Årsrapport 2003 for Nordjysk Musikkonservatorium

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsrapport 2003 for Nordjysk Musikkonservatorium"

Transkript

1 Årsrapport 2003 for Nordjysk Musikkonservatorium

2 -2- Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Beretning Mission Vision Hovedopgaver Overordnede resultater Kommende udfordringer Hovedkonti omfattet af årsrapporten Målrapportering Skematisk opstilling af resultatmål samt kobling af økonomi og målopfyldelse Vurdering og analyse af særligt udvalgte mål Pilotprojekt om den musikalske fødekæde Musikpædagogisk kompetencecenter Uddannelsen af organister Omstrukturering af RM og AM uddannelserne Regnskab Driftsregnskab Bevillingsafregning og akkumuleret resultat Indtægtsdækket virksomhed, gebyrer, tilskudsfinansieret forskning samt andre tilskudsfinansierede aktiviteter Personaleregnskab Påtegning... 15

3 -3-1. Beretning 1.1. Mission Nordjysk Musikkonservatorium (herefter NM) har i henhold til lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet, jf. lovbekendtgørelse nr. 889 af 21. september 2000, til opgave tilsammen med de øvrige musikkonservatorier - at varetage den højeste uddannelse i musik og musikpædagogik og i øvrigt bidrage til fremme af musikkulturen i Danmark. Konservatoriet skal endvidere udøve kunstnerisk og pædagogisk udviklingsvirksomhed og kan på videnskabeligt grundlag drive forskning inden for fagområderne. På denne baggrund er det NM s mission at være kendt for høje kvalitetskrav og daglig målrettethed i undervisningen, der sammen med en dygtig og højt specialiseret lærestab er garant for seriøse, fremadrettede, spændende og udfordrende uddannelser. Dette sker ved: At faste lærere har deres hovedbeskæftigelse ved konservatoriet, men at de tillige gør sig gældende i det øvrige musikliv, samt at timelærere også er engagerede i det professionelle musikliv uden for konservatoriet. Hertil kommer som supplement til den daglige undervisning en række gæstelærere fra ind- og udland. At satse på et godt samspil med det øvrige musikliv i Aalborg. At anvende den moderne computerteknik, der længe har været naturligt integreret i undervisningen, således at enhver studerende har mulighed for at tilegne sig nodeskrivning, arrangement og meget andet på computer. At udnytte de styrker, der er i et relativt lille konservatorium Vision Der har ikke i udviklingskontrakten for 2003 været udarbejdet en vision Hovedopgaver Uddannelser NM s hovedopgaver er at varetage den højeste uddannelse i musik og musikpædagogik og i øvrigt bidrage til fremme af musikkulturen i Danmark. NM har i 2003 i medfør af Kulturministeriets bekendtgørelse af 23. marts 1995 om uddannelserne ved musikkonservatorierne og Operaakademiet udbudt følgende uddannelser: Klassiske uddannelser: 4-årig musiklæreruddannelse med instrumentalt/vokalt hovedfag. Uddannelsen kan suppleres med en 1-årig diplomuddannelse eller musikpædagogisk diplomuddannelse. 4-årig musiklæreruddannelse med musikteori som hovedfag i kombination med musikhistorie, komposition eller instrumentalt/vokalt hovedfag. Uddannelsen kan suppleres med en 1-årig musikpædagogisk diplomuddannelse.

4 -4-4-årig musiklæreruddannelse med Kor- og ensembleledelse som hovedfag. Uddannelsen kan suppleres med en 1-årig musikpædagogisk diplomuddannelse. 5-årig Kirkemusikalsk diplomuddannelse. Rytmiske uddannelser: 4-årig musiklæreruddannelse med instrumentalt/vokalt hovedfag kombineret med sammenspil og sammenspilsledelse som hovedfag. Uddannelsen kan suppleres med en 1-årig diplomuddannelse eller musikpædagogisk diplomuddannelse i et af hovedfagene. Klassisk/rytmisk uddannelse: 4-årig almen musiklæreruddannelse (AM) med elementær musikopdragelse, korledelse og ensembleledelse som hovedfag. Efter- og videreuddannelse Endvidere har NM i 2003 afholdt efteruddannelser støttet af midler fra Statens Musikråd. Forskning og kunstnerisk udvikling (FOKU) NM skal desuden udøve kunstnerisk og pædagogisk udviklingsvirksomhed og kan på videnskabeligt grundlag drive forskning inden for fagområderne. FOKU-aktiviteterne er en integreret og væsentlig del af konservatoriets dagligdag og udvikling. FOKU-aktiviteterne er styret via individuelle aftaler, der er truffet med den enkelte docent om dokumentationsfrist og form samt forventet tidsforbrug år for år Overordnede resultater NM s målsætninger er fastlagt i konservatoriets udviklingskontrakt for 2003 samt den efterfølgende resultatkontrakt for perioden , herudover afspejler NM s resultater den udvikling der er foregået i perioden efter indgåelsen af udviklingskontrakten. Målsætningerne i udviklingskontrakten drejer sig om uddannelse/internationalisering, den musikalske fødekæde samt erhvervsretning af uddannelserne. Der ud over har NM i 2003 anvendt en del FOKU på at omstrukturere de nuværende RM og AM uddannelser til en ny musikpædagogisk uddannelse, der giver uddannelsen et mere erhvervsrettet sigte, samt FOKU til analyse og udformning af grundstrukturer til de nye uddannelser. Nedenstående viser en oversigt over antallet af ansøgere, optagne og færdiguddannede i resultatkontraktperioden.

5 -5- Skema 1: Antal ansøgere, optagne og færdiguddannede 1 ÅR 2000 ÅR 2001 ÅR 2002 ÅR 2003 Antal ansøgere Antal optagne pr. 1/ Optagne i % af ansøgere 62,5 % 41,9% 42,9% 59,4% Færdiguddannede kandidater Skema 2: Aktive finansårsstuderende indenfor normeret studietid Antal aktive 103 finansårsstuderende indenfor normeret studietid Resultatkontraktens forud- sætning Afvigelse 5% Som det fremgår af skema 2 er der en mindre afvigelse fra resultatkontraktens forudsætninger, hvilket primært skyldes et fald i antallet af ansøgere til uddannelserne på NM i 2003 (ca. 20% sat i relation til foregående år). Den samlede oversigt over den faglige målopfyldelse viser, at stort set alle indsatsområder/hovedmål i udviklingskontrakten er gennemført med 100%. Dog er resultatmålet i forhold til udarbejdelse af handleplan for et fælles kompetencecenter mellem DJM, VM og NM kun opfyldt med 75%, da en endelig godkendelse af handleplan afventer besættelse af rektorstillingen på DJM. NM vurderer det samlede faglige resultat for 2003 for tilfredsstillende. Regnskabsresultat NM s finansielle resultat for 2003 ses i tabel 1. Konservatoriet kom ud af 2003 med et overskud på kr., og NM vurderer derfor, at regnskabet for 2003 samlet set er tilfredsstillende. Konservatoriets stramme økonomiske styring i 2003 med henblik på at holde udgiftsniveauet inden for bevillingen er lykkedes, og konservatoriet har påbegyndt en langsigtet økonomisk opstramning der skal sikre et fortløbende sammenhæng mellem bevilling, indtægter og udgifter. NM er således på nuværende tidspunkt i gang med at omstrukturere alle uddannelser med et reduceret timetal til følge. NM kommer dermed på niveau i udgiftsprofilen for uddannelserne på de øvrige konservatorier. 1 Oplysningerne i skema 1 svarer fuldstændigt til de tal, institutionerne indberetter til den årlige uddannelsesstatistik. Alle tal opgøres i antal hoveder.

