Indhold. Præstø havn omkring 1900.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Præstø havn omkring 1900."

Transkript

1

2 Indhold Forord...3 Fondens arbejdsgrundlag...5 Resultater...6 Lån...8 Skibene...13 Sekretariatet...17 Tilsyn og rådgivning...18 Eksempler på restaureringsprojekt...20 Statement...27 Vision og strategi Mission...28 Vision...30 Strategi...31 Långivning og økonomi...34 De maritime håndværk...37 Oplevelsesøkonomisk potentiale...39 Kommunikation...40 Sekretariat og bestyrelse Bilag Indhold...42 Statens tilskud til SKF...43 Modtaget lånetilsagn pr Fundats for SKF...45 Personale pr Bestyrelsen...47 Præstø havn omkring 1900.

3 Forord 3 Det blå Danmark - de maritime erhverv - er væsentlige, når man taler om indtjening til landet, men samtidig bliver det stadig mere usynligt i danskernes hverdag. Færger og fiskefartøjer er i de seneste år forsvundet i et tempo, som kan tage pusten fra de fleste, og i den samme periode er den sejlende kulturarv i stadig stigende grad blevet kørt ud på et sidespor, hvor den befinder sig som et næsten usynligt vedhæng til den officielle danske kulturpolitik. Samtidig har de allerseneste års økonomiske krise bidraget til at forstærke problemet, idet flere fartøjsejere har måttet give op over for den stadig tungere vedligeholdelsesbyrde, hvilket igen - sammen med fraværet af en stor aktiv fiskeriflåde - har forringet værfternes eksistensvilkår. Det betyder, at ikke blot skibe, men også uvurderlig knowhow og fagkompetence forsvinder. Det er både på skibene, på værfterne, på fagskolerne og hos de myndigheder som skal godkende skibene. Og det er viden og kompetencer, som bliver uhyre svære at reetablere, hvis de først forsvinder. Flere skibe er endt i udlandet, og den positive udvikling, som har varet siden de første fartøjer blev reddet fra ophugning i 1960'erne, er nu vendt til en negativ spiral. Det er derfor en stor udfordring for Skibsbevaringsfonden at manøvrere i dette nye rum. Det er ikke længere nok at bevare skibene. For at fastholde 25 års opnåede resultater skal vi nu også sørge for, at de kompetencer, der tidligere var alment tilgængelige, bliver bevaret og formidlet til en hel ny generation af bådebyggere og fartøjsejere. Men tiden har også bragt positive udviklingstegn. Hvor grundlaget for fartøjsbevaring er blevet - og stadig bliver - forringet i faretruende grad, er de gode grunde til at bevare sejlende kulturarv blevet flere og bedre. Hvor det at bevare historisk værdifulde sejlende skibe tidligere af mange blev set som en romantisk holden fast ved fortidens værdier, en musealt begrundet opgave af de større, har de bevaringsværdige skibe i dag fundet en nyttig plads i det moderne samfund, hvor de igen bliver aktive medspillere.

4 Forord 4 De er igen blevet en del af det blå Danmark, en del af søfartserhvervet, som de for mere end 50 år siden var en naturlig del af. De bevaringsværdige skibe indtager en naturlig plads som kvalificeret uddannelsesplatform for unge mennesker. Det sker på de bevaringsværdige charterskibe, på de to sejlførende skoleskibe, og det sker på mange private bevaringsværdige skibe, som i foreningseje, som spejderskibe eller som ungdomsprojekter inspirerer næste generation til en karriere i søfartserhvervet. Og også som en del af den moderne oplevelsesturisme har de bevaringsværdige skibe en rolle at spille, både som generelle imageskabere for Danmark og som konkrete turismeprodukter. Om end de bevaringsværdige skibe allerede agerer i turismesektoren, ligger der her fortsat store uudnyttede muligheder for udvikling, der blot forudsætter samarbejder på tværs af institutioner, sektorer og myndigheder. Så samtidig med, at Skibsbevaringsfondens bestyrelse ser med stor bekymring på de bevaringsværdige fartøjers fremtidige muligheder for fortsat bevaring, ser den også med optimisme på fartøjernes fremtidige muligheder for at begrunde deres egen berettigelse. Med denne blanding af dyb bekymring og forsigtig optimisme præsenterer Skibsbevaringsfonden hermed sin vision og strategi for årene 2012 til Skibsbevaringsfondens bestyrelse Februar 2012

5 Fondens arbejdsgrundlag 5 I vedtægterne, jf. bilag 3, er Fondens formål formuleret således: at bidrage til bevaring og restaurering af kulturhistorisk værdifulde, danske fartøjer at søge, herunder også undtagelsesvis ved køb, at bevare ejendomsretten til sådanne skibe i Danmark at øge skibsejernes og den øvrige befolknings forståelse for de kulturhistoriske værdier, som skibe og maritime miljøer repræsenterer Fonden søger disse mål fremmet gennem alment oplysende virksomhed, konsulentbistand samt økonomisk støtte, primært ved långivning. Everten REBEKKA af Nordby bygget 1921.

6 Resultater 6 Staten har via Skibsbevaringsfonden støttet restaurering af bevaringsværdige fartøjer i Danmark med i alt 50,5 millioner kroner i årene Beløbet er uddelt til 91 fartøjer fordelt på i alt 272 delprojekter. Forskellen mellem antallet af fartøjer og delprojekter er bl.a. et udtryk for, at større restaureringer har måttet strækkes over en længere årrække. Dette er ikke hensigtsmæssigt, hverken økonomisk eller arbejdsmæssigt. Men det er desværre de vilkår, hvorunder Skibsbevaringsfonden har arbejdet igennem de sidste 20 år. Der fyres stadig med kul på isbryderen BJØRN, bygget 1908.

7 Resultater 7 En række andre fonde har i perioden støttet enkeltprojekter, og denne støtte har været uvurderlig. De større restaureringsprojekter kunne simpelthen ikke gennemføres uden denne støtte. Særligt to fonde har gjort sig gældende her, nemlig A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der har støttet med en betydelig donation til dampskibet BJØRN bygget i Desuden Inge og Asker Larsens Fond til støtte af almennyttige formål, der har bidraget med betydelige donationer til to af vore største skibsprojekter - skonnerten META fra 1884 og jagten JENSINE fra I alle tre tilfælde har Skibsbevaringsfonden administreret støtten og udført tilsynet med projekterne. Skibsbevaringsfonden udgøres i det daglige af en direktør og en fagkonsulent. Begge udfører skibsteknisk arbejde og faglig rådgivning i forbindelse med projekterne. Personalets arbejde består desuden af indsamling af dokumentation, oplysende virksomhed, afholdelse af kurser, foredrag og udarbejdelse af artikler til fagtidsskrifter, samt artikler til dagspressen. Dertil kommer alt det administrative arbejde med håndtering af pantebreve, almindeligt kontorarbejde og løbende opdatering af Dansk Historisk Skibsregister.

8 Lån 8 Fondens bedste redskab til at hjælpe kulturhistorisk værdifulde fartøjer med restaureringsopgaver er ydelsen af rente- og afdragsfrie lån mod pant i skibet. I forbindelse med långivning er der registreret en række rådighedsbegrænsninger for modtagerne (se nedenfor). Dette er en slags spilleregler, der udstikker retningslinjer for, hvorledes ejerne skal forvalte deres fartøj. Disse har vist sig virkningsfulde, således at skibene også i årene fremover er vel vedligeholdt samt at salg til udlandet i flere tilfælde er undgået. Vi kan således konkludere, at effekten af den ydede støtte er betragtelig. To fartøjer har betalt de lånte midler tilbage til Skibsbevaringsfonden, da de ikke længere fulgte de rådighedsindskrænkninger, der er forudsætningen for lånene. Lån gives til fartøjer bygget til erhvervsformål, og almindeligvis skal følgende betingelser kunne opfyldes: fartøjet skal være mellem 2 og 300 BT fartøjet skal være under dansk flag fartøjet skal være mindst 30 år gammelt fartøjet skal være bygget i Danmark. Udenlandsk byggede kan dog accepteres, såfremt typen ikke er bevaret der. fartøjet skal have mindst 10 års veldokumenteret tjeneste under dansk flag fartøjet skal være bevaret i en autentisk form, eller ikke ændret mere, end en retablering af de oprindelige forhold er mulig fartøjet skal have en høj kulturhistorisk fortælleværdi fartøjet skal sejle, og der skal i så høj grad som muligt gives andre end ejeren adgang til at opleve sejladsen.

9 Lån 9 De ovenfor omtalte rådighedsindskrænkninger er udtrykt således i pantebrevet: at yderlig pantsætning kræver samtykke fra Skibsbevaringsfonden at Skibsbevaringsfonden i særlige tilfælde kan tillade pantsætning af lån fra andre med prioritet forud for nærværende lån, hvis lånet er ydet med henblik på gennemførelse af istandsættelsesarbejder, der forud er godkendt af Skibsbevaringsfonden og dokumenteret udført at lånet ydes med henblik på gennemførelse af nærmere fastlagte istandsættelsesarbejder, der udføres på ejers risiko. At tilsagn om lån bortfalder, og helt eller delvist udbetalte lån kan kræves tilbagebetalt, hvis istandsættelsesarbejder ikke bliver eller ikke kan gennemføres på de fastlagte, herunder økonomiske, vilkår at Skibsbevaringsfondens anvisninger vedrørende restaurering eller ombygning skal følges at skibet ikke sælges eller ejerkredsen ændres uden Skibsbevaringsfondens samtykke at Skibsbevaringsfonden i tilfælde af salg af skibet har forkøbsret til en pris, der svarer til skibets værdi i almindelig handel. Eventuelle tilbud eller betingede købsaftaler skal forelægges Skibsbevaringsfonden senest 14 dage efter deres datering, og senest 6 uger derefter skal Fonden meddele, om den vil benytte forkøbsretten Betingelser for at opnå lån samt de særlige bestemmelser er gennem tiden justeret efter indvundne erfaringer.

10 Lån 10 Kun i to tilfælde har ejerne ikke overholdt de indgåede aftaler, og de lånte beløb er blevet tilbagebetalt til Fonden. I tre sager, skonnerten ELINOR bygget 1907, galeasen HAABET bygget 1914 og bundgarnsjollen STEVNS bygget 1936 har Fonden måttet konstatere, at de investerede midler var tabt. I et enkelt tilfælde har Skibsbevaringsfonden desværre været nødt til for anden gang at overtage ejerskabet af et fartøj. Det er ålekvasen KATHRINE PETERSEN bygget i Samlet er det Skibsbevaringsfondens vurdering, at Fondens långivning har fungeret i fin overensstemmelse med de vedtægtsbestemte opgaver. Vi kan også i 2011 konstatere, at den støtte, som staten yder til restaurering af bevaringsværdige fartøjer, ikke på nogen måde er tilstrækkelig. Den årlige støtte til Skibsbevaringsfonden er i 2011 kr større end den var i Støtten er aldrig blevet pristalsreguleret, og den almindelige løn- og prisudvikling i samfundet er derfor stærkt medvirkende til, at Fondens operationsmuligheder er blevet mindre med årene. Vi mener således, at der pga. den almindelige løn- og prisudvikling i samfundet har været tale om en konstant nedskæring siden Med de til rådighed værende midler, er det ikke muligt at foretage planlægning af større opgaver. Ligeledes sker det, at uforudsete akutte opgaver vælter allerede foretagne dispositioner. I modsætning til ved bygningsbevaring kan påbegyndte opgaver på et skib ofte ikke udsættes, når først fartøjet er på bedding. Er der åbnet for et skrog, skal det laves færdigt, for at skibet kan komme i vandet igen. Og i vandet skal det, da det for det første ikke kan tåle at stå på land i længere tid uden at det får konstruktionsmæssige skader, og desuden spærrer beddingspladsen for de skibe, der venter. Det giver en helt speciel problemstilling, ikke mindst økonomisk, da en uforudset komplikation kan vælte både ejerens og Skibsbevaringsfondens budget. Alternativet kan blive, at fartøjet ophugges.

11 Lån 11 Figur 1: Antal lånetilsagn fordelt på beløbsstørrelser. Opgivet i 1000 kroner. Der har aldrig været et ønske fra Skibsbevaringsfonden om, at alle fartøjer skulle have støtte, idet vi naturligvis er klar over, at det aldrig vil være muligt at imødekomme alle ansøgninger. Det siger også alle erfaringer fra vort naboland Norge, hvor der, på trods af at man årligt anvender mellem 40 og 50 mio. kr., alligevel aldrig er nok. En prioritering af midlerne er nødvendig, og den prioritering foretager Fonden hvert eneste år. Men manglende økonomi betyder, at unikke projekter må opgives. Skibsbevaringsfonden har nu for anden gang måttet påtage sig ejerskabet af den store ålekvase KATHRINE PETERSEN, idet ejerne har måttet opgive at realisere projektet på grund af manglende midler. Det er indlysende, at et sådant ejerskab belaster Fondens økonomi unødigt, men der er allerede anvendt så mange penge på skibet, at det vil være urimeligt at hugge det op. Vi kan konstatere, at forskellen mellem behov og tilskud ikke er blevet mindre med årene. Og vi kan desuden konstatere, at der er opgaver - der ikke nødvendigvis er store - som vi simpelthen ikke kan løse. Det er stærkt utilfredsstillende at skulle afvise særdeles relevante ansøgninger på projekter af stor kulturhistorisk betydning.

12 Lån 12 Skibsbevaringsfonden har i de seneste år forsøgt at argumentere overfor vore politikere, for at få skibsbevaring sidestillet med bygningsbevaring. Snurrevodskuttere, fragtskonnerter og øfærger er lige så vigtige kulturbærere som herregårde, landsbykirker og vindmøller. Vi har blandt andet forsøgt at få lavet en forfald pr. år ordning magen til den, der kendes fra Bygningsfredningsforeningen BYFO. Ordningen gør det muligt at fradrage de vedligeholdsudgifter, en husejer har på en fredet ejendom. Vi har desuden foreslået en række andre tiltag, der kunne hjælpe skibene til at få et lidt mere fornuftigt økonomisk fundament, således at skibene kunne tjene til deres egen vedligeholdelse og give ejerne en fornuftig indtægt, der kunne gøre det mere attraktivt at beskæftige sig med den sejlende kulturarv. Skibsbevaringsfonden har tidligere udarbejdet en beregning, hvoraf det fremgår, hvad det koster at vedligeholde et bevaringsværdigt fartøj. På baggrund af tal fra tolv skibe har man analyseret de årlige udgifter, og ud fra dette opsat en model for vedligeholdet af tre skibe i tre forskellige størrelser lille mellem og stor. Dette materiale har nu nogle år på bagen, men kan uden større vanskelighed opdateres, således at det bliver helt i trit med dagens forhold. Det overordnede indtryk, som udarbejdelsen af ovennævnte gav, var, at de færreste skibsejere havde råd til at foretage de nødvendige vedligeholdelsesarbejder på deres skibe. Denne tendens er bestemt ikke blevet mindre. Tværtimod har den finansielle krise forstærket denne udvikling. Dette er katastrofalt for skibenes bevaring og vil på længere sigt være med til at forstærke behovet for ekstra tilført kapital. Inspektionsskibet H.V. Ravn bygget 1938

13 Skibene 13 Skibsbevaringsfonden er Danmarks førende ekspertise, når det drejer sig om bevaringsværdige fartøjer. Fonden er således det eneste organ, der afgør, om et fartøj er bevaringsværdigt og samtidig det eneste organ, der kan udstede bevaringsværdighedserklæringer. Der er til dato udstedt ca. 220 erklæringer. Tallet går lidt op og ned, idet enkelte nye fartøjer kommer til og enkelte mister deres erklæring. Pr. februar 2012 er antallet af bevaringsværdige skibe 199. Som noget nyt har Skibsbevaringsfonden indført begrebet Historisk Monument, der gives til skibe i en helt særlig klasse, hvor autenticiteten er så høj, som det næsten er muligt. Der er pt. 11 fartøjer, der har fået status som Historisk Monument. Bevaringsværdighedserklæringer og status som Historisk Monument har vist sig at være en blåstempling, når skibsejere ansøger andre fonde om hjælp til restaurering. Erklæringerne har også tidligere dannet grundlag for Søfartsstyrelsens godkendelse af fartøjer til sejlads med passagerer i henhold til teknisk forskrift nr. 15 af 20. november 2000 om skibe til særlige formål (bevaringsværdige skibe, lystfiskerskibe m.v.) Dette synes ikke længere at være tilfældet, idet styrelsen selv vælger, hvilke fartøjer man betragter som bevaringsværdige. Dette er naturligvis problematisk, idet Styrelsens vurdering baseres på andre vurderinger end de kulturhistoriske.

14 Skibene 14 Figur 2: Antal støttede skibe fordelt på skibenes byggeperiode. Totalt 91 fartøjer. Figur 3: Antal støttede skibe fordelt efter skibenes oprindelige funktion. Totalt 91 fartøjer.

15 Skibene 15 Figur 4: Antal støttede skibe fordelt efter skibenes ejerforhold Snurrevodskutteren JOHS. HEJLESEN bygget 1962

16 Skibene 16 Figur 3: Antal støttede skibe fordelt på skibenes byggested.

17 Sekretariatet 17 Foruden de ovennævnte kerneopgaver betjener sekretariatet bestyrelsen i forbindelse med møder og sikrer, at bestyrelsens beslutninger realiseres. Sekretariatet er desuden en af de drivende kræfter bag et yderst velfungerende nordisk samarbejde. Det øvrige internationale samarbejde er ligeledes forankret i sekretariatet. For at sikre et så lavt udgiftsniveau som muligt, har Fondens kontoradresse i en lang årrække haft til huse på direktørens adresse udenfor Præstø. Fondens skibshistoriske konsulent har til huse i lejede kontorlokaler i Søvind udenfor Horsens. Denne løsning har vist sig uhyre praktisk og også økonomisk i forhold til den geografisk store spredning af fartøjerne. Fiskejolle bygget af bådebygger Chr. Nielsen på Fejø.

18 Tilsyn og rådgivning 18 Skibsbevaringsfondens personale består af en direktør og en skibshistorisk konsulent. Den daglige administration varetages primært af direktøren, men dette udgør den absolut mindste del af de ansattes arbejde. Deres primære arbejdsopgaver er dokumentation, udarbejdelse af projektmateriale, byggetilsyn og øvrig projektrådgivning til skibsejerne. Tilsynet sikrer, at ydede lån bliver anvendt på den bedste måde og til det bevilgede formål. Tilsynet har desuden til hensigt at sikre, at de fartøjer, der har opnået lån i Skibsbevaringsfonden, til stadighed er vel vedligeholdt, således af Fondens pant ikke forringes. Niveauet af rådgivning varierer fra telefonisk kontakt over besøg på skibet til at udarbejde egentlige arbejdsbeskrivelser til værfterne. Desuden rådgives om historisk korrekte håndværksmæssige løsninger, således at skibene restaureres på den historisk korrekte måde. Skibsbevaringsfonden er også i udlandet anerkendt for sin ekspertise, og udfører derfor fra tid til anden bestilingsarbejder for både norske og svenske museer. En del af Fondens virke består af en bredere formidling af traditionelle håndværksmæssige teknikker samt i den efterhånden glemte kunst at vedligeholde et traditionelt træfartøj med traditionelle midler. Formidlingen foregår dels gennem en række pjecer, som ligger på fondens hjemmeside, og dels gennem afholdelse af kurser for grupper af skibsejere. Pjecerne kan sammen med rapporter om konkrete projekter downloades fra Fondens hjemmeside:

19 Tilsyn og rådgivning 19 Flere pjecer og rapporter på hjemmesiden:

20 Eksempel på restaureringsprojekt 20 Snurrevodskutteren ALVILDE (1897) FN. 26 ALVILDE, bygget i Frederikshavn i 1897, var en af skibsbygmester Nicolaj Olsens populære 30-tons rundgattede damkuttere. Med fiskehandler N. Larsen i Sæby som korresponderende reder skulle kutteren, som de første fem seks år var et rent sejlskib drive fiskeri med snurrevod, hovedsageligt efter rødspætter, i Nordsøen og Skagerrak. Men fiskeriet er et omskifteligt erhverv, og allerede i 1903 blev kutteren solgt til Grenaa, hvor fiskeskipper Christian Jensen fik den registreret som A. 26 ALVILDE. Her blev lagt en lille motor i skibet, og fisker Jensen, som var fra Venø, sejlede med kutteren frem til 1913, da han solgte den til fiskeskipper S. A. Jensen i Esbjerg.

21 Eksempel på restaureringsprojekt 21 I de næste mange år var ALVILDE hjemskrevet i Esbjerg under forskellige navne, men altid med havnekendingsbogstaverne E. 48. Fiskeskipper Andreas Jensen var stærkt religiøs og aktiv i Indre Mission, og derfor fiskede ALVILDE aldrig om søndagen. Reddet på stregen Kutteren fik et langt liv i Esbjerg, faktisk fiskede den helt frem til 1964, da den som E. 48 Paw blev solgt til udlandet. Dermed skulle man tro, at kutterens danske historie havde nået sin slutning, men i 1970 vendte Paw tilbage til Danmark, indført fra Tyskland. Fra og med dette år optrådte kutteren i Skibsregistret som lystfartøj og under forskellige navne, før den i 1972 fik sit oprindelige navn tilbage. ALVILDE kom herefter til Aarhus, hvor kutteren blev udsat for en omfattende ombygning og genopstod som sejlskib med stort ruf og ditto rigning. Det gik kutteren godt i mange år, men omkring årtusindskiftet stod det klart, at ALVILDE havde behov for en gennemgribende istandsættelse. Det var svært at engagere foreningens medlemmer til dåd. Skibet blev liggende under sin presenning, og årene gik. Men i 2006 skete det, der vel må siges at være fartøjets redning. Et lille, men entusiastisk hold i Frederikshavn kunne ikke udstå den tanke, at en af de efterhånden sjældne frederikshavnere bare skulle ligge dernede i Aarhus og gå til. Et ejerskifte blev aftalt, formedelst kr. 1, og i løbet af de fem år, der siden er gået, har ALVILDE fået ny forstævn, mange nye spanter og ny klædning. Der er nye dæksbjælker og dæk, nye lønningsstøtter og nye ruf efter de oprindelige dimensioner. Palstøtten og mesanmasten er flyttet til sine oprindelige positioner. Det historisk ukorrekte rat er smidt i land, og når kutteren kommer under sejl igen, sidder rorsmanden på en tofte og styrer med en robust rorpind.

22 Eksempel på restaureringsprojekt 22 ALVILDE vil til den tid, sammen med søstrene BONA GRATIA, opr. Gratia (1903), BENTE IRENE, opr. Dagmar (1902), DANISH BETTY, opr. Betty (1902) og den hollandsk-registrerede REXONA, opr. Nevada (1899) repræsentere den rundgattede snurrevodskutter, som Nicolaj Olsens værft i Frederikshavn blev så anerkendt for. ALVILDE vil være den, som ligger tættest på sit oprindelige udseende, og når kutteren skal have sin rigning fornyet, vil den igen fremstå som en galease, eller halvandenmaster, som kuttere med en beskeden mesanrigning blev kaldt. Snurrevodskutteren ALVILDE binder Frederikshavns fortid og nutid sammen. Den fartøjstype, ALVILDE repræsenterer, er en væsentlig del af Frederikshavns historie, både når det gælder fiskeriet og træskibsbygningen. ALVILDE er den eneste af denne fartøjstype, der optræder i sit oprindelige miljø. Uden finansiel støtte fra forskellige fonde, Friluftsrådet, lokale banker og kommunen og nu til sidst EU-midler gennem Fiskeri-LAG, mener de nuværende ejere, at de aldrig havde kunnet gennemføre restaureringen. Skibsbevaringsfonden har været med hele vejen med midler og faglig rådgivning og har indtil nu givet skibet rente- og afdragsfri lån på 1,1 millioner kroner til skibet. Dette gør fonden til bevaringsprojektets største bidragsyder. ALVILDE-laugets formand Peter Giltoft håber, at skibet skal være færdigrestaureret i Men der mangler fortsat midler. Vinteren 2012 er bådebyggeriet ved at afslutte de arbejder, der er midler til, og ejerne er til enhver tid i gang med at søge fonde om bidrag. De håber naturligvis også, at Skibsbevaringsfonden fortsat ser med velvillighed på projektet. Når skibet igen er sejlklar, er det planen, at bådelauget skal benytte kutteren til sejlads med laugets medlemmer som en aktiv formidler af Frederikshavns historie indenfor fiskeri og træskibsbygning.

23 Eksempel på restaureringsprojekt 23 Postbåden RØRET (1902) RØRET, der var bygget i Nykøbing Falster i 1902, som post- og passagerbåd til Nyord ved Stege, havde siden 1973 været i privat eje og anvendt som lystbåd. Båden, der allerede i 1973 var gammel, trængte mere og mere til en gennemgribende istandsættelse. I 2008 sank RØRET i Christianshavns kanal. Og så kunne eventyret egentlig udmærket have været slut her. Men sådan skulle det ikke gå. En gruppe borgere på Nyord havde åbenbart haft øje på RØRET i lang tid, og de fik lov at købe den for 1 kr.! Men nu er det jo ikke prisen, der er afgørende for, om købet af en gammel båd er et godt køb. Det helt afgørende er det, man pådrager sig efterfølgende.

24 Eksempel på restaureringsprojekt 24 Og i dette tilfælde var det bestemt ikke nogen god forretning, de gode folk på Nyord havde gjort. Den første store udfordring blev at hæve båden og få den sejlet hjem til Nyord. Det lykkedes at få gang i motoren og få båden sikkert hjem til Nyord. Det blev en stor dag på Nyord, da den gamle RØRET vendte hjem, selv om det var en helt anden båd, end den der forlod øen. Den var jo i mellemtiden blevet bygget om til ukendelighed. Kort tid efter RØRETs hjemkomst besigtigede Skibsbevaringsfonden båden på Nyord,og det blev besluttet at bugsere den til Rødvig værft, hvor den kom på land. Her fik vi en første indikation på, at det nok ikke var så godt med den gamle båd. Den tabte simpelthen enderne, som måtte understøttes for ikke at falde sammen. Desuden var forstævnen revet ud under bugseringen. Det viste sig i forbindelse med opmålingen, at der ikke var nogen original aptering eller dækshuse tilbage på båden. Det eneste originale, der var tilbage, var selve skroget, og her havde de tidligere ejere jo naturligvis over årene skiftet en del. Så kom næste fase, hvor der skulle udarbejdes en historisk dokumentation og rekonstruktion, som kunne anvendes, når der skulle indhentes priser på selve restaureringsarbejdet. Det var en spændende tid, hvor der rullede rigtigt meget materiale ind fra mange mennesker i området. Desuden var vi så heldige, at de tidligere ejere havde lavet en hurtig opmåling af båden inden de begyndte deres ombyg ning. På baggrund af dette materiale lykkedes det at lave en ret præcis rekonstruktion, som førte båden tilbage til tiden lige efter 2. Verdenskrig.

25 Eksempel på restaureringsprojekt 25 Ejerne indhentede efterfølgende tilbud fra to værfter, og på baggrund af disse blev Skibsbevaringsfonden så i 2009 første gang ansøgt om økonomisk støtte til projektet. Der blev bevilget kr. til opmåling og restaurering af skroget. Men dette var jo langtfra nok til at afslutte projektet, idet båden jo også skulle have nye dækshuse, aptering og rig. Så der måtte ansøges igen, og Fonden gav året efter et lånetilsagn på kr Lånene fra Fonden blev givet under forudsætning af, at båden blev udført så historisk korrekt som det ville være muligt. Selv om projektet endnu ikke var fuldt finansieret, så betød det dog, at det nu var muligt at sætte gang i selve træarbejdet på værftet. Sideløbende hermed ansøgte ejerne nu om yderligere støtte til færdiggørelsen via andre kanaler. Der skulle jo også ny maskine og øvrig teknisk udrustning til. Det lykkedes senere samme år ejerne at få en donation på over kr fra Fiskeri aktionsgruppen, og dermed var der foreløbig fuld finansiering af projektet. Efter at RØRET var transporteret til Rødbyhavn på en blokvogn, blev nyere dele, som ikke skulle indgå i det kommende projekt fjernet. Da alt var klar til genopbygningen startede man med en ny køl. Efterhånden som processen skred fremad og vi kom længere og længere op i båden, stod det efterhånden klart, at der næppe ville blive meget tilbage af den gamle båd fra Men, på den anden side set, båden var nu 109 år gammel. Det viste sig også, at de tidligere ejere havde foretaget en del udskiftninger undervejs i deres proces med at omdanne båden til tomastet lystbåd. Og disse udskiftninger var bestemt ikke af forskriftsmæssig karakter. Så det betød, at en del originale samlinger og tømmer var fjernet, og nyt indsat, så det mange steder var klods på klods.

26 Eksempel på restaureringsprojekt 26 Efterhånden tog skroget form, men det var en meget langstrakt proces, og også en del længere og vanskeligere end bådebygger Hugo Hansen fra starten havde tænkt. Der viste sig desuden nødvendigt at udskifte væsentligt mere end der oprindeligt var planlagt. Da skroget endelig stod færdigt kunne opbygningen af dækshusene påbegyndes. Og det var ligeledes en udfordrende proces, idet de oprindelige dækshuse bestemt ikke var lavet af en faguddannet bådebygger. Så øvelsen bestod i høj grad i at lave nye dækshuse, der samtidig ikke skulle se for pæne ud. Men det er jo svært at piske en i øvrigt dygtig håndværker til at lave dårligt håndværk. Men det lykkedes, og nogle få år i drift, vil sikkert gøre sit til at båden fremtræder mere autentisk. I løbet af et sådant projekt ligger der mange byggemøder, hvor selv de mindste detaljer diskuteres. Og det er også her, man diskuterer de eventuelle fravigelser i det autentiske, som der altid vil dukke op i et sådant projekt, som skal leve op til et nutidigt krav til sikkerhed. Vi har set det før, men det er jo desværre et resultat af mange faktorer: naturlig alderdom, der er ikke foretaget det fornødne vedligehold, der er lavet en alt for tætsluttende aptering og så det som måske i grunden er det væsentligste: der har ikke været penge nok. For der er jo ingen tvivl om, at det har været rigtigt dyrt at holde et træfartøj i denne størrelse for en privat familie. Og de har gjort det så godt, som de kunne. Hvad det angår, så adskiller RØRET sig ikke fra alle de andre fartøjer, som Fonden over årene har beskæftiget sig med. Og endnu engang er det på trods af alle odds lykkedes at redde og restaurere et unikt fartøj, således at også kommende generationer kan få glæde af deres maritime fortid. RØRET er allerede blevet en stor succes hvor den er blevet vist frem, lige som den genkendes af mange, som i deres barndom har sejlet med skibet.

27 Statement 27 Den sejlende kulturarv er en del af Det Blå Danmark. Ikke kun en påmindelse om fortidens Blå Danmark, men også slet og ret en del af nutidens Blå Danmark. Den sejlende kulturarv kan inspirere til de unges første step i karrierer til søs, og den inspirerer til forsat udvikling af kystturismen og de maritime erhverv. Vi kan ikke undvære de gamle skibe, der viser os, hvor langt vi er nået, siden de var state of the art, og som har en værdifuld brandingeffekt for hele erhvervet. Da de i de danske havne nemt kan ses tæt på af alle, vil de minde os alle om at der findes skibe på havet. Direktør Steen Sabinsky, Europas maritime udviklingscenter Galeasen SKIBLADNER II bygget 1897.

28 Vision og strategi for SBF I Danmark er det ikke muligt at befinde sig mere end 50 km. fra en kyst, og interessen for vandet og aktiviteter på og ved vandet, har da heller aldrig været større end den er nu. Mængden af lystbåde er steget kraftigt over de sidste 20 år, og i dag er danskere ifølge Dansk Sejlunion på vandet som lystsejlere. Det maritime sætter til og med solidt sit mærke på den danske kulturarv, hvor skibe for fulde sejl fylder op i tv-udsendelser og turistbrochurer, og hvor Danmarks radios store talkshow har Nyhavns riggede master i baggrunden. Vi kan, som noget unikt, i Danmark fremvise en autentisk kulturhistorisk flåde af skibe, som er med til at tegne Danmark i en verden, hvor oplevelsesøkonomi er et område i rivende vækst. Her er ingen kulisser, men ægte sejl og tovværk. Samtidig har Kulturarvsstyrelsen og Realdanias initiativ Bygningskultur 2015 vist, hvordan kulturarven kan være en god investering. Alligevel har netop den sejlende danske kulturarv i mange år været under pres, både materielt og kundskabsmæssigt. Senest har den økonomiske krise betydet, at det kan være endnu vanskeligere at finde pengene til bevaring, og med en nedgang i værftsopgaver forsvinder vidensgrundlaget hastigt. Skibsbevaringsfondens arbejde er, med andre ord, kun blevet mere og mere centralt for bevaringen af den sejlende og kundskabsmæssige kulturarv. MISSION Skibsbevaringsfondens formål er ifølge vedtægterne: At bidrage til bevaring og restaurering af kulturhistorisk værdifulde, danske fartøjer igennem konsulentbistand og långivning. At søge, herunder også undtagelsesvis ved køb, at bevare ejendomsretten til sådanne skibe i Danmark. At øge skibsejernes og den øvrige befolknings forståelse for de kulturhistoriske værdier, som skibe og maritime miljøer repræsenterer. Fonden søger at fremme disse mål gennem konsulentbistand til skibsejere, almen information om skibsbevaring og Fondens arbejde samt økonomisk støtte ved långivning.

Restaureringsguide for værfter

Restaureringsguide for værfter Restaureringsguide for værfter En guide til skibs og bådebyggerierne om Restaurering og istandsættelse af bevaringsværdige fartøjer At sætte sit fartøj på værft er en tillidssag. Skibsejeren og værftet

Læs mere

Revisorpåtegning og Godkendelse af Årsregnskab

Revisorpåtegning og Godkendelse af Årsregnskab BÅDELAUGET ALVILDE ÅRSREGNSKAB 213 BUDGET 214 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Bestyrelsens beretning Årsregnskab 213 og Budget 214 Revisorpåtegning og Godkendelse af Årsregnskab Statistikker Glimt fra året som

Læs mere

Hvordan får jeg penge til fartøjet?

Hvordan får jeg penge til fartøjet? Kapitel 3 side 35 Hvordan får jeg penge til fartøjet? Der skal bruges penge til at købe et fartøj. Og der skal bruges penge i det daglige - til driften. I det her afsnit skal vi se på, hvordan man kan

Læs mere

Det fremgår af kommunestrategien, at en af forudsætningerne for at nå denne vision, er en velfungerende kommune i økonomisk balance.

Det fremgår af kommunestrategien, at en af forudsætningerne for at nå denne vision, er en velfungerende kommune i økonomisk balance. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Økonomisk strategi NOTAT Dato: 8. april 2014 Af: ØKS Indledning Byrådets vision for Gladsaxe Kommune er at Gladsaxe Kommune skal medvirke til, at kommunens borgere

Læs mere

Redaktion: Hans Jeppesen Eske Wohlfahrt Jens Poulsen Tom Rasmussen Jes Kroman

Redaktion: Hans Jeppesen Eske Wohlfahrt Jens Poulsen Tom Rasmussen Jes Kroman Vision og Strategi 2006-2011 Redaktion: Hans Jeppesen Eske Wohlfahrt Jens Poulsen Tom Rasmussen Jes Kroman Layout: Ole Pettersson, Pettersson Grafik Tryk: TS Print Consult, oplag: 1000 stk. Fotos: Kirsten

Læs mere

gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme

gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme Gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme Denne pjece er et værktøj til dig, som ejer en lille eller

Læs mere

Bevar de gamle skibe i Danmark

Bevar de gamle skibe i Danmark Bevar de gamle skibe i Danmark Idéen til TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN opstod i pinsen 1971 i Roskilde, hvor 27 ældre træskibe lå i havnen i anledning af Vikingeskibshallens udstilling Under sejl på ny. Her

Læs mere

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN Denne udviklingsplan løber fra oktober 2015 til oktober 2017. Udviklingsplanen er udtryk for overordnede

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget. Puljen til kulturelle formål. Retningslinjer for tilskud. gældende pr. 1. januar 2019.

Kultur- og Fritidsudvalget. Puljen til kulturelle formål. Retningslinjer for tilskud. gældende pr. 1. januar 2019. Kultur- og Fritidsudvalget Puljen til kulturelle formål Retningslinjer for tilskud gældende pr. 1. januar 2019. Indhold Baggrund...2 Prioriterede fokusområder, som du skal forholde dig til i ansøgningen...3

Læs mere

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN

UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN UNGDOMMENS RØDE KORS I FREMTIDEN UDVIKLINGSPLAN Denne udviklingsplan løber fra oktober 2015 til oktober 2017. Udviklingsplanen er udtryk for de vigtigste

Læs mere

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN Af Hans Peter Svendler, direktør, Realdania, og Steen Hvass, direktør, Kulturarvsstyrelsen Realdania og Kulturarvsstyrelsen har igennem

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

I medfør af tekstanmærkning nr. 106 til 23 i finansloven for 2014 fastsættes:

I medfør af tekstanmærkning nr. 106 til 23 i finansloven for 2014 fastsættes: Bekendtgørelse om tilskud til grønne ildsjæle I medfør af tekstanmærkning nr. 106 til 23 i finansloven for 2014 fastsættes: Kapitel 1 Formål og område 1. Tilskud til fremme af grønne ildsjæle har til formål

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

Kort præsentation af Icebreak Invest A/S

Kort præsentation af Icebreak Invest A/S Kort præsentation af Icebreak Invest A/S Visionen Hovedparten af et isbjerg er som bekendt skjult under vand sådan er det ofte også med værdier i virksomheden hovedparten af værdierne er skjulte og ikke

Læs mere

Notat til Folketingets Kulturudvalg i forbindelse med Skibsbevaringsfondens foretræde for Kulturudvalget d. 13. juni 2012.

Notat til Folketingets Kulturudvalg i forbindelse med Skibsbevaringsfondens foretræde for Kulturudvalget d. 13. juni 2012. Kulturudvalget 2011-12 B 84 Bilag 1 Offentligt SKIBSBEVARINGSFONDEN Formanden: Stjernegade 20 E.1 sal, 3000 Helsingør Tlf. 50 51 60 12 vistrup@skibsbevaringsfonden.dk www.skibsbevaringsfonden.dk Notat

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Formandens beretning 2016

Formandens beretning 2016 Formandens beretning 2016 Kære alle fremmødte, forældre, medarbejdere og skoleledelse Skoleåret 2015/2016 har budt på en lang række forandringer. Forandringer der er kommet til med det mål, at gøre tingene

Læs mere

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Projektbeskrivelse Museerne ved Vadehavet har netop afsluttet en gennemgang de bevaringsværdige bygninger i området, der blandt andet havde

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse KRAV OG ANBEFALINGER I det næste gives kort svar på, hvordan Forstadsmuseet opfylder eller har planer om at opfylde Kulturstyrelsens krav og anbefalinger til de statsanerkendte museer. Arbejdsgrundlag,

Læs mere

NOTAT. Landdistriktsprogrammet organisering og økonomi for den regionale og lokale indsats for udvikling i landdistrikterne

NOTAT. Landdistriktsprogrammet organisering og økonomi for den regionale og lokale indsats for udvikling i landdistrikterne Regionshuset Viborg Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk NOTAT Landdistriktsprogrammet 2007-2013 - organisering

Læs mere

Hav i Balance A/S. (HIBAS) Finansieringsselskab inden for bæredygtigt kystfiskeri

Hav i Balance A/S. (HIBAS) Finansieringsselskab inden for bæredygtigt kystfiskeri Hav i Balance A/S (HIBAS) Finansieringsselskab inden for bæredygtigt kystfiskeri Figur er citeret fra: John Fowlie/denstoredanske.dk Skagerrak Hav i Balance A/S (HIBAS) Finansieringsselskab inden for bæredygtigt

Læs mere

I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder.

I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder. Barcelona Charteret I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder. Erklæringen begynder således:»som

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi 2017-2018 1 FORORD Danmarks bedste medlemsservice er titlen på Dansk Byggeris nye strategi. Grunden til, at vi har valgt netop den titel, er fordi,

Læs mere

FUNDATS for DcH s Initiativfond

FUNDATS for DcH s Initiativfond FUNDATS for DcH s Initiativfond FUNDATS for DcH s Initiativfond. (Indgår i DcH Årbogen som ORIENTERING nr. 29.) Initiativfondens idegrundlag. Fonden skal skabe en økonomisk baggrund der skal bruges til

Læs mere

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Politik Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Indhold Hvad er en social økonomisk virksomhed? 3 Politikkens grundlæggende principper samt konkrete

Læs mere

Kommunalt tilskud til genopførelse af Jyllingehallerne efter brand

Kommunalt tilskud til genopførelse af Jyllingehallerne efter brand Pkt. 344 Kommunalt tilskud til genopførelse af Jyllingehallerne efter brand Sagsnr. 277920 Økonomiudvalget Lukket punkt Resume Jyllingehallernes bestyrelse ansøger om 17 mio. kr. til genopbygning af bygningerne

Læs mere

Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart

Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart Søfartsstyrelsen 2010 Indledning Dansk fiskeri og søfart skal være kendetegnet ved kvalitetsskibsfart. Sikkerhed, sundhed og miljø skal være

Læs mere

Gl. Turisten. en passagermotorbåd. bygget 1922 i Ry. Ferskvandsmuseet Siimtoften 18 8680 Ry tlf. 8689 0199 e-mail: fmr@ferskvandsmuseet.

Gl. Turisten. en passagermotorbåd. bygget 1922 i Ry. Ferskvandsmuseet Siimtoften 18 8680 Ry tlf. 8689 0199 e-mail: fmr@ferskvandsmuseet. Gl. Turisten en passagermotorbåd bygget 1922 i Ry Ferskvandsmuseet Siimtoften 18 8680 Ry tlf. 8689 0199 e-mail: fmr@ferskvandsmuseet.dk 1 Forhistorie Fra 1861 og frem til 1922 var det Hjejle-selskabet

Læs mere

Notat. Kommissorium for en undersøgelse af den fremtidige struktur for den internationale adoptionsformidling

Notat. Kommissorium for en undersøgelse af den fremtidige struktur for den internationale adoptionsformidling Den 26. februar 2019 Notat Kommissorium for en undersøgelse af den fremtidige struktur for den internationale adoptionsformidling Formål I løbet af 2018 har udviklingen i antallet af ansøgere og adoptioner

Læs mere

Der er planlagt Stiftende Generalforsamling for den nye forening torsdag d. 15/

Der er planlagt Stiftende Generalforsamling for den nye forening torsdag d. 15/ Ikast-Brande Kommune Att.: Lone Jager Neldeberg Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Brande, den 17/10-2018 Ansøgning om tilskud til Brande City for 2018, 2019 og 2020 Brande Handelsstandsforening samt Brande Borgerforening

Læs mere

DET HOLDBARE PROJEKT DEN GODE PROJEKTBESKRIVELSE. Thomas Martinsen, Direktør, Dansk Bygningsarv Udviklingsworkshop, Vejle, 19.

DET HOLDBARE PROJEKT DEN GODE PROJEKTBESKRIVELSE. Thomas Martinsen, Direktør, Dansk Bygningsarv Udviklingsworkshop, Vejle, 19. e DET HOLDBARE PROJEKT DEN GODE PROJEKTBESKRIVELSE Thomas Martinsen, Direktør, Dansk Bygningsarv Udviklingsworkshop, Vejle, 19. april 2012 FORMALIA FOR ANSØGNING ØKONOMISK RAMME Den samlede økonomiske

Læs mere

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER Produktionsskoleforeningen proklamerer hermed følgende tekst som de danske produktionsskolers charter om grundlæggende principper for produktionsskoleformen 1 Forord

Læs mere

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet Jobcoach-konceptet Håndværksrådet ser gode perspektiver for, at andre aktører kan have gavn af at arbejde videre med det grundlæggende koncept for Jobcoach. Det konkrete arbejde med jobcoach-projektet

Læs mere

Museer, musik, maritimt og magasiner

Museer, musik, maritimt og magasiner Museer, musik, maritimt og magasiner Dansk Folkepartis finanslovsudspil 1 på kulturområdet for 2017 August 2016 Indhold Museer, musik, maritimt og magasiner 3 Fregatten Jylland og Skibsbevaringsfonden

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

Uddelingspolitik Spar Nord Fonden

Uddelingspolitik Spar Nord Fonden Uddelingspolitik Spar Nord Fonden December 2014 1 Spar Nord Fondens historie: Spar Nord Fonden oprindelig Nordjyllandsfonden er oprettet i 1990. Tilbage i 1980 erne var der et udbredt ønske fra mange sparekasser

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Museer i Qeqqata Kommunia. Foto: Tea Dahl Christensen. Maniitsup Katersugaasivia. Juni 2008

Museer i Qeqqata Kommunia. Foto: Tea Dahl Christensen. Maniitsup Katersugaasivia. Juni 2008 Museer i Qeqqata Kommunia - Status og visioner Foto: Tea Dahl Christensen. Maniitsup Katersugaasivia. Juni 2008 Foto: Anne Bahnson. Sisimiut Katersugaasiviat. Januar 2009 Notat til museumskonferencen 2009

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder im@im.dk Vederlagsfri fysioterapi Kære Bertel Haarder Danske Fysioterapeuter deltog den 8. februar i en konstruktiv drøftelse om vederlagsfri fysioterapi med

Læs mere

Puljen til kulturelle formål. Retningslinjer for driftstilskud i Vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget d. 13. august 2019.

Puljen til kulturelle formål. Retningslinjer for driftstilskud i Vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget d. 13. august 2019. Puljen til kulturelle formål Retningslinjer for driftstilskud i 2020. Vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget d. 13. august 2019. Indhold Driftstilskud hvad er det?...2 Hvem kan søge?...2 Ansøgningsfrist...2

Læs mere

SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2014 2015

SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2014 2015 SKIBSBEVARINGSFONDEN Årsberetning 2014 2015 Forsidefoto: ALVILDE, klar til bugsering 2015 fra værftet i Albæk. Foto: Carl Erik Pedersen Bagsidefoto: ARNAQ,, søsat 2015 efter tre års restaurering. Foto:

Læs mere

Særlig eksportforsikring understøtter danske job

Særlig eksportforsikring understøtter danske job Organisation for erhvervslivet April 2010 Særlig eksportforsikring understøtter danske job AF KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK Genforsikringsordningen, der blev vedtaget i kølvandet på Kreditpakken, kan

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

HOVEDSTRATEGI FOR POLIO FORENINGEN

HOVEDSTRATEGI FOR POLIO FORENINGEN 1 HOVEDSTRATEGI FOR POLIO FORENINGEN 2019-2021 DET ARBEJDER VI FOR vil forbedre livsvilkårene for de 5.000 danskere, der har alvorlige følger efter polio. Gennem professionel rådgivning og specialiseret

Læs mere

FUNDATS for DcH s Initiativfond

FUNDATS for DcH s Initiativfond FUNDATS for DcH s Initiativfond FUNDATS for DcH s Initiativfond. (Indgår i DcH Håndbog som Orientering nr. 29.) DcH s Initiativfond Initiativfondens idegrundlag. Fonden skal skabe en økonomisk baggrund,

Læs mere

VE-Loven Sigtet med VE-lovens Grønne Ordning er at sikre større accept af opstilling af vindmøller på land.

VE-Loven Sigtet med VE-lovens Grønne Ordning er at sikre større accept af opstilling af vindmøller på land. Administrationsgrundlag for Grøn Ordning i Jammerbugt Kommune Den 19.8.2015 Indledning Der er i Lov om vedvarende energi [1] etableret en Grøn Ordning for nye vindmøller over 25 meter, der er opstillet

Læs mere

Sociale investeringer betaler sig. for individet, samfundet og investorerne

Sociale investeringer betaler sig. for individet, samfundet og investorerne Sociale investeringer betaler sig for individet, samfundet og investorerne Fremtidens udfordringer kræver nye løsninger Det danske velfærdssamfund står over for en række store udfordringer ikke mindst

Læs mere

Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger

Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger 1 of 5 Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger Sagsnr.: 15/1926 Sagen afgøres i: Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) Resumé Syddjurs Kommune har modtaget andel i Landsbypuljen 2015

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Puljen til kulturelle formål. Retningslinjer for aktivitetstilskud i Vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget d. 13. august 2019.

Puljen til kulturelle formål. Retningslinjer for aktivitetstilskud i Vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget d. 13. august 2019. Puljen til kulturelle formål Retningslinjer for aktivitetstilskud i 2020. Vedtaget af Kultur- og Fritidsudvalget d. 13. august 2019. Indhold Aktivitetstilskud hvad er det?...2 Hvem kan søge?...2 Ansøgningsfrist...2

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Hvad er kystliv. Kystliv en vision

Hvad er kystliv. Kystliv en vision Præmissen Vi er omgivet af vand. Ingen steder er vi i Danmark mere end 50 km. fra havet. Geodatastyrelsens nyeste tal viser en kystlinjelængde på 8750 km. Vores land har udviklet sig i tæt samspil med

Læs mere

Bestyrelsens beretning på BLG s Generalforsamling 2013

Bestyrelsens beretning på BLG s Generalforsamling 2013 Bestyrelsens beretning på BLG s Generalforsamling 2013 Den generelle udvikling på lånemarkedet for detailhandel siden sidste generalforsamling i Brugsforeningernes Låne og Garanti fond: Helt overordnet

Læs mere

Naturkommuner Giv naturen plads

Naturkommuner Giv naturen plads Naturkommuner Giv naturen plads Ofte stillede spørgsmål 1. Hvad er formålet projektet? 2. Hvordan bliver man naturkommune? 3. Hvorfor er det vigtigt med en kommunal politik for natur og biodiversitet?

Læs mere

Havbådene tilbage til Nr. Vorupør. - med skruen i vandet

Havbådene tilbage til Nr. Vorupør. - med skruen i vandet Havbådene tilbage til Nr. Vorupør - med skruen i vandet Der var engang... Prospekt, udarbejdet af foreningen Vorupør Havbåde med støtte fra bl.a. Vesterhavscafeen, Vorupør Landingspladsen ApS Vorupør Vognmandsforretning

Læs mere

HOVEDSTRATEGI FOR ULYKKES PATIENT FORENINGEN

HOVEDSTRATEGI FOR ULYKKES PATIENT FORENINGEN 1 HOVEDSTRATEGI FOR ULYKKES PATIENT FORENINGEN 2019-2021 2 3 DET ARBEJDER VI FOR er en fælles stemme for de 100.000 danskere, der oplever problemer i deres hverdag efter en ulykke. Vores medlemmer er kommet

Læs mere

DIEH strategi Danmarks førende alliance inden for etisk handel

DIEH strategi Danmarks førende alliance inden for etisk handel DIEH strategi 2016-18 Danmarks førende alliance inden for etisk handel DIEH strategi 2016-18 Denne strategi gælder indtil 2018, hvor DIEH kan fejre sit 10 års jubilæum. DIEHs kerneopgave og værdi Visionen

Læs mere

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Løbende reparationer og vedligeholdelse af taget er nødvendige for at bevare ejendommens værdi og undgå vandskader, råd- og svampeangreb. Her er nogle gode

Læs mere

NOTAT. Velfærdsteknologi

NOTAT. Velfærdsteknologi NOTAT Velfærdsteknologi KL har taget initiativ til Center for Velfærdsteknologi, da det er et centralt indsatsområde for kommunerne. Det fælleskommunale velfærdsteknologiske program har følgende afsæt:

Læs mere

Samarbejde og lokal forankring

Samarbejde og lokal forankring Lydum Mølle Samarbejde og lokal forankring Lydum Mølle var tæt på at gå til, da det smukke, historiske kulturmiljø blev opdaget af et hold særdeles energiske ildsjæle med en god idé: De ville omdanne den

Læs mere

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER Agenda 21- planen er i lighed med kommuneplanen en rammeplan, som indeholder en række indsatser (mål og aktiviteter), hvortil der i forbindelse med planens politiske

Læs mere

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning Side 1 af 5 Dette notat opsummerer Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs betragtninger og forslag til ændringer i den gældende Lov om bygnings fredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Læs mere

Besøgstal, offentlige tilskud, egenindtægt og udvikling

Besøgstal, offentlige tilskud, egenindtægt og udvikling Besøgstal, offentlige tilskud, egenindtægt og udvikling Af Lars Christian Nørbach Mangt og meget er blevet sagt om besøgstal egnethed eller mangel på samme til at vurdere den ene eller anden kulturinstitutions

Læs mere

Resumé af indkomne ansøgninger pr. 4. april 2017

Resumé af indkomne ansøgninger pr. 4. april 2017 Resumé af indkomne ansøgninger pr. 4. april 2017 Der er i alt indkommet 14 ansøgninger til 2. runde. Ansøgningerne også denne gang overordnet opdeles i 3 kategorier: Private renoverings-/vedligeholdelsesprojekter

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Uddelingspolitik Spar Nord Fonden

Uddelingspolitik Spar Nord Fonden Uddelingspolitik Spar Nord Fonden September 2015 1 Spar Nord Fondens historie: Spar Nord Fonden oprindelig Nordjyllandsfonden er oprettet i 1990. Tilbage i 1980 erne var der et udbredt ønske fra mange

Læs mere

Komplementaritet. samarbejde mellem landsbyer. International analyse, inspirationsartikel 3 SEPTEMBER 2007

Komplementaritet. samarbejde mellem landsbyer. International analyse, inspirationsartikel 3 SEPTEMBER 2007 Komplementaritet samarbejde mellem landsbyer SEPTEMBER 2007 International analyse, inspirationsartikel 3 Landsbyer i netværk En rigtig landsby har firlængede gårde, en hvidkalket romansk kirke, en hyggelig

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Realdania har valgt at bevilge op til kr kr. til en foranalyse for Rubjerg Knude.

Realdania har valgt at bevilge op til kr kr. til en foranalyse for Rubjerg Knude. Hjørring Kommune Springvandspladsen 5 9800 Hjørring 21. august 2019 PRJ-2018-00212 Side 1 6 Att. Bente Mouritzen Foranalyse for Rubjerg Knude Kære Bente Mouritzen har valgt at bevilge op til kr. 200.000

Læs mere

Gode råd, når der skal ansøges om økonomisk støtte fra kommuner og fonde

Gode råd, når der skal ansøges om økonomisk støtte fra kommuner og fonde Gode råd, når der skal ansøges om økonomisk støtte fra kommuner og fonde Denne vejledning er udarbejdet på baggrund af de erfaringer, der blev gjort i forbindelse med hjemsøgning af midler til nyt klubhus

Læs mere

MISSION & VISION LANDSBYEN SØLUND

MISSION & VISION LANDSBYEN SØLUND Medarbejdere, ledere, stedfortrædere og Lokal MED har i 2014 i fællesskab udfærdiget organisationens mission og vision. Ikke uden udfordringer er der truffet valg og fravalg imellem de mange og til tider

Læs mere

Forum for Offentlig Topledelse Sekretariatet. Casebeskrivelse: "Making opportunities work"

Forum for Offentlig Topledelse Sekretariatet. Casebeskrivelse: Making opportunities work Til: Forum for Offentlig Topledelse Sekretariatet BORGMESTERSEKRETARIATET Dato: 4. februar 2004 Tlf direkte: 4477 2010 Fax direk- 4477 2733 E-mail: tvk@balk.dk Casebeskrivelse: "Making opportunities work"

Læs mere

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager I nedenstående Vejledning en pdf-fil - er der mange nyttige links til medlemmer af byforeninger og borgere, som gerne vil

Læs mere

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Kursusinvitation: Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Oktober 2014 januar 2015 VELKOMMEN til kursus i rekruttering af frivillige ledere til idrætsforeninger Frivillige ledere

Læs mere

Social Frivilligpolitik

Social Frivilligpolitik Social Frivilligpolitik 2 Forord Det frivillige sociale arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats, som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen er meningsfuld

Læs mere

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt.

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. BILAG 3. PROJEKTBESKRIVELSE Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. Februar 2015 2 Vidensgrundlag for balance mellem benyttelse

Læs mere

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA NUUK Seminar om bygningsbevaring 5. og 6. oktober 2010 Bygningsfredning og BK 2015 Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA 5. og 6. okt. 2010 Seminar om bygningsbevaring i Nuuk SIDE 1 5. oktober 2010 Bygningsfredning

Læs mere

STRATEGI FOR MEDARBEJDERVALGTE BESTYRELSESMED- LEMMER.

STRATEGI FOR MEDARBEJDERVALGTE BESTYRELSESMED- LEMMER. STRATEGI FOR MEDARBEJDERVALGTE BESTYRELSESMED- LEMMER. OKTOBER 2011 INDLEDNING Bestyrelsernes rolle og ansvar bliver mere og mere tydelig i den finansielle sektor. Det seneste årti har medført en betydelig

Læs mere

Bestyrelsens beretning på BLG s Generalforsamling 2014

Bestyrelsens beretning på BLG s Generalforsamling 2014 Bestyrelsens beretning på BLG s Generalforsamling 2014 Den generelle udvikling på lånemarkedet for detailhandel siden sidste generalforsamling i Brugsforeningernes Låne og Garanti fond: Helt overordnet

Læs mere

Stay on-bonus. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Stay on-bonus. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Stay on-bonus Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I praksis ses det ikke sjældent, at en virksomhed etablerer en såkaldt stay on bonus vedrørende nøglemedarbejdere. I forbindelse med DONG-sagen

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014 Eventsekretariatet AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117119 Formularens ID: 494 Sendt til: kunstmuseum@horsens.dk Sendt: 15-12-2010 16:19 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Maj 2015 1: Om vejledningen Denne vejledning gælder for driftstilskud fra Danskernes Digitale Biblioteks driftspulje (DDB s driftspulje) for ansøgningsåret

Læs mere

Forsikring af dit fartøj. Sikkerhed til søs! Dansk Fartøjsforsikring

Forsikring af dit fartøj. Sikkerhed til søs! Dansk Fartøjsforsikring Forsikring af dit fartøj Sikkerhed til søs! Fiskefartøjer Fritidsfiskefartøjer Erhvervsfartøjer Lystfartøjer Arbejdsskader mv. Dansk Fartøjsforsikring Dansk Fartøjsforsikring A/S forsikrer l Erhvervsfiskefartøjer

Læs mere

PROFIL. Historie og kultur Natur og miljø Socialt engagement og velgørenhed

PROFIL. Historie og kultur Natur og miljø Socialt engagement og velgørenhed PROFIL Sejlskibsforeningen ANNE MARGRETHE af Svendborg har besluttet at profilere sig på følgende tre områder. Historie og kultur Natur og miljø Socialt engagement og velgørenhed Historisk og kulturel

Læs mere

ISTANDSÆTTELSE AF TÆNGEDE TAGE PÅ LÆSØ Vejledning til ejerne 2017 VEJLEDNING VEDR. ISTANDSÆTTELSE AF TÆNGEDE TAGE PÅ LÆSØ 2017 SIDE 1

ISTANDSÆTTELSE AF TÆNGEDE TAGE PÅ LÆSØ Vejledning til ejerne 2017 VEJLEDNING VEDR. ISTANDSÆTTELSE AF TÆNGEDE TAGE PÅ LÆSØ 2017 SIDE 1 ISTANDSÆTTELSE AF TÆNGEDE TAGE PÅ LÆSØ Vejledning til ejerne 2017 VEJLEDNING VEDR. ISTANDSÆTTELSE AF TÆNGEDE TAGE PÅ LÆSØ 2017 SIDE 1 INTRODUKTION En bevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney

Læs mere

for god kommunikation

for god kommunikation for god kommunikation KOMMUNIKAT I O N Kodeks for god kommunikation i Fredensborg Kommune Formål Den offentlige kommunikation har udviklet sig betydeligt de seneste år i takt med forståelsen af, at en

Læs mere

Ligestilling er vi fælles om

Ligestilling er vi fælles om CHRISTIANS BRYGGE 3-1219 KØBENHAVN K [+45] 3313 5088 - KVINFO@KVINFO.DK CVR.NR.: 12919247 - EAN NR.: 5798009814371 STRATEGI 2018-2020 Ligestilling er vi fælles om KVINFO STRATEGI 2018-2020 2 2018-2020

Læs mere

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 2. kvartal 2015 Introduktion Vores analyse synes at vise, at det omsving der har været længe undervejs, efterhånden er ved at blive stabilt. Om end

Læs mere

Det forholder sig dog sådan, at vi i dag mangler systematisk viden om, hvordan vi bedst muligt hjælper og støtter mennesker i prostitution.

Det forholder sig dog sådan, at vi i dag mangler systematisk viden om, hvordan vi bedst muligt hjælper og støtter mennesker i prostitution. Ligestillingsudvalget 2014-15 (2. samling) LIU Alm.del Bilag 5 Offentligt Samrådsspørgsmål F Vil ministeren redegøre for de foreløbige resultater for projektet Exit Prostitution, herunder hvor mange af

Læs mere

Ligestilling er vi fælles om

Ligestilling er vi fælles om CHRISTIANS BRYGGE 3-1219 KØBENHAVN K [+45] 3313 5088 - KVINFO@KVINFO.DK CVR.NR.: 12919247 - EAN NR.: 5798009814371 STRATEGI 2018-2020 Ligestilling er vi fælles om LIGESTILLING ER VI FÆLLES OM KVINFO er

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere