På overdrevets rand Altandetlige.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På overdrevets rand Altandetlige.dk"

Transkript

1 Af Steen Ole Rasmussen, d.09/ På overdrevets rand Altandetlige.dk Det græssende kødkvæg på overdrevet har ikke nogen skriftlig og sproglig tradition for at beskrive det at være kødkvæg på græs. Kreaturerne kan af samme grund ikke lyve, sådan som vi andre sociale dyr gør. De udgør en vidunderlig kontrast til vores sociale verden, som er fyldt med fake news. Som de sociale dyr, vi er, er vi henvist til at forholde os til verden via dens beskrivelser. Det er her vi er meldt ind med vore meddelelser. Kreaturerne på overdrevet er kun til stede i vores sociale liv på vores nåde, lige som kun vi kan tale deres sag. Iflg. mit store sociologiske og filosofiske forbillede, Niklas Luhmann, er det sociale kommunikation, slet og ret. Selv om det kan være svært at afgrænse det sociale i sin udstrækning, så er det alt-andet-lige betingelsen for, at det fx giver mening at tale om udstrækning i det 1 hele taget. Naturen bruger ikke matematik, det er kun os, der gør det. Så selv om der inden for især den fagøkonomiske tilgang til virkeligheden er tilbøjelighed til at reducere naturen til det, der kan måles og vejes, så er matematikken og de formelle regneregler noget 1 Det sidste kan der argumenteres for med udgangspunkt i en kongerække af filosoffer og videnskabsfolk, fx Heidegger, Luhmann, Einstein og Hawkins.

2 socialt, noget, som tilhører den verden, som netop ikke er naturen selv. Det er ikke en overdrivelse at gøre opmærksom på, at alt-andet ikke forbliver lige, når beskrivelsen af verden indskriver sig i verden. Beskrivelsen af verden gør en verden til forskel, uanset hvor lidt det faktuelt fylder. Det ved marketingseksperterne, der på ingen måde begrænser sig til nøgtern kvantificeret gengivelse af verden. Donald Trump er en mester inden for marketing, hvor Lisbeth Knudsen og andre inden for den gamle orden af professionelle mediemedarbejdere kommer humpende efter det i forlængelsen af de gamle mediers samlede og noget patetiske forsøg på at reducere sine nye sociale modstandere til fake news. Kampen om sandheden Kampen om sandheden har sjældent været mere skinger, end den er blevet inden for de sidste år. Dækningen af midtvejsvalget i USA, den europæiske unions krise, klimakrisen, osv. bygger op om en og samme krise, forklaringen på den skingre tone i mediernes tilgang til sig selv og alt andet. Ifølge Lisbeth Knudsen - en af hovedkræfterne bag fordelingen af ca. 5 millioner offentlige danske kroner til bekæmpelsen af fake news - er de nye sociale medier, brexit og Donald Trump bevægelser, der i ledtog med Putin står sammen om at undergrave selve den vestlige verdens ledestjerne, det fuldt oplyste og fornuftige samfund, hvor alle agerer i overensstemmelse med det liberale markeds lovmæssigheder, de atidslige og ukompromitterede love, som, hvis de får lov, sikrer udviklingen frem mod den bedste af alle verdener. Beskrivelsen af krisen magter ikke proportionerne i krisen. Den bekræfter ufrivilligt krisen, afmagt som krisens forlængelse.

3 Kampen mellem den gamle orden af envejskommunikationsmassemedier (her til lands på offentlig overførsel/demokratistøttede markedsliberalt orienterede kommercielle medier ) og de nye sociale medier er blevet indholdet i de gamle mediers selvbeskrivelse. De gamle mediers problemer afslører sig i den anledning mangfoldigt. For det første, så mangler de gamle medier en identitet at gå op imod, fordi de nye medier primært er fremføringsmedier, dvs. medier, som ikke laver indhold, hvorfor det er nonsens at påstå om Google og Facebook fx, at de lyver! Det kan godt være, at de nye medier formår at føre udbuddet af de mest demagogiske fremstillinger af verden frem til det mest modtagelige brugersegment via platformenes algoritmer. Men det er kun graden af effektivitet, der afslører sig her, ikke nogen principiel forskel fra de gamle medier. I udgangspunktet kan man gå ud fra, at hverken Facebook eller Google lyver, for som platforme og medier påstår de ikke noget, men lader sig bruge af alle andres udbud af budskaber. De sociale medier er bare pengemaskiner, og svære at identificere som påståelige fjender. Den gamle ordens medier afslører ufrivilligt og performativt, hvor mægtige og altfavnende de nye sociale medier er, når de er henvist til at bruge de nye sociale medier, ikke bare i kampen om markedsandele men imod fake news. Beskrivelsen af de nye medier som fake news fremføres via de nye medier, præcist som de er formuleret af de gamle, hvilket beviser, hvor altfavnende de nye er i modsætning til de gamle, der altid har levet af at skabe budskaberne. Det performative aspekt Grundlæggende er Lisbeth Knudsen og Donald Trump tilhængere af samme religion. De tror på markedsværdien, og deres gud er forbrugeren. De adskiller sig fra hinanden på den måde, som de indskriver sin identitet i det sociale på, performativt og eksplicit.

4 Her optræder jeg i guldramme med en engelsk hjelm fra 2. verdenskrig og en parkacoat af læder fra 1940 erne. Markedsværdierne af effekterne er her minimale, men opstillingen sætter nutidens overdrev, udsigten fra mit fritidshus i et retro-perspektiv. Afslutningen på krigen markerer begyndelsen på den periode, som Trumpismen er afslutningen på. Der er også noget her, som de gamle medier og Lisbeth Knudsen ikke kan leve med at identificere sig med, nemlig det performative aspekt i fremstillingen af alt og det modsatte, det at en social meddelelse performativt må gøre en forskel i den verden, for overhovedet at være noget. Deres sandhedsidealer og objektivitetskriterier har det kun dårligt med, at de, afsenderen, pr. definition og som socialt bidrag til det sociale tilhører budskabet. Det mest overbevisende billede på succes er ikke bare et billede på succes, men identificeret og performativ selvbeskrivelse som selvbekræftende succes på den måde, at navngiven succes netop kommer af den mest overbevisende identificering af selv samme. Det lever Trump af. Trump optræder som identitet i alle hans meddelelser, der primært fokuserer på hans succes, og, hvis han tvinges til at forholde sig til et tab på sin side, så gør han det så vidt muligt inden for et billede på succes.

5 Udsagnet må insistere på at være udsagn I udgangspunktet er et udsagn for at være udsagn dømt til at lade som om, at det afdækker verden i sig selv, det sande. Det ligger i ethvert udsagn, at forudsætningen for, at noget kan være et udsagn, dvs. performe en udsagnsværdi, er, at det implicit og eksplicit hævder sandheden, noget som nødvendigt eller objektivt givet information. Det gælder også inden for tematiseringen af alt, hvad der har og kan få markedsværdi. Succes afhænger i den forstand af, om fremstillingen af succes virker som performativ selvbekræftelse (også kaldet selvopfyldende profeti), uanset om det i udgangspunktet kun lader som om, at det afdækker noget i sig selv, som dette noget i sig selv evt. skulle være. Billedet på succes er succes, også selv om det dækker over tab og fiasko. Donald Trump gik muligvis fallit med sit imperium i 1990 erne, og var objektivt set og i sig selv en fallit. Men da kreditorerne stod tilbage med fallitboet efter ham, måtte de sande, at dets markedsværdi knyttede sig til navnet, Trump, Trump Tower, Trump Casino, etc. Trump overlod så sit fallitbo til kreditorerne på den betingelse, at de fremadrettet betalte ham royalty for retten til at bruge boet i hans navn. Trump ejede da stort set ikke længere noget. Men han beholdt sin identitet, som siden har været grundlaget for den performativt selvbekræftende beskrivelse af imperiet og politikeren Trump som succes. Donald Trump behersker det performative aspekt i beskrivelsen af sig selv og hans identitet indgår i det. Succes kommer af beskrivelsen af succes Man har altid vidst, at markedsværdi kommer af billedet på værdi, uanset om det svarer til noget eller ej. Det står i reklamebranchens bibel. Reklamer afslører ikke markedsværdi, men skaber 2 markedsværdi. 2 Regnskabsmæssigt figurerer reklameudgifter som afsætningsfremmende investeringer. Disse udgifter indregnes ikke som direkte tilskrivning af værdi til kapitalgrundlaget, men som en driftsudgift, der kan bruges til at nedskrive det skattepligtige resultat.

6 Eks.; Hvis du vil forme folkeopinionen, den gode smag eller efterspørgslen på et produkt, så skal du fortælle hin enkelte tilbedte forbruger, hvad alle andre foretrækker. Forbrugeren vil have succes. Succes er markedsværdi, dvs. det, som alle andre vil have. Den personlige holdning, den gode smag og efterspørgslen skabes i og med overbevisningen om, hvad de fleste mener, synes om og køber på markedet. Udsendelser som gæt en pris er skåret som gudstjeneste i forhold til markedet, der her får det sidste ord i forhold til spørgsmålet om, hvad der er værdi. Hvis du har noget, som du ikke aner, hvad du skal mene om, så se gæt en pris på DR. Her kan du se, hvad alle andre ville give for det, og dermed ved du, hvad det er værd, om du har grund til at synes om det, om du har den rigtige holdning til det og om du dermed kender dig selv. Spørgsmålet, om hvorvidt flertallet har ret, eller om det bare repræsenterer de fleste, er alt for filosofisk for flertallet, så det overlades til demokratiet og markedet. Markedet og demokratiet ophøjes altandetlige til status af både dommer og anklaget i alle af det livs spørgsmål, som Lisbeth Knudsen og Donald Trump tror på. Identitetens markedsværdi afhænger af performance, om at være stærk i troen og have heldet med sig: Leonardo Da Vincis 500 år gamle maleri solgt for 2,8 millioner kroner 2017 Salvator Mundi, verdens frelser ønsker dig held og lykke.

7 Beskrivelsen er alt og intet Når vor tids økonomer sætter matematiske modeller sammen, er det med det eksplicitte formål at definere de formelle regneregler for forudsigelser og forklaringer på tendenser i den økonomiske udvikling. For at forklare den pengeøkonomiske udvikling antages det, at alle andre forhold i udgangspunktet forbliver uforandrede i forhold til deres beskrivelser, og at der kun optræder målbare kausale relationer mellem de faktorer/variabler, som modellerne arbejder med og regner på. Begrebet alt-andet-lige, ceteris paribus, forudsætter, at beskrivelsen er neutralt afdækkende i forhold til temaet for beskrivelse, og at de variabler og faktorer, der arbejdes med, forbliver internt forbundne i entydige kausale og matematisk gengivelige relationer. Man skruer kun på en faktor ad gangen, og går ud fra at alt andet forbliver uforandret, ceteris paribus, alt andet lige! Modellerne kan altså ikke leve med, at de som beskrivelse af verden skulle gribe forandrende ind i den. Det ville få dem til at bryde sammen. For at kunne regne på det økonomiske systems udvikling, er modellerne nødt til at gå ud fra entydige og kvantificerede former for årsag- virkningsrelationer. Det er ikke et krav, der kommer af den virkelighed, som modellerne skal beskrive, men et krav, som modellerne er nødt til at forlange af virkeligheden, for at virkeligheden kan passes ind i modellerne. Mainstreammodellerne er af hensyn til sig selv nødt til at trivialisere og kvantificere den verden, som de er bygget for at beskrive. Men verden er et non trivielt system og matematikken tilhører det sociale på en måde, der ikke lever op til modellernes forudsætninger. Modellerne med deres beskrivelser griber voldsomt ind i den verden, som de foregiver kun at beskrive. Dvs. de bryder sammen alene over for den effekt, de har som performativ gengivelse og påvirkning af verden, et alt andet end trivielt socialt grundforhold. Der er masser af det, som kan kaldes ikke lineære eller entydigt målbare årsag- virkningsrelationer, fx det forhold, at

8 markedsværdierne i høj grad skabes af sine beskrivelser, dvs. via det performative aspekt i markedets sociale selvbeskrivelse. Men økonomerne og de gamle faktatro medier, er nødt til at lade som om, at deres beskrivelser af markedets værdier er neutrale, som om at mediernes performance og identitet slet ingen indflydelse havde på det, som de beskriver. Det ligger i deres idealer om at være objektivt matematisk og neutralt beskrivende. De kan ikke tåle performativt at være tilstede med identitet i budskabet. Deres budskab dør, altandetlige, når de selv bliver budskabet. Det er de dygtige til at huske at glemme. Hvis de nemlig med deres indskrivning af deres identitet i sine meddelelser eksplicit gjorde opmærksom på, at de ville og gjorde en performativ forskel i den sociale virkelighed, så var det en indrømmelse af, at de netop ikke bare neutralt afslørede verden i sig selv. Realværdi vs pengeværdi Den vigtigste årsag til, at de pengeøkonomiske modeller kun har begrænset gyldighed som udgangspunkt for beskrivelsen af den realøkonomiske udvikling, er dog, at realøkonomi ikke kan gøres entydigt op i penge. Relationen mellem pengeværdi og realværdi er den nuværende såkaldte økonomiske videnskabs helt store tabu, noget man forsøger at komme uden om med forskellige knep. Der er flere grunde til, at pengene som mål for værdi er dømt til at leve sit helt eget liv, hvorfor de ikke er repræsentative for andet end sig selv. Det første har vi nævnt, marketing/reklame. Medierne lever af det, som kaldes afsætningsfremmende investeringer. Reklamefinansierede medier lever af at styre efterspørgslen, dvs. skabe den, hvor den ellers ikke var. Især de kommercielle medier og reklamefinansierede public service medier som TV2 lever af at forvride prisdannelsen, skabe kunstige og på mange måder falske markedsværdier. De gamle mainstreammedier er immune over for dette grundforhold, der forklarer, hvordan og hvorfor de aldrig kan sige sig fri af selv at være fake news.

9 Det helt andet afgørende bevis på, at pengeøkonomien kun er et dårligt udtryk for realøkonomien, er det, at de liberale finansielle virksomheder skaber de penge, som fungerer i pengeøkonomiens betalingssystem. Grundmekanismen i alle pengeøkonomiske modeller bygger op om forestillingen om penge som en begrænset mængde af efterspørgsel, der står over for udbuddet af realøkonomiske varer og ydelser. Men markedet skaber selv sine penge, hvilket også er et tabu inden for den såkaldte økonomiske videnskab. Siden 2008 har jeg haft blikket stift rettet mod den slags penge, som markedet selv laver: OwBA&q=endogene+penge&oq=end&gs_l=psy-ab i39k1j0l2j0i 131k1j0j0i131k1j0l2j0i131k1j j 2j c.1.64.psy-ab R44f42lrR4s Markedets penge forvrider prisdannelsen til fordel for de aktiver, der danner grundlag for udstedelsen af markedets egne penge, dvs. lånepengene, den slags penge som fx har ødelagt dansk landbrug og skabt en lang række finanskriser over de sidste flere hundrede år. Foreningen Gode penge - hvor Rasmus Hougaard Nielsen er en af hovedkræfterne, en ung og dygtig økonom, som faktisk er uddannet på de fakulteter, som jeg tænker på, når jeg kritiserer fagøkonomien - har fat i den lange ende, og beskriver fint, hvad endogene penge er. 20i%20forandring%20-%20working%20paper.pdf?sequence=1 Det sidste, som jeg vil nævne her, der afgørende viser, hvordan vor tids foretrukne mål for værdi går fejl af virkeligheden, er det som man kalder negative eksternaliteter inden for fagøkonomien. Det handler her om alle de utilsigtede både positive og negative bivirkninger, som det pengeøkonomiske system har på sin omverden, læs naturen, de naturligt givne livsbetingelser. Dette problem er, på trods af det, at jeg her rangerer det ind her til sidst, det største. Det pengeøkonomiske systems indflydelse på sin omverden kan være svær at afgrænse og identificere. Men det er, hvad eksternaliteterne handler om.

10 I gamle dage, hvor byfællesskaberne havde deres primære jorde lige omkring sig, og overdrevet mere eller mindre overladt til sig selv lidt længere ude i periferien, var grænsen mellem økonomi og natur nærmest synlig i landskabet. For hvis pengeøkonomien kunne identificeres og afgrænses som det opdyrkede land i forhold til et overdrev, så havde vi et synligt udgangspunkt for at tale om økonomi vs natur. Når vi taler om pengeøkonomien med dens iboende rationalitet som noget, der ødelægger selve livets forudsætninger, kan det i dag virke abstrakt. Fagøkonomiens forsøg på at tage højde for økonomiens indflydelse på sin omverden virker heller ikke. Naturen kan ikke beskrives eller måles internt i de modeller, som ligger til grund for hele det moderne samfunds foretrukne mål for udvikling. Y-værdien (BNP) i kvantitetsligningen, mainstreammodellernes grundligning/grundstruktur, er et nærmest proportionalt mål for den hastighed, hvormed det økonomiske menneske fjerner selve det økonomiske systems eksterne forudsætninger. Men de negative aspekter af den økonomiske vækst er fraværende inden for modellerne. Vi stræber derfor bare efter at maksimere produktet i økonomisk forstand. Årets nobelpris i økonomi viser, at man er klar over, at der er et problem her i videnskabelig forstand. eller William Nordhaus har fået sin pris for sit forsøg på at reinternalisere nogle af de uheldige eksternaliteter i de økonomiske makromodeller. Det afslører dog kun, hvor dårlige fagøkonomiens makromodeller er til at beskrive pengeøkonomiens sande funktion og betydning i virkeligheden. Hans bidrag er latterligt, og det, at han har fået en nobelpris for det, siger alt om fagøkomien. Det moderne samfunds foretrukne billeder på succes levner ikke plads til et brugbart mål for de meget uheldige konsekvenser, som den økonomiske omsætning af de naturlige livsbetingelser har. I den forstand er både de nye og de gamle mediers beskrivelse af verden altandetlige fake news.

En verden af beskrivelser/et udkast/en udfordring/trump

En verden af beskrivelser/et udkast/en udfordring/trump En verden af beskrivelser/et udkast/en udfordring/trump (Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.25/12-16) Det er erfaringen af verden, der kan gøre en verden til forskel i kognitiv forstand. Den sociale

Læs mere

Det økonomiske menneske

Det økonomiske menneske Det økonomiske menneske Et filosofisk og systemteoretisk essay over Homo Economicus, markedsværdierne og den økonomiske rationalitet (udkommer 2015) Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen Indhold Indledning

Læs mere

Individuelt forbrug og fælles betingelser

Individuelt forbrug og fælles betingelser Individuelt forbrug og fælles betingelser Principielle overvejelser (Et diskussionsoplæg/foredrag af Steen Ole Rasmussen, tlf. 36 93 23 63) De kommercielle medier, der lever af at sælge budskabet, og de

Læs mere

Økonomi og metafysik

Økonomi og metafysik Økonomi og metafysik Af Cand. Phil. Steen Ole Rasmussen Om de matematiske modellers indre og ydre nødvendighed Især om formlen Y = (MxV)/P og dens sociale liv I systemteoretisk forstand er økonomi et funktionssystem,

Læs mere

Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.23/2 2015. Penge og priser

Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.23/2 2015. Penge og priser Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.23/2 2015 Penge og priser Penge og priser...1 Prisen og markedet i klassisk forstand...2 Pengene i klassisk forstand...2 Virkelighedens penge...3 Virkelighedens priser...3

Læs mere

Rationalitet eller overtro?

Rationalitet eller overtro? Rationalitet eller overtro? Forestillingen om kosmos virker lidt højtravende i forhold til dagligdagens problemer. Kravet om værdiernes orden og forenelighed tilfredsstilles heller ikke af et samfund,

Læs mere

Begrebet finanskrise, i krise!

Begrebet finanskrise, i krise! Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen Begrebet finanskrise, i krise! Hvis et begreb kan være i krise, så må det være begrebet finanskrise Begrebet finanskrise, i krise!... 1 Krisebegrebet er altså for upræcist...

Læs mere

Klage over udsendelsen Detektor 23/ afvises af redaktør Troels Jørgensen 1

Klage over udsendelsen Detektor 23/ afvises af redaktør Troels Jørgensen 1 Klage over udsendelsen Detektor 23/5 2013 afvises af redaktør Troels Jørgensen 1 Fra: Troels Jørgensen Redaktør, Detektor, DR2 Kære Steen Ole Rasmussen. Tak for din henvendelse vedrørende vores indslag

Læs mere

Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.23/2 2015. Penge og priser

Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.23/2 2015. Penge og priser Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.23/2 2015 Penge og priser Penge og priser...1 Prisen og markedet i klassisk forstand...2 Pengene i klassisk forstand...2 Virkelighedens penge...3 Virkelighedens priser...4

Læs mere

Tro, Viden & Vished. Erik Ansvang.

Tro, Viden & Vished. Erik Ansvang. 1 Tro, Viden & Vished Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Tro, Viden & Vished Af Erik Ansvang Ethvert menneske, der ønsker at finde sin egen livskilde sin indre sol må søge lyset i sit indre. Åndeligt

Læs mere

Forvekslinger af nytte og bytteværdier i ugen der gik (uge 12, 2011)

Forvekslinger af nytte og bytteværdier i ugen der gik (uge 12, 2011) Cand. Phil., forfatter, foredragsholder Steen Ole Rasmussen, Enggårdsvej 19, 5270 Odense N. Tlf. 36 93 23 63 Forvekslinger af nytte og bytteværdier i ugen der gik (uge 12, 2011) Ideologisk betinget essensmysticisme

Læs mere

Metoder og erkendelsesteori

Metoder og erkendelsesteori Metoder og erkendelsesteori Af Ole Bjerg Inden for folkesundhedsvidenskabelig forskning finder vi to forskellige metodiske tilgange: det kvantitative og det kvalitative. Ser vi på disse, kan vi konstatere

Læs mere

Bitcoins - virtuelle penge

Bitcoins - virtuelle penge Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen Bitcoins - virtuelle penge Vekselkursen på bitcoins er over 1100 US$ nu igen februar 2017 for første gang siden 2013. Bitcoins er et reelt alternativ til staternes og

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Logik Sandt eller falsk? Lyver han? Taler hun sandt? Det ville

Læs mere

Med sans for forskelle, værdier og kvalitet 1

Med sans for forskelle, værdier og kvalitet 1 1 Af Cand. Phil. i filosofi, forfatter og forlægger Steen Ole Rasmussen. Med sans for forskelle, værdier og kvalitet 1 Mange kvinder drømmer om at åbne sin egen lille fine butik ud mod den store beundrende

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Potentiale Den gensidige tillid vokser med tillid Mistilliden lever også af tillid som den tærer på

Potentiale Den gensidige tillid vokser med tillid Mistilliden lever også af tillid som den tærer på Af Cand. Phil. Steen Ole Rasmussen d.9/5 2012 Potentiale Den gensidige tillid vokser med tillid Mistilliden lever også af tillid som den tærer på Det er ikke sikkert, at verden bliver ved med at bestå.

Læs mere

Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed.

Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed. Bruger Side 1 13-08-2017 Prædiken til 8.søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Matt. 7, 15-21. Det er nemmere at skabe en løgn, end at være sandhed. Det emne som denne søndags gudstjeneste tager op, er den

Læs mere

Indledning. kapitel i

Indledning. kapitel i kapitel i Indledning 1. om samfundsfilosofi Når min farfar så tilbage over et langt liv og talte om den samfundsudvikling, han havde oplevet og været med i, sagde han tit:»det er i de sidste ti år, det

Læs mere

Realitetens konflikt. Versus. konfliktens Realitet

Realitetens konflikt. Versus. konfliktens Realitet Realitetens konflikt Versus konfliktens Realitet En filosofisk samtidskritik med afsæt i Niklas Luhmanns systemteori. Af Steen Ole Rasmussen Copyright, Det Stenske Forlag / Steen Ole Rasmussen, 2011-2020.

Læs mere

Afmagt og magtens arrogance (kommentaren til uge 49, 2011)

Afmagt og magtens arrogance (kommentaren til uge 49, 2011) 1 Af Cand. Phil. Steen Ole Rasmussen, d. 11/12 2011. Afmagt og magtens arrogance (kommentaren til uge 49, 2011) EU s regeringschefer vedtog, i ugen der gik, et traktatforslag, der vil binde de kontraherende

Læs mere

Bitcoin, legal sort økonomi!

Bitcoin, legal sort økonomi! Bitcoin, legal sort økonomi! Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen Det klæder skatterådet, at det nu definitivt har lovliggjort en form for sort økonomi, som myndighederne alligevel aldrig får magt over,

Læs mere

Af Cand. Phil. i filosofi, forfatter og foredragsholder Steen Ole Rasmussen, Enggårdsvej 19, 5270 Odense N. tlf. 36 93 23 63

Af Cand. Phil. i filosofi, forfatter og foredragsholder Steen Ole Rasmussen, Enggårdsvej 19, 5270 Odense N. tlf. 36 93 23 63 Af Cand. Phil. i filosofi, forfatter og foredragsholder Steen Ole Rasmussen, Enggårdsvej 19, 5270 Odense N. tlf. 36 93 23 63 Teknikkens nytte og bytteværdi (uge 13 2011) Indledning Fukushima-ulykken og

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Budskab, fællesskab og forskning

Budskab, fællesskab og forskning Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, d.7/3 2015 Budskab, fællesskab og forskning Fra forskning til faktura og videre ud i intet Budskabet, om at der er forskel på det at skabe penge og det at tjene dem,

Læs mere

Sandhed - del 2 To typer af sandhed

Sandhed - del 2 To typer af sandhed Sandhed - del 2 To typer af sandhed Her er nogle interessante citater fra Et Kursus i Mirakler : Frelse er genkendelsen af, at sandheden er sand, og at intet andet er sandt. Det har du måske hørt før,

Læs mere

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018

DRs VIRKSOMHEDSSTRATEGI 2015 2018 VÆRD AT DELE STADIG ORIGINAL. MERE DIGITAL DR er sat i verden for at skabe og formidle kultur og journalistik til hele befolkningen. Public service-opgaven har været den samme siden DRs første udsendelser

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

Step Up. Ole Bødtcher. Netværket Interne Auditorer

Step Up. Ole Bødtcher. Netværket Interne Auditorer Ole Bødtcher Jeg har arbejdet 20 år i den finansielle sektor med særligt fokus på salg, markedsføring og uddannelse af ledere og medarbejdere. Jeg har nu været i konsulentbranchen i 15 år, hvor jeg har

Læs mere

Den store fortælling er skabt om dette billede og behovet for det, for at imødekomme individets efterspørgsel på at se sig selv i fortællingen.

Den store fortælling er skabt om dette billede og behovet for det, for at imødekomme individets efterspørgsel på at se sig selv i fortællingen. Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen Odense d. 11/3 2014 Den store fortælling I konfliktens tjeneste Det er en lettere forfængelig men sød følelse af frihed, der melder sig, når vi i overensstemmelse med

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Hvorfor diskuterer man så demokratisk, hvad der ikke er et demokratisk spørgsmål?

Hvorfor diskuterer man så demokratisk, hvad der ikke er et demokratisk spørgsmål? Demokratisk økofascisme Har demokratiet med de kommercielle succeskriterier spillet fallit over for de problemer, der skyldes netop den succes det moderne samfund har med at leve op til sine egne succeskriterier?

Læs mere

Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav

Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav Jesus sagde:»det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav han fem talenter, en anden to og en tredje én, enhver

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

GUDS TÅRER OG GUDS HERLIGHED VED LAZARUS' GRAV

GUDS TÅRER OG GUDS HERLIGHED VED LAZARUS' GRAV Joh 11,19-45, s.1 Prædiken af Morten Munch 16. s. e. trinitatis / 23. sept. 2012 Tekst: Joh 11,19-45 GUDS TÅRER OG GUDS HERLIGHED VED LAZARUS' GRAV Jesu sammensatte reaktion Det er en af de stærkeste tekster,

Læs mere

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se.

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. januar 2015 Kirkedag: 2.s.e.H3K Tekst: Joh 2,1-11 Salmer: SK: 22 * 289 * 144 * 474 * 51,1-2 LL: 22 * 447 * 449 * 289 * 144 * 474 * 430 Moses vil gerne

Læs mere

Af Cand. Phil., Steen Ole Rasmussen. M x V = P x Y

Af Cand. Phil., Steen Ole Rasmussen. M x V = P x Y 1 Af Cand. Phil., Steen Ole Rasmussen. M x V = P x Y En dynamisk ligevægtsmodel Det verdensomspændende præsteskabs trosindhold Kernen i modernismens essensmysticisme Undfanget mellem opdagelse og opfindelse

Læs mere

En danskers mediehverdag Mediernes rolle i hverdagslivet nu og fremadrettet. Eva Steensig Erhvervssociolog Lighthouse CPH A/S

En danskers mediehverdag Mediernes rolle i hverdagslivet nu og fremadrettet. Eva Steensig Erhvervssociolog Lighthouse CPH A/S En danskers mediehverdag Mediernes rolle i hverdagslivet nu og fremadrettet Eva Steensig Erhvervssociolog Lighthouse CPH A/S Superbrugeren anno 2009 Superbrugeren contra resten af befolkningen Kilde: Gallup

Læs mere

Det moderne samfunds succes er blevet sin egen største trussel.

Det moderne samfunds succes er blevet sin egen største trussel. En bekendelse fra en troløs: Det er ikke mig, der er problemet! Idealet om en dynamisk nytteoptimeret vækstøkonomi har stort set fortrængt de økonomiske idealer, der knyttede sig til det mere statiske

Læs mere

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl 2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl. 14.00 Salmer DDS 646 Som lilliens hjerte kan holdes i grøde 609 Dybt fornedres skal enhver DDS 580 Jesus, dødens overvinder DDS 392 Himlene, Herre DDS 28 De

Læs mere

Sprogets magt i psykiatrisk arbejde

Sprogets magt i psykiatrisk arbejde Idrætskoordinatortræf, 04.11.2015 Sprogets magt i psykiatrisk arbejde Sprogets betydning: en case fra et feltarbejde Hvad vil det sige, at være patient i psykiatrien?: et forskningsprojekt om sprog og

Læs mere

Penge af navn og af gavn

Penge af navn og af gavn Penge af navn og af gavn Af Cand. Phil. Steen Ole Rasmussen Odense, 2015-01-05 Penge af gavn, ikke kun af navn, er hvad de gør, og fordringer på dem kan i opgangstider være lige så gode som pengene selv.

Læs mere

Markedsanalyse. Danskerne mangler kendskab til tilberedning af gris

Markedsanalyse. Danskerne mangler kendskab til tilberedning af gris Markedsanalyse 13. juli 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne mangler kendskab til tilberedning af gris Landbrug & Fødevarer ønsker

Læs mere

Det var første gang Jesus gik over menneskers grænse.

Det var første gang Jesus gik over menneskers grænse. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 22. JANUAR 2017 3. SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: 5. Mos. 10,17-21; Rom. 12,16b-21; Matth. 8,1-13 Salmer: 739,52,365,582,400 Herre Jesus, kom at røre mig ved din den

Læs mere

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl.

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl. Enghaveskolen april 2018 Fagplan Kursusforløb 7.-9.kl. Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl.er der i 7., 8, og 9. klasse nogle kursusforløb med følgende overskrifter: Den Vide Verden, Demokrati

Læs mere

I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget.

I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget. DIMISSIONSTALE 2017 Kære studenter I dag handler meget om at få succes - at få succes ved at blive til noget. Og I kender alle sammen manden, der er indbegrebet af denne tankegang. Manden, der søgte at

Læs mere

(M x V = P x Y) = ((M x V)/Y = P) 1 Afgrænsningen af det frie marked Priser og værdier Pareto optimum Finanskrise (kommentaren til uge 4, 2012)

(M x V = P x Y) = ((M x V)/Y = P) 1 Afgrænsningen af det frie marked Priser og værdier Pareto optimum Finanskrise (kommentaren til uge 4, 2012) 1 Af Cand Phil Steen Ole Rasmussen (M x V = P x Y) = ((M x V)/Y = P) 1 Afgrænsningen af det frie marked Priser og værdier Pareto optimum Finanskrise (kommentaren til uge 4, 2012) Der, hvor markedet, loven

Læs mere

Det er for alvor ved at gå op for især den amerikanske befolkning, at vi her har at gøre med et reelt alternativ til statens inflationspenge.

Det er for alvor ved at gå op for især den amerikanske befolkning, at vi her har at gøre med et reelt alternativ til statens inflationspenge. Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen Bitcoins - virtuelle penge Vekselkursen på bitcoins var d. 19-11-2013 for første gang over 700 US$. Mængden af denne valuta har på globalt plan en købekraft svarende

Læs mere

AI, demokrati og sociale medier 3. En analyse blandt de danske medier

AI, demokrati og sociale medier 3. En analyse blandt de danske medier AI, demokrati og sociale medier 3 En analyse blandt de danske medier Februar 2019 AI, demokrati og sociale medier 3 Resume Uanset om nyheder kommer på avispapir, organiserede digitale medier eller som

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

KANDIDATGRUNDLAG FOLKETINGSVALG

KANDIDATGRUNDLAG FOLKETINGSVALG Kære kandidataspirant, Dette grundlag skal du bruge, når du forbereder dine tanker om, hvorvidt og hvordan du vil være kandidat til Folketinget i Alternativet. Kandidatgrundlaget her er skriftligt og skal

Læs mere

VINCENT HENDRICKS: VI ER NØDT TIL AT DROPPE DET MEGET LEMFÆLDIGE FORHOLD TIL INFORMATION

VINCENT HENDRICKS: VI ER NØDT TIL AT DROPPE DET MEGET LEMFÆLDIGE FORHOLD TIL INFORMATION VINCENT HENDRICKS: VI ER NØDT TIL AT DROPPE DET MEGET LEMFÆLDIGE FORHOLD TIL INFORMATION 08.12.2013 Hvis man har et alt for lemfældigt forhold til sandhed, så har man også et alt for lemfældigt forhold

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

Kommunikation. God kommunikation i foreninger Af Hans Stavnsager, konsulent CFSA

Kommunikation. God kommunikation i foreninger Af Hans Stavnsager, konsulent CFSA Kommunikation God kommunikation i foreninger Af Hans Stavnsager, konsulent CFSA Næsten alle foreninger har i et eller andet omfang behov for at kommunikere med omverdenen. Formålet og dermed målgrupperne

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET 2015 Parlør til Folketingsvalget 2015 Forskellen på det, man siger, og det, man mener Vi oplever, at politikerne i dag befinder sig i en virkelighed langt fra vores. At de

Læs mere

Argumentationsteknik og retorik en forberedelse til projektopgaven

Argumentationsteknik og retorik en forberedelse til projektopgaven Argumentationsteknik og retorik en forberedelse til projektopgaven Side 1 af 9 Rem tene, verba sequentur! Behersk emnet, så kommer ordene af sig selv! Indledning: Argumentation kan defineres som ræsonnementer,

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

Social nødvendighed og den højere asociale nødvendighed

Social nødvendighed og den højere asociale nødvendighed Social nødvendighed og den højere asociale nødvendighed Af egen nødvendighed orienterer det moderne sig meningsfuldt, passioneret, æstetisk, selvretfærdigt, moralsk og økonomisk, som om der var retfærdighed,

Læs mere

Forslag til spørgeark:

Forslag til spørgeark: Forslag til spørgeark: Tekst 1 : FAIDON linieangivelse 1. Hvad er dialogens situation? 2. Hvad er det for en holdning til døden, Sokrates vil forsvare? 3. Mener han, det går alle mennesker ens efter døden?

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Europas modernisme, modernismens Europa1 Succes eller succes

Europas modernisme, modernismens Europa1 Succes eller succes 1 Af Cand. Phil. forfatter, foredragsholder, m. m. Steen Ole Rasmussen, Enggårdsvej 19, 5270 Odense N (tlf. nr. 36 93 23 63) (Se. nr. 26 63 93 28) (Girokonto 12000375). Europas modernisme, modernismens

Læs mere

Implikationer og Negationer

Implikationer og Negationer Implikationer og Negationer Frank Villa 5. april 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Markedsføring af Selvejende Institutioner

Markedsføring af Selvejende Institutioner Indledning Selvejende Institutioner er noget særligt. En organisationsform der er udsprunget af folkelighed og frivillighed, og som er blevet et væsentligt element i velfærdsydelserne. Men de selvejende

Læs mere

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Bitcoins - virtuelle penge

Bitcoins - virtuelle penge Af Cand. phil. Steen Ole Rasmussen Bitcoins - virtuelle penge Vekselkursen på bitcoins lå i slutningen af nov. 2013 over 1100 US$. Mængden af denne valuta har på globalt plan en købekraft svarende til

Læs mere

Har vi råd til økonomien?

Har vi råd til økonomien? 1 Af Cand. Phil. i filosofi, forfatter forlægger m. m. Steen Ole Rasmussen Har vi råd til økonomien? Det pengeøkonomiske systems problemer kan til dels afgrænses til det at være det økonomiske systems

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Forventninger til salg, økonomi og ledighed - hvordan Business Danmarks medlemmer vurderer salgets udvikling i 2009 i lyset af den aktuelle krise

Forventninger til salg, økonomi og ledighed - hvordan Business Danmarks medlemmer vurderer salgets udvikling i 2009 i lyset af den aktuelle krise Forventninger til salg, økonomi og ledighed - hvordan Business Danmarks medlemmer vurderer salgets udvikling i 2009 i lyset af den aktuelle krise Business Danmark - april 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE HOVEDKONKLUSIONER...

Læs mere

Den sene Wittgenstein

Den sene Wittgenstein Artikel Jimmy Zander Hagen: Den sene Wittgenstein Wittgensteins filosofiske vending Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins (1889-1951) filosofi falder i to dele. Den tidlige Wittgenstein skrev Tractatus

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

Skriftlig eksamen i samfundsfag

Skriftlig eksamen i samfundsfag OpenSamf Skriftlig eksamen i samfundsfag Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Præcise nedslag 3. Beregninger 3.1. Hvad kan absolutte tal være? 3.2. Procentvis ændring (vækst) 3.2.1 Tolkning af egne beregninger

Læs mere

Synopsis i Almen Studieforberedelse matematik. Hanne Hautop, lektor ved Favrskov Gymnasium formand for opgavekommissionen i AT

Synopsis i Almen Studieforberedelse matematik. Hanne Hautop, lektor ved Favrskov Gymnasium formand for opgavekommissionen i AT Synopsis i Almen Studieforberedelse matematik Hanne Hautop, lektor ved Favrskov Gymnasium formand for opgavekommissionen i AT Synopsis-eksamen Den tredelte prøve skriftligt oplæg fremlæggelse diskussion

Læs mere

Hvad kan vi vide om fremtiden? Michael Møller, CBS mm.fi@cbs.dk

Hvad kan vi vide om fremtiden? Michael Møller, CBS mm.fi@cbs.dk Hvad kan vi vide om fremtiden? Michael Møller, CBS mm.fi@cbs.dk Hvad ved vi om fortiden? Bagklogskabens lys Bagklogskabens klare lys Bagklogskabens ulideligt klare lys Bagklogskabens uklare lys 17.000

Læs mere

Insight Motives, Values, Preferences Inventory (MVPI)

Insight Motives, Values, Preferences Inventory (MVPI) Insight Motives, Values, Preferences Inventory (MVPI) Rapport for: Sam Poole ID: HE764656 Dato: 13.6.2018 2018 Hogan Assessment Systems Inc. Introduktion Motives, Values, Preferences Inventory (MVPI) beskriver

Læs mere

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv AF CHEFØKONOM, STEEN BOCIAN, CAND. POLIT Englænderne valgte d. 23. juni at stemme sig ud af EU. Udmeldelsen sker ikke med øjeblikkelig virkning,

Læs mere

Helligånden Guds Ånd og Guds kraft

Helligånden Guds Ånd og Guds kraft Helligånden Guds Ånd og Guds kraft Det kan være svært at forholde sig til Helligånden. Hvad er det for en størrelse, og hvordan virker Han? Er Han en person eller en kraft? Når vi hører om Helligånden,

Læs mere

Arbejdsform. Begrebet kan fint sammenlignes med et forløb, når man prøver at lave en ny ret efter en madopskrift:

Arbejdsform. Begrebet kan fint sammenlignes med et forløb, når man prøver at lave en ny ret efter en madopskrift: METODE Ligesom denne fjernundervisning er opbygget efter en bestemt metode, er der også metoder, som du kan bruge, når du skal arbejde med dine opgaver både i løbet af undervisningen og ved eksamensopgaven.

Læs mere

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER - OM ARGUMENTATION ONLINE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om debatten på sociale medier. Vi kommer omkring - argumentation og kommunikation Hvad kendetegner argumentation?

Læs mere

LØFT en indføring Af Trond Kristoffersen

LØFT en indføring Af Trond Kristoffersen LØFT en indføring Af Trond Kristoffersen Indledning Løsningsfokuseret terapi (LØFT) er efterhånden blevet et begreb, også i børnehavesammenhæng. Cand. psych.gro Johnsrud Langslet, som har bred erfaring

Læs mere

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale 4.-6. klasse Baggrund Udstillingen Anger er lavet af kunstnerne Martin Erik Andersen, René Schmidt og Vinyl Terror & Horror(kunstnerduoen Camilla Sørensen

Læs mere

Medier og journalistik 2017

Medier og journalistik 2017 Af: Cand. phil. Steen Ole Rasmussen, 29/1 2017 Medier og journalistik 2017 Distinction is perfect continence G. Spencer Brown, Laws of form, London 1969 Den vesteuropæisk amerikanske verdens sociale selvbeskrivelse

Læs mere

Lars Løkke Rasmussens tale.

Lars Løkke Rasmussens tale. Lars Løkke Rasmussens tale. Det er en stærk Lars Løkke Rasmussen, der kommer op på talerstolen i Marienborg den 1. Januar 2011. Jeg syntes ikke, at Lars normalt er en mand der høster ros som den store

Læs mere

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus Dominique Bouchet Syddansk Universitet Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus sammen med. 1 Måden, hvorpå et samfund forholder sig til det nye, er et udtryk for dette samfunds kultur.

Læs mere

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen?

5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.1 Redegør for, hvad begrebet pengepolitik omfatter. 5.2 Forklar, hvilken rolle henholdsvis pengeinstitutterne og Nationalbanken spiller i pengeskabelsen? 5.3 Siden finanskrisen begyndelse i 2007 har

Læs mere

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen Baggrund Formålet med introduktionen Disse krav skal altid overholdes og husk at påstande og udsagn skal kunne dokumenteres Særlige krav til de miljømæssige

Læs mere

5 TIP FRA EN TVIVLER

5 TIP FRA EN TVIVLER 5 TIP FRA EN TVIVLER 5 TIP FRA EN TVIVLER MANUEL VIGILIUS Credo Forlag København 2007 5 TIP FRA EN TVIVLER 1. udgave, 1. oplag Copyright Credo Forlag 2007 Forfatter: Manuel Vigilius Omslag: Jacob Friis

Læs mere

8. søndag efter trinitatis

8. søndag efter trinitatis 8. søndag efter trinitatis Salmevalg 10: Alt, hvad som fuglevinger fik 337: Behold os, Herre, ved dit ord/448: Fyldt af glæde 292: Kærligheds og sandheds ånd 701: Huset, som Gud har bygt 725: Det dufter

Læs mere

Lidt om rationalitet, ledelse, sport og rettidig omhu i bagklogskabens ulideligt klare lys.

Lidt om rationalitet, ledelse, sport og rettidig omhu i bagklogskabens ulideligt klare lys. Lidt om rationalitet, ledelse, sport og rettidig omhu i bagklogskabens ulideligt klare lys. Det er svært at forstå noget som helst som rationelt, uden at inddrage en form for formålsmæssighed i betragtningen.

Læs mere

Opgaver hørende til undervisningsmateriale om Herons formel

Opgaver hørende til undervisningsmateriale om Herons formel Opgaver hørende til undervisningsmateriale om Herons formel 20. juni 2016 I Herons formel (Danielsen og Sørensen, 2016) er stillet en række opgaver, som her gengives. Referencer Danielsen, Kristian og

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

Dobbelt eller enkelt forudbestemmelse? 1. Oversættelse af Rom 9,6-24

Dobbelt eller enkelt forudbestemmelse? 1. Oversættelse af Rom 9,6-24 Dobbelt eller enkelt forudbestemmelse? I en calvinsk/reformert tradition opererer man med en dobbelt forudbestemmelse. Gud har suverænt og frit udvalgt nogle til frelse, og Gud har suverænt og frit udvalgt

Læs mere

Hvordan ser vi Gud? Hvordan ser vi på Gud? Hvad siger ordet Gud os? Hvad forstår vi ved Gud? Hvad betyder Gud for os?

Hvordan ser vi Gud? Hvordan ser vi på Gud? Hvad siger ordet Gud os? Hvad forstår vi ved Gud? Hvad betyder Gud for os? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 24. januar 2016 Kirkedag: Septuagesima/B Tekst: Matt 25,14-30 Salmer: SK: 754 * 447 * 449 * 370 * 714 * 511,6 * 57 LL: 754 * 370 * 714 * 511,6 * 57 Hvordan

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale 7.-10. klasse Baggrund Udstillingen Anger er lavet af fire danske kunstnere i anledning af udstillingssamarbejdet DE SYV DØDSSYNDER, som er en del af Europæisk

Læs mere

Hvad sker der efter døden?

Hvad sker der efter døden? Lektion 10 Hvad sker der efter døden? Teorien om alles frelse bliver af modstandere skudt i skoene, at den har et svagt bibelsk belæg, og det er sandt, at skriftstederne, der taler for alles frelse, er

Læs mere

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE?

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? 2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? Abstract: Danmark har i de seneste 50-60 år været igennem dramatiske forandringer på en række samfundsområder inklusive det religiøse. Disse

Læs mere