AF KATRINE FAGERHOLT DITPARFORHOLD.DK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AF KATRINE FAGERHOLT DITPARFORHOLD.DK"

Transkript

1

2 AF KATRINE FAGERHOLT DITPARFORHOLD.DK I denne gratis e-bog får du 7 enkle og konkrete tips, som vil hjælpe dig til at ændre måden, du og din partner er vant til at løse konflikter på. Jeg guider dig til, hvordan I bliver bedre til at anerkende og lytte til hinanden, så I undgår opslidende skænderier og konflikter. Du får indblik i en række af de principper, der ligger til grund for det forsknings- baserede PREP- koncept, som jeg underviser danske par i på PREP- kurser og ved individuel parrådgivning. Selvom de 7 tips er enkle, betyder det ikke, at det nødvendigvis er nemt at huske at efterleve dem, når først følelserne er kommet i kog og en diskussion er under opsejling. Fat mod og prøv det af: De 7 tips, jeg præsenterer dig for i denne e-bog, virker. Kan du ikke få din partner med på ideen i første omgang, så start hos dig selv. Du vil opdage, at du også kan påvirke jeres kommunikationsmønstre positivt, hvis DU alene tager ansvar for at gøre en indsats. Det er de små skridt, der har betydning, når vi har med kommunikation at gøre. Du behøver ikke revolutionere jeres måde at tale sammen på. Beslut dig evt. for at have fokus på ét tip ad gangen og når du synes, det er integreret hos dig, så tag fat på endnu et. God fornøjelse med kommunikationen & kærligheden. Kærlig hilsen Katrine Fagerholt

3 TIP#1 GØR EN INDSATS Måske er du i et parforhold, hvor du oplever, I har mange konflikter og problemer? Det kan være, I diskuterer højlydt og ofte ender med at blive uvenner? Eller det kan være, I fortier problemerne og går rundt hver især og bekymrer jer uden at få snakket tingene ordentligt igennem? Uanset hvad der er jeres mønster, er den gode nyhed, at konflikter er normale også i gode parforhold. At have konflikter eller problemer betyder ikke, der er noget galt med forholdet. Det, der er det vigtige, er hvordan I forholder jer til konflikterne, og hvordan I håndterer dem. Tryghed er en betingelse for, at du og din partner kan udvikle jer. Så for at skabe et godt parforhold, er det vigtigt, der er plads til, I begge kan udtrykke jeres tanker, følelser og holdninger på en måde, hvor det føles trygt. Tænk over hvad DU kan gøre, for at din partner kan føle sig tryg i jeres relation. Vis din partner både med ord, øjenkontakt og kropssprog - at du gerne vil høre, hvad han eller hun har på hjerte. Øv dig i at anerkende din partners mening også selvom I er uenige. Det handler om din attitude altså den måde, hvorpå du vælger at forholde dig til din partner på.

4 TIP#2: TAL FOR DIG SELV For at kommunikere godt med din partner, når I eksempelvis har en konflikt, er det vigtigt, du taler på egne vegne - altså tager udgangspunkt i, hvad du selv føler, tænker og oplever. Brug jeg-budskaber og vær konkret ved at henvise til en bestemt handling eller hændelse i en specifik situation. NEJ, sig ikke: Jeg føler altid, du overser mig, når vi er ude blandt andre, fordi du aldrig sidder sammen med mig. JA, sig i stedet for: Jeg blev ked af det og følte mig overset, da vi i fredags var ude med vennerne og du det meste af aftenen stod ude i køkkenet og snakkede med Hans og Lars. Jeg havde glædet mig til, at vi skulle hygge os sammen til festen. Det gør det nemmere for din partner at lytte til dit budskab, når du tager udgangspunkt i en konkret hændelse i stedet for at generalisere og bruge ord som altid og aldrig. Vær også opmærksom på ikke at fortolke eller anklage din partner (selvom du pakker det ind i et jeg- budskab). NEJ, sig ikke: Jeg kan mærke, du er flov over at være til fest med mig, når du ignorerer mig hele aftenen. JA, sig i stedet for: Jeg oplever det som om, du er flov over mig, når du ikke kommer hen og sidder sammen med mig til festen. Når du fortolker eller anklager din partner, får han eller hun naturligt behov for at forsvare sig. Bliver du derimod på din egen banehalvdel og fortæller om din egen reaktion, er det nemmere for din partner at lytte til dig. Øv dig i at bruge jeg- budskaber. Vær specifik og fortæl om dine egne følelser, tanker og reaktioner. Du kan starte med at øve dig i at bruge jeg- sætninger ved at give din partner ros på en konstruktiv måde, fx ved at sige: Jeg synes, at det er rigtig dejligt, når jeg kommer træt hjem fra arbejde, og du så har lavet aftensmad for at overraske mig. Det gør mig glad, når du støvsuger, inden vi får gæster. Jeg synes, at du er rigtig god til at tackle Mette, når hun bliver så sur, at hun smækker med dørene og skælder ud.

5 TIP#3: BLIV GOD TIL AT LYTTE Evnen til at høre, hvad din partner har at sige, er vigtig at træne. At lytte til den anden part i en diskussion er nemlig slet ikke så enkelt, som vi måske tror. Ofte er vi mest optaget af, hvad vi selv tænker eller hvad vi selv skal sige. Når din partner fortæller dig noget, så fokusér på budskabet og kom ikke med modindlæg. Vis din partner med både ord, kropssprog og øjenkontakt, at du lytter og gerne vil høre, hvad han eller hun har at sige. Er dit ansigtsudtryk skeptisk eller sidder du tilbageglænet med armene over kors, imens din partner snakker, kan det føles svært at fortælle åbent og ærligt om konfliktfyldte eller følsomme emner. Oplever din partner gentagne gange, at du ikke virker oprigtig interesseret i at høre, hvad han eller hun har at sige, vil det gå det ud over trygheden i jeres relation. Din partner holder måske op med at udtrykke sin holdning og jeres muligheder for åbent og konstruktivt at løse konflikterne sammen mindskes. Bliver du en god lytter, skaber du derfor de bedste rammer for at forstå din partners perspektiv og I bliver bedre til at løse jeres konflikter. Øv dig i at lytte. Når det er din partner, der har ordet, skal du udelukkende fokusere på at høre og forstå budskabet. For at være sikker på, du har forstået det rigtigt, så gentag overfor din partner, hvad du lige har hørt han eller hun sagde, fx ved at sige: Så det, du siger er eller Det jeg hører dig sige er. Har du svært ved at huske alt, hvad din partner har sagt, så bed ham eller hende gentage med kortere sætninger. Tænk over, at du også kommunikerer non- verbalt, så vær imødekommende i dit kropssprog og hav øjenkontakt med din partner.

6 TIP#4 UNDGA AT TOLKE NEGATIVT Måske har du en tendens til at opfatte din partners budskab mere negativt, end det er ment? Måske tror du ofte det værste i stedet for det bedste? Eller måske tror du, din partners motiver er mere negative end de i virkeligheden er? Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, er det tid til at tage ansvar og gøre noget ved det. Det er nemlig praktisk taget umuligt at håndtere konflikter på en god og konstruktiv måde, hvis luften er fuld af negative fortolkninger. I stedet for at høre, hvad din partner siger, hører du det, du tror din partner siger. For at bryde dette mønster, skal du være bevidst om, at det kun er dig selv, der kan ændre din måde at tænke om din partner på. Din partner kan ikke ændre din tænkemåde. Du er den eneste, der kan kontrollere, hvordan du tolker din partners adfærd og dermed er det kun dig selv, der kan arbejde med dine negative fortolkninger. For at komme negative fortolkninger til livs, er det nødvendigt, du arbejder med dig selv. Måske bunder dit mønster i lavt selvværd eller frygten for at miste din partner. Uanset hvad årsagen er, må du tage ansvar og arbejde på at bryde dit mønster. Du kan fx starte med at spørge dig selv: Tolker jeg min partners handlinger mere negativt end der er grund til? Kunne der være andre måder at tolke eller forstå min partner på? Hvad kan årsagen være til, at jeg kommer til at tolke min partner negativt? Øv dig i at lytte uden at tolke negativt på det, din partner fortæller dig. Spørg dig selv, hvad han eller hun egentlig siger eller gør. Led efter positive tegn, der ikke understøtter din negative tolkning. Hvis du fx har oplevelsen af, at din partner aldrig giver udtryk for sin kærlighed til dig, så led efter tegn på det modsatte. Måske er du blevet så vant til at lægge mærke til det negative, at du ikke ser, at han eller hun viser sin kærlighed på en anden måde end du forventer? Øv dig i at se og tænke det bedste om din partner.

7 TIP#5 UNDGÅ AT NEDVURDERE Kommer du indimellem til at tale nedsættende til eller om din partner? Det kan ske både bevidst og ubevidst så måske er det ikke engang noget, du lægger mærke til, du gør. Nedvurderinger kan komme til udtryk på mange forskellige måder. De kan være tydelige som fx: Din store idiot, kan du ikke se dig for! eller Jeg kan da heller ikke regne med noget som helst fra din side. De kan også være mere skjult og være forklædt som opmuntring som fx: Bedre held næste gang! Eller de kan bestå i manglende anerkendelse som fx: Dejligt du har pudset vinduer, men næste gang så husk lige at bruge en svaber og tør efter med viskestykket. Ruderne er jo helt stribede!. Nedvurdering sker, når du nedgør din partners tanker, følelser, handlinger eller personlighed. Det er sårende at blive nedvurderet og det gør selvsagt ikke noget godt for jeres kommunikation, så det er vigtigt at få stoppet. Hvis du opdager, at du er kommet til at nedvurdere din partner, kan det være fint at spole tilbage og tage situationen igen på en mere konstruktiv og anerkendende måde. På den måde kan du få sagt det, du ville sige, mere positivt. Når du taler i jeg- sætninger med udgangspunkt i dine egne følelser og tanker, mindsker du risikoen for at komme til at tale nedsættende til eller om din partner. Hvis du har en tendens til at nedvurdere din partner, når I taler sammen, så øv dig i at lytte respektfuldt til det, han eller hun har på hjerte. Vis din partner, du har både viljen og evnen til at prøve at forstå, hvad han eller hun mener. Øv dig i at være uenig uden, du behøver reagere følelsesmæssigt fx ved at nedvurdere din partner. Det kan være svært at udvise anerkendelse, når man er vred eller meget uenig, men ikke desto mindre er det nødvendigt for at skabe rammerne for en god kommunikation.

8 TIP#6 SKAB STRUKTUR I SAMTALEN Når du og din partner skal snakke sammen om vanskelige eller følsomme emner, er det en god idé at opsætte nogle enkle rammer for, hvordan I skal gribe snakken an. Du er sandsynligvis vant til mødestruktur fra dit arbejdsliv, hvor der ofte er en dagsorden, ordstyrer, talerække, mv. og evt. en beslutningsproces. I vores privatliv er vi sjældent vant til at strukturere vores samtaler, men det kan være nødvendigt for at skabe de bedste betingelser for en god kommunikation og konfliktløsning derhjemme. Det er særligt vigtigt, hvis du føler, I er kørt fast i et negativt kommunikationsmønster, hvor I ikke får løst jeres konflikter. Især to ting er vigtige: Hvornår skal snakken tages? I skal aftale et tidspunkt for samtalen, hvor I har god tid og ikke bliver forstyrret af børn, telefoner, andre aftaler, mm. Hvordan skal snakken foregå? I skaber en tryg ramme omkring jeres kommunikation ved at lave en struktur for samtalen, hvor I sikrer, at begge får taletid og bliver hørt. En enkel metode til at skabe struktur i jeres samtale er Tale- lytteteknikken, som kort skitseret går ud på, at du og din partner skiftes til at fortælle hinanden om jeres syn på den problemstilling, I ønsker at løse eller snakke om. Den ene af jer starter med at tale, mens den anden lytter. Som lytter skal du med egne ord gengive det, din partner lige har fortalt dig. Det gør du for at sikre dig, at du har forstået din partners budskab rigtigt. Du skal udelukkende fokusere på din partners budskab og du skal ikke komme med modindlæg. Som taler er det vigtigt, du taler i korte sætninger, så din partner har en chance for at gengive dit budskab. Føler du ikke, din partner helt har forstået, hvad du sagde, så gentag igen og formuler dig evt. lidt anderledes. Husk at bruge jeg-sætninger. Når du som taler synes, du har formidlet det, du havde på hjerte, bytter rollerne. Nu er det din partners tur til at tale og din tur til at lytte. For at huske hvem, der har taleretten, kan det i begyndelsen være en god idé at taleren har en genstand i hånden fx en kuglepen.

9 TIP#7 FIND KERNEN I PROBLEMET Mange par begår den klassiske fejl, at de glemmer at afgrænse problemet, når de diskuterer og ønsker at finde en løsning på en konflikt. Du kender det måske fra dit eget parforhold, at det ofte er småting, der udløser en konflikt mellem jer, men så viser det sig, at konflikten i virkeligheden handler om noget helt andet? Måske kommer du træt hjem fra arbejde og ser at din partner (igen) sidder opslugt foran computeren med en stor bunke arbejdspapirer foran sig og du reagerer med irritation over, at din partner vælger at tage arbejdet med hjem. Din partner forsvarer sig med en vigtig deadline og får mumlet, at du heller aldrig forstår noget - og inden I får set jer om, er konflikten eskalleret. Skal I løse en konflikt på en konstruktiv måde, må I starte med at finde ud af, hvad kernen i problemet egentlig er. Vender vi tilbage til eksemplet fra før, trængte du måske i virkeligheden til omsorg fra din partner efter en travl arbejdsdag. Men i stedet for at udtrykke dit (måske ubevidste) behov, reagerede du med irritation, da du opdagede, at din partner skulle arbejde ved computeren hele aftenen. Måske var det bekymring for din partners helbred pga. stort arbejdspres gennem længere tid, der gjorde dig irriteret. Eller måske havde du en periode følt, at din partner var træt af dig, fordi arbejdet bliver prioriteret de fleste aftener fremfor at lave noget hyggeligt sammen med dig. For at det kan blive klart for både dig og din partner, hvilket problem, I skal finde en løsning på, må I finde frem til, hvad konflikten egentlig udspringer af. Det er vigtigt at starte med at få belyst de forskellige sider af problemet, inden I går i gang med at prøve at løse det. Brug Tale-lytteteknikken til hver især at komme på banen med jeres forskellige perspektiver på problemstillingen. Kom hele vejen rundt om problemstillingen, så I bliver klar over, hvilke forskellige elementer, den består af. Spørg fx jer selv: Har jeg egentlig forstået, hvad problemet drejer sig om? Hvad skal vi specifikt finde en løsning på lige nu? Når I har fundet kernen i problemet, kan I begynde at finde en løsning. I starter med sammen at brainstorme på løsningsforslag og bagefter prioritere forslagene. Dernæst finder I frem til en fælles løsning, I begge har det godt med.

10 P.S. ER DU SULTEN EFTER MERE? Kunne du bruge de 7 tips i denne e-bog og vil du lære mere om, hvordan du skaber de bedste betingelser for dit parforhold så tag med på PREP-kursus. På et PREP-kursus får du og din partner: Et forskningsbaseret undervisningsprogram ikke terapi. 14 timer med fokus på jer og jeres parforhold. Træning i kommunikationsteknikker, der skaber gode rammer for samtale og konfliktløsning. Grundig vejledning i de anvendte teknikker. Øvelser, hvor du kun arbejder sammen med din partner. Konkret viden om, hvad der hæmmer og hvad der fremmer et godt samliv. Inspirerende undervisning med fokus på temaer som kærlighed, forventninger, værdier, intimitet, engagement og tilgivelse. Efter PREP-kurset har I: Lært at tale sammen på en måde, hvor I begge bliver lyttet til uden at blive afbrudt. Spottet hvilke konfliktmønstre, der er på spil i jeres forhold og lært at styre udenom i tide. Trænet en konfliktløsningsmodel og lært at håndtere konflikter uden at blive uvenner. Aftalt rammerne for hvor, hvornår og hvordan I skal løse jeres konflikter og tage vigtige snakke. Sat fokus på jeres (forskellige) ønsker og forventninger til forholdet. Talt sammen om vigtige værdier i jeres parforhold. Fået en større forståelse og accept af hinandens måde at anskue tingene på. Sæt tid af til dig og din partner nu! >> Se ledige datoer for PREP-kurser >> Eller book tid til et PREP-forløb kun for dig og din partner når det passer jer PREP forebygger skilsmisse læs mere her. FIND MERE INSPIRATION PÅ:

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE EFFEKTIV KOMMUNIKATION TIL AT OPNÅ DINE MÅL For at opnå de resultater du drømmer om, kræver det at du har et stærkt mindset, og

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN Hanna og Torben Birkmose Jakobsen har fulgt nogle af de første danske kurser i PREP for at styrke deres parforhold og samliv. - Vi ville gerne investere tid og kræfter

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Afholdelse af statusmøder

Afholdelse af statusmøder Afholdelse af statusmøder dialog samhørighed forventningsafstemning kommunikation fælles mål forståelse evaluering samarbejde - skab sammenhold og undgå konflikter Værktøjet er udarbejdet af Institut for

Læs mere

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen

Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen Elisabeth Flensted-Jensen Fridda Flensted-Jensen KURSETS FORMÅL er at styrke dig i at bruge dig selv bedst muligt, når du kommunikerer på din arbejdsplads. Med nærvær og effektivitet. Du arbejder med din

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

En dejlig duft af mad breder sig sådan er det også med en positiv stemning!

En dejlig duft af mad breder sig sådan er det også med en positiv stemning! En dejlig duft af mad breder sig sådan er det også med en positiv stemning! Godt arbejdsmiljø i køkkenet - Fokus på konstruktiv kommunikation og positiv stemning. Den 5. april 2018 TEMA 1 - Et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

DAG 4. Kommunikation

DAG 4. Kommunikation DAG 4 Kommunikation Formålet med dagen: At blive klogere på, hvad kommunikation er At bliver klogere på, hvad det vil sige at være en god lytter At blive inspireret til forskellige måder at stille spørgsmål

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

Anerkendende ledelse og kommunikation 01. blandt Børn og voksne

Anerkendende ledelse og kommunikation 01. blandt Børn og voksne Det Danske Spejderkorps styrker anerkendende ledelse og kommunikation blandt Børn og voksne Hvad er anerkendende ledelse Interview med spejdere og ledere Gode spørgsmål at diskutere Anerkendende ledelse

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. November Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider HØRER DU? LÆR AT LYTTE

Guide. Foto: Scanpix/Iris. November Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider HØRER DU? LÆR AT LYTTE Foto: Scanpix/Iris Guide November 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 22 sider HØRER DU? LÆR AT LYTTE INDHOLD: Lyt nu til mig...4 Hvor god er du til at lytte?...6 GUIDE: Lær at lytte...8

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog'

Empatisk kommunikation. 'Girafsprog' Empatisk kommunikation 'Girafsprog' En vej til åben & ærlig dialog Materialet er udarbejdet af Erhverspykologisk Rådgiver og konflikthåndteringsekspert Sebastian Nybo fra SEB Gruppen A/S, skrevet på baggrund

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR Hvor der er uenighed og mennesker med følelser, vil der også opstå konflikter Vi kan derfor ikke undgå at konflikter opstår i situationer med borgerne eller hinanden Men vi

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger kommer

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt KYS FRØEN Kunsten at bruge utroskab positivt ALLE forhold oplever før eller siden utroskab eller optakten til det. Derfor er det vigtigt, at du kender kunsten at vende utroskab til noget positivt. Utroskab

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger

Læs mere

Godt samarbejde - MBK A/S

Godt samarbejde - MBK A/S Samarbejde, trivsel og konflikthåndtering i teams. Vil I have fokus på jeres samarbejde, trivsel og indbyrdes kommunikation? Vil I have redskaber til at skabe et godt samarbejde? Vil I reflektere over

Læs mere

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation 3 Giv feedback Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Indhold Forord... 3 Lær at give fedback... 4 Konstruktiv feedback... 5 Konstruktiv feedback i praksis... 6 Selv iagttagelserne er komplicerede...

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie 22Foto: Scanpix sider Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du den sammenbragte familie til at fungere Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Op- og nedtrappende adfærd

Op- og nedtrappende adfærd Op- og nedtrappende adfærd Konflikthåndteringsstile Høj Grad af egen interesse/ Interesse for sig selv Lav 1. Konkurrerende Konfronterende 2. Undvigende (Undertrykker modsætninger) 5. Kompromis (Begge

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Konflikter findes alle vegne.

Konflikter findes alle vegne. Konflikter findes alle vegne. Konflikter er et livsvilkår. De er hverken gode eller dårlige. Men måden vi håndterer dem på, bestemmer om de er konstruktive eller destruktive. Det er som udgangspunkt ikke

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere

perspektiv Hvor stærkt er jeres forhold?

perspektiv Hvor stærkt er jeres forhold? Hvor stærkt er jeres forhold? 26 FEMiNA.dk 32/2016 En sommerferie, hvor man pludselig er meget sammen med sin partner, kan nogle gange sætte tingene på spidsen. Man har måske igennem længere tid været

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin Læseplan Bh./Bh.klasse Empati Hvad er Følelser Flere følelser Samme eller forskellig Følelser ændrer sig Hvis så Ikke nu måske senere Uheld Hvad er retfærdigt Jeg bliver når Lytte Vise omsorg Mål Børnene

Læs mere

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Konflikthåndtering EnviNa 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur- og sprogmødestudier, projektleder,

Læs mere

Konfliktforebyggelse og den konfliktforebyggende samtale

Konfliktforebyggelse og den konfliktforebyggende samtale Konfliktforebyggelse og den konfliktforebyggende samtale Workshop 10 Konflikter hører til det at være menneske og er derfor også en del af vores arbejdsliv Konflikterne kan derfor ikke undgås, men det

Læs mere

Konflikter med kunder

Konflikter med kunder Konflikter med kunder BAR Transport og Engros Årskonference 2015 Torsdag d. 22. oktober 2015 Eva Thoft, eth@teamarbejdsliv.dk HVAD ER EN KONFLIKT? En uenighed, hvor en eller flere bliver følelsesmæssigt

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix 3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD Vibe Bendix Indledning Tak for din interesse i mine 3 tips til større, personligt overskud. Inden vi går rigtigt i gang, vil jeg bede dig om at tage en dyb indånding,

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Slide 1: forside Slide 2: Introduktion Vi vil gerne klæde jer forældre bedre på til at hjælpe jeres børn, når de havner i

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

AT HÅNDTERE VREDE OG FRUSTRATION

AT HÅNDTERE VREDE OG FRUSTRATION AT HÅNDTERE VREDE OG FRUSTRATION Dette kapitel skitserer de bedste strategier til håndtering af udfordrende adfærd, vrede og frustration. Der er afsnit om at genkende advarselstegn om, hvordan man håndterer

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE LÆSEPLAN FOR INDSKOLINGEN OG SFO VÆRDIORD OVERORDNET MÅL DET BETYDER Empati Problemteri ng/ løsning Kommunikations evne Selvkontrol Samarbejdsevne At forstå og forudse

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Samarbejdsbaseret problemløsning

Samarbejdsbaseret problemløsning Samarbejdsbaseret problemløsning Hvem Ross W. Greene Ph.d., tidl. tilknyttet afdelingen for psykiatri på Harvard Medical School Grundlægger af Lives in The Balance; institut for Collaborate and Proactive

Læs mere

Elba lærer om tissemænd og tissekoner Et bidrag til udviklingen af sunde og velfungerende mennesker

Elba lærer om tissemænd og tissekoner Et bidrag til udviklingen af sunde og velfungerende mennesker Elba lærer om tissemænd og tissekoner Et bidrag til udviklingen af sunde og velfungerende mennesker af Frida Nøddebo Nyrup Illustrationer: Crystal Buchanan Falck og Frida Nøddebo Nyrup Redaktion: Frederik

Læs mere

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation

Giv feedback. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation 3 Giv feedback Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Indhold Forord... 3 Lær at give fedback... 4 Konstruktiv feedback... 5 Konstruktiv feedback i praksis... 6 Selv iagttagelserne er komplicerede...

Læs mere

ADHD Konflikthåndtering

ADHD Konflikthåndtering ADHD 1 Stress: I dette område mistes evnen til at bruge sin viden, færdigheder og holdning jo længere op man kommer. Til sidst er der kun reaktioner. ADHD kontra Alm. Flow Stress 0% Flow Arbejdskapacitet

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Vis respekt for hinandens grundlæggende behov og forskelle. Tag begge ansvar for relationen, såvel som for opståede konflikter

Vis respekt for hinandens grundlæggende behov og forskelle. Tag begge ansvar for relationen, såvel som for opståede konflikter Par Hvad kan vi selv gøre? I det følgende er givet en række eksempler og retningslinjer for, hvad I selv kan gøre for at forebygge typiske problematikker i jeres parforhold. Blot det, at efterleve nogen

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Hvem er vi? Thomas Phillipsen Født i Esbjerg Tidligere sergent i Militærpolitiet Uddannet psykolog (cand.psych.) ved Aarhus Universitet Konsulentvirksomhed med speciale i håndtering

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

Assertiv kommunikation - MBK A/S

Assertiv kommunikation - MBK A/S Vil du være bedre til at få samarbejdet til at fungere? Til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret i samarbejdet med andre? Vil du vide, hvordan andre

Læs mere