17. marts Bilag 2: Opgavebeskrivelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "17. marts Bilag 2: Opgavebeskrivelse"

Transkript

1 17. marts 2015 Bilag 2: Opgavebeskrivelse 2.1 Opgavens baggrund og formål Kulturministeriet lancerede den 20. maj 2014 en strategi for børn og unges møder med kunst og kultur. Der er tre enkeltstrategier, der afspejler de forskellige behov hos små børn, skolebørn og unge. Dette udbud relaterer sig til et initiativ i strategien om små børns møde med kunst og kultur. Kulturstyrelsen udbyder således en samlet opgave vedrørende Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner: Følgeforskning på et udvalg af projekter støttet af puljen til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner. Afholdelse af regionale netværksmøder og en national konference med fokus på forskningsresultaterne under temaet Samarbejdsmodeller. En nærmere beskrivelse af opgaven fremgår nedenfor. Kulturministeriet lancerede den 20. maj 2014 en strategi for børn og unges møder med kunst og kultur. Der er tre enkeltstrategier, der afspejler de forskellige behov hos små børn, skolebørn og unge. Dette udbud relaterer sig til et initiativ i strategien om små børns møde med kunst og kultur. Puljens formål er at udvikle samarbejdet og skabe nye samarbejdsformer mellem dagtilbud og kulturinstitutioner, der skal understøtte og videreudvikle arbejdet med kunst- og kulturelementerne i de pædagogiske læreplanstemaer og små børns hverdag. For at forankre viden og læring i og fra puljeprojekterne er der tilknyttet følgeforskning til puljen. Alle puljeprojekter forventes derfor at stå til rådighed for forskningsdelen. Det forventes, at puljeprojekterne orienteres om tilbudsvinder og den videre proces af Kulturtyrelsen og tilbudsvinder i fællesskab umiddelbart efter kontraktunderskrivelsen. Udbuddet rummer foruden selve forskningsdelen også udvikling og afholdelse af regionale netværksmøder oktober-november 2015 og en afslutningskonference ultimo 2017 med fokus på forskningsresultaterne og national vidensdeling. Potentielle tilbudsgivere er fx formelle uddannelsesinstitutioner, forskningsinstitutioner eller andre typer forskningsaktører. Udformningen udspecificeres i afsnit og

2 2.2 Afgrænsning Det er centralt, at Tilbudsgiver i sit tilbud klart forholder sig til følgeforskningens omfang og indhold for at sikre gennemførslen. Det vil samtidig være en væsentlig fordel, at Tilbudsgiver har forudgående erfaringer med tilrettelæggelse af forskning på området. Genstandsfeltet for følgeforskningen er kunst og kultur i dagtilbud, herunder alle kunstformer, -arter og kulturarv. Idræt indgår ikke, mens bevægelsesformen dans indgår. Ved dagtilbud forstås daginstitutioner for børn inden skolestart i form af vuggestuer, børnehaver, aldersintegrerede institutioner og dagplejen. 2.3 Krav til opgaven Opgaven har som fremmeste mål at udvikle følgeforskning på højt niveau i samarbejde med puljeprojekter fra hele landet. Løsningen af opgaven skal ske gennem opfyldelsen af følgende to delleverancer: Følgeforskning med fokus på samarbejdsmodeller og forankring (A) Vidensdeling, herunder udvikling og afholdelse af hhv. regionale netværksmøder og en afslutningskonference (B) For alle leverancer gælder følgende krav til kategoriseringer: Udbuddet relaterer sig til læreplanstemaerne under Dagtilbudsloven fra 2004, der rammesætter små børns hverdag. Loven påpeger, at alle dagtilbud skal udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets skolestart. Derfor skal følgeforskningen forholde sig til denne opdeling af aldersgrupper. Den pædagogiske læreplan skal give rum for leg, læring og udvikling af børn i dagtilbud. Ved udarbejdelsen af den pædagogiske læreplan skal der tages hensyn til børnegruppens sammensætning. Derfor skal følgeforskningen forholde sig til børnegrupper med forskellig sammensætning. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets mål for børnenes læring inden for følgende temaer: Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Følgeforskningen skal forholde sig til læreplanstemaer, hvor der indgår kunst- og kulturelementer. I følge Dagtilbudsloven skal den pædagogiske læreplan beskrive relevante pædagogiske metoder og aktiviteter, der iværksættes for at nå målene, og hvordan læreplanen evalueres. Derfor skal følgeforskningen forholde sig til forskellige pædagogiske metoder, aktiviteter og evalueringsformer. Det skal fremgå af den pædagogiske læreplan, hvilke relevante pædagogiske metoder, aktiviteter og eventuelle mål, der opstilles og iværksættes for børn med særlige behov og udfordringer. Dette skal følgeforskningen også imødekomme.

3 Ydermere ønskes følgende fokuspunkter i de to delleverancer: Delleverance A: Følgeforskning med fokus på samarbejdsmodeller og forankring Puljen, som følgeforskningen hidrører, giver støtte til at etablere projekter i nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner. Puljens formål er at udvikle samarbejdet og skabe nye samarbejdsformer mellem dagtilbud og kulturinstitutioner, der skal understøtte og videreudvikle arbejdet med kunst- og kulturelementerne i de pædagogiske læreplanstemaer og små børns hverdag. Puljeprojekterne skal understøtte kreativitet og læring i bred forstand, og puljen supplerer Huskunstnerordningen og skal knytte stærkere og varige bånd mellem dagtilbud og kulturinstitutioner. Puljeprojekterne skal forankres hos kulturinstitutionerne. For at forankre viden og læring i projekterne er der tilknyttet følgeforskning til puljen. Alle puljeprojekter forventes derfor at stå til rådighed for forskningsdelen, der sættes i udbud. Det forventes, at puljeprojekterne orienteres om udbudsvinder og procesen umiddelbart efter kontraktunderskrivelsen. Det vil være et krav, at følgeforskningen har en fleksibilitet i forhold til dagtilbuddenes hverdag og så vidt, at det er muligt tilrettelægges som et samarbejdsprojekt med det involverede personale i både dagtilbud og på kulturinstitutioner Delleverance B: Vidensdeling regionale netværksmøder og en national konference (B) For at sikre videndeling skal Tilbudsgiver udvikle og afholde hhv. regionale netværksmøder og en national konference med fokus på forskningsresultaterne, herunder samarbejdsmodeller og forankringsperspektiver. Netværksmøderne har mindst tre formål: De skal skabe opmærksomhed på 2. puljeuddeling. De skal synliggøre de allerede støttede projekter. De skal samle op på de foreløbige forskningsresultater og evt. teste dem på workshops, hvilket kan indarbejdes i de endelige forskningsresultater. Inspirationskonferencen skal være national og placeret ved opgavens afslutning ultimo Ved opgavens afslutning er Tilbudsgiver forpligtet til at kommunikere følgeforskningens resultater til relevante forskningsorganisationer og andre, der kan være med til at videreformidle forskningsresultaterne Datagrundlag Det er centralt for afgivelsen af tilbuddet, at Tilbudsgiver udarbejder et kortfattet overblik over, hvilken eksisterende forskning og forskningspointer man relaterer sig til. Dette omfatter en beskrivelse af, hvilken balance, der formodes vil være, mellem Tilbudsgivers anvendelse af allerede eksisterende samarbejdsmodeller og Tilbudsgivers udvikling af nye modeller baseret på udvalgte puljeprojekter. Hos KL og forskellige ministerier, herunder Kulturstyrelsen samt organisationer og kulturinstitutioner, eksisterer erfaringer i forhold til samarbejdsmodeller og forankring af partnerskaber, der i relevant udstrækning kan anvendes af Tilbudsgiver i processen.

4 Et udvalg af disse er følgende (ikke-prioriteret rækkefølge): EMU Dagtilbud I oktober 2013 blev EMU Dagtilbud lanceret som led i udvidelsen af Undervisningsministeriets læringsportal EMU.dk. Portalen tilbyder gratis digitale ressourcer til pædagogisk personale i dagtilbud med henblik på at understøtte og inspirere til øget brug af it-understøttede aktiviteter i den pædagogiske praksis. På EMU Dagtilbud er der endvidere mulighed for at præsentere relevante forskningsresultater og udviklingsarbejder på det pædagogiske område, der samtidig er møntet på en sekundær målgruppe bestående af børneforvaltninger og pædagogstuderende m.v. Yderligere information kan forefindes på Erfaringer fra KL s undersøgelse foretaget af Dansk Clearinghouse Virkningsfulde tiltag i dagtilbud. Et systematisk review af reviews fra år 2013 Undersøgelsen er en opsamling af international forskning på området og henvender sig særligt til pædagoger, dagtilbudsledere, forældre og andre, der vil have en indsigt i forhold til børns læring i dagtilbud. Undersøgelsen er struktureret ud fra ti temaer i form af forskellige overordnede typer af tiltag, der virker godt i forhold til børns læring i dagtilbud. Det drejer sig om: Pædagog/barn-relationer Relationer mellem børn Læringsmiljø IKT Sprog og læring Matematik og natur Sundhed og bevægelse Forældresamarbejde Eksternt samarbejde Tværgående dagtilbudsinterventioner Rapporten fra undersøgelsen kan læses her: d.pdf Praksiseksempler og artikler i Kulturstyrelsens publikation Børn Kunst Kultur i en hverdag der dur Kulturstyrelsen udgav i perioden maj til december 2013 webpublikationen "Børn Kunst Kultur i en hverdag der dur". Publikationen er en gratis inspirationsbog til lærere og pædagoger med teorier og praktiske strategier til, hvordan flere kunst- og kulturaktiviteter kan tænkes ind i skolens og dagtilbuddets hverdag. Bogen består af syv kapitler, hvor forskere, kultureksperter, lærere, pædagoger og kunstnere sætter fokus på, hvorfor kunst og kultur har en markant effekt på børns udvikling. Bogen rummer desuden en lang række eksempler på konkrete aktiviteter, links og litteraturhenvisninger. I sommeren 2014 blev en trykt version af publikationen sendt ud til alle landets skoler og alle områdeledere i landets dagtilbud.

5 Publikationen kan downloades hér: Learning Museum er lærende partnerskaber Learning Museum er en model og et koncept for lærende partnerskaber mellem museer, læreruddannelser og praktikskoler. Alle institutioner kan være med til at udvikle og styrke konceptet, der skal kvalificere kommende grundskolelæreres brug af museer, samtidig med at museerne opkvalificere deres undervisning til elever. Learning Museum er en hjemmeside, et nyhedsbrev og en facebookgruppe, der skal facilitere samarbejde mellem kulturinstitutioner og undervisningsverdenen. I 2014 blev Learning Museum en del af det nye Nationale netværk af skoletjenester. Gennem workshops og netværksgrupper skal der skabes et bæredygtigt nationalt fundament for det forsatte udviklingsarbejde og forskning på området. Yderligere oplysning kan fås hos projektleder Tine Seligmann, Museet for Samtidskunst, eller tine@samtidskunst.dk Læs mere om projektet hér: Skoletjenesten Skoletjenesten er en pædagogisk serviceinstitution, der arbejder for at udnytte den pædagogiske værdi i kulturinstitutionernes særlige læringsrum, så læring, oplevelse og faglighed kan gå hånd i hånd. I samarbejde med en lang række kulturinstitutioner udvikler, tilrettelægger og gennemfører Skoletjenesten undervisning for dagtilbud, grundskolen og ungdomsuddannelserne. Læs mere hér: Modelforsøg i 14 kommuner i perioden Børnekulturens Netværk har gennemført modelforsøget Børnekultur i kommunen nye veje og metoder i arbejdet med børn, kultur og fritid i perioden september 2007 til august Pluss Leadership evaluerede forsøget fra marts 2008 til august 2009 som en lærende evaluering. Som led i at fremme samarbejde og videndeling på tværs blev undervejs gennemført en række konferencer og læringscirkler for såvel model- som følgekommuner. Arrangementerne er gennemført i et samarbejde mellem Børnekulturens Netværk og Pluss Leadership. Evalueringen udarbejdet af Pluss Leadership kan læses hér: Udviklingsdesign og metode Tilbudsgiver skal i sit tilbud beskrive det valgte udviklingsdesign og den metodiske tilgang, foruden det tiltænkte datagrundlag for udviklingen af Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner. Tilbuddet skal indeholde eksplicitte overvejelser om, hvilke tilgange, der vurderes som værende mest hensigtsmæssige givet både tidsplan og økonomi samt rækkevidde for både følgeforskning og videndeling for Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner.

6 Yderligere skal der i tilbuddet indgå en konkret beskrivelse af, hvilke data Kulturstyrelsen eventuelt forventes at stille til rådighed. Det forventes, at der udvikles et forskningskoncept som har relevans i hele landet. Konceptet skal tage afsæt i relevante erfaringer, undersøgelser og anden forskning på området. Ved tilbudsvurderingen vægtes det særligt positivt, såfremt tilbuddet indeholder en detaljeret metodebeskrivelse, der giver en fyldestgørende og velunderbygget fremstilling af, hvorledes Tilbudsgiver påtænker at gribe opgaven an, dvs. en tids- og aktivitetsplan med udspecificering af milepæle. Desuden skal det medtænkes, at der forventes to puljeuddelinger, og det vægtes særligt positivt, at tilbuddet inkluderer projekter fra begge uddelinger. Herudover vægtes det ved tilbudsvurderingen også særligt positivt, såfremt Tilbudsgiver præsenterer en beskrivelse af det format, hvori det påtænkes at præsentere de forskellige delleverancer og produkter, som er opstillet som krav for løsningen af opgaven Endeligt produkt Det er et krav, at Tilbudsgiver leverer en samlet afrapportering i form af en overskuelig og illustrativ præsentation af både indsamlede og anvendte data i forhold til Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner. Udover præsentationen af datamaterialet skal der udarbejdes en opsummerende rapport på mellem 40 og 60 sider ekskl. bilag, der forelægges Kulturstyrelsen i oktober Denne skal indeholde en overskuelig og illustrativ præsentation, der modsvarer: Baggrund (analyser, metoder, evt. beregninger, datagrundlag og konklusioner/refleksioner), følgeforskning (metode, indhold og konklusioner/refleksioner) med fokus på samarbejdsmodeller og forankring og vidensdeling (strategi for synliggørelse og udbredelse samt konklusioner/refleksioner) i forbindelse med opgaven. Afrapporteringen skal leveres som en færdig grafisk opsat appellerende og printervenlig pdf. Fotorettigheder og øvrige udgifter mht. grafisk udformning skal være afklaret og betalt ved leveringen. Kulturministeriet skal have ret til at benytte produktet frit efter levering. Al afrapportering skal være udarbejdet på dansk med et engelsk resumé. Det skal samtidig sikres, at analyser, beregninger, datagrundlag mv. præsenteres og overdrages på en sådan måde, at det også efterfølgende er muligt at genskabe forudsætninger, metoder, beregninger mv., og at Kulturstyrelsen efter opgavens afslutning således har mulighed for at benytte data og analyseresultater til det videre arbejde på området. Kulturstyrelsens logo og finansiering af Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner skal synliggøres i alle relevante sammenhænge. Dette aftales nærmere ved kontraktindgåelse. Levering af det endelige produkt anses først for at være sket, når Kulturstyrelsen har godkendt produktet, dvs. både afrapportering og vidensdeling (regionale netværksmøder og en national konference).

7 2.7 Generelle krav til samarbejde Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner skal gennemføres i løbende dialog mellem Tilbudsgiver og Kulturstyrelsen, så problemstillinger og resultater løbende kan blive håndteret og diskuteret. Tilbudsgiver har det overordnede ansvar for Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner, men kan lægge til grund, at de ansvarlige myndigheder bidrager med ressourcer til at besvare henvendelser fra Tilbudsgiver om rekvirering af data. Tilbudsgiver må forvente, at relevante myndigheder skal bruge tid på at fremskaffe nødvendige data i forbindelse med dataindsamling. Data, delresultater og konklusioner skal løbende forelægges Kulturstyrelsen, således at konkrete erfaringer herfra kan inddrages i Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner, og parterne løbende kan forestå kvalitetssikring. En midtvejsevaluering skal planmæssigt foretages i oktober 2016, hvor Tilbudsgiver skal præsentere det foreløbige materiale for Kulturstyrelsen, og beskrive hvorledes Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner påtænkes fuldført. Der afsættes ikke arbejdstimer blandt de involverede i Kulturstyrelsen i sammenhæng med Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner udover hvad som er beskrevet i dette afsnit. Tilbudsgiver skal på baggrund af ovenstående retningslinjer udarbejde et konkret forslag til en samarbejdsorganisation. Tilbudsgiver skal derudover udarbejde konkret plan for aktivitets-og mødeplan med aktivitetsopdelte tidsterminer. 2.8 Priser Den samlede økonomisk ramme for Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner er på i alt 0,5 mio. kr. ekskl. moms, der er fordelt som: Følgeforskning (0,35 mio. kr.) Netværksmøder og en afsluttende konference med evt. mindre deltagerbetaling (0,15 mio. kr.) Det skal fremgå eksplicit, hvorledes den tilbudte pris er sammensat, jf. bilag 4 (Pris og allokerede medarbejdere). Som en del af tilbuddet skal der foreligge en detaljeret betalingsplan. Som udgangspunkt udbetales i tre rater ved opstart, midtvejsevaluering og aflevering. En konkret betalingsplan aftales nærmere med Tilbudsgiver ved indgåelse af kontrakten for opgaven. Det bemærkes, at Tilbudsgiver i udgangspunktet ikke kompenseres økonomisk ved eventuelle forsinkelser i opgaveløsningen, der er forårsaget af forhold, der er udenfor Kulturstyrelsens indflydelse. 2.9 Krav til tilbud Tilbuddet skal indeholde: En beskrivelse af, hvordan de ovenstående krav til Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner, herunder delleverancer og underprodukter, vil blive håndteret (bilag 3).

8 En beskrivelse af metoden/metoder, der vil blive brugt til at gennemføre Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner, herunder hvordan data- og informationsindsamling vil finde sted (bilag 3). En oversigt over de dataleverancer, Tilbudsgiver forventer fra Kulturstyrelsen og andre (bilag 3). Et udkast til, hvordan, og i hvilke formater, Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner løbende kan afrapporteres og udformes i forhold til vidensdeling overfor både deltagere og omverdenen, herunder også i forhold til de regionale netværksmøder og den nationale konference (bilag 3). En beskrivelse af, i hvilken form de indhøstede erfaringer og resultater løbende vil blive stillet til rådighed for Kulturstyrelsen under og efter Tilbudsgivers arbejde. Det skal være en del af tilbuddet, at Kulturstyrelsen får rettighederne til de indsamlede data ved afrapporteringen og aflevering af opgaven (bilag 3). En tids- og aktivitetsplan med udspecificering af milepæle for Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner (bilag 3). En kort beskrivelse af Tilbudsgivers og de tilbudte medarbejderes erfaring med lignende forskning på området, herunder også eventuelle relevante internationale erfaringer (bilag 4). En kort beskrivelse af de tilbudte medarbejdere, der kommer til at arbejde på opgaven og deres kompetencer (bilag 4). Et specificeret budget for Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner, herunder forventet timeforbrug og timepriser samt den samlede pris (bilag 4). Udfyldt tilbudsliste med pris for udførelse og levering af opgaven og for allokerede medarbejdere (bilag 4). Til ovenstående tages udgangspunkt i bilag 3 og 4. Tilbuddet bør maksimalt fylde 25 sider samlet set, inklusiv både løsningsbeskrivelse og beskrivelse af pris og allokerede medarbejdere, dvs. inkl. bilag 3 og 4. Andre bilag tæller ud over de 25 sider. Derudover skal tilbuddet indeholde: En beskrivelse af samarbejdsorganisationen, som understøtter opgavens formål (bilag 5) Et forslag til betalingsplanen, som står i forhold til opgavens forløb (bilag 6) Disse bilag tæller ud over de 25 sider Tidsplan Processen omkring Følgeforskning i tilknytning til pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner bør følge en realistisk tilrettelagt tidsplan. Dette bud skal indeholde forslag til mødefrekvens mellem Kulturstyrelsen og Tilbudsgiver og skal følge den overordnede aktivitetsplan beskrevet herunder: Dato Handling 10. februar 2015 Offentliggørelse på og nyhed på kum.dk / kulturstyrelsen.dk (Kulturstyrelsen) 30. april 2015 Frist for afgivelse af tilbud kl. 12 (Tilbudsgiver) Ultimo juni 2015 Forventet tildeling af kontrakt (Kulturstyrelsen) og 1. puljeuddeling (Kulturstyrelsen)

9 August 2015 (tentativt) Oktober- november 2015 Ultimo juni 2016 (tentativt) Oktober 2016 (tentativt) Oktober 2017 Ultimo 2017 Opstartsmøde og kontraktunderskrivelse (Kulturstyrelsen og Tilbudsgiver) Regionale netværksmøder (Tilbudsgiver) 2. puljeuddeling (Kulturstyrelsen) Midtvejsevaluering (Kulturstyrelsen og Tilbudsgiver) Afrapportering (Tilbudsgiver) og Afsluttende inspirationskonference (Tilbudsgiver) Godkendelse (Kulturstyrelsen) 2.11 Spørgsmål Eventuelle spørgsmål skal stilles skriftligt til konsulent Krestina Skirl på Spørgsmål, der har generel relevans for udbuddet, med tilhørende svar, lægges på Kulturstyrelsens hjemmeside i anonymiseret form.

Kulturstyrelsen udbyder således en samlet opgave vedrørende Kompetenceudvikling læringsforløb og aktiviteter:

Kulturstyrelsen udbyder således en samlet opgave vedrørende Kompetenceudvikling læringsforløb og aktiviteter: 10. februar 2015 Bilag 2: Opgavebeskrivelse 2.1 Opgavens baggrund og formål Kulturministeriet lancerede den 20. maj 2014 en strategi for børn og unges møder med kunst og kultur. Der er tre enkeltstrategier,

Læs mere

Det vil samtidig være en væsentlig fordel ift. tidsrammen, at tilbudsgiver har forudgående erfaringer med analysearbejde på området.

Det vil samtidig være en væsentlig fordel ift. tidsrammen, at tilbudsgiver har forudgående erfaringer med analysearbejde på området. 4. november 2014 Bilag 2: Opgavebeskrivelse 2.1 Opgavens baggrund og formål Kulturministeriet lancerede den 20. maj 2014 en strategi for børn og unges møder med kunst og kultur. Der er tre enkeltstrategier,

Læs mere

Konsulenten skal levere opgaven til Kulturstyrelsen som beskrevet i bilag 3 (Løsningsbeskrivelse).

Konsulenten skal levere opgaven til Kulturstyrelsen som beskrevet i bilag 3 (Løsningsbeskrivelse). 10. februar 2015 Kontrakt Parterne Kulturstyrelsen H C Andersens Boulevard 2 1553 København V og [indsæt den vindende Tilbudsgiver] (I kontrakten kaldet Konsulenten) har indgået følgende aftale om Følgeforskning

Læs mere

For kontrakten gælder de i bilag 1-5 anførte vilkår med de tilføjelser, der fremgår af denne kontrakt med bilag.

For kontrakten gælder de i bilag 1-5 anførte vilkår med de tilføjelser, der fremgår af denne kontrakt med bilag. 4. november 2014 Kontrakt Parterne Kulturstyrelsen H C Andersens Boulevard 2 1553 København V og (det vindende konsulentfirma) (herefter kaldet Tilbudsgiver) har indgået følgende aftale om Kortlægning

Læs mere

Kompetenceudvikling supplerende læringsforløb og aktiviteter, et tredelt udbud med en konceptudviklingsudviklingsdel,

Kompetenceudvikling supplerende læringsforløb og aktiviteter, et tredelt udbud med en konceptudviklingsudviklingsdel, 17. marts 2015 Kontrakt Parterne Kulturstyrelsen H C Andersens Boulevard 2 1553 København V og [indsæt den vindende Tilbudsgiver] (I kontrakten kaldet Konsulenten) har indgået følgende aftale om Kompetenceudvikling

Læs mere

ÅBENT UDBUD Kompetenceudvikling supplerende læringsforløb og aktiviteter

ÅBENT UDBUD Kompetenceudvikling supplerende læringsforløb og aktiviteter Dato Nummer Spørgsmål Svar 16.02.2015 1 Hvor mange læringsforløb forventer I cirka, at det skal afholdes? Hvor langt tid skal de cirka strække sig over? Og hvor mange personer forventer I cirka, at der

Læs mere

PÆDMUS - et pilotprojekt mellem pædagoguddannelse og museer 2014-2015 under Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling i Jelling

PÆDMUS - et pilotprojekt mellem pædagoguddannelse og museer 2014-2015 under Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling i Jelling Notat Afdeling/enhed Direktionen Oprettelsesdato 04-sep-2014 Udarbejdet af TWHV Journalnummer Dokumentnavn pædmus p-479173 Dokumentnummer PÆDMUS - et pilotprojekt mellem pædagoguddannelse og museer 2014-2015

Læs mere

Deltag i modelforsøg. Vær med til at udvikle nye modeller og metoder til arbejdet med kunst og kultur for, med og af unge

Deltag i modelforsøg. Vær med til at udvikle nye modeller og metoder til arbejdet med kunst og kultur for, med og af unge Deltag i modelforsøg Vær med til at udvikle nye modeller og metoder til arbejdet med kunst og kultur for, med og af unge 2 Det nye modelforsøg er Børnekulturens Netværks konkrete strategi for at styrke

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner Tegn på læring 2 1. Indledning I august 2004 trådte lovgivningen om de pædagogiske læreplaner i kraft. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets arbejde med mål for læring. Den skal indeholde

Læs mere

Sagsnr

Sagsnr Dato 25. oktober 2013 TRM@dkma.dk Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Indhold 1. Ydelsesbeskrivelse... 2 1.1. Indledning... 2 1.2. Puljeformål... 3 1.3. Målgruppen... 3 1.4. Projektets organisering... 4 2. Krav...

Læs mere

Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 SPROGVURDERING 8 3.1 Børnenes

Læs mere

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Læs mere

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet

Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Guide til arbejdet med pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering på dagtilbudsområdet Udarbejdet februar 2014 0 INDLEDNING Denne pjece er udarbejdet med henblik på at støtte og inspirere Kalundborg

Læs mere

Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 SPROGVURDERING 8

Læs mere

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 2 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING... 3 DIALOGPROFIL... 4 Børnenes kompetencer... 5 Børnenes trivsel... 7 Børnenes sundhed...

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen Tilbudsbetingelser for CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen 1 1. ORIENTERING 1.1 Udbuddet Erhvervsstyrelsen udbyder hermed opgaven CSR i små

Læs mere

Indsæt billede se vejledningen s. 7.(husk at slette teksten her efterfølgende) EKSEMPEL: SYMFONIENS LÆREPLAN

Indsæt billede se vejledningen s. 7.(husk at slette teksten her efterfølgende) EKSEMPEL: SYMFONIENS LÆREPLAN Indsæt billede se vejledningen s. 7.(husk at slette teksten her efterfølgende) EKSEMPEL: SYMFONIENS LÆREPLAN 2016-2018 Kig ind i vores arbejde med pædagogiske læreplaner INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse

Læs mere

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen Læreplan Indholdsfortegnelse: Lovgrundlaget Indledning Dokumentation og evaluering De 6 temaer Børn med særlige behov Årsplan Litteraturliste Godkendt af bestyrelsen i Børnehaven Mælkebøtten LOVGRUNDLAGET

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it)

