Roskilde Universitet. Roskilde Universitetsbibliotek Årsplan og budget Roskilde Universitetsbibliotek ÅRSPLAN OG BUDGET. 9.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Roskilde Universitet. Roskilde Universitetsbibliotek Årsplan og budget Roskilde Universitetsbibliotek ÅRSPLAN OG BUDGET. 9."

Transkript

1 Roskilde Universitet Roskilde Universitetsbibliotek Roskilde Universitetsbibliotek Årsplan og budget 2018

2 Indhold 1. Indledning Rammesætning Organisation RUb på de indre linjer Biblioteksservice i tal Ressourcer Universitetsbibliotekets kerneområder Informationsforsyning... 7 Bibliotekssystemudvikling... 7 Single Sign On... 7 Licensportefølje... 8 E-ressourcelicenser... 8 E-bøger... 8 Semesterlitteratur... 8 Fokus på formidling af samlingsopbygning Understøttelse af informationskompetencer... 9 Undervisning... 9 Vejledning... 9 Book en bibliotekar Samspil Forskersupport PURE: Forskningsregistrering- og validering Open Access Bibliometrisk service Copyright Data Management Ph.d.-undervisning Institutservice Ressource- og kompetencefællesskab med KUB Studie- og læringsmiljø Strategiunderstøttende områder Kompetenceudvikling Kommunikation Brugerbehov og brugerinddragelse Brugernes oplevelse (User Experience) Brugerundersøgelse Side 2/15

3 1. Indledning Nærværende 2018 årsplan og budget for Roskilde Universitetsbibliotek (RUb), knytter sig til Roskilde Universitetsbiblioteks strategi RUb s nuværende strategi virker for en 2-årig periode. Inden for denne periode udarbejdes der årsplaner, som angiver hvordan strategien udmøntes år for år og set i sammenhæng, hvordan implementeringen af handlingsplanen for strategien forløber. Side 3/15 2. Rammesætning RUb er en del af Roskilde Universitets (RUC) akademiske servicestruktur, og har som hovedopgave at understøtte forskning, undervisning og studieaktiviteter gennem forsyning af informationsressourcer og informationsservices til universitetets forskere, undervisere og studerende, der tilsammen udgør Roskilde Universitetsbiblioteks primære brugergruppe. Som offentligt bibliotek kan regionale forsknings- og undervisningsinstitutioner, erhvervsliv samt borgere også benytte Roskilde Universitetsbiblioteks materialer og andre services. 2.1 Organisation RUC indgik i efteråret 2016 en samarbejdsaftale med Det Kgl. Bibliotek/Københavns Universitetsbibliotek (KB/KUB) om RUC s biblioteksservice pr. 1. januar Aftalen betyder bl.a., at en stor del af det administrative arbejde, såsom drift og udvikling af bibliotekssystem, licensadministration og licensforhandlinger, flyttes til KB/KUB mens de direkte brugerrettede services varetages af RUb. Herudover indebærer aftalen at RUC s bibliotek fremadrettet ledes af en universitetsbibliotekschef ansat ved KB/KUB. I 2018 vil der være fokus på også at opnå fordele omkring kompetence- og ressourcefælleskaber mellem institutionerne i relation til relevante services. 2.2 RUb på de indre linjer RUb etablerede primo 2017 en teamstruktur der skulle afspejle bibliotekets kerneopgaver og sikre struktur og autonomi i det daglige arbejde, placere ansvar der hvor opgaverne løses bedst, samt understøtte fleksibilitet, sparring og praksisfællesskaber. Der blev etableret i alt 6 teams: Materialeflow & Vejledning, Samlinger, Forskersupport, Brugerundervisning, Studie- & Læringsmiljø og Formidling. I første halvår af 2017 blev der arbejdet med selve teamstrukturen, definitioner, roller og samarbejdsrelationer og inden sommerferien igangsattes arbejdet med formålsparagraffer og handlingsplaner.

4 Teamstrukturen har været en succes og har i høj grad bidraget til at skabe stabilitet, struktur og ansvarsplacering i bibliotekets opgaveløsning. I 2018 vil der fortsat være fokus på konsolidering og udvikling af strukturen og især sammenspil og snitfalder i mellem de 6 teams vil have fokus. Derudover vil de enkelte teams relationer til andre relevante enheder på RUC være toneangivende. Side 4/ Biblioteksservice i tal 1 RUb leverer service til RUC på basis af RUb strategi Forøgelse af licensporteføljen og øget adgang til elektroniske materialer for RUC brugere, er en af de væsentligste elementer i samarbejdsaftalen mellem RUC og Det Kgl. Bibliotek. Samarbejdet skal blandt andet give mulighed for, i samspil med Københavns Universitet, at lægge overordnet politisk pres på leverandører af elektronisk materiale forhandlingerne af RUC licenser sammen med licenserne for Københavns Universitet har været yderst fordelagtige for RUC, da KU tyngden har presset leverandører til andre vilkår end det hidtil har været muligt for RUC alene. Forhandlingerne resulterede i overordnet set lavere priser - vel at mærke for en væsentligt forøget e-ressourceportefølje og med øget indhold på flere områder. Konkret har de våde fag nu øget adgang til e-tidsskrifter inden for det naturvidenskabelige område, og de tørre fag nu øget adgang til e-bøger og databaser inden for det samfundsvidenskab og humaniora. Benyttelsen af RUC licenserne indgår i den samlede benyttelsestendens for KB/KUB/RUb s digitale informationsressourcer, som ventes at stige også i 2018 i takt med at licensvilkårene forbedres og e-ressourceportefølje løbende udvides. Udlånet af trykte bøger fra RUb samt fra indlån fra andre biblioteker ventes at falde og andrage i alt ca enheder. Dette skyldes ændring i accessionspraksis så biblioteket i langt højere grad satser på tilvejebringelse af elektronisk materiale frem for fysiske bøger og tidsskrifter. For så vidt angår personlig service 2 forventes det, at niveauet vil være stigende i Dette begrundes med et stigende antal besøg i det fysiske 1 I skrivende stund foreligger der ikke statistik for hele 2017, og dele af vurderingen af serviceproduktionen i 2018 må derfor anslås på basis af den tilstedeværende statistik og 2016-tallene. 2 Med personlig service menes der antal henvendelser i Informationen på RUb, henvendelser til Kontakt Biblioteket, mailhenvendelser og telefonopkald til bibliotekets centrale adresse samt til de enkelte medarbejdere. Der tages forbehold for det relativt spinkle datagrundlag og arbejdes for etablering af en mere valid dataindsamling for 2018 og fremefter.

