Væksten fra 2009 til 2010 skønnes ud fra de foreløbige opgørelser til 9,2 % for Aarhus, hvor KL s skøn for landsplan er 8,7 %. Det forventede positive vækstspænd mellem Aarhus og landsplan i 2010 kan dels understøttes af en bedre lønudvikling for offentlige end for private ansatte i sammenhæng med, at Aarhus Kommune har en forholdsvis høj andel offentlige ansatte. Desuden har Aarhus i 2010 haft en positiv ledighedsudvikling i forhold til landsplan. I 2011 vender de to tendenser. Lønudviklingen for de offentlige ansatte forventes at ligge markant under lønudviklingen for de private ansatte. Samtidig er ledighedsudviklingen i Aarhus forringet i forhold til både hele landet og landsdelen, som Aarhus måles i forhold til. I udskrivningsgrundlaget i Aarhus i 2011 er der derfor indarbejdet et vækstspænd på -0,4 pct. point i forhold til landsplan. I årene er væksten i Aarhus Kommunes udskrivningsgrundlag tillagt +0,2 pct. point årligt som følge af forventning om større befolkningstilvækst i Aarhus end på landsplan. Der budgetteres i alle år med en udskrivningsprocent på 24,4 %.

12 - XII - Tabel 4.2. Det budgetterede udskrivningsgrundlag, den forudsatte vækst i udskrivningsgrundlaget samt den forudsatte skatteprocent. B 2010* B 2011 B 2012* BO 2013 BO 2014 BO kr., løbende priser - Udskrivningsgrundlag Budgetteret vækst i udskrivningsgrundlaget 1,4 % 3,7 % 1,5 % 4,0 % 4,5 % 3,6 % ift. foregående år Vedtaget / forudsat skatteprocent 24,4 % 24,4 % 24,4 % 24,4 % 24,4 % 24,4 % Skatteprovenu * Udskrivningsgrundlaget i 2010 og 2012 er det statsgaranterede udskrivningsgrundlag, mens vækstprocenten i 2010 og 2012 er den procent, der anvendes ifm. budgetteringen af udskrivningsgrundlaget i overslagsårene. Selvbudgettering eller statsgaranti Byrådet skal i forbindelse med budgetvedtagelsen træffe beslutning om, hvorvidt der skal anvendes selvbudgettering eller statsgaranti for skatter og generelle tilskud i Ved valg af statsgaranti budgetterer kommunen med et statsgaranteret udskrivningsgrundlag for skatteudskrivningen og generelle tilskud, og der er ingen efterregulering af det pågældende år. Ved selvbudgettering budgetterer kommunen med eget skøn over udskrivningsgrundlaget, og der vil tre år efter være en efterregulering af forskellen mellem de foreløbige selvbudgetterede tal og de endeligt opgjorte beløb for indkomståret. Ved selvbudgettering tilfalder en eventuel merindtægt i indkomsterne kommunen, men omvendt er risikoen, at en selvbudgetterende kommune også selv skal finansiere en eventuel lavere vækst end den statsgaranterede. I budgetforslaget er der foreløbig forudsat valg af statsgaranti i 2012, da den forventede gevinst ved selvbudgettering er meget lille og usikkerheden omkring udviklingen i hele verdensøkonomien meget stor. Grundskyld og dækningsafgift Almindelige ejendomme vurderes 1. okt. i ulige år, mens erhvervsejendomme og offentlige ejendomme vurderes 1. okt. i lige år. Finansministeriet fastsætter hvert år et loft for, hvor meget den enkelte grundskyldspligtige grundværdi kan stige med. For 2012 er denne reguleringsprocent fastsat til 4,3 %. Ud fra de samlede grundværdier, der er registreret på nuværende tidspunkt, samt en erfaringsmæssig nedregulering af grundværdierne som følge af klager over vurderingerne, skønnes væksten fra 2011 til 2012 at blive 1,6 % for almindelige ejendomme og -2,6 % for ejendomme på produktionsjord i forhold til budget I overslagsårene tages der udgangspunkt i KL's skøn over væksten i grundværdierne på 6,8 % i 2013, 7,0 % i 2014 og 6,4 % i Grundskyldsprovenuet er budgetteret ud fra en grundskyldspromille på 24,58, for øvrige ejendomme, mens grundskyldsprovenuet fra ejendomme på produktionsjord er budgetteret ud fra en grundskyldspromille på 7,2. Grundskyldspromillen blev ved lov nedsat fra 12,3 til 7,2 pr Det er hensigten, at kommunerne skal kompenseres via udligningssystemet, men i 2011 og 2012 kompenseres kommunerne individuelt.

13 - XIII - Vurderingen af erhvervsejendomme og offentlige ejendomme i okt medførte store fald store fald i de dækningsafgiftspligtige forskels- og grundværdier, som forventes at falde med 9-13 % i forhold til budget I dette fald er der samtidig foretaget en erfaringsmæssig nedregulering af værdierne som følge af klager over vurderingerne. I budgetårene forudsættes det, at de dækningsafgiftspligtige forskels- og grundværdier følger den almindelige prisudvikling. Der budgetteres i perioden med en dækningsafgift på 5,75 for erhvervsejendomme, mens dækningsafgiften af offentlige ejendommes forskelsværdier er fastsat til lovens maksimum på 8,75. Dækningsafgiften af offentlige ejendommes grundværdier og statens ejendommes grundværdier er lovmæssigt fastlagt til halvdelen af grundskyldspromillen, altså 12,29. Selskabsskat I 2012 afregnes for indkomståret 2009, og her modtager Aarhus Kommune et beløb svarende til 4,7 % af de samlede kommunale selskabsskatter på landsplan. Andelen er lav i forhold til foregående år. I overslagsårene budgetteres med 5,7 % af KL`s skøn for de samlede kommunale selskabsskatter svarende til Aarhus Kommunes gennemsnitlige andel for de seneste 5 år Momsrefusionsordningen De drifts- og anlægsudgifter, der fremgår af de forskellige oversigter er angivet som nettobeløb uden moms. Baggrunden herfor er, at de kommunale institutioner kan fradrage den moms, der betales ved køb af eksterne ydelser via momsrefusionsordningen. Momsrefusionsordningen indeholder derudover bestemmelser om, at der på særlige områder - hvor opgaver udføres af selvejende institutioner frem for kommunale enheder - kan anmeldes en vis procentdel af udgifterne til refusion via momsudligningsordningen. Procentandelen fremgår af bilag 10 i budgetinstruktionen.

14 - XIV - 5. Bevillingsreglerne I henhold til Lov om kommunernes styrelse, 40, stk. 2, er bevillingsmyndigheden hos byrådet. Foranstaltninger, der vil medføre indtægter eller udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, må ikke iværksættes, før byrådet har meddelt den fornødne bevilling. Dog kan foranstaltninger, der er påbudt ved lov eller anden bindende retsforskrift, om fornødent iværksættes uden Byrådets forudgående bevilling, men bevilling må da indhentes snarest muligt. Byrådet har endvidere mulighed for at bemyndige Magistraten til at meddele tillægsbevillinger inden for hovedkonto 0-6 i tilfælde, hvor beløb fra en drifts- eller anlægsbevilling ønskes overført til en anden drifts- eller anlægsbevilling. Magistraten har i henhold til vedtægt for styrelsen af de kommunale anliggender i Århus Kommune 7, stk. 2 og 3 over for Byrådet ansvaret for, at ethvert udgifts- eller indtægtsbeløb har hjemmel i årsbudgettet eller anden gyldig beslutning. Det påhviler herefter de enkelte magistratsafdelinger/institutioner at administrere i nøje overensstemmelse med årsbudgettets forudsætninger og inden for dettes rammer. Driftsbevillinger og styringsprincipper Driftsbevillinger er ét-årige og afgives i forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober gældende for det følgende budgetår. Driftsbevillinger må ikke overskrides, forinden der er indhentet en tillægsbevilling. Tillægsbevillinger til driftsbevillinger kan ifølge Indenrigsministeriets konteringsregler senest gives den 31. december i regnskabsåret. Forventet regnskab efter 3. kvartal danner grundlag for byrådsindstillinger om tillægsbevillinger som følge af forventede afvigelser fra det ajourførte budget på magistratsafdelingernes driftsområder. Der skal søges tillægsbevilling til budgettet i forbindelse med ændringer i behov/efterspørgsel efter kommunale serviceydelser, som har konsekvenser i forhold til budgetmål og budgettets materielle forudsætninger, bevillingsmæssige konsekvenser som medfører mer- eller mindreudgifter/-indtægter samt bevillings- og rammemæssige konsekvenser i relation til budgetmodeller m.v. Afdelingerne kan ikke inden for bevillingen indlede nye aktiviteter uden byrådets godkendelse. Magistratsafdelingerne er således bundet til målene og de materielle forudsætninger i budgettet, dvs. de formål og dispositioner, der har ligget til grund for dets vedtagelse af byrådet. Decentraliseringen har imidlertid medført, at bevillingsstyringen generelt er hævet til sektorniveau, jf. afsnittet om bevillingsniveau. Byrådet har besluttet at opdele driftsudgifter i henholdsvis styrbare og ikke-styrbare udgifter, og anlægger en stram fortolkning af, hvad der er styrbart, og hvad der er ikke-styrbart. Tillægsbevillinger af merudgifter på de områder, som af byrådet er defineret som styrbare, forudsætter at tilsvarende mindreudgifter/besparelser på et andet styrbart område kan anvises, eller at merudgiften ikke overstiger udsvingsgrænserne indenfor den pågældende decentraliseringsordning, jf. afsnittet om økonomisk decentralisering. Princippet betyder ikke, at Byrådet er afskåret fra at vedtage et budgetløft på styrbare områder, men blot at eventuelle budgetløft vedtages som led i en samlet prioritering i forbindelse med budgetvedtagelsen. Hvad angår de ikke-styrbare udgifter opsamler Borgmesterens Afdeling løbende ikke-styrbare budgetafvigelser på en reserve. I tilfælde af samlede merudgifter på det ikke-styrbare område skal eventuelle kompenserende mindreudgifter/besparelser findes inden for det samlede styrbare område i kommunen. Dette

