MATEMATIK MA TEMA TIK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MATEMATIK MA TEMA TIK"

Transkript

1 MATEMATIK

2 INTRODUKTION TIL MATEMATIK I faget matematik er aktiviteterne knyttet til kompetenceområderne matematiske kompetencer, tal og algebra, geometri og måling samt statistik og sandsynlighed. Der lægges i aktiviteterne særligt vægt på færdigheds- og vidensmålene inden for problembehandling, ræsonnement og tankegang, repræsentation og symbolbehandling samt kommunikation. Igennem instruktioner, undersøgelser, problemløsninger og matematiske udfordringer bygger eleverne videre på den viden, de har om tal, strukturer, figurer og former og udvikler derigennem en matematisk forståelse. Aktiviteterne tager udgangspunkt i generelle matematiske metoder, og ethvert matematisk problem kan i aktiviteterne anvendes ved enkelte ændringer og tilpasninger. Derudover er fokus ligeledes på elevens evne til at samarbejde på tværs. Ligesom der ved brug af variationsmulighederne kan åbnes for nye læringsmål. Leg på streg er fuldt ud digitaliseret og findes på læringsplatformene MinUddannelse, Meebook og Forløbsdatabasen. Aktiviteterne du finder her er et udpluk af et samlet inspirationskatalog, som du kan finde på sammen med resten af materialet. God fornøjelse.

3 FIGURBANEN - MATEMATIK INDSKOLINGEN Talkatastrofen Hoppetal Større eller mindre end Den svære ligning Geometribold Summen af ord MELLEMTRINNET Regnerunden Regne onen Tabelsalat Brøk-dance Koordinat spagat Taltroldene Regnerokkerne

4 TALKATASTROFEN KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan finde og genkende naturlige tal. 1 sæt mærkebånd pr. hold (en farve pr. hold) 1. Til at starte med skal eleverne løbe tilfældigt rundt på banen, mens de afventer underviserens anvisninger. 2. Når underviseren f.eks. råber anvisningen 1, 9 og 7 gælder det for alle eleverne om så hurtigt som muligt at løbe til en af figurerne med tallene 1, 9 og Det hold, som har alle holdkammeraterne i en korrekt figur først, får point. Holdet kan evt. råbe farven på deres mærkebånd højt, når alle på holdet er inde i figurerne med de korrekte tal. 4. Således kan aktiviteten fortsætte med nye og varierende anvisninger alt efter elevernes forudsætninger. 5. Som supplement til at løbe tilfældigt rundt på banen kunne eleverne bevæge sig på andre måder, f.eks. hoppe, hinke, løbe baglæns, gadedrengehop mv. 6. Aktiviteten afsluttes, når et hold har nået 10 point. Eleverne inddeles i to hold, som tager hver deres farve mærkebånd på. Holdene placerer sig tilfældigt på figurbanen. Der kan spilles med tal på flere cifre, f.eks. tallet 54 eller 215. Her skal eleverne løbe til en figur, som har et af tallene i tallet eller først det ene tal og så det andet. Der kan arbejdes med ulige eller lige tal. Der kan arbejdes med geometriske former, hvor lærerens anvisninger kan gå på, at eleverne skal løbe til en af trekanterne, firkanterne eller cirklerne eller løbe til lodrette eller vandrette linjer. Der kan spilles en udgave, hvor hele klassen samarbejder. Anvisningen kan f.eks. være, at hele klassen skal danne cirkler med et bestemt diametermål, klassen skal danne tre cirkler eller klassen skal danne et rektangel med en cirkel i centrum mv.

5 HOPPETAL KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan finde og præsentere naturlige tal og flercifrede tal. 4 talterninger Underviseren sørger for 1 papir og blyant pr. par 1. Alle parrene slår to gange med terningen, inden nogen af parrene begynder at løbe: Det første slag angiver antallet af 10 ere, f.eks. tallet 6. Det andet slag angiver antallet af 1 nere f.eks. tallet 5. Således er tallet 65 slået, hvilket skrives på parrets papir. 2. Med ovenstående eksempel (65) er det nu det pågældende pars opgave at løbe ud til tallet 6 for at hoppe seks gange på 10 eren og dernæst løbe til tallet 5 for at lave fem sprællemænd på 1 eren. Dernæst løbes retur til området, hvor terningerne er opbevaret. 3. Det er altid sådan, at 10 erne hoppes, og 1 erne laves som sprællemænd. 4. Terningerne rulles igen, og samme procedure fortsættes. 5. Aktiviteten afsluttes, når eleverne har samlet 15 tal sammen. 6. Afslutningsvis kan eleverne gå sammen med et andet par og præsentere deres 15 tal. Eleverne går sammen i par. Hvert par får et papir og en blyant. Hvert par stiller sig i en af enderne på en af de otte hinkeruder ved figurbanen således, at der står to par i samme hinkerude - altså et par i hver ende af de otte hinkeruder. Der placeres en talterning på hver af banens fire langsider. Der kan laves større hold, hvis det skal være nemmere for underviseren at kontrollere holdene, eller hvis der er for meget ventetid ved terningerne. Der kan arbejdes med forskellige variationer i forhold til bevægelsen. F.eks. kan eleverne hinke, lave skihop, høje knæløft, hæle spark eller andet.

6 STØRRE ELLER MINDRE END KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan anvende forskellige regnearter til hovedregning. Eleven kan forstå, modtage og handle på instruktioner. 4 talterninger Asfaltkridt 1. Underviseren definerer på forhånd, hvilken regneart der skal bruges, og hvilket tal der arbejdes med som udgangspunkt. I dette eksempel starter vi med regnearten og tallet De to blå hold kæmper mod hinanden, de to røde hold kæmper mod hinanden og så fremdeles. De har ikke noget med hinanden at gøre. Holdene kan evt. tildeles mærkebånd i forskellige farver. 3. En elev fra hvert hold skiftes til at kaste terningen. Vi antager, at terningen først lander på tallet 5 og næste kast på tallet 6. Eleverne skal lægge de to tal sammen og hurtigst muligt reagere derefter. Holdet, der er større end, skal fange holdet, der er mindre end, fordi resultatet blev tallet 11, som er større end tallet 9. Mindre end skal nu forsøge at løbe tilbage og forbi deres baglinje, inden de bliver fanget. 4. Hvis en elev fra holdet mindre end fanges, bliver holdet større end tildelt et point. 5. Terningen kastes på ny og aktiviteten fortsættes. 6. For hver gang resultatet af de to tal, der lægges sammen, bliver mindre end tallet 9, skal holdet mindre end fange holdet større end og omvendt. 7. Hvis resultatet er lig med tallet 9 sker ingenting. Man kunne indføre en regel om, at det hold der kommer til at bevæge sig i sådan en situation, giver et point til det modsatte hold. 8. Underviseren har mulighed for at justere og ændre aktiviteten undervejs. F.eks. kan regnearten ændres og tallet, som definerer, hvem der er større end og mindre end, kan ændres. 9. Aktiviteten afsluttes, når der f.eks. er gennemført 20 regnestykker. En kridtstreg tegnes igennem figurbanen således, at banen er inddelt i to lige store halvdele. Hinkeruderne fungerer som banens afgrænsede område med baglinjer og sidelinjer. Eleverne inddeles i fire hold, som yderligere inddeles i to lige store hold (a ca. 3-4 elever). Det er en fordel at sammensætte holdene således, at de består af elever med nogenlunde samme faglige niveau. De stiller sig overfor hinanden på hver sin side af midterlinjen med en meter til midterlinjen. De står med fronten mod hinanden og skal nu kæmpe mod hinanden i matematiske opgaver. En talterning placeres på midterlinjen mellem hvert af de fire hold. Det ene hold er større end og det andet hold er mindre end. Det kan af og til være en fordel at starte så simpelt som muligt ved at have tallet 5 som udgangspunkt og blot kaste terningen en gang, hvorefter holdene skal reagere efter, om tallet er større end eller mindre end. Forskellige regnearter kan øge sværhedsgraden. Underviseren kan udelade terningerne, og ligningerne kan formidles verbalt.

7 DEN SVÆRE LIGNING KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan løse enkelte matematiske problemstillinger og simple ligninger. Eleven kan formidle en matematisk fremgangsmåde og egne resultater. 8 kegler 1 whiteboard m/pen pr. hold Underviseren forbereder en række resultater, som holdene skal nå frem til i forskellige ligninger (find eksempel på 1. Aktiviteten sættes i gang, ved at underviseren f.eks. stiller eleverne følgende opgave: I skal lave en ligning bestående af fire forskellige tal. Tilsammen skal jeres ligning give et resultat på 26. I må kun lægge sammen. 2. Når de enkelte hold har aftalt, hvordan de griber opgaven an, begynder de at indsamle de tal, som de skal bruge. 3. Hvis holdet er blevet enige om at indsamle tal til følgende ligning , så skal holdet i samlet flok først løbe ud til tallet 4, tilbage til deres star elt og notere tallet 4 i deres ligning. Herefter løber de ud til tallet 9, tilbage til deres star elt og noterer tallet 9 i ligningen og så fremdeles indtil alle fire tal er indsamlet. 4. Når alle hold har fået lavet deres ligning, gennemgås ligningerne hvor tre hold præsenterer deres resultat og fremgangmåde. 5. Aktiviteten afsluttes, når holdene har løst ligninger. To kegler placeres på hver side af figurbanen. Eleverne inddeles i otte hold, som placeres ved hver deres kegle. Hvert hold får udleveret et whiteboard. Aktiviteten kan organiseres således, at underviseren laminerer et større antal ligninger, som trækkes en ad gangen fra en bunke. Holdene fortsætter med at udregne og hente nye ligninger så længe der er nogle tilbage. Til sidst afgøres aktiviteten af hvilket hold, der har flest korrekt løste ligninger. Sværhedsgraden af ligningerne kan ændres i forhold til elevernes faglige niveau. F.eks. med færre eller flere tal, regnearter mv. Der kan arbejdes med ligninger bygget op af omkredsen af figurerne. For de største elever arbejdes der i denne udgave med måleredskaber, mens der for de mindste elever opmåles ved hjælp af antal fødder, skridt eller lign.

8 GEOMETRIBOLD KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan løse enkle matematiske opgaver inden for geometri. Eleven kan løse matematiske opgaver med forskellige regnearter. 1 skumbold 3 sæt mærkebånd (tre forskellige farver) Underviseren forbereder 5-6 opgaveark med regnestykker (find eksempel på Eleverne inddeles i tre hold hhv. cirklerne, firkanterne og trekanterne. Hvert hold tager deres egen farve mærkebånd på og deler sig yderligere i et første og andet hold (rækkefølgen har ingen betydning). To hold dyster mod hinanden ad gangen, mens det tredje hold sidder over. F.eks. begynder cirklerne og firkanterne at kæmpe mod hinanden. Cirklerne og firkanternes førstehold placerer sig inde på figurbanen, mens deres andethold placerer sig i hinkeruderne på hver sin langside klar til at blive skiftet ind, når tid er. En elev fra hvert hold mødes i den midterste cirkel. 1. Aktiviteten starter med, at underviseren kaster skumbolden op i luften midt imellem de to elever i midtercirklen. 2. Når en elev har fået begge hænder på skumbolden, er bolden erobret. 3. Det er ikke tilladt at løbe med skumbolden, så derfor skal holdkammeraterne løbe i position for at modtage bolden. 4. Det gælder nu om at score mål. Det foregår på den måde, at cirklerne skal score mål i cirklerne, firkanterne skal score mål i firkanterne, og trekanterne skal score mål i trekanterne. 5. En scoring tæller kun, hvis en elev fra f.eks. cirklerne kaster skumbolden til en medspiller, som har minimum en fod inde i en cirkel i det øjeblik, skumbolden gribes. 6. Hvis skumbolden ryger uden for banen (hinkeruderne), får det modsatte hold bolden. 7. Når der er scoret et point, udskifter holdene mellem første- og andetholdet. Hver dyst varer 5-7 minutter.

9 GEOMETRIBOLD 8. Sejr giver to point og uafgjort et point. 9. Når alle tre hold har spillet en kamp mod hinanden, vil stillingen i turneringen være afgørende for, hvor mange point det i sidste ende vil være muligt at score for hvert af de tre hold. 10. Vinderholdet får 5 minutter, holdet på andenpladsen får 4 minut og tredjepladsen får 4 minutter til at regne så mange af underviseren forberedte regnestykker som muligt. Regnestykkerne kan være fordelt på f.eks. 5-6 forskellige opgaveark således, at hvert hold kan arbejde med regnestykkerne i små hold. Hvert korrekt regnestykke giver et point til holdet. 11. Aktiviteten afsluttes, når tiden er gået. Herefter præsenterer holdene deres resultater i plenum, og det gøres op, hvilket hold der har vundet. Hvis det er for svært for holdene at score, kan der spilles med, at det ikke er tilladt for cirklerne og trekanterne at dække op inde i firkanternes mål, når firkanterne har skumbolden. Det samme gør sig gældende for hhv. cirklerne og trekanterne, når de har skumbolden. Ligeledes kan der indføres forskellige regler for at gøre aktivitetens bevægelsesdel mindre voldsom. F.eks. kan der indføres en regel om, at alle skal holde en afstand svarende til en armslængde til den elev, som har bolden. En anden variant kan være, at alle hold kan score i alle figurer, men når holdet scorer i sin egen figur, tæller det to point.

10 SUMMEN AF ORD KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan løse opgaver med forskellige regnearter. 8 kegler 1 whiteboard m/pen pr. hold Underviseren forbereder minimum fem forskellige ord a 5 bogstaver (find eksempel på 1. Aktiviteten handler om, at hvert hold skal finde frem til, hvad det ord, de har på deres whiteboard, giver, når det lægges sammen. Lad os tage udgangspunkt i ordet natur. 2. Dette gøres ved, at holdet sender en elev ud for at finde det første bogstav N. I figuren med bogstavet N findes tallet Eleven løber derefter tilbage til holdet og skriver tallet 6 under bogstavet N i ordet natur. 4. Næste elev på holdet løber ud på banen for at finde bogstavet A, hvor tallet 1 befinder sig i samme figur. 5. Eleven løber tilbage til holdet og noterer 1, hvorefter der så står Således fortsættes indtil tallene for alle bogstaver i ordet natur er fundet. I dette tilfælde ser regnestykket ud som følger Holdet skal udregne resultatet på regnestykket og notere det ud for ordet natur. 8. Derefter går holdet videre for at finde summen af det næste ord, som f.eks. kunne være ordet figur. Summen af ordet figur findes på samme måde, som holdet fandt summen af natur. 9. Aktiviteten fortsætter, indtil alle hold har fundet frem til summen af hvert af de fire ord, underviseren har forberedt. 10. Til slut kan underviseren samle klassen. Holdene kan præsentere, hvorledes de er kommet frem til deres resultater. Eleverne inddeles i otte hold, som placeres ved hver deres kegle rundt om figurbanen. Hvert hold får udleveret et whiteboard og noterer underviserens forberedte ord i forskellig rækkefølge. Lad os tage udgangspunkt i ordene natur, figur, kaste og hoved. Det er vigtigt, at der er god plads til at notere et tal under hvert bogstav i ordene. I dette eksempel arbejder eleverne med plusstykker. Underviseren kan forberede færre ord eller flere ord i forskellige længder og sværhedsgrader. Ligeledes kan sværhedsgraden justeres ved at bruge andre og/eller flere regnearter.

11 REGNERUNDEN KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan anvende forskellige regnearter og beregne med naturlige og negative tal. Eleven kan forstå samt løse problemer med to eller flere ubekendte. 1 sæt markeringsbrikker m/tal (1-9) 1 whiteboard m/pen pr. hold 1. Aktiviteten går ud på, at underviseren råber fem tal højt, f.eks. -4, 48, 53, 87 og 105. Hvert hold noterer tallene på deres whiteboard. 2. Herefter skal holdene løbe værdien -4, så hurtigt som muligt. Det foregår ved: At første elev på hvert hold spurter rundt om figurbanen i urets retning. De resterende elever på holdet udregner, hvilke tal der skal indgå i regnestykket for at nå frem til resultatet -4. Tallet på den markeringsbrik, de står ved, SKAL indgå i alle deres regnestykker. Hvis et hold f.eks. står ved en markeringsbrik med tallet 3, SKAL tallet 3 indgå i deres regnestykker. Regnestykkerne skal som minimum bestå af tre led og to regnearter. I dette tilfælde kunne det se således ud: Regnestykket noteres på holdets whiteboard. 3. Når første elev har løbet en runde omkring figurbanen og er kommet retur, skal holdet løbe regnestykket. Dette foregår ved: At næste elev løber ind på figurbanen for at røre tallet 3 med foden. Derefter løber eleven retur til holdet, og næste elev løber ind på banen for at røre tallet 2 og tilbage igen. Når den næste elev i rækken løber ind for at røre tallet 9, som er det sidste tal i regnestykket, sender holdet samtidig en ny elev af sted rundt om figurbanen. Imens begynder resten af holdet at lave det næste regnestykke, som skal give værdien Samme procedurer gentager sig indtil holdene har lavet femte og sidste regnestykke. 5. Det gælder for holdene om at blive først færdige med deres regnestykker. 6. Når alle fem regnestykker er udregnet af alle hold, afsluttes aktiviteten. Ni markeringsbrikker m/tal placeres rundt om figurbanen således, at der er 2-3 markeringsbrikker på hver af figurbanens fire sider. Eleverne inddeles i ni hold, som placeres ved hver deres markeringsbrik. Hvert hold får udleveret et whiteboard. Hvert hold laver en rækkefølge for, hvornår de skal løbe. Præmissen for aktiviteten kan ændres i forhold til at sænke eller øge sværhedsgraden. Dette kan gøres ved at opstille regler om benyttelse af flere eller færre regnearter, at primtal skal indgå, at regneregler skal overholdes mv. Der kan byttes startplads efter hver omgang således, at holdene ikke har det samme tal under hele aktiviteten. Underviseren kan differentiere opgaverne fra hold til hold. Eleverne på de forskellige hold kan forberede forskellige resultater til hinanden. De kan ligeledes definere, hvor mange og hvilke regnearter, der skal indgå i regnestykkerne. Der kan arbejdes med ligninger og ubekendte.

12 REGNE ONEN KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan anvende forskellige strategier til løsning af matematiske opgaver. Eleven kan udføre beregninger med brøker. 9 kegler 1 whiteboard m/pen til underviseren 1 whiteboard m/pen pr. hold Asfaltkridt Der placeres en kegle på hvert opstreget tal på figurbanen. Fem meter fra figurbanen tegnes en kridtstreg parallelt med figurbanen. Området mellem kridtstregen og figurbanen kaldes for kommunikations onen. Fire kegler placeres fem meter fra kommunikations onen med ca. tre meter mellem hver kegle. Området omkring hver kegle er holdenes regne oner. Eleverne inddeles i fire så vidt muligt lige store hold. De fire hold placeres ved hver deres kegle i regne onen. Derefter fordeler underviseren eleverne i de tre områder regne onen, kommunikations onen og figurbanen således, at hvert hold har to elever på figurbanen, mens resten af eleverne fordeles i hhv. regne onen og kommunikations onen. Underviseren har på forhånd noteret fem forskellige ord bestående af fire bogstaver på sit whiteboard, f.eks. gran, stor, hest, vild og køer. Hvert hold i regne onen får udleveret et whiteboard. 1. Hvert ord dækker over to brøker. Bogstav et og tre i ordet er tællere, og bogstav to og fire er nævnere. Lad os tage udgangspunkt i ordet gran. Her findes bogstavet G i figuren med tallet 7, R i figuren med tallet 4, A i figuren med tallet 1 og N i figuren med tallet 6. Det betyder, at gran består af brøkerne: 7/4 (G:7 og R:4) og 1/6 (A:1 og N:6). 2. Aktiviteten går ud på, at eleverne i regne onen skal samle alle brøkerne, som dannes af de fem ord, underviseren har skrevet på sit whiteboard. 3. Det foregår ved, at eleverne på figurbanen løber til underviserens whiteboard. Eleverne bliver enige om, hvilket ord de vælger først. Derefter løber de til figurerne, som indeholder bogstaverne i det valgte ord. Bogstav(er) og tal huskes. 4. Informationen leveres til eleverne i kommunikations onen, som løber videre for at levere samme information til eleverne i regne onen. Eleverne i regne onen noterer bogstaver og tal ud fra metoden nævnt i punkt 1 på holdets whiteboard.

13 REGNE ONEN 5. Der må kommunikeres så mange bogstaver og tal ad gangen, som eleverne kan håndtere. Det anbefales, at holdene kommunikerer ved at tale lavt til hinanden. 6. Hver gang holdene har samlet et ord og dermed har to brøker, skal de gå videre til næste ord. 7. Når holdene har indsamlet alle fem ord, svarende til 10 brøker, samles hele holdet i regne onen. Her skal de lægge de to brøker sammen, som de har dannet af hvert ord således, at de har fem brøker. 8. Dernæst skal de regne den samlede sum af alle brøkerne. Når et hold er færdigt, sætter de sig ned for at vise, at de er færdige. 9. Når alle hold er færdige, fremlægges resultaterne i plenum og det forklares, hvordan de kom frem til deres resultat. Underviseren kan lave ord med flere bogstaver. Ordene skal dog altid bestå af et lige antal bogstaver. Hvis højere intensitet ønskes, kan der dystes på tid. Hvis der laves flere omgange, kan holdene dyste om, hvor mange rigtige resultater de f.eks. har over tre omgange. Underviseren skal sørge for, at eleverne roterer indbyrdes på holdene således, at alle får prøvet at være i hhv. regne onen, kommunikations onen og på figurbanen. Aktiviteten kan startes bagvendt således, at eleverne i regne onen får udleveret en værdi på f.eks. 25. Holdene skal ud fra samme struktur indsamle bogstaver/ord, som samlet i en brøk giver en værdi på 25 eller en værdi for summen af de fire brøker. Værdien af ordene kan varieres. F.eks. kan underviseren indsætte forskellige regnearter til de indsamlede ord. Underviseren kan indføre negative tal ved at sætte minustegn med kridt foran tallene på figurbanen. Niveauet kan sænkes ved, at eleverne på figurbanen får udleveret nogle ord af underviseren. De skal finde værdien af hvert enkelt bogstav i ordet, som skal kommunikeres videre. Afslutningsvis skal holdene udregne værdien af hvert ord ud fra de regneregler, som underviseren definerer.

14 TABELSALAT KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan referere og identificere forskellige tabeller. Eleven kan beregne og handle hurtigt. Asfaltkridt 1. Aktiviteten starter ved, at underviseren råber et tal, f.eks. tallet Alle de elever, som står i en hinkerude med et tal, der går op i 32 (altså tallene 2, 4, 8), skal nu løbe ind mod midten af banen og derefter ud for at finde en ny ledig plads/hinkerude med et tal i. 3. Eleverne må ikke nøjes med at bytte plads med sidemanden. Der kan med fordel laves en regel om, at de skal skifte langside. 4. Så snart en plads er fri, løber underviseren ind i den tomme hinkerude, hvorved der ikke længere er felter nok til de elever, som løber rundt på figurbanen. 5. En elev vil stå tilbage. Denne elev stiller sig nu ind i centrum og råber et nyt tal og så fremdeles. 6. Hvis der råbes tabelsalat, skal alle bytte plads. 7. Hvis elever begynder at aftale at bytte pladser hver gang, fordi de har samme tabel, kan underviseren indføre reglen, at man ikke må bytte plads med den samme lige efter hinanden i tabelsalat. På lavere klassetrin kan udgangspunktet være tabellerne mellem 2-4, hvor der således noteres tal mellem 2-4 svarende til det antal elever klassen består af. Der kan spilles med regnestykker med forskellige regnearter, f.eks I denne version skal eleverne dels finde frem til resultatet af regnestykket og dernæst udregne, om det tal, de står på, går op i tallet 20. Vi tager udgangspunkt i en klasse med 24 elever. Underviseren noterer 24 tal mellem 2-9 i hinkeruderne rundt om figurbanen (et tal for hver elev). Disse tal repræsenterer en tabel. Ved eksemplet med 24 elever i klassen skal underviseren notere tal i seks hinkeruder på hver af banens fire sider. Der må gerne være spredning mellem tallene i hinkeruderne. Alle eleverne vælger en hinkerude at stille sig i. Her lægger de godt mærke til tallet i hinkeruden. Hvis en elev f.eks. står i en hinkerude med tallet 4, kan det betale sig at øve 4-tabellen i hovedet, og også gerne fortsætte efter 40. Underviseren placerer sig i cirklen i centrum af banen.

15 BRØK-DANCE KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan beregne og forkorte brøker til decimaler og omvendt. 6 kegler 6 whiteboard m/pen 6 talterninger 1. Underviseren oplyser, hvilket tal der arbejdes med som fællesnævner, f.eks. tallet Når aktiviteten sættes i gang, skal en elev fra hvert hold slå med holdets talterning. 3. Vi tager udgangspunkt i en elev, hvis terning lander på tallet 9. Eleven løber ind på banen til tallet 9, rører det med foden og løber tilbage igen. Her siger eleven brøken 9/6 højt, og den noteres på holdets whiteboard. 4. Den næste elev fra holdet slår med terningen, som f.eks. lander på tallet 5. Eleven løber ind på banen til tallet 5, rører det med foden og løber tilbage igen for at sige brøken 5/6 højt og notere brøken på holdets whiteboard og så fremdeles. 5. Imens der løbes, kan de resterende elever på holdet begynde at forkorte de brøker, de får noteret, om muligt. Således dannes og forkortes brøker med samme fællesnævner. 6. Som en mulig forlængelse kan de indsamlede og forkortede brøker lægges sammen to og to. Til sidst er alle brøker lagt sammen således, at hvert enkelt hold har et tal, som f.eks. kunne være På samme måde kan der også arbejdes med at trække brøkerne fra hinanden. Seks kegler placeres ca. fem meter fra figurbanen med ca. en meter mellem hver. Eleverne inddeles i seks hold, som placeres ved hver deres kegle. Hvert hold får udleveret et whiteboard og en talterning. Der kan arbejdes med en fælles tæller, hvor det i stedet er terningen, der definerer nævneren. Dernæst gælder det som før om at lægge brøkerne sammen to og to. Der kan arbejdes uden fælles tæller eller nævner, hvor hver elev skal slå to gange, inden de må løbe. Første slag definerer tælleren (f.eks. tallet 9), og næste slag definerer nævneren (f.eks. tallet 2). Herefter løber første elev til tallet 9 og direkte videre til tallet 2 for her at råbe ni-toende-dele eller ni halve. Eleven løber herefter tilbage til holdet, hvor holdet noterer de 9/2 og efterfølgende forkorter brøken (4 ). Resten af aktiviteten foregår på samme måde som beskrevet i aktivitetens gang.

16 KOORDINAT SPAGAT KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan placere koordinater i koordinatsystemets 1. kvadrant. Eleven kan spejle koordinater mellem forskellige kvadranter. Eleven kan udregne længder, højder og arealer. 9 kegler 2 sæt bogstavterninger (4 konsonanter, 2 vokaler) Underviseren sørger for koordinatsystemer (kun med 1. kvadrant) Underviseren sørger for 1 blyant, lineal og vinkelmåler pr. hold En kegle placeres oven på hvert tal på figurbanen. Eleverne inddeles i seks hold. Hvert hold placeres i en hinkerude, som udgør star elter. Hvert hold får udleveret en bogstavterning, et koordinatsystem, blyant, lineal og vinkelmåler. 1. Når aktiviteten sættes i gang, skal holdene finde talpar. Det sker ved: At en elev fra hvert hold slår med holdets bogstavterning, som f.eks. lander på bogstavet B. Eleven løber ind på figurbanen for at finde B og løfter keglen, der er placeret på tallet i figuren. I dette tilfælde er det tallet 7. Eleven løber tilbage til sit hold og de noterer sammen tallet 7 på -aksen i koordinatsystemet. 2. Når eleven er tilbage på sit hold, er det den næste elevs tur til at slå med en bogstavterning: Hvis denne f.eks. lander på bogstavet K, skal eleven herefter løbe ind på figurbanen, finde bogstavet K og aflæse tallet under keglen i figuren. 3. I dette tilfælde er det tallet 1. Eleven løber tilbage til holdet, og noterer tallet 1 på Y-aksen i koordinatsystemet. 4. Således har holdet deres første talpar (7, 1) noteret i deres koordinatsystem.

17 KOORDINAT SPAGAT 5. Alt efter elevernes evner kan I supplere med følgende opgaver: Holdene konkurrerer om at lave fire talpar hurtigst muligt. De fire talpar markeres i deres koordinatsystem, som punkterne A, B, C og D. De fire talpar inklusiv bogstav noteres ligeledes i siden af arket, f.eks. A: (7, 1), B: (2, 9) etc. Holdene konkurrerer om først at danne en firkant ud af fire talpar. Det kræver matematisk snilde, hurtighed og held. Ved brug af et koordinatsystem med både 1. og 2. kvadrant kan denne opgave forlænges med, at holdene skal lave en spejling af firkanten i 2. kvadrant. Når der løbes til koordinaterne i 2. kvadrant, skal eleverne ikke bruge bogstavterningen, da tallene er en spejling af koordinater fra 1. kvadrant. Eleverne meddeler, når de henter negative tal. Holdets talpar noteres ligeledes i siden af arket. Ved brug af et koordinatsystem med alle fire kvadranter kan opgaven være, at hvert hold hurtigst muligt skal danne en firkant i hver kvadrant. Igen annoncerer holdet, om der løbes efter positive eller negative tal. En elev fra et af de andre hold kan fungere som dommer. Dommeren noterer og holder øje med, om koordinaterne sættes korrekt, og at der løbes til de rigtige tal. Holdene kan stilles til opgave at skulle tegne forskellige firkanter (trape, parallelogram, kvadrat, rektangel). Holdene tegner en firkant ad gangen og løber efterfølgende efter dennes koordinater. Dommer kan benyttes. Der kan evt. laves en regel om, at holdene skal have godkendt deres firkanter af underviseren, før de må gå videre til næste. Denne opgave foregår uden bogstavterning, da holdene selv skal gennemskue hvilke talpar, der tilsammen kommer til at danne de forskellige typer af firkanter. Geometridelen kan opgraderes ved efterbehandling af de forskellige figurer. Eleverne kan måle omkreds og vinkler på deres polygoner ved hjælp af linealer og vikelmålere. Herefter kan de beregne højde, bredde og areal på figurerne. 6. Aktiviteten afsluttes, når alle hold har løst deres opgaver. Holdene kan fra start blive pålagt at skulle lave statistik over deres terningkast. F.eks. kan de stilles til opgave at lave forskellige diagrammer over deres tal var de heldige eller uheldige

18 TALTROLDENE KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan anvende forskellige regnearter. Eleven kan løse matematiske opgaver med to eller flere ubekendte 33 kegler 1 sæt markeringsbrikker m/tal (0-9) 8 whiteboard m/pen 9 sæt magnetiske tal 10 markeringsbrikker m/tallene 0-9 fordeles på figurbanen således, at identiske tal placeres i modsat ende af deres opstregede makker. Derefter placeres en kegle oven på samtlige tal. Bogstavet O skal ligeledes dækkes med en kegle, da det anvendes som tallet 0 i denne aktivitet. Keglerne placeres oven på tallene for at gøre det sværere at finde dem. Seks (eller flere) tilsvarende magnet tal placeres nu også under keglen således, at der er seks af samme tal ved både de opstregede tal og markeringsbrikkerne m/tal. Otte kegler placeres ca. fem meter fra figurbanen med ca. en meter mellem hver. Eleverne inddeles i otte hold, som placeres bag hver deres kegle. Hvert hold får udleveret et whiteboard. Et hold tildeles den tvivlsomme ære at være taltroldene. 1. Aktiviteten sættes i gang ved, at taltroldene giver instrukser om, hvilken regneart holdene skal bruge for at nå frem til et bestemt facit. Vi tager udgangspunkt i regnearten og et facit på Hvert hold skal nu lave et regnestykke bestående af to tal, der tilsammen giver et facit på 374. Det kunne f.eks. være Skiftevis løber en elev fra hvert hold ind på banen for at hente et magnettal. I dette eksempel henter første elev tallet 2, næste elev tallet 0, næste igen tallet 0 og så fremdeles til 200 og 174 er hentet. Når den sidste elev er nået tilbage til holdet, og de har sammensat deres regnestykke med de magnettal på deres whiteboard med regnearten noteret imellem tallene, råbes der højt og tydeligt færdig. 4. Regnestykket tjekkes af taltroldene.

19 TALTROLDENE 5. Hvis alle hold har regnet deres regnestykke korrekt, er det holdet, som blev sidst færdig, som skal være taltrolde i næste omgang. Hvis et hold har regnet deres regnestykke forkert, skal dette hold være taltrolde. Hvis flere hold har regnet deres regnestykke forkert, er det holdet, der blev sidst færdig, som skal være taltrolde i næste runde. 6. De magnetiske tal lægges tilbage under de rette kegler alt imens, de nye taltrolde bestemmer regneart og facit for et nyt regnestykke. Sværhedsgraden kan øges ved at sætte flere og forskellige regnearter i spil i samme regnestykke. F.eks. kan taltroldene vælge regnearterne og, og give ordren skal bruge to plusser og et gange for at få resultatet.. Der kan opstilles specifikke regneregler. I de tilfælde, hvor eleverne altid vælger 1 det tal, som så giver det ønskede facit kunne en regneregel være, at eleverne skal finde frem til facit via to- og trecifrede tal. Holdene kan få til opgave at lave simple ligninger til hinanden med ubekendte, som skal reduceres, f.eks eller etc. Rollen som taltrolde kan gå på skift mellem holdene og aktiviteten slutter, når alle hold har været taltrolde.

20 REGNEROKKERNE KLASSETRIN MATEMATIK - FIGURBANEN Eleven kan nævne tabeller, tænke og reagere hurtigt. 12 kegler 1 sæt markeringsbrikker m/tal (0-9) 1 whiteboard m/pen pr. hold 1 sæt mærkebånd pr. hold (en farve pr. hold) 2-4 skumbolde 9 sæt magnetiske tal Asfaltkridt Fire stafetbaner etableres på langs af figurbanen ved at placere en kegle i hver ende af banen. Imellem hver stafetbane skal der være en afstand på ca. to meter. En helle one tegnes med kridt i den modsatte ende af start, omkring fire meter fra figurbanen. I helle onen placeres de magnetiske tal. To skyde oner etableres på hver side af figurbanen mellem to kegler. Et sæt markeringsbrikker m/tallene 0-9 fordeles på figurbanen således, at identiske tal placeres i modsat ende af de opstregede tal. Eleverne inddeles i fem hold, hvoraf fire af holdene placeres ved hver deres kegle i modsat ende end helle onen. Eleverne på hvert af de fire hold tager mærkebånd på i hver deres farve. Det sidste hold er regnerokkere. Regnerokkerne placerer sig i skyde onerne, så der er ca. lige mange på hver side. Alle regnerokkerne er skarpskytter, som skaber RAGNAROK midt i alle udregninger, talkendskab mv. Regnerokkerne får udleveret en skumbold (ammunition) pr. to regnerokkere.

21 REGNEROKKERNE 1. Aktiviteten går ud på, at hvert hold skal indsamle en tabel, f.eks. 7-tabellen, i magnettal. Tallene skal hentes et tal ad gangen, samtidig med at eleverne skal undgå at blive skudt af regnerokkerne. 2. Når aktiviteten sættes i gang, løber en elev fra hvert hold ind til tallet 7 (der er to muligheder) på banen, rører tallet med foden, og fortsætter direkte mod magnettallene i helle onen. Her samles en magnet med tallet 7 op. Herefter løbes tilbage til holdet. 3. Hvis eleven kommer ind bag keglen uden at blive skudt, er tallet 7 hentet. 4. Næste elev skal nu hente tallet 14. Dette gøres ved, at eleven først løber til tallet 1 og så til tallet 4 på figurbanen, rører dem med foden for dernæst at løbe til helle onen for at hente magnettallene 1 og Hver gang en elev kommer tilbage med et tal uden at være ramt af regnerokkerne, sættes tallet i rækkefølge på holdets whiteboard. 6. Hvis en elev bliver ramt af en bold, inden vedkommende når ind i helle onen, skal eleven løbe retur til sit hold uden et tal, og næste elev forsøger at hente samme tal. 7. Hvis en elev bliver ramt af en bold med et magnettal i hånden, afleveres magnettallet til underviseren (som lægger magnettallet tilbage) og næste elev forsøger at hente samme tal. 8. Det er tilladt for regnerokkerne at løbe ind på banen for at hente boldene, så længe de udelukkende beskyder enden fra skyde onen. 9. Eleverne behøver ikke at løbe i en lige linje mellem de to kegler. Det kan betale sig at løbe i en stor bue væk fra regnerokkerne. 10. Aktiviteten slutter, når holdene har hentet og opsat deres tabel. Holdene kan indsamle facit på regnestykker, som underviseren på forhånd har forberedt. Der kan f.eks. arbejdes med regnestykker inden for brøker, ligninger med og uden ubekendte, regnestykker med negative tal mv. Eleverne kan selv forberede regnestykker ud fra retningslinjer, som underviseren har opstillet. Oplægget kan f.eks. være, at eleverne skal hente fem brøker, der tilsammen giver et facit på 10.

Det første Leg på Streg aktivitetskatalog blev en stor succes med udbredelse til mere end 200 skoler på omkring 1 års tid.

Det første Leg på Streg aktivitetskatalog blev en stor succes med udbredelse til mere end 200 skoler på omkring 1 års tid. Leg på Streg III - Aktiviteter til dansk og matematik med fokus på mellemtrin Leg på Streg blev til i 2013 i et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse (indehavere af konceptide), MOtivaTION ApS (udviklere

Læs mere

BKO Charlottenlund Fort

BKO Charlottenlund Fort BKO Charlottenlund Fort - Matematik i bevægelse for indskoling og mellemtrin Indeværende aktivitetskatalog er tiltænkt som supplerende aktiviteter og inspiration til at få mere bevægelse inde i matematikundervisningen

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

INTRODUKTION TIL DANSK

INTRODUKTION TIL DANSK DANSK INTRODUKTION TIL DANSK I faget dansk er det primære fokus i aktiviteterne knyttet til kompetenceområderne fremstilling, fortolkning og kommunikation. Der lægges i aktiviteterne vægt på grundprincipperne

Læs mere

INTRODUKTION TIL ENGELSK

INTRODUKTION TIL ENGELSK ENGELSK INTRODUKTION TIL ENGELSK I engelskaktiviteterne er det primære fokus knyttet til elevernes almene viden fra hverdagen og nærmiljøet. Der lægges vægt på sprogets slægtskab med dansk, og gennem repetition

Læs mere

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 1.klasse 2018/19 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Samarbejdslege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Samarbejdslege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Samarbejdslege for børnehavebørn Udarbejdet af MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Billedlotteri

Læs mere

Lege egnet til danskundervisningen på mellemtrinet

Lege egnet til danskundervisningen på mellemtrinet Lege egnet til danskundervisningen på mellemtrinet Indholdsfortegnelse Dan ord... 2 Ordbold på figurbanen... 2 Staveræs på bogstavbanen... 3 Find flest ord på bogstavbanen... 4 Staveløb på figurbanen...

Læs mere

Staveløb. Bane: Figurbanen. Mellemtrin. Dansk. Organisering: Hold af 2 elever. Hvert hold har 3 felter på yderstregerne.

Staveløb. Bane: Figurbanen. Mellemtrin. Dansk. Organisering: Hold af 2 elever. Hvert hold har 3 felter på yderstregerne. Indhold Side 2: Staveløb Side 3: Bevæg de 120 hyppigste ord Side 4: Find flest ord Side 5: Gangetræning Side 6: 10er venner Side 7: Staveræs Side 8: Plus/minus leg Side 9: Gæt et bogstav Side 10: Find

Læs mere

Årsplan 4. Årgang

Årsplan 4. Årgang Årsplan 4. Årgang 2019-2020 Eleverne går fra engangsmaterialer til Grundbog med skrivehæfte. Det kan være en stor omvæltning for nogle elever. Vi bruger følgende materialer: - Matematrix grundbog - Matematrix

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

Årsplan 4. Årgang

Årsplan 4. Årgang Årsplan 4. Årgang 2016-2017 Ved denne plan skal der tage der tages højde for at ændringer kan forekomme i løbet af året. Eleverne går fra engangsmaterialer til Grundbog med skrivehæfte. Det kan være en

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI NA TUR/TEKNOL OGI

NATUR/TEKNOLOGI NA TUR/TEKNOL OGI NATUR/TEKNOLOGI INTRODUKTION TIL NATUR/TEKNOLOGI I faget natur/teknologi er elevens kendskab til og viden om naturen og teknologien det bærende element i aktiviteterne. ene knytter sig særligt til kompetenceområderne

Læs mere

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik

Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Undervisningsplan 3-4. klasse Matematik Formålet for faget matematik Guldminen 2019/2020 Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Matematik Årsplan for 2.klasse 2018/19 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

Statistik og sandsynlighed

Statistik og sandsynlighed Navn: Nr.: Klasse: Prøvedato: mat3 Noter: Kompetencemål efter 3. klassetrin Eleven kan udvikle metoder til beregninger med naturlige tal Tal og algebra Tal Titalssystem Decimaltal, brøker og procent Negative

Læs mere

BKO Charlottenlund Fort

BKO Charlottenlund Fort BKO Charlottenlund Fort - Dansk i bevægelse for indskoling og mellemtrin Indeværende aktivitetskatalog er tiltænkt som supplerende aktiviteter og inspiration til at få mere bevægelse inde i danskundervisningen

Læs mere

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal.

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal. 4. oktober 9.00-15.00 Tårnby Faglig læsning Program Præsentation Hunden - en aktivitet til at vågne op på Oplæg om begrebsdannelse Aktiviteter hvor kroppen er medspiller Matematikkens særlige sprog Aktiviteter

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

INTRODUKTION TIL DANSK

INTRODUKTION TIL DANSK DANSK INTRODUKTION TIL DANSK I faget dansk er det primære fokus i aktiviteterne knyttet til kompetenceområderne fremstilling, fortolkning og kommunikation. Der lægges i aktiviteterne vægt på grundprincipperne

Læs mere

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Unityskolen Årsplan for Matematik Team 2 (3.-4. klasse)

Unityskolen Årsplan for Matematik Team 2 (3.-4. klasse) Klasse: Team 2 (3.- 4.klasse) Fag: Matematik Lærer: Nawal Tayibi Lektioner pr. uge:? Antal elever:? Uge Forløb Færdigheds- og vidensmål Læringsmål 33 introuge 34-37 Addition og subtraktion Tal og algebra

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøverne KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøven Prøverne i matematik bliver i stadig højere grad kompetencebaseret, så det giver god

Læs mere

Boldøvelser kun med bold

Boldøvelser kun med bold Boldøvelser kun med bold Dræber og frelserbold Materialer: To forskellige bolde. 4 kegler. Område på banen: Afgrænset område markeres med de 2 kegler. Spillerniveau: Let øvet. Beskrivelse: Der spilles

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Vikingelegen

Læs mere

Årsplan for matematik i 1.-2. kl.

Årsplan for matematik i 1.-2. kl. Årsplan for matematik i 1.-2. kl. Lærer Martin Jensen Mål for undervisningen Målet for undervisningen er, at eleverne tilegner sig matematiske kompetencer og arbejdsmetoder jævnfør Fælles Mål. Eleverne

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang Årsplan matematik 5. klasse Kapitel : Godt i gang I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i 4. klasse. Kapitlet er udformet som en storyline

Læs mere

Lege egnet til matematikundervisningen på mellemtrinet

Lege egnet til matematikundervisningen på mellemtrinet Lege egnet til matematikundervisningen på mellemtrinet Indholdsfortegnelse Tabel-stafet... 2 Gange-træning / Gang med terning på taltavlen... 2 10 gode venner... 3 Brøker på taltavlen... 4 Ur-leg på urbanen...

Læs mere

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Matematik

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Matematik Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

Matematik Delmål og slutmål

Matematik Delmål og slutmål Matematik Delmål og slutmål Ferritslev friskole 2006 SLUTMÅL efter 9. Klasse: Regning med de rationale tal, såvel som de reelle tal skal beherskes. Der skal kunne benyttes og beherskes formler i forbindelse

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Redaktion: Ann-Sofie Borgen Andersen, Birgitte Hadulla Pedersen og Henriette Jensen Kræftens Bekæmpelse

Redaktion: Ann-Sofie Borgen Andersen, Birgitte Hadulla Pedersen og Henriette Jensen Kræftens Bekæmpelse L E G P Å S T R E G Leg på streg Inspirationskatalog, 2016 Aktiviteterne er udviklet af: MOtivaTION ApS v/jesper Grothe Pedersen og Leif Dorph Rasmussen Redaktion: Ann-Sofie Borgen Andersen, Birgitte Hadulla

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen)

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Bog: Vi bruger grundbogssystemet Format, som er et fleksibelt matematiksystem, der tager udgangspunkt i læringsstile.

Læs mere

Matematik - undervisningsplan

Matematik - undervisningsplan I 4. klasse starter man på andet forløb i matematik, der skal lede frem mod at eleverne kan opfylde fagets trinmål efter 6. klasse. Det er dermed det som undervisningen tilrettelægges ud fra og målsættes

Læs mere

Credits. Udskoling. Udarbejdet af: Kære idrætslærer/idrætslærerteam. Den lange bane betyder, at vi i gennem undervisningsforløbene

Credits. Udskoling. Udarbejdet af: Kære idrætslærer/idrætslærerteam. Den lange bane betyder, at vi i gennem undervisningsforløbene Credits Kære idrætslærer/idrætslærerteam Udarbejdet af: Med dette materiale i hånden får du og dine idrætskolleger nye muligheder for at samarbejde om god kvalitet i idrætsundervisningen på både den korte

Læs mere

Ude/inde 2.-9. klasse matematik (kan udvikles til andre fag) Talsalat

Ude/inde 2.-9. klasse matematik (kan udvikles til andre fag) Talsalat Ude/inde 2.-9. klasse matematik (kan udvikles til andre fag) Talsalat Alle deltagere står i en rundkreds med en person i midten. Alle deltagere i kredsen har en plads, enten ved et kryds på jorden, en

Læs mere

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering (Der evalueres løbende på følgende hovedpunkter) 33-36 Regneregler Vedligeholde og udbygge forståelse og færdigheder inden for de fire regningsarter Blive fortrolig

Læs mere

Kom med ud og leg. Inspiration til leg og bevægelse ved skovbasen i Dageløkke Skov. For alle

Kom med ud og leg. Inspiration til leg og bevægelse ved skovbasen i Dageløkke Skov. For alle Kom med ud og leg Inspiration til leg og bevægelse ved skovbasen i For alle 10 på stribe - kom med ud og leg Leg er sjov for både unge og gamle. Gang i Fredensborg har samlet 10 lege og dyste, som inspirerer

Læs mere

Matematik for malere. praktikopgaver. Geometri Regneregler Areal Procent. Tilhører:

Matematik for malere. praktikopgaver. Geometri Regneregler Areal Procent. Tilhører: Matematik for malere praktikopgaver 2 Geometri Regneregler Areal Procent Tilhører: 2 Indhold: Geometri... side 4 Regneregler... side 10 Areal... side 12 Procent... side 16 Beregninger til praktikopgave

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål Klasse: Jorden mat Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 4. og 5. klasse. Bøgerne er bygget op, så emnerne følger hinanden hele vejen, hvorfor årsplanen er opbygget efter disse.

Læs mere

Redaktion: Ann-Sofie Borgen Andersen, Birgitte Hadulla Pedersen og Henriette Jensen, Kræftens Bekæmpelse

Redaktion: Ann-Sofie Borgen Andersen, Birgitte Hadulla Pedersen og Henriette Jensen, Kræftens Bekæmpelse L E G P Å S T R E G Leg på streg Inspirationskatalog, 2017 Aktiviteterne er udviklet af: MOtivaTION ApS v/jesper Grothe Pedersen og Leif Dorph Rasmussen Redaktion: Ann-Sofie Borgen Andersen, Birgitte Hadulla

Læs mere

Nogle eksempler til debat. Lektor Bent Lindhardt UCSJ

Nogle eksempler til debat. Lektor Bent Lindhardt UCSJ Nogle eksempler til debat Lektor Bent Lindhardt UCSJ 27-09-2015 Lektor Bent Lindhardt UCSJ 27-09-2015 Regnestrategier 7. - 9. klasse Eleverne går sammen to og to. Hvert par udstyres med en skumbold eller

Læs mere

Lærervejledning. Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse

Lærervejledning. Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse Lærervejledning Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse Lærervejledning I Matematik for 4.-6. klasse sendes eleverne gruppevis ud i for at løse matematikopgaver med direkte afsæt i både natur og menneskeskabte

Læs mere

Ligninger og brøker. Matematik 7.-9. klasse

Ligninger og brøker. Matematik 7.-9. klasse Ligninger og brøker Matematik 7.-9. klasse Udgivet af Dansk Skoleidræt Marts 2014 1. udgave, 1. oplag Trykt i 500 stk. Forfattere: Lene Faaborg Stenger, Tønder Ungdomsskole og Tine Vind Bromerholm. Grafisk

Læs mere

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning Fysisk aktivitet i den boglige undervisning 1 Battle Øve begreber, teorier og beregninger i de naturvidenskabelige fag Besvare redegørende eller analyserende spørgsmål af tekster i fx historie, samfundsfag

Læs mere

Årets overordnede mål inddelt i kategorier

Årets overordnede mål inddelt i kategorier Matematik 1. klasse Årsplan af Bo Kristensen, Katrinedals Skole Årets overordnede mål inddelt i kategorier Tallenes opbygning og indbyrdes hierarki Tælle til 100. Kende tælleremser som 10 20 30, 5 10 15,

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019 Uger Emne Materialer Evaluering 33 Kom godt i gang Hæfter fra matematikfessor.dk Repetition fra 2. klasse Eleverne arbejder med genopfriskning af matematik fra 2. klasse gennem blandede opgaver. 34 TAL

Læs mere

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Matematiske kompetencer handle hensigtsmæssigt i situationer med handle med overblik i sammensatte situationer med handle med dømmekraft

Læs mere

Indhold. Side 2: Staveriet Side 3: Figurmatematik Side 4: Stjerneuret Side 5: Find words Side 6: Ord-dribling Side 7: Tabelfange Side 8: Læs og regn

Indhold. Side 2: Staveriet Side 3: Figurmatematik Side 4: Stjerneuret Side 5: Find words Side 6: Ord-dribling Side 7: Tabelfange Side 8: Læs og regn Indhold Side 2: Staveriet Side 3: Figurmatematik Side 4: Stjerneuret Side 5: Find words Side 6: Ord-dribling Side 7: Tabelfange Side 8: Læs og regn 1 Staveriet Figurbanen Klassen deles i hold med 4-5 elever.

Læs mere

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse)

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse) Matematik Trinmål 2 Nordvestskolen 2006 Forord Forord For at sikre kvaliteten og fagligheden i folkeskolen har Undervisningsministeriet udarbejdet faghæfter til samtlige fag i folkeskolen med bindende

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

Mondiso matematik for 1. til 3. klasse

Mondiso matematik for 1. til 3. klasse Mondiso matematik for 1. til 3. klasse Programmet henvender sig til elever i indskoling. Det kan også benyttes af børn på højere klassetrin, som har behov for at få genopfrisket det grundlæggende i matematikken.

Læs mere

HVOR MANGE AF HVER? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

HVOR MANGE AF HVER? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER ST1 FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til grundlæggende statistik og træning af brøker, procenter, decimaler. INSTRUKTION: - 2 forskellige plancher med 100 forskellige figurer, tal og bogstaver

Læs mere

Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. baggrund af egne og andres spørgsmål

Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. baggrund af egne og andres spørgsmål Månestenen Opgaveark Matematik og N/T, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Kamelgrublerier I dette opgaveark finder du en række aktiviteter, der styrker eleverne i at blive bedre problemløsere. Eleverne

Læs mere

Matematik i 5. klasse

Matematik i 5. klasse Matematik i 5. klasse Igen i år benytter vi os af Faktor i femte. Systemet indeholder en grundbog, hvortil der er supplerende materiale i form af kopiark, som er tilpasset de gennemgåede emner. Grundbogen

Læs mere

Årsplan matematik 8. klasse

Årsplan matematik 8. klasse Årsplan matematik 8. klasse 2019-2020 Eleverne arbejder med grundbogen Matematrix 8. I undervisningen inddrages digitale undervisningsredskaber såsom Geogebra, Wordmat, MatematikFessor, emat, excel og

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Matematika rsplan for 5. kl

Matematika rsplan for 5. kl Matematika rsplan for 5. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på det matematiske stof, som eleverne har lært i. klasse. Jubii giver dermed læreren mulighed for at screene, hvor klassen

Læs mere

Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1

Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1 Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1 At vurdere længder og afstande ud fra egen størrelse. At finde frem til en fælles længdeenhed At lære om metersystemet At kende længdemålet 1m At kende længdemålet

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii Årsplan 08/9 Matematik. årgang TriX A Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Kapitlet har især fokus på kerneområderne

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Kompetencer

Kompetencer anvendelse af lommeregner, så energien ikke bruges på selve udregningen. Eleverne skal arbejde med forskellige hverdagsbegreber, som beskriver situationer, hvor der henholdsvis skal lægges til eller trækkes

Læs mere

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver.

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver. Til matematiklæreren Dette er en rapport omtaler prøven med hjælpemidler maj 2016. Rapporten kan bruges til at evaluere dit arbejde med klassen og få ideer til dit arbejde med kommende klasser i overbygningen.

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder 3 Algebra Faglige mål Kapitlet Algebra tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Variable og brøker: kende enkle algebraiske udtryk med brøker og kunne behandle disse ved at finde fællesnævner. Den distributive

Læs mere

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse.

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse. Koordinationstræning Abekatte streger: Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige god ved alle spillerne, men man kan

Læs mere

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang 08-9 Materialer: Trix A, Trix B samt tilhørende kopiark. Trix træningshæfte. Øvehæfte og 4. Andet relevant materiale. Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet bliver en blød screening,

Læs mere

Diverse lege. Indholdsfortegnelse

Diverse lege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Bjerget brænder... 2 Den landflygtige konge... 2 Sparke til dåse... 2 Kongens kæmper... 3 Jeg melder krig... 3 Rød, gul, grøn - stop!... 4 Morderleg... 4 Den blinde mand... 4 Bankebøf...

Læs mere

Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18

Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18 Årsplan for matematik i 4. klasse 17/18 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Regnestrategier. Matematik 7.-9. klasse

Regnestrategier. Matematik 7.-9. klasse Regnestrategier Matematik 7.-9. klasse Udgivet af Dansk Skoleidræt Marts 2014 1. udgave, 1. oplag Trykt i 500 stk. Forfattere: Lene Faaborg Stenger, Tønder Ungdomsskole og Tine Vind Bromerholm. Grafisk

Læs mere

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii Årsplan Matematrix. kl. A Første halvår Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Dette er samtidig et redskab for

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

Format 2 - Mål og årsplaner

Format 2 - Mål og årsplaner Format 2 - Mål og årsplaner Fælles Mål: Der angives 5-10 Fælles Mål per kapitel med angivelse af faser. Antallet inkluderer både færdigheds- og vidensmål samt kompetencer. Læringsmål: Der opstilles ét

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation. Nr.10162 Haleleg Nr.10161 som placeres i buksekanten. Herefter skal alle mod alle samle flest mulige haler ved at stjæle dem fra de andre. Man må kun fange en hale ad gangen, som så skal placeres sammen

Læs mere

Matematik og bevægelse

Matematik og bevægelse Matematik og bevægelse Matematik i marts 2015 Hvad jeg ikke vil gøre Sundhedsdiskussionen Den kognitive diskussion om at øget aktivitet hvor man får pulsen op giver øget hjernemotion. Motivationsfaktoren

Læs mere

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin Læseplan for faget matematik 1. 9. klassetrin Matematikundervisningen bygger på elevernes mange forudsætninger, som de har med når de starter i skolen. Der bygges videre på elevernes forskellige faglige

Læs mere

Uge Komptencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Aktiviteter

Uge Komptencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Aktiviteter FAG: Matematik KLASSETRIN: 5. klasse Hvert kapitel i Kontext er beregnet til ca. 5 uger. I kapitlerne regnes henholdsvis i hånden, på lommeregner samt i IT-programmer som GeoGebra og Excel/numbers. Der

Læs mere

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Nye Fælles Mål og årsplanen Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Interview Find en makker, som du ikke kender i forvejen Stil spørgsmål, så du kan fortælle os andre om vedkommende ift.:

Læs mere

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6 Vildbjerg FS Træning 1 // U6 Opvarmning: 1. Kongeløber (ca. 8-10min.) a. 2 fangere på en opmærket keglebane. Resterende spillere skal fordeles på de 2 langsider b. Det gælder om at bevæge sig fra sidelinje

Læs mere

Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019

Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019 Årsplan, matematik 4. klasse 2018/2019 Fagformål for faget matematik: Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Forenklede Fælles Mål. Matematik i marts 27. marts 2014

Forenklede Fælles Mål. Matematik i marts 27. marts 2014 Forenklede Fælles Mål Matematik i marts 27. marts 2014 Læringskonsulenter klar med bistand Side 2 Forenklede Fælles Mål hvad ligger der i de nye mål? Hvorfor nye Fælles Mål? Hvorfor? Målene bruges generelt

Læs mere