Opgavebeskrivelse. Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it) Opgavebeskrivelse Facilitering af netværk for statslige programledere (på programmer med væsentligt indhold af it) 1 Bilag 1 til fastpriskontrakt: Kundens opgavebeskrivelse Indledning Kunden ønsker ekstern

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Evaluering af læreplaner 2014/2015

Evaluering af læreplaner 2014/2015 Evaluering af læreplaner 2014/2015 Forord Åbyhøj Dagtilbuds læreplaner evalueres årligt i perioden ultimo april ultimo maj. Den Årlige evaluering skal ses i sammenhæng med, at der i er aftalt årlig evaluering

Læs mere

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 2 1 FORORD I Dragør Kommune bliver der

Læs mere

Synlighed og kommunikation sparker processen

Synlighed og kommunikation sparker processen Synlighed og kommunikation sparker processen i gang! Projekt Learning Museum 2011-2013 14 Af Tine Seligmann, museumsinspektør og projektleder på Learning Museum, Museet for Samtidskunst Learning Museum

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Vinding Børnehus Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Vinding Børnehus Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 SPROGVURDERING

Læs mere

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017 Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 1 Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud

Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud Tilsynsrapport for Hørsholm Kommunes dagtilbud I foråret 2012 er der ført tilsyn med kommunens kommunale og selvejende dagtilbud i Område Syd, Område Nord og Område Lions Børnehuse samt med kommunens puljeinstitution

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Tilsynsrapport for Elverbo Ledegårdsvej Svinninge. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Elverbo Ledegårdsvej Svinninge. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Elverbo Ledegårdsvej 15 4520 Svinninge Tilsyn foretaget 28.10.2015 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf: 72369949

Læs mere

Vi arbejder med. børn med særlige behov. Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier

Vi arbejder med. børn med særlige behov. Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier Vi arbejder med børn med særlige behov Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier Indhold Forord............................................... 5 1. At få øje på barnet....................................

Læs mere

3. I skriver: Indsamling af data skal som udgangspunkt være digital og foregå på alle statslige og statsanerkendte museer..

3. I skriver: Indsamling af data skal som udgangspunkt være digital og foregå på alle statslige og statsanerkendte museer.. Spørgsmål vedr. udbud 1. Der er 105 statsanerkendte og statslige museer på listen. Er det udelukkende disse museer, der skal afrapporteres på, dvs. 105 afdelingsrapporter? 2a. Enkelte af museerne har flere

Læs mere

God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud. Møde i KL den 19. marts 2009

God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud. Møde i KL den 19. marts 2009 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Møde i KL den 19. marts 2009 Hvem er vi? Hvem er vi Baggrund Høje dækningsgrader 5-10% har behov for særlig støtte Børnemiljøvurderinger Sprogvurderinger Dagtilbudslovens

Læs mere

Nyhedsbrev - september 2010

Nyhedsbrev - september 2010 Nyhedsbrev - september 2010 Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud Projektet om faglige kvalitetsoplysninger har til formål at tilbyde et katalog af redskaber, som medarbejdere og ledere i dagtilbud

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Indledning Det overordnede grundlag for det pædagogiske arbejde og dermed også for udformningen af årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er service-

Læs mere

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer:

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer: 2 Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet og Rambøll Management Consulting (konsortiet) har fået midler fra Socialstyrelsen til sammen

Læs mere

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Baggrund og lovgivning Herning Kommune ønsker et højt fagligt niveau på børne- og unge området, og har derfor også store ambitioner

Læs mere

Konsulentbistand til udarbejdelse og indgåelse af samarbejdsaftaler, som led i udmøntning af initiativet "Integrations- og beskæftigelsesambassadører

Konsulentbistand til udarbejdelse og indgåelse af samarbejdsaftaler, som led i udmøntning af initiativet Integrations- og beskæftigelsesambassadører Juni 2018 Konsulentbistand til udarbejdelse og indgåelse af samarbejdsaftaler, som led i udmøntning af initiativet "Integrations- og beskæftigelsesambassadører Side 1 af 9 Udbud på konsulentbistand til

Læs mere

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014 Institution: Stærevænget Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen Klynge / netværk: Muffen Klyngeleder / netværkskoordinator:

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2

INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2 INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2 DIALOGPROFIL... 4 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)... 4 Børnenes trivsel... 6 Børnenes sundhed... 7 SPROGVURDERING... 8 Børnenes sprog... 8 LEGE- OG LÆRINGSMILJØ...12

Læs mere

Åben skole Rudersdal. Konceptbeskrivelse 2015

Åben skole Rudersdal. Konceptbeskrivelse 2015 Åben skole Rudersdal Konceptbeskrivelse 2015 Åben skole Rudersdal I folkeskolereformen indføres begrebet Åben skole. Målet er, at et forpligtende samarbejde mellem skolerne og omverdenen kan videreudvikles

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål:

PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål: PÆDAGOGISK TILSYN. Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Børnehuset Hanehøj. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune. Som

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis

Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis Workshop på TR-uddannelsesdage, BUPL Nordsjælland 21. marts 2018 v/rikke Wettendorff, Forbundskontoret Program 1. Kort overblik: hvor står vi nu? 2.

Læs mere

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG KØBENHAVNS KOMMUNE BØRNE- OG UNGDOMSFORVALTNINGEN FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG I KOMMUNALE OG SELVEJENDE DAGTILBUD 0-5 ÅR JUNI 2017 1 Indhold 1. Sociale relationer 2 2. Inklusion og fællesskab 3

Læs mere

Evalueringsperspektiver på læreplansarbejdet

Evalueringsperspektiver på læreplansarbejdet www.eva.dk Evalueringsperspektiver på læreplansarbejdet Pædagoguddannelsens årsmøde, Kolding d. 1. marts 2018. Den refleksivt, kritiske stillingtagen til: 1. Viden om kvalitet til den evaluerende pædagogiske

Læs mere

Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. 1. Indledning til det samlede materiale. 10. oktober 2007. Materialet vil bestå af:

Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. 1. Indledning til det samlede materiale. 10. oktober 2007. Materialet vil bestå af: Svendborg Kommune Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 45 10 Fax. 6325 1319 bu@svendborg.dk www.svendborg.dk Oplæg til samlet materiale vedrørende pædagogiske læreplaner. Materialet vil bestå

Læs mere

Notat. Notatet beskriver følgende:

Notat. Notatet beskriver følgende: Notat Vedrørende: Opsamling på pædagogiske tilsyn Sagsnavn: Tilsyn og afrapportering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud. Sagsnummer: 28.00.00-A00-73-18 Skrevet af: Dorte le Coq og Charlotte Buchhave

Læs mere

Museernes undervisningspraksis anno 2018

Museernes undervisningspraksis anno 2018 Museernes undervisningspraksis anno 2018 Hovedpointer fra den nationale kortlægning Museernes undervisningspraksis En national kortlægning af statslige og statsanerkendte museers undervisningspraksis 2018

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for.

Vejledning til ansøgning i Videncenter for. Velfærdsledelse. 1. Titel. 2. Ansøgt beløb. 3. Hovedansøger 17/03/11. Videncenter for. Vejledning til ansøgning i Videncenter for Velfærdsledelse Dette er en vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet. For yderligere information henvises til www.velfaerdsledelse.dk. Mulige ansøgere opfordres

Læs mere

Holdningsnotat - Folkeskolen

Holdningsnotat - Folkeskolen Holdningsnotat - Folkeskolen På alle niveauer har der været arbejdet hårdt for Skolereformens start, og nu står vi overfor at samle op på erfaringerne fra år 1. Centralt for omkring folkeskolen står stadig,

Læs mere

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune

Faglig ledelse. Kristine Schroll Dagtilbudsleder Aarhus Kommune Faglig ledelse Kristine Schroll Dagtilbuds Aarhus Kommune Fagligt grundlag Dagtilbuds loven Børn og Unge politikken Kerneopgaven: At fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse Den pædagogi ske

Læs mere

Sagsnr. 2013083548 4488 9344

Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Dato 22. august 2013 TRM@dkma.dk Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Indhold 1. Ydelsesbeskrivelse... 2 1.1. Indledning... 2 1.2. Puljeformål... 3 1.3. Målgruppen... 3 1.4. Projektets organisering... 3 2. Krav...

Læs mere

Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012

Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012 Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012 Marts 2012 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Lovgivning...3 3. Formålet med indsatsen...3 4. Målgruppen...3

Læs mere

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan Pædagogisk Plan Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan BRØNDERSLEV KOMMUNE Dagpasningsområdet 2009 Indholdsfortegnelse Forord 1. Hvad?...4 2. Hvorfor?...4 3. Hvordan... 5-7 3.1. Hvem er vi... 5

Læs mere

Opgavebeskrivelse: Mystery Shopping på danske feriesteder

Opgavebeskrivelse: Mystery Shopping på danske feriesteder Opgavebeskrivelse: Mystery Shopping på danske feriesteder Baggrund og formål Analysen er del af delprojektet 20 særlige feriesteder, der har til formål at belyse potentialet for udvikling af turismen på

Læs mere

Nationalt udbud: Udbudsbetingelser. Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015.

Nationalt udbud: Udbudsbetingelser. Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015. Nationalt udbud: Kontrakt om bistand til informationsindsats om øget sikker adfærd på internettet 2015 Udbudsbetingelser Side 1 af 7 0. Den ordregivende myndighed Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4,

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring 1 Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring Sted: Børnehuset Himmeldalen Dato: 28/02-2018 Tidspunkt: 09:00 12:00 Deltagere: Pædagog Gitte Villum Jørgensen, Pædagogisk leder

Læs mere

(Bilaget ligger på i pdfformat og word-format.)

(Bilaget ligger på  i pdfformat og word-format.) BILAG 7 DEN AGILE METODE OG SAMARBEJDSORGANISATION (Bilaget ligger på http://silkeborgkommune.dk/erhverv/udbud/varer-og-tjenesteydelser i pdfformat og word-format.) Skemaer udfyldes af Tilbudsgiver. Besvarelsen

Læs mere

Den nye dagtilbudslov pixiudgave

Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov blev endeligt vedtaget af folketinget d. 24. maj 2018. Se lovforslag med bemærkninger her: http://www.ft.dk/ripdf/samling/20171/lovforslag/l160/20171_l160_som_fremsat.pdf

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

ORDFORKLARINGER OG UDDYBNINGER PULJEN TIL EN TIDLIG KULTURSTART. Projekt

ORDFORKLARINGER OG UDDYBNINGER PULJEN TIL EN TIDLIG KULTURSTART. Projekt ORDFORKLARINGER OG UDDYBNINGER PULJEN TIL EN TIDLIG KULTURSTART Projekt Projektindhold og -faser Puljen støtter projekter med forskellige aktiviteter som opfylder puljens formål. Dette kan fx være fælles

Læs mere

Sprogværksted i børnehøjde

Sprogværksted i børnehøjde Bilag til ansøgningsskema til huskunstnerordningen Sprogværksted i børnehøjde Galten/Låsby dagtilbud søger om tilskud under huskunstnerordningen til projekt Sprogværksted i børnehøjde. Skanderborg kommune

Læs mere

Opgavebeskrivelse: Analyse af erhvervs- og samfundsøkonomiske effekter for varmepumper i Danmark til erstatning for oliefyr

Opgavebeskrivelse: Analyse af erhvervs- og samfundsøkonomiske effekter for varmepumper i Danmark til erstatning for oliefyr Opgavebeskrivelse: Analyse af erhvervs- og samfundsøkonomiske effekter for varmepumper i Danmark til erstatning for oliefyr Udbuddet omfatter følgende dokumenter 1. Kontraktudkast 2. Opgavebeskrivelse

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Pilehytten Hovedgaden 74 Svinninge Tilsyn foretaget 23.10.2015 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf: 72369949

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET

ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET 1. FORMÅL Miljø- og Fødevareministeriet (herefter ordregiver)

Læs mere

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF DAGTILBUDDET 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 BØRNENES PROFIL 6 4.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Center Børn og Unge Kontraktmål 2017-18 Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger og dispositioner

Læs mere

Styrkede pædagogiske læreplaner

Styrkede pædagogiske læreplaner 1 Gode dagtilbud gør en forskel for alle børn 2 PROGRAM Fakta og baggrund Indhold og fokus Læringsmiljø Børn i udsatte positioner Forældresamarbejde 3 Fakta og baggrund Læreplaner siden 2004 Synliggjort

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR KUV-PULJEN Den 21. juni. 2019

RETNINGSLINJER FOR KUV-PULJEN Den 21. juni. 2019 1 RETNINGSLINJER FOR KUV-PULJEN Den 21. juni. 2019 Retningslinjer for ansøgninger til Udvalget for kunstnerisk udviklingsvirksomhed Kunstnerisk udviklingsvirksomhed er en integreret del af en kunstnerisk

Læs mere

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej 43 4440 Mørkøv Tilsyn foretaget 23.05.2016 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf:

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger > Vejledning > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger > Vejledning > Dagtilbud Indledning Denne vejledning omhandler Temperaturmålingen. I de næste afsnit vil du finde en kort beskrivelse af Temperaturmålingens anvendelsesmuligheder, fokus og metode. Du vil også få information om,

Læs mere

Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet

Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET hjernen&hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RESULTATER 3 1.1 Børnenes kompetencer 3 1.2 Børnenes trivsel 4 1.3 Børnenes sundhed 4

Læs mere

En styrket pædagogisk læreplan

En styrket pædagogisk læreplan En styrket pædagogisk læreplan Hvad er det nye? Oplæg af Joan Lindskov Landskonferencen Kvalitet i dagplejen 2018 Hjælp fra FOA Hvad er en pædagogisk læreplan? Loven beskriver, hvad der skal arbejdes med

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017 Referat Udvalget for Kultur & Fritid og mandag den 6. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Tina Mandrup (V) Indholdsfortegnelse 1. BU KF - Godkendelse

Læs mere

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er

Læs mere

Natur og naturfænomener i dagtilbud

Natur og naturfænomener i dagtilbud Natur og naturfænomener i dagtilbud Stærke rødder og nye skud I denne undersøgelse kaster Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) lys over arbejdet med læreplanstemaet natur og naturfænomener i danske dagtilbud.

Læs mere

ERFARINGER FRA STØTTEDE SAMARBEJDSPROJEKTER PIXI-UDGAVE

ERFARINGER FRA STØTTEDE SAMARBEJDSPROJEKTER PIXI-UDGAVE ERFARINGER FRA STØTTEDE SAMARBEJDSPROJEKTER MELLEM SKOLER, KOMMUNER, KULTURINSTITUTIONER OG EKSTERNE LÆRINGSMILJØER En kortlægning af nationale erfaringer fra skoler, kommuner, kulturinstitutioner og andre

Læs mere

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 5 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg Tilsynsrapport Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? jf. dagtilbudsloven skal kommunalbestyrelsen føre tilsyn med følgende forhold: Økonomiske forhold - herunder udvalgte budget- og regnskabsmæssige

Læs mere

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION I løbet af et skoleår indsamles store mængder oplysninger relateret til den enkelte elevs faglige kunnen, trivsel og generelle udvikling i skolen. Det sker, både

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Center Børn og Unge Kontraktmål 2017-18 Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune. Vi tror på at beslutninger og dispositioner

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd

Tilbudsbetingelser. for. Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd Tilbudsbetingelser for Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd 1 ORIENTERING 1.1 Udbuddet udbyder hermed opgaven Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012

Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 R A P P O R T Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 Dagtilbud og Undervisning, januar 2013 F a g l i g e k v a l i t e t s o p l y s n i n g e r 2 0 1 2 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10.

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10. VEJLEDNING KU LTU RARVSST YRE LSEN Vejledning om ansøgning til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 postmus@kulturarv.dk

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA 01-07-2016-01-07-2017 EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNES FÆLLES PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Som

Læs mere

Bilag 1. Læreplansarbejdet Faglig vejledning Indstillinger til støtte Tværfagligt samarbejde og Vejledning af og samarbejde med forældre

Bilag 1. Læreplansarbejdet Faglig vejledning Indstillinger til støtte Tværfagligt samarbejde og Vejledning af og samarbejde med forældre Bilag 1 Præsentation af Kompetencehjulet Kompetencehjulet er et IT-baseret praksisredskab der i opbygningen tager afsæt i de 6 læreplanstemaer, der fremgår af Dagtilbudsloven. Under hvert læreplanstema

Læs mere

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Formålsparagraf - Dagtilbud Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer,

Læs mere

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Leg er læring & læring er leg Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Præsentation Mette Guldager Uddannet pædagog fra Esbjerg seminarium 1998 1999-2004: Souschef 2004 2017: Leder i forskellige

Læs mere