15 - XV - princip gælder dog ikke på områder omfattet af den såkaldte budgetgaranti, da staten kompenserer kommunerne for udgiftsudviklingen på disse områder. Opsamlingen af den samlede budgetafvigelse på det ikke-styrbare område uden for statens budgetgaranti sker efter byrådsvedtagelse af indstilling herom fra Borgmesterens Afdeling. Anlægsbevillinger og rådighedsbeløb Anlægsbevillinger til anlægsindtægter eller anlægsudgifter kan være ét- eller flerårige og kan afgives på ethvert tidspunkt i regnskabsåret. Det er imidlertid en forudsætning for anlægsarbejdets igangsætning, at der både foreligger en anlægsbevilling, og at der er afsat de(t) nødvendige rådighedsbeløb til anlægsarbejdets forbundne udgifter og indtægter. Rådighedsbeløbet afsættes som hovedregel i forbindelse med budgetvedtagelsen, mens bevillingen afgives af byrådet ved konkret afsøgning herom. Rådighedsbeløbet er afsat i budgettet i faste priser, mens anlægsbevillingen afgives i løbende priser. Omregningen mellem faste og løbende priser sker på baggrund af den forventede prisog lønudvikling, som den fremgår af det senest vedtagne budgets generelle bemærkninger. Som udgangspunkt afsættes et rådighedsbeløb og afgives en særskilt anlægsbevilling til hvert enkelt anlægsarbejde. Der er dog mulighed for at fravige denne hovedregel og slå flere anlægsarbejder sammen i ét rådighedsbeløb og én anlægsbevilling, såfremt det drejer sig om mindre ensartede projekter. Flytning af rådighedsbeløb og/eller bevilling fra et anlægsarbejde til et andet skal godkendes af byrådet, medmindre andet er særskilt besluttet. Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb og anlægsbevillinger i forbindelse med tidsforskydninger af anlægsprojekter sker i forbindelse med forventet regnskab efter 3. kvartal. Ved overførslen p/l-reguleres rådighedsbeløbene og oftest også bevillingen. Der aflægges særskilte anlægsregnskaber for de enkelte anlægsprojekter i forbindelse med årsregnskabet med mindre der er tale om 1) anlægsprojekter med bruttoudgifter på over 50 mio. kr., 2) anlægsregnskaber for alment boligbyggeri opført efter reglerne i Almenboligloven, 3) anlægsregnskaber, hvor der er stillet krav om et selvstændigt anlægsregnskab, samt 4) anlægsregnskaber, hvor der på den ene eller anden måde er problematiske forhold vedrørende de materielle forudsætninger, økonomi, projektets realisering o.l. I disse tilfælde skal der fremsendes særskilt anlægsregnskab til byrådets godkendelse senest tre måneder efter anlægsarbejdets afslutning. Som hovedregel finansieres eventuelle merudgifter i forhold til rådighedsbeløbet vedrørende et anlægsprojekt indenfor magistratsafdelingens egen økonomiske ramme, mens eventuelle mindreudgifter tilfalder kommunekassen. På områder, hvor flere afsatte rådighedsbeløb samlet har karakter af et rammerådighedsbeløb, kan overskydende rådighedsbeløb dog overføres til andre anlægsarbejder inden for samme ramme. Såfremt finansiering af et anlægsprojekt sker ved fremrykning af rådighedsbeløb, belastes kommunekassen likviditetsmæssigt på et tidligere tidspunkt end oprindeligt budgetteret. Der skal derfor anvises finansiering til dækning af kommunens mer-renteudgifter. Kompensationen udgør til den enhver tid gældende interne realrente. En anlægsbevilling kan afgives som en KB-bevilling (Kapital Bevilling). Dette betyder, at anlægsbevillingen er givet i forbindelse med årsbudgettets vedtagelse. En KB-bevilling gælder kun for det pågældende regnskabsår, og regnskab aflægges som et almindeligt anlægsregnskab i forbindelse med den samlede regnskabsaflæggelse. Beløb på en KB-bevilling kan ikke uden byrådets godkendelse overføres til andre konti. Der er mulighed for overførsel af uforbrugte midler på KB-bevillinger fra ét år til et andet. KB-bevillinger anvendes typisk i forbindelse med tilbagevendende anlægsarbejder, som har karakter af vedligeholdelse af eksisterende anlæg, så som mindre vejarbejder, modernisering og genopretning af daginstitutioner, skoler mv.

16 - XVI - Leje og leasing Indgåelse af leje og leasingaftaler opfattes som lån, når disse erstatter en kommunal anlægsudgift. Anlægsudgifter i forbindelse med kontraktlige forpligtelser vedrørende leasing/leje, skal derfor være indeholdt i budgettet eller på anden vis være godkendt af byrådet. Dette gælder for både decentraliserede områder og områder uden decentralisering. Økonomisk decentralisering Byrådet har vedtaget en økonomisk decentralisering - helt eller delvist på hovedparten af de kommunale driftsområder. Det betyder, at bevillingsniveauet generelt er hævet til sektorniveau, og at magistrafafdelingerne kan disponere herunder, jf. afsnittet om bevillingsniveau. Den økonomiske decentralisering giver forvaltningerne og institutionerne nogle frihedsgrader. Disse frihedsgrader er konkret fastlagt af byrådet for de enkelte ordninger ved byrådsvedtagelse af indstillinger om indførelse af decentraliseringsordninger. Det fremgår af bevillingsoversigten, hvilke sektorer der er decentraliseret og hvilke sektorer, der ikke er decentraliseret. For sektorer, hvor decentraliseringen kun omfatter dele af sektoren, kan det også aflæses i bevillingsoversigten, hvilke områder der er decentraliseret. I bevillingsoversigten vil en delvist decentraliseret sektor i givet fald være opdelt i minimum to undersektorer - én der er decentraliseret og én der ikke er decentraliseret. Decentraliseringen har betydet, at byrådet er gået over til nettobudgettering, hvilket betyder, at byrådet alene tager bevillingsmæssig stilling til størrelsen af nettoudgifterne, dvs. udgifter fratrukket indtægter. Dette giver den decentraliserede enhed mulighed for at anvende eventuelle merindtægter inden for fastsatte retningslinjer uden at skulle i Byrådet. Med virkning fra 2011 er der på baggrund af den statslige styring af kommunernes økonomi og herunder sanktionslovgivningen foretaget justeringer af de økonomiske styringsprincipper i Aarhus Kommune. Som følge af sanktionslovgivningen er det ikke længere muligt at give fuld frihed til at anvende en opsparing eller til at stifte gæld. De decentrale beslutningstageres dispositioner bliver indbyrdes forbundet, og der er behov for at have et overblik over om kommunen samlet har råderum i servicerammen således, at forbrug af overskud/nedsparing kan tolereres. Det er tilstræbt at bevare det decentrale ansvar og de positive incitamenter bag den faglige og økonomiske decentralisering i videst muligt omfang. Som et overordnet princip er ansvaret for overholdelse af serviceramme decentraliseret til magistratsafdelingerne. Det følges op af nogle handlemuligheder i den enkelte magistratsafdeling, så frihedsgraderne for den enkelte institution til en vis grad bevares. Den enkelte magistratsafdeling må således tilrettelægge en proces, hvor det sikres, at eventuelt forbrug af opsparing alene gennemføres, hvis der via andre tiltag i den pågældende afdeling kan skabes mulighed herfor. Nedenfor i punktform de væsentligste nye økonomiske spilleregler: Ansvaret for overholdelse af serviceramme er placeret hos magistratsafdelingerne Mulighederne for forbrug af opsparing fastlægges politisk i budgetdrøftelserne Der vil i budgetlægningen blive indarbejdet reservation af ledig serviceramme centralt til uforudsete merudgifter Ved anvendelsen af ledig serviceramme vil merudgifter på de ikke-styrbare områder og budgetmodeller med efterregulering blive prioriteret. Først derefter eventuelt forbrug af opsparing Hvis der mangler ledig serviceramme til at rumme kendte afvigelser, kan der være behov for at gennemføre besparelser proportionalt overfor alle styrbare serviceområder Der rapporteres kvartalvist pr. magistratsafdeling om forbrug af serviceramme

17 - XVII - Bevillingsniveau (drift) Decentraliseringen betyder, at bevillingsniveauet generelt ligger på sektorniveau, hvilket giver forvaltningerne en vis grad af frihed inden for sektorniveauet. Decentraliseringen indebærer, at magistratsafdelingerne har mulighed for - uden byrådsgodkendelse - at flytte beløb mellem underkonti inden for den decentraliserede sektor (omplaceringer), og at det kun er afvigelser på bevillingsniveauet, der skal forklares overfor byrådet. Betingelsen er, at de omplacerede beløb anvendes til gennemførelse af allerede godkendte aktiviteter, at der ikke sker væsentlige ændringer af budgettets materielle forudsætninger, således som disse er udtrykt i budgetbemærkningerne, samt at udgifts- og indtægtssummen på bevillingsniveauet overholdes. Fastlæggelsen af bevillingsniveauet betyder endvidere, at der ikke kan flyttes beløb fra en sektor til en anden sektor uden byrådsgodkendelse. Dette gælder, hvad enten sektoren er defineret som styrbar eller ikke-styrbar. Lønsumsstyring Lønsumsstyring indebærer i modsætning til den tidligere normeringssyring, hvor de forskellige sektorer bliver styret efter en centralt fastsat personalenormering, at der i stedet styres efter en decentral lønsum for den enkelte enhed. Overgangen til lønsumsstyring på de decentraliserede områder betyder, at de enkelte områder ikke nødvendigvis anvender det samme beløb til lønninger fra år til år. Dels kan der i nogle år være en dyrere sammensætning af personalet end i andre år - og omvendt, og dels har de decentrale områder som nævnt i afsnittet om økonomisk decentralisering ret til at overføre mellem løn og øvrig drift. Det betyder konkret, at et område eksempelvis kan vælge at bruge flere penge på anskaffelser og færre på løn eller omvendt at ansætte flere medarbejdere mod til gengæld at begrænse udgifterne på et andet område.

Budgetmaterialets opbygning

Budgetmaterialets opbygning Budgetmaterialets opbygning Bemærkningerne til budgettet indledes med Aarhus Kommunes vision og værdigrundlag. I de indledende bemærkninger er de generelle budgetforudsætninger desuden oplyst. Budgetmaterialet

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger - 243-1. Baggrund Balanceforskydninger Hovedkonto 8 indeholder årets forskydninger i beholdningerne af aktiver og passiver, og herunder hører forbrug af likvide aktiver og optagelse af lån, der betragtes

Læs mere

Hovedkonto 7. Renter og finansiering

Hovedkonto 7. Renter og finansiering Hovedkonto 7. Renter og finansiering - 327-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 7 består af renter, tilskud og udligning, skatter m.v. Renterne omfatter renteindtægter

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger Budget 2014-2017 - 1 - Hovedkonto 8, Balanceforskydninger Balanceforskydninger 1. Grundlag og beskrivelse af ydelser Hovedkonto 8 indeholder årets forskydninger i beholdningerne af aktiver og passiver,

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Generelle bemærkninger. (tilrettes efter budgetvedtagelsen)

Generelle bemærkninger. (tilrettes efter budgetvedtagelsen) 6 (tilrettes efter budgetvedtagelsen) 7 Budgetteringsmetode/procedure Byrådet godkendte den 11. marts 2014 Mål og procedure for budgetlægningen 2015 2018. I Mål og procedure for budgetlægningen er der

Læs mere

Bilag 4. Skøn for skatteindtægter 2015-18

Bilag 4. Skøn for skatteindtægter 2015-18 Bilag 4 Skøn for skatteindtægter 2015-18 8. april 2014 Sagsbeh: JTP Sag: 2014/0012483 Dokument: 11 Økonomiafdelingen Notatet opgør det seneste skøn for skatteindtægter til brug for 1. finansielle orientering

Læs mere

Konto 7 Finansindtægter og udgifter

Konto 7 Finansindtægter og udgifter Budgetnotat 2016-19 Konto 7 Konto 7 og udgifter 1 Formål Formål: Ifølge Budget- og regnskabssystem for kommuner skal kommunen have en række konti på funktion 07. Kontiene omfatter renter, tilskud, udligning

Læs mere

Budgetmaterialets opbygning

Budgetmaterialets opbygning Budgetmaterialets opbygning Dette dokument som kaldes de generelle bemærkninger til budget indledes med Aarhus Kommunes vision og værdigrundlag. I de indledende bemærkninger er endvidere de generelle budgetforudsætninger

Læs mere

OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI KOMMUNAL INDKOMSTSKAT

OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI KOMMUNAL INDKOMSTSKAT OPGAVEOMRÅDER Indtægtssiden: Kommunal indkomstskat Kommunal grundskyld Anden skat på fast ejendom Selskabsskatter Dødsboskat ØKONOMI Finansiering: Budget BO1 BO2 BO3 Løbende priser 2013 2014 2015 2016

Læs mere

Notat. Budget 2015 - indtægter. Indledning. 15. august 2014. Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene 2015-2018.

Notat. Budget 2015 - indtægter. Indledning. 15. august 2014. Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene 2015-2018. Notat Økonomi Økonomi og Udbud Budget 2015 - indtægter 15. august 2014 Indledning Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene 2015-2018. Sagsid. Konsekvenserne af kommuneaftalen -

Læs mere

Indtægter 2016 - statsgaranti eller selvbudgettering?

Indtægter 2016 - statsgaranti eller selvbudgettering? Brøndby Kommune Centralforvaltningen Økonomiafdelingen 1. september 2015 UNDERBILAG C TIL BUDGETBILAG V Indtægter 2016 - statsgaranti eller selvbudgettering? Brøndby Kommune har som tidligere år - valget

Læs mere

NOTAT. SF ønsker et notat, der beskriver følgende økonomiske, landspolitiske forhold, som Allerød kommune er underlagt:

NOTAT. SF ønsker et notat, der beskriver følgende økonomiske, landspolitiske forhold, som Allerød kommune er underlagt: NOTAT Allerød Kommune Direktionen/Økonomi Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk SF ønsker et notat, der beskriver følgende økonomiske, landspolitiske forhold, som

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Generelle bemærkninger Det vedtagne budget 2016-19 Et bredt flertal i Byrådet bestående af Det Konservative Folkeparti, Venstre, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkepart og Enhedslisten

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 10. september 2014 kl. 19.00 i

Referat fra møde Onsdag den 10. september 2014 kl. 19.00 i Byrådet Referat fra møde Onsdag den 10. september 2014 kl. 19.00 i Mødet slut kl. 20.15 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Emilie Tang (V) Hans

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

1. BUDGET 2015-18 TAL OG GRAFIK

1. BUDGET 2015-18 TAL OG GRAFIK 1. BUDGET 2015-18 TAL OG GRAFIK 1.1 BUDGETOVERSIGT 2015-2018 Det godkendte flerårsbudget for 2015-2018 indeholder følgende hovedposter, som vil blive nærmere gennemgået i det efterfølgende: BUDGETOVERSIGT

Læs mere

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune Notat BILAG 5 Den 1. september 2008 Århus Kommune Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring Borgmesterens Afdeling I forbindelse med budgetlægningen for 2009 foreslås en ændring af den hidtil

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Møde 17. juni 2013 kl. 13:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus

Møde 17. juni 2013 kl. 13:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus Børne- og Uddannelsesudvalg Referat Møde 17. juni 2013 kl. 13:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus Afbud fra/fraværende:ole Agergaard Olsen Mødet hævet kl.:15.20 Indkaldte: kl. 13.15 Sanja Grcic, Struer Østre

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Kommunale Værker, Bautavej 1, 8210 Århus V

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Kommunale Værker, Bautavej 1, 8210 Århus V ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Kommunale Værker, Bautavej 1, 8210 Århus V INDSTILLING Til Århus Byråd Den 5. november 2004 via Magistraten Tlf. : 8940 1553 Jour. : 00.01A00 - ÅKV/2004/02397

Læs mere

Aarhus Kommune. Regnskab

Aarhus Kommune. Regnskab Aarhus Kommune Regnskab for 2013 Aarhus Kommune Regnskab for 2013 Indholdsfortegnelse RESULTATOPGØRELSE... BALANCE (hovedfunktionsniveau)... LEDELSESPÅTEGNING... REVISIONSPÅTEGNING... VII XI XII XIII FORORD...

Læs mere

Resume af bevillingsændringer til budgetreserverne og de finansielle konti som følge af forventet regnskab for 2015. 1. Resume

Resume af bevillingsændringer til budgetreserverne og de finansielle konti som følge af forventet regnskab for 2015. 1. Resume Bilag 2 til indstilling om forventet regnskab 2015 for Aarhus Kommune Den 10. december 2015 Resume af bevillingsændringer til budgetreserverne og de finansielle konti som følge af forventet regnskab for

Læs mere

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Model for indregning af overskud eller underskud i taksterne Overskud op til 5 procent kan overføres indenfor samme ledelsesområde/center.

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Det Grønne Hus og Køge kommune

Driftsoverenskomst mellem Det Grønne Hus og Køge kommune Køge september 2015 Driftsoverenskomst mellem Det Grønne Hus og Køge kommune Driftsoverenskomst mellem Køge Kommune og bestyrelsen for Det Grønne Hus om centerets drift som Agenda 21 Center for Køge Kommune.

Læs mere

Samlet overblik Pr. 31. maj 2015

Samlet overblik Pr. 31. maj 2015 Samlet overblik Pr. 31. maj 2015 Dette notat beskriver resultatet af budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2015. Skatter og tilskud Hvad angår skatteindtægterne, viser budgetopfølgningen, at der forventes en

Læs mere

Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om. Indregning af over- eller underskud i taksterne

Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om. Indregning af over- eller underskud i taksterne Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om Indregning af over- eller underskud i taksterne Model 1 Grundvilkåret for opgørelsen af, om der er opstået over- eller underskud ved

Læs mere

AARHUS KOMMUNE Bilag 3. Budgetbemærkninger. Mål og økonomi. Årsbudget for og budgetoverslag for

AARHUS KOMMUNE Bilag 3. Budgetbemærkninger. Mål og økonomi. Årsbudget for og budgetoverslag for AARHUS KOMMUNE Bilag 3 Budgetbemærkninger Mål og økonomi Årsbudget for 2012 og budgetoverslag for 2013-2015 AUGUST 2011 42 Indholdsfortegnelse Side Generelle bemærkninger... I Sociale forhold og Beskæftigelse....

Læs mere

Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver

Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver Den 16. maj 2007 Efterreguleringsoversigt Ribe Amt Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver, rettigheder

Læs mere

Indstilling Magistraten i Aarhus

Indstilling Magistraten i Aarhus Indstilling Magistraten i Aarhus Til Aarhus Byråd 5. september 2011. Forslag til årsbudget for 2012-2015 1. Resume Aarhus Kommune mærker i lighed med resten af landet den økonomiske krise, hvor blandt

Læs mere

Det er derfor staten og ikke kommunen, der får gavn af stigende grundskyldsindtægter.

Det er derfor staten og ikke kommunen, der får gavn af stigende grundskyldsindtægter. Notat 15. oktober 213 Økonomiafdelingen Faktaark om grundskyld og skattelettelser Opsummering Grundskyld: Betales af grundens værdi med en andel svarende til grundskyldspromillen. Betales af alle grundejere

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE Magistraten i Århus

ÅRHUS KOMMUNE Magistraten i Århus ÅRHUS KOMMUNE Magistraten i Århus INDSTILLING Til Århus Byråd Den 9. august 2004 Tlf. nr.: 2143 Jour. nr.: Ref.: AK/NJR Forslag til årsbudget for 2005 og budgetoverslag for 2006-2008 1. Resume I overensstemmelse

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2015 budgetteret til 2.367,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 24. marts 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3612 Jour. nr.: Ref.: SF

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 24. marts 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3612 Jour. nr.: Ref.: SF ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 24. marts 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3612 Jour. nr.: Ref.: SF Anlægsregnskaber afsluttet 4. kvartal 2003, Magistratens

Læs mere

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008.

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008. ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 5. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3015 Jour. nr.: 2003/00078 Ref.: JLJ/PK/LH Videreførelse af den samlede boligsociale

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Korrigeret budget Oprindeligt budget. Forbrug pr. 31/8-

Korrigeret budget Oprindeligt budget. Forbrug pr. 31/8- korrigeret Forbrug pr. 31/8- Korrigeret Budgetopfølgning pr. 31. august Økonomiudvalget Finansielle konti Renter Renter af likvide aktiver -1.500-1.500-838 -1.500-1.500-1.500 0 Renter af kortfristede tilgodehavender

Læs mere

Forslag til Plan- og budgetprocedure 2016-19

Forslag til Plan- og budgetprocedure 2016-19 Punkt 6. Forslag til Plan- og budgetprocedure 2016-19 2014-004209 Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at budgetoverslagsårene i det vedtagne korrigeret budget 2015-2018 (drift og anlæg) som udgangspunkt

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget

Økonomi- og Planudvalget Økonomi- og Planudvalget Torsdag den 07.09.06 kl. 16.00 i Biblioteket Medlemmer: Hans Barlach (C) Bo Johansen (O) Jørgen Kristiansen (V) René Milo (V) Henrik Gliese Pedersen (B) Kai O. Svensson (F) Jakob

Læs mere

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2)

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2) Bilag 1 til indstilling om forventet regnskab 2014 for Aarhus Kommune Den 4. december 2014 Resume af Aarhus Kommunes forventede ultimo september 2014 Det forventede regnskab for 2014 pr. ultimo september

Læs mere

Hovedkonto 7. Renter og finansiering

Hovedkonto 7. Renter og finansiering Hovedkonto 7. Renter og finansiering - 318-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 7 består af renter, tilskud og udligning, skatter m.v. Renterne omfatter renteindtægter

Læs mere

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR.

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. 6. februar 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. Resumé: Fra 2003, hvor konjunkturerne bundede, til 2006 er antallet af modtagere på overførselsindkomst

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

Vedtægter for. Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Vedtægter for. Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum Vedtægter for Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum --- oo0oo --- 1. NAVN OG STATUS 1.01 Fondens navn er Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum (i det følgende kaldet Museet ). 1.02 Museet er en selvejende

Læs mere

Tværgående økonomisk månedsrapportering

Tværgående økonomisk månedsrapportering Tværgående økonomisk månedsrapportering August 2014 Økonomi og Indkøb Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse Tværgående økonomisk månedsrapportering for august 2014 1. Status august 2014 grafisk overblik

Læs mere

Drift - serviceudgifter

Drift - serviceudgifter 1. budgetopfølgning 2012 - Tillægsbevillinger Drift - serviceudgifter Drift - serviceudgifter Økonomiudvalget 1.1 Administration Ændret lønfremskrivning fra 2011 til 2012-794,0 Mindreudgift som følge af

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2014 budgetteret til 2.367,1 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 19. maj 2008. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 19. maj 2008. Århus Kommune ndstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 19. maj 2008 Godkendelse af anlægsregnskab for opførelse af almene boliger, servicearealer og boformspladser i tilknytning

Læs mere

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2)

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2) Bilag 1 til indstilling om forventet regnskab 2015 for Aarhus Kommune Den 10. december 2015 Uddybende kommentarer til Aarhus Kommunes forventede regnskab pr. ultimo september 2015 Det forventede regnskab

Læs mere

Bilag til indstilling

Bilag til indstilling Bilag til indstilling Bilag 5: Regnskabsmæssige forhold til godkendelse B5.1 Uerholdelige tilgodehavender og kassedifferencer Det fremgår af bemærkningerne til regnskabet, at der i 2012 samlet er foretaget

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Bekendtgørelse om de risici pengeinstitutter omfattet af garantiordningen må påtage sig

Bekendtgørelse om de risici pengeinstitutter omfattet af garantiordningen må påtage sig BEK nr 13 af 13/01/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 122-0013 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Godtgørelse af underskud fra tidligere år er en integreret del af overførselssagen og indgår således i de ansøgte beløb til overførsel.

Godtgørelse af underskud fra tidligere år er en integreret del af overførselssagen og indgår således i de ansøgte beløb til overførsel. Åben - Budgetoverførsler fra 2010 til 2011 Sagsnr: 10/26402 Sagsfremstilling I henhold til Faxe Kommunes principper for økonomistyring overføres mer- eller mindreforbrug mellem budgetårene efter reglerne

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Sporveje - Bryggervej 35-8240 Risskov

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Sporveje - Bryggervej 35-8240 Risskov ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Sporveje - Bryggervej 35-8240 Risskov INDSTILLING Til Århus Byråd Den 16. november 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 1000 Jour. nr.: 00.01A00 Ref.: amm/rc

Læs mere

Byrådsindstilling. Styrkelse af Varmeplan Århus fællesskabet i forhold til Hørning og Rosenholm kommuner. Til Århus Byråd via Magistraten

Byrådsindstilling. Styrkelse af Varmeplan Århus fællesskabet i forhold til Hørning og Rosenholm kommuner. Til Århus Byråd via Magistraten Byrådsindstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 27. februar 2006 Styrkelse af Varmeplan Århus fællesskabet i forhold til Hørning og Rosenholm kommuner Resume En arbejdsgruppe, nedsat

Læs mere

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. ("Interessentskabet") CVR: 13523584

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. (Interessentskabet) CVR: 13523584 12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012 for det kommunale fællesskab Renosyd i/s ("Interessentskabet") CVR: 13523584 1. Navn og hjemsted 1.1 Interessentskabets navn er Renosyd i/s. 1.2 Interessentskabets hjemsted

Læs mere

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Til: Økonomiudvalget BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter 15. august 2011 Sags id: 190-2011-8309 Indledning I dette notat vil der blive gjort rede for budgettering af Furesø Kommunes skatteindtægter

Læs mere

I det tilrettede økonomiprotokollat er opgørelse af rammen for henholdsvis henvisningsårsag 1-9 samt 10-11 beskrevet.

I det tilrettede økonomiprotokollat er opgørelse af rammen for henholdsvis henvisningsårsag 1-9 samt 10-11 beskrevet. REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 036-12 Revideret økonomiprotokollat for Overenskomst om psykologhjælp

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling).

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling). Økonomi og Analyse Sagsnr. 190259 Brevid. 1092528 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Byrådets 1. behandling af budget 2011-2014 26. august 2010 Økonomiudvalgets 1. behandling Økonomiudvalget

Læs mere

Aftale mellem. DGI Midt- og Vestsjælland De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland. om fusion

Aftale mellem. DGI Midt- og Vestsjælland De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland. om fusion Aftale mellem DGI Midt- og Vestsjælland De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland om fusion Bestyrelserne i DGI Midt- og Vestsjælland, De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Bilag 5. Budget 2013 refusion særligt dyre enkeltsager Magistratsafdelingerne. Aarhus Kommune. Den 11. september 2012

Bilag 5. Budget 2013 refusion særligt dyre enkeltsager Magistratsafdelingerne. Aarhus Kommune. Den 11. september 2012 Bilag 5 Emne: Til: Budget 2013 refusion særligt dyre enkeltsager Magistratsafdelingerne Den 11. september 2012 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Endelig fastsættelse af budget samt udmøntning af ændrede

Læs mere

Kommunal udligning. - en kort præsentation

Kommunal udligning. - en kort præsentation - en kort præsentation Indenrigsministeriet Juni 2001 - en kort præsentation Udgiver: Tryk: Indenrigsministeriet, Økonomisk afdeling Slotsholmsgade 6, 1216 København K. Juni 2001 Tlf.: 3392 3380 Fa: 3311

Læs mere

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 RESUMÉ På baggrund af en længere analyseproces og dialog med Danske Bank har Furesø kommune modtaget et forslag til omlægning af gældsporteføljen. Dette

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 Dansk RegnskabsAnalyse Øverødvej 46 2840 Holte Telefon : 50449148 www.dra.dk Økonomisk brancheanalyse udgivet af Dansk RegnskabsAnalyse Januar 2014

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse

Læs mere

Budget 2017-2020 UDKAST

Budget 2017-2020 UDKAST Miljø- og Energiforvaltningen Aalborg Renovation Budget 2017-2020 UDKAST Sektor Aalborg Renovation Budget - Sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. 2016-p/l 2017-p/l 2016 2017 2018 2019 2020 Brugerfinansieret

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15.

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15. Styrelsen for international Rekruttering og Integration April 2016 Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42 Ansøgningsfrist den 15. juni

Læs mere

Forord til regnskabet for 2013

Forord til regnskabet for 2013 Forord - XIX - Forord til regnskabet for 2013 Aarhus Kommunes finansielle regnskab for 2013 består af selve regnskabet, et bind regnskabsbemærkninger og en økonomisk redegørelse vedrørende regnskabet.

Læs mere

Budgetlægning 2016-2019

Budgetlægning 2016-2019 Budgetlægning 2016-2019 Den økonomiske vejrudsigt De statslige rammer Budgetprocessen Hvordan ser basisbudgettet ud? Særlige udfordringer Videre forløb Budgetorientering, den 26. august 2015 Et skifte

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. Maj 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. Maj 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond Maj 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 25. april

Læs mere

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015]

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] Aarhus Maj 2015 Sagsnr. 039186-0017 Aftale om etablering af det fælleskommunale redningsberedskab Brand & Redning

Læs mere

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte Samarbejdsprojekt mellem et universitet og tre virksomheder Gennemgangen af eksemplerne er inddelt i 4 afsnit. I. Indledning og baggrund. Side

Læs mere

Vedtægter for DK Hostmaster A/S SELSKABETS NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL

Vedtægter for DK Hostmaster A/S SELSKABETS NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL Vedtægter for DK Hostmaster A/S SELSKABETS NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL Selskabets navn er DK Hostmaster A/S Selskabets hjemsted er Københavns kommune. 1. Selskabets formål er at drive hostmasterfunktionen

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

5.2 Formkrav til budgettet

5.2 Formkrav til budgettet Budget- og regnskabssystem for kommuner 5.2 - side 1 Dato: Oktober 2008 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2008 5.2 Formkrav til budgettet Der er fastsat en række bestemmelser om, hvordan de kommunale budgetter

Læs mere

Indstilling. Kvalitetsstandarder 2007 for pleje, praktisk hjælp og madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Kvalitetsstandarder 2007 for pleje, praktisk hjælp og madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 22. maj 2006 Kvalitetsstandarder 2007 for pleje, praktisk hjælp og madservice og træning Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og

Læs mere

Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018

Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018 Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018 24. april 2014 Sagsbeh: LFM Økonomiafdelingen Beregning af økonomiske nøgletal til budgetforslag 2015 2018 I dette bilag gennemgås de økonomiske nøgletal

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

At version 1 er gældende, indtil der foreligger en afklaring på fordelingen mellem rutespecifikke udgifter og administrationsudgifter.

At version 1 er gældende, indtil der foreligger en afklaring på fordelingen mellem rutespecifikke udgifter og administrationsudgifter. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 11. september 2008 HVT 07 Budget 2009 2. behandling Indstilling: Direktionen indstiller, At budgetforslaget vedtages som det foreligger med 2 versioner

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 H O L S T E B R O K O M M U N E VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD OVERORDNEDE MÅL OG RAMMER Holstebro byråd fastsætter overordnede mål

Læs mere

Økonomirapport 1 pr. 31. marts 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget.

Økonomirapport 1 pr. 31. marts 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget. Økonomirapport 1 pr. 31. marts 2015 for. Drift Økonomirapport 1 for perioden januar til marts 2015. Nedenstående oversigt viser den overordnede økonomiske situation pr. sektor og serviceområde, med udgangspunkt

Læs mere

7.2 Formkrav til årsregnskabet

7.2 Formkrav til årsregnskabet Budget- og regnskabssystem for kommuner 7.2 - side 1 Dato: December 2015 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2015 7.2 Formkrav til årsregnskabet 7.2.1 Generelle krav til årsregnskabets form og indhold Det er i

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 3. maj 2007 Orientering vedr. Ankestyrelsens undersøgelse: Førtidspension efter arbejdsevnemetoden. Århus Kommune

Læs mere

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne.

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne. Til: Byrådet BILAG 3 Budgettering af Tilskud og udligning. Indledning I dette notat redegøres for Furesø Kommunes tilskud og udligning for 2015-2018, som indgår i Totalbudget 2015-2018 til budgettets 2.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Ledelsespåtegning...3 Virksomhedsoplysninger...4 Anvendt regnskabspraksis...5 Resultatopgørelse...7 Balance...8 Noter...10 2

Indholdsfortegnelse Ledelsespåtegning...3 Virksomhedsoplysninger...4 Anvendt regnskabspraksis...5 Resultatopgørelse...7 Balance...8 Noter...10 2 Lergravsvej 60 2300 København S CVR nr. 36049189 Årsrapport for 2014 1. regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 30. maj 2015 Tommy Andersen Dirigent

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Blindecenter Bredegaard

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Blindecenter Bredegaard Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Blindecenter Bredegaard Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution Blindecenter Bredegaard (herefter

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Socialog Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet, Borgerservice samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram,

Læs mere

Vedtægter for Grundejerforeningen Teglmarken 8800 Viborg

Vedtægter for Grundejerforeningen Teglmarken 8800 Viborg Vedtægter for Grundejerforeningen Teglmarken 8800 Viborg Side 1 VEDTÆGTER For Grundejerforeningen Teglmarken 1. Foreningens navn er grundejerforeningen Teglmarken. Dens formål er at varetage grundejernes

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om regionernes finansiering

Bekendtgørelse af lov om regionernes finansiering LBK nr 797 af 27/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 9. august 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 1101896 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger LBK nr 962 af 19/09/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 21. september 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-511-0074 Senere ændringer til forskriften LOV nr 433 af 16/05/2012

Læs mere

Budgetmaterialets opbygning

Budgetmaterialets opbygning Budgetmaterialets opbygning Dette dokument, som kaldes de generelle bemærkninger til budgettet, indledes med Aarhus Kommunes vision, værdigrundlag og helt overordnede mål for byens udvikling. I de indledende

Læs mere