10 veje til større arbejdsglæde

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "10 veje til større arbejdsglæde"

Transkript

1 Sådan kan du som leder skabe større arbejdsglæde på din arbejdsplads 10 veje til større arbejdsglæde Udarbejdet af Navigent for KL og KTO Grafik af Grafiraf.

2 2 Hvad er arbejdsglæde? Og hvordan får man mere af den? Det har KTO og KL spurgt 15 kommunale arbejdspladser om i projektet Arbejdsglæde i en kommunal verden. Og arbejdspladserne har mange gode bud: Fra Skive til Tønder ser arbejdsglæden forskellig ud, men de peger i sammen retning, når det handler om, hvordan man får mere af den. Læs hvad blandt andet skraldemanden, pædagogen og kokken oplever er vigtigst for arbejdsglæden. De er her samlet i 10 bud med deres egne tips til, hvordan du selv som leder kan styrke arbejdsglæden. Rigtig god fornøjelse KL og KTO Kort om arbejdsglæde Læs mere om projektet på dk/arbejdsglaede, hvor du kan finde cases og værktøjer til at styrke arbejdsglæden Hvad er arbejdsglæde? Arbejdsglæde er en følelse. Det er forskelligt for hver enkelt, hvad der skal til for at give følelsen også på samme arbejdsplads. Hvorfor er arbejdsglæde vigtig? Fordi den er med til at skabe en god arbejdsplads med en god stemning også under pres. Hvem kan give arbejdsglæde? Vi kan hver især være med til at skrue op og ned for arbejdsglæden for os selv og for andre. Hvad nytter arbejdsglæde? Arbejdsglæde øger trivslen og kvaliteten i arbejdet og mindsker stress og sygefravær. Projektet om arbejdsglæde er sat i værk for at understøtte jeres arbejde med den aftale om Trivsel og Sundhed på arbejdspladserne, som KL og KTO aftalte ved OK 08. Udarbejdet af Navigent for KL og KTO, 2011

3 Arbejdspladsernes 1. bud på arbejdsglæde Hold fast på traditionerne eller lav en ny! Traditioner især de festlige styrker arbejdsglæden, siger alle 15 arbejdspladser. Traditioner kan være alt lige fra den årlige julefrokost eller jubilæumsfest til nisseordning, postkort fra ferierne, kåring af ugens bommert eller fejring af gode resultater på jobbet. Planlæg sammen med dine medarbejdere, hvad et år på arbejdspladsen skal rumme og sæt fx fødselsdage, traditioner, faglige og sociale aktiviteter ind i kalenderen. Hæng den et synligt sted, så der er noget at glæde sig til og holde hinanden fast på. Download en temadag. Afsæt tre timer til en temaeftermiddag, hvor arbejdsglæden sættes på dagsordnen. Download et færdigt mødekoncept Kom i dybden med arbejdsglæden på hvor I blandt andet får en god dialog om jeres arbejdsglæde og udfylder en kalender med arbejdsglade initiativer for det næste år. Kom i dybden med arbejdsglæden 3-5 timer Når en kollega har fødselsdag, kommer vi forbi festen, også hvis vi ikke er inviteret. Vi går selvfølgelig pænt igen, men kommer lige forbi med en sang eller et stort hurra. (Pædagog Lissi Beier, Toftegårdens Børnehaver, Faaborg) Hver gang vi laver et arrangement, så er ledelsen med og går forrest med fanen. Det er vigtigt, at ledelsen signalerer, at det er i orden at bruge arbejdstid på det. (Uddannelseskonsulent Karin Spedsberg, Ishøj Kommune)

4 Arbejdspladsernes 2. bud på arbejdsglæde Styrk den faglige udvikling! Oplevelsen af at udvikle sig fagligt giver arbejdsglæde. Det er meldingen fra både skraldemænd, pædagoger og rengøringsassistenter i projektet. Find ud af, hvad I kan gøre for at få nye input eller prøve nye opgaver. Fx kan du som leder tage initiativ til gå-hjem-møder med en oplægsholder udefra, videndeling mellem kolleger eller foreslå rotation i opgaverne. Når en medarbejder har været på kursus, kan I aftale, at medarbejderen holder et kort oplæg på næste personalemøde med de bedste pointer fra kurset, og om hvordan de kan bruges på jeres arbejdsplads. Kom godt igang med arbejdsglæden 2 timer Download et færdigt mødekoncept, Kom godt i gang på Afsæt to timer på et personalemøde til at tale om jeres arbejdsglæde og hvad fx faglig udvikling kan være hos jer. En leder skal skabe udviklingsmuligheder for sig selv og sine medarbejdere. Udvikling er fremtidens arbejdsglæde. (Pædagog Lissi Beier, Toftegårdens Børnehaver, Faaborg)

5 Arbejdspladsernes 3. bud på arbejdsglæde 5 Tal succeserne op! Gode historier styrker arbejdsglæden. De skaber fællesskabsfølelse, glæde og stolthed for den enkelte og hele arbejdspladsen. Fortæl hinanden om den seneste succes, de nyeste resultater eller om de små fremskridt, der viser, at I gør en forskel. Fx ved at dele oplevelser under en fælles frokost, i overleveringen ved vagtskifte eller ved at skrive dem på en tavle før I går hjem. I frokost- eller kaffepausen kan I hver dag fortælle en god historie om en lille eller stor succes på arbejdet. Eller du kan bruge en tavle og ugentlige mails til at skrive om fælles succeser og gode minder. Navn Dato Arbejdsplads Du fortjener et arbejdsglædediplom fordi Udstedt af Download et arbejdsglædediplom på dk/arbejdsglaede som du eller medarbejderne kan tildele en medarbejder eller kollega, der har gjort en forskel for nylig. Så kan de selv fortælle den gode historie. Snup idéen: Knips din arbejdsglæde sådan gør man gode historier synlige. Bed dine medarbejdere tage billeder i løbet af en uge af de situationer, der giver dem arbejdsglæde og som de har succes med. Saml billederne til en kollage og hæng den et synligt sted til daglig glæde og inspiration. Man skal lægge mærke til de små succeshistorier i hverdagen. For eksempel når vores brugere gennemgår små udviklingstrin. (Socialpædagog Liselotte Mejlvang, Socialpsykiatrisk Center Nord i Ikast- Brande Kommune)

6 Arbejdspladsernes 4. bud på arbejdsglæde Plej relationerne! God kontakt til kolleger giver arbejdsglæde. Sammen kan man skabe en kultur, hvor sjov og alvor følges ad. Fx ved at være nysgerrige på hinanden, ved at mødes uden for arbejdspladsen eller bare bruge et par minutter hver dag på at snakke med en ny kollega. Det kan være en god idé at give medarbejderne mulighed for fælles pusterum. Det giver dem mulighed for at vende dagens begivenheder, private som faglige, og lyst til fælles aktiviteter. Dialogkort Hvad skal der til, for at Hvad er det dejlige ved, vi får en endnu bedre at vi har faste traditioner i morgen-hilsen-tradition? løbet af året? Hvordan kan vi sige Hvilke andre sjove, farvel på en måde som vigtige, dejlige traditioner styrker arbejdsglæden? kan vi foreslå? Hvordan bruger vi os Hvad er det sjoveste selv bedst muligt på påfund vi kunne lave på arbejdet? et personalemøde? Hvad vil det betyde for vores arbejdsglæde? Hvad er det vigtigste vi kan fejre på jobbet? Hvordan kunne fejringen foregå? Hvad sker der hvis vi begynder at fortælle hinanden om vores succeser på arbejdet? Hvor og hvordan gør vi det bedst? Download en stak dialogkort på som I kan bruge på et personalemøde til at lære hinanden bedre at kende og sammen finde ud af, hvordan I takler situationer, der udfordrer arbejdsglæden i hverdagen. Hvad er vore mål her på arbejdspladsen? Hvordan kan vi komme til at se det mere i hverdagen? Hvad giver det, at vi ved, hvad der skaber arbejdsglæde for vores kolleger? Hvordan kan vi bruge det i dagligdagen? Hvad er den væsentligste forhindring for at vi får en bedre omgangstone? Hvad kan vi gøre for at overvinde den hindring? Hvis vores arbejdsplads skulle have et nyt navn ud fra, hvordan vi roser hinanden, hvad skulle det så være? Hvilket navn kunne vi godt tænke os? Hvis vi skulle finde på verdens bedste overraskelse til personalemødet, hvad skulle det så være? Hvordan kunne det gøres helt praktisk? Hvad får vi ud af at dele vores forslag om hvordan vores arbejdsplads kan blive bedre med vores leder? Snup idéen: Sæt arbejdsglæden på spil sådan får man god kontakt til sine kolleger på en uge. Lav i fællesskab en stak arbejdsglædekort hvor der fx står: Tag en kop kaffe med til en kollega eller Spis frokost med en ny i dag. Hver morgen i en uge trækker alle et kort og udfører handlingen inden man går hjem. Det betyder ALT, at man er glad for at se sine kolleger om morgenen. (Børnehave i Tønder)

7 Arbejdspladsernes 5. bud på arbejdsglæde Tænk før du taler! Måden, man siger ting på, har stor betydning for andres arbejdsglæde. Derfor er det vigtigt både at tænke over det, man siger, og måden man siger det på. Du kan som leder have fokus på, hvad der virker bedst i kommunikationen. Fx ved at finde en god måde at give feedback, skrue ned for konflikter på eller indføre en glad omgangstone. De små ting tæller. Måden vi siger godmorgen og farvel på til kolleger og medarbejdere har stor betydning. Du kan som leder gå forrest med at hilse på alle ved navn om morgenen og lade en lille glad replik følge dit farvel. Snup idéen: Sæt farve på din dag sådan kan I tage konflikter i opløbet. Stil tre glasvaser og farvede bolde frem. Hver dag lægger alle en bold i på vej hjem enten en rød (ikke glad), en gul (mellemglad) eller grøn (glad). Røde bolde skal ledsages af en kort skriftlig forklaring, der lægges i en aflåst postkasse, som du tømmer. Så har du tid til at tænke over, hvordan situationen bedst takles. I stedet for at skælde ud på børn, når de løber på gangen, siger man det ser sjovt ud, kan I ikke fortsætte med at løbe udenfor? Det løser op for konflikterne mellem børnene, mindsker larmen og så styrker det samarbejdet mellem kollegerne. (Institutionsleder Johanne Sølvhøj, Børnehave i Tønder) Hvis vi for eksempel har forskellige meninger om, hvordan en bestemt opgave skal løses, tager vi en snak om det med det samme, så vi ikke står i krogene og taler om hinanden bagefter. (Annalise Larsen, Det Gode Køkken, Holstebro) Hver eneste morgen, når jeg begynder min arbejdsdag på plejehjemmet, starter jeg med et smil og et god morgen til alle. (Afdelingsleder Pia Mogensen, plejehjem i Ishøj)

8 Arbejdspladsernes 6. bud på arbejdsglæde 8 Anerkend din næste! Når man oplever at blive set og hørt, får man arbejdsglæde. Vi har alle brug for at mærke, at vi gør en forskel og er vigtige for arbejdspladsen. Fx ved at rose kolleger og medarbejdere, anerkende forskellene og værdsætte hinanden i det daglige. Du kan være med til at skabe et godt miljø ved selv at gå forrest med at rose og værdsætte dine medarbejdere og opfordre dem til at gøre det samme. Du kan anerkende forskelle og uenigheder ved at vise, at du lytter og respekterer andre synspunkter, selvom du ikke er enig. Send et elektronisk postkort på til en kollega eller medarbejder, du gerne vil anerkende. Vælg mellem 10 forskellige ting, personen gør, som giver dig arbejdsglæde og send en personlig hilsen. På postkortet står, hvordan de også kan sende postkort til dem, de vil anerkende. Snup idéen: Runde sådan starter I mødet på en anerkendende måde. Den positive runde kan være det første punkt på personalemødet. Her har alle på skift et minut til at fortælle om en god oplevelse på arbejdet eller derhjemme. De andre lytter og kommenterer ikke. Når runden er slut, går man til næste punkt på dagsordnen med god energi og følelsen af at blive set og hørt. Vi skal blive bedre til at anerkende det arbejde, som nemt kan blive betragtet som mindre fint, men som er meget vigtigt for at binde organisationen sammen. (Arbejdsmiljøkonsulent Karen Frost, HR- Udvikling i Holstebro Kommune) Arbejdsglæde er, når en kollega viser dig omsorg og kommer med en lille ting, fordi du har hjulpet med et eller andet. (Børnehave i Tønder) Det er jo egentlig helt simpelt. Du skal se dine kolleger i hverdagen. Hvis du anerkender og bliver anerkendt, så fungerer det. (Tillidsrepræsentant og lærer Sanne Frandsen, Rise skole, Ærø)

9 Arbejdspladsernes 7. bud på arbejdsglæde Overrask dig selv og andre! Overrask mig og jeg bliver glad! Sådan virker det positivt, når noget uventet og glædeligt kommer til os. En lille ting har stor effekt, når det ikke er forventet som fx noget ekstra lækkert til personalemødet, et overraskende afbræk i arbejdsdagen, en gave, et sjovt påfund eller et arrangement, der pludselig tager en ny og skøn drejning. Som leder kan du tænke over, hvad der ville overraske positivt i hverdagen. Sørg for at veksle mellem overraskelserne og holde det hemmeligt for medarbejderne. Overrask dine medarbejdere med en lokumsplakat på Download en plakat med de ti bud på arbejdsglæde og glade citater, der giver eftertanke i hverdagen. Hæng den op på wc et, omklædningsrummet eller kantinen og se, hvad der sker! Smil til verden, og verden smiler til dig! Den største kilde til nydelse er forandring. - Samuel Johnson Kan du huske resten? Always look on the bright side of life da dam da dam di-da didam. I m singing in the rain siiinging in. I feel good! For hvert minut Ain t no mountain high, aint no valley du er sur, går low, aint no river wide. du glip af et minuts glæde. Dont worry, be happy, Jeg tror, der er magi i luuuuften, er det fordi, at du er heeer, jeg tror, jeg blæser på Dont worry, be happy, I m walking on sunshine wåååhååå -and don t it feel GOOD! Når du er kommet dig over store vanskeligheder, lever du dybere end før. Grib arbejdsglæden De 10 Bud på arbejdsglæde Hvad kan jeg gøre for at lave sjove traditioner? vi udvikler os fagligt? tale vores succeser op? skabe gode relationer til mine kolleger? vi har en god omgangstone? give mere anerkendelse og ros? overraske de andre i hverdagen? hjælpe dem omkring mig? lave et godt personalemøde? få mere medbestemmelse? Husk at smile før du sover, så går dagens surhed over. - Piet Hein Viljen til at ville, giver evnen til at kunne! Den omvendte Jantelov 1. Du er noget 2. Du er meget værd Beskedenhed er 3. Du er klog en dyd men man kommer længere 4. Du er værdsat uden. 5. Du har værdifuld viden Tysk ordsprog 6. Du er nødvendig for andre 7. Du er rigtig god til mange ting Vi er hinandens 8. Du har grund til at have det sjovt arbejdsglæde 9. Du er vellidt 10. Du inspirerer os Smilet er den korteste distance mellem to mennesker. - Victor Borge At lære andre at kende er visdom. At lære at kende sig selv er den højeste visdom. Afslut sætningen: - Lao-Tse Jeg er glad på arbejds når Jeg blev glædeligt overrasket på arbejde da Jeg var med til selv at sprede arbejdsglæde da Jeg var stolt af mit arbejde da Jeg er glad fordi Det kan være én, der har brød med, uden man forventer det. Eller en medarbejder der møder lidt tidligere ind, for at hjælpe en kollega. (Pædagog Lissi Beier, Toftegårdens Børnehaver, Faaborg) Vi skal ikke bare tage det for givet. Vi skal hele tiden sætte ord på, hvad arbejdsglæde er. Også fordi det kan være meget forskelligt fra medarbejder til medarbejder. (Serviceleder Marlene Jespersen, Rengørringsafdellingen i Esbjerg Kommune)

10 Arbejdspladsernes 8. bud på arbejdsglæde 10 Hjælp hinanden! Når det brænder på, giver det glæde at blive hjulpet af en kollega. Det vidner om holdånd, omsorg og indblik i hinandens arbejde. Fx ved lige at stikke hovedet ind og høre, om det er noget man skal hjælpe med. Eller kende sine kollegers opgaver så godt, at man ved, hvor man nemt lige kan give en hånd med. Synliggør arbejdsopgaver så det er muligt for medarbejderne at tage over for hinanden. Sørg for at alle ved, det er okay at bede om hjælp. Snup idéen: Skytsengel sådan får du hjælp og omsorg i hverdagen. Tildel alle en skytsengel, som er en kollega, der drager omsorg ved fx at ringe ved sygdom, fejre fødselsdage eller hjælpe til, når det brænder på. Sørg for at alle har en skytsengel og er skytsengel for en anden. Opbakning fra kolleger giver arbejdsglæde. Især i en periode, hvor vi er udsat for nedskæringer, og der ikke skal så meget til før læsset vælter. (Pædagog Jørgen Kei, Toftegårdens Børnehaver, Faaborg) I stedet for at stå inde i hallen og snakke, når man er færdig med sit eget, så ser man lige om en af de andre har brug for hjælp. (Renovationschauffør Leif Jensen, Kolding) Vi havde en medarbejder, som havde problemer med ryggen, og jeg skulle til at finde nogle løsninger med vagtplanen, så han kunne blive skånet. Men så fandt jeg ud af, at de ansatte allerede havde byttet rundt på vagterne for at tage hensyn til ham. (Driftsleder Mikael Bakmann, Kolding Renovation)

11 Arbejdspladsernes 9. bud på arbejdsglæde 11 Glæd dig til personalemødet! Efter et godt møde kan man føle arbejdsglæde. En rar stemning og en god tone spiller ind på oplevelsen. Fx kan man begynde mødet med en lille opvarmning, en kort gåtur, en sjov ryste-sammen øvelse eller på anden vis sætte en behagelig ramme, så mødet kommer godt fra start. Overvej hvilke ting der kan skabe en god ramme for mødet hos jer. Du kan indsætte det som et fast punkt på dagsordnen eller holde det hemmeligt, så medarbejderne bliver glædeligt overraskede. Arbejdsglæde bingo Glæder du dig til mandag? Har du grint højt på arbejdet inden for den sidste uge? Kender du en kollega godt nok til at vide hvilket humør han/hun er i? Giver du dig tid til en pause hver dag? Siger du hej til dine kolleger om morgenen? Har en kollega gjort noget positivt uventet for dig? Tager du kaffe/the med til andre end dig selv? Giver du ros? Husker du at fejre en succes på arbejdet? Kender du navnet på en kollegas familiemedlem? Har du pralet af din arbejdsplads indenfor det sidste år? Har du en kollega som du lærer meget af? Kender du en kollegas fødselsdag? Tilbyder du at hjælpe kolleger, hvis de har meget at nå? Kan du huske en af dine kollegers telefonnumre udenad? Er du stolt af en kollega? Er du glad når du fortæller om dit arbejde? Har du spist frokost med en kollega indenfor den sidste uge? Har du grint så meget på arbejde, at du fik ømme mavemuskler? Er du stolt over noget, du gør på dit arbejde? Overrask dine medarbejdere med et spil arbejdsglædebingo ved næste personalemøde. På arbejdsglaede kan du downloade en bingoplade, som du deler ud ved begyndelsen af mødet. Det sætter stemningen i vejret og tager bare 10 minutter. Alle møder begynder med, at vi fortæller hinanden dagens gode historie, og så taler vi om trivsel, inden vi går i gang med de faglige emner. God trivsel er jo forudsætningen for, at vi kan arbejde fagligt. (Pædagog Jørgen Kei, Toftegårdens Børnehaver, Faaborg) Vi rydder tid i programmet til en gang gymnastik. Så står vi der og griner lidt af hinanden, når vi flagrer rundt med arme og ben. Det er måske en lille ting, men det er med til, at vi har det hyggeligt sammen. (Ernæringsassistent Annalise Larsen, Det Gode Køkken, Holstebro)

12 Arbejdspladsernes 10. bud på arbejdsglæde 12 Giv medbestemmelse! Frihed og oplevelsen af at man selv bestemmer over sin hverdag giver arbejdsglæde. Også de små ting. Det giver ejerskab, fællesskabsfølelse og engagement, hvis man selv har været med til at bestemme. Fx ved at blive informeret om arbejdspladsens udvikling og taget med på råd eller ved selv at planlægge sin arbejdsdag. På en opslagstavle, ugentlig nyhedsmail eller på personalemøder kan du informere dine medarbejdere om arbejdspladsens mål og udvikling og opfordre dem til at komme med gode idéer. Lad om muligt medarbejderne selv planlægge deres arbejdsdag fx rækkefølgen af arbejdet, eller hvilken rute de vil køre. Opfølgning på arbejdsglæden 30 minutter Download et færdigt mødekoncept, Følg op på arbejdsglæden på Afsæt 30 minutter på personalemødet hver tredje måned til at tale om, hvad der nu vil styrke arbejdsglæden, og hvem der gør hvad. Det giver medbestemmelse og ejerskab til løsningerne. Det gør det lidt sjovere at stå op om morgenen og vide, at det er en selv og ikke chefen, der dikterer arbejdsdagen. (Renovationschauffør Leif Jensen, Kolding) Jeg kan gå til min leder og sige, at jeg gerne vil være med til at udvikle et nyt område. Det er ikke sikkert, at jeg kommer til det, men jeg oplever, at jeg bliver set og hørt. (Socialpædagog Liselotte Mejlvang, Socialpsykiatrisk Center Nord i Ikast-Brande Kommune) Som ledere er vi jo ikke ude på gulvet, så hvis der for eksempel skal udvikles nye rengøringsvogne, er det vigtigt, at medarbejderne er med (Serviceleder Marlene Jespersen, Esbjerg rengøring) I mit team har vi fx sørget for, at der er mange på arbejde i dagvagten juleaften. På den måde sikrer vi, at alle får en god arbejdsdag uden for meget stress. (Social- og sundhedshjælper Marianne Skovgård, hjemmeplejen i Vordingborg)

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer

Kom godt i gang med arbejdsglæden. 2 timer Kom godt i gang med arbejdsglæden 2 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi styrker arbejdsglæden hos os. Undervejs kommer der eksempler, øvelser og værktøjer til inspiration. Tre punkter

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer Kom i dybden med arbejdsglæden 3-5 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi kommer i dybden med arbejdsglæden. I de næste timer laver vi et fremtidsværksted, hvor vi undersøger, hvad

Læs mere

Dagsorden. Hvad er arbejsglæde for os? Hvordan får vi arbejdsglæden i top? Hvem gør hvad?

Dagsorden. Hvad er arbejsglæde for os? Hvordan får vi arbejdsglæden i top? Hvem gør hvad? Dagsorden 1 Hvad er arbejsglæde for os? 2 Hvordan får vi arbejdsglæden i top? 3 Hvem gør hvad? Arbejdsglæde bingo Glæder du dig til det bliver mandag? Siger du hej til dine kolleger om morgenen? Husker

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads FOA Fag Og Arbejde Projektansvarlig politiker: Gina Liisborg køkken & rengøringssektoren Projektleder: Lea Groth-Andersen November 2005 1 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vær ikke en kylling - en håndbog for ildsjæle. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Vær ikke en kylling - en håndbog for ildsjæle. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Vær ikke en kylling - en håndbog for ildsjæle Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien -

Læs mere

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Hvordan kan I fejre Kollegaens Dag? Alle kan være med til at fejre Kollegaens Dag det kræver ikke andet end lysten til at gøre noget positivt for og med sine kollegaer.

Læs mere

Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad synes du kendetegner en god kollega?

Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad synes du kendetegner en god kollega? Hvad synes du kendetegner en god kollega? Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad gjorde den bedste læremester eller underviser, du har haft? Hvordan skiller du

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Sådan bliver vi opslugte af vores arbejde Ca. 2 timer

Sådan bliver vi opslugte af vores arbejde Ca. 2 timer Vejledning i verdensklasse Sådan bliver vi opslugte af vores arbejde Ca. 2 timer Det skal vi tale om i dag I dag skal vi tale om vores engagement og om, hvordan vi styrker det i hverdagen. Der er tre punkter

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

1. Arbejdsglæde når der er behov for at stå sammen

1. Arbejdsglæde når der er behov for at stå sammen 1. Arbejdsglæde når der er behov for at stå sammen En lukningstruet skole på Ærø fik stor gavn af at fokusere på arbejdsglæde. Et arbejdsglædeprojekt hjalp leder, lærere, pædagoger, pedel og rengøringspersonale

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND Er du motiveret, er du næsten helt sikker på succes. Motivationen er drivkraften, der giver dig energi og fører dig i mål. Mangler du den, slæber det hele sig afsted, trækker

Læs mere

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien - fælles

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Det gør os arbejdsglade! INSPIRATIONSKATALOG

Det gør os arbejdsglade! INSPIRATIONSKATALOG ARBEJDSGLAD Det gør os arbejdsglade! INSPIRATIONSKATALOG 1 2 Det gør os arbejdsglade! I juni 2015 satte Yngre Læger fokus på, hvad der skal til, for at medlemmerne får en god arbejdsdag. Alle tillidsrepræsentanter

Læs mere

Børnehavens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013

Børnehavens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Børnehavens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Børnehaven Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Vi taler dansk 1'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Vi taler dansk 1' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Præsentation At præsentere / tage imod en ny kollega Dialog 1 Dialog 2 A: Det er Mike. Han er ny her. A: Hej, jeg er ny her. Jeg hedder Ivan. B: Hej, velkommen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Invitationer, gæster og fester, s. 5-12 Invitation til Julefrokost Så er det tid til den årlige julefrokost. Denne gang foregår festen i vores lokaler på

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

VI SKABER GODE RELATIONER

VI SKABER GODE RELATIONER VI SKABER GODE RELATIONER FØRSTE SKRIDT MOD FORANDRING ER BEVIDSTHED, DET ANDET ER ACCEPT OG MOD... TRIVSELSPYRAMIDE HIGH PERFORMANCE TRIVSEL BASALE BEHOV UDVIKLING PÅSKØNNELSE SAMHØRIGHED OG FÆLLESSKAB

Læs mere

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger Effektivitet kræver godt samarbejde Merete Lehmann Andersen Merete Lehmann Andersen 100 pct. ledelse - soliv Rekruttering Samarbejde og kommunikation MUS-samtaler Motivation af ejer og medarbejdere Fastholdelse

Læs mere

med noget, Hvor succesen Hvornår Har du Haft succes kom Helt bag på dig? noget nyt af uden at vide med sig? præcis, Hvad det kunne føre

med noget, Hvor succesen Hvornår Har du Haft succes kom Helt bag på dig? noget nyt af uden at vide med sig? præcis, Hvad det kunne føre Hvornår Har du allermest lyst til at bidrage med nye vinkler på tingene? Hvornår er du sidst blevet anerkendt for at komme med en god ide? Hvornår Har du sidst prøvet noget nyt af uden at vide præcis,

Læs mere

Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan.

Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan. Handicapområde Guldborgsunds handleplan i forbindelse med stress på arbejdspladsen. Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan.

Læs mere

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING TARUP SKOLE ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING I en tid med forandringer omkring folkeskolen er det afgørende, at vi, som skole, har et fast fundament at bygge udviklingen og fremtiden

Læs mere

Anden fælles akademidag. WORKSHOP Involvering - inspiration til inddragelse af hele arbejdspladsen i fornyelsesarbejde

Anden fælles akademidag. WORKSHOP Involvering - inspiration til inddragelse af hele arbejdspladsen i fornyelsesarbejde Anden fælles akademidag WORKSHOP Involvering - inspiration til inddragelse af hele arbejdspladsen i fornyelsesarbejde Indhold i workshoppen Inddragelse og involvering oplæg Afprøvning af dialogmetoder

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

At dele stjernestunder

At dele stjernestunder TEMA Stress Værktøj 6 At dele stjernestunder 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Arbejdsgruppens forberedelse Processen trin for trin 4 Redskab 1: Inspiration til oplæg 4 Redskab 2: Øvelse

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering arbejdspladsvurdering En inspiration til at komme i gang med arbejdspladsvurderingen af det psykiske arbejdsmiljø baseret på dialog 1kost&ernæringsforbundet Snak om arbejdsmiljøet Tekst: Tina Juul Rasmussen

Læs mere

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen Nye kolleger er gode kolleger Gode argumenter for integration Etniske minoriteter er en del af det

Læs mere

Medarbejder i Glostrup Kommune

Medarbejder i Glostrup Kommune Medarbejder i Glostrup Kommune FORNØJELSE Engagement Trivsel FORNYELSE Udvikling Indflydelse FAGLIGHED Kvalitet Kompetence FÆLLESSKAB Samarbejde Sammenhold Fælles forventninger til et godt medarbejderskab

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013 Vuggestuens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Vuggestuen Værdi: anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Aktiviteter med beboerne

Aktiviteter med beboerne Aktiviteter med beboerne Vinteren har stået på mange sjove, hyggelige og traditionsbåndende aktiviteter sammen med de skønne beboere i klynge 1. I december blev der hver dag hygget med kalendergaver, et

Læs mere

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet.

Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. Arbejdstidsspillet Din arbejdsplads er ofte ramt af fravær, og din leder ringer derfor ret ofte til dig på dine fridage. Du kan mærke, det tærer på familielivet. 1) Taler med din leder og beder om at få

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv

Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv 5S Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du kan skabe orden og struktur, som gør din arbejdsdag mere effektiv. 2013 Lean Akademiet

Læs mere

værktøj 6 At dele stjernestunder At dele stjernestunder værktøj 6

værktøj 6 At dele stjernestunder At dele stjernestunder værktøj 6 værktøj 6 At dele stjernestunder værktøj 6 1 Indhold Værktøj 6 3 Introduktion 3 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 4 Processen trin for trin 5 Redskab 1: Inspiration til oplæg 6

Læs mere

kom og giv din mening til kende www.lo.dk www.ftf.dk se og læs nærmere på LO-varenr.:3000 maj 2007

kom og giv din mening til kende www.lo.dk www.ftf.dk se og læs nærmere på LO-varenr.:3000 maj 2007 LO-varenr.:3000 maj 2007 kom og giv din mening til kende se og læs nærmere på www.lo.dk www.ftf.dk Opsamling på 4 stormøder 2007 om kvalitet i den offentlige sektor Er udgivet af LO og FTF på baggrund

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik Den attraktive arbejdsplads Personalepolitik Personalepolitik for Region Syddanmark Hovedudvalget for Region Syddanmark har godkendt en overordnet personalepolitik for hele regionen i december 2007. Personalepolitikken

Læs mere

Sammen om en bedre skole

Sammen om en bedre skole Sammen om en bedre skole Brug skolernes trivselsdag den 4. marts 2011 Skolernes primære opgave er elevernes læring og udvikling. Denne opgave løses bedst, hvis fundamentet er trivsel og tryghed for alle.

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN

TRIVSELSUNDERSØGELSEN TRIVSELSUNDERSØGELSEN En måling af trivslen i Odense Kommune Trivselsrapport for Fritidsundervisning Antal inviterede: 8 Antal besvarelser: 4 Besvarelses procent: 50.00 % 01-10-2015 Den årlige trivselsundersøgelse

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

VI SKABER GODE RELATIONER

VI SKABER GODE RELATIONER VI SKABER GODE RELATIONER FØRSTE SKRIDT MOD FORANDRING ER BEVIDSTHED, DET ANDET ER ACCEPT OG MOD... TRIVSELSPYRAMIDE HIGH PERFORMANCE TRIVSEL BASAL TRIVSEL UDVIKLING PÅSKØNNELSE SAMHØRIGHED OG FÆLLESSKAB

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Forældre guide Fokus på det der virker Online Version klar til din skærm Børnehuset Søholm ICDP i praksis Information I Søholm samler vi på guldkorn - nogle vi kender fordi vi kender ICDP Barnet kan være

Læs mere

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag G - Sofie 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.10 Sofie: Ja, jamen det er, at jeg står

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Ledere og Chefer 31.08.07

Ledere og Chefer 31.08.07 Ledere og Chefer 31.08.07 Information Jeg har adgang til den information, som jeg har brug for i mit arbejde. Mine lederkolleger er gode til at give information. Min chef er god til at informere. Mine

Læs mere

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær?

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær? Kontaktperson: Arbejdsmiljøkonsulent Bente Fjordside Administrativt Center Hospitalsenheden Vest tlf. 9912 5014 e-mail: abfj@ringamt.dk Referencer: Værdigrundlaget for Ringkjøbing Amt: www.ringamt.dk publikationer

Læs mere

Velkommen - Forældre til forældre

Velkommen - Forældre til forældre Velkommen - Forældre til forældre Vi synes selv, at vi har verdens bedste børnehave... -Og I bydes hjerteligt velkommen! Børnehaven er et rigtigt godt valg for Jer, der ønsker en lille og hyggelig børnehave.

Læs mere

Konference for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter 30. september 01. oktober 2015. Stærkere. fællesskaber. Deltagerhæfte. Navn

Konference for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter 30. september 01. oktober 2015. Stærkere. fællesskaber. Deltagerhæfte. Navn Konference for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter 30. september 01. oktober 2015 Deltagerhæfte Navn Program Onsdag d. 30. september 10.00-11.00 Indskrivning 11.00-11.40 Velkomst v. formand Majbrit

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

VORES VÆRDIER. Plejehjemmet Falkenberg - Et godt sted at være. Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede. Vi forbedrer løbende kvaliteten

VORES VÆRDIER. Plejehjemmet Falkenberg - Et godt sted at være. Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede. Vi forbedrer løbende kvaliteten Center for Sundhed og Omsorg VORES VÆRDIER Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede Vi forbedrer løbende kvaliteten Vi skaber en god arbejdsplads Vi har fokus på borgere og brugere Plejehjemmet

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

kampagneguide Av for en snubler! PAS PÅ DINE KOLLEGER Faldulykker sker altid kun for de andre

kampagneguide Av for en snubler! PAS PÅ DINE KOLLEGER Faldulykker sker altid kun for de andre kampagneguide Av for en snubler! Faldulykker sker altid kun for de andre Sig farvel til faldulykker Umiddelbart virker det at snuble ikke som noget dramatisk. Men hvis den lette snublen bliver til et

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR AU IT. Udarbejdet Opdateret

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR AU IT. Udarbejdet Opdateret HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR AU IT Udarbejdet 24.08.20 Opdateret 29.08.20 I AU IT har vi, i den psykiske APV proces, valgt en ensartet proces, hvor alle teams har gennemgået samme forløb. Det betyder,

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger G U I D E T I L M E N TO R E N G U I D E T I L D I G, S O M S K A L S TA R T E M E D AT VÆ R E M E N T O R, E L L E R A L L E R E D E E R I G A N G Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver,

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

SUNDHED I GEAR Vil du i gang med sundhedsarbejdet på din egen arbejdsplads?

SUNDHED I GEAR Vil du i gang med sundhedsarbejdet på din egen arbejdsplads? SUNDHED I GEAR Vil du i gang med sundhedsarbejdet på din egen arbejdsplads? HVORFOR SUNDHEDS ARBEJDE? Vi tilbringer omkring halvdelen af vores vågne timer på arbejdspladsen. Derfor betyder arbejdspladsen

Læs mere

Fra felt til værktøjer. kort fortalt

Fra felt til værktøjer. kort fortalt Indsigter i frivilligledelse Fra felt til værktøjer kort fortalt // Samarbejde om nye indsigter i frivilligledelse Hvordan leder man frivillige? Og hvordan kan man styrke motivationen af frivillige, så

Læs mere

Arbejdsglæde. Afdelingen for uddannelse og studerende DTU Cat Hindberg

Arbejdsglæde. Afdelingen for uddannelse og studerende DTU Cat Hindberg Arbejdsglæde Afdelingen for uddannelse og studerende DTU Cat Hindberg Hvad er arbejdsglæde? Hvorfor er det vigtigt? Hvordan gør vi? (Masser af konkrete tips!) Praktiske bemærkninger Evidens Psykologi Management

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

Håber du er kommet godt i gang med din 10 dages succes, og også gerne har tænkt lidt videre

Håber du er kommet godt i gang med din 10 dages succes, og også gerne har tænkt lidt videre Kære du Håber du er kommet godt i gang med din 10 dages succes, og også gerne har tænkt lidt videre Husk vigtigheden af at overholde aftaler med dig selv det giver selvtillid og energi og endnu flere små

Læs mere

Pisken kan give dig noget energi på kort sigt, men den energi er kostbar i det lange løb.

Pisken kan give dig noget energi på kort sigt, men den energi er kostbar i det lange løb. Øvelse - Motivation Når du er i gang med dit vægttab, kommer du til at være meget fokuseret på, om din vægt går nedad. Din vægt får dermed en stor rolle for din motivation. Det er meget motiverende, når

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER

BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER BRUG MEDARBEJDERNES HISTORIER HISTORIER DER FLYTTER MENNESKER STORYTELLING I FORANDRINGER KARENLUMHOLT.DK LSKOMMUNIKATION.DK 1 HVAD SIGER HISTORIERNE OS? Historierne er udtryk for organisationens kultur,

Læs mere

Kunsten at reflektere

Kunsten at reflektere INTRODUKTION Kunsten at reflektere I en travl hverdag gør og siger vi en masse uden at tænke videre over hvorfor. Refleksion handler om at se bag om det selvfølgelige. At betragte tingene fra andre vinkler,

Læs mere

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3.

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Uddrag af en team-coachingsession. Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Forhistorie. Jeg,Birgitte er tilknyttet som

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation.

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. PS4 A/S House of leadership Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. Hvad tærer og nærer på danske medarbejderes motivation? Resultater af motivationsundersøgelse maj 2011 Konsulenthuset

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014 Kære alle nye, gamle og kommende Tiger Forældre Først vil vi sige tusind tak for en fantastisk familiefest med alle jer nye Tigerfamilier. Det var en stor fornøjelse at møde så mange af jer. Vi kan hver

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere