I dette notat præsenteres tre forskellige hovedmodeller for en udbygning og modernisering af Roskilde-Hallerne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I dette notat præsenteres tre forskellige hovedmodeller for en udbygning og modernisering af Roskilde-Hallerne."

Transkript

1 Modeller for organisering og finansiering af en udvidelse af Roskilde-Hallerne 22. november 2007 I dette notat præsenteres tre forskellige hovedmodeller for en udbygning og modernisering af Roskilde-Hallerne. Udgangspunktet er Vision 2015, og hovedsigtet heri er at udvikle Roskilde-Hallerne til en moderne virksomhed, der bedre end nu og med en større kapacitet løser traditionelle kommunale opgaver af samme slags som i dag. Endvidere kan der jvf. Vision 2015 være et ønske om at skabe bedre udstillings- og konferencefaciliteter, ligesom evt. udbygning med kontorer og hotelfaciliteter kan komme på tale. Et nyt stort stadion i Rådmandshaven (omtalt i Vision 2015) er ikke omtalt her, men kan inddrages i de tre modeller, hvis det ønskes. De tre hovedmodeller er følgende: 1. Kommunal finansiering og fortsat overvejende kommunalt ejerskab. 2. Privat finansiering af og ejerskab til alle nye faciliteter og køb af kommunens andel af Roskilde-Hallerne og fornødne kommunale arealer. 3. Blandet finansiering og blandet ejerskab kommunal og privat. Ad 1: Kommunal finansiering og fortsat overvejende kommunalt ejerskab. Modellen, der bygger på rent kommunalt ejerskab af Roskilde-Hallerne eller en fortsættelse af den nuværende organisation, er umiddelbart mest interessant, såfremt Hallerne alene ønskes udbygget med rent kommunale aktiviteter i form af flere spilleflader og klubfaciliteter. Kommunen har dog mulighed for også at udbygge med udstillings- og konferencefaciliteter, såfremt der efter erhvervsfremmelovgivningen af Tilsynet og Erhvervs- og Byggestyrelsen kan opnås tilladelse hertil med baggrund i et ønske om erhvervsfremme. Det vurderes, at en sådan tilladelse bør kunne opnås. Evt. yderligere udbygning med kontor- og hotelfaciliteter kan ikke foretages af kommunen, men kan i givet fald realiseres ved, at kommunen udbyder jord til salg til disse formål i umiddelbar nærhed af Roskilde-Hallerne. Disse faciliteter må i givet fald drives rent privat af en selvstændig virksomhed, som er uafhængig af driften af Roskilde Hallerne. Om modellen bemærkes i øvrigt følgende: Det kendte koncept med hovedvægt på idræt og kultur kan fortsætte inden for kommunalfuldmagtens rammer som i dag. Kommunen vil ikke kunne forestå og derfor heller ikke udvide omfanget af kommercielle aktiviteter med hjemmel i kommunalfuldmagten.

2 Kommunen vil stadig ikke kunne drive restaurationsvirksomhed, som fortsat skal bortforpagtes. Kommunalfuldmagten hjemler heller ikke mulighed for kommunal etablering og drift af restaurationsfaciliteter og et hotel. Tilsvarende gælder for f.eks. opførelse af lokaler til erhvervsaktiviteter i tilknytning til udvidelsen med det sigte at forbedre finansieringsmulighederne og eller driftsgrundlaget og i øvrigt at fremme positive synergieffekter. Kommunen kan med hjemmel i erhvervsfremmeloven efter indhentning af fornøden tilladelse hos Tilsynet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen etablere og varetage driften af udstillings- og konferencefaciliteter, som anvendes til erhvervsmæssige formål, som f.eks. kongresser, konferencer og publikumsmesser. Kommunen må også etablere restaurationsfaciliteter i den sammenhæng, men kommunen må ikke selv drive restaurationen svarende til i dag. Finansiering: Rent kommunal finansiering inden for den økonomiske ramme, som der er politisk vilje til. Ved låntagning til den kommunale investering skal der deponeres efter de almindelige regler. Provenu ved evt. salg af jord til hotel og kontorformål kan selvsagt medgå til finansiering af den kommunale del af det samlede projekt. Fordele og ulemper ved modellen Fordelene er, at der fortsat er fuldt kommunalt ejerskab af Hallerne og dermed fuld kontrol med, hvad Hallerne anvendes til. Ulemperne er, at modernisering og udvidelse af Hallerne fuldt ud skal finansieres af kommunen, samt at en række mulige synergieffekter ved samdrift af Haller, restaurant, hotel og kontorfaciliteter ikke umiddelbart kan etableres. Ad 2: Privat finansiering af og ejerskab til alle nye faciliteter og køb af kommunens andel af Roskilde-Hallerne og fornødne kommunale arealer. I denne model overlades det til private investorer at modernisere og udvide Roskilde- Hallerne med nye spilleflader, klubfaciliteter, konferencefaciliteter og evt. kontorer og hotelfaciliteter. Kommunen trækker sig helt ud af Hallerne og sælger på markedsvilkår de nuværende Roskilde-Haller til de private investorer, der herefter driver det samlede kompleks. Kommunen indgår en lejeaftale med det private konsortium om benyttelse af Hallerne til kommunale idrætsformål og evt. andre kommunale formål. Modernisering og udvidelse af Hallerne efter denne model er selvsagt afhængig af, at der findes private investorer, der er villige til at investere penge i et sådant samlet idræts- og kongrescenter mv. Kommunens salg af jord til udvidelse af Hallerne vil skulle ske ved offentligt udbud.

3 Det vil næppe være lovligt at udbyde grunde med den klausul, at der på grundene skal opføres et samlet kompleks med spilleflader, konferencefaciliteter samt hotel og kontorer, hvis det vil kunne føre til en pris ved kommunens grundsalg, som er presset ned, fordi der er et krav om opførelse af f.eks. en potentielt underskudsgivende multiarena. Under alle omstændigheder skal det sikres ved udbuddet, at grunde og faciliteter i sin helhed sælges til markedspris, så kommunen ikke kan beskyldes for at subsidiere de private investorer. Der vil dog formentlig kunne opnås tilladelse til, at kommunen sælger de nuværende Roskilde-Haller til markedspris uden udbud til et privat konsortium, hvis konsortiet har erhvervet de øvrige grunde til gennemførelse af det samlede projekt. Om modellen bemærkes i øvrigt følgende: Kommunen lejer sig ind i de nu privatejede faciliteter for at skabe rammer til de ønskede kommunale aktiviteter, der ligger inden for kommunalfuldmagten. Ikke aktuel. Finansiering: Privat. Udbud: Udgangspunktet for salg af projektet, faciliteterne og grundarealerne er et klart formuleret driftskoncept. Dertil kommer en lokalplan og tinglyste servitutter om anvendelse af de købte kommunale faciliteter og grundarealer. Salg af kommunale grunde skal i offentligt udbud for at sikre at de erhverves i åben konkurrence og på markedsvilkår, så der ikke er tale om et indirekte tilskud til en erhvervsvirksomhed. Salg af Roskilde-Hallerne skal ligeledes ske til markedspris, og man vil formentlig kunne opnå tilladelse til at sælge uden offentligt udbud. Det vil imidlertid være vanskeligt at gennemskue, om salgsprisen i realiteten indebærer et skjult tilskud til køberen, hvis man ikke kender markedsprisen på de enkelte elementer, der indgår i handlen. Der bør under alle omstændigheder foretages en særskilt vurdering af de enkelte elementer. Det vil med andre ord sandsynligvis være en svært gennemskuelig og nemt kritisabel handel. Deponering: Når kommunen lejer sig ind i private faciliteter i stedet for at bygge og finansiere selv, skal kommunen deponere et beløb, der svarer til værdien af det lejede. Hele eller dele af det provenu, kommunen vil få ved jordsalg og salg af de nuværende faciliteter, vil således skulle deponeres.

4 Fordele og ulemper ved modellen. Fordelene vil være, at kommunen ikke vil skulle bidrage til finansieringen. Tværtimod vil kommunen få et provenu ved salg af grunde og faciliteter. Ulemperne vil være, at kommunens indflydelse på, hvad der skal foregå i Hallerne begrænses til indholdet i den lejekontrakt, der skal indgås med konsortiet, og at der vil kunne blive tale om deponering ved kommunens brug af faciliteterne. Ad 3: Blandet finansiering og blandet ejerskab kommunal og privat. I denne model indgår kommunen i et konsortium sammen med private investorer. Konsortiet opfører og driver en del af det samlede kompleks. Kommunen har som nævnt ovenfor efter erhvervsfremmelovgivningen og efter indhentet tilladelse fra Tilsynet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen mulighed for at skyde penge i konferencefaciliteter samt under alle omstændigheder i idræts- og kulturfaciliteter. Kommunens indskud kan suppleres med midler fra private investorer, som kommunen danner et selskab sammen med til opførelse og drift af denne del af det samlede bygningskompleks. Kommunens indskud kan bl.a. bestå af dele af eller hele værdien af de nuværende Roskilde-Haller og eller solgte grundarealer. Kommunen må antagelig ikke bidrage til opførelse og drift af hotelvirksomheden og slet ikke kontorfaciliteter. Dette skal dog undersøges nærmere i relation til den tilsvarende konstruktion omkring f.eks. Odense Kongrescenter, hvor der er etableret hotel i tilknytning til det samlede kompleks. Såfremt kommunen ikke må indgå i opførelse og drift af hotel mv., vil dette skulle etableres rent privat i tilknytning til idræts- og kongrescenteret efter udbud af en grund til formålene. Provenu herfra kan kommunen selvsagt vælge at bruge til yderligere indskud i den del af komplekset, som drives i fællesskab med private investorer. Såfremt det ikke lykkes at finde en privat investor, der vil gå ind i et konsortium sammen med kommunen, bliver modellen identisk med det, der er skrevet under den kommunale model, jf. ad 1. Om modellen bemærkes i øvrigt Kommunens investering kan koncentreres om de aktiviteter, der svarer til det nuværende koncept med hovedvægt på idræt og kultur, og som kan rummes inden for

5 kommunalfuldmagten spilleflader med tilhørende faciliteter,(depotrum, omklædning mv.) og klublokaler. Kommunen vil ikke kunne indgå i drift af restaurations- og hotelvirksomhed i henhold til kommunalfuldmagten, som heller ikke giver mulighed for kommunalt engagement i etablering og drift af et hotel. Tilsvarende gælder for f.eks. opførelse af lokaler til erhvervsaktiviteter i tilknytning til udvidelsen med det sigte at forbedre finansieringsmulighederne og eller driftsgrundlaget og i øvrigt at fremme positive synergieffekter. Loven hjemler mulighed for at kommunen engagerer sig i etablering og drift af udstillings- og konferencefaciliteterne og i etablering af restaurationsfaciliteter, men næppe hotelvirksomhed Deponering: Hvis kommunen optager lån for at finansiere sin del af udvidelsen, skal der deponeres efter gældende regler. Det skal derimod undersøges nærmere, om kommunen vil skulle deponere ved brug af idrætsfaciliteter mv., når kommunen har indskudt midler i konsortiet, der opfører og driver faciliteterne. Der vil i givet fald ikke blive tale om fuld deponering. Fordele og ulemper ved modellen. Fordelene er, at der evt. kan blive tale om privat medfinansiering, og at kommunen ved sit medejerskab har større indflydelse, end der kan opnås gennem en lejekontrakt som i den rent private løsning (model 2). Ulemperne er, at der ikke opnås fuld indflydelse som i den kommunale model, da evt. private investorer må antages at ville kræve indflydelse på driften. Synergieffekter kan ikke høstes i fuldt omfang, da kommunen ikke må indgå i drift af hotel og kontorudlejningsvirksomhed, ligesom det fortsat vil være nødvendigt at udlicitere restauranten i centeret. Det kan måske blive vanskeligt at finde en investor, der vil indgå sammen med kommunen i det konsortium, der skal drive multiarena og konferencefaciliteter. Afslutning: Den eller de modeller, man ønsker at arbejde videre med, bør under alle omstændigheder forelægges for Tilsynet og igennem Tilsynet også for Erhvervs- og Byggestyrelsen, hvad angår anvendelse af erhvervsfremmeloven. Der tages forbehold for nye oplysninger, der måtte fremkomme i forbindelse med belysningen af, hvorledes man har løst tilsvarende problemer omkring Odense Kongrescenter mv. herunder problematikken vedr. etablering af et hotel. Det juridiske grundlag for ovenstående findes i Juridisk Afdelings notat af 22. oktober. Mogens Raun Andersen, Finn Kittelman og Kaj Knudsen

Overordnede betragtninger om relevante modeller for organisering af Ringsted Kongrescenter

Overordnede betragtninger om relevante modeller for organisering af Ringsted Kongrescenter Overordnede betragtninger om relevante modeller for organisering af Ringsted Kongrescenter Organisering Centrale politiske beslutningsprocesser Model 1 Rent kommunalt regi Model 2 Fond, med kommunale midler

Læs mere

NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER

NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER 1. INDLEDNING Som led i overvejelserne omkring den fremtidige drift af Ringsted Kongrescenter har Ringsted Kommune anmodet Horten om et notat, der kan danne baggrund for

Læs mere

Renovering/udbygning af Hillerød Svømmehal Ejerskab

Renovering/udbygning af Hillerød Svømmehal Ejerskab Hillerød Kommune Notat Renovering/udbygning af Hillerød Svømmehal Ejerskab INDLEDNING Direktionen besluttede 6. februar 2018, at der i generelle termer skal laves en beskrivelse af tre modeller for ejerskab

Læs mere

INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem

INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem Notat om kommunal støtte til vandrerhjem 1. Kommuners muligheder

Læs mere

2004-06-15. Statsamtet Århus: Samarbejde med ELRO om brug af internet via SHDSLbredbånd

2004-06-15. Statsamtet Århus: Samarbejde med ELRO om brug af internet via SHDSLbredbånd 2004-06-15. Statsamtet Århus: Samarbejde med ELRO om brug af internet via SHDSLbredbånd Resumé Nørhald Kommunes sag om overskudskapacitet af bredbånd Statsamtet Århus udtalte i brev af 14.4.2004, at man

Læs mere

I statsforvaltningens udtalelse af 21. januar 2013 er blandt andet anført følgende:

I statsforvaltningens udtalelse af 21. januar 2013 er blandt andet anført følgende: Brøndby Kommune Park Allé 160 2605 Brøndby Sagsnr. 2013-07369 Doknr. 91083 Dato 24. juni 2013 Vedr. Brøndby Kommunes køb af en del af Brøndby Stadion I brev af 12. april 2013 (som er modtaget i Økonomi-

Læs mere

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet Torben Brøgger Partner Sagsnr. 019047-0031 tb/ralp/kkp T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com NOTAT 19. februar 2013 Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

Læs mere

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune Økonomiudvalget Teknik og Miljø Plan og Byggesag Plan og Udvikling Sagsnr. 84089 Brevid. 1419543 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune 9. marts

Læs mere

Superstadion og erhvervspark

Superstadion og erhvervspark Superstadion og erhvervspark Visionen er at gøre Køge Park til en publikumsmagnet for hele Sjælland, hvor man kan få sports- og andre kulturoplevelser i superligaklassen. Forholdene for Køge Kommunes breddeidræt

Læs mere

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING Frederikshavn Kommune indgik i 2011 en OPS-kontrakt med et konsortium bestående af MT Højgaard og DEAS om design, opførelse og efterfølgende

Læs mere

Idrætsfaciliteter på Nordre Strandvej Orientering om fremtidige muligheder

Idrætsfaciliteter på Nordre Strandvej Orientering om fremtidige muligheder Notat Idrætsfaciliteter på Nordre Strandvej Orientering om fremtidige muligheder Nærværende notat omhandler forskellige muligheder for en fremtidig udvikling af de nuværende idrætsfaciliteter beliggende

Læs mere

(UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole

(UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole Statsforvaltningen Midtjylland Det kommunale tilsyn E-mail: midtjylland@statsforvaltning.dk 1. marts 2013 (UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole

Læs mere

Rådgivning om klausul om tilbagekøb af bygninger/klausul om godkendelse om optagelse af lån i samme kan frafaldes

Rådgivning om klausul om tilbagekøb af bygninger/klausul om godkendelse om optagelse af lån i samme kan frafaldes 15. april 2014 Sagsnr. 125-174090 mat Sekr. Laila Gorits Grønhøj Tel. 7221 1640, mail LLA@70151000.dk Sendt pr. e-mail til nkni@rebild.dk Rebild Kommune Hobrovej 88 9530 Støvring Att.: Juridisk Konsulent

Læs mere

Spørgsmål og svar vedrørende eventuel etablering af et nyt Silkeborg Stadion

Spørgsmål og svar vedrørende eventuel etablering af et nyt Silkeborg Stadion 15. november 2012 Spørgsmål og svar vedrørende eventuel etablering af et nyt Silkeborg Stadion Silkeborg Kommune har i en periode drøftet muligheden for at etablere et nyt Silkeborg Stadion med Silkeborg

Læs mere

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune om parkeringshus Forhåndsudtalelse om parkeringshus Sønderborg Kommune har den 16. marts 2018 rettet henvendelse til Ankestyrelsen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

Københavns Kommune Rådhuset 1599 København V. Andreas Hare Sendt pr e-postøkonomiforvaltningen, 11. kt.

Københavns Kommune Rådhuset 1599 København V. Andreas Hare Sendt pr e-postøkonomiforvaltningen, 11. kt. Københavns Kommune Rådhuset 1599 København V Andreas Hare Sendt pr e-postøkonomiforvaltningen, 11. kt. 11-04- 2006 TILSYNET Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, har ved brev af 22. marts 2006 anmodet

Læs mere

Herning Kommune Rådhuset Torvet 1 7400 Herning. i Messecenter Herning A/S.

Herning Kommune Rådhuset Torvet 1 7400 Herning. i Messecenter Herning A/S. Herning Kommune Rådhuset Torvet 1 7400 Herning 07-09- 2009 TILSYNET STATSFORVALTNINGEN MIDTJYLLAND Vedr. Messecenter Herning A/S. X har ved mail af 7. december 2006 rettet henvendelse til Statsamtet Århus

Læs mere

Skanderborg Kommunes udleje af grund til et hotel

Skanderborg Kommunes udleje af grund til et hotel Ankestyrelsens brev til Skanderborg Kommune Skanderborg Kommunes udleje af grund til et hotel Skanderborg Kommune bad den 3. april 2018 Ankestyrelsen om tilladelse til at sælge en grund uden offentligt

Læs mere

NOTAT. Grundlag for aftale om fastsættelsen af markedsleje ved udleje til mobilmaster og - antenner

NOTAT. Grundlag for aftale om fastsættelsen af markedsleje ved udleje til mobilmaster og - antenner NOTAT Dato: 31. januar 2014 Grundlag for aftale om fastsættelsen af markedsleje ved udleje til mobilmaster og - antenner For at fjerne barrierer for udbygning af teledækningen i kommunen, har Byrådet i

Læs mere

Haderslev Byråd har i mødet den 27. november 2008 besluttet, at sælge en del af ejendommen

Haderslev Byråd har i mødet den 27. november 2008 besluttet, at sælge en del af ejendommen Statsforvaltningen udtalelse af 9. juni 2009 til Haderslev Kommune 0 9-0 6-0 9 Haderslev Kommune har ved brev af 9. december 2008 anmodet om statsforvaltningens samtykke til undladelse af offentligt udbud

Læs mere

Udvalget for Kultur og Planlægning udsatte på mødet den 5. januar 2010 dagordenspunkt vedr. driftsformen i Svendborg Ny Idrætscenter.

Udvalget for Kultur og Planlægning udsatte på mødet den 5. januar 2010 dagordenspunkt vedr. driftsformen i Svendborg Ny Idrætscenter. Notat Sag nr. 09/43815 Vedr. Sammenfatning af Scenarier for anlæg og drift af Svendborg Ny Idrætscenter med baggrund i Kultur og PLanlægningsudvalgets møder i januar og februar 2010. Udvalget for Kultur

Læs mere

VINDMØLLER ORGANISERING OG FINANSIERING

VINDMØLLER ORGANISERING OG FINANSIERING ORGANISERING OG FINANSIERING Som led i Københavns klimaplan KBH 2025 2. september 2013 Inge Nilsson projektleder Københavns Kommune ORGANISERING OG FINANSIERING Indhold Baggrund Københavns klimaplaner

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 2. april 2008 til en kommune: Vedr.: Blue Water Arena:

Statsforvaltningens skrivelse af 2. april 2008 til en kommune: Vedr.: Blue Water Arena: Statsforvaltningens skrivelse af 2. april 2008 til en kommune: Vedr.: Blue Water Arena: Esbjerg Kommune har ved skrivelse af 5. februar 2008 anmodet Statsforvaltningen Syddanmark om samtykke til undladelse

Læs mere

NOTAT VEDRØRENDE SVENDBORGHALLERNE

NOTAT VEDRØRENDE SVENDBORGHALLERNE NOTAT VEDRØRENDE SVENDBORGHALLERNE Der er på baggrund af udkast til budget for Driftsselskabet Svendborghallerne P/S udarbejdet af Revisions Firmaet Edelbo foretaget en vurdering af de økonomiske konsekvenser

Læs mere

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Jura, udbud og forsikring Grundsætningerne for kommunalt grundsalg Når en kommune skal afhænde jord, fast ejendom eller grundarealer, så skal det gøres med øje

Læs mere

Bilag til Vejledning for OPP-egnethedsvurdering. Paradigme for OPP egnethedsvurdering

Bilag til Vejledning for OPP-egnethedsvurdering. Paradigme for OPP egnethedsvurdering Bilag til Vejledning for OPP-egnethedsvurdering Paradigme for OPP egnethedsvurdering Indholdsfortegnelse OPP egnethedsvurdering skabelon... 3 1. Beskrivelse af projektet... 3 2. Erfaringer med lignende

Læs mere

Statsforvaltningens afgørelse af 30. april 2008: Vedr.: Blue Water Arena:

Statsforvaltningens afgørelse af 30. april 2008: Vedr.: Blue Water Arena: Statsforvaltningens afgørelse af 30. april 2008: Vedr.: Blue Water Arena: Esbjerg Kommune har den 21. april 2008 anmodet Statsforvaltningen Syddanmark om at genoptage behandlingen af kommunens anmodning

Læs mere

Beskrivelse af situationer, hvor Københavns Kommune investerer i 3. mands ejendom og hvordan kommunen sikrer sig økonomisk

Beskrivelse af situationer, hvor Københavns Kommune investerer i 3. mands ejendom og hvordan kommunen sikrer sig økonomisk Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Bilag 1 Beskrivelse af situationer, hvor Københavns Kommune investerer i 3. mands ejendom og hvordan kommunen sikrer sig økonomisk Når Københavns

Læs mere

Markedskursemission Forventet bruttoprovenu ca. DKK 150 mio.

Markedskursemission Forventet bruttoprovenu ca. DKK 150 mio. Københavns Fondsbørs København, den 12. april 2002 Fondsbørsmeddelelse nr. 06-2002 Markedskursemission Forventet bruttoprovenu ca. DKK 150 mio. I henhold til bemyndigelse i PARKEN Sport & Entertainments

Læs mere

N OTAT. Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber

N OTAT. Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber N OTAT Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber Den 20. september 2014 Sags ID: 1909639 Dok.ID: 1909639 Indledning I aftalen om kommunernes økonomi for 2015 har KL aftalt med regeringen, at kommunerne

Læs mere

Notat om mulighed for etablering af gratis Internet

Notat om mulighed for etablering af gratis Internet Sag nr. 21563 Notat om mulighed for etablering af gratis Internet I forlængelse af vores notat dateret 23. november 2005 har Økonomiudvalget i Københavns Kommune anmodet Bender von Haller Dragsted om en

Læs mere

Tendenser inden for finansiering af store idrætsanlæg. Annette Walter 27. november 2007

Tendenser inden for finansiering af store idrætsanlæg. Annette Walter 27. november 2007 Tendenser inden for finansiering af store idrætsanlæg Annette Walter (anw@cowi.dk) 27. november 2007 1 Centrale Spørgsmål Tendenser inden for finansiering af store idrætsanlæg - International og i Danmark.

Læs mere

INTERNT NOTAT: Overvejelser om lukning af afdeling Stepping under Børnehuset Søbo samt deraf afledte konsekvenser og muligheder

INTERNT NOTAT: Overvejelser om lukning af afdeling Stepping under Børnehuset Søbo samt deraf afledte konsekvenser og muligheder Kontornotits Børne- og Uddannelsesforvaltningen Dato 22. maj 2017 Sagsnr. 16/4947 Løbenr. 97328/17 Sagsbehandler Merete Seemann Serritzlew Direkte telefon 79 79 18 01 E-mail mese@kolding.dk INTERNT NOTAT:

Læs mere

Byrådsmedlem Erik Lund fremsatte den 8. maj 2017 følgende forslag i Kultur- og Idrætsudvalget:

Byrådsmedlem Erik Lund fremsatte den 8. maj 2017 følgende forslag i Kultur- og Idrætsudvalget: NOTAT Allerød Kommune Sekretariatet Bjarkesvej 2 Allerød http://www.alleroed.dk Dato: 24. maj 2017 Hjemmelsgrundlag for støtte til privatskoler halvering af taksterne for privatskolers leje af idrætsfaciliteter.

Læs mere

Omstrukturering af Roskilde Hallerne s.m.b.a.

Omstrukturering af Roskilde Hallerne s.m.b.a. Pkt. 326 Omstrukturering af Roskilde Hallerne s.m.b.a. Sagsnr. 204201 Økonomiudvalget Lukket punkt Resume Sagen indeholder forslag til lovliggørelse af selskabskonstruktionen i Roskilde Hallerne s.m.b.a.

Læs mere

Bilag 1. Den 24. april Aarhus Kommune GENERELT OM KOMMUNAL DELTAGELSE I HAVVINDMØLLEPRO- JEKTER

Bilag 1. Den 24. april Aarhus Kommune GENERELT OM KOMMUNAL DELTAGELSE I HAVVINDMØLLEPRO- JEKTER Bilag 1 Den 24. april 2014 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling GENERELT OM KOMMUNAL DELTAGELSE I HAVVINDMØLLEPRO- JEKTER BAGGRUND OG FORMÅL I udtalelsen fra Borgmesterens Afdeling af 24. april 2014 er

Læs mere

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst 1. Baggrund og den forventede effekt Sport & Fritid har p.t. kendskab til 47 projektønsker i foreningsverdenen,

Læs mere

Borgerforeningens Hus fremtidig anvendelse og organisering

Borgerforeningens Hus fremtidig anvendelse og organisering Borgerforeningens Hus fremtidig anvendelse og organisering Proces i 5 faser: Fase 1: Præsentation af huset Interesserede foreninger og borgere indbydes til et åbent hus arrangement, hvor huset vises frem.

Læs mere

RAMMEAFTALE VEDRØRENDE NY SKOLE OG NYT BØRNEHUS SAMT NY SPORTS- OG AKTIVITETSHAL VED IDRÆTSCENTER VENDSYSSEL I VRÅ

RAMMEAFTALE VEDRØRENDE NY SKOLE OG NYT BØRNEHUS SAMT NY SPORTS- OG AKTIVITETSHAL VED IDRÆTSCENTER VENDSYSSEL I VRÅ 525-195741 SSO/hho 31.07.2017 RAMMEAFTALE VEDRØRENDE NY SKOLE OG NYT BØRNEHUS SAMT NY SPORTS- OG AKTIVITETSHAL VED IDRÆTSCENTER VENDSYSSEL I VRÅ mellem Hjørring Kommune og Idrætscenter Vendsyssel Advokatfirma

Læs mere

Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM SR.

Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM SR. 1 Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM2009.358.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet fandt ved et bindende svar af

Læs mere

Kommunegaranti til Vejlby Risskov Hallerne

Kommunegaranti til Vejlby Risskov Hallerne Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Kultur og Borgerservice Dato 12. august 2015 Kommunegaranti til Vejlby Risskov Hallerne Vejlby Risskov Hallerne ønsker at omlægge lån for at finansiere

Læs mere

CAFE AKTIVITETER I HUSENE. Grundlæggende problematikker: OVERSIGT INDLÆGGET

CAFE AKTIVITETER I HUSENE. Grundlæggende problematikker: OVERSIGT INDLÆGGET CAFE AKTIVITETER I HUSENE Grundlæggende problematikker: 1. Kulturhusenes drift. 2. Kommunernes lovlige aktiviteter. 3. Indtægt Café-virksomhed/indtægt Café-udlejning/tilskud kulturhuse. OVERSIGT INDLÆGGET

Læs mere

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 170633 Bilag 2 INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING ORGANISERINGSMODELLER IFT.

Læs mere

- Der er 2 selvstændige projekter på banen. Et omkring Roskilde Inderfjord og et omkring Jyllinge Nordmark.

- Der er 2 selvstændige projekter på banen. Et omkring Roskilde Inderfjord og et omkring Jyllinge Nordmark. Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup att.: Dorthe Rømø Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 5. maj 2014 Journalnr.:202925 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Kystbeskyttelsesloven - kommunalfuldmagt

Læs mere

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver.

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. 2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. Resumé: statsforvaltningen har ikke fundet grundlag

Læs mere

2008-04-21. Københavns Kommune. Kommunens engagement i en multiarena.

2008-04-21. Københavns Kommune. Kommunens engagement i en multiarena. 2008-04-21. Københavns Kommune. Kommunens engagement i en multiarena. Resumé: Statsforvaktningen udtalt, at Københavns Kommunes engagement i en multiarena på den af kommunen beskrevne vis efter statsforvaltningens

Læs mere

Bornholms Regionskommunes køb og udlejning af tankstation

Bornholms Regionskommunes køb og udlejning af tankstation Ankestyrelsens brev til Bornholms Regionskommune 18. januar 2019 J.nr. 2017-56102 Bornholms Regionskommunes køb og udlejning af tankstation Gennem presseomtale blev Ankestyrelsen i midten af 2017 opmærksom

Læs mere

Godkendelse af projektbeskrivelse m.v. for "Viborg Arena" ved Tingvej (bevillingssag)

Godkendelse af projektbeskrivelse m.v. for Viborg Arena ved Tingvej (bevillingssag) Godkendelse af projektbeskrivelse m.v. for "Viborg Arena" ved Tingvej (bevillingssag) Byrådet gav på sit møde den 26. november 2008 (sag nr. 347) en anlægsudgiftsbevilling på 137.000 kr. med rådighedsbeløb

Læs mere

Tilsynet fandt ikke grundlag for at antage, at kommunens engagement i et iværksætterhus var i strid med 2, stk. 1, i erhvervsudviklingsloven.

Tilsynet fandt ikke grundlag for at antage, at kommunens engagement i et iværksætterhus var i strid med 2, stk. 1, i erhvervsudviklingsloven. Resume Iværksætterhus erhvervsudviklingsloven Tilsynet fandt ikke grundlag for at antage, at kommunens engagement i et iværksætterhus var i strid med 2, stk. 1, i erhvervsudviklingsloven. Tilsynet lagde

Læs mere

I dag tilhører det samlede ejendomskompleks omfattende bygninger med svømmehal, idrætsanlæg og udenomsarealer Varde Kommune.

I dag tilhører det samlede ejendomskompleks omfattende bygninger med svømmehal, idrætsanlæg og udenomsarealer Varde Kommune. Advokatpartnerselskab Kurt Helles Bardeleben Advokat J.nr. 300883-AEJ 10.september 2015 NOTAT Om fremtidig organisering af Varde Fritidscenter 1. Indledning Varde Kommune har bedt mig vurdere muligheden

Læs mere

Erklæring vedrørende kommunegarantier

Erklæring vedrørende kommunegarantier Erklæring vedrørende kommunegarantier Nedenstående udfyldes af ansøgeren til anlægstilskuddet. Projektets titel (kort titel som projektet kan identificeres ud fra): Ansøgers navn, adresse m.v. CVR-nr.:

Læs mere

Faciliteter ved sønæs. Oplæg til idékonkurrence vedrørende udvikling af faciliteter ved sønæs

Faciliteter ved sønæs. Oplæg til idékonkurrence vedrørende udvikling af faciliteter ved sønæs Faciliteter ved sønæs Oplæg til idékonkurrence vedrørende udvikling af faciliteter ved sønæs SØNDERSØ ve j næ s Sø Sønæsvej ej Gl. Århu sv Beskrivelse af baggrund og muligheder Viborg Kommune og Energi

Læs mere

Salg af små grunde til parcelhusbyggeri i Trekroner (tæt lavt byggeri)

Salg af små grunde til parcelhusbyggeri i Trekroner (tæt lavt byggeri) Pkt. 173 Salg af små grunde til parcelhusbyggeri i Trekroner (tæt lavt byggeri) Sagsnr. 213486 Byrådet Lukket punkt Resume Der skal tages stilling til, om en storparcel på Ageren i Trekroner må udstykkes

Læs mere

Forældrekøb - værdiansættelse ved overdragelse fra selskab til aktionær værdiansættelse af lejlighed udlejet til barn SKM

Forældrekøb - værdiansættelse ved overdragelse fra selskab til aktionær værdiansættelse af lejlighed udlejet til barn SKM - 1 Forældrekøb - værdiansættelse ved overdragelse fra selskab til aktionær værdiansættelse af lejlighed udlejet til barn SKM2013.841.HR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har ved

Læs mere

Medarbejderinvesteringsselskaber

Medarbejderinvesteringsselskaber - 1 Medarbejderinvesteringsselskaber Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I april 2014 blev regeringen sammen med V, DF, LA og K enige om at etablere en 3-årig forsøgsordning med de såkaldte

Læs mere

VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE

VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE NOTAT 24. MARTS 2014 DIF UDVIKLING VEJLEDNING TIL SAMARBEJDSAFTALE Danmarks Idræts-Forbund har udarbejdet en standardaftale der kan fungere som vejledning til hvordan man kan formulere en samarbejdsaftale

Læs mere

Landbrugsprojekter i udlandet Sale and lease back koncept. - Likviditetsfrigørelse for Sælger - Sikker investering for Køber

Landbrugsprojekter i udlandet Sale and lease back koncept. - Likviditetsfrigørelse for Sælger - Sikker investering for Køber Landbrugsprojekter i udlandet Sale and lease back koncept - Likviditetsfrigørelse for Sælger - Sikker investering for Køber Udarbejdet af: DLBR ADVICE Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Udkærsvej 15,

Læs mere

NOTAT. Jersie skoles forventede markedsværdi og anlægsinvesteringer siden 2000.

NOTAT. Jersie skoles forventede markedsværdi og anlægsinvesteringer siden 2000. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN / TEKNIK OG MILJØ NOTAT Emne: Jersie skole - fakta i forhold til salg og fremtidig anvendelse Til: Byrådet Dato: 4. februar 2013 Sagsbeh.: AJ, LES, BBO Sagsnr.: 13/1245

Læs mere

Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena- placering i politisk og administrativ organisation (Opdateret efter ØU den 6. marts 2019)

Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena- placering i politisk og administrativ organisation (Opdateret efter ØU den 6. marts 2019) By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 316575 Brevid. 3098644 Ref. ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 31 04 annebj@roskilde.dk Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena- placering i politisk og administrativ organisation

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Brønderslev Kommune. Forhåndsudtalelse om genopførelse af en bygning

Ankestyrelsens brev til Brønderslev Kommune. Forhåndsudtalelse om genopførelse af en bygning Ankestyrelsens brev til Brønderslev Kommune 16. maj 2019 Forhåndsudtalelse om genopførelse af en bygning Brønderslev Kommune har den 27. februar 2019 skrevet til Ankestyrelsen. Brønderslev Kommune har

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 177 Bilag 1 Offentligt Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Den 13. marts

Læs mere

Afgjort den 26. maj 2011. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 12. maj 2011. Aktstykke nr. 133 Folketinget 2010-11

Afgjort den 26. maj 2011. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 12. maj 2011. Aktstykke nr. 133 Folketinget 2010-11 Aktstykke nr. 133 Folketinget 2010-11 Afgjort den 26. maj 2011 133 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 12. maj 2011. a. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling anmoder

Læs mere

Udlejning/salg: Udgangspunktet ved en kommunes indgåelse af aftaler m.v. er, at vilkårene skal fastsættes på markedsvilkår.

Udlejning/salg: Udgangspunktet ved en kommunes indgåelse af aftaler m.v. er, at vilkårene skal fastsættes på markedsvilkår. NOTAT Til Økonomiudvalget Kommunal støtte til kulturelle formål Økonomiforvaltningen er blevet bedt om at redegøre for de kommunale regler, der regulerer kommunens mulighed for at yde kommunal støtte til

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 14 Bilag 4 Kommunaløkonomiske problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 3113427 1. Sammenfatning

Læs mere

Fremtidig organisering og drift af Kulturhuset Elværket

Fremtidig organisering og drift af Kulturhuset Elværket Fremtidig organisering og drift af Kulturhuset Elværket NOTAT Til brug for Kultur- og Fritidsudvalgets vurdering af den fremtidige organisering og drift af Kulturhuset Elværket er nærværende notat udarbejdet

Læs mere

Egedal Kommune. Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus. 1. Baggrund og formål

Egedal Kommune. Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus. 1. Baggrund og formål Egedal Kommune Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus 1. Baggrund og formål Nærværende notat gengiver resultaterne af de følsomhedsberegninger, der er gennemført som led i beskrivelsen

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at erhverve.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at erhverve. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler Palle Reimer v/advokat Ivar Hviid Gl. Torv 2 5800 Nyborg Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale et af klagerne deponeret

Læs mere

Notat om forslag fremsat i Borgerrepræsentationen

Notat om forslag fremsat i Borgerrepræsentationen Sag nr. 21563 Notat om forslag fremsat i Borgerrepræsentationen Københavns Kommune har anmodet Bender von Haller Dragsted om en juridisk vurdering af nedenstående forslag set i forhold til Kommunens muligheder

Læs mere

NOTAT. Sagsfremstilling til mødet den Sag: P Michael Vinther/Evald Iversen Plan og kultur

NOTAT. Sagsfremstilling til mødet den Sag: P Michael Vinther/Evald Iversen Plan og kultur Sagsfremstilling til mødet den 17 12 2008 Sag: 04.04.00-P20-7-08 Michael Vinther/Evald Iversen Plan og kultur 05-12-2008 Indledning Der har siden medio 2007 været arbejdet på at skabe rammer for etablering

Læs mere

Notat. 8. juni 2016 Sagsbeh.:JS. J.nr.: G Udbud og Indkøb

Notat. 8. juni 2016 Sagsbeh.:JS. J.nr.: G Udbud og Indkøb Notat 8. juni 2016 Sagsbeh.:JS J.nr.: 88.12.16-G01-8-15 Udbud og Indkøb Behandlingen af sag om Udbud af Frederiksberg Svømmehal på Magistratens dagsorden 6. juni 2016 (dagsordenspunkt nr. 208) blev udsat,

Læs mere

Som besvarelse på Statsforvaltningens brev af 14. februar 2014 kan det oplyses, at sagen har været behandlet i Byrådet den 24. marts 2014.

Som besvarelse på Statsforvaltningens brev af 14. februar 2014 kan det oplyses, at sagen har været behandlet i Byrådet den 24. marts 2014. Modtag din post digitalt - Tilmeld dig via NemBorger på www.helsingorkommune.dk Statsforvaltningen Att.: Tilsynet Sendt pr. mail til tilsynet@statsforvaltningen.dk Stengade 59 3000 Helsingør Byrådet Tlf.

Læs mere

Udbud af byggefelter ved Bassin 7, Nikoline Kochs Plads og X2 på Aarhus Ø

Udbud af byggefelter ved Bassin 7, Nikoline Kochs Plads og X2 på Aarhus Ø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 31. maj 2016 Åben dagsorden Udbud af byggefelter ved Bassin 7, Nikoline Kochs Plads og X2 på Aarhus Ø 1. Resume Teknik og Miljø foreslår

Læs mere

Vinge Den åbne markedsdialog 2018

Vinge Den åbne markedsdialog 2018 Vinge Den åbne markedsdialog 2018 Opsummering Den åbne markedsdialog, som det blev politisk besluttet d. 30. maj 2018 at igangsætte, er gennemført fra juni til primo september 2018. Udgangspunktet for

Læs mere

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger Aarhus 28. august 2014 Torben Brøgger Partner T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com Sagsnr. 029774-0318 tb/hps/kkp Notat Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger 1. Indledning

Læs mere

SKAB FAIR KONKURRENCE I KOMMUNALE BREDBÅNDS- OG TELEUDBUD

SKAB FAIR KONKURRENCE I KOMMUNALE BREDBÅNDS- OG TELEUDBUD fremtiden starter her... FÅ BEDRE BREDBÅND I KOMMUNEN SKAB FAIR KONKURRENCE I KOMMUNALE BREDBÅNDS- OG TELEUDBUD Teleselskaberne investerer årligt 6 mia. kr. i udbygningen af Danmarks digitale infrastruktur.

Læs mere

Kommunal erhvervsvirksomhed. Advokat, partner Johan Weihe DAKOFA, den 3. september 2015

Kommunal erhvervsvirksomhed. Advokat, partner Johan Weihe DAKOFA, den 3. september 2015 Kommunal erhvervsvirksomhed Advokat, partner Johan Weihe DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kommunalfuldmagtsreglerne Hvad er kommunalfuldmagten? Grundlovens 82: Kommunernes ret til under statens tilsyn at

Læs mere

Blue Vision fortsætter sideløbende forhandlingerne med den potentielle investor, med hvem der er indgået hensigtserklæring.

Blue Vision fortsætter sideløbende forhandlingerne med den potentielle investor, med hvem der er indgået hensigtserklæring. Blue Vision (BV) sum of the parts analyse Blue Vision eneste aktivitet består af et ejerskab af 79,3 % af selskabet Portinho S.A. Portinho S.A. aktivitet er at eje og udvikle et grundstykke på 31.123 m2

Læs mere

RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR

RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 173691 RETLIGE RAMMER FOR KØB AF YDELSE, HHV. STØTTE TIL EN EKSTERN AKTØR 1. BAGGRUND Socialforvaltningen, Københavns

Læs mere

Aftale om rammerne for udvidelsen af Vedbæk Havn

Aftale om rammerne for udvidelsen af Vedbæk Havn Aftale om rammerne for udvidelsen af Vedbæk Havn Den 28. marts 2012 vedtog Kommunalbestyrelsen, at 13. august 2012 Sekretariatet 1) forslag til tillæg til Kommuneplan 2009 med VVM-redegørelse og miljøvurdering

Læs mere

Bemærkninger i notatet, der direkte relaterer sig til konkrete modtagne spørgsmål, er fremhævet med fed skrift.

Bemærkninger i notatet, der direkte relaterer sig til konkrete modtagne spørgsmål, er fremhævet med fed skrift. NOTAT Størrelsen på kolonihavehuse Strategi & Udvikling, Jura Iben Brinkland isbri@slagelse.dk 24. februar 2012 Notatet er udarbejdet efter ønske fra Udviklingsdirektøren med baggrund i de forespørgsler

Læs mere

DANMARK. Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010. Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven

DANMARK. Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010. Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven li DANMARK Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010 SAG 2010-00182 MeeljRibu Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven

Læs mere

Resume: Roskilde Kommunes anmodning har følgende ordlyd:

Resume: Roskilde Kommunes anmodning har følgende ordlyd: Resume: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der gives forhåndssamtykke til mageskifte/salg af ejendomskomplekser uden offentligt udbud, under henvisning til formålet med salget, hvorfor det findes

Læs mere

Aktiviteterne kan opdeles i:

Aktiviteterne kan opdeles i: Sag nr. 32 Frederikssund havn - analyse af udviklingsmuligheder Journal nr.: 000608-2009 Lovgrundlag: Sagsfremstilling: Frederikssund Havn rummer i dag ca. 50 bådpladser hvoraf de 8 er udlejet til museumsskibe

Læs mere

Notat vedr. den fremtidige drift af gadebelysningen

Notat vedr. den fremtidige drift af gadebelysningen Notat vedr. den fremtidige drift af gadebelysningen Baggrund for notatet I foråret 2006 arbejdede de fire kommuner i den kommende Norddjurs Kommune sammen om at etablere et kommunalt ejet aktieselskab

Læs mere

1. at skema A for de ældreegnede almene familieboliger og fælleshuset godkendes,

1. at skema A for de ældreegnede almene familieboliger og fælleshuset godkendes, Pkt.nr. 12 Seniorbofællesskabet Olleøre/Solkilden skema A. 323564 Indstilling: Borgmesterkontoret indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen: 1. at skema A for de ældreegnede almene familieboliger

Læs mere

Politikerseminar om klimatilpasning i kommunerne Vikingeskibsmuseet i Roskilde Torsdag den 27. april 2017, kl

Politikerseminar om klimatilpasning i kommunerne Vikingeskibsmuseet i Roskilde Torsdag den 27. april 2017, kl Politikerseminar om klimatilpasning i kommunerne Vikingeskibsmuseet i Roskilde Torsdag den 27. april 2017, kl. 13-17 Finansieringsmodeller for etablering og drift af klimatilpasningstiltag i kommunerne

Læs mere

Nordfyns Kommune Økonomiudvalget 16. september 2009 Side: 1

Nordfyns Kommune Økonomiudvalget 16. september 2009 Side: 1 Økonomiudvalget 16. september 2009 Side: 1 TIL KOMMUNALBESTYRELSENS AFGØRELSE 857. Ansøgning fra Skamby Friskole om fritagelse for den klausul, der indebærer, at kommunen skal godkende skolens låntagning

Læs mere

REALISERING 1 REALISERING

REALISERING 1 REALISERING ERHVERVSKORRIDOREN - SILKEBORG KOMMUNE REALISERING ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 REALISERING Nedenstående anbefalinger er baseret

Læs mere

Det Nye Svømmecenter i Skanderborg

Det Nye Svømmecenter i Skanderborg Det Nye Svømmecenter i Skanderborg Muligheder for finansiering Forudsætninger Anlægsudgiften er beregnet til ca. 68 mio. kr. inkl. moms Heraf byggelånsrenter for ca. 5 mio. kr. og moms udgør 13 mio. kr.

Læs mere

Salg af overskudskapacitet i idrætshallerne

Salg af overskudskapacitet i idrætshallerne Notat Den 22. januar 2018 Rev. Maj 2018 Salg af overskudskapacitet i idrætshallerne 1. Baggrund 2. Sagsfremstilling idrætshallerne i Svendborg 3. Definition af idrætslige og ikke-idrætslige aktiviteter

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift Til: Dato: 03/01-2017 Sagsbeh.: ETO Sagsnr.: Kontrakten med Aleris Omsorg vedrørende driften af halvdelen af Christians

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 9. marts 2007 til en borger:

Statsforvaltningens skrivelse af 9. marts 2007 til en borger: Statsforvaltningens skrivelse af 9. marts 2007 til en borger: 09-03- 2007 Den 26. januar 2004 modtog det daværende Statsamtet Sønderjylland nu Statsforvaltningen Syddanmark via Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Læs mere

DGI s forslag til organisering af haller i Stevns Kommune.

DGI s forslag til organisering af haller i Stevns Kommune. DGI s forslag til organisering af haller i Stevns Kommune. BAGGRUND På dialogmødet den 12. marts 2012 omkring den fremtidige organisering af sportshaller i Stevns Kommune fremlagde Per Nedergaard fra DGI

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Kalundborg Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til Svebølle-Viskinge

Kalundborg Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til Svebølle-Viskinge Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der gives forhåndssamtykke til salg af areal uden offentligt udbud, da virksomheden - der er naboejendom har et konkret og aktuelt behov for at erhverve arealet

Læs mere

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer I medfør af 43, stk. 3, 44, stk. 6, 46, stk. 2, og 93, stk. 3, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

BILAG A OPP-redegørelse

BILAG A OPP-redegørelse BILAG A OPP-redegørelse Offentligt-privat partnerskab (OPP) Offentligt-privat samarbejde (OPS) Offentligt-privat samarbejde (OPS) Traditionelt udbud KRITERIER OPP SKRÆDDERSYET BYGGERI PARTNERING UDLICITERING

Læs mere

Resume: Statsforvaltningen kan ikke imødekomme det ansøgte. Sagens baggrund: Følgende fremgår blandt andet af henvendelsen:

Resume: Statsforvaltningen kan ikke imødekomme det ansøgte. Sagens baggrund: Følgende fremgår blandt andet af henvendelsen: Resume: Statsforvaltningen Sjælland har meddelt afslag på ansøgning om dispensation til, at Næstved Kommune kan sælge et areal på 700 m2 til et privat firma uden offentligt udbud. 27-09- 2010 TILSYNET

Læs mere

Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne

Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne Forslag 70 MKB s udtalelse vedr. Venstres beslutningsforslag om samlingssteder i lokalområderne Resume af beslutningsforslaget: Venstre foreslår, at MKB udarbejder en liste over kendte projektforslag omkring

Læs mere

SMUKT BELIGGENDE SKANDERBORGHUS HOTEL. Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg Sag 124379

SMUKT BELIGGENDE SKANDERBORGHUS HOTEL. Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg Sag 124379 SMUKT BELIGGENDE SKANDERBORGHUS HOTEL Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg Sag 124379 INDLEDNING: Hotel Skanderborghus, der blev indviet i 1961 og moderniseret i 1970`erne af Verner Panton, er beliggende Dyrehaven

Læs mere