1. Velkomst v/mette Thunø Mette Thunø bød velkommen til mødet. Hun indledte med at opsummere fra sidste møde, hvor temaet var kvote 2.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Velkomst v/mette Thunø Mette Thunø bød velkommen til mødet. Hun indledte med at opsummere fra sidste møde, hvor temaet var kvote 2."

Transkript

1 Møde den: 7. maj 2013 Møde i AU Forum for Uddannelse REFERAT Til stede: Mette Thunø, Thomas Vosegaard, Peder Østergaard, Marianne Ping Huang, Tom Vindbæk Madsen, Berit Eika, Lars Kiel Bertelsen, Gitte Sommer Harrits, Jørgen Albæk Jensen, Unni From, Malou Juelskjær, Eva Viala, Michael Kristensen, Nina Bjerre Andersen, Heidi Klokker og Mathias Rav. Fraværende: Anne Mette Mørcke, Lars Larsen, Gitte Eriksen, Maria Volf Lindhardt og Berit Seiding. Sekretariat: Camilla B. Rahbek, Gitte Stavad og Anja Vingum Sandholt Gæster: Susanne Hoffmann, Group Talent Manager, Grundfos og Lone Stubdrup, teamleder for Videnbaseret Iværksætteri, CEI Dagsorden 1. Velkomst ved Mette Thunø. 2. Inspirationsoplæg ved Susanne Hoffmann, Group Talent Manager, Grundfos. 3. Spørgsmål til Susanne Hoffmann. 4. Oplæg ved Lone Stubdrup, teamleder for Videnbaseret Iværksætteri, CEI. 5. Spørgsmål til Lone Stubdrup. 6. Pilotprojekterne på Science and Technology ved Tom Vindbæk Madsen, prodekan for uddannelse på Science and Technology. 7. Spørgsmål til Tom Vindbæk Madsen og generel diskussion. 8. Eventuelt. 9. Afrunding og næste møde ved Mette Thunø AU Strategi Anja Vingum Sandholt Fuldmægtig Dato: 27. maj 2013 Ref: asg Side 1/7 REFERAT 1. Velkomst v/mette Thunø Mette Thunø bød velkommen til mødet. Hun indledte med at opsummere fra sidste møde, hvor temaet var kvote 2. Aarhus Universitet sendte efter mødet et notat til Uddannelsesministeriet om, hvordan Aarhus Universitet generelt ser på kvote 2, og hvordan universitet mener, der kan laves et mere fleksibelt optagelsessystem. Forummets bemærkninger var blevet inddraget i notatet. På nogle af hovedområderne er der igangsat pilotprojekter, hvor de nuværende kriterier og kvotefordelingen på 90/10 forsøges ændret. Eksempelvis på medicin, hvor der AU Strategi Aarhus Universitet Nordre Ringgade Aarhus C Tlf.: Fax: led@au.dk

2 arbejdes med nye kriterier og på religionsvidenskab, hvor kvotefordelingen er ændret til 85/15 og medievidenskab med en kvotefordeling på 80/20. Dagens tema var talentudvikling. Mødet havde til formål at indlede en drøftelse af, hvad talent er. Den udvidede studentermasse medfører, at der findes flere former for talenter på universiteterne. En god talentpolitik vil være til gavn for de studerende og gør Aarhus Universitet og Danmark til en attraktiv uddannelsesinstitution og et attraktivt uddannelsesland i internationale sammenhænge. Side 2/3 Uddannelsesministeren er også meget optaget af talentbegrebet, som han ser som et meget bredt begreb. Ministeren er lydhør over for argumenter, hvorfor det er vigtigt for Aarhus Universitet at drøfte temaet og komme med kvalificerede input. Herved vil Aarhus Universitet være med til at påvirke en eventuel strategi på området. Til brug for perspektivering af diskussionerne deltog Group Talent Manager Susanne Hoffmann fra Grundfos og teamleder Lone Stubdrup fra Videnbaseret Iværksætteri, Center for Entreprenørskab og Innovation begge med oplæg. 2. Inspirationsoplæg ved Susanne Hoffmann, Group Talent Manager, Grundfos Susanne Hoffmann startede med at oplyse, at Grundfos er glade for samarbejdet med Aarhus Universitet, og at det ofte er studerende fra Aarhus Universitet, der vinder de konkurrencer, som Grundfos afholder. Grundfos er en global koncern, og Danmarks største produktionsenhed. Ifølge koncernens strategi skal omsætningen i 2025 komme fra andet end pumper. Koncernen skal således indtage nye og ukendte markeder, hvilket har nødvendiggjort talentudvikling af medarbejderne. Grundfos talentprogram har til formål at skabe globale ledere og trendsættere, der kan bidrage til virksomhedens udvikling. Grundfos definerer talent således: A talent is an employee who demonstrates potential to develop faster than average and create a strategic difference in a Grundfos context by generation excellent performance. Grundfos talentprogram opererer med tre former for talenter talentfulde ledere, specialister og innovatorer. Identifikation af talenterne, som udgør ca. 5 % af koncernens medarbejdere, sker i samarbejde med de lokale ledere. Grundfos har samtidig fokus på de resterende 95 %, da det er nødvendigt for at kunne identificere de 5 %. Det er åbent, hvem der indgår i talentprogrammet og talenterne bliver ofte rollemodeller for deres kollegaer. Talentprogrammet opererer med 3 former for initiativer Talent Engine, Global Graduate Programme og Global Grundfos Challenge.

3 Talent Engine er et talentcenter, hvor talenterne skal vise deres kunnen ud fra forskellige øvelser. Talenter modtager herefter grundig feedback og udarbejder efterfølgende en udviklingsplan i samarbejde med deres nærmeste leder. Udviklingsplanen skal fastlægge, hvor talentet vil være om 3 år. På den baggrund udarbejdes individuelle udviklingsplaner. Side 3/3 Initiativet blev implementeret i 2009 og de første 44 talenter er ved at være færdige. Global Graduate Programme er et program for kandidater inden for ingeniørvidenskab og finansiering og business med op til to års erfaring. I udvælgelsesprocessen ses på kandidatens karakterer, fokus, ihærdighed og hvor kandidatens interesser ligger. Samtidig skal kandidaten have forståelse for at omdanne teori til praksis samt en kobling til den globale verden. Global Grundfos Challenge er en case-competion baseret på rigtige Grundfos-sager. Konkurrencen er for hold af studerende fra Kina, USA og Danmark. I 2013 var første gang konkurrencen blev afholdt globalt. I 2010 vandt Grundfos International Talent Innovation Prize 2010 for deres talentprogram. Siden starten af programmet i 2009 har Grundfos blandt andet lært, at talentudvikling og ledelse skal være tæt forbundet. Herudover skaber det en kulturforandring at få dygtige medarbejdere til at skabe vækst i virksomheden 3. Spørgsmål til Susanne Hoffmann Hvordan måles det, om de individuelle programmer skaber resultater? Det er svært at måle. De ser derfor på, om deltagernes ansættelsesmæssige placering har ændret sig siden forløbets start. Det kræver samtidig også en god leder og nogle gode HR-medarbejdere, der kan hjælpe lederne. Hvordan udvælges deltagerne? Det er hovedsageligt lederne, der udpeger medarbejdere til at deltage i talentprogrammet. Det er dog også muligt selv at søge. Hvad bliver der gjort, hvis en deltager ikke performer som forventet? En HR-medarbejder tager en samtale med den pågældende. Ingen træder ud af programmet uden at have været til samtale med Susanne Hoffmann. Er lederne stopklodser for projektet? For at en leder kan spare tilstrækkeligt med deltagerne i talentprogrammet, er de nødt til også at være dygtige.

4 Lederne kan blive bedre til at anerkende, at det også gavner dem selv at deltage i udviklingen af talenter. Grundfos overvejer, om der skal etableres et netværk for lederne på samme måde som talenterne har et netværk. Side 4/3 Har Grundfos tænkt underleverandøren ind i talentprogrammet? Det har de ikke. De har indtil videre kun haft fokus på udvikling af fremragende medarbejde til Grundfos. Hvordan er det interkulturelle arbejdsmiljø mellem talenterne og de øvrige medarbejdere? Talenterne er meget ydmyge. De ønsker ikke at skille sig ud fra de andre. Talentprogrammet har derfor kun haft en positiv afsmittende effekt i forhold til talenternes kollegaer. 4. Oplæg ved Lone Stubdrup, teamleder for Videnbaseret Iværksætteri, CEI. Lone Stubdrup mener, at entreprenørskab er en metode, der kan læres. De kompetencer der opnås ved talentudvikling i entreprenørskab er: Værdiskabelse Innovation Samarbejde Kreativitet Ledelse og selvledelse. De væsentligste komponenter ved entreprenørskaber er: Interdiscipinaritet de studerende flytter sig ud af fagmiljøerne og er sammen med andre. Samarbejde med erhvervslivet - de studerende fremstår som eksperter og ikke som studerende i forhold til de samarbejdende virksomheder. Herudover skal de studerende være på. Laboratorier eller miljø For at kunne udvikle talent for entreprenørskab, er det nødvendigt at have den dybe faglighed med en overliggende interdisciplinaritet over det særlige T, hvor den lodrette streg symboliserer dyb faglighed og den vandrette streg symboliserer interdisciplinaritet. Forskere på Center for Entreprenørskab og Innovation har udviklet en model for uddannelse i entreprenørskab. Processen ser således ud: 1. Kortlægge egne midler faglige og personlige kompetencer. 2. Oplukke disharmonier følsomhed over for egen hverdagspraksis 3. kvalificere muligheder fra disharmonier til enterprenørielle muligheder. 4. Realisere værdi fra entreprenørielle muligheder til værdiskabelse.

5 Studentervæksthus Aarhus hører under centeret, og giver studerende mulighed for at afprøve og sparre om entreprenørielle muligheder. Væksthuset giver mulighed for at individets tanker og input bliver visualiseret til mulige handlinger for derefter at give de studerende et skub i retningen mod faktiske handling. 5. Spørgsmål og kommentarer til Lone Stubdrup Centeret skal huske ikke kun at tænke på individer, da ideer ofte udspringer af et fagligt miljø. Centret er i høj grad opmærksom på det netværk, der er nødvendigt for at iværksætteri lykkedes. Side 5/3 6. Pilotprojekterne på Science and Technology ved Tom Vindbæk Madsen, prodekan for uddannelse på Science and Technology (ST) Tom forklarede, at pilotprojektet på ST udspringer af, at nogle studerende har efterspurgt mere end det ordinære uddannelsesprogram. Projektets formål er derfor at give de særligt kvalificerede og motiverede studerende en forsknings-/innovations- og entreprenørprofil samt at styrke samspillet til erhvervslivet. Pilotprojektet kommer til at køre i to spor. Et forskningsspor på Institut for Fysik og Astronomi og et innovationsspor på Interdisciplinært Nanoscience Center (inano). Forløbet kaldes et add-on forløb. De studerende følger det ordinære uddannelsesforløb sammen med de øvrige studerende, men tilbydes herudover noget mere og optjener dermed også flere ECTS-point. De studerende, der deltager i pilotprojektet, bliver studiemæssigt udfordret på et meget højt niveau, de bliver en del af et professionelt forsknings- eller innovationsmiljø tidligt i deres uddannelse og de bliver brobyggere. Det er endnu ikke afklaret, om de studerende efter at have afsluttet deres uddannelse, må hedde noget andet end de øvrige studerende for at tydeliggøre, at de har gennemgået noget mere end de andre. For at kunne deltage i pilotprojektet, skal den studerende være intellektuelt stærk, ambitiøs og arbejdsom, nysgerrig, holde af faglige udfordringer og være samarbejdsorienteret. Det forventes, at der udvælges 4-5 studerende pr. spor. 7. Spørgsmål til Tom Vindbæk Madsen og generel diskussion Får de studerende i pilotprojektet tilknyttet en mentor eller er det en hel forskergruppe den pågældende tilknyttes? Tom vil i pilotprojektet være dybt involveret i projektet sammen med en forskningsleder. Hvordan har forskningsmiljøerne taget imod projektet?

6 Det er blevet taget rigtig godt imod. Side 6/3 Er det ikke for tidligt at udvælge de studerende allerede efter 1. år på bacheloruddannelsen? Underviserne mener, at de allerede på dette tidlige tidspunkt kan udpege de relevante studerende, men der er indbygget fleksibilitet i systemet, så en studerende kan blive optaget på et senere tidspunkt, ligesom optagne studerende efterfølgende kan hoppe fra. Skal der være et netværk for de studerende? De studerende bliver funderet i forskermiljøgrupperne, men det er tanken, at de skal samles, formentligt fagopdelt. De studerende i bestyrelsen stemte nej til Aarhus Universitets strategi på grund af dette talentforløb. De studerende mener ikke, at de studerendes potentiale viser sig så tidligt i uddannelsesforløbet, som det forudsættes i pilotprojektet. De studerende er bekymret for de mange. Det er forventningen, at talentforløbet for de få vil have en afsmittende effekt på de mange, hvorfor det også er vigtigt, at deltagerne i talentforløbet skal blive på den ordinære uddannelse. Hvad skal et talentspor have og hvad skal det føre til? ST s forløb er meget formaliseret, men bør et forløb ikke være lokalt forankret, så det bliver involverende for deltagerne? Det er vigtigt både at se på, hvem der udvælges og hvordan de udvælges, lige som udvælgelsen af fagmiljøerne er vigtig, da det forudsætter, at fagligheden skal være i top. Et talentforløb skaber værditilvækst for både de studerende og Aarhus Universitet. Talentforløbet er spændende, men et lignende forløb er ikke nødvendigvis muligt på alle hovedområder, da det kræver ressourcer, samtidig med at det har betydning, hvor mange studerende der er i forhold til forskere. Hvis talentforløbet er udviklet, fordi der optages for mange studerende og niveauet derved ikke kan holdes, og der derfor kun gøres noget for de få, finder de studerende det meget problematisk. Hvis det derimod er af hensyn til rekruttering, eller hvis der tænkes på det brede talentbegreb, så er det i orden, men så bør det forankres i fagmiljøerne. 8. Eventuelt. 9. Afrunding og næste møde ved Mette Thunø Ifølge Mette var der enighed om, at talentforløbene ikke er eller skal være en udhulning af fagligheden. Alle studerende skal tilgodeses og udvikles. Men samtidig, opsummerede Mette, kan universitetet udvikle endnu flere kompetencer og typer af ta-

7 lenter end i dag på forskellig vis. Da Aarhus Universitet blandt andet har fokus på talentforløb i den nuværende strategiperiode, vil Uddannelsesbåndet få mulighed for at diskutere talentforløb igen på et senere tidspunkt. Side 7/3 I starten af den nuværende strategiperiode vil forskellige talentforløb i de fire hovedområder finde sted på pilotbasis. Pilotprojekterne skal danne basis for at der udarbejdes en AU talentstrategi på området, som dog i første omgang afventer Uddannelsesministeriets udspil. En talentudviklingsstrategi vil blive hørt i fagmiljøerne såvel som i Uddannelsesforum på et senere tidspunkt. Der er endnu ikke fastlagt tidspunkter for de to møder i efteråret, det vil snarest blive meldt ud. Temaer for de kommende møder bliver formentlig det sammenhængende uddannelsessystem og institutionsakkreditering. Hvis medlemmerne har forslag til emner er de velkomne til at sende dem til Camilla B. Rahbek fra AU Stab og Strategi. Powerpoint præsentationer fra mødet er vedlagt referatet.

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: 20. november 2012 Møde i AU Forum for Uddannelse

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: 20. november 2012 Møde i AU Forum for Uddannelse Møde den: 20. november 2012 Møde i AU Forum for Uddannelse REFERAT Til stede: Mette Thunø, Thomas Vosegaard, Peder Østergaard, Marianne Ping Huang, Tom Vindbæk Madsen, Berit Eika, Lars Kiel Bertelsen,

Læs mere

På det årlige tilsynsmøde mellem Aarhus Universitet og Uddannelsesministeriet var der på uddannelsesområdet tre centrale emner på dagsordenen.

På det årlige tilsynsmøde mellem Aarhus Universitet og Uddannelsesministeriet var der på uddannelsesområdet tre centrale emner på dagsordenen. Møde den: 18. februar 2013 Møde i AU Forum for Uddannelse REFERAT Til stede: Mette Thunø, Thomas Vosegaard, Peder Østergaard, Marianne Ping Huang, Tom Vindbæk Madsen, Berit Eika, Lars Kiel Bertelsen, Gitte

Læs mere

På dagordenen til dagens møde er der tre temaer; institutionsakkreditering, ansvarlig forskningspraksis og fremdriftsreformen.

På dagordenen til dagens møde er der tre temaer; institutionsakkreditering, ansvarlig forskningspraksis og fremdriftsreformen. Møde den: 6. december 2013 Møde i AU Forum for Uddannelse REFERAT Til stede: Mette Thunø, Peder Østergaard, Marianne Ping Huang, Lars Kiel Bertelsen, Heidi Klokker og Britt Seiding, Maria Volf Lindhardt

Læs mere

Fremdriftsreformen er omfattende og kræver mange tilpasninger og initiativer for, at universiteterne kan leve op til reformkravene.

Fremdriftsreformen er omfattende og kræver mange tilpasninger og initiativer for, at universiteterne kan leve op til reformkravene. Møde den: 20. februar 2014 Møde i AU Forum for Uddannelse REFERAT Til stede: Mette Thunø, Thomas Vosegaard, Peder Østergaard, Marianne Ping Huang, Tom Vindbæk Madsen, Berit Eika, Jørgen Albæk Jensen, Lars

Læs mere

Referat AARHUS UNIVERSITET. Møde: den 30. april 2015, kl Lokale: Faculty Club, Konferencecenteret Møde i Udvalget for Uddannelse

Referat AARHUS UNIVERSITET. Møde: den 30. april 2015, kl Lokale: Faculty Club, Konferencecenteret Møde i Udvalget for Uddannelse Møde: den 30. april 2015, kl. 13-16 Lokale: Faculty Club, Konferencecenteret Møde i Udvalget for Uddannelse Referat Medlemmer: Berit Eika (formand), Peder Østergaard (BSS, næstformand), Marianne Ping Huang

Læs mere

Projektinitieringsdokument. Organisering af tværgående funktioner for forskning, talentudvikling, videnudveksling og uddannelse. Aarhus Universitet

Projektinitieringsdokument. Organisering af tværgående funktioner for forskning, talentudvikling, videnudveksling og uddannelse. Aarhus Universitet Møde i universitetsledelsen den 27. juni 2011 Punkt 1, bilag 1b: DFU PiD vedrørende de tværgående funktioner Projektinitieringsdokument Organisering af tværgående funktioner for forskning, talentudvikling,

Læs mere

Proces for de interdisciplinære centre. Processen for oprettelse af et interdisciplinært center:

Proces for de interdisciplinære centre. Processen for oprettelse af et interdisciplinært center: Modtager(e): Universitetsledelsen NOTAT Proces for de interdisciplinære centre Interdisciplinære centre Søren Klit Lindegaard Fuldmægtig Dato: 01. juni 2011 Ref: SKL Side 1/5 I forbindelse med rapporten

Læs mere

Udkast til referat AARHUS UNIVERSITET. Mødet onsdag den 14. juni 2016, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM )

Udkast til referat AARHUS UNIVERSITET. Mødet onsdag den 14. juni 2016, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM ) Mødet onsdag den 14. juni 2016, kl. 13.00 17.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 3-2016) Udkast til referat I mødet deltog: Bestyrelsens medlemmer: Michael Christiansen (bestyrelsesformand), Peder

Læs mere

Aarhus universitet. Viden som forudsætning for innovation, vækst og velfærd. Ole Olsen Vicedirektør Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET

Aarhus universitet. Viden som forudsætning for innovation, vækst og velfærd. Ole Olsen Vicedirektør Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET 10. marts 2011 Viden som forudsætning for innovation, vækst og velfærd Ole Olsen Vicedirektør Aarhus Universitet Aarhus universitet Temaer: Globale uddannelsespolitiske udfordringer for universiteterne

Læs mere

1. Opfølgning på forrige møde Der arbejdes videre med den pædagogiske opkvalificering i forlængelse af temadrøftelsen.

1. Opfølgning på forrige møde Der arbejdes videre med den pædagogiske opkvalificering i forlængelse af temadrøftelsen. Møde: den 24. februar 2015, kl. 13-16 Lokale: Frandsensalen (1430-231) Møde i Udvalget for Uddannelse Referat Medlemmer: Berit Eika (formand), Peder Østergaard (BSS, næstformand), Marianne Ping Huang (AR),

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 29. april 2015, kl. 13.00 17.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 2-2015)

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 29. april 2015, kl. 13.00 17.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 2-2015) Møde onsdag den 29. april 2015, kl. 13.00 17.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 2-2015) REFERAT Deltagere: Bestyrelsens medlemmer: Michael Christiansen (bestyrelsesformand), Connie Hedegaard, Margareta

Læs mere

Sekretariatsunderstøttelse af udvalgene i den nye administrative organisation afventer samlet oplæg på et senere tidspunkt.

Sekretariatsunderstøttelse af udvalgene i den nye administrative organisation afventer samlet oplæg på et senere tidspunkt. Møde den: 4. november Rektoratets mødelokale Møde i udvalget for Uddannelse Referat Til stede: Berit Eika, Peder Østergaard, Tom Vindbæk Madsen, Aske Dahl Sløk, Liza Strandgaard, Kristian Thorn, Christian

Læs mere

LSU-møde den 11. oktober 2018, kl Mødelokale: Bygning 1351, lokale 414 Psykologisk Institut

LSU-møde den 11. oktober 2018, kl Mødelokale: Bygning 1351, lokale 414 Psykologisk Institut LSU-møde den 11. oktober 2018, kl. 14.30 15.30 Mødelokale: Bygning 1351, lokale 414 Psykologisk Institut Deltagere: Jan Tønnesvang, Carsten Dalsager, Torsten Kolind, Helle Spindler, Mimi Mehlsen, Kristine

Læs mere

Nye muligheder til de dygtigste

Nye muligheder til de dygtigste Nye muligheder til de dygtigste I Danmark skal vi satse på de dygtigste. Dem som har ekstraordinære evner og drive, og som kan sætte et afgørende aftryk på fremtiden, hvis de får mulighed for at udfolde

Læs mere

Åbent Akademi. Akademiet for Talentfulde Unge Øst

Åbent Akademi. Akademiet for Talentfulde Unge Øst Åbent Akademi Akademiet for Talentfulde Unge Øst 1 Akademiet for Talentfulde Unge Øst Det er Akademiet for Talentfulde Unge Østs mission: At udvikle talentfulde børn og unges potentiale via alsidige, faglige

Læs mere

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET UNIVERSITETS Som universitetsvejleder synes jeg, at samarbejde med en virksomhed omkring en erhvervsph.d. både kan være godt til at starte

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD 1. AFTALENS PARTER... 2 2. PRÆAMBEL... 2 3. AFTALENS INDHOLD... 2 3.1. Samarbejde om beskæftigelsesmuligheder for kandidater... 3

Læs mere

Referat AARHUS UNIVERSITET. Møde den 8. september 2015, kl Lokale: Faculty Club Møde i Udvalget for Uddannelse

Referat AARHUS UNIVERSITET. Møde den 8. september 2015, kl Lokale: Faculty Club Møde i Udvalget for Uddannelse Møde den 8. september 2015, kl. 13-16 Lokale: Faculty Club Møde i Udvalget for Uddannelse Referat Medlemmer: Berit Eika (formand), Peder Østergaard (BSS, næstformand), Tom Vindbæk Madsen (ST) og Marianne

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI SPROGPOLITIK. Talentstrategi. Erhvervsakademi Aarhus. Side 0 af 4

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI SPROGPOLITIK. Talentstrategi. Erhvervsakademi Aarhus. Side 0 af 4 Talentstrategi Erhvervsakademi Aarhus Side 0 af 4 Baggrund og indledning Lovbekendtgørelse nr. 750 af 25. juni 2014 (Lov om ændring af universitetsloven og forskellige andre love Initiativer for særlig

Læs mere

Principper for talentudvikling af studerende

Principper for talentudvikling af studerende Principper for talentudvikling af studerende Indholdsfortegnelse 0. Formål... 2 1. Principper... 2 2. Kriterier for talentudvikling... 2 3. Talentprogrammer... 3 3.1 Kriterier for talentprogrammer... 3

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET Akademisk Råd, Arts Notat Aftagerpaneler Arts Der skal nedsættes nye aftagerpaneler ved Arts sommeren 2012. Arts aftagerpaneler er forankret ved Arts enkelte studienævn, og der skal således nedsættes fire

Læs mere

Velkommen til Sandbjerg

Velkommen til Sandbjerg Aarhus Universitet Velkommen til Sandbjerg Velkommen til Aarhus Universitet og velkommen til Sandbjerg! I befinder jer på et historisk sted! Sandbjerggård blev første gang nævnt omkring år 1500 Ca. 1570

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 2 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 2 foråret 2019 Workshop plan for, Spor 2 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for Entreprenørskab,

Læs mere

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 2. oktober 2007 BBA/DINA AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Arbejdsmarkedets kompetencebehov

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser Fremtidens konkurrenceparameter i turisme-erhvervet Mange taler om kundeoplevelsen som et

Læs mere

Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt

Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt KØBENHAVNS UNIVERSITET Møde i Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt MØDEREFERAT 4. MARTS 2014 Forum Aftagerpanelet for Fødevarer, Human Ernæring og Idræt Møde afholdt: 4. marts 2014 Sted:

Læs mere

Konklusion vedrørende fakultetets organisering, faglig identitet og sammenhæng på institutter

Konklusion vedrørende fakultetets organisering, faglig identitet og sammenhæng på institutter Notat Konklusion vedrørende fakultetets organisering, faglig identitet og sammenhæng på institutter 1. Baggrund Der er i november/december 2014, som en del af opfølgningen på den interne problemanalyse,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: 27. februar Juridisk Institut Ekstraordinært LSU indlendende opfølgning på APV 2012

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: 27. februar Juridisk Institut Ekstraordinært LSU indlendende opfølgning på APV 2012 Møde den: 27. februar Juridisk Institut Ekstraordinært LSU indlendende opfølgning på APV 2012 REFERAT Til stede: Michael Steinicke, Per Andersen, Annette Storgaard, Tinna Meyer, Inger Krog, Anne Bækby

Læs mere

UDVIKLING AF UDDANNELSER GENNEM DIALOG MED AFTAGERNE

UDVIKLING AF UDDANNELSER GENNEM DIALOG MED AFTAGERNE 13. JUNI 20013 UDVIKLING AF UDDANNELSER GENNEM DIALOG MED AFTAGERNE BERIT EIKA, PRODIEKAN FOR UDDANNELSE, PROFESSOR, PH.D. HEALTH, AARHUS, DANMARK præsen TATION 1 BERIT EIKA 25 educational and research

Læs mere

Interdisciplinært Center for Entreprenørskab & Innovation I C E I. Interdisciplinary Centre for Entrepreneurship & Innovation

Interdisciplinært Center for Entreprenørskab & Innovation I C E I. Interdisciplinary Centre for Entrepreneurship & Innovation Interdisciplinært Center for Entreprenørskab & Innovation I C E I Interdisciplinary Centre for Entrepreneurship & Innovation Nyt center - ét fælles mål Overordnet mål: BRINGE FORSKNINGSBASERET VIDEN I

Læs mere

Noter fra 2. faglige strategimøde om samfundsvidenskab, 18. marts Mødeleder professor Peter Munk Christiansen

Noter fra 2. faglige strategimøde om samfundsvidenskab, 18. marts Mødeleder professor Peter Munk Christiansen Rektoratsmøde den 12. april 2010 Punkt 1, bilag 1b: Den faglige udviklingsproces Noter fra 2. faglige strategimøde i den samfundsvidenskabelige familie. AARHUS UNIVERSITET NOTAT Noter fra 2. faglige strategimøde

Læs mere

Aarhus Entrepreneurship Centre (AEC) Væksthus Midtjylland Den 27. Oktober 2008

Aarhus Entrepreneurship Centre (AEC) Væksthus Midtjylland Den 27. Oktober 2008 Aarhus Entrepreneurship Centre (AEC) Væksthus Midtjylland Den 27. Oktober 2008 Aarhus Entrepreneurship Centre vision, baggrund og opgaver Visionen Aarhus Universitet skal være blandt de mest entreprenante

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for

Læs mere

Talentstrategi i UCL. Udkast. Udvalg af fagkyndige

Talentstrategi i UCL. Udkast. Udvalg af fagkyndige Talentstrategi i UCL Udkast Udvalg af fagkyndige April 2018 Udvalg af fagkyndige Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. Indhold 1. Talentstrategi i UCL... 3 1.1 Formelle rammer... 3

Læs mere

FSU-MØDE - STRATEGI OG STRATEGIOPFØLGNING PÅ HEALTH

FSU-MØDE - STRATEGI OG STRATEGIOPFØLGNING PÅ HEALTH FSU-MØDE - STRATEGI OG STRATEGIOPFØLGNING PÅ HEALTH OPLÆG AF DEKAN ALLAN FLYVBJERG OPLÆG AF INSTITUTLEDER THOMAS G. JENSEN AU AARHUS HEALTH HVORDAN ER STRATEGI 2013-2017 BLEVET TIL? Involverende bottom-up-proces

Læs mere

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Talent 2016-20 - strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Baggrund Talentstrategi 2016-20 beskriver målene for udvikling af talentarbejdet i dansk sejlsport og de områder, som talentarbejdet har særlig

Læs mere

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse (MMT) Torben Andersen direktør, cand.merc. og ph.d. Torben Andersen Team Copenhagen efterår 2007 1 Indhold Talent management en af tidens buzz words Den større eksterne

Læs mere

Erhvervsakademi MidtVest. Ekstracurriculære tilbud til studenteriværksættere

Erhvervsakademi MidtVest. Ekstracurriculære tilbud til studenteriværksættere Erhvervsakademi MidtVest Ekstracurriculære tilbud til studenteriværksættere Indhold Generelt om institutionens aktiviteter på området... 3 Inkubatorer, hubs og labs... 3 Studentervæksthus Herning... 3

Læs mere

Potentiale. Struktur. Konference Den 19. november kl. 12-19 Godsbanen, Aarhus. Udviklingsmiljøer. Videncenter. Kreativitet. Crossovers.

Potentiale. Struktur. Konference Den 19. november kl. 12-19 Godsbanen, Aarhus. Udviklingsmiljøer. Videncenter. Kreativitet. Crossovers. Konference Den 19. november kl. 12-19 Godsbanen, Udviklingsmiljøer Invitation City of Arbejder du med talent? Kunne du tænke dig at få talentudvikling på dagsordenen i din virksomhed? Eller synes du, at

Læs mere

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne De videregående uddannelsesinstitutioner skal have strategisk fokus på at udvikle talenter på alle niveauer og i en langt bredere

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

INSTITUT FOR LÆRING DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET REFERAT

INSTITUT FOR LÆRING DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET REFERAT Møde den: 21. januar 2011 D 120 Studienævnsmøde Institut for Læring REFERAT Til stede: Charlotte Ringsmose, Eva Viala, Anne Morin, Malou Juelskjær, Kirstine Louise Mei Petersen, Bue Bohr, Lise Lefevre

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 25. februar 2015, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM )

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 25. februar 2015, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM ) Møde onsdag den 25. februar 2015, kl. 13.30 17.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 1-2015) REFERAT Deltagere: Bestyrelsens medlemmer: Michael Christiansen (bestyrelsesformand), Connie Hedegaard, Steen

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 Side 1 af 5 Deltagere: Ingelige Bogason, Peder Elgaard, Andreas Lykke-Olesen, Carsten With Thygesen, Karen Olesen, Marianne Kazar, Christopher Germann Bæhring,

Læs mere

Praktik i egen virksomhed. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Lone Stubdrup, specialkonsulent

Praktik i egen virksomhed. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Lone Stubdrup, specialkonsulent Praktik i egen virksomhed Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Lone Stubdrup, specialkonsulent Hvem er hun? Lone Stubdrup Aarhus Universitet 2005-2009 2009-2011 2011-2014 2014- Iværksætter, selvstændig

Læs mere

SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS UNIVERSITET

SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS UNIVERSITET Møde den: 14. maj 2013, kl. 10.30 12.00 Bygning 1431 021. Nordre Ringgade 1, 8000 Aarhus C Ekstraordinært FSU-møde Deltager: Brian Bech Nielsen, Stig Ravn, Olav W. Bertelsen, Leif Flensborg, Jens Barfod,

Læs mere

Efterår 2011 For studerende

Efterår 2011 For studerende Efterår 2011 Studentervæksthus arhus ktivitetskatalog efterår 2011 For studerende U RHUS UNIVERSITET >S Kære studerende Dette aktivitetskatalog er meget mere end 6 sider med information om tider og steder.

Læs mere

2. Lokal procesplan for AU FE Den udleverede procesplan blev kort gennemgået. Der er områder, der stadig mangler afklaring.

2. Lokal procesplan for AU FE Den udleverede procesplan blev kort gennemgået. Der er områder, der stadig mangler afklaring. Møde d. 7. november 2014 kl. 13-15 Aarhus: 5128-132, Emdrup: A204 REFERAT Interim LSU-møde nr. 1 i AU Forskning og Erhvervssamarbejde Deltagere: John Westensee (fmd.), Jeppe Dørup Olesen, Thomas Tscherning,

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 2. FEBRUAR 2009 FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV SØREN E. FRANDSEN FUNGERENDE SDIREKTØR, PROREKTOR FOR DET STRATEGISKE OMRÅDE FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV

Læs mere

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI, marts Talentstrategi

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI, marts Talentstrategi Talentstrategi Marts 2017 0 Baggrund og indledning Lovbekendtgørelse nr. 597 af 3. marts 2015 (Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets

Læs mere

Åbent Akademi. Page 1 of 5. Nyhedsbrev April 2019

Åbent Akademi. Page 1 of 5. Nyhedsbrev April 2019 Nyhedsbrev April 2019 Åbent Akademi Det er Akademiet for Talentfulde Unge Østs mission at skabe mest mulig talentudvikling for alle. Efter den positive respons på sidste års Åbent Akademi arrangement samt

Læs mere

REFERAT AF SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE

REFERAT AF SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE REFERAT AF SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE D. 15-09-2011 KL. 9-15 PÅ SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN STV DELTAGERE: ANSÆTTENDE MYNDIGHEDER OG PRAKTIKANSVARLIGE SOSU-SKOLENS LEDELSE OG SKOLEPRAKTIK-KOORDINATORER REFERENT:

Læs mere

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017 1 Pejlemærker for KU frem mod 2029 Revideret version 3. januar 2017 Understøttelse 2 3 Formål med pejlemærkerne for KU frem mod 2029 Drøftelserne om pejlemærkerne for KU frem mod 2029 har fungeret som

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 17. december 2014, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM )

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde onsdag den 17. december 2014, kl i Aarhus Universitets bestyrelse (BM ) Møde onsdag den 17. december 2014, kl. 13.00 17.00 i Aarhus Universitets bestyrelse (BM 6-2014) REFERAT Deltagere: Bestyrelsens medlemmer: Michael Christiansen (bestyrelsesformand), Connie Hedegaard, Margareta

Læs mere

Udvalget gennemgik fordelingen af strategiske midler. Den reviderede fordeling rundsendes til udvalget.

Udvalget gennemgik fordelingen af strategiske midler. Den reviderede fordeling rundsendes til udvalget. Møde: den 7. april 2015, kl. 13-16 Lokale: Faculty Club, Konferencecenteret Møde i Udvalget for Uddannelse Referat Medlemmer: Berit Eika (formand), Peder Østergaard (BSS, næstformand), Marianne Ping Huang

Læs mere

Entreprenørskab på tværs

Entreprenørskab på tværs Entreprenørskab på tværs Tværprofessionalitet & Innovation på Campus Randers efteråret 2014 Forord Fælles for VIA s uddannelser er, at de uddanner medarbejdere, der skal varetage opgaver på et komplekst

Læs mere

BLIV CAREER PARTNER HOS AU HEALTH

BLIV CAREER PARTNER HOS AU HEALTH AU CAREER PARTNERSKABSBROCHURE 1 BLIV CAREER PARTNER HOS AU HEALTH OG FÅ DIREKTE KONTAKT TIL 2.300 SUNDHEDSVIDENSKABELIGE KANDIDATOG PH.D.-STUDERENDE 2 PARTNERSKABSBROCHURE AU CAREER VELKOMMEN TIL AU CAREER,

Læs mere

Talentudvikling i organisatorisk sammenhæng

Talentudvikling i organisatorisk sammenhæng Talentudvikling i organisatorisk sammenhæng Julie Thorngaard Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Danmark befinder sig i en global

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

VEST-lederne følger sig gearet til opgaven og er således fortrøstningsfulde i forhold til at håndtere reformen.

VEST-lederne følger sig gearet til opgaven og er således fortrøstningsfulde i forhold til at håndtere reformen. Møde den: 17.05.2016 1445-031 (Vært: Anne) VEST båndmøde DAGSORDEN Deltagere: Lisette Prins (HE), Jesper Sølund Hansen (AR), Anne Christine Teglborg (AU UDD/ordfører for båndet)), Michael Mejlgaard Udby

Læs mere

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Institut Kultur og Samfund Internationalisering (uddannelse, ph.d., forskning) Kirsten Nørgaard knn@adm.au.d Tlf.: 21665695 Lene

Læs mere

københavns universitet VÆKSTHUS FOR STUDERENDE

københavns universitet VÆKSTHUS FOR STUDERENDE københavns universitet VÆKSTHUS FOR STUDERENDE HVAD ER KATAPULT? Væksthuset Katapult er et tilbud til studerende på de naturvidenskabelige og sundhedsfaglige uddannelser på Københavns Universitet. Vi er

Læs mere

Oplevelsesbaseret innovation

Oplevelsesbaseret innovation Oplevelsesbaseret innovation I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser oplevelser som fremtidens konkurrenceparameter i fødevarebranchen

Læs mere

Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser

Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser Støtte og stimuering af talenter med henblik på at skabe en ny generation af vækstorienterede entreprenører og intraprenører Pål Fernvall, Projektleder,

Læs mere

FREMTIDENS UNIVERSITET

FREMTIDENS UNIVERSITET FREMTIDENS Program: 14.30 14.55 De administrative forandringer v. Jørgen Jørgensen 14.55 15.20 Økonomiadministrationen v. Søren Trangbæk 15.20 15.35 Den videre proces v. Louise Gade 15.35 16.00 Diskussion

Læs mere

Udvikling af forskertalenter

Udvikling af forskertalenter En præsentation af talentmiljøet på DTU Systembiologi Ole Filtenborg Institutdirektør DTU Systembiologi DTU Systembiologi Forskning DTU Systembiologi tiltrækker højt kvalificerede og motiverede forskere,

Læs mere

Udvalgsværelse 4, Nørregade 10, 1017 København K (indgang via port A Frue Plads)

Udvalgsværelse 4, Nørregade 10, 1017 København K (indgang via port A Frue Plads) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET O P S A M L I N G 12. MARTS 2014 Forum Dialogforum REKTORSEKRETARIATET Mødedato: Sted: 12. marts 2014 kl.16.00 Udvalgsværelse 4, Nørregade 10, 1017 København K

Læs mere

Ledelse, kommunikation og organisation. Nej, det er et valgfag. Undervisningssprog Dele af litteraturen kan være på engelsk eller nordiske sprog.

Ledelse, kommunikation og organisation. Nej, det er et valgfag. Undervisningssprog Dele af litteraturen kan være på engelsk eller nordiske sprog. AU HERNING BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES AARHUS UNIVERSITET Fagmodulets navn Udbydende udd.retning samt kursuskode Ledelse, kommunikation og organisation Diplomuddannelse i ledelse Uddannelsen er en 2-årig

Læs mere

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne 2011-2013 Mellem, Via University College, og Region Midtjylland Indledning: Vores fremtidige konkurrenceevne styrkes af, at vi gennem vores uddannelsessystem

Læs mere

NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 APRIL Delrapport 1: Adgang til kvalificeret arbejdskraft. [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke nødvendig]

NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 APRIL Delrapport 1: Adgang til kvalificeret arbejdskraft. [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke nødvendig] [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke nødvendig] APRIL 2018 NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 Delrapport 1: Adgang til kvalificeret arbejdskraft Side 1 af 11 [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke

Læs mere

Dagsorden: Referat: 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt.

Dagsorden: Referat: 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. Møde den: 1. november 2017 LSU AU HR Referat Til stede: Ledelsesrepræsentanter: Anne Lindholm Behnk Medarbejderrepræsentanter: Astrid V. H. Svendsen, Hanne Kaiser, Lene Fransen, Lizzi Edlich Referent:

Læs mere

Desuden deltog: Susanne Fjeldsted og Sarah Kjærgaard Pedersen (under behandling af pkt. 3).

Desuden deltog: Susanne Fjeldsted og Sarah Kjærgaard Pedersen (under behandling af pkt. 3). Referat af møde i masterstudienævn fredag den 4. december kl. 10.00-12.00 Til stede: Dennis Ramsdahl, Winni Johansen, Michael Nørager Fraværende: Torsten Kolind Desuden deltog: Susanne Fjeldsted og Sarah

Læs mere

Dagsorden. Møde den: 4. december 2012 kl Frandsensalen, bygning sal Møde i AU Forum for Talentudvikling

Dagsorden. Møde den: 4. december 2012 kl Frandsensalen, bygning sal Møde i AU Forum for Talentudvikling Møde den: 4. december 2012 kl. 14.30 16.30 Frandsensalen, bygning 1431 1. sal Møde i AU Forum for Talentudvikling Dagsorden Deltagere: Professor Helle Prætorius (næstformand), ph.d.-studerende Line Raaby

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Fraværende med afbud: Michael Kristensen; Molte Emil Strange Andersen

AARHUS UNIVERSITET. Fraværende med afbud: Michael Kristensen; Molte Emil Strange Andersen Michael Kristensen Gerth Stølting Brodal Birgit Olesen Mads Faurschou Knudsen Steen Thorbjørnsen Henrik Birkedal David Bækby Houborg Jeppe Kjeldsen Jensen Thorbjørn Grønbæk Rasmus Lunding Henriksen Molte

Læs mere

Bestyrelsesrapport for perioden 11. december februar Ledelsesresumé

Bestyrelsesrapport for perioden 11. december februar Ledelsesresumé Bestyrelsesrapport for perioden 11. december 2017 5. februar 2018 Ledelsesresumé Forskning Til ansøgningsrunden 18. december 2017 modtog forskningsudvalget 14 ansøgninger af høj kvalitet, og det samlede

Læs mere

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER SEMINAR 3 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER - Fokus på læringsudbytte af entreprenørielle processer AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Program for dagen

Læs mere

Uddannelse - Vidensbehov i konkurrencesamfundet

Uddannelse - Vidensbehov i konkurrencesamfundet Uddannelse - Vidensbehov i konkurrencesamfundet Viborg UddannelsesBootCamp 2015 Jeg vil gerne præsentere jer for Anne Perspektiv: Aarhus Universitets bidrag til viden i Annes liv Vidensbehov i konkurrencesamfundet

Læs mere

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer Strategiske AU s mål er ift. 2011 at opnå derfor have kvalitetssikring af uddannelser på opnå fuld

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

AU Sygefravær Kontakt Statistikken er udarbejdet af AU HR, Organisationsudvikling og Arbejdsmiljø Lena Henriksen og Jacob Søndergaard Jensen

AU Sygefravær Kontakt Statistikken er udarbejdet af AU HR, Organisationsudvikling og Arbejdsmiljø Lena Henriksen og Jacob Søndergaard Jensen 15 09 2014 AU Sygefravær 2014 Datagrundlag Datagrundlaget antal ansatte, antal sygedage og de ansattes indplacering på enheder er baseret på oplysninger fra AUHRA. Bemærk at der kan være forskel mellem

Læs mere

STRATEGI FRA VIDEN TIL PRODUKT

STRATEGI FRA VIDEN TIL PRODUKT STRATEGI 2015-2020 FRA VIDEN TIL PRODUKT STRATEGI INTRO HVEM KEA udbyder videregående uddannelser målrettet erhvervslivet i Danmark og i udlandet. KEA bygger bro mellem håndværk og ny viden, og de studerende

Læs mere

REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010

REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010 17. JUNI 2010 REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010 Bestyrelsens beslutning Fire hovedområder: Aarhus Faculty of Arts, Kulturvidenskab Aarhus Faculty of Science and Technology, Naturvidenskab og Teknologi

Læs mere

Orientering fra Møde i kommunikationsgruppen den 21/8 Fællesmøde med SNUK og UVAEKA den 25/8

Orientering fra Møde i kommunikationsgruppen den 21/8 Fællesmøde med SNUK og UVAEKA den 25/8 Lokale: 1443-413 Faste deltagere: Eva Kvistgaard Arent (ST) Michael Mejlgaard Udby (BSS), Anne Christine Teglborg (FS), Lisette Prins (HE), Jesper Sølund Hansen (AR - ordfører) og Esben Højbjerre Larsen

Læs mere

Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark

Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark Hvordan skal de maritime uddannelser udvikles, så fremtidens søfarende kan gøre en forskel for Det Blå Danmark MARITIM SIKKERHED, SUNDHED OG MILJØ 2011 Specialkonsulent Pernille Trojahn Kristiansen Søfartsstyrelsen

Læs mere

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Institut Kultur og Samfund Internationalisering (uddannelse, ph.d., forskning) Kirsten Nørgaard knn@adm.au.d Tlf.: 21665695 Lene

Læs mere

Åbent referat Udvalget for Strategisk By- og Landdistriktsudvikling Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Udvalget for Strategisk By- og Landdistriktsudvikling Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Udvalget for Strategisk By- og Landdistriktsudvikling Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 049, Stuen,

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Torsdag 27. april 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

Henrik Friis Bach Dekan BSS Thomas Pallesen; Anja Zimmerdahl Høringssvar fra Statskundskab Date: 11. september :18:34

Henrik Friis Bach Dekan BSS Thomas Pallesen; Anja Zimmerdahl Høringssvar fra Statskundskab Date: 11. september :18:34 From: Henrik Friis Bach To: Dekan BSS Cc: Thomas Pallesen; Anja Zimmerdahl Subject: Høringssvar fra Statskundskab Date: 11. september 2014 16:18:34 Universitetsledelsens udspil har været drøftet i Institut

Læs mere

Iværksætteri i uddannelsessystemet

Iværksætteri i uddannelsessystemet Iværksætteri i uddannelsessystemet Udvalget vedr. Regional Udvikling den 7. oktober 2015 v/ruth Strøm Iværksætteri Rationalet Øget produktivitet Flere job Innovation Bringer nye produkter, services og

Læs mere

Studienævnsmøde. Forum. Møde afholdt: 31. oktober 2012 kl Sted: ØF 2A, Signe Bech. Referent:

Studienævnsmøde. Forum. Møde afholdt: 31. oktober 2012 kl Sted: ØF 2A, Signe Bech. Referent: I N S T I T U T F O R P S Y K O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T M Ø D E R E F E R A T 8. NOVEMBER 2012 Forum Studienævnsmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI Møde afholdt: 31. oktober 2012 kl.

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Kvalitetssikring af internationale partnerskaber

AARHUS UNIVERSITET. Kvalitetssikring af internationale partnerskaber Kvalitetssikring af internationale partnerskaber Verdens førende universiteter samarbejder med og rekrutterer fra hele verden i en tid, hvor de internationale rammevilkår er under forandring. Gennem internationale

Læs mere

Koncern HR, Stab. 7. november 2017 /THOCHT. Referat

Koncern HR, Stab. 7. november 2017 /THOCHT. Referat Koncern HR, Stab 7. november 2017 /THOCHT Referat til møde i Koordinationsudvalg for uddannelse 2. oktober 2017 kl. 11:30 i VIA University College, Administrationsbygningen, Hedeager 2, 8200 Aarhus N,

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere