Budgetlægning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budgetlægning"

Transkript

1 Budgetlægning Fastlæggelse af basisbudgetrammen for serviceudgifterne i 2019

2 1 Dette notat beskriver, hvorledes basisbudgetrammen for serviceudgifterne i 2019 foreslås fastlagt. Finansieringen af basisbudgetrammen indgår ikke i notatet, idet finansieringen afventer resultatet af økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen i juni måned Basisbudgetrammen for serviceudgifterne i 2019 fastlægges på grundlag af: 1. Fremskrivning af budget 2018 til 2019 pris- og lønniveau. Udgangspunktet for beregningen af basisbudgettet udgør herefter 996,5 mio. Pris- og lønstigningerne udgør 2,4 procent svarende til kr. På tidspunktet for udarbejdelsen af dette notat, er der ikke indgået overenskomst på det kommunale områder, hvorfor lønstigningerne i 2019 er fastlagt som forudsat ved budgetlægningen for Når der er indgået overenskomst på det kommunale området, vil lønstigningen i 2019 bliver tilrettet lønstigningen i overenskomsterne. Den anvendte lønstigning udgør 2,6 %. 2. Demografiske udgiftsændringer på grundlag af det aktuelle befolkningstal og befolkningsprognosen fra foråret 2018 og det faktiske befolkningstal pr Demografimidlerne opsamles i en central pulje under Økonomi- og Erhvervsudvalget. Det demografiske udgiftspres udgør 6,9 mio. kr. i Puljen nedjusteres med de i budgetaftalen 2017 vedtagne reduktioner på henholdsvis 2 mio. kr. i 2017, 3 mio. kr. i 2018 og 4 mio. kr. fra Indregning af 1 % i hverdagseffektiviseringer, således at der i 2017, 2018 og 2019 tilsammen er indregnet hverdagseffektiviseringer på 3 % svarende til 27 mio. kr. I budgetoverslagsåret 2020 indregnes yderligere 1 % årlig i hverdagseffektiviseringer. Fra 2021 indregnes som udgangspunkt ikke yderligere fradrag i budgetterne for hverdagseffektiviseringer. I 2019 udgør 1 % kr. Betalinger til Regionen, betaling for privatskoler og efterskoler, udgifter til tjenestemænd, vederlag til borgmester og byrådsmedlemmer og pension til tidligere borgmestre reduceres ikke med 1 %. 4. I budgetaftalen for 2017 indgår en række temaeffektiviseringer og besparelser. Fra 2018 til 2019 øges disse effektiviseringer og besparelser med kr. og udgør herefter 29,1 mio. kr. stigende til 30,7 mio. kr. i Øvrige økonomiske konsekvenser af budgetaftalerne for 2017 og 2018 indarbejdes i budget Især udgår en række engangsudgifter optaget på driftsbudgettet i Byrådsbeslutninger efter vedtagelsen af budget 2018, der påvirker de fremtidige serviceudgifter er indarbejdet. 7. Lovændringer som påvirker udgiftsniveauet indarbejdes. 8. Varige økonomiske afvigelser beskrevet i økonomioversigt nr , samt korrektioner på grundlag af regnskab Især er der i økonomioversigt beskrevet stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Der foreslås derfor afsat en central pulje til imødegåelse af stigende udgifter. 9. I lighed med tidligere år, afsættes en pulje på 5,6 mio. kr. til imødegåelse af merforbrug ved forbrug af overførte driftsmidler fra tidligere regnskabsår. Modposten til denne pulje er afsat på finansforskydninger, og påvirker således ikke det samlede budget.

3 BASISBUDGETTE FOR SERVICEUDGIFTER I Serviceudgifterne i 2018 udgør 996,5 mio. kr., når de fremskrives til 2019 pris- og lønniveau. Forvaltningens forslag til basisramme udgør 990,1 mio. kr. 2 Forvaltningens forslag til basisbudgetramme indeholder en negativ realvækst fra 2018 til 2019 på 6,3 mio. kr. svarende til 0,7 %. Realvækstberegningen og forslag til basisbudgettet for serviceudgifterne i 2019 fremgår af nedenstående tabel. Realvækstberegning fra 2018 til 2019 Basis- Realvækst i kroner budget Serviceudgifter i 2018 i 2019 pris- og lønniveau Yderligere 1 % i hverdagseffektiviseringer Yderligere indfasning af temaeffektiviseringer Demografisk udgiftspres Reserve til stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde Øvrige udgiftsændringer Budgetaftalen for 2018 (overvejende engangsudgifter) Lovændringer I alt basisbudgetoplæg Stigningen fra 2018 til 2019 i de vedtagne hverdagseffektiviseringer og temaeffektiviseringer udgør 15,3 mio. kr. heraf foreslås anvendt 8 mio. kr. til etablering af en central reserve til imødegåelse af udgiftsstigninger og værn mod statslige sanktioner, idet kommunerne i 2011 blev underlagt et sanktionssystem, hvor budgetoverskridelser medfører en økonomisk straf fra regeringens side. Puljen revurderes inden budgetseminaret i september på grundlag af de aktuelle prognoser for udgiftsudviklingen, og virkningen af de tiltag der iværksættes for at nedbringe de i økonomioversigt nr beskrevne udgiftsstigning. SANKTIONSBELAGT SERVICEUDGIFTSRAMME FOR 2019 Det sanktionsbelagte udgiftsloft for kommunernes serviceudgifter i 2019 er serviceudgifterne i 2018, tillagt pris- og lønudviklingen fra 2018 til 2019 fratrukket og tillagt de ændringer som eventuelt indgår i økonomiaftalen mellem KL og regeringen for kommunernes økonomi i Udgangspunktet for den sanktionsbelagte serviceudgiftsramme for 2019 må forventes at være budgettet for Der kan ikke forventes et løft af serviceudgiftsramme som følge af det stigende demografiske udgiftspres, stigning i indbyggertal eller stigende udgifter på det specialiserede område. Budgetloven betyder, at såfremt kommunerne under ét overskrider den aftalte serviceudgiftsramme for 2019, foretages der en reduktion i bloktilskuddet til kommunerne svarende til overskridelsen. Der vil ikke blive udmeldt en ramme for hver enkelt kommune, idet overholdelsen af den udmeldte sanktionsbelagte serviceudgiftsramme er en samlet opgave for kommunerne under ét. Dog vil KL beregningsteknisk fastlægge en ramme for hver enkelt kommune.

4 3 I august 2018 udsendes en budgetredegørelse. I denne redegørelse vil Odder Kommunes serviceudgiftsbudget blive vurderet i forhold til den sanktionsbelagte serviceudgiftsramme. FORSLAG TIL SERVICEUDGIFTSRAMME FOR 2019 Nedenstående tabel er forvaltningens forslag til serviceudgiftsrammen, som danner grundlag for udarbejdelse af basisbudgettet for Basisbudgetoplægget udsendes til Byrådet i august måned med henblik på budgetseminaret den 6. september Basisbudgetrammen for serviceudgifterne foreslås fastsat til kr. Serviceudgifternes udvikling fra 2018 til kr. Serviceudgiftsbudget for Pris- og lønstigninger fra 2018 til 2019 (2,36 pct.) Budget 2018 i 2019 PL-niveau % i budgetreduktion (hverdagseffektiviseringer) Temaeffektiviseringer og besparelser - stigning fra 2017 til Ramme til imødegåelse af udgiftsstigninger i henhold til 1. budgetopfølgning i Demografisk udgiftspres Central pulje fastlagt i h.t. befolkningsprognose og budgetaftale Budgetaftale 2018: Rottespærre i kommunale bygninger - 60 stk. kun i Udarbejdelse af udviklingsplan for Odder By - kun i Forundersøgelse af klimatilpasningsindsats ved Odder Museum - kun i Flytning af kantpæle på Grobshulevej til mellem kørebane og cykelsti - kun i Odder Vinterbadeklub. Tilsagn om tilskud forhøjes fra kr. til kr. - kun i Offentlig trafikbetjening - beløb nedsættes fra kr. til kr Stigning i antallet af specialklasseelever - budget nedsættes fra 8,5 til 6,5 mio.kr Jobcentret - styrkelse af ledelseskraften (løft til helårlig udgift) 230 Understøtning af frivillig mentorindsats for unge i Odder - udgift nedsættes fra til og udgår fra 2021 Øvrige ændringer 10 Resttilskud til folkeskolereformen udgår fra budget Europædisk kulturhovedstad, beløb afsat i 2018 udgår af budget årig aftale om øget indsats på sygedagpengeområdet afsluttes med udgangen af Vederlag til formand for Arbejdsmarkedsudvalget øges fra 9 til 18 % af borgermestervederlag 14 Pulje til omkostninger i f.m. nyt Byråd fra udgår af budget Energibesparelser ved gennemførte energibesparende foranstaltninger Driftsudgifter til rejsekortet Bygningsdrift ved midlertidig Vuggestue i Krible Krablehuset Tjenestemandspensioner og indbetaling til fremtidig tjenestemandspensioner Juletræer og opsætning heraf Bygningsvedligehold - tilgang af bygningskvadratmeter Lovændringer Serviceudgifter i

5 De følgende sider er bemærkninger til punkterne 1 21 i oversigten på side 3. 1) Hverdagseffektiviseringer kr. I budgetaftalen for 2017 indgår en årlig hverdagseffektiviseringsprocent på 1 i perioden I 2019 udgør 1 % kr. på grundlag af følgende beregning: 1 % i hverdagseffektiviseringer kr Budget 2018 i 2019 pris- og lønniveau Budgetændringer i h.t. pkt side Udgifter der ikke reduceres med 1 %: Demografisk udgiftspres Betalinger til Regionen for sundhedsydelser Betalinger for privatskoler og efterskoler Tjenestemandspensioner Pensioner til tidligere borgmestre -728 Støtte til politiske partier -100 Vederlag til borgmester og byrådsmedlemmer I alt budget der fratrækkes 1 % 1 % i hverdagseffektiviseringer i I 2020 udgør de samlede hverdagseffektiviseringer 35,5 mio. kr., hvilket fremgår af nedenstående tabel. 1 % i hverdagseffektiviseringer i kr I alt akkumuleret Alle beløb er i 2019 pris- og lønniveau 2) Temaeffektiviseringer og besparelser kr. I budgetaftalen for 2017 er vedtaget en række konkrete temaeffektiviseringer og besparelser. Fra 2018 til 2019 øges temaeffektiviseringerne og besparelserne med 6,7 mio. kr. til 29,1 mio. kr. Temaeffektiviseringer og besparelser i kr I alt akkumuleret Alle beløb er i 2019 pris- og lønniveau Væksten fra budget 2018 til budget 2019 udgør kr. ( kr. fratrukket kr.). Herefter er indregnet kr. i budgettet af de samlede planlagte temaeffektiviseringer og besparelser på kr. I 2020 reduceres budgetterne med yderligere kr. Herefter de vedtagne effektiviseringer og besparelser indarbejdet i budgettet. De nævnte beløb er alle i 2019 pris- og lønniveau. Specifikation af de vedtagne effektiviseringer og besparelser fremgår af tabellen på næste side.

6 5 Temaeffektiviseringer og besparelser kr pris- og lønniveau Reorganisering af det specialiserede socialområde Ændret organisering på ældreområdet Skolestruktur Administration - sammenlægning administrative opgaver i større enheder, samt besparelser på de centrale administrative opgaver Optimering indenfor ejendomsområdet Optimal anvendelse af betalt befordring af borgere Udbud af vejvedligeholdelse Pristjek af hjemmeplejen Pristjek af plejecenter Udbud af vedligeholdele af vejafvandingsledninger Videotolkning Nedsættelse af tilsynstimer i dagplejen Besparelse på socialpædagogiske friplads i dagtilbud og SFO ved ændret visitering til socialpædagogiske tilbud Tidlig start i SFO Talegenkendelse Reduktion på 3 % på køb af pladser indenfor Region Midt - rammeaftale Nedsættelser af takst for befordringsgodtgørelse (3,63 kr. til 1,99 kr.) Praktikvejlederuddannelse - folkeskolen Uddannelsesmidler - skoleledere Nedsættelse af taksterne for specialgruppen Vennelund afd. Gaia Tilskud til foreninger m.fl. Fastfryses på 2016 prisniveau Økologiens Have - tilskud udfases Pakhuset, vedligeholdelsestilskud bortfalder ifølge aftale Folkeoplysning - regnskabsmæssigt mindreforbrug Sammenlægning og reduktion af puljer Reduktion af demografipulje - nedsat serviceniveau Effektivisering ved samlet tandplejen VitaPark - kommunalt tilskud bortfalder Teltplads Tunø, indtægter fra Hytter Sampasningsdage i daginstitutuioner Budgettilpasning af KMF (kommunale medfinansiering af sundhedsudgifter) Betaling til privatskoler - takster nedsat I alt

7 6 3) Central ramme til imødegåelse af udgiftsstigninger kr. Det fremgår af økonomioversigt nr , at der er en stigning i antallet af borgere, der har behov for hjælp indenfor det specialiserede socialområde. Stigningerne ses indenfor socialpædagogisk støtte i eget hjem, unge med psykosociale problemer, ældre socialt udsatte, borgere der er til fare for sig selv og/eller andre og tilgang indenfor BPA-ordninger. Der er iværksat en række tiltag til nedbringelse af udgiftsstigningen. Det anbefales at afsætte en central pulje under Økonomi- og Erhvervsudvalget til imødegåelse af merudgifter på serviceudgiftsbudgettet generelt. Puljen skal bl.a. medtages som værn mod statslige sanktioner i henhold til budgetloven. Inden budgetseminaret i september revurderes pulje i forhold til de tiltag der er iværksat for nedbringelse af udgiftsstigningen. 4) Demografisk udgiftspres kr. Odder Kommune har siden 2010 haft en gennemsnitlig befolkningstilvækst på 115 om året. Den seneste prognose fra foråret 2018 over befolkningsudviklingen indeholder en tilvækst i prognoseperioden på gennemsnitlig 111 om året. Nedenstående graf viser den faktiske befolkningstilvækst i perioden (blå søjler) og tilvæksten i prognoseperioden (røde søjler). I perioden har den gennemsnitlige befolkningstilvækst udgjort 213 pr. år. I henhold til befolkningsprognosen forventes befolkningsudviklingen at udgøre 180 pr. år i perioden

8 7 Fra til forventes en stigning i antallet af 0-5 årige på 168, for de skolesøgende børn forventes et fald på 161, medens antallet af 67+ årige stiger med 580. Der er således stigende udgifter til dagpasning, ældre og sundhed, medens udgifterne til folkeskolen falder. Først i 2029 forventes en stigning i antallet af skolesøgende børn. Det demografiske udgiftspres kan på grundlag af befolkningsprognosen beregnes til 6,9 mio. kr. i 2019, stigende til 27,4 mio. kr. i Den demografiske udgiftsændring beregnes på grundlag af de variable enhedsudgifter, som de er fastlagt i budget 2018, således at det fastlagte serviceniveau fastholdes i De demografiske udgiftsændringer fremgår af nedenstående tabel: Tabel 1 Demografisk udgiftspres efter befolkningsprognosen = mindreudgift kr. akkumuleret Folkeskolen Børnepasning 0-2 årige Børnepasning 3-5 årige SFOér Børnetandplejen Sundhed (betaling til regioner mm) Ældre I alt i kr. i 2019 pris- og lønniveau

9 8 Der er ved beregningen af det demografiske udgiftspres anvendt følgende enhedspriser: 0-2 årige dagpasning. Anvendt dækningsgrad på 51,0 % kr. 3-5 årige børnehaver. Anvendt dækningsgrad på 84,4 % kr. 6-9 årige SFOér. Anvendt dækningsgrad 84,4% kr. Børnetandplejen kr. 6-9 årige i folkeskolens indskoling kr årige i folkeskolens mellemtrin kr årige i folkeskolens udskoling kr. 10. klasse kr. Under 65 år, ældreområdet kr årige, ældreområdet kr årige, ældreområdet kr årige, ældreområdet kr årige, ældreområdet kr årige, ældreområdet kr årige, ældreområdet kr. 95+ årige, ældreområdet kr årige, sundhed kr årige, sundhed kr årige, sundhed kr årige, sundhed kr. 65+ årige, sundhed kr. I forbindelse med budgetlægning 2013 blev det besluttet, at det demografiske udgiftspres på ældreområdet beregnes på grundlag af 70 % af de variable udgifter, mod tidligere 100 % begrundet i den rehabiliterende indsats. Endvidere er demografiberegningen på ældreområdet ændret fra 2014 og igen fra 2017, således der tages højde for en stigende levealder, behovet for ældrepleje indtræffer i en højere alder end tidligere og anvendelse af omsorgsteknologi. I lighed med budget 2018, afsættes demografimidlerne i en pulje under Økonomiudvalget. En eventuel udmøntning af puljen drøftes i forbindelse med økonomioversigt nr. 1 i april ) Engangsbeløb i budgetaftalen for kr. Budgetaftalen for 2018 indeholder en række engangsbeløb som ikke videreføres i Disse engangsbeløb omfatter: Rottespærre i kommunale bygninger kr. Udviklingsplan for Odder by kr. Klimatilpasningsplan for Odder Museum kr. Flytning af kantpæle på Grobshulevej kr. Tilskud til Odder Vinterbadeklub til anlægsprojekt kr. I alt kr. 6) Offentlig trafikbetjening kr. I budgetaftalen for 2018 blev der afsat kr. til analyse og udvidelse af den lokale offentlige trafikbetjening mellem by og opland, samt i Odder by med fokus på adgang til letbanen. Fra 2019 nedsættes beløbet med kr. til kr.

10 9 7) Specialklasseelever kr. I budgetaftalen for 2018 blev der afsat 8,5 mio. kr. til finansiering af stigningen i antallet af specialklasseelever, samt til øget indsats for at styrke de inkluderende læringsmiljøer og tidlige indsatser på almenområdet i dagtilbud og skoler. Det forventes, at investeringsstrategien efter tre år vil medføre, at udgiftspresset fjernes, og området kan driftes på 2017 udgiftsniveau. Derfor nedsættes de tillagte 8,5 mio. kr. med 2 mio. kr. fra 2019, 4,1 mio. kr. i 2020 og bortfalder fra ) Jobcentret, styrkelse af ledelseskraften kr. I budgetaftalen for 2018 er der afsat midler til styrkelse af ledelseskraften og ledelsesopgaven i Jobcentret svarende til 2 årsværk. Den årlige udgift udgør kr. I 2018 blev der afsat kr., idet udgiften ikke har helårsvirkning i Fra 2019 har styrkelsen helårsvirkning og budgettet forhøjes derfor med kr. 9) Understøtning af frivillig mentorindsats for unge kr. I budgetaftalen for 2018 afsættes kr. til understøtning af den frivillige mentorindsats for de 15 til 30 årige. Tilbuddet er målrettet de unge, der har vanskeligt ved at få en uddannelse eller arbejde som følge af psykiske problemer, manglende selvtillid og sociale problemer. Fra 2019 nedsættes beløbet til kr. i 2019 og Fra 2021 bortfalder budgettet hertil. 10) Restilskud til folkeskolereformen udgår af budget kr. Odder Kommune modtog i perioden et særligt statstilskud til dækning af merudgifter til folkeskolereformen. Efter 2017 forudsættes det, at Odder Kommune har tilpasset udgifterne til folkeskoleområdet, således af reformen er udgiftsneutral set i forhold til udgifterne før reformen. Det samlede særtilskud i perioden udgjorde 24,5 mio. kr. Særtilskud til folkeskolereformen kr Ud over de midler der gennem særtilskuddet er afsat til kompetenceudvikling, har Økonomiudvalgets vækstpulje og den centrale kompetenceudviklingspulje bidraget med 2 mio. kr. til kompetenceudvikling på folkeskoleområdet. Særtilskuddet samt de tilførte midler udgør tilsammen 26,5 mio. kr. heraf er 12,3 mio. kr. anvendt til kompetenceudvikling, 3,5 mio. kr. til indretning af arbejdspladser, 6,4 mio. kr. til ipads og 4,3 mio. kr. til implementering af reformen. I 2018 er budgetlagt med et resttilskud (overført fra 2017) på kr. Restbudgettet udgår fra ) Europæisk Kulturhovedstad kr. Byrådet godkendte den , at Odder Kommune bidrager økonomisk til Kulturhovedstadsprojektet i perioden Udgiften udgør i alt kr. (i løbende priser og inkl. 8 % i momstilskud) fordelt således: 2013: kr. 2014: kr.

11 : kr. 2016: kr. 2017: kr. 2018: kr. Når budgettet for 2018 fremskrives til 2019 indeholder fremskrivningen kr. Tilskuddet skal ikke videreføres i 2019 og udgår derfor af budgettet. 12) Midlertidig øget indsats på sygedagpengeområdet kr. Den øgede indsats på sygedagpengeområdet blev iværksat i 2015 ved en tilførsel af 2 årsværk til området. Indsatsen blev iværksat for årene 2015 og Økonomiudvalget godkendt den en forlængelse af indsatsen i 2017 og Fra 2019 bortfalder aftalen om en øget indsats på sygedagpengeområdet, og budgettet på kr. udgår. 13) Vederlag til formand for Arbejdsmarkedsudvalget forhøjes kr. Vederlaget til formanden for Beskæftigelsesudvalget var fastsat til 50 % af det vederlag der blev udbetalt de øvrige udvalgsformænd. Fra er vederlaget til formanden for Arbejdsmarkedsudvalget fastsat med samme vederlag som de øvrige udvalgsformænd, svarende til 18 % af borgmestervederlaget. Forhøjelsen fra 9 til 18 % udgør kr. 14) Nyt byråd fra kr. I forbindelse med valg af nyt byråd, blev der i 2018 afsat et engangsbeløb til eftervederlag, indkøb af IT og kurser til nye byrådsmedlemmer. Puljen udgår af budget ) Energibesparende foranstaltninger kr. Der er gennemført en række energibesparende projekter i 2016 og Projekterne er finansieret af den centrale anlægspulje til dette formål. De afledte besparelserne på el, vand og varme udgør kr., og modregnes i budgetterne hertil. Besparelser på el, vand og varme: Børnehaven Asgård... Børnehaven Midgård... Dagplejernes hus... Egholm Børnehaven... Egholmgård... Gaia... Gylling børnehus... Hou Børnehave... Hou Skole... Odder Svømmehal (tilskud nedsættes)... Saksild skole og børnehus... Skovbørnehaven... Troldhøj... Fælles Drift og Service... Vita Park... Ålykkecentret... I alt kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr.

12 11 16) Driftsudgifter ved rejsekortet kr. Den nuværende BusLight-billetudstyr skal udskiftes i de 8 lokalbusser og bybussen til Rejsekortudstyr. De årlige driftsudgifterne ved Rejsekortet er kr. større end de nuværende driftsudgifter til BusLightudstyret. Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget er den og orienteret om udskiftningen af billetudstyr og stigningen i driftsudgifterne. 17) Bygningsdrift af vuggestuen i Krible Krablehuset kr. I forbindelse med etablering af børnehave og vuggestue ved Skovbakkeskolen var forudsætningen, at Krible Krablehuset skulle nedlægges og bygningen afhændes, hvorfor der ikke er afsat budget til bygningsdrift. Byrådet vedtog den 4. december 2017, at etablere en midlertidig vuggestue i Krible Krablehuset. Der er på nuværende tidspunkt ikke fastlagt en slutdato for den midlertidige vuggestue, hvorfor der afsættes kr. til el, vand, varme, vedligeholdelse og forsikringer. 18) Tjenestemandspensioner og tjenestemandspensionsforsikring kr. Tjenestemandspensionister. Det forventes, at 103 tjenestemandspensionister eller ægtefæller til afdøde tjenestemænd vil modtage tjenestemandspension fra Odder Kommune i 2019 Udgifter til 103 tjenestemandspensionister i kr. Tjenestemandspension i alt Refusion fra forsikringsselskab Kommunal udgift i Tjenestemænd. Der er p.t. 18 tjenestemænd ansat hos Odder Kommune fordelt på: Skoler og daginstitutioner... 8 Fabos og Vejledning og Mestring... 6 Rådhuset... 3 Tandplejen... 1 Indbetalinger til pensionsselskab til delvis dækning af fremtidige kr. tjenestemandspensioner Lønsum Indbetaling til forsikringsselskab (25 % af lønnen) Borgmesterpensioner. Der udbetales pension til 2 tidligere borgmestre og 2 enker efter tidligere borgmestre. Udgiften i 2019 udgør kr. og betales af Odder Kommune. Budgetændring fra 2018 til 2019 på pensioner. Pensionsudgifter i alt kr. Udgifter i alt i henhold til ovenstående i Budget 2018 i 2019 lønniveau Kommunal merudgift i 2019 til pensioner +111

13 12 19) Juletræer kr. Udgifter til juletræer i Odder by er fra 2017 overtaget af Odder Kommune ved Fælles Drift og Service. Udgiften, der tidligere er afholdt af Køb Odder udgør kr. 20) Bygningsvedligeholdelse kr. Tilgang af bygningskvadratmeter betyder en regulering af ramme til bygningsvedligeholdelse. Der er tilgang af bygningskvadratmeter på Kulturhuset i Saksild, Gylling Børnehus, Krible Krablehuset (midlertidig vuggestue) og Campus Odder. Tilgangen udløser en merudgift på kr. Rammebeløbet til bygningsvedligeholdelse tilpasses ændring i antallet af m2. Følgende princip for tildeling af midler til vedligeholdelse af nye bygninger anvendes: 1. hele driftsår afsættes ingen vedligeholdelsesbeløb, 2. år afsættes 30 % af fuldt vedligeholdelsesbeløb, 3. år afsættes 60 % af fuldt vedligeholdelsesbeløb, 4. år afsættes fuldt vedligeholdelsesbeløb. Der er til beregning af merudgiften på kr. anvendt en kvadratmeterpris på mellem 51 og 63 kr. 21) Lovændringer kr. Udgiftsændringer som følge af ny lovgivning eller ændret lovgivning kompenseres over bloktilskuddet og udgifterne afsættes på de respektive serviceområder. Ændringerne omfatter: Telemedicinsk hjemmemonitorering af KOL kr. I forbindelse med økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen, fastlægges kompensationen for de lovændringer og ny lovgivning der er vedtaget i perioden juni 2017 til maj Disser mer- eller mindreudgifter vil blive udlagt til de respektive serviceområder. Tidligere blev lov- og cirkulæreprogramsmidlerne opsamlet i en central pulje til senere udlægning. Fra 2019 udlægges midlerne i forbindelse med budgetlægningen.

Budgetlægning Fastlæggelse af basisbudgetramme for serviceudgifterne i 2018

Budgetlægning Fastlæggelse af basisbudgetramme for serviceudgifterne i 2018 Budgetlægning 2018 2021 Fastlæggelse af basisbudgetramme for serviceudgifterne i 2018 Odder Rådhus, maj 2017 1 Dette notat beskriver, hvorledes basisbudgetrammen for serviceudgifterne i 2018 foreslås fastlagt.

Læs mere

Budgetlægning Budgetredegørelse

Budgetlægning Budgetredegørelse Budgetlægning 2018 2021 Budgetredegørelse Odder Rådhus, august 2017 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Økonomiske mål i budgetaftalen for 2017 og den økonomiske politik... 3 Totalbudget 2018... 3-5

Læs mere

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om: Budget 2017 og Budgetoverslagsårene

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om: Budget 2017 og Budgetoverslagsårene 25 Aftale mellem Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om: Budget 2017 og Budgetoverslagsårene 2018-2020 Odder Rådhus, mandag den. 26. september 2016 26 INDLEDNING

Læs mere

Driftsbudgettet indeholder en række centrale puljer som administreres af Økonomiudvalget:

Driftsbudgettet indeholder en række centrale puljer som administreres af Økonomiudvalget: 17 Generelle bemærkninger til budget 2015-2018. Den kommunale styrelseslov foreskriver at Byrådet, senest den 15. oktober forud for det kommende regnskabsår, skal vedtage et årsbudget. Årsbudgettet skal

Læs mere

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes.

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes. Notat En offensiv og balanceret - økonomistyring. 17. januar 2008 Forslag: I forbindelse med gennemførelsen af 3. budgetopfølgning for kunne det konstateres at det budgetværn der er afsat i 2008 ikke kan

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

NOTAT: Demografinotat budget 2018

NOTAT: Demografinotat budget 2018 Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 290603 Brevid. 2541560 Ref. BTL/LHS Dir. tlf. briantl@roskilde.dk NOTAT: Demografinotat budget 2018 4. april 2017 Baggrund I Roskilde Kommune er der igennem en længere årrække

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2019-2022, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 Indhold 1. Resume og indledning...1 2. Risikofaktorer...2 3. Den gennemsnitlige likviditet...4 4. Den faktiske kassebeholdning...6 5. Ændringer i forhold til budgetforliget

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2016-2019, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Budgetlægning 2016 2019

Budgetlægning 2016 2019 Budgetlægning 2016 2019 Budgetredegørelse Odder Rådhus, august 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indledning... 3 Totalbudget 2016-2019... 3-5 Økonomiaftalens påvirkning af Odder Kommunes økonomi... 5-9 Driftsoverskud...

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

I denne revision af demografipuljerne til Budget 2020 er hovedkonklusionerne følgende:

I denne revision af demografipuljerne til Budget 2020 er hovedkonklusionerne følgende: Forslag til demografiske beregninger til Budget 2020 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2020-2023, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7 UDVALG FOR BØRN OG FAMILIER - Serviceudgifter -1.000-1.957-4.902 22.589 3 01 Folkeskolen SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET 2013-2016 Øks 1. behandling 3. september 2012 15.000 Der tilføres 15 mio. kr. i 2013

Læs mere

Budgetlægning 2015 2018

Budgetlægning 2015 2018 Budgetlægning 2015 2018 Budgetredegørelse Odder Rådhus, juli 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indledning... 3-6 Driftsoverskud på 44,5 mio. kr. i 2015... 7-8 Hovedoversigt for perioden 2013 2018... 9 Budgetforudsætninger...

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende NOTAT Udviklingen i økonomien på overførselsområdet 2016-2020 Dato: 3. juli 2019 Formålet med dette notat er give et overblik over udviklingen i økonomien på overførselsområdet både via en beskrivelse

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Den faktiske kassebeholdning... 5 Ændringer i forhold til budgetforliget og sidste

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

NOTAT. Fremskrivningsnotat budget Den tekniske rammefremskrivning af driftsrammerne

NOTAT. Fremskrivningsnotat budget Den tekniske rammefremskrivning af driftsrammerne NOTAT Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Fremskrivningsnotat budget 2020-2023 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den tekniske rammefremskrivning af driftsrammerne Fra år til år påvirkes kommunen

Læs mere

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019.

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. 2. budgetopfølgning for budget 2019 d. 2.8.2019 Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. Resumé 2. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. halvår 2019 samt de

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

Regnskab 2017 Budgetproces Handicaprådet d. 15. marts

Regnskab 2017 Budgetproces Handicaprådet d. 15. marts Regnskab Budgetproces 2019 Handicaprådet d. 15. marts Hvad viser regnskab 1. Samlet set et positivt regnskabsresultat for 2. Resultat af den ordinære drift er et overskud på 112 mio. kr. (i forhold til

Læs mere

NOTAT. Indtægtsskøn budget

NOTAT. Indtægtsskøn budget NOTAT Indtægtsskøn budget 2016-2019 Skatter, tilskud og udligning Kommunens indtægtsside bestående af skatter, tilskud og udligning budgetteres i et af Kommunernes Landsforening udviklet prognoseprogram.

Læs mere

Bilag 3. Fremskrivningsnotat budget

Bilag 3. Fremskrivningsnotat budget Bilag 3. Fremskrivningsnotat budget 2019-2022 Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling 1. marts 2018 2016-006381-43 Fremskrivningsnotat budget 2019-22 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget 2020 Generelle bemærkninger til Budget 2020 1. Generelt Ifølge Social- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for

Læs mere

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget November 2018 Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget 2019-22 0 Indledning Effektiviseringskatalog Fagudvalgenes arbejde med effektiviseringer af driften sker med udgangspunkt i den af Byrådet vedtagne

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Forudsætninger for budgettet Udgangspunktet for budgetlægningen for 2009-2012 har været det vedtagne budget 2008. I budgetaftalen for 2008 var forudsat en række ændringer, som først havde fuld effekt fra

Læs mere

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne.

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne. 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget Notat Forvaltning: Økonomiafdelingen Dato: J.nr.: Br.nr.: 26. april 2012 Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer

Læs mere

- heraf modpost på andre udvalg Udvalget ekskl. modposter

- heraf modpost på andre udvalg Udvalget ekskl. modposter skema 3. forventet regnskab - kun serviceudgifter Service- Udvalg / Aktivitet Opr. Budget TB Budget Korr. Forbrug Afvigelse R 13 i 14-priser 2014 Ompl. 2014 2014 Budget 2014 pr. 30/9 FR 2014 2014 TB 3.

Læs mere

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige 1. budgetopfølgning for budget 2019 d. 29.4.2019 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning 2019. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. kvartal 2019 samt

Læs mere

Syddjurs Kommune Bilag med ændringsforslag 25. september Bilag med ændringsforslag til drift, anlæg og finansiering indeholdt i budgetaftale.

Syddjurs Kommune Bilag med ændringsforslag 25. september Bilag med ændringsforslag til drift, anlæg og finansiering indeholdt i budgetaftale. Bilag med ændringsforslag til drift, anlæg og finansiering indeholdt i budgetaftale. 1. Sammenlægning af tre bevillinger på familieområdet til én samlet bevilling. 2. Opnormering på institutioner på børnepasningsområdet

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020 Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet 2014 2018 samt forventninger til budget 2020 Opdeling i analysen Budgettet på ældreområdet er delt op i tre grupper serviceudgifter, den centrale

Læs mere

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget Notat Forvaltning: Økonomiafdelingen Dato: J.nr.: Br.nr.: 22. april 2013 Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer

Læs mere

Halvårs- regnskab 2014

Halvårs- regnskab 2014 1 Halvårsregnskab 2014 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2014 regnskab Korrigeret budget Budget 2014 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.081.130 488.446

Læs mere

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach 1. Regnskab 2014 2. 1. budgetopfølgning i 2015 3. Budgetlægning 2016 4. Nøgletal i budgetlægningen Plankonferencen 2015 Regnskab 2014 - Økonomioversigt mio.kr.

Læs mere

Budgetlægning

Budgetlægning Budgetlægning 2018 2021 Budgetvejledning Tidsplan og procedure Odder Rådhus, februar 2017, 727-2017-37706 2 Budget 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelle regler... 4 Kommunalfuldmagten... 4

Læs mere

Udgangspunktet for det nye overslagsår 2015 er en pris- og lønfremskrivning af overslagsår 2014.

Udgangspunktet for det nye overslagsår 2015 er en pris- og lønfremskrivning af overslagsår 2014. Procedure samt fastlæggelse af rammer for budgetlægningen 2012-2015 behandlede på mødet den 19. januar 2011 (sag nr. 2) den overordnede procedure samt aktivitets- og tidsplan for budgetlægningen 2012-2015.

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010 Aftale om regionernes økonomi i 2011 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 12. juni 2010 aftale om regionernes økonomi for 2011. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget:

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 Resultat af trykprøvning af den demografiregulering,

Læs mere

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Bilag 5 Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Generelt I prognosen er der anvendt budgettet for perioden 2011-2014, mens der i 2015-30 er foretaget en fremskrivning af indtægter og udgifter

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 politikområde Tværgående Puljer

Bemærkninger til budget 2018 politikområde Tværgående Puljer Bemærkninger til budget 2018 politikområde Tværgående Puljer Politikområdet består af diverse puljer, som vedrører hele kommunen. F.eks lønpuljer, fleksjobpuljer, barselspuljer samt kommunens råderumspuljer.

Læs mere

Mængdereguleringer Budget

Mængdereguleringer Budget Mængdereguleringer Budget 2016-2019 Mængder budget 2016-2019 Udvalg Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -0,401-0,434-0,401-0,480 Økonomiudvalget

Læs mere

Generelle bemærkninger, budget

Generelle bemærkninger, budget 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet Inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den faktiske kassebeholdning... 3 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Ændringer i forhold til sidste måneds aktuelle

Læs mere

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at:

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at: NOTAT DEMOGRAFIREGULERING PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Nærværende notat beskriver en foreslået model for justering af dele af budgettet til dagtilbudsområdet for den demografiske udvikling. Resultaterne af modellen

Læs mere

22. GENERELLE BEMÆRKNINGER

22. GENERELLE BEMÆRKNINGER 22. GENERELLE BEMÆRKNINGER 1. GENERELT Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal Byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo oktober 2017 Dato: 6. november 2017 1. Indledning

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI 2013-2016 Guldborgsund kommune Februar 2012 Fastholdelse af det økonomiske råderum Økonomiudvalget drøftede og godkendte i sit møde den 5. december 2011 budgetstrategien

Læs mere

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Den 22. august 2013 på Hotel Vojens Råderum, afbureaukratisering og effektivisering Fra 5 til 12 mia. kr. i modernisering af offentlig sektor frem til 2020

Læs mere

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes.

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes. Evaluering af demografimodellen på ældreområdet Baggrund Byrådet godkendte den 4. juni 2013 den nuværende demografimodel på ældreområdet. Modellen er blevet anvendt i forbindelse med de tre seneste års

Læs mere

Folkeskolereformens økonomi

Folkeskolereformens økonomi KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 2: Folkeskolereformens finansieringsudfordring I det følgende præsenteres Københavns Kommunes samlede finansiering af folkeskolereformen,

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2016-2019 Indledning Formålet med demografikataloget er at give Byråd og udvalg mulighed for at forudse og indarbejde de økonomiske konsekvenser af befolkningsudviklingen

Læs mere

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om:

Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten om: budget 2015 og budgetoverslagsårene 2016-2018 23. september 2014 Budgetlægning

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Aktuel økonomi: - regnskab 2015 - budgetlægning 2017-19 Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Regnskab 2015 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget Korr. budget regnskab Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Center Pleje og Omsorg Indholdsfortegnelse Indledning...3 Udfordringer i 2016...3 Administrative tiltag i 2016...4 Central pulje...4 Visitation...4 Udfører...4

Læs mere

Tabel 1.1 viser forventet driftsregnskab fordelt på Økonomiudvalgets aktivitetsområder. Omplaceringer

Tabel 1.1 viser forventet driftsregnskab fordelt på Økonomiudvalgets aktivitetsområder. Omplaceringer NOTAT Dato Klik her for at angive tekst. Økonomisk afdeling 4. november 206 205-007648-8. Økonomiske Redegørelse. Driftsområdet Den. Økonomiske Redegørelse er baseret på udvalgenes gennemgang af budgetforudsætningerne

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget Netto Børne- og Skoleudvalget 409.363 407.691-1.672-2.708 Anden undervisning og kultur 11.962 11.962 0 0 Dagtilbud til børn og unge 96.808 97.086 278 278 Folkeskolen 166.266 166.498

Læs mere

Nr. Regkonto Lov- og cirkulæreændringer til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Nr. Regkonto Lov- og cirkulæreændringer til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Version 2 Ændring Nr. Regkonto Lov- og cirkulæreændringer til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Økonomiudvalget 370 370 370 370 1200 6.41 Honorar - Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik.

Indledning. Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. Indledning Med denne budgetaftale viderefører Byrådet intentionerne bag den tidligere kommunalbestyrelses økonomiske politik. De underskrivende partier er enige om vigtigheden af, at målene bag genopretningsplanen,

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, Pkt.nr. 7 Økonomiske konsekvenser af lovændring for fripladser, dagpasning 460267 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 I efteråret 2007 vedtog de fem regioner deres andet årsbudget budgetterne for 2008. Alle budgetter blev vedtaget med meget brede flertal i regionsrådene. Og budgetterne

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

kommunaldirektører, 3 måneder + feriepenge opgjort til ca. 0,4 mio. kr. Centerchef i CFH, 5 måneders løn + feriepenge opgjort til ca. 0,4 mio. kr.

kommunaldirektører, 3 måneder + feriepenge opgjort til ca. 0,4 mio. kr. Centerchef i CFH, 5 måneders løn + feriepenge opgjort til ca. 0,4 mio. kr. Notat budget 2013 - Udfordringer på Økonomiudvalgets område. Med baggrund i beslutningen om en tidligere budgetopstart i udvalgene har forvaltningen udarbejdet et notat om udfordringer indenfor Økonomiudvalgets

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Referat Velfærds- og Sundhedsudvalget Mødedato: 25. maj 2016 Mødetid: 17:00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åbne dagsordenspunkter 3 VS Budgetforslag 2017 inkl. overslagsårene 2018-2020, Velfærds-

Læs mere

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013.

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013. Forslag til demografiske beregninger til Budget 2014 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2014-2017, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger Finansieringsbehov Børne- og Ungdomsudvalget skal

Læs mere

Nr. Regkonto Demografisk udgiftspres til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Nr. Regkonto Demografisk udgiftspres til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Version 2 Ændring Nr. Regkonto til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Social- og sundhedsudvalget 472 876 1.684 2.492 2200 5.32 Integreret døgnpleje - hjemmeboende

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september 2018 forventes regnskabet

Læs mere

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsudvalget Bilag 6 UDVALGSINDSTILLING med sagsfremstilling Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen INDSTILLING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling)

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling) Økonomiudvalget 27. august 2018 1. Budget 2019 med overslagsårene 2020-2022 (1. behandling) Sagsnr. Initialer ANSO Åbent Sagsfremstilling Drøftelse og indstilling af teknisk budgetforslag 2019 til 1. behandling

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Bemærkninger til regnskab 2017 Politikområde Tværgående Puljer. Overordnet regnskabsresultat

Bemærkninger til regnskab 2017 Politikområde Tværgående Puljer. Overordnet regnskabsresultat Bemærkninger til regnskab Politikområde Tværgående Puljer Politikområdet består af diverse puljer, som vedrører hele kommunen. F.eks. lønpuljer, fleksjobpuljer, barselspuljer samt kommunens råderumspuljer.

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 30. marts 2018 forventes et for Børne-, Fritids- og samlet

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 Beskæftigelse, Social og Økonomi Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 260931 Brevid. 1930239 Ref. KASH Dir. tlf. 4631 3066 katrinesh@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 20. august 2014 Sammenlignet

Læs mere

Det specialiserede voksenområde

Det specialiserede voksenområde Det specialiserede voksenområde Velfærds- og Sundhedsstaben 13.5.20145 1 00.30.10-S00-1-15 De store linjer Hovedoversigt Udvalg: Velfærds- og Sundhedsudvalget Hele kroner: budgetårets priser Politikområder

Læs mere

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om:

Aftale mellem. Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om: 25 Aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om: Budget 2016 og budgetoverslagsårene 2017-2019 26 INDLEDNING

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et underskud på 2,8 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et underskud på 2,8 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en ansøgning om en negativ tillægsbevilling på 1,2 mio. kr. Budgetrevisionen fortsætter historien fra 2012. Der er ganske små udsving i driftsudgifterne.

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

Økonomiudvalget. Forventet Regnskab Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Udvalget i alt 1.075, , ,976-0,331 2,680

Økonomiudvalget. Forventet Regnskab Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Udvalget i alt 1.075, , ,976-0,331 2,680 Økonomiudvalget Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Korrigeret budget Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Regnskab afvigelse ift. korrigeret budget (+)=merforbrug (-)=min.forbrug Heraf forventes overført

Læs mere

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017. 1. Indledning. 2. Udgiftsændringer siden budget 2013.

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017. 1. Indledning. 2. Udgiftsændringer siden budget 2013. Notat Til: Magistraten Den 6. juni 2013 Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Indledning Dette notat beskriver de ændringer og forhold,

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1.

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 1 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Indtægtsskøn for

Indtægtsskøn for Indtægtsskøn for 2014-2017 Der er udarbejdet en ny indtægtsprognose for Fredensborg Kommune medio april 2013. Prognosen er beregnet med udgangspunkt i KL s nye skatte- og tilskudsmodel. NOTAT Center for

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2020-2023 Budget - fra forslag til vedtagelse Folketingsvalget i juni har medført store forsinkelser for kommunernes budgetlægning. Den årlige aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening

Læs mere

SPECIFIKATION TIL BUDGETFORSLAG UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER

SPECIFIKATION TIL BUDGETFORSLAG UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER UDVALG FOR BØRN OG FAMILIER - Serviceudgifter 0-4.630 0 0 0 13 Laurids Skausgade 12 Tekniske tilretninger Der er ikke længere ansat en sevicemedarbejder til varetagelse af div.opgaver. -167 3 01 Folkeskolen

Læs mere