Velkommen til Tårnbygårdsskolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til Tårnbygårdsskolen"

Transkript

1 Tårnbygårdsskolen

2 Velkommen til Tårnbygårdsskolen Skolens formål: Tårnbygårdsskolen er Tårnby Kommunes specialskole i et professionelt og læringsfremmende miljø. Børnene er alle præget af komplekse problemstillinger, der primært er neurologisk betinget og betegnes i de fleste tilfælde som børn med autismespektrumforstyrrelser, børn med ADHD, børn med socio-emotionelle vanskeligheder samt børn med andre svære gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Nogle af børnene er mentalt retarderede. Indenfor folkeskolelovens bestemmelser 20.2 om vidtgående specialundervisning, Tårnby Kommunes værdigrundlag og styrelsesvedtægt er det skolens opgave i samarbejde med forældre og andre samarbejdsparter at give barnet optimale faglige, sociale og personlighedsmæssige læringsbetingelser med sigte på færdigheder, læring og dannelse for at opnå en god tilværelse. Kendetegnende for børnene er, at deres diagnoser og kompleksitet i udviklingsforstyrrelserne gør, at de ikke kan mestre en hverdag i en almen folkeskole. Børnene har behov for et lille skolemiljø, hvor der er ressourcer og viden til at arbejde med børnene. Arbejdet foregår i en forudsigelig hverdag i en afstemt ramme med struktur, visuel guidning og social træning. Målsætning og vision skolens kerneydelse: Alle børn på Tårnbygårdsskolen får optimale faglige, sociale og personlighedsmæssige læringsbetingelser med sigte på færdigheder, læring og dannelse for at blive klædt bedst muligt på til tiden efter Tårnbygårdsskolen. Værdigrundlag: På Tårnbygårdsskolen: Får børnene muligheder for at udvikle sig og lære noget fagligt og socialt. Møder vi barnet i samarbejde med forældrene i forhold til dets funktionsevne, behov, alder og modenhed. Er alle børn en vigtig og aktiv del af fællesskabet, hvor barnet føler sig socialt og fagligt værdifuld. Ser vi barnets adfærd som invitation til dialog med den voksne. Arbejder personalet så fleksibelt og forandringsparat som muligt.

3 Indsatsen fremmes ved at have fokus på tre områder, der til sammen udgør DET HELE BARN. Social læring Barnet kan udvise en vis grad af empati Barnet kan samarbejde og indgå i relationer Barnet kan udvise hensigtsmæssig adfærd Barnet har situationsfornemmelse Barnet besidder evner for relevant kommunikation Barnet kan tage ansvar for sig selv og andre Barnet kan genkende andre menneskers følelser Faglig læring Barnet opnår faglige færdigheder i alle folkeskolens fag. Barnet oplever sig succesfuld i mødet med de faglige krav ved: At barnets undervisningsplan er individuelt tilrettelagt med enkle læringsmål. At barnet lærer så meget, som det kan, ved at der er fokus på den nærmeste udviklingszone. At barnets dag er i et struktureret miljø i et fællesskab med variation og bevægelse. At barnets læringsmiljøer tilgodeser dets evner og behov. Personlig læring Barnet accepterer og respekterer sig selv og egne grænser Barnet udvikler kropsbevidsthed Barnet har kendskab til kostens betydning for velvære Barnet har mærket og erfaret glæden ved fysisk aktivitet Barnet oplever udeliv som en naturlig indgang til sundhed og bevægelse Barnet lærer at udtrykke følelser

4 Organisering: Skolens åbningstid er fra hver dag. Der tilbydes undervisning i hele skoleforløbet fra 0. 9./ 10. klasse. Dog undervises der ikke på 10. klasses niveau. Børnene er fordelt i aldersopdelte grupper med op til 3-4 års aldersspredning. Grupperne betegnes som indskolingsgrupper (IG), mellemtrinsgrupper (MG) og udskolingsgrupper (UG) Fra er der undervisning, understøttende undervisning, bevægelse og pauser. For udskolingen er der desuden undervisning en dag om ugen frem til kl samt tilbud om lektiecafè. I undervisningsdelen er der både lærere og pædagoger til stede. SFO/klubben er åben hver dag fra og igen fra De fysiske rammer: Hver børnegruppe råder over to rum. Skolen har desuden et fællesrum, en idrætssal, et bibliotek, klublokale (der også bruges til madkundskab og andre kreative aktiviteter) mødelokaler, forberedelseslokaler, massage/sansestimulering og et lege- /gårdmiljø. På den anden side af gaden ligger skolebotanisk have. Denne anvendes til skolens udebase og til mange naturoplevelser. Indskoling og mellemtrin låner svømmehalsfaciliteter hver eller hver anden uge. Udskolingen låner idrætsfaciliteter i Amagerhallen og i Travbanehallen. Tårnbygårdsskolen er kendetegnet ved: En hverdag i et tværfagligt læringsmiljø med lærere og pædagoger, som har kendskab til og gør aktivt brug af forskellige metoder og redskaber, der tilgodeser børnenes særlige behov, så de oplever succes og livsglæde med færdigheder, læring og dannelse. En hverdag, hvor den konkrete, praktiske og fysiske tilgang til læringen vægtes højt. En hverdag med tæt voksenkontakt og guidning således, at der konsekvent er øje på den enkeltes potentialer, så barnet støttes og udvikler sig fagligt, personligt og socialt i overskuelige fælles og individuelle rammer. En hverdag i en fast struktur, hvor det er tydeligt at se, at skolen har indrettet sig i forhold til børnenes behov for forskellige læringsmiljøer, forudsigelighed, rutiner, visuel guidning og genkendelighed.

5 En hverdag, hvor samarbejdet med forældrene er gensidigt, tillidsfuldt, åbent og engageret med respekt for personalets professionalitet og for forældrenes ofte svære situation i omsorgen for barnet. En hverdag, hvor der bliver kommunikeret med respekt og anerkendelse, også når der er forhold, som gør, at der skal ændres på noget. En hverdag i et dynamisk og tæt samarbejdende miljø, hvor medarbejderne samarbejder i team. Lærere og pædagoger arbejder sammen om og har et fælles ansvar for at give børnene en helhed i hverdagen. En hverdag, hvor personalet får sparring, vejledning og kurser i et tæt samarbejde med ROF og andre specialiserede institutioner således, at personalet opnår og udvikler specialpædagogiske kompetencer. Undervisningsdelen: Der undervises ud fra folkeskolelovens formålsparagraffer, men tilrettelægger undervisningen efter skolens målgruppe. Der ydes specialundervisning i henhold til folkeskolelovens 20, stk. 2 med dispensationsmuligheder i forhold til fagrækken i henhold til bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand 12, stk. 1 og 2, 14, stk 1 og 2 samt 15, stk. 1 og 2. Der undervises for at opnå almene skolekompetencer i folkeskolens fagrække. Skolen lægger i hele skoleforløbet vægt på undervisning i dansk og i matematik samt i den øgede læring gennem den åbne skole, variation og bevægelse. Skolen vægter desuden læring i de sociale, kommunikative og personlighedsmæssige områder - så som selvhjulpenhed og daglige færdighedsområder. Fra skoleåret 2017/2018 kan eleverne ved afslutningen af 9. kl. gå til folkeskolens prøver i dansk, matematik og i engelsk, hvis barnet har opnået tilstrækkelige kompetencer hertil. Undervisningen er tilrettelagt med en fælles årsplan. Der undervises på det niveau, som barnet har kompetencer og potentialer til efter en individuelt tilrettelagt undervisningsplan med læringsmål for barnet. Årsplaner og undervisningsplaner med læringsmål lægges på platformen MinUddannelse, som er tilgængelig både for barnet og for forældrene. Alle børn har mindst en kontaktperson, som er ansvarlig for kontakten til familien, som deltager i diverse møder omkring barnet samt har overblikket over barnets samlede handleplan. Hvert år i november/december udfærdiges en statusrapport om barnets status fagligt og socialt. Statusrapporten bruges som udgangspunkt for skole-hjem-samtalen i november/december og visiteringen for det kommende skoleår i samarbejde med Rådgivning og Forebyggelse.

6 Særligt for indskolingen: I indskolingen arbejdes der i særlig grad med at fremme børnenes trivsel ved at udvikle deres personlige og praktiske færdigheder med fokus på fællesskab, empati, følelsesmæssig kontrol, selvhjulpenhed og selvstændighed. Den pædagogiske indsats vil variere fra barn til barn og den enkeltes nærmeste udviklingszone. Personlige færdigheder: At kunne regulere sig selv At give udtryk for sine følelser på en hensigtsmæssig måde At udsætte egne behov At kunne tage imod hjælp At lytte til en besked og gøre det man skal At sidde ved et fællesbord med andre børn At deltage i større samlinger med resten af skolen Praktiske færdigheder: At kunne tage tøj af og på selv At gå på toilettet selv At bevæge sig rundt på skolen og finde tilbage til sin gruppe At sætte sig på sin plads, række fingeren op og vente på tur At lægge sin madkasse i kurven I indskolingen er der undervisning fra klokken 8.00 til i grupperne. To dage om ugen er der struktureret social træning. Der er hele skoledagen igennem indlagt spisepauser, udepauser og vælgetid, hvor børnene selv får mulighed for at vælge, hvad de vil lave. Derudover er der tilbud om specialpædagogisk massage. Udflugter og arrangementer i forbindelse med højtider og traditioner er en integreret del af vores hverdag. Vi arbejder struktureret, genkendeligt og forudsigeligt samtidig med, at vi forsøger at udvide børnenes færdigheder i at navigere i ustrukturerede, uigenkendelige og uforudsigelige sammenhænge. Undervisning i indskolingen: I skoledelen står lærerne for at planlægge undervisningen. Pædagogerne har en understøttende funktion i forhold til børnene og undervisningen. Vi forsøger at gøre skoledagene så overskuelige som muligt med faste voksne dagen igennem og et begrænset antal fagbånd. Dansk, matematik og engelsk er gennemgående ugen igennem, og hver uge har vi temadag, hvor vi forsøger at samle natur og teknik, musik, kristendom, historie og kreative fag. Derudover er der hver uge svømning og/eller idræt på skemaet. Undervisningen veksler mellem fælles og individuelle undervisningsforløb alt efter, hvad der giver mening for det enkelte barn. Støtteforanstaltninger som skillevægge, piktogrammer, høreværn og kuglepuder kan implementeres efter behov. Vi har stor fokus på visualisering, vi bruger activeboard og Ipads i undervisningen.

7 SFO i indskolingen: Efter skoletid er der fælles SFO i klasselokalerne for alle børn i indskolingen. SFO-delen, som er en forlængelse af skoledagen, foregår i de samme lokaler og med de samme pædagogiske værdier, som er kendetegnede for Tårnbygårdsskolen. Børnene er sammen med deres faste pædagoger og andre kendte pædagoger. Efter skoletid samles børnene i egne grupper og bliver informeret om dagens indhold i SFO en. Der er en fast struktur, som gør, at børnene kan følge med via piktogrammer og fælles tavle. Ud over et fast dagsprogram har børnene også mulighed for at vælge kreative aktiviteter, bevægelse, brætspil, sløjd, legeplads og sidst på dagen Ipad og Wii. Særligt for mellemtrinnet: På mellemtrinnet arbejdes der med aktiviteter og pædagogiske tilgange som i indskolingen. Der vil fortsat være både lærere og pædagoger med i undervisningen. Lærerne har ansvaret for planlægningen af undervisningen, men skoledagen gennemføres i et samarbejde mellem lærere og pædagoger. Eleverne på mellemtrinnet har forskellige forudsætninger og udfordringer. De har udviklet sig siden indskolingen i forskellige tempi. Vores fokus er at videreudvikle ud fra de kompetencer, som børnene besidder og har tilegnet sig i indskolingsforløbet. Der er fast personale omkring børnegruppen, og læringsmiljøet er indrettet ift. barnets behov for tydelig struktur, guidning, visualisering og pauser, som danner de trygge rammer, der er brug for. Personalet ser det enkelte barn og støtter ham/hende i at få taget de næste skridt indenfor den nærmeste udviklingszone. Vi arbejder målrettet med at udvikle både selvstændighed, sociale og faglige færdigheder. Det faglige fokus vil være på hele folkeskolens fagrække for de elever, der kan det. For andre elever vil det være med særlig vægt på dansk, engelsk og matematik. Hver uge er der både svømning og idræt på skemaet. Svømmeundervisningen foregår i kommunens svømmehaller. Fra 5. klasse tilbydes tyskundervisning til de elever, der har kompetencer til det.

8 Børnene har opnået en større grad af selvstændighed med kendte rutiner således, at de i højere grad orienterer sig mod omverdenen. Det vil sige, at barnet går fra det helt nære til at kunne deltage og være endnu mere nysgerrig i det, der ligger udenom. Det kan være: At leg, bevægelse og fysiske aktiviteter er med andre børn end de, der er i gruppen. At barnet er blevet bedre til at undgå konflikter samt at løse dem, hvis de opstår. At barnet fortsat øver sig på at få og indgå venskaber. At barnet er blevet fortrolig med at tage på tur - også med offentlige transportmidler. At kunne arbejde mere selvstændigt i skolefagene samt om muligt indgå i gruppearbejde. At begynde at være medinddraget i undervisningens indhold og i de individuelle læringsmål. Dagen er organiseret på samme måde som i indskolingen med en undervisningsdel fra hver dag samt tilbud om SFO/klub fra kl og igen fra Der er et samarbejde med Klub Løjten for klubtilbud for enkelte af skolens børn. Her er der større mulighed for at arbejde mere med inklusion i forhold til at opnå relationer med børn fra almenmiljøet. På mellemtrinnet drejer det sig alt i alt om at give barnet succesoplevelser, øge deres sociale, faglige og personlige kompetencer samt gøre barnet så klar som muligt til udskolingen. SFO/klub delen: Mellemtrinnets fritidstilbud om eftermiddagen foregår i klubben. Klubben har selvstændige lokaler for enden af skolen. Fritidstilbud er åbent fra kl til hver dag. Dagligdagen i klubben begynder, når skolen er slut, hvor børnene følges med personale ned i klubben. Det personale, der er der den pågældende dag, får en kort overlevering, hvis der er noget vedrørende et barn, der er vigtigt at vide. Kl deltager børnene i en kort samling ved fællesbordet, hvor de krydses ind, og efterfølgende vælger de mellem dagens forskellige aktivitetstilbud. Aktivitetstilbuddene foregår mellem kl og Kl er der et lettere måltid. Alle børn skal sidde rundt om bordet og uden telefoner i det kvarter, hvor der spises, da det styrker fællesskabet og madlysten. Kl og frem til kl er der mulighed for at spille på skolebibliotekets computere, være ude eller med en aktivitet indenfor. Klubben lukker kl Børnene har mulighed for at benytte skolens arealer de dage, hvor der er forskellige pædagogiske værksteder åbne. Eksempelvis kan børnene på bestemte dage gå i gymnastiksalen, i sløjdlokalet eller deltage på ture. Derudover er der mulighed for leg og aktiviteter i klubben og på legepladsen. De pædagogiske opgaver i klubben er at give børnene et trygt og anerkende udviklingsmiljø. Med udgangspunkt i det enkelte barns udfordringer og udviklingsmuligheder yder vi særlig støtte, så børnene udvikler sig mest muligt, knytter venskaber og danner gode relationer. Der er fokus på at udvikle selvværd og livsglæde. Der arbejdes endvidere i høj grad på at skabe rammer, der øger de unges selvstændighed. Aktivitetstilbud og de pædagogiske rammer for klubben er tydelige og kontinuerlige. Der anvendes bl.a. visuelle hjælpemidler, der gør det nemmere for børnene at følge klubbens regler og rammer. Derudover er der konstant fokus på personalets relationer med børnene, idet det anses som grundlaget for at skabe trygge og tillidsfulde børn. Klubbens personale er en fast gruppe voksne, der primært er tilknyttet mellemtrinets klasser. Det har en positiv betydning for relationsarbejdet.

9 Særligt for udskolingen: I udskolingen er der i meget høj grad fokus på at skulle videre fra Tårnbygårdsskolen med så stor grad af selvhjulpenhed som muligt. Der fokuseres på, at hvert enkelt ungt menneske kommer videre med den bedste rygsæk af relevante færdigheder henholdsvis fagligt, socialt og personlighedsmæssigt. Tårnbygårdsskolen tilstræber at åbne sig så meget som muligt mod omverdenen ved at deltage i kommunale arrangementer og tilbud i et hensigtsmæssigt omfang. Der arbejdes målrettet på, at de unge mennesker skal forstå deres omverden så meget som muligt, og derved opnå en evne til at forholde sig til denne. Der arbejdes med børnenes forståelse af hinanden og gruppedynamik således, at de opnår størst mulig forståelse og accept af hinandens forskelligheder og styrker. Herunder lægges et særlig fokus i den unges ageren på internettet og de særlige hensyn, som er nødvendige hertil. På Tårnbygårdsskolen er det muligt fra skoleåret 2017/2018 at gå til Folkeskolens Prøve i fagene dansk, matematik og engelsk, såfremt den unge har opnået de nødvendige kompetencer i disse fag. Der er ikke mulighed for afgangsprøve på skolen i den øvrige fagrække. Der tilbydes valgfag til de unge inden for skolens rammer. Alle unge deltager i praktikforløb på både 8. og 9. klassetrin. Uddannelses og ungdomsvejledning tilbydes gennem hele udskolingsforløbet, og alle unge deltager i brobygning til relevante ungdomsuddannelser. Skolen har tilknyttet en særlig UU-vejleder, som har særlig viden om uddannelsesmulighederne i special-regi. Alle unge afslutter Tårnbygårdsskolen med et afgangsbevis, som indeholder en slutevaluering. Eftermiddagstilbud for udskolingselever: Alle unge der går på Tårnbygårdsskolen, tilbydes muligheden for at deltage i socialt fællesskab om eftermiddagen. Her er fokus på, at de unge mennesker skal have et rart og hyggeligt fællesskab, hvor de unge selv er med til at bestemme og organisere de aktiviteter, som skal foregå.

10 Særligt for udebasen: Udebasen fungerer som et supplement til klasseundervisning og som et tilbud, der imødekommer skolens målsætning og kerneydelse. Børnenes læring bevæger sig i et samspil mellem social træning og udfordring af det fysiske - både hvad angår den helt konkrete brug af kroppen og de fysiske rammer. Luk fårene ud på en større mark : I udebasen fjernes de vante strukturer og rammer, og eleverne får mulighed for at øve sig i at blive trygge i det uforudsigelige uden for skolen men sammen med børn og voksne, de kender. Rammerne er stadig strukturerede, men på en anden måde end børnene er vant til. De får mulighed for at blive set med nye øjne af både andre voksne og børn. Formålet er at hjælpe eleverne med at udnytte og udvikle deres sociale, faglige og praktiske kompetencer. Dagene er derfor tilrettelagt, så der er konkret læring samt masser af social læring inspireret af elevernes nysgerrighed, viden og interesser. De mange oplevelser og udfordringer er yderligere med til at udvide elevernes almene viden bl.a. gennem social træning, samspil, ansvar og modet til at fungere uden for skolen. Der lægges stor vægt på mange sanselige oplevelser. Udebasens indhold tilrettelægges med afsæt i elevernes udfordringer, sammensætninger, ønsker og årstidernes muligheder. Specialpædagogisk massage og sansestimulation: Udgangspunktet for at inddrage specialpædagogisk massage i arbejdet med børnene er, at det er et redskab til at skabe nærhed, ro, sundhed og velvære. Børn med koncentrationsvanskeligheder, sansemotoriske problemer samt børn med et lavt selvværd har stor glæde af at blive stimuleret sansemotorisk. Hos os er der ofte tale om børn med problematikker, der knytter sig til ADHD, autisme, tilknytningsforstyrrelser og retardering. Denne form for massage foregår ofte udenpå tøjet med bold, varme sten, varme kornpuder, hænder og tilhørende musik og dufte, som har en beroligende indflydelse på børnene. Børn der modtager massagen opnår: Øget kropskendskab og selvfølelse Øget opmærksomhed At blive mere rolige Øget koncentration At blive mere tolerante At føle større tryghed og nærhed

11 At blive bedre til at kommunikere Styrket selvværd Styrket motorik/taktilsans Mål: Målet er, at man gennem massagen øger børnenes koncentration. Man giver børnene en bedre kropsfornemmelse, hvilket kan hjælpe barnet, både hvis hjernen har tendens til at modtage for mange eller for få impulser ( vække de sløve børn og dæmpe de urolige børn). Yderligere vil vi gerne give børnene en følelse af at blive set og bekræftet gennem berøringen og omsorgen for dem. Håbet er at kunne danne grobund for, at børnene føler en større tryghed og nærhed samt, at de styrker deres motorik og taktilsans (taktilsansen er, ifølge sanseintegrationsteorier, grundlaget for alt videre arbejde med sanseintegration, herunder læsning, regning og tankeprocesser i det hele taget). Målet er at lære børnene at slappe af og tage imod og nyde gennem massagen, da det for nogle børn kan være svært at mærke sig selv.

Tårnbygårdsskolen. Information til nye forældre

Tårnbygårdsskolen. Information til nye forældre Tårnbygårdsskolen Information til nye forældre Formål: Tårnbygårdsskolen er fra 1. august 2010 Tårnby Kommunes specialskole i et professionelt og læringsfremmende miljø for børn med komplekse problemstillinger,

Læs mere

Specialklasserne på Beder Skole

Specialklasserne på Beder Skole Specialklasserne på Beder Skole Det vigtige er ikke det vi er men det vi godt kunne være kan være ikke kan være endnu men kan og skal blive engang være engang Inger Christensen. Det Beder skoles værdigrundlag

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Anerkendelse fællesskab lyst til at lære SPECIALKLASSEN

Anerkendelse fællesskab lyst til at lære SPECIALKLASSEN Anerkendelse fællesskab lyst til at lære SPECIALKLASSEN Profil for specialklasserne på Specialklasserne på Haldum-Hinnerup er fortrinsvist et skoletilbud for børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

F o r a n d r i n g s m o d e l

F o r a n d r i n g s m o d e l Udfordringen: Med færre timer i SFO en kan der ikke være samme aktiviteter som tidligere. Derfor skal SFO ens tilbud genprioriteres. Dette giver samtidigt nye muligheder for at arbejde med helhed i børnenes

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger Hasle Skole har to specialklasser. Begge begyndt som børnehaveklasse i henholdsvis 2010 og 2011. Klasserne har

Læs mere

Specialafdeling Egely

Specialafdeling Egely Specialafdeling Egely Specialafdeling Egely henvender sig til elever, der har brug for vidtgående specialundervisning samt en specialpædagogisk tilgang, der kan imødekomme de udfordringer eleverne kommer

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune K-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Tilbudsbeskrivelse M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Formål: Det overordnede formål med M-klassen er at tilgodese intentionerne bag Roskilde Kommunes målsætning om den inkluderende skole og at

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

Velkommen til Stavnsholtskolen

Velkommen til Stavnsholtskolen Velkommen til Stavnsholtskolen 1 Velkommen til Stavnsholtskolen Jeg vil sammen med skolens personale byde velkommen til en folkeskole i rivende udvikling. Stavnsholtskolen er en visionær skole, hvor alle

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Mål:

Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Mål: Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Barnet føler sig unik. Barnet bliver selvstændigt og selvhjulpen med de forudsætninger som barnet har. Barnet oplever sig selv om værdifuld deltager

Læs mere

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER Kære forældre I denne pjece kan I læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn i en specialklasse på Skæring Skole. Vi håber, at vi på denne måde

Læs mere

Kontaktklasserne. Arden Skole

Kontaktklasserne. Arden Skole Kontaktklasserne Arden Skole 1 Målgruppe Kontaktklasserne med tilhørende SFO er en del af Mariagerfjord Kommunes undervisningstilbud til elever med vanskeligheder indenfor Autismespektret og tilgrænsende

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd SE MIG!...jeg er på vej i skole En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er spændte på,

Læs mere

Djurslandsskolen. Indskolingen på Djursvej. En kommunal specialskole

Djurslandsskolen. Indskolingen på Djursvej. En kommunal specialskole Djurslandsskolen Indskolingen på Djursvej En kommunal specialskole Indskolingen på Djursvej Djurslandsskolen er placeret på tre adresser: Djursvej i Ørum Djurs, hvor indskoling og mellemtrin samt administration

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring - december 2018 Indhold Indledning 3 Formål 3 Struktur og rammer for SFO og SFO-klub 3 SFO og SFO-klub og Børne-

Læs mere

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj er et af Aabenraa Kommunes tilbud til elever, der har særlige behov. Specialcenteret er en selvstændig afdeling af Kongehøjskolen.

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

SE MIG! jeg er på vej. Skoledistrikt Vest. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest

SE MIG! jeg er på vej. Skoledistrikt Vest. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest SE MIG! jeg er på vej Skoledistrikt Vest En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole. De er spændte

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune K-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens K-klasser. Hvis du ønsker at vide mere om den enkelte K-klasse, er du velkommen

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen:

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: at eleverne undervises i folkeskolens fagrække og at de, i den udstrækningen de har forudsætningerne, kan gå til Folkeskolens

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNE Special Center Roskilde. Fjordskolen, Lysholm. Navn: CPR.: Individuel Undervisningsplan skole og SFO

ROSKILDE KOMMUNE Special Center Roskilde. Fjordskolen, Lysholm. Navn: CPR.: Individuel Undervisningsplan skole og SFO ROSKILDE KOMMUNE Special Center Roskilde Fjordskolen, Lysholm Navn: CPR.: Individuel Undervisningsplan skole og SFO Skoleåret 2012/2013 1 Forord Lovgrundlag Lovgrundlaget for specialundervisning 1 foreskriver,

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Specialklasse på Fryndesholm Skole Regnbuen Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Overordnet i Regnbuen Elevgruppen i Regnbuen er elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Det betyder, at

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1 Indledning I Halsnæs er SFO og SFO-klub en fuldt integreret del af folkeskolen. Det betyder i det daglige arbejde, at lærere og det pædagogiske personale ud fra hver deres faglige baggrund har et fælles

Læs mere

Arbejdsgrundlag. for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen. Inddeling og målgruppe

Arbejdsgrundlag. for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen. Inddeling og målgruppe Arbejdsgrundlag for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen Inddeling og målgruppe Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen er et specialundervisningstilbud til børn i Hvidovre Kommune. Målgruppen er

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Kvalitetsrapport. $ Skolens værdigrundlag og pædagogiske udgangspunkt : Det er Dybkær Specialskoles målsætning at :

Kvalitetsrapport. $ Skolens værdigrundlag og pædagogiske udgangspunkt : Det er Dybkær Specialskoles målsætning at : kolens navn: Dybkær pecialskole Pædagogiske processer: kolens værdigrundlag/målsætning: Vision og mål Kvalitetsrapport $ kolens værdigrundlag og pædagogiske udgangspunkt : Dybkær pecialskole giver et individuelt

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER

SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER SKÆRING SKOLES SPECIALKLASSER Kære forældre I denne pjece kan I læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn i en specialklasse på Skæring Skole. Der er fra skoleåret 2019-2020

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Klubben i Nørskovlund

Klubben i Nørskovlund Klubben: Vi er en klub, som er et hyggeligt værested for elever i skolens 4N, 5N og 6N. Sammen med SFO i overetagen udgør klubben fritidstilbuddet på Skolen i Nørskovlund. Klubben holder åbent på alle

Læs mere

Vores mission og vision i. altid i bevægelse-

Vores mission og vision i. altid i bevægelse- Vores mission og vision i altid i bevægelse- 1 MISSION OG VISION Missionen er Landsbyordningens overordnede opgave. Visionen er udtryk for den retning, som Landsbyordningen ønsker at udvikle sig hen imod.

Læs mere

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17 MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE I SFO PÅ LUNDERGÅRDSKOLEN Skoleåret 16/17 Fakta boks om Lundergårdskolen og SFO Lundergårdskolen er en del af Nordvest skoledistrikt(bjergby og Højene) Lundergårdskolen er en

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis.

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis. UDDANNELSESPLAN 1. Søgårdsskolen som uddannelsessted Søgårdsskolen er Gentofte kommunes specialskole for elever med særlige behov. Søgårdsskolen har nuværende 152 elever, hvoraf de 11 elever går i kompetencecenteret

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. Special Fritteren

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. Special Fritteren Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Special Fritteren Indledning Pr. 1. august 2009 trådte Bekendtgørelse om krav til indholdet af mål- og indholdsbeskrivelse for skole-fritidsordninger i kraft 1. Dette

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens SK-klasser. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

STU Greve Målgrupper og takster 2015

STU Greve Målgrupper og takster 2015 STU Greve Målgrupper og takster 2015 Målgrupper, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder

Læs mere

Kloden. Ringetider. -klar til folkeskolereformen

Kloden. Ringetider. -klar til folkeskolereformen Ringetider Kloden -klar til folkeskolereformen 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30

Læs mere

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse SFO & Klub Mål og indholdsbeskrivelse Revideret februar 2016 1 Indledning I 2009 blev lov om udarbejdelse af mål og indholdsbeskrivelser for SFO er en realitet, hvor formålet er at gøre det pædagogiske

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

0. årgang på Auning Skole

0. årgang på Auning Skole Skoleåret 2018/19 0. årgang på Auning Skole Velkommen på 0. årgang På Auning Skole har vi ambitioner om at lave en skole, der rummer fremtidens komplekse krav. Vores opgave er at følge med den tid, børnene

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

FleXklassen - indhold

FleXklassen - indhold FleXklassen er en ny begyndelse på skolelivet for elever i 8. og 9. klasse. Vi har den nødvendige tid og mulighed for at bygge relationer ved en praktisk tilgang til undervisningen. FleXklassen FleXklassen

Læs mere

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune 9 Fokus OMRÅDER Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner

Læs mere

Strukturklasser og indskolingsklasser

Strukturklasser og indskolingsklasser Strukturklasser og indskolingsklasser - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser.

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser. Johannesskolens SFO 2009 I Johannesskolen s SFO går børn fra børnehaveklasse til 5. klasse. Når børnene har fri fra skole, har de mulighed for at bruge deres fritid i SFO en. Vi lægger vægt på, at børnenes

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen FOLKESKOLEREFORMEN Stensagerskolen Tre overordnede mål for folkeskolen 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund

Læs mere

Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs

Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs Pindstrupskolen er kommunens specialskoletilbud til børn, hvis behov for særlig støtte ikke kan tilgodeses i den almindelige folkeskole. Pindstrupskolen har som udgangspunkt

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Ringkøbing-Skjern Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Ringkøbing-Skjern Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Ringkøbing-Skjern Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for: Amagerskolens SFO Amagerskolens SFO Amagervej 35 6900 Skjern Fakta Amagerskolens SFO er en SFO med børn

Læs mere

Djurslandsskolen Fjellerup og Stenvad afdelingerne. En kommunal specialskole

Djurslandsskolen Fjellerup og Stenvad afdelingerne. En kommunal specialskole Djurslandsskolen Fjellerup og Stenvad afdelingerne En kommunal specialskole Placering Djurslandsskolen er placeret på fire adresser: Djursvej i Ørum Djurs, hvor indskolingen og mellemtrin samt administration

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

Velkommen til SFO Smørum. På Distriktsskole Smørum

Velkommen til SFO Smørum. På Distriktsskole Smørum Velkommen til SFO Smørum På Distriktsskole Smørum SFO Smørum består af 3 SFO er fordelt på de 3 matrikler: SFO Mosehuset på Afdeling Balsmoseskolen - Æblevangen 126, Tlf.: 72598150 SFO Firkløveren på Afdeling

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker Fælles mål for DUS Vester Hassing Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker 1.Indledning DUS står for d et u dvidede s amarbejde. Vi er optaget af at skabe helheder

Læs mere

Brande, 2012 november

Brande, 2012 november Brande, 2012 november TRIVELSESPOLITIK FOR PRÆSTELUNDSKOLEN Værdigrundlag Præstelundskolen vil kendetegnes som en anerkendende skole hvor alle børn og unge er en del af et fællesskab i et inkluderende

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens SFO Mail.kongsbjergsfo@kolding.dk TLF. 1 29279264 Kongsbjergskolens SFOs Mål og indholdsplaner. Vi ønsker med vores mål og indholdsplaner

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

Gårdskolen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Gårdskolen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Gårdskolen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af Gårdskolen. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte Nørholm skole.

Læs mere

Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre, som er oprettet efter Folkeskolelovens 20 stk. 2.

Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre, som er oprettet efter Folkeskolelovens 20 stk. 2. Sorø Kommune Supercenter Smilehullet, Holbergskolen Holbergsvej 42 4293 Dianalund Tlf.:58264810 smilehullet@soroe.dk Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre,

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Velkommen på Hældagerskolen. Informationsfolder til nye forældre

Velkommen på Hældagerskolen. Informationsfolder til nye forældre Velkommen på Hældagerskolen Informationsfolder til nye forældre Kære forældre At starte i skole er et kæmpe skridt både for dit barn, men også for dig som forælder. Vi har derfor lavet denne folder, da

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

For at opnå så succesfuldt og udbytterigt et skoleforløb på Trivselscenter Ulvedal som muligt, arbejder vi ud fra denne pædagogiske grundholdning:

For at opnå så succesfuldt og udbytterigt et skoleforløb på Trivselscenter Ulvedal som muligt, arbejder vi ud fra denne pædagogiske grundholdning: Trivselscenter Ulvedals pædagogik Pædagogisk grundholdning Nystartede elever på Trivselscenter Ulvedal kæmper erfaringsmæssigt med et lavt selvværd med manglende tro på egne evner i både sociale og faglige

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere