Udarbejdet af Grethe Andersen, Jørgen Eckmann og Arne Mandrup Hansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udarbejdet af Grethe Andersen, Jørgen Eckmann og Arne Mandrup Hansen"

Transkript

1 1 Læs og lyt Et undervisningsmateriale til indlæring af punktskrift Udarbejdet af Grethe Andersen, Jørgen Eckmann og Arne Mandrup Hansen Lærervejledning, 1. del 1993 Indhold: Indledning Målsætning Almindelige bemærkninger om materialets Anvendelse Supplerende materiale Kap Kap Kap Kap Kap Kap Kap Kap Kap Kap Braille tryk Danmarks Blindebibliotek 1994, side Sortskrift Hans Rasmussen og Peter Hansen Instituttet for Blinde og Svagsynede 2016.

2 2 Indledning. Det foreliggende undervisningsmateriale er udarbejdet på grundlag af de erfaringer, der blev indhøstet ved gennemførelsen af forsøgsprojektet "fjernundervisning i punktskrift". Materialet består af 2 dele på hver 10 kapitler. Del 1 indeholder: Føletræningsmateriale og materiale til indlæring af bogstaverne med tilhørende forkortelser, mængde- og ordenstal, nogle få sætnings- og hjælpetegn, enkelte ettegnsforkortelser samt eksempler på anvendelse af diverse afmærkningsmaterialer (se kap. 10). Det kan anbefales, at afmærkningsmaterialerne anvendes i undervisningen fra et så tidligt tidspunkt som muligt, således at kap. 10 i realiteten kun bliver en repetition af allerede kendte afmærkningsmaterialer. Del 2 indeholder: De resterende et-tegnsforkortelser, to- og tre-tegnsforkortelser og de resterende sætningsog hjælpetegn. Materialet er skrevet med dobbelt linjeafstand til og med kap. 15, hvorefter teksterne indeholder afsnit skrevet med enkelt linjeafstand. Til hvert kapitel hører en båndside, hvor alt punktskriftmaterialet er indlæst bortset fra de opgaver, som deltageren selv skal løse. Undervisningsmaterialet giver deltageren mulighed for at gennemføre et intensivt undervisningsforløb, også selv om lærer og deltager kun mødes en gang om ugen. I denne situation må det tilrådes, at antallet af undervisningstimer er mindst 3 pr. gang. Undervisningsmaterialets udformning gør det muligt at gennemføre øvelserne inden for det enkelte kapitel i en anden rækkefølge, hvorved det også kan anvendes i den Undervisning, hvor man foretrækker at undervise efter helhedsmetoden. Målsætning. Målet med nærværende undervisningsmateriale er, at deltageren allerede på et tidligt tidspunkt i undervisningsforløbet kan læse ord i minuttet. Almindelige bemærkninger om materialets anvendelse. Når læreren har instrueret i korrekt arbejds- og læsestilling, føletræner deltageren under lærerens vejledning. Ved indføring af tegn præciserer læreren, at disse skal opfattes som figurer, hvilket er forudsætningen for at nå det ønskede mål at læse hurtigt. Derefter skriver deltageren tegnet på perkinsmaskinen eventuelt med støtte af demonstrationsklodsen. Samtidig hermed indføres tegnets betydning. Når tegnets betydning er indført, læses ord og tekst.

3 3 De øvelsesopgaver, materialet indeholder, er tænkt anvendt som deltagerens hjemmearbejde. De skal dels besvares skriftligt, dels mundtligt indlæst på bånd. Det er afgørende vigtigt, at der indgås en fast aftale mellem lærer og deltager om afleveringsfristen. I nogle af teksterne har vi indført stillelæsningsøvelser, hvor der stilles spørgsmål til teksten. Disse øvelser er en træning i aktiv læsning. D.v.s., deltageren lærer at søge det væsentlige indhold i teksten, idet spørgsmålene kan besvares enten ved enkelte ord eller afgrænsede dele af teksten. Metoden indebærer, at den generelle læsehastighed øges. Læreren måler ved hjælp af indlæsningsbåndet deltagerens aktuelle læsehastighed, som bruges til en fælles drøftelse af deltagerens mulighed for at gennemføre den aftalte plan og hans/hendes forventning til lærerens vejledning og arbejdet i klasseundervisningen. Under disse drøftelser skal læreren motivere deltageren til at træne, så tekststykkerne læses med en hastighed på mindst 30 ord pr. minut. Materialet lægger op til, at deltageren i høj grad arbejder selvstændigt. Hvis læreren skal kunne give relevant vejledning, må han/hun sammen med deltageren efter hvert kapitel vurdere de opnåede resultater. Supplerende materiale. Materialet er et standardmateriale, der dækker de nødvendige elementer til indlæring af punktskrift. Men det vil normalt være nødvendigt at supplere med materiale, der imødekommer den enkelte deltagers ønsker og behov. Det kan ud over afmærkningsmateriale dreje sig om: Børnebøger, Skaknotationer, Opskrifter, Sange, Fodboldstillinger, (se punktnyt) Dagsordener, Breve osv. Disse emner er eksempler på materiale, der kan anvendes på et tidligt tidspunkt i del 1.

4 4 Kap. 1. Indhold: Hånd- og fingerstilling, linielæsning, linieskift Føletræning. Lodret læsning, Korrekt håndstilling. Finde ens og forskellige figurer, genkende figurer. Indlæring af grundtegnet og bogstaverne a, k og p. Læsning med begge hænder uafhængigt af hinanden. Mundtlige opgaver: p9, p12 og p19. Side 1. Instruktion i hånd- og fingerstilling, linielæsning og linieskift. Anvend første linie til instruktion i korrekt hånd- og fingerstilling. Begge hænder og 4-6 fingre bruges. Linien læses med en jævn glidende bevægelse uden ophold. Der lægges fra begyndelsen stor vægt på en meget let berøring. Linieskift foretages ved at gå tilbage ad samme linie og følge den lodrette linie i venstre side. Denne øvelse gentages et passende antal gange. Side 2. Linieskift med genvej. Som side 1, men her skydes genvej ved linieskift. Side 3. Linielængde. Øvelsen gennemføres som på p2. Deltageren beskriver forskellen på liniernes længde. Siden trænes. Minimumhastighed 20 linier pr. min. Side 4. Linietykkelse. Deltageren fortæller, om linierne er tykke, tynde eller midt imellem. Minimumhastighed 20 linier pr. min. Side 5. Tælle figurer. Der tælles kasser og der lægges stor vægt på, at der læses uden ophold. Minimumhastighed 20 linier pr. min. Side 6. Lodret læsning, korrekt håndstilling. Begge pegefingre anbringes øverst på første linie. Den pegefinger, der føler bedst, anbringes først. Resten af venstre hånd skal have kontakt med papiret til venstre for linien og resten af højre hånd skal have kontakt med papiret til højre for linien. Fingrene føres så hurtigt som muligt ned ad linien.

5 5 Side 7. Ens eller forskellige figurer. Der bruges ikke figurbetegnelse og tegnene skal opfattes som figurer. Linierne læses uden ophold. Spørgsmålet er, om figurerne på en linie er ens eller forskellige. Minimumhastighed 15 linier pr. min. Side 8. ens eller forskellige figurer. Som p7. Side 9. Mundtlig opgave. Som p7, men denne side arbejder deltageren selvstændigt med derhjemme og indlæser opgaven på Minimumhastighed 15 linier pr. min. Side 10. Genkendelse af en figur, der er anderledes i en gruppe på 3 figurer. Spørgsmålet er, står den figur, der er anderledes først, i midten eller sidst på linien? Side 11. Genkendelse af en figur, der er anderledes. Som p10. Side 12. Mundtlig opgave. Som p10. deltageren læser opgaven ind på Side 13. Genkendelse af en given figur. Brug ikke figurens betegnelse. Hvor mange gange forekommer figuren øverst på linien på hver af de 3 lodrette linier? Side 14. Grundtegnet. Brug ikke figurens betegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang udelukkende koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Linien læses med en jævn, glidende bevægelse uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med denne figur, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange den forekommer på hver linie. Deltageren skal udelukkende koncentrere sig om den pågældende figur, de andre figurer er i denne forbindelse underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse. Der instrueres i skrivning af grundtegnet - evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, denne gang læses figuren som grundtegn. Side 15. Figurbeskrivelse inden indlæring af k og p. Brug ikke figurbetegnelse.

6 6 Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes former. Side 16. Indlæring af k. Samme fremgangsmåde som p14. Side 17. Indlæring af p. Samme fremgangsmåde som p14. Side 18. Det første ord. Ordet kapitel i afkortet form - kap. - ordet læses som en helhed og det præsenteres på første linie. I øvrigt samme fremgangsmåde som p14. Side 19. Mundtlig opgave. 2 af de 4 tegn på en linie er ens, hvilket? Deltageren læser sine resultater ind på Side 20. Læsning med begge hænder uafhængigt af hinanden. Deltageren informeres om øvelsens opstilling. Venstre hånd læser første halvdel af linien og derefter læser højre hånd sidste halvdel af linien. I begyndelsen kan begge hænder gå tilbage på linien samtidig. Det endelige mål opnår man, når venstre hånd kan gå tilbage samtidig med, at højre hånd læser sidste halvdel af linien.

7 7 Kap. 2. Indhold: Indlæring af b, c, d og e. Taltegnet og de første 5 tal. Mundtlige opgaver: p1, p9 og p12. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1. b og c, mundtlig opgave. Brug ikke figurernes betegnelser, før de 2 første linier er læst. Figurerne præsenteres på 1. og 2. linie. Linierne læses med en jævn, glidende bevægelse og uden at standse ved de enkelte figurer. Tegnene skrives og hele siden læses, denne gang læses figurerne som bogstaver. Som hjemmearbejde bliver det deltagerens opgave at besvare spørgsmålet: Hvilket bogstav forekommer 2 gange på linien? Besvarelserne læses ind på Side 2. Lodret læsning. B jagtes på de 2 lodrette linier. Side 3. Lodret læsning. C jagtes på de 2 lodrette linier. Side 4. Figurbeskrivelse inden indlæring af d og e. Brug ikke figurernes betegnelser. Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes former. Side 5. Indlæring af d. Brug ikke figurens betegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang udelukkende koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at linien læses med en jævn, glidende bevægelse uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med figuren, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange figuren forekommer på hver linie. Deltageren skal kun koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige figurer er i denne forbindelse underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse, figuren skrives på maskinen, evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang med bogstavbetegnelsen. Minimumhastighed 10 linier pr. Min.

8 8 Side 6. Indlæring af e. Samme fremgangsmåde som p5. Side 7. Små ord. Linierne læses uden at standse. Side 8. Føletræning på ord. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Herefter jagtes ordene på de øvrige linier. Side 9. Mundtlig opgave. De føletrænede ord fra p8 er opstillet med 4 ord på hver linie. 2 af ordene er ens. Det bliver deltagerens opgave - på indlæsningsbåndet - at fortælle hvilket ord, der forekommer 2 gange på linien. Side 10. Figurbeskrivelse inden indlæring af taltegnet. Samme fremgangsmåde som p4. Side 11. Taltegnet. Samme fremgangsmåde som p5. Side 12. De 5 første tal. Mundtlig opgave. Deltageren præsenteres for de 5 første tal på første linie. Linien trænes og læses uden at standse. Tallene skrives. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og slutter med at læse den ind på

9 9 Kap. 3. Indhold: Ordforkortelserne: at, bliver, og, du, eller, kan og skal. Orddelsforkortelserne: re og ve. Indlæring af f, g og v, tallene 6 og 7. Mundtlige opgaver: p3, p8, p10, p12, p18, p20. Skriftlig opgave: p1. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1. Ordforkortelserne: At, bliver, og, du, eller, kan og skal. Skriftlig opgave. Informer om disse tegns ordbetydninger. Den skriftlige opgave er beregnet til hjemmearbejde, hvor deltageren bruger denne sides båndtekst som diktat. Side 2. Føletræning på ord. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 3. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Side 4. Figurbeskrivelse inden indlæring af f og g. Brug ikke figurernes betegnelser. Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes former. Side 5. Indlæring af f. Brug ikke figurens betegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang udelukkende koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at linien læses med en jævn, glidende bevægelse, uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med denne figur, jagter han den på de øvrige linier og tæller, hvor mange gange den forekommer på hver linie. Deltageren skal udelukkende koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige Figurer er i den forbindelse underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse.

10 10 Figuren skrives på maskinen - evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang læses figuren som f. Minimum hasthed 10 linier pr. Min. Side 6. Lodret læsning. F jagtes på de 2 lodrette linier. Side 7. Indlæring af g. Samme fremgangsmåde som p5. Side 8. Mundtlig opgave. 2 af de 4 tegn på en linie er ens, hvilket? Deltageren læser sine resultater ind på Side 9. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p2. Side 10. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Side 11. Tallene 6 og 7. Deltageren præsenteres for talrækken fra 1 til 7 på første linie. Side 12. Mundtlig opgave. Samme fremgangsmåde som p8. Side 13. Figurbeskrivelse inden indlæring af re og v. Samme fremgangsmåde som p4. Side 14. Indlæring af re. Samme fremgangsmåde som p5. Side 15. Lodret læsning. re jagtes på de to lodrette linier. Side 16. Indlæring af v. Samme fremgangsmåde som p5. Side 17. Mundtlig opgave. Samme fremgangsmåde som p8. Side 18. Føletræning på ord. Indføring af orddelsforkortelsen re. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på de 3 første linier. I forbindelse med læsning af ordet brev på 1. linie gøres deltageren bekendt med

11 11 orddelsforkortelsen re. I øvrigt samme fremgangsmåde som p2. Side 19. Føletræning på ord. Indføring af orddelsforkortelsen ve. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på de 2 første linier. Der informeres om orddelsforkortelsen ve og 3. linie gennemgås i fællesskab. I øvrigt samme fremgangsmåde som p2. Side 20. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på

12 12 Kap. 4. Indhold: Ordforkortelserne: for, gør, på, ved og ret Orddelsforkortelsen: sk. Indlæring af h, i, s, r, tallene 8 og 9. Mundtlige opgaver: p7, p9, p12, p19. Skriftlig opgave: p10. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1. Ordforkortelserne: for, gør, på, ved og ret. Skriftlig opgave. Informer om disse tegns ordbetydninger. Den skriftlige opgave er beregnet til hjemmearbejde, hvor deltageren bruger denne sides båndtekst som diktat. Side 2. Figurbeskrivelse inden indlæring af h og i. Brug ikke figurernes betegnelser. Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes form. Side 7. Indlæring af h. Brug ikke figurbetegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang alene koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at linien læses med en jævn, glidende bevægelse, uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med denne figur, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange figuren forekommer på hver linie. Deltageren skal udelukkende koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige figurer er underordnede i denne forbindelse. Efter jagten informeres om figurens betegnelse. Figuren skrives på maskinen - evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang læses figuren som bogstav. Side 4. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer h 2 gange ved siden af hinanden på hver linie? Side 5. Indlæring af i. Samme fremgangsmåde som p3. Side 6. Lodret læsning.

13 13 Hvor mange gange forekommer i 2 gange ved siden af hinanden på hver linie? Side 7. Mundtlig opgave. 2 af de 4 tegn på en linie er ens, hvilket? Deltageren læser sine resultater ind på Side 8. Tallene 8 og 9. Føletræning på ord. Deltageren præsenteres for talrækken fra 1 til 9 på første linie. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab 2. linie. Ordene fra denne linie jagtes. Minimum hastighed 10 linier pr. min. Side 9. Mundtlig opgave. Samme fremgangsmåde som p7. Side 10. Føletræning på ord. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 11. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p10. Side 12. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Side 13. Figurbeskrivelse inden indlæring af s og r. Samme fremgangsmåde som p2. Side 14. Indlæring af s. Samme fremgangsmåde som p3. Side 15. Indlæring af r. Samme fremgangsmåde som p3. Side 16. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p10. Side 17. Føletræning på ord. Indføring af orddelsforkortelsen sk. Der informeres om grundtegnets orddelsbetydning. I øvrigt samme fremgangsmåde som p10. Side 18. Læsetræning. Side 19. Mundtlig opgave.

14 Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på 14

15 15 kap. 5. Indhold: Ordforkortelserne: har, som, rigtig. Indlæring af j, l, æ, tallet 0, punktum, komma, udråbstegn. Mundtlige opgaver: p8, p12, p16, p18. Skriftlige opgaver: p10, p15. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1. Ordforkortelserne: har, som og rigtig. Skriftlig opgave. Der informeres om disse tegns ordbetydninger. Den skriftlige opgave er beregnet til hjemmearbejde, hvor deltageren bruger denne sides båndtekst som diktat. Side 2. Komma og punktum. Komma præsenteres på 1. linie. De næste 3 linier læses. Punktum præsenteres på 5. linie. De øvrige linier læses. Siden skrives efter lærerens diktat. Side 3. Figurbeskrivelse. Brug ikke figurernes betegnelse. Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes form. Side 4. Indlæring af j. Brug ikke figurens betegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang udelukkende koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at linien læses med en jævn, glidende bevægelse, uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med denne figur, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange den forekommer på hver linie. Deltageren skal udelukkende koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige figurer er i denne forbindelse er underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse. Figuren skrives på maskinen - evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang læses figuren som bogstav.

16 16 Side 5. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer j på hver lodrette linie? Side 6. Indlæring af l. Samme fremgangsmåde som p4. Side 7. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer l 2 gange ved siden af hinanden på hver lodrette linie? Side 8. Mundtlig opgave. 2 af de 4 tegn på en linie er ens, hvilket? Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser sine resultater ind på Side 9. Figurbeskrivelse inden indlæring af æ. Samme fremgangsmåde som p3. Side 10. Indlæring af æ. Samme fremgangsmåde som p4. Side 11. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer æ på hver lodrette linie? Side 12. Mundtlig opgave. Samme fremgangsmåde som p8. Side 13. Føletræning på ord. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 14. Føletræning på personnavne. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab navnene på de 3 første linier. Navnene jagtes på de øvrige linier. Side 15. Læsetræning. Skriftlig opgave. Derhjemme bruger deltageren denne sides båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 16. Udråbstegn. Mundtlig opgave. Udråbstegn præsenteres på første linie. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Side 17. Taltræning. Der informeres om tallet 0.

17 17 Side 18. Mundtlig opgave. 2 af de 4 tal på en linie er ens, hvilket? Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser sine resultater ind på

18 18 kap. 6. Indhold: Ordforkortelserne: jeg, lige, være. Indlæring af m, n, ø. Ordenstal, datoskrivning. Lommekalender. Mundtlige opgaver: p7, p13, p18. Skriftlige opgaver: p1, p15. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1. Ordforkortelserne: jeg, lige og være. Skriftlig opgave. Informer om disse tegns ordbetydninger. Derhjemme bruger deltageren denne sides båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 2. Figurbeskrivelse inden indlæring af n og m. Brug ikke figurernes betegnelser. Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes form. Side 3. Indlæring af m. Brug ikke figurens betegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang alene koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at der læses med en jævn, glidende bevægelse, uden ophold og uden regressioner. Når deltageren har gjort sig fortrolig med figuren, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange figuren forekommer på hver linie. Deltageren skal udelukkende koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige figurer er i denne forbindelse underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse. Figuren skrives på maskinen - evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang læses figuren som bogstav. Side 4. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer m 2 gange ved siden af hinanden på hver lodrette linie? Side 5. Indlæring af n. Samme fremgangsmåde som p3.

19 19 Side 6. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer n på hver lodrette linie? Side 7. Mundtlig opgave. 2 af de 4 tegn på en linie er ens, hvilket? Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser sine resultater ind på Side 8. Føletræning på ord. Ordene præsenteres på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 9. Læsetræning. Side 10. Figurbeskrivelse inden indlæring af ø. Samme fremgangsmåde som p2. Side 11. Indlæring af ø. Samme fremgangsmåde som p3. Side 12. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer ø på hver lodrette linie? Side 13. Mundtlig opgave. Samme fremgangsmåde som p7. Side 14. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p8. Side 15. Læsetræning. Skriftlig opgave. Derhjemme bruger deltageren denne sides båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 16. Ordenstal, datoskrivning. Der informeres om skrivning af ordenstal. Ordenstallene på de 2 første linier læses. Der informeres om datoskrivning. De næste 6 linier læses. Side 17. Lommekalender. Eksempel på kalender Læreren må udarbejde en aktuel kalender til deltageren. Hver linie repræsenterer 1. kvartal. Ordenstallene er datoer på den første mandag i hver måned.

20 Side 18. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på 20

21 21 Kap. 7. Indhold: Ordforkortelserne: med, når, før. Indlæring af o, q, t, z. Orddelsforkortelserne: st, nd, spørgsmålstegn. Repetition af ordforkortelser. Mundtlige opgaver: p8, p12, p17, p20. Skriftlige opgaver: p1, p9, p11, p19. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1. Ordforkortelserne: med, når, før. Skriftlig opgave. Informer om disse tegns ordbetydninger. Den skriftlige opgave er beregnet til hjemmearbejde, hvor deltageren bruger denne sides båndtekst som diktat. Side 2. Spørgsmålstegn. Spørgsmålstegn præsenteres på første linie. Side 3. Figurbeskrivelse inden indlæring af o og q. Brug ikke figurernes betegnelser. Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes form. Side 4. Indlæring af o. Brug ikke figurbetegnelse, før siden er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang udelukkende koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at der læses med en jævn, glidende bevægelse, uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med denne figur, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange den forekommer på hver linie. Deltageren skal alene koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige figurer er i denne forbindelse underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse. Figuren skrives på maskinen - evt. med støtte! demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang læses figuren som bogstav.

22 22 Side 5. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer o på hver lodrette linie? Side 6. Indlæring af q. Samme fremgangsmåde som p4. Side 7. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer q 2 gange ved siden af hinanden? Side 8. Orddelsforkortelsen nd. Føletræning på ord. Der informeres om q som orddelsforkortelse. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 9. læsetræning. Skriftlig opgave. Derhjemme bruger deltageren denne sides båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 10. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p8. Side 11. Læsetræning. Skriftlig opgave. Samme fremgangsmåde som p9. Side 12. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Side 13. Figurbeskrivelse inden indlæring af t og z. Samme fremgangsmåde som p3. Side 14. Indlæring af t. Samme fremgangsmåde som p4. Side 15. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer t på hver lodrette linie? Side 16. Indlæring af z. Samme fremgangsmåde som p4. Side 17. mundtlig opgave. 2 af de 4 tegn på en linie er ens, hvilket? Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser sine resultater ind på

23 23 Side 18. Orddelsforkortelsen st. Føletræning på ord. Der informeres om z som orddelsforkortelse. I øvrigt samme fremgangsmåde som p8. Side 19. læsetræning. Skriftlig opgave. Derhjemme bruger deltageren denne sides båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 20. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Repetition af ordforkortelser. Deltageren skriver efter lærerens diktat: Jeg har ret. Har du ret? Du ved, at du har ret. Jeg ved, at jeg har ret. Gør, som jeg gør. Gør du, som jeg gør? Jeg gør, som du gør. Du kan, når du skal. Ret skal være ret. Skal ret være ret? I skal være lige. Skal i være lige? Ved du, at i skal være lige? Du kan være med. Jeg bliver for at være med. Bliver du for at være med? Kan du eller skal jeg? Skal jeg eller kan du? Kan i eller skal jeg? Kan i lige være med?

24 24 kap. 8. Indhold: Ordforkortelserne: op, under, til, efter. Indlæring af u, w, x, y. Orddelsforkortelserne: hv, or. Mundtlige opgaver: p8, p13, p17, p23. Skriftlige opgaver: p1, p2, p10, p12, p19, p20. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1 og 2. Ordforkortelserne: op, under, til, efter. Skriftlig opgave. Informer om disse tegns ordbetydninger. Siderne læses. Derhjemme bruger deltageren disse siders båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 3. Figurbeskrivelse inden indlæring af u og w. Brug ikke figurernes betegnelse. Er figurerne på en linie ens eller forskellige? Lad deltageren beskrive figurernes form. Side 4. Indlæring af u. Brug ikke figurbetegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang alene koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at der læses med en jævn, glidende bevægelse, uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med denne figur, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange figuren forekommer på hver linie. Deltageren skal udelukkende koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige figurer er i denne forbindelse underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse og den skrives på maskinen - evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang læses figuren som bogstav. Side 5. Lodret læsning. Hvor mange gange forekommer u på hver lodrette linie? Side 6. Indlæring af w. Samme fremgangsmåde som p4. Side 7. Lodret læsning.

25 25 Hvor mange gange forekommer w 2 gange ved siden af hinanden på hver lodrette linie? Side 8. Mundtlig opgave. 2 af de 4 tegn på en linie er ens, hvilket? Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser sine resultater ind på Side 9. Orddelsforkortelsen hv. Føletræning på ord. Der informeres om w som orddelsforkortelse. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 10. Læsetræning. Skriftlig opgave. Derhjemme bruger deltageren denne sides båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 11. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p9. Side 12. Læsetræning. Skriftlig opgave. Samme fremgangsmåde som p10. Side 13. mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Side 14. Figurbeskrivelse inden indlæring af x og y. Samme fremgangsmåde som p3. Side 15. indlæring af x. Samme fremgangsmåde som p4. Side 16. Indlæring af y. Samme fremgangsmåde som p4. Side 17. Mundtlig opgave. Samme fremgangsmåde som p8. Side 18. Orddelsforkortelsen or. Føletræning på ord. Der informeres om x som orddelsforkortelse. I øvrigt samme fremgangsmåde som p9.

26 26 Side 19. Læsetræning. Skriftlig opgave. Samme fremgangsmåde som p10. Side 20. Læsetræning. Skriftlig opgave. Samme fremgangsmåde som p10. Side 21 og 22. Føletræning på ord for farver. Samme fremgangsmåde som p9. Side 23. Mundtlig opgave. Samme fremgangsmåde som p13.

27 27 kap. 9. Indhold: Ordforkortelserne: hun, hvad, over, han. Indlæring af å. Ordforkortelsen: så. Opløsningstegn. Mål og vægt, sortskriftens forkortelser. Telefonnumre. Kalender. Mundtlig opgave: p8. Skriftlige opgaver: p1, p2, p5, p9, p10. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1 og 2. Ordforkortelserne: hun, hvad, over, han. Skriftlig opgave. Informer om disse tegns ordbetydninger. Siderne læses. Derhjemme bruger deltageren disse siders båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 3. Indlæring af å. Brug ikke figurbetegnelse, før denne side er læst. Det er meget vigtigt, at deltageren i første omgang alene koncentrerer sig om figurens form. Figuren præsenteres på første linie. Deltageren afpasser sin læsehastighed således, at der læses med en jævn, glidende bevægelse, uden ophold og uden regressioner. Når deltageren er blevet fortrolig med denne figur, jagtes den på de øvrige linier og der tælles, hvor mange gange den forekommer på hver linie. Deltageren skal udelukkende koncentrere sig om den pågældende figur, de øvrige figurer er i denne forbindelse underordnede. Efter jagten informeres om figurens betegnelse. Figuren skrives på maskinen - evt. med støtte fra demonstrationsklodsen. Siden læses igen, men denne gang læses figuren som bogstav. Side 4. Føletræning på ord. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 5. Stillelæsningsøvelse. Skriftlig opgave. Deltageren stillelæser teksten, indtil der er fundet svar på følgende spørgsmål:

28 28 Hvad laver Ib? Hvor henter ida gråt papir? Hvem skal bruge blåt papir? Hvem skal bruge gråt papir? Den skriftlige opgave løser Deltageren ved at afskrive siden. Side 6. Ordforkortelsen så. Der informeres om dette tegns ordbetydning. Side 7. Opløsningstegn. Opløsningstegn præsenteres på første linie. Der oplyses om dette tegns anvendelse. Eksemplerne på denne side gennemgås. Side 8. Mundtlig opgave. Deltageren arbejder selvstændigt med opgaven derhjemme og læser den ind på Side 9 og 10. Benævnelser for mål og vægt, sortskriftens forkortelser. Skriftlig opgave. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab de 3 første linier. Inden læsning af de resterende sætninger oplyses om reglen: Hvor sortskriftens forkortelser består af mere end et ord, skal der ikke være mellemrum mellem ordene. Derhjemme bruger deltageren disse 2 siders båndtekst som diktat til skriftlig opgave. Side 11. Opstilling af telefonnumre. Der informeres om opstilling af telefonnumre. Side 12. Kalender. Deltageren instrueres i denne kalenders opstilling. Når deltageren er blevet fortrolig med kalenderen, kan følgende spørgsmål stilles: Hvilken ugedag er d. 18. januar? Hvilken dato er den 3. tirsdag i januar? Hvilken dato er den sidste søndag i januar? Hvor mange onsdage er der i januar?

29 29 kap. 10. Indhold: Føletræning på ord beregnet til afmærkning af: Frysevarer, krydderiglas, bånd, plader, lommearkiv og personlige papirer, Eks. på huskeseddel og opstilling af regnskab. Deltageren orienteres om hvilke materialer, der findes til afmærkning med punktskrift ved at demonstrere følgende materialer: Husebyramme. Gennemsigtig dymotape. Plantekort og sløjfer. Etiketter i forskellige størrelser. Telefonkartotek. Aftalekalender. Store plastlommer. Lommearkiv. Deltageren orienteres om de tre korrekte måder at skrive punktskrift på. For at deltageren på nuværende tidspunkt kan bruge det indlærte i praksis, afmærkes der i fuldskrift. Der tages hensyn til deltagerens specielle afmærkningsbehov og skønnes det nødvendigt, udarbejdes føletræningsmateriale efter dette behov. Begynd altid med at kontrollere læsestillingen. Side 1. Føletræning på ord. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på de 2 første linier. Ordene jagtes på de øvrige linier. Side 2 og 3. Stillelæsningsøvelse. Deltageren stillelæser teksten, indtil han/hun har fundet svar på følgende spørgsmål: Hvor mange forskellige retter foreslås? Hvad ønsker Helga selv at spise? Hvem får sit ønske opfyldt? Side 4. Føletræning på ord. Lærer og deltager gennemgår i fællesskab ordene på første linie. Ordene jagtes på de øvrige linier.

30 30 Side 5. Huskeseddel. Side 6. Regnskab. Side 7. Læsetræning. Side 8. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p4. Side 9. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p4. Side 10. Føletræning på ord. Samme fremgangsmåde som p4.

Kompetencer

Kompetencer anvendelse af lommeregner, så energien ikke bruges på selve udregningen. Eleverne skal arbejde med forskellige hverdagsbegreber, som beskriver situationer, hvor der henholdsvis skal lægges til eller trækkes

Læs mere

Lærervejledning til Tak for kaffe!

Lærervejledning til Tak for kaffe! Lærervejledning til Tak for kaffe! Undervisningsmaterialet Tak for kaffe! består af en film, en grundbog til læsning og skrivning og en cd-rom med øvelser. Målgruppen Tak for kaffe! er lavet til indvandrerundervisning.

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

Læseudviklingens 12 trin

Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin 1. Kan selv finde sit navn blandt mange. Fx på garderoben i børnehaven. Kan også selv skrive sit navn. Typisk med store bogstaver. Det betyder ikke noget

Læs mere

Montreal cognitive assessment. Administrations og scoringsinstruktion

Montreal cognitive assessment. Administrations og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) Administrations og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) er blevet designet som et hurtigt screeningsinstrument til lettere kognitive forstyrrelser.

Læs mere

Skema 1: Ticstælling

Skema 1: Ticstælling Skema : Ticstælling Ticstælling startes en uge før træningen startes og fortsætter under hele træningsforløbet. Alle tics tælles dagligt i præcis minutter på samme tidspunkt og under samme aktivitet og

Læs mere

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene:

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene: Bogstaver Bogstavet a Skriv bogstavet a i skrivehusene: Farv den figur som starter med a: Bogstavet b Skriv bogstavet b i skrivehusene: Farv den figur som starter med b: Bogstavet c Skriv bogstavet c i

Læs mere

ULIGEUGEBREV 5. I ønskes alle en rigtig god weekend. Hilsen Svend.

ULIGEUGEBREV 5. I ønskes alle en rigtig god weekend. Hilsen Svend. ULIGEUGEBREV 5 Kære Forældre. Jeppe Aakjær skrev i 1916 på Jenle sangen Sneflokke kommer vrimlende. Sangen slutter med og nu kom Kjørmes Knud, og det er faktisk i dag d. 2. februar, han kommer. Men hvem

Læs mere

Dansk i 2. & 3. Klasse 18/19

Dansk i 2. & 3. Klasse 18/19 Dansk i 2. & 3. Klasse 18/19 Årsplan for dansk i 2. & 3. klasse. Der er ugentlig 3 dobbeltlektioner til rådighed og om fredagen en halv time til rådighed. Der er ydermere morgenlæsning hver dag, hvor eleverne

Læs mere

ELEMENTER I LÆREPROCESSEN

ELEMENTER I LÆREPROCESSEN ELEMENTER I LÆREPROCESSEN At ville noget At føle sig som noget At lære noget At kunne noget At vide noget 1 UNDERVISNING AF ELEVER MED MASSIVE LÆSEVANSKELIGHEDER Forudsætninger Undervisningsparat > omsorg

Læs mere

Samtaleark SPOR A og A1

Samtaleark SPOR A og A1 Samtaleark SPOR A og A1 Del 1: Opgaver Begynd f.eks. med at sige til eleven: Du har tidligere fortalt, at du ikke kan læse og skrive så meget endnu, men du har måske set en del skrift og kan en del alligevel.

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Excentrisk læsetræning af AMD patienter

Excentrisk læsetræning af AMD patienter Excentrisk læsetræning af AMD patienter LAVET AF LISBETH POULSEN, ANNA BIRTHE ANDERSEN OG DANIEL MIKKELSEN Disposition - Det canadiske studie - Hvordan læser man normalt - Hvordan påvirkes læsning af skotomer

Læs mere

Manual til CD-ORD. Randers Realskole

Manual til CD-ORD. Randers Realskole Randers Realskole CD-ORD Læs og skriv på computeren CD-ORD er et pc-værktøj, der hjælper dig med at læse og skrive hvad enten du har brug for støtte i undervisningen, har svært ved at læse eller skrive

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Skriv! Trykbogstaver. Gyldendal. Lærervejledning

Skriv! Trykbogstaver. Gyldendal. Lærervejledning Skriv! Lærervejledning Trykbogstaver Gyldendal Skriv! Trykbogstaver anvendes ved den første fælles gennemgang af bogstaverne i 1. klasse. Skriv! Trykbogstaver øver børnenes færdigheder i at skrive trykbogstaver

Læs mere

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL August september VI SKAL LÆRE HINANDEN AT KENDE Fortællertid Oplæsning Dialog At lytte til oplæsning (i - s- t) (konsonanter og vokaler) Sange,

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Side: 1/5 Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: Denne aktivitet bygger

Læs mere

Bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved folketingsvalg

Bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved folketingsvalg BEK nr 1519 af 14/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2017-4951 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

- et undervisningsmateriale til dansk som andetsprog

- et undervisningsmateriale til dansk som andetsprog - et undervisningsmateriale til dansk som andetsprog De følgende sider er et uddrag fra kopimaterialet Fart på dansk Ord og begreber med CL. Materialet henvender sig til elever i hele skoleforløbet. Fart

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR:

UNDERVISNINGSPLAN FOR: 3. årgang Vester Mariendal Skole Stjernevej 1 9200 Aalborg SV tlf. 98183988 UNDERVISNINGSPLAN FOR: Billede Navn B Klassens navn 3.a Klasselærer/kontaktlærer V Udarbejdet af V (Klassens team) X Y Z Dato

Læs mere

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer Lærervejledning til Vi læser om dinosaurer Vi læser om dinosaurer I dette undervisningsmateriale om dinosaurer lægger vi vægt på, at eleverne opnår kompetencer, der gør dem i stand til at hente viden fra

Læs mere

TIL LÆREREN. Kapitel 1: Mad. Kapitel 2: Indkøb. Kapitel 3: Bolig. Kapitel 4: Arbejde

TIL LÆREREN. Kapitel 1: Mad. Kapitel 2: Indkøb. Kapitel 3: Bolig. Kapitel 4: Arbejde INDLEDNING TIL LÆREREN DUET 3 henvender sig til Danskuddannelse 1 modul 3, men kan også bruges på Danskuddannelse modul 1-. Bogen består af fire kapitler, der hver omhandler et emne: Kapitel 1: Mad Kapitel

Læs mere

Vejledning til CD-ORD 10

Vejledning til CD-ORD 10 Vejledning til CD-ORD 10 Indhold 1. Download programmet... 2 2. Værktøjslinjen... 2 3. Profiler... 3 4. LÆS med CD-ORD... 3 4.1 Læs op... 3 4.2 Stemmer og læsehastighed... 3 4.3 Slå oplæsning fra, når

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

koordinatsystemer og skemaer

koordinatsystemer og skemaer brikkerne til regning & matematik koordinatsystemer og skemaer basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik Koordinatsystemer og skemaer, basis 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Velkommen til din logbog!

Velkommen til din logbog! Logbog for: Junior Velkommen til din logbog! Denne bog er til dig, der skal træne med Hukommelsesleg Flex. I logbogen får du information om arbejdshukommelsen. Du får at vide, hvordan træningen foregår,

Læs mere

Words and Sentences Træn engelsk! LäraMera Program AB og Leripa AB Kristina Grundström Erik Truedsson

Words and Sentences Træn engelsk! LäraMera Program AB og Leripa AB Kristina Grundström Erik Truedsson Words and Sentences Træn engelsk! LäraMera Program AB og Leripa AB Grafik Kristina Grundström Musik Erik Truedsson Stemme Helen Melhuish 1 INDHOLDSFORTEGNELSE WORDS AND SENTENCES 1 Words and Sentences

Læs mere

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING Alfabeta Læs verden Lærervejledning Læs verden er et læsemateriale, der består af en bog med læse, skrive og mundtlige

Læs mere

Gyldendal 2009 Skriv! Grundskrift 2 Annie Hjort Pedersen

Gyldendal 2009 Skriv! Grundskrift 2 Annie Hjort Pedersen Skriv! Grundskrift 2 øver og kvalificerer børnenes færdigheder i at skrive grundskrift i hånden. Bogstavernes sammenbinding, papirets placering, skrifthældning, skriveteknik og en passende afstand mellem

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal indledningsvist møde komponisten Lars Kynde i hans forskellige værksteder. Derefter skal de lytte til et uddrag af værket Elefanthjerte, der spilles på

Læs mere

1. bogstavejagt. FYSISKE RAMMER En skolegård

1. bogstavejagt. FYSISKE RAMMER En skolegård DANSK 1 skolen cykler 1. bogstavejagt 0.-3. klasse 10 forskellige bogstaver 10 poser eller plastiklommer 10 snore 1 kridt pr. gruppe I hver pose skal der være et antal ens bogstaver svarende til antallet

Læs mere

TESTS I MAKROØKONOMI. Formål og indhold

TESTS I MAKROØKONOMI. Formål og indhold TESTS I MAKROØKONOMI Formål og indhold Testene er tænkt som et hjælpemiddel til studerende, der bruger bogen Makroøkonomi teori og beskrivelse fra forlaget Limedesign. Sigtet er at støtte de studerende

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen Handleplan for læsning på Blåbjergskolen I et moderne velfærdssamfund med stigende mængder af skriftlige informationer er det af afgørende betydning for det enkelte menneske at tilegne sig tilstrækkelige

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden

3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden Dette er den tredje af fem artikler under den fælles overskrift Studier på grundlag af programmet SKALAGENERATOREN (forfatter: Jørgen Erichsen) 3. Om skalamønstrene og den indfoldede orden Lad os begynde

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage.

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage. Årsplan for dansk i 2 klasse 2014 15 Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage Materialer: D dansk for 2 klasse, en, Læsebogen, minilæseforståelsen, Læs og forstå i

Læs mere

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet

Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse. Skoleområdet Læsning og skrivning i 4. til 6. klasse Skoleområdet 1 Fra 4. til 6.klasse er læsning et redskab i alle skolens fag, og eleverne skal nu for alvor forstå og bruge det læste. I løbet af de fire første skoleår

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen

Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Model: Janni Simonsen Foto: Baes Fotografi ApS, Hedehusene Forud for din træning er der nogle faktorer som skal være på plads:

Læs mere

ViseOrd med relevans og farve

ViseOrd med relevans og farve ViseOrd med relevans og farve Ny version med nye faciliteter Dette tillæg til ViseOrd vejledningen gælder fra version 4.2. Kortfattet er der sket følgende tilføjelser og ændringer: Relevans ordbøger En

Læs mere

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp: Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.25, 25. juni 2009 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hjælp i Carsten... 1 2. Carsten-stemmen i

Læs mere

HVORNÅR ER DET? Parvis, mindre grupper eller almene tidsudtryk. - 6 skilte Øget ordforråd og træning af - Tjekliste og eksempel på udtale.

HVORNÅR ER DET? Parvis, mindre grupper eller almene tidsudtryk. - 6 skilte Øget ordforråd og træning af - Tjekliste og eksempel på udtale. HVORNÅR ER DET? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med ord for Et øget kendskab til og brug af tidsperioder, ugedage, ord fra vores kalender og måneders navne og Parvis, mindre grupper

Læs mere

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Side 1 af 5 Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Forløb, indhold, krav og gode råd Forløbet i prøveform B 1. Overblik over årets opgivelser i klassen 2. Udarbejdelse af fordybelsesområder

Læs mere

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Indhold: 1 Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Sporelementer fælles for DM og champinatsklassen: Sporelement 1. Startområde (kasse) 3 Sporelement 2. Knæk, vinkelrette

Læs mere

Engagement og fællesskab

Engagement og fællesskab Indhold: Engagement og fællesskab Sprog m fokus på leg, læsning og skrivning Kreative og musiske udtryksforme Matematisk opmærksomhed Naturlige fænomener Krop og bevægelse Mål for 0. klasse Evaluering.

Læs mere

Hvad bør du vide om layout og typografi

Hvad bør du vide om layout og typografi Hvad bør du vide om layout og typografi Når man vil lave en tekst, som andre skal læse, er det vigtigt at vælge en skrifttype, der er motiverende og inspirerende at læse for målgruppen. Derfor bør man

Læs mere

Varierer du din træning?

Varierer du din træning? Varierer du din træning? Af Fitnews.dk - onsdag 19. december, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/varierer-du-din-traening/ Når du ved, at du træner de muskler, du ønsker, og samtidig kan få en øget effekt

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

Årsplan for 0. klasse matematik Herborg Friskole

Årsplan for 0. klasse matematik Herborg Friskole Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33-34 35-36 37-40 Velkommen i skole. Sociale spilleregler og sammenhold i klassen.

Læs mere

Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog. God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig

Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog. God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig Her finder du en oversigt over alle materialerne til denne bog God fornøjelse med dit vigtige arbejde med at hjælpe mig 1 Kære underviser Håber denne oversigt over materialer til bogen Klar til at knække

Læs mere

Årsplan for 3.kl. i dansk på Herborg Friskole

Årsplan for 3.kl. i dansk på Herborg Friskole Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33-40 Klasseregler. Genrekendskab 1.-3. Eventyr 4.-8. Fantasy Skriftligt Skrivevejen

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Hurtig start Quick guide Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Indholdsfortegnelse Introduktion Den digitale junglebane i undervisningen Kapitler Forberedelse Fag og emne Undervisningsmaterialer

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement

Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement Gældende fra 1. januar 2013 Indhold: 1 Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Vildtspor, Championatsklassens sporelementer:

Læs mere

Kalender-administration

Kalender-administration Kalender-administration 9. Udgave, januar 2007 FirstClass version 8.2, dansk UNI C SkoleKom Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf. 35878550 Om vejledningen... 3 1 Kalendertyper... 4 1.1 Personlig kalender...

Læs mere

I undervisningen bruger vi meget sang og musik. At lege med sproget gennem rim og remser bliver sjovt og motiverende gennem sang og bevægelse.

I undervisningen bruger vi meget sang og musik. At lege med sproget gennem rim og remser bliver sjovt og motiverende gennem sang og bevægelse. 2018-2019 Lærer: Marianne Storbjerg Andersen Forord til faget i klassen I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom de andre

Læs mere

HVAD ER FORSKELLEN? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

HVAD ER FORSKELLEN? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER P HVAD ER FORSKELLEN? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne stavning og kunne skelne mellem enkelt- og dobbeltkonsonant. NB! Benyt evt. Vokaltrappen til at understrege de drilske vokaler før dobbeltkonsonanten

Læs mere

Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning

Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning Erhvervslivet imod tvungen adskillelse af revision og rådgivning Det diskuteres i øjeblikket at ændre reglerne for revisorer for at skabe en større adskillelse imellem revisor og kunder. Et forslag er

Læs mere

Skriftlighed: der vil løbende være mindre skriveopgaver. Nogle laves på skolen, andre laves færdige derhjemme.

Skriftlighed: der vil løbende være mindre skriveopgaver. Nogle laves på skolen, andre laves færdige derhjemme. Læseplan 2017-2018 Dansk, historie og kristendom i 3. og 4.klasse Bøger vi bla. anvender: Tid til dansk. Fart på. Læsebog 2. Tid til dansk. Med syvmilestøvler på. Læsebog 4. Alle bøger af Lena Bulow-Olsen,

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 18/19

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 18/19 ÅRSPLAN 18/19 Lærer: Mia Fag: Matematik 1. klasse I 1. klasse arbejder vi i grundbogen Kontext+, der er delt i to bøger. Hvert kapitel er beregnet til ca. 4-5 uger. Der vil til hvert kapitel blive brugt

Læs mere

TRIX. Træningshæfte 2 FACITLISTE. Side 1. Side 2 Side 3. FACIT, side 1-3 Trix, Træningshæfte 2 Alinea. Byg og tegn

TRIX. Træningshæfte 2 FACITLISTE. Side 1. Side 2 Side 3. FACIT, side 1-3 Trix, Træningshæfte 2 Alinea. Byg og tegn TRIX Træningshæfte Side J a o u - - - - - - e t u r i g v b n Fra oven p FACITLISTE Forfra Fra siden Jubii Side Side Femkanter Veksle mønter Farv rødt Farv gult Jubii Positionssystemet Øverst: Eksperimenter

Læs mere

Vejledning til brug af app en Kalender på ipad

Vejledning til brug af app en Kalender på ipad Vejledning til brug af app en Kalender på ipad Digitalisering & IT Indhold Kalender... 3 Overblikket... 3 Opret en aftale... 5 Titel, tidspunkt og gentagelser... 5 Tilføjes i kalender... 8 Inviter andre

Læs mere

Montreal cognitive assessment. (MoCA) Administration og scoringsinstruktion

Montreal cognitive assessment. (MoCA) Administration og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) Administration og scoringsinstruktion Montreal cognitive assessment (MoCA) er blevet designet som et hurtigt screeningsinstrument til lettere kognitive forstyrrelser.

Læs mere

ER MIT BARN KLAR TIL SKOLE?

ER MIT BARN KLAR TIL SKOLE? ER MIT BARN KLAR TIL SKOLE? At skulle starte skole kan være en stor omvæltning for både jer og jeres børn. I forældre har måske tanker som er mit barn nu skoleparat og hvad skal han/ hun egentlig kunne,

Læs mere

TEST - VAK læringsstil

TEST - VAK læringsstil TEST - VAK læringsstil Marker det svar, som repræsenterer hvordan du generelt opfører dig. 1. Når jeg skal arbejde med nyt udstyr plejer jeg generelt at: a) læse instruktionerne først b) lytte til en forklaring

Læs mere

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen LÆSEGUIDER til børnehaveklassen Solstrålebøgerne TRIN 1 af Lis og Torben Pøhler Trin 1 cow boy ter s m o l B I Walkklovn to Sc loere hool r pape gøje På v e j til sk o le pilot Hvem Forlag et Pø www hl.poehl

Læs mere

Handling Forklaring Illustration

Handling Forklaring Illustration 3. Følge op på patients data Formål At vide hvad der vises på Overblik og i Patientmenu og hvilken betydning de forskellige ikoner har. At kunne følge op på patientens data. At kunne anvende de muligheder

Læs mere

Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger kl. overnatning torsdag-fredag 33 37

Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger kl. overnatning torsdag-fredag 33 37 Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33 37 Tal og tælling. Kendskab til lige og ulige. At eleven kan genkende ig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2018 forløb på e-learning afsluttes november 2018 Institution Vestegnen HF og VUC (Albertslund-afdelingen).

Læs mere

Årsplan Dansk 0-2. Klasse

Årsplan Dansk 0-2. Klasse Årsplan Dansk 0-2. Klasse Skoleåret 2013/14 Elevtal: I alt: 21 elever 13 piger og 8 drenge 0. klasse: 11 elever 1. klasse 7 elever 2. klasse 3 elever Timefordeling: 0. klasse: 5 ugentlige lektioner + læsning

Læs mere

Dart skydning. Dobbelt finale

Dart skydning. Dobbelt finale Dart skydning Der er to sæt spille kort. Det ene sæt indeholder kortene 7 10 og det andet indeholder kortene Es til Dame. Der trækkes et kort fra hver bunke. Kortene i bunken med værdien 7-10 fortæller,

Læs mere

ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus

ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus Formål for faget matematik: At eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører deres dagligliv. Undervisningen

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere

INTRODUKTION TIL RUBRIC MÅLSÆTNINGS OG EVALUERINGSSKEMA. Waves Education ApS & Madkulturen

INTRODUKTION TIL RUBRIC MÅLSÆTNINGS OG EVALUERINGSSKEMA. Waves Education ApS & Madkulturen INTRODUKTION TIL RUBRIC MÅLSÆTNINGS OG EVALUERINGSSKEMA Waves Education ApS & Madkulturen I forbindelse med MADlejr ønsker vi at teste evalueringsværktøjet Rubric. Rubric er et redskab, der skal hjælpe

Læs mere

Årsplan for 5.klasse skoleåret 2011/2012

Årsplan for 5.klasse skoleåret 2011/2012 Årsplan for 5.klasse skoleåret 2011/2012 I 5. klasse bliver eleverne undervist og opdraget til at leve i et demokratisk samfund. Undervisningen vil derfor være præget af en demokratisk tankegang, ved at

Læs mere

Kun til lærerbrug. Dansktræning 3. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag.

Kun til lærerbrug. Dansktræning 3. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag. Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Dansktræning 3 I Dansktræning 2 er hovedvægten lagt på, at få en vis mængde ord at arbejde med.

Læs mere

Skriftlighed: der vil løbende være mindre skriveopgaver. Nogle laves på skolen, andre laves færdige derhjemme.

Skriftlighed: der vil løbende være mindre skriveopgaver. Nogle laves på skolen, andre laves færdige derhjemme. Læseplan 2015-2016 Dansk, historie og kristendom i 3. og 4.klasse Bøger vi bla. anvender: Tid til dansk. Fart på. Læsebog 2. Tid til dansk. Med syvmilestøvler på. Læsebog 4. Alle bøger af Lena Bulow-Olsen,

Læs mere

Dansk Sportsdykker Forbund

Dansk Sportsdykker Forbund Dansk Sportsdykker Forbund Teknisk Udvalg Sid Dykketabellen Copyright Dansk Sportsdykker Forbund Indholdsfortegnelse: 1 FORORD... 2 2 INDLEDNING... 3 3 DEFINITION AF GRUNDBEGREBER... 4 4 FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Der har været gennemført tilsynsbesøg 4. november 2013, 7.maj 2014 og 21.maj 2014, samt et opfølgningsbesøg den 6.maj 2015.

Der har været gennemført tilsynsbesøg 4. november 2013, 7.maj 2014 og 21.maj 2014, samt et opfølgningsbesøg den 6.maj 2015. Nilen Privatskole Bjødstrupvej 24 8270 Højbjerg Tilsynserklæring vedrørende skoleåret 2013/2014 Der har været gennemført tilsynsbesøg 4. november 2013, 7.maj 2014 og 21.maj 2014, samt et opfølgningsbesøg

Læs mere

Der Sprung! Fünfte Klasse Kapitel 1, Hallo

Der Sprung! Fünfte Klasse Kapitel 1, Hallo Kapitel 1, Hallo Færdigheds-/ Fokus- læringsmål Lytning (f 1) Eleven kan forstå enkle ord, udtryk og budskaber ud fra situation, gestik og mimik. det tyske sprogs nære sproglige slægtskab med dansk Andre

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen Matematik og dam hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil Jonas Lindstrøm Jensen (jonas@imf.au.dk) March 200 Indledning Det klassiske spil dam spilles på et almindeligt skakbræt.

Læs mere

Bedømmelse af stemmesedler ved folketingsvalget Indholdsfortegnelse

Bedømmelse af stemmesedler ved folketingsvalget Indholdsfortegnelse Udvalget til Prøvelse af Valgene 2014-15 (2. samling) UPV Alm.del Bilag 19 Offentligt Bedømmelse af stemmesedler ved folketingsvalget Indholdsfortegnelse Stemmesedler afgivet på valgdagen... 2 Gyldige

Læs mere

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer.

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer. 4. Gem en lydfil Du kan få en tekst gemt som en lydfil, som du kan få oplæst fra din mobiltelefon, en mp3 -afspiller eller en anden computer. Det kunne være en større tekst som er scannet ind til dig,

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Colofon. Indhold Indledning 2 Færdighedsprøven 2 Skriftlig fremstilling 3 Forslag til undervisning 4 Mundtlige prøver 5 Afslutning 6

Colofon. Indhold Indledning 2 Færdighedsprøven 2 Skriftlig fremstilling 3 Forslag til undervisning 4 Mundtlige prøver 5 Afslutning 6 Colofon Udgivet af Inerisaavik 2009 Udarbejdet af fagkonsulent Sørine Lange Redigeret af specialkonsulent Louise Richter Elektronisk udgave Indhold Indledning 2 Færdighedsprøven 2 Skriftlig fremstilling

Læs mere

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015 Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015 Programmet starter mandag d. 12. januar (uge 3.) og slutter med konkurrencen lørdag d. 27. juni (uge 23). Programmet består altså af i alt 24 uger. Man

Læs mere

Træningsplan uge Hårlev BK

Træningsplan uge Hårlev BK Træningsplan uge 33 2018 Hårlev BK Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Træningsplan Mandag den 13. August... 3 Træningsplan Onsdag den 15. August... 6 Træningsplan Mandag den 13. August Øvelser:

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Lille Georgs julekalender december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden?

Lille Georgs julekalender december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? 1. december Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? 2. december Hvilket ord er et tal? SNE DIS VIN MIX MEL En mystisk kileskrift er tydet! 3. december betyder 243,

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere