Referat fra bestyrelsesmøde torsdag den 7. november kl Ad 1. Mette bød velkommen og bad Lone om at være ordstyrer på mødet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra bestyrelsesmøde torsdag den 7. november kl Ad 1. Mette bød velkommen og bad Lone om at være ordstyrer på mødet."

Transkript

1 Daginstitution Langmark Referat fra bestyrelsesmøde torsdag den 7. november kl Ad 1. Mette bød velkommen og bad Lone om at være ordstyrer på mødet. Ad 2. Referat fra sidst blev godkendt og underskrevet. Ad.3 Orientering om budget 2013 og igangværende anvendelse af overførselsmidlerne. Lone orienterede om flg.: Budgetterne holder og der forventes et positivt overførselsbeløb. Budgettal for 2014 er udsendt. Der er indarbejdet en effektivisering på ca. kr kr er indarbejdet på budgettet til ledelse, resten vil blive indarbejdet i nøgletallene, i tildelingen pr. barn. Det betyder at der bliver færre medarbejdere til at løse opgaven med at skabe trivsel, udvikling og læring for børnene. Ønsket er at den reduktion skal findes ved, at der skabes effektiviseringer altså at vi gør det samme på en smartere måde. Debatten om, hvordan det skal foregå, er i gang på både bestyrelsesniveau og medarbejderniveau. Det er tydeligt i debatten i MED-udvalget, at vi har svært ved at få øje på hvordan det kan lade sig gøre opgaverne er mange, målene høje og forventningerne store. Vi opfordrer stadig til at blive forstyrret af andre fagområder for at få øje på hvor der er opgaver der kan løses på en smartere måde, og på den måde frigive midler til effektiviseringen. Bestyrelsen havde en debat om frivillige og hvilken type opgaver de kunne løse og at der måske på den måde kan effektiviseres. Der er mange faktorer der spiller ind men vi er åbne for muligheder hvis nogle af jer kender frivillige Ad. 4 Børnetalsprognoser for de kommende år og hvilke indsatser skal iværksættes. Lone orienterede: Vi er udfordret af et højt børnetal de næste 2 år. Herefter(2016) peger prognoserne på et markant fald i børnetallet for distrikt Langmark og for Horsens kommune. Det næste år er der ekstra pres på rammen idet vi har en meget lille årgang skolebørn, der forlader os til maj I maj 2015 er årgangen til gengæld meget stor. Vi arbejder på at få istandsat 2 lokaler på skolen lokalerne ligger ud mod Nørrestrand og Rytterkilden. Ønsket/drømmen er at lokalerne skal istandsættes som et eksperimentarium, med andre muligheder end dem vores egne institutioner indeholder fx i forhold til det naturfaglige, interaktiv læring eller andet. Så kan grupper af børn fra institutioner bruge lokalerne i projektuger. Drømmen er at lokalerne istandsættes med toiletter, modtager køkken, egen indgang, sammenhæng til skolen mv. Lige nu behandles oplægget, som skoleleder Birthe Rasmussen og jeg har udarbejdet i fællesskab, på Kommunen i forhold til, om det er muligt i den økonomiske ramme. Vi afventer med spænding. Bestyrelsen synes umiddelbart det lyder som en god ide. Lykkedes det ikke skal der findes andre løsninger/muligheder. Jeg er i løbende dialog med Anne Bust.

2 Ad 5 Opsamling og evaluering af intromøder for nye forældre i september. Lone og Karina informerede: Vi afholdt 2 intromøder for nye forældre i september måned. Der var 2 børn repræsenteret hvert sted. De synes det havde været super godt og givende. Vi har reflekteret over at indbydelsen skal målrettes nye forældre de skal inviteres. Så ved man også hvornår man er ny forældre her tænker vi 3 mdr. tilbage. Dvs. næste gang det afholdes i februar, inviterer vi forældre der er startet i december, januar og februar, samt forældre der skal starte i marts. Bestyrelsen finder repræsentanter til møderne i februar. Der blev en afledt debat om gammeldags invitationer på papir der er sendt med posten contra Kommunens strategi om fuld digitalisering i 2015 hvor Børneintra er vores digitale platform. Der er indarbejdet effektiviseringer i budgettet vedr. den strategi, samtidig med at det tager længere tid for personalet på den gammeldags måde, koster mere mv. Det afledte igen en debat om tilgængeligheden på børneintra. Vi kunne blot igen konstatere at der stadig er mange udfordringer med Børneintra. Vi havde også en debat om hvorfor forældre måske ikke oplever det så relevant at benytte børneintra. Mange har deres daglige gang i husene. Men ikke desto mindre er der mange billeder og informationer at hente. Så Hvis Du ikke er på: Kontakt vores Administrative medarbejder: TINA HAVE på tiha@horsens.dk eller Ad 6. Hvordan gik vælgermødet på Langmarksskolen den 31. oktober. Lone orienterede: Spidskandidaterne fra de forskellige partier var tilstede på valgmødet på skolen den 31. oktober. Der var 25 tilhører hvoraf mange var fra de forskellige partier og en del var ansatte fra skolen og fra skolebestyrelsen. Der var en forældre fra daginstitutionen. Så stor opbakning var der ikke. Ad 7. Debat af case: Inklusion når det er sværest bilag medsendes. Debat ud fra medsendt artikel. Ud fra debatten kan det konkluderes at bestyrelsen var enig i det referat der var fra institutionsforumsmødet: Hvordan bør svære situationer håndteres i og udenfor institutionen? - Åbenhed der tjener snakken i krogene. - Forældrene skal være bevidste om ikke at tale dårligt om andre børn - gå til personalet. - Pædagogerne skal klædes godt på til at håndtere det. - Fordel med arrangementer der får forældre til at mødes og lære hinanden at kende. - Forældrekaffe. - Kommunikation til forældrene. Hvad er forældrenes ansvar, hvad er bestyrelsens og hvad er institutionens? - Forældreopdragelse - Forældreuddannelse. - Forældre er rollemodeller. - Langmark s egen pjece. - Dialog med forældre arbejde med case. - Barnet er i en svær situation. - Særlig uddannelse.

3 Institutionen: - At personalet har øje for det enkelte barn/gruppen. - At personalet er proaktive i forhold til svære situationer, gode til at informere forældrene. - Kvartalsmøder for nye børn + repræsentant for bestyrelsen intro til institutionslivet, som vi gør. -Synlige kommunikationsveje, så de frustrerede forældre ved hvor de skal gå hen. Forældre: - Ikke at gribe til selvtægt, tage et fælles ansvar. - Snakken derhjemme positiv indtil sengetid - Forældrene skal tænke over ikke at deltage i bagtalelse og ikke snakke om andre, hvor børnene hører det Bestyrelsen: - Arbejde med værdier. Skabe en god kultur. Være ambassadør for institutionen. Ad 8. Opsamling på bestyrelseskurset den 30. september herunder revidering af overordnede principper findes på hjemmesiden. Har bestyrelsen behov for andre overordnede principper? Vi har principper for: Arbejdet med den pædagogiske læreplan Hygiejne Lokal måltids politik Budgettildeling Brug af IT Naturpatruljen Skal der laves andre overordnede principper? Vi talte på bestyrelseskurset om sundhed og bevægelsesprincipper, vi tager det op igen på næste møde. Skal der revideres i nogle af dem? Der har været et ønske om at debattere Naturpatruljens principper/ramme. Vi har stadig et stort ønske om at komme i mål med de overordnede principper og rammen for Naturpatruljen, men det er vi ikke endnu. Lone kommer med et oplæg til næste møde i forhold til Naturpatruljens ramme/principper så vi kan leve op til det der står. Der igangsættes flg. indsatser i 2014: Overordnet årsplanlægning af temaer i forhold til børnenes læring. Udvikling og trivsel med uderummet som læringsmiljø. Kompetenceløft for naturpatruljen (Alma og Jan på diplom i udeliv til sommer) Samarbejde/netværk med andre naturbørnehaver. Samarbejde med nuværende naturvejleder. Der undersøges muligheder for at få kursusforløb i egen institution. Det blev ligeledes aftalt at vi på næste møde revidere vores principper for IT og udarbejder anbefalinger for etik omkring billeder på børneintra mv.

4 Der har været forespørgsel på flg.: Børns vilde lege hvorfor er det rigtig vigtigt og hvordan sikre vi at det foregår ordentligt? Vores pædagogiske tænkning/holdning går i korte træk ud på: vilde lege giver flg. muligheder for børnene: vilde lege styrker flg. kompetencer hos børnene: Vi sikre at det foregår ordentligt ved bla.: Det ok når: Det er ikke ok: Høj puls, sundhed, motion. Følger børnenes spor drengenes spor. Naturlig del af leg, bekæmper drager, uhyre, cowboy/indianer mm...og meget andet. Grovmotorisk. Sansemotorisk. Fornemmelse for egen krop/grænser. Sociale kompetencer. konfliktløsning...og meget mere. Vi runderer på legepladserne og holder øje. Der er spilleregler for hvordan legen skal foregå. Vejledt deltagelse. Vi hjælper og støtter og arbejde med børnenes sociale kompetencer...og meget mere Ingen skal komme alvorligt til skade. Som en del af en leg. Når de voksne er tilstede/deltagende eller i nærheden. Når der er mulighed for at komme alvorligt til skade. Når det er for alvor/ I konfliktløsning Hvis der foregår udelukkelse af andre børn/mobberi Der har været forespørgsel på hvordan legetøjspolitikken er i dag? Vores politik i dag er: At børn gerne må medbringe legetøj hjemmefra på eget ansvar. At det er forældrene der i deres familie skal lave aftaler med deres barn om hvad der er ok at få med i institution? (Det er godt at starte tidligt med at finde ud af hvordan det skal se ud hos den enkelte familie, der kommer senere meget hårdere forhandlinger når barnet vil drikke øl, gå i byen, komme sent hjem fordi de andre må mm.) At det skaber tryghed for mange børn, at have en ting med hjemmefra. At kammeraterne ser det man har og det giver god leg blandt børnene. Vi forholder os til det når: Legetøj er med for at købe de andre børns venskaber. At legetøjet bliver en magtfaktor du må/du må ikke. At det tager overhånd med fx spillekonsoller eller voldsom leg.

5 Ad 9. Planlægning af oplæg for forældrene i Langmark. Vi arrangerer en dato og et tema. Malene har undersøgt mulighederne for at få Soulaima ud til et forældremøde. Vi besluttede at Malene går videre med at undersøge Kumal Koresi og booke ham, hvis det er muligt gerne i foråret Jeg har kontaktet skolen for om de vil være med. De har i denne omgang takket nej men vi invitere dem alligevel Ad 10. Nyt fra Langmark. Orientering om igangværende indsatser/projekter i forhold til tosprogstaskforcen bla. netværksmøder, VIDA, sundhed, krop og bevægelse, mediepædagogik. Sprog: Vi har eksperimenteret med afholdelse af forældrenetværksmøder på forskellig måde i børnehaverne, med særligt indbudte og med åben invitation med tolkning på forskellige sprog. Responsen har været, at det har været godt, så nu skal vi finde formen. Det evalueres af sprogvejlederne sammen med Lone og Lise. Alt personalet er undervist i sproglige hverdagsstrategier og der eksperimenters med hvordan sproget kan komme til at fylde mere, til gavn for udvikling af børnenes sproglige kompetencer. Sprogvejlederne kommer ud i alle grupper og observere og giver feedback på det sproglige arbejde i uge 48 for herigennem, at få øje på nye muligheder og handlingstiltag. Der igangsættes i løbet af det næste ½ år nye eksperimenter med læseleg. En metode til sproglige udvikling (minder om dialogisk læsning). En gruppe er i gang fra denne uge og vi vil anvende erfaringerne herfra. VIDA: 2 pædagoger fra vuggestuerne får uddannelse i VIDAs principper og de erfaringer der er blevet lavet igennem de 3 år forskningsprojektet har været i gang. Der vil være 8 uddannelsesdage i løbet af Fra uge 3-6 i 2014 kommer VIDA-konsulent Susanne Pedersen og laver observationer og giver feedback på: om vi gør det vi tror vi gør i forhold til VIDAs principper, inklusion mm. 4 pædagoger fra Rytterkilden har deltaget i konferencen etnicitet og velfærd for herigennem af få en forståelse og viden om, hvordan vi arbejder med forældreinvolvering i en kulturel kontekst. Vi har et ønske om at få forældreinddragelse og involvering til at fylde mere og vil have det som indsats i her bliver forældrebestyrelse en vigtig medspiller. Det skal udmønte sig i en drejebog/fagligstandart for hvordan vi griber forældresamarbejdet an i Langmark.

6 Sundhed, krop og bevægelse: Alle grupper eksperimenterer med hvordan de kan få mere bevægelse og sansemotorik ind i hverdagen. Der er et konkret læringsforløb i gang i BHV. Flintebakken og der igangsættes sidst i november et læringsforløb for begge børnehaver. Vuggestueren er i gang. 3 pædagoger har været på kursus i DGI i forhold til Intelligent træning på legepladsen. Der handler om medarbejdernes mulighed for at bruge redskaberne på legepladsen til at styrke deres egen fysisk og bevægelse og herigennem være aktive rollemodeller for børnene. Mediepædagogik: I denne uge er vores 4 mediepædagoger vendt tilbage til arbejdet efter 7 ugers uddannelse på seminariet. Vi glæder os til at få del i deres nye viden. I vuggestuerne vil der blive videndelt i november og i børnehaverne først i det nye år. Ønske om Diplomuddannelse det kommende år: - Vejlederrollen: Marianne. - Motorik og kropslig læring: Aio, Berit, Lone, Susanne. - Sprog: Lone og Camilla. - Medie: Lea. - Udeliv: Alma, Jan, Helle og Liselotte - Læring, kontakt og trivsel: Helle og Stinne. - Vejledningsteori: Marianne og Janne. - Social inklusion: Trine, Tina, Nanna og Louise - VIDA: Elly og Gitte. - Fuld Diplom: Kirsten. - Muligvis 2 medhjælpere på GVU i løbet af efteråret Der orienteres via gruppernes nyhedsbreve når det er en pædagog eller medhjælper fra gruppen der er af sted. Der er ny opdaterede velkomstfolderne. Der kommer snart en folder vedr. vejledning til Børneintra. 11. Nyt fra forældrene Ingenting. EVT. Den 26. november er der åbent møde for alle interesserede i forhold til den nye skolereform fra kl i Forum Horsens. Referent: Lone

Flintebakkens bhv. Flintebakkens vg. Rytterkildens bhv Rytterkildens vg.

Flintebakkens bhv. Flintebakkens vg. Rytterkildens bhv Rytterkildens vg. Årsberetningen er udarbejdet af formand for bestyrelsen Mette Aamann og Daginstitutionsleder Lone Brøndum. 2013-2014 har vi i Langmark arbejdet med flg.: De politiske debatter, samfundsdebatter og debatter

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmødet den 29. april 2014.

Referat fra bestyrelsesmødet den 29. april 2014. Tilstede: Mette, Lise, Rosa, Ulrike og Lone AD 3 Orientering om Budget 2014. Lone orienterede om flg.: Budgettal for 2014 er udsendt. Der er indarbejdet en effektivisering på ca. kr. 400.000. Kr. 130.000

Læs mere

Referat fra Bestyrelsesmødett den 27. februar 2012.

Referat fra Bestyrelsesmødett den 27. februar 2012. Referat fra Bestyrelsesmødett den 27. februar 2012. Tilstede: Mette, Jacob, Pernille, Lucy, Ulrike, Birte, Amir og Lone(referent) Fraværende: Malene Punkt 2: Godkendelse af referat fra sidste møde Referatet

Læs mere

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres arbejde denne folder tjener som inspiration Inspiration til

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde d. 9/9 2015

Referat fra bestyrelsesmøde d. 9/9 2015 Referat fra bestyrelsesmøde d. 9/9 2015 Tilstede: Holger (forælder, SolsikkenÅby), Jonna (forælder, Heimdalsvej), Trine (pædagogisk leder, Hobbitten), Gitte (forælder, dagplejen), Lone (pædagog, SolsikkenÅby),

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Overordnede principper

Overordnede principper Overordnede principper I Daginstitution Langmark Udarbejdet af forældrebestyrelsen Redigeret i februar 2014 Indledning Bestyrelsen i Daginstitution Langmark har beskrevet overordnede principper på en række

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Møde i områdebestyrelsen Område Nord

Møde i områdebestyrelsen Område Nord Referat Dato: 31.5.2018 Tid: kl. 17.00 20.30 Sted: Skals børnehuse Emne: Møde i områdebestyrelsen Område Nord Mødedeltagere: Skals: Henrik Sigvardsen (formand) Vestervang: Johan I. Bjerremand Vestervang:

Læs mere

Bestyrelsesmøde d. 28. august 2018, kl , i Skovhuset Referent: Marianne

Bestyrelsesmøde d. 28. august 2018, kl , i Skovhuset Referent: Marianne Bestyrelsesmøde d. 28. august 2018, kl. 19.30-21.30, i Skovhuset Referent: Marianne Deltagere: B. Madsen, Sine k: Bastrup, Anne K. Bell, Jeanette K. Kristensen, Janet S. Dall, Camilla M. Knudsen, Charlotte

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde i Dagtilbud Hovedgård d. 9. oktober 2018 kl I Vildrosen

Referat af Bestyrelsesmøde i Dagtilbud Hovedgård d. 9. oktober 2018 kl I Vildrosen Referat af Bestyrelsesmøde i Dagtilbud Hovedgård d. 9. oktober 2018 kl. 19.00-21.15 I Vildrosen Afbud: Cathe Punktets Tema art Punkter til evt. 1. I Nyt fra formanden Orientering om, hvad der er af nyt

Læs mere

Dagtilbudsbestyrelse Dagtilbud Nordvest

Dagtilbudsbestyrelse Dagtilbud Nordvest Dagtilbudsbestyrelse Fussingø naturbørnehave; Marianne Jøhncke Bjerregrav børnehus; Jeppe Flarup Krusbæk Gassum Børnehus; Annette Zahl Larsen Hørhaven; Olena Nielsen Stjernehuset; Louise Hou Kragh Spentrup

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde mandag den 24.april 2016 kl I Rytterkilden.

Referat fra bestyrelsesmøde mandag den 24.april 2016 kl I Rytterkilden. Daginstitution Langmark Referat fra bestyrelsesmøde mandag den 24.april 2016 kl. 17-19 I Rytterkilden. Tilstede: Lise, Anja, Helle, Ulrike, Jostein og Lone Afbud: Mette, Karina, Birgitte, Kate, Dorthe,

Læs mere

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger

Tilsynsrapport. Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Tilsynsrapport Nedenstående skema indeholder emner, der som minimum skal diskuteres på tilsynsbesøget. Faktuelle oplysninger Institutionens navn og adress Hornum børnehave Elmevej/ Kirkevej Hornum Normeret

Læs mere

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse.

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse. Ellebækskolen Ellebækskolen er en ambitiøs skole med fokus på høj faglighed og trivsel for alle i et rummeligt, anerkendende og mangfoldigt undervisnings- og læringsmiljø. Vi ønsker at skabe en skole,

Læs mere

Nogenlunde. Vi har i 2011 haft det antal børn vi skal have, og har et Herunder: børnetal og personaletimer

Nogenlunde. Vi har i 2011 haft det antal børn vi skal have, og har et Herunder: børnetal og personaletimer BASISKVALITET Har i udarbejdet læreplan for 2011? Har i fremsendt evaluering heraf? Kendskab til ændringer i dagtilbudsloven? Ja Ja, Nogenlunde Har hele personalegruppen kendskab til børn- og Nogenlunde

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden.  se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Naturpatruljen en afdeling i Børnehuset Rytterkilden http://horsens.inst.dk se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Velkommen til Naturpatruljen Naturpatruljen er Børnehuset Rytterkildens

Læs mere

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018

Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Pædagogisk tilsyn med dagtilbud i Lejre Kommune 2018 Opsamling og tilbagemelding udarbejdet den 4. december 2018. Institutionens navn: Osted Børnehave Pædagogisk leder: Anne-Mette Hvas Tilsynsbesøget gennemført

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Velkommen til vuggestuen i Solskin

Velkommen til vuggestuen i Solskin Velkommen til vuggestuen i Solskin En ny tid begynder for jeres barn og for jer. Der vil være mange indtryk med nye voksne, nye venner og forventninger børn og voksne imellem. Vuggestuen i Solskin hedder

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elek- tronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMASKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Kirsten Rahbek Sørensen E-mail:

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Folkeskolereformudvalget i Roskilde kommune har lavet følgende anbefalinger til målsætninger, som SFO en forholder sig til: Alle elever skal udfordres i

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Tilsynsrapport. Institution: Yggdrasil Fribørnehave. Dato for tilsyn: 20 marts 2014

Tilsynsrapport. Institution: Yggdrasil Fribørnehave. Dato for tilsyn: 20 marts 2014 Institution: Yggdrasil Fribørnehave Tilsynsrapport Dato for tilsyn: 20 marts 2014 Tilstede ved tilsynsdialogen: Dagmar Knudsen leder. Esben Tøttrup, skolebestyrelsesmedlem. Katarina Dominiak forældrerådsrep.

Læs mere

REFERAT F o r æ l d r e b e s t. d a g p l e j e n n o r d, s y d o g v e s t

REFERAT F o r æ l d r e b e s t. d a g p l e j e n n o r d, s y d o g v e s t REFERAT F o r æ l d r e b e s t. d a g p l e j e n n o r d, s y d o g v e s t Mødedato: Torsdag den 11. januar 2018 Mødested: Vojens Starttidspunkt: Kl. 17:15 Sluttidspunkt: Kl. 19:30 Afbud: Fraværende:

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Hvad har vi særligt fokus på i 2012 / 2013

Hvad har vi særligt fokus på i 2012 / 2013 De pædagogiske læreplanstemaer BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIK- LING SOCIALE KOMPETEN- CER SPROG Det generelle arbejde med de pædagogiske læreplaner på institutionsniveau Temaer omkring kroppen, hvordan

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnenes Univers Grindsted Vest Den kl på Langelandsvej 70.

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnenes Univers Grindsted Vest Den kl på Langelandsvej 70. Referat fra bestyrelsesmøde i Børnenes Univers Grindsted Vest Den 26.11.2015 kl. 18.00 20.30 på Langelandsvej 70. Deltagere: Ann Pedersen, Ole Rimmer Donslund, Michael Vinding Clausen, Ole Rahbek Pedersen,

Læs mere

Mål for Præstemoseskolen. Mål 1: Mål der knytter sig til God skoleledelse. Baggrund.

Mål for Præstemoseskolen. Mål 1: Mål der knytter sig til God skoleledelse. Baggrund. Mål for Præstemoseskolen Mål 1: Mål der knytter sig til God skoleledelse Vi vil som ledelse igangsætte en proces, der understøtter Folkeskolereformens mål omkring Åben skole. Derfor har vi sat flg mål:

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden

1. Godkendelse af dagsorden Aarhus Kommune, Børn og Unge Vejlby Dagtilbud Børnehuset Frijsenborgvej, Lindehuset, Gadekæret, Børnehuset Næringen, Valmuen, Børnehuset på Kanten, Krudtuglen Dagtilbudsleder Kristine Schroll Frijsenborgvej

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Malurt Udfyldt af gruppe: Græsrødder Dato: 20-2-2106 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Janesvej 29a, 8220 Brabrand. Tovshøj Dagtilbud består af: DII Junglen Vuggestuen Tovshøj Børnehaven Skræppen Vuggestuen Mælkebøtten Børnehaven Spiren

Janesvej 29a, 8220 Brabrand. Tovshøj Dagtilbud består af: DII Junglen Vuggestuen Tovshøj Børnehaven Skræppen Vuggestuen Mælkebøtten Børnehaven Spiren Janesvej 29a, 8220 Brabrand Tovshøj Dagtilbud består af: DII Junglen Vuggestuen Tovshøj Børnehaven Skræppen Vuggestuen Mælkebøtten Børnehaven Spiren Revideret d. 10.4.15 Den lokale udviklingsplan hvad

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats Selvregistrering Faglig dialog Sociale relationer - barn/voksenkontakten arbejdet med sociale relationer. Dette kommer f.eks. til udtryk ved: Børn og voksne bliver budt godmorgen med smil og øjenkontakt.

Læs mere

og 6. klasse har været i praktik en dag. Eleverne skal efterfølgende arbejde med den praktik, de har været i.

og 6. klasse har været i praktik en dag. Eleverne skal efterfølgende arbejde med den praktik, de har været i. Dagsorden Forum Fællesbestyrelsesmøde 25. april 2017 Tid Tirsdag 25. april 2017 kl. 17-20 Sted Verninge Skole Dagsorden 1. Velkommen 2. Elevråd 15. min. Elevrådet får deres egen opslagstavle, hvor de kan

Læs mere

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, klub i landsbyen Sengeløse børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Mål: At gøre overgangen nemmere og bedre for børnene, At

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde mandag den 4/ kl i Rytterkilden.

Referat fra bestyrelsesmøde mandag den 4/ kl i Rytterkilden. Daginstitution Langmark Referat fra bestyrelsesmøde mandag den 4/9 2017 kl. 17-19 i Rytterkilden. Tilstede: Line, Kasper, Karina, helle, Maria, Kamilla, Jesper, Marianne, Elaheh, Lu og Lone 1. Velkommen

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK THYBORØN BØRNECENTER 2016

SUNDHEDSPOLITIK THYBORØN BØRNECENTER 2016 SUNDHEDSPOLITIK THYBORØN BØRNECENTER 2016 Thyborøn Børnecenters Sundhedspolitik Vores sundhedspolitik tager udgangspunkt i Lemvig kommunes overordnede sundhedspolitik og i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker.

Læs mere

Lagkagefaddet: Trivsel for børn, personale og forældre

Lagkagefaddet: Trivsel for børn, personale og forældre Lagkagefaddet: Trivsel for børn, personale og forældre 1. lag: Omsorg og tryghed 2. lag: nærværende voksne, nære relationer, fællesskaber respektere det enkelte barn skabe rum og tid til nærvær give barnet

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Velkommen til Gimlehøj

Velkommen til Gimlehøj Velkommen til Gimlehøj Kære forældre! Velkommen i Børnehuset Gimlehøj. Vi har i samarbejde med forældrerådet skrevet denne forventningsfolder, fordi vi har nogle forventninger til jer, som forældre.

Læs mere

Det gode børneliv og KLAR-pædagogikken maj Lupinvejens Børnehave

Det gode børneliv og KLAR-pædagogikken maj Lupinvejens Børnehave Det gode børneliv og KLAR-pædagogikken maj 2013 Lupinvejens Børnehave Vi skaber en sammenhængende pædagogik og organisation, der målrettet kan medvirke til at give barnet det gode barneliv samt rumme alle

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 09-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Dialogbaseret aftale 3 2 TOPI 4 3 Udviklingsprocesser 5 4 forældresamarbejde 6

Læs mere

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med.

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med. Nr. Søby Børnehave Børnehavens værdier Vi har et fælles værdigrundlag i Nr. Søby Børnehave som danner udgangspunkt for hverdagen. I det følgende afsnit er disse værdier nærmere beskrevet. Værdi: venskaber.

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. niveau 2. niveau 3. niveau De enkelte niveauer defineres således: 1. niveau Eleven kan løse

Læs mere

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune 1 Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune I Vesthimmerlands Kommune føres pædagogisk og økonomisk tilsyn med alle daginstitutioner uagtet om disse er kommunale institutioner, puljeordninger

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018:

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018: Til hvem som måtte have interesse. Sdr. Bjert SFO Engløkke 5 C 6091 Bjert Telefon 76 32 33 44 Telefax 75 57 73 24 EAN 5798005331186 E-mail bjertsfo@kolding.dk www.kolding.dk Plan for kommende GLO 2018

Læs mere

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR PYTTEN PÅ GELSTED SKOLE

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR PYTTEN PÅ GELSTED SKOLE MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR PYTTEN PÅ GELSTED SKOLE Juni 2017 VISIONEN Gelsted Skole og Gelsted Skoles SFO er et sammenhængende kompetencemiljø, hvor vi arbejder på at skabe oplevelsen af sammenhæng

Læs mere

Dagtilbudsbestyrelse & Forældreråd Dagtilbud Nordvest

Dagtilbudsbestyrelse & Forældreråd Dagtilbud Nordvest Dagtilbudsbestyrelse & Forældreråd Fussingø naturbørnehave Majken Skærlund Risvig Børnehuset Bjerregrav Tine Helene Lund Børnehuset Gassum Karina Sørensen Børnehuset Hørhaven Marieke Van Hulst Pedersen

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Daginstitutionen Ejbyvang

Daginstitutionen Ejbyvang Daginstitutionen Ejbyvang Pædagogiske mål og værdier: At barnet forlader Ejbyvang med så mange kompetencer som muligt, til at klare sig videre i livet Nærvær: Gennem anderkendelse, respekt, udfordring

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser i Nordenskov SFO

Mål- og indholdsbeskrivelser i Nordenskov SFO Indledning Varde kommune har besluttet at SFO' ernes mål- og indholdsbeskrivelser skal revideres. SFO lederne har i samarbejde med skolekonsulenten tilpasset nye fokusområder, så de passer med Varde kommunes

Læs mere

bestyrelse EN DEL AF DAGTILBUDDETS E l l e v a n g Forældrepjece - om hvad det vil sige at være en del af bestyrelsesarbejdet i Ellevang Dagtilbud

bestyrelse EN DEL AF DAGTILBUDDETS E l l e v a n g Forældrepjece - om hvad det vil sige at være en del af bestyrelsesarbejdet i Ellevang Dagtilbud E l l e v a n g - dagtilbud i Vejlby-Risskov EN DEL AF DAGTILBUDDETS bestyrelse Forældrepjece - om hvad det vil sige at være en del af bestyrelsesarbejdet i Ellevang Dagtilbud flere Der er gode Vil du

Læs mere

Den gode overgang I Børkop

Den gode overgang I Børkop Samarbejdsaftale 2017-2018 Den gode overgang I Børkop Fra Lilholtgård, Borggården og Børnehuset til Englystskolen Den næste bid af verden er skolen - Hvordan møder jeg verden? Samarbejdsaftalen har til

Læs mere

Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole

Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole 2017-2018 Frederiksborg Byskole Carlsbergvej 13 3400 Hillerød Tlf. 72 32 78 00 byskolen@hillerod.dk frederiksborgbyskole.skoleporten.dk Hjertelig

Læs mere

Lokal udviklingsplan for Børnehaven Skovgårdsparken (SDT)

Lokal udviklingsplan for Børnehaven Skovgårdsparken (SDT) Lokal udviklingsplan for Børnehaven Skovgårdsparken (SDT) 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser

Læs mere

Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken

Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken 2015 2017. Thunfisken og Arveprinsesse Carolines Børneasyl har valgt at aflevere fælles lokaludviklingsplan som

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Referat af skolebestyrelsesmøde på Darum Skole d. 16. august 2010

Referat af skolebestyrelsesmøde på Darum Skole d. 16. august 2010 Referat af skolebestyrelsesmøde på Darum Skole d. 16. august 2010 Tilstede: Sanne Hansen, Kirsten Knudsen, Helle Ertmann, Helle Nissen, Ruth Haltrup, Tina Nielsen, Rikke Rasmussen, Hanne Frisgaard og Lene

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Læs om. Målet for indskolingen PALS Skolestartsaktiviteter i foråret Dagens gang i indskolingen Skole/hjemsamarbejde i indskolingen

Læs om. Målet for indskolingen PALS Skolestartsaktiviteter i foråret Dagens gang i indskolingen Skole/hjemsamarbejde i indskolingen Læs om Målet for indskolingen PALS Skolestartsaktiviteter i foråret Dagens gang i indskolingen Skole/hjemsamarbejde i indskolingen Seminarieskolen Mylius Erichsens Vej 127 9210 Aalborg SØ Tlf. 9814 0744

Læs mere

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring 1 Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring Sted: Børnehuset Himmeldalen Dato: 28/02-2018 Tidspunkt: 09:00 12:00 Deltagere: Pædagog Gitte Villum Jørgensen, Pædagogisk leder

Læs mere

Årsplan - hvad sker der i 2013

Årsplan - hvad sker der i 2013 Årsplan - hvad sker der i 2013 Aktivitetsplanen bliver evalueret og tilpasset årligt. Måned Det vi vil Det vi gør Personale opgaver. Februar Fastelavnsfest Den 8-2 Uge projekt - Uge 8 Omhandlende Alle

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

Nyhedsbrev fra Balle Børnehus.

Nyhedsbrev fra Balle Børnehus. Maj 2014 Nyhedsbrev fra Balle Børnehus. Så er det vist kommet til den tid, hvor et nyhedsbrev er på sin plads. Der er flere ting, vi tænker, der vil være rart at få formidlet ud til jer forældre. Fælles

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34

Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34 Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34 Hvordan er normeringen på institutionen? Antal uddannet personale: 4 pædagoger Kirsten, daglig leder 37t Ann 37t Signe 33t Vinni 30t

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i praksis

Pædagogiske læreplaner i praksis Pædagogiske læreplaner i praksis Personlig udvikling: Børnene får en alderssvarende udvikling og de lærer ansvarlighed og tolerance, så de er istand til at stifte venskaber. - Tager udgangspunkt i det

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmødet d. 23. oktober 2013

Referat fra bestyrelsesmødet d. 23. oktober 2013 Referat fra bestyrelsesmødet d. 23. oktober 2013 Tilstede: Find, Dorthe, Mie, Inge-Marie, Lea, Maria, Jesper og Christian Afbud: Dorte 1. Godkendelse af dagsorden Godkendt 2. velkommen til den nye bestyrelse

Læs mere

Børnehuset Spentrup. Forældrepjece

Børnehuset Spentrup. Forældrepjece Børnehuset Spentrup Forældrepjece Velkommen til Børnehuset Spentrup/Haldvej Børnehaven Haldvej har omkring 50 børnehavebørn i alderen 3-6 år. Børnehaven Haldvej er en del af Spentrup Børnehus som også

Læs mere

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling I Troldehøjen skal børn trives og udvikle sig i et omsorgsfuldt og trygt miljø, med nærværende voksne og gode venner. I forbindelse med den

Læs mere

Velkommen til Børnehaven

Velkommen til Børnehaven Velkommen til Børnehaven Landsbyordningen Hvem er vi? Børnehaven Eventyrhuset er en del af Landsbyordningen Tre Ege Skolen. Se mere på hjemmesiden: www.treegeskolen.dk Børnehaven er normeret til 44 børn

Læs mere

Tilsynsrapport 2019 for Kernehuset

Tilsynsrapport 2019 for Kernehuset Tilsynsrapport 2019 for Kernehuset Tilstede: Forældrerepræsentant: Pædagog: Pædagogisk leder: Klyngeleder: Pædagogisk konsulent: Sociale relationer Positiv voksenkontakt hver dag Alle børn har ret til

Læs mere

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret, hvor

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00. I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå

Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00. I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå Referat fra bestyrelsesmøde i Børnehusene Nivå Onsdag den 5. november kl. 17.30 20.00 Børnehusene Nivå Jane Sys Toftesgaard Telefon 72 56 53 44 JSTO@fredensborg.dk I Lærkereden, Nivåhøj 80, 2990 Nivå 1.

Læs mere

Fællesbestyrelsesmøde/ den

Fællesbestyrelsesmøde/ den Fællesbestyrelsesmøde/ den 28.06.2017 Sted: Nydam Børnehus Kl. 18.30 21.00 Nr. Accepteret Afbud: Camilla(dagplejen), Martin(Dybbølsten), Kirsten (Dybbøl Børnehus) 1 Information: Konstituerende møde den

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Forældrebestyrelsesmøde Ikast-Brande Kommunale Dagpleje. 8. Juni Nørre Snede

Forældrebestyrelsesmøde Ikast-Brande Kommunale Dagpleje. 8. Juni Nørre Snede Forældrebestyrelsesmøde Ikast-Brande Kommunale Dagpleje 8. Juni 2015 18.30-21.30 Nørre Snede Dagsorden 1. Præsentation af medlemmerne. 2. Introduktion til arbejdet i forældrebestyrelsen v/ dagplejeleder

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

Holbæk Kommune Børn og Unge sekretariatet TILSYNSSKEMA KOMMUNALE INSTITUTIONER HOLBÆK KOMMUNE 2014

Holbæk Kommune Børn og Unge sekretariatet TILSYNSSKEMA KOMMUNALE INSTITUTIONER HOLBÆK KOMMUNE 2014 TILSYNSSKEMA KOMMUNALE INSTITUTIONER HOLBÆK KOMMUNE 2014 1 Kære Pædagogisk Leder I forbindelse med udarbejdelse af kvalitetsrapport for 2014, har vi valgt at bruge de lovpligtige tilsyn med alle børnehuse,

Læs mere

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere