Beskrivelse af jobområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskrivelse af jobområdet"

Transkript

1 Side 1 af 12 Nummer: 2794 Titel: Transportarbejde i lufthavne Kort titel: Lufthavn Status: GOD Godkendelsesperiode: og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet retter sig mod civil luftfart. Til jobområdet transportarbejde i lufthavne knytter sig service- og hjælpefunktioner i forbindelse med modtagelse og afsendelse af fly. Inden for jobområdet arbejdes der blandt andet med håndtering af bagage, post og cargo, lastning og losning af fly, samt flyrengøring, fuelpåfyldning og anden klargøring og bugsering af fly. Endvidere arbejdes der inden for jobområdet med transportopgaver i lufthavnen, vedligeholdelse af lufthavnens bygninger, arealer, maskiner og udstyr samt brandberedskab og overvågning af lufthavnens logistik i forhold til safety/security. Der er på landsplan ansat ca personer, som udfører transportfunktioner i og i forbindelse med lufthavne, fordelt med ca i Københavns Lufthavn i Kastrup og ca i de øvrige lufthavne. Inden for jobområdet findes en lang række regler og myndighedskrav, som har betydning for arbejdsfunktionerne, arbejdets organisering mv. Der findes regionale, nationale, internationale og EU myndighedskrav for færdsel på lufthavnsområdet og ved airside, safety og security samt håndtering af farligt gods bl.a. fastsat i "Bestemmelser for Civil Luftfart (BL)" og dels bekendtgørelser. Reglerne er fastsat af Trafikstyrelsen / Naviair-, den enkelte lokale lufthavn og Beredskabsstyrelsen, International Air Transport Association (IATA), International Civil Aviation Organisation (ICAO), EU-agenturet European Aviation Safety Agency (EASA). Derudover findes der myndighedskrav for anvendelse af gaffeltruck samt miljøkrav fastsat af Arbejdstilsynet. Sundhedsstyrelsen fastsætter hygiejnekrav og Trafikstyrelsen sætter krav for færdsel. Endelige stiller de forskellige flyselskaber en række supplerende krav til flere af de ovenstående områder. Typiske arbejdspladser inden for jobområdet En transportarbejder i en lufthavn udfører sit arbejde indenfor et afgrænset område - nemlig lufthavnen eller en relateret virksomhed (underleverandør til lufthavnen). De arbejdsopgaver, der udføres er mangeartede, og der er oftest et krav fra både virksomhed og myndigheder, om at transportarbejderne kan foretage jobrotation mellem de forskellige opgaver og funktioner. Transportarbejde er ofte ensidigt og gentaget med stor risiko for nedslidning - det er derfor nødvendigt at kunne beherske et stort antal forskellige opgaver. I de mindre lufthavne er dette en nødvendighed, fordi der kun er få transportarbejdere til at udføre alle opgaverne. Arbejdsopgaverne består typisk i:

2 Side 2 af 12 Bagagehåndtering; opgaver i forbindelse med håndtering af bagage fra modtagelse til afsendelse hvilket blandt andet omfatter sortering, sikkerhedsscanning, pakning, transport, last og losning. Cargohåndtering; opgaver i forbindelse med håndtering af cargo fra modtagelse til afsendelse hvilket blandt andet omfatter sortering, sikkerhedsscanning, pakning, transport, last og losning af cargo (herunder levende dyr) m.v. Flysidefunktioner; opgaver i forbindelse med modtagelse og afsendelse af fly fra standpladsen herunder push back/bugsering, afisning, flyvask m.v. Markservice; vedligeholdelse af områderne i lufthavnen, snerydning og glatførebekæmpelse, renholdelse af områderne m.v. Support funktioner; service- og hjælpeopgaver i forbindelse med passager-handling herunder transport af passagerer og besætningsmedlemmer, transport af catering- og rengøringspersonale og materiel, optankning og vedligeholdelse af køretøjer, lodstjeneste, klargøring af standplads, safety/securityopgaver, brand- og redningsberedskab, indvendig flyrengøring, tankning af fly samt håndtering og kørsel med brændstof. Overordnet set kan branchens virksomheder inddeles i følgende hovedkategorier: Lufthavne: Hver enkelt lufthavn i Danmark drives som selvstændig virksomhed. Lufthavnen er således ansvarlig for meget af det arbejde, som udføres af transportarbejderne. I store lufthavne fx Kastrup, varetager andre virksomheder fx bagage- og cargohandling m.v. Lufthavnene spænder fra meget store arbejdspladser med mange hundrede ansatte indenfor området til små provinslufthavne med relativt få ansatte. Handlingselskaber, som sorterer, pakker, transporterer, laster og losser bagage, post og cargo. Handlingsselskaberne veksler i størrelse fra flere hundrede ansatte til relativt få ansatte. Speditørselskaber som håndterer cargo til flytransport. Selskaberne veksler i størrelse fra flere hundrede ansatte til relativt få ansatte. Fragt og lagercentraler som håndterer cargo til flytransport, herunder både store special-lagerhaller i og udenfor lufthavnene, samt små lagre hos underleverandører. Lagrene veksler i størrelse fra flere hundrede ansatte til relativt få ansatte. Selskaber der leverer serviceprodukter og/eller supportfunktioner i forbindelse med flyhandling, ankomst / afgang m.v. Det drejer sig bl.a. om cateringselskaber, rengøringsselskaber, benzin- og olieselskaber m.v. Selskaberne veksler i størrelse fra flere hundrede ansatte til relativt få ansatte. Postale virksomheder som håndterer post, pakker og cargo. Selskaberne veksler i størrelse fra flere hundrede ansatte til relativt få ansatte. Medarbejderne på arbejdspladserne inden for jobområdet De fleste transportarbejdere i lufthavne har opnået deres kompetencer gennem en kombination af virksomhedsoplæring og deltagelse på kurser. Der er her primært tale om forskellige AMU uddannelser

3 Side 3 af 12 inden for lufthavns-, lager- og chaufførområdet som enkeltstående uddannelse eller i sammenhængende forløb. Der er efterhånden en del faglærte transportarbejdere indenfor erhvervsuddannelsen som lufthavnsoperatør. En del transportarbejdere har en anden faglig uddannelse fra andre fagområder. Funktionsanvarlige f.eks. lasteansvarlige rekrutteres blandt transportarbejderne og efteruddannes enten via AMU-uddannelse, erhvervsuddannelse eller intern uddannelse i virksomheden. Mellemledere rekrutteres ofte blandt de transportarbejdere, som har erhvervet sig teoretiske kvalifikationer, men også uden for området blandt personer med relevant teoretisk og erfaringsmæssig baggrund. Transportarbejdere, der søger beskæftigelse i lufthavne, forventes at have generelle og personlige kvalifikationer, specifikt læse-, skrive-, regne-, sprog- (engelsk) samt IT-kompetencer, således at de kan anvende og varetage de forskelligartede opgaver indenfor området. Da luftfart rækker langt udover nationale grænser, er samarbejde i nordisk og internationalt perspektiv nødvendigt. Sprog- og kulturforståelse er derfor et krav for alle transportarbejdere. De fleste transportarbejdere i lufthavne er mænd, da arbejdet traditionelt er meget fysisk krævende. En mindre del af transportarbejderne har anden etnisk baggrund. Arbejdsorganisering på arbejdspladserne inden for jobområdet På de fleste funktioner arbejder transportarbejderne i sjak eller selvstyrende grupper. Ansvaret for gruppens arbejde påhviler enten en enkelt medarbejder (funktionsansvarlig) eller veksler mellem flere i gruppen. Alle i gruppen vil typisk kunne varetage størstedelen af gruppens arbejdsopgaver. På andre funktioner arbejder transportarbejderne alene med eget ansvar for arbejdets udførelse, medarbejderen vil dog stadig være tilknyttet et sjak eller en gruppe og på andre tidspunkter tage del i gruppens arbejde. Udviklingen på området går mod at transportarbejderne skal kunne udføre flere og flere funktioner og opgaver, samt mod en stigende opblødning af eksisterende faggrænser. Det betyder, at kravene til transportarbejdernes kvalifikationer og kompetencer øges.

4 Side 4 af 12 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Eftersyn og vedligeholdelse af transportmateriel Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Transportarbejderen kan vedligeholde og efterse sit transportmateriel ud fra manualer. Medarbejderen er bekendt med Færdselslovens regler og Arbejdstilsynets anvisninger for transportmateriel, som benyttes til intern transport i virksomheden. Det gælder både forebyggende og lovbefalede eftersyn. Teknologi og arbejdsorganisering Transportmateriel gennemgår en stadig teknologisk udvikling. Den enkelte transportarbejder har ansvaret for at foretage de eftersyn og den vedligeholdelse, som materiellets manual, myndigheder og virksomhedens politik på området foreskriver. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Der kræves grundlæggende læse- og regnekompetencer. I de fleste tilfælde forudsættes det, at medarbejderen kan forstå og anvende manualer på engelsk. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet At kunne udføre korrekt eftersyn og vedligeholdelse af materiel er vigtig for alle operative medarbejdere på alle virksomheder inden for området, der anvender medarbejderbetjent, mekanisk hjælpeudstyr.

5 Side 5 af 12 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Konkurrenceforhold, organisering og økonomi Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Transportarbejderen har forståelse for de mange forskellige nationale og internationale samarbejdspartneres indbyrdes afhængighed og interaktion i en lufthavn. Transportarbejderen kan udføre sin arbejdsfunktion ud fra en generel viden om branchens særlige konkurrencevilkår og følsomhed overfor konjunkturudsving. Under hensyntagen, til kravene om høj grad af sikkerhed. Den enkelte transportarbejder er bevidst om de økonomiske konsekvenser af sine handlinger i den samlede transport- og logistikkæde og kan indgå i selvstyrende grupper/enheder. Transportarbejderen kan medvirke til at udarbejde forbedringsforslag til optimering af virksomhedens samlede drift. Teknologi og arbejdsorganisering Området har i de senere år oplevet en øget anvendelse af selvstyrende eller selvfungerende grupper i virksomhederne. Disse selvstyrende enheder involverer alle medarbejdere og fordrer, at disse kan indgå i de organisatoriske processer, der danner baggrund for planlægningen og tilrettelæggelsen af arbejdet. De selvstyrende grupper skal sikre en højnelse af effektiviteten og dermed en økonomisk rentabel drift inden for rammerne af virksomhedernes logistiske systemer. Hvor det tidligere var mellemledere, der stod for planlægning, registrering og godkendelse af arbejdsopgaverne, er det nu almindeligt, at den samlede/enkelte medarbejdergruppe selv skal planlægge og tilrettelægge arbejdet og dermed have indsigt i virksomhedens økonomiske strukturer og sammenhænge. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Ingen. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Det er i dag helt almindeligt at styre virksomheder ud fra et logistisk synspunkt, dette gælder for både små, mellem og store virksomheder.

6 Side 6 af 12 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Levering af kvalitet og service Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Transportarbejderen kan - med den nødvendige sproglige kompetence - levere en god kunde- og produktservice efter virksomhedens principper, samt evne til at afværge konflikter. Denne service kan også leveres over for udenlandske kunder og samarbejdspartnere. Transportarbejderen kan levere den rette kvalitet i udførelsen af sit arbejde og sine funktioner, i henhold til virksomhedens kvalitetsstandarder. Transportarbejderen er i besiddelse af den fleksibilitet og samarbejdsevne mv., som gør, at arbejdet kan udføres med kvalitet og høj grad af service. Transportarbejderen forstår betydningen af den personlige fremtræden og adfærd overfor virksomhedens kunder og samarbejdspartnere. Teknologi og arbejdsorganisering Transportarbejderen har en bred kontaktflade til mange forskelligartede samarbejdspartnere, som arbejder i gensidig afhængig af hinanden. Der arbejdes ofte med stramme deadlines og stor sikkerhedsrisiko. Transportarbejdet foregår ofte synligt for lufthavnens/flyselskabernes kunder og transportarbejderen bliver dermed virksomhedens - og lufthavnens - ansigt udadtil. Derfor er kundeservice, samarbejdsevne og kommunikationsevne, samt personlig fremtræden og adfærd meget væsentlige. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Ingen. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Kvalitetsstyrings og -sikringssystemer er normale styringsparametre i en lufthavn. Kundeservice og samarbejdsevne er af afgørende betydning for alle virksomheder inden for området enten i de direkte samarbejdsrelationer eller via telefon eller trådløs kommunikation, samt fordi arbejdet foregår synligt for passagerer og kunder.

7 Side 7 af 12 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Operative transportfunktioner i lufthavne Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Medarbejderne kan: - Sortere, håndtere post og cargo på en sådan måde, at skader minimeres. - Sortere, håndtere og transportere bagage i henhold til gældende regler og procedurer. - Opbygge og nedbryde enhedslaster til fly og lastbil (pakning af paletter, paller og containere). - Sikre post, cargo og enheder til forskellige flytyper, ud fra nødvendig kendskab til flytyper. - Sikre cargo med forskellige typer materiel, straps, net, plastfolie m.m. - Foretage korrekt stuvning og fordeling af lasten ved lastning af lastbil, containere, fly m.fl. - Foretage sikker lastning og losning med anvendelse af forskellige typer mekanisk hjælpeudstyr. - Surre og sikre gods i fly med stropper, klodser, strøer m.fl. - Udvælge egnet emballage, samt mærke cargo med korrekte håndteringssymboler. - Håndtere og foretage separation af farligt gods efter gældende regler. - Foretage sikkerhedsscanning og lost cargo/bagage tracing. - Overholde sikkerhedsregler for læsning med varierende typer transportmateriel. - Håndtere levende dyr, herunder transport til og fra fly, laste og losse i fly. - Føre og betjene relevant materiel og udstyr. - Foretage de-icing af fly. - Udføre service- og hjælpefunktioner i forbindelse med modtagelse og transport af passagerer. - Foretage ren- og vedligeholdelse af lufthavnens arealer, bygninger og udstyr. - Foretage snerydning og glatførebekæmpelse. - Indgå i brand- og redningsberedskabet. - Foretage flyvask, bugsering, udskubning af fly og afgangscheck. - Udføre indvendig flyrengøring - Udføre tankning af fly samt håndtering og kørsel med brændstof - Udføre lodstjeneste på lukkede områder i lufthavnen. De kompetencer, der er fælles med grundlæggende og brede kompetenceområder inden for transportområdet, erhverves i kompetenceområderne Grundkompetence Lager & terminal, Lager & logistik samt i Grundkompetence Chauffør gods og i Godstransport ad landevej. Teknologi og arbejdsorganisering Der anvendes i vid udstrækning IT til registrering, styring, planlægning, information og kommunikation, samt andre former for trådløs kommunikation. Transportmedarbejderen skal kunne overskue større og tværgående helheder, samt træffe beslutninger, der kan have stor sikkerhedsmæssig betydning, på basis af givne informationer. Systemer og graden af automatisering veksler fra virksomhed til virksomhed. Der anvendes en lang række specialudviklet informationsudstyr, højteknologisk transportmateriel og særligt opgaverelateret udstyr, som kun findes i lufthavne. I flere funktioner er der krav om, at transportarbejderen skal kunne betjene en gaffeltruck eller have kørekort til lastbil (varierer fra virksomhed til virksomhed).

8 Side 8 af 12 Der stilles store krav til overblik, planlægning og samarbejde - også på tværs af virksomhedsgrænser - samt sikker og hurtig udførelse af arbejdsopgaver. Der arbejdes oftest under stort tidspres, da overskridelse af givne deadlines kan være kostbare for virksomheden. Mange funktioner skal udføres af forskellige aktører på et område, hvor pladsen og tiden er begrænset. Transportskader i forbindelse med forkert håndtering af materiel er et stort problem for området. Egenkontrol og anvendelsen af kvalitetsnormer for arbejdets udførelse spiller derfor en stadig større rolle. Transportskader i forbindelse med forkert håndtering af materiel er et stort problem for området. Egenkontrol og anvendelsen af kvalitetsnormer for arbejdets udførelse spiller derfor en stadig større rolle. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Transportarbejderne skal være i besiddelse af minimum kørekort B. Transportarbejderen skal afhængig af opgavernes art være i besiddelse af certifikat til gaffeltruck A/B og/eller kørekort C og/eller kørekort D og eller/kørekort D erhverv. Transportarbejderen skal kunne kommunikere hensigtsmæssigt på dansk og engelsk samt læse, tale og forstå de nødvendige engelske fagudtryk. I nogle funktioner - bl.a. funktionsansvarlig for lastning og losning af fly - er det nødvendigt at benytte areal-, rumfangs- og vægtberegninger, derfor kræves der grundlæggende regnefærdigheder. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Der vil typisk være krav til transportarbejderen om stor fleksibilitet med hensyn til at kunne udføre alle arbejdsfunktioner inden for et givet område. I mindre lufthavne er det ofte en nødvendighed, at transportarbejderne kan udføre alle opgaver.

9 Side 9 af 12 Beskrivelse af de tilhørende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Safety og security for transportarbejdere i lufthavne Kort beskrivelse af kompetencen og dens anvendelse i jobområdet Transportarbejderen har grundlæggende forståelse og bevidsthed for de normale safety og security procedurer i en lufthavn, som vedkommende skal anvende ved løsning af sine arbejdsopgaver og daglige færden i lufthavnen. Transportarbejderen har forståelse og bevidsthed for de særlige safety procedurer, som er en følge af den intensiverede kamp mod terrorisme, i den grad de har indflydelse på arbejdsopgaver og den daglige færden i lufthavnen. Transportarbejderen har en grundlæggende forståelse for elementær sikkerhed på arbejdspladsen, så vedkommende kan anvende sin viden ved løsning af opgaver, som indebærer sikkerhedsmæssige risici, herunder brug af transportmateriel og hjælpeudstyr. Transportarbejderen kan forholde sig aktivt til at mindske arbejds- og belastningsskader, og styrke egen sundhed, på baggrund af sin viden om ergonomi, hvordan fysiske og psykiske belastningsfaktorer kan påvirke det enkelte menneske, og hvordan adfærd og holdninger kan påvirke arbejdslivet. Medarbejderen kan reagere hensigtsmæssigt ved uheld og ulykker, som omfatter farligt gods og kemikalier. Transportarbejderen kan udføre almindelig og livreddende førstehjælp ved ulykker i virksomheden og kan forebygge, at ild opstår, og reagere hensigtsmæssigt ved brand. Teknologi og arbejdsorganisering Områdets arbejdsorganisering, hvor mange samarbejdspartnere arbejder på begrænset plads og under tidspres og dermed stor sikkerhedsrisiko, stiller store krav til transportarbejderens forståelse for de mange aktørers indbyrdes afhængighed og fælles sikker adfærd og færden. Transportarbejderen skal være opmærksom på, at selv små og ubetydelige genstande eller fejlvurderinger kan resultere i omfattende skader på personer og/eller materiel. Transportarbejderen skal kunne reagere og rapportere efter gældende regler fx ved hjælp af eksisterende relevante teknologiske hjælpemidler. Transportarbejdere i lufthavne er ofte udsat for betydelige sundhedsmæssige belastninger af både psykisk og fysisk karakter, og er blandt de mest udsatte på arbejdsmarkedet. Arbejdet er fysisk belastende, arbejdsforholdene ofte trange og vanskelige, og der arbejdes under stramme deadlines. Der er stor risiko for arbejdsrelaterede skader og tidlig nedslidning bl.a. i forbindelse med løft og placering af primært bagage i fly. For at afhjælpe dette, er der en stadig udvikling af tekniske hjælpemidler.