6 -6- Det positive resultat tilgodeser endvidere behovet for en mindre opsparing, der bl.a. skal anvendes til: konservatoriets langsigtede økonomiske forpligtigelser (åremålsansættelser) og forventede engangsudgifter i forbindelse med indflytningen i Musikkens Hus i 2006/2007. Tabel 1. Finansielt resultat 2003 Finansielt resultat, 2003 Tabel kr. Indtægter 126 Udgifter Resultat, brutto Bevilling (nettotal) Resultat, netto 538 Til videreførsel Kommende udfordringer Den kommende resultatkontraktperiode byder på en række spændende udfordringer. Den fagligt største udfordring bliver implementeringen af de nye bachelor- og kandidatuddannelser i Alle studieordninger skal ændres, og det giver en unik mulighed for at se på hele studiestrukturen med friske øjne. Samtidige med omstruktureringen skal der imidlertid også ske en opstramning på ressourceforbruget set i relation til undervisningen. De igangsatte initiativer i forbindelse med fødekædeproblematikken vil blive fulgt nøje af NM, ligesom NM er i gang med at ændre studieordninger bl.a. i relation til kirkemusikområdet og EM (elementær musikopdragelse) for i højere grad at erhvervsorientere de eksisterende uddannelser. Den kommende periode vil også i høj grad blive præget af konservatoriets engagement i projektering og bygning af Musikkens Hus. En række samarbejdsprojekter i relation til Musikkens Hus er allerede sat i gang på tværs af NM og AAU. Den kommende periode vil også fordre udarbejdelse af formelle samarbejdsaftaler såvel i relation til teknisk/administrative forhold som i relation uddannelserne og de studerende. Internt vil der blive behov for at udbygge yderligere inden for IT-området både i relation til maskinpark, internet og elektronisk journalisering. Endvidere vil der blive oprettet et samarbejdsudvalg, ligesom konservatoriet vil søge godkendelse som partner til SOKRATES - programmerne.

7 Hovedkonti omfattet af årsrapporten Årsrapporten aflægges for følgende hovedkonti: Nordjysk Musikkonservatorium. 2. Målrapportering Nedenstående tabel viser NM s resultatmål i udviklingskontrakten for Oversigten viser at stort set alle indsatsområder/hovedmål i udviklingskontrakten er gennemført med 100%. Det er vigtigt for NM at understrege, at resultatmålene kun afspejler den del af aktiviteterne der er reguleret i udviklingskontrakten for Derfor figurerer bl.a. konservatoriets kerneaktivitet - uddannelse ikke i nedenstående oversigt Skematisk opstilling af resultatmål samt kobling af økonomi og målopfyldelse Tabel 2 Målrapportering 2003 Nordjysk Musikkonservatorium Oversigt over årets målopfyldelse Indsatsområde/ Målopfyldelse Hovedformål Resultatmål Frist Resultat % Ressourcer Uddannelse/ Internationalisering Uddannelse/ internationalisering Afholdelse af mindst 1 masterclass og/eller clinic med internationalt anerkendte undervisere. Anvendelse af udenlandske gæstelærere (2-3 årligt). Årligt fra 2003 Årligt fra 2003 NM har i 2003 afholdt 1 masterclass inden for det klassiske område og 1 clinic inden for det rytmiske område. NM har i 2003 benyttet 4 udenlandske gæstelærere. Gæstelærere anvendes i kortere perioder oftes i forbindelse med afholdelse af kurser. 100% 100%

8 -8- Den musikalske fødekæde Den musikalske fødekæde Den musikalske fødekæde Erhvervsretning af uddannelserne Udarbejdelse af idékatalog i forbindelse med pilotprojekt om den musikalske fødekæde i samarbejde med ASO 2, AAM 3 og NM. Handlingsplan for det musikpædagogiske kompetencecenter, som fastsætter samarbejdets målsætninger og aktiviteter i kontraktperioden. Udarbejdelse af handlingsplan for systematiseret indsats i relation til uddannelsen af organister. NM følger beskæftigelsessituationen for konservatoriets færdiguddannede 2003 NM har i samarbejde med ASO og AAM samt de øvrige musikskoler i amtet udarbejdet ansøgning incl. idékatalog til pilotprojekt vedr. styrkelse af den musikalske fødekæde DJM, VM og NM har i fællesskab udarbejdet forslag til handleplan for fælles kompetencecenter. Endelig godkendelse af handleplan afventer besættelse af rektorstillingen på DJM NM har drøftet den fremtidige indsats for uddannelsen af organister på landsplan med såvel DOKS 4 som FPO 5 og lokalt med stiftsorganisterne, og har på den baggrund udarbejdet NM s forslag til handlingsplan NM har i lighed med de foregående år udarbejdet en beskæftigelsesrapport omhandlende dimittender fra 2000, 2001, % 1 rektor ugeværk 75% 1 rektor ugeværk 1 sek.chef ugeværk 100% 1 rektor ugeværk 100% 1/5 docent årsværk NM foretager ikke en registrering af ressourceforbruget på projekter eller aktivitetsniveau, og har derfor ikke mulighed for at opgøre udgifter, indtægter og personaleårsværk på resultatmål. Ovenstående opgørelse af ressourceforbrug må derfor betragtes som en vurdering af omtrentlige udgifter. Ud over ovenstående resultatmål er der anvendt kontraktpuljepenge til IT, til omstrukturering af RM/AM uddannelsen samt til analyse og beskrivelse af 3+2 ordningen. De fleste kontraktmål er fortløbende mål over hele kontraktperioden, hvorfor en endelig ressourceopgørelse ikke vil kunne foretages endnu. 2 Aalborg Symfoni Orkester 3 Aalborg Musikskole 4 Dansk Organist- og Kantor Samfund 5 Foreningen af Præliminære Organister

9 Vurdering og analyse af særligt udvalgte mål I det følgende afsnit har NM valgt at sætte fokus på 4 områder. Dels en kort vurdering/analyse af resultatmålet vedr. handlingsplan for kompetencecentret der kun har en målopfyldelse på 75%, dels en analyse af pilotprojektet vedr. den musikalske fødekæde i samarbejde med ASO, AAM og NM, dels en analyse af indsatsen i relation til uddannelse af organister og endelig en analyse af omlægningen af RM og AM uddannelserne til en musikpædagogisk uddannelse med henblik på at give uddannelsen et mere erhvervsrettet sigte Pilotprojekt om den musikalske fødekæde NM har i udviklingskontrakten påtaget sig en koordinerende rolle i forbindelse med udarbejdelse af et pilotprojekt om den musikalske fødekæde. Med baggrund i de aktuelle problemer med den musikalske fødekæde inden for klassisk musik har NM i samarbejde med ASO og musikskolerne i Nordjyllands Amt udarbejdet et pilotprojekt med henblik på at oparbejde et fødekædesamarbejde omkring en klassisk børnemusikkultur i lokalt forankrede initiativer, samt udvikle talenter med særlig fokus på de sjældnere repræsenterede symfoniske orkesterinstrumenter. Projektet fokuserer således på, dels hvordan den klassiske børnemusikkultur kan opbygges, og dels hvordan der kan udvikles talenter på de svagt repræsenterede orkesterinstrumenter. Klassisk børnemusikkultur. Den rytmiske musik har i dag den afgørende plads hos børn og unge, hvor den rytmiske musik har en social dimension, som den klassiske musik ikke har formået at udvikle/efterligne. Pilotprojektets intention er derfor at give den klassiske musik et rum i ungdomskulturen, som modsvarer den massive påvirkning fra medier og popindustri. Denne del af projektet lægger op til at alle børn (op til 18 år) i et udvalgt område mere konsekvent skal præsenteres for klassisk musik altså ikke blot som et projekt over nogle uger. Ideen er at børnene relaterer til den klassiske musiks instrumentarium og tonesprog, fordi pædagoger/lærere jævnligt forsyner dem med nyt materiale og fordi børnene får musik/drama oplevelser, der har udspring i den klassiske musik. Derfor skal der fremstilles pædagogiske materialer, der fastholder børnenes interesse for at høre klassisk musik. Den klassiske musiks instrumenter skal præsenteres på institutionerne, og der skal laves opsøgende skolekoncerter. Svagt repræsenterede orkesterinstrumenter En del af de symfoniske orkesterinstrumenter er i dag de facto ikke eksisterende i det nordjyske musikskolelandskab. Det drejer sig om instrumenterne; waldhorn, fagot, obo, bratsch og kontrabas. Historien har vist, at det ikke har været muligt at udvikle disse instrumentgrupper i den musikskolestruktur der eksistere i Nordjylland. Den centrale problematik består i, at grundlaget for at udvikle en evt. underviserstilling inden for disse instrumenter er for spinkel. Den væsentligste årsag til dette er de geografiske forhold, der gør sig gældende i amtet. Det er særdeles vanskeligt at op-

10 -10- retholde og udvikle en underviserstilling ( og dermed talentudvikling og fødekæde) inden for de nævnte instrumenter, - selv i en fællesansættelse blandt flere musikskoler. De nuværende rammer og vilkår for musikskolerne i Nordjyllands Amt kan ikke løse denne problematik, til trods for at Nordjyllands Amt er det sted i landet, hvor der procentuelt er flest musikskoleelever blandt børn og unge. Derfor er det nødvendigt med en central og koordineret indsats, hvor samtlige musikskoler i Nordjyllands Amt løfter i flok. Det er pilotprojektets intention og ambition i denne del af projektet er, at etablere et undervisningstilbud, der er regionalt forankret og centralt beliggende i Aalborg, hvor det er muligt at udnytte de synergimuligheder, der ligger i et tæt samarbejde med ASO og NM. Ansøgning om støtte til det udarbejdede pilotprojekt er indsendt til kulturministeriet, projektet tænkes startet i august 2004 med et forløb over 4 års undervisning og aktiviteter Musikpædagogisk kompetencecenter Med henblik på at styrke det musikpædagogiske arbejde skal DJM, VM og NM etablerer et musikpædagogisk kompetencecenter. Samarbejdet skal beskrives nærmere i en samarbejdsaftale, som skal indeholde en beskrivelse af centrets formål, indhold og tilrettelæggelse af kvalitetssikringen af arbejdet. DJM, VM og NM har i fællesskab afholdt møder og skitseret indhold, samarbejdsformer og organisering i kompetencecentret. Da kompetencecentret er forpligtigende de tre konservatorier i mellem, afventer en endelig godkendelse af handleplanen tiltrædelse af ny rektor på DJM. Konservatorierne arbejder ud fra en netbaseret portal, hvor det vil være muligt at koordinere aktiviteter, FOKU, efteruddannelse m.m. Arbejdet med beskrivelsen af handleplanen har på det seneste været lidt afventende, da de tre konservatorier er af den opfattelse, at det er afgørnde vigtigt at en ny rektor på DJM ansættes, før en endelig handleplan for kompetencecentret vedtages og implementeres. NM er derfor af den opfattelse, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt - under de givne forudsætninger at komme længere i relation til handleplanen, hvorfor resultatet vurderes som tilfredsstillende Uddannelsen af organister Uddannelsen af organister har i en årrække været nedadgående og der er nu en akut mangel på organister hvilket betyder, at en del mindre kirker i løbet af en kortere årrække risikerer at stå uden organister. Der er ikke en umiddelbar løsning, der kan sikrer flere organister i løbet af meget få år, derfor vil det være nødvendigt med en langsigtet løsning, hvor børn og unge får mulighed for undervisning/spilletid på orgelerne hos lokale organister, for senere at tage en egentlig uddannelse som organist/kirkemusiker.

11 -11- NM har på den baggrund afholdt møder og drøftet problemstillinger og mulige løsningsforslag med DOKS, FPO og stiftets organister, og NM har udarbejdet forslag til en handleplan med henblik på at forøget antallet af uddannede organister. NM forestiller sig, at det kan ske ved, at den enkelte organist lokalt i kirkens børne/ungdomskor i højere grad er opmærksom på børn og unge som kunne tænkes at være interesseret i/blive interesseret i at spille på orgel. For at sikre at undervisningen er i økonomisk balance med den øvrige musikskole undervisning, opfordres organisterne til at henvende sig til de lokale musikskoler, for at få undervisningen organiseret under musikskolen. På den måde vil undervisningen kunne gives med kommunalt og statsligt tilskud som supplement til forældrebetalingen på lige fod med anden musikskoleundervisning. Initiativet er taget med henblik på en generel stigning i tilgangen af studerende til organist/kirkemusikuddannelsen på landsplan og ikke specielt i relation til NM Omstrukturering af RM og AM uddannelserne 6 For i større udstrækning at tilpasse uddannelserne til erhvervslivets behov og til den enkelte studerendes interessefelt har NM opbygget en ny musikpædagogisk uddannelse, der afløser den hidtidige RM og AM uddannelse. Uddannelsen skal afspejle et konservatorium, der er fleksibelt og foranderligt. Et konservatorium der er opbygget efter principperne i den lærende virksomhed, hvor vidensdeling mellem kolleger genererer mere viden. Ændringen i uddannelsen vil også sætte andre krav til de studerende. Forventningerne til fremtidens studerende vil være at de i større grad træffer selvstændige valg, har ansvar for egen læring, har ansvarsfuldhed over for holdbaserede aktiviteter, evner selvpromovering, arbejder fleksibelt, åbent og tolerant. Uddannelsen er opbygget med 2 gennemgående hovedfag, der enten kan være instrument/sang eller ledelsesfag. Disse fag suppleres med 1 flex fag, der enten kan være et 3-årigt forløb med instrument/sang eller ledelsesfag, eller faget kan bruges som disponible timer sammen med medstuderende i interessegrupper eller til semesterdelte emner/projekter. Det er i flex-faget muligt at vælge mellem alle de fag som konservatoriet underviser inden for såvel det rytmiske som klassiske område. Den studerende sammensætter selv sit uddannelsesforløb i samråd med den faglige studievejleder, og det faglige indhold godkendes af studienævnet. Uddannelsen fordrer fortsat tilstrækkeligt højt fagligt niveau ved optagelsesprøven. Uddannelsen udbydes fra studieåret 2004/2005 og der er afholdt optagelsesprøver i relation til den nye uddannelse allerede nu i Analysen foretages i 2003, på trods af at resultatmålet først ligger i 2004, dette skyldes, at en meget stor del af arbejdet er placeret allerede i 2003.

12 -12- Trods en meget sen markedsføring/annoncering af den nye uddannelse har NM kunnet konstatere at der har været meget stor interesse for den nye uddannelse. Godt 50% af de rytmiske musikpædagogiske ansøgere har søgt ind på den nye RM/AM uddannelse. NM har været positivt overrasket over den store interesse for den nye uddannelse, og forventer at uddannelsen vil være med til at trække flere ansøgere til konservatoriet. 3. Regnskab Regnskabet er udarbejdet efter de almindelige regnskabsprincipper, der anvendes for statens driftsinstitutioner Driftsregnskab Tabel 3. Driftsregnskab 2003 Driftsregnskab, 2003 Tabel 3 Løbende priser kr. Regnskab Budget Regnskab Difference Budget Udgifter Indtægter Resultat, brutto Bevilling (nettotal) Resultat, netto Konservatoriet kom ud af 2003 med et overskud på kr., og NM vurderer derfor, at regnskabet for 2003 samlet set er tilfredsstillende. Konservatoriets stramme økonomiske styring i 2003 med henblik på at holde udgiftsniveauet inden for bevillingen er lykkedes, og konservatoriet har påbegyndt en langsigtet økonomisk opstramning der skal sikre et fortløbende sammenhæng mellem bevilling, indtægter og udgifter.

13 -13- Tabel 4. Oversigt over hovedformål 2003 Oversigt over hovedformål, 2003 Tabel kr. Indtægter Udgifter Resultat Undervisning FOKU Generel ledelse og administration Hjælpefunktioner I alt Bevilling (nettotal) Resultat, netto Bevillingsafregning og akkumuleret resultat Tabel 5. Bevillingsafregning (oversigt) 2003 Bevillingsafregning (oversigt), 2003 Tabel 5 Disposition, Akkumuleret 1000 kr. Bevilling Årets Regnskab overskud oversk. der bortfalder oversk. til videreførsel Driftsbevilling Lønsum Øvrig drift I alt Tabel 6. Akkumuleret resultat 2003 Akkumuleret resultat, 2003 Tabel 6 Ultimo Ultimo Ultimo Årets Ultimo Løbende priser, 1000 kr resultat 2003 Hovedkonto Det akkumulerede overskud skal bl.a. anvendes til konservatoriets langsigtede økonomiske forpligtigelser (åremålsansættelser) og forventede engangsudgifter i forbindelse med indflytningen i Musikkens Hus i 2006/2007.

14 Indtægtsdækket virksomhed, gebyrer, tilskudsfinansieret forskning samt andre tilskudsfinansierede aktiviteter Tabel 7. Andre tilskudsfinansierede aktiviteter Andre tilskudsfinansierede aktiviteter Tabel 8 Oversigt 2003 Modtagne 1000 kr. tilskud Udgift Overskud Internationaliseringspulje I alt Personaleregnskab Tabel 8 Gennemsnitlig årsværksforbrug samt tilgang/afgang Personaleoplysninger Tabel (8) Regnskab Regnskab Regnskab Regnskab Budget Årsværk Gennemsnitligt årsværksforbrug Tilgang/afgang 13/13 14/11 7/12 7/11 -

15 Påtegning Aalborg den 25. marts 2004 Nordjysk Musikkonservatorium Jens-Ole Blak rektor Kulturministeriet godkender herved Nordjysk Musikkonservatorium årsrapport for perioden 1. januar til 31. december Årsrapporten giver et retvisende billede af virksomhedens økonomiske og faglige resultater, jf. 41 i Finansministeriets bekendtgørelse nr. 188 af 18. marts 2001 (regnskabsbekendtgørelsen) samt Akt 63 11/ For så vidt angår de dele af årsrapporten, der svarer til det ordinære årsregnskab, er kravene i regnskabsbekendtgørelsen 39 opfyldt. København den 2. april 2004 Karoline Prien Kjeldsen Departementschef

Beskæftigelsesrapport. Det Jyske Musikkonservatorium

Beskæftigelsesrapport. Det Jyske Musikkonservatorium Beskæftigelsesrapport 2004 Det Jyske Musikkonservatorium Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Konservatoriets sammenfattende vurdering... 4 3. Kandidaternes socioøkonomiske

Læs mere

1. Indledning Denne udviklingskontrakt har til formål dels at fastlægge Nordjysk Musikkonservatoriums

1. Indledning Denne udviklingskontrakt har til formål dels at fastlægge Nordjysk Musikkonservatoriums M I N I S T E R I E T UDVIKLINGSKON TRAKT Nordjysk Musikkonservatorium 2003 1. Indledning Denne udviklingskontrakt har til formål dels at fastlægge Nordjysk Musikkonservatoriums bidrag til realisering

Læs mere

Årsrapport 2004 for Nordjysk Musikkonservatorium

Årsrapport 2004 for Nordjysk Musikkonservatorium 24-05-2005 Årsrapport 2004 for Nordjysk Musikkonservatorium 24-05-2005-2- Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Beretning... 3 1.1. Mission... 3 1.2. Vision... 3 1.3. Hovedopgaver... 3 1.4. Overordnede

Læs mere

Studieordning (bind I) for Solistuddannelsen i musik

Studieordning (bind I) for Solistuddannelsen i musik Studieordning (bind I) for Solistuddannelsen i musik VERSION 1 160503 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk... 3 2.1. Dansk... 3 2.2. Engelsk...

Læs mere

Konservatoriernes fælles regler om optagelse på Bacheloruddannelser

Konservatoriernes fælles regler om optagelse på Bacheloruddannelser Konservatoriernes fælles regler om optagelse på Bacheloruddannelser 1. Generelle bestemmelser I medfør af 4, stk. 5 i Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1245 af 11. december 2009 om uddannelserne ved

Læs mere

Kunststyrelsen. Årsrapport 2003. marts 2004 1050 KØBENHAVN K. J.nr.: 15.1.1-04. ks@kunststyrelsen.dk www.kunststyrelsen.dk CVR-NR.

Kunststyrelsen. Årsrapport 2003. marts 2004 1050 KØBENHAVN K. J.nr.: 15.1.1-04. ks@kunststyrelsen.dk www.kunststyrelsen.dk CVR-NR. Kunststyrelsen Årsrapport 2003 marts 2004 KUNSTSTYRELSEN KONGENS NYTORV 3 1050 KØBENHAVN K TELEFON 33 74 45 00 FAX 33 74 45 19 ks@kunststyrelsen.dk www.kunststyrelsen.dk CVR-NR. 11-87-69-27 J.nr.: 15.1.1-04

Læs mere

! " #$ %& ' % ( )%$ ### )%$ #$ ) +,, -. / #

!  #$ %& ' % ( )%$ ### )%$ #$ ) +,, -. / # ! " #$ %& ' % ( )%$ ### )%$ #$ *# ) +,, -. / # ! * 0 1,#)# 2*01)3 *01) $#- ' - ## -# *- ## -#)#.-- 144$ ## # *01)--#, # # -$56 7 $* 6 $*01)-. ## -. -$. # -$5. 66- #5,#, *01)-$- 8 )# $#-'- ## -#.- *01)..#

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet

Bekendtgørelse af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet LBK nr 732 af 14/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 16/02016-5 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af lov

Læs mere

Årsrapport 2005. for. Rytmisk Musikkonservatorium

Årsrapport 2005. for. Rytmisk Musikkonservatorium Årsrapport 2005 for Rytmisk Musikkonservatorium -2- Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Beretning... 3 1.1. Præsentation af institutionen... 3 1.2. Årets finansielle resultat... 4 1.3. Årets

Læs mere

Rapport. om musikskolevirksomheden 2004

Rapport. om musikskolevirksomheden 2004 Rapport om musikskolevirksomheden 2004 Indhold 3 Indledning 4 Sæsonlængde 4 Organisationsform 5 Eleverne 5 Aldersfordeling 6 Instrumentfordeling 10 Ventelister 11 Sammenspil 12 Lokaler 12 Samarbejdet med

Læs mere

Årsrapport for. Det Kgl. Danske. Musikkonservatorium

Årsrapport for. Det Kgl. Danske. Musikkonservatorium Årsrapport 2004 for Det Kgl. Danske Musikkonservatorium Indholdsfortegnelse 1. Beretning...4 1.1 Mission...4 1.2 Vision...4 1.3 Hovedopgaver...4 1.4 Overordnede resultater...5 1.4.1 Regnskabsresultat...5

Læs mere

Årsrapport 2006. for. Det Kgl. Danske. Musikkonservatorium

Årsrapport 2006. for. Det Kgl. Danske. Musikkonservatorium Årsrapport 2006 for Det Kgl. Danske Musikkonservatorium -2- -3- Indhold 1. Beretning 4 1.1 Præsentation af institutionen 4 1.2 Årets økonomiske resultater 5 1.3 Årets faglige resultater 5 1.4 Forventninger

Læs mere

Årsrapport for Statens Teaterskole i 2004

Årsrapport for Statens Teaterskole i 2004 ÅRSRAPPORT 1. Beretning 1.1 Præsentation af Statens Teaterskole Statens Teaterskole er en videregående uddannelsesinstitution under Kulturministeriet, jf. lovbekendtgørelse nr. 889 af 21. september 2000

Læs mere

26. maj Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

26. maj Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 26. maj 2011 Strategi for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1. Indledning Det Kongelige Danske Musikkonservatorium indtager en helt central rolle i Danmarks musik- og kulturliv. Lærerkorpset rummer

Læs mere

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner.

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. Punkt 3. Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. 2014-23316. Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering, regnskaber og beretninger

Læs mere

D JMs virksomhed falder inden for 4 hovedfonnål:.2 udadvendte hovedfonnål -undervisning samt forskning og kunstnerisk udvikiingsvirksomhed

D JMs virksomhed falder inden for 4 hovedfonnål:.2 udadvendte hovedfonnål -undervisning samt forskning og kunstnerisk udvikiingsvirksomhed Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 1. Beretning 2 1.1. Mission, vision og hovedopgaver 2 1.2. Overordnede resultater 2 1.2.1. Regnskabsresultat 2 1.2.2. Fagligt resultat 3 1.3. Kommende udfordringer

Læs mere

NORDJYSK MUSIK KONSERVATORIUM. Beskæftigelsesrapport

NORDJYSK MUSIK KONSERVATORIUM. Beskæftigelsesrapport NORDJYSK MUSIK KONSERVATORIUM ACADEMY OF MUSIC Beskæftigelsesrapport 2004 Indholdsfortegnelse: 1.0 Indledning... 3 Tabel 1.1 Kandidater fordelt på årgang og uddannelsesretning... 3 2.0 Konservatoriets

Læs mere

SUNDHEDSVÆSENETS PATIENTKLAGENÆVN

SUNDHEDSVÆSENETS PATIENTKLAGENÆVN SUNDHEDSVÆSENETS PATIENTKLAGENÆVN ÅRSRAPPORT 2004 Patientklagenævnet Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon:33 38 95 00 Internet: www.pkn.dk E-mail: pkn@pkn.dk FORORD...3 1 BERETNING...4 1.1 Patientklagenævnets

Læs mere

UDDANNELSESEVALUERING PÅ RYTMISK MUSIKKONSERVATORIUM. Undersøgelse blandt studerende på første, anden og tredje årgang 2007/2008

UDDANNELSESEVALUERING PÅ RYTMISK MUSIKKONSERVATORIUM. Undersøgelse blandt studerende på første, anden og tredje årgang 2007/2008 UDDANNELSESEVALUERING PÅ RYTMISK MUSIKKONSERVATORIUM Undersøgelse blandt studerende på første, anden og tredje årgang 2007/2008 1 INDLEDNING...4 1.1 Undersøgelsens organisering og forløb...5 1.2 Rapportens

Læs mere

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser VIA University College Dato: 1. juni 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser Politikken for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1 har

Læs mere

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Prækvalificeret den 17/9 2013 i studienævnet Prækvalificeret

Læs mere

Aftale mellem Byrådet og Randers Musikskole & MGK 2008

Aftale mellem Byrådet og Randers Musikskole & MGK 2008 Aftale mellem Byrådet og Randers Musikskole & MGK 2008 Indhold 1. Formål med aftalen 2. Politiske visioner, mål og krav 3. Randers Musikskole Hvem er vi? 4. Målene i aftalen 5. Økonomi 6. Gensidige aftaleforhold

Læs mere

SOLISTUDDANNELSEN Solist / Advanced Postgraduate Diploma in Music

SOLISTUDDANNELSEN Solist / Advanced Postgraduate Diploma in Music SOLISTUDDANNELSEN Solist / Advanced Postgraduate Diploma in Music KOMPONIST STUDIEORDNING (BD II) Undervisnings- og eksamensbestemmelser August 2011 INDHOLD Forord... 3 Planche (ECTS og undervisning)...

Læs mere

Årsrapport for. Det Jyske Musikkonservatorium

Årsrapport for. Det Jyske Musikkonservatorium Årsrapport 2002 for Det Jyske Musikkonservatorium Indholdsfortegnelse 1. Beretning for Det Jyske Musikkonservatorium 1.1 Mission og vision 1.2 Årets overordnede resultater 1.2.1 Finansielt resultat 1.2.2

Læs mere

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 2. oktober 2007 BBA/DINA AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Arbejdsmarkedets kompetencebehov

Læs mere

SYDDANSK MUSIKKONSERVATO- RIUM & SKUESPILLERSKOLE DIMITTENDUNDERSØGELSE (ÅRGANG 2007-2012)

SYDDANSK MUSIKKONSERVATO- RIUM & SKUESPILLERSKOLE DIMITTENDUNDERSØGELSE (ÅRGANG 2007-2012) Til Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole Dokumenttype Rapport Dato April 2013 SYDDANSK MUSIKKONSERVATO- RIUM & SKUESPILLERSKOLE DIMITTENDUNDERSØGELSE (ÅRGANG 2007-2012) INDHOLD 1. Indledning

Læs mere

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Denne evalueringsrapport indeholder Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musiks vurdering af

Læs mere

I projektet Billeder af vand vil et sammensat musikskole-symfoniorkester og kor fusionerer med dansere og musikere fra Burkina Faso.

I projektet Billeder af vand vil et sammensat musikskole-symfoniorkester og kor fusionerer med dansere og musikere fra Burkina Faso. Billeder af Vand I projektet Billeder af vand vil et sammensat musikskole-symfoniorkester og kor fusionerer med dansere og musikere fra Burkina Faso. Projektets sigte er en kunstnerisk oplevelse, der bryder

Læs mere

Forslag til undervisningsplan for MGK

Forslag til undervisningsplan for MGK Forslag til undervisningsplan for MGK Klassisk linje Udarbejdet af Bodil Ørum og Hans Mydtskov. Indhold Indledning 1 Instrumental fagblok Hovedinstrument 4 Klaver 5 Teoretisk fagblok Hørelære/teori 6 Musikkundskab

Læs mere

Studieordning (bind I) Generelle bestemmelser for Klassisk solist

Studieordning (bind I) Generelle bestemmelser for Klassisk solist Studieordning (bind I) Generelle bestemmelser for Klassisk solist Uddannelsesretning: SANGER, INSTRUMENTALIST OG KIRKEMUSIKER VERSION 2 280515 Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indledning 1. Uddannelsens

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musikpædagog (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musikpædagog (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Studieordning for Kandidatuddannelsen til musikpædagog (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Kandidatuddannelsen cand.musicae (musikpædagogik) 1. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk Kandidatuddannelsen

Læs mere

14. august 2007 EM 2007/37. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser

14. august 2007 EM 2007/37. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 14. august 2007 EM 2007/37 Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx.x om Ilisimatusarfik Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 1. Ilisimatusarfik har til opgave at drive forskning og give forskningsbaseret

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

Resultatlønskontrakt NOTAT. Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København. for perioden 1. januar 2015 31.

Resultatlønskontrakt NOTAT. Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København. for perioden 1. januar 2015 31. NOTAT Resultatlønskontrakt Ledelsessekretariatet Buddinge Hovedgade 80 2860 Søborg T4189 7000 www.ucc.dk Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København for perioden 1. januar 2015 31.

Læs mere

Center for Anvendt Kunstnerisk Innovation

Center for Anvendt Kunstnerisk Innovation Center for Anvendt Kunstnerisk Innovation CAKI/ Fremtidens væksthus for de Kunstneriske og Kreative Uddannelser Projektbeskrivelse, Philip de Langes Allé 10, 1435 København K 1 Indhold Notat vedrørende

Læs mere

KUNST TALENT KLASSEN SKÆLSKØR SKOLE 2016/2017

KUNST TALENT KLASSEN SKÆLSKØR SKOLE 2016/2017 KUNSTTALENTKLASSEN SKÆLSKØR SKOLE 2016/2017 VIL DU DYRKE DIT TALENT? Skal du i 7. klasse efter sommerferien 2016? Elsker du musik, kunst, design eller performance? Drømmer du om at skabe dit eget professionelle

Læs mere

Indstilling. Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice.

Indstilling. Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice 13. juni 2012 Aarhus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Realisering af musikpolitiske initiativer. 1. Resume Magistratsafdelingen

Læs mere

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Sjællands virksomhed i 2013-2014

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Sjællands virksomhed i 2013-2014 Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Sjællands virksomhed i 2013-2014 Denne evalueringsrapport indeholder Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musiks vurdering af MGK

Læs mere

Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae.

Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Indstillet af studienævnet i Odense den 11. februar 2016 og

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

Bacheloruddannelsen i musik (BMus)

Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Bacheloruddannelsen i musik (BMus) 1. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk Bachelor i musik (BMus). På engelsk: Bachelor of Music (BMus). I tilknytning hertil angives uddannelseslinje, for eksempel

Læs mere

Sikkerhed og risikostyring

Sikkerhed og risikostyring Ny, international uddannelse Sikkerhed og risikostyring 2-årig Cand.scient.techn. uddannelse ESBJERG Bliv ekspert i sikkerhed og risikostyring Drømmer du om at blive ekspert i at rådgive virksomheder om

Læs mere

Årsrapportskabelonen følger samme struktur som ifm. udarbejdelse af sidste års årsrapport.

Årsrapportskabelonen følger samme struktur som ifm. udarbejdelse af sidste års årsrapport. NOTAT Til Kulturministeriets statsinstitutioner med rammeaftale 19. januar 2016 Moderniseringsstyrelsens vejledning om årsrapporten 2015 Dette notat indeholder departementets kommentarer og råd om, hvordan

Læs mere

Syddansk Musikkonservatorium søger vicerektor

Syddansk Musikkonservatorium søger vicerektor Syddansk Musikkonservatorium søger vicerektor Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) søger en vicerektor med stort kendskab til videregående uddannelser samt ledelse og organisation inden for det kunstneriske

Læs mere

Job og kravprofil - afdelingsleder Aalborg Kulturskole

Job og kravprofil - afdelingsleder Aalborg Kulturskole Job og kravprofil - afdelingsleder Aalborg Kulturskole www.aalborgkulturskole.dk 1) Indledning 2) Ansættelsesudvalg 3) Tidsplan 4) Aalborg Kommunale Skolevæsen 5) Præsentation af Aalborg Kulturskole 6)

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet DIREKTØRKONTRAKT Mellem direktør Lone Møller Sørensen Statens Byggeforskningsinstitut og departementschef Michael Dithmer, Økonomi- og Erhvervsministeriet indgås følgende direktørkontrakt. Resultatmålene

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Aftale mellem Frivilligcenter Næstved (Futuracentret) og Næstved Kommune

Aftale mellem Frivilligcenter Næstved (Futuracentret) og Næstved Kommune Aftale mellem Frivilligcenter Næstved (Futuracentret) og Næstved Kommune Indledning. Mellem Næstved Frivilligcenter og Næstved Kommune indgås denne aftale med virkning fra 1. januar 2011 indtil 31. december

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Kvalitetssikring på DJM version 2019

Kvalitetssikring på DJM version 2019 Kvalitetssikring på DJM version 2019 Institutionsakkreditering og kvalitetssikring Ved lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner er det bekendtgjort, at Det Jyske Musikkonservatorium,

Læs mere

Risingskolen og Odense Musikskole

Risingskolen og Odense Musikskole Risingskolen og Odense Musikskole MUSIKKLASSER HVAD ER MUSIKKLASSER? Musik hele ugen Musikklassen er et tilbud til elever, der brænder for at arbejde med musik både klassisk og rytmisk. I august 2015 optager

Læs mere

Resultataftale Webudgave HORSENS MUSIKSKOLE

Resultataftale Webudgave HORSENS MUSIKSKOLE Resultataftale 2014 HORSENS MUSIKSKOLE Indsatsområder 2014. Den levende by kunst, kultur og bevægelse i byrummet. Musikskolen deltager i Middelalderfestivalen. Musikskolen afvikler 2 lærerkoncerter. Musikskolen

Læs mere

Studieordning Operaakademiet (BD II) Undervisnings- og eksamensbestemmelser. Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Det Kongelige Teater

Studieordning Operaakademiet (BD II) Undervisnings- og eksamensbestemmelser. Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Det Kongelige Teater Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Det Kongelige Teater Operaakademiet Solist (Opera) Advanced Postgraduate Diploma in Music (Opera) August 2011 Side 1 af 10 Indhold Indhold... 2 Uddannelsens formål...

Læs mere

Baggrund en befolkningsudvikling uden musikalsk afsmitning

Baggrund en befolkningsudvikling uden musikalsk afsmitning 1. juli 2010 Projektbeskrivelse: Brobygningskursus inklusionsprojekt for indvandrede musikere Baggrund en befolkningsudvikling uden musikalsk afsmitning Befolkningsstatistikker fra de seneste årtier viser

Læs mere

Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene

Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene Udbydere af erhvervsuddannelser Praktikcentre Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms

Læs mere

Væksthus Nordjylland, økonomi og strategi for rolle og opgaver SAG NR.: 000182018 mie

Væksthus Nordjylland, økonomi og strategi for rolle og opgaver SAG NR.: 000182018 mie Væksthus Nordjylland, økonomi og strategi for rolle og opgaver SAG NR.: 000182018 mie Resume Ved årsskiftet 2007/08 godkendte de nordjyske kommuner en række økonomiske garantier for Væksthus Nordjyllands

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-538/GRZ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Konservatoriernes meritaftale

Konservatoriernes meritaftale Konservatoriernes meritaftale 16. november 2010 1. Indledning Regelgrundlag Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1245 af 11. december 2009 om uddannelserne ved musikkonservatorierne og Operaakademiet

Læs mere

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk ny uddannelse MATERIALETEKNOLOGI 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk I vores højteknologiske samfund er der et stort behov for avanceret materialeviden, fordi det i høj grad er materialerne, der

Læs mere

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet.

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet. UDBUDSPOLITIK 2013 UDBUDSPOLITIK 2013... 1 Indledning... 2 Udbud/geografisk opland... 2 Århus Købmandsskoles geografiske opland... 2 Aktivitetsudvikling... 3 Bevillingsmæssige prioriteringer... 3 Imødekommelse

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Resultataftale 2013 HORSENS MUSIKSKOLE

Resultataftale 2013 HORSENS MUSIKSKOLE Resultataftale 2013 HORSENS MUSIKSKOLE Indsatsområder 2013. Den levende by kunst, kultur og bevægelse i byrummet. Musikskolen har 44 højtuddannede musiklærere, som alle er meget kompetente på deres instrumenter.

Læs mere

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Institut for Økonomi og Ledelse Fibigerstræde 2 9220 Aalborg Master of Business Administration Telefon: 9940 8255 Email: mba@aaumba.dk september 2015 MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Aalborg Universitet udbyder

Læs mere

Årsrapport. Den Danske Filmskole

Årsrapport. Den Danske Filmskole Årsrapport 2002 Den Danske Filmskole 1 1. Beretning...3 1.1 Filmskolens lovgrundlag og hovedopgaver... 3 1.2 Årets overordnede finansielle resultater... 3 1.3 Årets overordnede faglige resultater... 4

Læs mere

SOLISTUDDANNELSE DET JYSKE MUSIKKONSERVATORIUM

SOLISTUDDANNELSE DET JYSKE MUSIKKONSERVATORIUM STUDIEORDNING FOR SOLISTUDDANNELSE DET JYSKE MUSIKKONSERVATORIUM Senest revideret september 2012 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk... 3 2. Uddannelsens

Læs mere

MÅL MISSION VÆRDIER SDMK

MÅL MISSION VÆRDIER SDMK MÅL MISSION VÆRDIER SDMK MISSION Syddansk Musikkonservatorium har til opgave på kunstnerisk og, hvor det er relevant, videnskabeligt grundlag at give uddannelse i musik og musikpædagogik og tilgrænsende

Læs mere

Basiskurser og efteruddannelse

Basiskurser og efteruddannelse Dansk Amatørmusik Ledelse af børnekor Basiskurser og efteruddannelse Aarhus, Slagelse, Odense, Fredericia Kurserne arrangeres i samarbejde mellem Musiklærerforeningen, FUK, Folkekirkens Musikskoler, Børnekorakademiet,

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015

Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015 Aftale af 16. november 2011 Aftale om Det Kongelige Teater for perioden 2012-2015 1. Indledning Der er enighed mellem regeringen og Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan?

AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan? AFTAGERPANELER Aftagerpaneler ved Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hvorfor og hvordan? F O T O : C O L O U R B O X. C O M A F T A G E R P A N E L E R A F T A G E R

Læs mere

Beskæftigelsesrapport 2005 Nordjysk Musikkonservatorium

Beskæftigelsesrapport 2005 Nordjysk Musikkonservatorium Beskæftigelsesrapport 2005 Nordjysk Musikkonservatorium Indholdsfortegnelse: 1.0 Indledning... 3 Tabel 1.1 Kandidater fordelt på årgang og uddannelsesretning... 4 2.0 Konservatoriets sammenfattende vurdering

Læs mere

Forslag. Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) til

Forslag. Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) til 2011/1 LSF 23 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående

Læs mere

Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten

Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten 1. Aftaleparter Statens Kunstråds Musikudvalg, Herning Kommune og Foreningen Fermaten. 2. Aftaleperiode 1. januar 2013 til 31. december 2016. 3. Formål

Læs mere

Finansielt regnskab. for de centralt styrede konti

Finansielt regnskab. for de centralt styrede konti Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 12.11.02 Generelle puljer og reserver (Driftsbevilling) 12.29.01 Bidrag til NATOs militære driftsbudgetter mv. (Reservationsbevilling) 12.29.11 Bidrag

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-568/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune FURESØ KOMMUNE Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune Medlemmerne mødte med undtagelse af Lisbeth Harsvik (A), som havde meldt afbud. Berit Torm (V)

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musiker (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium

Studieordning for Kandidatuddannelsen til musiker (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Studieordning for Kandidatuddannelsen til musiker (cand.musicae) Det Jyske Musikkonservatorium Kandidatuddannelsen cand.musicae (musiker) 1. Uddannelsens betegnelse på dansk og engelsk Kandidatuddannelsen

Læs mere

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur Hovedaftale vedrørende samarbejde om forskning, talentudvikling, uddannelse og videnudveksling på sundhedsområdet mellem Faculty of Health Sciences (Health), Aarhus Universitet og Region Midtjylland 1.

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2015 FOR DET KONGELIGE DANSKE MUSIKKONSERVATORIUM

ÅRSRAPPORT 2015 FOR DET KONGELIGE DANSKE MUSIKKONSERVATORIUM ÅRSRAPPORT 2015 FOR DET KONGELIGE DANSKE MUSIKKONSERVATORIUM Oversigt over tabeller, noter og bilag 3-2- 1. Påtegning af det samlede regnskab 4 2. Beretning 5 2.1. Præsentation af virksomheden 5 2.2 Virksomhedens

Læs mere

Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015

Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015 Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015 Roskilde Handelsskole definerede i 2008 en strategi for perioden 2008 2010. Strategien kan sammenfattes i 2 ord værdifuld vækst. Siden 2008 har

Læs mere

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske

Læs mere

Støtte til videreførelse af Fyns 11. Musikskole Marts 2015

Støtte til videreførelse af Fyns 11. Musikskole Marts 2015 Samrådet for Musikskoler på Fyn v/ formand Anders Richard Pedersen arp@nyborg.dk Tlf. 21 335 206 Støtte til videreførelse af Fyns 11. Musikskole Marts 2015 Den lokale medfinansiering, som Fyns 11. Musikskole

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM Oprettet: 140917 Senest rev.: 160614/160912 af MeO for Uddannelsesrådet J.nr.: 16/00020 Kvalitetssikring på DJM Ref: MA/MeO Behandlet / godkendt af: Rektoratet 160127 Uddannelsesrådet 160413 Politik for

Læs mere

Musiktalenter skal brande kommunen

Musiktalenter skal brande kommunen Musiktalenter skal brande kommunen Hedensted Kommune vil gerne være kendt for at satse på musikken. Tørring Skole og Hedensted Musikskole skal folde drømmen ud med projektet Musik Talent Tørring. Af Jakob

Læs mere

Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011 kl. 12 til 15, lokale: rektors kontor, Det Jyske Musikkonservatorium

Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011 kl. 12 til 15, lokale: rektors kontor, Det Jyske Musikkonservatorium Referat Oprettet: november 2010 Senest rev.: 111201 J.nr.: 2011-000411 Aftagerpanel møder 2011 Ref: Meo Behandlet / godkendt af: Aftagerpanel Referat fra møde i Aftagerpanel mandag den 21. november 2011

Læs mere

Realiseret: ansøgere. Budget: frafald. I alt (personer) 40 132 49 47 46. Realiseret: ansøgere. Budget: efter tidligt. frafald

Realiseret: ansøgere. Budget: frafald. I alt (personer) 40 132 49 47 46. Realiseret: ansøgere. Budget: efter tidligt. frafald Bilag 5 Analyseenheden Ref.: Jane Andersen 6. november 2008 Optag af studerende i 2008 Dette notat beskriver og kommenterer optaget af studerende på IT- Universitetet i 2008 (oktober 2007 september 2008).

Læs mere

KOLDING MUSIKSKOLE VISIONS- OG HANDLEPLAN

KOLDING MUSIKSKOLE VISIONS- OG HANDLEPLAN 2018-28 VISIONS- OG HANDLEPLAN V E R D E N S B E D S T E M U S I K S K O L E F O R D I G 2 3 Kolding Musikskoles Visions- og Handleplan...... er en ambitiøs vision der understøtter Kolding Kommunes samlede

Læs mere

Finansielt regnskab for de centralt styrede konti

Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 1 Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 12.11.02. Centralt styrede initiativer (Driftsbevilling) 12.29.01. Bidrag til NATOs militære driftsbudgetter mv. (Reservationsbevilling) 12.29.11. Bidrag

Læs mere

UDDANNELSESEVALUERING PÅ RYTMISK MUSIKKONSERVATORIUM Undersøgelse blandt studerende på 1. år 2006/2007

UDDANNELSESEVALUERING PÅ RYTMISK MUSIKKONSERVATORIUM Undersøgelse blandt studerende på 1. år 2006/2007 UDDANNELSESEVALUERING PÅ RYTMISK MUSIKKONSERVATORIUM Undersøgelse blandt studerende på 1. år 2006/2007 1 INDLEDNING...3 Undersøgelsens baggrund og formål...3 Undersøgelsens organisering og forløb...4 Rapportens

Læs mere

Haslev Privatskole Generalforsamling 2014

Haslev Privatskole Generalforsamling 2014 Haslev Privatskole Generalforsamling 2014 Resultat sammenligning Resultat 2013 Budget 2013 Resultat 2012 t. kr. t. kr. Elevtal i alt 364 346 330 Elevtal SFO 5/9 164 156 132 Statstilskud 15.849.935 15.502

Læs mere

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og VUC Syd Christian d. X s vej 39 6100 Haderslev www.vucsyd.dk 2. Formål Et partnerskab mellem Aabenraa

Læs mere

Vælg fuld skærmstørrelse: Tast ctrl + L. Næste side

Vælg fuld skærmstørrelse: Tast ctrl + L. Næste side Vælg fuld skærmstørrelse: Tast ctrl + L Sammen gør vi det lettere at tage på voksen- og efteruddannelse Sammen gør vi det lettere at tage på voksen- og efteruddannelse VEU-centrene er et samarbejde Et

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere