Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år"

Transkript

1 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år De samlede årlige indtægter fra skatter og afgifter i Danmark udgør aktuelt godt mia. kr., dvs. 1 billion kroner. Det svarer til et skattetryk på - pct. af BNP de seneste år. Set i et internationalt perspektiv er det danske skattetryk blandt de højeste både i EU og OECD. I de senere år har skattetrykket dog udvist en faldende tendens, og det kan falde yderligere i de kommende år blandt andet som følge af de skattepolitiske aftaler, der er indgået siden regeringsskiftet i juni Resumé: I 2017 oversteg de samlede skatteindtægter for første gang 1 billion kroner Skattetrykket har været på - pct. af BNP de seneste år Tendens til faldende skattetryk: Danmarks skattetryk er højt efter international målestok 6. februar 2019

2 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 2 De samlede skatteindtægter udgør aktuelt godt mia. kr. Figur 1. De samlede indtægter fra skatter og afgifter rundede 1 billion kroner i 2017 Mia. kr. (løbende priser) Mia. kr. (løbende priser) billion kroner Anm.: Danmarks Statistiks tal for er endelige, mens tallene for 2016 og 2017 er foreløbige. For er der tale om skøn. I årene er de samlede skatteindtægter påvirket af ekstraordinære, midlertidige indtægter fra omlægningen af kapitalpensionsordninger ( ) og midler i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (2015). Engangsindtægterne herfra er skønnet til 29½ mia. kr. i 2013, 59¾ mia. kr. i 2014 og 25½ mia. kr. i 2015, jf. de skraverede felter i figuren. De samlede skatteindtægter omfatter visse specifikke afgifter primært i form af told der opkræves på vegne af EU. Indtægterne fra disse EU-afgifter som udgør 2¾-3½ mia. kr. om året i den betragtede periode indgår ikke de offentlige indtægter i Danmark og dermed heller ikke i opgørelsen af den offentlige saldo. Kilde: Danmarks Statistik (nationalregnskabstal for ) og Økonomisk Redegørelse, december 2018 (skøn for ).

3 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 3 Tabel 1. Skatteindtægternes sammensætning, Mia. kr. (løbende priser) Personlige indkomstskatter 1) 535,7 555,1 572,4 588,2 Moms 207,8 217,9 227,0 235,7 Afgifter 2) 118,1 119,5 118,9 120,8 Selskabsskatter 66,0 3) 61,5 59,7 58,2 Pensionsafkastskat 32,3 6,6 4,3 6,3 Øvrige skatter 4) 43,4,2,3,3 Samlede indtægter fra skatter og afgifter 1.003, , , ,4 Bruttonationalprodukt (BNP) 2.178, , , ,1 Skattetryk (pct. af BNP),1,3,7,3 1) Personlige indkomstskatter omfatter de statslige og kommunale indkomstskatter, ejendomsværdiskat, arbejdsmarkedsbidrag og andre personlige skatter (herunder afgift af kapitalpensionsordninger). 2) Afgifter omfatter blandt andet registreringsafgift, vægtafgift/grøn ejerafgift, diverse energiafgifter, afgifter på nydelsesmidler (fx øl, vin og tobak), tinglysningsafgift og lønsumsafgift. 3) Indtægterne fra selskabsskatten i 2017 er senest opgjort til knap 72 mia. kr. med afsæt i Skattestyrelsens slutligningsstatistik, jf. den skatteøkonomiske analyse Indtægter fra selskabsskat er på det højeste niveau nogensinde (december 2018), som kan findes på Skatteministeriets hjemmeside Danmarks Statistik forventes at offentliggøre opdaterede tal for selskabsskatteindtægterne i 2017 (og 2016) i midten af marts Danmarks Statistiks revisionspolitik indebærer dog, at disse tal først bliver indarbejdet i nationalregnskabet i forbindelse med den såkaldte novemberversion af de offentlige finanser, der ventes offentliggjort i november ) Øvrige skatter omfatter blandt andet grundskyld mv., arbejdsgivernes AER/AUB-bidrag, bo- og gaveafgift, medielicens samt obligatoriske pensionsbidrag for tjenestemænd mv. Kilde: Danmarks Statistik (nationalregnskabstal for 2017) og Økonomisk Redegørelse, december 2018 (skøn for ). Skattetrykket har været på - pct. af BNP de seneste år

4 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 4 Figur 2. Skattetrykket har svinget omkring et gennemsnit på godt pct. af BNP siden midten af 1980 erne Gennemsnit Gennemsnit Anm.: Figuren viser det målte skattetryk defineret som de samlede indtægter fra skatter og afgifter i pct. af bruttonationalproduktet, hvor både skatteindtægter og BNP er opgjort i løbende priser, dvs. nominelt. Det indebærer eksempelvis, at der ikke er taget højde for virkningen af mere skattetekniske forhold såsom den såkaldte bruttoficering af sociale pensioner (folkepension og førtidspension) og kontanthjælp i 1994, der isoleret set øgede det målte skattetryk. Bruttoficeringen indebar i bund og grund, at de nævnte ydelser blev gjort skattepligtige. På den anden side er der heller ikke taget højde for nettoficeringen af overførselsindkomsterne afledt af arbejdsmarkedsbidragets indførelse i 1994 og den efterfølgende indfasning af bidragets størrelse fra 5 til 8 pct. frem mod 1997, som isoleret set reducerede det målte skattetryk. Kilde: Danmarks Statistik (nationalregnskabstal for ) og Økonomisk Redegørelse, december 2018 (skøn for ).

5 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 5 Svingende indtægter fra pensionsafkastskat og kapitalpensionsafgift mv. Figur 3. Pensionsafkastskat 3,0 3,0 Figur 4. Afgift af kapitalpensioner mv. 4,0 4,0 2,5 2,0 2,5 2,0 3,5 3,0 2,5 3,5 3,0 2,5 1,5 1,5 2,0 2,0 1,0 0,5 1,0 0,5 1,5 1,0 0,5 1,5 1,0 0,5 0, ,0 0, ,0 Anm.: Figur 4 viser indtægterne fra andre personlige indkomstskatter, der primært omfatter afgift af kapitalpensionsordninger (herunder afgiften på SP-udbetalingerne i 2009) og skat af udbetalinger fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD). Kilde: Danmarks Statistik (nationalregnskabstal frem til og med 2017) og Økonomisk Redegørelse, december 2018 (skøn for ). Tendens til faldende skattetryk i de senere år både faktisk og strukturelt Figur 5. Både det faktiske og strukturelle skattetryk er faldet de senere år Faktisk skattetryk Faktisk (ekskl. nordsø mv.) Strukturelt (ekskl. nordsø mv.) Anm.: Der findes ikke en officiel opgørelse af det strukturelle skattetryk. Finansministeriet har dog i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, december 2018, lavet en tilnærmet opgørelse af det strukturelle skattetryk, når der ses bort fra skattemæssige nordsøindtægter mv. herunder selskabsskat af kulbrintevirksomhed. Opgørelsen af det strukturelle skattetryk tager afsæt i de metoder, der bruges i beregningen af den strukturelle offentlige saldo. Det indebærer blandt andet, at der korrigeres for konjunkturafledte effekter, engangsindtægter fra omlægning af kapitalpensionsordninger og midlertidige udsving i indtægterne fra pensionsafkastskatten. Kilde: Danmarks Statistik og Økonomisk Redegørelse, december 2018.

6 MEX CHL IRL TUR KOR USA AUS CHE LTU LVA JPN NZL CAN ISR SVK EST GBR ESP POL OECD PRT CZE SVN DEU ISL HUN NOR LUX NLD GRC AUT ITA FIN SWE BEL DNK FRA Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 6 Danmarks skattetryk er højt efter international målestok Figur 6. Danmarks skattetryk er det næsthøjeste blandt OECD-landene i Anm.: Der mangler data for Australien og Japan for For disse to lande er det skattetrykket i 2016, der er vist. Kilde: OECD: Revenue Statistics 2018.

7 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 7 Figur 7. Skattetrykket i udvalgte EU-lande med høje skattetryk, Frankrig Belgien Danmark Sverige Finland Kilde: Eurostat database.

8 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 8 Boks 1. Skattetrykket i Danmark ifølge OECD, EU og Danmarks Statistik I forbindelse med internationale sammenligninger af skattetrykket har Skatteministeriet traditionelt anvendt OECD s årlige publikation Revenue Statistics som kilde. OECD s opgørelse afviger imidlertid i et vist omfang fra det skattetryk, som normalt bruges i en dansk sammenhæng, jf. figur a. Figur a. Skattetryk for Danmark ifølge OECD, EU og Danmarks Statistik OECD Eurostat DST Den nationale definition af det danske skattetryk tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks (DST) opgørelse af de samlede skatteindtægter og BNP. Det er alene afgrænsningen af de samlede indtægter fra skatter og afgifter, som gør, at OECD s skattetryk for D anmark generelt er lavere end den nationale opgørelse. Det hænger blandt andet sammen med, at OECD korrigerer de samlede skatteindtægter for ikke-betalte skatter, mens DST kategoriserer de ikke-betalte skatter som kapitaloverførsler. Men det skyldes også, at OECD betragter den grønne check som en negativ skat, mens DST kategoriserer den grønne check som en overførselsindkomst. Idet den grønne check blev indført i 2010 som led i Forårspakke 2.0 (marts 2009), og de ikkebetalte skatter er særligt store i (hvor der er ekstraordinære ned- og afskrivninger af skatte- og afgiftsrestancer), så har OECD s skattetryk for Danmark ligget en del lavere end den nationale opgørelse siden 2010, jf. figur a. EU s opgørelse af det danske skattetryk ligger som oftest noget højere end den nationale opgørelse. Det skyldes primært, at EU s afgrænsning af de samlede skatteindtægter er noget bredere end Danmarks Statistiks. EU medregner således alle former for bidrag til sociale ordninger uanset om disse er obligatoriske, frivillige eller imputerede/beregnede. Her medregner DST kun de obligatoriske sociale bidrag i de samlede skatteindtægter, mens de frivillige bidrag i form af fx arbejdsløshedskasse- og efterlønsbidrag samt de imputerede bidrag til tjenestemandspensioner ikke kategoriseres som skatter. Ligesom OECD korrigerer EU dog de samlede skatteindtægter for ikke-betalte skatter. Disse er som nævnt særligt store i , hvilket er årsagen til, at EU s skattetryk ligger ret tæt på den nationale opgørelse i disse år. Anm.: Skattetrykket ifølge Danmarks Statistik og EU er baseret på den såkaldte novemberversion af nationalregnskabet, der blev offentliggjort i begyndelsen af november 2018, og som indeholdt reviderede tal for både skatteindtægter og BNP i årene Skattetrykket ifølge OECD tager afsæt i den såkaldte juniversion, der blev offentliggjort i juni Det indebærer, at OECD s opgørelse af skattetrykket i ikke er helt så opdateret som Danmarks Statistiks og EU s opgørelser. Med novemberversionen 2018 blev skattetrykket ifølge Danmarks Statistik opgørelsesmetode nedjusteret med ca. 0,1 pct. af BNP for 2015, godt 0,4 pct. af BNP for 2016 og knap 0,5 pct. af BNP for 2017, når der sammenlignes med juniversionen. Kilde: OECD: Revenue Statistics 2010, EU: Eurostat database og Danmarks Statistik.

9 Højt skattetryk i Danmark men faldende tendens de senere år 9 Skatteministeriet/Ministry of Taxation Nicolai Eigtveds Gade 28 DK 12 København K Telefon Mail skm@skm.dk Skatteministeriet udgiver løbende analyser af skatteøkonomiske emner og problemstillinger i formatet. har til formål at formidle analyser fra Skatteministeriets økonomer på en let tilgængelig og professionel måde. Skatteøkonomiske analyser henvender sig eksempelvis til journalister, undervisere, interesseorganisationer og andre med interesse for skattepolitik og skatteøkonomiske forhold.

Moderate prisstigninger på cigaretter kan være gavnlig for samfundsøkonomien

Moderate prisstigninger på cigaretter kan være gavnlig for samfundsøkonomien Moderate prisstigninger på cigaretter kan være gavnlig for samfundsøkonomien Indtægterne fra tobaksafgifterne har udgjort en faldende andel af BNP de senere år. Det afspejler blandt andet, at der gennem

Læs mere

Ti selskaber står for en tredjedel af af selskabsskatten

Ti selskaber står for en tredjedel af af selskabsskatten af selskabsskatten Nye tal fra Skatteministeriet viser, at ti selskaber står for knap en tredjedel af selskabsskatten i 21. På trods af de seneste års gradvise nedsættelser af selskabsskattesatsen er provenuet

Læs mere

12. april Reformpakken 2020

12. april Reformpakken 2020 12. april 211 Reformpakken 22 Udfordringen for de offentlige finanser hvis ikke vi gør noget Strukturel saldo Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 -12-12 -14-14

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt Skatteudvalget -16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg. maj 16 Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 48 (Alm. del) af 28. april 16 stillet efter

Læs mere

24. februar Konvergensprogram 2009

24. februar Konvergensprogram 2009 4. februar Konvergensprogram 9 Hvad er konvergensprogrammet? Udarbejdes i henhold til EU s Stabilitets- og Vækstpagt med henblik på at redegøre for overholdelse af EU s budgetregler Gør status for 5-planen

Læs mere

Det højtspecialiserede arbejdsmarked rykker hurtigt

Det højtspecialiserede arbejdsmarked rykker hurtigt Det højtspecialiserede arbejdsmarked rykker hurtigt 1 F A K O N F E R E N C E UDFORDRIN GE R NE PÅ FREMTIDENS ARBEJDSM A RK ED - HVORDAN TACKLER VI DEM? 1 4. J A N U A R, 2 0 1 6 J E S P E R R A N G V

Læs mere

Indtægter fra selskabsskat er på det højeste niveau nogensinde

Indtægter fra selskabsskat er på det højeste niveau nogensinde Indtægter fra selskabsskat er på det højeste niveau nogensinde Sidste år rundede det beløb, som virksomhederne betaler i selskabsskat, knap 72 mia. kr. Det er det højeste beløb nogensinde og en stigning

Læs mere

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009 11. december 9 Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt, december 9 Verdensøkonomien ser ud til at være vendt BNP-niveau, indeks Verdenshandel Indeks =1 Indeks =1 1 1 1 1 11 11 1 1 9 9 1 6 7 8 9 Indeks

Læs mere

13. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2010

13. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2010 13. december 1 Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 1 Dansk økonomi er på vej ud af krisen Dansk økonomi har udviklet sig bedre end ventet, og ledigheden er steget mindre end frygtet Udviklingen

Læs mere

Danmarks fremtid set fra Finansministeriet. LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 2018

Danmarks fremtid set fra Finansministeriet. LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 2018 Danmarks fremtid set fra Finansministeriet LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 18 Dansk økonomi i højkonjunktur BNP-vækst på 1,8 pct. i 18 og 19 Privatforbrug

Læs mere

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017 Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet April 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

En højere andel af danskere vurderes at være Working poor end i Tyskland

En højere andel af danskere vurderes at være Working poor end i Tyskland (+5 6 6 13 5) En højere andel af danskere vurderes at være Working poor end i Tyskland Resumé I den offentlige debat fremføres ofte argumentet, at der i Tyskland er flere end i Danmark, der er såkaldte

Læs mere

Statens indtægter fra selskabsskatter

Statens indtægter fra selskabsskatter Statens indtægter fra selskabsskatter De åbne skattelister for selskabers selskabskat offentliggøres nu for tredje år i træk. I den forbindelse offentliggør Skatteministeriet en række nøgletal omkring

Læs mere

CEPOS Notat: Ikke tegn på at kortere dagpengeperiode fører til længere opsigelsesvarsler og mere jobbeskyttelse. Resumé

CEPOS Notat: Ikke tegn på at kortere dagpengeperiode fører til længere opsigelsesvarsler og mere jobbeskyttelse. Resumé Notat: Ikke tegn på at kortere dagpengeperiode fører til længere opsigelsesvarsler og mere jobbeskyttelse 9--18 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (13 79) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé

Læs mere

19 Social balance. Figur 19.2 Indkomstforskelle i OECD, 2011

19 Social balance. Figur 19.2 Indkomstforskelle i OECD, 2011 Danmark er kendetegnet ved små indkomstforskelle og en høj grad af social balance sammenlignet med andre lande. Der er fri og lige adgang til uddannelse og sundhed, og der er et socialt sikkerhedsnet for

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Vi skal have alle med. 2. november 2017 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen

Vi skal have alle med. 2. november 2017 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen Vi skal have alle med 2. november 2017 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen 1 Dansk opsving: Stigende beskæftigelse Mia. Kr. (2010-priser) 2100 2000 1900 1800 1.000 personer 3000 2900 2800 2700 Den

Læs mere

En større del af selskaberne betaler selskabsskat i Danmark

En større del af selskaberne betaler selskabsskat i Danmark En større del af selskaberne betaler selskabsskat i Danmark De åbne skattelister for selskabers selskabskat offentliggøres nu for indkomståret 214. De nye tal viser, at en større andel af selskaberne betaler

Læs mere

Høj vækst i de offentlige investeringer i 2009 og 2010

Høj vækst i de offentlige investeringer i 2009 og 2010 . oktober 9 Høj vækst i de offentlige investeringer i 9 og I 9 og er der planlagt en historisk høj vækst i de offentlige investeringer. Ikke siden udbygningen af velfærdsstaten i 9 erne har der været tocifrede

Læs mere

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvad menes med det progressive skattesystem: At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvem må udskrive skatter i DK:

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Faktaark oversigt. 8. maj 2012. 1. Konkurrenceevne. 2. Arbejdsudbud. 3. De offentlige finanser. 4. Initiativer på kort sigt

Faktaark oversigt. 8. maj 2012. 1. Konkurrenceevne. 2. Arbejdsudbud. 3. De offentlige finanser. 4. Initiativer på kort sigt oversigt 1. Konkurrenceevne 2. Arbejdsudbud 3. De offentlige finanser 4. Initiativer på kort sigt 5. Initiativer på langt sigt 6. Reformbidrag og anvendelse i 22 7. Beskæftigelsen kan stige svarende til

Læs mere

2. Marts Konvergensprogram, 2009

2. Marts Konvergensprogram, 2009 . Marts 1 Konvergensprogram, 9 Hvad er konvergensprogrammet? Udarbejdes i henhold til EU s Stabilitets- og Vækstpagt med henblik på at redegøre for overholdelse af konvergenskriterier for euromedlemskab

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017.

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017. d. 06.02.2017 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017. Indhold

Læs mere

Health survey overgang til output approach

Health survey overgang til output approach Health survey overgang til output approach Kontaktudvalg om Prisindeks PPP, København april 2013 Baggrund Inden for rammerne af ECP programmet beregnes PPP for hospitalsvæsen ved anvendelse af input-metoden.

Læs mere

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Den græske gæld er endnu engang til forhandling, når Euro-gruppen mødes den.maj. Grækenlands gæld er den højeste i EU, og i 1 skal Grækenland som en del af låneaftalen

Læs mere

Offentlig forskning 8

Offentlig forskning 8 Offentlig forskning skaber ny viden, der danner grundlag for en mere innovativ og effektiv privat og offentlig sektor. Offentlig forskning udgør samtidig fundamentet i den forskningsbaserede undervisningsindsats.

Læs mere

Oversigt over resuméer

Oversigt over resuméer Oversigt over resuméer Formål og målsætninger Udgangspunktet før krisen Skærpede finanspolitiske udfordringer Udfordringens størrelse Regeringens strategi for konsolidering Det offentlige forbrug er historisk

Læs mere

4. Erhvervsinvesteringer

4. Erhvervsinvesteringer 4. 4. Erhvervsinvesteringer Erhvervsinvesteringer 1 Erhvervslivets investeringer i nye maskiner og teknologiske fremskridt bidrager til at øge og forbedre kapitalapparatet og derigennem produktivitet og

Læs mere

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009 N O T A T Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 29 Den verdensomspændende økonomiske krise har ført til et så markant fald i efterspørgslen efter varer,

Læs mere

ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FREM MOD 2025

ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FREM MOD 2025 ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FREM MOD 2025 Erhvervskonference i Thisted 21. november 2016 Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 DANMARK ER UDFORDRET

Læs mere

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014 Notat Juni 2014 Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat Det strukturelle provenu fra øvrig selskabsskat 1 blev genberegnet i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, maj 2014, hvilket gav anledning til

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 246 (Alm. del 7) af 22. marts 2013

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 246 (Alm. del 7) af 22. marts 2013 Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 246 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 27. juni 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 246 (Alm. del

Læs mere

Skatteudvalget 17. november Teknisk gennemgang af Fordeling og incitamenter 2016

Skatteudvalget 17. november Teknisk gennemgang af Fordeling og incitamenter 2016 Skatteudvalget 1-17 SAU Alm.del Bilag Offentligt Skatteudvalget 17. november 1 Teknisk gennemgang af Fordeling og incitamenter 1 Fordeling og incitamenter 1 Fordeling og incitamenter 1 Indhold: Indkomstudvikling

Læs mere

DØR s, regeringens og OECD s mellemfristede fremskrivninger. En sammenligning.

DØR s, regeringens og OECD s mellemfristede fremskrivninger. En sammenligning. VERSION: d. 28.09.2015 Jesper Gregers Linaa (DØRS) DØR s, regeringens og OECD s mellemfristede fremskrivninger. En sammenligning. Dette notat sammenligner den mellemfristede 2025-fremskrivning i Dansk

Læs mere

Visioner for EUD - fra krisestyring til fremtidssikring

Visioner for EUD - fra krisestyring til fremtidssikring Visioner for EUD - fra krisestyring til fremtidssikring Chefkonsulent Simon Neergaard-Holm torsdag den 28. oktober 21 Nye perspektiver på erhvervsuddannelserne Arbejdsstyrken frem til 24 1 9 8 7 6 5 4

Læs mere

Færre danskere er på offentlig forsørgelse

Færre danskere er på offentlig forsørgelse Færre danskere er på offentlig forsørgelse Antallet af danskere på overførselsindkomst er siden 21 faldet med 113. fuldtidspersoner. Dermed udgør antallet af danskere på overførselsindkomst ca. 622. fuldtidspersoner,

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Få kvindelige chefer i Danmark

Få kvindelige chefer i Danmark Danmark ligger på en 16. plads ud af 19 lande, når man sammenligner andelen af kvindelige chefer i Vesteuropa. Kun 7 pct. af cheferne i Danmark er kvinder ifølge Eurostats seneste tal. Danmark ligger fx

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 336 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 336 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 336 Offentligt 4. maj 2016 J.nr. 16-0472995 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 336 af 6. april 2016 (alm. del).

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014 d. 01.10.2014 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014. INDHOLD 1 Offentlig

Læs mere

Økonomisk Redegørelse Maj 2012

Økonomisk Redegørelse Maj 2012 Økonomisk Redegørelse Maj 1 Hovedbudskaber: Udsigt til svag genopretning i Danmark som i seneste ØR Lille bedring af internationale konjunkturer siden årsskiftet Store usikkerheder om udviklingen risiko

Læs mere

Dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden. Landsudvalget for driftsøkonomi 30. november 2006

Dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden. Landsudvalget for driftsøkonomi 30. november 2006 Dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden Landsudvalget for driftsøkonomi 3. november 26 Hvad driver globaliseringen? Teknologiske fremskridt Transport (skib, bil, fly) Kommunikation (telegraf, telefon,

Læs mere

Udenlandske erfaringer fælles udfordringer?

Udenlandske erfaringer fælles udfordringer? Udenlandske erfaringer fælles udfordringer? Arbejdsmarkedskommissionens seminar 10. Juni 2008 Jens Lundsgaard Chef for Danmark/Sverige-kontoret, OECD Economics Department www.oecd.org/eco/surveys/denmark

Læs mere

7 mio. EU-borgere har været ledige i to år eller mere

7 mio. EU-borgere har været ledige i to år eller mere mio. arbejdsløse i EU mio. EU-borgere har været ledige i to år eller mere Arbejdsløsheden i EU ser ud til at have stabiliseret sig, men skadevirkningerne af krisen har været meget alvorlige. Ca. halvdelen

Læs mere

XX. En mere heterogen befolkning

XX. En mere heterogen befolkning XX. En mere heterogen befolkning XX.1 Hovedpunkter i udlændingelovgivningen 1952 relativ fri indvandring 1973 Indvandringsstop 1983 22 Udlændinge kan kun opnåopholdstilladelse af beskæftigelseshensyn i

Læs mere

Ivan Erik Kragh (+45) Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli 2016) Resumé

Ivan Erik Kragh (+45) Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli 2016) Resumé Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli, 16) (+5) 6 68 13 5 Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli 16) Resumé Side 1 af 9 Opdatering: Ulighed og Working Poor (juli, 16) (+5) 6 68 13 5 Danmark: Mest

Læs mere

Den danske langtidsledighed blandt Europas laveste

Den danske langtidsledighed blandt Europas laveste Den danske langtidsledighed blandt Europas laveste Arbejdsløsheden i Europa har haft en faldende tendens set over det seneste år. Mange er dog fortsat fanget i langtidsledighed og har været arbejdsløse

Læs mere

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa Produktivitetsrådet Nationaløkonomisk Forenings årsmøde 12.-13. januar 2018 Jesper Linaa Vismændenes rolle som produktivitetsråd Er mere produktivitet altid godt? Produktivitet er altafgørende for den

Læs mere

Bilagstabeller Nyt kapitel

Bilagstabeller Nyt kapitel Nyt kapitel Bilagstabel B.1 Befolkning og arbejdsmarked (mellemfristet sigt) 1.000 personer 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Samlet befolkning 5.592 5.612 5.631 5.648 5.665 5.681 5.698 5.716

Læs mere

Status for finanspolitikken oktober 2009

Status for finanspolitikken oktober 2009 Status for finanspolitikken oktober 9 5. oktober 9 Dette notat indeholder en status for finanspolitikken i lyset af nye oplysninger siden august, herunder nationalregnskabet for. kvartal 9. De nye oplysninger

Læs mere

Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 14. 1 På et velfungerende marked konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere let og trygt. På et velfungerende marked tilskyndes virksomhederne til hele tiden at forbedre

Læs mere

5. Vækst og udvikling i hele Danmark

5. Vækst og udvikling i hele Danmark 5. 5. Vækst og udvikling i hele Danmark Vækst og udvikling i hele Danmark Der er fremgang i Danmark efter krisen. Der har været stigende beskæftigelse de seneste år især i hovedstadsområdet og omkring

Læs mere

1. februar 2001 RESUMÈ VENSTRES USANDHEDER OM DANSKERNES SKATTEBETALINGER

1. februar 2001 RESUMÈ VENSTRES USANDHEDER OM DANSKERNES SKATTEBETALINGER i:\jan-feb-2001\skat-1.doc Af Anita Vium, direkte telefon 3355 7724 1. februar 2001 RESUMÈ VENSTRES USANDHEDER OM DANSKERNES SKATTEBETALINGER Vi danskere betaler meget mere i skat, end vi tror, hvis man

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Skatten på arbejde er faldet i Danmark

Skatten på arbejde er faldet i Danmark Skatten på arbejde er faldet i Skatten på arbejde er faldet i over en længere årrække. Marginalskatten for højtlønnede er dog fortsat høj set i et internationalt perspektiv, mens marginalskatten for de

Læs mere

Indtægtslisten. Januar Indtægtsliste

Indtægtslisten. Januar Indtægtsliste n Januar 2017 Januar 2017 Januar 2017 I 2 Generelt om indtægtslisten: Januar 2017 I 3 Særlige forhold januar 2017: 1. Pensionsafkastskat Januar 2017 I 4 38 Skatter og Afgifter Udgiftsbudgettet: Nettotal

Læs mere

Markant færre overførselsmodtagere

Markant færre overførselsmodtagere Debatten om antallet af overførselsmodtagere Markant færre overførselsmodtagere de seneste 2 år Debatten om antallet af overførselsmodtagere er blusset op igen efter at Dansk Arbejdsgiverforening konkluderede,

Læs mere

Indtægtslisten. Januar Indtægtsliste

Indtægtslisten. Januar Indtægtsliste n Januar 2018 Indtægtsliste Januar 2018 Januar 2018 I 2 Generelt om indtægtslisten: Januar 2018 I 3 Særlige forhold januar 2018: 1. Pensionsafkastskat 2. Renteindtægter mv. Januar 2018 I 4 Skatter og Afgifter

Læs mere

Indtægtslisten. Maj Indtægtsliste

Indtægtslisten. Maj Indtægtsliste n Maj 2018 Indtægtsliste Maj 2018 Maj 2018 I 2 Generelt om indtægtslisten: Maj 2018 I 3 Særlige forhold maj 2018: 1. Pensionsafkastskat 2. Pensionsbeskatning Maj 2018 I 4 38 Skatter og Afgifter Udgiftsbudgettet:

Læs mere

Stigende markedsandele for dansk eksport

Stigende markedsandele for dansk eksport Stigende markedsandele for dansk eksport Danmarks konkurrenceevne analyseres typisk med udgangspunkt i opgørelser fra inputsiden, dvs. løn korrigeret for produktivitet og valutakurs. Denne analyse kigger

Læs mere

Udviklingen i indkomstforskelle

Udviklingen i indkomstforskelle PRK ISL CHE SVK SWE NOR CZE HUN CAN DNK SVN TUR DEU NZL AUT POL LVA EST NLD FIN BEL AUS ISR LUX ITA FRA LTU GBR MEX ESP PRT GRC IRL Udviklingen i indkomstforskelle Disruptionrådets sekretariat Januar 18

Læs mere

Indtægtslisten. Juli 2018

Indtægtslisten. Juli 2018 n Juli 2018 Indtægtsliste Juli 2018 Juli 2018 I 2 Generelt om indtægtslisten: Juli 2018 I 3 Særlige forhold juli 2018: Juli 2018 I 4 38 Skatter og Afgifter Udgiftsbudgettet: Nettotal -3.390-3.305-10.739-10.649

Læs mere

Indtægtslisten. Juni Indtægtsliste

Indtægtslisten. Juni Indtægtsliste n Juni 2017 Indtægtsliste Juni 2017 Juni 2017 I 2 Generelt om indtægtslisten: Juni 2017 I 3 Særlige forhold juni 2017: Juni 2017 I 4 38 Skatter og Afgifter Udgiftsbudgettet: Nettotal -201-192 -7.304-7.349

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU-

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- 18. marts 2008 af Martin Madsen (direkte tlf. 33 55 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- RER, OLIEPRIS OG SKATTELETTELSER PÅ DE OFFENTLIGE FINANSER Højkonjunkturen i årene efter

Læs mere

Skattetrykket er ikke sat ned i 30 år

Skattetrykket er ikke sat ned i 30 år 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Skattetrykket er ikke sat ned i 30 år AF CHEFØKONOM

Læs mere

Indtægtslisten. December 2016

Indtægtslisten. December 2016 n December 2016 December 2016 December 2016 I 4 Generelt om indtægtslisten: December 2016 I 3 Særlige forhold december 2016: 1. Diverse afskrivningskonti 2. Udbytteskat December 2016 I 4 38 Skatter og

Læs mere

Indtægtslisten. September Indtægtsliste

Indtægtslisten. September Indtægtsliste n September 2016 Indtægtsliste September 2016 September 2016 I 2 Generelt om indtægtslisten: September 2016 I 3 Særlige forhold september 2016: 1. Diverse afskrivningskonti 2. Udbytteskat September 2016

Læs mere

Indtægtslisten November 2018

Indtægtslisten November 2018 n November 2018 November 2018 November 2018 I 2 Generelt om indtægtslisten: November 2018 I 3 Særlige forhold november 2018: Tabel 1. Fejl på 38-regnskabet for november 2017 Betegnelse Finanslovskonto

Læs mere

6. Social balance. Social balance. Figur 6.1 Indkomstforskelle i OECD, 2012

6. Social balance. Social balance. Figur 6.1 Indkomstforskelle i OECD, 2012 6. 6. Social balance Social balance Danmark og de øvrige nordiske lande er kendetegnet ved et højt indkomstniveau og små indkomstforskelle sammenlignet med andre -lande. Der er en høj grad af social balance

Læs mere

Referenceramme for skatteudgifter. Rapport 10. januar 2018

Referenceramme for skatteudgifter. Rapport 10. januar 2018 Referenceramme for skatteudgifter 2018 Rapport 10. januar 2018 Referenceramme for skatteudgifter Indhold 2 Indhold 1. Indledning... 4 1.1 Definition af skatteudgifter og referenceramme... 4 2. Beregningsmetoder...

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK GLOBALE VÆRDIKÆDER BETYDNING FOR DANSK EKSPORT OG BESKÆFTIGELSE Karoline Garm Nissen, Lidt baggrund Publikationer fra Nationalbanken Global Value Chains, Working Paper No. 102, december

Læs mere

Sociale udgifter på tværs af OECD-lande hvor ligger Danmark?

Sociale udgifter på tværs af OECD-lande hvor ligger Danmark? Sociale udgifter på tværs af OECD-lande hvor ligger Danmark? 9. oktober 2017 I den hjemlige debat kan man godt få indtryk af, at Danmarks sociale udgifter er verdens absolut højeste. En ny opgørelse af

Læs mere

Selskabsskat i Danmark

Selskabsskat i Danmark Selskabsskat i Danmark I løbet af de seneste år er selskabsskattesatsen i Danmark blevet mere end halveret fra 5 pct. i 1989 til 22 pct. i dag. Parallelt med satsnedsættelserne er selskabsskattebasen blevet

Læs mere

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Ifølge Finansministeriet har Danmark udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 inden for et par år. Efter skattetrykket midlertidigt var ekstraordinært

Læs mere

Baggrundsnotat til Offentlige Finanser Dansk Økonomi, efterår 2018

Baggrundsnotat til Offentlige Finanser Dansk Økonomi, efterår 2018 Baggrundsnotat til Offentlige Finanser Dansk Økonomi, efterår 2018 Formandskabet Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Udvikling i de offentlige finanser til 2025... 4 3 Sammenligning af skøn for de

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Fakta om klima og energi

Læs mere

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU 1 DTU det bli r til noget Leiden 2017 1 15 41 109 Norden På virksomhedssamarbejder i verden Europa Verden Antal studerende

Læs mere

færre er på overførsel end forventet

færre er på overførsel end forventet Udvikling i overførselsmodtagere 133. færre er på overførsel end forventet Antallet af overførselsmodtagere mellem 16 og 64 år har de seneste mange år haft en nedadgående tendens. Ud fra befolkningens

Læs mere

EU s sparepolitik har haft store sociale konsekvenser

EU s sparepolitik har haft store sociale konsekvenser EU s sparepolitik har haft store sociale konsekvenser Ny prognose for langtidsledigheden viser, at langtidsledigheden i EU, som i øjeblikket er den højeste siden slutningen af 9 erne, kan blive vanskelig

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

Baggrundsnotat til offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2018

Baggrundsnotat til offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2018 Baggrundsnotat til offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Udvikling i de offentlige finanser i 2017-19... 3 2.1 De offentlige indtægter, udgifter

Læs mere

Indtægtslisten. Oktober Indtægtsliste

Indtægtslisten. Oktober Indtægtsliste n Oktober 2017 Indtægtsliste Oktober 2017 Oktober 2017 I 2 Generelt om indtægtslisten: Indtægtslisten nedenfor omfatter de bogførte månedlige indtægter fra skatter og afgifter, som opkræves af staten og

Læs mere

Indtægtslisten. September Indtægtsliste

Indtægtslisten. September Indtægtsliste n September 2017 Indtægtsliste September 2017 September 2017 I 2 Generelt om indtægtslisten: September 2017 I 3 Særlige forhold september 2017: September 2017 I 4 38 Skatter og Afgifter Udgiftsbudgettet:

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del - Bilag 107 Offentligt. Indtægtslisten September 2018

Skatteudvalget SAU Alm.del - Bilag 107 Offentligt. Indtægtslisten September 2018 Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 107 Offentligt n September 2018 September 2018 September 2018 I 2 Generelt om indtægtslisten: n nedenfor omfatter de bogførte månedlige indtægter fra skatter

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del - Bilag 58 Offentligt. Indtægtslisten Oktober 2018

Finansudvalget FIU Alm.del - Bilag 58 Offentligt. Indtægtslisten Oktober 2018 Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - Bilag 58 Offentligt n Oktober 2018 Oktober 2018 Oktober 2018 I 2 Generelt om indtægtslisten: n nedenfor omfatter de bogførte månedlige indtægter fra skatter og afgifter,

Læs mere

Produktivitetsrådet. Produktivitets seminar 18. januar Carl-Johan Dalgaard

Produktivitetsrådet. Produktivitets seminar 18. januar Carl-Johan Dalgaard Produktivitetsrådet Produktivitets seminar 18. januar 2018 Carl-Johan Dalgaard Vismændenes rolle som produktivitetsråd Er mere produktivitet altid godt? Produktivitet er altafgørende for den langsigtede

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Analyse af dansk cleantech:

Læs mere

Arbejdsudbud i Danmark i et internationalt perspektiv. Maj 2017

Arbejdsudbud i Danmark i et internationalt perspektiv. Maj 2017 Arbejdsudbud i Danmark i et internationalt perspektiv Maj 217 Arbejdsudbud i Danmark i et internationalt perspektiv Maj 217 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne

Læs mere

Det nye nationalregnskab September 2014

Det nye nationalregnskab September 2014 Det nye nationalregnskab September 2014 Danmarks Statistik 16. juni 2014 Kirsten Wismer Revisioner hvorfor! Sammenhængende statistiksystem på tværs af - brancher, sektorer mm. og over tid Nye kilder og

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). J.nr. 2010-318-0233 Dato: 4. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). (Alm. del). Troels

Læs mere

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Samlet er der i dag knap. arbejdsløse unge under 3 år. Samtidig er der næsten lige så mange unge såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, som

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 160 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 160 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 160 Offentligt Figur 1.1 Skattetryk i OECD-landene, 2000-2016 Anm.: Gennemsnitligt skattetryk i perioden 2000-2016. Der mangler data for Japan og Australien for

Læs mere

Stigende markedsandele tyder ikke på et særligt dansk konkurrenceevneproblem

Stigende markedsandele tyder ikke på et særligt dansk konkurrenceevneproblem Stigende markedsandele tyder ikke på et særligt dansk konkurrenceevneproblem Det hævdes ofte, at den danske konkurrenceevne er forringet markant siden år 2000. Der tales om et tab af konkurrenceevne på

Læs mere

Det danske arbejdsmarked er i europæisk top

Det danske arbejdsmarked er i europæisk top Det danske arbejdsmarked er i europæisk top Arbejdsløsheden i Euroområdet er kommet under pct., og i oktober var ledigheden i euroområdet den laveste, som er blevet målt siden juli 29. Mere end halvdelen

Læs mere

Notat. Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. 5. januar 2018

Notat. Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. 5. januar 2018 Notat. januar 218 Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik Sammenfatning Danmark er det EU-land, der har præsteret den største reduktion i ØMU-gælden siden 199. Det skønnes,

Læs mere

Produktivitetsudviklingen Baggrundsnotat til kapitel II i Produktivitet 2017

Produktivitetsudviklingen Baggrundsnotat til kapitel II i Produktivitet 2017 d... Produktivitetsudviklingen Baggrundsnotat til kapitel II i Produktivitet Notatet indeholder supplerende materiale til kapitel II Produktivitetsudviklingen i rapporten Produktivitet. Indhold International

Læs mere

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter 15. december 2016 2016:27 Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter Af Niels Madsen Siden 1995 har der været syv skattereformer i Danmark. Det gennemgående tema i reformerne

Læs mere