GRUNDLAG FOR DEN TEKNISKE ØKONOMISKE REDEGØRELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRUNDLAG FOR DEN TEKNISKE ØKONOMISKE REDEGØRELSE"

Transkript

1 Notat Vævervej Viborg Danmark T F CVR-nr N Danish Crown Rønne Støjreduktion Teknisk økonomisk redegørelse 23. juni 2010 Projekt: Til Fra : Danish Crown, Henrik Kruse og Susi Gutfeld Bjerregaard : Hans-Henrik Skaaning 1 GRUNDLAG FOR DEN TEKNISKE ØKONOMISKE REDEGØRELSE Nærværende notat omhandler en række undersøgelser af mulighederne for at reducere den eksterne støj fra Danish Crowns afdeling på Haslevej 19 i Rønne. I august 2009 gennemførte Grontmij Carl Bro Acoustica støjkortlægning af virksomheden. Denne kortlægning viste, at vilkårene for ekstern støj, som de fremgår af virksomhedens miljøgodkendelse af 8. oktober 2004, ikke overholdes. Der er redegjort for støjkortlægningen i vor rapport nr. P af 17. februar Denne rapport forudsættes bekendt. Efter udarbejdelsen af nævnte rapport er enkelte forhold ændret, hvorfor der er gennemført mindre justeringer af beregningsgrundlaget og foretaget nye beregninger, således at der foreligger en opdateret status pr. juni 2010 som grundlag for den tekniske og økonomiske redegørelse for reduktion af støjen. Ændringerne er: Der er monteret lyddæmpere på støjkilderne 041 og 048. Det er forudsat, at der er opnået en dæmpning på 15 således, at begge kilder nu har en kildestyrke på 85. Kontrolmåling vil blive gennemført ved først givne lejlighed. Antallet af biler, som kommer med slagtesvin er reduceret fra 18 til 17 pr. dag (Kørsel 1). Afhentning af mucosa, fedt og tarmhus foregå ikke som tidligere oplyst søndag aften, men på en hverdagsaften (Kørsel 15). D M E hans.henrik.skaaning@grontmij-carlbro.dk N402310

2 Side 2 Desuden er der i beregningsprogrammet SoundPlan foretaget skift fra version 6.4 til version 7.0, hvilket i enkelte tilfælde har ført til afvigende beregningsresultater. Hovedresultaterne for de opdaterede beregninger og dermed status pr. juni 2010 fremgår af resultatskemaerne herunder. Placeringen af de i skemaerne nævnte referencepunkter fremgår af dette kortudsnit. Det skal bemærkes, at der generelt er udført beregninger i et væsentligt større antal referencepunkter, nemlig 14 og at resultaterne for alle 14 referencepunkter indgår i vurderingerne omkring reduktion af støjen. Kortudsnit ikke i mål De grænseværdier, som er anført i skemaerne, er i overensstemmelse med miljøgodkendelsens vilkår. Der er ikke i forbindelse med opdateringen gennemført nye beregninger af usikkerheden, da denne ikke er relevant i forbindelse med planlægning og vurdering af støjreducerende foranstaltninger og eventuelle ændringer af støjvilkårene.

3 Side Status pr. juni 2010 Beregningsresultater for hverdage L Aeq i L r Dag , Aften , Nat , ,6 Morgen , ,1 Dag , Aften , Nat , ,4 Morgen , ,0 Dag , ,2 Aften , ,7 Nat , ,0 Morgen , ,7 Referencepunkt BP15 Dag , ,4 Aften , ,6 Nat , ,1 Morgen , ,1 2 Dag , ,8 Aften , ,0 Nat , ,3 Morgen , ,7 3 Dag , ,2 Aften , ,6 Nat , ,2 Morgen , ,4 Desuden er der i BP3 et kritisk maksimalniveau på 59,5 i natperioden på grund af dørsmæk på personalets parkeringsplads. Overordnet støjmæssig vurdering for hverdage: Støjbidragene fra de faste kilder er markante døgnet rundt. Desuden er der i dagperioden og i morgenperioden betydelige støjbidrag fra de mobile kilder. Støjdæmpning af de faste kilder alene vil derfor medføre, at den samlede støjbelastning i aften- og natperioderne vil blive væsentligt reduceret, mens der ikke kan opnås tilsvarende god effekt i dagperioden og morgenperioden uden samtidig reduktion af støj fra de mobile kilder.

4 Side 4 Beregningsresultater for lørdage L Aeq i L r Dag , ,4 Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Referencepunkt BP15 Dag , ,5 Dag , ,5 Aften , ,5 Nat , ,5 2 Dag , ,5 Dag , Aften , ,8 Nat , ,8 3 Dag , Dag , Aften , Nat , Overordnet støjmæssig vurdering for lørdage: r forekommer kun i området omkring den nordlige del af slagteriet, hvor de faste kilder på og ved kraftcentralen giver markante støjbidrag. Desuden er der i det samme område et betydeligt støjbidrag fra levering af CO 2 lørdag formiddag. Denne aktivitet forekommer dog kun én gang månedligt. Ved støjdæmpning af de faste kilder på og omkring kraftcentralen kan der opnås væsentlig reduktion af den samlede støjbelastning i området omkring den nordlige del af slagteriet. Undtaget er selvsagt det tidsrum, hvor den månedlige leverance af CO 2 foregår lørdag formiddag.

5 Side 5 Beregningsresultater for søn- og helligdage L Aeq i L r Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Referencepunkt BP15 Dag , ,5 Aften , ,5 Nat , ,5 2 Dag , ,8 Aften , ,8 Nat , ,8 3 Dag , Aften , Nat , Overordnet støjmæssig vurdering for søn- og helligdage: r forekommer kun i området omkring den nordlige del af slagteriet, hvor de faste kilder på og ved kraftcentralen giver markante støjbidrag. Ved støjdæmpning af de faste kilder på og omkring kraftcentralen kan der opnås væsentlig reduktion af den samlede støjbelastning i området omkring den nordlige del af slagteriet. 2 MULIGHEDER FOR STØJREDUKTION Med udgangspunkt i den udarbejdede status pr. juni 2010 er der gennemført undersøgelser af følgende muligheder for reduktion af slagteriets eksterne støj: Støjdæmpning af faste kilder. Udskiftning af slagteriets trucks fra gas/diesel til el-drevne trucks. Omlægning af kørselsmønster for kørsel 1, 2 og 3, således at udkørsel foregår syd om bygningerne og via sydlig port til Haslevej. Opførelse af støjskærme i slagteriets skel.

6 Side 6 3 DÆMPNING AF FASTE KILDER Der er udarbejdet et program for dæmpning af slagteriets faste kilder. Programmet er opdelt i to faser, som har følgende målsætninger: I fase 1 sikres, at den samlede støj fra slagteriet reduceres til eller under miljøgodkendelsens grænseværdier i de perioder, hvor der ikke er støj fra mobile kilder, altså i natperioden på hverdage og fra lørdag kl. 14 til mandag morgen kl I fase 2 dæmpes enkelte kilder, som kun er i drift i dagperioden på hverdage. Disse kilder er så markante, at dæmpning er en nødvendig forudsætning for en eventuel reduktion af støjbelastningen i dagperioden. Vedrørende de anførte principforslag til støjdæmpning skal det understreges, at der er tale om skønnet mulige dæmpninger, ikke detailprojekterede løsninger. Såvel dæmpningsmuligheder som omkostningsoverslag er derfor foreløbige. Når støjdæmpning skal udføres, bør der gennemføres en nøje funktionsanalyse af de enkelte anlæg med efterfølgende detailprojektering af foranstaltningerne. Det kan for nogle kilder meget vel tænkes, at støjdæmpning helt eller delvist kan ske ved udskiftning af anlægget, ligesom sammenkædning med andre projekter på virksomheden kan medføre, at der findes alternative løsninger. De anførte omkostninger er budgetpriser, som tillægges et beløb til uforudsete udgifter og projekteringsomkostninger m.v. Alle priser er ekskl. moms. Udvælgelsen og prioriteringen af de støjkilder, som indgår i fase 1 er foretaget efter den i afsnittene 3.1, 3.2 og 3.3 beskrevne metode. De kilder, som indgår i fase 2 er udvalgt manuelt uden optimering. 3.1 Princip for optimering af dæmpningsforløb Der er foretaget en gennemgang af alle faste kilder med natdrift, hvor det - uden hensyn til kildens støjudsendelse eller bidrag til støj i omgivelserne - er vurderet, hvor meget kilden kan dæmpes og hvilke omkostninger, der overslagsmæssigt er knyttet til at gennemføre støjdæmpningen. Herefter er forløbet af støjdæmpningen optimeret, så de mest effektive dæmpningstiltag gennemføres først. Den rækkefølge, i hvilken støjdæmpningen er tænkt gennemført, fremkommer ved, at der på et vilkårligt stade i dæmpningsforløbet som det næste dæmpningstiltag vælges den dæmpning, der pr. investeret kr. giver den største reduktion af den samlede støj i omgivelserne. Der fremkommer herved en sammenhæng mellem de akkumulerede dæmpningsomkostninger og den tilsvarende reducerede støjbelastning, der normalt viser en aftagende dæmpningseffekt pr. investeret kr. Ved optimeringen af støjdæmpningen er der taget udgangspunkt i forholdene for natperioden i referencepunkterne BP3, BP14 og BP15, som repræsenterer støjmæssigt kritiske naboejendomme i forhold til støjen fra de faste kilder. Det har været målsætningen at belyse mulighederne for og omkostninger ved at reducere støjbelastningen i disse referencepunkter i natperioden.

7 Side Dæmpning af de enkelte kilder i fase 1 Skemaet herunder viser den prioriterede rækkefølge af de dæmpningstiltag, som kan reducere støjbelastningen i alle 14 referencepunkter til 40 eller derunder om natten (Fase 1). Kilde Betegnelse Kildestyrke Dæmpning Principforslag til dæmpnnig Omkostning før dæmpning i i 1000 kr. 37 Sortskraber, udsugning Ny ventilator Ammoniakpumper Nyt bullerhus Skoldekar, udsugning (2 stk.) Udskiftning af 2 dæmpere 60 6 Svideovn, afkast 84 5 Udskiftning af dæmper Slagtegang, udsugning Ny ventilator 25 4 Staldudsugning 79 9 Udskiftning af dæmper Kondensator K2, afkast Baffeldæmper Kondensator K3, afkast Baffeldæmper Rygerum, udsugning 85 5 Udskiftning af dæmper Slagtegang, udsugning Ny ventilator Kondensator K1, afkast Baffeldæmper Kondensatorrum, udsugning Ny ventilator 50 3 Staldudsugning 76 6 Udskiftning af dæmper Vaskeplads, udsugning 86 5 Nyt dæmpet afkast Tarmhus, udsugning Lyddæmper 15 2 Staldudsugning 75 5 Udskiftning af dæmper Slagtegang, udsugning Ny ventilator Kompressorrum, luftindtag/port 82 7 Nyt parti m. dæmpet indtag 100 Sum 730 Projektering og forventlige men ikke specificerede omkostninger (50%) 365 I alt Optimeret dæmpningsforløb for fase 1 Grafen herunder viser sammenhængen mellem støjbelastningen i de tre udvalgte referencepunkter og de akkumulerede dæmpningsomkostninger, når optimeringen af dæmpningen er foretaget alene under hensyntagen til støjbelastningen om natten. 50 BP3 BP14 BP15, natperiode Fase Dæmpningsomkostninger i mio. kr. incl. projektering og forventelige, men ikke specificerede omkostninger (50%)

8 Side Støjdæmpning fase 2 og samlede omkostninger for faste kilder De støjkilder, som indgår i fase 2 fremgår af nedenstående skema. Kilde Betegnelse Kildestyrke Dæmpning Principforslag til dæmpnnig Omkostning før dæmpning i i 1000 kr. Kilder fra fase Svideovn, ventilator Nyt bullerhus CO2-rum, åben dør Nyt luftindtag, dør lukkes Værksted, uds. båndsliber 90 5 Rørlydsluse 10 Sum 940 Projektering og forventlige men ikke specificerede omkostninger (50%) 470 I alt Samlet støjbelastning efter dæmpning af faste kilder i fase 1 og 2 Efter gennemførelse af alle de anførte foranstaltninger til dæmpning af de faste kilder (begge faser) vil støjbelastningen i referencepunkterne blive som anført i skemaerne herunder. Beregningsresultater for hverdage efter dæmpning af faste kilder. L Aeq i L r Dag , Aften , Nat , Morgen , Dag , Aften , Nat , Morgen , ,7 Dag , ,4 Aften , Nat , Morgen , ,3 Referencepunkt BP15 Dag , ,1 Aften , Nat , Morgen , ,4 2 Dag , ,5 Aften , ,5 Nat , Morgen , ,6 3 Dag , ,4 Aften , Nat , Morgen , ,5 Desuden er der i BP3 et kritisk maksimalniveau på ca. 60 i natperioden på grund af dørsmæk på personalets parkeringsplads.

9 Side 9 Beregningsresultater for lørdage efter dæmpning af faste kilder. L Aeq i L r Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Referencepunkt BP15 Dag , ,5 Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , r vil efter dæmpning af de faste kilder kun forekomme lørdag formiddag i området nordøst for slagteriet, hvilket skyldes støj fra månedlige levering af CO 2. Den i miljøgodkendelsen fastsatte grænseværdi for tidsrummet kl er 42. Normal praksis er, at der for dette tidsrum fastsættes samme grænseværdi som er gældende i dagperioden på hverdage. I det aktuelle tilfælde altså 50. Der vil derfor ikke i det videre forløb indgå undersøgelser af foranstaltninger, som specifikt tager sigte på at reducere støjbelastningen yderligere om lørdagen.

10 Side 10 Beregningsresultater for søn- og helligdage efter dæmpning af faste kilder. L Aeq i L r Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Referencepunkt BP15 Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Vurdering efter dæmpning af faste kilder Som det fremgår, vil slagteriet efter dæmpning af de faste kilder fortsat ikke kunne overholde vilkårene i den eksisterende miljøgodkendelse. Derimod vil miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støjbelastning i områdetype 3 Blandet bolig- og erhvervsbebyggelse, centerområder i store træk kunne overholdes. Undtaget er dog tidsrummet kl på hverdage, hvor støjen fra indlevering af grise medfører overskridelser af såvel den vejledende grænseværdi på 40 som miljøgodkendelsens lempede grænseværdi på 43. Ved det sydlige skel i BP3 vil maksimalniveauet fortsat være ca. 59,5, hvilket er 4,5 mere end den vejledende grænseværdi for områdetype 3. 4 UDSKIFTNING AF TRUCKS Truckarbejde forekommer kun i dagperioden på hverdage. Der er gennemført beregninger af effekten af udskiftning til el-drevne trucks med en kildestyrke, som er 19 lavere end for dieseltrucks. Selv om en udskiftning vil reducere støjbidragene fra truckkørslen markant, opnås der kun en mindre reduktion af den samlede støj, fordi en række andre aktiviteter med mobile kilder giver betydelige støjbidrag i dagperioden på hverdage.

11 Side 11 Reduktionen af slagteriets samlede støjbelastning er beregnet til 0,2 1,1 i dagperioden på hverdage i forhold til situationen efter dæmpning af de faste kilder. Udskiftning af trucks vurderes ikke at få en støjmæssig effekt der står i et rimeligt forhold til investeringen, som anslås at udgøre ca. kr for 2 trucks. Det er derfor valgt at se bort fra effekten af denne foranstaltning i det videre forløb. 5 OMLÆGNING AF KØRSELSMØNSTRE Omlægning af kørselsmønster for kørsel 1, 2 og 3, således at udkørsel foregår syd om bygningerne og via den sydlige port til Haslevej, vil overordnet medføre, at støjen i nogen grad fordeles mellem den nordlige og den sydlige del af virksomheden. Med de eksisterende kørselsmønstre er støjen i højere grad koncentreret om den nordlige del. Støjen fra de mobile kilder kan i praksis kun dæmpes ved afskærmning. De gennemførte beregninger viser, at det nødvendige samlede omfang af afskærmninger vil blive væsentligt større, såfremt kørselsmønstrene omlægges. Der opnås en forholdsvis beskeden reduktion af skærmningsbehovet i den nordlige del, mens behovet øges betydeligt i den sydlige del. Det kan på denne baggrund ikke anbefales, at kørselsmønstrene omlægges. 6 STØJSKÆRME Med udgangspunkt i de beregnede støjbelastninger efter dæmpning af faste kilder (jf. skemaerne i afsnit 3.5) er der udført en række beregninger med henblik på at bestemme det nødvendige omfang af støjafskærmninger placeret i slagteriets skel. Målsætningen har som udgangspunkt været opfyldelse af miljøgodkendelsens vilkår for ekstern støj. På planen nedenfor er resultaterne af beregningerne vist i form af omtrentlig placering og højde af de nødvendige afskærmninger. De beregnede støjbelastninger gældende for den afskærmede situation er anført i de efterfølgende skemaer. Heraf fremgår, at støjvilkårene ikke er fuldstændigt opfyldt ved enkelte naboejendomme på østsiden af Haslevej, nemlig de ejendomme, som ligger lige over for slagteriets nordlige port. Ejendommene er repræsenteret ved referencepunkt 22, hvor støjbidrag fra kørsel lige inden for portåbningen er dominerende. Disse støjbidrag lader sig ikke umiddelbart afskærme i retning mod de naboejendomme, som er beliggende lige over for porten.

12 Side 12 Der er forsøgsvis gennemført beregninger med 5 m høje støjskærme mod Haslevej, dog uden at støjbelastningen i det nævnte referencepunkt reduceres nævneværdigt. Det er derfor valgt at fastholde en skærmhøjde på 3 m. 3,0 m 3,5 m 3,0 m 3,0 m 3,0 m 3,0 m 1,8 m 3,0 m 1,8 m 1,8 m 3,0 m Kortudsnit ikke i mål Støjskærm med højdeangivelse i m Det er ikke undersøgt, om de anførte støjskærme i givet fald vil være i konflikt med andre bestemmelse, som f.eks. hegnslov eller bygningsreglement.

13 Side 13 Omkostningerne i forbindelse med etablering af støjskærmene er overslagsmæssigt beregnet med en pris på kr pr. m 2 skærmflade. Betegnelse Længde m Højde m Areal m 2 Omkostning kr. Skærm i sydskel 220 1, Skærm mod Haslevej 100 3, Skærm i skel mod nord/øst 110 3, Skærm ved værksted 40 3, Skærm i skel mod nord/vest 50 3, Subtotal Projektering, uforudsete udg. nedrivning af gl. hegn m.v. 25% Total Beregningsresultater for hverdage efter dæmpning af faste kilder og etablering af de støjskærme, som er vist på planen side 12. L Aeq i L r Dag , Aften , Nat , Morgen , Dag , Aften , Nat , Morgen , Dag , Aften , Nat , Morgen , Referencepunkt BP15 Dag , Aften , Nat , Morgen , Dag , ,5 Aften , ,3 Nat , Morgen , ,2 3 Dag , Aften , Nat , Morgen , Maksimalniveauet i BP3 er beregnet til 53,8 i natperioden og en grænseværdi på 55 kan dermed overholdes.

14 Side 14 Beregningsresultater for lørdage efter dæmpning af faste kilder og etablering af de støjskærme, som er vist på planen side 12. L Aeq i L r Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Referencepunkt BP15 Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat , Dag , Dag , Aften , Nat ,

15 Side 15 Beregningsresultater for søn- og helligdage efter dæmpning af faste kilder og etablering af de støjskærme, som er vist på planen side 12. L Aeq i L r Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Referencepunkt BP15 Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , Dag , Aften , Nat , SAMLET VURDERING De gennemførte beregninger og vurderinger viser, at der kan opnås markante reduktioner af slagteriets støjbelastning i store dele af døgnet og ugen ved dæmpning af de faste kilder alene. Optimeringen af dæmpningsforløbet for de faste kilder viser, at støjbelastningen kan reduceres til 40 eller derunder om natten med et relativt gunstigt forhold mellem investeringer og opnået dæmpning. Ved yderligere dæmpning er der derimod et langt mere ugunstigt forhold mellem investeringer og dæmpning jf. afsnit 3.3 og dæmpning væsentligt under 40 er ikke realistisk. Omkostningerne til støjdæmpning af faste kilder i fase 1 udgøre ca. 1,1 mil. kr. Herved sikres en støjbelastning på højest 40 i perioder uden aktivitet med mobile kilder. Dæmpning af faste kilder i fase 2 vil sikre, at støjbelastningen i dagperioden på hverdage blive reduceret til under 55 og omkostninger hertil vil udgøre yderligere ca. kr Opfyldelse af vilkårene i virksomhedens miljøgodkendelse vil kræve, at der også investeres ca. 3,3 mil. kr. i støjskærme, således at den samlede investering i støjdæmpning beløber sig til ca. 4,71 mil. kr. Det skal bemærkes, at der herefter fortsat vil være enkelte ejendomme på østsiden af Haslevej overfor den nordlige indkørsel, hvor vilkårene ikke er fuldstændigt opfyldt.

16 Side 16

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk 25-11-2015 Sags id.: 15/7433 Sagsbehandler: Henrik Jørgensen KS: Ellen V. Olesen Vurdering af støjbidrag

Læs mere

Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne

Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne Miljøcenter Roskilde Att: Hans Erling Jensen Randers, den 25. juni 2010 J. Nr ROS-432-00025 Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne Ansøgning om lempelse

Læs mere

Vedr.: FAF/DLG Fabrik Svendborg Supplerende oplysninger

Vedr.: FAF/DLG Fabrik Svendborg Supplerende oplysninger Svendborg Kommune, Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Att.: Trine Thorup/Jacob Haass Svendsen Vor ref. HAP WH sag nr. 07060 Dato: Skanderborg, den 10. september 2012 Vedr.: FAF/DLG

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I ESBJERG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2 2.1 Støjgrænser 2

NY DAGLIGVAREBUTIK I ESBJERG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2 2.1 Støjgrænser 2 AMSTRUP & BAGGESEN ENTREPRISE A/S NY DAGLIGVAREBUTIK I ESBJERG STØJBEREGNING ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Landzonetilladelse. Tilladelse til andet erhverv på ejendommen matr. nr. 13q m.fl., Jorløse By, Jorløse, beliggende Tissøvej 41, 4490 Jerslev.

Landzonetilladelse. Tilladelse til andet erhverv på ejendommen matr. nr. 13q m.fl., Jorløse By, Jorløse, beliggende Tissøvej 41, 4490 Jerslev. Returadresse: Postboks 50, 4400 Kalundborg JYSKE FINANS A/S Kastaniehøjvej 2 8600 Silkeborg DATO 26. juni 2015 SAGSNR. 326-2015-21745 BETJEN DIG SELV Landzonetilladelse Tilladelse til andet erhverv på

Læs mere

Teknisk Notat. Skærbækværket Brændselsomlægning Fremtidigt driftsscenarie med spidsbelastningskedler november 2011. Udført for DONG Energy Power A/S

Teknisk Notat. Skærbækværket Brændselsomlægning Fremtidigt driftsscenarie med spidsbelastningskedler november 2011. Udført for DONG Energy Power A/S Teknisk Notat Skærbækværket Brændselsomlægning Fremtidigt driftsscenarie med spidsbelastningskedler november 2011 Udført for DONG Energy Power A/S AV 1239/11 Rev. 1 Sagsnr.: A581426-02 Side 1 af 10 4.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 RESUMÉ På baggrund af en længere analyseproces og dialog med Danske Bank har Furesø kommune modtaget et forslag til omlægning af gældsporteføljen. Dette

Læs mere

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v.

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v. Velfærdsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 24. november 2008 Jour. nr.: 20-01-007-08 Ref: md Juridisk konsulent Mogens Dürr Telefon +45 33 12 03 30 md@ejendomsforeningen.dk Udkast til lovforslag

Læs mere

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge Resumé Et byudviklingsprojekt som Enghave Brygge skal gennemgå forskellige procedurer

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om tilladelse til indvinding af råstoffer på en ejendom i Halsnæs Kommune

AFGØRELSE i sag om tilladelse til indvinding af råstoffer på en ejendom i Halsnæs Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. juli 2011 J.nr.: NMK-220-00024 Ref.: Kurt Bjerre Pedersen, AFGØRELSE i sag om tilladelse til indvinding af råstoffer

Læs mere

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Industri Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 133/H01-0014 Ref.: OD/BKR/9 Den Miljøstyrelsens afgørelse af klage over miljøgodkendelse

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Notat. Partnering-aftale for værkstedsydelser supplerende notat

Notat. Partnering-aftale for værkstedsydelser supplerende notat Notat Sag Kunde Supplerende notat vedr. Konsekvensberegning for scenariet hvor KTK indgår partnering-aftale for værkstedsydelser KTK Notat nr. 2 d. 02.05.05 Rambøll Management Olof Palmes Allé 20 DK-8200

Læs mere

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune K U L T U R O G U D V I K L I N G Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune for en bioethanolfabrik på Nordhavnen i Grenaa Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk

Læs mere

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER Vedtaget af Borgerrepræsentationen den xx xx 2015. Offentliggjort den yy yy 2015. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG? Kommuneplantillæg

Læs mere

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel Business case Investeringstankegangen Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel 28. maj 2015 Udgangspunkt for business case En dagpengemodtager på 37 år, har optjent retten til to års dagpenge.

Læs mere

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Foto eller oversigtskort Januar 2016 Opfordring til debat FDM har søgt om permanent tilladelse til

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Tal, funktioner og grænseværdi

Tal, funktioner og grænseværdi Tal, funktioner og grænseværdi Skriv færdig-eksempler der kan udgøre en væsentlig del af et forløb der skal give indsigt vedrørende begrebet grænseværdi og nogle nødvendige forudsætninger om tal og funktioner

Læs mere

Fakturering kan foretages som en massefakturering eller for en enkelt ordre.

Fakturering kan foretages som en massefakturering eller for en enkelt ordre. Fakturering Fakturering kan foretages som en massefakturering eller for en enkelt ordre. Massefakturering. På fanen Dagligt findes mappen Faktura. Herunder kan man vælge mellem Dagligt, Ugentligt, 14 dage

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Støjberegningernes resultater er støjbelastningen på facaderne, samt støjkort dannet ved beregning af støjniveauet i et net af punkter.

Støjberegningernes resultater er støjbelastningen på facaderne, samt støjkort dannet ved beregning af støjniveauet i et net af punkter. NOTAT Projekt Støjnotat Lokalplanforslag for plejeboliger i Køge Nord Kunde Køge Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-07-14 Til Fra Eva Schønnemann, Køge Kommune Kristine Hillig, Jens Duch 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Nedenstående ses en samlet oversigt over antal pladser og boligtyper på plejecentre i Jammerbugt kommune. (Hune er lukket pr. 1.

Nedenstående ses en samlet oversigt over antal pladser og boligtyper på plejecentre i Jammerbugt kommune. (Hune er lukket pr. 1. Notat vedr. døgntakster på plejecentre Nedenstående ses en samlet oversigt over antal pladser og boligtyper på plejecentre i Jammerbugt kommune. (Hune er lukket pr. 1. juni 2016) Generelle bestemmelser

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Billund Spildevand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 1. marts 2013 Sag: Vand-12/04924-10 Sagsbehandler: /LTK Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING

MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING Xellia Pharmaceuticals ApS Dalslandsgade 11 2300 København S Virksomheder J.nr. MST-1270-01430 Ref. tiska/gukha Den 9. marts 2015 MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING For: Xellia Pharmaceuticals ApS Dalslandsgade

Læs mere

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø Dette paper beskriver resultater fra en før/efter-uheldsundersøgelse

Læs mere

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Særanalyse 15. oktober 2012 Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Analyseinstituttet Epinion har i løbet af 2012 gennemført interviewundersøgelser for Realkreditrådet for at afdække konverteringsaktiviteten

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Notat. Bilag 2. Vedr. indsigelse - dagligvarebutik på Linien 2

Notat. Bilag 2. Vedr. indsigelse - dagligvarebutik på Linien 2 Notat Bilag 2 Vedr. indsigelse - dagligvarebutik på Linien 2 COWI s vurdering af ture til og fra dagligvarebutikken er baseret på erfaringstal fra etablering af lignende dagligvarebutikker og er CO- WI

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Denne udgave er opdateret i forhold til den, der blev udsendt sammen med efterårsudsendelsen i 2009. Opdateringen vedrører specielt datoer

Læs mere

Vejledning for fjerkræhold i boligområder.

Vejledning for fjerkræhold i boligområder. Vækst og Bæredygtighed Dato: 21/10/2015 Vejledning for fjerkræhold i boligområder. For yderligere information kontakt Holbæk Kommune ved: Landbrugsteamet Telefon: 72362505 Mail: landbrug@holb.dk 0 Indhold:

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 3. juli 2009 har Revisortilsynet klaget over revisionsvirksomheden R v/ RR og statsautoriseret revisor RR.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 3. juli 2009 har Revisortilsynet klaget over revisionsvirksomheden R v/ RR og statsautoriseret revisor RR. Den 12. april 2010 blev i sag nr. 39/2009 Revisortilsynet mod Revisionsvirksomheden R, CVR-nr...., v/ RR og Statsautoriseret revisor RR afsagt sålydende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 3. juli 2009 har

Læs mere

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Aarhus, den 8. august 2013 Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Baggrund og forudsætninger I lov om Aarhus Letbane (L77) hedder det i 14,

Læs mere

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 18. april 2007. Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg 1. Resume Århus Kommune indgik i 1987 en aftale med Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Betingelser for Alka Tank&Tjen.

Betingelser for Alka Tank&Tjen. Betingelser for Alka Tank&Tjen. Forbrugere Gælder fra 17. maj 2016 Indledning Alka Tank&Tjen er en mobil app fra Alka Forsikring (herefter benævnt Alka), der kan downloades til mobile enheder med ios og

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Denne forskrift er udarbejdet i henhold til 18, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 1517 af 14. december 2006 om miljøregulering af visse aktiviteter.

Denne forskrift er udarbejdet i henhold til 18, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 1517 af 14. december 2006 om miljøregulering af visse aktiviteter. Forskrift for begrænsning af gener fra støjende, støvende og vibrerende bygge- og anlægsaktiviteter Baggrund og lovgivning Bygge- og anlægsarbejder giver ofte anledning til gener for de omkringboende i

Læs mere

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11 Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers egne erfaringer og oplevelser

Læs mere

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL.

AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL. AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL. Karsten Sand Bloch ApS Badstuestræde 8, 3, 1209 København K Telefon 3311 4044.

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt 03-03-2005 ISA 3/1120-0289-0086 /CS Storebæltskablet vil øge konkurrencen på elmarkedet I det følgende resumeres i korte træk

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte Samarbejdsprojekt mellem et universitet og tre virksomheder Gennemgangen af eksemplerne er inddelt i 4 afsnit. I. Indledning og baggrund. Side

Læs mere

Resultatlønskontrakt for skoleåret 2014 2015(udkast)

Resultatlønskontrakt for skoleåret 2014 2015(udkast) skontrakt for skoleåret 2014 2015(udkast) Formål med resultatlønskontrakten (ifølge Undervisningministeriet) De primære formål med resultatlønskontrakten for øverste leder er: Den skal fungere som et styringsredskab

Læs mere

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Ribe Amtsråd Region Syddanmark

Ribe Amtsråd Region Syddanmark Ribe Amtsråd Region Syddanmark Henvendelse fra Region Syddanmark har modtaget brev af 22. juni 2006 fra Region Syddanmark vedr. akut PCI på Hjertecenter Varde. Det fremgår af brevet, at udgangspunktet

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 07.05.2013 13/19325-1 Allan Rahn Svendsen ars@vd.dk 72442510 INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE 1. FORMÅL Formålet med instruktionen er at sætte fokus

Læs mere

Vedr. Høring om Københavns Kommunes Handleplan for Diabetes 2016 2019

Vedr. Høring om Københavns Kommunes Handleplan for Diabetes 2016 2019 Københavns Kommune Rådhuset 1599 København V Att. Sundheds- og Omsorgsudvalget v/ Specialkonsulent Lars Buch Hansen BW7W@suf.kk.dk Nivaagaard Gl. Strandvej 16 DK-2990 Nivå Tel. +45 4918 4700 Fax +45 4918

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Model for indregning af overskud eller underskud i taksterne Overskud op til 5 procent kan overføres indenfor samme ledelsesområde/center.

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Arbejdstilsynets styring af tilsynsfunktionen (beretning nr. 14/99) 1. I mit supplerende

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

GRENAA KOMMUNE LOKALPLAN NR. 105 MED KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 33 FOR UDVIDELSE AF DANAPAK I GRENAA STEMPELMÆRKE RETTEN I GRENAA. OOOO5OO.

GRENAA KOMMUNE LOKALPLAN NR. 105 MED KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 33 FOR UDVIDELSE AF DANAPAK I GRENAA STEMPELMÆRKE RETTEN I GRENAA. OOOO5OO. F- STEMPELMÆRKE RETTEN I GRENAA GRENAA KOMMUNE KUN GYLDIGT MED AFSTEMWJfcG AF OOMMfRKONTORCTS F 732755 OOOO5OO.OO 171934 Sfi 01 LOKALPLAN NR. 105 MED KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 33 FOR UDVIDELSE AF DANAPAK I

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Middelfart Kommune Oktober 2009 1 1 Formål Middelfart Kommunes målsætning for dagtilbuddene er: at sikre pasningsgaranti for alle 0-6 årige, at tilbyde fleksible børnepasningstilbud,

Læs mere

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Risskov, d. 22.marts 2013 Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Ligeværd takker for muligheden for at kommentere lovforslaget. Ligeværds overordnede

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formanden, professor, dr.jur. Søren Højgaard Mørup og ejendomsmægler Niels Vinther.

Afgørelsen er truffet af formanden, professor, dr.jur. Søren Højgaard Mørup og ejendomsmægler Niels Vinther. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Faarupvej 185, 9493 Saltum som følge af opstilling af vindmøller ved Østrup i henhold til lokalplan nr. 24-003 for Jammerbugt Kommune

Læs mere

Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i fysik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010 Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 241 Offentligt Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg Den 15. april 2010 Spørgsmål

Læs mere

Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse

Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse Børns baggrund har enorm betydning for uddannelse Børns økonomiske opvækstvilkår har enorm betydning for, hvilken uddannelse og arbejdsmarkedstilknytning de efterfølgende får som unge. Analysen viser,

Læs mere

Konto 7 Finansindtægter og udgifter

Konto 7 Finansindtægter og udgifter Budgetnotat 2016-19 Konto 7 Konto 7 og udgifter 1 Formål Formål: Ifølge Budget- og regnskabssystem for kommuner skal kommunen have en række konti på funktion 07. Kontiene omfatter renter, tilskud, udligning

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet 19. maj 2015 Advokat Mads Kobberø

Natur- og Miljøklagenævnet 19. maj 2015 Advokat Mads Kobberø Natur- og Miljøklagenævnet 19. maj 2015 Advokat Mads Kobberø Struktur 1. En godkendelse er varig (ikke tidsbegrænset) 2. Retsbeskyttelse 3. Indbrudsmulighed i retsbeskyttelsesperioden 4. Revurdering 2

Læs mere

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004).

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004). Kapitel 5 Alkohol Kapitel 5. Alkohol 51 Mænd overskrider oftere genstandsgrænsen end kvinder Unge overskrider oftere genstandsgrænsen end ældre Der er procentvis flere, der overskrider genstandsgrænsen,

Læs mere

idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder

idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder Januar 2009 IDÉOPLÆG Etablering af lokalpsykiatrisk center i Tønder 1. STAMOPLYSNINGER Sygehus Sønderjylland, Tønder

Læs mere

Nedenstående er en vejledning. Gældende lovgivning og praksis på området skal altid overholdes.

Nedenstående er en vejledning. Gældende lovgivning og praksis på området skal altid overholdes. Vedligeholdelse, forbedringer og forandringer for lejere i Hellerup Strandpalæ Hvad må du som lejer i andelsboligforeningen Hellerup Strandpalæ gøre ved den lejede bolig? Hvis du ønsker at udføre arbejder

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

BILAG 1 BYP 25. januar 2016. Indsigelser/bemærkninger til lokalplanforslag 01.B6.1 Boligområde ved Korsholmsvej i Aulum INDHOLD

BILAG 1 BYP 25. januar 2016. Indsigelser/bemærkninger til lokalplanforslag 01.B6.1 Boligområde ved Korsholmsvej i Aulum INDHOLD INDHOLD Indsigelsesnotat med behandling af indsigelser Indsigelse fra beboere på Korsholmsvej, Kirkegade og Østergaardsvej i Aulum Bemærkning fra FDF Aulum BILAG 1 BYP 25. januar 2016 Indsigelser/bemærkninger

Læs mere

Sammenfatning af rapport om afregning med private

Sammenfatning af rapport om afregning med private Sammenfatning af rapport om afregning med private sygehuse Offentligt-privat samarbejde i sygehusvæsenet Det udvidede frie sygehusvalg, der giver en patient ret til at få tilbudt behandling på et privat

Læs mere

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Boligmarkedet DANSKERNES FORVENTNINGER AUGUST 2013 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Tabeloversigt... 2 3 Figuroversigt... 3 4 Sammenfatning... 4 5 Undersøgelsen

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Aftale. mellem. [Netejers navn] (Netejer) [Bionaturgassælgers navn] (Bionaturgassælgeren) (Bionaturgassælgeraftalen)

Aftale. mellem. [Netejers navn] (Netejer) [Bionaturgassælgers navn] (Bionaturgassælgeren) (Bionaturgassælgeraftalen) Aftale mellem [Netejers navn] (Netejer) og [Bionaturgassælgers navn] (Bionaturgassælgeren) (Bionaturgassælgeraftalen) (version 1.0) Gældende fra 1. maj 2013 1. AFTALEPARTER Bionaturgassælgeraftalen er

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering

ArbejdsPladsVurdering ArbejdsPladsVurdering Vejledning om reglerne for udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, herunder metode og indhold samt sikkerhedsudvalgets rolle. ARBEJDSMILJØVEJLEDNING NR.3 OKT. 2004 Statens Luftfartsvæsen

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene 1. Indledning Dette notat beskriver metode, antagelser og beregningsgrundlag, som ligger til grund for beregningen af det

Læs mere