10 Side 10 af 12 De skiftende arbejdstider, besværlige vilkår m.h.t. sund ernæring, motion m.v., stiller krav om sund levevis med det formål at øge trafiksikkerheden, forlængelse af levealder samt mindskelse af arbejdsrelaterede sygdomme. Særlige kvalifikationskrav, som er en forudsætning for udførelsen af jobbet, f.eks. certifikatkrav Transportarbejderen skal have deltaget i de obligatoriske uddannelser og kurser, som er foreskrevet af virksomhederne samt nationale og internationale myndigheder. Alle lufthavne stiller krav om særlig adgangskort til airside. Dette udstedes af lufthavnen efter deltagelse i kurser, og skal fornys med forskrevne mellemrum. For at kunne færdes og agere indenfor lufthavnens afgrænsede område kræves særlig uddannelse og viden om lufthavnens geografiske opbygning samt grundlæggende kendskab til lufthavnslogistik. Transportarbejderen skal have kendskab til de mange regler og anvisninger, der er for arbejdets tilrettelæggelse, indretning og udførelse, som udstedes af Arbejdstilsynet og brandmyndighederne. Kompetencens udbredelse på arbejdspladser i jobområdet Safety og security bestemmelser og regler gælder for alle medarbejdere, som arbejder og færdes ved flyside og på lufthavnens øvrige områder.

11 Side 11 af 12 Aktuelt tilkoblede mål Niveau kan angives ved enkeltfag. Nummer, niveau og titel EUU Varighed i dage Tilknyttet i perioden RKV før erhvervsuddannelse for voksne AP 5, og fremefter Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2, og fremefter Fagunderstøttende dansk som andetsprog for F/I AP 10, og fremefter Ergonomi inden for faglærte og ufaglærte job AD 2, og fremefter Praktikvejlederens kommunikation med elev/lærling AD 2, og fremefter Introduktion til arbejdsmarkedsuddannelserne (F/I) AP 3, og fremefter Introduktion til et brancheområde (F/I) AP 40, og fremefter Arbejdsmarked, it og jobsøgning (F/I) AP 40, og fremefter Vedligeholdelse af veje og baner i lufthavnen AK 3, og fremefter Praktik for F/I AP 48, og fremefter Sikkerhed og førstehjælp ved rengøringsarbejde AE 4, og fremefter Rengøring af transportmidler AE 3, og fremefter Jobrelateret fremmedsprog med nuanceret ordforråd AD 5, og fremefter Jobrelateret fremmedsprog med basalt ordforråd AD 5, og fremefter Betjening af fly med lastbilmonteret highloader AK 2, og fremefter Lasteansvarlig ved lastning og losning af fly AK 5, og fremefter Af-isning af fly AK 2, og fremefter Grundlæggende faglig regning AP 2, og fremefter Sikkerhed ved arbejde på forplads og ved flyside AK 5, og fremefter Gods- og bagagehandling til og fra fly AK 3, og fremefter Lastning og losning af enhedslaster i fly AK 3, og fremefter Grundlæggende faglig matematik AP 3, og fremefter Faglig læsning AP 2, og fremefter Faglig skrivning AP 3, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, basis AP 40, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, alment niveau AP 40, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, udvidet niveau AP 40, og fremefter Fagunderstøttende dansk som andetsprog for F/I AP 10, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, basis AP 40, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, alment niveau AP 40, og fremefter Dansk som andetsprog for F/I, udvidet niveau AP 40, og fremefter Praktikvejledning af eud-elever/lærlinge AF 1, og fremefter Lodstjeneste i lufthavn AK 1, og fremefter Lasteansvarlig af fly - ajourføring AK 2, og fremefter Afisning af fly - ajourføring AK 1, og fremefter Sikkerhed v. arb. på forplads og flyside - ajour AK 0, og fremefter Flykendskab for transportarbejdere i lufthavne AK 3, og fremefter Afgangstjek og afsendelse af fly fra standplads AK 3, og fremefter Afgangstjek og afsend af fly fra standplads-ajour AK 1, og fremefter Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2, og fremefter Grundlæggende faglig regning AP 2, og fremefter Grundlæggende faglig matematik AP 3, og fremefter Faglig læsning AP 2, og fremefter Faglig skrivning AP 3, og fremefter Lufthavnenes it-systemer, ajour AK 1, og fremefter Aflæsning af data i lufthavnens it-systemer AK 1, og fremefter Registrering af data i lufthavnens it-systemer AK 2, og fremefter Vand - service på fly AK 2, og fremefter Toilet - service på fly AK 2, og fremefter Lufthavnslogistik, proces og samarbejde AK 2, og fremefter Lufthavnslogistik, ajourføring AK 1, og fremefter Skubning af fly AK 5, og fremefter

12 Side 12 af 12 Nummer, niveau og titel EUU Varighed i dage Tilknyttet i perioden Skubning af fly, ajourføring AK 1, og fremefter specialkøretøjer, grundlæggende ground handling AK 3, og fremefter Manøvrering af specialkøretøjer, ground handling AK 1, og fremefter Manøvrering,specialkøretøjer flytrafik områder AK 2, og fremefter Manøvrering,ajour specialkøretøj flytrafikområder AK 1, og fremefter Instruktører og elever i praktikcentret AP 2, og fremefter Mål og læring i praktikcentret AP 2, og fremefter Arbejdsmiljø 1 i faglærte og ufaglærte job AD 2, og fremefter Arbejdsmiljø 2 i faglærte og ufaglærte job AD 2, og fremefter Introduktion til transportarbejde i lufthavne AK 10, og fremefter Aircargo Warehouse, stykgods AK 4, og fremefter Aircargo Warehouse, stykgods, ajourføring AK 1, og fremefter Aircargo Warehouse, Opbygning af ULD AK 5, og fremefter Aircargo Warehouse, ULD ajourføring AK 1, og fremefter Håndtering af tilskadekomne i fly, ajour AK 1, og fremefter Flybrand, indsatsteknikker og -taktikker, ajour AK 1, og fremefter Fly, køretøjer og brandslukningsmateriel, ajour AK 1, og fremefter Airside safety, ajourføring AK 1, og fremefter Apron Safety, ajourføring AK 1, og fremefter Lasteansvarlig på fly 1 AK 5, og fremefter Lasteansvarlig på fly 2 AK 2, og fremefter Lasteansvarlig på fly 1 - ajourføring AK 2, og fremefter Lasteansvarlig på fly 2 - ajourføring AK 1, og fremefter PRM håndtering og forflytning til og fra fly AK 1, og fremefter Flykendskab, awareness AK 1, og fremefter Bagagehåndtering og kvalitet AK 5, og fremefter Bagagehåndtering og kvalitet - ajourføring AK 1, og fremefter FUEL, produktkendskab - ajourføring. AK 1, og fremefter FUEL tankningsenhedens udstyr - ajourføring AK 1, og fremefter FUEL, produktkontrol og tankning af fly - ajourfør AK 1, og fremefter Introduktion til det danske arbejdsmarked (F/I) AP 5, og fremefter Transport af sikkerhedskontrolleret luftfragt AK 1, og fremefter Betjening af fly med selvkørende løfteenhed AK 1, og fremefter Arbejde i og omkring fly på standplads-ajour AK 1, og fremefter Anti- og deicing af fly AK 2, og fremefter Anti- og deicing af fly-ajour AK 1, og fremefter Lastning, losning af stykgods og bagage fly AK 1, og fremefter Lastning, losning og lastsikring af ULD i fly AK 1, og fremefter

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2733 Titel: Mobilkraner med ballast Kort titel: M.kran ballast Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Langt de fleste

Læs mere

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Uddannelsesordning for suddannelsen Udstedelsesdato: Den 1. juli 2013. Udstedt af Transporterhvervets Uddannelser og det faglige udvalg for soperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 202 af

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2749 Titel: Betjening af travers-, portalkran og riggerudstyr Kort titel: Kran Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Betjening af CNC-styret plasmaskæremaskine Tech College Aalborg 2. maj 21. nov 2016 OK Indlån

Betjening af CNC-styret plasmaskæremaskine Tech College Aalborg 2. maj 21. nov 2016 OK Indlån Samarbejdsaftaler 2016 Opdateret 05-12-2016 (ssst) TEC har indgået samarbejdsaftaler med en række skoler og uddannelsesinstitutioner for at sikre, at alle de kurser og efteruddannelsestilbud, TEC er godkendt

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2687 Titel: Vagtservice Kort titel: Vagtservice Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet vagtservice

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2687 Titel: Vagtservice Kort titel: Vagtservice Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet vagtservice

Læs mere

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Udstedelsesdato: Den 1. juli 2011. Udstedt af Transporterhvervets Uddannelser og det faglige udvalg for lufthavnsoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Aktuelle udbudsgodkendelser

Aktuelle udbudsgodkendelser Side 1 af 5 681401 AMU Hoverdal Kompetencebeskrivelse: EUU: Periode: Godkendelsestype: 2636 Ejendomsservice AE 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2708 Klimateknisk område AB 01-01-2010 og fremefter

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2702 Titel: Savværk og halvfabrikata Kort titel: Savværk Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I den råtræsforarbejdende

Læs mere

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Udstedelsesdato: Den 1. juli 2010. Udstedt af det faglige udvalg for lufthavnsoperatør-uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 1199 af 09/12/2009 om uddannelserne

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2707 Titel: Køleteknisk område Kort titel: Køl Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter alle de

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2660 Titel: Pleje af hår, hud og negle Kort titel: Hår, hud, negle Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I jobområdet

Læs mere

Nummer Titel EUU Varighed dage Syn af boliger, råderet, vedligeholdelsesordninger AE 5, Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2,00

Nummer Titel EUU Varighed dage Syn af boliger, råderet, vedligeholdelsesordninger AE 5, Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2,00 Nummer Titel EUU Varighed dage 40000 Syn af boliger, råderet, vedligeholdelsesordninger AE 5,00 40041 Den personlige uddannelses- og jobplan AA 2,00 40133 Formidling til brugere og beboere, ejendomsservice

Læs mere

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. juli 2017 Udstedt af Transporterhvervets Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 361af 07/04/2017 om lufthavnsuddannelsen. 2.

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse 2265 Detailhandel KLA 25000 RKV før erhvervsuddannelse for voksne AP 01-01-2017 og fremefter 40001 Markedsanalyse i detail- og handelserhvervet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2698 Titel: Tandteknik Kort titel: Tandteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Tandteknik er fremstilling

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 14 Nummer: 2869 Titel: Klargøring af og tunnelkørsel med togmateriel Kort titel: Togklargøring Status: GOD Godkendelsesperiode: 14-12-2018 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen

Tekstdel - Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen TUR den 03-07-2019 Tekstdel - Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2686 Titel: Forsynings- og distributionssektorerne Kort titel: Forsyning Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2606 Titel: Guld- og sølvsmedeområdet Kort titel: Guldsmed Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2237 Titel: Administration i sundhedssektoren Kort titel: admsundhed Status: GOD Godkendelsesperiode: 03-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Administration

Læs mere

Bekendtgørelse om lufthavnsuddannelsen

Bekendtgørelse om lufthavnsuddannelsen BEK nr 383 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.58T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2761 Titel: Opbygning og drift af offshore installationer Kort titel: offshore inst. Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2751 Titel: Produktion af køle- og klimaanlæg Kort titel: Køleteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 6 Nummer: 2702 Titel: Savværk og halvfabrikata Kort titel: Savværk Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet I den råtræsforarbejdende

Læs mere

Bekendtgørelse om lufthavnsuddannelsen

Bekendtgørelse om lufthavnsuddannelsen BEK nr 361 af 07/04/2017 Udskriftsdato: 17. maj 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet,j. nr. 17/4820 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Samarbejdsaftaler 2015 Opdateret 24-11-2015 (ssst)

Samarbejdsaftaler 2015 Opdateret 24-11-2015 (ssst) Samarbejdsaftaler 2015 Opdateret 24-11-2015 (ssst) TEC har indgået samarbejdsaftaler med en række skoler og uddannelsesinstitutioner for at sikre, at alle de kurser og efteruddannelsestilbud, TEC er godkendt

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2757 Titel: Plastsvejsning Kort titel: Plast Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Plastsvejsning indebærer sammenføjning

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2781 Titel: Bolig- og autointeriørmontering Kort titel: Interiørmontage Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-02-2008 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Boligmonteringsområdet

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen

Tekstdel - Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen TUR den 16-08-2018 Tekstdel - Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 6 Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse 2275 Administration GOD 25000 RKV før erhvervsuddannelse for voksne AP 01-01-2017 og fremefter 40003 Salgsteknik for salgs- og servicemedarbejdere

Læs mere

FKB Kursusmål Skole Dato start Dato slut År Underskrevet Type

FKB Kursusmål Skole Dato start Dato slut År Underskrevet Type Samarbejdsaftaler 2016 Opdateret 18-04-2016 (hct) TEC har indgået samarbejdsaftaler med en række skoler og uddannelsesinstitutioner for at sikre, at alle de kurser og efteruddannelsestilbud, TEC er godkendt

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2663 Titel: Industriel vask og efterbehandling af tekstiler Kort titel: Vaskeriindustri Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition

Læs mere

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen

Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen Udstedt 3. juni 2015 Uddannelsesordning for lufthavnsuddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af Transporterhvervets Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 383 af 09/04/2015 om

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2782 Titel: Operatøropgaver i el-forsyning Kort titel: forsyning oper. Status: GOD Godkendelsesperiode: 30-06-2007 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

L A G E R M E D A R B E J D E R

L A G E R M E D A R B E J D E R L A G E R M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det kan virke uoverskueligt

Læs mere

LASTNING OG LOSNING AF FLY

LASTNING OG LOSNING AF FLY VEJLEDNING OM LASTNING OG LOSNING AF FLY Branchesikkerhedsrådet for transport- og engroshandel (BSR4) FORORD Denne branchevejledning er udarbejdet af Branchesikkerhedsrådet for transport og engroshandel

Læs mere

Samarbejdsaftaler 2015 Opdateret 18-02-2015 (eol)

Samarbejdsaftaler 2015 Opdateret 18-02-2015 (eol) Samarbejdsaftaler 2015 Opdateret 18-02-2015 (eol) TEC har indgået samarbejdsaftaler med en række skoler og uddannelsesinstitutioner for at sikre, at alle de kurser og efteruddannelsestilbud, TEC er godkendt

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice Marts 2015 AMU Statistik For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: - AMU Hoverdal - AMU Nordjylland - Københavns Tekniske

Læs mere

2610 45072 - Betjening af CNC-styret plasmaskæremaskine Tech College Aalborg 2. maj 21. nov 2016 OK Indlån

2610 45072 - Betjening af CNC-styret plasmaskæremaskine Tech College Aalborg 2. maj 21. nov 2016 OK Indlån Samarbejdsaftaler 2016 Opdateret 31-05-2016 (hct) TEC har indgået samarbejdsaftaler med en række skoler og uddannelsesinstitutioner for at sikre, at alle de kurser og efteruddannelsestilbud, TEC er godkendt

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 11 Nummer: 2251 Titel: Postale produkter og processer Kort titel: Postal produkt Status: GOD Godkendelsesperiode: 24-11-2010 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Inden

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 18 Nummer: 2288 Titel: Personbefordring med bybus og rutebil Kort titel: Personbef.Bybus Status: GOD Godkendelsesperiode: 24-05-2016 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Køkken-Hotel-Restaurant-Bager-Konditor-Kødbranchen 2257 Mad til grupper med varierede behov for ernæring Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 40423 Praktikvejledning af ernæringsassistenter

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 18 Nummer: 2859 Titel: Personbefordring med mindre køretøjer Kort titel: Bef. køretøjer Status: GOD Godkendelsesperiode: 14-12-2018 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2205 Titel: Finansiel rådgivning og forsikring Kort titel: finogfor Status: GOD Godkendelsesperiode: 03-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Finansiel

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2765 Titel: Teltmontage Kort titel: Teltmontage Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2007 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet teltmontage indeholder

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2787 Titel: Spåntagende metalindustri Kort titel: Spåntagning Status: GOD Godkendelsesperiode: 02-06-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 8 Nummer: 2244 Titel: Maskin- og værktøjsområdet Kort titel: Maskin Status: GOD Godkendelsesperiode: 21-12-2009 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet er centreret

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 5 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

FÅ DEN NYESTE VIDEN AMU-KURSER FOKUS PÅ SERVICE SIKKERHED MILJØ KURSER MÅLRETTET GODS- CHAUFFØRER LEARNMARK.DK/KURSER

FÅ DEN NYESTE VIDEN AMU-KURSER FOKUS PÅ SERVICE SIKKERHED MILJØ KURSER MÅLRETTET GODS- CHAUFFØRER LEARNMARK.DK/KURSER AMU-KURSER FÅ DEN NYESTE VIDEN KURSER MÅLRETTET GODS- CHAUFFØRER FOKUS PÅ SERVICE SIKKERHED MILJØ LEARNMARK.DK/KURSER KURSER MÅLRETTET GODSCHAUFFØRER GAFFELTRUCK CERTIFIKATKURSUS B Efter kurset er du i

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 6 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

Fa g l æ rt l u f t h av n s o p e r at ø r - en vejledning. Meritvejen. - de erfarnes vej til svendebrev

Fa g l æ rt l u f t h av n s o p e r at ø r - en vejledning. Meritvejen. - de erfarnes vej til svendebrev Fa g l æ rt l u f t h av n s o p e r at ø r - en vejledning Meritvejen - de erfarnes vej til svendebrev Meritvejen Meritvejen er lavet for de meget erfarne. Vælger du meritvejen kan du blive faglært uden

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 49-55, 20, 22, 24, 14, stk. 1 1 og 5, stk 3, pkt. 3 Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og logistik Uddannelse

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service December 2014 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse 2275 Administration Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 40022 Effektive, individuelle brugerflader (AD) 12-09-2014 og fremefter

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Køkken-Hotel-Restaurant-Bager-Konditor-Kødbranchen 2257 Mad til grupper med varierede behov for ernæring Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 40037 Sundere måltider til patienter/borgere

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 12 Nummer: 2280 Titel: Vejgodstransport Kort titel: Vejgods Status: GOD Godkendelsesperiode: 14-12-2018 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Inden for vejgodstransportområdet

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2708 Titel: Klimateknisk område Kort titel: Klima Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter alle

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Bygge-/Anlægsområdet og -Industri 2215 Bygnings- og automaling samt skilteproduktion mv. Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 4268-3 Dekorationsteknikker (AF) 21-08-2013 og

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service April 2017 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på kernemål i FKB en og på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 5 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service September 2014 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2636 Titel: Ejendomsservice Kort titel: Ejendomsservice Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet ejendomsservice

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2759 Titel: Metalindustriel bearbejdning Kort titel: Spåntagning Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. AMU Statistik. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: AMU Hoverdal

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. AMU Statistik. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: AMU Hoverdal SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice AMU Statistik Januar 2012 For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: AMU Hoverdal AMU Nordjylland AMU Syd CPH West Erhvervsskolen

Læs mere

Transporterhvervets UddannelsesRåd TUR

Transporterhvervets UddannelsesRåd TUR Transporterhvervets UddannelsesRåd TUR Vejledning til og kriterier for godkendelse af virksomheder som læreplads for lærlinge under uddannelse som Godschauffør i henhold til Undervisningsministeriets Bekendtgørelse

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 5 259401 Køge Handelsskole Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2798 Viden- og forretningsservice

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2679 Titel: Rengøringsservice Kort titel: Reng.service Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet rengøringsservice

Læs mere

1 af 10. Region. Skole (AMU) Antal kursister Bilag 5.3 AO kursusaktivitet fordelt på regioner og hovedskoler. 2011 2012 2013 Total Hovedstaden

1 af 10. Region. Skole (AMU) Antal kursister Bilag 5.3 AO kursusaktivitet fordelt på regioner og hovedskoler. 2011 2012 2013 Total Hovedstaden Region Skole (AMU) Antal kursister Bilag 5.3 AO kursusaktivitet fordelt på regioner og hovedskoler 2011 2012 2013 Total Hovedstaden Anvendelse af 5-S modellen for operatører 256 294 93 643 Forretningsforståelse

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service April 2013 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende fra 01-01-2014 til 31-12-2014)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende fra 01-01-2014 til 31-12-2014) Side 1 af 6 743402 Handelsskolen Silkeborg Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2275 Administration 01-08-2014 og fremefter Godkendt til udbud 40003 Salgsteknik for salgs- og servicemedarbejdere

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler:

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Juni 2016 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland Campus Bornholm

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Februar 2012 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland EUC Midt Bornholms

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik

SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service. AMU Statistik SUS Uddannelsesudvalget for Rengøring og Service Januar 2013 AMU Statistik For FKB 2679 Rengøringsservice opgjort på kursister på følgende skoler: AMU Syd AMU Vest AMU Fyn AMU Nordjylland EUC Midt Bornholms

Læs mere

G A R T N E R I M E D A R B E J D E R

G A R T N E R I M E D A R B E J D E R G A R T N E R I M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan. Det kan virke

Læs mere

HAVNE- OG TERMINALARBEJDER

HAVNE- OG TERMINALARBEJDER ERHVERVSUDDANNELSE SOM HAVNE- OG TERMINALARBEJDER Uddannelsesbog For Eleven: Virksomhed: Uddannelsesaftalen begynder den: / - 20 Uddannelsesaftalen afsluttes den: / - 20 Denne uddannelsesjournal tilhører

Læs mere

Transporterhvervets UddannelsesRåd. PRAKTIKREGLER for Lageruddannelsen, bekendtgørelse nr. 1070 af 4. november 2004

Transporterhvervets UddannelsesRåd. PRAKTIKREGLER for Lageruddannelsen, bekendtgørelse nr. 1070 af 4. november 2004 Transporterhvervets UddannelsesRåd PRAKTIKREGLER for Lageruddannelsen, bekendtgørelse nr. 1070 af 4. november 2004 Praktikuddannelsens mål er at give lærlingene de almene og praktiske faglige kvalifikationer,

Læs mere

Forslag til IGU forløb Bygge- og Anlægsbranchen

Forslag til IGU forløb Bygge- og Anlægsbranchen Forslag til IGU forløb Bygge- og Anlægsbranchen Et særligt uddannelsesforløb for tosprogede inden for AMU Forløbet varer 20 uger, hvor der veksles mellem skole og arbejde i den virksomhed IGUeleven er

Læs mere

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. AMU Statistik. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: AMU Hoverdal

SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice. AMU Statistik. For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: AMU Hoverdal SUS Uddannelsesudvalget for Ejendomsservice Januar 2013 AMU Statistik For FKB 2636 Ejendomsservice, opgjort på antal kursister på følgende skoler: AMU Hoverdal AMU Nordjylland Københavns Tekniske Skole

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for havne og terminalarbejderuddannelsen

Uddannelsesordning for havne og terminalarbejderuddannelsen Uddannelsesordning for havne og terminalarbejderuddannelsen Udstedelsesdato: 01-05-2011 Udstedt af det faglige udvalg for Lager og terminal-uddannelserne i henhold til bekendtgørelse nr. 202 af 09/03/2011

Læs mere

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen)

Udbudsgodkendelser fordelt på uddannelsessteder (gældende på udskriftsdatoen) Side 1 af 6 743402 Handelsskolen Silkeborg Kompetencebeskrivelse: Periode: Godkendelsestype: 2769 Individuel kompetencevurdering i AMU 01-01-2010 og fremefter Godkendt til udbud 2791 Administration 01-01-2010

Læs mere

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål

Oversigt over fælles kompetencebeskrivelser incl. mål Side 1 af 5 Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse 2791 Administration Følgende mål har denne FKB som moder-fkb: Mål Periode 40022 Effektive, individuelle brugerflader (AD) 20-05-2008 og fremefter

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 10 Nummer: 2250 Titel: Kort titel: Status: GOD Godkendelsesperiode: 25-08-2011 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet er afgrænset til at omfatte førstelinie-ledere

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesmål med detaljer. Nummer: 46905 ADR Grundkursus - Vejtransp. af farl. gods i emb.

Uddannelsesmål med detaljer. Nummer: 46905 ADR Grundkursus - Vejtransp. af farl. gods i emb. Side 1 af 5 Nummer: 46905 Titel: ADR Grundkursus - Vejtransp. af farl. gods i emb. Kort titel: ADR Grund Varighed: 3,0 dage. Godkendelsesperiode: 29-09-2011 og fremefter Status (EUU): GOD Status (UVM):

Læs mere

Branchepakker: Rengøring

Branchepakker: Rengøring Branchepakker: Rengøring gruppe Trainee i service og rengøring 1 (udviklet til IGU) gruppen er ikke-beskæftigede flygtninge - der er tale om et introducerende niveau. Udbydes med tolk Deltageren opnår

Læs mere

TURISTBUS - CHAUFFØRER

TURISTBUS - CHAUFFØRER AMU-KURSER FÅ DEN NYESTE VIDEN KURSER MÅLRETTET TURISTBUS - CHAUFFØRER FOKUS PÅ SERVICE SIKKERHED MILJØ LEARNMARK.DK/KURSER KURSER MÅLRETTET TURISTBUSCHAUFFØRER EU-EFTERUDDANNELSE FOR TURIST- BUSCHAUFFØRER

Læs mere

614201_Meritvejen A 18/02/05 8:00 Side 1. FAGLÆRT CHAUFFØR en vejledning. Meritvejen. de erfarnes vej til svendebrev

614201_Meritvejen A 18/02/05 8:00 Side 1. FAGLÆRT CHAUFFØR en vejledning. Meritvejen. de erfarnes vej til svendebrev 614201_Meritvejen A 18/02/05 8:00 Side 1 FAGLÆRT CHAUFFØR en vejledning Meritvejen de erfarnes vej til svendebrev 614201_Meritvejen A 18/02/05 8:00 Side 2 INDHOLD Forudsætninger for at gå meritvejen 4

Læs mere

Uddannelsesordning for lager- og terminaluddannelsen

Uddannelsesordning for lager- og terminaluddannelsen 1 Uddannelsesordning for lager- og terminaluddannelsen Udstedelsesdato: 1. juli 2011. Udstedt af Transporterhvervets Uddannelser og det faglige udvalg for Lager- og terminaluddannelserne i henhold til

Læs mere

Kursuskatalog. Personbefordring.

Kursuskatalog. Personbefordring. Kursuskatalog Personbefordring www.amu-fyn.dk Personbefordring med bus - 30 dage (Kursusnr. 40531) For personer, der ønsker at kunne fungere som buschauffør i rute eller turisttrafik. Deltageren kan på

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 10 Nummer: 2268 Titel: IKT-administration Kort titel: iktadm Status: GOD Godkendelsesperiode: 07-10-2013 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Ikt-systemer repræsenterer

Læs mere

AGENDA. om turteori.dk & turforlag kurserne på turteori.dk kursernes opbygning og indhold markedsføring support

AGENDA. om turteori.dk & turforlag kurserne på turteori.dk kursernes opbygning og indhold markedsføring support AGENDA om turteori.dk & turforlag kurserne på turteori.dk kursernes opbygning og indhold markedsføring support TUR FORLAG udgiver primært bøger og e-læringskurser etableret 1980, har udgivet e-lærings

Læs mere

Logbog Personbefordring med bus

Logbog Personbefordring med bus Vejledning til Logbog Personbefordring med bus Specialet International turistbuschauffør TUR Februar 2012 Vejledning til - EUD Erhvervsuddannelsen via Meritvejen - GVU Grundlæggende Voksen Uddannelse -

Læs mere

B U T I K S M E D H J Æ L P E R I D E T A I L B R A N C H E N

B U T I K S M E D H J Æ L P E R I D E T A I L B R A N C H E N B U T I K S M E D H J Æ L P E R I D E T A I L B R A N C H E N IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde

Læs mere

Oversigt over uddannelser med uddannelsesmål. tilkoblet. FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter

Oversigt over uddannelser med uddannelsesmål. tilkoblet. FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter Oversigt over uddannelser med uddannelsesmål tilkoblet FKB 2248 Industrislagtning og forædling af kødprodukter FKB 2248 TAK TAK TAK TAK TAK Emballering og etikettering af kødprodukter Forædling Maskinbetjening

Læs mere

Branchepakker i region Hovedstaden

Branchepakker i region Hovedstaden Branchepakker i region Hovedstaden Branchepakker: Bygge/anlægsområdet Trainee i byggeriet 1 (udviklet til IGU) n er ikke-beskæftigede flygtninge - der er tale om et introducerende niveau. Kurset udbydes

Læs mere

Branchepakker: Social- og Sundhedsområdet

Branchepakker: Social- og Sundhedsområdet Branchepakker: Social- og Sundhedsområdet gruppe Bliv klar til en dansk sundhedsuddannelse SOSU forløb for to-kulturelle Kurset henvender sig til personer med anden kulturel baggrund end dansk, der på

Læs mere

KARAKTERER: HOVEDFORLØB Karakterer er for skoleåret 1. august 2006 til 31. juli 2007

KARAKTERER: HOVEDFORLØB Karakterer er for skoleåret 1. august 2006 til 31. juli 2007 KARAKTERER: HOVEDFORLØB Karakterer er for skoleåret 1. august 2006 til 31. juli 2007 Gennemsnitskarakter - standpunkt 8,60 Gennemsnitskarakter - eksamen 9,10 Gennemsnitskarakter - total 8,64 Uddannelsesområde

Læs mere