Taktisk Krigsspil fra Napoleonskrigene. Version Maj (1. udkast)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Taktisk Krigsspil fra Napoleonskrigene. Version Maj (1. udkast)"

Transkript

1 Version 3.. Maj 3 (1. udkast)

2 .. Regelsættet.1. Formål.1.1 Dette regelsæt skal forsøge at genskabe de forhold der var gældende under Napoleonskrigene (specielt perioden ) 1.. Forudsætninger 1.1. Målestok Målestok forholdet er 1:1. 1 cm på krigsspilterrænet svarer til 1 meter. 1.. Træktid træk svarer til 1 time Figurerne nfanteri: 1 figur repræsentere 3 mand. nfanteri omfatter alle figurer til fods Kavaleri: 1 figur repræsentere 3 mand Artilleri: 1 piece og prods: optil 4 kanoner/haubits og prods Besætningen: piecens besætning. (antallet er uden betydning i spillet) Chefer/Adjudanter: 1 figur repræsentere 1 mand Figurerne anbringes på brikker jvf. Skema #figurbrik 1.4. Grundlaget Forud for hvert spil udfærdiges et grundlag Grundlaget skal indeholde: Tid, Sted, Kommandoforhold, Parternes opgaver og hvornår disse skal være løst, Klimatiske forhold, Troppernes tilstand, antal og moral Forsyningsforhold, Særlige terrænforhold, Særlige egenskaber ved enkelte terrængenstande, Særlige regler for det pågældende spil, Øvrige forhold af betydning for spillet og parternes forhold.

3 .. Dommeren.1. Anvendelse af dommer.1.1 Der bør i videst muligt omfang bruges dommer i spillet..1. Hvis der ikke benyttes dommer, skal spillerne i forvejen, aftale hvordan specielle situationer løses. Dette kan evt. angives i grundlaget. Tvivlstilfælde kan evt. løses med et terningkast... Dommerens afgørelser..1 Dommerens afgørelser er inappellable under krigsspillet, og skal ubetinget overholdes af spillerne... Dommeren kan irettesætte og i særlige tilfælde stoppe alle eller nogle af den pågældende spillers eller spilleres enheder i et eller flere træk..3. Fravigelser fra dette regelsæt.3.1 Der kan kun laves regelændringer under et spil, hvis alle de deltagende spillere under en pause har samtykket heri. En sådan ændring kan ikke gælde med tilbagevirkende kraft. En ændring af dette regelsæt med virkning fremover kan kun foretages af en gruppe der har til opgave at revidere reglerne..3. Dommeren kan, hvor en regel forekommer særligt urimelig, fravige denne regel. Denne afgørelse gælder i så fald kun for det konkrete tilfælde, og binder ikke dommeren eller spillerne fremover i spillet. Afgørelsen kan aldrig danne præcedens for andre spil. 3.. Krigsspilterrænet Dette regelsæt forudsætter at terrænet er opbygget at sekskantede terrænplader (3cm på tværs) 3.1. Terræntyper Åbent terræn 3.1. Vanskeligt terræn Vanskeligt terræn omfatter bakkeafsatser udover 1 F, særlige afmærkede kornmarker, pløjemarker, større buskadser, køkkenhaver, frugtplantager o.l Skov Almindeligt fremkommende skove, lunde og lignende bevoksninger af en vis tæthed betegnes som skov. Skovkanter er hindring Bebyggelse Byer anses for at være omgivet af lave mure, gærder, diger ol Sump og mose Vand 3.. Terrængenstande 3..1 Såfremt intet særligt er angivet i grundlaget [1.4.], forestiller og fylder alle terrængenstande lige netop det, de faktisk gør på krigsspilterrænet. 3.. Hindrings/dækningsværdier fremgår af Skema.3.3 Dommeren kan altid efter eget skøn lave særlige regler for konkrete tilfælde i et spil, hvor regelsættet ikke giver nogen løsning. Såfremt en sådan regel skal gælde udover det konkrete tilfælde, skal dommeren meddele dette til spillerne. En sådan regel kan kun gælde for det pågældende spil og binder i øvrigt ikke dommeren i det pågældende spil, kun spillerne..3.4 Hvis der er tvivl om en regels hensigtsmæssighed, må dommeren dømme og spillerne handle ud fra betragtninger om, hvorledes situationen ville være afviklet under tilsvarende omstændigheder i de virkelige forhold på napoleonstiden.

4 3..3 Bakker Bakker opbygges i lag af plader der er tilpasset bakkens konturer. Afstanden mellem to konturer betegnes F og svarer til 115 meters højdeforskel Vej og Bro 3..5 Vandløb Vandløb over 4 cm bredde er impassabelt uden for vadesteder. Vandløb under ½ cm bredde regnes som grøft Bygning 3..7 Mure Mure der er over m høje kan kun passeres hvis der er åbninger Feltbefæstninger 3..9 Mark 3..1 Plantage Plantede haver, parker o.l. samt let skov, hvor træerne står spredte betegnes som plantage. Med hensyn til bevægelse af enheder regnes plantage for vanskeligt terræn. Plantagekanter er hindring Synsvidde Synsvidder fremgår af Skema Der måles fra brikrand til brikrand eller terrængenstand Døde vinkler skal tages i betragtning. 4.. Kommandoforhold 4.1. Organisation Taktiske enheder [6..] er organiseret i operative enheder (normalt brigader). Operative enheder kan være organiseret i en overordnet operativ enhed (division, korps, arme) Operative chefer er repræsenteret med figurer. Hver chef klassificeres ud fra dennes lederskab, kommandoradius og inspiration. 4.. nstrukser 4..1 Før spillet udfærdiger hver chef, der har underlagt operative enheder, en instruks til hver chef for disse. 4.. en instruks angives kort enhedens opgave, eventuel rute, samlingspunkt fremefter og bagud, samt eventuelle særlige forsyningsforhold Ændringer i kommandostrukturen eller i de operative enheders sammensætning skal ske i form af en instruks nstrukser og ændringer af instrukser skal beordres af kommandovejen uden enkelte led springes over Chefen for en operativ enhed skal altid adlyde en instruks, men kan i følgende tilfælde selv ændre instruksen: Ved korrektion af rute pga. fjendtlige forhold eller impassable hindringer ol., Ved afbrydelse af handlinger af enhver art, med henblik på umiddelbar optagelse af forsvarsdispositioner, på grund af fjendtlige truende angrebsvirksomhed, der kan observeres af den pågældende chef eller meddeles ham, Med henblik på beskydning af opdukkende lønnende må, For let kavaleris vedkommende med henblik på angreb af opdukkende lønnende mål, eller Midlertidigt, når en handling afbrydes på grund af direkte fjendtlig tvingende indgriben. Så snart enheden atter er i stand til at genoptage den befalede handling, skal den oprindelige instruks atter følges Ordrer Hver chef udsteder ordrer til de enheder der er direkte under hans kommando Ordrerne angives med symboler [#skema.ordre] på en ordreseddel Spillerne er som hovedregel bundet for hele trækket af de på ordresedlen noterede ordrer.

5 4.3.4 Ændringer i en ordre kan dog gøres med en forsinkelse på et halvt træks reaktionstid, og kun såfremt ændringen bliver nødvendig som følge af en instruks eller af forhold, der i henhold til 4..5 ville give en chef ret til selv at ændre instruksen. Ændringen regnes fra det tidspunkt instruksen modtages eller den forårsagende handling skete og/eller opdages. Dette gælder også selvom handlingen skete i det foregående træk. En enhed vil dog altid kunne skyde med håndvåben eller afbryde en skydning uden forsinkelse. En artilleri enhed kan foretage en forsvarsskydning og afbryde en skydning uden forsinkelse Kan en enhed, der har brug for at ændre ordre, ikke selv se den fjendtlige optræden, der nødvendiggør ændringen, kan enhedens ordre kun ændres såfremt den operative chef for enheden kan observere den fjendtlige handling og er indenfor et halvt træks marchlængde (alt efter terræn) af den pågældende enhed. 5.. Trækfølge 5.1. Generelt Hvert træk i spillet indeholder X faser, som udføres i rækkefølge Når et træk er afsluttet, begyndes et nyt træk. 5.. Trækkets faser 5..1 Hver fase udføres af spillerne på samme tid. 5.. Faserne er: 1. Ordre udstedelse.. Reorganisering 3. Erklæring af angrebshandlinger [16..]. 4. Fredelige flytninger. 5. Skydninger. 6. Angrebshandlinger.

6 6.. Taktiske Enheder Dette regelsæt skelner mellem operative enheder og taktiske enheder, er der ikke angivet om det er en operativ eller taktisk enhed er det en taktisk enhed Enheder generelt Taktiske enheder klassificeres som henholdsvis infanteri, kavaleri eller artilleri. Derudover findes der nogle typer ikke taktiske enheder f.eks. træn og pionere Hver enhed har en nationalitet Hver enhed har et antal start figurer Hver enhed har en valør En enheds valør er et mål for enhedens træning, kamperfaring og entusiasme. 6.. Opdeling/samling af enheder 6..1 Hvor opdeling er tilladt tager opdelingen et helt uforstyrret træk, medmindre andet fremgår af specialregler. 6.. Hvor en opdeling er gennemført, regnes hver enhed som en selvstændig taktisk enhed nfanteri enheder fra samme operative enhed kan samles til en taktisk enhed. Sammenlægningen tager et helt uforstyrret træk. Hvis over ¾ af den sammenlagte enhed har 1. skydning, vil den sammenlagte enhed have 1. skydning. Den sammenlagtes enheds valeur er gennemsnittet af de sammenlagte enheders valeur. Skal enheder fra flere operative enheder sammenlægges, kan det kun ske ved en instruks Kavaleri enheder af samme type og fra samme operative enhed kan samles til en taktisk enhed. Sammenlægningen tager ingen tid. Hvis alle enheder i den sammenlagte enhed har 1. angreb i storm, vil den sammenlagte enhed have 1. angreb i storm. Den sammenlagtes enheds valeur er gennemsnittet af de sammenlagte enheders valeur. Skal enheder fra flere operative enheder sammenlægges, kan det kun ske ved en instruks ndbrudsafstand Alle enheder har en indbrudsafstand på 5 cm. Såfremt synsvidden er mindre, er indbrudsafstand den samme som synsvidden Det er kun muligt at rykke ind over en fjendtlig enheds indbrudsafstand med enheder i OR eller LU, endvidere skal den fjendtlige enhed: være FU, eller være i spredt formation uden hindring eller dækning foran sig og egen enhed skal være i sluttet formation En enhed i FU, der er inden for indbrudsafstand af en fjendtlig enhed i OR eller LU, skal flygte ud af indbrudsafstand En enhed i spredt formation, der er inden for indbrudsafstand af en fjendtlig sluttet formation i OR eller LU, skal mindst retirere ud af indbrudsafstand. Kan den ikke nå inden for støtteafstand af egen enhed i sluttet formation eller soutien, kommer den tillige i U Skyde og nærkampsenhed nfanteri og kavaleri: 5 figurer er en skyde og nærkampsenhed, er der figurer til rest forhøjes dette til en skyde/nærkampsenhed. Dvs. 6 = 1 skydeenhed, 711 =, 116 = 3 osv Artilleri: Hver kanon/haubits en piece repræsentere er en skydeenhed. Besætningen til et batteri er en nærkampsenhed og vil regnes for figurer pr. piece Moralsk påvirkning Hvis en enhed under spillet bliver U: skal den retirere et halvt træk FU: skal den flygte et halvt træk i det træk den bliver påvirket, med mindre andet er angivet eller påvirkningen kun gælder for resten af trækket Støtteenheder Støtteenheder er. træfninger og naboenheder En støtteenhed skal være mindst halvt så stor som den støttede enhed, og skal for en infanterienhed bestå af mindst 7 figurer, og for en kavalerienhed bestå af mindst 3 figurer En. træfning være inden for støtteafstand af den støttede enhed. Støtteafstanden beregnes efter enhedens almindelige marchlængde i den aktuelle formation og i forhold til det aktuelle formation. Der måles fra centrum af den støttende enheds front til den nærmeste brikrand af den støttede enhed En naboenhed skal være opstillet inden for indbrudsafstand af den støttede enhed, enten ved siden af denne, eller en echelon. Naboenheden skal have samme retning som den støttede enhed, eller kunne beskyde en potentiel angriber, eller den kan være en side i en karré af flere taktiske enheder.

7 6.6.5 En støtteenhed kan kun være støtteenhed for en enhed i hvert træk En støtteenhed skal være deployeret i sluttet formation, dog kan en spredt formation i dækning være naboenhed Den støttede enhed skal være deployeret i sluttet formation eller spredt formation i dækning Enheder kan ikke skyde mens der genforsynes Dommeren kan i særlige situationer bestemme, at en enhed kan få ammunition fra en anden enhed. Dette foregår som i Støtteenheden må ikke være engageret i nærkamp mens handlingen, den er støtteenhed for, foregår Støtteenheden må ikke have ordre til at angribe i trækket Støtteenheden må ikke have skudt i trækket, med mindre den er naboenhed og har beskudt/beskyder en potentiel angriber nfanteri kan ikke. træfning for kavaleri nfanteri kan kun være naboenhed for kavaleri hvis enheden er deployeret i bataillonsmasse, karré eller er i dækning Decimering Hvis en enhed mister over 5% af sin oprindelige styrke, bliver den resten af slaget LU, med mindre: Enheden er artilleri, Enheden vinder en nærkamp hvor taberen går i FU, Enheden foretager hvil [18..], Den sammenlægges med 1 eller flere enheder til en større enhed. Såfremt disse enheder alle har mistet over 5% af oprindelig styrke, får den sammenlagte enhed 1 valeurpoint mindre end gennemsnittet af enhedernes valeur. Sammenlægningen tager 1 træk, foruden marchtid Hvis en enhed mister over 5% af sin oprindelige styrke, har det følgende effekt: Enheden bliver resten af slaget U, Enheden kan ikke reorganiseres, Enheden kan benyttes som fangevogtere, og Enheden kan benyttes til at fragte artilleri ammunition Genforsyning En enhed kan kun genforsynes ved en instruks, fra den chef der har den ekstra ammunition underlagt For at en enhed kan genforsynes skal den være inden for indbrudsafstand af ammunitionsvognen. Genforsyningen tager træk for en infanterienhed eller batteri. Er infanterienheden et selvstændigt kompagni, tager genforsyningen dog kun 1 træk Ved genforsyning af artilleri, skal hele batteriet være samlet for at der kan genforsynes.

8 7.. nfanteri 7.1. Generelt Den grundlæggende infanterienhed er infanteribataillonen nfanteri kæmper i sluttet formation og er bevæbnet med musketter Særlige infanterienheder kan formere spredt formation (typisk enhedens elitekompagnier samt uddannede lette enheder), disse kan være helt eller delvist bevæbnet med rifler Særlige infanteri enheder (typisk de samme som kan formere spredt formation) kan opdeles i kompagnier, hvert kompagni vil derefter regnes for en selvstændig taktisk enhed. 7.. Ammunitionstildeling og forbrug 7..1 Hver infanterienhed har ved spillets start 1 kampsatser ammunition. 7.. Der forbruges 1 kampsats ammunition ved skydning i et helt træk, halvt træk og når enheden er engageret i nærkamp. 8.. Kavaleri 8.1. Generelt Den grundlæggende kavalerienhed er kavalerieskadronen Kavaleri klassificeres som let, middelsvært, tungt og kosakker Let, middelsvært og tungt kavaleri kæmper i sluttet formation og er bevæbnet med sabler, lancer og/eller karabiner Let kavaleri, kosakker og særlige eliteenheder kan desuden formere spredt formation Kosakker kan ikke angribe i sluttet formation og har vanskeligt ved at manøvre i sluttet formation. 8.. Ammunitionstildeling og forbrug 8..1 Hver kavalerienhed der er udrustet med karabiner har ved spillets start 6 kampsatser ammunition. 8.. Der forbruges 1 kampsats ammunition ved skydning i et helt træk eller halvt træk Tab af valeur For hvert træk udover, hvor en kavalerienhed er i nærkamp eller er naboenhed, nedsættes kavalerienhedens valeur med 1 valeurpoint Falder en kavalerienheds valeur til under 4 skal kavalerienheden afbryde kampen En kavalerienhed med en valeur under 4 kan ikke angribe eller være støtteenhed En kavalerienhed kan genvinde tabte valeurpoint ved at hvile 1 træk for hvert tabt valeurpoint, efter at have hvilet i 8 træk [18..]. En enhed kan aldrig få en højere valeur end den havde ved spillets start Særligt vedrørende britisk kavaleri Britisk kavaleri, undtaget fremmet kavaleri i engelsk tjeneste, kan gå ud af kontrol under kamp. Når der engageres en fjendtlig enhed, kastes der med 1d6. Kastes der 46 vil enheden fortsætte nærkampen i mindst træk. Hvis der med 1d6 kastes 46 vil enheden forfølge en fjende i U eller FU i mindst træk. Kavalerienheden vil kun afbryde disse handlinger hvis det selv går i U eller FU.

9 8.5. Særligt vedrørende kosakker og lignende irregulært rytteri Kosakker kan ikke benytte stormmarch Følgende gælder for kosakker i sluttet formation, marchkolonne undtaget: er LU får halveret deres marchlængde, og kan ikke angribe vil, hvis de bliver angrebet, regnes for spredt formation Et kosakregiment (pulken) har normalt 4 eskadroner (sotinas), med mindre andet er opgivet. Kosakker kæmper med 575% af enheden i sværm og resten i soutien Kosakker kan i sværm have støtteenheder og kan selv være naboenhed. Støtteafstanden for. træfning regnes til soutien, og for naboenhed til sværmen. 9.. Artilleri 9.1. Generelt Den grundlæggende artillerienhed er artilleribatteriet Artilleri klassificeres efter skytsets kaliber (3 4, 6, 89, 1 eller 18 pund) samt dets fremføringsform (fod, kørende eller ridende) Besætningen på et fod batteri går til fods. Et kørende batteri har plads til besætningen på prodset. Besætningen på et ridende batteri har egne heste. 9.. Ammunitionstildeling og forbrug 9..1 Hver kanon/haubits får et antal kampsatser ammunition ved spillets start. Shrapneltildelingen fratrækkes kardæsktildelingen. Kanon/Haubits Fuldkugle/Granat 16 Kardæsk 8 Shrapnel 9.. Ammunitionen er på prodset En kanon/haubits forsynes uden videre fra sit prods, såfremt det er inden for 5 cm af piecens bagkant. Er afstanden større, skal der afsættes figurer til at fragte ammunitionen. For hver 4 kanoner/haubits skal der afsættes 1 figur pr. 4 cm, udover de første 5 cm, prodset er fra piecens bagkant. For hver påbegyndt 1 cm, udover de første 1 cm, et prods er væk fra piecen, forlænges ammunitionsskift med 1 træk. Et sådan ammunitionsskift skal notes på ordresedlen Der forbruges 1 kampsats ammunition ved skydning i et helt træk, halvt træk og ved en forsvarsskydning pr. kanon/haubits Ved koordinering forbruges der 1½ kampsats ammunition pr. kanon/haubits Af/påprodsning og klargøring For hver piece skal angives om piecen er afeller påprodset og om piecen er klargjort. Er intet angivet, regnes piecen for afprodset og ikke klargjort Tidsfradrag for af/påprodsning og klargøring fremgår af Skema Påprodsning kan gøres uden brug af marchtid hvis prodset mindre end 5 cm fra piecen Batterier med haubits og kanoner Hvis et batteri har både haubits og kanoner i samme batteri, regnes haubitserne at skyde på samme zone og med samme virkning som kanonerne når batteriet ikke skyder med granat. Skyder batteriet med granat kan kun haubitserne skyde.

10 9.5. Prolongering Ridende batterier kan prolongere i maksimalt 1 træk. Prolongering kan fortages i linie og marchkolonne Ved prolongering påprodses piecens munding prodset Ødelagt og beskadiget materiel Ødelagt materiel kan ikke repareres under spillet En pieces besætning kan reparere beskadiget materiel i løbet af uafbrudte træk. Besætningen kan, hvis piecen skal skyde, foretage 1 reparation i trækket. Hvis flere reparationer foretages kan piecen ikke skyde. En reparation bliver afbrudt hvis batteriet bliver angrebet eller bevæger sig. 1.. Træn og andre ikke taktiske enheder 1.1. Træn Træn er normalt underlagt den øverste stab Ekstra ammunition skal føres på ammunitionsvogne ngeniørmateriel opbevare i en ingeniørpark og føres på forsyningsvogne og lignende. 1.. Pionere (kommer sammen med regler for brug af pionere) Ødelægges et prods ved artilleribeskydning er der en chance for at ammunitionen eksplodere. Der kastes 1d6: Ammunition der eksplodere 14 ntet 5 Halvdelen 6 Alt Der regnes med et batteris prods har den samme mængde ammunition. Eksplosionen regnes som skydning med fuldkugle. Enheder inden for 1 cm af prodset regnes for zone, enheder inden for cm regnes for zone. Hver 3 kampsatser ammunition der eksplodere regnes for en skydeenhed. Der kastes med 3d6 + beregning af tab (inkl. materiale tab for artilleri) for hver enhed der er omfattet af eksplosionen. For batteriet hvor prodset eksplodere kastes der dog for både prods og piecer. Beregningen for prodset får +3. Ved materiale tab for prods kan kanoner ikke ødelægges/beskadiges og omvendt.

11 11.. Formationer Generelt En enhed er altid i formation med mindre enheden er i FU. En enhed i FU har stadig front, ryg og flanke Alle referencer til geledder er figur geledder nfanteri og kavaleri enheder på 1 figur regnes som tabt, og fjernes fra spillet SKYTTEKÆDE/SVÆRM Skyttekæde for infanteri og sværm for kavaleri er en spredt formation, som kan være tæt eller tynd spillet kan kun særlige tropper formere spredt formation. Herfra undtages dog enheder der kæmper i by eller i skov og plantagekanter. Disse vil kunne formere spredt formation uanset art. De tropper der almindeligvis kan formere spredt formation, er enhedernes elitekompagnier, samt særligt uddannede lette enheder. Det afgøres i grundlaget eller i særlige lister, hvilke enheder, der henhører under de ovennævnte kategorier. For kavaleri vedkommende er sværm en angrebsformation, der kun kan benyttes af let kavaleri, kosakker og elitetropper Tæt skytte kæde/sværm: Enheden står på 1 geled med en frontbredde fra og med 3 cm til 6 cm pr. figur Tynd skytte kæde/sværm: Enheden står på 1 geled med en frontbredde fra og med 6 cm til og med 1 cm pr. figur Hvis frontbredden er under 3 cm pr. figur regnes enheden for at være i sluttet formation Ved tvivlsspørgsmål regnes enheden altid at være i den tætteste formation LNE Linien er en sluttet formation, som kan anvendes af både infanteri, kavaleri og artilleri En infanterienhed i linie står på geledder En kavalerienhed i linie står på 1 geled En artillerienhed i linie står med piecerne ved siden af hinanden evt. med forskydninger ANGREBSKOLONNE Angrebskolonnen er en sluttet formation, som kan anvendes af både infanteri og kavaleri En enhed i angrebskolonne er opstillet på mindst 3 geledder og med en front på højst 7 figurer For kavaleriets vedkomne formeres en angrebskolonne af eskadronerne i et regiment eller en brigade. Kun franske enheder kan benytte angrebskolonne for kavaleri Enheder, som i deres organisatoriske opstilling vil få en front på over 7 figurer, regnes stadig som angrebskolonne, men bliver fronten på mere end 1 figurer, så kan enheden kun bevæges som linie MARCHKOLONNE Marchkolonnen er en sluttet formation, som kan anvendes af både infanteri, kavaleri og artilleri En infanteri og kavaleri enhed i marchkolonne er opstillet med figurerne bagved hinanden og en front på højst figurer En artillerienhed i marchkolonne opstilles med piecerne bagved hinanden En infanterienhed i marchkolonne kan ikke have udskilt tiraillørkæde KARRÉ Soutien: Soutien er en sluttet formation, som kan bruges af kavaleri og infanteri, der har dele af enheden i spredt formation. Soutien opstilles for infanteri som angrebskolonne og for kavaleri som linie. Selvom soutien opstilles som disse formationer, får den ikke tillæg/fradrag for disse formationer Tiraillørkæde: Tiraillørkæde er en spredt formation som kan udskilles af infanteri i linie og angrebskolonne. Tiraillørkæden består normalt af et særligt uddannet kompagni. En tiraillørkæde skal bestå af mindst figurer. En tiraillørkæde opstilles i spredt formation foran enheden, og kan højst være et halvt træks marchtid fra moderenheden.. En tiraillørkæde har ikke nogen 1. skydning og vil, hvis den skyder, ikke forbruge moderenhedens 1. skydning Karréen er en sluttet formation, som kan anvendes af infanteri En enhed i karré er opstillet med figurerne i en hul firkant, således at der dannes front til alle sider Er der under 1 figurer regnes enheden for at være en hob [11.8.] Karréen kan være rektangulær En infanterienhed i karré kan ikke have udskilt tiraillørkæde BATALJONSMASSE Bataillonsmassen er en sluttet formation,, som kan anvendes af infanteri En enhed i bataillonsmasse er opstillet som en angrebskolonne, men således at de yderste figurer i formationen danner front til alle sider.

12 Er der under 1 figurer regnes enheden for at være en hob [11.8.] En infanterienhed i bataillonsmasse kan ikke have udskilt tiraillørkæde HOB Hob er en sluttet formation, som kan anvendes af infanteri Hob opstilles med front til alle sider Hob dannes af til 9 figurer En infanterienhed i hob kan ikke have udskilt tiraillørkæde En hob kan ikke få tillæg/fradrag for støtteenheder, og kan ikke være støtteenhed. 1.. Front og formationsændring 1.1. Generelt Enheder er i LU under og et halvt træk efter front eller formationsændring Enheder i sluttet formation kan kun ændre deres marchretning ved at foretage en frontændring. Dette gælder ikke for marchkolonner. 1.. Frontændring 1..1 Frontændring udføres ved enten drej eller vending. 1.. Ved drej fastholdes den ene af enhedens flanker. Den valgte flanke er enhedens omdrejningspunkt, og der drejes i retning af enhedens front. Enhedens marchlængde reduceres med marchlængden mellem enhedens modsatte flanke før og efter udførelse af drejningen 1..3 Ved vending roteres 9 eller 18 omkring enhedens midtpunkt. Tidsfradrag for vending fremgår af Skema V Formationsændring Tidsfradrag for formationsændring fremgår af Skema V Angribes eller beskydes en enhed under formationsændring, så bestemmer enhedens modstander, hvilken af de to formationer enheden anvender for modtagelse af angrebet eller beskydningen.

13 13.. Enheders march Marchlængder En enheds marchlængde er betinget af enhedens våbenart og formation Marchlængder for de enkelte våbenarter og formationer aflæses af Skema V Stier anses for at være den samme terræntype som terræntypen de er i Passage af hindringer Tidsfradrag for passage af hindring aflæses af Skema V Kavaleri i linie og sværm har ikke noget tidsfradrag for at passere en hindring Under og i et halvt træk efter passage af hindring og er infanteri i sluttet formation i LU Under og i et halvt træk efter passage af hindring er kavaleri i sluttet formation og artilleri i LU Reglerne for uorden efter passage af hindring gælder ikke, hvis hindringen indgår som en negativ faktor til angrebs/forsvarskastet, fordi hindringen skal passeres af en angriber under angrebshandlingens udførelse Kavaleri og artilleri kan ikke passere hindring og En sluttet formation i U kan ikke passere hindringer En spredt formation i U kan ikke passere hindring og nfanteri i FU kan ikke passere hindring og Artilleri i FU kan ikke passere hindringer. Dog kan besætningen passere hindring Kørende træn kan ikke passere hindringer Passage af vandløb Vandløb over ½ cm bredde skal passeres i marchkolonne Vandløb over 4 cm bredde kan kun passeres i vadesteder Passage af skov, sump eller mose Skov, sump og mose kan, udenfor vej, kun passeres af: Sluttet formation: Visse enheder i marchkolonne på stier. Se Skema V. Spredt formation: nfanteri og kosakker. Flugt: nfanteri og kosakker Særligt vedrørende infanteri i linie nfanteri i linie kan benytte løb (hurtig march) i et halvt træk. Marchlængden for løb i linie er den samme som marchlængden for angrebskolonne Løb i linie kan højst benyttes hvert 8. træk En enhed er LU et halvt træk efter løb i linie. Hvis løb i linie benyttes for at angribe, er enheden ikke LU under angrebshandlingen Særligt vedrørende artilleri i linie Påprodset artilleri i linie kan marchere i maksimalt træk i træk Stormmarch Tungt kavaleri og ridende artilleri kan højst benytte stormmarch hvert 8. træk. Mellemsvært kavaleri kan højst benytte stormmarch hvert 6. træk. Let kavaleri kan højst benytte stormmarch hvert 4. træk Hindringer kan ikke passeres i stormmarch En afbrudt stormmarch kan ikke genoptages Under stormmarch kan der højst laves en frontændring, der ikke må være over, pr. træk Kavaleri og ridende batterier kan højst benytte stormmarch træk i træk, men er er så LU i. træk For at opnå tillæg ved angrebs /forsvarskastet [Skema XV] og evt. initiativfordele ved benyttelse af stormmarch, skal enheden have benyttet stormmarch i mindst ½ træk Sidemarch Såfremt taktiske enheder marcherer parallelt, og afstanden mellem dem er under 3 cm, regnes enhederne som en formation ved beregning af marchhastighed, medmindre den ene enhed marcherer i marchkolonne på vej. Dette har ingen betydning ved beregning af formation i forbindelse med angrebs /forsvarskastet Gennemmarch Alle enheder i sluttet formation kan gennemmarchere og gennemmarcheres af enheder i spredt formation, såfremt en af enhederne er stationær To enheder i spredt formation kan gennemmarchere hinanden, uden de behøver at være stationære nfanteri og kosakker kan rykke ind i og ud af skovkanter i både sluttet og spredt formation.

14 En infanteri eller kavalerienhed i sluttet formation kan gennemmarchere en stationær sluttet formation. Begge enheder skal være OR eller LU. Gennemmarchen foregår i halv hastighed i forhold til normal march i samme terræn. Under og et halvt træk efter gennemmarchen er begge enheder i LU En artilleri enhed kan gennemmarchere en stationær sluttet formation. Den stationære enhed skal være OR eller LU. Under og et halvt træk efter gennemmarchen er den gennemmarcherende enhed i LU Under gennemmarch kan en stationær enhed ikke skyde eller arbejde Landeværn/milits og kosakker kan ikke gennemmarchere eller gennemmarcheres af enheder i sluttet formation Skydning med håndvåben Deltagende figurer nfanteri: forreste geledder. Kavaleri: 1. geled Alle figurer der kan nå medregnes. Figurer i. geled kan nå, hvis figuren i 1. geled kan nå Den skydende kan bestemme at kun en del af den skydende enhed skyder En enhed kan kun skyde 1 gang i et træk Skudafstande og skudvinkler Skudzoner aflæses af Den maksimale skudvinkel er 45 på frontretningen Den skydende kan bestemme, at kun en del af den beskudte enhed beskydes Beskydes en spredt formation der står mindre end 5 cm foran egne enheder i sluttet formation, kan den skydende vælge at beskyde begge enheder. Der vil beregnes tab og påvirkning på begge enheder som ved skydning på den sluttede formation. Der fjernes tab forholdsvis fra den spredte og sluttede formation Når en enhed skyder, regnes enheden for at skyde på samme zone. Dog kan enheder med både musket og riffel skyde på zoner. Der regnes med afstanden fra centrum af front af de deltagende figurer, til centrum af front, ryg eller flanke af den beskudte enhed, eller del heraf Hvis den beskudte enhed bevæger sig, regnes der med den zone den beskudte enhed opholder sig mest i under skydningen Skydetid Der kan enten skydes i et helt eller halvt træk. Ved skydning i et halvt træk halveres tab ldvirkning Resultatet af håndvåbenskydning beregnes således: Tabs tillæg/fradrag fra de to tabs kolonner i Skema X udregnes. 1. Moral tillæg/fradrag fra moral kolonnen i Skema X udregnes.. Der kastes 3d6. 3. Tabsvirkningen pr skydeenhed [6.4.] (Resultatet af de 3d6 + tab tillæg/fradrag) aflæses af Skema X. 4. Moralpåvirkningen (resultatet af de 3d6 + tab tillæg/fradrag + moral tillæg/fradrag) aflæses af Skema X Den skydende enhed kan højst moralpåvirke 3 gange det antal figurer der skyder.

15 Beskydes kun en del af en enhed, men den skydende enhed har figurer nok til at påvirke hele enheden, opnås fuld moralskpåvirkning af den beskudte del, og en grad mindre mod resten af enheden Særregler For beskydning af bebyggede områder se For beskydning af skove og plantager se Forklaringer til Skema X Krudtrøg efter skydning i 1 træk Dette tillæg/fradrag gives kun hvis den skydende eller beskudte enhed i hele sidste træk skød. Enheden skal desuden være en sluttet formation (andre formationer udvikler ikke krudtrøg nok til at virke forstyrrende) Enhed ej stationær i ¼ træk Det har kun betydning hvis enheden har bevæget sig eller ændret formation i samme træk som skydningen, hvad den har fortaget sig i tidligere træk er uden betydning Besvarer ikke beskydning med håndvåben Hvis en enhed beskydes af flere enheder og den besvarer en af disse, regnes den, for dette tillæg/fradrag, at besvare dem alle Skydning på zone / med 75/5/5% rifler Hvis den skydende enhed har rifler, der skyder på zone, og musketter, der skyder på zone, gives der tillæg efter hvor stor en del af enheden der har rifler Skydning med artilleri Deltagende enheder Afprodsede og klargjorte piecer kan skyde Den skydende kan bestemme at kun dele af den skydende enhed skyder Flere batterier kan koordinere deres skydning mod samme mål, se Skydetid Der kan skydes i et helt eller halvt træk, endvidere kan et batteri altid afgive en forsvarsskydning [15.1.] Skudafstande og skudvinkler Skudlinien er linien mellem centrum af front af de deltagende piecer, til nærmeste figur i den beskudte enhed Skudafstanden er længden af skudlinien. Skudzoner aflæses af Skema X Den maksimale skudvinkel er 45 på frontretningen Når en enhed skyder, regnes enheden for at skyde på samme zone Beskydes en spredt formation der står mindre end 1 cm foran egne enheder i sluttet formation, kan den skydende vælge at beskyde begge enheder. Der vil beregnes tab og påvirkning på begge enheder som ved skydning på den sluttede formation. Der fjernes tab forholdsvis fra den spredte og sluttede formation Hvis den beskudte enhed bevæger sig, regnes der med den zone den beskudte enhed opholder sig mest i under skydningen. Hvis den opholder sig lige meget i eller flere zoner, beregnes et gennemsnitligt fradrag/tillæg, såfremt dette er muligt Ammunitionstyper En enhed kan kun skyde med en type ammunition i et træk. For batterier med både haubits og kanoner se Fuldkugle (SF): Kanoner og kanonhaubits kan skyde med fuldkugle. Fuldkugle kan bruges på zone, og Granat (SG): Haubits og kanonhaubits kan skyde med granat. Granat kan bruges på zone og.

16 Kardæsk (SK): Kanoner, haubits og kanonhaubits kan skyde med kardæsk. Kardæsk kan bruges på zone og zone for kardæsk Shrapnel (SS): Kanoner og haubits kan skyde med shrapnel. Shrapnel kan bruges på zone og ndskydning ndskydning fortages med 1 kanon/haubits uden effekt og uden forbrug af ammunition. ndskydning tager et halvt træk Et batteri kan skyde uden at være indskudt, og vil i træk derefter være indskudt på målet Et batteri kan kun være indskudt på et mål Flankeskydning Er vinklen mellem skudlinien og frontlinien af den beskudte enhed under, gives der tillæg/fradrag for flankeskydning Overskydning Overskydning med fuldkugle er mulig hvis: Den skydende enhed står mindst 1 F højere end den overskudte enhed eller terrængenstand, Afstanden mellem den skydende enhed til den overskudte enhed eller terrængenstand er 1 cm, og Afstanden mellem den overskudte enhed eller terrængenstand til den beskudte enhed eller terrængenstand er 1 cm Overskydning med granat og shrapnel er mulig hvis: Den skydende enhed ikke står lavere end den overskudte enhed eller terrængenstand, Afstanden mellem den skydende enhed til den overskudte enhed eller terrængenstand, bakker undtaget, er 5 cm, og Afstanden mellem den overskudte enhed eller terrængenstand til den beskudte enhed eller terrængenstand er 1 cm Koordination skal ledes af en artillerichef Ved koordination forbruges 1½ kampsats ammunition Tillæg/fradrag for koordination se Skema X kkerikochetområde kkerikochetområde er: Bebyggede områder, Sump og mose, Vandløb Skov Plantage Buskadser Pløjemarker og eng Opad skrånende bakkeskråninger Ved skydning med fuldkugle regnes det for skydning mod ikkerikochetområde, hvis: Det beskudte mål er i eller mindre end 5 cm bag et ikkerikochetområde, og/eller Halvdelen af skudafstanden, der ligger udover zone, er ikkerikochetområde og dette er mindst 5 cm Ved skydning med granat regnes det for skydning mod ikkerikochetområde, hvis: Det beskudte mål er i eller umiddelbart bag et ikkerikochetområde, bakkeskråninger undtaget Artilleriets forsvarsskydning Et batteri kan altid afgive en forsvarsskydning med kardæsk, mod en angribende enhed hvis: Det har ammunition, Det ikke er engageret i nærkamp, og Det ikke har skudt, eller ordre til at skyde, på andre mål i trækket Er forsvarsskydningen et halvt træk, regnes den for tab og moral påvirkning for et halvt træks skydning. Er den > et halvt træk, regnes den for tab og moral påvirkning for et helt træks skydning Forsvarsskydning regnes altid for skydning på zone Overskydning med kardæsk er ikke tilladt Koordinering Koordination af flere batterier skal angives på ordreseddelen Koordinering kan kun fortages mod stationære mål. Stationære mål er: Faste terrængenstande og personel der forbliver i, på eller umiddelbart bag disse. Pionerer i arbejde Artilleri i stilling For at kunne koordinere skal hvert batteri have indskudt på målet.

17 ldvirkning Resultatet af artilleriskydning beregnes således: 1. Tabs tillæg/fradrag fra de to tabs kolonner i Skema XV udregnes.. Moral tillæg/fradrag fra moral kolonnen i Skema XV udregnes. 3. Der kastes 3d6 (terningekastet). 4. Tabs i mand pr. kanon/haubits (terningekastet + tab tillæg/fradrag) aflæses af Skema XV. 5. Ved beskydning af artilleri omregnes tab i mand til materiel tab jvf. Skema XV. 6. Moralpåvirkningen (terningekastet + tabs tillæg/fradrag + moral tillæg/fradrag) aflæses af Skema XV Den skydende enhed kan højst moralpåvirke 4 figurer pr. kanon/haubits der skyder Særregler For beskydning af bebyggede områder se For beskydning af skove og plantager se Forklaringer til Skema XV Optælling af geledder Befinder en enhed sig mindre end 1 cm bag en enhed der beskydes med fuldkugle, granat eller shrapnel, kan den skydende vælge at den regnes med i optælling af geledder og afgørelse af moralsk påvirkning Batteri besvarer ikke artilleriild Hvis en enhed beskydes af flere enheder og den besvarer en af disse, regnes den, for dette tillæg/fradrag, at besvare dem alle Angrebshandlinger Generelt Angrebshandlingen skal erklæres i starten af trækket [5..] Angrebserklæring Angrebserklæringen, og reaktioner på denne, foregår i følgende rækkefølge: 1. Angriberen erklærer hvilken enhed der angribes.. Angriberen erklærer hvilke enheder der angriber samt hvilke enheder der er. træfning og naboenhed til disse. Ligeledes erklæres hvilke enheder der beskyder forsvareren inden angrebshandlingen og hvilke enheder der reserverer deres ild til at beskyde forsvareren under hans retræte eller flugt. 3. Forsvareren erklærer forsvarsreaktion. 4. Forsvareren erklærer hvilke enheder der er. træfning og naboenhed til den forsvarende enhed. Ligeledes erklæres hvilke enheder der beskyder angriberen inden angrebshandlingen og hvilke enheder der reserverer deres ild til at beskyde angriberen under hans retræte eller flugt Hvis begge parter har erklæret angreb på ordresedlen, skal den part der har initiativet erklærer først Forsvarsreaktioner Alle reaktioner sker efter reaktionstid [4.3.4]. Dog kan spredt formation retirere uden reaktionstid De forsvarsdispositioner der omtales i 4..5, kan for en enhed være modangreb og retræte Angrebshandlingens udførelse Hvis kun den ene part er angriber, føres angribers enheder frem til indbrudsafstand af forsvareren. Forsvareren flytter enheder der er omfattet af angrebet. Hvis begge parter angriber, føres begge parters enheder frem til indbrudsafstand, idet afstanden deles mellem dem efter marchhastighed. De enheder der føres frem er naturligvis de angribende enheder,. træfning og naboenhed. Disse enheder kan føres frem i den træktid der er til angriber når indbrudsafstand Sker det som følge af angrebshandlingen, at oprindeligt ikke implicerede enheder rives med i kampen, må først og reaktionstid tages i betragtning. Herved kan det ske, at disse enheder kan risikere at blive angrebet overraskende, evt. i flanke eller ryg m.v., såfremt der ikke i tide er truffet forholdsregler herfor. Dette får særlig betydning hvis de allerede har forbrugt deres træk.

18 16.5. Nærkampens udfald Efter enhederne er flyttet frem til indbrudsafstand udregner parterne tillæg/fradrag til angrebs/forsvarskastet for parterne jvf. Skema XV Begge parter kaster 3d6 og modificere deres resultatet med det udregnede tillæg/fradrag [16.5.1] De endelige resultater [16.5.] sammenlignes og den med det højeste resultat vinder nærkampen Forskellen mellem de endelige resultater [16.5.] viser tabers moralske påvirkning og hvor mange deltagende geledder de to parter har, dette aflæses af Skema XX Tab efter nærkamp De figurer der bruges til beregning af nærkampsenheder [6.4.] er figurerne i de deltagende geledder og en evt. tiraillørkæde. Kun de figurer der er til og med 18 cm fra modstanderen tælles med, dog kan figurer udstyret med riffel til og med 3 cm fra modstanderen tælles med Tab i døde og hvis taberen kommer i FU, fanger taberen skal afgive, pr. nærkampsenhed aflæses af Skema XV Afbrydelse af nærkamp Ønsker en af parterne efter angrebs /forsvarskastet at afbryde nærkampen, skal dette erklæres umiddelbart efter nærkampen Enheden der afbryder nærkampen kan retirere i resten af trækket, men skal mindst retirere ud af indbrudsafstand. Modparten kan følge efter uden for indbrudsafstand af den retirerende Fortrydelse af angreb eller forsvar Har en part erklæret angreb og, inden den endelige fremrykning, fortrudt angrebet, skal enheden rykke et halvt træk frem i angrebsretningen, enheden bliver herefter U resten af trækket. Derefter kan enheden gå tilbage i resten af trækket. Som følge af afbrydelsen af angrebet er en forsvareres forsvarserklæring annulleret, og forsvarsenheden vil kunne flytte sig, eller skyde almindeligt mod ethvert mål, i sidste halvdel af trækket. Er der tale om imøderidende kavaleri, kan dette afbryde efter et halvt træk eller fortsætte og eventuelt angribe andre mål, der ligger inden for for enhedens retning. Sker det herved at den fortrydende enhed alligevel kan nås, må den evt. tåle et rygangreb Ønsker forsvarer, efter at have erklæret forsvar, at retirere, kan enheden gøre dette efter reaktionstid. Enheden er U resten af trækket. Kan enheden nås af angriber må den evt. tåle rygangreb. Bemærk at den U en enhed kommer i som følge af ovennævnte fortrydelser, kun gælder i selve trækket, ikke i næste Særligt vedrørende angreb på artilleri og pionerer Artilleri, pionerer og andre arbejdende enheder uden bedækning, bliver U så snart en angribende enhed, som består af mindst det samme antal figurer, når indbrudsafstand. Angrebet føres derefter som et normalt angreb mod infanteri, idet den angrebne enhed får 3 for at være ubedækket og 4 for at være U [Skema XV] En bedækning skal opstilles på højde af enheden den skal bedække på dens truede side(r) og inden for indbrudsafstand som naboenhed [6.6.4]. Angreb mod en enhed med bedækning udføres som et angreb mod bedækningsenheden, idet den bedækkede enheds figurer medregnes i antallet af figurer Særregler For kamp om bebyggede områder se For kamp om skove og plantager se Forklaring til angrebs/forsvarsskemaet For hver 1% flere, til og med 6% Egen enhed er figurmæssigt mindst, 3, 4, 5, 6 eller 7 gange så stor som modstanderens enhed. Kun tiraillørkæde og de 6 første geledder kan tælles med Angrebskolonne For infanteri gives dette til en enhed der i denne formation angriber infanteri og/eller artilleri. Angribende infanteri beholder dette tillæg selv efter et angreb, men ikke efter det er slået i U eller er blevet angrebet af kavaleri. For kavaleri gives dette til en enhed der i denne formation angriber enhver enhed. Angribende kavaleri beholder dette tillæg selv efter et angreb, men ikke efter det er slået i U eller hvis det vil blive regnet for holdende kavaleri Engelsk linie Gives til engelsk infanteri i linie Enhed har 1% rifler Enhed har 5 % rifler Gives til enheder der er udrustet med 1% rifler eller 5% eller derover rifler.

19 træfning Dette tillæg/fradrag gives hvis betingelserne for støtteenhed [6.6.] er opfyldt Naboenhed Dette tillæg/fradrag gives hvis betingelserne for støtteenhed [6.6.] er opfyldt Krudtrøg efter skydning i 1 træk Dette tillæg/fradrag gives kun hvis en forsvarende enhed i sluttet formation skød i hele det forrige træk. Tillæg/fradraget gælder for både forsvareren og angriberen Enhed ej stationær i ¼ træk Dette tillæg/fradrag gives hvis en forsvarende infanteri enhed ikke har været stationær i ¼ træk Kavaleri angriber holdende kavaleri Hvis en kavaleri enhed ikke har bevæget sig mere end 5 cm siden den var stationær, regnes den som holdende Sluttet formation angriber spredt formation Modparten har ingen tiraillørkæde Dette tillæg/fradrag gives kun hvis begge parter er infanteri i sluttet formation og kun hvis den ene part har tiraillørkæde [11..8] Egen enhed overfløjes af infanteri Egen enhed overfløjes af kavaleri Dette tillæg/fradrag gives hvis egen enhed overfløjes af: 4 infanteri figurer, eller 3 kavaleri figurer. Figurerne i 1. geled på begge sider af enheden tælles med. Figurere på en side hvor man har en flankesikring tælles ikke med. Ved flankesikring forstås: et eller flere kompagnier/eskadroner i linie, der er refuseret, eller en tæt skyttekæde eller sværm, der dækker flanken og består af mindst 6 infanteri figurer eller 4 kavaleri figurer Enhed tidligere angriber Enhed tidligere forsvarer Det er uden betydning om man i den pågældende situation er angriber eller forsvarer. Det er kun afgørende om man tidligere har været engageret i angrebshandlinger. Hvis man tidligere både har været angriber og forsvarer, er det hvad man sidst har været der er gældende Flankeangreb Det regnes for flankeangreb hvis: angrebesretningen er under 45 på forsvarerens frontlinie, og mindst halvdelen af angriberens front er bag forsvarerens frontlinie Rygangreb skydning Dette tillæg/fradrag gives første gang en infanterienhed, der ikke har skudt tidligere i spillet, engageres i en angrebshandling angreb i storm Dette tillæg/fradrag gives første gang en kavaleri enhed angriber i stormmarch, såfremt det samtidigt er første gang at den pågældende enhed benytter stormmarch Under 1 træk efter stormmarch Dette tillæg/fradrag gives hvis det er under 1 træk efter at en kavaleri enhed har afbrudt en stormmarch.

20 17.. Retræte og flugt Retræte En enhed kan retirere på to forskellige måder, enten: Ved at enheden laver en 18 vending og retirere i normal marchhastighed, eller Ved at enheden retirere med front mod fjenden i halv marchhastighed Taber en enhed i U, der ikke kan retirere pga. hindringer eller fjendtlige enheder, en nærkamp, bliver enheden altid FU med deraf følgende tab og afgivelse af fanger. Begge parter beregner tab som normalt Flugt Kavaleri skal benytte stormmarch til at flygte. Hvis det ikke kan benytte stormmarch pga , kan det stadig flygte i stormmarch, men vil så være FU et ekstra træk. Kosakker flygter med samme marchhastighed som let kavaleri i stormmarch Egen enheder kan ikke blokere for en flygtende enhed Hvis en flygtende enhed skal flygte ind i egen enhed i U eller FU, bliver den enhed FU og revet med af den flygtende enhed Hvis en flygtende enhed skal flygte ind i egen enhed i OR eller LU, skal der for at den flygtende kan gennemsive enheden, laves en moraltest. Moraltesten beregnes som ved en angrebshandling, idet der naturligvis ikke beregnes tab. Den flygtende er angriber og den bagved stående er forsvarer. Karré og bataillonsmasse giver dog også tillæg/fradrag, selvom den flygtende enhed er infanteri. Den flygtende får ikke tillæg/fradrag for FU. Såfremt den bagved stående enhed ikke bliver U eller FU, anses den flygtende enhed for uden videre at være sivet igennem. Såfremt den bagved stående enhed bliver U eller FU, vil enheden blive FU og revet med af den flygtende enhed Angribes en enhed i FU skal den overgive sig hvis: Den har måtte tåle forfølgelsesangreb træk i træk, angrebene kan være udført af forskellige enheder, eller Den ikke kan flygte pga. hindringer eller fjendtlige enheder. Det er denne situation nok at enheden kan flygte, hvor langt er uden betydning En enhed der flygter, skal for hvert træk udover det første, afgive 1%, minimum 1 figur, som efternølere. Disse udgår af spillet. Der skal ikke afgives 1% i træk, hvor enheden af andre grunde afgiver fanger Blokeres en flygtende enhed af en fjendtlig enhed på mindst 5% af egen styrke, idet kavaleri regnes for dobbelt i forhold til andre våbenarter, anses blokeringen for effektiv og den flygtende kan ikke flygte længere. Er den fjendtlige enhed mindre skal den, hvis den har marchtid tilbage, vige til siden. Viger den fjendtlige enhed ikke, bliver den FU, og revet med af den flygtende enhed Forfølgelsesangreb Det regnes for forfølgelsesangreb hvis en enhed i FU bliver angrebet af en enhed hvis styrke er mindst 5% af egen styrke, idet kavaleri regnes for dobbelt i forhold til andre våbenarter En enhed i FU der må tåle et forfølgelsesangreb anses altid for at have tabt. Kun forsvarerens tab beregnes på grundlag af Skema XV Har en enhed i FU måtte tåle forfølgelsesangreb træk i træk eller hvis den ikke kan flygte pga. hindringer eller fjendtlige enheder, skal den overgive sig. Forfølgelsesangrebene kan være udført af forskellige enheder.

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A N A P O L E O N S T I D E N

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A N A P O L E O N S T I D E N T A K T I S K K R I G S S P I L F R A N A P O L E O N S T I D E N 1 8 1 2-1 8 1 5 6. UDGAVE 2006 Dette regelsæt kan uden tilladelse kopieres til privat brug og distribueres på ikke-kommercielle vilkår,

Læs mere

B E L L E A L L I A N C E

B E L L E A L L I A N C E B E L L E A L L I A N C E Regler for krigsspil fra Napoleonstiden 1809-1815 på bataljonsniveau Lexnet 2001 Anden udgave Belle Alliance, anden udgave, 18. juni 2001 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord..........................

Læs mere

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3 T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3 2. UDGAVE 1992 Dette regelsæt kan uden tilladelse kopieres til privat brug og distribueres på ikke-kommercielle

Læs mere

Torden over Europa Stortaktisk krigsspil fra Napoleonstiden

Torden over Europa Stortaktisk krigsspil fra Napoleonstiden Torden over Europa 7. udgave af 18. oktober 2006 VEXprint udgave 7.0 Forord Regelsættet har nu siden første udgave stået sin prøve dels i Dansk Figurspilsforening og dels i Chakoten både ved mindre som

Læs mere

TRICOLORE. Udgave 3.0 november 2009

TRICOLORE. Udgave 3.0 november 2009 Definitioner...4 Skala...4 Basering...4 Tabsregler...4 Terningdefinitioner...4 Officererne...4 Enhederne...5 Formationer...5 Uorden...6 Manøvre og bevægelser...6 Pivotering og vendinger...6 Formationsskift...6

Læs mere

TRICOLORE. Udgave 1.1 August_ 2003

TRICOLORE. Udgave 1.1 August_ 2003 Definitioner...4 Skala... 4 Basering... 4 Tabsregler... 4 Terningdefinitioner... 4 Officererne... 4 Enhederne... 5 Formationer... 5 Uorden... 6 Manøvre og bevægelser... 6 Pivotering og vendinger... 6 Formationsskift...

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

LOVE FOR CRICKET. 12.udgave. (2017-lovbogen 2. udg.) RETTELSESBLADE

LOVE FOR CRICKET. 12.udgave. (2017-lovbogen 2. udg.) RETTELSESBLADE LOVE FOR CRICKET 12.udgave (2017-lovbogen 2. udg.) RETTELSESBLADE Forord Følgende dokument er rettelsesblade i forhold til 11. udgave (2017-lovbogen 1. udg.) MCC har pr. 1. april 2019 ændret en række love.

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 6054 DeMars DIR D 02624391 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 6054 DeMars DIR D 02624391 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 6054 DeMars DIR D 02624391 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn 6054 Angreb B. Kort navn Angreb FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal sætte enheden i stand til at nedkæmpe

Læs mere

REGLER TIL KRIGSLIVE XVI

REGLER TIL KRIGSLIVE XVI REGLER TIL KRIGSLIVE XVI Dette regelsæt er skrevet til Krigslive XIV, men læner sig kraftigt op af reglerne fra alle tidligere Krigslives. 1 ÅNDEN I REGLERNE Krigslive er kun sjovt for alle, hvis der er

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

1. Hvad siger reglerne om det tilfælde, hvor du rammer dig selv eller dit udstyr (i parmatcher tillige din makker) med din egen bold i slagspil?

1. Hvad siger reglerne om det tilfælde, hvor du rammer dig selv eller dit udstyr (i parmatcher tillige din makker) med din egen bold i slagspil? Teoriprøve Prøven er bestået, såfremt der er højest 2 fejl i golfregel spørgsmålene og højest 1 fejl i etikette spørgsmålene. Der er en time til besvarelsen, og der må bruges golfregler og andet kaninlitteratur

Læs mere

Musketeer Krigsspil for perioden

Musketeer Krigsspil for perioden Musketeer Krigsspil for perioden 1618-1680 ide 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse 11 Indholdsfortegnelse... 2 2 Idégrundlag... 4 2.1 Udgangspunkt... 4 2.2 kala og afstande... 4 2.3 Taktiske enhed

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Bindinger. En bundet brik kan ikke længere medregnes som forsvarer af en anden truet brik eller som angriber af modstanderens brikker.

Bindinger. En bundet brik kan ikke længere medregnes som forsvarer af en anden truet brik eller som angriber af modstanderens brikker. indgår i arsenalet af muligheder for taktisk spil. Først og fremmest benyttes den hæmmede bevægelighed til at angribe den bundne brik med flere brikker, indtil modparten ikke længere er i stand til at

Læs mere

Skak, backgammon & dam

Skak, backgammon & dam Skak, backgammon & dam da Spillevejledning Varenummer: 349 582 Made exclusively for: Tchibo GmbH, Überseering 18, 22297 Hamburg, Germany www.tchibo.dk Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92630AB6X6VII 2017-07

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line.

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. Generelt I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstrepositionen eller

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Lektionsoversigt 6002 march BSO og afsøgning

Lektionsoversigt 6002 march BSO og afsøgning Lektionsoversigt 6002 march BSO og afsøgning Lek nr. 1. Teori 60 min Praksis 90 min March Forskydning, opsiddet Gennemføre forskydning, opsiddet efter huskeordet SIMUMFAHROF samt en kalke. Delingsføreren

Læs mere

Scoring Et hold scorer mål, ved at en spiller kaster disc en til en medspiller, som griber den i modstandernes målzone.

Scoring Et hold scorer mål, ved at en spiller kaster disc en til en medspiller, som griber den i modstandernes målzone. Bilag 1: Kort regelsæt: Ultimate Holdspillet Ultimate bygger på fair play og et regelsæt, som bl.a. betyder, at kampe spilles uden dommere. Hvert hold består af 7 spillere, og i rigtige kampe spiller man,

Læs mere

REGLER TIL KRIGSLIVE X

REGLER TIL KRIGSLIVE X Regler til Krigslive X REGLER TIL KRIGSLIVE X Dette regelsæt er skrevet til Krigslive X. 1 ÅNDEN I REGLERNE Krigslive er kun sjovt for alle, hvis der er en fælles forståelse af hvad der er sjovt og hvad

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 2 Maskingeværdelingen Delingstrop 4 maskingeværgrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 afstandstager 1 vinkeltager 2 ordonnanser

Læs mere

PROGRAM Navnelære i terræn

PROGRAM Navnelære i terræn PROGRAM 33 Navnelære i terræn UUA Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Hærens Kampskole Mål Mål Efter gennemgang af dette program skal du, i en sluttest på 30 spørgsmål, uden

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv.

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv. ITTF's Bordtennislove I dette dokument finder du den danske bordtennis unions oversættelse af ITTF's bordtennislove. Her kan du finde alt om, hvilke regler der er når man spiller en bordtenniskamp. ---

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Ung Rejs GymnasiumFutsal Regelsæt

Ung Rejs GymnasiumFutsal Regelsæt Ung Rejs GymnasiumFutsal Regelsæt Banen: Der spilles på en håndboldbane, dvs. 20 x 40 meter Bold: Bolden skal være en Futsal fodbold. Mål: Målene består af to håndboldmål i hver ende af banen. Antal spillere:

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning Pistol 15 m Pistol 15 m Opdateret september 2014 Generelle bestemmelser 1. Tilmeldelse 1.1. Deltagerberettigede er alle,

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Rettelser Øvelsesoversigten

Rettelser Øvelsesoversigten Rettelser 2017 Øvelsesoversigten 16 17 Højre spiral Hund yderst. Føreren skal gå højre om keglerne - først rundt om alle 3, derefter om 2 og til sidst om 1. Hunden følger i pladspositionen, hunden er på

Læs mere

FORSVAR 1 1 august 2018 / FO

FORSVAR 1 1 august 2018 / FO FORSVAR 1 GENERELT: For at træne på FORSVAR 1 skal man have bestået BGK 2. Man starter i laveste klasse, som så skal bestås for at rykke til næste klasse. Hvis der bruges momenter fra andre programmer

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger REGLER FOR 2 TIL 5 SPILLERE, FRA 10 ÅR S P I L L E T O M V E R D E N S H E R R E D Ø M M E T 2010 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Produceret af: Hasbro SA, Route de Courroux 6, 2800 Delemont CH Repræsenteret

Læs mere

Dansk Sportsdykker Forbund

Dansk Sportsdykker Forbund Dansk Sportsdykker Forbund Teknisk Udvalg Sid Dykketabellen Copyright Dansk Sportsdykker Forbund Indholdsfortegnelse: 1 FORORD... 2 2 INDLEDNING... 3 3 DEFINITION AF GRUNDBEGREBER... 4 4 FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen ' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen 1. Start På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen. Afhængig af sin størrelse skal hunden

Læs mere

PROGRAM Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort

PROGRAM Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort PROGRAM 31 Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Forsvarets Gymnastikskole Målbeskrivelse. Efter gennemgang af programmet

Læs mere

I Jiu-Jitsu er hilsenen og hilseformen en vigtig bestanddel af træningen med hensyn til respekt, tolerance og sikkerhed.

I Jiu-Jitsu er hilsenen og hilseformen en vigtig bestanddel af træningen med hensyn til respekt, tolerance og sikkerhed. I Jiu-Jitsu er hilsenen og hilseformen en vigtig bestanddel af træningen med hensyn til respekt, tolerance og sikkerhed. For at udøve og vise den nødvendige respekt og tolerance overfor hinanden i Jiu-Jitsu,

Læs mere

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingslokaler

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingslokaler Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingslokaler 1. Indledning I forsamlingslokaler godkendt til mere end 150 personer skal der, jfr. Driftsmæssige forskrifter for forsamlingslokaler kap. 6.4.1,

Læs mere

Kampen om Als. Ind- og udførsel samt besiddelse, bæring og anvendelse af våben. Originale historiske skydevåben

Kampen om Als. Ind- og udførsel samt besiddelse, bæring og anvendelse af våben. Originale historiske skydevåben Sagsbehandler: PFI ADMINISTRATIONEN Ledelsessekretariatet Almen Juridisk Sagsbehandling Kampen om Als Retningslinjer for indførsel, besiddelse, bæring, anvendelse og udførsel af skydevåben og blankvåben

Læs mere

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde.

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde. Bredde/dybtespil Banen: Halvbane Her trænes angrebsspil, der spille 5 V 5, 6 V 6, og hvert hold skal forsvare 5 kegler i hver siden. Spillerne tvinges nu til at spille med bredde og sideskift. Formål:

Læs mere

Taktiske element: Bindinger

Taktiske element: Bindinger Taktiske element: Indhold...3 Binding...4 Definition af en binding...4 Opgave Lav en binding...5 Der er forskel på bindinger...6 En Sikker Binding (1)...7 En Sikker Binding (2)...8 En Sikker Binding (3)...9

Læs mere

Prøveskydning af 18 punds kanon model 1757 i Oksbøl skydeterræn tirsdag den 29. august 2006.

Prøveskydning af 18 punds kanon model 1757 i Oksbøl skydeterræn tirsdag den 29. august 2006. September 2006 Prøveskydning af 18 punds kanon model 1757 i Oksbøl skydeterræn tirsdag den 29. august 2006. Foto H.U. Hansen (HAS) - 2 - Forord. Rapporten er udarbejdet af ingeniør Jørgen Svender, som

Læs mere

Rally Lydighed Oversigt 2014

Rally Lydighed Oversigt 2014 Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Nr. Skilt 1 2 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9 10 11 Øvelse Begynderklassen Start. Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i

Læs mere

Skak. Regler og strategi. Version 1.0. 1. september 2015. Copyright

Skak. Regler og strategi. Version 1.0. 1. september 2015. Copyright Skak Regler og strategi Version 1.0 1. september 2015 Copyright Forord At lære at spille skak er ikke svært. Det tager få minutter. At blive dygtig tager som regel årevis. Om man er dygtig eller ej, er

Læs mere

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO FORSVAR 3: Min: 365 point Max: 435 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til

Læs mere

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx.

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Fremad. Stå. Teamet stopper og hunden dirigeres til

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund.

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND PRÆSENTERER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE Sidste års medalje vindere. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND Revideret januar 2008. Danske double spilleregler for

Læs mere

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingstelte og selskabshuse og om teltudgange.

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingstelte og selskabshuse og om teltudgange. Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingstelte og selskabshuse og om teltudgange. Marts 2002 1. Indledning Den 25. juni 2001 trådte de Tekniske forskrifter for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder

Læs mere

Orientering. Vi ses i skoven. Begynderinstruktion. sundt sjovt sejt - 16. sundt sjovt sejt - 1

Orientering. Vi ses i skoven. Begynderinstruktion. sundt sjovt sejt - 16. sundt sjovt sejt - 1 Vi ses i skoven sundt sjovt sejt - 16 Orientering sundt sjovt sejt - 1 Begynderinstruktion Indhold Indhold 2 Kortet 4 Målestok 4 Signaturer 5 Højdekurver 6 Nord er altid opad 7 Kompasset 8 Afstande 8 Skridttælling

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

U14 regler for sæsonen 2015

U14 regler for sæsonen 2015 U14 regler for sæsonen 2015 De gældende regler for tackle football (i skrivende stund IFAF) anvendes i DAFF U14 tackle football. Dog med følgende undtagelser og tilføjelser. Udstyr Alle spillere skal bære

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

ER TRIKEN DER ER BAGERST HVIS DEN ER MED!

ER TRIKEN DER ER BAGERST HVIS DEN ER MED! KOLONNEKØRSEL M.V. Her har du en lille guide til kolonnekørsel m.v. Ca. 2 min før afgang gives der et signal (råb eller fløjten), her gives der en kort beskrivelse af turen, hvorefter man begynder at klargøre

Læs mere

15 and 50 M Kombiriffel Reglement

15 and 50 M Kombiriffel Reglement 15 and 50 M Kombiriffel Reglement 1. Om skydningen 15 og 50 M KOMBIRIFFEL REGLEMENT 1.01 Koncept - Under afholdes 15/50 M Kombiriffel-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i

Læs mere

8.20 10 m Fem-skuds luftpistol

8.20 10 m Fem-skuds luftpistol 8.20 10 m Fem-skuds luftpistol 8.20.1 10 m Fem-skuds luftpistol Enhver kaliber 4,5 mm (.177") komprimeret luft eller gaspistol må anvendes Den pistol, der anvendes til 10 m fem-skuds luft disciplinen skal

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse.

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. Start Teamet stiller sig klar i en afstand af ½ - 1 meter skråt foran og til venstre for startskiltet med hunden i "plads-position" (indenfor ½ meter af førerens venstre

Læs mere

Boldøvelser kun med bold

Boldøvelser kun med bold Boldøvelser kun med bold Dræber og frelserbold Materialer: To forskellige bolde. 4 kegler. Område på banen: Afgrænset område markeres med de 2 kegler. Spillerniveau: Let øvet. Beskrivelse: Der spilles

Læs mere

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2006 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, 2600 Glostrup. www.hasbro.dk Made in Ireland 120614575108

Læs mere

HELTE-LUDO af Mette Finderup og Kristoffer Apollo

HELTE-LUDO af Mette Finderup og Kristoffer Apollo HELTE-LUDO af Mette Finderup og Kristoffer Apollo HelteLudo er et fantastisk spil med en masse anarkistiske brikker, der følger deres egne regler og hader brikkerne fra de andre hold så meget, at de vil

Læs mere

RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE

RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE 46233i08 22/8/02 2:32 pm Page RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE FORSTÆRKNINGER. Tag en bataljon for hvert 3. territorium, du har. 2. Tag yderligere bataljoner for de områder, du kontrollerer. 3. Byt territoriekort

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Godkendelse. Traditionel langdistanceskydebane (TL) Beskrivelse: 2. Indretning

Godkendelse. Traditionel langdistanceskydebane (TL) Beskrivelse: 2. Indretning Godkendelse Traditionel Langdistanceskydebane 1. Beskrivelse Anlæggets navn: Hjemmeværnets Skydebaneanlæg L 4222 Ulveholm SKBI ID: SKBI 1115 Anlæggets beliggenhed: På Bregninge Mark, Ærø Koordinat 1311

Læs mere

FORSVAR 2 1 august 2019 / FO

FORSVAR 2 1 august 2019 / FO : Min: 300 point Max: 360 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til side, således

Læs mere

ITTF'S BORDTENNISLOVE

ITTF'S BORDTENNISLOVE ITTF'S BORDTENNISLOVE Bordtennislovene udgives af International Table Tennis Federation (ITTF) og opdateres løbende i forbindelse med behandlinger af lovforslag på de årlige generalforsamlinger i ITTF.

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

November, Aarhus. Flames of War real time kampagne. Aroscon 2018 II. Breakout on the Eastern Front. Tilmelding:

November, Aarhus. Flames of War real time kampagne. Aroscon 2018 II. Breakout on the Eastern Front. Tilmelding: 10. -11. November, Aarhus Flames of War real time kampagne Aroscon 2018 II Breakout on the Eastern Front Tilmelding: www.aroscon.dk Al den info du skal bruge I dette dokument får du alle reglerne og info,

Læs mere

Spillet om verdensherredømmet

Spillet om verdensherredømmet Spillet om verdensherredømmet 2004 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.dk 040414538108 K O

Læs mere

C Model til konsekvensberegninger

C Model til konsekvensberegninger C Model til konsekvensberegninger C MODEL TIL KONSEKVENSBEREGNINGER FORMÅL C. INPUT C.. Væskeudslip 2 C..2 Gasudslip 3 C..3 Vurdering af omgivelsen 4 C.2 BEREGNINGSMETODEN 6 C.3 VÆSKEUDSLIP 6 C.3. Effektiv

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil De overordnede temaer for efteråret for BAS er: - Touch, - Præcise afleveringer. - Vendinger - 1v2 defensivt - Possession. - 2 Handlinger - Fysisk ABC 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil Mandag-

Læs mere

Goalball Gældende fra 1. september 2000

Goalball Gældende fra 1. september 2000 1. Alment om goalball. 1.1. En kamp spilles af 2 hold, som hver består af tre(3) spillere, og med et maksimum af tre(3) udskiftningsspillere på hvert hold. Der spilles i en sportshal/gymnastiksal på en

Læs mere

Godkendelse. Traditionel langdistanceskydebane (TL) Beskrivelse: 2. Indretning

Godkendelse. Traditionel langdistanceskydebane (TL) Beskrivelse: 2. Indretning Godkendelse Traditionel Langdistanceskydebane 1. Beskrivelse Anlæggets navn: Hjemmeværnets Skydebaneanlæg L 4202 Rødskebølle SKBI ID: SKBI 1217 Anlæggets beliggenhed: I den nordlige del af Svendborg Koordinat

Læs mere

- Forestå landsdækkende skydninger, indendørs såvel som udendørs. - være afdelingerne/lokalafdelingerne behjælpelig i sager vedrørende skydninger.

- Forestå landsdækkende skydninger, indendørs såvel som udendørs. - være afdelingerne/lokalafdelingerne behjælpelig i sager vedrørende skydninger. Skydeudvalget Håndbog Afsnit : 14.0. Skydeudvalget Dato: 9. juni 2008 Side: Skydeudvalgets formand vælges af repræsentantskabet og indtræder som medlem af dette samt i forretningsudvalget. Valget gælder

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Diverse lege. Indholdsfortegnelse

Diverse lege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Bjerget brænder... 2 Den landflygtige konge... 2 Sparke til dåse... 2 Kongens kæmper... 3 Jeg melder krig... 3 Rød, gul, grøn - stop!... 4 Morderleg... 4 Den blinde mand... 4 Bankebøf...

Læs mere

Navn Mål Indhold Gennemførelse og kontrol. Henvisninger og hjælpemidler 1. Klar til kamp o I dagslys o I mørke.

Navn Mål Indhold Gennemførelse og kontrol. Henvisninger og hjælpemidler 1. Klar til kamp o I dagslys o I mørke. Lektionsoversigt 6001 Lek nr. Navn Mål Indhold Gennemførelse 1. 90 min. Klar til kamp. Ved lektionens afslutning skal, i delingsramme kunne: Gøre klar til kamp. Til sin rådighed har enheden ORG MAT NBH

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Trænerkursus i Odense den

Trænerkursus i Odense den Trænerkursus i Odense den 17-01-2015 Trænerpunkter/-opgaver Vælge en trænerstil Hvordan får man respekt? Vigtigt at rette en øvelse til, således at det hele tiden er tydeligt, hvem der har trænerrollen

Læs mere

Futsal i DGI. Futsalregler for voksne (U13 og op efter) Mere information

Futsal i DGI. Futsalregler for voksne (U13 og op efter) Mere information Futsal i DGI Futsalregler for voksne (U13 og op efter) Mere information www.dgi.dk/futsal 2 Futsalregler for voksne Futsal minder på mange måder om almindelig udendørs fodbold, men der er enkelte forskelle

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation. Nr.10162 Haleleg Nr.10161 som placeres i buksekanten. Herefter skal alle mod alle samle flest mulige haler ved at stjæle dem fra de andre. Man må kun fange en hale ad gangen, som så skal placeres sammen

Læs mere

De Officielle Le Mans Regler 2015

De Officielle Le Mans Regler 2015 De Officielle Le Mans Regler 2015 24. september 2015 1 Om Spillet Le Mans er et racerbile spil, hvor hold á tre personer kører i 24 timer på den officielle Le Mans bane. Der er enkelte undtagelser i reglerne

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende:

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende: Landkort Et kort er et billede, der er tegnet bl.a. på baggrund af et luftfotografi. Ethvert sted på kortet er tænkt set lige fra oven. Derfor er kortet i praksis "målrigtigt" - længder og vinkler måler

Læs mere

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95 Angreb mod zoneforsvar Hvorfor skal man som coach beskæftige sig med angreb mod forskellige former for zone forsvar.

Læs mere

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet Om dansk fodfolk 1932-1941, Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet består af: Chef og kommandogruppe 4 delinger á delingstrop og 4 rekylgeværgrupper. Rekylgeværgrupperne i 4. deling

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 Generelle retningslinjer for Referees/referee assistenten der virker ved turneringer hvor der spilles kampe spillet uden dommer:

Læs mere

Galten civile Hundeførerforening Gældende fra 01.01.2001

Galten civile Hundeførerforening Gældende fra 01.01.2001 KONKURRENCEPROGRAM FOR K-KLASSEN Øvelser: Lineføring 10x2 Stå 10x1 Sid 10x1 Dæk 10x1 Spring 10x2 Fremadsendelse m. indkald 10x1 --------------------------------------------------- I alt 80 Point. Galten

Læs mere

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V)

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) Prøven består af 3 grupper A sporarbejde 100 point B lydighedsarbejde 100 point C forsvarsarbejde 100 point 300 point Almindelige bestemmelser: IPO-V er udarbejdet af

Læs mere