Åbenhed i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDELING Sekretariat og Kommunikation Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åbenhed i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDELING Sekretariat og Kommunikation Aarhus Kommune"

Transkript

1 Til Magistraten Baggrund til magistratsmødet 19. juni 2017 Side 1 af 10 Åbenhed i Aarhus Kommune Baggrund Byrådet har besluttet, at Aarhus skal være en åben kommune. Åbenhed og offentlighed ifht. borgerne sikres bl.a. gennem at dagsordener, referater, politikker og planer, postlister, besvarelse af 10-dages forespørgsler fra partierne, at byrådets udgifter m.v. ligger offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside m.v. Involvering af borgerne sker bl.a. gennem høringer, borgermøder, mulighed for foretræder for de politiske udvalg etc. Herudover foretages besvarelse af borgerhenvendelser, aktindsigter fra journalister osv. I det foreliggende notat gives en samlet statusbeskrivelse af de forskellige nuværende aktiviteter med henblik på åbenhed i Aarhus Kommune. Tidligere beslutninger Aarhus Kommune har siden 1992 haft åbne postlister. BORGMESTERENS AFDELING Sekretariat og Kommunikation Aarhus Kommune Borgmester- og Ledelsessekretariatet Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Telefon: Direkte telefon: Direkte pm@aarhus.dk Sag: 17/ Sagsbehandler: Peter Marker I 2004 vedtog Byrådet en Århusmodel for borgerinddragelse på planlægningsområdet. Større åbenhed indgik også som et vigtigt element i den politiske aftale om Styring, struktur og samarbejdskultur, vedtaget i Byrådet 19. marts Som følge heraf er der arbejdet med øget borgerinddragelse, medborgerskab, styrket dialog med borgerne m.v. I indstillingen om Åbne møder i Aarhus Kommune besluttede Byrådet 18. februar 2015, at dagsordener og bilag til Magistratens møder er synlige på hjemmesiden fra om torsdagen når dagsordenen udsendes, mod tidligere først mandag efter magistatsmødets afholdelse. Ligeledes blev dagsordener og bilag til udvalgenes møde gjort offentligt tilgængelige på hjemmesiden. Efterfølgende har Byrådet 3. februar 2016 vedtaget indstilling om Styrket borgerkontakt (borgervejlederfunktion, håndtering af borgerklager, borgermæglerfunktion m.v.).

2 Den 9. marts 2016 vedtog Byrådet en ny Medborgerskabspolitik for Aarhus Kommune. Side 2 af 10 I december 2016 er offentliggjort en ny APP med ledelsesinformation til Byrådet, som ligeledes kan tilgås af pressen, borgerne m.v. på kommunens hjemmeside. Senest har Magistraten på mødet 19. december 2016 ønsket en fornyet og yderligere indsats i forhold til at få mere post på de åbne postlister. Det er ligeledes tidligere besluttet, at der tages initiativ til dialog med den lokale presse og uddannelsesinstitutionerne om yderligere tiltag for åbenhed i Aarhus Kommune. Åbenhed i Aarhus Kommune Åbne byrådsmøder I henhold til lov om kommuners styrelse skal kommunalbestyrelsen fastlægge en mødeplan, som skal offentliggøres i begyndelsen af hvert år. Ordinært møde skal afholdes mindst en gang om måneden, og tid og sted for møderne offentliggøres. Dagsordener og bilag til byrådsmøderne gøres tilgængelige for borgerne, pressen m.v. på kommunens hjemmeside, samtidig med at de udsendes til byrådets medlemmer. Byrådets møder er offentlige, og enhver har adgang til at overvære de åbne punkter på byrådets dagsorden. Debatten fra byrådsmøderne live-streames på internettet, så alle har mulighed for at følge debatterne. Beslutningsreferat fra byrådsmøderne offentliggøres på hjemmesiden. Det endeligt vedtagne årsbudget og en kort redegørelse for indholdet af årsbudgettet og budgetoverslagsårene skal offentliggøres inden det kommende årsregnskabsårs begyndelse. Ligeledes skal det endeligt godkendte regnskab offentliggøres. Udvalgsmøder og foretræder De faste udvalg under Byrådet har jf. kommunens styrelsesvedtægt til opgave at afgive skriftlig betænkning over de sager, som henvises af Byrådet til behandling i det pågældende udvalg. Borgmester og rådmænd skal stå til disposition for udvalgene med enhver oplysning, som udvalget måtte fordre vedrørende sagerne.

3 Dagsordener og bilag til udvalgsmøderne er offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside forud for møderne i udvalgene. Side 3 af 10 På udvalgsmøderne har berørte borgere, interesseorganisationer, virksomheder m.v. mulighed for at få foretræde og fremlægge synspunkter for udvalgene. Beslutningsreferat fra udvalgsmøderne offentliggøres på hjemmesiden. 10-dages forespørgsler Ethvert byrådsmedlem kan anmode borgmesteren henholdsvis rådmanden om en skriftlig besvarelse af konkrete spørgsmål. Spørgsmålene skal besvares inden 10 dage. Besvarelserne af 10-dages forespørgslerne ligger offentligt tilgængelige på hjemmesiden. Postlister Aarhus Kommunes retningslinjer for åbne postlister blev vedtaget af Byrådet tilbage i Byrådet besluttede dengang, at indgående dokumenter stilet til Byrådet, Magistraten, magistratsafdelingerne, borgmesteren og rådmændene, skal være tilgængelige på den åbne postliste, hvis dokumenterne i deres helhed er omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt. I indstilling om Offentliggørelse af postlister på Århus Kommunes hjemmeside besluttede Byrådet i 2003, at den eksisterende ordning med åbne postlister blev udvidet til at omfatte ind- og udgående korrespondance i sager, der afgøres på magistratsafdelingsniveau eller forvaltningsniveau. Samtidig hermed blev der udarbejdet nærmere retningslinjer for anvendelse af postlisterne. Med henblik på at få mere post på de offentlige postlister vedtog Byrådet i 2007 nye retningslinjer for postlisterne. Formålet med de åbne postlister er, at borgerne, virksomheder, interesseorganisationer, pressen m.v. løbende kan følge med i, hvad der sker i kommunen, gennem størst mulig indsigt i den post, som modtages og sendes til/fra Aarhus Kommune. De retningslinjer, som Byrådet har vedtaget i forhold til postlisterne, er mere vidtgående end reglerne i offentlighedsloven.

4 Aktindsigt I henhold til Offentlighedslovens 7 har borgere, pressen m.v. adgang til indsigt i sager i det offentlige. Side 4 af 10 Aktindsigten omfatter retten til at få adgang til dokumenter, som er indgået til eller oprettet af en myndighed m.v. som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed. Der håndteres i Aarhus Kommune en lang række aktindsigtssager årligt. Håndtering af aktindsigter i de forskellige magistratsafdelinger sker efter de enkelte afdelingers retningslinjer. For aktindsigter der går på tværs af kommunen gælder, at de som udgangspunkt koordineres fra Borgmesterens Afdeling, hvorfra de også besvares på vegne af hele kommunen. Både den indgående aktindsigt og det udgående svar er pr. definition del af en sagsbehandling, hvorfor der altid oprettes en sag i edoc om den enkelte aktindsigtsanmodning, ligesom både anmodningen og svaret som udgangspunkt altid bør journaliseres, så det fremgår af den åbne postliste. Hjemmesiden/sociale medier På Aarhus Kommunes hjemmeside ligger kommunens overordnede politikker, planer og strategier samlet på en fælles side. Endvidere er det under de enkelte emner muligt for borgerne at orientere sig i gældende beslutninger, tilbud, serviceydelser m.v. på alle kommunens forskellige områder. Aarhus Kommune har også oprettet en fælles Facebook-side, som borgerne har mulighed for at følge. Evt. kommentarer eller forslag fra borgerne som giver anledning til sagsbehandling skal sendes pr. mail til kommunens officielle elektroniske postkasser. Endvidere findes en lang række decentrale Facebook-sider i de enkelte forvaltninger, f.eks. om byudvikling og byggeri, Vi der cykler i Aarhus, brugerbladet Vital på ældreområdet, Sammen bevæger vi Aarhus i Kultur og Borgerservice, Musikhuset m.v. Pressemeddelelser og pressekontakt Der udsendes løbende pressemeddelelser fra de respektive magistratsafdelinger i Aarhus Kommune.

5 Pressemeddelelserne giver ofte anledning til omtale i pressen (aviser/dagblade, lokalaviser (Aarhus Stiftstidende, JP Aarhus, Lokalavisen Aarhus m.fl.), radio og tv-omtale (P4 Østjylland, nyheder i TV2 Østjylland), internet nyhedstjenester m.v. Side 5 af 10 I en række tilfælde udsendes pressemeddelelser i forbindelse med, at forslag til nye projekter, indstillinger til Magistraten og Byrådet præsenteres/offentliggøres. Pressemeddelelserne er dermed også med til at understøtte åbenhed i forhold til borgerne omkring beslutninger på vej, og til at danne grundlag for en offentlig debat, inden beslutninger træffes. Der foregår herudover også en løbende servicering af pressen/medierne i forhold til kontakt til borgmester, rådmænd m.v. i forbindelse med kommentarer til aktuelle sager m.v. Materiale fremlagt på biblioteker/medborgercentre En stor del af informationsmateriale, pjecer m.v. fra de forskellige dele af kommunen er fremlagt til offentligheden på kommunens biblioteker/medborgercentre. Der er foruden hovedbiblioteket på DOKK1 også 18 lokalbiblioteker/medborgercentre i de forskellige bydele og lokalsamfund i kommunen. Høringer/borgermøder I forbindelse med udarbejdelsen af indstillinger, større beslutninger, besparelser/sparerunder m.v., foretages i mange tilfælde forudgående høring, hvor berørte borgere, organisationer, institutioner m.v. har mulighed for at afgive høringssvar. Høringssvar kan afgives skriftligt pr. mail til magistratsafdelingernes hovedpostkasser. Efter konkret vurdering stilles desuden et høringsmodul til rådighed på kommunens hjemmeside. I forbindelse med udarbejdelse af politikker (f.eks. kulturpolitikken, børn og unge-politikken osv.) sker der også typisk en høj grad af interessentinddragelse, ligesom der i høringsfasen ofte oprettes en særlig hjemmeside, hvor borgere har mulighed for at give deres mening til kende. Høringssvar vedlægges typisk som bilag og går med sagsfremstillingen frem til beslutning i Magistraten og Byrådet. Inddragelse ifbm. fysisk planlægning/byudvikling På planlægningsområdet er i lovgivningen fastlagt en række bestemmelser om høringer af planstrategi, kommuneplan, og lokalplaner.

6 Endvidere har Byrådet i 2004 vedtaget en Århus-model for borgerinddragelse på planlægningsområdet. Side 6 af 10 På kommunens hjemmeside kan man som borger følge med i igangværende udarbejdelse af nye lokalplaner. For hvert lokalplanforslag er der en tidslinje, så man kan følge med i, hvor langt forslaget er i processen. I tilfælde af at et projekt/en lokalplan kræver ændring af kommuneplanen, gennemføres en forudgående offentlig høring, inden udarbejdelse af lokalplanforslag igangsættes. I forbindelse med en evt. forudgående offentlig høring udarbejdes en folder, der udsendes i tre uger i et nærmere geografisk afgrænset høringsområde. Efter lokalplanforslag er udarbejdet, fremsendes det til Byrådet til godkendelse til offentlig fremlæggelse. Efter 1. behandlingen i Byrådet, bliver forslaget sendt i offentlig høring. Det skal ske i en periode på mindst 8 uger. I denne periode kan interesserede borgere indsende deres bemærkninger til forslaget. Der kan i denne fase også blive afholdt borgermøder o.lign. Efter høringsfristen og behandling af bemærkninger udarbejder Teknik og Miljø en byrådsindstilling med kommentering af de under offentlighedsfasen indkomne bemærkninger. Der er i indstillingerne til Byrådet et særskilt afsnit om borgerinddragelsen. Byrådet træffer herefter ved 2. behandlingen beslutning om endelig vedtagelse af lokalplanen. Lokalplanen skal offentliggøres inden 8 uger gældende fra tidspunktet for den endelige vedtagelse i Byrådet. Åbne kontorer/træffetid Mange af rådmændene har jævnligt åbent kontor/træffetid, hvor borgerne har mulighed for at komme og fremlægge sager og synspunkter. Åben træffetid annonceres i de lokale medier/pressen. Tilsvarende har borgere, interesseorganisationer, virksomheder m.v. altid mulighed for at henvende sig, bede kommunens chefer og embedsmænd om møder ( åbne døre ). Der holdes løbende en lang række af sådanne møder.

7 Åbne referater fra administrative møder I indstillingen om Åbne møder i Aarhus Kommune besluttede Byrådet 18. februar 2015, at rådmændene kan beslutte, at referater fra administrative møder gøres tilgængelige på hjemmesiden. Side 7 af 10 Mødereferater fra rådmands- og chefmøder/chefteammøder fra flere af magistratsafdelingerne lægges som følge heraf offentligt tilgængeligt på hjemmesiden. Råd og nævn Der er i kommunen nedsat en række forskellige råd og nævn, hvor interesseorganisationer, foreninger, borgere m.v. er repræsenteret. Eksempelvis er Ældrerådet talerør for alle over 60 år i forhold til kommunen. Ældrerådets opgave er at rådgive byrådet om, hvordan politikken bør være for de ældre i Aarhus Kommune. Det betyder bl.a., at Ældrerådet udtaler sig om alle byrådsindstillinger, der handler om forhold for ældre, inden de fremsendes til byrådet. Tilsvarende findes f.eks. Frivilligrådet, Handicaprådet, Udsatterådet, Det Grønne Råd m.v. Forældrebestyrelser og beboer- og pårørenderåd Forældre til børn i dagtilbud, skole og fritidstilbud indgår i et dagligt samarbejde med Aarhus Kommunes medarbejdere om børnenes trivsel, læring og udvikling. En del af forældrene medvirker i forældrebestyrelser og -råd til at sikre det gode samarbejde om væsentlige beslutninger. Desuden kan bestyrelser og råd fungere som et talerør til at kommunikere den daglige pædagogiske praksis og forventninger til forældreinvolveringen til den brede kreds af forældre. Bestyrelserne er således et eksempel på åbenhed omkring en væsentlig del af Aarhus Kommunes virksomhed. På ældreområdet er der tilsvarende brugerråd og beboer- og pårørenderåd i de forskellige lokalcenterområder, hvor der er mulighed for beboerne på lokalcentre/ plejehjem og deres pårørende at have en dialog med personalet og kommunen om relevante spørgsmål. Fællesråd Der findes i dag 29 fællesråd, rundt om i de forskellige lokalområder i Aarhus Kommune.

8 Fællesrådene er typisk paraplyorganisationer for de forskellige foreninger i deres lokalområde, og fungerer som talerør for områdets beboere over for kommunen. Samtidig bidrager fællesrådet til, at informationer og debatoplæg fra kommunen når helt ud til borgerne. Side 8 af 10 Aarhus Kommunes samarbejde med fællesrådene baserer sig på en samarbejdsaftale. Fællesrådene inddrages så tidligt som muligt i alle sager af betydning for lokalområdet. Det kan for eksempel dreje sig om kommuneplanlægning, lokalplaner, placering af veje og stier og grønne interesser. Her kan fællesrådene bidrage med vigtig viden, som er nødvendig for, at en beslutning ikke blot er rigtig for kommunen som helhed, men også passer bedst muligt til lokalsamfundet. På vej- og trafikområdet sker der konkret inddragelse gennem dialog mellem Teknik og Miljø og Fællesrådene om lokale ønsker fra borgerne til veje, stier m.v. På baggrund heraf udarbejder Teknik og Miljø en årlig indstilling til Byrådet om Anlægsprogram for vejsektoren. Hvor det er relevant, inviterer de enkelte magistratsafdelinger fællesrådene til at deltage i tværgående konferencer og arbejdsgrupper vedrørende særlige opgaver for lokalområdet. Det er samtidig muligt for fællesråd og Aarhus Kommune i samarbejde at udarbejde oplæg til planer for udvikling i lokalområderne. I starten af hvert år holder fællesrådene et seminar med embedsmænd og repræsentanter for byrådet. Her drøftes samarbejdet mellem kommunen og fællesrådene, samtidig med at fællesrådene har mulighed for at udveksle erfaringer og ideer. Børn- og Unge-byrådet Børn og Unge-byrådet i Aarhus består af 31 unge i alderen år, som bliver valgt som repræsentanter for deres område til at sidde i Børn og Unge-byrådet i ét år. Børn og Unge-byrådet kan sende forslag til Aarhus Byråd. Desuden mødes de to byråd til åben dialog mindst én gang om året, og de unge har således flere muligheder for at rådgive Aarhus Byråd og påvirke beslutningerne i byrådet. Borgervejleder/borgermægler I forlængelse af den politiske aftale om Styring, struktur og samarbejdskultur" er igangsat tværgående indsats i kommunen om Styrket borgerkon-

9 takt (borgervejlederfunktion i alle afdelinger, håndtering af borgerklager, borgermæglerfunktion m.v.). Side 9 af 10 Formålet er at hjælpe og vejlede borgerne, så man får svar hurtigst muligt, og man om muligt får løst borgernes problemer uden behov for lang og besværlig skriftlig klagesagsbehandling m.v. Medborgerskabspolitik Byrådet vedtog 9. marts 2016 en ny Medborgerskabspolitik for Aarhus Kommune. Medborgerskabspolitikken handler om, hvordan vi sammen fastholder og udvikler et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund. Borgernes deltagelse og reelle indflydelse er uundværlig i byplanlægningen og udviklingen af Aarhus. Udgangspunktet er, at alle parter, som har relevans for en sag, er med til at definere, hvad vi ønsker at opnå og hvordan vi gør det. Når kommunen ønsker at gennemføre initiativer, der vedrører borgerne, skal inddragelsen ske så tidligt, at der er reel mulighed for at påvirke processer og resultater. Alle grupper skal kunne inddrages. Det er kommunens ansvar at vise, hvilke muligheder der er for at påvirke en sag. Med til denne service hører kvalificerede og velbegrundede svar til borgerne om beslutninger og afgørelser. Deltagerbudgetter/samskabelse I forlængelse af Byrådets vedtagelse af Medborgerskabspolitikken er indført forsøg med deltagerbudgetter/borgerbudgettering på forskellige områder i kommunen. Deltagerbudgetter går ud på, at en del af kommunens budgetter lægges ud til borgerne i f.eks. et lokalområde, som herefter er med til at bestemme, hvad pengene skal bruges til. Tilsvarende arbejdes der intenst i kommunen på øget samskabelse med borgerne. I forbindelse med Frivillighovedstad 2018 nedsættes et særligt ad hoc-udvalg under Byrådet, som skal arbejde med øget frivillighed og samskabelse med borgerne. Digitale bydele/digital borgerkontakt Der er de seneste år gennemført forsøg med digitale bydele, hvor der har været opstillet digitale infostandere en række steder, hvor borgerne har mulighed for at indsende forslag, bemærkninger, kommentarer m.v. digitalt til kommunen.

10 Der er endvidere indført en digital BorgerTipp APP, hvor borgerne har mulighed for via smartphone at indsende billeder og tekst på vej- og trafikområdet, hvis der er huller i veje/fortove, beskadigede vejskilte m.v. Det har været en stor succes. Side 10 af 10 Ledelsesinformation Byrådet ønsker at få mere og bedre ledelsesinformation, så man bedre kan følge med i udviklingen, ud over den rapportering som bl.a. sker i indstillinger, regnskabet m.v. Det gælder f.eks. inden for befolkningsudvikling, beskæftigelse/arbejdsmarked, kommunens økonomi, sygefravær m.v. I december 2016 er offentliggjort en ny APP med ledelsesinformation til Byrådet, som ligeledes kan tilgås af pressen, borgerne m.v. på kommunens hjemmeside. APP en er desuden opsat sådan, at brugerne kan tilmelde sig at få en adviseringsmail, når der kommer nye data i eksisterende rapporter, eller når der udgives nye rapporter. Udgifter til rejser, repræsentation m.v. På kommunens hjemmeside har pressen, borgerne m.v. mulighed for at se oplysninger om byrådsmedlemmernes personlige forhold (civilt erhverv, bestyrelsesposter, selskabsinteresser, selvstændig virksomhed), samt økonomiske forhold (vederlag, diæter, udgifter til avis, befordring, taxa, gaver, telefon, rejser etc.). På hjemmesiden offentliggøres også de samlede omkostninger for de faste udvalgs studieture i den studietursrapport, som lægges på hjemmesiden under det enkelte udvalg. Ud over program og referater fra turen skal hver afdeling inkludere regnskab med pr. pr. deltager. Tilsyn Det generelle tilsyn med kommunerne blev indtil den 1. april 2017 af Statsforvaltningen. Herefter varetages tilsynet af Ankestyrelsen med Økonomi- og Indenrigsministeriet som overordnet tilsynsmyndighed. Tilsynet kan se på, om en kommune eller region har overholdt lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder. Tilsynsrapporterne fremgår af den offentlige postliste, når de modtages som indgående post til Aarhus Kommune. Herudover varetager embedslægeinstitutionen tilsyn med plejehjem, plejeboligbebyggelser og tilsvarende boligenheder i kommunerne, som fremgår af Byrådets dagsordener.

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund Samarbejdsaftale Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 24. oktober 2011 Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene 1. Baggrund Denne beskrivelse af samarbejdet mellem Aarhus Kommune

Læs mere

OPLÆG OM PLANLÆGNING I KOLT-HASSELAGER HELLE KALLESØ, PLAN, AARHUS KOMMUNE

OPLÆG OM PLANLÆGNING I KOLT-HASSELAGER HELLE KALLESØ, PLAN, AARHUS KOMMUNE OPLÆG OM PLANLÆGNING I KOLT-HASSELAGER 30.10.2018 HELLE KALLESØ, PLAN, AARHUS KOMMUNE Dagsorden Lokalsamfundet Kolt-Hasselager og lidt om hvorfor det er mig, der er kommet i dag Planhierarkiet Den historiske

Læs mere

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene Side 1 af 11 Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune 1. Baggrund I marts 2017 blev samarbejdsaftalen mellem Aarhus Kommune og fællesrådene

Læs mere

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune Dialogudvalg og Lokalråd Vedtaget af Kommunalbestyrelsen 26. november 2009 Indhold UFormål med nærdemokratimodellenu 3 UDet politiske niveauu 3 UDet lokale

Læs mere

Vejledning. høringspligt af Ældrerådet og Handicaprådet

Vejledning. høringspligt af Ældrerådet og Handicaprådet Staben Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5011 Fax +45 8888 5501 Hanne.Thouber@middelfart.dk Dato: 12. september 2014 Sagsnr.: 2014-011750-1

Læs mere

Notat. Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice. Til: Magistraten. Den 7. oktober 2005.

Notat. Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice. Til: Magistraten. Den 7. oktober 2005. Notat Til: Magistraten Den 7. oktober 2005 Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice Århus Kommune IT- og Organisationsafdelinge Borgmesterens Afdeling Resume

Læs mere

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Med vedtagelsen af budgettet for 2007, blev det besluttet at indføre

Læs mere

I henhold til 22 i Lov om kommunernes styrelse vælger udvalgene selv deres formand.

I henhold til 22 i Lov om kommunernes styrelse vælger udvalgene selv deres formand. Dagsorden Dato: 07-01-2014 15:00:00 Udvalg: Miljø- og Planudvalget Sted: Mødelokale 8, Skanderborg 1 Valg af formand Sagsnr.: 14/32 Miljø- og Planudvalget er nedsat i henhold til Styrelsesvedtægten for

Læs mere

Nærdemokrati - politik for borger- og brugerinddragelse

Nærdemokrati - politik for borger- og brugerinddragelse Nærdemokrati - politik for borger- og brugerinddragelse Strategi og Ledelse Forord Byrådet besluttede i februar 2007 en vision for vores kommune: Fredensborg Kommune tilfredse borgere. Skal Fredensborg

Læs mere

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune Lovgrundlaget for brugerinddragelse ifølge Lov om Social Service afsnit 3: 16. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at brugerne af tilbud efter denne lov får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen

Læs mere

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Hjørring Kommunes handicapråd 1 Handicaprådet i Hjørring Kommune er nedsat efter reglerne i Lov om Retssikkerhed og Administration på det Sociale Område 37

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18-11-2003 via Magistraten Tlf. nr.: 89402185 Jour. nr.: Ref.: LD Forslag om

Læs mere

Notat. Idékonkurrence til en ny midtbyskole i N.J. Fjordsgades. Børn og Unge-udvalget. Kopi til. Århus Kommune. Den 11. juni 2010

Notat. Idékonkurrence til en ny midtbyskole i N.J. Fjordsgades. Børn og Unge-udvalget. Kopi til. Århus Kommune. Den 11. juni 2010 Notat Emne Til Kopi til Idékonkurrence til en ny midtbyskole i N.J. Fjordsgades Skoles distrikt Børn og Unge-udvalget Den 11. juni 2010 Århus Kommune Børn og Unge Byrådet besluttede den 28. april 2010

Læs mere

I den kommunale styrelseslov er der to paragraffer med særlig relevans for dette notat:

I den kommunale styrelseslov er der to paragraffer med særlig relevans for dette notat: NOTAT Forespørgsler fra politikere til forvaltningen Allerød Kommune Direktionen Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Indledende bemærkninger I

Læs mere

Et politisk afsæt hvor byrådet sætter retning og følger op. Afbureaukratisering, forenkling af sagsgange og hurtigere beslutningsprocesser

Et politisk afsæt hvor byrådet sætter retning og følger op. Afbureaukratisering, forenkling af sagsgange og hurtigere beslutningsprocesser Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. marts 2017 Politikudvikling og styring i Aarhus byråd 1. Resume Indstillingen er en udmøntning af Styringsudvalgets arbejde,

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. februar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 4036 Jour. nr.: M3/2005/00112 Ref.:

Læs mere

Bruger- og pårørenderåd. Voksenhandicap- og psykiatriområdet. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt

Bruger- og pårørenderåd. Voksenhandicap- og psykiatriområdet. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Bruger- og pårørenderåd Voksenhandicap- og psykiatriområdet Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Juni 2013 1 Indledning, lovgrundlag m.v. Indtil 1. juli 2010 skulle Kommunalbestyrelsen efter 17 i lov om

Læs mere

Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Holbæk kommune

Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Holbæk kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Holbæk kommune 18. maj 2016 Læring og trivsel 18. maj 2016 Læring og trivsel Indhold Udvalgets forord... 5 Styrelsesvedtægt for Holbæk Kommunes dagtilbud... 6 Forældrebestyrelsens

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune Notat Emne: Proces for Højbjerg Bibliotek Til: Kulturudvalget den Kopi til: Forslag til proces for Højbjerg Bibliotek Side 1 af 5 KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune 1.

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

Bruger- og pårørenderåd. Plejeboliger/Plejecentre. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt

Bruger- og pårørenderåd. Plejeboliger/Plejecentre. Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt Bruger- og pårørenderåd Plejeboliger/Plejecentre Indledning lovgrundlag m.v. Vedtægt 13-05-2013 1 Indledning, lovgrundlag m.v. Indtil 1. juli 2010 skulle Kommunalbestyrelsen efter 17 i lov om social service

Læs mere

Spørgsmål og svar (Q and A)

Spørgsmål og svar (Q and A) Spørgsmål og svar (Q and A) Spørgsmål og bemærkninger fra høringsprocessen med tilhørende svar fra medborgerskabsudvalget. Q and A offentliggøres også på medborgerskabiaarhus.dk sammen med øvrige bilag

Læs mere

Notat. Retningslinier for åbne postlister. 1. Formål. 2. Hvad er omfattet af postlistereglerne. 3. Hvilken korrespondance medtages på postlisten.

Notat. Retningslinier for åbne postlister. 1. Formål. 2. Hvad er omfattet af postlistereglerne. 3. Hvilken korrespondance medtages på postlisten. Notat Den 18. januar 2007 Retningslinier for åbne postlister. 1. Formål Disse retningslinier vedrørende åbne postlister er lavet ud fra et ønske om, at give offentligheden størst mulig indsigt i den ind-

Læs mere

Byrådsmedlem på en gang både del af Slagelse Kommune og ikke

Byrådsmedlem på en gang både del af Slagelse Kommune og ikke Byrådsmedlem på en gang både del af Slagelse Kommune og ikke Man stilles op på en liste til kommunalvalget, men indvælges som person. Dette er udgangspunktet for måden, arbejdet i Byråd og udvalg fungerer

Læs mere

Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog. Teknik og miljø. Bestyrelser, råd og andre formelle fora. Høringsberettigede

Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog. Teknik og miljø. Bestyrelser, råd og andre formelle fora. Høringsberettigede Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog Dette notat er en kort skriftlig opsamling på afdækningen af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog på borgerserviceområderne herunder Teknik

Læs mere

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F. Kommunens sagsnr. 15/34881

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F. Kommunens sagsnr. 15/34881 Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F 2015-33822 Dato: 27-11-2017 Kommunens sagsnr. 15/34881 Ankestyrelsen Henvendelse vedrørende Guldborgsund Kommunes fastsættelse af vederlag til stedfortrædere

Læs mere

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Seniorrådet ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Årsrapport 2012 Seniorrådet i Gentofte ÅRSBERETNING 2013 Seniorrådet i Gentofte Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formål og opgaver

Læs mere

Vedtægter for. ældrerådet i Esbjerg Kommune. Udarbejdet af: ældrerådet og Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune,

Vedtægter for. ældrerådet i Esbjerg Kommune. Udarbejdet af: ældrerådet og Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune, Vedtægter for ældrerådet i Esbjerg Kommune Udarbejdet af: ældrerådet og Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune, VEDTÆGTER FOR ÆLDRERÅDET i ESBJERG KOMMUNE Vedtægter for ældrerådet 1 NAVN Ældrerådet i Esbjerg

Læs mere

VEDTÆGTER FOR BEBOER- OG PÅRØRENDERÅD

VEDTÆGTER FOR BEBOER- OG PÅRØRENDERÅD BILAG 1 VEDTÆGTER FOR BEBOER- OG PÅRØRENDERÅD Revideret: nov. 2014 INDHOLD: Kapitel 1: Formål Kapitel 2: Hvor etableres der beboer- og pårørenderåd Kapitel 3: Opgaver Kapitel 4: Sammensætning og valg Kapitel

Læs mere

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 2. marts 2015 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen X Kirsten Feld X

Læs mere

Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune.

Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune. Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune. l medfør af Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 37a har Byrådet i Sorø Kommune nedsat et Handicapråd, og i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Model for borgerinddragelse i Silkeborg Kommune

Model for borgerinddragelse i Silkeborg Kommune Direktionssekretariatet 5. oktober 2007 Model for borgerinddragelse i Silkeborg Kommune Indledning Modellen for borgerinddragelse handler om, hvordan borgerinddragelsen skal foregå i Silkeborg Kommune.

Læs mere

Introduktion til valgperioden Teknisk Udvalg

Introduktion til valgperioden Teknisk Udvalg Introduktion til valgperioden 2018-2021 Teknisk Udvalg 16-01-2018 1 Styrelsesloven Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Udvalget fastlægger sin mødeplan for kalenderåret Udvalget er beslutningsdygtig,

Læs mere

Spilleregler for byrådsarbejdet

Spilleregler for byrådsarbejdet Spilleregler for byrådsarbejdet Allerød Kommune Forvaltningen Direktionen Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk 1. Leveregler for det gode samarbejde i byrådet

Læs mere

Forretningsorden for Folkeoplysningsudvalget

Forretningsorden for Folkeoplysningsudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Forretningsorden for Folkeoplysningsudvalget Regler for Folkeoplysningsudvalgets virke i Københavns Kommune er fastlagt i folkeoplysningslovens 34-39

Læs mere

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar

ÅRSBERETNING Seniorrådet i Gentofte Kommune. Seniorrådet. ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Seniorrådet ilnavn: seniorrådets årsrapport 2012, 24. januar Årsrapport 2012 Seniorrådet i Gentofte ÅRSBERETNING 2012 Seniorrådet i Gentofte Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formål og opgaver

Læs mere

Forretningsorden for Det lokale beskæftigelsesråd i Haderslev Kommune

Forretningsorden for Det lokale beskæftigelsesråd i Haderslev Kommune Forretningsorden for Det lokale beskæftigelsesråd i Haderslev Kommune I henhold til 45, stk. 5 i Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats fastsættes: Formål 1. Det lokale beskæftigelsesråd

Læs mere

KL afholdes fællesmøde med Børn og Skoleudvalget

KL afholdes fællesmøde med Børn og Skoleudvalget Holbæk By Skole Skolebestyrelsen Dagsorden Skolebestyrelsen Holbæk By Skole Tidspunkt: Mandag den 1. oktober kl. 17.00 18.15 Hvor: KL. 18.30 20.30 afholdes fællesmøde med Børn og Skoleudvalget Absalon

Læs mere

Til Magistraten Fra Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling Dato 21. november 2016

Til Magistraten Fra Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling Dato 21. november 2016 Indstilling Til Magistraten Fra Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling Dato 21. november 2016 Godkendelse af ansøgning til frikommuneforsøg 1. Resume Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling ønsker,

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Handicaprådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat

Handicaprådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat Handicaprådet i Halsnæs Kommune Beslutningsreferat af møde den 17. februar 2014 kl. 16.00 i Lunden, Rådhuset Medlemmer Gitte Hemmingesen ( ) Morten Fenger ( ) Birgit Mortensen ( ) Hans-Henrik Blom ( )

Læs mere

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 20. juni 2019 Kl. 14:00. Medlemmer. Bemærkning:

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 20. juni 2019 Kl. 14:00. Medlemmer. Bemærkning: Referat Mødelokale 2, Rådhuset, Kl. 14:00 Medlemmer Helen Sørensen (A) Jacob Panton Kristiansen (V) Rikke Ackermann Majbritt Bjerke Per B. Jensen Peder A. Larsen Jacob Buch-Andersen Tinamaria Götz Anja

Læs mere

Fælles vedtægter for Beboer- og Pårørenderådene ved plejecentrene i Lejre Kommune

Fælles vedtægter for Beboer- og Pårørenderådene ved plejecentrene i Lejre Kommune Fælles vedtægter for Beboer- og Pårørenderådene ved plejecentrene i Lejre Kommune Omfang Bøgebakkens Sundheds- og Plejecenter Hvalsø Ældrecenter Ammershøj Plejecenter Der nedsættes ét Beboer- og Pårørenderåd

Læs mere

Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006

Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006 Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006 Århus Kommune Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Indhold 1. Introduktion og formål 3 2. Faserne i en evaluering af borgerinddragelsen 4

Læs mere

Indholdsfortegnelse for bilag

Indholdsfortegnelse for bilag Indholdsfortegnelse for bilag 1 Til godkendelse...2 1.1 Dagsorden...2 1.2 Referat...2 Bilag 1: Referat 13. juni 2018...2 2 Til drøftelse...6 3 Til orientering...6 3.1 Orientering fra Magistraten...6 Bilag

Læs mere

Forretningsorden for Kontaktudvalget for Arbejdsmarkedets Interessenter (KAI) i Ikast-Brande Kommune

Forretningsorden for Kontaktudvalget for Arbejdsmarkedets Interessenter (KAI) i Ikast-Brande Kommune Forretningsorden for Kontaktudvalget for Arbejdsmarkedets Interessenter (KAI) i Ikast-Brande Kommune Uddrag for kommissorium Det Lokale Beskæftigelsesråd i Ikast-Brande har i forbindelse med offentliggørelsen

Læs mere

Notat. Samarbejde på tværs i Aarhus Kommune. Til Styreforms- og Strukturudvalget. Den 9. november 2012. Aarhus Kommune. 1) Det formelle grundlag

Notat. Samarbejde på tværs i Aarhus Kommune. Til Styreforms- og Strukturudvalget. Den 9. november 2012. Aarhus Kommune. 1) Det formelle grundlag Notat Til Styreforms- og Strukturudvalget Den 9. november 2012 Samarbejde på tværs i Aarhus Kommune 1) Det formelle grundlag Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Magistraten I henhold til styrelsesvedtægtens

Læs mere

Fredensborg Kommune Rådhuset Egevangen 3 B 2980 Kokkedal. Henvendelse vedrørende Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune Rådhuset Egevangen 3 B 2980 Kokkedal. Henvendelse vedrørende Fredensborg Kommune Fredensborg Kommune Rådhuset Egevangen 3 B 2980 Kokkedal 03-07- 2013 Tilsynet Statsforvaltningen Henvendelse vedrørende Fredensborg Kommune Statsforvaltningen har den 31. januar 2013 modtaget en henvendelse

Læs mere

Handicaprådet kan afgive en årlig beretning om sit arbejde eller på anden måde give kommunalbestyrelsen en årlig orientering om rådets arbejde

Handicaprådet kan afgive en årlig beretning om sit arbejde eller på anden måde give kommunalbestyrelsen en årlig orientering om rådets arbejde 1. juni 2018 Rudersdal Kommune Handicaprådet Forretningsorden Socialområdet administration Sagsbehandler: Eva Høj Tlf. 4611 3316 EHJ@rudersdal.dk Sagsnr.: 18/31050 Handicaprådets formål Handicaprådet rådgiver

Læs mere

Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune

Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune Forretningsorden for Ældrerådet i Aarhus Kommune Gældende fra 7. feb. 2017 Denne forretningsorden er forankret i Ældrerådets Vedtægt 7 stk. 1. 1 Konstituering: Stk. 1. Ældrerådet konstituerer sig med formand,

Læs mere

vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du?

vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du? vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du? Indhold 1. Indledende bemærkninger 3 2. Procedure for behandling af sager om aktindsigt

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet 2014.

Vedtægter for Ældrerådet 2014. Punkt 5. Vedtægter for Ældrerådet 2014. 2014-913. Det tidligere Ældreråd har udarbejdet forslag til reviderede vedtægter for Ældrerådet i Aalborg Kommune. Forslaget har været til 1. behandling i Ældrerådet

Læs mere

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen Sekretariat, Kommunikation og HR Tingvej 15 A, 2. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for

Læs mere

Vedtægter for Seniorrådet Ishøj Kommune

Vedtægter for Seniorrådet Ishøj Kommune Vedtægter for Ishøj Kommune 1 i Ishøj Kommune c/o Rådhuset, Sundhed og ældre, Store Torv 20, 2635 Ishøj. Navn Lovgrundlag 2 Lov om retssikkerhed og administration 30-33 (Lovbekendtgørelse nr. 930 af 17

Læs mere

132 Evaluering af orienteringsmøderne om folkepension den 10. november 2011

132 Evaluering af orienteringsmøderne om folkepension den 10. november 2011 Dagsorden til mødet i Seniorrådet den 22. november 2011 kl. 09:00 i Teglgården, Kirkevej 9, Als Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 124 Godkendelse af dagsorden 125 Godkendelse af referat fra seneste møde

Læs mere

Notat. Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker

Notat. Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker Notat Emne: Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker Til: Kulturudvalgsmødet d. 11. marts 2014 Kopi til: Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker Side 1 af 6 Kultur og Borgerservice

Læs mere

Vedrørende egen driftundersøgelse om BR 19/07 cykelrute langs søerne

Vedrørende egen driftundersøgelse om BR 19/07 cykelrute langs søerne Teknik- og Miljøforvaltningens direktion Rådhuset, 1. sal, vær. 34 Postboks 444 1505 København V 04-11-2009 Sagsnr. 2009-60034 Brev er d.d. fremsendt pr. e-mail. Vedrørende egen driftundersøgelse om BR

Læs mere

Kommissorium for Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune

Kommissorium for Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 24. januar 2018 Sagsid: 00.22.04-P24-2-18 Kommissorium for Frivillighedsrådet i Ballerup Kommune Efter kommunestyrelseslovens 17, stk. 4, kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige

Læs mere

Forretningsorden for Fællesbestyrelsen i Vivild Børneby

Forretningsorden for Fællesbestyrelsen i Vivild Børneby Forretningsorden for Fællesbestyrelsen i Vivild Børneby 1 Forretningsordenens område Denne forretningsorden er gældende for Vivild børnebys fællesbestyrelse. 2 Bestyrelsens sammensætning Fællesbestyrelsen

Læs mere

side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åben dagsorden for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 29.10.2007 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Fraværende: Afbud: Indholdsfortegnelse: 51. Sager og skrivelser til

Læs mere

Vedtægt for Holstebro Handicapråd

Vedtægt for Holstebro Handicapråd Ajurført d. 10.06.2014 Vedtægt for Holstebro Handicapråd 01 Navn Navnet er Holstebro Handicapråd. Rådets hjemsted er Holstebro Kommune. 02 Lovgrundlag Rådet er oprettet i medfør af 37a i Lov om retssikkerhed

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 23. marts 2010 til en journalist. Du har ved mail af 19. maj 2009 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark.

Statsforvaltningens brev af 23. marts 2010 til en journalist. Du har ved mail af 19. maj 2009 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark. Statsforvaltningens brev af 23. marts 2010 til en journalist. 23-03- 2010 Du har ved mail af 19. maj 2009 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark. Sagen vedrører Svendborg Kommunes afslag

Læs mere

Vedtægter. for. Ældrerådet

Vedtægter. for. Ældrerådet Dato 19.02.13 Dok.nr. 26636-13 Sagsnr. 13-3527 Ref. elth Vedtægter for Ældrerådet 1/5 Vedtægter for Ældrerådet 1 Formål Ældrerådet er etableret efter reglerne i Lov om retssikkerhed og administration på

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. juni 2014 Udsattepolitik for Aarhus Kommune 1. Resume Socialdemokratiet v/ Tatiana Sørensen

Læs mere

Styrelsesvedtægt for folkeskoler i Holbæk kommune

Styrelsesvedtægt for folkeskoler i Holbæk kommune 21. april 2016 Styrelsesvedtægt for folkeskoler i Holbæk kommune Læring og trivsel 21. april 2016 Læring og trivsel Indhold: Udvalgets forord... 4 Styrelsesvedtægt for folkeskolerne... 5 Skolebestyrelsens

Læs mere

Indstilling. Børn og unge-politik for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Børn og unge-politik for Århus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. september 2008 Børn og unge-politik for Århus Kommune 1. Resume Denne indstilling indeholder forslag til en samlet børn og unge-politik

Læs mere

a) Anbefaling af en sammenlægning af Beskæftigelsesudvalget og Socialudvalget.

a) Anbefaling af en sammenlægning af Beskæftigelsesudvalget og Socialudvalget. Bilag: De faste udvalg antal og mødestruktur Spørgsmålet om mødestruktur og antallet af faste udvalg hænger sammen med Styringsudvalgets overvejelser om at styrke byrådets mulighed for at være politikudviklende,

Læs mere

- Ikke mere tid på rådhuset. - Ingen input til fælles mødedag. - Nedlæggelse af. økonomiudvalg 1/1. økonomiudvalg (3/5 økonomiudvalg

- Ikke mere tid på rådhuset. - Ingen input til fælles mødedag. - Nedlæggelse af. økonomiudvalg 1/1. økonomiudvalg (3/5 økonomiudvalg Temaer/grupper Mødestruktur for de faste udvalg Styringsudvalgets forslag Forslag om ny mødestruktur for udvalg: - Model 1: alle udvalgsmøder samme dag i to spor hvor udvalgene mødes samtidig 2 og 2. Model

Læs mere

Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune

Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune Revideret maj 2016 Indholdsfortegnelse Politik... 3 Strategi... 4 Lokalrådene... 4 Nærdemokratiudvalget... 5 Administrationen... 6 Samarbejde og dialog

Læs mere

Referat. Møde nr Torsdag den 24. maj 2018 kl Holstebro Rådhus, mødelokale 187, 1. sal, Rådhuset.

Referat. Møde nr Torsdag den 24. maj 2018 kl Holstebro Rådhus, mødelokale 187, 1. sal, Rådhuset. Referat Møde nr. 04-2018 Torsdag den 24. maj 2018 kl. 17.00 19.30 Holstebro Rådhus, mødelokale 187, 1. sal, Rådhuset. Medlemmer: Jørgen Ahler, Vita Hagelskjær, Jan Schmidt Nielsen, Mona Engmark, Ellen

Læs mere

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg Bilag 2: Forslag til revideret Kommissorium for Lokaludvalg Kommissorium for Lokaludvalg På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. oktober 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. oktober 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. oktober 2013 Magistratsafdelingen for Børn og Unge sender hermed Børn og Ungebyrådets indstilling om fælles ungeplatform, og Børn og Unges

Læs mere

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber NOTAT Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød kommunen@alleroed.dk alleroed.dk Morten Knudsen 5. januar 2019 Allerød Kommunes politiske styringsmodel Visionen er det helt overordnede pejlemærke for kommunens

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 11. november 2013 for Aarhus Kommune i forlængelse af Kommuneplan 2013. Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø 1. Resume

Læs mere

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet Ankestyrelsens brev til en borger Dato: 12-06-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt Slagelse Kommune har den 1. juli 2016 fremsendt en klage af 20. juni 2016

Læs mere

Marianne Kamp Bogfinkevej 30 Rindum 6950 Ringkøbing. Vedr. Din henvendelse om Ringkøbing-Skjern Kommune.

Marianne Kamp Bogfinkevej 30 Rindum 6950 Ringkøbing. Vedr. Din henvendelse om Ringkøbing-Skjern Kommune. Marianne Kamp Bogfinkevej 30 Rindum 6950 Ringkøbing 23-02- 2009 TILSYNET STATSFORVALTNINGEN MIDTJYLLAND Vedr. Din henvendelse om Ringkøbing-Skjern Kommune. Du har ved brev af 27. august 2007 rettet henvendelse

Læs mere

Åbent møde for Ældrerådets møde den 17. november 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2

Åbent møde for Ældrerådets møde den 17. november 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Åbent møde for Ældrerådets møde den 17. november 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Indholdsfortegnelse 067. Orientering fra Ældrerådets formand til mødet den 17. november 2011 132

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 29. april 2008 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 29. april 2008 til en borger: Statsforvaltningens brev af 29. april 2008 til en borger: 29-04- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 27. februar 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage

Læs mere

Fremtidens Kommunikationsplatforme:

Fremtidens Kommunikationsplatforme: Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 29. april 2016 Fremtidens Kommunikationsplatforme: Ny kommunal hjemmeside, nyt ekstranet og en satsning på de sociale medier. Dét er en del af

Læs mere

Kommunikationsplan. Aarhus som breddeidrætskommune. Notat. Notat til Nordea-fonden v. Tine Wickers. 23. januar 2014.

Kommunikationsplan. Aarhus som breddeidrætskommune. Notat. Notat til Nordea-fonden v. Tine Wickers. 23. januar 2014. Notat 23. januar 2014 Kommunikationsplan Aarhus som breddeidrætskommune Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Notat til Nordea-fonden v. Tine Wickers Indledning Kulturstyrelsen har i forbindelse med sit

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 10. februar 2009 til et byrådsmedlem

Statsforvaltningens brev af 10. februar 2009 til et byrådsmedlem Statsforvaltningens brev af 10. februar 2009 til et byrådsmedlem 10-02- 2009 TILSYNET Du har som byrådsmedlem af Svendborg Byråd klaget over den proceduremæssige behandling af spørgsmålet om aflysning

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Tirsdag den 6. november Mødetidspunkt: 18:00

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Tirsdag den 6. november Mødetidspunkt: 18:00 Dagsorden Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 18:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Annette Johansen (A), Bjarne Kogsbøll (C), John A. Bilenberg (C), Kemal Bektas (A), Lars Prier (O), Laurids Christensen

Læs mere

Referat. Møde nr Torsdag den 22. februar 2018 kl , Mødelokale A u/biblioteket, 7500 Holstebro

Referat. Møde nr Torsdag den 22. februar 2018 kl , Mødelokale A u/biblioteket, 7500 Holstebro Referat Møde nr. 02-2018 Torsdag den 22. februar 2018 kl. 12.30 15.30, Mødelokale A u/biblioteket, 7500 Holstebro Medlemmer: Erik Mitens, Mette Bille, Vera Refsgaard Agerbæk, Birte Tvisholm Ahle, Leif

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 27. April 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 2246 Jour. nr.: Ref.: BGS/MAAK

Læs mere

Udvalg for Anlæg og Miljø. Konstituerende møde. Dagsorden

Udvalg for Anlæg og Miljø. Konstituerende møde. Dagsorden Forside Konstituerende møde Dagsorden Tirsdag den 2. maj 2017 kl. 17.00 Medlemmer Afbud Indkaldt Side 2 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden... 3 2. Meddelelser... 4 3. Orienteringer... 5 4. Beslutninger...

Læs mere

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Side 1 af 6 Konklusion Forslaget om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune har på forskellig vis været

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR DET LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD I GENTOFTE KOMMUNE. Kapitel 1. Det Lokale Beskæftigelsesråds formål og opgaver

FORRETNINGSORDEN FOR DET LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD I GENTOFTE KOMMUNE. Kapitel 1. Det Lokale Beskæftigelsesråds formål og opgaver FORRETNINGSORDEN FOR DET LOKALE BESKÆFTIGELSESRÅD I GENTOFTE KOMMUNE Kapitel 1 Det Lokale Beskæftigelsesråds formål og opgaver 1. Det Lokale Beskæftigelsesråd skal rådgive kommunen og skal samordne og

Læs mere

Bilag 3. Resultat af høring (oversigtsform)

Bilag 3. Resultat af høring (oversigtsform) Bilag Bilag 3. Resultat af høring (oversigtsform) Ny planen for Fritids og ungdomsskoleområdet har været udsendt i høring sammen med indstillingen til byrådet. I dette bilag præsenteres det overordnede

Læs mere

Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog. Ældre. Bestyrelser, råd og andre formelle fora. Høringsberettigede

Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog. Ældre. Bestyrelser, råd og andre formelle fora. Høringsberettigede Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog Ældre og Psykiatri og Handicap 1. oktober 2014 Borgerservice og Digitalisering Digitalisering og Organisationsudvikling Dette notat er en kort skriftlig

Læs mere

Retningslinjer for Brugerråd på dagtilbud under psykiatriområdet HØRINGSUDGAVE

Retningslinjer for Brugerråd på dagtilbud under psykiatriområdet HØRINGSUDGAVE Retningslinjer for Brugerråd på dagtilbud under psykiatriområdet HØRINGSUDGAVE Indledning På dagtilbudsområdet, som omfatter kommunens aktivitets- og samværstilbud på henholdsvis Livskilden og Spiren oprettet

Læs mere

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015 Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015 Intro 2015 er helt generelt kendetegnet ved at være året, hvor vi skal konsolidere det nye Ledelsessekretariat som en del

Læs mere

Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd

Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd Dette dokument beskriver rammerne for samarbejdet mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd. Dokumentet indeholder også de

Læs mere

Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring

Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 19. marts 2019 Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring Fremlæggelse af Forslag til Planstrategi 2019

Læs mere

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 28. august 2019 Kl. 10:00. Medlemmer

Stevns Udsatteråd. Referat. Mødelokale 2, Rådhuset, 28. august 2019 Kl. 10:00. Medlemmer Referat Mødelokale 2, Rådhuset, Kl. 10:00 Medlemmer Helen Sørensen (A) Jacob Panton Kristiansen (V) Rikke Ackermann Majbritt Bjerke Per B. Jensen Peder A. Larsen Jacob Buch-Andersen Tinamaria Götz Anja

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus - stort mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus - stort mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 27.08.2007 kl. 16:00 Munkebo Rådhus - stort mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 36. Sager og skrivelser til orientering...

Læs mere

Allerød Kommune høring af ældrerådet

Allerød Kommune høring af ældrerådet Allerød Kommune høring af ældrerådet Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Allerød Kommune ikke har tilsidesat reglerne i serviceloven om høring af ældrerådet i forbindelse med vedtagelse

Læs mere

Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd

Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd Vedtægter og Samarbejdsaftale mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd Dette dokument beskriver rammerne for samarbejdet mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Ældreråd. Dokumentet indeholder også de

Læs mere

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 16. juni 2010 Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden 2011-2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1.

Læs mere