5 biblioteket, implementering af institutkontakter til de faglige miljøer samt sikring af faste dialogstrukturer med ansatte og studerende, der dels skal oplyse relevante parter om bibliotekets ydelser og services samt sikre input til forsat udvikling af disse. Antallet af besøg på det fysiske bibliotek har været stigende over de sidste par år og forventes at stige igen i 2018 og andrage ca besøgende. Årsagen til den stigende tendens skal formentlig findes i ændrede studievaner som følge af fremdriftsreform og andre styringsreguleringer samt det forhold at biblioteket løbende har frigjort plads til endnu flere brugere ved fortætning af samlinger. Side 5/15 Herudover arbejdes der målrettet mod at skabe et levende bibliotek med faglige events og arrangementer for studerende og ansatte på RUC samt indbyggerne i Trekroner. Siden 2002 har RUb indsamlet data på brugernes opholdstid i det fysiske biblioteksrum. Opholdstiden er beregnet som forskellen mellem medianerne for indgangstid og udgangstid og viser en signifikant stigning i den gennemsnitlige opholdstid fra 0,15 time i 2002 til 1,27 time i Tallene understøtter bibliotekets udvikling fra at være et sted hvor man hentede materialer til et sted hvor man arbejder, får vejledning og undervisning og generelt opholder sig i længere tid (man henter naturligvis også stadig materialer) Antallet af besøgende på RUb s hjemmeside har været faldende i 2017 hvilket formentlig skyldes, at mange brugere nu tilgår REX direkte fra kb.dk. Vi forventer at besøgstallet stabiliserer sig i Antallet af deltagere i informationskompetencekurser ventes at stige en smule i forhold til 2017 og andrage ca deltagere i alt. Den forventede stigning sammenholdes med udbuddet af nye kurser inden for bl.a. data management og digitale metoder til analyse og visualisering af data. Antallet af Book én bibliotekar ventes at andrage det samme som i 2017, ca studerende. Antallet af valideringer af forskningspublikationer ventes at falde en smule og være på ca i Antallet af forskningspublikationer har generelt været faldende over de sidste par år. Derudover forventes det at blive valideret ca. 400 andre typer af publikationer.

6 2.4 Ressourcer Det samlede 2018-budget for RUb udgør i alt 25 mio. kr. jf. nedenstående tabel. Tabel 1: RUb budget 2018 Side 6/15 RUB - BUDGET 2018 KUB (udgifter afholdt i KB regnskab, faktureres RUC) RUC (udgifter afholdt i RUC budget/regnskab) Informationsressourcer Elektroniske ressourcer heraf licensbaserede e-ressourcer heraf EBA/PDA e-bøger Trykte ressourcer Informationsteknologi (inkl. bibliotekssystem) Lønomkostninger Løn (egne medarbejdere) Lønfakturering (outsourcede opgaver) Særlig aftale vedr. brug af restbeløb fra implementering Øvrige udgifter I alt Direkte udgifter i alt RUB - Samlet budget Universitetsbibliotekets kerneområder Roskilde Universitetsbiblioteks kerneområder er informationsforsyning, forskersupport, understøttelse af informationskompetencer og studie- og læringsmiljø. RUb vil herigennem give studerende, undervisere og forskere ved Roskilde Universitet adgang til relevant faglitteratur fortrinsvis i digital form samt at understøtte informationskompetencer via vejledning og undervisning både fysisk og via digitale løsninger. Herudover understøtte forskningsinfrastrukturen på RUC ved at levere en række specialiserede services samt sikre optimale vilkår for studier, læring og samarbejde i det fysiske studie- og læringsmiljø med adgang til nær og personlig service.

7 3.1 Informationsforsyning Anskaffelse, fremskaffelse, klargøring, forsyning og formidling af primært digitale, sekundært trykte informationsressourcer til studerende, undervisere og forskere ved Roskilde Universitet Bibliotekssystemudvikling KB, KUB og RUb s nuværende bibliotekssystemplatform Aleph er bygget til håndtering af primært trykte informationsressourcer og er primært baseret på manuelle arbejdsprocesser med begrænsede integrationsmuligheder. KB, KUB og RUb baserer imidlertid i stigende grad sine services på digitalt indhold og elektroniske ressourcer og står samtidig overfor løbende besparelseskrav og ressourcemæssige udfordringer, ikke mindst i forhold til de bibliotekssystemunderstøttede kernefunktioner. Side 7/15 Fusionen mellem det tidligere KB og Statsbiblioteket (SB) har afstedkommet en organisatorisk forankring af bibliotekssystemet hos chefen for Københavns Universitetsbibliotek. På den baggrund driver KUB overgangen til en tidssvarende bibliotekssystemplatform for KB og dermed KUB og RUb, med forventet anskaffelse i 2018 og implementering og ibrugtagning i 2018 / første halvår Den nye platform skal understøtte bibliotekets digitale udvikling, med stadig øget vægt på levering af digitale services og elektroniske informationsressourcer. Platformen skal samtidig kunne samle og strømline bibliotekets interne funktioner, processer og praksis. Endelig skal platformen igennem fleksibilitet og skalerbarhed kunne understøtte nuværende såvel som fremtidige samarbejdsrelationer. Single Sign On For at øge sikkerheden, lette administrationen af e-ressourcer og for at kunne afdække specifikke brugsmønstre inden for moderinstitutionen, har det været en nødvendighed for KB/KUB at implementere tvungen login for alle studerende og ansatte. Med samarbejdsaftalen blev dette også en realitet for studerende og ansatte på RUC. Dette vil for nogle brugere opleves generende og forvirrende i forhold til især dobbelt login, hvorfor der i 2017 igangsattes et projekt vedrørende etablering af Single Sign On på tværs af institutioner og systemer en forenkling af login processen mellem universiteternes platforme og REX bibliotekssystemet. Målet er at forbedre brugeroplevelsen for såvel som RUC s som KU s brugere, og i praksis sikre at brugerne genkendes på tværs af systemer og platforme, og kun skal logge på én gang uanset hvilke services de benytter. Dermed gøres den bagvedliggende administration enklere, samtidigt med at brugerne opnår en sømløs indgang til universitetsbibliotekets ressourcer. Projektet er implementeret for RUC i slutningen af 2017 og vil i første halvår 2018 blive udrullet for KU.

8 Licensportefølje Det Kgl. Bibliotek har oprettet en tværgående afdeling for licensforvaltning, der skal fokuserer på konsolidering af KU, AU, AAU og RUC universitetsbibliotekernes licensforvaltning med vægt på relevant og optimal udnyttelse af den samlede licensøkonomi. KUB/RUb varetager mandat og økonomiportefølje i forbindelse med RUC s e-ressource licenser, i 2018 vil der fortsat arbejdes med forbrugsanalyser og det ønskes at etablere en dialogstruktur for at sikre faglig forankring vedr. til/fravalg, samt mere faglig formidling om licensporteføljens indhold. Side 8/15 E-ressourcelicenser På baggrund af de faldende bevillinger og konstante prisstigninger vil man centralt i KB/KUB/RUb i 2018 intensivere sine analyser af benyttelsen af hele licensporteføljen på de forskellige brugerniveauer, for at sikre indholdets relevans og for at kunne servicere KU og RUC optimalt ved eventuelle licensforandringer. Analysearbejdet skal derudover anvendes som bidrag til at sikre universitetets kendskab til og ejerskab af e-ressourceporteføljen samt dialog om universiteternes behov. E-bøger Som følge af samarbejdsaftalen med KB overgik RUb til en accessionspraksis der i høj grad baserer sig på brugerstyrede e-bogsindkøb. Det nuværende bibliotekssystem giver desværre ikke mulighed for at trække benyttelsestal hvor man adskiller RUC og KU, men samlet set er der tale om en mærkbar stigning i benyttelsen. Der vil i det kommende år forsat være fokus på at skaffe kvalitets- og prismæssige favorable licensaftaler for både RUC og KU således, at der sikres relevant litteratur til ansatte og studerende på begge institutterne. I 2018 øges fokus på analyse af de forskellige licensaftaleformer, med henblik på evaluering og optimering af de eksisterende aftaler, og som grundlag for mulige nye aftaler på e-bogsområdet. Fokus vil fortsat være på aggregatorernes prisaftaler med de enkelte forlag og dermed også på prissætningen på enkelttitelniveau, da der er store forskelle på listepriserne hos de enkelte udbydere. Semesterlitteratur I starten af 2018 gennemføres et pilotprojekt om etablering af en semesterlitteratursamling. Samlingen skal sikre at den litteratur de studerende har som pensum på et fag, er til stede og formidles så den er nemt tilgængelig. Der satses på tilvejebringelse af digitale tekster hvor det er muligt. Hvis projektet er en succes udrulles ordningen til alle fag og gøres permanent. Fokus på formidling af samlingsopbygning Med samarbejdsaftalen overgik RUb til en accessionspraksis der basere sig dels på brugerhenvendelser og på indkøb af primært elektronisk litteratur. Et relativt lavt antal indkøbsforslag fra studerende og ansatte kunne tyde på, at denne ændringer i praksis ikke er blevet tilstrækkeligt formidlet. Der

9 vil derfor i 2018 sættes fokus på formidling af praksis omkring samlingsopbygning. 3.2 Understøttelse af informationskompetencer Undervisning og vejledning i informationssøgning, kildekritik, metodevalg, reference- og datahåndtering med brug af udvalgte studie-, opgave- og forskningsrelevante værktøjer og discipliner. Side 9/15 Undervisning RUb har i 2017 haft fokus på øget sammenhængskraft og behovsdialog med RUC om Universitetsbibliotekets undervisnings- og vejledningsopgaver. RUb har bl.a. fået en repræsentant med i RUC s Uddannelsesudvalg, har opdyrket et tæt samarbejde med Enheden for Akademisk Efteruddannelse (EAE) om undervisningstilbud til VIP er og har etableret dialogforum med både faglige miljøer og studenterorganisationer. Dette arbejde fortsættes i I forlængelse heraf søges der indlejring af bibliotekets undervisning og vejledning i uddannelserne egen undervisning f.eks. metodefag hvor det er relevant og muligt. Et fokusområde for 2018 bliver i højere grad at bevæge relevante dele af undervisning og vejledning over til blended learning og sikre sammenhæng mellem fysisk tilstedeværelsesundervisning og digital undervisningsservice. RUb er repræsenteret i RUC s arbejdsgruppe for understøttelse af digital undervisning og der er konkret besluttet primært at benytte RUC s LMS, Moodle, som platform for digital undervisningsservice. Der er allerede i løbet af 2017 været fokus på kompetenceudvikling inden for området for at sikre, at underviserne er rustet til arbejdet i digitale læringsmiljøer og udviklingen af læringsobjekter. Sideløbende kører der et kompetencespor i samarbejde med EAE, der fokuserer på de pædagogiksdidaktiske færdigheder i relation til undervisning og formidling. Slutteligt arbejdes der henimod at udvide undervisningsporteføljen til også at understøtte digitale metoder til arbejdet med data i studier og forskning. Det drejer sig om programmer og metoder til høstning, rensning, analyse og visualisering af kvalitative og kvantitative data og i 2018 vil RUb undersøge behovet for at åbne et reelt Data Lab til disse aktiviteter. Data Lab et skulle ikke kun indeholde RUb s egne kurser, men også være et faciliterende rum hvor studerende og ansatte kan lærer af hinanden. Udviklingen af denne del af bibliotekets undervisning sker i tæt samarbejde med relevante parter på RUC. Vejledning Der opleves dagligt stor efterspørgsel i bibliotekets information efter vejledning i relation til litteratursøgning og valg af kilder. For at sikre en så høj grad af service er der løbende fokus på vedligehold af kompetencer via in-

10 terne workshops og sidemandsoplæring. Herudover arbejdes der på at ændre det fysiske setup af informationsområdet, så det i højere grad imødekommer behovet for service og interne arbejdsgange. Book en bibliotekar Book en bibliotekar er en uhyre populær service blandt de studerende. Tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem studerende der har benyttet servicen og deres præstation til eksamen, målt på karakterer. Servicen tager udgangspunkt i RUC s projektmodel og vil i løbet af 2018 blive evalueret for sikre kvalitet i den forsatte udvikling. Side 10/15 Samspil RUb s undervisningsportefølje, vejledning og Book en bibliotekar services understøtter samlet studerende og ansattes informationskompetencer. Der arbejdes i 2018 på samspillet mellem de tre for bedst muligt at tilrettelægge den samlede indsats på området og gøre den så effektfuld som muligt Forskersupport Services og vejledning i publiceringsstrategi, Open Access publicering, validering af PURE publikationer, levering af bibliometriske analyser, copyright spørgsmål og datamanagement spørgsmål. RUb understøtter RUC s forskningsinfrastruktur på flere forskellige måder. Fælles for dem er at de alle er aftalt og afstemt med RUC. I 2018 vil aktiviteterne især kredse om følgende: PURE: Forskningsregistrering- og validering Arbejdet med formidling og synliggørelse af RUC s forskning skal styrkes via øget fokus på registrering i PURE. Dette bl.a. via vejledning i registreringspraksis samt Open Researcher and Contributor ID (ORCID 3 ) registrering til synliggørelse af forskernes publikationer. Open Access Open Access er et af de områder hvor RUC traditionelt klare sig godt og universitetet har tilkendegivet, at det er et prioriteret område. I 2018 vil der blive etableret en fast praksis for gennemgang af RUC s publikationer, så man tilstræber, at open access potentialet bliver opfyldt. Herudover vil man fortsætte med at udbrede kendskabet til Open Access-publicering via dialog og oplæg i de faglige miljøer og forskellige events som f.eks. Open Access Week. I 2018 fortsætter RUb deltagelse i det DEFF-støttede Open Access Monitor projekt der med deltagelse af alle danske universitetsbiblioteker, har til formål at opbygge et nationalt overblik over data for publiceringsudgifter (APC) i pay-to-publish økonomien i danske universiteter. 3 ORCID er et internationalt anerkendt kodesystem til unik identifikation af videnskabelige og andre akademiske forfattere.

11 Målet er at effektivisere universiteternes udgifter til videnskabelig publicering og styrke bæredygtige løsninger i relation til den økonomiske balance mellem licenser og Open Access publiceringsudgifterne, samt skabe overblik over hvordan disse håndteres administrativt på universiteterne. KUB Open Access service fortsætter egne parallelle undersøgelser af licensøkonomien for subskriptionsmodeller, og hvordan optimering er mulig i takt med udviklingen af Open Access forretningsmodeller på markedet. Side 11/15 Bibliometrisk service RUb leverer løbende bibliometriske analyser til både forsker- og ledelsesinformation og er en aktiv partner i brugen af bibliometriske indikatorer i bl.a. forskningsevaluering, fondsansøgninger og publicering. Udviklingen af brugen af bibliometriske analyser sker i tæt samarbejde med relevante parter på RUC og RUb har stor fokus på formidling omkring muligheder og faldgruber i benyttelsen af bibliometriske indikatorer. Det generelle arbejde med bibliometri arbejder desuden altid op mod internationale undersøgelser og anbefalinger, bl.a. Leiden Manifesto. Copyright RUb vejleder om reglerne vedr. ophavsret og de gældende aftaler mellem universiteterne og CopyDan, når der i undervisning og forskning anvendes trykte og/eller elektroniske ophavsretligt beskyttede litterære materialer. På bibliotekets hjemmeside findes en såkaldt Libguide, hvor RUb i samarbejde med øvrige universiteter og videregående uddannelser har samlet udførlig relevant information om copyright og akademisk arbejde for både forskere, undervisere og studerende. Samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne vil i 2018 søge at understøtte koordinerede informationsmaterialer, som særligt henvender sig til adjunkter og ph.d.-studerende med råd og vejledning i forbindelse med publicering. Data Management RUb har i 2017 været en aktiv part i udviklingen af RUC s Data Management politik. I 2018 vil der være fokus på implementering og understøttelse af politikken. I forlængelse af RUC s Data Management politik udarbejder RUb på nettet information om og vejledning i Data Management på RUC. Sideløbende med udviklingen af politikken har RUb udbudt kurser i data management planning. Kurserne har mødt pæn interesse og indsatsen fortsættes i Et af de bærende elementer i data management kurserne er DMPonline et værktøjer til data management planning som er udviklet i regi af et DEFFprojekt. Projektet fortsætter med at udvikle DMPonline i 2018 med RUb s deltagelse og RUb varetager opgaver i relation til kontakt, vejledning og undervisning i DMPonline. Kurserne udbydes i samarbejde med EAE. Ph.d.-undervisning Adjunkter og Ph.d. er undervises og vejledes for nuværende samlet i bl.a. referencehåndtering og data management, men behovet for et tilbud målret-

12 tet ph.d.-studerende vil blive undersøgt i Tanken er at et mere skræddersyet tilbud der matcher de ph.d.-studerendes behov vil give et bedre læringsforløb og udbytte. Erfaringerne med netop dette fra andre universitetsbiblioteker har været gode. Adjunkter vil naturligvis stadig modtage et kvalificeret undervisningstilbud. Institutservice Det er essentielt for udførslen og udviklingen af en tidsvarende og relevant biblioteksservice til de faglige miljøer på RUC, at bibliotek er så tæt på miljøerne som muligt og at der er faste aftaler om dialog og afstemning af leverancer og service. Side 12/15 I 2017 reviderede RUb sin institutkontaktservice, som dels skal sikre daglige service til de ansatte på RUC, men som også skal agere bindeled til andre dele af biblioteket og sikre dialog og input til forsat udvikling af biblioteket. Bibliotekskontakten til et institut kan have mange facetter, men de overordnede opgaver forbundet med rollen er at: - Hjælpe institutansatte med biblioteksrelaterede spørgsmål, herunder vedrørende adgang til REX, dybdelinks i Moodle osv. - Sikre dækning i instituttets behov for litteratur og agere bindeled mellem den enkelte ansatte, KUB AIR og Licensforvaltningen, samt overordnet sikre at instituttets behov for adgang til litteratur dækkes ind i relation til udviklingen af uddannelser og forskning - Sikre at bibliotekets undervisningstilbud og forskersupport matcher instituttets behov - Bygge bro mellem instituttet og fagkompetencer på RUb. - Indhente ønsker og input til udviklingen af bibliotekets services Institutservicen tager udgangspunkt i det enkelt instituts behov og ønsker til biblioteksbetjening. Da disse er forskellige vil institutservicen også være forskelligartet. Udgangspunktet er midlertidigt, at jo tættere man er på sit institut jo bedre kender man dets behov og jo større chance er der for, at man udvikler biblioteksservicen i den rigtige retning. Derfor er igangsat følgende aktiviteter: - For hvert institut udarbejdes en dialogstruktur som på årlig basis skal sikre at institutkontakterne er i dialog med relevante parter på instituttet. Dette kunne være at optræde på VIP-møder, møder med institutleder, studieleder osv. - Alle nyansatte får tilbud om, at få besøg af biblioteket til at give en intro til biblioteksservicen - Der udarbejdes et årshjul for aktiviteter målrettet de enkelte institutter - Der bør udarbejdes en eller anden form for digitalt visitkort for institutkontakterne som kan formidle institutkontakten Ressource- og kompetencefællesskab med KUB Forskersupporten fra KUB til KU og fra RUb til RUC ligner i grove træk hinanden med det forbehold, at universiteterne er forskellige i både størrelse, organisation og kultur. I 2018 vil det bliver undersøgt, om der kan opdyrkes

13 meningsfulde kompetence- og ressourcefælleskaber i relation til forskersupporten til moderintuitionerne med det formål at styrke servicen til begge institutioner. 3.4 Studie- og læringsmiljø Stille et differentieret og attraktivt studie- og læringsmiljø, der matcher nutidige studie-, samarbejds- og læringsformer, til rådighed. Skabe et levende bibliotek med events, oplæg og workshops af relevans for studerende, ansatte og lokalsamfund. Side 13/15 Antallet af brugere der benytter RUb s fysiske lokationer til at arbejde eller få hjælp er mærkbart stigende. Biblioteket er et af de mest populære studiemiljøer på campus og arbejder løbende med at sikre gode fysiske rammer der understøtter moderne læringsformer og RUC s projektmodel, dels udvikling af det eksisterende miljø med mobile og fleksible løsninger. Konkret arbejdes der i 2018 med at etablere et stort collaborativt miljø i underetagen der både kan huse studiepladser, gruppefaciliteter samt kunne benyttes til undervisning, workshops og arrangementer. Det er i høj grad tænkt som de studerendes og ansattes sted og der vil være en udpræget grad af brugerinvolvering i udviklingen af rummet. Bibliotekets nuværende undervisningsfaciliteter har i slutningen af 2017 fået i gevaldigt løft i form af en ny og mere tidsvarende indretning. I 2018 søges det at skabe flere grupperum på biblioteket. Som et tværfaglig, åbent og attraktivt rum er biblioteket den oplagte ramme for formelle og uformelle arrangementer og events med fokus på konkrete emner, værktøjer og metoder samt netværksdannelse af relevans for RUC s studerende og ansatte. Der vil i 2018 blive afholdt en række arrangementer på biblioteket hvor RUC s ansatte og studerende bliver sat i scene til formidling af studie- og forskningsaktiviteter. Slutteligt vil der i 2018 blive arbejdet på bibliotekets som bindeled mellem RUC, lokalsamfundet og erhvervslivet via en række åbne arrangementer målrettet både RUC og omverdenen. Konkret er der indgået samarbejde med Roskilde Folkeuniversitet og Roskilde Bibliotekerne og planlagt 6 arrangementer i første halvår Strategiunderstøttende områder RUb s kerneområder understøttes af en række tværgående funktioner og services, herunder administrative funktioner, drift, logistik og IT funktioner, formidling og kontaktfunktioner. Til støtte for de strategiske indsatsområder, iværksættes en række strategiunderstøttende aktiviteter

14 4.1 Kompetenceudvikling RUb flytter sig i disse år og aktiviteter inden for digital formidling og undervisning, forskningsregistrering, bibliometri, dataforståelse og forskningsdata fylder mere og det er essentielt for opgaveløsningen fremadrettet, at de rigtige kompetencer er til stede i organisationen. Samtidig udvikler de mere traditionelle biblioteksopgaver sig også og her er der også løbende behov for kompetencevedligehold- og udvikling. Side 14/15 Kompetenceopbygningen skal også se ses i lyset af ønsket om, at udvikle et biblioteket hvor specialistområder ikke er funderet for skrøbeligt, eksempelvis på individniveau RUb kompetenceudvikling vil i 2018 bl.a. omfatte følgende aktiviteter: - Opbygning af kompetencer til udvikling af blended learning i relation til brugerundervisning - Kompetenceopbygning af viden i relation til udviklingen af studie- og læringsmiljø - Understøttelse af bred viden om samlinger (både digitale og fysiske) og processer omkring materialeflow - Kompetenceopbygning af viden om forskningsdata - Kompetenceopbygning af viden om digitale metoder og arbejdet med data i relation til studier og forskning - Kompetenceopbygning af viden om forskningsregistrering, PURE, bibliometri og open access - Kompetenceopbygning af viden om brug af UX-metoder og værktøjer - Styrke RUC dialogforståelse og udvikle effektiv formidling af RUb services i RUC regi 4.2 Kommunikation Universitetsbibliotekets services og værdi skal synliggøres over for Roskilde Universitets brugere, gennem øget kommunikation og profilering af bibliotekets tilbud, øget indlejring i relevante RUC sammenhænge og øget aktivering af bibliotekets ressourcer og kompetencer hvor de kan bidrage og tilføre værdi. Etableringen af et reelt team for formidling på RUb har styrket og målrettet kommunikation og er blevet et væsentligt internt arbejdsorgan. Konkret er RUb nu bl.a. blevet indføjet i RUC s velkomstbrev til nyansatte og der bliver et stående tilbud til at nyansatte VIP er at medarbejdere fra RUb s institutkontaktservice kommer forbi deres kontor og giver en intro til deres biblioteksservice. RUb vil i 2018 øge samarbejdet med RUC Kommunikation om at få skubbet relevant information om biblioteket ud til studerende og ansatte.

15 5. Brugerbehov og brugerinddragelse Brugernes oplevelse (User Experience) RUb etablerede i 2017 en User Experience (UX) task force for at sikre kvalitative input og for hurtigt at kunne afdække brugernes oplevelser og behov på udvalgte områder. Side 15/15 UX er en tilgang hvor man i højere grad observerer brugernes benyttelse og oplevelser af udvalgte områder fremfor blot at spørge dem hvor tilfredse de er med dele af bibliotekets tilbud som ved normale kvantitative undersøgelser. I 2018 skal arbejdet konsolideres og der skal etableres nye rutiner. Som led heri vil RUb udvælge og tilpasse metoder og værktøjer fra UX med henblik på at disse i løbet af et par år kan integreres som fast praksis i bibliotekets udvikling, vedligeholdelse og kontrol af sine services. Brugerundersøgelse Der vil i 2018 blive gennemført en kvantitativt brugerundersøgelse, der skal samspille det kvalitative arbejde med brugernes brug og oplevelse af biblioteket og dets services. Undersøgelsen skal designes, så den ikke kun angiver en tilfredshedsgrad, men så den også kan pege på specifikke områder hvor RUb kan udvikle sig.

Roskilde Universitetsbibliotek Årsplan og budget 2019

Roskilde Universitetsbibliotek Årsplan og budget 2019 Roskilde Universitet Roskilde Universitetsbibliotek Roskilde Universitetsbibliotek Årsplan og budget 2019 Indhold 1. Indledning...3 2. Rammesætning...3 2.1 Organisation...3 2.2 Biblioteket på de indre

Læs mere

Københavns Universitetsbibliotek Strategi

Københavns Universitetsbibliotek Strategi Københavns Universitetsbibliotek Universitetsbibliotekaren 12. december 2016 16/01126 DET KONGELIGE BIBLIOTEK Københavns Universitetsbibliotek Strategi 2017-2019 Københavns Universitetsbibliotek Københavns

Læs mere

Kontaktflader Man kan få hjælp og vejledning i Roskilde Universitetsbiblioteks information på hverdage fra 9 16.

Kontaktflader Man kan få hjælp og vejledning i Roskilde Universitetsbiblioteks information på hverdage fra 9 16. ROSKILDE UNIVERSITETSBIBLIOTEK SERVICEDEKLARATION Adresse og kontaktoplysninger Roskilde Universitetsbibliotek Universitetsvej 1 4000 Roskilde E-mail: rub@ruc.dk Tlf.: 46 74 22 07 Web: www.rub.ruc.dk Roskilde

Læs mere

Aarhus University Library - snitflader til Statsbiblioteket

Aarhus University Library - snitflader til Statsbiblioteket Aarhus University Library - snitflader til Statsbiblioteket Præsentation ved AUL arbejdsgruppemøde nr. 5 Tema: organisering Ellen V. Knudsen Tonny Skovgård Jensen Indhold Lidt om Statsbiblioteket Vores

Læs mere

KUBIS Serviceprofil 2015

KUBIS Serviceprofil 2015 Københavns Universitets Biblioteksservice / KUBIS Universitetsbibliotekaren 21. november 2014 Sagsnr. 2009-024391 DET KONGELIGE BIBLIOTEK KUBIS Serviceprofil 2015 I. Indledning I henhold til KUBIS2-aftalen

Læs mere

KUBIS Strategi 2014-2016

KUBIS Strategi 2014-2016 Københavns Universitets Biblioteksservice KUBIS Universitetsbibliotekaren 12. december 2013 Sagsnr. 2009-017825 DET KONGELIGE BIBLIOTEK KUBIS Strategi 2014-2016 Indhold 1. Indledning 2. Overordnet målsætning

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 1. NOVEMBER 2011 AUL - HOVEDBUDSKABER. AUL-ARBEJDSGRUPPEN Allan Flyvbjerg, dekan

AARHUS UNIVERSITET 1. NOVEMBER 2011 AUL - HOVEDBUDSKABER. AUL-ARBEJDSGRUPPEN Allan Flyvbjerg, dekan AUL - HOVEDBUDSKABER Allan Flyvbjerg, dekan UNI VERSITET AUL-PROCESSEN 12 medlemmer: AUL-gruppen - VIP er, studerende, bibliotekarer, administration 7 temamøder: Heldagsmøder sikrer dybtgående dialog i

Læs mere

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 <

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 < STRATEGI > for Vejle Bibliotekerne 2011 2014< VISIONEN for Vejle Bibliotekerne DIGITALT OMRÅDE OPLEVELSER, INSPIRATION OG LÆRING VISION PROFESSIONEL UDVIKLING Visionen angiver retningen, vi skal gå, i

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter Den digit@le Digitaliseringsstrategi Vejle 2011-2015 Sprogcenter Ungdomsskolen CSV Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Mission... 2 3. Vision... 2 4. Fokusområder... 2 4.1 Helhed... 2 4.2 Udvikling...

Læs mere

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis J.NR.: 2009-1-0280 Ref.: mv D. 01.07.2010 Høring over Open Access Professionshøjskolernes Rektorkollegium University

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker 1. Ansøger Projektejer: DTU Bibliotek Medansøgere: UC Sjælland, VIA, UC viden sekretariatet, Metropol,

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD 1. AFTALENS PARTER... 2 2. PRÆAMBEL... 2 3. AFTALENS INDHOLD... 2 3.1. Samarbejde om beskæftigelsesmuligheder for kandidater... 3

Læs mere

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER KOMPETENCEUDVIKLING SOM UNDERSTØTTELSE AF AAU STRATEGIEN INDENFOR UNDERVISNING, FORSKNING OG VIDENSSAMARBEJDE Formålet med indsatsen Formålet med indsatsen er at

Læs mere

Koncern-IT. KU Digital. Københavns Universitets digitaliseringsstrategi. Westergaard IT-strategi 4.11.2014 Dias 1

Koncern-IT. KU Digital. Københavns Universitets digitaliseringsstrategi. Westergaard IT-strategi 4.11.2014 Dias 1 KU Digital Københavns Universitets digitaliseringsstrategi Dias 1 Universitetets formål Forskning Uddannelse Formidling og vidensudveksling Rådgivning Dias 2 KU er Skandinaviens største universitet Cirka

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale STRATEGI Vision og strategi for Educational IT på Arts, 2013-2020 Arts, dekanatet Vision Arts sætter i uddannelsesdelen af strategien for 2013 20 fokus på kvalitetsudvikling af uddannelserne, herunder

Læs mere

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ University College Sjællands Biblioteker Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ 1 UCSJ Bibliotekernes formålsparagraf: Bibliotekernes primære formål er at betjene studerende, kursister og medarbejdere

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

Direktionens årsplan

Direktionens årsplan Direktionens årsplan 2019 Indhold Indledning 3 Fortælling, vision og pejlemærker 3 Fokusområder i Direktionens årsplan 2019 4 Mål for 2019 med central forankring 7 Mål for 2019 for institutioner og afdelinger

Læs mere

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING

DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING DIGITALISERINGS- STRATEGI IBA ERHVERVSAKADEMI KOLDING 2019-2021 STATUS Produktet Denne digitaliseringsstrategi skal ses i forlængelse af IBA s overordnede strategi, Tændt af at lære, og skal således mål-

Læs mere

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier.

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier. STATSBIBLIOTEKETS STRATEGI FOR 2015-2018 Mission Statsbiblioteket bidrager til udvikling og dannelse ved at give brugerne mulighed for at navigere i globale informationsressourcer samt ved at bevare og

Læs mere

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret. Aktstykke nr. 114 Folketinget 2018-19 Afgjort den 4. april 2019 114 Kulturministeriet. København, den 27. marts 2019. a Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at opgaver hidtil varetaget

Læs mere

Grøn Open Access i Praksis

Grøn Open Access i Praksis Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 03, 2017 Grøn Open Access i Praksis Sand, Ane Ahrenkiel Publication date: 2016 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication Citation (APA): Sand,

Læs mere

københavns universitet det teologiske fakultet Målplan Det Teologiske Fakultet

københavns universitet det teologiske fakultet Målplan Det Teologiske Fakultet københavns universitet det teologiske fakultet Målplan 2018-2023 Det Teologiske Fakultet Indledning Det Teologiske Fakultet har som mål at befinde sig i toppen blandt teologiske fagmiljøer og institutioner

Læs mere

Afrapporteringsskabelon til styregruppe på baggrund af visionsseminar

Afrapporteringsskabelon til styregruppe på baggrund af visionsseminar Afrapporteringsskabelon til styregruppe på baggrund af visionsseminar Support og service Hvilke temaer er helt centrale at lave pejlemærke for inden for jeres hovedområde? T1 T2 TEMA 1 På professionshøjskolen

Læs mere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere STRATEGI 2015-2018 #meretilflere MERE TIL FLERE Mere til flere er kernen i den vision og strategi, der bærer rammeaftalen mellem Kulturministeriet og Statsbiblioteket for 2015-2018. Meretilflere er måske

Læs mere

DeIC strategi 2012-2016

DeIC strategi 2012-2016 DeIC strategi 2012-2016 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet i april 2012 ved en sammenlægning af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientic Computing (DCSC). DeIC er etableret som

Læs mere

Netværk i lånesamarbejde

Netværk i lånesamarbejde Netværk i lånesamarbejde Open Access og digitale ressourcer Aarhus tirsdag den 7. november Ballerup onsdag den 8. november Baggrund for projektet I 2016 lavede Herning Bibliotekerne og Statsbiblioteket

Læs mere

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet Open access Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet 2 (OA) spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at gøre dine videnskabelige publikationer mere synlige og tilgængelige online handler

Læs mere

1 Indledning... 2. 2 Strategi og mål... 3 2.1 Enhedens ansvarsområder... 3 2.2 Strategiske fokuspunkter i kommende år (2012-2013)...

1 Indledning... 2. 2 Strategi og mål... 3 2.1 Enhedens ansvarsområder... 3 2.2 Strategiske fokuspunkter i kommende år (2012-2013)... Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Strategi og mål... 3 2.1 Enhedens ansvarsområder... 3 2.2 Strategiske fokuspunkter i kommende år (2012-2013)... 3 3 Leverancer... 6 3.1 Samlet leverance... 7 4 Budget

Læs mere

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber 2019 COI S STRATEGI FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innovations

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

2. Semesterlitteratursamling kviklån, brugerannotationer i katalogen (tags/ sociale teknologier)

2. Semesterlitteratursamling kviklån, brugerannotationer i katalogen (tags/ sociale teknologier) Københavns Universitets Biblioteks- Informationsservice KUBIS KUBIS Samf - Tina Pipa, fakultetsbibliotekar Årsberetning KUBIS Samf 2010. 2010 har været et år hvor Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har

Læs mere

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016

PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 PLAN OG UDVIKLING GIS-STRATEGI 2012-2016 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 5 3 VISION 6 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 8 4.1 TEKNOLOGI 8 4.1.1 Principper 8 4.2 KOMMUNIKATION 9 4.2.1

Læs mere

Aktiviteter og resultater

Aktiviteter og resultater Aktiviteter og resultater 2012-2018 Børge Obel, bestyrelsesformand, DeiC DeiC konference 2018 10/12/2018 S 1 > Baggrunden > Etableret 2012 ved en aftale mellem Forsknings- og Innovationsstyrelsen og universiteterne.

Læs mere

ET STYRKET AU LIBRARY

ET STYRKET AU LIBRARY 9. DECEMBER 2016 ET STYRKET AU LIBRARY Orienteringsmøde for AU Library-medarbejdere i AU Uddannelse VELFUNGERENDE AU LIBRARY AU Library har bevist sit værd: Anerkendes bredt som en professionel og nærværende

Læs mere

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Massive teknologiske forandringer inden for forskning,

Læs mere

Mål for Budget 2017 / Opfølgning Serviceområde 14: Biblioteker

Mål for Budget 2017 / Opfølgning Serviceområde 14: Biblioteker for Budget 2017 / Opfølgning Serviceområde 14: Biblioteker Serviceområde Udgøre et uforpligtende møde-, være- og oplevelsessted for borgere i Herning kommune Det nye hovedbibliotek i Østergade er Herning

Læs mere

NAM netværksmøde 18/11

NAM netværksmøde 18/11 NAM netværksmøde 18/11 Netværkets rammer og muligheder Ved Leder af Team CB og Projekter Christine Bruun Dagsorden Netværkets rammer og muligheder: Hvad tilbyder / leverer centralbiblioteket - kort intro

Læs mere

1. Økonomisk ramme Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for biblioteket:

1. Økonomisk ramme Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for biblioteket: RAMMEAFTALE Statsbiblioteket 2011-14 15. november 2010 Rammeaftalen mellem kulturministeren og departementet på den ene side og Statsbiblioteket på den anden side fastlægger mål for bibliotekets virksomhed

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

Opfølgning på afbureaukratiseringsudvalgets arbejde. ETK den 11. september 2018

Opfølgning på afbureaukratiseringsudvalgets arbejde. ETK den 11. september 2018 Opfølgning på afbureaukratiseringsudvalgets arbejde den 11. september 2018 1) Det nære samarbejde mellem ejendomme og institutionerne Afholde en fornyet lokal forventningsafstemning mellem institutionsleder/kontaktperson

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Åbenhed, adgang og deling

Åbenhed, adgang og deling Åbenhed, adgang og deling Side 1 DEFF s strategi 2016-2019 Indhold 4 8 10 14 16 18 Indledning Om DEFF Nye udfordringer, nye muligheder Åben forskning, læring og innovation Strategiske målsætninger 2016-2019

Læs mere

Principper for studiestarten

Principper for studiestarten Principper for studiestarten 0. Formål Syddansk Universitet ønsker at integrere alle nye studerende på bedste vis i det faglige og sociale liv på deres nye studie. Alle studerende skal hjælpes til at blive

Læs mere

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018 nye opgaver -ny strategi 6 revideret december 2018 1 02 Videnscenter Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, er et nationalt videnscenter under Undervisningsministeriet. Centret har fokus på den nationale

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

DEFF Licensers servicedeklaration

DEFF Licensers servicedeklaration DEFF Licensers servicedeklaration Indholdsfortegnelse 1. DEFF Licensers samarbejde med institutionerne...3 2. Licensbetingelser...4 3. Indsamling af FTE (Full-Time Equivalent)...4 4. Licensforhandling...4

Læs mere

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer Strategiske AU s mål er ift. 2011 at opnå derfor have kvalitetssikring af uddannelser på opnå fuld

Læs mere

Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne

Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne Fælles udgangspunkt for gennemførelse af vurderinger og anerkendelse af realkompetencer... 3 Formål... 3 Elementer i en kompetencevurdering...

Læs mere

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Introduktion Social- og Sundhedsskolen Esbjergs Pædagogiske IT-strategi er gældende for perioden 2014 til 2018. Strategien indeholder: Introduktion

Læs mere

Det digitale bibliotek

Det digitale bibliotek Forsknings Bibliotekerne: Det digitale bibliotek Jens Thorhauge Styrelsen for Bibliotek og Medier 1 Styrelsen for Bibliotek og Medier Ansvar for drift og udvikling af bibliotekernes infrastruktur Danmarks

Læs mere

Gennemsnitligt for alle uddannelser skal 83 pct. af de. fortsat være

Gennemsnitligt for alle uddannelser skal 83 pct. af de. fortsat være Rektor Ulla Kochs resultatlønskontrakt 1. januar 2010 til 31. december 2010 Obligatorisk Indsatsområde: Frafald Lavt frafald blandt de studerende på professionsbacheloruddannelserne Andel nyoptagne studerende,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser September 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 10/2014 om hospitalernes

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Slutrapport for Projekt Mere digital litteraturforsyning. November 2017

Slutrapport for Projekt Mere digital litteraturforsyning. November 2017 Slutrapport for Projekt Mere digital litteraturforsyning November 2017 1 Projektresumé Alle undersøgelser og tilbagemeldinger til projektet viser klart, at der er et behov for digital faglitteratur. Det

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

HANDLINGSPLAN Aalborg Bibliotekernes centralbiblioteksvirksomhed 2019

HANDLINGSPLAN Aalborg Bibliotekernes centralbiblioteksvirksomhed 2019 HANDLINGSPLAN Aalborg Bibliotekernes centralbiblioteksvirksomhed 2019 Materialeoverbygning Opgaver Aalborg Bibliotekerne vil sikre en effektiv medieforsyning til regionens biblioteker og sikre effektive

Læs mere

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Regeringen Danske Regioner Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Nyt kapitel 4. juni 2014 God økonomistyring på sygehusene og opfølgning Som opfølgning på aftalen om regionernes økonomi for 2013

Læs mere

Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation

Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation FORSLAG TIL DRØFTELSE I MED-HOVEDUDVALGET Dato: 5. november 2013 Brevid: 2190067 Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation Indledning og baggrund I januar

Læs mere

Åbenhed, adgang og deling

Åbenhed, adgang og deling Strategi 2016-2019 Åbenhed, adgang og deling Side 1 DEFF s strategi 2016-2019 Indhold 4 8 10 14 16 18 Indledning Om DEFF Nye udfordringer, nye muligheder Åben forskning, læring og innovation Strategiske

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR DPU. Udarbejdet Opdateret

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR DPU. Udarbejdet Opdateret HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR DPU Udarbejdet 0.9.06 Opdateret Følgegruppen, der har arbejdet med instituttets APV og dens omsætning til en handleplan, har gennem en længere møderække nærlæst, analyseret,

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC Kommunikationsstrategi 2008-2012 Professionshøjskolen UCC Indledning Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan vi kommunikerer ud fra hvilke principper og med hvilke mål. Kommunikationsstrategien er

Læs mere

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN Version 1 Marts 2017 Side 1 of 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Formål med projektplanen...4 Generel Projektinformation...4 Baggrund...5 Holstebro Kommunes

Læs mere

Generel aftale mellem Roskilde Universitet og Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitetsbibliotek om Roskilde Universitets Biblioteksservice

Generel aftale mellem Roskilde Universitet og Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitetsbibliotek om Roskilde Universitets Biblioteksservice Generel aftale mellem Roskilde Universitet og Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitetsbibliotek om Roskilde Universitets Biblioteksservice 1 Indholdsfortegnelse 1. Generelt 2. Forudsætninger 3.

Læs mere

Relevans, faglig kontekst og målgruppe

Relevans, faglig kontekst og målgruppe RESUMÉ Samarbejde mellem professionshøjskoler og universiteter om forskning og udvikling Denne rapport belyser professionshøjskolerne og universiteternes samarbejde om forskning og udvikling (FoU). Formålet

Læs mere

STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER. Del af Aalborg Universitets strategi

STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER. Del af Aalborg Universitets strategi STRATEGI FOR DE ADMINISTRATIVE OMRÅDER Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021 indhold forord 04 de 5 principper for værdiskabende administration og service 06 indsatser for strategigennemførsel

Læs mere

PURE Validatorer på IKM

PURE Validatorer på IKM PURE Validatorer på IKM Om PURE og hvad det bliver brugt til Den bibliometriske forskningsindikator (BFI) Om workflow og validering i PURE Et forslag til organisering af validatorer på IKM Seniorrådgiver,

Læs mere

Handleplan på baggrund af slutevaluering af undervisningsforløb 2015

Handleplan på baggrund af slutevaluering af undervisningsforløb 2015 Få tankerne ned VIA University College Dato: 4. februar 2016 Handleplan på baggrund af slutevaluering af undervisningsforløb 2015 VIA Bygningskonstruktør Horsens VIA Byggetekniker Horsens I 2015 er følgende

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

Politik for adgang til de digitale samlinger

Politik for adgang til de digitale samlinger Politik for adgang til de digitale samlinger Indledning Det Kgl. Biblioteks politik for adgang til de digitale samlinger sætter rammerne og principperne for adgang for bibliotekets brugere til Det Kgl.

Læs mere

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 7. oktober 2016 Forslag til initiativer, der skal bidrage til øget voksen- og efteruddannelse Diskussionsoplæg til politisk

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Mindre projekttilskud til danske fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Mindre projekttilskud til danske fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Mindre projekttilskud til danske fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker Vejledning: Denne skabelon skal anvendes til beskrivelse af det projekt, der søges tilskud

Læs mere

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Indledning Aarhus Universitetshospital skal i fremtiden tilhøre eliten blandt universitetshospitaler i Europa indenfor

Læs mere

STRATEGI FOR STUDIEMILJØ. Del af Aalborg Universitets strategi Viden for Verden

STRATEGI FOR STUDIEMILJØ. Del af Aalborg Universitets strategi Viden for Verden STRATEGI FOR STUDIEMILJØ Del af Aalborg Universitets strategi Viden for Verden 2016-2021 indledning Aalborg Universitets strategi for 2016-2021, Viden for Verden, beskriver studiemiljøet som et af sine

Læs mere

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU ANSØGER KUBIS OG CBS ØKONOMISK / JURIDISK ANSVARLIG KUBIS v Hans Kristian Mikkelsen PROJEKTBESKRIVELSE OG TIDSPLAN 19. TITEL (100 tegn) Levende læring Udvikling af biblioteksfaglig digitale læringsobjekter

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Revideret NOVEMBER 2017 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement?

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Styregruppeformand Børge Obel DEFF 01-10-2013 DeIC konference 2013 1 Indhold Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF)

Læs mere

Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål

Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål Vejledning til lov og bekendtgørelse Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Gymnasie- og Tilsynskontoret

Læs mere

DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI

DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI SKANDERBORG KOMMUNE 2017-2020 Strategiens formål og baggrund Med Digitaliserings- og IT-strategien skal borgere, virksomheder og medarbejdere i Skanderborg Kommune opleve

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

Rammeaftale for centralbiblioteksvirksomhed 2016-2019

Rammeaftale for centralbiblioteksvirksomhed 2016-2019 Rammeaftale for centralbiblioteksvirksomhed 2016-2019 Rammeaftalen mellem Kulturstyrelsen på den ene side og Roskilde Kommune på den anden side fastlægger mål for Roskilde Biblioteks centralbiblioteksvirksomhed

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner i fællesskab.

Læs mere

Nye forskningsresultater om den skriftlige sprogbrug i uddannelsessektoren

Nye forskningsresultater om den skriftlige sprogbrug i uddannelsessektoren Bilag 3 til Rammeaftale Dansk Sprognævn 2015-2018 Revideret juni 2016 Operationelle mål Opgave Resultatmål Operationelle mål Forskning Forskning på internationalt niveau inden for nævnets kerneområder:

Læs mere

Skoler Udvalgsaftale

Skoler Udvalgsaftale Skoler Udvalgsaftale 2014-15 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Området... 3 Ressourcer...3 Udviklingstendenser...5 Udviklingsmål...5 Tværgående indsatsområder og udviklingsmål...5 Områdespecifikke indsatsområder

Læs mere

VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på baggrund af VIAs koncernstrategi med de fire udfordringer:

VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på baggrund af VIAs koncernstrategi med de fire udfordringer: Gør tanke til handling VIA University College Dato: 30.04.2015 U0200-7-02-1-14 Aftryk på verden Sådan arbejder vi med strategien VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på

Læs mere

Tilskud fra DEFF

Tilskud fra DEFF Tilskud fra DEFF 10-10-2016 1 Dagsorden: 1) Puljen til større projekter 2 ) Puljen til mindre projekter 10-10-2016 2 Puljen til større projekter 10-10-2016 3 Indsatsområder Adgang til digital videnskabelig

Læs mere

Talentstrategi i UCL. Udkast. Udvalg af fagkyndige

Talentstrategi i UCL. Udkast. Udvalg af fagkyndige Talentstrategi i UCL Udkast Udvalg af fagkyndige April 2018 Udvalg af fagkyndige Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. Indhold 1. Talentstrategi i UCL... 3 1.1 Formelle rammer... 3

Læs mere

Evaluering af indsatsen for it i folkeskolen. Resultater, muligheder og fremadrettede behov

Evaluering af indsatsen for it i folkeskolen. Resultater, muligheder og fremadrettede behov Evaluering af indsatsen for it i folkeskolen Resultater, muligheder og fremadrettede behov 1 4 3 2 1. Oplevede effekter af digitale læremidler og læringsplatforme 2. Status for it i folkeskolen 3. Hvordan

Læs mere

02-11-2009. Universitetsloven:

02-11-2009. Universitetsloven: FORSKNINGSREGISTRERING: formidlingsstrategisk tiltag, kvalitetssikringsredskab eller vejen mod forskningsstyring? Forskningsevaluering g og forskningsbiblioteker, Danmarks Biblioteksskole, 29. oktober,

Læs mere

Rapporten er baseret på input fra Universitetsbibliotekerne i København (KU) og Aarhus (AU). Bidragsydere:

Rapporten er baseret på input fra Universitetsbibliotekerne i København (KU) og Aarhus (AU). Bidragsydere: Landerapport NJB 2015 DANMARK Rapporten er baseret på input fra Universitetsbibliotekerne i København (KU) og Aarhus (AU). Bidragsydere: Bo Søgaard Jensen, KU Marianne Tind, AU Henrik Tvermoes, AU (Ansvarlig

Læs mere

Kompetencestrategi

Kompetencestrategi Kompetencestrategi 2017-2018 1 Indhold 1. Strategisk kompetenceudvikling i UCC 2. UCC s kerneopgave 3. Kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder 4. Prioriterede kompetenceudfordringer og indsatsområder,

Læs mere

Forskningsevaluering og Forskningsstøtte på CBS. Oplæg på Danmarks Biblioteksskole: Temadag om forskningsevaluering og forskningsbiblioteker

Forskningsevaluering og Forskningsstøtte på CBS. Oplæg på Danmarks Biblioteksskole: Temadag om forskningsevaluering og forskningsbiblioteker . Oplæg på Danmarks Biblioteksskole: Temadag om forskningsevaluering og forskningsbiblioteker 29. oktober, 2009 Temaer til diskussion: Forskningsregistrering, forskningsanalyse & Research@CBS Experts@CBS

Læs mere

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000 Nr. Overskrift Beskrivelse 1 Et attraktivt uddannelses- og Fagligt løft til ledere og medarbejdere. ungdomsmiljø. Visionen peger på at uddannelsesniveauet i kommunen skal styrkes. Nyere forskning peger

Læs mere

Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster Museum Lolland-Falster Forskningsstrategi Version: Oktober 2014 Indledning Museum Lolland-Falster er Guldborgsund og Lolland Kommunes statsanerkendte kulturhisto-riske museum med forskningsforpligtelse

Læs mere

FAKULTETERNES HANDLEPLANER

FAKULTETERNES HANDLEPLANER FAKULTETERNES HANDLEPLANER Health, Charlotte Ringsted Arts, Tina Keiding Science and Technology, Finn Borchsenius Aarhus BSS, Per Andersen AARHUS UNIVERSITET EDU-IT KICK OFF BERIT EIKA 13. MARTS 2018 PROREKTOR

Læs mere

Anbefalinger for God Undervisning/læring

Anbefalinger for God Undervisning/læring Anbefalinger for God Undervisning/læring Overordnet Vi anerkender god undervisning på lige for med god forskning Der skal være incitatment for underviserne til at dygtiggøre sig og udvikle undervisning

Læs mere