Beskrivelse af jobområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskrivelse af jobområdet"

Transkript

1 Side 1 af 14 Nummer: 2281 Titel: Madfremstilling - restaurant, kantine og catering Kort titel: Restaurant mv. Status: GOD Godkendelsesperiode: og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter madfremstilling i restauranter, hotelkøkkener og kantiner samt cateringvirksomheder. Processen dækker menuplanlægning, varebestilling og varemodtagelse, produktion og anretning/afvikling samt salg, service og markedsføring. Jobområdet varetages overvejende af faglærte gastronomer med specialet kok, smørrebrødsjomfru eller cater. Jobområdet varetages i mindre omfang af cafeteria- og kantineassistenter, gastronomassistenter, køkkenassistenter, ernæringsassistenter og ikke-faglærte. De ikke-faglærte varetager i stigende grad samme arbejdsfunktioner og opgaver som de faglærte. Typiske arbejdspladser inden for jobområdet Der kan overordnet skelnes mellem to typer arbejdspladser inden for jobområdet: Arbejdspladser, hvor produktionen afsættes på stedet. Det omfatter restauranter, hotelkøkkener, kroer, kursuscentre, cafeterier, bistroer, cafeer og take away-restauranter mv. samt forskellige former for kantiner. Inden for denne type arbejdspladser kan køkkenet enten udgøre virksomhedens primære aktivitet (restaurant) eller være et delelement i en større vifte af produkter (hotel, hal, center, kantine i virksomhed m.fl.). Arbejdspladser, hvor produktionen leveres ud af huset. Det omfatter diner transportable, cateringvirksomheder, smørrebrødsforretninger mv. Indenfor begge typer arbejdspladser produceres og afsættes hovedsagligt til levering her & nu på stedet (a la carte). Begge typer arbejdspladser producerer desuden en defineret bestilling til levering på et kendt tidspunkt. Den mere planlagte produktion giver bedre mulighed for at disponere indkøb, fremstilling og afvikling. Arbejdspladserne repræsenterer en bred vifte af madfremstilling. Forskellene i madfremstilling skal bl.a. ses i relation til: Kundesegment Kundesegmentet spiller en afgørende rolle for arbejdspladsens udvikling og udbud af produkter. Der kan være tale om en rimelig fast kreds af personer eller en vekslende strøm af nye gæster, der kun en gang imellem køber arbejdspladsens produkt. Medarbejderne skal kende til virksomhedens værdier, værtskab, koncepter og branding, så det afspejles i det gastronomiske aftryk/produkt. Dette kan være afgørende for, om virksomheden kan fastholde og/eller udvide kundesegmentet.

2 Side 2 af 14 Koncept Heri anvendes oftest friske råvarer og i mindre grad hel- og halvfabrikata i produktionen. Med til virksomhedens koncept hører også overvejelser om virksomhedens fokus på sundhed/ernæring, bæredygtighed, økologi m.m. og hvorvidt arbejdspladsen selv fremstiller drikkevarer. Oplevelse I al madfremstilling udgør oplevelsen en uadskillelig og integreret del af produktet. Afhængigt af arbejdspladsens øvrige karakteristika, så kan oplevelsen spille en større eller mindre rolle. Oplevelsen kan spænde fra det spektakulære helhedsindtryk til den basale præsentation af de tilberedte retter. Den stigende efterspørgsel efter gastronomiske oplevelser stiller krav til udfoldelse af kreativ og innovativ gastronomi i virksomheden. Servering / selvbetjening Servering er traditionelt knyttet til restauranter, hvor god service og madens servering er en integreret del af den samlede oplevelse. I kantiner og på cafeterier m.v. benyttes som regel selvbetjening eller meget begrænset servicering. Men også for dette parameter findes en række blandingsformer og/eller undtagelser, der er afhængig af den enkelte arbejdsplads. Variationsbredden i madfremstilling er væsentlig. Det er grundlaget for efterspørgsel og krav til en række spidskompetencer hos medarbejderne. Arbejdspladsens karakteristika er afgørende for den enkelte medarbejders selvforståelse og faglige identitet. I hele jobområdet er der høje krav til hygiejne, kvalitetssikring og egenkontrol i virksomhederne. Medarbejderne på arbejdspladserne inden for jobområdet Jobområdet er kendetegnet ved følgende grupper af medarbejdere: Faglærte kokke, smørrebrødsjomfruer, catere, cafeteria- og kantineassistenter, gastronomassistenter samt et fåtal af køkkenassistenter og ernæringsassistenter. Ikke-faglærte, der kan indgå i dele af produktionen, som typisk er i forarbejdnings- og afrydningsfasen samt ved salg og rengøring. Kokke og smørrebrødsjomfruer arbejder traditionelt i hotel- og restaurationskøkkener, men ses i stigende grad også i virksomhedskantiner. Catere, cafeteria- og kantineassistenter, gastronomassistenter, køkkenassistenter og ernæringsassistenter arbejder hovedsageligt i storkøkkener. Medarbejderne har ofte megen faglig identitet forbundet med den type madfremstilling, de indgår i ("gourmetrestauranten" / "den grønne/sunde kantine" / det bæredygtige køkken m.fl.). De faglærte medarbejderes kompetenceudvikling sker i vid udstrækning gennem jobskifte og i mindre grad gennem arbejdsmarkedsuddannelser. I sær for kokke sker kompetenceudviklingen ofte ved job i udlandet. Medarbejdere, der er ansat i virksomhedskantiner og storkøkkener, ses i stigende grad at anvende arbejdsmarkedsuddannelser ved kompetenceudvikling. De ikke-faglærtes kompetenceudvikling sker i vid udstrækning via arbejdsmarkedsuddannelser, oplæring i produktionen på den enkelte arbejdsplads, erhvervsuddannelse for voksne (EUV) samt ved jobskifte.

3 Side 3 af 14 Branchens internationale kontaktflader, skiftende trends og tendenser afspejler sig i stigende grad i medarbejderne behov for kompetencer. Arbejdsorganisering på arbejdspladserne inden for jobområdet Arbejdets organisering afhænger i høj grad af arbejdspladsens størrelse. Organiseringen varierer betydeligt mellem forskellige typer arbejdspladser inden for jobområdet. Spændvidden går fra mindre og manuelle produktioner, der har vægt på det kreative og personlige udtryk, til store og standardiserede produktioner i storkøkkener, hvor der er omfattende brug af køkkenmaskiner. Der er en tendens til, at personalet i større køkkener varetager mere specialiserede funktioner i rotationsordninger. På mindre arbejdspladser spænder man typisk over flere arbejdsfunktioner og opgaver. Afhængigt af arbejdspladsens åbningstid kan der være skiftende arbejdstider. Hvor arbejdspladserne tidligere var overvejende hierarkisk organiseret, ses nu en tendens til fladere strukturer med større individuelt ansvar. De fleste steder har fortsat en køkkenchef/leder, der er den øverst ansvarlige for arbejdspladsens samlede drift, kvalitetssikring og udvikling. Opgaverne fordeles som regel i relation til den enkelte medarbejders kompetence og rutine. Mange steder anvendes rotation mellem forskellige funktioner af hensyn til afveksling i opgaver og fleksibilitet. Flowet mellem de forskellige arbejdsfunktioner medfører stor indbyrdes afhængighed. Medarbejderne har derfor behov for indsigt i de forskellige opgavers betydning i den samlede, daglige produktion. Opgaverne foregår ofte under tidspres, hvilket stiller krav om planlægning, effektivitet og samarbejdsevner. Arbejdsorganiseringen i jobområdet følger generelt et fast flow af jobfunktioner, der omfatter: Menuplanlægning, herunder hensynet til bl.a. bæredygtighed Varebestilling og varemodtagelse, herunder vurdering og kvalitetssikring af varer og drikkevarer Produktion og afvikling* Salg og service Afrydning og renholdelse af produktions- og kundeområder (*afvikling betegner klargøring til betjent servering, typisk på restauranter) Afhængigt af arbejdspladsens størrelse og standardisering af produktionen anvendes en række tekniske hjælpemidler. Der anvendes i stigende grad IT i relation til planlægning og bestilling, herunder lager-, økonomi- og ordrestyring samt til kalkulation og opbygning af menubank. Der bruges i stigende grad specialprogrammer til eksempelvis kost- og næringsberegning i både store og små virksomheder. Der benyttes endvidere designprogrammer til opsætning af flotte og attraktive menukort for kunden/gæsten. Virksomhedernes benytter i højere grad internettet og digitale medier ved virksomhedens markedsføring og salg. Virksomhedernes brug af digitale platforme, til gæsternes forudbestilling af bord og menu samt til gæsternes bestilling ved bordet, stiller øgede krav til medarbejdernes kompetence i at kunne anvende digitale platforme i køkkenerne.

4 Side 4 af 14 Flere og flere virksomheder anvender mærkningsordninger, som en del af markedsføringen. En mærkningsordning kan eks. illustrere over for gæsten, at retterne er tilberedt til at være sundere, hvilket stiller krav til medarbejdernes kompetencer i relation til at kunne opretholde virksomhedens mærkning. Øget regler og krav til virksomhedens håndtering og mærkning af tilberedt mad (eks. ved allergener) øger ligeledes kravet til medarbejdernes kompetencer. Kantine-konceptet er under udvikling med et sortiment, der går mere og mere i retning af restaurationsudbud. Dette medfører en øget efterspørgsel efter faglærte gastronomer, særligt kokke, inden for kantineområdet. Der stilles store krav til virksomheden om medarbejdernes arbejde med hygiejne, både den personlige hygiejne og produktionshygiejne. Virksomhederne i jobområdet skal overholde fødevarelovgivningen, herunder en række hygiejneregler for opbevaring og håndtering af fødevarer. Virksomhederne har ansvaret for, at behandlingen af fødevarer foregår på en hygiejnisk forsvarlig måde, så der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko for gæsterne/kunderne ved at spise den producerede mad. Det tidligere lovmæssige krav om uddannelse i fødevarehygiejne blev ophævet med virkning fra 1. november Medarbejdere i virksomhederne skal fra første ansættelsesdag instrueres eller uddannes i fødevarehygiejne, så det står i rimelig forhold til det arbejde, som de udfører. Det er lederen af virksomheden, der er ansvarlig for, at medarbejderne har den rette instruktion/uddannelse. Uddannelse i fødevarehygiejne indgår i de faglærte gastronomers uddannelse. Det er virksomhedens ansvar, at medarbejderne er opdateret med nye regler og kritiske kontrolpunkter.

5 Side 5 af 14 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Menuplanlægning i madfremstilling Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Menuplanlægning kan foretages for en længere periode ad gangen. I menuplanlægningen kan der tages udgangspunkt i eksempelvis kundeunderlag/-analyser, stedets profil/koncept/brand og kreativitet, tidens trends, sæsonvarer, varekendskab, forbrug og budget samt de oplysninger, der er tilgængelige via lager-, ordre- og økonomistyring. Der forudses et stigende behov for systematisk at anvende markeds- og behovsanalyser som grundlag for den stadige tilpasning af udbud i relation til efterspørgsel. Ved planlægning af menuer til definerede målgrupper tages højde for særlige ernæringsmæssige, allergiske og/eller diætbetingede behov. Der tages ligeledes hensyn til kulturelle, holdningsbetingede eller religiøse baggrunde. Planlægning af menu til større eller mindre arrangementer stiller krav til medarbejderne om at kunne afdække kundens/gæsternes ønsker og kunne udarbejde forslag til den optimale menu med drikkevarer. Det kræves ligeledes kompetence til at kunne beregne og give et tilhørende økonomisk prisoverslag. Ved menuplanlægningen tages højde for faktorer som varekendskab, vareudnyttelse, økonomi, tidsforbrug (egen og fælles arbejdsgang) og bæredygtighed, herunder køkkenchefen/lederens overvejelser om brug af energiressourcer og bedste løsning for minimering af madspild ved planlægningen af menu. Flere restauranter og kantiner byder i stigende grad på menuer med virksomhedens egen produktion af juice, øko-safter og smoothies. Teknologi og arbejdsorganisering IT vinder udbredelse i relation til kalkulation, opbygning af menu- og opskriftsbanker samt registrering af kundeønsker og evalueringer. Der anvendes i stigende grad programmer til online booking, mødeservice, online-evalueringer m.m. der stiller krav til medarbejdernes it-kendskab. Køkkenchefen/lederen er hovedansvarlig for menusammensætning og økonomi, men den faglærte medarbejderstab bidrager også til løsning af opgaverne. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen anvendes på alle arbejdspladser inden for jobområdet.

6 Side 6 af 14 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Produktion og afvikling/levering af mad Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Produktionen omfatter såvel kolde som varme produkter/retter/måltider. Arbejdsprocesser, der indgår i kompetencen: Planlægning af arbejdet og forbrug, herunder hensyn til minimering af madspild. Udvælgelse, klargøring og anvendelse af friske råvarer samt halv- og helfabrikata - såvel økologiske som konventionelle, på baggrund af viden om bæredygtighed og klimaaftryk. Valg og anvendelse af relevante tilberedningsmetoder ud fra viden om råvarernes madtekniske egenskaber. Anvendelse af fødevarernes sensoriske kvaliteter til forbedring/forfinelse af produktionen. Anretning til afvikling eller salg/levering ved brug af anretningsteknik, sensorisk analyse og æstetiske overvejelser samt indpakning/ emballering ved levering. Afrydning, affaldssortering og rengøring. Hygiejne og egenkontrol, herunder kvalitetssikring og renholdelse samt reducering af madspild. Produktionen sker på grundlag af fastlagte menuer til både a la carte og selskaber/arrangementer med fastlagt økonomi. Produktionen kræver, at medarbejderen har et indgående varekendskab og kan anvende grundtilberedningsmetoderne. Medarbejderen skal kunne udnytte de enkelte råvarer optimalt og kunne udføre arbejdet på tid - herunder kunne planlægge arbejdet efter tidsforbrug i praksis. Med indsigt i de 5 grundsmage skal medarbejderen kunne sammensætte og tilberede mad ved anvendelse af fødevarernes sensoriske kvaliteter temperatur, udseende, duft, smag og konsistens. Medarbejderne skal kunne udføre kvalitetskontrol på indkøbte råvarer. Endvidere skal medarbejderen kunne kvalitetsvurdere den producerede mad og sikre, at kravet til madens kvalitetsniveau opnås. Medarbejderen skal i alle arbejdsprocesserne kunne arbejde med reducering af madspild og kildesortering. Medarbejderen kunne anrette, arrangere og præsentere det færdige produkt i en indbydende, æstetisk og kreativ form samt kunne indpakke/emballere ved levering. Endelig skal medarbejderen kunne informere og vejlede aftagere (serveringspersonale, kolleger der forestår salg, kunder,...) om valg af råvarer, tilberedningsmetoder mv. samt om evt. opvarmning af det leverede produkt. Der er stigende krav om at tage hensyn til korrekt ernæring, diæter, holdnings-, kultur- og religionsbetingede kosttraditioner samt madallergi. Det stiller specifikke krav til medarbejdernes indsigt og kompetencer i disse forhold. Det forventes i stigende grad, at medarbejderne kan anvende IT ved planlægning af produktion og til fx næringsberegning mm.

7 Side 7 af 14 Mærkningsordninger (eks. Nøglehullet på spisesteder eller Økologimærket ) samt nye regler og krav til virksomhederne (eks. om oplysning af allergener i maden) kan stille yderligere krav til medarbejdernes kompetencer inden for disse områder. Medarbejderen skal kunne arbejde efter gældende regler og miljøforskrifter samt kunne producere mad uden unødvendig anvendelse af vand, el og gas. Brugen af køkkenredskaber kræver, at medarbejderen kan arbejde ergonomisk og sikkerhedsmæssigt korrekt, kan yde førstehjælp og deltage i brandbekæmpelse. Arbejdets udførelse sker i øvrigt efter gældende regler for tilvirkning af fødevarer og egenkontrol. Det er virksomhedens ansvar, at medarbejderne kan udføre arbejdet efter gældende regler for tilvirkning af fødevarer, herunder hygiejne og egenkontrol. Teknologi og arbejdsorganisering Hver arbejdsplads har som regel en øverst ansvarlig leder/køkkenchef, der overordnet leder og fordeler arbejdet, hvorefter de enkelte medarbejdere selvstændigt varetager deres eget ansvarsområde i tæt samarbejde med de øvrige medarbejdere, der indgår i produktionen. Opgaverne fordeles mellem faglærte og ikke-faglærte. Sideløbende med produktion af dagens retter skal medarbejderen være i stand til at kunne optimere driften med en mere langsigtet planlægning af produktionen. Madfremstilling foregår ofte under tidspres, hvilket stiller store krav til effektivitet og samarbejde. Udviklingen i branchen stiller store krav til køkkenchefen/lederens evne til, i samspil med sine medarbejdere, at udvikle nye koncepter, fremme kreativitet, innovation og entreprenørskab, der bidrager til at skabe bedre madoplevelser for gæsterne/kunderne. Processerne bidrager til en personlig gastronomisk udvikling. Det er nødvendigt for virksomhedens køkkenchef/leder konstant at være ajourført med gældende regler inden for fødevarelovgivningen og kunne opdatere eller efteruddanne medarbejderne i nye regler og kritiske kontrolpunkter. Det er køkkenchefens/lederens ansvar, at de nødvendige hygiejniske forholdsregler håndhæves gennem hele produktionsprocessen. Der kan i produktionen benyttes forskellige elektriske køkkenmaskiner. Udbredelsen af køkkenmaskinel afhænger af arbejdspladsens størrelse, og hvorvidt der produceres mange mindre, individuelle portioner eller større serieproduktioner (a la carte / stordrift). Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen er udbredt på alle arbejdspladser og i alle køkkentyper. Det er virksomhedens ansvar at sikre, at fødevarelovgivningen overholdes, herunder reglerne for fødevarehygiejne.

8 Side 8 af 14 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Salg, service og markedsføring ved madfremstilling Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Kompetencen relaterer hovedsageligt til de arbejdspladser i jobområdet, hvor medarbejdere også forestår salg til kunden (typisk kantiner, caféer, take away-restauranter m.m.) eller servere for gæsten (typisk restauranter, hvor dele af tilberedningen foregår på små køkkenstationer blandt gæsterne). Medarbejderen skal i salgs- og servicearbejdet kunne kommunikere med og vejlede kunden vedrørende valg af menuer og drikkevarer samt instruere kunden om eventuel færdigtilberedning efter køb/levering. På internationale virksomheder kan denne kommunikation og vejledning forekomme på flere sprog. Medarbejderen skal i salgs- og servicearbejdet som minimum kunne beherske basale og faglige kundskaber i engelsk. Endvidere skal medarbejderen kunne beherske typiske faglige gloser og ofte brugte vendinger i fransk I salgs- eller serveringssituationen får medarbejderen mulighed for at indhente viden om kundernes ønsker og behov, der efterfølgende kan indgå i menuplanlægning og markedsføring. Dette kan være afgørende i et marked med hård konkurrence og stiller krav til medarbejderens viden om salg, effektiv markedsføring og kommunikation. Endvidere skal medarbejderen i situationen kunne formidle nærmere om maden/retterne, fremstillingsmetode og forslag til drikkevarer samt om virksomhedens koncept. Der er stigende efterspørgsel efter vejledning i relation til sundhed og ernæring, bæredygtighed og økologi samt til madallergi og tilsatte allergener i maden, hvilket øger kravet til medarbejderens indsigt og kompetencer til vejledning heri. Arbejdets udførelse med klargøring og opfyldning af salgsmontre samt portionering og emballering af produkter skal kunne udføres i henhold til gældende regler for fødevarer og egenkontrol. Det kræves at varerne/retterne har de korrekte labels/varedeklarationer, og at der i stigende grad anvendes korrekt bæredygtigt emballage, hvilke øger kravet til medarbejderens indsigt heri. Medarbejderen skal kunne betjene betalingsfunktioner, modtage betalingsmidler og kunne arbejde med online betaling som fx mobilbetaling, hvilket øger kravet til medarbejderens indsigt heri. Det forventes i stigende grad at medarbejdere kan medvirke ved udarbejdelse af virksomhedens menukort og andet relevant salgsmateriale ved brug af IT. Medarbejderen skal kunne forstå og indgå i virksomhedens værtskab i samarbejde med andre faggrupper, så gæsterne/kunderne får den bedste service, føler sig velkomne og får en god oplevelse. Teknologi og arbejdsorganisering Ved salg anvendes typisk forskellige former for betalingsfunktioner, som medarbejderen skal kunne betjene. Data herfra anvendes som regel i økonomi- og lagerstyring. Der anvendes i stigende grad specialprogrammer til udarbejdelse af fx menukort og andet salgsmaterialer, hvilket stiller krav til medarbejdernes it-kendskab.

9 Side 9 af 14 De fleste arbejdspladser har en fast medarbejder, der er ansvarlig for salg- og markedsføringsfunktionen. Men det øger arbejdspladsens strukturelle fleksibilitet og medarbejderens mulighed for udvikling og afvekslende opgaver, at alle medarbejdere kan indgå i arbejdet med salg, service og markedsføring Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen er udbredt på alle arbejdspladser, hvor medarbejderne deltager i salg eller service i relation til madfremstilling.

10 Side 10 af 14 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Samarbejde og kommunikation ved madfremstilling Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Arbejdets organisering bygger på tæt samarbejde og afhængighed medarbejderne imellem, herunder indgår også faggrupper uden for køkkenet. Det daglige arbejde foregår under et højt produktivitets- og effektivitetspres, og især afviklingsfasen er præget af et højt stressniveau. Det stiller omfattende krav til medarbejderne om at kunne samarbejde og kommunikere, udvise respekt for andre og andres arbejde samt at kunne håndtere stresssituationer hensigtsmæssigt. Det stiller krav om, at den enkelte medarbejdere kan tage ejerskab for egne opgaver og har forståelse for fælles mål. Medarbejderen skal kunne forholde sig til egen og andre medarbejderes betydning i udførelsen af de daglige opgaver i køkkenet, herunder betydningen af samarbejdet med virksomhedens øvrige medarbejdere mv. Ved overlevering af produktionen til andre (servering / salg / kunde) skal medarbejderen kunne informere og rådgive/vejlede om såvel anvendte råvarer og tilberedningsteknikker som diæt- og ernæringsaspekter. Særligt skal medarbejderen kunne informere om anvendte allergener i tilberedningen, herunder vejlede og rådgive om forhold i relation til madallergi.. Samarbejde og kommunikative redskaber har relation til såvel interne som eksterne relationer på arbejdspladsen og kan involvere såvel psykologiske som pædagogiske værktøjer. Da tidspres er en afgørende faktor for madfremstilling kan redskaber til hensigtsmæssig håndtering af stress og konflikthåndtering endvidere være relevant. Den øgede andel af fremmedsprogede på arbejdspladserne er med til at øge behovet for indsigt i hensigtsmæssige samarbejdsformer på tværs af forskellige fagligheder og kulturer. Det er køkkenchefens/lederens rolle at formidle værdierne bag virksomhedens koncept til medarbejderne, og hvordan dette skal synliggøres i madfremstillingen og det daglige arbejde. Ejeren/køkkenchefen skal kunne anvende virksomhedens service og værtskab som konkurrenceparameter og kunne forholde sig til egen rolle og virksomhedens mål for værtskabet. Ejeren/køkkenchefen skal over for medarbejderne kunne synliggøre den enkeltes rolle og ansvar i værtskabet og hvordan virksomheden forventer at give gæsten den gastronomiske oplevelse. Teknologi og arbejdsorganisering Selvorganiserende team og individuelt ansvar vinder udbredelse på bekostning af tidligere mere hierarkiske strukturer. Dette stiller øgede krav til medarbejdernes kompetence til at kommunikere og samarbejde. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kravene til køkkenchefens/lederens og medarbejdernes samarbejdsevner og kommunikation forventes at stige i takt med stigende konkurrence og krav om effektivisering.

11 Side 11 af 14 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Varebestilling og varemodtagelse ved madfremstilling Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Ved varebestilling stilles der krav til varekendskab og økonomi, forbrug og korrekt udnyttelse, sæson og kvalitetsvurdering af råvarer, herunder også økologiske råvarer. Det gælder også ved bestilling af diverse drikkevarer. Ved varebestilling og varemodtagelse stilles ofte krav til medarbejdernes indsigt og kompetencer i bæredygtighed, herunder om reducering af madspil og kildesortering. Ved varemodtagelse skal der foretages kvalitets- og egenkontrol i henhold til gældende lovgivning for området. Efter udførelse af kvalitets- og egenkontrol skal varerne opbevares hensigtsmæssigt/forsvarligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning. Varemodtagelse stiller derfor krav til medarbejderens indsigt i gældende lovgivning for udførelse af egenkontrol, hygiejne - og opbevaringsforskrifter. Der stilles krav til medarbejdernes kompetence til at kvalitetsvurdere friske råvarer, hel- og halvfabrikata samt indsigt i lagerstyring. Medarbejderen skal kunne vurdere kvaliteten af varen i forhold til given pris. Endvidere skal medarbejderne kunne istandgøre, rense, udskære, anvende, tilberede og opbevarer råvarerne korrekt. Der stilles krav om at kende til anvendte mærkningsregler i fødevarebranchen, og at leve op til gældende regler om mærkning af fødevarer ved salg. Det forventes i stigende grad, at medarbejdere kan anvende IT ved varebestilling, varemodtagelse, lagerog økonomistyring samt kalkulation. Teknologi og arbejdsorganisering IT vinder udbredelse i relation til visse varebestilling og ordre-, lager- og økonomistyring samt kalkulation. Alle medarbejdere indgår i varemodtagelse og egenkontrol. Køkkenchefen/lederen er hovedansvarlig for varebestilling og økonomi, men den faglærte medarbejderstab bidrager også til løsning af opgaverne. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kompetencen anvendes på alle arbejdspladser inden for jobområdet. Det er virksomhedens ansvar at sikre, at fødevarelovgivningen overholdes, herunder reglerne for fødevarehygiejne og egenkontrol.

12 Side 12 af 14 Aktuelt tilkoblede mål Niveau kan angives ved enkeltfag. Nummer, niveau og titel EUU Varighed i dage Tilknyttet i perioden Produktionshygiejne 1 AJ 5, og fremefter Skolemad - et måltid i skolen AJ 5, og fremefter Måltider tilpasset brugerens behov AJ 5, og fremefter RKV før erhvervsuddannelse for voksne AP 10, og fremefter Ernæringslære AJ 2, og fremefter Det økologiske køkken AJ 5, og fremefter Økologisk planlægning og produktion i cafeteria AJ 5, og fremefter Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2, og fremefter Fagunderstøttende dansk som andetsprog for F/I AP 10, og fremefter Ergonomi inden for faglærte og ufaglærte job AD 2, og fremefter Praktikvejleder i hotel- og restaurationsbranchen AJ 3, og fremefter Praktikvejlederens kommunikation med elev/lærling AD 2, og fremefter Innovativ gastronomi i hotel og restauration AJ 2, og fremefter Introduktion til arbejdsmarkedsuddannelserne (F/I) AP 3, og fremefter Introduktion til et brancheområde (F/I) AP 40, og fremefter Arbejdsmarked, it og jobsøgning (F/I) AP 40, og fremefter Smørrebrød - nu og i fremtiden AJ 3, og fremefter Sushi - krav og kreativitet AJ 3, og fremefter Spakøkken AJ 2, og fremefter Ultimative vinoplevelser og gæstebetjening AJ 3, og fremefter Molekylær gastronomi AJ 2, og fremefter Energiopbyggende konferenceforplejning AJ 2, og fremefter Det kreative kolde køkken AJ 5, og fremefter Råvarekvalitet i fødevareproduktion AJ 5, og fremefter Diæt- og allergikost AJ 5, og fremefter Introduktion til førstehjælp på jobbet AP 0, og fremefter Mad til børn på restaurant og café AJ 2, og fremefter Det klimavenlige køkken AJ 2, og fremefter Praktik for F/I AP 48, og fremefter Bæredygtighed på hotel & restaurant AJ 2, og fremefter Oprettelse af database til jobbrug AD 2, og fremefter Standardisering af virksomhedens dokumenter AD 1, og fremefter Jobrelateret brug af styresystemer på pc AD 2, og fremefter Menusammensætning AJ 4, og fremefter Lunt og varmt køkken i cafeteria og kantine AJ 5, og fremefter Produktionskøkkenets fonder, supper og saucer AJ 5, og fremefter Brød, kager og desserter i cafeteria og kantine AJ 5, og fremefter Anretning af mad i cafeteria og kantine AJ 4, og fremefter Jobrelateret fremmedsprog med nuanceret ordforråd AD 5, og fremefter Jobrelateret fremmedsprog med basalt ordforråd AD 5, og fremefter Grundlæggende faglig regning AP 2, og fremefter Grundlæggende faglig matematik AP 3, og fremefter Personlig udvikling til arbejde og uddannelse AA 5, og fremefter Etablering af selvstyrende grupper AA 2, og fremefter Kommunikation i teams AA 3, og fremefter Værdibaserede arbejdspladser AA 2, og fremefter Videndeling og læring for medarbejdere AA 3, og fremefter Grundtilberedning i restaurant og kantine AJ 5, og fremefter Sammensætning af menu i restaurant og kantine AJ 3, og fremefter Søde sager i restaurant og kantine AJ 4, og fremefter Frugt og grønt i det varme køkken AJ 3, og fremefter Fisk og skaldyr i restaurant og kantine AJ 4, og fremefter

13 Side 13 af 14 Nummer, niveau og titel EUU Varighed i dage Tilknyttet i perioden Supper og saucer i restaurant og kantine AJ 3, og fremefter Bagværk i restaurant og kantine AJ 4, og fremefter Overskudsproduktion i restaurant og kantine AJ 3, og fremefter Faglig læsning AP 2, og fremefter Salat og salatbar i madfremstilling AJ 2, og fremefter Faglig skrivning AP 3, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, basis AP 40, og fremefter Brug af pc på arbejdspladsen AD 3, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, alment niveau AP 40, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, udvidet niveau AP 40, og fremefter Fagunderstøttende dansk som andetsprog for F/I AP 10, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, basis AP 40, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, alment niveau AP 40, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, udvidet niveau AP 40, og fremefter Madlavningstekniske egenskaber i madfremstilling AJ 3, og fremefter Almen fødevarehygiejne AJ 3, og fremefter Almen fødevarehygiejne for F/I AJ 5, og fremefter Praktikvejledning af eud-elever/lærlinge AF 1, og fremefter Salgsstyring i detailhandlen AD 3, og fremefter Samarbejde i grupper i virksomheden AD 2, og fremefter Personligt salg - kundens behov og løsninger AD 3, og fremefter Anvend informationer fra internettet til jobbrug AD 1, og fremefter Prisberegning i den daglige madproduktion AJ 2, og fremefter Nyt nordisk køkken AJ 3, og fremefter Sundere retter med Nøglehulsmærke på spisesteder AJ 2, og fremefter Bønner og linser - grønne proteiner i sunde retter AJ 2, og fremefter Sund og velsmagende mad til voksne AJ 3, og fremefter Rengøringsmidler og materialekendskab AE 3, og fremefter Indskrivning og formatering af mindre tekster AD 2, og fremefter Værktøjer til risikoanalyse i madproduktionen AJ 3, og fremefter Råvarer i køkkenet AJ 2, og fremefter Ledelse af hygiejne og egenkontrol AJ 4, og fremefter Fødevarehygiejne og egenkontrol AJ 4, og fremefter Produktion af convenience food AJ 3, og fremefter Produktionskøkkenets redskaber, maskiner og udstyr AJ 2, og fremefter Drikkevarer i cafeteria og kantine AJ 1, og fremefter Råvarer med energi- og sundhedsfremmende stoffer AJ 2, og fremefter Det gode grundforråd - opbygning og anvendelse AJ 2, og fremefter Sæson-gastronomi med optimering AJ 2, og fremefter Gastronomen som vært AJ 2, og fremefter Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2, og fremefter Årstidernes råvarer i måltiderne AJ 2, og fremefter Grundlæggende faglig regning AP 2, og fremefter Grundlæggende faglig matematik AP 3, og fremefter Faglig læsning AP 2, og fremefter Faglig skrivning AP 3, og fremefter Salg og service i gæstebetjening AJ 1, og fremefter Prisberegning for gastronomer AJ 2, og fremefter Danske egnsretter på menuen AJ 2, og fremefter Årstiden grønt til retter med næring og smag AJ 2, og fremefter Kreative retter med korn og spirer AJ 2, og fremefter Iværksætteri - fra idé til forretningsplan AD 2, og fremefter Årstidens buffet - til alle anledninger AJ 3, og fremefter Danske tapas AJ 3, og fremefter Ressourcekøkkenet - bæredygtig madfremstilling AJ 2, og fremefter Næringsrige retter med fuldkorn AJ 2, og fremefter Sundere valg på menukortet AJ 2, og fremefter Arbejdsmiljø 1 i faglærte og ufaglærte job AD 2, og fremefter

14 Side 14 af 14 Nummer, niveau og titel EUU Varighed i dage Tilknyttet i perioden Arbejdsmiljø 2 i faglærte og ufaglærte job AD 2, og fremefter Gastronomi uden fødevareallergi AJ 2, og fremefter Smoothies og små måltider To Go AJ 2, og fremefter Menu engineering til spisestedets menukort AJ 3, og fremefter Kuvert- og madbrød bagt i restauranten AJ 2, og fremefter Økologi og bæredygtighed i restauranten AJ 2, og fremefter Forretningsforståelse og nøgletal i it-systemer AD 2, og fremefter Sandwich og caféretter AJ 2, og fremefter Patogene mikroorganismer i risikoanalyse AJ 1, og fremefter Local Farming & Local Cooking AJ 3, og fremefter Grill - åben ild i restauranten AJ 2, og fremefter Insekter - andre proteiner på menukortet AJ 2, og fremefter Introduktion til det danske arbejdsmarked (F/I) AP 5, og fremefter

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Køkken-Hotel-Restaurant-Bager-Konditor-Kødbranchen 2257 Mad til grupper med varierede behov for ernæring Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 40037 Sundere måltider til patienter/borgere

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Køkken-Hotel-Restaurant-Bager-Konditor-Kødbranchen 2257 Mad til grupper med varierede behov for ernæring Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 40423 Praktikvejledning af ernæringsassistenter

Læs mere

AMU-KURSER HOTEL OG RESTAURANT FORÅR 2017

AMU-KURSER HOTEL OG RESTAURANT FORÅR 2017 AMU-KURSER HOTEL OG RESTAURANT FORÅR 2017 LEARNMARK.DK/EFTERUDDANNELSE KURSER FÅ STYR PÅ HYGIEJNEN INDEN FOR FØDEVAREHÅNDTERING UNDER BAGATELGRÆNSE Du lærer at anvende almindelige hygiejneprincipper og

Læs mere

Hotel- og restaurationsbranchen mangler arbejdskraft.

Hotel- og restaurationsbranchen mangler arbejdskraft. Hotel- og restaurationsbranchen mangler arbejdskraft. Det gælder for både i køkkenet, i restauranten, i service og Housekeeping. Derfor udbyder Hotelog Restaurantskoen et kursusforløb på 34 dage rettet

Læs mere

Orientering om mål, indhold og struktur i uddannelsen til gastronom med speciale cater

Orientering om mål, indhold og struktur i uddannelsen til gastronom med speciale cater Orientering om mål, indhold og struktur i uddannelsen til gastronom med speciale cater Uddannelsen til gastronom med speciale cater er tilrettelagt som en vekseluddannelse, sådan at der efter grundforløbet

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse 2265 Detailhandel KLA 25000 RKV før erhvervsuddannelse for voksne AP 01-01-2017 og fremefter 40001 Markedsanalyse i detail- og handelserhvervet

Læs mere

K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R

K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til ernæringsassistent

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til ernæringsassistent BEK nr 1655 af 15/12/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UGE 10 7. marts 8. marts 9. marts 10. marts 11. marts Amu nr. 30265-3 42449 45874 42449 42886

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UGE 10 7. marts 8. marts 9. marts 10. marts 11. marts Amu nr. 30265-3 42449 45874 42449 42886 UGE 9 29. februar 1. marts 2. marts 3. marts 4. marts Amu nr. 30265-3 30265-3 42886 45874 42886 2 dage 30265-3 2 dage 42886 1 dag 45874 Vurdere forskelle på økologiske og konventionelle varer Vurdere forskelle

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen til arbejdsmarkedsuddannelsen Innovativ gastronomi Nr. 40521 Udviklet af: Alex Nielsen, Frank Larsen & Peter Skotting Dalum UddannelsesCenter Landbrugsvej 55 5260 Odense S April 2008 1. Uddannelsesmålets

Læs mere

Godkendte kurser November 2014

Godkendte kurser November 2014 Opdateret 10. juni 2015 Positivliste for kurser under Kantineoverenskomsten Godkendte kurser November 2014 Indhold: 1 Arbejdsmiljø/ergonomi 2 2 Brød, kager, desserter og konfektfremstilling 2 3 Dørmand

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gastronom

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gastronom BEK nr 441 af 13/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.79T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 236 af

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 12 Nummer: 2267 Titel: Brød-, kage-, dessert- og konfekturefremstilling Kort titel: Brød & kager Status: GOD Godkendelsesperiode: 06-03-2013 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Økologisk grundkursus for køkkenansvarlige i MSO Den 26. oktober 2015 den 27. november 2015 Skemaet er med forbehold for evt.

Økologisk grundkursus for køkkenansvarlige i MSO Den 26. oktober 2015 den 27. november 2015 Skemaet er med forbehold for evt. UGE 44 26.oktober 27. oktober 28. oktober 29. oktober 30. oktober Amu nr. 30265-3 30265-3 45874 45492 45492 Smagen i centrum menu i restaurant og menu i restaurant og 2 dage 30265-3 1 dag 45874 2 dage

Læs mere

NYHEDSBREV FKB 2632 FKB 2634 FKB 2647

NYHEDSBREV FKB 2632 FKB 2634 FKB 2647 FKB 2632 Industrislagtning og forædling af Kødprodukter 42487 Grunduddannelse inden for industrislagtning oversat til TYSK. Efteruddannelsesudvalgets hjemmeside under materialer til AMUuddannelser 4 487

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gastronom

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gastronom BEK nr 401 af 01/05/2018 Udskriftsdato: 8. maj 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/04016 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Fødevarehygiejne og kvalitetsstyring

Fødevarehygiejne og kvalitetsstyring Fødevarehygiejne og kvalitetsstyring 45780 Almen fødevarehygiejne - obligatorisk certifikat : Der lægges særligt vægt på, at deltagerne kan anvende de overordnede principper om egenkontrol ved produktion,

Læs mere

Varemodtagelse. 1. Kursiveret tekst trin 1 2. Normal tekst trin 2. Eleven kan modtage råvarer og kontrollere at varen svarer til ordren.

Varemodtagelse. 1. Kursiveret tekst trin 1 2. Normal tekst trin 2. Eleven kan modtage råvarer og kontrollere at varen svarer til ordren. Forslag til praktikmål for ernæringsassistentuddannelsen revision 2012. Praktikmål og arbejdsfunktioner alle hovedområder. 1. Kursiveret tekst trin 1 2. Normal tekst trin 2 Varemodtagelse Eleven kan modtage

Læs mere

FKB 2281 Madfremstilling restaurant, kantine og catering

FKB 2281 Madfremstilling restaurant, kantine og catering Oversigt over uddannelser med uddannelsesmål tilknyttet FKB 2281 Madfremstilling restaurant, kantine og catering FKB 2281 TAK TAK TAK TAK TAK Menuplanlægning i madfremstilling Produktion og afvikling/

Læs mere

Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen. (uger) 2589 Varekundskab 1 Rutineret Uddannelsesspecifikke B 1, og fremefter 0% 1,5

Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen. (uger) 2589 Varekundskab 1 Rutineret Uddannelsesspecifikke B 1, og fremefter 0% 1,5 Side 1 af 12 Elevtypesamling: Ungdom og EUV3 Fag fælles for hovedforløb 2589 Varekundskab 1 Rutineret Uddannelsesspecifikke B 1,5 01-08-2015 og fremefter 0% 1,5 11488 Salg og marketing Rutineret Uddannelsesspecifikke

Læs mere

Nye arbejdsmarkedsuddannelser

Nye arbejdsmarkedsuddannelser FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter 48 015 Industriel detailudskæring under vejledning udføre grov partering og detailudskæring af kød til videre forarbejdning. udvælge, anvende og

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 11 Nummer: 2267 Titel: Brød-, kage-, dessert- og konfekturefremstilling Kort titel: Brød & kager Status: GOD Godkendelsesperiode: 06-03-2013 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2698 Titel: Tandteknik Kort titel: Tandteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Tandteknik er fremstilling

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2702 Titel: Savværk og halvfabrikata Kort titel: Savværk Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I den råtræsforarbejdende

Læs mere

Smørrebrød og catering

Smørrebrød og catering Lokal Undervisningsplan for hovedforløb Smørrebrød og catering 2. skoleperiode (7 uger) Beskrivelse af læringsaktiviteterne på 2. skoleperiode i uddannelsen for smørrebrød og catering. (3. niveau) 28.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015. Udstedt af det faglige udvalg for gastronom i henhold til bekendtgørelse nr. 441 af 13. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Kriterier for godskrivning

Kriterier for godskrivning Kriterier for godskrivning 1. Kriterier for vurdering af, om eleven har 2 års relevant erhvervserfaring, jf. 66 y, stk. 1, i lov om erhvervsuddannelser Relevant erhvervserfaring er erhvervserfaring, der

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2660 Titel: Pleje af hår, hud og negle Kort titel: Hår, hud, negle Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet

Læs mere

Nummer Titel EUU Varighed dage Syn af boliger, råderet, vedligeholdelsesordninger AE 5, Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2,00

Nummer Titel EUU Varighed dage Syn af boliger, råderet, vedligeholdelsesordninger AE 5, Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2,00 Nummer Titel EUU Varighed dage 40000 Syn af boliger, råderet, vedligeholdelsesordninger AE 5,00 40041 Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2,00 40133 Formidling til brugere og beboere, ejendomsservice

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom . Ikrafttrædelsesdato: 5. juli 07 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 774 af. december 06 om uddannelsen til gastronom.

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2733 Titel: Mobilkraner med ballast Kort titel: M.kran ballast Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Langt de fleste

Læs mere

Orientering om mål, indhold og struktur i gastronomuddannelsen, specialet kok

Orientering om mål, indhold og struktur i gastronomuddannelsen, specialet kok Orientering om mål, indhold og struktur i gastronomuddannelsen, specialet kok Uddannelsen til gastronom, specialet kok, er tilrettelagt som en vekseluddannelse, sådan at der efter grundforløbet skiftes

Læs mere

Praktikmål for ernæringsassistentuddannelsen

Praktikmål for ernæringsassistentuddannelsen Praktikmål for ernæringsassistentuddannelsen Navn: Opstartsdato: Husk - ved afslutning af hvert praktikophold udfyldes skemaerne - ved første praktikophold afkrydses alle arbejdsfunktioner - at de efterfølgende

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 15 Nummer: 2286 Titel: Mad til grupper med varierede behov for ernæring Kort titel: Institutionskøk Status: GOD Godkendelsesperiode: 17-03-2016 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 6 Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse 2275 Administration GOD 25000 RKV før erhvervsuddannelse for voksne AP 01-01-2017 og fremefter 40003 Salgsteknik for salgs- og servicemedarbejdere

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2749 Titel: Betjening af travers-, portalkran og riggerudstyr Kort titel: Kran Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE:

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Ernæringsassistent Svendeprøve efteråret 2017 Version 7 PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Onsdag / torsdag den 22. og 23. november 2017 PRAKTISK / MUNDTLIG PRØVE: ONSDAG DEN 29.NOVEMBER.2017 Praktisk / mundtlig

Læs mere

Godkendte kurser Oktober 2018

Godkendte kurser Oktober 2018 Opdateret d. 19. november 2018 Positivliste for kurser under Kantineoverenskomsten Godkendte kurser Oktober 2018 Indhold: 1 Arbejdsmiljø/ergonomi 2 2 Brød, kager, desserter og konfektfremstilling 2 3 Dørmand

Læs mere

Orientering om mål, indhold og struktur i gastronomuddannelsen, specialet smørrebrød og catering

Orientering om mål, indhold og struktur i gastronomuddannelsen, specialet smørrebrød og catering Orientering om mål, indhold og struktur i gastronomuddannelsen, specialet smørrebrød og catering Uddannelsen til gastronom, specialet smørrebrød og catering, er tilrettelagt som en vekseluddannelse, sådan

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2757 Titel: Plastsvejsning Kort titel: Plast Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Plastsvejsning indebærer sammenføjning

Læs mere

Kokken arbejder professionelt med fremstilling af mad. Du kan arbejde i et restaurantionskøkken, men uddannelsen giver også mange andre muligheder.

Kokken arbejder professionelt med fremstilling af mad. Du kan arbejde i et restaurantionskøkken, men uddannelsen giver også mange andre muligheder. KOK FAKTAARK Kok Kokken arbejder professionelt med fremstilling af mad. Du kan arbejde i et restaurantionskøkken, men uddannelsen giver også mange andre muligheder. Professionel fremstilling af mad Som

Læs mere

Cater CATER FAKTAARK. Cateren tilbereder og anretter kolde og varme retter, står for salget og har kontakt med mange mennesker.

Cater CATER FAKTAARK. Cateren tilbereder og anretter kolde og varme retter, står for salget og har kontakt med mange mennesker. CATER FAKTAARK Cater Cateren tilbereder og anretter kolde og varme retter, står for salget og har kontakt med mange mennesker. Jobmulighederne er mange Cateren tilbereder og anretter kolde og varme retter

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2707 Titel: Køleteknisk område Kort titel: Køl Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter alle de

Læs mere

K Ø K K E N A S S I S T E N T P Å H O T E L

K Ø K K E N A S S I S T E N T P Å H O T E L K Ø K K E N A S S I S T E N T P Å H O T E L IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2686 Titel: Forsynings- og distributionssektorerne Kort titel: Forsyning Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Som smørrebrødsjomfru arbejder du kreativt med et bredt spektrum inden for madlavning, hvor udseende, former og farver spiller en stor rolle.

Som smørrebrødsjomfru arbejder du kreativt med et bredt spektrum inden for madlavning, hvor udseende, former og farver spiller en stor rolle. SMØRREBRØDSJOMFRU FAKTAARK Smørrebrødsjomfru Som smørrebrødsjomfru arbejder du kreativt med et bredt spektrum inden for madlavning, hvor udseende, former og farver spiller en stor rolle. En uddannelse

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2606 Titel: Guld- og sølvsmedeområdet Kort titel: Guldsmed Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 5 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE:

PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Ernæringsassistent Svendeprøve efteråret 2018 Version 7 PLANLÆGNING AF PRAKTISK PRØVE: Onsdag / torsdag den 5. og 6. december 2018 PRAKTISK / MUNDTLIG PRØVE: TORSDAG DEN 13. DECEMBER 2018 Praktisk / mundtlig

Læs mere

Gastronomassistenteksamen

Gastronomassistenteksamen Gastronomassistenteksamen Tema: Efterår Afsluttende opgave Navn: Klasse: Side 1 af 11 Gastronomassistenteksamen Uddannelsen til gastronomassistent afsluttes på 1. skoleperiode med en praktisk orienteret

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2244 Titel: Maskin- og værktøjsområdet Kort titel: Maskin Status: GOD Godkendelsesperiode: 21-12-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet er centreret

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2781 Titel: Bolig- og autointeriørmontering Kort titel: Interiørmontage Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-02-2008 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Boligmonteringsområdet

Læs mere

Inspirationsmateriale. til. Arbejdsmarkedsuddannelse. Salat og salatbar i madfremstilling

Inspirationsmateriale. til. Arbejdsmarkedsuddannelse. Salat og salatbar i madfremstilling Inspirationsmateriale til Arbejdsmarkedsuddannelse 45531 Salat og salatbar i madfremstilling Udviklet af: Susanne Pedersen Hotel- og Restaurantskolen København KHRU 2006 1 1. Uddannelsesmålets sammenhæng

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tjener

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tjener BEK nr 434 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.14T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service December 2014 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Køkken-, Hotel- og Restaurantfagenes Uddannelsessekretariat

Køkken-, Hotel- og Restaurantfagenes Uddannelsessekretariat Ansøgning om godkendelse som praktikvirksomhed i gastronomuddannelsen specialet smørrebrød og catering Køkken-, Hotel- og Restaurantfagenes Uddannelsessekretariat Vigerslev Allé 18, 2500 Valby Tlf.: 33

Læs mere

Efteruddannelsesudvalgets HANDLINGSPLAN for Analyse af strukturforløb inden for institutionskøkkenområdet

Efteruddannelsesudvalgets HANDLINGSPLAN for Analyse af strukturforløb inden for institutionskøkkenområdet Efteruddannelsesudvalgets HANDLINGSPLAN for Analyse af strukturforløb inden for institutionskøkkenområdet Projektnr.: 136146 Projektpulje: EVUK6915 MJJ Januar 2014 Efteruddannelsesudvalgets handlingsplan

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2751 Titel: Produktion af køle- og klimaanlæg Kort titel: Køleteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 6 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2702 Titel: Savværk og halvfabrikata Kort titel: Savværk Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I den råtræsforarbejdende

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2237 Titel: Administration i sundhedssektoren Kort titel: admsundhed Status: GOD Godkendelsesperiode: 03-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Administration

Læs mere

Aktuelle udbudsgodkendelser

Aktuelle udbudsgodkendelser Side 1 af 5 681401 AMU Hoverdal Kompetencebeskrivelse: EUU: Periode: Godkendelsestype: 2636 Ejendomsservice AE 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2708 Klimateknisk område AB 01-01-2010 og fremefter

Læs mere

HANDLINGSPLAN. Analyse af strukturforløb inden for madfremstilling i restaurant, kantine og catering

HANDLINGSPLAN. Analyse af strukturforløb inden for madfremstilling i restaurant, kantine og catering HANDLINGSPLAN Analyse af strukturforløb inden for madfremstilling i restaurant, kantine og catering Projektnummer: 138051 Projektpulje: KHRU UUL 016 Analyse af strukturforløb inden for madfremstilling

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 5 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service September 2014 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service April 2013 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 5 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gastronom

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til gastronom BEK nr 1774 af 21/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 3. februar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/14006 Senere

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2687 Titel: Vagtservice Kort titel: Vagtservice Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet vagtservice

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2687 Titel: Vagtservice Kort titel: Vagtservice Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet vagtservice

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Juni 2016 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Økologi og bæredygtighed i restauranten

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Økologi og bæredygtighed i restauranten Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Økologi og bæredygtighed i restauranten Nr. 48290 Udviklet af: Frida Techau Hotel & Restaurantskolen, Kbh januar 2016 1. Uddannelsesmålet og dets sammenhæng

Læs mere

Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent

Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent Formalia Grundforløbsopgave og -prøve Uddannelsen til ernæringsassistent Grundforløbsprøven er en prøve i det uddannelsesspecifikke fag og danner grundlag for bedømmelse af din opfyldelse af de faglige

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Vejledende uddannelsestid 20 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge og anvende

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

OPLÆG TIL SEMINAR FOR RKV I FORBINDELSE MED EUV. GASTRONOMERNE V/MARIANNE WRAAE ONSDAG D

OPLÆG TIL SEMINAR FOR RKV I FORBINDELSE MED EUV. GASTRONOMERNE V/MARIANNE WRAAE ONSDAG D OPLÆG TIL SEMINAR FOR RKV I FORBINDELSE MED EUV. GASTRONOMERNE V/MARIANNE WRAAE ONSDAG D. 23.09. INDTAG TO GANGE OM ÅRET FORÅR/EFTERÅR CA 1 MDR FØR OPSTART AF GF 2 TRE FAGLÆRER ER UDPEGET OG HAR UDARBEJDET

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 13 Nummer: 2286 Titel: Mad til grupper med varierede behov for ernæring Kort titel: Institutionskøk Status: GOD Godkendelsesperiode: 17-03-2016 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 6 743402 Handelsskolen Silkeborg Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2791 Administration 01-01-2010

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2761 Titel: Opbygning og drift af offshore installationer Kort titel: offshore inst. Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Efteruddannelsesudvalgets HANDLINGSPLAN for Analyse af strukturforløb inden for institutionskøkkenområdet

Efteruddannelsesudvalgets HANDLINGSPLAN for Analyse af strukturforløb inden for institutionskøkkenområdet Efteruddannelsesudvalgets HANDLINGSPLAN for Analyse af strukturforløb inden for institutionskøkkenområdet Projektnr.: 136146 Projektpulje: EVUK6915 Januar 2015 Efteruddannelsesudvalgets handlingsplan Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende fra 01-01-2014 til 31-12-2014)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende fra 01-01-2014 til 31-12-2014) Side 1 af 6 743402 Handelsskolen Silkeborg Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2275 Administration 01-08-2014 og fremefter Godkendt til udbud 40003 Salgsteknik for salgs- og servicemedarbejdere

Læs mere

Kompetenceprofiler og hverdagspraksis for kost- og ernæringsuddannelserne

Kompetenceprofiler og hverdagspraksis for kost- og ernæringsuddannelserne Kompetenceprofiler og hverdagspraksis for kost- og ernæringsuddannelserne Juni 2011 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Forord... 2 1. Indledning og sammenfatning... 3 Ernæringshjælper - en

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service April 2017 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Januar 2013 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland EUC Midt Bornholms

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: Februar 2014 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen. Nr. Målpind Gyldighedsperiode. Nr. Målpind Gyldighedsperiode

Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen. Nr. Målpind Gyldighedsperiode. Nr. Målpind Gyldighedsperiode Side 1 af 112 Elevtypesamling: Ungdom og EUV3 Fag fælles for hovedforløb Praktikmål 14195 Varemodtagelse og klargøring 1 Praktikmål Praktikerklæring, -, - (gyldig fra 01-08-2015). 1 Eleven kan på rutine

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2787 Titel: Spåntagende metalindustri Kort titel: Spåntagning Status: GOD Godkendelsesperiode: 02-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses grundforløb

Læs mere

Køkken, kantine og rengøring kurser og efteruddannelse

Køkken, kantine og rengøring kurser og efteruddannelse Køkken, kantine og rengøring kurser og efteruddannelse På Erhvervsskolen Nordsjælland finder du et stort udbud af kurser om fx ernæring, hygiejne, fødevaretilberedning og rengøring. Vi gennemfører kurser

Læs mere

HANDLINGSPLAN. Kortlægning og analyse af kæde- og konceptrestauranter med takeaway inden for fastfood og brasserie

HANDLINGSPLAN. Kortlægning og analyse af kæde- og konceptrestauranter med takeaway inden for fastfood og brasserie HANDLINGSPLAN Kortlægning og analyse af kæde- og konceptrestauranter med takeaway inden for fastfood og brasserie Projektnummer: 138050 Projektpulje: AMU7612 Udvikling af analyser AMU Januar 2017 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 11 861403 Erhvervsskolerne Aars Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2204 Støberi- og metalskrotningsindustri 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2241 Entreprenør- og Landbrugstekniske

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse 2275 Administration Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 40022 Effektive, individuelle brugerflader (AD) 12-09-2014 og fremefter

Læs mere

Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen. Nr. Målpind Gyldighedsperiode. Nr. Målpind Gyldighedsperiode

Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen. Nr. Målpind Gyldighedsperiode. Nr. Målpind Gyldighedsperiode Side 1 af 110 Elevtypesamling: Ungdom og EUV3 Fag fælles for hovedforløb Praktikmål 14195 Varemodtagelse og klargøring 1 Praktikmål Praktikerklæring, -, -. 1 Eleven kan på rutine niveau modtage råvarer,

Læs mere

Kok: Valg af valgfri specialefag

Kok: Valg af valgfri specialefag Kok: Valg af valgfri specialefag Til arbejdsgiver I uddannelsen til gastronom med specialet kok indeholder 3. skoleperiode i hovedforløbet s valgfri specialefag. Faget skal ses som en mulighed for eleven

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice Marts 2015 AMU Statistik For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: - AMU Hoverdal - AMU Nordjylland - Københavns Tekniske

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Februar 2012 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland EUC Midt Bornholms

Læs mere