Andet udkast til sammenskriv. Materiale fra arbejds- og inspirationsdagene 11. og 21. november 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Andet udkast til sammenskriv. Materiale fra arbejds- og inspirationsdagene 11. og 21. november 2013"

Transkript

1 1 Andet udkast til sammenskriv Materiale fra arbejds- og inspirationsdagene 11. og 21. november 2013

2 2 Teamet læringscentrifuge Teamets læringscentrifuge er et redskab til teamet, der er udviklet på baggrund af de sammenfald af fokusområder der har været i forbindelse med medarbejderdagene om Folkeskolereformen Udgangspunkter for alle emner er at holde elevens læring og trivsel for øje. Teamets læringscentrifuge sikre at man kommer omkring alle væsentlige emner og at man sikre at have indtænkt og overvejet alle aspekter af reformen. Centrifugen indeholder 8 områder, som repræsenterer de pædagogiske og didaktiske områder, der skal sættes særligt fokus på i arbejde med at fremme alle børns læring og trivsel. At teamet har en fælles årsplaner en forudsætning for arbejdet i forbindelse med den nye reform, og således også med Teamets læringscentrifuge. Områderne er indbyrdes afhængige af hinanden og skal alle særskilt overvejes i forbindelse med den didaktiske og pædagogiske planlægning af undervisningen. De er alle lige væsentlige og efter at have taget stilling til læringsmålene, kan man fortsætte hvor i cirklen det giver mest mening for det enkelte team. 1. Læringsmål og undervisningsmål og formål for fase, klasse hold og elev. Forældresamarbejde, elevinddragelse og kommunikation Reform tiltag Skema,struktur og organisering af elever Alle elever skal lære mere og trives bedre Personalets kompetencer og styrker Evaluering og justering Organisering af medarbejdere og lokalmiljøet omkring skolen. Hvem, hvad, hvor, hvornår.

3 3 1. Læringsmål og undervisningsmål: Hvilke læringsmål og dernæst undervisningsmål sættes for perioden/forløbet for fasen, årgangen, klassen, holdet og den enkelte elev og hvordan udformes disse? Ved undervisningsmål forstås: Mål med udgangspunkt i elevernes forskellige måder at lære på. Desuden indtænkes, hvad formålet med forløbet/ perioden er, og hvilke temaer i undervisningen der fokuseres på? (Tværfaglighed. Fagblokke, fordybelse, træning????) Personalets kompetencer og styrker: Hvilke kompetencer, styrker og fag er der brug for? Hvilke fagligheder skal byde ind i perioden/forløbet? Organisering af medarbejdere og lokalmiljø: Hvilke medarbejdere deltager og hvordan inddrages det omkringliggende forenings-, kultur-, og erhvervsliv? Evaluering og justering: Hvordan arbejder vi med evaluering, feedbackprocesser og justeringer i perioden /forløbet i forhold til elevernes læringsmål og i forhold til den didaktiske håndtering af perioden. Hvor ofte skal vi justere forløbet? Hvilke erfaringer tager vi med os i forhold til justering af kommende perioder? Skema, struktur og organisering af elever: Hvordan organiserer vi strukturen på dagene og undervisningsmodulerne. Forløber alle dage og moduler efter en fast skabelon der er enighed om i teamet eller er der pædagogisk og didaktisk gode grunde til at modulernes struktur varierer? Hvilke muligheder giver det i forhold til skemaets sammensætning for eleverne, og for medarbejdernes muligheder for at mødes om planlægning og justering af forløb/periode. Hvordan bør eleverne organiseres med udgangspunkt i deres læringsbehov. (Fase, klasse, årgang, store hold små hold, drenge piger, niveau, andet. Reformtiltag: Reformtiltag dækker over de nye vinkler vi integreret i de resterende emner skal tænke ind i elevernes læring og undervisning i arbejdet med den nye reform. Det være sig: Understøttende undervisning Idræt, Motion og bevægelse Faglig fordybelse og lektiehjælp Forældresamarbejde, elevinddragelse og kommunikation: Hvordan inddrages forældrene og elever i udviklingen og evalueringen af undervisningen og hvordan informeres der om undervisningens mål og indhold for perioden.

4 4 Indhold: I det følgende finder du det materiale der ligger til grund for Læringscentrifugen. Materialet er blevet til i samarbejde mellem skolernes teamkoordinatorer, ledelser, og skole-tr erne, på to inspirations- og arbejdsseminarer om folkeskolereformen 2014 afholdt i november Materialet fra dagene er efterfølgende behandlet og gennemskrevet med sparring fra lærere og pædagoger der deltog på dagen, for at sikre brugbarhed og den lige linje fra seminarerne til handleanvisningerne i færdigt format, bedst muligt. Materialet består af Teamets læringscentrifuge som samtidig er udgangspunkt for de kommunale handleanvisninger for arbejdet med reformen på kommunens skoler. Desuden består det af 5 scenarier (4 for udskolingen) som alle indeholder elementer fra læringscentrifugen. Disse står i rå form som de blev udfærdiget på inspirations- og arbejdsdagene. Desuden består det af et scenarie for hver fase, som har været igennem Teamet læringscentrifuge, og som derfor skal stå sin prøve som færdige forløb. Slutteligt har vi tegnet et billede af hvordan temaerne fra reformen allerede nu ses udfoldet i Vordingborg Kommune. Dette afsnit er bygget op omkring Praksis nu, Vurdering og analyse (af Praksis nu ) og slutteligt Fremtidig praksis som vi skal udvikle. Denne del af materialet er ment som praksisnær inspiration til at sætte ord og handlinger på reformens del-elementer.

5 5 Vordingborg Kommunes handleanvisninger i forbindelse med implementering af Folkeskolereformen

6 6 Scenarier For Indskoling, Mellemtrin og Udskoling

7 7 Scenarie 1 Indskoling: En given periode i indskolingen i arbejdet med temaet Familie opstillet ved hjælp af Teamets læringscentrifuge. Læringsmål: Læringsmålet for eleverne på faseniveau er at de alle når perioden skak have en forståelse for og anerkendelse af at familier er forskellige. Og at opnå en respekt for forskellighed. Undevisningsmål: Faglige discipliner der skal mestres ved endt forløb. Fremlæggelse for større eller mindre gruppe om egen familie, Programmet Bookcreater på I-pad en, dagbog som dokumentationsform. Fagmålene for forløbet er, at eleverne danskfagligt skal kende til eventyr som genre, og forstå begreberne stamtræ og slægtsled, og kunne anvende disse sikkert Årsplaner: Teamet arbejde ud fra en fælles årsplan. I denne periode er der fælles fokus. (I andre har klasser/årgange individuelt fokus.) Organisering af medarbejdere og lokalmiljø: Lærere og pædagoger deltager på lige vilkår i samarbejdet med organiseret mulighed for at mødes. Ud fra fælles mål opstilles differentierede læringsmål for den enkelte elev, forældresamarbejdet, de sociale læringsmål.den faglig progression i målene er vurderet for den enkelte elev. Holde fokus på at bruge den viden og de erfaringer der virker og hele tiden holde for øje, hvad vi skal gøre anderledes for at nå de nye mål. Samarbejdet planlægges fleksibelt kræver fleksibilitet fra både lærer, pædagog og ledelse samt på tværs af årgange/trin. Ugentlige møder af minimum 1½ times varighed. Den åbne skole inddrages ved at blandt andet at engagere bedsteforældre- og forældreundervisning i forløbet og ved at invitere den lokale børneteatergruppe ind, styrkes eleverne i en sikker fremtoning i fremlæggelsesøjemed. Desuden inddrages lokalhistorisk arkiv og slægtsforskerforeningen i forbindelse med slægtsforskning. Struktur, skema og organisering af elever: Perioden vil kræve en tydelig struktur for børn og voksne som nødvendig ramme for det ønskede udbytte af den fleksible skoledag. Denne organiseres i forhold til målene for perioden. Alt afhængig af aktiviteterne og rammer vil eleverne i nogle tilfælde frit kunne vælge mellem organisering i klassseværelset, sofagrupper eller andre aftalte steder. Teamet definerer rammerne for hvornår Organisering en er fri og for hvem, og hvornår den er fastsat af de aktiviteter teamet igangsætter.

8 8 Læringsledelsen sætter rammer om undervisning med en fælles tydelig struktur for alle elver ud fra konsensus i teamet. I denne periode lægger fagene dansk og drama gennem idræt med det dramatiske islæt en del timer. Desuden har historiefaget en del timer indlagt. Undervisning varetages af fagets ansvarlige på fasen i hold., og der arbejdes projektorienteret i 90 % af tiden. Matematik, sprogfag og resterende fag byder ind med faget i forhold til vedligeholdelsesaspektet, hvilket betyder, at den kontinuerlige træning opretholdes gennem hele perioden også i disse fag. Evaluering og justering: Alle elever arbejder ud fra de fælles fastsatte læringsmål og formål. Desuden er der for hver elev opsat mål for ved hjælp af målskiven (Kan kan næsten). Som en følge af den evalueringsform, arbejdes der med selvevaluering løbende gennem perioden. Der skabes tidsmæssigt rum for at dette sker systematisk. Det tilrettelægges i teamet. Der arbejdes desuden med dokumentation i form af dagbogen og filmsekvenser af fremlæggelser mm. Evalueringen vil siden blive indeholdt i elevens samlede udviklingsplan Reformtiltag: Det er væsentligt at Inden understøttende undervisning kan finde sted, har der i teamet være en didaktiske drøftelser af hvordan den understøttende undervisning netop kan understøtte læringsmålene for eleverne. Særligt i tiden til faglige fordybelse arbejdes der med deciderede træningsfærdigheder, og med kreative tilgange til den læring der finder sted i perioden. Idræt, motion og bevægelse indgår gennem teaterøvelser der fremmer elevernes parathed til at performe i præsentationen af periodens produkt. Personalets kompetencer og styrker: Personalet både lærere og pædagoger byder aktivt ind i teamet i forhold til at opnå fuld udnyttelse af teamets fag-faglige og sociale kompetencer. Forældresamarbejde, elevinddragelse og kommunikation: Nye forældreinddragelsesmetoder bliver nødvendige, og især er det væsentligt at forældre OG elever, men også lærerne indbyrdes, tydeligt bevidstgøres om målsætninger og progression i forbindelse med elevernes læring.

9 9 Scenarie fra gruppe: Indskoling 1 Christina S. Mortensen, Anne Rasmussen, Karin Hansen, Mathilde??, Pernille Goldschadt, Charlotte Molter, Inga Halldorsdottir, Gitte Fischer, Dorte Østergaard, Per Larsen(ref.) Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema. o Udgangspunkt i læringsmål for året projekter 90 %, 10 % traditionel undervisning. o FAMILIEN o Anvendelse både i Indskolingsteam og årgangsteam - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. o Forskelligheden som styrke o Læringsstile, udviklingsstile o Differentierede mål for eleverne o Holddannelse o Tydelig ledelse af holdene med opdelte mål o Strukturer omkring grupper og hold o Nyeste forskning inddrages o Efter behov tilknyttes konsulenter (læringskonsulenter, psykologer etc) - Hvilke læringsmål sættes for perioden? o Oplevelse og erkendelse af, at familier er forskellige Respekten for forskellighed o Fremlæggelse af egen familie Inddragelse af it - Bookcreater Mundtligt Dagbog o Fagmål: Dansk Eventyr Stamtræ og slægtsled Matematik Statistik positionssystemet Familiekundskab Natur/teknik Genetik

10 10 Billedkunst Materialekendskab Portrætbillede Historie Materialekendskab Portrætbillede - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? o Læringsmål skal være tydelige for lærere/pædagoger/elever/forældre o Teamets fælles opgave at nå målene o Opbrud i skemaet med holddeling som organisatorisk omdrejningspunkt o Didaktisk kompetenceløft o Cooperative learning nødvendig som metode o - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Lærere og pædagoger deltager på lige vilkår i samarbejdet med organiseret mulighed for at mødes. o Hvad samarbejdes der om? Ud fra fælles mål opstilles differentierede læringsmål for den enkelte elev, forældresamarbejdet, de sociale læringsmål, faglig progression i målene, didaktiske drøftelser af hvordan den understøttende undervisning netop kan understøtte læringsmålene. Holde fokus på at bruge den viden og de erfaringer der virker og hele tiden holde for øje, hvad vi skal gøre anderledes for at nå de nye mål. o Hvornår samarbejdes der? Samarbejdet planlægges fleksibelt kræver fleksibilitet fra både lærer, pædagog og ledelse samt på tværs af årgange/trin. Ugentlige møder af minimum 1½ times varighed - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) o Tydelig struktur for børn og voksne som nødvendig ramme for det ønskede udbytte af den ønskede fleksible skoledag o - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole Organisering af dagen i forhold til målene o Den åbne skole Bedsteforældrene på skolen Dramaskolen Forældrene med i skolen Slægtsforskerforeningen Lokalhistorisk arkiv Musikskolen o Motiverende læringsmiljøer

11 11 Det velfungerende team skaber det motiverende læringsmiljø Sofagrupper Materialevalg Organisering i lokalerne o Læringsledelse Tydelige rammer og strukturer Højtpræsterende team Rum for evaluering og faste procedurer og metoder for selvevaluering o Idræt, motion og bevægelse Systematiserede aktiviteter i perioder Dramastykker om familien Sund mad og forskellig mad i de forskellige familier Lege fra gl. dage o Evaluering af elevernes læring Selvevaluering elever og team Elevplan/udviklingsplan for alle elever Mål og evaluering for den enkelte elev o o Målskiven Dokumentation filme fremlæggelse Selvevaluering Smiley Faglig fordybelse og lektiehjælp Faglig fordybelse som fast del af arbejdet Faglig træning i lektiecafeer Brug træningspas Faglig læsning Kreativ værksted Forældresamarbejde og elevinddragelse Målsætning og progressionen synlig for forældre og lærere Nye forældreinddragelsesesmetoder nødvendige - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie: Bemærkelsesvist meget stor grad af konsensus om, at kerneydelsen er: Alle børn skal lære mere og trives, Ligeledes meget stor konsensus om, hvordan teamene gerne vil arbejde, nødvendigheden af at opstille, følge op på og evaluere læringsmål for elever, inddragelse af nyeste viden, kompetenceudvikling

12 12 højtpræsterende team, støtte fra ledelsen (læringsledelse, pædagogisk ledelse, personaleledelse), It inddrages fast i alle fag, porte folier, elevplan for alle elever, fortsat kompetenceløft i klasserumsledelse, relationskomptence, didaktiske kompetence, it, inddragelse af eksterne kompetencer forældre, bedsteforældre, foreninger, erhvervsliv, psykologer og andre, der kan understøtte teamenes arbejde med at løfte kvaliteten i vores skoler

13 13 Scenarie fra gruppe: 2- Indskoling Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema. Vikingetiden - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. Holddeling. Børnene inddeles på tværs af årgangene klasse. Der skal være fagligt stærke på alle hold og der tilstræbes en ligelig fordeling af drenge og piger. Jvf. foranstående bliver hold størrelserne forskellige. - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Vi arbejder med "Forventet læringsudbytte", for hvert (3) værksted: Lav, mellem og høj målopfyldelse. Lav: Social: Blive i gruppen. Fagligt: Skrive/tegne (tegneserie/børnestavning) en bog om vikingetiden. Mellem: Fagligt: Skrive en historie med understøttende sætninger.social: Lære andre at kende. Høj: Social: At kunne tage ansvar for sig selv og hinanden. Fagligt: Skrive en fag tekst om en vikingetiden. - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Tur til Roskilde, Vikingeskibsmuseet. Praktiske værksteder. Lege vikingelege. Vi indbyder forældre med særligt vikingekendskab til at deltage i værkstederne og komme med korte oplæg. - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Pædagoger, lærere og eksterne kompetencepersoner o Hvad samarbejdes der om? Alle involverede kommer med ideer og sætter rammen. Medarbejderne i det enkelte værksted samarbejder om organisering og indhold i dette. o Hvornår samarbejdes der? Skemalæggerne skal tage højde for, at hvert team skal have mulighed for, at mødes en time to dage om ugen, hvor et andet team har ansvaret for læringen, evt. understøttende undervisning - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) Vi starter hver dag i perioden med vikingeleg (bevægelse), herefter et værkstedsmodul, en spisepause og et værkstedsmodul. -

14 14 - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole o Den åbne skole o Motiverende læringsmiljøer o Læringsledelse o Idræt, motion og bevægelse o Evaluering af elevernes læring o o Faglig fordybelse og lektiehjælp Forældresamarbejde og elevinddragelse - Andet væsentligt Det er en udfordring at finde samarbejdstid, indenfor normal arbejdstid. Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie: God ide med Lav, mellem og høj i læringsmål, ikke kun i det fag - faglige, men også det sociale eller andet. Det skal være konkret og målbart.

15 15 Scenarie fra gruppe: Indskoling 3 Ditte Hollufer, Rebekka Bærnholdt, Margaretha Rasmussen, Annika Hansen, Maibritt Nielsen, Tine Jensen, Pia Aarøe, (Bettina Andreasen), Jane Weise Mucha (referant) Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/2015 Find et relevant tema. Sørøver - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. Temaet er valgt, fordi det rummer mange forskelligartede muligheder for at arbejde med læringsmål indenfor de udvalgte fag. Med udgangspkt i en børnegruppe med stort behov for bevægelse forventer vi indenfor dette tema, at kunne skabe motiverende læringsmiljøer. - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Dansk: Faglig læsning, Læse og skrive, Det talte sprog Historie: Pirateri, bevægelsesområder, søfart hvorfor var de,t at de var sørøvere? Hvem var sørøvere? Hvem er sørøvere i dag? Natur/teknik: Navigation, kort Sociale mål: Indgå i et gruppefællesskab Billedkunst: Billedskabende element - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? En god fortæller inviteres ind for at fortælle gode historier indenfor emnet Bevægelseslege Dramatisere vendinger som at gå planken ud. Fokus på det at turde og overskride grænser. I faglig fordybelse eksperimenteres videre med de kompetencer man har fået fx indenfor billedkunst. - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? De, som er ansvarlige for den overordnede planlægning og tilrettelæggelse Pædagoger og lærere Aktører udefra - understøttende o Hvad samarbejdes der om? Læringsmålene er det centrale for samarbejdet mellem de involverede i processen. Der samarbejdes om, at skabe motiverende læringsmiljøer for alle elever, som inddeles med udgangspkt i individuelle kompetencer og læringsstile. o Hvornår samarbejdes der?

16 16 o - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) Hele indskolingen differentieret holddeling. 2 spor Ca. 180 børn i alt (ca. 45 pr. årgang) Fra 8-10 er der A-skema med de fag, som ikke er tilgodeset (fag-fagligt/klassedelt) Fra kl samarbejdes der på tværs under overskriften sørøver. Hold af forskellige størrelser Fra 13 er der mulighed for faglig fordybelse med udgangspunkt i læringsmålene. Eleverne vælger selv, og henvises til disse fordybelsesområder - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole Fleksibel holddeling og tværfagligt samarbejde o Den åbne skole Det omkringliggende samfund indtænkes. Fortællere inviteres ind, forældre, bedsteforældre mv. o Motiverende læringsmiljøer Der skabes forskellige læringsmiljøer med udgangspunkt i temaet fx fortællerhjørne, dramahjørne, skriveværksted, kunstværksted etc. o Læringsledelse De samarbejdende drøfter elevernes læring. Holddeling, læringsmål, aktiviteter, evaluering tager afsæt heri. o Idræt, motion og bevægelse Der inddrages bevægelsesaktiviteter hver dag. o Evaluering af elevernes læring Evaluering af elevernes læring tager udgangspunkt i de opstillede mål både i undervisningsmål(fælles) og læringsmål (individuelt). o o Faglig fordybelse og lektiehjælp Hver dag gives der mulighed for faglig fordybelse fra kl. 13 Forældresamarbejde og elevinddragelse Forældre og elever er medskabende i forløbet. Der afsluttes med et åbent hus arrangement, hvor elever præsenterer deres læring, produkter og processer. Forældre støtter praktisk op. - Andet væsentligt Inddragelse af it..fx. lave små tegnefilm på GoAnimate Lægge historier op på blogs

17 17 Noter fra præsentation Noter fra tværsgruppe præsentation 2: (noter hvilken)

18 18 Scenarie fra gruppe: Indskoling gruppe 4 Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema. Middelalderen. - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives.får lov til at afprøve bruge alle sanser laver klassen/skolen om til en middelalderby. Middelaldercenteret teaterprojekt for hele indskolingen. Kunne starte i årgangen afsluttes fælles med et forældre engagement. Børnene skal vælge efter interesse og elevplaner Bruge de lidt ælder elever i indskolingen til undervisere. - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Historie undervisning bruge vores lokal område til at gøre undervisningen mere levende. Gør børnene bevidste om leveomstændighederne i middelalderen. Der er mulighed for at favne alle fag. Holde det op mod det samfund vi har idag. Børneliv idag kontra børneliv i middelalderen. Feks. Lave sin egen bog på ipad, lave penge og bruge matematik, - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Leger gamle lege, for at vise børnene,hvordan det at være børn var den gang. Går i kirken og ser hvordan den er indrettet og se kalkmalerierne. Producere legetøj/ klæder fra den gang. Lave rollespil over hvordan et barns hverdag kunne se ud. - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Der opsættes fælles mål for børnenes læring og rammer derefter i hele fasen, herefter detailplanlægges i de forskellige undergrupper/hold. o Hvad samarbejdes der om? Om børnegruppen og dens forskelligheder for indlæring,og omkring indholdet. o Hvornår samarbejdes der? Længen ville løbe over 14 dage, hvor pædagoger og lærer arbejder sammen om børnenes læring. Den enkelte dag planlægges ud fra fleksibelt skemalægning. Og indholdet af dagen Feks. Ved ekskusioner - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) De skal have bevægelse ind hverdag feks. Kl hvor færre voksen har alle elever i indskolingen. Børnene har et fast hold de følger, på den måde vil vi skabe tryghed for dem og de vil have mulighed for at gennemgå alle faser.

19 Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) Den fleksible skole.. Skemaet er brudt op og der arbejdes i hold o Den åbne skole. Besøg museum, kirker, inddrager præsten, lokalhistorier mv. o Motiverende læringsmiljøer vi skaber et tidsbillede til afslutningen, besøger kirker,leger og kommer ud af skolen o Læringsledelse fælles fastsatte mål og forberedelse. o Idræt, motion og bevægelse vi indtænker bevægelsestime, leger middelalderlege o Evaluering af elevernes læring. Punktvis evaluering i forløbet. o o Faglig fordybelse og lektiehjælp Forældresamarbejde og elevinddragelse. Inddrage forældre kompetencer, afsluttende forældreengagement. - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie: Tænker i det er hele skoledagen i temauge? Der mange mål der skal nås. Vil i gerne have grundskemaer? Vi vil sætte læringsmål op og bag efter finder vi indholdet af temaet. Det lægger meget op til tema undervisning der vil mangle trænings lektioner, det kan gøres udfra at lave lærings bånd for de forskellige fag hen over dagen. Hvad er jeres mål med at alle børn skal lære mere og trives, det vil vi gøre ved at dele børnene op i grupper og sørge for at de er sammen med andre børn og voksne de er tryk Plakaten fra gruppe arbejdet i gruppe 4 indskolingen Tema middelalderen. - Starter med at sætte fælles mål for læring.

20 20 - Afsætte tid til detailplanlægning. - Et tids afgrænset forløb. - Fleksibelt skema - Bevægelse med få voksne, for at frigive tid til planlægning og løbene evaluering. - Leg i SFO afspejler emnet, og understøtter læringen. - Åben skole hvor nær miljøet vil blive inviteret ind. - Forældre afslutning hvor børnene er formidlere. Scenarie fra gruppe: indskoling 5 Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema. Fokus på trivsel og at lære om det omkringliggende samfund, arbejdspladser, børnehaver, plejehjem. Andre på skolen. - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Lære - og væreregler. Skabe gode læringsmiljøer, hvor eleverne kan vurdere, hvordan de skal agere i forskellige sammenhænge. Sociale spilleregler/samværsregler. Glade børn, som ved, hvordan man omgås andre. Faglig læsning kan være en del af dette, men matematik med statistik og leg og bevægelse er også delemner. - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Man inddrager det nære samfund ved at tage på besøg og få besøg. Der er tid til at tage ud af huset. - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Lærere og pædagoger /hele teamet, der afgrænser emnet. Og i grupper om delemner. o Hvad samarbejdes der om? Samarbejder om læringsmålene, så man har en fælles forståelse af opgaven. Emnerne fordeles ud fra hvilke opgaver man står for. o Hvornår samarbejdes der? Her er der udfordringer og forskellige forudsætninger, som skal løses i den struktur skolen har. Om der er årgangs- eller faseteam. Er der tider på dagen,

21 21 hvor dette kan lade sig gøre. Der skal findes en løsning på dette, så det er løst inden skoleårets start. - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur). Vi mødes i klassen og taler dagens program igennem og vi slutter i klassen. Eleverne tænkes at være inddelt i hold efter gruppens/individuelle læringsmål. Nogle dage er vi ude af huset, men der skal tages hensyn til de elever, der endnu ikke magter at komme med, så de kan evt. være sammen med nye kammerater på skolen. - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdage den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) - Den fleksible skole. Holddannelse og fleksibelt skema o Den åbne skole. Vi er på besøg og har gæster o Motiverende læringsmiljøer. Vi inddrager deres nære miljø o Læringsledelse. Målet er klasse/skolemiljø for at skabe læringsmiljø o Idræt, motion og bevægelse. Lege og vi går på besøg o Evaluering af elevernes læring. Klassens/fasens spilleregler udarbejdes som evaluering o Faglig fordybelse og lektiehjælp. Delemnerne bygges op så der kan være fordybelse o Forældresamarbejde og elevinddragelse. Forældrene er besøgs og gæstebank/lærere. Elevernes ønsker og forslag inddrages - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie:

22 22 Scenarie fra gruppe: Mellemtrin 1 Christina S. Mortensen, Anne Rasmussen, Karin Hansen, Mathilde??, Pernille Goldschadt, Charlotte Molter, Inga Halldorsdottir, Gitte Fischer, Dorte Østergaard, Per Larsen(ref.) Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema. o Udgangspunkt i læringsmål for året projekter 90 %, 10 % traditionel undervisning. o FAMILIEN o Anvendelse både i Indskolingsteam og årgangsteam - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. o Forskelligheden som styrke o Læringsstile, udviklingsstile o Differentierede mål for eleverne o Holddannelse o Tydelig ledelse af holdene med opdelte mål o Strukturer omkring grupper og hold o Nyeste forskning inddrages o Efter behov tilknyttes konsulenter (læringskonsulenter, psykologer etc) - Hvilke læringsmål sættes for perioden? o Oplevelse og erkendelse af, at familier er forskellige Respekten for forskellighed

23 23 o Fremlæggelse af egen familie Inddragelse af it - Bookcreater Mundtligt Dagbog o o Fagmål: Dansk Eventyr Stamtræ og slægtsled Matematik Statistik positionssystemet Familiekundskab Natur/teknik Genetik Billedkunst Materialekendskab Portrætbillede Historie Materialekendskab Portrætbillede - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? o Læringsmål skal være tydelige for lærere/pædagoger/elever/forældre o Teamets fælles opgave at nå målene o Opbrud i skemaet med holddeling som organisatorisk omdrejningspunkt o Didaktisk kompetenceløft o Cooperative learning nødvendig som metode o - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Lærere og pædagoger deltager på lige vilkår i samarbejdet med organiseret mulighed for at mødes. o Hvad samarbejdes der om? Ud fra fælles mål opstilles differentierede læringsmål for den enkelte elev, forældresamarbejdet, de sociale læringsmål, faglig progression i målene, didaktiske drøftelser af hvordan den understøttende undervisning netop kan understøtte læringsmålene. Holde fokus på at bruge den viden og de erfaringer der virker og hele tiden holde for øje, hvad vi skal gøre anderledes for at nå de nye mål. o Hvornår samarbejdes der? Samarbejdet planlægges fleksibelt kræver fleksibilitet fra både lærer, pædagog og ledelse samt på tværs af årgange/trin. Ugentlige møder af minimum 1½ times varighed - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur)

24 24 o Tydelig struktur for børn og voksne som nødvendig ramme for det ønskede udbytte af den ønskede flekible skoledag o - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole Organisering af dagen i forhold til målene o Den åbne skole Bedsteforældrene på skolen Dramaskolen Forældrene med i skolen Slægtsforskerforeningen Lokalhistorisk arkiv Musikskolen o Motiverende læringsmiljøer Det velfungerende team skaber det motiverende læringsmiljø Sofagrupper Materialevalg Organisering i lokalerne o Læringsledelse Tydelige rammer og strukturer Højtpræsterende team Rum for evaluering og faste procedurer og metoder for selvevaluering o Idræt, motion og bevægelse Systematiserede aktiviteter i perioder Dramastykker om familien Sund mad og forskellig mad i de forskellige familier Lege fra gl. dage o Evaluering af elevernes læring Selvevaluering elever og team Elevplan/udviklingsplan for alle elever Mål og evaluering for den enkelte elev o Målskiven Dokumentation filme fremlæggelse Selvevaluering Smiley Faglig fordybelse og lektiehjælp Faglig fordybelse som fast del af arbejdet Faglig træning i lektiecafeer Brug træningspas Faglig læsning

25 25 o Kreativ værksted Forældresamarbejde og elevinddragelse Målsætning og progressionen synlig for forældre og lærere Nye forældreinddragelsesesmetoder nødvendige - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie: Bemærkelsesvist meget stor grad af konsensus om, at kerneydelsen er: Alle børn skal lære mere og trives, Ligeledes meget stor konsensus om, hvordan teamene gerne vil arbejde, nødvendigheden af at opstille, følge op på og evaluere læringsmål for elever, inddragelse af nyeste viden, kompetenceudvikling højtpræsterende team, støtte fra ledelsen (læringsledelse, pædagogisk ledelse, personaleledelse), It inddrages fast i alle fag, porte folier, elevplan for alle elever, fortsat kompetenceløft i klasserumsledelse, relationskomptence, didaktiske kompetence, it, inddragelse af eksterne kompetencer forældre, bedsteforældre, foreninger, erhvervsliv, psykologer og andre, der kan understøtte teamenes arbejde med at løfte kvaliteten i vores skoler

26 26 Scenarie fra gruppe: 2 mellemtrin Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema. - Fisk med ipads - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. Differentiering ift funktioner eleverne skal løfte, udvikling i kompetencer, organisationsformer overvejes, skarp på holddeling, struktur, læringsstile, - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Læringsmål: ipads skal bruges i hele forløbet, sikre sikker indlæring, kendskab til fagbegreber inden for ipad, dansk: faglig læsning, skrive en fagtekst, tegneserie, lytte til havet, kende og bruge fagudtryk, sansemotorisk: lugte have t- havnen, mærke vandet n/t: kystkartering, kulde og varme, indsamling, håndarb: syning, bæredygtighed matematik: grafisk afbildning, målestok design og håndværk: fiskeretter, fiskekasser, fiskestang, geo: kulturlandskaber, bæredygtighed, forurening, en havn som arbejdsplads, musik: skabe musik med lyde fra havet, billedkunst: skagensmalerne

27 27 Sociale mål: Holddannelse - motivation, Være i instruktioner og kunne følge dem - Gruppearbejde - Makkerkompetencer - Lære om normer og dannelse - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Virksomhedsbesøg, pakke traileren, færdsel (vi cykler derud), arbejdsmarkedsorientering, tegne skabeloner til syning, lave net og ruser, fange fisk, flå fisk, svømning (bjærgeøvelser)g, lære at ro, førstehjælp, Uu kan også være: strandjægerforening, lystfiskerforening, fiskeriforeningen, erhvervsfiskere, havnefoged, transport, Avnø, naturvejledere, bedsteforældre, Den gule Stald, vandværket, Evaluering: Selvevaluering ift hvilke opgaver man har taget, Port folio evaluering Et fælles billede af stranden, havnen (sande målestokforhold) skal være en fælles viden samling. Formidling via billedet til fiskeriforeningen etc. Hænges efterfølgende op i Brugsen Film på skoletube, sponsering af fiskeriforeningen. Vises som forfilm i den lokale biograf Lørdag formiddag arbejder børnene hos fiskehandleren og deler fiskehaps ud - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Lærere, pædagoger, understøttende uu-personer: bedsteforældre, foreninger, lokal fisker, fiskehandler. o Hvad samarbejdes der om? Læringsmålene, trivsel, social læring, samarbejde generelt, formidling o Hvornår samarbejdes der? Før under - efter - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) Differentiering ift funktioner eleverne skal løfte, udvikling i kompetencer, organisationsformer overvejes, skarp på holddeling, struktur, læringsstile, skema/pictogram med synlige mål, hver elev opstiller individuelle 3 mål, morgenmotion i & med havneløb-morgenlæsning-morgensang, læsebånd med faglig læsning, fagligt bånd, heldagsture, enkelte fag dækker hele dage, hver dag afsluttes ens med formidling til den interne gruppe, lektietimer med træningsøvelser -

28 28 - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole o Den åbne skole o Motiverende læringsmiljøer o Læringsledelse o Idræt, motion og bevægelse o Evaluering af elevernes læring o Faglig fordybelse og lektiehjælp o Forældresamarbejde og elevinddragelse - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie: Inden for hvert læringsmål dannes tre niveaumål. Lav mellem høj Konkretiser læringsmålene (ex fra Hjertebjerg med pokaler) Vigtigt med mål for alt: læringsmål og sociale mål ellers bliver det svært at indgå for andre. Godt at formidle/afslutte med dem der har været en del af den uu. Pædagoger skal arbejde sammen med udskolingen hvordan strukturerer man det? Kan man være pædagog i flere team? Charlotte Theodorsen, læringskonsulent cthe@vordingborg.dk Erik Madsen, indskoling og TR SvG erik2604@svendgoenge-skolen.dk Grethe, mellemtrin Kastrup gteilmand@gmail.com Anne, mellemtrin Præstø: a_thorning@icloud.com Ebbe, KcK udskoling TR:- eban@vordingborg.dk

29 29 Sissel, Fanefjord indskoling bhklleder Morten, Kulsbjerg SFO: Bendt Jespersen Mern Afd: Helle Justesen Præstø: Scenarie fra gruppe: Mellemtrin gruppe 3 Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema. Avis - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. Der laves læringsmål Der kommer et produkt Der er en modtager til Avisen, konkurrence, lokal område, de andre mellemtrinselever, netavis - Hvilke læringsmål sættes for perioden? at kunne udtrykke sig skriftligt(udtryksformer, forberede spørgsmål, kildekritik) at kunne opstille en artikel at kunne samarbejde: at kunne kontakte en person for at foretage et interwiew. Kunne respektere forskellige roller på en avis, herunder at kunne modtage kritik fra en anden, såvel positivt som negativt. At overholde aftaler. individuelle læringsmål for den enkelte elev/grupper af elever (vælger evt. selv læringsmål rød, gul, grøn)

30 30 vælge de rigtige Aps fra Ipad. - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Pædagogers og læreres kompetencer udnyttes og det omgivende samfund(erhvervsliv, forældre m.fl.) Teamet planlægger forløbet i fællesskab - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Lærer, pædagoger og det omgivende samfund o Hvad samarbejdes der om? At nå læringsmålene o Hvornår samarbejdes der? Hele tiden - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) Dagens starter med læsning og morgen motion Redaktionsmøde, hvor der fastsættes deadlines m.m. ( suppleres med små kurser, der dukker op undervejs) Arbejde i forskellige grupper Faktiske opgaver til brug for de elever, der sidder fast. Akutte tiltag (nyheder, ændret tidsplan, ud af huset) kan være alle eller nogen Samling alle - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole ændret skema og lærer/pædagogbesætning, variable hold, på tværs af alle fag. o Den åbne skole - samarbejdet med omverdenen o Motiverende læringsmiljøer - indretning af klasserne som kontorlandskaber/skolen som redaktion (kontor, trykkeri m.m.) o Læringsledelse - strukturen, indeholdende meget tydelighed bl.a. via rammer og mål, der tages højde for makkerpar o.l. o Idræt, motion og bevægelse - morgen modulet og i udvalgte pause. Motion som personale gode o Evaluering af elevernes læring Avisen(konkurrence), elevsamtaler som evaluering af individuelle læringsmål eller selvevaluering. Daglig evaluering på tavle. o Faglig fordybelse og lektiehjælp - faglig fordybelse opnås via grundig undersøgelse af et emne(bl.a. kildekritik). Motivation og med inddragelse/ vælger eget emne. Ved en slut refleksion kan der vurderes, hvad der skal nås inden næste dag. o Forældresamarbejde og elevinddragelse inddragelsen af det omgivende samfund - Andet væsentligt

31 31 Elever, der får specialundervisning skal huskes/tilgodeses Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie: God fælles snak om forskellen på at undervise og turde give slip på fag fagligheden i de forskellige faser. Scenarie fra gruppe: Mellemtrin 4 Gruppe 4: Anne Sofie Brønnum, Arjan D. Gaauw, Gerd Rohde, Heidi olsen, Henrik G. Pedersen, Maria Vest. Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/2015 Find et relevant tema. Vi diskuterede hvad der lå i ordet tema og hvad betyder tema. Vi talte om følgende ideer til team: Sundhed, natur, højtider, demokrati, månedsopgave, Natur/teknik projekt - vand. Kunstner projekt. Vi valgte temaet Vand Natur/teknik, Dansk, Matematik ( vi talte om at det er vigtigt at tage et valg og sætte en ramme om hviske fag der indgår og fortage en afgrænsning af Emnet/Temaet husk: Afgrænsning at tema.) Krav til projektet for os var at der arbejdes med temaer for fasen mellemtrinnet. Lærerne i 4., 5., 6.klasse indgår i team. Skoledagen fra 8 15 Fokus på: læringsstile - sanser - (timefordelingsplanen hvordan er den) At tænke ud af klasseboksen, hvordan sikre vi elevens mål. Tydelig Struktur - Hvilke læringsmål sættes for perioden?

32 32 Faglige mål i de valgte fag. Læringsmål: At kende til forskellen på vandforbrug i I-lande (Danmark og) og U-Lande (vælg lande) Her følger eksempler på områder: Ressourcer Rensningsanlæg EUA Kemi Liv i vand Sammenholde forskellige dyrs og planters levesteder Oceaners dyreliv Naturkatastrofer - livssituationer Læringsmål: At kunne: Naturfaglige mål, Dansk og Matematikmål. Se billedet nedenfor Bemærk at der på billedet står gr.5 det er en fejl, vi var gr. 4 Alle fag skal på den lange bane være med, men i nogle temaer kan fag udgå, for at tildeles mere tid i andre temaer. Temaerne kunne være ens for alle årgange på forskellige afdelinger at udnytte skolens ressourcer på tværs. Fordel: Hvis temaerne kørte på en afdeling før end en anden afdeling, kunne der ske vidensdeling og oplagte fejl undgås, samt ekstra fokus på det der virker. At tilrettelægge udviklingen og evaluering- effekten af forløbet. Hvad lærte børnene. Ulempe: Svært når vi alle skal koordinere. - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. Værdifundament. - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Det lokale vandværk, svømmehallen, vandløb - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Lærere og pædagoger samarbejder og det omgivne samfund, den åbne skole. Økonomi? Hvis der skal komme en ind for at læse timer. Er der fuld tilstedeværelse af personale i skoletiden? o Hvad samarbejdes der om?

33 33 Der samarbejdes der om det største viden om emnet for børnene. Professionelle folk ude fra. Der skal ikke arbejdes på samme måde for alle børn. Håndværk, kunstnere, servicepersonale. Redskabsøvelser Det sociale arbejde som en del af undervisningen eksempel fra college USA. Mere samspil mellem skolen og virksomhederne. (Flere buskort.) o Hvornår samarbejdes der? Hvornår gør der ikke? - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) Er det rammerne eller målene der kommer først vi tager begge ting ind og ved vi skal være fleksible det er usikkerhed med faldende børnetal. - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole o Den åbne skole o Motiverende læringsmiljøer o Læringsledelse o Idræt, motion og bevægelse o Evaluering af elevernes læring o Faglig fordybelse og lektiehjælp o Forældresamarbejde og elevinddragelse - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie: Læringsmål først derefter tema. Undervisningsformen ligger op til tema men træningstid skal ind. Ressourcerne kan anvendes fleksibelt når der arbejdes på hold Teamet styre. Besøg i Kirke og det lokale. Selvstyrende team forudsættes Hvad hvis de ikke er selvstyrende? Forældrene kunne komme til et arrangement hvor eleverne formidler og dermed have fokus på selvevalueringen dette kan udvikles. Selvom eleverne formidler er det ikke lig med selvevaluering.

34 34

35 35 Scenarie fra gruppe: Mellemtrin gruppe 5 Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/2015 Find et relevant tema. Grønland - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. Tydelig og meningsgivende struktur for alle elever og medarbejdere Praktisk koordinering af fx lokaler skal bare være på plads - bør nok være en ledelsesopgave sammen med teamkoordinatorerne - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Overordnet læringsmål: Lære om det at være barn på grønland Differentierede læringsmål: kunne videreformidle viden om grønland gennem fx det skrevne, det talte, dramatisering eller IT Tilegne sig nye ord og øge læsehastigheden formidle et produkt der visuelt, materielt eller lydligt giver eksempler på grøndlandsk kultur Der laves diffentierede mål får alle indtænkte fag Fx: Læser grøndlandsk i danskuv - bindinger med læsebånd og bevægelse

36 36 Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Vi kan afsætte hele dage Autencitet og ægthed Opleve de oprindelige teknikker Den levende fortælling Gæstelærer ifa. lokal grønlænder, der har mærket kulturforskellene Bevægelse, grøndlandske lege inddrage den omkringliggende natur VI skal have skaffet en sæl og en naturerfaren pædagog Aunø Grøndlandske børn fra skolen - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: hele teamet samarbejder om målsætningerne for helheden Faglærne samarbejder om målsætning for fagene Pædagoger og lærere deler målsætninger så alle kender og kan arbejde herefter o Hvem samarbejder med hvem? o Hvad samarbejdes der om?

37 37 o Hvornår samarbejdes der? - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) Uge fag, læsebånd , understøttende læring (fleksibel planlægning i fagteam i løbet af dagen/ugen, møde i store team 15-16) Uge 3 ud af og ind i skolen (holddeling) Uge 4 formidling og produkt Uge 6 fremvisning, egenevaluering, - - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skol o Den åbne skole o Motiverende læringsmiljøer o Læringsledelse o Idræt, motion og bevægelse o Evaluering af elevernes læring o Faglig fordybelse og lektiehjælp o Forældresamarbejde og elevinddragelse - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie:

38 38

39 39 Scenarie fra gruppe: 1. - Udskolingen Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema~ Et Demokrati forløb i i udskolingen få På - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. - Motiverede lærere og pædagoger...; gennem trygge rammer, tydelige rammer. tværs af årgangene, holdtimer, med kendte voksne, men ved flere voksne ved holdtimer. Niveau-delt, køns- opdelt, involvering, gruppe opdelt, anvende forskellige styreform i grupperne, CL, eleverne som læringsressource, husk: feedback. - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Læring gennem viden, dannelse (almen, personlig, faglig) Demokrati-opbygning, demokrati- historie. Ideologierne, større deltagelse til demokratiet, gøre demokratiet relevant, de demokratiske rettigheder. Demokrati i praksis. Dramatisering for at skabe relevans og involvering. - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? - Evaluering af forløbet: Selvevaluering: Logbog (Struktureret, skala fra 1-5, bestemte mål hver dag, 10 stikord pr. dag, har du haft indflydelse i dag? Hvad ønsker du af dagen i morgen?) Socrative quiz på ipad og Woop app (O-løb med spørgsmål) Her kunne vi med fordel benytte os af den åbne skole, og kontakte lokalerådene og de kommunale politikere. Pædagoger, gæstelærere, arbejde gennem noget praktisk, demokratispil mv. - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Alle bør kunne samarbejde med alle, pædagoger, lærere, forældre, skoler, lokalområde, idrætsklubber, politikere, ungdomsskolen mm. o Hvad samarbejdes der om? I dette tilfælde demokrati, som er læringsmålet for eleverne. Alle fag i folkeskole; ex; dansk, samfund, kristendom, engelsk, tysk, idræt. o Hvornår samarbejdes der? Morgen, middag, eftermiddag og aften. Hele dage på elevfrie dage.

40 40 - Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) En mulighed er en fælles start på dagen, en fællesopsamling, og kurser og gruppe arbejde gennemdagen. Fælles start kan både være fællessamling med oplæg, fælles fysisk eller andet. Struktur (brug af holdtimer) skal give mulighed for differentiering. - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) - se ovenstående o Den fleksible skole o Den åbne skole o Motiverende læringsmiljøer o Læringsledelse o Idræt, motion og bevægelse o Evaluering af elevernes læring o o Faglig fordybelse og lektiehjælp Forældresamarbejde og elevinddragelse - Andet væsentligt Noter fra præsentation/ kvalificering af scenarie:

41 41 Scenarie fra gruppe: Udskoling Gruppe 2 Hvordan KAN en periode se ud i skoleåret 2014/ Find et relevant tema..linjer :Brobygning - Hvordan løftes kerneopgaven at alle børn lærer mere og trives. - Undervisningen skal være varieret og sammenhængende Der skal indgå både praktisk arbejde og teoretisk arbejde. Den skal tilgodse alle elever både på det teoretiske plan og det praktiske plan. Plan, mål og evaluering skal være synligt for eleverne lærer og pædagog formulerer og formidler dette. - Hvilke læringsmål sættes for perioden? Konstruktioner, geometri, fysik, matematik beregninger : Målestoksforhold og vinkler Vi er ikke matematikere, men vil efterfølgende tjekke fælles mål Miljø/ biologi Menneskets påvirkning af miljøet, når det ændres fysisk. Hvad er truet, når man bygger en bro. Hvad skal sikres for at miljøet ikke ødelægges. Infrastruktur, geografi, - Vide noget om strømforhold Historie. : Forholdet mellem Danmark og Tyskland fra 1864 samfundsfag Æstetik Forholdet til andre lande / globalisering og historisk aspekt, bygge bro mellem kulturer Fremmedsprog/ samarbejde med udenlandsk skole. Dansk Alle elever skal kunne skrive essay med det overordnede emne brobygning Arbejdsmarkedsorientering / UU - Hvordan udnyttes den understøttende undervisning så den understøtter elevernes læringsmål? Alle elevers interesser og kompetencer tilgodeses Praktisk biologi ude i naturen. Lav en bro i naturen Morten fra Broen laver en tur ind i Farø broen. Konstruere en bro fra tegning til praksis ( model) Lav en billedserie / videofilm Lav en avis

42 42 Deltage i Broløb - Skitser samarbejdsstrukturerne i perioden: o Hvem samarbejder med hvem? Pædagogerne deltager med understøttende læring på hold. Man samarbejder med lokale, der har været involveret i brobygning brobisser Får repræsentanter fra ingeniør / entreprenør / arkitekt (UU orientering) Elever fra struktør uddannelsen mm. o Hvad samarbejdes der om? Undervisningens mål, tilrettelæggelse og gennemførelse. Samarbejde om udvælgelse af undervisningsmaterialer o Hvornår samarbejdes der? Samarbejdet ligger i arbejdstiden. Om nødvendigt flekses. Der er fleksibelt skema for alle. Skal alle være til møde på samme tidspunkt eller er det bare teamkoordinator, der samler op og koordinerer?. Mindre grupper forbereder de konkrete opgaver? Der samles med alle medarbejder? Hvilken struktur sættes der på skoledagen for eleverne i perioden? (fleksibilitet kræver struktur) Kursusaktivitet, oplæg, selvstændigt arbejde teoretisk og praktisk, praktisk arbejde i huset og ud af huset. - Hvordan indtænkes relevante emner fra Inspirationsdagen den 11/11? (Se guides ne i kopi på bordet) o Den fleksible skole o Den åbne skole o Motiverende læringsmiljøer o Læringsledelse o Idræt, motion og bevægelse o Evaluering af elevernes læring Eleverne laver egne mål sammen med lærerne. Grupperne laver egne mål der supplerer lærernes mål. Der er individuelle evalueringer / proces med alle elever inden emnet afsluttes. Der evalueres på emne, planlægning og tilrettelæggelse af elever og lærere Der evalueres ved et forældrearrangement direkte og indirekte af kammeraterne. o Faglig fordybelse og lektiehjælp

Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012. Fem hovedindsatser

Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012. Fem hovedindsatser Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012 Med afsæt i anbefalingerne fra 17, stk. 4 udvalget fra foråret 2011suppleret med de konkretiseringer

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox.

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox. Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid Juni 2014 Billeder:Colourbox.dk Læs om folkeskolereformen og de øvrige arbejdsgrupper på www.norddjurs.dk/folkeskolereformen 2 Forord

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Folkeskolereform 2014 Vordingborg Kommune

Folkeskolereform 2014 Vordingborg Kommune Folkeskolereform 2014 Vordingborg Kommune Forord I forbindelse med processen omkring implementering af Folkeskolereformen 2014 i Vordingborg Kommune har vi haft en proces i gang siden november 2013. På

Læs mere

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Roskilde Kommune vil være ordentligt forberedt. Derfor gennemfører alle kommunens folkeskoler i 2013-2014 en række forsøg. Forsøgene evalueres første gang i

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Nærum Skoles 4-årige udviklingsplan 2011-2015

Nærum Skoles 4-årige udviklingsplan 2011-2015 Nærum Skoles 4-årige udviklingsplan 2011-2015 1 Nærum Skoles Udviklingsplan 2011-2015 tager sit afsæt i Skoleområdets Udviklingsplan 2011-2015 for Rudersdal Skolevæsen. Udviklingsplanen er det overordnede

Læs mere

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber Ude-hjemme-organisering af læring På Buskelundskolen har vi valgt at organisere os på en måde, hvor skoledagen er opdelt i hjemmetid og uderum for at kunne understøtte elevens læring bedst. Det er pædagogens

Læs mere

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring

Læs mere

Arbejdet med skolereformen på Nærum Skole

Arbejdet med skolereformen på Nærum Skole Nærum Skole Børne- og Skoleudvalget har derfor bedt om en samlet status på deres næste møde d. 3. Juni. Jeg har derfor brug for en kort status fra jer alle i forhold til nedennævnte områder (2-3 linjer

Læs mere

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved:

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Kendetegn Ses i hverdagen ved: Spejling til værdigrundlag SAMARBEJDET MELLEM SKOLE OG HJEM Samarbejdet opfordrer forældrene til

Læs mere

Første spadestik Folkeskoleskolereformen Lind Skole -Version 2014

Første spadestik Folkeskoleskolereformen Lind Skole -Version 2014 Første spadestik Folkeskoleskolereformen Lind Skole -Version 2014 Aftenens program Velkomst v/ln Folkeskolereformen i overordnede træk v/ln Ny lov om lærernes arbejdstid og konsekvenser heraf v/ln Pause

Læs mere

Slotsskolen. Vision og præsentation

Slotsskolen. Vision og præsentation Slotsskolen Vision og præsentation oktober 2010 Vision for Slotsskolen Slotsskolen skal være folkeskole for alle børn i Vestbyen. Med udgangspunkt i anerkendelse, respekt og fællesskab, tilrettelægges

Læs mere

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. Kompasset- hop ombord i fremtidens skole. udvikling trivsel

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. Kompasset- hop ombord i fremtidens skole. udvikling trivsel udvikling trivsel Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Kompasset - udskoling på Vestre Skole faglighed KOMPASSET projekter Kompasset- hop ombord i fremtidens skole Vi

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

BUU behandlede på sit møde den 5. februar 2014 medlemsforslag om øget brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper på folkeskolerne.

BUU behandlede på sit møde den 5. februar 2014 medlemsforslag om øget brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper på folkeskolerne. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Vejledning og inspirationsmateriale om holddannelse BUU behandlede på sit møde den 5. februar

Læs mere

Hotel- & Restaurantskolen Opfølgningsplan 2016

Hotel- & Restaurantskolen Opfølgningsplan 2016 Der udvælges mindst 5 indsatser indenfor prioriteringsområderne til forbedring jvf. skolens kvalitetscirkel ud fra dataindsamlingen i 2015 (ESB tilfredshedsmåling, HF Q-målinger, Audit, Fokusgruppeinterview,

Læs mere

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft.

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft. Indskolingen Faglighed med kreativitet. Vi lægger stor vægt på forskellige arbejds- og samarbejdsformer for at eleverne kan agere i det kreative læringsmiljø. Kreativ undervisning kan eksempelvis være

Læs mere

Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer

Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer Skolen ved Bülowsvej Vision Vi gør børn og unge livsduelige, - så de kan, vil og tør møde udfordringer Værdier Menneskesyn: Vi er anerkendende, troværdige og lyttende og skaber et forpligtende og inkluderende

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

Velkommen til fælles forældremøde. Tommerup Skole 19.06.14 Vedr. Folkeskolereformen

Velkommen til fælles forældremøde. Tommerup Skole 19.06.14 Vedr. Folkeskolereformen Velkommen til fælles forældremøde Tommerup Skole 19.06.14 Vedr. Folkeskolereformen Fællessang Orientering om reformens væsentlige ændringer og hvordan, vi har planlagt kommende skoleår på Tommerup Skole

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Årsmøde 2013/14. Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82

Årsmøde 2013/14. Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82 Årsmøde 2013/14 Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82 Dagsorden for årsmødet (18:00 20:30) Intro og velkomst (5 minutter) Årsberetning ved formand (10 minutter) Ny folkeskolereform hvordan bliver

Læs mere

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår. SORØ PRIVATSKOLE Information om kommende skoleår 1 Kære elever og forældre, Dette brev er for at orientere jer om det kommende skoleår på Sorø Privatskole, og de ændringer, der vil blive i det nye skoleår.

Læs mere

Statusbeskrivelse fra Søndersøskolen april 2015

Statusbeskrivelse fra Søndersøskolen april 2015 Statusbeskrivelse fra Søndersøskolen april 2015 Skolebestyrelsen på Søndersøskolen har i foråret 2015 gennemført en spørgeskemaundersøgelse, hvor forældres, elevers og medarbejderes oplevelse af implementeringen

Læs mere

Implementeringsplan til frikommuneforsøg

Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan Titel på forsøg: Årgangsorganisering, holddeling og kontaktlærerordning Forsøgsansvarlig: Anne Poulsen Forsøgschef Finn Drabe Påbegyndt: 01-08-2012

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING

ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING ELEVINDDRAGENDE UNDERVISNING DCUM anbefaler elevinddragende undervisning, fordi medansvar og tillid kan øge motivation, trivsel og læring. På Skolecenter Jetsmark har de gode erfaringer med elevinddragelse

Læs mere

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1

Hjallerup skole. En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Hjallerup skole En skole i trivsel en skole i vækst. Information til forældre Juni 2015 HJALLERUP SKOLE 1 Skolereform år 2 I august 2015 tager vi hul på år 2 med skolereformens ændringer og tiltag. Vi

Læs mere

tænketank danmark - den fælles skole

tænketank danmark - den fælles skole NYHEDSBREV NR. 20 SOMMER 16 tænketank danmark - den fælles skole INDHOLD Nyt fra bestyrelsen Nyt fra bestyrelsen Indlæg fra Elisa Bergmann, BUPL Indlæg fra Mette Witt-Hagensen, Skole og Forældre Indlæg

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

TAVLEMØDER. n INTRODUKTION

TAVLEMØDER. n INTRODUKTION TAVLEMØDER Tavlemøder er en særlig mødestruktur, der tilgodeser, at alle voksne omkring en elev bliver hørt i tilfælde af mistrivsel. Mødeformen sikrer, at alle har fælles fokus på indsatserne omkring

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

Petersmindeskolen i bevægelse lokal udmøntning af Skolen I Bevægelse i Vejle kommune.

Petersmindeskolen i bevægelse lokal udmøntning af Skolen I Bevægelse i Vejle kommune. 12. marts 2012 Petersmindeskolen i bevægelse lokal udmøntning af Skolen I Bevægelse i Vejle kommune. Rammer I Vejle kommune arbejder skolerne med at videreudvikle praksis. Det sker under overskriften Skolen

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN

DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN Hvordan får vi skabt en mere varieret skoledag for eleverne, så alle elever lærer mere og trives i skolen? En flydende skoledag, som ikke er

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Kvalitetsrapport. Faglighed, der giver eleven en basisviden, som kan danne grundlag for videre læring

Kvalitetsrapport. Faglighed, der giver eleven en basisviden, som kan danne grundlag for videre læring Skolens navn: Kjellerup Skole Pædagogiske processer: Skolens værdigrundlag/målsætning: Skolens målsætning Kjellerup Skole - På vej... Kvalitetsrapport Vedtagne principper: Pædagogiske principper På Kjellerup

Læs mere

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler.

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Med indførelsen af folkeskolereformen og de politiske beslutninger i Halsnæs Kommune sker der forandringer i det tidligere SFO (0-3 klasse)

Læs mere

Inspirationsmateriale til understøttende undervisning og lektiecafe

Inspirationsmateriale til understøttende undervisning og lektiecafe Inspirationsmateriale til understøttende undervisning og lektiecafe En arbejdsgruppe bestående af repræsentanter på lærer- pædagog- ledelse og forvaltningssiden har udarbejdet dels et idekatalog til aktiviteter

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. udvikling trivsel

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. udvikling trivsel Kompasset - udskoling på Vestre Skole faglighed udvikling trivsel KOMPASSET projekter Vi kvalificerer til fremtiden På Vestre Skole ønsker vi at kvalificere vores elever bedst muligt til det samfund, de

Læs mere

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj Indledning SOPU bestræber sig på at være den erhvervsskole i Danmark, hvor medarbejderne giver eleverne og kursisterne et uddannelsestilbud, hvor

Læs mere

Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015

Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015 Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015 SkoleNyt oktober 2014 Indledning Så kom vi i gang med det nye skoleår. I skrivende stund har vi været igennem syv uger. Børn og voksne har mærket på deres

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan Børnehuset Hjortholm Virksomhedsplan INDHOLD Virksomhedsberetning for 2013... 2 1. Pædagogik og indretning.... 2 2. Fællesskab.... 2 3. Systemisk analyse af læringsmiljøet ( SAL )... 2 4. Børnelynet....

Læs mere

Retningslinjer for holddannelse - et element i skolereformen, der har betydning for elevernes faglige færdigheder, læring og trivsel

Retningslinjer for holddannelse - et element i skolereformen, der har betydning for elevernes faglige færdigheder, læring og trivsel Retningslinjer for holddannelse - et element i skolereformen, der har betydning for elevernes faglige færdigheder, Retningslinjerne for holddannelse på Finderuphøj Skole har til formål at understøtte hvor

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Tilsynserklæring. Certificeret privatskoletilsyn Gråspurvevej 67, 03, 03. L0tL32. Tilsynsførende. Beskrivelse af skolen. Skolen.

Tilsynserklæring. Certificeret privatskoletilsyn Gråspurvevej 67, 03, 03. L0tL32. Tilsynsførende. Beskrivelse af skolen. Skolen. Certificeret privatskoletilsyn Gråspurvevej 67, 03, 03 Nick Stær Anderien Mail: nicksandersen@yahoo.dk Tlf: 50 43 4676 Tilsynserklæring Skolen Skolens navn Skolekode Nørrebro Lilleskole L0tL32 Skolens

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Skolevision for skolerne ved Langeland Kommune

Skolevision for skolerne ved Langeland Kommune Indledning Skolevision for skolerne ved Langeland Kommune Det er vigtigt, at vi altid husker, at vi driver skole for børnenes skyld. Det er fordi, vi vil motivere til og understøtte den maksimale udvikling

Læs mere

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen Center for Børn & Undervisning Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen 1. Baggrund Uddannelsesudvalget i Faxe Kommune iværksatte den 24. februar 2015 en proces, der tilgodeser analyse, dialog

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

Greve Museum Golfklubben Samarbejde med organisationer Strukturen giver bindinger

Greve Museum Golfklubben Samarbejde med organisationer Strukturen giver bindinger Bedre udskoling: Status: Vurdering af nuværende praksis Visioner Handleplan hvad vil videreudvikle? Herunder: Opfølgning Tovholder Understøttende undervisning bygger på lærernes planlægning og ansvar.

Læs mere

Skolereform & skolebestyrelse

Skolereform & skolebestyrelse Skolereform & skolebestyrelse v/ Pædagogisk udviklingskonsulent Thomas Petersen Overordnede mål: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2. Folkeskolen skal mindske betydningen

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole SKOLEREFORM 2014 FILM OM SKOLEREFORMEN https://publisher.qbrick.com/embed.aspx?mid=9991a52e SKOLEREFORMENS FORMÅL Folkeskolereformen skal gøre en god folkeskole bedre. Vi skal bygge videre på folkeskolens

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

Strategiplaner for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2016/18 Alle elever skal lære bedre og trives mere i en sund og varieret skoledag

Strategiplaner for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2016/18 Alle elever skal lære bedre og trives mere i en sund og varieret skoledag Strategiplaner for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2016/18 Alle elever skal lære bedre og trives mere i en sund og varieret skoledag Plan for målfastsættelse og evaluering Afsæt 2012 14 Lokale strategiplaner

Læs mere

Lilleåmodellen Aldersintegreret Indskoling (AI) En god skolestart for dit barn

Lilleåmodellen Aldersintegreret Indskoling (AI) En god skolestart for dit barn Lilleåmodellen Aldersintegreret Indskoling (AI) En god skolestart for dit barn 12 1 Forord Kære forældre i 0.-2.klasse. Som i resten af samfundet sker der for os, som arbejder i skoleverdenen, hele tiden

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Om evalueringsstrategien Evalueringsstrategien udmøntes i en evalueringsplan som omfatter en evaluering af studieplanen, herunder planlægning og gennemførelse

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Afdeling: Sirius Udfyldt af gruppe: Fisk Dato: 31.12.2015 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09

Kvalitetsrapport 2008/2009. Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 Kvalitetsrapport 2008/2009 Over Jerstal Skole Haderslev Kommune 2008-09 1 Indholdsfortegnelse. Side 3. Kapitel 1. Resumé med konklusioner. Side 4. Kapitel 2. Tal og tabeller Side 5. Kapitel 3 Fagligt niveau

Læs mere

sundskolen karis kompetencebaseret, aldersintegreret rullende indskoling

sundskolen karis kompetencebaseret, aldersintegreret rullende indskoling sundskolen karis kompetencebaseret, aldersintegreret rullende indskoling 1 karis SUNDskolen ønsker at indføre et indskolingsforløb, som bygger på børnenes kompetencer, og hvor børnene kan begynde i skole

Læs mere

Skovsgård Tranum Skole

Skovsgård Tranum Skole Skoleudviklingsplan for Skovsgård Tranum Skole 2015 1 Indhold Følgende indhold i kvalitetsrapporten giver anledning til særlig opmærksomhed:... 3 Svarende skal findes i følgende SMTTE-modeller:... 4 Teamarbejdet...

Læs mere

Folkeskolereformen. Glostrup Skole 20.Marts 2014 Skoleleder Kirsten Balle

Folkeskolereformen. Glostrup Skole 20.Marts 2014 Skoleleder Kirsten Balle Folkeskolereformen Glostrup Skole 20.Marts 2014 Skoleleder Kirsten Balle Glostrup Skole Skolen i skolen Involveringsprocessen Forankret i den strategiske ledelse & udviklingsenheden Afdelingslederne procesagenter

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Ko m Va rd e. VISIONSSTRATEGI for skoleområdet 2014

Ko m Va rd e. VISIONSSTRATEGI for skoleområdet 2014 En dn u dre skole e b 3 = + 7 B A C Ko m Va rd e mu ne VISIONSSTRATEGI for skoleområdet 2014 FREMTIDENS SKOLE I VARDE KOMMUNE At stræbe højt og skue mod nye horisonter Formålet med Varde Kommunes visionsstrategi

Læs mere

Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00. Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60. vestermarkskolen@svendborg.

Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00. Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60. vestermarkskolen@svendborg. Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00 Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60 vestermarkskolen@svendborg.dk www.vester-markskolen.dk Vestermarkskolen Vestermarkskolen

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Kontaktoplysninger Pilegårdsskolen Ole Klokkersvej 17 2770 Kastrup Tlf: 32507525 Skoleleder

Læs mere

Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen

Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen 1 Tre overordnede nationale mål! Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF

EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF Skolen skal sikre kvalitet i undervisningen på et overordnet niveau, hvilket er beskrevet i Bekendtgørelse om kvalitetssikring og resultatudvikling med dennes

Læs mere

Inklusionsstrategi. Arbejdsgrundlag 2015-2018

Inklusionsstrategi. Arbejdsgrundlag 2015-2018 Inklusionsstrategi og Arbejdsgrundlag på 2015-2018 Indhold 1. Forord... 3 2. Vision og værdier for Højvangskolen... 4 3. Formål med inklusionsindsatsen... 5 4. Inklusionsstrategi for Højvangskolen... 5

Læs mere

Strategiplan for undervisning af dygtige elever

Strategiplan for undervisning af dygtige elever Strategiplan for undervisning af dygtige elever Udviklingsprojekt over tre år 2007-2010 Formål: At udvikle retningslinjer for identifikation af elever med særlige forudsætninger At få større viden om og

Læs mere

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling Sankt Helene Skole SkoIestart og indskoling På Sankt Helene Skole har vi rullende skolestart og aldersblandet undervisning i indskolingen. Formålet er at skabe bedre læring og trivsel. Indskolingen omfatter

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

Velkommen til Vestre Skole

Velkommen til Vestre Skole Velkommen til Vestre Skole Merete Hedelund Rasmussen, børnehaveklasseleder Taghrid El-Abed, børnehaveklasseleder Kirsten Ramsing, Institutionsleder Line, pædagog fra Tusindfryd Søren Toft Jepsen, SFO-leder

Læs mere

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Generelt for klassen: 0.-1.c består af 5 elever, 2 piger og 3 drenge. Heraf går 3 elever

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse den understøttende undervisning

Spørgeskemaundersøgelse den understøttende undervisning Spørgeskemaundersøgelse den understøttende undervisning Nedenstående tabel viser, hvordan de enkelte skoler har valgt at anvende den understøttende undervisning dette skoleår. Procenterne skal tages med

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport Kvalitetsrapport - Folkeskoler Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Sammenfattende helhedsvurdering...3 a. Kommunalbestyrelsens sammenfattende helhedsvurdering...3

Læs mere

Målsætning Gule (hvad mangler?) Pink (konkrete handlingsforslag) Orange (Ekstra forslag) - Grundloven udlagt for forskellige alderstrin

Målsætning Gule (hvad mangler?) Pink (konkrete handlingsforslag) Orange (Ekstra forslag) - Grundloven udlagt for forskellige alderstrin Børn og Unge-politik. Fyraftensmøde 21. september. Forslag på post-its fra gruppearbejde Målsætning Gule (hvad mangler?) Pink (konkrete handlingsforslag) Orange (Ekstra forslag) deltagelse og demokrati

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere