Det er forventningen, at projektet ved udgangen af 2018 har nået de i projektbeskrivelsen skitserede resultater og mål.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er forventningen, at projektet ved udgangen af 2018 har nået de i projektbeskrivelsen skitserede resultater og mål."

Transkript

1 Titel på projekt Har projektet nået sine mål i oprindelig projektbeskrivelse, eller er der noget, der mangler (begrund evt. hvis mål ikke længere er relevante/ aktuelle, men at potentialer peger i en anden retning Kort resumé af projektet som det vil være i Hvilket potentiale udfoldes? FÆLLESSKABT Kultur i Skolen Det er forventningen, at projektet ved udgangen af 2018 har nået de i projektbeskrivelsen skitserede resultater og mål. Det skal nævnes, at de to ekstra udviklingsprojekter i Stevns Kommune selvsagt har taget ekstra tid inden for den givne tidsramme. Koordinator har på baggrund af sparring med Kulturregionens sekretariatet og Skoletjenesten prioriteret at bruge den nødvendige tid til både udviklingsprocesserne samt udviklingen af de færdige læringsforløb. Det er projektkoordinators vurdering, at der i den sidste del af projektperioden kan udfoldes et større fokus på det strategiske arbejde ind i forvaltningerne, herunder også koordinators bidrag til udviklingen af en (eller flere lokalt tilpassede) strategisk(e) retning(er) for, hvordan man aktuelt og fortsat efter projektperiodens afslutning vil styrke samarbejdet mellem skoler og kulturinstitutioner. Dette arbejde kan kvalificeres både via netværksgruppemøderne, gennem projektkoordinators deltagelse i fx skoleleder- og strategiudviklingsmøder i de enkelte kommuner, nedsættelse af tværkommunal arbejdsgruppe på baggrund af erfaringerne, der sammenfattes i håndbogen mv. 1) Udbredelse, forankring og videreudvikling af de hidtil producerede læringsforløb gennem to forskellige modeller: a) En af kulturaftalen finansieret videreudvikling af Fællesskabtmodellen og kulturinstitutionernes relevans i en skolekontekst gennem et samarbejde med professionshøjskolen Absalon. Denne nye samarbejdsmodel kan ses som en mere fokuseret udfoldelse af inspiratordelen, hvor der etableres lærende og praksisnære partnerskaber mellem hhv. kulturinstitutioner, læreruddannelsen (med fokus på kompetenceløft) samt lærere. Fokus: 1) Kompetenceløft af og netværksskabelse blandt lærere inden for kreative og kulturbårne fag såsom håndværk og design, billedkunst, historie, musik, brug af teater/drama i danskfaget gennem et samspil med kulturinstitutionernes autentiske og kulturfaglige ressourcer. 2) Udfoldelse af kulturinstitutionernes skolerelevante ressourcer. Metode: Institutionernes viden, kompetencer og genstandsfelt kobles til lærernes praksis med henblik på at fremme lærernes faglige kvalifikationer og understøtte relevante faglige netværk.

2 Konkret vil kulturinstitutionerne og de allerede producerede læringsforløb fungere som afsæt for lærernes planlægning, gennemførelse af samt refleksion over læringsforløb, hvilket udfoldes i et fællesskabt og lærende partnerskab mellem kulturaktører, Professionshøjskolen Absalon og lærere på tværs af skoler. Professionsskolen Absalon Lærere Kulturinstitution Model: I foråret 2019 tilrettelægger Professionshøjskolen Absalon og kulturaktørerne et lærerkursus med afsæt i det udviklede læringsforløb. Dette kvalificeres i samspil med skoleafdelingerne og/eller en skoleder. I starten af skoleåret 2019/2020 inviteres faglærere til et lærerkursus på kulturinstitutionerne med fokus på, hvordan forløbet kan indgå i lærernes årsplan samt i et fagligt refleksions- og sparringsrum, der via Professionshøjskolen Absalons deltagelse kan udfoldes som et fagligt kompetenceløft af den enkelte lærer.. Samarbejdsmodellen viderefører et fokus på bæredygtighed, idet den tager højde for et maksimalt fagligt udbytte samt et relativt lille timeforbrug for lærerne: konkret kan lærerne bruge det indledende lærerkursus (der på forhånd er udviklet af andre lærere og desuden kvalificeret af Professionshøjskolen Absalon), introduceres til læringsforløbet med eleverne, planlægges en fortsættelse af læringsforløbet på egen hånd på skolen i et samspil med lærerne. Desuden introducerer kurset til et afrundende evalueringsformat.

3 Nærmere deltaljer i modellen udvikles/justeres men kunne se således ud: fase 1 Kulturaktør og Professionsskolen Absalon tilrettelægger et lærerkursus med fokus på både læringsforløb, konkrete redskaber samt et oplæg til aktiv involvering af lærerne i en videre planlægning af, hvordan lærerne kan videreføre læringsforløbene i egne fag og timer. Fase 2 Kursusdag: Faglærere deltager i lærerkursus, hvor læringsforløbet introduceres, og lærerne inddeles i reflekterende teams, der samarbejder omkring tilrettelæggelsen af egen undervisning. Gennemføre læringsforløb på kulturinstitutionen med elever. Arbejde videre med forløbet på skolen. fase 3 Opfølgning: Denne fase kan evt. struktureres som et tilvalg/tilkøb, hvis der fra skolens/lærerens side ønskes et særligt fokus på et formelt kompetenceløft. En anden mulighed er at udvikle et 'redskab' til efterfølgende dialog og refleksion i det enkelte fagteam eller i et samspil mellem lærer og skoleleder. b) En udbredelse af de producerede forløb, der kan finansieres af kommunerne selv, fx gennem eksisterende puljer, kulturpakker mv. I slutningen af 2019 samler projektkoordinator op på, hvordan det er gået med udbredelsen og forankringen af forløbene, og anbefalinger føjes til håndbogen. Prioritering af midler aftales med kultur-/skoleafdelinger i de enkelte kommuner. 2) Udbredelse af Fællesskabt-modellen gennem flere projekter mellem skoler/lærere og kulturaktører. Flere projekter kan med afsæt i gode råd fra håndbogen understøttes efter behov af både koordinator samt af medarbejder i Skoletjenesten. NB: Der sættes ikke som udgangspunkt midler af til flere udviklingsprojekter men udelukkende til den faglige sparring v. koordinator og/eller Skoletjenesten. Det kan være en målsætning, at denne sparring/involvering i udvikling af fællesskabte forløb skal foregå i alle kommuner gennem mindst 1 samarbejde. 3) Fortsættelse af netværksgruppemøder med fokus på Åben Skole og skole-/kultursamarbejder, herunder et strategisk arbejde med Åben Skole. 4) Fortsat videndeling regionalt og nationalt.

4 NB: Baggrunden for den udarbejdede skitse er følgende: Projektets foreløbige erfaringer. Drøftelse på midtvejsmøde den 16. marts Her mødtes koordinator med Poul Vestergaard og Marie Broen fra Skoletjenesten, Kulturregionens sekretariat v. Jesper Kjærulf og Britt Steensgaard Jensen samt leder af Team Kultur, Lene Møller Krabbesmark fra projektejerkommunen Guldborgsund. Dialog med Skoletjenesten, Kulturtjenestekoordinator samt kultur- og/eller skolekonsulenter fra kulturaftalekommunerne. Dialog om de grundlæggende udviklingsperspektiver i 2019 i relation til kommunernes aktuelle arbejde med Åben Skole, strategiske indsatser på området mv. Samtale med Peter Grabowski Hjørnet, Chefkonsulent på Professionsskolen Absalon. Absalon vil gerne stille en medarbejder til rådighed til en videre planlægning af et samarbejde, hvis det bliver aktuelt. Desuden blev det drøftet, at en fælles samarbejdsmodel potentielt også kan udmøntes og videreudvikles i regi af i et fremtidigt fælles udviklingsprojekt med fokus på kulturinstitutionernes rolle i kompetenceudvikling af lærere inden for de kulturbårne og kreative/æstetiske fag. Der kan fx trækkes på erfaringer fra Learning Museum ( der fokuserede på lærende partnerskaber mellem læreruddannelsen, kulturinstitutioner og skoler, ligesom ARKENS A. P. Møllerstøttede kompetenceudviklingsprojekt på lignende vis praktiserer kompetenceudvikling af lærere i lærende praksisfællesskaber mellem skoler og ARKEN. Der er pt. ikke mange store udviklingsprojekter på området, så potentielt kan regionen positionere sig på området. Som udgangspunkt kan Absalon ikke lægge midler i projektet, men et evt. videre samarbejde kan potentielt søges finansieret af A. P. Møllers folkeskolepulje, og i flere tilfælde stiller Absalon ressourcer til rådighed i den forbindelse. Prioritering af områder med særligt udviklingspotentiale: Den foreslåede videreførelse af Fællesskabt Kultur i Skolen vurderes i særlig grad at kunne tale ind i og understøtte kommunernes strategiske og konkrete arbejde med en (i nogle tilfælde forpligtende) udbredelse af læringsforløb via kulturpakker/-rygsæk/-raket mv. OG desuden et kompetenceløft

5 af lærere inden for de kreative-æstetiske. Overordnet set understøtter forlængelsesåret en udvikling og kvalificering af kulturinstitutionernes rolle som centrale medspillere i skolernes dagligdag, gerunder også en regional ambitiøs dagsorden for de kreative og æstetiske fag i skolen. Projektets samarbejdspartnere og deres rolle i projektet (og er der ændringer i forhold til foregående år) 1) 6 kulturinstitutioner i Kulturregion Storstrøm 1 i hver kommune. I hver kommune udvælges en af de kulturinstitutioner, der allerede har været en del af et udviklingsprojekt, til at indgå i en nyt Fællesskabt forløb, hvor inspiratordelen forestås af Professionshøjskolen Absalon. Formålet er at understøtte og kvalificere en skolerelevant udvikling af kulturaktørernes ressourcer, så kulturinstitutionerne kan fremstå som direkte medspiller i faglærernes forberedelse af årsplaner med afsæt i de udviklede læringsforløb. Ændringer: En videreudvikling af kulturinstitutionernes rolle som ressource i undervisningen sker gennem et samarbejde med undervisere fra læreruddannelsen/efteruddannelsesområdet på Professionshøjskolen Absalon. Der vil her være et særligt fokus på en kvalificering af kulturinstitutionens rolle i et kompetenceløft af lærere, der underviser i de kreative og kulturbårne fag samt i etableringen af et fagligt reflekteret samarbejde på tværs af skoler. 2) Alle 12 (eller udvalgte) kulturinstitutioner fra Fællesskabt - Kultur i skolen. Der vil ikke sættes økonomi af til at kunne tilbyde forløbene gratis, men koordinator vil stå til rådighed i kommunerne med henblik på at understøtte en formaliseret og strategisk udbredelse af forløbene, fx via kulturpakker mv. Koordinator har desuden mulighed for at følge op på, hvordan det går med udbredelsen af læringsforløbene i NB: De enkelte kommuner kan evt. supplere med midler til denne udbredelse, hvis de fx er i gang med at udbrede udvalgte forløb til hele årgange i regi af kulturpakker, forløbene kan finansieres af eksisterende puljer mv. 3) Lærere inden for de kreative-æstetiske og kulturbårne fag: Ændringer: Som et nyt aspekt fokuseres på samarbejder på tværs af teams på den enkelte skole og sparring inden for udvalgte fag på tværs af skoler. Desuden udfoldes og kvalificeres kompetenceudviklingsdelen. Det er en målsætning, at der deltager et sted mellem 20 og 40 lærere i de enkelte kurser. 4) Professionshøjskolen Absalon. Ændringer: Professionshøjskolen Absalon tænkes ind i et partnerskab, der potentielt kan udfoldes til en bæredygtig model for et samspil mellem regionens kulturinstitutioner, skolerne og kravet om, at alle elever i folkeskolen inden 2020 skal undervises af lærere, som enten har

6 undervisningskompetence fra læreruddannelsen i de fag, de underviser i, eller har opnået en tilsvarende kompetence via efteruddannelse med videre. 5) Skoletjenesten: Koordinator er fortsat medfinansieret af Skoletjenesten med i Projektets formål (i henhold til indsatsområdets formål) Projektets målgruppe (og er der ændringer i forhold til foregående år) Formålet er, at de læringsressourcer, der er forankret i kulturregionens kulturaktører bliver en naturlig del af skolernes årsplanlægning samt sted for en inspirerende og fagligt funderet netværksskabelse. Endvidere udfoldes muligheden for at tænke kompetenceudvikling ind i et ambitiøst samspil mellem kultur- og skoleområdet. Lærere Kulturinstitutioner Læreruddannelsen Kultur- og skoleforvaltningerne Organisering og drift (er der potentiale for ændringer i forhold til foregående år, så skriv også hvorfor) Projektkoordinator: Koordinator er facilitator for og tovholder på samskabelsesprojekterne og de regionale netværksmøder og arbejder fortsat strategisk på at etablere et tættere samarbejde mellem kultur- og skoleforvaltningerne i alle de deltagende kommuner. Koordinator og sekretariat faciliterer et forum for mindst 2 netværksmøder i I dette forum videndeles om fremdrift i enkeltprojekterne, samt et mere målrettet samarbejde på tværs af regionen, hvor både udfordringer, viden og de gode erfaringer fra hver kommune kan bidrage til at løfte skole/kultursamarbejder i hele Kulturregion Storstrøm. Imellem møderne formidler koordinator viden og erfaringer mellem de deltagende kommuner. Der etableres 6 samskabende projekter: 1 i hver af Kulturregion Storstrøms 6 kommuner. Der lægges vægt på, at forskellige fag (musik, billedkunst, håndværk og design, historie) eller kulturfaglige områder som fx teater i danskfaget) tilgodeses: Hvert projekt udvikles i samarbejde mellem en kulturinstitution, Professionshøjskolen Absalon og deltagende lærere. Skoleledelse og skoleforvaltning tænkes desuden ind som sparringspartnere.

7 Koordinator har et tæt samarbejde med netværksgruppen, herunder Kulturtjenesten, der i den hidtidige projektperiode er blevet et velfungerende netværk for et fokuseret samarbejde mellem skole- og kulturområdet i alle kommuner. Desuden fortsættes samarbejdet med Skoletjenesten på Sjælland (temadage, studiegrupper, netværksmøder, etc.). Partnerskaberne udfolder læringspotentialerne i både de udviklede læringsforløb og kulturaktørernes rolle i forhold til skolernes faglighed. Hvert projekt har fokus på kompetenceudvikling hos de deltagende parter. Erfaringerne fra den nye fællesskabt-model føjes til den digitale håndbog til fremtidig inspiration og mulige videre perspektiver. Hvilke effekter vil efterfølgende kunne konstateres eller sandsynliggøres? Og hvordan? Faglærere oplever et kvalificeret og relevant tilbud, der kan tænkes direkte ind i årsplanlægningen, skabe refleksion over egen faglig praksis og et større fagligt netværk. Kulturaktørerne kvalificerer deres egen rolle som sted for en skolerelevant dagsorden og får udbredt de udviklede læringsforløb til flere. Professionshøjskolen Absalon inspireres til at bruge og tænke Kulturregion Storstrøms kulturaktører ind i deres uddannelsestilbud. Alle parter oplever en udfordring af og en merværdi i egen faglighed. Kommunikationsplan / Synlighed og PR om projektet i 2019 Skole- og kulturforvaltningerne kan benytte sig af de udviklede fællesskabte samarbejdsmodeller til konkrete initiativer både strategisk og i praksis. Via kompetenceløft-/lærerkurserne etableres en synlighed af og et udbredt kendskab til kulturinstitutionernes ressourcer i forhold til skolerne i hele kulturregionen. Fællesskabt Kultur i skolen er ikke forankret i en synlighed i form af en hjemmeside eller en grafisk identitet, da projektet primært understøtter eksisterende platforme.

8 Synliggørelse af kulturregionens indsats på området via artikler etc. på baggrund af projektets erfaringer. Tidsplan Budget Forår 2019: Etablering og gennemførelse af planlægningsfasen i et samspil mellem Kulturaktører og Professionshøjskolen Absalon. Efterår 2019: Gennemførelse af kompetenceløft/lærerkurser på 6 kulturinstitutioner. Hele projektperioden: Understøttelse af samskabende udviklingsprojekter med afsæt i håndbogen samt understøttelse af udbredelsesmodeller tilpasset de enkelte kommuner. Afrunding af projektet: Tilføjelse af nye perspektiver på dels kompetenceudviklingsdelen og dels udbredelses- og partnerskabsmodeller. Projektledelse: , heraf forventes finansieret af Skoletjenesten. Andre administrative udgifter, herunder netværksaktiviteter og kørsel: PR/Kommunikation: Tænkes ind i projektkoordinators honorar som arbejdsopgave. Aktiviteter og udgifter i forhold til handlinger: Inspiratordel/Professionsskolen Absalon, 6 projekter: Honorar til medarbejdere på kulturinstitutioner: Gratis forløb til kulturinstitutioner: Finansieres af kommunerne selv, fx i forbindelse med Kulturpakker mv.) Budgetbehov: fra Kulturregion Storstrøm, fra Skoletjenesten, i alt Igennem årene 2015 til og med 2018 har den økonomiske fordeling imellem indsatsområderne været således (og den procentvise andel kan der evt. skeles til i forhold til hvad der er realistisk at forvente af økonomisk ramme for projekterne): Indsatsområde/ År Gennemsnitlig % Kultur- og naturarv % Kultur og livskvalitet % Kultur og læring % I alt

Målet med indsatsområderne i 2019

Målet med indsatsområderne i 2019 Titel på projekt Har projektet nået sine mål i oprindelig projektbeskrivelse, eller er der noget, der mangler (begrund evt. hvis mål ikke længere er relevante/ aktuelle, men at potentialer peger i en anden

Læs mere

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger:

REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: REVIDERET EFTER NEDSAT BEVILLING ENDNU IKKE GODKENDT AF UVM Projektbeskrivelse: Åben skole lokale samarbejder og national videndeling Ansøger: Næstved Kommune Kultur og Borgerservice Projekttitel: Åben

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Dagsorden møde i Den Politiske Styregruppe 30. august 2016 kl. 17-19 Mødet holdes i Kultunariet på adressen Søndergade 12A, 4690 Haslev i Faxe Kommune (Mødelokalet er i stueetagen ved siden af festsalen)

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017 Referat Udvalget for Kultur & Fritid og mandag den 6. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Tina Mandrup (V) Indholdsfortegnelse 1. BU KF - Godkendelse

Læs mere

Kommunalt udviklingsprojekt om it i unde r- visning og læring

Kommunalt udviklingsprojekt om it i unde r- visning og læring Kommunalt udviklingsprojekt om it i unde r- visning og læring I regi af KL s folkeskolereformsekretariat og som et led i kommunesamarbejderne inviteres forvaltninger, skoleledere og pædagogisk personale

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Dagsorden- møde i Den Politiske Styregruppe 16. januar 2013 kl. 16.00-18.00 Faxe Kommune, mødelokale 2, Frederiksgade 9, 4690 Haslev Deltagere: Den Politiske Styregruppe Birthe Helth, Anne Grethe Kamilles,

Læs mere

BUM Netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland. Nationalt Skoletjeneste Netværk og Folkeskolereformen Birthe Bitsch Mogensen

BUM Netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland. Nationalt Skoletjeneste Netværk og Folkeskolereformen Birthe Bitsch Mogensen BUM Netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland Nationalt Skoletjeneste Netværk og Folkeskolereformen Birthe Bitsch Mogensen Nationalt Skoletjeneste Netværk Koordinator for nationale opgaver

Læs mere

Kreative Børn Status 2013

Kreative Børn Status 2013 Kreative Børn Status 2013 Kreative Børn - 2013 Kreative Børn er et samarbejde mellem 12 kommuner og er en del af hovedstadsregionens kulturaftale KulturMetropolØresund. De 12 kommuner er: Allerød, Herlev,

Læs mere

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner 94 Kommentarer Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner Lene Beck Mikkelsen, NTS-centeret, Alsion, Marianne Hald, NTS-centeret Nordjylland Artiklen Hvad kan vi lære af Science-kommune-projektet

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Referat- møde i Den Politiske Styregruppe 16. januar 2013 kl. 16.00-18.00 Faxe Kommune, mødelokale 2, Frederiksgade 9, 4690 Haslev Deltagere: Den Politiske Styregruppe Birthe Helth, Anne Grethe Kamilles,

Læs mere

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring

Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Teamets funktionalitet en kontinuerlig ledelsesmæssig udfordring Vore samtaler i foråret satte fokus på din beskrivelse og vurdering af funktionen af teamarbejdet på skolen med henblik på - i spil med

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

NOTAT 23. oktober 2013. Folkeskolereformen. Arbejdsgruppe 5

NOTAT 23. oktober 2013. Folkeskolereformen. Arbejdsgruppe 5 NOTAT 23. oktober 2013 Folkeskolereformen Arbejdsgruppe 5 Arbejdsgruppe 5 Aftaler, arbejdstidsregler og kompetenceudvikling Kompetenceudviklingsstrategi Økonomi Opvækst- og Uddannelsesudvalget besluttede

Læs mere

Åben Skole. Rudersdal. Konceptbeskrivelse 2018/19

Åben Skole. Rudersdal. Konceptbeskrivelse 2018/19 Åben Skole Rudersdal Konceptbeskrivelse 2018/19 1 Indhold Baggrund... 3 Formål...3 Organisering af Åben Skole Rudersdal...4 Finansierings- og betalingsmodel... 4 Kulturområdet... 4 Åben Skole tovholdere...

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune - på et dialogbaseret grundlag Folkeskolen er en kommunal opgave, og det er således kommunalbestyrelsens opgave at sikre, at kvaliteten af det samlede

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder.

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder. Kommissorium Udarbejdet august 2012 Projektnavn LP i skolerne Projektperiode August 2012 Juni 2015 StyregruppeformandProjektleder Peder Hanghøj 1. Formål Formålet er at fastholde og styrke en gennemgående

Læs mere

Læringssamtale med X Skole

Læringssamtale med X Skole Læringssamtale med X Skole - Dagsorden Tid og sted: Tirsdag d. 17. maj 2016, kl. 10.30 12.30. Rådhuset, Søvej 1, 8600 Silkeborg, 2. sal, lokale A233 Deltagere: Skoleleder Xxxx, pædagogisk leder Xxxxx,

Læs mere

Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål

Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål Årsplanen er et redskab til at skabe overblik over, hvilke kompetence-, færdigheds- og vidensmål forenklede Fælles Mål for det enkelte fag, der inddrages

Læs mere

Kommissorium: Organisering af 4K-samarbejdet på børne-, unge- og kulturområdet: Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Rudersdal

Kommissorium: Organisering af 4K-samarbejdet på børne-, unge- og kulturområdet: Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Rudersdal Revideret og endelig udgave april 2014 Kommissorium: Organisering af 4K-samarbejdet på børne-, unge- og kulturområdet: Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Rudersdal og Gladsaxe INDHOLD 1. Formål med 4K-samarbejdet

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Ideens navn Model 1: Etablering af Billedskolen Kulturregion Storstrøm Arbejdsgruppens deltagere Dina Vester Feilberg, Leder Rønnebæksholm Mette Lima, Leder for CultHus, hvor Billedfabrikken hører under

Læs mere

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Dato 28.02.13 Dok.nr. 27463-13 Sagsnr. 13/1996 Ref. lcor Projektplan Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Titel Baggrund Formål Mål Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Byrådet

Læs mere

Børnekulturkoordinator Anne Line Svelle, Aarhus Kommune

Børnekulturkoordinator Anne Line Svelle, Aarhus Kommune + Børnekulturkoordinator Anne Line Svelle, Aarhus Kommune Samarbejde mellem Børnekulturhuset, Kultur- og Borgerservice og Pædagogik og Integration, Børn og Unge i Aarhus Kommune + Baggrund - hvad taler

Læs mere

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier Selvevaluering 2018 VID Gymnasier VID Gymnasiers undervisningsfaglige grundlag (se næste side) ligger til grund for udvælgelse af nedenstående 3 konkrete indsatser, som VID Gymnasier vil arbejde med i

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Åben skole Rudersdal. Konceptbeskrivelse 2015

Åben skole Rudersdal. Konceptbeskrivelse 2015 Åben skole Rudersdal Konceptbeskrivelse 2015 Åben skole Rudersdal I folkeskolereformen indføres begrebet Åben skole. Målet er, at et forpligtende samarbejde mellem skolerne og omverdenen kan videreudvikles

Læs mere

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 TRACs INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM STYRK DIG SELV I ROLLEN SOM LEDER AF KREATIVE PROJEKTER INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TRACS INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 STYRK DIG SELV

Læs mere

Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan.

Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan. Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan. Lovgivning vedr. erhvervsgrunduddannelserne Den 15. august 2007 trådte en ny lov vedr. erhvervsgrunduddannelserne (EGU) i kraft

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 Fagsekretariat for undervisning 2014 Kompetencestrategi for folkeskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune Kompetencestrategien skal sammen med læreres

Læs mere

Drejebog folkeskolereformen vs. 2

Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Skoleafdelingen oktober 2014 Folkeskolereform version 2 Folkeskolereformen er en realitet og mange af dens elementer er implementeret. Skolerne i Dragør har et højt ambitionsniveau,

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER 2018/2019

STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER 2018/2019 STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER 2018/2019 Børns læsning Levende lokalområder Digital dannelse og digital formidling Bibliotekernes fysiske rum 1 STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER 2018/2019 FIRE STRATEGISKE INDSATSOMRÅDER

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen

Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Børn & Kultur Skoleadministration Kompetenceudviklingsplan for 2014 2020 Esbjerg kommunale Skolevæsen Kompetenceudviklingsplanen er baseret på publikationen fra ministeriet: Pejlemærker for kompetenceudvikling

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Opstart

Opstart 1 2 3 11 12 13 21 22 23 Denne fase fører jer først gennem en række redskaber, som bidrager til at kvalificere, om co-creation metoden er relevant for jeres udfordring. Derefter hjælper fasens øvrige redskaber

Læs mere

UDKAST. Handleplan og budget 2012-2013

UDKAST. Handleplan og budget 2012-2013 UDKAST Handleplan og budget 2012-2013 Handleplan og budget 2012 1 s medlemmer er pt. Lemvig Kommune, Struer Kommune, Holstebro Kommune, Herning Kommune, Ikast-Brande Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaet og tilkendegiver i hvilket omfang handlemuligheder

Læs mere

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN Resultatkontrakt 2010-11 for RASMUS RASK-SKOLEN Odense Kommune - Forvaltning dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Rasmus Rask-skolen er indgået mellem Jørgen Schaldemose

Læs mere

Projektbeskrivelse Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune

Projektbeskrivelse Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune //2019 Indholdsfortegnelse 1. Indledning.... 3 2. Formål, anvendelsessigte og

Læs mere

Løsningsforslag fra arbejdsgruppe

Løsningsforslag fra arbejdsgruppe Løsningsforslag fra arbejdsgruppe KULTURREGION for udvikling af minimum et regionalt talentudviklingsforløb for unge indenfor områderne billedkunst, scenekunst og film. Arbejdsgruppens deltagere: Kathrine

Læs mere

Nedenfor beskrives forslag til 5 aktiviteter, der på hver deres måde bidrager til en mere målrettet indsats på området.

Nedenfor beskrives forslag til 5 aktiviteter, der på hver deres måde bidrager til en mere målrettet indsats på området. Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETØNSKE 1. september 2011 Budgetønske: Stærk skoleledelse Baggrund BUF står over for et generationsskifte både på almen- og specialområdet skoleledernes gennemsnitlige

Læs mere

*Det nationale naturfagscenter

*Det nationale naturfagscenter Velkommen til det regionale naturfagskoordinatormøde i Sjælland Sorø. 30. januar 2019 Naturfagskoordinatoreren er den eller de personer i en kommune, som har til opgave og ansvaret for at udvikle og styrke

Læs mere

TEMADAG: DEN ÅBNE SKOLE

TEMADAG: DEN ÅBNE SKOLE TEMADAG: DEN ÅBNE SKOLE Den 1. august 2014 træder den nye folkeskolereform i kraft. Reformen lægger bl.a. op til en længere og mere varieret skoledag, fokus på læringsmål frem for undervisningsmål, bevægelse

Læs mere

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN Version 1 Marts 2017 Side 1 of 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Formål med projektplanen...4 Generel Projektinformation...4 Baggrund...5 Holstebro Kommunes

Læs mere

STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER

STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING 2017 2020 - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER 2 STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING 3 Baggrund og formål Forandring er i dag et grundvilkår: Borgerne og

Læs mere

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering i Aalborg Kommune Evaluering er fremadrettet og lærende Evaluering er et værktøj til at give indsigt og viden, der bidrager

Læs mere

HVIDOVRES GRØNNE GENERATION

HVIDOVRES GRØNNE GENERATION HVIDOVRES GRØNNE GENERATION EN GRØN OPVÆKST Indledning Hvidovre Kommune har i mange år haft en grøn profil og været ambitiøs med indsatser på klima-, miljø-, energi- og bæredygtighedsområdet. I vores nyeste

Læs mere

Rebild Kulturskole, Sverriggårdsvej 4, 9520 Skørping

Rebild Kulturskole, Sverriggårdsvej 4, 9520 Skørping Kontrakt 2014 Kontrakt 2014-15 Rebild Kulturskole, Sverriggårdsvej 4, 9520 Skørping Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild

Læs mere

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring

Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Notat 25. februar 2016 Udkast til politisk behandling af politisk ledelse og styring af læring Udviklingsstrategien Folkeskolereformen er udpeget som et af strategisporerne i Byrådets Udviklingsstrategi

Læs mere

Indsatsområde og målsætning

Indsatsområde og målsætning USKIK Status 2016 Indsatsområde og målsætning USKIK er et ud af 3 indsatsområder under kulturaftalen Kulturmetropolen, der er indgået mellem 14 kommuner og Kulturministeren. Aftalen løber fra 2015 19.

Læs mere

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling?

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Ledelse af læsning - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Flemming Olsen Børne- og Kulturdirektør i Herlev Kommune Formand for Børne- og Kulturchefforeningen

Læs mere

Handleplanen ligger således i forlængelse af den brændende platform faglighed og uddannelse og områdefortællingen:

Handleplanen ligger således i forlængelse af den brændende platform faglighed og uddannelse og områdefortællingen: Notat Sagsnr.: 2015/0001189 Dato: 27. februar 2015 Titel: Udkast til handleplan for evidensbaserede indsatser Sagsbehandler: Claus-Uno Hauritz Skolekonsulent Med henblik på at styrke fagligheden på hele

Læs mere

Indsatsområde og målsætning

Indsatsområde og målsætning USKIK Status 2017 Indsatsområde og målsætning USKIK er et ud af 3 indsatsområder under kulturaftalen Kulturmetropolen, der er indgået mellem 14 kommuner og Kulturministeren. Aftalen løber fra 2015 19.

Læs mere

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration I samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri er anført: I alle kommuner skal medarbejdere, der arbejder med

Læs mere

Forretningsudvalgsmøde i Kulturtjenesten

Forretningsudvalgsmøde i Kulturtjenesten Forretningsudvalgsmøde i Kulturtjenesten 1. Godkendelse af dagsorden... 2 2. Sidste nyt... 3 3. Arbejde frem mod bestyrelsesmøde i oktober... 5 4. Kulturtjenestens budget og regnskab... 7 5. Næste bestyrelsesmøde...

Læs mere

Ambassadørdag. Ankerhus kl 12-16

Ambassadørdag. Ankerhus kl 12-16 Ambassadørdag Ankerhus 14.03.18 kl 12-16 Velkommen til CFU ambassadørdag 12.00 CFU hotspots lige nu CFUs tilbud til arbejdet med PLC 13.00 Frokost 13.35 Kort præsentation af Søg Smart 13.45 Kaffe, kage

Læs mere

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 LOGO1TH_LS_POSr d By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 KULTURUDVALGETS Politiske fokusområder 2014-2015 Mødesteder og midlertidighed Kultur er fyrtårne og fysiske rammer.

Læs mere

Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring

Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring Opsamlingsnotat - Evaluering af, for og som læring Projektperiode: Januar 2018 December 2018 Projektdeltagere: Gry Furhauge, Susanne Ploug, Ann-Louise Holm-Jensen, Mette Stephensen, Kirsa Gytkjær, Kamilla

Læs mere

Organisation og kommissorier for Kulturmetropolen

Organisation og kommissorier for Kulturmetropolen Organisation og kommissorier for Kulturmetropolen 2016-2019 1 Indholdsfortegnelse Organisationsdiagram... 3 Kulturmetropolens politikere KMP (politisk styregruppe)... 4 Kulturmetropolens kulturchefer KMK

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kommunikationsstrategi 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Social-, Børne- og Integrationsministeriet arbejder for at skabe reelle fremskridt for den enkelte borger. Det

Læs mere

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole Indledning KL inviterede i foråret 2014 alle kommuner til et samarbejde om at realisere en ny folkeskole. Formålet med samarbejdet er at udvikle politisk og

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i

Læs mere

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000 Nr. Overskrift Beskrivelse 1 Et attraktivt uddannelses- og Fagligt løft til ledere og medarbejdere. ungdomsmiljø. Visionen peger på at uddannelsesniveauet i kommunen skal styrkes. Nyere forskning peger

Læs mere

Udkast til temaer i Kulturmetropolen

Udkast til temaer i Kulturmetropolen Udkast til temaer i Kulturmetropolen 2020-2023 Kultur og Sundhed (arbejdstitel) Hvad handler indsatsen om? Indsatsområdet bygger på en erkendelse af, at kunst og kultur har en afgørende og særlig værdiskabende

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

Model: Kulturregion Østjysk Vækstbånd

Model: Kulturregion Østjysk Vækstbånd Model: Kulturregion Østjysk Vækstbånd KULTURAFTALEOPLÆG FOR VÆKSTBÅNDET 2018-2021 FORMÅL: Kulturregion Østjysk Vækstbånd et kulturelt talenteksperimentarium Kulturregionen ønsker at styrke kulturmiljøet

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE Anita Monnerup Pedersen 15.04 2013 FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE PROJEKTBESKRIVELSE FOR SKOLEÅRET AUGUST 2013- JUNI 2014 Denne projektbeskrivelse indeholder en beskrivelse af: 1. Kursusforløb

Læs mere

HVORDAN? LYST TIL LÆRING EGMONT FONDENS STRATEGI FOR STØTTE PÅ LÆRINGSOMRÅDET

HVORDAN? LYST TIL LÆRING EGMONT FONDENS STRATEGI FOR STØTTE PÅ LÆRINGSOMRÅDET HVORDAN? LYST TIL LÆRING EGMONT FONDENS STRATEGI FOR STØTTE PÅ LÆRINGSOMRÅDET 2013-2016 ELEMENTER I STRATEGIEN HVORFOR? UDFORDRINGER BEHOV HVAD? VISION AFGRÆNSNING HVEM? MÅLGRUPPER UDGANGSPUNKT HVORDAN?

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området

FÆLLESSKABER FOR ALLE. En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området FÆLLESSKABER FOR ALLE En kilde til inspiration for udvikling af øget inklusion på 0-18 års området Fællesskaber for Alle har bidraget til at styrke almenområdets inklusionskraft Fællesskaber for Alle er

Læs mere

KULTURREGION STORSTRØM

KULTURREGION STORSTRØM Dagsorden møde i Den Administrative Styregruppe 9. november kl. 9.00 11.30 Afholdes i Mødelokale 233, Administrationsbygningen, Valdemarsgade 43, Vordingborg Kommune Deltagere: Den Administrative Styregruppe:

Læs mere

Procesplan for Læsning som indsatsområde i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål og Delmål

Procesplan for Læsning som indsatsområde i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål og Delmål Procesplan for Læsning som indsatsområde i FaaborgMidtfyn Kommune Mål og Delmål Det overordnede mål for læsning som kommunal indsats på skoleområdet At alle børn og unge udvikler læsefærdigheder, der gør

Læs mere

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel

Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel Læringssamtaler kilden til øget læring og trivsel 1 Denne projektbeskrivelse uddyber den korte version indenfor følgende elementer: 1. Aalborg kommunes forberedelsesfase 2. Aalborg kommunes formål med

Læs mere

Ledelse, støtte og implementering af udeskole

Ledelse, støtte og implementering af udeskole Ledelse, støtte og implementering af udeskole Boks start Peter Bentsen, SDCC Sundhedsfremme & Niels Ejbye-Ernst, VIAUC (2017) Udarbejdet i forbindelse med projekt Udvikling af Udeskole Boks slut I de kommende

Læs mere

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold:

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold: Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Når udfordringen i læreruddannelsen er at udvikle en mere ambitiøs studiekultur (jf. Evaluering af Læreruddannelsen, dec. 2018) anbefaler arbejdsgruppen,

Læs mere

PÆDMUS - et pilotprojekt mellem pædagoguddannelse og museer 2014-2015 under Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling i Jelling

PÆDMUS - et pilotprojekt mellem pædagoguddannelse og museer 2014-2015 under Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling i Jelling Notat Afdeling/enhed Direktionen Oprettelsesdato 04-sep-2014 Udarbejdet af TWHV Journalnummer Dokumentnavn pædmus p-479173 Dokumentnummer PÆDMUS - et pilotprojekt mellem pædagoguddannelse og museer 2014-2015

Læs mere

Fælles Skoleudvikling. Pædagogisk udviklingsarbejde på Aalborg Kommunes skoler

Fælles Skoleudvikling. Pædagogisk udviklingsarbejde på Aalborg Kommunes skoler Fælles Skoleudvikling Pædagogisk udviklingsarbejde på Aalborg Kommunes skoler Forord Mange spændende udviklingsprojekter er blevet udtænkt, gennemført og om sat i praksis på skolerne, siden Aalborg Kommunale

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Aarhus Kommune. Den 13. juni 2012

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Aarhus Kommune. Den 13. juni 2012 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 13. juni 2012 Aarhus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice 1. Resume I forbindelse med budgetforliget for 2010-2013

Læs mere

ProjektSpace Status 2013

ProjektSpace Status 2013 ProjektSpace Status 2013 KMØ Projektspace er et ud af 9 projekter under kulturaftalen KulturmetropolØresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet. Aftalen løber fra

Læs mere

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune Forslag til Åben Skole Strategi for Køge Kommune 2018-2021 Skoleafdelingen og Kultur- og Idrætsafdelingen Juni 2018 Indhold Indhold... 2 Hvorfor en Åben Skole strategi?... 3 Om strategien... 3 Definition

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere 5/12/2015 April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere Redaktion: Design: Fotografi:

Læs mere

Sociale partnerskaber

Sociale partnerskaber Sociale partnerskaber Projektbeskrivelse Projektleder: Ejnar Tang Senest revideret: 5/12/2016 Baggrund Børne- og Familieudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Beskæftigelsesudvalget igangsatte i august

Læs mere

Synlig læring. 1. Hvad er det og hvad er målene med indsatsen?

Synlig læring. 1. Hvad er det og hvad er målene med indsatsen? Synlig læring 1. Hvad er det og hvad er målene med indsatsen? 2. Hvordan arbejdes der med SL i - 4-kommune regi - Kommunalt regi - på Skovshoved Skole Synlig læring en læringsstrategi Synlig Læring hvorfor?

Læs mere

Udvikling af den lokale kompetenceplan

Udvikling af den lokale kompetenceplan Udvikling af den lokale kompetenceplan Strategisk kompetenceudvikling af folkeskolens medarbejdere 25. Februar 2014, Nyborg Strand Indhold Odense Kommune Ved udviklingschef Lene Nygaard og konsulent Lene

Læs mere

Hemmelige Stier er et delprojekt under KOMON, som et ud af 9 projekter underkulturaftalen, der er indgået mellem 26 kommuner

Hemmelige Stier er et delprojekt under KOMON, som et ud af 9 projekter underkulturaftalen, der er indgået mellem 26 kommuner Hemmelige Stier Hemmelige Stier er et delprojekt under KOMON, som et ud af 9 projekter underkulturaftalen, der er indgået mellem 26 kommuner og Region Hovedstaden Hovedstaden og Kulturministeriet. Aftalen

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf.

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4 Folkeskolerne i Danmark slog den 1. august 2014 dørene op til første skoledag i den nye folkeskolereforms tegn. Ambitionerne for

Læs mere

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025).

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025). STRATEGI 2020 STATUS Strategi 2016 2020 udformes i en tid præget af mange forandringer på skolen og uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelsesreformen (EUD-reformen) fra 2015 er under indfasning, den fremtidige

Læs mere